ISLAM DAN KONSEP-KONSEP KONSEPASAS Islam Sebagai Cara Hidup

(Pengertian Islam,Iman dan Ihsan

PENGERTIAN AGAMA
Perkataan µAgama¶ berasal drpd bahasa pali atau mungkin juga drpd bhs sanskrit. Kata dasarnya ialah ³gaacc´, bermakna pergi, manuju, atau datang dan kehidupan manusia. Dalam bhs Arab, perkataan agama diterjemahkan kpd ³Ad-din´ iaitu ³Adsatu cara hidup yg ditentukan oleh Allah Dalam kamus dewan : iaitu sebagai kepercayaan kpd Tuhan dan sifatsifat-sifat serta kekuasaan Tuahn dan penerimaan aajaran dan perintahperintah-Nya Agama juga diertikan sbg kepercayaan kpd sesuatu dewa dan lainlainlain. Endang Saifuddin Anshari mendefinisikan agama sbg sistem keimanan atau keyakinan aatas sesuatu Yang Mutlajk diluar manusia dan satu sistem peribadatan manusia kpd yg dianggapnya yang Mutlak itu serta sistem norma yg mengatur hubungan antara manusia sesama manusia dan hubungan antara manusia dengan alam lain

patuh dan taat. iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian. ia juga bermaksud menyerah diri. pesuruhmendirikan solat. mengeluarjkan zakat. tunduk. Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya. Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs. islam berasal drpd perkataan arab. puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ .

patuh dan taat. mengeluarjkan zakat. ia juga bermaksud menyerah diri. puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ . Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan. tunduk. pesuruhmendirikan solat. iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian. islam berasal drpd perkataan arab.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs. Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya.

ISLAM AKIDAH SYARIAH AKHLAK Khaliq Rukun Iman Ibadah Muamalah Makhluk Khusus Umum Khusus Umum .

A. . Tunduk dan Patuh KepadaNya serta menunaikan semua ajaran yang dibawa oleh nabi Muhammad S.PENGERTIAN ISLAM Mentauhidkan Allah.W.

. 3. Menunaikan fardhu haji bagi yang berkemampuan. Mengeluarkan zakat.RUKUN ISLAM 1. Mengucap dua kalimah syahadah. 4. Sembahyang lima waktu sehari semalam. 5. 2. Berpuasa sebulan bulan Ramadhan.

W.A.PENGERTIAN IMAN Membenarkan Dengan Hati Dan Berikrar Dengan Lisan Serta Beramal Dengan AjaranAjaran-Ajaran Yang Dibawa Oleh Nabi Muhammad S. .

6. Percaya Kepada Malaikat.RUKUN IMAN 1. 3. Percaya Kepada Qada¶ Dan Qadar . 4. RasulPercaya Kepada Hari Akhirat. KitabPercaya Kepada Rasul-Rasul. Percaya Kepada Kitab-Kitab. 2. 5. Percaya Kepada Allah.

PENGERTIAN IHSAN Melakukan ibadah dengan khusyuk. dilakukannya .. ikhlas dan yakin bahawa Allah sentiasa mengawasi apa yang dilakukannya.

dengan ikhlas. . Sentiasa amanah. Mendapat ganjaran pahala daripada Allah S. Berasa nikmat dan seronok dengan ibadah. Mewujudkan keharmonian masyarakat.W.W.T.CIRICIRI-CIRI KELEBIHAN IHSAN   Mentaati perintah dan larangan Allah S.T. jujur dan menepati janji.

Bersyukur dan bertawakkal.Menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran .Hubungan baik sesama manusia . Menjadikan Islam sebagai cara hidup ::.Bersikap sederhana .PRINSIPPRINSIP-PRINSIP ASAS ISLAM  Manusia diciptakan untuk beribadah kepada Allah.Iltizam dan patuh hukum Allah . Manusia adalah Khalifah Allah. .

masyarakat. sunat Hubungan baik dengan keluarga. .W.T. IMAN DAN IHSAN DALAM KEHIDUPAN    Menyembah dan beribadah kepada Allah. Mengerjakan ibadah fardhu ain dan sunat. Allah Memelihara kesucian aqidah tidak terbatal. sifatmahmudah. perkarabaik Amalkan sifat-sifat mahmudah....CARA PENGHAYATAN ISLAM. Bersyukur atas nikmat Allah S. Melakukan perkara-perkara yang baik. terbatal. jiran dan masyarakat.

PERBUATAN: PERBUATAN: Tingkah laku bercanggah dengan Islam seperti menyembah selain Allah S. LIDAH : Perkataan / ulasan bahawa hukum Islam itu sudah ketinggalan zaman/tidak sesuai. sesuai.W. HATI .TIGA PUNCA KEROSAKAN IMAN DAN ISLAM  : Kepercayaan / keyakinan / niat dalam hati bercanggah dengan ajaran Islam.T. Islam.

AlAsMengingkari Kerasulan Nabi Muhammad S. Mempercayai Selain Dari Allah Yang Boleh Memberi Kesan.T.PERKARA YANG MEMBATALKAN AQIDAH   Mensyirikkan / Menyembah Selain Dari Allah.W.W. Mengingkari Dan Mempersendakan Hukum Allah S.A. . Menolak Al-Quran Dan As-Sunnah.

perwalian Tidak boleh dikebumikan di perkuburan orang Islam. Islam Menghilangkan hak keistimewaan orang Islam...KESAN TERBATALNYA AQIDAH   Terbatal ikatan perkahwinan (suami isteri) Menghilangkan hak mempusakai. mempusakai Menghilangkan hak perwalian. . Islam..

KONSEP ASAS 1. begitu juga dengan agama islam untuk kita memahami agama Islam perlulah kita memahami konsep sebenar dalam agama islam. Konsep merupakan suatu gambaran untuk kita mengenali sesuatu objek untuk kita memahami sesuatu perkara. Afif Abdul fatah tabarah menyatakan konsep asas dalam Islam merangkumi tiga aspek : Akidah syariah Ahklaq . berulah kita dapat memahami agama islam dengan betul Menurut Yusof al-Qaradawi belia telah membahagikan konsep asas dalam agama terbahagi kepada 3 bahagian : Hubungan manusia dengan pencipta Hubungan manusia dengan manusia Hubungan manusia dengan alam Pandangan dari Dr.

Di sini dapat disimpulkan bahawa konsep asas dalam islam ialah : 1. .w. 4. Kayakinan menesakan Allah s.w. bermuamalat dan sebagainya Membangunkan dunia dengan peraturan-peraturan yang telah ditunjukkan oleh Allah a.t.t. 2. 3. dengan cara yang telah ditentukan Mengerjakan Amalan mulia dengan cara mengerjakan segala pekerjaan yang disuruh dan meninggalkan segala perkerjaan yang dilarang Menjalinkan Hubungan silaturrahim dalam segala aspek sama ada bermasyarakatan.

t. tetap.w. kepercayaan. Aqidah ianya sama dengan tauhiddan juga ilmu kalam Menurut Istlah : Berdasar kitab aqidah ahli sunnah wal jamaah.w. APA ITU AQIDAH Pada bahasa : keyakinan. karangan said ibrahim.t. kerasulan dengan dalil-dalil yakiniah yang aqliah dan naqliah yang boleh menghilangkan semua keraguan di dalam hati seseorang manusia. iaitu : Ilmu yang menyelidik dan memeriksa pekerjaan seseorang berkaitan dengan ketuhanan. .HUBUNGAN MANUSIA DENGAN ALLAH Hubungan manusia dengan Allah s. pegangan. merangkumi kepada hal kepercayaan (aqidah) dan amalan kebaikan (ibadah) yang langsung berhubungan dengan Allah s.

beriman kepada rasul.Menurut Abdul Simat Falimbany : Aqidah adalah suatu ilmu yang mendedahkan kebatilan.t. beriman kepada kitab dan beriman kepada qado dan kadar .rasul-rasul. hari ahkirat qado dan qadar yang berasaskan dalil aqli dan naqli. Di sini dapat di buat kesimpulan bhw hal yang berkaitan dengan aqidah ialah perkara-perkara yang membicarakan tentang Beriman Kepada Allah. keraguan dan pendustaan seseorang terhadap orang-orang yang beriman kepada Allah s. beriman kepada malaikat. kitab-kitab allah..w.

Tidak ada Tuhan Melainkan Dia.BERIMAN KEPADA KEESAAN ALLAH 1. dari tau manusia dapat mengambil faedah yang besar . JIWA TAUHID DALAM ISLAM 1. Tauhid dalam islam tidak mempunyai keraguan 3. Yang Maha pemurah lagi Maha penyayang Tauhid ialah kaedah pertama dalam Islam di mana hati orang-orang Islam wajib beriman dan lidahnya mesti mengatakan (Syahadah) 2. Taihid mempunyai kuasa tertentu mengawal manusia 2. Tauhid orang-orang mukmin mempunyai kebenaran 4. ISLAM MENYERU MENTAUHIDKAN ALLAH Islam menolak adat orang-orang Arab yang menyembah selain daripada Allah. Ia mengakui tauhid yang mutlak. dalil surah al Baqarah. zat dan sifat Allah serta mengarah semata-mata kepada Allah di dalam beribadat. bermaksud Dan Tuhanmu adalah Tuhan Yang Maha Esa.

1.t.3. Penutup Risalah 4. BERIMAN KEPADA RASUL UTUSAN ALLAH 4. Utusan Resmi 4.2.3.w. PEMBAHAGIAN BERIMAN KEPADA ALLAH Pertama : Tauhid Uluhiyyah Mengesakan Allah dalam beribadat Kedua :Tauhid Rububiyyah Meyakini bahawa Allah s. Bukti Nabi Muhammad Sebagai Nabi . sahajalah yg mencipta dan mentadbir alam ini 4.

zakat haji .5. puasa 4. sembahyang 2. ianya merangkumi dua elemen iaitu : 1.w. AMAL SALEH Amal saleh adalah amal yang diredhoi oleh Allah s. Perbuatan tersebut selari dengan syariat Islam 2. buatan tersebut bertujuan mencari keredhaan Allah dan mentaati Allah 6..t. PEMBAHAGIAN AMAL SALEH 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful