Adab dan Doa Ziarah Kubur

ARTI ZIARAH KUBUR Kata-kata ziarah menurut arti bahasanya adalah menengok. Ziarah kubur artinya menengok kubur. Ziarah ke makam orang tua artinya menengok kemakam orang tua, ziarah ke makam wali artinya menengok ke makam wali, ziarah ke makam pahlawan artinya menengok ke makam pahlawan. Menurut syariat Agama Islam, ziarah kubur itu bukan hanya sekedar menengok kubur, bukan sekedar menengok kemakam orang tua, bukan sekedar menengok makam wali, bukan hanya sekedar menengok makam pahlawan, bukan pula untuk sekedar tahu dan mengerti dimana seseorang dikuburkan, atau bukan hanya sekedar mengetahui keadaan kubur atau makam, akan tetapi kedatangan seseorang ke kubur atau ke makam dengan maksud untuk berziarah adalah mendo¶akan kepada yang dikubur atau yang dimakamkan dan mengirim do¶a untuknya dengan pahala dari bacaan ayat-ayat Qur¶an dan kalimat Thoyibah, seperti bacaan Tahlil, Tahmid, Tasbih, Sholawat dll. Dan perlu diketahui ziarah kubur bukan untuk mintak kepada yang dikubur, melainkan justru kitalah yang mendo¶akan dan mengirim pahala dari bacaan-bacaan thoyibah kepada mereka yang telah dikubur. Dengan demikian, jelaslah bahwa ziarah kubur menurut Syariat Agama Islam adalah termasuk amal perbuatan yang baik. TATA CARA ZIARAH KE KUBUR 1. Beberapa petunjuk/adab tata cara berziarah ke kubur menurut Agama Islam: 2. Hendaklah berwudlu dahulu sebelum berziarah. 3. Setelah sampai di pintu gerbang makam, supaya memberi salam: ³Assalamu¶alaikum ahladdiyaari minal mu¶miniina wa inna insyaa-Allaahu bikum laahiquun nasalullahalanaa walakumul µaafiyata´. Atau dengan salam: ³Assalamu¶alaikum daara qaumin mu¶minin fa-innaa insyaa-Allaahu bikum laahiquun´. Kesejahteraan semoga bagimu wahai ahli kubur dari orang-orang Mu¶min, InsyaAllah kami akan bertemu dengan kamu. 4. Sesampainya di depan makam yang dituju (misalnya kemakam orang tua) kemudian menghadap kearah muka mayat (menghadap kerah timur) sambil mengucap salam khusus ke mayat tersebut, yaitu: Assalamu¶alaikum ya««««.. (sebutkan nama yang diziarahi). 5. Bacalah ayat-ayat/surat-surat dari Al-Qur¶an, seperti membaca surat Yasin, Ayat Kursi atau membaca Tahlil, dll. 6. Selesai itu, berahlihlah menghadap ke arah Qiblat (kearah barat), arah punggungnya si mayat dengan membaca do¶a (dengan khusyuk). 7. Dalam melakukan ziarah itu, hendaknya dilakukan dengan penuh rasa hormat dan khidmat serta khusyu¶ (tenang). 8. Hendaknya dalam hati ada ingatan bahwa aku pasti akan mengalami seperti dia (mati). 9. Setelah berziarah hendaknya memperbanyak amal-amal kebaikkan dan menambah bakti ta¶atnya kepada Allah SWT.

keluarganya. Hikmah Ziarah kubur Amalan ziarah kubur ini mempunyai tujuan dan hikmatnya tersendiri. ilmu yang dimanfaatkan. peringatan: Berdo¶a yang dimaksud diatas. 2. Sabda Rasulallah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam hadis yang diriwayatkan oleh Al-Imam Muslim maksudnya: "Dari Abi Hurairah Radiallahuanhu. disunatkan kita berwuduk dan memakai pakaian yang sopan dan menutup aurat. Hendaknya jangan menduduki nisan kubur dan melintasi diatasnya. Perlulah diketahui bahawa permohonan doa anak yang salih itu. alam kubur dan alam akhirat. disunatkan kita memberi salam kepada ahli .'' Adab Berziarah Pertama: Sebelum menziarahi kubur. akan terputuslah daripadanya segala amalannya melainkan tiga perkara: Sedekah yang berterusan manfaatnya. memohon doa agar dilimpahi dengan rahmat. bahawasanya Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: Apabila seseorang manusia itu mati. juga berdo¶a mohon kepada Allah SWT agar dirinya sendiri kelak dimasukkan ke Sorga. akan mengingatkan kepada kita asal usul kejadian kita yang berasal dari tanah dan kepada tanah juga kita akan dikembalikan. Kemudian barulah kita bertolak menuju ke tanah perkuburan dan berniat ikhlas selaras dengan tujuan dan hikmah ziarah tersebut. Ziarah kubur juga bertujuan berlaku ihsan terhadap penghuni kubur. lebih-lebih lagi kepada roh kedua ibu bapa kita dan menggembirakan mereka dengan memberi salam. Supaya dikasihi oleh Allah Subhanahu Wataala dengan sebab mengikuti Sunnah Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam. adakah amalan kita sudah mencukupi untuk dijadikan bekal di dalam alam barzakh dan alam akhirat. karena hal itu termasuk perbuatan Idza¶ (menyakitkan) terhadap mayit dan yang punya kubur. berziarah kubur juga jika difahami dan dihayati tujuannya. pengampunan dan keafiatan dari Allah Subhanahu Wataala. Berziarah ini juga akan menerbitkan perasaan insaf dan taubat di dalam hati tentang menghadapi hari kematian. iaitu dengan muhasabah diri. agar yang di Ziarahi dan penghuni seluruh kuburan tersebut selamat dan senang di ³sana´. atau anak yang salih yang mendoakan baginya. Selain itu. yang akan melahirkan kesedaran untuk melakukan segala suruhan Allah Subhanahu Wataala dan menjauhi segala larangan-Nya. bukanlah mintak kepada kuburan. 4. antaranya ialah : 1. insya-Allah akan menggamit rasa hati dan kesedihan serta dapat melembutkan kekerasan hati. yang sentiasa mendoakan kedua ibu bapa mereka yang telah meninggal dunia akan diterima oleh Allah Subhanahu Wataala serta ditulis oleh Allah Subhanahu Wataala sebagai anak yang taat kepada ibu bapanya. Kedua: Apabila kita sampai ke tanah perkuburan. 3. tetapi mohon kepada Allah SWT. Dengan penghayatan sedemikian.10.

Semoga Allah merahmati orang-orang yang lebih dahulu meninggal dari pada kami dan kalian serta yang lebih akhir. Kami memohon afiat kepada Allah bagi kami dan bagi kalian. bersabda : jika mereka berziarah kubur hendaklah mengucapkan : Assalamu'alikum ahlad diyaar. kita juga disunatkan memberi salam kepada mereka dan berdoa untuk keselamatan mereka.atau penghuni kubur dan afdalnya dilakukan dalam keadaan kita berdiri di tepi kubur dengan membelakangi kiblat dan menghadap ke arah muka ahli kubur yang kita ziarahi nabi Saw..(Hadis riwayat Muslim) Salam sejahtera atas kalian wahai para penghuni kubur dari orang-orang mukmin dan muslim..insya-Alla-hu bikum la-hiqu-n. minal mukminiina wal muslimin . atau doa yang lain : "assala-mu 'alaikum da-ra qaumin mukmini-na wa inna. inna insya Allah laa hikuuna wa yarhamullah al mustaqaadimina minna wal musta'khirina as alullah lana walakumul afiyah «.taftinna.tahrimna. sesungguhnya atas kehendak Allah kami akan berjumpa dengan kalian.ajrahum wala. Allahumma la. Ini berdasarkan hadis Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam ketika ditanya oleh Abu Razin: .ba'dahum" Perlu juga kita ketahui bahawa walaupun dengan hanya melintasi mana-mana kubur orang-orang Islam sekalipun tanpa niat ziarah secara khusus.

kamu semua telah mendahului kami.´ Abu Razin bertanya lagi: ³Wahai Rasulullah. kita disunatkan pula membaca al-Qur¶an. dan setelah itu hadiahkan pahala bacaan itu kepada mereka. adakah mereka mendengar?´ Jawab Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam: ³Mereka mendengar dan tidak dapat menjawab (iaitu jawapan yang boleh didengar oleh orang hidup).Maksudnya: ³Daripada Abu Hurairah Radhiallahu µanhu katanya: ³Abu Razin bertanya: ³Ya Rasulullah! Sesungguhnya dalam perjalananku (menuju ke rumahku) melintasi tanah perkuburan. teristimewanya membaca surah alIkhlâsh sebanyak sebelas kali atau membaca surah Yâsîn. dan kami akan menyusul kamu dan sesungguhnya kami . sebagaimana yang telah dijelaskan oleh Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam di dalam sabda Baginda yang diriwayatkan oleh ad-Daraquthni: .´ Kemudian Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam bersabda: ³Ya Abu Razin! Adakah engkau tidak suka bila (salam) kamu dijawab oleh para malaikat?´ (Ditakhrîjkan oleh Al-µUqaili) Ketiga : Selepas memberi salam. apakah ada bacaan yang patut saya ucapkan jika saya melalui mereka?´ Jawab Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam: ³Bacalah: ³Mudahmudahan Allah limpahkan keselamatan ke atas kamu wahai ahli kubur daripada muslimin dan mukminin. akan menyusuli kamu.Insya Allah -.

memekik atau memukul-mukul pipinya (kerana bersangatan dukacita). Larangan ini adalah berdasarkan hadis Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam: . mungkin dia akan bersedekah. Ini berdasarkan hadis Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Al-Imam Muslim yang maksudnya: "Dari A'isyah Radiallahuanha katanya: Seseorang lelaki datang bertanya kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam: Ya Rasulallah! Ibuku meninggal dengan secara tiba-tiba dan dia tidak sempat berwasiat. Keempat: Disunatkan memberi sedekah kerana amalan bersedekah adalah antara Sunnah Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dan diniatkan kepada ahli kubur agar pahalanya akan sampai kepada penghuni kubur tersebut.Maksudnya: ³Sesiapa yang melintasi di kawasan perkuburan lalu membaca sebelas kali. kemudian menghadiahkan pahala bacaan itu untuk orang-orang yang mati. Dapatkah dia pahalanya jika aku bersedekah atas namanya? Jawab Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam: Ya. seandainya dia sempat berbicara. Nasa¶i dan dianggap shahîh oleh Ibnu Hibban: Maksudnya: ³Bacalah ke atas keluarga kamu yang telah mati akan surah Yâsîn.´ Setelah itu disunatkan kita berpaling ke arah qiblat serta mengangkat kedua-dua belah tangan untuk berdoa.'' Kelima : Jangan melakukan hal-hal yang dilarang seperti : (i) Meratap. Menurut dugaanku. maka dia akan diberi pahala sebanyak bilangan (pahala) orang-orang yang mati.´ (Hadis riwayat ad-Daraquthni) Terdapat juga sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud.

berteriak-teriak seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliah. (ii) Makruh duduk atau merangkak di atas kubur dan makruh bersandar pada kubur. melainkan memijak kubur (yang lain). Pada saat itu Nabi Sallallahu µalaihi wasallam mendatangi tempat kami. Abu Daud. mengusap-usap tanah perkuburan dan yang seumpamanya. kerana adanya keuzuran.´ (Hadis riwayat al-Bukhari) (iii) Tidak harus memijak kubur tanpa keperluan (hajat) kerana memijak itu seperti hukum duduk. kerana kesedihan dan mengalirkan airmata itu tanda rasa kasih kepada ahli kubur atau merasa insaf tentang hari kematian. . (d) Haram melakukan perkara-perkara khurafât yang menjejaskan aqidah seperti mencium kubur. Larangan ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu µanhu: Maksudnya: ³Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam bersabda: ³Seseorang yang duduk di atas bara api lalu terbakar pakaiannya sehingga terkupas kulitnya. an-Nasa¶i dan Ibnu Majah) Akan tetapi tidaklah dilarang duduk di sekitar atau di sekeliling kubur sebagaimana hadis daripada Ali Karramallahu wajhah: Maksudnya: ³Suatu ketika kami semua berada di Baqiµ al-Gharqad untuk menghantar jenazah seseorang.´ (Hadis riwayat Muslim. adalah lebih baik baginya daripada dia duduk di atas kubur.Maksudnya: ³Tidak termasuk di dalam golongan kami orang yang memukul-mukul pipinya. Walau bagaimanapun jika tidak ada jalan menuju ke kubur yang hendak diziarahi itu. maka ketika itu harus memijak kubur. lalu Baginda Sallallahu µalaihi wasallam duduk dan kami semua pun duduk mengelilinginya dan bersama Baginda ada sebatang tongkat. mengoyak-ngoyak koceknya.´ (Hadis muttafaq µalaih) Adapun sedih dan mengalirkan airmata tanpa ratapan tidaklah dilarang.

mereka bahagia dan terhibur dengan kehadiran kalian. Kemudian aku bertanya lagi: Apakah mereka mengenal kami ketika kami berziarah kepada mereka? Beliau menjawab: ³Demi Allah. orang lain yang mengambil manfaat. maka akan dicatat baginya seperti pahala berziarah kepada kami.´ Dalam hadis yang lain disebutkan: ³dan menghadap ke kiblat. niscaya Allah menyayangi kalian dengan pakaian dari surga. maka hendaknya berziarah pada orang-orang shaleh yang berwilayah kepada kami. kemudian meletakkan tangannya pada kuburannya.´ Dalam hadis yang lain Rasulullah saw bersabda: ³Masing-masing mereka memanggil kerabatnya: Sayangi kami dengan dirham atau roti atau pakaian. Justeru. dan barangsiapa yang tidak mampu menyambung silaturahim pada kami. seraya masing-masing mereka memanggil dengan suara yang sedih sambil menangis: wahai keluargaku. hlm 570) Rasulullah saw bersabda: ³Sesungguhnya setiap Jum¶at arwah orang-orang mukmin datang ke langit dunia vertikal dengan rumah mereka. ayahku dan ibuku. Kemudian beliau bersabda: ³Mereka itu adalah saudara kalian dalam agama. kami yang dihisab. sekiranya kami dulu menginfakkan harta kami di jalan ketaatan kepada Allah dan ridha-Nya. niscaya kami tidak butuh pada kalian. (lihat doa berikutnya) Imam Musa Al-Kazhim (sa) berkata: ³Barangsiapa yang tidak mampu berziarah kepada kami (Ahlul bait). maka akan dicatat baginya seperti pahala menyambung silaturahim pada kami. maka hendaknya menyambung silaturahim pada orang-orang shaleh yang berwilayah kepada kami.Manakala menabur bunga di atas kubur itu. anak-anakku.´ Muhammad bin Muslim pernah bertanya kepada Imam Ja¶far Ash-Shadiq (sa): Bolehkah kami berziarah pada orang-orang yang telah meningga? Beliau menjawab: Boleh. kerabatku.´ Imam Ali Ar-Ridha (sa) berkata: ³Barangsiapa yang mendatangi kuburan saudaranya yang mukmin. Celaka kami (karena harta kami). Rasulullah saw tak kuasa berbicara karena banyaknya menangis.´ Kemudian Rasulullah saw menangis. Sekitar Persoalan Penghuni kubur Rasulullah saw bersabda: ³Berilah hadiah mayit-mayitmu. sayangi kami niscaya Allah menyayangi kalian dengan hadiah yang kalian berikan pada kami. mereka hancur menjadi tanah setelah mereka (di dunia) diliputi kesenangan dan kenikmatan. pasal 10. Mereka memanggil dengan seruan: ³Celaka kami. tidak ada nas yang menyebutnya.´ Lalu mereka pulang dengan kerugian dan penyesalan.´ (Mafatihul Jinan.´ Kemudian kami (sahabat) bertanya: Apa hadiah untuk mayit? Beliau menjawab: ³Sedekah dan doa. amalan menabur bunga itu bukan sunnah. dan membaca surat Al-Qadar (7 kali). maka ia akan diselamatkan pada hari kiamat. dan mereka berseru: Cepatlah kalian bersedekah untuk mayit kalian.´ Aku bertanya lagi: Apa yang harus kami baca ketika kami berziarah kepada mereka? Beliau menjawab: bacalah doa ini. mereka mengenal kalian.´ . Kami (sahabat) pun ikut menangis.

Rasulullah saw bersabda kepada Abu Dzar: ³Jangan sekali-kali kamu berziarah kepada mereka di malam hari. Salam bagi yang mengucapkan la ilaha illallah dari yang mengucapkan la ilaha illallah. juga untuk penghuni kubur yang diziarahi. Abdullah bin Sinan pernah bertanya kepada Imam Ja¶far Ash-Shadiq (sa): Bagaimana cara mengucapkan salam kepada penghuni kubur? Beliau menjawab: Ucapkan: Assalâmu µalâ ahlid diyâr.´ Adab dan doa ziarah kubur Pertama: Ketika memasuki areal kuburan mengucapkan salam. minal mu¶minîna wal muslimîn. . wahsyurnâ fî zumrati man qâla lâ ilâha illallâh Muhammadun Rasûlullâh µAliyyun waliyullâh. Karena hal ini dikuatkan oleh hadishadis yang lain. bagaimana kamu memperoleh kalimah la ilaha illallah dari la ilaha illallah.Syeikh Abbas Al-Qumi (ra) mengatakan: Pahala bacaan surat tersebut untuk orang yang membacanya. engkau telah mendahului kami. ya ahla lâ ilâha illallâh bihaqqi lâ ilâha illallâh kayfa wajadtum qawla lâ ilâha illallâh min lâ ilâha illallâh. Salam atas para penghuni kubur. dan himpunlah kami ke dalam golongan orang yang mengu¬cap¬kan la ilaha illallah Muhammadur rasululullah Aliyyun waliyyullah. antum lanâ farthun. Makruh Ziarah kubur di malam hari Tentang makruhnya ziarah ke kuburan orang-orang mukmin di malam hari. wahai yang mengucapkan kalimah la ilaha illallah dengan hak la ilaha illallah. ya lâ ilâha illallâh bihaqqi lâ ilâha illallâh ighfir liman qâla lâ ilâha illallâh. dan insya Allah kami akan menyusulmu. Atau mengucapkan salam seperti yang diajarkan oleh Imam Ali bin Abi Thalib (sa): Assâlamu µalâ ahli lâ ilâha illallâh min ahli lâ ilâha illallâh . wa nahnu insyâallâhu bikum lâhiqûn. wahai la ilaha illallah dengan hak la ilaha illallah ampuni orang yang membaca kalimah la ilaha illallah. mukminin dan muslimin.

wa amin rawµatahu. kali).´ Keempat: Meletakkan tangan di kuburannya sambil membaca doa berikut: Allâhumarham ghurbatahu. wa anis wahsyatahu. wa askin ilayhi min rahmatika yastaghnî bihâ µan rahmatin min siwâka. Al-Ikhlash dan Ayat kursi. wa shil wahdatahu. Surat 2. dan mengampuni dosanya serta dosa kedua orang tuanya 50 tahun. Al-Qadar Al-Fatihah Al-Falaq An-Nas Al-Ikhlash (7 (3 (3 (3 (3 Dalam suatu hadis disebutkan: ³Barangsiapa yang membaca surat Al-Qadar (7 kali) di kuburan seorang mukmin. Dan dalam membaca surat Al-Qadar disertai surat Al-Falaq. tenangkan ia dengan rahmat-Mu yang dengannya tidak membutuhkan kasih sayang dari selain-Mu. wa alhiqhu biman kâma yatawallâhu. masing-masing (3 kali). Allah memberinya pahala kebaikan 50 tahun. An-Nas.´ Kedua: 1. .Imam Ali bin Abi Thalib (sa) berkata: ³Barangsiapa yang memasuki areal kuburan. kali). Surat 5. Surat 4. Ya Allah. hiburlah kesepiannya. tenteramkan kekhawatirannya. lalu mengucapkan (salam tersebut). aku memohon pada-Mu dengan hak Muhammad dan keluarga Muhammad janganlah azab penghuni kubur ini. Rasulullah saw bersabda: ³Tidak ada seorang pun yang membaca doa tersebut (3 kali) di kuburan seorang mayit. dan mencatat bagi si mayit pahala dari ibadah yang dilakukan oleh malaikat itu sehingga Allah memasukkan ia ke surga.´ Ketiga: Membaca doa berikut ini (3 kali): Allâhumma innî as-aluka bihaqqi Muhammadin wa âli Muhammad an lâ tu¶adzdziba hâdzal may¬yit. sambungkan kesendiriannya. kasihi keterasingannya. Surat 6. kali). dan susulkan ia kepada orang yang ia cintai. Ya Allah. Allah mengutus malaikat padanya untuk beribadah di dekat kuburannya. Surat 3. Ayat Kursi (3 kali). kecuali Allah menjauhkan darinya azab hari kiamat. membaca: kali). kali).

wa laqqihim minka ridhwânâ.Ibnu Thawus mengatakan: Jika kamu hendak berziarah ke kuburan orang-orang mukmin. mereka bahagia dan terhibur dengan kehadiran kalian. luaskan kuburan mereka. hlm 567-570) . innaka µalâ kulli syay-in qadîr. wa tûnisu bihi wahsyatahum. Kemudian aku bertanya lagi: Apakah mereka mengenal kami ketika kami berziarah kepada mereka? Beliau menjawab: ³Demi Allah. wa shâ¶id ilayka arwâhahum.´ Aku bertanya lagi: Apa yang baca ketika kami berziarah kepada mereka? Beliau menjawab: bacalah doa ini: Allâhumma jâfil ardha µan junûbihim. rahmat yang menyambungkan kesendirian mereka. mereka mengenal kalian. maka hendaknya hari Kamis. wa askin ilayhim mir rahmatika mâ tashilu bihi wahdatahum. Ya Allah. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu. yang menghibur kesepian mereka. jika tidak. tenteramkan mereka dengan rahmat-Mu. muliakan arwah mereka. sampaikan mereka pada ridha-Mu. (Disarikan dari kitab Mafatihul Jinan. maka waktu tertentu yang kamu kehendaki. pasal 10. menghadap ke kiblat sambil meletakkan tangan pada kuburannya dan membaca doa tersebut. Muhammad bin Muslim pernah bertanya kepada Imam Ja¶far Ash-Shadiq (sa): Bolehkah kami berziarah ke orang-orang yang telah meningga? Beliau menjawab: Boleh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful