P. 1
4093922 Pengertian Islam Iman Dan Ihsan Konsep Islam Sebagai Cara Hidup

4093922 Pengertian Islam Iman Dan Ihsan Konsep Islam Sebagai Cara Hidup

|Views: 228|Likes:
Published by acymi_ray

More info:

Published by: acymi_ray on Jun 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2014

pdf

text

original

ISLAM DAN KONSEP-KONSEP KONSEPASAS Islam Sebagai Cara Hidup

(Pengertian Islam,Iman dan Ihsan

PENGERTIAN AGAMA
Perkataan µAgama¶ berasal drpd bahasa pali atau mungkin juga drpd bhs sanskrit. Kata dasarnya ialah ³gaacc´, bermakna pergi, manuju, atau datang dan kehidupan manusia. Dalam bhs Arab, perkataan agama diterjemahkan kpd ³Ad-din´ iaitu ³Adsatu cara hidup yg ditentukan oleh Allah Dalam kamus dewan : iaitu sebagai kepercayaan kpd Tuhan dan sifatsifat-sifat serta kekuasaan Tuahn dan penerimaan aajaran dan perintahperintah-Nya Agama juga diertikan sbg kepercayaan kpd sesuatu dewa dan lainlainlain. Endang Saifuddin Anshari mendefinisikan agama sbg sistem keimanan atau keyakinan aatas sesuatu Yang Mutlajk diluar manusia dan satu sistem peribadatan manusia kpd yg dianggapnya yang Mutlak itu serta sistem norma yg mengatur hubungan antara manusia sesama manusia dan hubungan antara manusia dengan alam lain

Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya. Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan. pesuruhmendirikan solat. tunduk. mengeluarjkan zakat.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs. patuh dan taat. islam berasal drpd perkataan arab. puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ . iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian. ia juga bermaksud menyerah diri.

Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya. patuh dan taat. Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan. puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ . ia juga bermaksud menyerah diri. tunduk. iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian. islam berasal drpd perkataan arab. mengeluarjkan zakat. pesuruhmendirikan solat.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs.

ISLAM AKIDAH SYARIAH AKHLAK Khaliq Rukun Iman Ibadah Muamalah Makhluk Khusus Umum Khusus Umum .

W.A. . Tunduk dan Patuh KepadaNya serta menunaikan semua ajaran yang dibawa oleh nabi Muhammad S.PENGERTIAN ISLAM Mentauhidkan Allah.

3. Berpuasa sebulan bulan Ramadhan. Mengucap dua kalimah syahadah. 2. Sembahyang lima waktu sehari semalam. 5. 4. Menunaikan fardhu haji bagi yang berkemampuan.RUKUN ISLAM 1. . Mengeluarkan zakat.

A.PENGERTIAN IMAN Membenarkan Dengan Hati Dan Berikrar Dengan Lisan Serta Beramal Dengan AjaranAjaran-Ajaran Yang Dibawa Oleh Nabi Muhammad S.W. .

Percaya Kepada Qada¶ Dan Qadar . 6. Percaya Kepada Allah.RUKUN IMAN 1. 2. Percaya Kepada Malaikat. RasulPercaya Kepada Hari Akhirat. 3. 4. 5. Percaya Kepada Kitab-Kitab. KitabPercaya Kepada Rasul-Rasul.

dilakukannya ..PENGERTIAN IHSAN Melakukan ibadah dengan khusyuk. ikhlas dan yakin bahawa Allah sentiasa mengawasi apa yang dilakukannya.

dengan ikhlas. Mewujudkan keharmonian masyarakat.T. . jujur dan menepati janji. Sentiasa amanah.W. Berasa nikmat dan seronok dengan ibadah. Mendapat ganjaran pahala daripada Allah S.CIRICIRI-CIRI KELEBIHAN IHSAN   Mentaati perintah dan larangan Allah S.T.W.

Bersikap sederhana .Iltizam dan patuh hukum Allah . Manusia adalah Khalifah Allah.Hubungan baik sesama manusia . Menjadikan Islam sebagai cara hidup ::.Bersyukur dan bertawakkal.PRINSIPPRINSIP-PRINSIP ASAS ISLAM  Manusia diciptakan untuk beribadah kepada Allah. .Menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran .

Bersyukur atas nikmat Allah S. . sifatmahmudah. terbatal. Mengerjakan ibadah fardhu ain dan sunat.T. masyarakat. Melakukan perkara-perkara yang baik. IMAN DAN IHSAN DALAM KEHIDUPAN    Menyembah dan beribadah kepada Allah... Allah Memelihara kesucian aqidah tidak terbatal. jiran dan masyarakat. perkarabaik Amalkan sifat-sifat mahmudah.W.. sunat Hubungan baik dengan keluarga.CARA PENGHAYATAN ISLAM.

TIGA PUNCA KEROSAKAN IMAN DAN ISLAM  : Kepercayaan / keyakinan / niat dalam hati bercanggah dengan ajaran Islam. HATI .W. sesuai. PERBUATAN: PERBUATAN: Tingkah laku bercanggah dengan Islam seperti menyembah selain Allah S.T. Islam. LIDAH : Perkataan / ulasan bahawa hukum Islam itu sudah ketinggalan zaman/tidak sesuai.

W.W. AlAsMengingkari Kerasulan Nabi Muhammad S. Mempercayai Selain Dari Allah Yang Boleh Memberi Kesan.PERKARA YANG MEMBATALKAN AQIDAH   Mensyirikkan / Menyembah Selain Dari Allah.T. . Mengingkari Dan Mempersendakan Hukum Allah S.A. Menolak Al-Quran Dan As-Sunnah.

KESAN TERBATALNYA AQIDAH   Terbatal ikatan perkahwinan (suami isteri) Menghilangkan hak mempusakai... Islam. mempusakai Menghilangkan hak perwalian. Islam Menghilangkan hak keistimewaan orang Islam.. perwalian Tidak boleh dikebumikan di perkuburan orang Islam. .

Afif Abdul fatah tabarah menyatakan konsep asas dalam Islam merangkumi tiga aspek : Akidah syariah Ahklaq . begitu juga dengan agama islam untuk kita memahami agama Islam perlulah kita memahami konsep sebenar dalam agama islam. berulah kita dapat memahami agama islam dengan betul Menurut Yusof al-Qaradawi belia telah membahagikan konsep asas dalam agama terbahagi kepada 3 bahagian : Hubungan manusia dengan pencipta Hubungan manusia dengan manusia Hubungan manusia dengan alam Pandangan dari Dr. Konsep merupakan suatu gambaran untuk kita mengenali sesuatu objek untuk kita memahami sesuatu perkara.KONSEP ASAS 1.

t. 4.w.w. 3. dengan cara yang telah ditentukan Mengerjakan Amalan mulia dengan cara mengerjakan segala pekerjaan yang disuruh dan meninggalkan segala perkerjaan yang dilarang Menjalinkan Hubungan silaturrahim dalam segala aspek sama ada bermasyarakatan. bermuamalat dan sebagainya Membangunkan dunia dengan peraturan-peraturan yang telah ditunjukkan oleh Allah a. Kayakinan menesakan Allah s. 2.Di sini dapat disimpulkan bahawa konsep asas dalam islam ialah : 1. .t.

HUBUNGAN MANUSIA DENGAN ALLAH Hubungan manusia dengan Allah s.t. iaitu : Ilmu yang menyelidik dan memeriksa pekerjaan seseorang berkaitan dengan ketuhanan.t. APA ITU AQIDAH Pada bahasa : keyakinan. kepercayaan.w. merangkumi kepada hal kepercayaan (aqidah) dan amalan kebaikan (ibadah) yang langsung berhubungan dengan Allah s. Aqidah ianya sama dengan tauhiddan juga ilmu kalam Menurut Istlah : Berdasar kitab aqidah ahli sunnah wal jamaah. pegangan. . tetap.w. kerasulan dengan dalil-dalil yakiniah yang aqliah dan naqliah yang boleh menghilangkan semua keraguan di dalam hati seseorang manusia. karangan said ibrahim.

beriman kepada kitab dan beriman kepada qado dan kadar . Di sini dapat di buat kesimpulan bhw hal yang berkaitan dengan aqidah ialah perkara-perkara yang membicarakan tentang Beriman Kepada Allah.t. keraguan dan pendustaan seseorang terhadap orang-orang yang beriman kepada Allah s. kitab-kitab allah. beriman kepada rasul.Menurut Abdul Simat Falimbany : Aqidah adalah suatu ilmu yang mendedahkan kebatilan. beriman kepada malaikat. hari ahkirat qado dan qadar yang berasaskan dalil aqli dan naqli..rasul-rasul.w.

Tauhid orang-orang mukmin mempunyai kebenaran 4. Tidak ada Tuhan Melainkan Dia. bermaksud Dan Tuhanmu adalah Tuhan Yang Maha Esa. Tauhid dalam islam tidak mempunyai keraguan 3. ISLAM MENYERU MENTAUHIDKAN ALLAH Islam menolak adat orang-orang Arab yang menyembah selain daripada Allah. Taihid mempunyai kuasa tertentu mengawal manusia 2. zat dan sifat Allah serta mengarah semata-mata kepada Allah di dalam beribadat. dari tau manusia dapat mengambil faedah yang besar . dalil surah al Baqarah. Ia mengakui tauhid yang mutlak.BERIMAN KEPADA KEESAAN ALLAH 1. Yang Maha pemurah lagi Maha penyayang Tauhid ialah kaedah pertama dalam Islam di mana hati orang-orang Islam wajib beriman dan lidahnya mesti mengatakan (Syahadah) 2. JIWA TAUHID DALAM ISLAM 1.

sahajalah yg mencipta dan mentadbir alam ini 4.3.3.2.t.w. PEMBAHAGIAN BERIMAN KEPADA ALLAH Pertama : Tauhid Uluhiyyah Mengesakan Allah dalam beribadat Kedua :Tauhid Rububiyyah Meyakini bahawa Allah s. BERIMAN KEPADA RASUL UTUSAN ALLAH 4. Utusan Resmi 4. Penutup Risalah 4.1. Bukti Nabi Muhammad Sebagai Nabi .

t. PEMBAHAGIAN AMAL SALEH 1. buatan tersebut bertujuan mencari keredhaan Allah dan mentaati Allah 6. zakat haji . ianya merangkumi dua elemen iaitu : 1. AMAL SALEH Amal saleh adalah amal yang diredhoi oleh Allah s.w.. puasa 4. Perbuatan tersebut selari dengan syariat Islam 2. sembahyang 2.5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->