P. 1
Tugasan Individu INDUKSI

Tugasan Individu INDUKSI

|Views: 2,652|Likes:
Published by Yu Kok Hui

More info:

Published by: Yu Kok Hui on Jun 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2013

pdf

text

original

KURSUS INDUKSI SISTEM SARAAN MALAYSIA (KISSM

)

SOALAN TUGASAN INDIVIDU Urusetia mesyuarat mempunyai fungsi dan tanggungjawab yang amat penting sebelum, semasa dan selepas mesyuarat. Terangkan fungsi dan tanggungjawab urusetia mesyuarat sebelum mesyuarat dengan merujuk kepada PKPA Bil. 2/1991.

MAKLUMAT PERIBADI

NAMA : YU KOK HUI NO. KAD PENGENALAN : 851219 ± 03 ± 5423 TEMPAT BERTUGAS : SMK SKUDAI TEMPAT BERKURSUS : HOTEL TROPICAL INN, JOHOR BAHRU KUMPULAN INDUKSI : 10 TARIKH BERKURSUS : 28 ± 30 JUN 2011

awatankuasa-jawatankuasa semasa. Kerajaan mewujudkan jawatankuasa-jawatankuasa untuk melaksanakan tanggungjawab tertentu dengan lebih cekap dan berkesan. Secara umumnya. rusetia mesyuarat merupakan sebuah urusetia yang dilantik untuk membantu keberkesanan fungsi sesebuah jawatankuasa. esyuarat adalah berbeza mengikut keahlian. Antara jenis mesyuarat yang biasa kita temui ialah mesyuarat agong tahunan. mengadakan mesyuarat dari semasa ke esyuarat bermaksud satu perbincangan formal atau rasmi di antara tiga individu atau lebih untuk mencapai objektif dan persetujuan bersama melalui komunikasi bersama. esyuarat yang diadakan hendaklah mempunyai tujuan tertentu. dan menyelesaikan masalah -masalah yang timbul dalam melaksanakan sesuatu keputusan jawatankuasa. mesyuarat pagi. esyuarat yang dirancang dan diuruskan dengan baik akan menggalakkan ahli -ahli memberi sumbangan berkesan dalam mesyuarat. menyelaras dan menyatukan usaha-usaha pelaksanaan sesuatu program supaya tindakan-tindakan yang dilakukan oleh semua agensi Kerajaan yang terlibat bersepadu dan harmoni. rusetia ini akan menjalankan tugas-tugas seperti merancang dan mengatur mesyuarat. maka urusetia mesyuarat diwujudkan. mesyuarat luar biasa. memperolehi nasihat dari pihak pihak yang mempunyai kepakaran dan pengalaman dalam perkara tertentu.Dari asa semasa. organisasi dan objektifnya. Agenda dan jadual mesyuarat hendaklah dirancang dengan tel iti untuk menentukan ianya dijalankan dengan cekap dan berkesan. ntuk memastikan mesyuarat dirancang dan diuruskan dengan baik dan berkesan. jawatankuasa-jawatankuasa ini memainkan peranan untuk merancang pelaksanaan sesuatu dasar dan program Kerajaan. menghant ar surat jemputan mesyuarat dan menyediakan minit 1 . mesyuarat jawatankuasa dan taklimat.

perkara-perkara berbangkit. tarikh. Secara rasionalnya. dibahagikan kepada tiga peringkat utama. / . Antara perkara-perkara utama yang disusun dalam agenda ialah perutusan pengerusi.mesyuarat. Agenda bermaksud perkara yang hendak dibincangkan dalam mesyuarat. / adalah berkenaan dengan panduan anggungjawab urusetia boleh pengurusan mesyuarat dan jawatankuasa kerajaan. senarai perkara-perkara baru yang hendak 2 . masa dan tempat mesyuarat. erdapat lapan tindakan pra-mesyuarat yang perlu dilaksanakan oleh urusetia mesyuarat. menentukan tarikh. PKPA Bil. iaitu tindakan-tindakan pra mesyuarat . pengesahan minit mesyuarat yang lalu. juga untuk menentukan perbincangan dijalankan dengan teratur dan untuk memaklumkan kepada ahli -ahli mesyuarat tentang perkara-perkara yang hendak dibincangkan semasa mesyuarat. rusetia hendaklah berunding dengan Pengerusi jawatankuasa untuk menentukan agenda. kita akan menyelami segala tindakan-tindakan yang perlu dilaksanakan oleh uruset ia mesyuarat sebelum mesyuarat yang dirancang itu dilangsungkan. indakan pertama ialah membentuk dan menyusun agenda. Di sini. urusetia mesyuarat menjalankan tanggungjawab mereka dengan merujuk sepenuhnya kepada Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam (PKPA) Bil. masa dan tempat mesyuarat bersama pengerusi mesyuarat. Sebenarnya. Di samping itu. tindakan-tindakan semasa mesyuarat dan tindakan -tindakan selepas mesyuarat. urusetia juga ber tanggungjawab mewujudkan satu si stem pengesanan bagi menentukan follow-up dan follow-through ke atas keputusankeputusan jawatankuasa. agenda perlu dibentuk dan disusun supaya tiada perkara -perkara mustahak yang tertinggal semasa mesyuarat.

nama setiausaha jawatankuasa. Semasa membuat tempahan bilik mesyuarat. urusetia mesyuarat juga bertanggungjawab menentukan kertas kerja Kementerian / abatan / Agensi disediakan untuk perbincangan ke rtas kerja yang disediakan Kementerian / abatan / Agensi untuk pembentangan pada hari sebelum mesyuarat. masa mula dan masa dijangka tamat. masa mula dan masa dijangka tamat.dibincangkan. nama pengerusi jawatankuasa. aklumat-maklumat tersebut termasuk nama jawatankuasa. Kandungan surat jemputan mesyuarat mestilah mengandungi maklumat -maklumat asas seperti nama jawatankuasa. empahan bilik mesyuarat hendaklah dibuat secara bertulis. Selain itu. pembentangan kertas -kertas kerja (jika ada). peralatanperalatan yang diperlukan di dalam bilik mesyuarat dan juga jenis minuman ringan yang diperlukan. indakan seterusnya. urusetia perlu memberi maklumat -maklumat yang dikehendaki kepada pengawai yang bertanggungjawab menerima tempahan. urusetia akan menghantar surat jemputan mesyuarat kepada ahli-ahli yang akan menghadiri mesyuarat. Seterusnya. tarikh dan tempat mesyuarat. tarikh. pengerusi dan urusetia akan menentukan peruntukan masa untuk setiap perkara dalam agenda itu. urusetia bertanggungjawab untuk membuat tempahan bilik mesyuarat. Bagi setiap perkara yang disertakan dalam agenda. abatan / Agensi yang mesyuarat diterima dalam tempoh sekurang -kurangnya rusetia juga dikehendaki memberitahu Kementerian / dipertanggungjawabkan untuk menyediakan kertas kerja mengenai bilangan salinan kertas kerja yang diperlukan dan keperluan menyediakan ringkasan eksekutif sekiranya kertas kerja melebihi muka surat (tidak termasuk lampiran). 3 . bilangan anggota yang akan menghadiri mes yuarat. hal-hal lain dan penutup mesyuarat.

indakan lain yang perlu dilaksanakan oleh urusetia mesyuarat ialah menentukan kehadiran ahli-ahli mesyuarat. 4 . Dalam mesyuarat yang penting. rusetia hendaklah menentukan perkara -perkara tersebut di atas disediakan sekurangkurangnya satu jam sebelum sesuatu mesyuarat dimulakan. ahli-ahli yang dijemput dibenarkan menghantar wakil.agenda mesyuarat. overhead projector dan peralatannya disediakan jika perlu dan menentukan semula tempahan minuman ringan yang telah dibuat. nama pengerusi dan jenis pakaian. Semakan ini bertujuan untuk memastikan perkara-perkara berikut disediakan seperti menentukan bilik mesyuarat dalam keadaan bersih dan kemas. menyediakan dan menyusun nama pengerusi dan ahli -ahli mesyuarat yang akan hadir. alat-alat tulis disediakan di atas meja. Senarai ni hendaklah disediakan dalam tempoh sekurang-kurangnya hari sebelum mesyuarat diadakan. Selepas itu. Sekiranya dibenarkan. tempat duduk yang mencukupi disediakan dan jika perlu. alat pembesar suara disediakan dan berfungsi. hari sebelum sesuatu empoh ini merupakan norma masa yang baik bagi rusetia hendaklah menyatakan sama ada penghantaran surat jemputan mesyuarat. jawatan wakil hendaklah dinyatakan. rusetia perlu menentukan supaya ahli-ahli mesyuarat menerima surat jemputan mesyuarat dan dokumen dokumen berkenaan dalam tempoh sekurang-kurangnya mesyuarat itu diadakan. urusetia mesyuarat akan memastikan bilik mesyuarat disediakan mengikut pelan mesyuarat dan memastikan juga kemudahan-kemudahan bilik mesyuarat yang diperlukan telah disediakan. urusetia dikehendaki berhubung dengan ahli -ahli mesyuarat untuk menentukan senarai ahli ahli yang akan menghadiri mesyuarat.

urusetia mesyuarat bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada ahli-ahli mesyuarat tentang etiket mesyuarat.Urusetia mesyuarat juga melakukan perbincangan pra -mesyuarat. Kesimpulannya. Akhir sekali. elalui panduan pengurusan mesyuarat ini. / telah menggaris serta menetapkan norma-norma kerja yang minimum bagi perkara perkara penting di dalam penggendalian mesyuarat sesuatu jawatankuasa Kerajaan. menghadiri mesyuarat tepat pada masanya dan memberitahu pengerusi/setiausaha sekiranya berhajat meninggalkan mesyuarat. 5 . urusetia mesyuarat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan berkesan. ser ta dapat membantu pelaksanaan tanggungjawab yang diberikan kepada sesebuah jawatankuasa. panduan pengurusan mesyuarat. PKPA Bil. Antara etiket mesyuarat yang perlu diketahui dan dipatuhi oleh ahli -ahli mesyuarat ialah cara -cara memberi penghormatan (address) kepada pengerusi dalam mesyuarat. Urusetia perlu mengadakan perbincangan dengan pengerusi untuk meneliti maklumbalas maklumbalas yang diterima dan mengenalpasti tindakan -tindakan yang perlu untuk selesaikan masalah yang timbul. perbincangan ini ialah orma kerja yang baik untuk mengadakan hari sebelum sesua tu mesyuarat diadakan.

Diperoleh pada Jun http://arcadia. esyuarat dan . 011 dari ).pdf . 6 .Bibliografi Abdul alil ) : aulani. Kursus Bimbingan Penilaian esyuarat. ( Pengurusan ).mampu.gov. ( /notaptk07_06_mesyuarat. dari http://www. Panduan Pengurusan Urusan awatankuasa-Jawatankuasa Kerajaan. Diperoleh pada ahap Kecekapan (P K un .my/mampu/pdf/pkpa021991.utm.pdf .my/registrar/images/ otaP K abatan Perdana enteri alaysia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->