ISLAM DAN KONSEP-KONSEP KONSEPASAS Islam Sebagai Cara Hidup

(Pengertian Islam,Iman dan Ihsan

PENGERTIAN AGAMA
Perkataan µAgama¶ berasal drpd bahasa pali atau mungkin juga drpd bhs sanskrit. Kata dasarnya ialah ³gaacc´, bermakna pergi, manuju, atau datang dan kehidupan manusia. Dalam bhs Arab, perkataan agama diterjemahkan kpd ³Ad-din´ iaitu ³Adsatu cara hidup yg ditentukan oleh Allah Dalam kamus dewan : iaitu sebagai kepercayaan kpd Tuhan dan sifatsifat-sifat serta kekuasaan Tuahn dan penerimaan aajaran dan perintahperintah-Nya Agama juga diertikan sbg kepercayaan kpd sesuatu dewa dan lainlainlain. Endang Saifuddin Anshari mendefinisikan agama sbg sistem keimanan atau keyakinan aatas sesuatu Yang Mutlajk diluar manusia dan satu sistem peribadatan manusia kpd yg dianggapnya yang Mutlak itu serta sistem norma yg mengatur hubungan antara manusia sesama manusia dan hubungan antara manusia dengan alam lain

mengeluarjkan zakat. Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan. iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian. ia juga bermaksud menyerah diri. puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ . pesuruhmendirikan solat.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs. tunduk. Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya. islam berasal drpd perkataan arab. patuh dan taat.

iaitu salima yg bermaksud selamat dan sentosa atau kedamaian. ia juga bermaksud menyerah diri. tunduk. patuh dan taat. mengeluarjkan zakat. puasa bulan ramadhan dan menunaikan haji ke baitullah jika engkau mampu´ . Mengikut istilah atau syara¶ ialah patuh dan menyerah diri kpd Allah dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa paksaan.PENGERTIAN ISLAM Dari sudut bhs. pesuruhmendirikan solat. islam berasal drpd perkataan arab. Islam juga distilahkan peraturan hidup yang mengatur hidup dan kehidupan manusia Definisi Islam juga dpt difahami ketika jibril dtg bertanya Rasulullah tentang Islam: ³Ceritakan padaku (wahai muhammad) tentang islam´ Rasulullah menjawab ³Engkau mengaku bhw tiada Tuhan melainkan Allah Muhammmad ialah hamba dan pesuruh-Nya.

ISLAM AKIDAH SYARIAH AKHLAK Khaliq Rukun Iman Ibadah Muamalah Makhluk Khusus Umum Khusus Umum .

.A.W.PENGERTIAN ISLAM Mentauhidkan Allah. Tunduk dan Patuh KepadaNya serta menunaikan semua ajaran yang dibawa oleh nabi Muhammad S.

Menunaikan fardhu haji bagi yang berkemampuan. Mengeluarkan zakat. Sembahyang lima waktu sehari semalam. Berpuasa sebulan bulan Ramadhan. 5. Mengucap dua kalimah syahadah. 4. 3. 2. .RUKUN ISLAM 1.

W.A.PENGERTIAN IMAN Membenarkan Dengan Hati Dan Berikrar Dengan Lisan Serta Beramal Dengan AjaranAjaran-Ajaran Yang Dibawa Oleh Nabi Muhammad S. .

5. Percaya Kepada Malaikat.RUKUN IMAN 1. 4. Percaya Kepada Qada¶ Dan Qadar . KitabPercaya Kepada Rasul-Rasul. 2. 6. 3. RasulPercaya Kepada Hari Akhirat. Percaya Kepada Allah. Percaya Kepada Kitab-Kitab.

. dilakukannya .PENGERTIAN IHSAN Melakukan ibadah dengan khusyuk. ikhlas dan yakin bahawa Allah sentiasa mengawasi apa yang dilakukannya.

Mendapat ganjaran pahala daripada Allah S. Berasa nikmat dan seronok dengan ibadah. jujur dan menepati janji.W. dengan ikhlas.T.W.CIRICIRI-CIRI KELEBIHAN IHSAN   Mentaati perintah dan larangan Allah S. . Mewujudkan keharmonian masyarakat. Sentiasa amanah.T.

PRINSIPPRINSIP-PRINSIP ASAS ISLAM  Manusia diciptakan untuk beribadah kepada Allah. Menjadikan Islam sebagai cara hidup ::.Iltizam dan patuh hukum Allah .Bersyukur dan bertawakkal.Hubungan baik sesama manusia .Menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran . . Manusia adalah Khalifah Allah.Bersikap sederhana .

masyarakat.T. terbatal..CARA PENGHAYATAN ISLAM. perkarabaik Amalkan sifat-sifat mahmudah.. sunat Hubungan baik dengan keluarga. Melakukan perkara-perkara yang baik. Bersyukur atas nikmat Allah S.. IMAN DAN IHSAN DALAM KEHIDUPAN    Menyembah dan beribadah kepada Allah. jiran dan masyarakat. Allah Memelihara kesucian aqidah tidak terbatal.W. Mengerjakan ibadah fardhu ain dan sunat. . sifatmahmudah.

T. Islam. LIDAH : Perkataan / ulasan bahawa hukum Islam itu sudah ketinggalan zaman/tidak sesuai.W. HATI . sesuai. PERBUATAN: PERBUATAN: Tingkah laku bercanggah dengan Islam seperti menyembah selain Allah S.TIGA PUNCA KEROSAKAN IMAN DAN ISLAM  : Kepercayaan / keyakinan / niat dalam hati bercanggah dengan ajaran Islam.

T. Mengingkari Dan Mempersendakan Hukum Allah S.W. . Menolak Al-Quran Dan As-Sunnah.PERKARA YANG MEMBATALKAN AQIDAH   Mensyirikkan / Menyembah Selain Dari Allah. Mempercayai Selain Dari Allah Yang Boleh Memberi Kesan.W. AlAsMengingkari Kerasulan Nabi Muhammad S.A.

. mempusakai Menghilangkan hak perwalian.KESAN TERBATALNYA AQIDAH   Terbatal ikatan perkahwinan (suami isteri) Menghilangkan hak mempusakai. perwalian Tidak boleh dikebumikan di perkuburan orang Islam. Islam Menghilangkan hak keistimewaan orang Islam.... Islam.

Konsep merupakan suatu gambaran untuk kita mengenali sesuatu objek untuk kita memahami sesuatu perkara. berulah kita dapat memahami agama islam dengan betul Menurut Yusof al-Qaradawi belia telah membahagikan konsep asas dalam agama terbahagi kepada 3 bahagian : Hubungan manusia dengan pencipta Hubungan manusia dengan manusia Hubungan manusia dengan alam Pandangan dari Dr.KONSEP ASAS 1. Afif Abdul fatah tabarah menyatakan konsep asas dalam Islam merangkumi tiga aspek : Akidah syariah Ahklaq . begitu juga dengan agama islam untuk kita memahami agama Islam perlulah kita memahami konsep sebenar dalam agama islam.

3. Kayakinan menesakan Allah s. bermuamalat dan sebagainya Membangunkan dunia dengan peraturan-peraturan yang telah ditunjukkan oleh Allah a. 4. 2.w.Di sini dapat disimpulkan bahawa konsep asas dalam islam ialah : 1.t. .t. dengan cara yang telah ditentukan Mengerjakan Amalan mulia dengan cara mengerjakan segala pekerjaan yang disuruh dan meninggalkan segala perkerjaan yang dilarang Menjalinkan Hubungan silaturrahim dalam segala aspek sama ada bermasyarakatan.w.

t. tetap.t. .w. APA ITU AQIDAH Pada bahasa : keyakinan. merangkumi kepada hal kepercayaan (aqidah) dan amalan kebaikan (ibadah) yang langsung berhubungan dengan Allah s. kerasulan dengan dalil-dalil yakiniah yang aqliah dan naqliah yang boleh menghilangkan semua keraguan di dalam hati seseorang manusia. karangan said ibrahim.HUBUNGAN MANUSIA DENGAN ALLAH Hubungan manusia dengan Allah s.w. Aqidah ianya sama dengan tauhiddan juga ilmu kalam Menurut Istlah : Berdasar kitab aqidah ahli sunnah wal jamaah. pegangan. iaitu : Ilmu yang menyelidik dan memeriksa pekerjaan seseorang berkaitan dengan ketuhanan. kepercayaan.

rasul-rasul. kitab-kitab allah. Di sini dapat di buat kesimpulan bhw hal yang berkaitan dengan aqidah ialah perkara-perkara yang membicarakan tentang Beriman Kepada Allah. beriman kepada malaikat. beriman kepada rasul.t. beriman kepada kitab dan beriman kepada qado dan kadar .Menurut Abdul Simat Falimbany : Aqidah adalah suatu ilmu yang mendedahkan kebatilan. keraguan dan pendustaan seseorang terhadap orang-orang yang beriman kepada Allah s. hari ahkirat qado dan qadar yang berasaskan dalil aqli dan naqli.w..

dalil surah al Baqarah. zat dan sifat Allah serta mengarah semata-mata kepada Allah di dalam beribadat. Tauhid orang-orang mukmin mempunyai kebenaran 4. ISLAM MENYERU MENTAUHIDKAN ALLAH Islam menolak adat orang-orang Arab yang menyembah selain daripada Allah. Yang Maha pemurah lagi Maha penyayang Tauhid ialah kaedah pertama dalam Islam di mana hati orang-orang Islam wajib beriman dan lidahnya mesti mengatakan (Syahadah) 2. Tauhid dalam islam tidak mempunyai keraguan 3. Taihid mempunyai kuasa tertentu mengawal manusia 2. dari tau manusia dapat mengambil faedah yang besar . Ia mengakui tauhid yang mutlak. bermaksud Dan Tuhanmu adalah Tuhan Yang Maha Esa. JIWA TAUHID DALAM ISLAM 1.BERIMAN KEPADA KEESAAN ALLAH 1. Tidak ada Tuhan Melainkan Dia.

t.w. sahajalah yg mencipta dan mentadbir alam ini 4.2. Bukti Nabi Muhammad Sebagai Nabi .3. PEMBAHAGIAN BERIMAN KEPADA ALLAH Pertama : Tauhid Uluhiyyah Mengesakan Allah dalam beribadat Kedua :Tauhid Rububiyyah Meyakini bahawa Allah s. Penutup Risalah 4.3.1. Utusan Resmi 4. BERIMAN KEPADA RASUL UTUSAN ALLAH 4.

zakat haji . ianya merangkumi dua elemen iaitu : 1. Perbuatan tersebut selari dengan syariat Islam 2. sembahyang 2. PEMBAHAGIAN AMAL SALEH 1.w. puasa 4.5.. AMAL SALEH Amal saleh adalah amal yang diredhoi oleh Allah s. buatan tersebut bertujuan mencari keredhaan Allah dan mentaati Allah 6.t.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful