P. 1
4093922 Pengertian Islam Iman Dan Ihsan Konsep Islam Sebagai Cara Hidup

4093922 Pengertian Islam Iman Dan Ihsan Konsep Islam Sebagai Cara Hidup

|Views: 228|Likes:
Published by acymi_ray

More info:

Published by: acymi_ray on Jun 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2014

pdf

text

original

ISLAM DAN KONSEP-KONSEP KONSEPASAS Islam Sebagai Cara Hidup

(Pengertian Islam,Iman dan Ihsan

PENGERTIAN AGAMA
Perkataan µAgama¶ berasal drpd bahasa pali atau mungkin juga drpd bhs sanskrit. Kata dasarnya ialah ³gaacc´, bermakna pergi, manuju, atau datang dan kehidupan manusia. Dalam bhs Arab, perkataan agama diterjemahkan kpd ³Ad-din´ iaitu ³Adsatu cara hidup yg ditentukan oleh Allah Dalam kamus dewan : iaitu sebagai kepercayaan kpd Tuhan dan sifatsifat-sifat serta kekuasaan Tuahn dan penerimaan aajaran dan perintahperintah-Nya Agama juga diertikan sbg kepercayaan kpd sesuatu dewa dan lainlainlain. Endang Saifuddin Anshari mendefinisikan agama sbg sistem keimanan atau keyakinan aatas sesuatu Yang Mutlajk diluar manusia dan satu sistem peribadatan manusia kpd yg dianggapnya yang Mutlak itu serta sistem norma yg mengatur hubungan antara manusia sesama manusia dan hubungan antara manusia dengan alam lain

puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ . Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan. ia juga bermaksud menyerah diri. iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian. Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya. tunduk.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs. mengeluarjkan zakat. patuh dan taat. pesuruhmendirikan solat. islam berasal drpd perkataan arab.

puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ . iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs. Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya. Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan. patuh dan taat. tunduk. mengeluarjkan zakat. ia juga bermaksud menyerah diri. islam berasal drpd perkataan arab. pesuruhmendirikan solat.

ISLAM AKIDAH SYARIAH AKHLAK Khaliq Rukun Iman Ibadah Muamalah Makhluk Khusus Umum Khusus Umum .

.PENGERTIAN ISLAM Mentauhidkan Allah. Tunduk dan Patuh KepadaNya serta menunaikan semua ajaran yang dibawa oleh nabi Muhammad S.W.A.

3.RUKUN ISLAM 1. 5. 4. 2. . Menunaikan fardhu haji bagi yang berkemampuan. Mengeluarkan zakat. Sembahyang lima waktu sehari semalam. Berpuasa sebulan bulan Ramadhan. Mengucap dua kalimah syahadah.

W.A.PENGERTIAN IMAN Membenarkan Dengan Hati Dan Berikrar Dengan Lisan Serta Beramal Dengan AjaranAjaran-Ajaran Yang Dibawa Oleh Nabi Muhammad S. .

Percaya Kepada Malaikat. 2. Percaya Kepada Qada¶ Dan Qadar . Percaya Kepada Allah. KitabPercaya Kepada Rasul-Rasul. RasulPercaya Kepada Hari Akhirat. 6. 4. 3. Percaya Kepada Kitab-Kitab. 5.RUKUN IMAN 1.

.PENGERTIAN IHSAN Melakukan ibadah dengan khusyuk. ikhlas dan yakin bahawa Allah sentiasa mengawasi apa yang dilakukannya. dilakukannya .

T. Mewujudkan keharmonian masyarakat. dengan ikhlas. jujur dan menepati janji.W. Mendapat ganjaran pahala daripada Allah S.T. Berasa nikmat dan seronok dengan ibadah. .W.CIRICIRI-CIRI KELEBIHAN IHSAN   Mentaati perintah dan larangan Allah S. Sentiasa amanah.

.PRINSIPPRINSIP-PRINSIP ASAS ISLAM  Manusia diciptakan untuk beribadah kepada Allah. Manusia adalah Khalifah Allah.Hubungan baik sesama manusia .Iltizam dan patuh hukum Allah .Bersyukur dan bertawakkal. Menjadikan Islam sebagai cara hidup ::.Menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran .Bersikap sederhana .

. Allah Memelihara kesucian aqidah tidak terbatal. jiran dan masyarakat. Mengerjakan ibadah fardhu ain dan sunat. sifatmahmudah. sunat Hubungan baik dengan keluarga.CARA PENGHAYATAN ISLAM. IMAN DAN IHSAN DALAM KEHIDUPAN    Menyembah dan beribadah kepada Allah. terbatal. masyarakat. perkarabaik Amalkan sifat-sifat mahmudah..W. Bersyukur atas nikmat Allah S.. Melakukan perkara-perkara yang baik. .T.

PERBUATAN: PERBUATAN: Tingkah laku bercanggah dengan Islam seperti menyembah selain Allah S. sesuai. Islam.T. LIDAH : Perkataan / ulasan bahawa hukum Islam itu sudah ketinggalan zaman/tidak sesuai.W.TIGA PUNCA KEROSAKAN IMAN DAN ISLAM  : Kepercayaan / keyakinan / niat dalam hati bercanggah dengan ajaran Islam. HATI .

Mengingkari Dan Mempersendakan Hukum Allah S.T.PERKARA YANG MEMBATALKAN AQIDAH   Mensyirikkan / Menyembah Selain Dari Allah. . Mempercayai Selain Dari Allah Yang Boleh Memberi Kesan.W. Menolak Al-Quran Dan As-Sunnah.W.A. AlAsMengingkari Kerasulan Nabi Muhammad S.

perwalian Tidak boleh dikebumikan di perkuburan orang Islam.... Islam Menghilangkan hak keistimewaan orang Islam. . Islam. mempusakai Menghilangkan hak perwalian.KESAN TERBATALNYA AQIDAH   Terbatal ikatan perkahwinan (suami isteri) Menghilangkan hak mempusakai.

Konsep merupakan suatu gambaran untuk kita mengenali sesuatu objek untuk kita memahami sesuatu perkara.KONSEP ASAS 1. Afif Abdul fatah tabarah menyatakan konsep asas dalam Islam merangkumi tiga aspek : Akidah syariah Ahklaq . begitu juga dengan agama islam untuk kita memahami agama Islam perlulah kita memahami konsep sebenar dalam agama islam. berulah kita dapat memahami agama islam dengan betul Menurut Yusof al-Qaradawi belia telah membahagikan konsep asas dalam agama terbahagi kepada 3 bahagian : Hubungan manusia dengan pencipta Hubungan manusia dengan manusia Hubungan manusia dengan alam Pandangan dari Dr.

Di sini dapat disimpulkan bahawa konsep asas dalam islam ialah : 1. bermuamalat dan sebagainya Membangunkan dunia dengan peraturan-peraturan yang telah ditunjukkan oleh Allah a. 4. dengan cara yang telah ditentukan Mengerjakan Amalan mulia dengan cara mengerjakan segala pekerjaan yang disuruh dan meninggalkan segala perkerjaan yang dilarang Menjalinkan Hubungan silaturrahim dalam segala aspek sama ada bermasyarakatan.t.w. . 3.w.t. Kayakinan menesakan Allah s. 2.

tetap.t. Aqidah ianya sama dengan tauhiddan juga ilmu kalam Menurut Istlah : Berdasar kitab aqidah ahli sunnah wal jamaah.HUBUNGAN MANUSIA DENGAN ALLAH Hubungan manusia dengan Allah s. kerasulan dengan dalil-dalil yakiniah yang aqliah dan naqliah yang boleh menghilangkan semua keraguan di dalam hati seseorang manusia. karangan said ibrahim. pegangan. kepercayaan.w.t. . iaitu : Ilmu yang menyelidik dan memeriksa pekerjaan seseorang berkaitan dengan ketuhanan.w. merangkumi kepada hal kepercayaan (aqidah) dan amalan kebaikan (ibadah) yang langsung berhubungan dengan Allah s. APA ITU AQIDAH Pada bahasa : keyakinan.

hari ahkirat qado dan qadar yang berasaskan dalil aqli dan naqli. beriman kepada kitab dan beriman kepada qado dan kadar .t. beriman kepada rasul. Di sini dapat di buat kesimpulan bhw hal yang berkaitan dengan aqidah ialah perkara-perkara yang membicarakan tentang Beriman Kepada Allah.Menurut Abdul Simat Falimbany : Aqidah adalah suatu ilmu yang mendedahkan kebatilan. kitab-kitab allah. keraguan dan pendustaan seseorang terhadap orang-orang yang beriman kepada Allah s.rasul-rasul.. beriman kepada malaikat.w.

bermaksud Dan Tuhanmu adalah Tuhan Yang Maha Esa. Tidak ada Tuhan Melainkan Dia.BERIMAN KEPADA KEESAAN ALLAH 1. Tauhid dalam islam tidak mempunyai keraguan 3. ISLAM MENYERU MENTAUHIDKAN ALLAH Islam menolak adat orang-orang Arab yang menyembah selain daripada Allah. Yang Maha pemurah lagi Maha penyayang Tauhid ialah kaedah pertama dalam Islam di mana hati orang-orang Islam wajib beriman dan lidahnya mesti mengatakan (Syahadah) 2. Taihid mempunyai kuasa tertentu mengawal manusia 2. Ia mengakui tauhid yang mutlak. dari tau manusia dapat mengambil faedah yang besar . dalil surah al Baqarah. Tauhid orang-orang mukmin mempunyai kebenaran 4. JIWA TAUHID DALAM ISLAM 1. zat dan sifat Allah serta mengarah semata-mata kepada Allah di dalam beribadat.

2.1. PEMBAHAGIAN BERIMAN KEPADA ALLAH Pertama : Tauhid Uluhiyyah Mengesakan Allah dalam beribadat Kedua :Tauhid Rububiyyah Meyakini bahawa Allah s. Penutup Risalah 4. BERIMAN KEPADA RASUL UTUSAN ALLAH 4. sahajalah yg mencipta dan mentadbir alam ini 4.t.3.w. Utusan Resmi 4.3. Bukti Nabi Muhammad Sebagai Nabi .

sembahyang 2. PEMBAHAGIAN AMAL SALEH 1. zakat haji .w. buatan tersebut bertujuan mencari keredhaan Allah dan mentaati Allah 6.t. AMAL SALEH Amal saleh adalah amal yang diredhoi oleh Allah s. puasa 4.5. Perbuatan tersebut selari dengan syariat Islam 2.. ianya merangkumi dua elemen iaitu : 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->