ISLAM DAN KONSEP-KONSEP KONSEPASAS Islam Sebagai Cara Hidup

(Pengertian Islam,Iman dan Ihsan

PENGERTIAN AGAMA
Perkataan µAgama¶ berasal drpd bahasa pali atau mungkin juga drpd bhs sanskrit. Kata dasarnya ialah ³gaacc´, bermakna pergi, manuju, atau datang dan kehidupan manusia. Dalam bhs Arab, perkataan agama diterjemahkan kpd ³Ad-din´ iaitu ³Adsatu cara hidup yg ditentukan oleh Allah Dalam kamus dewan : iaitu sebagai kepercayaan kpd Tuhan dan sifatsifat-sifat serta kekuasaan Tuahn dan penerimaan aajaran dan perintahperintah-Nya Agama juga diertikan sbg kepercayaan kpd sesuatu dewa dan lainlainlain. Endang Saifuddin Anshari mendefinisikan agama sbg sistem keimanan atau keyakinan aatas sesuatu Yang Mutlajk diluar manusia dan satu sistem peribadatan manusia kpd yg dianggapnya yang Mutlak itu serta sistem norma yg mengatur hubungan antara manusia sesama manusia dan hubungan antara manusia dengan alam lain

iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian. mengeluarjkan zakat. Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya. Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan. tunduk. pesuruhmendirikan solat. patuh dan taat.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs. islam berasal drpd perkataan arab. puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ . ia juga bermaksud menyerah diri.

patuh dan taat. pesuruhmendirikan solat. mengeluarjkan zakat. ia juga bermaksud menyerah diri. Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan. islam berasal drpd perkataan arab.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs. tunduk. puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ . Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya. iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian.

ISLAM AKIDAH SYARIAH AKHLAK Khaliq Rukun Iman Ibadah Muamalah Makhluk Khusus Umum Khusus Umum .

A.PENGERTIAN ISLAM Mentauhidkan Allah.W. Tunduk dan Patuh KepadaNya serta menunaikan semua ajaran yang dibawa oleh nabi Muhammad S. .

3. 2. 5. Menunaikan fardhu haji bagi yang berkemampuan. Sembahyang lima waktu sehari semalam.RUKUN ISLAM 1. Berpuasa sebulan bulan Ramadhan. . 4. Mengeluarkan zakat. Mengucap dua kalimah syahadah.

A.PENGERTIAN IMAN Membenarkan Dengan Hati Dan Berikrar Dengan Lisan Serta Beramal Dengan AjaranAjaran-Ajaran Yang Dibawa Oleh Nabi Muhammad S. .W.

RUKUN IMAN 1. Percaya Kepada Kitab-Kitab. 6. 4. Percaya Kepada Qada¶ Dan Qadar . Percaya Kepada Allah. 3. 2. Percaya Kepada Malaikat. KitabPercaya Kepada Rasul-Rasul. 5. RasulPercaya Kepada Hari Akhirat.

.PENGERTIAN IHSAN Melakukan ibadah dengan khusyuk. dilakukannya . ikhlas dan yakin bahawa Allah sentiasa mengawasi apa yang dilakukannya.

Berasa nikmat dan seronok dengan ibadah. .T. jujur dan menepati janji.T. Sentiasa amanah.W.CIRICIRI-CIRI KELEBIHAN IHSAN   Mentaati perintah dan larangan Allah S.W. dengan ikhlas. Mewujudkan keharmonian masyarakat. Mendapat ganjaran pahala daripada Allah S.

Menjadikan Islam sebagai cara hidup ::.PRINSIPPRINSIP-PRINSIP ASAS ISLAM  Manusia diciptakan untuk beribadah kepada Allah. . Manusia adalah Khalifah Allah.Hubungan baik sesama manusia .Menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran .Iltizam dan patuh hukum Allah .Bersikap sederhana .Bersyukur dan bertawakkal.

T... masyarakat. sifatmahmudah. IMAN DAN IHSAN DALAM KEHIDUPAN    Menyembah dan beribadah kepada Allah. terbatal. Allah Memelihara kesucian aqidah tidak terbatal.W.. sunat Hubungan baik dengan keluarga. perkarabaik Amalkan sifat-sifat mahmudah. . Mengerjakan ibadah fardhu ain dan sunat. Melakukan perkara-perkara yang baik. jiran dan masyarakat. Bersyukur atas nikmat Allah S.CARA PENGHAYATAN ISLAM.

PERBUATAN: PERBUATAN: Tingkah laku bercanggah dengan Islam seperti menyembah selain Allah S.TIGA PUNCA KEROSAKAN IMAN DAN ISLAM  : Kepercayaan / keyakinan / niat dalam hati bercanggah dengan ajaran Islam.T. Islam.W. LIDAH : Perkataan / ulasan bahawa hukum Islam itu sudah ketinggalan zaman/tidak sesuai. HATI . sesuai.

T.W. AlAsMengingkari Kerasulan Nabi Muhammad S.W. Mengingkari Dan Mempersendakan Hukum Allah S. Mempercayai Selain Dari Allah Yang Boleh Memberi Kesan.A. .PERKARA YANG MEMBATALKAN AQIDAH   Mensyirikkan / Menyembah Selain Dari Allah. Menolak Al-Quran Dan As-Sunnah.

. perwalian Tidak boleh dikebumikan di perkuburan orang Islam. .. Islam..KESAN TERBATALNYA AQIDAH   Terbatal ikatan perkahwinan (suami isteri) Menghilangkan hak mempusakai. Islam Menghilangkan hak keistimewaan orang Islam. mempusakai Menghilangkan hak perwalian.

berulah kita dapat memahami agama islam dengan betul Menurut Yusof al-Qaradawi belia telah membahagikan konsep asas dalam agama terbahagi kepada 3 bahagian : Hubungan manusia dengan pencipta Hubungan manusia dengan manusia Hubungan manusia dengan alam Pandangan dari Dr.KONSEP ASAS 1. begitu juga dengan agama islam untuk kita memahami agama Islam perlulah kita memahami konsep sebenar dalam agama islam. Konsep merupakan suatu gambaran untuk kita mengenali sesuatu objek untuk kita memahami sesuatu perkara. Afif Abdul fatah tabarah menyatakan konsep asas dalam Islam merangkumi tiga aspek : Akidah syariah Ahklaq .

bermuamalat dan sebagainya Membangunkan dunia dengan peraturan-peraturan yang telah ditunjukkan oleh Allah a. dengan cara yang telah ditentukan Mengerjakan Amalan mulia dengan cara mengerjakan segala pekerjaan yang disuruh dan meninggalkan segala perkerjaan yang dilarang Menjalinkan Hubungan silaturrahim dalam segala aspek sama ada bermasyarakatan. 2. 3.t.t. Kayakinan menesakan Allah s. .Di sini dapat disimpulkan bahawa konsep asas dalam islam ialah : 1. 4.w.w.

pegangan. karangan said ibrahim. tetap. . kepercayaan.HUBUNGAN MANUSIA DENGAN ALLAH Hubungan manusia dengan Allah s. iaitu : Ilmu yang menyelidik dan memeriksa pekerjaan seseorang berkaitan dengan ketuhanan.t. kerasulan dengan dalil-dalil yakiniah yang aqliah dan naqliah yang boleh menghilangkan semua keraguan di dalam hati seseorang manusia. APA ITU AQIDAH Pada bahasa : keyakinan.w. Aqidah ianya sama dengan tauhiddan juga ilmu kalam Menurut Istlah : Berdasar kitab aqidah ahli sunnah wal jamaah.w.t. merangkumi kepada hal kepercayaan (aqidah) dan amalan kebaikan (ibadah) yang langsung berhubungan dengan Allah s.

hari ahkirat qado dan qadar yang berasaskan dalil aqli dan naqli.rasul-rasul. beriman kepada rasul. beriman kepada malaikat. kitab-kitab allah.. keraguan dan pendustaan seseorang terhadap orang-orang yang beriman kepada Allah s.Menurut Abdul Simat Falimbany : Aqidah adalah suatu ilmu yang mendedahkan kebatilan. beriman kepada kitab dan beriman kepada qado dan kadar .t.w. Di sini dapat di buat kesimpulan bhw hal yang berkaitan dengan aqidah ialah perkara-perkara yang membicarakan tentang Beriman Kepada Allah.

BERIMAN KEPADA KEESAAN ALLAH 1. Tidak ada Tuhan Melainkan Dia. bermaksud Dan Tuhanmu adalah Tuhan Yang Maha Esa. ISLAM MENYERU MENTAUHIDKAN ALLAH Islam menolak adat orang-orang Arab yang menyembah selain daripada Allah. zat dan sifat Allah serta mengarah semata-mata kepada Allah di dalam beribadat. dalil surah al Baqarah. Ia mengakui tauhid yang mutlak. Tauhid orang-orang mukmin mempunyai kebenaran 4. Taihid mempunyai kuasa tertentu mengawal manusia 2. JIWA TAUHID DALAM ISLAM 1. dari tau manusia dapat mengambil faedah yang besar . Yang Maha pemurah lagi Maha penyayang Tauhid ialah kaedah pertama dalam Islam di mana hati orang-orang Islam wajib beriman dan lidahnya mesti mengatakan (Syahadah) 2. Tauhid dalam islam tidak mempunyai keraguan 3.

Utusan Resmi 4.1. Penutup Risalah 4.w. Bukti Nabi Muhammad Sebagai Nabi .2.3. BERIMAN KEPADA RASUL UTUSAN ALLAH 4.t.3. sahajalah yg mencipta dan mentadbir alam ini 4. PEMBAHAGIAN BERIMAN KEPADA ALLAH Pertama : Tauhid Uluhiyyah Mengesakan Allah dalam beribadat Kedua :Tauhid Rububiyyah Meyakini bahawa Allah s.

t.. AMAL SALEH Amal saleh adalah amal yang diredhoi oleh Allah s. PEMBAHAGIAN AMAL SALEH 1. sembahyang 2. ianya merangkumi dua elemen iaitu : 1.5. zakat haji . puasa 4. Perbuatan tersebut selari dengan syariat Islam 2. buatan tersebut bertujuan mencari keredhaan Allah dan mentaati Allah 6.w.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful