P. 1
Text Ucapan

Text Ucapan

|Views: 453|Likes:
Published by Nabilatul Wahida

More info:

Published by: Nabilatul Wahida on Jun 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/15/2013

pdf

text

original

Contoh teks pengacara Majlis yang dapat dijadikan panduan bagi menyediakan tugasan anda.

MAJLIS PERASMIAN

SEMINAR MELAYU MAHAWANGSA

ANJURAN

FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI

DENGAN KERJASAMA

GABUNGAN PENULIS NASIONAL (GAPENA)

18 19 JULAI 2006

(KETIBAAN KETUA MENTERI MELAKA, NYANYIAN NEGARAKU DAN PUTRA GEMILANG) (Para hadirin dipersilakan berdiri untuk menghormati ketibaan KM, menyanyikan lagu Negaraku dan Putra Gemilang) Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam sejahtera. Yang Amat Berhormat, Datuk Seri Mohd. Ali Mohd. Rustam, Ketua Menteri Melaka, merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah Sekretariat Dunia Melayu Dunia Islam. Yang Berbahagia, Profesor Madya Dr. Azali Mohamed, Timbalan Naib Canselor, HEP dan Alumni, Universiti Putra Malaysia yang mewakili Naib Canselor, UPM. Yang Berbahagia, Prof. Madya Dr. Hj. Rosli Talif, Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM. Yang Berbahagia, Tan Sri Datuk Profesor Emeritus Dr. Hj. Ismail Hussein, Ketua Satu Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA),

Pemanis kata selamat datang. dapat kita berkumpul pada pagi yang berbahagia ini dalam Seminar Melayu Mahawangsa anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi deng kerjasama Gabungan Persatuan an Penulis Nasional (GAPENA) dan Sekretariat Dunia Melayu Dunia Islam. Pinang berasal Pulau Mutiara. serta para hadirin dan hadirat sekalian kerana bersama-sama memeriahkan majlis pada pagi ini. Tetamu-tetamu kehormat. Awal Bismillah pembuka bicara. Seminar yang bertemakan Rekayasa Citra Melayu Sebagai Mahawangsa ini menjadi lebih bermakna lagi. Alhamdulillah. bersyukur kita ke hadrat Allah SWT. Buat menjolok sarang penyengat. Sirih berlipat bersama pinang. Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat. FBMK. Tetak buluh panjangnya tujuh. Doa dipohon supaya berkat. para sarjana dan pembentang kertas kerja. Angkat tangan jari sepuluh. kerana dengan berkat limpah kurnia-Nya yang amat banyak. Penyelaras Unit Dokumentasi Warisan Melayu dan Peribumi. atas kesudian melapangkan masa untuk bersama-sama di majlis ini. Datuk Seri Mohd. timbalan-timbalan dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi. ketuaketua jabatan. merangkap Pengerusi Jawatan Kuasa Seminar. Dengan berkat kehadiran Yang Amat Berhormat Datuk Seri. para peserta seminar.Yang Berusaha. . Puan Hajah Halimah Hassan. hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian. Terima kasih juga kepada tetamu-tetamu kehormat dan para pembentang kertas kerja. Ali Rustam.

Fauzi Jumingan atas bacaan doa itu tadi. Mari tuan sama-sama amati. (UCAPAN PENGERUSI DAN APABILA SELESAI) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Hajah Halimah Hassan atas ucapan itu tadi. 2. (UCAPAN ALU-ALUAN PENGERUSI) Dayung sampan dulu-duluan. 3. Fauzi Jumingan untuk membacakan doa. Puan Hajah Halimah Hassan. Singgah berlabuh di Tanjung Jati. Majlis mengucapkan terima kasih kepada Dr. Majlis dengan sukacitanya mempersilakan Yang Berusaha. Mohd. Ucapan sebagai alu-aluan. majlis dengan sukacitanya mempersilakan Dr. (UCAPAN TNC) Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan Para hadirin sekalian. Dengan hormatnya dipersilakan. Mohd. selaku Pengerusi Jawatan Kuasa Seminar untuk menyampaikan ucapan alu-aluan.Bagi memakmurkan lagi majlis kita pada pagi ini. . Kapal berlabuh di Kuala Rengit. (BACAAN DOA DAN APABILA SELESAI) Alhamdulillah. Dipersilakan.

Dari Melaka pergi ke Serdang. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berbahagia. Azali Muhamad atas ucapan itu. Profesor Madya Dr. Dapat kami menumpang sinar. Singgah sebentar di Bukit Serindit. untuk menyampaikan ucapan. Ali Rustam untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan seminar ini. Majlis dengan penuh rendah hati mempersilakan Yang Amat Berhormat. Kita tiba ke puncak acara.Semat jerami di Sungai Muar. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Seterusnya kita ikuti pula ucapan sambutan Timbalan Naib Canselor. Profesor Madya Dr. Datuk Seri Mohd. 4. Tuan umpama bulan di langit. PUKULAN GONG DAN APABILA SELESAI) . (UCAPAN KETUA MENTERI. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Tuan umpama bintang gemilang. (UCAPAN TIMBALAN NAIB CANSELOR DAN APABILA SELESAI) Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia. Azali Muhamad. (UCAPAN PERASMIAN KM MELAKA) Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan Para hadirin sekalian. Titipkan amanat barang sedikit.

Ibarat berjalan dah sampai di halaman. Azali Muhamad untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Amat Berhorma Datuk Seri Mohd. Rosli Talif untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berbahagia Profesor Madya Dr. Profesor Madya Dr. Rustam. Air laut tenang-tenangan. (Penyampaian cenderamata dan apabila selesai) Majlis mengucapkan terima kasih kepada Yang Berbahagia. Datuk Seri Mohd. Azali Muhamad kerana sudi menyampaikan cenderamata. Ibarat berenang dah sampai di tebing. (PENUTUP) Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan para hadirin sekalian. Azali Muhamad. Terima kasih sekalung budi.5. Tanam selasih tepi perigi. (Penyampaian cenderamata) 6. Profesor Madya Dr. Cenderamata tanda kenangan. . (PENYAMPAIAN CENDERAMATA) Majlis mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Seterusnya dipersilakan pula Yang Berbahagia Profesor Madya Dr. Ali t. Ali Rustam kerana sudi menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Seminar Melayu Mahawangsa ini. Sebagai tanda penghargaan.

Akhir kata. Yang cela itu kelemahan diri. majlis sekali lagi merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat. Azali Muhamad atas kesudian untuk bersama-sama kita pada pagi ini. majlis seterusnya mempersilakan Puan Hajah Halimah Hassan untuk menjemput dan mengiringi Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan Yang Berbahagia Timbalan Naib Canselor untuk menyaksikan pameran Melayu Mahawangsa di Bangunan Sanggar Bahasa dan Komunikasi. . Ibarat mendaki dah sampai di puncak. Dipersilakan. Yang baik itu ketentuan Allah. Bagi pihak seluruh anggota jawatankuasa Seminar. Jangan disimpan di dalam peti. Profesor Madya Dr. Datuk Seri Mohd.Ibarat terbang dah hinggap di dahan. Ali Rustam dan Yang Berbahagia. Dipersilakan dengan segala hormatnya. (PENGUMUMAN KM MENINGGALKAN MAJLIS) Para hadirin sekalian. Terima kasih juga kepada semua pihak yang telah memberikan sokongan padu dalam menjayakan Seminar Melayu Mahawangsa ini. 7. Majlis turut mempersilakan tetamu-tetamu kehormat dan seluruh para hadirin untuk menyaksikan pameran di ruang berkenaan. Kalau ada jarum yang patah. Terima kasih kepada semua tetamu kehormat. hadirin dan hadirat yang sudi melapang masa kan untuk bersama-sama memeriahkan majlis ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->