Adab dan Doa Ziarah Kubur

ARTI ZIARAH KUBUR Kata-kata ziarah menurut arti bahasanya adalah menengok. Ziarah kubur artinya menengok kubur. Ziarah ke makam orang tua artinya menengok kemakam orang tua, ziarah ke makam wali artinya menengok ke makam wali, ziarah ke makam pahlawan artinya menengok ke makam pahlawan. Menurut syariat Agama Islam, ziarah kubur itu bukan hanya sekedar menengok kubur, bukan sekedar menengok kemakam orang tua, bukan sekedar menengok makam wali, bukan hanya sekedar menengok makam pahlawan, bukan pula untuk sekedar tahu dan mengerti dimana seseorang dikuburkan, atau bukan hanya sekedar mengetahui keadaan kubur atau makam, akan tetapi kedatangan seseorang ke kubur atau ke makam dengan maksud untuk berziarah adalah mendo¶akan kepada yang dikubur atau yang dimakamkan dan mengirim do¶a untuknya dengan pahala dari bacaan ayat-ayat Qur¶an dan kalimat Thoyibah, seperti bacaan Tahlil, Tahmid, Tasbih, Sholawat dll. Dan perlu diketahui ziarah kubur bukan untuk mintak kepada yang dikubur, melainkan justru kitalah yang mendo¶akan dan mengirim pahala dari bacaan-bacaan thoyibah kepada mereka yang telah dikubur. Dengan demikian, jelaslah bahwa ziarah kubur menurut Syariat Agama Islam adalah termasuk amal perbuatan yang baik. TATA CARA ZIARAH KE KUBUR 1. Beberapa petunjuk/adab tata cara berziarah ke kubur menurut Agama Islam: 2. Hendaklah berwudlu dahulu sebelum berziarah. 3. Setelah sampai di pintu gerbang makam, supaya memberi salam: ³Assalamu¶alaikum ahladdiyaari minal mu¶miniina wa inna insyaa-Allaahu bikum laahiquun nasalullahalanaa walakumul µaafiyata´. Atau dengan salam: ³Assalamu¶alaikum daara qaumin mu¶minin fa-innaa insyaa-Allaahu bikum laahiquun´. Kesejahteraan semoga bagimu wahai ahli kubur dari orang-orang Mu¶min, InsyaAllah kami akan bertemu dengan kamu. 4. Sesampainya di depan makam yang dituju (misalnya kemakam orang tua) kemudian menghadap kearah muka mayat (menghadap kerah timur) sambil mengucap salam khusus ke mayat tersebut, yaitu: Assalamu¶alaikum ya««««.. (sebutkan nama yang diziarahi). 5. Bacalah ayat-ayat/surat-surat dari Al-Qur¶an, seperti membaca surat Yasin, Ayat Kursi atau membaca Tahlil, dll. 6. Selesai itu, berahlihlah menghadap ke arah Qiblat (kearah barat), arah punggungnya si mayat dengan membaca do¶a (dengan khusyuk). 7. Dalam melakukan ziarah itu, hendaknya dilakukan dengan penuh rasa hormat dan khidmat serta khusyu¶ (tenang). 8. Hendaknya dalam hati ada ingatan bahwa aku pasti akan mengalami seperti dia (mati). 9. Setelah berziarah hendaknya memperbanyak amal-amal kebaikkan dan menambah bakti ta¶atnya kepada Allah SWT.

Supaya dikasihi oleh Allah Subhanahu Wataala dengan sebab mengikuti Sunnah Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam. Dengan penghayatan sedemikian. Sabda Rasulallah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam hadis yang diriwayatkan oleh Al-Imam Muslim maksudnya: "Dari Abi Hurairah Radiallahuanhu. akan terputuslah daripadanya segala amalannya melainkan tiga perkara: Sedekah yang berterusan manfaatnya. antaranya ialah : 1.'' Adab Berziarah Pertama: Sebelum menziarahi kubur. alam kubur dan alam akhirat. ilmu yang dimanfaatkan. pengampunan dan keafiatan dari Allah Subhanahu Wataala. bukanlah mintak kepada kuburan. Hikmah Ziarah kubur Amalan ziarah kubur ini mempunyai tujuan dan hikmatnya tersendiri. memohon doa agar dilimpahi dengan rahmat. Kemudian barulah kita bertolak menuju ke tanah perkuburan dan berniat ikhlas selaras dengan tujuan dan hikmah ziarah tersebut. atau anak yang salih yang mendoakan baginya. tetapi mohon kepada Allah SWT. Berziarah ini juga akan menerbitkan perasaan insaf dan taubat di dalam hati tentang menghadapi hari kematian.10. berziarah kubur juga jika difahami dan dihayati tujuannya. bahawasanya Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: Apabila seseorang manusia itu mati. insya-Allah akan menggamit rasa hati dan kesedihan serta dapat melembutkan kekerasan hati. 2. disunatkan kita memberi salam kepada ahli . juga berdo¶a mohon kepada Allah SWT agar dirinya sendiri kelak dimasukkan ke Sorga. iaitu dengan muhasabah diri. keluarganya. agar yang di Ziarahi dan penghuni seluruh kuburan tersebut selamat dan senang di ³sana´. karena hal itu termasuk perbuatan Idza¶ (menyakitkan) terhadap mayit dan yang punya kubur. adakah amalan kita sudah mencukupi untuk dijadikan bekal di dalam alam barzakh dan alam akhirat. peringatan: Berdo¶a yang dimaksud diatas. lebih-lebih lagi kepada roh kedua ibu bapa kita dan menggembirakan mereka dengan memberi salam. Hendaknya jangan menduduki nisan kubur dan melintasi diatasnya. yang sentiasa mendoakan kedua ibu bapa mereka yang telah meninggal dunia akan diterima oleh Allah Subhanahu Wataala serta ditulis oleh Allah Subhanahu Wataala sebagai anak yang taat kepada ibu bapanya. Ziarah kubur juga bertujuan berlaku ihsan terhadap penghuni kubur. Kedua: Apabila kita sampai ke tanah perkuburan. Selain itu. 3. disunatkan kita berwuduk dan memakai pakaian yang sopan dan menutup aurat. yang akan melahirkan kesedaran untuk melakukan segala suruhan Allah Subhanahu Wataala dan menjauhi segala larangan-Nya. akan mengingatkan kepada kita asal usul kejadian kita yang berasal dari tanah dan kepada tanah juga kita akan dikembalikan. Perlulah diketahui bahawa permohonan doa anak yang salih itu. 4.

bersabda : jika mereka berziarah kubur hendaklah mengucapkan : Assalamu'alikum ahlad diyaar. sesungguhnya atas kehendak Allah kami akan berjumpa dengan kalian. Allahumma la. Ini berdasarkan hadis Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam ketika ditanya oleh Abu Razin: .. inna insya Allah laa hikuuna wa yarhamullah al mustaqaadimina minna wal musta'khirina as alullah lana walakumul afiyah «. atau doa yang lain : "assala-mu 'alaikum da-ra qaumin mukmini-na wa inna.atau penghuni kubur dan afdalnya dilakukan dalam keadaan kita berdiri di tepi kubur dengan membelakangi kiblat dan menghadap ke arah muka ahli kubur yang kita ziarahi nabi Saw.ajrahum wala.insya-Alla-hu bikum la-hiqu-n. Kami memohon afiat kepada Allah bagi kami dan bagi kalian. minal mukminiina wal muslimin .taftinna..tahrimna. Semoga Allah merahmati orang-orang yang lebih dahulu meninggal dari pada kami dan kalian serta yang lebih akhir.ba'dahum" Perlu juga kita ketahui bahawa walaupun dengan hanya melintasi mana-mana kubur orang-orang Islam sekalipun tanpa niat ziarah secara khusus.(Hadis riwayat Muslim) Salam sejahtera atas kalian wahai para penghuni kubur dari orang-orang mukmin dan muslim. kita juga disunatkan memberi salam kepada mereka dan berdoa untuk keselamatan mereka.

apakah ada bacaan yang patut saya ucapkan jika saya melalui mereka?´ Jawab Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam: ³Bacalah: ³Mudahmudahan Allah limpahkan keselamatan ke atas kamu wahai ahli kubur daripada muslimin dan mukminin. sebagaimana yang telah dijelaskan oleh Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam di dalam sabda Baginda yang diriwayatkan oleh ad-Daraquthni: . kita disunatkan pula membaca al-Qur¶an.Insya Allah -.Maksudnya: ³Daripada Abu Hurairah Radhiallahu µanhu katanya: ³Abu Razin bertanya: ³Ya Rasulullah! Sesungguhnya dalam perjalananku (menuju ke rumahku) melintasi tanah perkuburan. dan setelah itu hadiahkan pahala bacaan itu kepada mereka.´ Abu Razin bertanya lagi: ³Wahai Rasulullah. akan menyusuli kamu. kamu semua telah mendahului kami. adakah mereka mendengar?´ Jawab Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam: ³Mereka mendengar dan tidak dapat menjawab (iaitu jawapan yang boleh didengar oleh orang hidup).´ Kemudian Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam bersabda: ³Ya Abu Razin! Adakah engkau tidak suka bila (salam) kamu dijawab oleh para malaikat?´ (Ditakhrîjkan oleh Al-µUqaili) Ketiga : Selepas memberi salam. teristimewanya membaca surah alIkhlâsh sebanyak sebelas kali atau membaca surah Yâsîn. dan kami akan menyusul kamu dan sesungguhnya kami .

kemudian menghadiahkan pahala bacaan itu untuk orang-orang yang mati.´ Setelah itu disunatkan kita berpaling ke arah qiblat serta mengangkat kedua-dua belah tangan untuk berdoa. memekik atau memukul-mukul pipinya (kerana bersangatan dukacita).´ (Hadis riwayat ad-Daraquthni) Terdapat juga sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud.Maksudnya: ³Sesiapa yang melintasi di kawasan perkuburan lalu membaca sebelas kali. Keempat: Disunatkan memberi sedekah kerana amalan bersedekah adalah antara Sunnah Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dan diniatkan kepada ahli kubur agar pahalanya akan sampai kepada penghuni kubur tersebut. Dapatkah dia pahalanya jika aku bersedekah atas namanya? Jawab Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam: Ya. Larangan ini adalah berdasarkan hadis Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam: . seandainya dia sempat berbicara. Nasa¶i dan dianggap shahîh oleh Ibnu Hibban: Maksudnya: ³Bacalah ke atas keluarga kamu yang telah mati akan surah Yâsîn. maka dia akan diberi pahala sebanyak bilangan (pahala) orang-orang yang mati.'' Kelima : Jangan melakukan hal-hal yang dilarang seperti : (i) Meratap. Menurut dugaanku. mungkin dia akan bersedekah. Ini berdasarkan hadis Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Al-Imam Muslim yang maksudnya: "Dari A'isyah Radiallahuanha katanya: Seseorang lelaki datang bertanya kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam: Ya Rasulallah! Ibuku meninggal dengan secara tiba-tiba dan dia tidak sempat berwasiat.

lalu Baginda Sallallahu µalaihi wasallam duduk dan kami semua pun duduk mengelilinginya dan bersama Baginda ada sebatang tongkat. mengoyak-ngoyak koceknya. an-Nasa¶i dan Ibnu Majah) Akan tetapi tidaklah dilarang duduk di sekitar atau di sekeliling kubur sebagaimana hadis daripada Ali Karramallahu wajhah: Maksudnya: ³Suatu ketika kami semua berada di Baqiµ al-Gharqad untuk menghantar jenazah seseorang. Abu Daud. Walau bagaimanapun jika tidak ada jalan menuju ke kubur yang hendak diziarahi itu. (d) Haram melakukan perkara-perkara khurafât yang menjejaskan aqidah seperti mencium kubur. Pada saat itu Nabi Sallallahu µalaihi wasallam mendatangi tempat kami.´ (Hadis riwayat al-Bukhari) (iii) Tidak harus memijak kubur tanpa keperluan (hajat) kerana memijak itu seperti hukum duduk. kerana adanya keuzuran. mengusap-usap tanah perkuburan dan yang seumpamanya.´ (Hadis riwayat Muslim. kerana kesedihan dan mengalirkan airmata itu tanda rasa kasih kepada ahli kubur atau merasa insaf tentang hari kematian. adalah lebih baik baginya daripada dia duduk di atas kubur. . berteriak-teriak seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliah. (ii) Makruh duduk atau merangkak di atas kubur dan makruh bersandar pada kubur. Larangan ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu µanhu: Maksudnya: ³Rasulullah Sallallahu µalaihi wasallam bersabda: ³Seseorang yang duduk di atas bara api lalu terbakar pakaiannya sehingga terkupas kulitnya.Maksudnya: ³Tidak termasuk di dalam golongan kami orang yang memukul-mukul pipinya. melainkan memijak kubur (yang lain). maka ketika itu harus memijak kubur.´ (Hadis muttafaq µalaih) Adapun sedih dan mengalirkan airmata tanpa ratapan tidaklah dilarang.

´ Imam Ali Ar-Ridha (sa) berkata: ³Barangsiapa yang mendatangi kuburan saudaranya yang mukmin. tidak ada nas yang menyebutnya. dan mereka berseru: Cepatlah kalian bersedekah untuk mayit kalian.´ (Mafatihul Jinan.´ . dan membaca surat Al-Qadar (7 kali).´ Muhammad bin Muslim pernah bertanya kepada Imam Ja¶far Ash-Shadiq (sa): Bolehkah kami berziarah pada orang-orang yang telah meningga? Beliau menjawab: Boleh. kami yang dihisab. (lihat doa berikutnya) Imam Musa Al-Kazhim (sa) berkata: ³Barangsiapa yang tidak mampu berziarah kepada kami (Ahlul bait). maka akan dicatat baginya seperti pahala menyambung silaturahim pada kami.´ Kemudian Rasulullah saw menangis. sekiranya kami dulu menginfakkan harta kami di jalan ketaatan kepada Allah dan ridha-Nya. niscaya Allah menyayangi kalian dengan pakaian dari surga. maka ia akan diselamatkan pada hari kiamat. ayahku dan ibuku. orang lain yang mengambil manfaat. mereka bahagia dan terhibur dengan kehadiran kalian. niscaya kami tidak butuh pada kalian. maka akan dicatat baginya seperti pahala berziarah kepada kami.´ Lalu mereka pulang dengan kerugian dan penyesalan.´ Aku bertanya lagi: Apa yang harus kami baca ketika kami berziarah kepada mereka? Beliau menjawab: bacalah doa ini. amalan menabur bunga itu bukan sunnah.´ Kemudian kami (sahabat) bertanya: Apa hadiah untuk mayit? Beliau menjawab: ³Sedekah dan doa. anak-anakku. Sekitar Persoalan Penghuni kubur Rasulullah saw bersabda: ³Berilah hadiah mayit-mayitmu. Kemudian beliau bersabda: ³Mereka itu adalah saudara kalian dalam agama. kemudian meletakkan tangannya pada kuburannya. hlm 570) Rasulullah saw bersabda: ³Sesungguhnya setiap Jum¶at arwah orang-orang mukmin datang ke langit dunia vertikal dengan rumah mereka. Kami (sahabat) pun ikut menangis. Justeru. maka hendaknya berziarah pada orang-orang shaleh yang berwilayah kepada kami. Kemudian aku bertanya lagi: Apakah mereka mengenal kami ketika kami berziarah kepada mereka? Beliau menjawab: ³Demi Allah. Celaka kami (karena harta kami). Mereka memanggil dengan seruan: ³Celaka kami. pasal 10. seraya masing-masing mereka memanggil dengan suara yang sedih sambil menangis: wahai keluargaku.´ Dalam hadis yang lain Rasulullah saw bersabda: ³Masing-masing mereka memanggil kerabatnya: Sayangi kami dengan dirham atau roti atau pakaian. kerabatku. maka hendaknya menyambung silaturahim pada orang-orang shaleh yang berwilayah kepada kami. Rasulullah saw tak kuasa berbicara karena banyaknya menangis. mereka hancur menjadi tanah setelah mereka (di dunia) diliputi kesenangan dan kenikmatan. sayangi kami niscaya Allah menyayangi kalian dengan hadiah yang kalian berikan pada kami.Manakala menabur bunga di atas kubur itu. dan barangsiapa yang tidak mampu menyambung silaturahim pada kami. mereka mengenal kalian.´ Dalam hadis yang lain disebutkan: ³dan menghadap ke kiblat.

engkau telah mendahului kami. Karena hal ini dikuatkan oleh hadishadis yang lain. juga untuk penghuni kubur yang diziarahi. mukminin dan muslimin. wahai yang mengucapkan kalimah la ilaha illallah dengan hak la ilaha illallah. dan himpunlah kami ke dalam golongan orang yang mengu¬cap¬kan la ilaha illallah Muhammadur rasululullah Aliyyun waliyyullah. Salam bagi yang mengucapkan la ilaha illallah dari yang mengucapkan la ilaha illallah.´ Adab dan doa ziarah kubur Pertama: Ketika memasuki areal kuburan mengucapkan salam. wa nahnu insyâallâhu bikum lâhiqûn. ya ahla lâ ilâha illallâh bihaqqi lâ ilâha illallâh kayfa wajadtum qawla lâ ilâha illallâh min lâ ilâha illallâh. Abdullah bin Sinan pernah bertanya kepada Imam Ja¶far Ash-Shadiq (sa): Bagaimana cara mengucapkan salam kepada penghuni kubur? Beliau menjawab: Ucapkan: Assalâmu µalâ ahlid diyâr. bagaimana kamu memperoleh kalimah la ilaha illallah dari la ilaha illallah. ya lâ ilâha illallâh bihaqqi lâ ilâha illallâh ighfir liman qâla lâ ilâha illallâh. minal mu¶minîna wal muslimîn. antum lanâ farthun. dan insya Allah kami akan menyusulmu. wahsyurnâ fî zumrati man qâla lâ ilâha illallâh Muhammadun Rasûlullâh µAliyyun waliyullâh. . wahai la ilaha illallah dengan hak la ilaha illallah ampuni orang yang membaca kalimah la ilaha illallah. Rasulullah saw bersabda kepada Abu Dzar: ³Jangan sekali-kali kamu berziarah kepada mereka di malam hari.Syeikh Abbas Al-Qumi (ra) mengatakan: Pahala bacaan surat tersebut untuk orang yang membacanya. Makruh Ziarah kubur di malam hari Tentang makruhnya ziarah ke kuburan orang-orang mukmin di malam hari. Atau mengucapkan salam seperti yang diajarkan oleh Imam Ali bin Abi Thalib (sa): Assâlamu µalâ ahli lâ ilâha illallâh min ahli lâ ilâha illallâh . Salam atas para penghuni kubur.

wa alhiqhu biman kâma yatawallâhu. dan mencatat bagi si mayit pahala dari ibadah yang dilakukan oleh malaikat itu sehingga Allah memasukkan ia ke surga. Surat 2. wa askin ilayhi min rahmatika yastaghnî bihâ µan rahmatin min siwâka. Ya Allah. Al-Qadar Al-Fatihah Al-Falaq An-Nas Al-Ikhlash (7 (3 (3 (3 (3 Dalam suatu hadis disebutkan: ³Barangsiapa yang membaca surat Al-Qadar (7 kali) di kuburan seorang mukmin. hiburlah kesepiannya. membaca: kali).Imam Ali bin Abi Thalib (sa) berkata: ³Barangsiapa yang memasuki areal kuburan. aku memohon pada-Mu dengan hak Muhammad dan keluarga Muhammad janganlah azab penghuni kubur ini. An-Nas. wa amin rawµatahu. wa shil wahdatahu. kali). Rasulullah saw bersabda: ³Tidak ada seorang pun yang membaca doa tersebut (3 kali) di kuburan seorang mayit. Ayat Kursi (3 kali). Surat 6. Surat 3. lalu mengucapkan (salam tersebut). Dan dalam membaca surat Al-Qadar disertai surat Al-Falaq. Allah memberinya pahala kebaikan 50 tahun. masing-masing (3 kali). kali). kasihi keterasingannya. tenteramkan kekhawatirannya. wa anis wahsyatahu.´ Kedua: 1. . kali). Ya Allah. kali). dan mengampuni dosanya serta dosa kedua orang tuanya 50 tahun. sambungkan kesendiriannya. Allah mengutus malaikat padanya untuk beribadah di dekat kuburannya. kecuali Allah menjauhkan darinya azab hari kiamat. Al-Ikhlash dan Ayat kursi. Surat 4. Surat 5. dan susulkan ia kepada orang yang ia cintai. tenangkan ia dengan rahmat-Mu yang dengannya tidak membutuhkan kasih sayang dari selain-Mu.´ Keempat: Meletakkan tangan di kuburannya sambil membaca doa berikut: Allâhumarham ghurbatahu.´ Ketiga: Membaca doa berikut ini (3 kali): Allâhumma innî as-aluka bihaqqi Muhammadin wa âli Muhammad an lâ tu¶adzdziba hâdzal may¬yit.

wa laqqihim minka ridhwânâ. mereka mengenal kalian. jika tidak. tenteramkan mereka dengan rahmat-Mu.´ Aku bertanya lagi: Apa yang baca ketika kami berziarah kepada mereka? Beliau menjawab: bacalah doa ini: Allâhumma jâfil ardha µan junûbihim. sampaikan mereka pada ridha-Mu. innaka µalâ kulli syay-in qadîr. maka hendaknya hari Kamis. mereka bahagia dan terhibur dengan kehadiran kalian. (Disarikan dari kitab Mafatihul Jinan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu. Ya Allah. Kemudian aku bertanya lagi: Apakah mereka mengenal kami ketika kami berziarah kepada mereka? Beliau menjawab: ³Demi Allah. wa tûnisu bihi wahsyatahum. pasal 10. Muhammad bin Muslim pernah bertanya kepada Imam Ja¶far Ash-Shadiq (sa): Bolehkah kami berziarah ke orang-orang yang telah meningga? Beliau menjawab: Boleh. menghadap ke kiblat sambil meletakkan tangan pada kuburannya dan membaca doa tersebut. hlm 567-570) . wa askin ilayhim mir rahmatika mâ tashilu bihi wahdatahum. muliakan arwah mereka. luaskan kuburan mereka.Ibnu Thawus mengatakan: Jika kamu hendak berziarah ke kuburan orang-orang mukmin. wa shâ¶id ilayka arwâhahum. maka waktu tertentu yang kamu kehendaki. yang menghibur kesepian mereka. rahmat yang menyambungkan kesendirian mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful