NAMA

:

PRAKASH A/L PALU 1

TINGKATAN :
SHAH

SEKOLAH: SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN ISHKANDAR

TAJUK:

PERKARA PENDAHULUAN PENGHARGAAN HASIL KAJIAN LAMPIRAN MUKA/SURAT .

. JUSTERU KEMPEN ANTIDADAH DIADAKAN OLEH AGENSI DADAH KEBANGSAAN (AADK) UNTUK MEMERANGI PENYALAHGUNAAN DADAH. MASA DEPAN SESEORANG AKAN HANCUR SEKIRANYA MENJADI MANGSA DADAH. MELALUI FOLIO INI. KAMI AKAN MENERANGKAN DENGAN LEBIH LANJUT MENGENAI DADAH.DADAH ADALAH SEJENIS BAHAN YANG BERBAHAYA KEPADA MANUSIA KERANA IANYA BOLEH MENGAKIBATKAN MASALAH KETAGIHAN YANG TERUK.

SAYA INGIN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA PIHAK SEKOLAH YANG MEMBERI PELBAGAI BANTUAN SERTA KEBENARAN UNTUK MENJALANKAN FOIO SIVIK 2011 INI. NASIHAT SERTA BIMBINGAN SEPANJANG MASA KAJIAN DIJALANKAN. SAYA JUGA INGIN MERAKAMKAN PENGHARGAAN DAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA IBU BAPA. AKHIR SEKALI. . AHLI-AHLI KUMPULAN DAN PIHAK-PIHAK LAIN YANG TERLIBAT DALAM PEMBIKINAN FOLIO SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN INI. TERIMA KASIH KEPADA GURU SUBJEK PENDDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN KAMI YANG TELAH MEMBERI PANDUAN.

.

Morfin Mentah -Berbentuk blok/sebuk -bertanda '999' -Mengandungi 70%-90% morfin -Juga dipanggil Heroin No. kodein digunakan untuk melegakan kesakitan sederhana dan sebagai ubat batuk. Dalam bidang perubatan. bes morfin.1. Walau bagaimanapun. menyuntik Nama Jalanan : 'M'. Heroin dalam bentuk tulen adalah serbuk putih pahit yang merupakan produk yang terhasil daripada pemprosesan morfin. kebanyakan kodein di pasaran adalah yang dihasilkan daripada morfin. 2. kodein digunakan untuk melegakan kesakitan sederhana dan sebagai ubat batuk. 'White powde'.) HEROIN Heroin adalah dadah jalanan yang paling kerap disalahguna oleh penagih dadah di Malaysia. menghisap Nama Jalanan: 'Fit'. menghidu. 'Monkey'. Cara Mengunakan : Menyuntik.) MORFIN Morfin adalah sejenis alkaloid yang diperoleh setelah diproses daripada candu mentah. Walau bagaimanapun. Heroin mempunyai kekuatan berkali-kali ganda morfin. tepung. menganjal (elastik) apabila masih segar dan menjadi keras jika terdedah kepada udara. Dalam pasaran gelap ia selalunya dikenali sebagai morfin mentah. Cik putih. Heroin adalah dadah jalanan yang paling kerap disalahguna oleh penagih dadah di Malaysia. Ia mempunyai bau yang kuat.)KODEN Kodein adalah bahan alkaloid yang wujud secara semula jadi di dalam candu. 1 Bes Morfin -Seperti serbuk kopi halus -Mengandungi 60%-70% morfin Pil-Pil Morfin -Mengadungi morfin sulfat/murfin hidroklorid -pil kecil berwarna putih/coklat pucat.)CANDU . Cara Menggunakan : Menelan. 4. 'Fun'. Heroin dalam bentuk tulen adalah serbuk putih pahit yang merupakan produk yang terhasil daripada pemprosesan morfin. 3. barang dan 'Penang pink' Kodein adalah bahan alkaloid yang wujud secara semula jadi di dalam candu. 'Morpho'. candu dihasilkan daripada buah popi yang bertukar daripada warna putih kepada coklat dan kehitaman. Heroin mempunyai kekuatan berkali-kali ganda morfin. Menyuntik Nama Jalanan : Ubat batuk andu adalah sejenis narkotik yangmempunyai fungsi menekan dan memperlahankan aktiviti sistem saraf tunjang. kebanyakan kodein di pasaran adalah yang dihasilkan daripada morfin. Dalam bidang perubatan. morfin sulfat atau morfin hidroklorik Cara Menggunakan : Menelan.

Ianya berbentuk kaca pecah dan kadangkala berbentuk seperti tawas.)KOKAIN . menyedut ('chasing the dragon' Nama Jalanan : 'Ice' 8. Cara Menggunakan : Menghisap. 'pethidine'. Kini 'methadone' digunakan dalam rawatan penagihan opiat di negara kita.)METHAMPHETAMINE Methamphetamine hydrochloride' merupakan satu jenis dadah yang berada dalam kumplan stimulan. Contoh 'methamphetamine hydrochloride' yang biasanya terdapat di Malaysia ialah syabu dan yaba. 'Dollies'. Bahan-bahan ini mempunyai sifat yang serupa dengan opiat dan digunakan dalam bidang perubatan unutk melegakan kesakitan. 6. Opium.Candu adalah sejenis narkotik yangmempunyai fungsi menekan dan memperlahankan aktiviti sistem saraf tunjang. Cara Menggunakan : Menelan. Cara Menggunakan : Menelan. menghisap. menyuntik. Dadah perangsang jenis amfetamin seperti methamphetamine' adalah dadah yang sangat merbahaya. menyedut ('chasing the dragon') 7. Kini 'methadone' digunakan dalam rawatan penagihan opiat di negara kita. candu dihasilkan daripada buah popi yang bertukar daripada warna putih kepada coklat dan kehitaman. menganjal (elastik) apabila masih segar dan menjadi keras jika terdedah kepada udara. Madat dan Tar opiat Sintetik meliputi bahan-bahan seperti 'methadone'. 'dipipanone' dan 'dextroproxyphene'. 5.)OPIAT SINTETIK Opiat Sintetik meliputi bahan-bahan seperti 'methadone'. Pada masa ini tidak ada ubat yang mengandungi amfetamin yang didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah. Cara Menggunakan : Menghisap dengan paip atau dengan cara 'chasing the dragon'. Ia mempunyai bau yang kuat. Bahan-bahan ini mempunyai sifat yang serupa dengan opiat dan digunakan dalam bidang perubatan unutk melegakan kesakitan. 'pethidine'. Nama Jalanan : 'Black Stuff'. 'dipipanone' dan 'dextroproxyphene'. Syabu lazimnya diproses secara haram dan tidak mempunyai kegunaan dari aspek perubatan. menyuntik Nama Jalanan : 'Fizzies'.)AMFETAMIN Amfetamin adalah stimulan sintetik buatan manusia.

Pil MDMA seringkali dibentuk dengan ikon atau logo bagi memenuhi cita rasa pengguna muda.kokain adalah serbuk putih yang berasal daripada daun koka yang terdapat di Peru. Cara Menggunakan : Menyuntik. 'Snow'. Ia dipanggil 'fell good drug' dan boleh meningkatkan daya tahan pengguna. Crack' mempunyai ketulenan sehingga 905 dan sangat berbahaya kerana ia boleh menyebabkan ketagihan teruk dalam masa yang singkat. Bolivia dan Colombia di pergunungan Andes. Selatan dan Tengah di samping negara-negara Eropah. Ia banyak digunakan di negara-negara Amerika Utara. menghisap Nama Jalanan : 'Coke'. Amerika Selatan. 9.) MDMA Methylenedioxy-methamphetamine' (MDMA) merupakan analog meskalin dan amfetamin. AKIBAT-AKIBAT PENYALAHGUNAAN DADAH . 'Flake' Kokain 'Freebase' adalah campuran kokain dengan serbuk penaik dan berbentuk 'granules'. menghidu. 'Crack'.

emosi dan perlakuan tertumpu kepada dadah setiap masa • . akan wujud keinginan yang melampau untuk mengambil atau berterusan menggunakan dadah dalam apa cara sekali pun. Contohnya: • Memerlukan dos yang lebih tinggi untuk mencapai kesan yang diingini • Mula menunjukkan sifat-sifat ketagih apabila penggunaannya dihentikan • Terpaksa meningkatkan jumlah dadah yang lebih banyak dan tempoh penggunaan yang lebih lama Penagihan dadah juga akan membuatkan seseorang hilang kawalan diri. Kebiasaannya. membeli dan menggunakan dadah. Kurang kesan ketagihan.APAKAH PENYALAHGUNAAN DADAH Penyalahgunaan dadah atau bahan terlarang melibatkan perlakuan yang berulang-ulang atau penggunaan dadah yang berlebihan. Penagihan dadah bermula apabila seseorang itu mula dengan bahan tersebut. Penagih dadah cenderung menggunakan dadah secara berterusan walaupun: • Berlaku masalah dalam diri atau masyarakat • Sering terlibat dengan masalah perundangan akibat penyalahgunaan dadah • Meletakkan diri dalam situasi yang berbahaya Apakah penagihan dadah? Penagihan dadah dikenali sebagai bergantung dengan dadah. Penyalahgunaan dadah / bahan terlarang melibatkan pola songsang penyalahgunaan dadah yang akhirnya boleh mengganggu kehidupan seharian " Penyalahgunaan dadah / bahan terlarang melibatkan pola songsang penyalahgunaan dadah yang akhirnya boleh mengganggu kehidupan seharian. Dadah bukan Psiko aktif Tidak memberi kesan terhadap tingkah laku. penagih dadah akan menghabiskan masa untuk melakukan aktiviti seperti mencari pengedar. Pergantungan Keinginan fisiologi dan psiko logikal pada dadah untuk mendapatkan keseronokan dan mengelakkan rasa ketagih • Dalam pergantungan fisiologi. ia menjadikan pemikiran. Ini akan mendatangkan kesan yang buruk kepada diri mereka dan masyarakat sekeliling. ganja. Apakah istilah-istilah yang perlu diketahui? Dadah Psiko aktif Mempunyai kesan terhadap tingkah laku dan kesedaran Contohnya. Pada kebiasaannya ia akan mendatangkan perasaan gembira melampau atau ketagih bertujuan lari daripada kenyataan. Apabila seseorang ketagih atau bergantung kepada dadah secara fizikal dan psikologi. begitu juga mendapatkan wang bagi membeli dadah. valium.

lysergic asid diethylamide. Kenapa mereka mengambil dadah? • • • • • • • Ingin mencuba Terikut-ikut Amalan budaya Suasana semasa.Dalam pergantungan fizikal.Benzodiazepines o Benzodiazepines Halusimogen . berkeyakinan Penenang • Anxiolytics / Anti-anxiety drugs . Contohnya.Menghidu gam atau petrol Lain -lain . asid Nikotin / Tembakau • Terangsang dalam dos yang kecil Alkohol . ubat tahan sakit Perangsang • Kokain.daun ketum . painkiller o Melahirkan rasa euforia dan penahan sakit o Euforia. Lali Memerlukan jumlah dos yang tinggi untuk mendapatkan kesan psiko logikal yang sama. perang / kelab malam Tekanan / cabaran dalam kumpulan Bagi tujuan merawat Meningkatkan kawalan diri dan prestasi Apakah jenis-jenis dadah yang kerap disalahgunakan? Opium / candu • Morfin. Heroin .Psikedelik (Warna-warna terang dan berkilauan) • Kanabis / Marijuana / Hashish / Ganja / Weed • LSD .euphoria. Amfetamina o Euforia.agen kemurungan • Terangsang pada dos yang rendah tetapi terencat bila mengambil dos yang berlebihan Kanabis / Marijuana / Hashish / Ganja / Weed Hidu (Inhalants / Solvent) . kesan dadah seperti kegembiraan melampau akan mewujudkan keinginan yang melampau kepada dadah tersebut • Gian pula akan mewujudkan perasaan negatif dan ini akan menyebabkan penagih perlu mengambil dadah kembali bagi mengelakkan perasaan negatif tersebut • Gejala Penarikan Satu sindrom fizikal dan psiko logikal yang negatif akibat pemberhentian penggunaan dadah dengan mendadak.

penat dan mamai • • • • Komplikasi Kesan penyalahgunaan dadah yang berterusan akan merosakkan: • Kebersihan dan kesihatan diri • Kesihatan mental • Prestasi pelajaran • Hubungan sosial • Status kewangan Penyalahgunaan dadah akan lebih merumitkan bila ia melibatkan: • Penggunaan pelbagai jenis dadah • Aktiviti jenayah • Kaum keluarga • Masalah perubatan • Masalah psikiatri • Kanak-kanak dan remaja (umur kurang 18 tahun) Rawatan Ketagihan adalah bersifat psikologi.Tanda dan gejala Bagaimana mengetahui seseorang itu terlibat dalam penyalahgunaan dadah? Resah. tidur dan aktiviti harian Perubahan emosi secara tiba-tiba • Bercakap merepek • Mengabaikan penampilan diri • Menghindari kawan biasa yang tidak mengambil dadah • Berkelakuan mencurigakan seperti menghabiskan banyak masa di bilik air atau bilik tidur dan rasa curiga yang keterlaluan kepada yang lain • Kelihatan letih. Mereka yang telah kronik dalam penyalahgunaan dadah sukar disembuhkan. sekolah atau di tempat kerja Perubahan sikap secara mendadak seperti tabiat makan. klinik atau Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK). Pertolongan dari mereka yang profesional amat diperlukan. gelisah Prestasi kerja atau akademik yang merosot Mencuri wang atau apa saja sama ada di rumah. Rawatan termasuk: Detoksifikasi • Menghilangkan kesan dadah di dalam badan Terapi kelakuan • Menggalakkan sikap yang baik dan menghilangkan rasa pergantungan . Rawatan untuk ketagihan boleh didapati di hospital.

Ia memerlukan sokongan penuh dari keluarga dan masyarakat.Ketagihan rokok Pencegahan Apakah yang boleh mempengaruhi permulaan atau penyudah tabiat penyalahgunaan dadah? • • • • • • • • Kesungguhan pada aktiviti yang lain Status sosioekonomi Pengaruh rakan sebaya Pengaruh ibu bapa Budaya dan etnik Nilai hidup yang sederhana Motivasi untuk berjaya / takut pada kegagalan Pengasingan sosial Apakah yang membantu seseorang itu berhenti menagih dadah? Percaya diri sendiri Berkemahiran menyesuaikan diri Berkemampuan bangkit dari kegagalan Berkeupayaan mengasah kekuatan diri Menghargai kesihatan Membina minat dan aktiviti yang baru Matang dalam fikiran Sokongan berterusan daripada keluarga Seseorang itu perlu mendapatkan: • Latihan menjadi afektif • Sokongan masyarakat • Pembangunan kerohanian diri • • • • • • • • Pemulihan Melibatkan prosedur rawatan seperti: • Terapi dadah gantian • Pengurusan tingkah laku • Kaunseling • Mencegah dari kembali menagih (relapse prevention) • Latihan menjadi asertif • Sokongan masyarakat • Pengisian dan perlembagaan rohani Penjagaan berterusan adalah satu komponen yang penting dalam proses pemulihan dari ketagihan dadah. .Memberi motivasi dalam menangani masalah dadah dan kembali menagih Terapi penggantian dadah • Memaksimumkan keadaan bebas dadah semasa proses pemulihan • Methadone .Ketagihan ubat penenang • Nikotin .Kaunseling .

Sokongan sosial termasuk: • Pembangunan kemahiran • Penempatan pekerjaan • Pusat bantuan setempat Kumpulan sokongan Pusat pemulihan: • Agensi Anti Dadah Kebangsaan • PEMADAM • PENGASIH Pakar sakit jiwa • Pakar kaunseling penagihan dadah • Pakar psikologi • Ibubapa • Guru sekolah AGENSI ANTI DADAH KEBANGSAAN LATAR BELAKANG: .

dasar dadah Negara telah dijadikan sebagai asas pelaksanaan strategi utama untuk membanteras musuh utama Negara DADAH. Dalam tahun tersebut masalah ini diisytiharkan sebagai satu ancaman kepada keselamatan negara. rohani dan budaya rakyat jelata dan seterusnya melemahkan ketahanan nasional dan mengancam keselamatan negara. bekas Perdana Menteri Malaysia pada 19 Februari 1983 semasa melancarkan Kempen Anti Dadah.Mahathir bin Mohamad. Pengedaran dan penagihan dadah yang berleluasa boleh mengancam kesejahteraan sosio-ekonomi. Ekoran daripada itu. Falsafah dasar ini ialah untuk melahirkan satu masyarakat yang bebas daripada ancaman dadah. Semenjak itu.B. Tun Dr. Pada tahun 1985. FUNGSI: . kerajaan telah mengambil satu pendekatan baru dalam usaha memerangi wabak dadah dalam negara.A. JKAD telah merumus dasar dadah Negara dan pencegahan dijadikan strategi utama yang merangkumi pencegahan awalan pencegahan kemasukkan serta penguatkuasaan undang-undang diikuti dengan pemulihan . dadah dianggap sebagai musuh nombor satu negara. Kemudian dasar ini telah ditukar kepada strategi yang baru oleh Majlis Dadah Negara. Sasaran utama penagihan dadah ialah generasi muda yang merupakan tulang belakang dan harapan negara masa hadapan.Manakala kemajuan tenaga manusia dan penilaian kerjasama antarabangsa dan penyelarasan merupakan strategi sokongan. Dasar ini telah diisytiharkan oleh Y.Pada tahun 1983.

ii. bengkel dan kursus yang berkaitan dengan Dasar Kepenjaraan. Mengkaji dan menilai keberkesanan semua dasar dan akta Kepenjaraan. Memantau dan menyelaras semua dasar. Menghadiri mesyuarat. Anti Dadah. Antidadah dan Pertahanan Awam. iii. akta. Antidadah dan Pertahanan Awam. Agensi Antidadah Kebangsaan dan Jabatan Pertahanan Awam. Antidadah dan Pertahanan Awam di dalam dan luar negeri. akta. v. simposium.1) Bertanggungjawab mengkaji dan mengawasi perkaraperkara dasar serta hal-hal lain yang berkaitan dengan jabatan dan agensi di bawah Bahagian iaitu Jabatan Penjara Malaysia. iv. vii. AKTIVITI: i. bengkel dan kursus yang berkaitan dengan Dasar Kepenjaraan. Menyediakan garis panduan dan peraturan bagi tujuan pelaksanaan dasar Kepenjaraan. simposium. garis panduan dan peraturan Kepenjaraan. vi. Mengenal pasti dan mengkaji isu semasa yang mempunyai implikasi terhadap dasar. Antidadah dan Pertahanan Awam. Menggubal Rang Undang-undang dan meminda Akta sedia ada yang berkaitan dengan Kepenjaraan. Pertahanan Awam dan RELA di dalam dan luar negeri. FUNGSI: . seminar. seminar. Antidadah dan Pertahanan Awam. garis panduan dan peraturan mengenai fungsi Kepenjaraan. Mengadakan mesyuarat. Antidadah dan Pertahanan Awam.

Agensi Antidadah Kebangsaan dan Jabatan Pertahanan Awam. Memastikan segala input. . kertas Memorandum Jemaah Menteri. Memorandum.2) Bertanggungjawab terhadap perkara-perkara yang berkaitan dengan Parlimen seperti penyelarasan soalan Parlimen di bahagian ini dan penyediaan jawapan bagi soalan Parlimen berkenaan yang berkaitan dengan jabatan dan agensi di bawah Bahagian iaitu Jabatan Penjara Malaysia. AKTIVITI: i. Agensi Antidadah Kebangsaan dan Jabatan Pertahanan Awam. nota makluman. iii. FUNGSI: 3) Bertanggungjawab menyediakan ulasan. ii. ulasan Kementerian dan input yang berkaitan dengan Kepenjaraan. Memastikan penyediaan jawapan soalan Parlimen adalah tidak bercanggah dengan dasar-dasar Kementerian ini. Nota Makluman dan ulasan Kementerian yang disediakan bertepatan dengan dasar-dasar yang ditetapkan oleh Kementerian. Menyediakan jawapan Parlimen termasuk meminta maklumat tambahan daripada Jabatan dan Agensi yang berkaitan. Menyediakan maklum balas Minit Mesyuarat Jemaah Menteri. maklum balas Minit Mesyuarat Jemaah Menteri. ii. maklumbalas. Antidadah dan Pertahanan Awam. input dan memorandum untuk Jemaah Menteri dan Kementerian lain yang berkaitan dengan jabatan dan agensi di bawah Bahagian iaitu Jabatan Penjara Malaysia. Menyelaras soalan parlimen yang berkaitan dengan Bahagian serta Jabatan dan Agensi di bawahnya. AKTIVITI: i. Nota Makluman.

penyediaan. "Racun" bermaksud bahan-bahan yang dinamakan dan disenaraikan di dalam Senarai Racun dan termasuk apaapa campuran. AKTA RACUN 1952 Suatu akta untuk mengawal pengimportan. 3. pengilangan. AKTA PENAGIH DADAH. pengeksportan. penjualan dan penggunaan racun. Selain merupakan proses rawatan lanjutan yang menitik beratkan mengawasan keatas penagih-penagih bertujuan memastikan mereka tidak mengulangi pengagihan mereka. AKTA DADAH BERBAHAYA 1952 Suatu akta bagi membuat peruntukan selanjutnya yang lebih baik untuk mengawal pengimportan. 2. solusi atau yang asli yang mengandungi bahan-bahan tersebut apa-apa penyediaan atau bahan-bahan yang terkandung di dalam Jadual Kedua Akta ini. pengeluaran. AKTA DADAH BERBAHAYA (PERLUCUTHAKAN HARTA) 1988 Suatu akta bagi membuat peruntukan-peruntukan mengenai kesalahankesalahan berhubung dengan harta dan mengenai penyitaan dan perlucuthakan harta yang berkaitan dengan aktivit yang ada hubungan dengan kesalahan-kesalahan dibawah Akta Dadah Berbahaya 1952.UNDANG MENGENAI KESALAHAN DADAH 1.UNDANG. pemilikan. 4. . AKTA DADAH BERBAHAYA (LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN KHAS) 1985 Suatu akta bagi membuat peruntukan mengenai tahanan pencegahan orang-orang yang ada kaitan dengan apa-apa aktiviti yang berhubung dengan atau yang membuat pengedaran dadah berbahaya. 5.(PINDAAN) 1998 Akta Penagih Dadah (Rawatan & Pemulihan) 1983 (Pindaan) 1998 digubal bertujuan untuk memberi rawatan dan pemulihan kepada penagihpenagih dadah. penjualan dan penggunaan candu dan beberapa bahan dan dadah merbahaya tertentu. Membuat peruntukkan khas berhubung dengan bidang kuasa Mahkamah terhadap kesalahan-kesalahan yang tertakhluk dibawahnya dan perbicaraan Mahkamah. (RAWATAN DAN PEMULIHAN) 1983 .