NAMA

:

PRAKASH A/L PALU 1

TINGKATAN :
SHAH

SEKOLAH: SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN ISHKANDAR

TAJUK:

PERKARA PENDAHULUAN PENGHARGAAN HASIL KAJIAN LAMPIRAN MUKA/SURAT .

JUSTERU KEMPEN ANTIDADAH DIADAKAN OLEH AGENSI DADAH KEBANGSAAN (AADK) UNTUK MEMERANGI PENYALAHGUNAAN DADAH. . MASA DEPAN SESEORANG AKAN HANCUR SEKIRANYA MENJADI MANGSA DADAH. KAMI AKAN MENERANGKAN DENGAN LEBIH LANJUT MENGENAI DADAH. MELALUI FOLIO INI.DADAH ADALAH SEJENIS BAHAN YANG BERBAHAYA KEPADA MANUSIA KERANA IANYA BOLEH MENGAKIBATKAN MASALAH KETAGIHAN YANG TERUK.

TERIMA KASIH KEPADA GURU SUBJEK PENDDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN KAMI YANG TELAH MEMBERI PANDUAN.SAYA INGIN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA PIHAK SEKOLAH YANG MEMBERI PELBAGAI BANTUAN SERTA KEBENARAN UNTUK MENJALANKAN FOIO SIVIK 2011 INI. AHLI-AHLI KUMPULAN DAN PIHAK-PIHAK LAIN YANG TERLIBAT DALAM PEMBIKINAN FOLIO SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN INI. SAYA JUGA INGIN MERAKAMKAN PENGHARGAAN DAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA IBU BAPA. . NASIHAT SERTA BIMBINGAN SEPANJANG MASA KAJIAN DIJALANKAN. AKHIR SEKALI.

.

menyuntik Nama Jalanan : 'M'. tepung. Ia mempunyai bau yang kuat.)KODEN Kodein adalah bahan alkaloid yang wujud secara semula jadi di dalam candu. Heroin mempunyai kekuatan berkali-kali ganda morfin. Heroin mempunyai kekuatan berkali-kali ganda morfin.1. bes morfin. Dalam bidang perubatan. 2. Walau bagaimanapun. Cara Mengunakan : Menyuntik. Morfin Mentah -Berbentuk blok/sebuk -bertanda '999' -Mengandungi 70%-90% morfin -Juga dipanggil Heroin No. 'Monkey'. morfin sulfat atau morfin hidroklorik Cara Menggunakan : Menelan. 'Morpho'. 3. Cara Menggunakan : Menelan. menghidu. Heroin adalah dadah jalanan yang paling kerap disalahguna oleh penagih dadah di Malaysia. kodein digunakan untuk melegakan kesakitan sederhana dan sebagai ubat batuk. kebanyakan kodein di pasaran adalah yang dihasilkan daripada morfin. 'Fun'. kodein digunakan untuk melegakan kesakitan sederhana dan sebagai ubat batuk. candu dihasilkan daripada buah popi yang bertukar daripada warna putih kepada coklat dan kehitaman. Walau bagaimanapun. 4. Dalam pasaran gelap ia selalunya dikenali sebagai morfin mentah. Dalam bidang perubatan. Heroin dalam bentuk tulen adalah serbuk putih pahit yang merupakan produk yang terhasil daripada pemprosesan morfin.) MORFIN Morfin adalah sejenis alkaloid yang diperoleh setelah diproses daripada candu mentah. menganjal (elastik) apabila masih segar dan menjadi keras jika terdedah kepada udara.)CANDU . barang dan 'Penang pink' Kodein adalah bahan alkaloid yang wujud secara semula jadi di dalam candu.) HEROIN Heroin adalah dadah jalanan yang paling kerap disalahguna oleh penagih dadah di Malaysia. kebanyakan kodein di pasaran adalah yang dihasilkan daripada morfin. Heroin dalam bentuk tulen adalah serbuk putih pahit yang merupakan produk yang terhasil daripada pemprosesan morfin. 'White powde'. Cik putih. Menyuntik Nama Jalanan : Ubat batuk andu adalah sejenis narkotik yangmempunyai fungsi menekan dan memperlahankan aktiviti sistem saraf tunjang. menghisap Nama Jalanan: 'Fit'. 1 Bes Morfin -Seperti serbuk kopi halus -Mengandungi 60%-70% morfin Pil-Pil Morfin -Mengadungi morfin sulfat/murfin hidroklorid -pil kecil berwarna putih/coklat pucat.

Cara Menggunakan : Menghisap dengan paip atau dengan cara 'chasing the dragon'. Bahan-bahan ini mempunyai sifat yang serupa dengan opiat dan digunakan dalam bidang perubatan unutk melegakan kesakitan. candu dihasilkan daripada buah popi yang bertukar daripada warna putih kepada coklat dan kehitaman. menyedut ('chasing the dragon') 7. 6. Dadah perangsang jenis amfetamin seperti methamphetamine' adalah dadah yang sangat merbahaya. Bahan-bahan ini mempunyai sifat yang serupa dengan opiat dan digunakan dalam bidang perubatan unutk melegakan kesakitan.)KOKAIN . Cara Menggunakan : Menelan. menyuntik Nama Jalanan : 'Fizzies'. 5.)OPIAT SINTETIK Opiat Sintetik meliputi bahan-bahan seperti 'methadone'.Candu adalah sejenis narkotik yangmempunyai fungsi menekan dan memperlahankan aktiviti sistem saraf tunjang. Kini 'methadone' digunakan dalam rawatan penagihan opiat di negara kita. menganjal (elastik) apabila masih segar dan menjadi keras jika terdedah kepada udara. Ianya berbentuk kaca pecah dan kadangkala berbentuk seperti tawas. menyuntik. 'pethidine'. Madat dan Tar opiat Sintetik meliputi bahan-bahan seperti 'methadone'. Nama Jalanan : 'Black Stuff'.)AMFETAMIN Amfetamin adalah stimulan sintetik buatan manusia. Cara Menggunakan : Menghisap. 'dipipanone' dan 'dextroproxyphene'. Ia mempunyai bau yang kuat. 'dipipanone' dan 'dextroproxyphene'. Cara Menggunakan : Menelan.)METHAMPHETAMINE Methamphetamine hydrochloride' merupakan satu jenis dadah yang berada dalam kumplan stimulan. menghisap. 'pethidine'. 'Dollies'. Kini 'methadone' digunakan dalam rawatan penagihan opiat di negara kita. Opium. Syabu lazimnya diproses secara haram dan tidak mempunyai kegunaan dari aspek perubatan. Contoh 'methamphetamine hydrochloride' yang biasanya terdapat di Malaysia ialah syabu dan yaba. menyedut ('chasing the dragon' Nama Jalanan : 'Ice' 8. Pada masa ini tidak ada ubat yang mengandungi amfetamin yang didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah.

'Crack'. AKIBAT-AKIBAT PENYALAHGUNAAN DADAH . Cara Menggunakan : Menyuntik.) MDMA Methylenedioxy-methamphetamine' (MDMA) merupakan analog meskalin dan amfetamin. Amerika Selatan. 'Flake' Kokain 'Freebase' adalah campuran kokain dengan serbuk penaik dan berbentuk 'granules'. Ia dipanggil 'fell good drug' dan boleh meningkatkan daya tahan pengguna. Crack' mempunyai ketulenan sehingga 905 dan sangat berbahaya kerana ia boleh menyebabkan ketagihan teruk dalam masa yang singkat. Bolivia dan Colombia di pergunungan Andes. Ia banyak digunakan di negara-negara Amerika Utara. 'Snow'. menghisap Nama Jalanan : 'Coke'.kokain adalah serbuk putih yang berasal daripada daun koka yang terdapat di Peru. 9. menghidu. Selatan dan Tengah di samping negara-negara Eropah. Pil MDMA seringkali dibentuk dengan ikon atau logo bagi memenuhi cita rasa pengguna muda.

Kebiasaannya. Penyalahgunaan dadah / bahan terlarang melibatkan pola songsang penyalahgunaan dadah yang akhirnya boleh mengganggu kehidupan seharian " Penyalahgunaan dadah / bahan terlarang melibatkan pola songsang penyalahgunaan dadah yang akhirnya boleh mengganggu kehidupan seharian. Kurang kesan ketagihan. Penagihan dadah bermula apabila seseorang itu mula dengan bahan tersebut. begitu juga mendapatkan wang bagi membeli dadah. ganja.APAKAH PENYALAHGUNAAN DADAH Penyalahgunaan dadah atau bahan terlarang melibatkan perlakuan yang berulang-ulang atau penggunaan dadah yang berlebihan. Pada kebiasaannya ia akan mendatangkan perasaan gembira melampau atau ketagih bertujuan lari daripada kenyataan. Ini akan mendatangkan kesan yang buruk kepada diri mereka dan masyarakat sekeliling. Apabila seseorang ketagih atau bergantung kepada dadah secara fizikal dan psikologi. emosi dan perlakuan tertumpu kepada dadah setiap masa • . Dadah bukan Psiko aktif Tidak memberi kesan terhadap tingkah laku. Penagih dadah cenderung menggunakan dadah secara berterusan walaupun: • Berlaku masalah dalam diri atau masyarakat • Sering terlibat dengan masalah perundangan akibat penyalahgunaan dadah • Meletakkan diri dalam situasi yang berbahaya Apakah penagihan dadah? Penagihan dadah dikenali sebagai bergantung dengan dadah. valium. penagih dadah akan menghabiskan masa untuk melakukan aktiviti seperti mencari pengedar. membeli dan menggunakan dadah. Pergantungan Keinginan fisiologi dan psiko logikal pada dadah untuk mendapatkan keseronokan dan mengelakkan rasa ketagih • Dalam pergantungan fisiologi. akan wujud keinginan yang melampau untuk mengambil atau berterusan menggunakan dadah dalam apa cara sekali pun. Contohnya: • Memerlukan dos yang lebih tinggi untuk mencapai kesan yang diingini • Mula menunjukkan sifat-sifat ketagih apabila penggunaannya dihentikan • Terpaksa meningkatkan jumlah dadah yang lebih banyak dan tempoh penggunaan yang lebih lama Penagihan dadah juga akan membuatkan seseorang hilang kawalan diri. Apakah istilah-istilah yang perlu diketahui? Dadah Psiko aktif Mempunyai kesan terhadap tingkah laku dan kesedaran Contohnya. ia menjadikan pemikiran.

ubat tahan sakit Perangsang • Kokain. Contohnya. Amfetamina o Euforia. perang / kelab malam Tekanan / cabaran dalam kumpulan Bagi tujuan merawat Meningkatkan kawalan diri dan prestasi Apakah jenis-jenis dadah yang kerap disalahgunakan? Opium / candu • Morfin. berkeyakinan Penenang • Anxiolytics / Anti-anxiety drugs .Psikedelik (Warna-warna terang dan berkilauan) • Kanabis / Marijuana / Hashish / Ganja / Weed • LSD .Dalam pergantungan fizikal. Lali Memerlukan jumlah dos yang tinggi untuk mendapatkan kesan psiko logikal yang sama.euphoria.Benzodiazepines o Benzodiazepines Halusimogen .daun ketum . Kenapa mereka mengambil dadah? • • • • • • • Ingin mencuba Terikut-ikut Amalan budaya Suasana semasa.agen kemurungan • Terangsang pada dos yang rendah tetapi terencat bila mengambil dos yang berlebihan Kanabis / Marijuana / Hashish / Ganja / Weed Hidu (Inhalants / Solvent) . asid Nikotin / Tembakau • Terangsang dalam dos yang kecil Alkohol . painkiller o Melahirkan rasa euforia dan penahan sakit o Euforia. kesan dadah seperti kegembiraan melampau akan mewujudkan keinginan yang melampau kepada dadah tersebut • Gian pula akan mewujudkan perasaan negatif dan ini akan menyebabkan penagih perlu mengambil dadah kembali bagi mengelakkan perasaan negatif tersebut • Gejala Penarikan Satu sindrom fizikal dan psiko logikal yang negatif akibat pemberhentian penggunaan dadah dengan mendadak.lysergic asid diethylamide. Heroin .Menghidu gam atau petrol Lain -lain .

tidur dan aktiviti harian Perubahan emosi secara tiba-tiba • Bercakap merepek • Mengabaikan penampilan diri • Menghindari kawan biasa yang tidak mengambil dadah • Berkelakuan mencurigakan seperti menghabiskan banyak masa di bilik air atau bilik tidur dan rasa curiga yang keterlaluan kepada yang lain • Kelihatan letih. penat dan mamai • • • • Komplikasi Kesan penyalahgunaan dadah yang berterusan akan merosakkan: • Kebersihan dan kesihatan diri • Kesihatan mental • Prestasi pelajaran • Hubungan sosial • Status kewangan Penyalahgunaan dadah akan lebih merumitkan bila ia melibatkan: • Penggunaan pelbagai jenis dadah • Aktiviti jenayah • Kaum keluarga • Masalah perubatan • Masalah psikiatri • Kanak-kanak dan remaja (umur kurang 18 tahun) Rawatan Ketagihan adalah bersifat psikologi. gelisah Prestasi kerja atau akademik yang merosot Mencuri wang atau apa saja sama ada di rumah. Pertolongan dari mereka yang profesional amat diperlukan. Rawatan untuk ketagihan boleh didapati di hospital.Tanda dan gejala Bagaimana mengetahui seseorang itu terlibat dalam penyalahgunaan dadah? Resah. Rawatan termasuk: Detoksifikasi • Menghilangkan kesan dadah di dalam badan Terapi kelakuan • Menggalakkan sikap yang baik dan menghilangkan rasa pergantungan . Mereka yang telah kronik dalam penyalahgunaan dadah sukar disembuhkan. klinik atau Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK). sekolah atau di tempat kerja Perubahan sikap secara mendadak seperti tabiat makan.

Ketagihan rokok Pencegahan Apakah yang boleh mempengaruhi permulaan atau penyudah tabiat penyalahgunaan dadah? • • • • • • • • Kesungguhan pada aktiviti yang lain Status sosioekonomi Pengaruh rakan sebaya Pengaruh ibu bapa Budaya dan etnik Nilai hidup yang sederhana Motivasi untuk berjaya / takut pada kegagalan Pengasingan sosial Apakah yang membantu seseorang itu berhenti menagih dadah? Percaya diri sendiri Berkemahiran menyesuaikan diri Berkemampuan bangkit dari kegagalan Berkeupayaan mengasah kekuatan diri Menghargai kesihatan Membina minat dan aktiviti yang baru Matang dalam fikiran Sokongan berterusan daripada keluarga Seseorang itu perlu mendapatkan: • Latihan menjadi afektif • Sokongan masyarakat • Pembangunan kerohanian diri • • • • • • • • Pemulihan Melibatkan prosedur rawatan seperti: • Terapi dadah gantian • Pengurusan tingkah laku • Kaunseling • Mencegah dari kembali menagih (relapse prevention) • Latihan menjadi asertif • Sokongan masyarakat • Pengisian dan perlembagaan rohani Penjagaan berterusan adalah satu komponen yang penting dalam proses pemulihan dari ketagihan dadah. Ia memerlukan sokongan penuh dari keluarga dan masyarakat. .Memberi motivasi dalam menangani masalah dadah dan kembali menagih Terapi penggantian dadah • Memaksimumkan keadaan bebas dadah semasa proses pemulihan • Methadone .Kaunseling .Ketagihan ubat penenang • Nikotin .

Sokongan sosial termasuk: • Pembangunan kemahiran • Penempatan pekerjaan • Pusat bantuan setempat Kumpulan sokongan Pusat pemulihan: • Agensi Anti Dadah Kebangsaan • PEMADAM • PENGASIH Pakar sakit jiwa • Pakar kaunseling penagihan dadah • Pakar psikologi • Ibubapa • Guru sekolah AGENSI ANTI DADAH KEBANGSAAN LATAR BELAKANG: .

Dasar ini telah diisytiharkan oleh Y. kerajaan telah mengambil satu pendekatan baru dalam usaha memerangi wabak dadah dalam negara. Falsafah dasar ini ialah untuk melahirkan satu masyarakat yang bebas daripada ancaman dadah. Kemudian dasar ini telah ditukar kepada strategi yang baru oleh Majlis Dadah Negara. Semenjak itu.Pada tahun 1983. bekas Perdana Menteri Malaysia pada 19 Februari 1983 semasa melancarkan Kempen Anti Dadah.Mahathir bin Mohamad. Pengedaran dan penagihan dadah yang berleluasa boleh mengancam kesejahteraan sosio-ekonomi. dasar dadah Negara telah dijadikan sebagai asas pelaksanaan strategi utama untuk membanteras musuh utama Negara DADAH. rohani dan budaya rakyat jelata dan seterusnya melemahkan ketahanan nasional dan mengancam keselamatan negara. Sasaran utama penagihan dadah ialah generasi muda yang merupakan tulang belakang dan harapan negara masa hadapan.A. Dalam tahun tersebut masalah ini diisytiharkan sebagai satu ancaman kepada keselamatan negara. FUNGSI: . Pada tahun 1985. JKAD telah merumus dasar dadah Negara dan pencegahan dijadikan strategi utama yang merangkumi pencegahan awalan pencegahan kemasukkan serta penguatkuasaan undang-undang diikuti dengan pemulihan .B. Tun Dr. Ekoran daripada itu.Manakala kemajuan tenaga manusia dan penilaian kerjasama antarabangsa dan penyelarasan merupakan strategi sokongan. dadah dianggap sebagai musuh nombor satu negara.

Mengadakan mesyuarat. v. FUNGSI: . Mengenal pasti dan mengkaji isu semasa yang mempunyai implikasi terhadap dasar. Menghadiri mesyuarat. Antidadah dan Pertahanan Awam di dalam dan luar negeri. Antidadah dan Pertahanan Awam. Menyediakan garis panduan dan peraturan bagi tujuan pelaksanaan dasar Kepenjaraan. iii.1) Bertanggungjawab mengkaji dan mengawasi perkaraperkara dasar serta hal-hal lain yang berkaitan dengan jabatan dan agensi di bawah Bahagian iaitu Jabatan Penjara Malaysia. seminar. Anti Dadah. garis panduan dan peraturan mengenai fungsi Kepenjaraan. akta. garis panduan dan peraturan Kepenjaraan. Agensi Antidadah Kebangsaan dan Jabatan Pertahanan Awam. iv. seminar. simposium. Menggubal Rang Undang-undang dan meminda Akta sedia ada yang berkaitan dengan Kepenjaraan. vi. Antidadah dan Pertahanan Awam. Antidadah dan Pertahanan Awam. bengkel dan kursus yang berkaitan dengan Dasar Kepenjaraan. simposium. ii. akta. Pertahanan Awam dan RELA di dalam dan luar negeri. Mengkaji dan menilai keberkesanan semua dasar dan akta Kepenjaraan. vii. Antidadah dan Pertahanan Awam. Antidadah dan Pertahanan Awam. bengkel dan kursus yang berkaitan dengan Dasar Kepenjaraan. Memantau dan menyelaras semua dasar. AKTIVITI: i.

FUNGSI: 3) Bertanggungjawab menyediakan ulasan. nota makluman. Memastikan penyediaan jawapan soalan Parlimen adalah tidak bercanggah dengan dasar-dasar Kementerian ini. Memorandum. Nota Makluman. ii. Nota Makluman dan ulasan Kementerian yang disediakan bertepatan dengan dasar-dasar yang ditetapkan oleh Kementerian. maklumbalas. ulasan Kementerian dan input yang berkaitan dengan Kepenjaraan.2) Bertanggungjawab terhadap perkara-perkara yang berkaitan dengan Parlimen seperti penyelarasan soalan Parlimen di bahagian ini dan penyediaan jawapan bagi soalan Parlimen berkenaan yang berkaitan dengan jabatan dan agensi di bawah Bahagian iaitu Jabatan Penjara Malaysia. ii. kertas Memorandum Jemaah Menteri. maklum balas Minit Mesyuarat Jemaah Menteri. iii. input dan memorandum untuk Jemaah Menteri dan Kementerian lain yang berkaitan dengan jabatan dan agensi di bawah Bahagian iaitu Jabatan Penjara Malaysia. Antidadah dan Pertahanan Awam. AKTIVITI: i. Memastikan segala input. AKTIVITI: i. . Menyelaras soalan parlimen yang berkaitan dengan Bahagian serta Jabatan dan Agensi di bawahnya. Menyediakan maklum balas Minit Mesyuarat Jemaah Menteri. Agensi Antidadah Kebangsaan dan Jabatan Pertahanan Awam. Agensi Antidadah Kebangsaan dan Jabatan Pertahanan Awam. Menyediakan jawapan Parlimen termasuk meminta maklumat tambahan daripada Jabatan dan Agensi yang berkaitan.

AKTA DADAH BERBAHAYA (LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN KHAS) 1985 Suatu akta bagi membuat peruntukan mengenai tahanan pencegahan orang-orang yang ada kaitan dengan apa-apa aktiviti yang berhubung dengan atau yang membuat pengedaran dadah berbahaya. AKTA DADAH BERBAHAYA 1952 Suatu akta bagi membuat peruntukan selanjutnya yang lebih baik untuk mengawal pengimportan. (RAWATAN DAN PEMULIHAN) 1983 . AKTA RACUN 1952 Suatu akta untuk mengawal pengimportan. solusi atau yang asli yang mengandungi bahan-bahan tersebut apa-apa penyediaan atau bahan-bahan yang terkandung di dalam Jadual Kedua Akta ini. penjualan dan penggunaan candu dan beberapa bahan dan dadah merbahaya tertentu. 4. Membuat peruntukkan khas berhubung dengan bidang kuasa Mahkamah terhadap kesalahan-kesalahan yang tertakhluk dibawahnya dan perbicaraan Mahkamah. AKTA PENAGIH DADAH. 2. pengilangan. 5.UNDANG.(PINDAAN) 1998 Akta Penagih Dadah (Rawatan & Pemulihan) 1983 (Pindaan) 1998 digubal bertujuan untuk memberi rawatan dan pemulihan kepada penagihpenagih dadah. "Racun" bermaksud bahan-bahan yang dinamakan dan disenaraikan di dalam Senarai Racun dan termasuk apaapa campuran. penyediaan. penjualan dan penggunaan racun.UNDANG MENGENAI KESALAHAN DADAH 1. pengeluaran. AKTA DADAH BERBAHAYA (PERLUCUTHAKAN HARTA) 1988 Suatu akta bagi membuat peruntukan-peruntukan mengenai kesalahankesalahan berhubung dengan harta dan mengenai penyitaan dan perlucuthakan harta yang berkaitan dengan aktivit yang ada hubungan dengan kesalahan-kesalahan dibawah Akta Dadah Berbahaya 1952. Selain merupakan proses rawatan lanjutan yang menitik beratkan mengawasan keatas penagih-penagih bertujuan memastikan mereka tidak mengulangi pengagihan mereka. pemilikan. pengeksportan. 3. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful