P. 1
(3) Latihan Cakap Ajuk Dan Cakap Pindah=2011

(3) Latihan Cakap Ajuk Dan Cakap Pindah=2011

|Views: 130|Likes:

More info:

Published by: Kesavan Sinniah Sinniah on Jun 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/27/2011

pdf

text

original

Cakap Ajuk dan Cakap Pindah

Cakap Ajuk 1. Cakap Ajuk ialah percakapan yang dilaporkan semula sebagaimana asalnya dituturkan. 2. Tidak ada sebarang pindaan yang dilakukan. 3. Cakap ajuk dimulai dengan tanda pembuka kata dan diakhiri dengan tanda penutup kata ( “ …….. “ ) Cakap Pindah 1. Cakap Pindah ialah perkataan atau percakapan yang dilaporkan semula tetapi tidak sebagaimana yang dituturkan. 2. Terdapat perbezaan stuktur atau susunan perkataan-perkataan dalam ayat. 3. Walaubagaimanapun , maksud atau susunan perkataan sama.

1. "Cuci baju kamu," kata ibu 2. 3. 4. 5. 6. 7.

kepada Ani. Cikgu berkata, "Mengapa tidak hadir semalam, Hafizi?" "Datanglah ke rumah saya malam ini, Encik Azman," kata Encik Lim. “ Di manakah awak letakkan beg itu ? ” tanya Cikgu Azmi kepada Sunita. Kata nenek kepada Siti, “ Begini cara membuat kuih Bahulu.” Kata Hassan kepada Faizal , “ Ini buku awak. ” “ Ayam itu lapar,” kata Asmah.

1. Ibu menyuruh Ani mencuci
bajunya.

2. Cikgu bertanya kepada Hafizi
sebab dia tidak hadir semalam.

3. Encik Lim mempersilakan Encik 4. 5. 6. 7.

Azman ke rumahnya pada malam nanti. Cikgu Azmi bertanya kepada Sunita di mana dia meletakkan beg itu. Nenek berkata kepada Siti bahawa begitu cara membuat Kuih Bahulu. Hassan menyatakan kepada Faizal bahawa itu buku dia. Asmah menyatakan bahawa ayam itu lapar.

8. “ Berikan bola ini kepada
Zainal Abidin,” kata Dollah Salleh.

8. Dollah Salleh menyuruh agar

bola itu diberikan kepada Zainal Abidin.

1. Tukar penggunaan "kata" atau "tanya" dalam ayat asal. contoh: i. Ayat penyata : berkata, memberitahu, menjelaskan, menceritakan, menerangkan dan sebagainya yang sesuai dengan situasi. ii. Ayat silaan : mempersilakan, menjemput, mengundang, mengajak. iii. Ayat permintaan : meminta, merayu, menggesa, mencadangkan, menasihati. iv. Ayat suruhan : menyuruh, mengarahkan, memerintahkan. v. Ayat larangan : melarang, tidak membenarkan, menegah, menghalang. vi. Ayat tanya : bertanya, menanyakan, ingin tahu, ingin kepastian. vii. Ayat seruan : (bergantung kepada situasi ayat itu diucapkan sama ada "marah, hairan, terkejut, menyindir, memarahi, mencabar, merayu dan sebagainya".

. vii.2. "Hai. apa khabar Sally?" kata Fai Jun Pui. "Amboi. "Mengapakah kamu datang lewat ke sekolah hari ini. Pukul 11. b.00 baru bangun tidur!'' kata Mak Tan kepada Michelle. Raju?" tanya guru disiplin itu.. Anda dikehendaki mengekalkan susunan isi dalam petikan ini. . Jawapan: Mak Tan menyindir Michelle yang baru bangun daripada tidur walaupun sudah pukul 11.00 pagi. v. "Jemput makan kuih itu!" kata Mak Chan kepada Cik Lim. ii. iii. vi. : . iv. Contoh menukarkan ayat dan jawapan: Contoh 1: Tulis semula perbualan di bawah dalam bentuk cakap pindah. Jawapan: Fai Jun Pui menegur Sally sambil bertanyakan khabar. "Pak cik mesti makan ubat yang saya beri ini" kata doktor kepada pesakit itu. Contoh penukaran ayat: i. Jawapan: Doktor tersebut menasihati pesakitnya seorang tua supaya makan ubat yang diberinya itu. "Orang itu menerpa dan memberi hadiah ini kepada saya" kata Ali kepada Chan.. Jawapan: Guru disiplin itu ingin tahu punca Raju datang lewat ke sekolah pada hari tersebut. Jawapan: Guru itu menerangkan bahawa dunia pada hari ini semakin panas kerana berlakunya penipisan ozon. Kamariah Samad . bagusnya anak dara. "Dunia pada hari ini semakin panas kerana berlaku penipisan ozon" kata guru itu. Jawapah: Ali memberitahu Chan bahawa orang itu menerpa dan memberinya hadiah tersebut.: Malaysia mempunyai banyak tempat menarik untuk dikunjungi. Negara ini mempunyai pantai-pantai yang bersih dan hutan semula jadi yang indah. Jawapan: Mak Chan menjemput Cik Lim supaya makan kuih itu.

.. Pihak swasta seperti pusat-pusat pelancongan tempatan perlu memberi potongan .. Kamariah menyetujui pandangan itu. Mereka sangat rapat dengan Cikgu Hassan. Samad : Keadaan ini berlaku kerana kurangnya promosi untuk menarik pelancong tempatan .. Aziz bersetuju dengan pendangan Samad itu. “ Jemputlah naik. cikgu.pelancong di dalam negeri. Cikgu Hassan sudah berada di tangga rumah Redwan. kalau tidak buat apa datang.. Singapura dan negaranegara Eropah. Aziz pula menyatakan kehairanannya tentang ramai orang Malaysia yang masih suka melancong ke luar negara seperti ke Indonesia. Kamariah dan Samad mengiakan pendapat itu.. . “ Oh. Contoh 2: Tulis semula petikan di bawah dalam bentuk karangan biasa dengan menggunakan cakap pindah.. : Ramai rakyat Malaysia yang suka melancong ke luar negara seperti Indonesia.... Thailand. Pendapatnya itu disokong oleh samad dengan mengatakan bahawa negara ini mempunyai pantai-pantai yang bersih dan hutan semula jadi yang indah. :... cikgu. Thailand.. Singapura dan negara-negara Eropah. “Naik. : Kesedaran rakyat Malaysia tentang faedah melancong di dalam negeri perlu ditanam dalam diri.. Redwan ada di dalam. Kamariah pula mencadangkan supaya pihak swasta seperti pusat-pusat pelancongan tempatan memberi potongan harga istimewa kepada pelancong tempatan yang mengunjungi pusat percutian mereka.. Tak sempat nak berkemas.Kamariah berkata kepada Aziz dan Samad bahawa negara Malaysia memang banyak mempunyai tempat menarik untuk dikunjungi..harga istimewa kepada pelancong tempatan yang mengunjungi pusat percutian mereka Samad . “ Redwan mencelah. Mestilah naik. “ Manalah sempat nak berkemas. Samad pula mengatakan bahawa di samping itu... Samad berpendapat mungkin keadaan ini berlaku kerana kurangnya promosi untuk menarik pelancong tempatan melancong di dalam negeri. Kamariah.... kesedaran rakyat Malaysia tentang faedah melancong di dalam negeri perlu ditanam dalam diri. “ pelawa Kamarul dengan hormat. kerja-kerja menuai baru selesai dua hari yang ...Aziz . kami ada di rumah ! “ Sahut Kamarul setelah mendengar sapaan Cikgu Hassan di halamannya. Jawapan: ... Redwan dan Kamarul berkawan baik.. “ gurau Cikgu Hassan “Rumah kami berselerak.

... itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Sabtu depan...Nanti bom jatuh lagi............ “Ya............ “ Oh. 2..... Datuk tak ada. Kamarul pula menjelaskan bahawa mereka tidak berkesempatan mengemas rumah kerana kerja-kerja menuai padi baru selesai dua hari sebelumnya.... Latihan 1 Tulis semula perbualan di bawah ke dalam bentuk karangan biasa dengan menggunakan cakap pindah...... 6...lepas.... Jawapan: 1... “Ani tak ada sapa-sapa. [ 6 markah ] Latihan 2: Tukarkan cakap ajuk di bawah ini kepada cakap pindah... “ Bagaimana dengan rancangan awak ? “ tanya Salleh... Kamarul dengan hormat mempersilakan Cikgu Hassan naik ke rumah dan/ sambil mengatakan bahawa Redwan berada di dalam rumah.............” rengek Ani lagi. 5. “ kata Salleh..... Redwan memohon maaf kerana keadaan rumahnya belum berkemas/ tidak teratur. “Ani tak ada sapa-sapa..... “ Kamarul memberikan alasan. “ jelas Ani... Dengan nada mengusik Cikgu Hassan membalas ajakan itu dengan mengatakan bahawa dia tentu akan naik kerana kalau tidak masakan dia datang ke situ. Setelah berada di tangga rumah Redwan.. Redwan dan Kamarul berkawan baik dan hubungan mereka dengan Cikgu Hassan sangat rapat.... “ Rancangan mendaki gunung yang awak kata pada saya tempoh hari............ 4.. Tuk Yahya tahu. “ Bagus Ani...... Latihan Pengukuhan (AMARAN: Rujuk jawapan setelah latihan dibuat sahaja!) . 3.Di sini bahaya....... .... c.” “Ani tak mahu tinggal di rumah lagi.. “ Rancangan apa? “ jawab Ani... Saya sokong rancangan itu ! “ Ani tersenyum puas apabila mendengar kata-kata sahabat karibnya itu.....” kata Tuk Yahya sambil meneliti mata belolok anak itu.. datuk tak . bagus... Ani sorang... Kamarul telah menyahut sapaan Cikgu Hassan yang berada di halaman rumah dengan mengatakan bahawa mereka berada di dalam rumah.” “Ani tak boleh tinggal sini. .

..................[ 6 markah ] .........[ 6 markah ] Latihan 4: Tukarkan cakap ajuk di bawah ini kepada cakap pindah MAWI : Wah. Si Dolah tu kata namanya Mi Pedas........ “Duit biasiswa itu telah saya gunakan untuk perbelanjaan rawatan abang saya yang dimasukkan ke hospital baru-baru ini.......... .” kata Salim..: Syikin... tapi apa namanya ? FELIX : Mi pedas......... samasamalah kita .... saya takutlah Nizam.... saya cadangkan awak berjumpa dengan Cikgu Khairul dan jelaskan perkara yang sebenarnya.... ................. “Pagi tadi.... “Eh.....[ 6 markah ] Latihan 3: Tukarkan cakap ajuk di bawah ini kepada cakap pindah. Cikgu Khairul bertanyakan saya tentang yuran peperiksaan yang masih belum saya bayar.......” beritahu Salim dengan perasaan sayu... “Oh begitu! Salim........... bukankah awak mendapat biasiswa! Mengapakah kamu tidak gunakan duit tersebut untuk membayar yuran?” tanya Nizam dengan perasaan hairan. “Salim... Andainya susah...........jelas anak itu hampir meraung. Apa namanya ? FELIX : Mi Pedas............. mengapa Syikin tidak datang ke sekolah semalam? Norasyikin. .... sedap betul mi ini.” kata Nizam.... Cikgu Khairul tu garang sangat..... jadi kau masuk ke kedai ini sengaja nak makan Mi Pedaslah? FELIX : Yalah... ..Memang pedas......Inilah dia.: Sebenarnya ibu Syikin sakit.................. mengapakah awak kelihatan muram sahaja?” tanya Nizam....: Apa halnya? Ceritakanlah kepada Yati.. “Tapi.. “Ani ada Tuk Yahya...tanggung.......... Latihan 5: Tukarkan cakap ajuk di bawah ini kepada cakap pindah.. Norhayati .............. : Syikin minta maaflah.....” jelas Salim...........minya pedas... Semalam Syikin ada hal di rumah....” pujuk Tuk Yahya ...... MAWI : Oh begitu. Bukankah kita sudah lama berkawan? Norsyikin .. [ 6 markah ] ....ada”........ Kan aku dah janji nak belanja kau dulu.. Norhayati .................. MAWI : Yalah ............. Ani ada comot.

...... Kamariah berkata kepada Aziz dan Samad bahawa negara Malaysia memang banyak mempunyai tempat menarik untuk dikunjungi. Anda hanya perlu menukarkannya semula kepada bentuk asal seperti yang telah dipelajari dalam “menukarkan ayat cakap ajuk kepada ayat pindah”... 2................... b.... a................ Anda dikehendaki mengekalkan susunan isi dalam petikan ini.. Aziz bersetuju dengan pendangan Samad itu...... Pendapatnya itu disokong oleh samad dengan mengatakan bahawa negara ini mempunyai pantai-pantai yang bersih dan hutan semula jadi yang indah.... Jika anda lupa........... kesedaran rakyat Malaysia tentang faedah melancong di ..... Jaga penukaran ayat yang telah dipelajari......... Menggunakan dialog biasa dalam bentuk perenggan.......................... .......... Menggunakan dialog seperti wawancara...... Jawapan sila "CLICK" jika anda sudah menjawabnya sahaja! ................ Samad pula mengatakan bahawa di samping itu........... Samad berpendapat mungkin keadaan ini berlaku kerana kurangnya promosi untuk menarik pelancong tempatan melancong di dalam negeri......................... Kamariah menyetujui pandangan itu...... ii........... B........................... Kamariah pula mencadangkan supaya pihak swasta seperti pusat-pusat pelancongan tempatan memberi potongan harga istimewa kepada pelancong tempatan yang mengunjungi pusat percutian mereka.............. Langkah menukarkan cakap pindah kepada cakap ajuk: 1............ Jaga penggunaan tanda bacaan............. AYAT CAKAP PINDAH KEPADA AYAT CAKAP AJUK............. tanda kata. .... Thailand...... Ada dua cara: (anda boleh memilih mana-mana cara di bawah) i...... Aziz pula menyatakan kehairanannya tentang ramai orang Malaysia yang masih suka melancong ke luar negara seperti ke Indonesia... sila rujuk semula. Contoh soalan dan jawapan: Contoh 1: Tulis semula petikan di bawah dalam bentuk cakap ajuk............ tanda seruan dan sebagainya untuk mengelakkan markah anda ditolak.... Singapura dan negara-negara Eropah......... 3..........

......: Negara ini mempunyai pantai-pantai yang bersih dan hutan semula jadi ........ tempatan melancong di dalam negeri................... Samad .................... Aziz...........indah.mereka...... Kamariah dan Samad mengiakan pendapat itu.... yang ... Thailand..... : Ramai rakyat Malaysia yang suka melancong ke luar negara seperti Indonesia. Anda dikehendaki mengekalkan susunan isi dalam petikan ini............ Samad ........dalam negeri perlu ditanam dalam diri.. ..: Malaysia mempunyai banyak tempat menarik untuk dikunjungi...... Samad. Kamariah....................[ 6 markah ] Jawapan : Kamariah .. ..... Contoh 2: Tulis semula petikan di bawah dalam bentuk cakap ajuk... : Kesedaran rakyat Malaysia tentang faedah melancong di dalam negeri perlu ...............ditanam dalam diri........... .......................harga istimewa kepada pelancong tempatan yang mengunjungi pusat percutian .. Singapura dan negara-negara Eropah................ : Pihak swasta seperti pusat-pusat pelancongan tempatan perlu memberi potongan .: Keadaan ini berlaku kerana kurangnya promosi untuk menarik pelancong .

..... Sekali lagi Yahya menegaskan bahawa Azman sahajalah yang mengerjakan sawah tetapi dia tetap hendak ke bandar.. Azman cuba menyedarkan Yahya bahawa mereka lulusan bidang pertanian dan bekerja sebagai petani iatulah yang sepatutnya menjadi pilihan mereka. abang hendak kerja dengan siapa? Pak Usop ......... Anda dikehendaki mengekalkan susunan isi dalam petikan ini.................. Mak Limah mencadangkan agar suaminya makan nasi dahulu walaupun sibuk dengan kerja kerana dia takut suaminya akan berasa lapar . Yahya tetap berkeras dan menyuruh Azman sahaja mengerjakannya... Pak Usop memberitahu ii itsterinya bahawa dia hendak meletakkan jawatan sebagai pemandu bas koperasi itu...........: Abang hendak meletakkan jawatan sebagai pemandu bas koperasi itu...... abang beli sebuah bas........: Abang hendak ke mana dalam keadaan tergesa-gesa ini? Pak Usop..: Minta pinjaman daripada MARA..Azman bertanya kepada Yahya tentang keputusan muktamadnya hendak ke bandar.... Pak Usop ... Yahya mengiyakannya dan menyatakan bahawa dia sudah nekad dan tidak mahu Azman memujuknya lagi....... : Saya hendak berjumpa dengan ahli-ahli jawatankuasa Koperasi Maju....... Mak Limah bertanya cara suaminya hendak mendapatkan pekerjaan sekiranya dia berhenti kerja............ Yahya menegaskan bahawa dia sudah bosan hidup di kampung yang bergelumang dengan lumpur sawah.. c.... manakala dia hendak bekerja makan gaji di bandar................ ... Soalan Latihan: Latihan 1: Tulis semula petikan di bawah dalam bentuk cakap ajuk. Mak Limah .... Pak Usop mengatakan bahawa dia hendak berjumpa dengan ahli-ahli jawatankuasa Koperasi Maju... Azman cuba menyedarkan Yahya bahawa kampung mereka pun tiada kurangnya berbanding dengan bandar.Mak Limah bertanya arah tujuan suaminya setelah melihat suaminya itu dalam keadaan tergesa-gesa hendak keluar.... Jawapan: Mak Limah ... : Kalau sibuk dengan kerja pun makanlah nasi dulu........ ........... Pak Usop menjelaskan bahawa dia hendak memohon pinjaman daripada pihak MARA untuk membeli sebuah bas.. Mak Limah. .....: Sudah tu. nanti lapar...... Azman tetap mengajaknya mengerjakan tanah terbiar di kampung mereka kerana hasilnya tentu lumayan........

Kamarul dengan hormat mempersilakan Cikgu Hassan naik ke rumah dan/ sambil mengatakan bahawa Redwan berada di dalam rumah.”CLICK”…….Kamarul telah menyahut sapaan Cikgu Hassan yang berada di halaman rumah dengan mengatakan bahawa mereka berada di dalam rumah..setelah anda menjawabnya dahulu. .Setelah berada di tangga rumah Redwan. Jawapan sila …….Latihan 2: Tukarkan karangan di bawah dalam bentuk perbualan. Kamarul pula menjelaskan bahawa mereka tidak berkesempatan mengemas rumah kerana kerja-kerja menuai padi baru selesai dua hari sebelumnya.Redwan memohon maaf kerana keadaan rumahnya belum berkemas.Dengan nada mengusik Cikgu Hassan membalas ajakan itu dengan mengatakan bahawa dia tentu akan naik kerana kalau tidak masakan dia datang ke situ. Redwan dan Kamarul berkawan baik dan hubungan mereka dengan Cikgu Hassan sangat rapat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->