MIKROORGANISMA DAN KESANNYA KE ATAS KEHIDUPAN

1. PENGELASAN Mikroorganisma dikelaskan kepada 5 Kumpulan iaitu bakteria, kulat, virus, protozoa dan alga. Setiap Kumpulan mikroorganisma ini mempunyai bentuk, saiz, cara pembiakan, nutrisi(cara pemakanan) dan habitat(tempat tinggal) yang agak berbeza. Bakteria boleh berbentuk

kokus(macam bola ping pong)

,

rod(macam sosej)

,

spirilium(macam spring)

dan

vibrio(macam simbol koma (,)) . Virus tidak mempunyai bentuk tertentu dan boleh membentuk hablur. Kesemua mikroorganisma membiak secara asek iaitu pembelahan dedua ataupun pertunasan. Yis adalah mikroorganisma dari kumpulan kulat yang boleh membiak secara pertunasan. Mikroorganisma mendapatkan nutrisi melalui 3 cara iaitu :i. ii. iii. Saprofit - menyerap makanan dari benda yang reput. Parasit - menyerap makanan dari benda hidup (haiwan & tumbuhan). Autotrofit - membina makanan sendiri.

Kebanyakan bakteria, kulat, protozoa hidup secara saprofit manakala virus hidup secara parasit. Alga adalah autotrofit. Air kolam yang berwarna hijau menunjukkan adanya pertumbuhan alga didalamnya. Dari segi saiz pula mikroorganisma yang paling besar ialah protozoa manakala yang terkecil ialah virus. Bakteria hidup di mana-mana, protozoa boleh hidup dalam kolam dan kulat pula di atas roti basah virus seperti HIV(penyebab AIDS) hidup dalam badan manusia. 2. FAKTOR YANG MEMPENGARUHI AKTIVITI Aktiviti mikroorganisma dipengaruhi oleh faktor suhu, kelembapan, nutrien, cahaya dan pH. mikroorganisma suka tumbuh pada suhu 37oC (suhu badan). Sebab itulah kita sering sakit. Saintis mendapati mikroorganisma tidak aktif dalam kedaan sejuk. Pada keadaan yang panas ia akan mati. Sebab itulah makanan yang disimpan dalam peti sejuk boleh disimpan lama kerana mikroorganisma di dalamnya tidak berpeluang membiak. Human being are smart :-). Mikroorganisma memerlukan kelembapan yang tinggi untuk hidup. Contohnya kulat suka pada kulit yang lembap. Seperti manusia,

mikroorganisma memerlukan nutrien untuk hidup. Ia sukakan bahan yang mengandungi kanji dan protein yang tinggi. Tidak seperti tumbuhan, mikroorganisma tidak sukakan cahaya malah sesetengah mikroorganisma senang mati apabila terkena cahaya matahari. Bila kita menjemur pakaian, sebenarnya kita juga menghapuskan mikroorganisma :-). 3. FAEDAH MIKROORGANISMA KEPADA KITA Mikroorganisma memainkan peranan yang penting kepada kehidupan kita. Ia menolong kita (a)mencerna makanan, (b) mereput hasil buangan dan (c) menyumbang kepada bidang perubatan, pertanian dan perindustrian. Setengah bakteria memilih usus manusia untuk hidup. Pada masa yang sama ia menolong dalam pencernaan dengan memecahkan zat-zat makanan supaya zat ini boleh diserap oleh usus kita. Kebanyakan jenis bakteria dan kulat menolong kita mereputkan bahan buangan seperti sampah sarap. Hasil pereputan ini menjadi baja yang akan diserap semula oleh tumbuhan. Dalam bidang perubatan pula sesetengah jenis kulat digunakan untuk membuat antibiotik(ubat). Antibiotik boleh membunuh bakteria dan menyembuhkan penyakit. Walaupun halus, bakteria menolong para petani menyuburkan tanah. Ada sejenis Bakteria istimewa yang hidup dalam akar kekacang. Bakteria ini membuat bahan bernitrogen (baja) dari udara. Baja ini dikembalikan ke dalam tanah. Tanah menjadi subur!!!. Yis merupakan sejenis kulat yang sangat penting. Ia digunakan untuk membuat roti. Dalam proses membuat roti, yis itu menggunakan kanji dalam tepung untuk tumbuh Pada masa yang sama ia menghasilkan gas karbon dioksida. Gas ini yang menyebabkan roti itu kembang dan mempunyai rasa yang enak. Para saintis sentiasa berusaha menyelidik kegunaan lain mikroorganisma. Mungkin pada suautu hari nanti saintis akan menemui sejenis bakteria yang boleh melawan virus HIV !!! wow..bestnya. 4. MIKROORGANISMA JUGA BERBAHAYA ! Kita hendaklah sedar bahawa mikroorganisma boleh menyebabkan penyakit serta merosakkan makanan kita.

MENCEGAH DAN MERAWAT PENYAKIT Bagaimana kita boleh mencegah penyakit ini??? Secara umumnya terdapat 3 cara mencegah penyakit iaitu :- . 5. Apabila pesakit "melepas"kan tinja itu ke dalam sungai bakteria akan dibawa sehingga seseorang meminum air itu. Mikroorganisma yang terdapat dalam tisisan cecair ini akan memasuki sistem pernafasan mangsa dan menyerangnya. Kurap juga merupakan sejenis penyakit yang di sebabkan sentuhan. (lihat imej peparu yang diserang tibi) cirit birit dan muntah demam berpanjangan selalu sakit kulit gatal-gatal Bakteria tibi (batuk kering) Bakteria Protozoa Virus Kulat taun malaria AIDS Kurap Penyakit ini boleh merebak melalui beberapa cara. Malaria ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh protozoa yang di bawa oleh vektor nyamuk. ini berlaku apabila seseorang berkongsi pakaian. Taun pula merebak melalui air yang tercemar. KUMPULAN MIKRORGANISMA PENYAKIT GEJALA (TANDATANDA) batuk berpanjangan. Apabila seseorang melakukan seks rambang dengan pembawa HIV maka dia akan dijangkiti virus yang berbahaya itu. mengeluarkan kahak kuning kehijauan. Bakteria penyebab taun hidup dalam tinja(tahi) pesakit.Jadual berikut menunjukkan beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma. HIV setersnya menyebabkan mangsa mengidap AIDS. Tibi merupakan penyakit yang merebak melalui titisan cecair yang tersembur semasa pesakit batuk atau bersin. Protozoa ini dipindahkan kepada mangsa lain apabila dia digigit nyamuk itu. mengeluarkan kahak pekat. HIV dipindahkan ke seseorang melalui sentuhan.

APA ITU SEBATIAN KARBON? Sebatian karbon ialah bahan kimia yang mengandungi unsur karbon didalamnya.CARA PENCEGAHAN APA YANG DILAKUKAN CONTOH PENYAKIT YANG DICEGAH KAWALAN "VEKTOR" Vektor seperti lalat dan nyamuk dihapuskan dengan racun serangga atau menggunakan Denggi dan ubat jentik-jentik untuk Malaria menghapuskan larva. ALKOHOL SEBAGAI SEBATIAN KARBON .sebatian karbon yang berasal dari benda hidup (haiwan & tumbuhan b. Sebatian tak organik . Sebatian organik .Sebatian karbon yang buakan berasal dari benda hidup (batu & mineral) Protein ialah satu contoh sebatian organik manakala kalsium karbonat ialah sebatian tak organik. Hidrokarbon berasal dari petroleum. a. 2. Kitar Hidup Nyamuk Kitar Hidup Lalat PENSTERILAN SEBATIAN KARBON 1. Hidrokarbon ialah sebatian organik yang mengandungi unsur karbon dan hidrogen di dalamnya. arang batu atau gas asli. Terdapat 2 jenis sebatian karbon.

Lihat perbezaan antara lemak tepu dan tak tepu dibawah :LEMAK TEPU Berasal dari sumber haiwan seperti lembu. Alkohol mempunyai sifat istimewa seperti boleh larut dalam air dan senang terbakar untuk menghasilkan nyalaan biru. Lemak terbahagi kepada 2 jenis iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu. LEMAK JUGA SEJENIS SEBATIAN KARBON Seperti alkohol. Ester ialah bahan kimia berbau wangi yang sering digunakan untuk membuat perisa buah-buahan. 3. Kehadiran alkohol dalam badan boleh merosakkan hati (sirosis hati) dan seterusnya boleh mengakibatkan penyakit jantung. hidrogen dan oksigen di dalamnya. Penapaian dilakukan apabila yis menukarkan glukosa menjadi alkohol dan karbon dioksida. alkohol digunakan sebagai bahan api kenderaan. kemalangan jalanraya dan kecacatan fetus. Pengambilan alkohol boleh memudaratkan kesihatan manusia. lemak [FAT] juga mempunyai unsur yang sama iaitu karbon. hidrogen dan oksigen tetapi dalam komposisi yang berlainan. babi dan kambing Keadaan pepejal pada suhu bilik LEMAK TAK TEPU Berasal dari sumber tumbuhan seperti kacang soya dan kelapa sawit Keadaan cecair . Di sesetengah negara. Ia menyebabkan gangguan sistem saraf dan menyebabkan seseorang tidak berfikiran waras. Alkohol juga boleh bertindak balas dengan asid organik untuk menghasilkan ESTER. [nama tersebut berakhir dengan OL] Lihat cara bagaimana menamakan ahli kumpulan alkohol lain Alkohol boleh dihasilkan melalui proses "penapaian" [alcoholic fermentation]. Alkohol selalunya digunakan untuk membuat minuman keras. Dalam bidang perubatan alkohol boleh digunakan untuk membasmi kuman dan digunakan sebagairamuan ubat batuk.Alkohol adalah bahan yang mengandungi unsur karbon. Etanol dan propanol adalah contoh alkohol. Ketagihan alkohol telah menimbulkan banyak masalah sosial seperti penderaan kanak-kanak.

Minyak kelapa sawit tertumpu di kawasan sabut dan isirung. Selain daripada itu ia juga membawa vitamin A. Ini menyebabkan jantung terpaksa mengepam darah dengan lebih kuat. tempurung dan isirung. Kolestrol yang berlebihan itu boleh terenap di dalam lumen arteri yang menyebabkan pengaliran darah tersekat. kita hendaklah memilih jenis lemak yang kita makan.D. minyak kelapa sawit yang berasal dari sabut disebut sebagai minyak sawit [palm oil] dan minyak yang berasal dari isirung disebut minyak isirung [palm kernel oil]. Walau bagaimanapun. Sila perhatikan struktur buah kelapa sawit berikut :- . Buah kelapa sawit mengandungi sabut.E dan K yang sangat penting kepada badan. Lemak tepu yang mengandungi kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung. Lama kelamaan jantung akan "letih" dan tidak boleh menanggung beban kerja yang lebih. 4. Oleh itu jagalah pengambilan makanan anda. KELAPA SAWIT SEBAGAI SUMBER LEMAK KITA DAN SUMBER PENDAPATAN NEGARA Minyak kelapa sawit berasal dari buah kelapa sawit (gambar atas kiri).Mempunyai takat lebur yang tinggi Tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi banyak kolestrol Takat lebur yang rendah Tidak memudaratkan kesihatan kerana kandungan kolestrol yang rendah Lemak berfaedah kepada badan kerana ia memberi tenaga.

Pensterilan . c. b. Industri kelapa sawit penting kerana ia menyediakan banyak peluang pekerjaan di ladang. SABUN SEBAGAI SATU PRODUK MINYAK KELAPA SAWIT .Minyak kelapa sawit ditulenkan dengan mengalirkannya kedalam "karbon diaktifkan" untuk membuang bau dan menjernihkannya. 5.Minyak diperah dari buah kelapa sawit dengan "penekan skru". Semua aktiviti penyelidikan berkaitan dengan industri kelapa sawit dilaksanakan oleh MPOB (Malaysian Palm Oil Board). Minyak kelapa sawit digunakan untuk membuat minyak masak. Potensi kelapa sawit amatlah besar.Tandan (gambar atas kanan) dan buah disembur dengan stim untuk membunuh mikroorganisma dan melembutkan tandan. Pengekstrakan .Pemprosesan Minyak Kelapa sawit melibatkan :a. Penulenan . Ia berkhasiat kerana ia mengandungi vitamin A dan E yang tinggi. Minyak Kelapa sawit juga merupakan sumber pendapatan ekspot negara. Oleh sebab itu penyelidikan dan pembangunan kelapa sawit adalah sangat penting. majerin dan sabun. Minyak kelapa sawit telah dikenal pasti sebagai satu sumber bahan api kenderaan. Ia juga telah dikenal pasti sebagai sumber vitamin A dan E yang baik.

Dalam dunia kita. bahan yang terdapat dalam nasi.. Rantai panjang ini ialah kanji.susahnya nak sebut).. Seperti contoh di atas. Sabun yang terhasil dimendakkan oleh garam dan seterusnya ditapis untuk membentuk pepejal sabun. Ia terbina dari sejenis bahan kimia iaitu metil metakrilat (Puiii.. Perspek digunakan untuk membuat kerangka basikal. Para saintis mendapati bahawa beribu-ribu glukosa membentuk rantai panjang. Polimer asli ialah polimer yang berasal dari benda hidup. Perspeks ialah polimer yang keras. kanji ialah polimer asli kerana ia berasal dari tumbuhan padi.Sabun diperbuat daripada minyak kelapa sawit. "Kepala" Molekul sabun suka kepada air manakala "ekor"nya suka kepada gris. molekul sabun akan menarik gris keluar dari kain----> Kekotoran tertanggal dari kain. Metil metakrilat ni sebenarnya ialah monomer bagi perspeks. Nak lihat apa kegunaannya? Klik kat sini ya. Sabun terbentuk dari molekul gliserol dan asid lemak. 6. Monomer pula ialah molekul yang membentuk polimer itu. Ha. Molekul Minyak kelapa sawit dipecahkan oleh tindakan haba dan alkali pekat (Natrium hidroksida). Para saintis telah bersetuju memangggil kanji sebagai satu "POLIMER" dan glukosa sebagai "MONOMER".. Perspek juga boleh digunakan untuk membuat lampu kereta mewah. Polimer secara ringkasnya adalah rantai panjang molekul-molekul. Mari kita kaji dengan lebih mendalam sejenis polimer asli yang banyak terdapat di negara kita. dah lihat. Mekanisme tindakan pencucian gris dari kain adalah seperti berikut :Ekor molekul sabun melekat pada gris--->Kepala molekul sabun berada dalam air---> Apabila air cucian dikocak.. Sifat ini menyebabkan sabun sangat sesuai digunakan sebagai ejen pencuci. . APA ITU POLIMER? Tahukah anda nasi yang anda makan setiap hari adalah terdiri daripada glukosa. terdapat 2 jenis polimer. Perspeks ialah polimer sintetik. Polimer sintetik ialah polimer buatan manusia dengan menggunakan bahan kimia.

PENGARUH SEBATIAN KARBON KEPADA KEHIDUPAN Sebatian karbon mempunyai banyak kegunaan kepada manusia. Getah asli merupakan satu lagi sumber pendapatan negara. POLIMER ASLI Imbas kembali sebelum kita teruskan. mengeluarkan susu getah yang disebut "lateks". Getah menjadi keras. Lateks boleh dibekukan (istilah yang sesuai ialah "menggumpal") dengan mencampurkan asid etanoik kedalamnya. Atom sulfur boleh mengikat molekul getah untuk membentuk "rangkai silang sulfur". Pempolimeran ialah proses menyatukan monomer-monomer untuk membentuk polimer. Getah asli boleh diperolehi dari pokok getah. Monomer ialah molekul kecil. Jika latek didedahkan. Proses "Pemvulkanan" getah digunakan untuk mengeraskan getah asli. Getah asli sangat kenyal. Untuk mencegah penggumpalan pula. Rangkai silang ini menghalang rantaian molekul getah dari menggelongsor.7. Ia dilakukan dengan memasak getah asli dengan serbuk sulfur. makanan. ia juga boleh menggumpal secara semula jadi. Polimer ialah molekul besar dan panjang monomer-monomer. Getah asli ialah satu contoh polimer yang terdiri dari rantaian monomer "isoprena". Ini adalah kerana ia mudah diserang oleh bakteria. Disebaliknya Penyahpolimeran ialah proses memecahkan polimer untuk menghasilkan monomer. Ini membolehkan lateks dihantar ke kilang penggumpalan dengan menggunakan lori tangki. larutan ammonia ditambahkan kedalam lateks. Getah asli merupakan polimer semulajadi yang sangat penting kepada manusia. Bakteria tersebut menghasilkan asid yang seterusnya menggumpalkan lateks.minuman dan tayar. Ini adalah disebabkan oleh molekulnya yang mudah menggelongsor antara satu sama lain apabila ditarik. Ia digunakan sebagai sumber bahan api. sarung tangan dan kondom. Getah asli telah divulkankan [getah tervulkan] sesuai digunakan untuk membuat tayar. . Ini menyebabkan industri getah boleh menyumbangkan pendapatan yang lumayan kepada negara. Ini memudahkan pengusaha menjadikan ia dalam bentuk kepingan yang mudah dijual. Kepingan getah asli seterusnya diproses untuk menghasilkan barangan lain seperti tayar. Pokok getah yang ditoreh. 8.

AMALAN NUTRISI YANG BAIK Terdapat 3 kelas makanan utama dalam makanan kita. Ini bergantung kepada jantina. Jika kita tinggal di tempat yang sejuk. KELAS MAKANAN Karbohidrat Lemak protein NILAI KALORI SUMBER (kilokalori) 4 nasi 9 minyak masak 4 ikan dan daging Rujuk nilai kalori makanan-makanan di Malaysia Setiap individu memerlukan kalori yang berbeza. lemak dan protein. Saiz badan yang besar juga memerlukan kalori yang tinggi kerana ia mengandungi sel yang lebih banyak. . Apa akan terjadi??? NUTRISI DAN PENGELUARAN MAKANAN 1. Pekerja atau ahli sukan memerlukan kalori tinggi untuk menampung aktiviti yang cergas. Bayangkanlah jika kenderaan anda tidak bertayar. Mereka ialah karbohidrat. saiz badan. Teknologis polimer menyelidik dan cuba memperluaskan kegunaan sebatian karbon seperti polimer. Ini perlu untuk menggantikan haba yang hilang. Golongan kanak-kanak dan remaja yang sedang tumbuh pesat juga memerlukan lebih kalori kerana metabolisme (keperluan tenaga asas) mereka tinggi.Oleh sebab itu ramai ahli sains telah berkecimpung dengan aktifnya dalam aktiviti penyelidikan sebatian karbon. Pembangunan produk baru penting supaya hidup manusia lebih sejahtera. Golongan lelaki memerlukan lebih kalori kerana mereka lebih aktif. Ketiga-tiganya mempunyai "nilai kalori"(kandungan tenaga) tertentu seperti jadual berikut. umur. kita juga memerlukan kalori yang lebih. Kita hendaklah berterima kasih terhadap sumbangan mereka. aktiviti dan iklim.

Pengambilan Kegendutan pengumpulan kalori berlebihan lemak di bawah kulit Serangan penyakit Penyakit Jantung Makan makanan jantung dan cepat dan Tekanan berlemak letih apabila Darah Tinggi berlebihan melakukan aktiviti fizikal Mengawal pengambilan makanan Bersenam atau mengambil ubat dari doktor Mengurangkan makanan berlemak Pembedahan dan pengambilan ubat "Piramid makanan" merupakan satu carta yang boleh menolong kita menyelia jenis makanan yang kita makan. 2. . Kita hendaklah mengurangkan makanan yang terdapat di atas piramid dan makanan yang tersenarai di bawah bolehlah diambil dalam kuantiti yang lebih banyak. Proses fotosintesis ini berlaku dengan bantuan cahaya matahari (foto). Makanan ini kebanyakannya dalam bentuk kanji. Jadual berikut menyenaraikan beberapa contoh masalah kesihatan itu.Apabila seseorang mengambil kalori yang tinggi atau terlampau rendah. maka berlakulah masalah kesihatan. MASALAH KESIHATAN Malnutrisi PUNCA Kekurangan kalori Tabiat tidak mahu makan kerana ingin menguruskan badan CARA CARA MENCEGAH MERAWAT Makan makanan Sangat kurus dan Memberi zat seimbang dan tidak bertenaga tambahan mencukupi GEJALA Anoreksia Terlalu kurus Pendidikan Kaunseling Kelihatan terlalu gemuk. Ini adalah kerana ia menghasilkan makanan melalui satu proses yang digelar "fotosintesis" (Photosynthesis). Semasa fotosintesis tumbuhan menukarkan air dan karbon dioksida kepada makanan.Pada masa yang sama tumbuhan juga menghasilkan gas oksigen. TUMBUHAN SEBAGAI "PENGELUAR MAKANAN" Tumbuhan adalah kawan kita !.

3. . Berikut adalah beberapa contoh Makronutrien dan Mikronutrien. Mikronutrien . Nutrien terbahagi kepada 2 jenis iaitu :• • Makronutrien . Fosforus (P) Bunga dan buah sedikit. "KITAR NITROGEN" (NITROGEN CYCLE) Nitrogen di atmosfera boleh dikitar semula. Pereputan dilakukan oleh bakteria saprofit untuk menghasilkan sebatian ammonium. Nitrat akan diserap oleh tumbuhan semula.Seperti manusia. Nitrogen ini ditukar kepada ion nitrat yang akan diserap oleh tumbuhan. Jadual berikut menunjukkan kesan kekurangan nutrien N.P dan K. daun menjadi unggu Tompok perang pada daun.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak. tumbuhan juga memerlukan nutrien(zat makanan) tertentu untuk terus hidup. Apabila tumbuhan dan haiwan mati ia akan reput.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit. Pengikatan nitrogen dari udara berlaku melalui 2 cara iaitu tindakan kilat dan aktiviti bakteria pengikat nitrogen. UNSUR KESAN KEKURANGANNYA Nitrogen (N) Daun menjadi kuning Akar sedikit dan lemah. Kalium (K) Batang lemah. Nutrien yang larut air itu diserap dari tanah melalui akar. Sebatian ammonium seterusnya ditukarkan menjadi nitrit dan nitrat. CONTOH Karbon (C) Hidrogen (H) Oksigen (O) Nitrogen (N) Fosforus (P) dan Makronutrien Kalsium (Ca) Mikronutrien Boron (B) Zink (Zn) dan Kuprum (Cu) JENIS Kekurangan nutrien akan menjejaskan pertumbuhan tumbuhan.

Kita tidak boleh menebang pokok-pokok dengan sewenang-wenangnya kerana tanpa pokok tiadalah oksigen. Oleh itu kita hendaklah sama-sama menjaga dan memelihara tumbuhan dengan baik. klik disini untuk melihat kitar nitrogen 4. 5.Terdapat sejenis bakteria yang istimewa bernama "Bakteria Pendenitratan". JANGAN MEMBAZIR ! Pada masa yang sama kita harus bersyukur kerana Tuhan telah mengurniakan makanan yang cukup untuk kita. Nitrogen ini akan dibebaskan ke udara semula. Kitar ini menyebabkan kandungan nitrogen dalam udara dan bumi sentiasa seimbang. tumbuhan memainkan peranan yang amat penting ke atas kehidupan manusia. Kita hendaklah menjaga dan menghargai . PELIHARA TUMBUHAN SUPAYA HIDUP SEJAHTERA seperti yang anda sudah ketahui. Ia boleh menukarkan nitrat dalam tanah menjadi nitrogen.

sumber makanan kita dan pembaziran hendaklah dielakkan. ia boleh diproses supaya boleh digunakan semasa kekurangannya. Jisim sesuatu benda tidak berubah walaupun dibawa ke bulan. Sebab itulah kita mesti menggunakan tali pinggang keselamatan apabila menaiki kenderaan. Basikal digerakkan oleh kaki kita. Rantai yang dihubungkan dengan hab (gear belakang) akan menggerakkan hab ini. mereka mendapati bahawa lebih banyak jisim sesuatu benda maka ia juga mempunyai inersia yang tinggi. Anda sudah pastilah akan melihat budak yang lebih besar akan berhayun lebih lama berbanding budak yang kecil. Kenderaan tidak berenjin dan kenderaan berenjin. Para saintis telah mendapati satu perhubungan yang amat menarik berkaitan dengan jisim dan inersia. 2. iaitu mereka cenderung untuk terus bergerak ke hadapan walaupun telah diberhentikan. Apabila injak (pedal) dikayuh. Kenderaan tidak berenjin termasuklah kereta lembu dan basikal (bujang lapuk). Penumpang yang mempunyai badan lebih besar (berjisim besar) akan terhumban lebih jauh. Cuba anda perhatikan senario dua orang budak yang bermain buaian di padang permainan. Kenderaan berenjin yang paling popular ialah motosikal dan kereta (macam kereta Proton kita tu!!!). Pernahkah anda terfikir kenapa penumpang dalam bas terhumban ke hadapan apabila bas itu berhenti tiba-tiba? Penumpang itu mempunyai inersia. KENDERAAN DARAT Terdapat 2 jenis kenderaan di darat. Inersia pula merupakan satu sifat semulajadi sesuatu benda yang ingin mengekalkan kedudukannya. JISIM DAN INERSIA Jisim ialah kuantiti jirim yang terkandung dalam sesuatu benda. Melalui pemerhatian. Jika terlebih makanan. ia akan menggerakkan gegancu (gear) yang akan menarik rantai. GERAKAN 1. Putaran hab ini menyebabkan tayar belakang berpusing dan seterusnya menggerakkan .

. ENJIN PETROL 2 LEJANG injap tidak berasingan ENJIN PETROL 4 LEJANG injap berasingan INJAP . ENJIN PETROL 4 LEJANG mempunyai palam pencucuh sebagai sumber bunga api. kurang efisien lebih berjelaga kenderaan berat seperti lori dan bas STRUKTUR PEMBAKARAN PENGHASILAN JELAGA PENGGUNAAN Enjin petrol 2 lejang dan 4 lejang juga berbeza sedikit. Enjin 2 lejang mempunyai 2 lejang iaitu lejang ke atas dan lejang ke bawah.basikal ke hadapan. Kenderaan berenjin pula mendapat tenaga dari pembakaran bahan api seperti petrol dan diesel. Mampatan Kuasa dan Ekzos. Mengayuh basikal lebih senang kan???. lebih efisien kurang kenderaan kecil seperti motosikal dan kereta ENJIN DIESEL 4 LEJANG mempunyai pemancit. Pew !!!!.teruknya nak menjelaskan. Pembakaran bahan api berlaku dalam enjin. Keempat-empat lejang ini mempunyai gabungan kedudukan omboh dan injapinjap yang berbeza seperti ditunjukkan dalam jadual dibawah. KEDUDUKAN KEDUDUKAN KEDUDUKAN LEJANG OMBOH INJAP INJAP EKZOS (PISTON) MASUK ARUHAN turun terbuka tertutup MAMPATAN naik tertutup tertutup KUASA turun tertutup tertutup EKZOS naik tertutup terbuka Walaupun petrol dan diesel boleh digunakan sebagai bahan api. Pada masa kini terdapat 2 jenis enjin.. iaitu 2 lejang(two stroke) atau 4 lejang(four stroke). enjin yang menggunakan bahan api ini adalah berbeza. Enjin 4 lejang pula mempunyai lejang Aruhan.

Pecutan pula ialah kadar perubahan laju yang disukat dalam unit meter per saat per saat (ms-2). Kita boleh mengira pecutan sesuatu objek bergerak jika kita tahu laju awal dan laju akhir. 3. sebuah kenderaan yang berjisim 100 kg bergerak dengan kelajuan 10ms-1. Sebagai contoh. Gear yang menyambungkan aci pacu (drive shaft) membenarkan aci pacu berputar. "Prinsip Keabadian Momentum" menyatakan bahawa jumlah momentum 2 . Halaju pula berbeza sedikit dengan laju kerana ia mempunyai unsur arah. APA ITU LAJU.PEMBAKARAN tidak efisien SAIZ kecil pam air atau pemotong PENGGUNAAN rumput (bush cutter) efisien besar kereta dan motosikal Pergerakan omboh ke bawah dan ke atas akan memutarkan aci engkol. pecutan=(laju akhir . HALAJU DAN PECUTAN Laju ialah jarak pergerakan sesuatu dalam masa tertentu. Unitnya ialah meter per saat (ms-1).. Momentumnya ialah :100 x 10 = 1000 kgms-1 Saintis telah menyatakan satu prinsip yang menarik berkaitan momentum.laju awal)/masa perubahan laju Jika sebuah kereta bergerak dari keadaan pegun (0 ms-1) sehingga ke laju 20 ms-1 dalam masa 5s. maka pecutan ialah :pecutan = (20-0)/5 Pecutan = 4 ms-2 4. Putaran aci pacu menyebabkan gandar yang berhubung dengan roda berputar dan menghasilkan gerakan ke hadapan. MOMENTUM Momentum ialah jisim sesuatu benda bergerak darab halajunya. laju boleh dibaca dengan menggunakan "speedometer". Bagi sesebuah kereta.

Penemuan konsep momentum mempunyai kesan yang mendalam terhadap kehidupan manusia. TEKANAN Tekanan ditakrifkan sebagai daya dibahagi luas. Reka bentuk bampar kereta yang senang menyerap hentakan telah menyelamatkan banyak nyawa. GERAKAN DI AIR Kapal. Tekanan yang dikenakan keatas omboh kecil akan dipindahkan ke omboh besar. penumpang yang lebih berat (berjisim tinggi) akan mengalami kecederaan yang teruk. Penggunaan tekanan dalam bendalir menolong dalam operasi sistem hidraulik. SISTEM HIDRAULIK Apabila sesuatu tekanan dikenakan keatas bendalir. 7. Tekanan juga boleh berlaku dalam cecair. kapal selam dan hoverkraf merupakan kenderaan di air. 5. Dalam sesuatu perlanggaran kereta. Sistem hidraulik digunakan dalam jek hidraulik (digunakan untuk mengangkat lori bila tayar rosak). Setiap kenderaan ini mempunyai prinsip gerakannya yang tersendiri. tekanan tersebut akan dipindahkan sama rata dalam bendalir tersebut. Ini boleh mengelakkan kita dari terbenam dalam lumpur. Tekanan yang dipindahkan ke omboh besar ini digunakan untuk menggerakkan beban yang besar. . Selain itu ia juga digunakan dalam sistem brek lori.objek yang bergerak adalah dikekalkan sehinggalah ia diganggu oleh daya dari luar. Konsep digunakan dalam sistem hidraulik. Tekanan = Daya/luas (Nm-2) Tekanan boleh dikurangkan jika kita menambah luas permukaan kasut apabila berjalan dalam lumpur. 6. Walau bagaimanapun kita hendaklah berhati-hati supaya kemalangan tidak berlaku.

Tekanan tinggi dari bawah . Bebaling (propeller) menolak air kebelakang untuk menghasilkan momentum yang menolak kapal ke hadapan. Beliau telah menemui beberapa prinsip yang penting. Daya angkat kapal terbang adalah disebabkan struktur sayap yang dikenali sebagai "aerofoil". Bentuk ini menyerupai bentuk ikan. daya tujah keatas adalah sama dengan berat bendalir yang tersesar keluar. "Prinsip Archimedes" menyatakan bahawa bila satu benda direndam dalam air.Kapal digerakkan oleh bebaling yang diputarkan oleh enjin. kapal selam akan tenggelam. Bila air dipam keluar dari tangki balast ini. Hoverkraf pula mempunyai karung yang memerangkap udara hasil tolakan enjin. Pergerakan udara yang amat tinggi di atas sayap kapal terbang menghasilkan satu kawasan tekanan rendah. Oleh kerana pergerakan di air menghasilkan daya geseran yang tinggi maka kenderaan air telah direka supaya mempunyai bentuk "larus" (streamline). roket dan helikopter merupakan kenderaan udara. Kipas menolak udara ke belakang dan menghasilkan "daya tujah" ke hadapan. 8. Prinsip ini adalah merupakan asas pergerakan tenggelam dan timbulnya kapal selam. Terdapat seorang ahli sains bernama Archimedes yang suka mengkaji sifat bahan di dalam air. ini menyebabkan momentum yang akan menolak kapal terbang ke hadapan pada kelajuan yang amat tinggi. Udara yang terperangkap dalam karung ini mengurangkan seretan (seolah-olah hoverkraf itu terapung). Kapal terbang mempunyai enjin jet yang menolak udara pada kelajuan tinggi ke belakang. Apabila air dimasukkan ke dalam tangki balast. KENDERAAN UDARA Kapal terbang. kapal selam akan timbul.

Momentum yang terhasil menolak roket ke atas. Untuk mencapai keseimbangan alam. Kenderaan di darat. Pembakaran dua bahan ini menghasilkan gas panas yang tertolak ke bawah pada kelajuan tinggi. air dan udara telah banyak mengubah cara hidup manusia. Sumber oksigen diperlukan kerana ruang angkasa tiada oksigen yang boleh digunakan untuk pembakaran. Roket merupakan kenderaan udara dan angkasa yang menggunakan cecair oksigen dan cecair hidrogen sebagai sumber bahan api. 9. Antara kitar semula jadi tersebut adalah :• • • Kitar karbon Kitar Nitrogen kitar air . KESEIMBANGAN ALAM Keseimbangan alam bermaksud keadaan di mana interaksi antara organisma atau antara organisma dengan alam sekitar. Keseimbangan ini dapat mengekalkan kehidupan. Terima kasih saintisku. "We salute you".sayap menolak sayap ke atas untuk menghasilkan satu daya angkat. Prinsip ini dikenali sebagai prinsip "Bernoulli". TERIMA KASIH SAINTISKU" Kita harus bersyukur dan berterima kasih kepada saintis yang telah menolong manusia merekacipta kenderaan. peranan kitar semulajadi amatlah penting. Kehidupan manusia lebih selesa kerana boleh bergerak kemana-mana bahagian dunia dengan pantas dan selamat. BAB 5 PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR 1.

penggunaan racun yang berleluasa boleh mengancam keselamatan alam sekitar. Dalam kitar karbon pula. nitrogen digunakan untuk membekalkan nutrien kepada tumbuhan. manusia juga menyumbang kepada pencemaran alam sekitar. KESAN PENCEMARAN Selain daripada bencana alam. Dalam kitar air pula. Air yang tersejat ini membentuk awan dan turun semula ke bumi sebagai hujan. b.Kesemua kitar semula jadi itu membolehkan organisma terus hidup dan beranak. Kilang-kilang yang didirikan boleh menghasilkan sisa toksik(beracun) seperti bahan buangan radioaktif dan merkuri. Antara kesan bencana alam ini ialah :a. Selain dari keseimbangan alam. MELINDUNGI ALAM SEKITAR . Dalam kitar nitrogen. banjir(flood) dan taufan(tornado) boleh menyebabkan keseimbangan alam tergugat. air tersejat dari proses transpirasi tumbuhan dan respirasi haiwan. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan punca pencemaran adalah disebabkan oleh aktiviti manusia. amatlah banyak sehinggakan website ini tak cukup untuk menampung senarai tersebut. Kebakaran hutan(forest fire). Hasil pembakaran bahan api fosil menghasilkan gas beracun seperti karbon monoksida dan sulfur dioksida. Insektisid(racun serangga) seperti DDT boleh masuk ke rantai makanan. Jika hendak disenaraikan punca pencemaran. kita juga sering diancam oleh bencana alam. kemarau(drought). c. 3. d. Dalam industri pertanian pula. Letupan gunung berapi(volcano). merosakkan habitat(tempat tinggal haiwan) menyebabkan kematian haiwan dan tumbuhan Mengganggu kitar semula jadi Pencemaran alam sekitar 2. Penggunaan kenderaan dan jentera yang menggunakan bahan api fosil(petrol dan diesel) menyebabkan pencemaran udara yang teruk. karbon dioksida yang terbebas semasa respirasi (pernafasan) digunakan oleh tumbuhan. Tumbuhan pula mengeluarkan makanan dan sumber oksigen untuk haiwan. gempa bumi(earth quake). Sumber makanan seperti daging dan ikan mengandungi DDT yang seterusnya akan di makan oleh manusia.

logam dan bahan api merupakan sumber alam yang kian berkurangan akibat daripada penuaian berleluasa dan penggunaan yang tidak terancang. Mengawal pembukaan tanah baru dengan melakukan kajian terperinci berkaitan kesannya kepada alam sekitar sebelum sesuatu projek dilaksanakan. iii. Penipisan ini menyebabkan sinaran U/V matahari menembusi atmosfera dan menyebabkan penyakit kulit. Menukar CFC kepada HCFC yang lebih selamat. Menanam pokok Perhutanan semula(reforestation) 4. Mencari sumber tenaga alternatif seperti tenaga solar. Menghadkan aktiviti pembalakan dengan menuai kayu balak yang matang sahaja.dimana suhu bumi kita meningkat akibat daripada peningkatan gas karbon dioksida diatmosfera. Fenomena ini juga dikenali sebagai "Kesan Rumah Hijau" (Green House Effect).Gas Klorofluorokarbon (CFC) yang digunakan dalam peti sejuk dan aerosol bertindak balas dengan lapisan ozon dan seterusnya menipiskannya. Penipisan Lapisan Ozon (Depletion of Ozone Layer) . iv. Makanan. i. pelbagai isu berkaitan dengan alam sekitar timbul. c. Gas ini memerangkap haba dan menyebabkan suhu di bumi meningkat. Adalah penting kita menggunakan kebijaksanaan kita untuk mengurus sumber alam ini supaya ia kekal lebih lama untuk digunakan oleh generasi yang akan datang. b.Akibat pencemaran yang teruk. Beberapa langkah yang praktikal ialah :a. Pemanasan Global (Global Warming) . Kita hendaklah melindungi alam sekitar kita. ii. Mengurangkan pembakaran. Kayu kayan yang tidak mempunyai nilai komersial yang tinggi tidak harus ditebang. banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk tujuan ini. Antaranya ialah :a. Mengharamkan penggunaan pukat harimau yang boleh merosakkan terumbu karang (coral reef). MENGURUS SUMBER ALAM YANG TERHAD Selain daripada masalah pencemaran. b. . air. kehidupan kita juga sedang diancam oleh kekurangan sumber alam. v.

Kadang kala. Setiap orang yang inginkan kehidupan yang lebih sejahtera harus memainkan peranan yang proaktif. UBAH SIKAP KITA ! Kehidupan kita akan lebih sejahtera jika kita hidup dalam alam sekitar yang bersih dan sihat. PERKEMBANGAN TEKNOLOGI MAKANAN Penduduk di negara kita sangat untung kerana mempunyai banyak makanan. Menghadkan aktiviti perlombongan dan mencari idea baru untuk menggunakan bekas lombong. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. 5. Ini dapat dicapai jika kita mengubah sikap kita.d. "MARILAH KITA SAMA-SAMA MEMELIHARA DAN MEMULIHKAN ALAM SEKITAR KITA" SILA BACA Pemanasan Global Penipisan Lapisan Ozon Kesan Rumah Hijau Tenaga Alternatif Pembalakan Terpilih Kesan DDT BAB 6 PENINGKATAN PENGELUARAN DAN TEKNOLOGI MAKANAN 1. memperbaiki rupa makanan dan . Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :• • • menggelakkan makanan dari dirosak oleh mikroorganisma. Sebagai contoh kita hendaklah mengitar semula plastik dan kertas supaya kita tidak perlu menuai hasil petroleum dan kayu-kayan. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual segar. memudahkan pencernaan.

.• mencegah jangkitan penyakit. Sayur dalam garam. Sama maksud dengan "pengeringan". boleh dilakukan. Mari kita tinjau satu persatu seperti jadual dibawah. mikroorganism dipateri. a serta bahan toksik dari tin.. Makanan Makanan G] dalam peti Daging boleh susah untuk . Phuii. PENYEJUKBEKUAN[FREEZIN Simpanan Ikan.. Rasa berubah Masin.jadual lagi. Jisim makanan Makanan kurang dan dijenur senang Ikan dibawah dibawa. tuna dibawa jangkitan ditutup dan kemana-mana. disimpan lama PENGETINAN[CANNING] terdedah pada suhu Ayam dan dan senang kepada 116oC . dijangkiti Penggunaan mikroorganis oven juga ma. Manusia telah memperkenalkan beberapa kaedah pemprosesan makanan. cahaya Makanan dan PENDEHIDRATAN[DEHYDRAT matahari atau Bunga tahan lama kebanyakan ION] Kekwa.121oC. Wain lama dan PEMPASTEURAN[PASTEURIZA suhu 63 C kebanyakan TION] selama 30 min dan Jus pemprosesan mikroorganis o atau 72 C jenis ini adalah ma berbahaya selama 15 s khas untuk dibunuh cecair sahaja. Waktu Kemusnahan Pemanasan simpanan vitamin adalah cecair pada adalah tidak sedikit dan o Susu. meletakkan dan tidak vitamin Teh dan makanan mudah termusnah. CONTOH KELEMAHA KAEDAH CARA MAKANA KEBAIKAN N N Tin mahal dan jika tin kemek makanan boleh diletakkan Makanan menyebabkan dalam tin dan Kari boleh makanan dipanaskan Daging. Tak putusputus dengan jadual ya.

Kaya dan kicap karamel (Coklat) Perisa Monosodium Menambahkan glutamat (MSG) Makanan ringan rasa supaya lebih nama pasaran dan mee sedap ialah "ajinomoto" . dan tahan memerlukan Mentega lebih lama kos yang tinggi dan Telur Makanan Kacang Kos yang disimpan tanah.5oC disimpan lama. Bahan Kimia ini mempunyai fungsi yang tertentu :BAHAN KIMIA Bahan Awet FUNGSI Menyebabkan makanan tahan lama Menyebabkan makanan kelihatan sedap CONTOH BAHAN KIMIA Garam dan Gula CONTOH MAKANAN Buah-buahan kering dan sos Pewarna pandan (hijau). Sayursayuran. Vitamin boleh Susah dibawa Buahdikekalkan dan PENDINGINAN[CHILLING] buahan. sejuk dibawah Sosej dan -18oC Ais krim Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0oC . yang mahal. dibawa dan memerlukan kos yang tinggi. kesan untuk Bawang Vitamin tidak PENYINARAN[RADIATION] sampingan dan membunuh dan termusnah. u Makanan didedahkan Mungkin kepada sinaran mendatangkan radioaktif Biji Benih.Lembu. an percambahan. Semasa menjalankan pemprosesan makanan. dan PEMBUNGKUSAN memerlukan kedap udara Keropok mengurangkan VAKUM [VACUM PACKAGING] mesin setelah udara dan Daging ruang pemvakuman didalamnya disejukbek simpanan. memerlukan serangga dan kentang kos yang memperlahank mahal. Tahan lama mahal dan dalam plastik Sosej. pengilang akan menambahkan bahan kimia. disedut keluar.

kita harus juga menggunakan teknologi moden. Penggunaan bahan kimia merbahaya seperti nitrit dalam daging dapat dihalang. asid benzoik dan asid sorbik boleh menyebabkan penyakit seperti sesak nafas. penggunaan yang berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan (kesan buruk). Buah betik eksotika menghasilkan buah yang manis dan besar. Kacukan lembu tenusu (menghasilkan susu) dengan baka dari iklim tropika menghasilkan baka yang boleh menghasilkan susu yang banyak dan tahan cuaca panas. Kejayaan yang telah kita capai adalah seperti penghasilan kelapa sawit jenis tenera yang menghasilkan banyak buah dan minyak. Penggunaan Teknologi Moden Selain menggunakan baka yang bermutu tinggi. Penggunaan baka bermutu Usaha untuk menghasilkan baka tumbuhan dan haiwan yang bermutu tinggi sedang giat dijalankan di negara kita. Penggunaan mesin dalam aktiviti pertanian telah membantu para petani mengatasi masalah pekerja mahir..Mencegah makanan dari Penstabil termendap ke bawah Mencegah makanan Pengantiokida berlemak menjadi busuk Sos dan mayonis gam akasia (yang burgerboy (yak!!!.. Akta makanan (1983) diwujudnya bertujuan menghindari pengilang makanan dari menggunakan bahan kimia secara berleluasa tanpa kawalan. USAHA MENINGKATKAN KUALITI MAKANAN Disebabkan pertambahan penduduk.apa benda selalu bubuh lam ni?) burger tu lah. usaha untuk meningkatkan kuantiti (Jumlah) dan kualiti makanan hendaklah dipertingkatkan dengan aktiviti pertanian dan pemprosesan makanan. Penggunaan mesin juga meningkatkan produktiviti. Penggunaan bahan kimia seperti sulfur dioksida. Nitrit telah terbukti boleh menyebabkan penyakit kanser. Oleh itu kerajaan telah menggubal undang-undang untuk melindungi pengguna dari bahan kimia makanan yang tidak dikawal. Penggunaan teknologi pengklonan dapat . gatal dan kanser. 2.) Vitamin E dan BHT Minyak masak Walaupun pada mulanya penggunaan bahan kimia menolong dalam pemprosesan makanan. Terdapat pelbagai cara ia dapat dilakukan..

Tumbuhan yang kandungan genetiknya telah diubahsuai boleh menghasilkan buah yang besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. Walaupun aktiviti pemprosesan makanan dikawal rapi menggunakan Akta Makanan (1983) namun kita harus menggunakan kebijaksanaan apabila membeli makanan. Maklumat yang terdapat pada pembungkus hendaklah dibaca dengan teliti sebelum membelinya. 4. Sebagai seorang konsumer (pengguna) yang bijak kita berhak untuk menolak makanan yang telah rosak serta membahayakan seperti tin yang berkarat. Ini adalah kerana hasil titik peluh saintis-saintis kita yang terlibat secara langsung dalam industri makanan negara. Makanan "Gergasi" [Monster Food] Merupakan istilah yang merujuk kepada makanan yang dihasilkan dari dari tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah genetik. . Sudah pastilah ramai yang akan kekurangan zat makanan akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang. Para saintis seperti teknologis makanan dan ahli pertanian telah menggunakan teknologi moden untuk menambahkan pengeluaran makanan negara. 3. kita hendaklah membuat pilihan bijak supaya kita boleh mendapatkan makanan yang selamat dan berzat. Usaha menghasilkan makanan dari tumbuhan ini walau bagaimanapun telah menimbulkan masalah pencemaran dan kesan buruk kepada alam sekitar. PILIHAN BIJAK Oleh kerana kita didedahkan dengan bermacam-macam jenis makanan terproses. Selain dari usaha diatas. Kualiti makanan kita juga jauh telah meningkat. Kita juga hendaklah peka supaya tidak hanya tertarik kepada pembungkus yang cantik dan maklumat yang mengelirukan seperti tanda "tanpa Kolestrol". pengurusan tanah yang cekap serta optimum boleh meningkatkan kuantiti makanan. pendidikan petani. Pada akhirnya ramai yang akan mati kebuluran. Aduan boleh dibuat menerusi Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. "Bervitamin Tinggi" dan sebagainya. TANPA MAKANAN ? Bayangkan apa yang akan berlaku jika kita kekurangan makanan?. Kita sangat beruntung kerana mempunyai bekalan makanan yang mencukupi.menghasilkan hasil yang seragam yang menbolehkan pemprosesan makanan lebih senang.

Ia dibuat dengan menggunakan proses pempolimeran. Satu persaingan bagi industri getah kita. Sebagai individu kita hendaklah menghindari segala pembaziran makanan seperti membuang sisa makanan yang boleh dikitar semula. Ia bukan berasal dari pokok getah. APA ITU POLIMER SINTETIK Polimer ialah sejenis bahan yang mengandungi rantaian molekul panjang dan besar. Getah sintetik dan plastik merupakan 2 jenis polimer sintetik yang penting di negara kita. BAB7 BAHAN BUATAN DALAM PERINDUSTRIAN 1. Walau bagaimanapun ianya sangat mahal dan hanya mempunyai kegunaan yang tersendiri [specific usage] seperti digunakan untuk membuat tayar dan hos. Nampak gaya ianya lebih baik dari getah asli. Polimer Sintetik [Synthetic Polymer] bermaksud polimer yang dibuat oleh manusia. lebih kenyal dan tahan terhadap haba dan kimia.. Sintetik pula bermaksud bahan yang dibuat (direka) oleh manusia dengan menggunakan sumber asli seperti petroleum. Molekul-molekul ini juga disebut sebagai monomer.Akhirnya kita hendaklah sedar bahawa masalah akan timbul jika pengeluaran makanan negara tidak boleh menyaingi pertambahan penduduk. PLASTIK . Bahan yang dibuat dari bahan petrokimia (bahan petroleumlah tu. Semoga kita sama-sama berusaha mengekalkan keadaan dimana kita boleh membuat banyak pilihan makanan.) ini adalah lebih keras. GETAH SINTETIK Getah sintetik [Synthetic Rubber] ialah getah yang hampir serupa dengan getah asli. 2. 3.

Pencemaran yang berasal dari polimer sintetik menyebabkan : • • • Longkang tersumbat yang seterusnya mengakibatkan banjir kilat serta pembiakan nyamuk. Termoplastik [Thermo Plastic] dan Plastik Termoset [Thermoset Plastic]. Keluarga plastik terbahagi kepada 2 jenis. • 4. Penyu yang menyangka bahan plastik adalah makanan boleh menyebabkan ia tercekik dan mati. Pencemaran udara. Gam Epoksi untuk membuat gam industri. Polivinil Klorida/PVC untuk membuat paip air. • Boleh diacu hanya sekali sahaja. Melamina untuk membuat pinggan mangkuk. JENIS PLASTIK TERMOPLASTIK • PLASTIK TERMOSET SIFAT • • Boleh diacu (dibentuk) berulang kali melalui proses pemanasan dan penyejukan. • • • • CONTOH (KEGUNAAN) • Bakelit untuk membuat soket elektrik. Hidupan laut yang berharga itu akan pupus. Polisterina untuk membuat bekas makanan sejuk (Ta Pau). Sifat plastic men adalah sama dengan bahan plastik iaitu mudah dibentuk dan dilenturkan.Pernah tengok "plastic men"?. MASALAH PENCEMARAN Kedua-dua polimer sintetik diatas tahan lama dan tidak mudah mereput [Non Biodegradable]. Jadual berikut memuatkan maklumat tentang kedua-dua jenis plastik ini. Politena untuk membuat beg plastik. Tidak tahan haba. Tahan haba. Oleh itu ia sangat mencemarkan alam sekitar jika tidak diurus dengan baik. Kehidupan laut mati. Gas toksik ini menyebabkan . Apabila bahan plastik dibakar ia akan menghasilkan gas toksik (beracun). Keluarga plastik juga merupakan bahan-bahan yang dibuat dari bahan petrokimia.

Oleh kerana negara kita menghasilkan bahan petroleum maka industri petrokimia telah menyumbangkan kepada pendapatan negara. Pembuangan serta penggunaan polimer sintetik perlu diurus dengan baik. Semua polimer sintetik yang telah digunakan boleh dibawa kekilang untuk diproses semula kepada bahan yang berguna. Menghadkan penggunaan plastik serta memilih untuk menggunakan bahan yang mudah "terbiodegradasi" (mereput jika dibuang) seperti kertas.penyakit seperti kanser. Ciri-ciri istimewanya seperti ringan telah menyebabkan terciptanya alat-alat seperti baldi. Kerusi kayu boleh menggantikan kerusi plastik. 5. BAB 8 ELEKTRONIK DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT . KEPENTINGAN POLIMER DALAM KEHIDUPAN MANUSIA Walaupun polimer sintetik telah dikenalpasti sebagai bahan pencemar ia memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia. Gas ini juga menyebabkan penipisan lapisan ozon. Beg plastik boleh diguna semula. pasu bunga dan kerusi yang mesra pengguna. Antara langkah-langkah yang boleh dilakukan adalah seperti : • • • Kitar Semula. Membakar bahan plastik dalam insinerator [Incinerator] supaya gas toksik yang dikeluarkan dapat dikurangkan. Industri hiliran yang berasasaskan polimer sintetik penting dan telah dikenalpasti sebagai penyumbang kepada ekspot negara. Ia merupakan satu pilihan dalam pembuatan bahan yang tahan lama dan dengan ini sangat murah.

Ia juga boleh bergerak dalam ruang angkasa yang vakum (tiada udara). Lihat profil gelombang di bawah. Anda sudah pastilah tidak dapat melihat gelombang radio dengan mata kasar kerana ia bergerak dalam atmosfera dan angkasa (dalam bentuk vakum agaknya). Oleh kerana gelombang ini bergerak. Anda mungkin memerhatikan bentuk gelombang itu yang turun naik. Kita akan menilai dengan lebih mendalam tentang gelombang yang sangat istimewa ini. Panjang gelombang merupakan jarak antara 2 puncak gelombang itu. Ia sesuai digunakan dalam komunikasi kerana ia mempunyai sifat istimewa seperti boleh membawa maklumat bunyi dan gambar. GELOMBANG RADIO DAN SIFATNYA Pernahkah anda pergi ke tepi pantai untuk melihat gelombang air laut menghempas pantai?. Tahukah anda bahawa kehidupan kita banyak dipengaruhi oleh gelombang radio.1. Pergerakannya sangat jauh dan pantas. Gelombang radio . Gelombang radio ialah sejenis gelombang elektromagnet. kita boleh mengira halajunya dengan menggunakan rumus : Halaju gelombang (v) = Frekuensi (f) X Panjang gelombang dimana frekuensi ialah bilangan gelombang lengkap yang terbentuk dalam masa 1 saat. Dengan menggunakan alat tertentu kita boleh melihat bentuk gelombang radio. Gelombang ini dinamakan gelombang mekanikal kerana ia mempunyai medium iaitu air. Amplitud mewakili tenaga yang di bawa oleh gelombang itu. Apakah persamaan gelombang air laut dengan gelombang radio.

. • • • • AM = Amplitude modulation FM = Frequency modulation VHF = Very High Frequency UHF = Ultra High Frequency Mikro = Mikro Wave KEGUNAAN RADIO TV KOMUNIKASI SATELIT JENIS AM . UHF dan Mikro Gelombang mikro • 2. Satu lagi gelombang radio iaitu gelombang mikro sesuai untuk pancaran TV. Tahukah anda apakah komponen yang terdapat dalam kotak radio anda? Berikut ialah beberapa komponen asas radio. KOMUNIKASI RADIO Satu daripada alat komunikasi yang sangat penting ialah radio. Gelombang radio dalam bentuk gelombang panjang.untuk penyiaran radio tempatan.untuk penyiaran radio berkualiti tinggi VHF. gelombang sederhana dan gelombang pendek sesuai untuk siaran radio. Jadual berikut menunjukkan beberapa kegunaan biasa gelombang radio.pada frekuensi tertentu mempunyai kegunaan tersendiri. Anda mungkin telah belajar bahagian ini dalam KHB tingkatan 3. FM . Satelit dan Telefon.

• Kapasitor mempunyai sifat istimewa iaitu ia boleh menyimpan cas dan tenaga elektrik. • • Diod hanya membenarkan arus mengalir dalam satu arah sahaja. • Induktor dapat menyimpan tenaga dalam medan magnet.• Perintang digunakan untuk mengawal jumlah arus yang mengalir dalam litar. • Transformer meningkatkan atau mengurangkan voltan arus ulang alik. Sistem komunikasi radio terbahagi kepada 2. Transistor boleh meguatkan arus elektrik serta bertindak sebagai suis automatik. . Pemancar radio dan Penerima radio (Radio set).

Isyarat audio dan gelombang pembawa digabungkan dalam modulator membentuk gelombang radio.Pengayun pula menghasilkan gelombang pembawa. suara seseorang yang diterima oleh mikrofon ditukarkan kepada isyarat audio(bunyi). Isyarat radio ini seterusnya diperkuatkan oleh amplifier supaya ia boleh disebarkan oleh aerial.Dalam studio. Anda bolehlah membayangkan bahawa gelombang pembawa itu sebagai kuda manakala isyarat audio itu sebagai koboi. .

Dalam litar ini kedua-dua isyarat itu diasingkan. 3. Gelombang radio yang mengandungi isyarat audio dan gelombang pembawa tadi melalui litar pengesan. Satelit perhubungan Malaysia yang pertama ialah MEASAT. mesin faks serta satelit. aerial radio tersebut menerima isyarat radio yang dipancarkan dari studio tadi. Isyarat itu kemudiannya dialirkan ke pembesar suara yang menghasilkan bunyi. Satelit ialah alat yang dilancarkan ke orbit (laluan) tertentu di angkasa. Oleh kerana studio yang berlainan memancarkan gelombang radio yang berlainan maka kita menggunakan litar penala untuk memilih gelombang yang dikehendaki.Di rumah. Ia merupakan alat perhubungan perantaraan yang menghubungkan satelit bumi ke satelit bumi yang lain. Satu daripada alat penghantaran maklumat yang tercanggih pada masa kini ialah satelit. Alexander Graham Bell pula mencipta telefon.cepat serta berteknologi tinggi seperti telefon bimbit. Kabel optik (optic cabel) telah mempercepatkan penghantaran isyarat yang banyak pada sesuatu masa. Satelit sangat sesuai digunakan dalam siaran langsung. TEKNOLOGI PENGHANTARAN MAKLUMAT Perkembangan teknologi maklumat telah bermula pada kurun ke-19 apabila terciptanya mesin telegraf oleh Samuel Morse yang terkenal pada masa kini dengan bahasa isyarat "morse code". Pada masa kini kita mempunyai banyak alat penghantaran maklumat yang canggih . . apabila seseorang memainkan radio. Gelombang pembawa dialirkan ke bumi manakala isyarat audio diperkuatkan dalam amplifier.

satelit juga digunakan dalam penyelidikan angkasa lepas.Sebagai contoh apabila perlawanan bola sepak FA Cup di England disiarkan secara langsung ke Malaysia perhubungan satelit digunakan dengan berkesan.) 4. Saintis yang sentiasa berusaha mencipta alat komunikasi canggih seperti komunikasi G3 dan serta gelombang jalur lebar (Broadband Wave) harus dihargai.. Satelit Bumi ini seterusnya memancarkan isyarat ke satelit angkasa kita. Satelit juga telah digunakan dalam bidang ketenteraan (macam nak sepai orang lainlah tu. Satelit angkasa pula memancarkan isyarat terus ke rumah kita atau ke stesen TV tempatan. Maklumat yang dihantar dengan cepat dan tepat itu telah menyebabkan produktiviti penduduk meningkat. . menyukat kandungan ozon serta suhu bumi.. Isyarat dari stesen TV di England menghantar isyarat ke Satelit Bumi di sana. Kita harus berterima kasih kepada jurutera-jurutera yang bertanggungjawab dalam pembinaan infrastruktur komunikasi negara. Selain daripada kegunaan perhubungan. Terdapat beberapa satelit yang digunakan sebagai teleskop angkasa. Sebagai contoh perdagangan dalam dan luar negeri dapat dipercepatkan. SAINTIS YANG TERLIBAT DALAM PENCIPTAAN ALAT KOMUNIKASI Perkembangan penghantaran maklumat dengan menggunakan alat komunikasi yang moden telah menyumbang kepada pembangunan negara..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful