P. 1
Nota Sains Tingkatan 5

Nota Sains Tingkatan 5

4.14

|Views: 87,248|Likes:
Published by Jomad Mohd

More info:

Published by: Jomad Mohd on Jun 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/23/2015

pdf

text

original

MIKROORGANISMA DAN KESANNYA KE ATAS KEHIDUPAN

1. PENGELASAN Mikroorganisma dikelaskan kepada 5 Kumpulan iaitu bakteria, kulat, virus, protozoa dan alga. Setiap Kumpulan mikroorganisma ini mempunyai bentuk, saiz, cara pembiakan, nutrisi(cara pemakanan) dan habitat(tempat tinggal) yang agak berbeza. Bakteria boleh berbentuk

kokus(macam bola ping pong)

,

rod(macam sosej)

,

spirilium(macam spring)

dan

vibrio(macam simbol koma (,)) . Virus tidak mempunyai bentuk tertentu dan boleh membentuk hablur. Kesemua mikroorganisma membiak secara asek iaitu pembelahan dedua ataupun pertunasan. Yis adalah mikroorganisma dari kumpulan kulat yang boleh membiak secara pertunasan. Mikroorganisma mendapatkan nutrisi melalui 3 cara iaitu :i. ii. iii. Saprofit - menyerap makanan dari benda yang reput. Parasit - menyerap makanan dari benda hidup (haiwan & tumbuhan). Autotrofit - membina makanan sendiri.

Kebanyakan bakteria, kulat, protozoa hidup secara saprofit manakala virus hidup secara parasit. Alga adalah autotrofit. Air kolam yang berwarna hijau menunjukkan adanya pertumbuhan alga didalamnya. Dari segi saiz pula mikroorganisma yang paling besar ialah protozoa manakala yang terkecil ialah virus. Bakteria hidup di mana-mana, protozoa boleh hidup dalam kolam dan kulat pula di atas roti basah virus seperti HIV(penyebab AIDS) hidup dalam badan manusia. 2. FAKTOR YANG MEMPENGARUHI AKTIVITI Aktiviti mikroorganisma dipengaruhi oleh faktor suhu, kelembapan, nutrien, cahaya dan pH. mikroorganisma suka tumbuh pada suhu 37oC (suhu badan). Sebab itulah kita sering sakit. Saintis mendapati mikroorganisma tidak aktif dalam kedaan sejuk. Pada keadaan yang panas ia akan mati. Sebab itulah makanan yang disimpan dalam peti sejuk boleh disimpan lama kerana mikroorganisma di dalamnya tidak berpeluang membiak. Human being are smart :-). Mikroorganisma memerlukan kelembapan yang tinggi untuk hidup. Contohnya kulat suka pada kulit yang lembap. Seperti manusia,

mikroorganisma memerlukan nutrien untuk hidup. Ia sukakan bahan yang mengandungi kanji dan protein yang tinggi. Tidak seperti tumbuhan, mikroorganisma tidak sukakan cahaya malah sesetengah mikroorganisma senang mati apabila terkena cahaya matahari. Bila kita menjemur pakaian, sebenarnya kita juga menghapuskan mikroorganisma :-). 3. FAEDAH MIKROORGANISMA KEPADA KITA Mikroorganisma memainkan peranan yang penting kepada kehidupan kita. Ia menolong kita (a)mencerna makanan, (b) mereput hasil buangan dan (c) menyumbang kepada bidang perubatan, pertanian dan perindustrian. Setengah bakteria memilih usus manusia untuk hidup. Pada masa yang sama ia menolong dalam pencernaan dengan memecahkan zat-zat makanan supaya zat ini boleh diserap oleh usus kita. Kebanyakan jenis bakteria dan kulat menolong kita mereputkan bahan buangan seperti sampah sarap. Hasil pereputan ini menjadi baja yang akan diserap semula oleh tumbuhan. Dalam bidang perubatan pula sesetengah jenis kulat digunakan untuk membuat antibiotik(ubat). Antibiotik boleh membunuh bakteria dan menyembuhkan penyakit. Walaupun halus, bakteria menolong para petani menyuburkan tanah. Ada sejenis Bakteria istimewa yang hidup dalam akar kekacang. Bakteria ini membuat bahan bernitrogen (baja) dari udara. Baja ini dikembalikan ke dalam tanah. Tanah menjadi subur!!!. Yis merupakan sejenis kulat yang sangat penting. Ia digunakan untuk membuat roti. Dalam proses membuat roti, yis itu menggunakan kanji dalam tepung untuk tumbuh Pada masa yang sama ia menghasilkan gas karbon dioksida. Gas ini yang menyebabkan roti itu kembang dan mempunyai rasa yang enak. Para saintis sentiasa berusaha menyelidik kegunaan lain mikroorganisma. Mungkin pada suautu hari nanti saintis akan menemui sejenis bakteria yang boleh melawan virus HIV !!! wow..bestnya. 4. MIKROORGANISMA JUGA BERBAHAYA ! Kita hendaklah sedar bahawa mikroorganisma boleh menyebabkan penyakit serta merosakkan makanan kita.

5. MENCEGAH DAN MERAWAT PENYAKIT Bagaimana kita boleh mencegah penyakit ini??? Secara umumnya terdapat 3 cara mencegah penyakit iaitu :- . Kurap juga merupakan sejenis penyakit yang di sebabkan sentuhan. KUMPULAN MIKRORGANISMA PENYAKIT GEJALA (TANDATANDA) batuk berpanjangan. Tibi merupakan penyakit yang merebak melalui titisan cecair yang tersembur semasa pesakit batuk atau bersin. Apabila seseorang melakukan seks rambang dengan pembawa HIV maka dia akan dijangkiti virus yang berbahaya itu. HIV setersnya menyebabkan mangsa mengidap AIDS. Protozoa ini dipindahkan kepada mangsa lain apabila dia digigit nyamuk itu. Mikroorganisma yang terdapat dalam tisisan cecair ini akan memasuki sistem pernafasan mangsa dan menyerangnya. Taun pula merebak melalui air yang tercemar.Jadual berikut menunjukkan beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma. Malaria ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh protozoa yang di bawa oleh vektor nyamuk. ini berlaku apabila seseorang berkongsi pakaian. Bakteria penyebab taun hidup dalam tinja(tahi) pesakit. HIV dipindahkan ke seseorang melalui sentuhan. mengeluarkan kahak kuning kehijauan. Apabila pesakit "melepas"kan tinja itu ke dalam sungai bakteria akan dibawa sehingga seseorang meminum air itu. mengeluarkan kahak pekat. (lihat imej peparu yang diserang tibi) cirit birit dan muntah demam berpanjangan selalu sakit kulit gatal-gatal Bakteria tibi (batuk kering) Bakteria Protozoa Virus Kulat taun malaria AIDS Kurap Penyakit ini boleh merebak melalui beberapa cara.

Hidrokarbon berasal dari petroleum. arang batu atau gas asli.CARA PENCEGAHAN APA YANG DILAKUKAN CONTOH PENYAKIT YANG DICEGAH KAWALAN "VEKTOR" Vektor seperti lalat dan nyamuk dihapuskan dengan racun serangga atau menggunakan Denggi dan ubat jentik-jentik untuk Malaria menghapuskan larva. ALKOHOL SEBAGAI SEBATIAN KARBON . 2.Sebatian karbon yang buakan berasal dari benda hidup (batu & mineral) Protein ialah satu contoh sebatian organik manakala kalsium karbonat ialah sebatian tak organik.sebatian karbon yang berasal dari benda hidup (haiwan & tumbuhan b. Sebatian tak organik . Terdapat 2 jenis sebatian karbon. Hidrokarbon ialah sebatian organik yang mengandungi unsur karbon dan hidrogen di dalamnya. Kitar Hidup Nyamuk Kitar Hidup Lalat PENSTERILAN SEBATIAN KARBON 1. a. Sebatian organik . APA ITU SEBATIAN KARBON? Sebatian karbon ialah bahan kimia yang mengandungi unsur karbon didalamnya.

Penapaian dilakukan apabila yis menukarkan glukosa menjadi alkohol dan karbon dioksida. Di sesetengah negara. Lemak terbahagi kepada 2 jenis iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu. alkohol digunakan sebagai bahan api kenderaan. Dalam bidang perubatan alkohol boleh digunakan untuk membasmi kuman dan digunakan sebagairamuan ubat batuk. Ia menyebabkan gangguan sistem saraf dan menyebabkan seseorang tidak berfikiran waras. Ester ialah bahan kimia berbau wangi yang sering digunakan untuk membuat perisa buah-buahan. [nama tersebut berakhir dengan OL] Lihat cara bagaimana menamakan ahli kumpulan alkohol lain Alkohol boleh dihasilkan melalui proses "penapaian" [alcoholic fermentation]. Etanol dan propanol adalah contoh alkohol. Lihat perbezaan antara lemak tepu dan tak tepu dibawah :LEMAK TEPU Berasal dari sumber haiwan seperti lembu. Alkohol selalunya digunakan untuk membuat minuman keras. LEMAK JUGA SEJENIS SEBATIAN KARBON Seperti alkohol. kemalangan jalanraya dan kecacatan fetus. Alkohol juga boleh bertindak balas dengan asid organik untuk menghasilkan ESTER. hidrogen dan oksigen di dalamnya. lemak [FAT] juga mempunyai unsur yang sama iaitu karbon. babi dan kambing Keadaan pepejal pada suhu bilik LEMAK TAK TEPU Berasal dari sumber tumbuhan seperti kacang soya dan kelapa sawit Keadaan cecair . hidrogen dan oksigen tetapi dalam komposisi yang berlainan. Alkohol mempunyai sifat istimewa seperti boleh larut dalam air dan senang terbakar untuk menghasilkan nyalaan biru. Ketagihan alkohol telah menimbulkan banyak masalah sosial seperti penderaan kanak-kanak. Pengambilan alkohol boleh memudaratkan kesihatan manusia. 3.Alkohol adalah bahan yang mengandungi unsur karbon. Kehadiran alkohol dalam badan boleh merosakkan hati (sirosis hati) dan seterusnya boleh mengakibatkan penyakit jantung.

Buah kelapa sawit mengandungi sabut. Kolestrol yang berlebihan itu boleh terenap di dalam lumen arteri yang menyebabkan pengaliran darah tersekat.D. tempurung dan isirung. Sila perhatikan struktur buah kelapa sawit berikut :- . 4. Walau bagaimanapun. Oleh itu jagalah pengambilan makanan anda. kita hendaklah memilih jenis lemak yang kita makan. KELAPA SAWIT SEBAGAI SUMBER LEMAK KITA DAN SUMBER PENDAPATAN NEGARA Minyak kelapa sawit berasal dari buah kelapa sawit (gambar atas kiri). Lama kelamaan jantung akan "letih" dan tidak boleh menanggung beban kerja yang lebih. Lemak tepu yang mengandungi kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung.E dan K yang sangat penting kepada badan. Ini menyebabkan jantung terpaksa mengepam darah dengan lebih kuat.Mempunyai takat lebur yang tinggi Tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi banyak kolestrol Takat lebur yang rendah Tidak memudaratkan kesihatan kerana kandungan kolestrol yang rendah Lemak berfaedah kepada badan kerana ia memberi tenaga. Minyak kelapa sawit tertumpu di kawasan sabut dan isirung. minyak kelapa sawit yang berasal dari sabut disebut sebagai minyak sawit [palm oil] dan minyak yang berasal dari isirung disebut minyak isirung [palm kernel oil]. Selain daripada itu ia juga membawa vitamin A.

Industri kelapa sawit penting kerana ia menyediakan banyak peluang pekerjaan di ladang. b.Minyak kelapa sawit ditulenkan dengan mengalirkannya kedalam "karbon diaktifkan" untuk membuang bau dan menjernihkannya. Ia berkhasiat kerana ia mengandungi vitamin A dan E yang tinggi. 5. Ia juga telah dikenal pasti sebagai sumber vitamin A dan E yang baik. Minyak kelapa sawit digunakan untuk membuat minyak masak. Penulenan . Minyak Kelapa sawit juga merupakan sumber pendapatan ekspot negara. majerin dan sabun.Pemprosesan Minyak Kelapa sawit melibatkan :a.Tandan (gambar atas kanan) dan buah disembur dengan stim untuk membunuh mikroorganisma dan melembutkan tandan. c. Semua aktiviti penyelidikan berkaitan dengan industri kelapa sawit dilaksanakan oleh MPOB (Malaysian Palm Oil Board). SABUN SEBAGAI SATU PRODUK MINYAK KELAPA SAWIT . Potensi kelapa sawit amatlah besar. Minyak kelapa sawit telah dikenal pasti sebagai satu sumber bahan api kenderaan. Pengekstrakan .Minyak diperah dari buah kelapa sawit dengan "penekan skru". Pensterilan . Oleh sebab itu penyelidikan dan pembangunan kelapa sawit adalah sangat penting.

Polimer secara ringkasnya adalah rantai panjang molekul-molekul... Nak lihat apa kegunaannya? Klik kat sini ya. Mari kita kaji dengan lebih mendalam sejenis polimer asli yang banyak terdapat di negara kita. Polimer sintetik ialah polimer buatan manusia dengan menggunakan bahan kimia.susahnya nak sebut). Rantai panjang ini ialah kanji. Sabun terbentuk dari molekul gliserol dan asid lemak. . "Kepala" Molekul sabun suka kepada air manakala "ekor"nya suka kepada gris.Sabun diperbuat daripada minyak kelapa sawit. Molekul Minyak kelapa sawit dipecahkan oleh tindakan haba dan alkali pekat (Natrium hidroksida). terdapat 2 jenis polimer. Sifat ini menyebabkan sabun sangat sesuai digunakan sebagai ejen pencuci. Perspeks ialah polimer sintetik. Mekanisme tindakan pencucian gris dari kain adalah seperti berikut :Ekor molekul sabun melekat pada gris--->Kepala molekul sabun berada dalam air---> Apabila air cucian dikocak. Para saintis telah bersetuju memangggil kanji sebagai satu "POLIMER" dan glukosa sebagai "MONOMER". dah lihat. Monomer pula ialah molekul yang membentuk polimer itu.. molekul sabun akan menarik gris keluar dari kain----> Kekotoran tertanggal dari kain. Sabun yang terhasil dimendakkan oleh garam dan seterusnya ditapis untuk membentuk pepejal sabun. kanji ialah polimer asli kerana ia berasal dari tumbuhan padi. Dalam dunia kita. Metil metakrilat ni sebenarnya ialah monomer bagi perspeks. bahan yang terdapat dalam nasi. Polimer asli ialah polimer yang berasal dari benda hidup. Perspeks ialah polimer yang keras. APA ITU POLIMER? Tahukah anda nasi yang anda makan setiap hari adalah terdiri daripada glukosa. Para saintis mendapati bahawa beribu-ribu glukosa membentuk rantai panjang.. Perspek juga boleh digunakan untuk membuat lampu kereta mewah. 6. Ia terbina dari sejenis bahan kimia iaitu metil metakrilat (Puiii. Ha. Perspek digunakan untuk membuat kerangka basikal. Seperti contoh di atas..

. Proses "Pemvulkanan" getah digunakan untuk mengeraskan getah asli. Pokok getah yang ditoreh. Jika latek didedahkan. Ini menyebabkan industri getah boleh menyumbangkan pendapatan yang lumayan kepada negara.minuman dan tayar. Ini adalah disebabkan oleh molekulnya yang mudah menggelongsor antara satu sama lain apabila ditarik. Untuk mencegah penggumpalan pula. 8. Getah asli boleh diperolehi dari pokok getah. Bakteria tersebut menghasilkan asid yang seterusnya menggumpalkan lateks. Pempolimeran ialah proses menyatukan monomer-monomer untuk membentuk polimer. Polimer ialah molekul besar dan panjang monomer-monomer. sarung tangan dan kondom. PENGARUH SEBATIAN KARBON KEPADA KEHIDUPAN Sebatian karbon mempunyai banyak kegunaan kepada manusia. ia juga boleh menggumpal secara semula jadi. mengeluarkan susu getah yang disebut "lateks". Getah asli merupakan satu lagi sumber pendapatan negara. Lateks boleh dibekukan (istilah yang sesuai ialah "menggumpal") dengan mencampurkan asid etanoik kedalamnya. Getah asli ialah satu contoh polimer yang terdiri dari rantaian monomer "isoprena". Ia digunakan sebagai sumber bahan api. larutan ammonia ditambahkan kedalam lateks. Getah asli merupakan polimer semulajadi yang sangat penting kepada manusia. Rangkai silang ini menghalang rantaian molekul getah dari menggelongsor. Disebaliknya Penyahpolimeran ialah proses memecahkan polimer untuk menghasilkan monomer. Atom sulfur boleh mengikat molekul getah untuk membentuk "rangkai silang sulfur". Getah asli sangat kenyal. Getah asli telah divulkankan [getah tervulkan] sesuai digunakan untuk membuat tayar.7. POLIMER ASLI Imbas kembali sebelum kita teruskan. Ini membolehkan lateks dihantar ke kilang penggumpalan dengan menggunakan lori tangki. Monomer ialah molekul kecil. Ini memudahkan pengusaha menjadikan ia dalam bentuk kepingan yang mudah dijual. Getah menjadi keras. Kepingan getah asli seterusnya diproses untuk menghasilkan barangan lain seperti tayar. Ini adalah kerana ia mudah diserang oleh bakteria. makanan. Ia dilakukan dengan memasak getah asli dengan serbuk sulfur.

KELAS MAKANAN Karbohidrat Lemak protein NILAI KALORI SUMBER (kilokalori) 4 nasi 9 minyak masak 4 ikan dan daging Rujuk nilai kalori makanan-makanan di Malaysia Setiap individu memerlukan kalori yang berbeza. Saiz badan yang besar juga memerlukan kalori yang tinggi kerana ia mengandungi sel yang lebih banyak. AMALAN NUTRISI YANG BAIK Terdapat 3 kelas makanan utama dalam makanan kita. Ini perlu untuk menggantikan haba yang hilang. . lemak dan protein. Apa akan terjadi??? NUTRISI DAN PENGELUARAN MAKANAN 1. Ketiga-tiganya mempunyai "nilai kalori"(kandungan tenaga) tertentu seperti jadual berikut. Pekerja atau ahli sukan memerlukan kalori tinggi untuk menampung aktiviti yang cergas. Teknologis polimer menyelidik dan cuba memperluaskan kegunaan sebatian karbon seperti polimer. Pembangunan produk baru penting supaya hidup manusia lebih sejahtera. Ini bergantung kepada jantina. Kita hendaklah berterima kasih terhadap sumbangan mereka.Oleh sebab itu ramai ahli sains telah berkecimpung dengan aktifnya dalam aktiviti penyelidikan sebatian karbon. Mereka ialah karbohidrat. Jika kita tinggal di tempat yang sejuk. umur. kita juga memerlukan kalori yang lebih. Golongan kanak-kanak dan remaja yang sedang tumbuh pesat juga memerlukan lebih kalori kerana metabolisme (keperluan tenaga asas) mereka tinggi. Bayangkanlah jika kenderaan anda tidak bertayar. saiz badan. Golongan lelaki memerlukan lebih kalori kerana mereka lebih aktif. aktiviti dan iklim.

Semasa fotosintesis tumbuhan menukarkan air dan karbon dioksida kepada makanan.Apabila seseorang mengambil kalori yang tinggi atau terlampau rendah. Proses fotosintesis ini berlaku dengan bantuan cahaya matahari (foto). Kita hendaklah mengurangkan makanan yang terdapat di atas piramid dan makanan yang tersenarai di bawah bolehlah diambil dalam kuantiti yang lebih banyak. maka berlakulah masalah kesihatan. Jadual berikut menyenaraikan beberapa contoh masalah kesihatan itu. 2. Makanan ini kebanyakannya dalam bentuk kanji. TUMBUHAN SEBAGAI "PENGELUAR MAKANAN" Tumbuhan adalah kawan kita !. Ini adalah kerana ia menghasilkan makanan melalui satu proses yang digelar "fotosintesis" (Photosynthesis).Pada masa yang sama tumbuhan juga menghasilkan gas oksigen. MASALAH KESIHATAN Malnutrisi PUNCA Kekurangan kalori Tabiat tidak mahu makan kerana ingin menguruskan badan CARA CARA MENCEGAH MERAWAT Makan makanan Sangat kurus dan Memberi zat seimbang dan tidak bertenaga tambahan mencukupi GEJALA Anoreksia Terlalu kurus Pendidikan Kaunseling Kelihatan terlalu gemuk. Pengambilan Kegendutan pengumpulan kalori berlebihan lemak di bawah kulit Serangan penyakit Penyakit Jantung Makan makanan jantung dan cepat dan Tekanan berlemak letih apabila Darah Tinggi berlebihan melakukan aktiviti fizikal Mengawal pengambilan makanan Bersenam atau mengambil ubat dari doktor Mengurangkan makanan berlemak Pembedahan dan pengambilan ubat "Piramid makanan" merupakan satu carta yang boleh menolong kita menyelia jenis makanan yang kita makan. .

CONTOH Karbon (C) Hidrogen (H) Oksigen (O) Nitrogen (N) Fosforus (P) dan Makronutrien Kalsium (Ca) Mikronutrien Boron (B) Zink (Zn) dan Kuprum (Cu) JENIS Kekurangan nutrien akan menjejaskan pertumbuhan tumbuhan.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit. Nutrien terbahagi kepada 2 jenis iaitu :• • Makronutrien .nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak. tumbuhan juga memerlukan nutrien(zat makanan) tertentu untuk terus hidup. Nutrien yang larut air itu diserap dari tanah melalui akar. "KITAR NITROGEN" (NITROGEN CYCLE) Nitrogen di atmosfera boleh dikitar semula. Fosforus (P) Bunga dan buah sedikit. 3. Kalium (K) Batang lemah. Nitrogen ini ditukar kepada ion nitrat yang akan diserap oleh tumbuhan. Berikut adalah beberapa contoh Makronutrien dan Mikronutrien. Sebatian ammonium seterusnya ditukarkan menjadi nitrit dan nitrat. . Jadual berikut menunjukkan kesan kekurangan nutrien N.P dan K. Apabila tumbuhan dan haiwan mati ia akan reput. Nitrat akan diserap oleh tumbuhan semula. Mikronutrien . Pereputan dilakukan oleh bakteria saprofit untuk menghasilkan sebatian ammonium. daun menjadi unggu Tompok perang pada daun. Pengikatan nitrogen dari udara berlaku melalui 2 cara iaitu tindakan kilat dan aktiviti bakteria pengikat nitrogen.Seperti manusia. UNSUR KESAN KEKURANGANNYA Nitrogen (N) Daun menjadi kuning Akar sedikit dan lemah.

Nitrogen ini akan dibebaskan ke udara semula. JANGAN MEMBAZIR ! Pada masa yang sama kita harus bersyukur kerana Tuhan telah mengurniakan makanan yang cukup untuk kita. klik disini untuk melihat kitar nitrogen 4. PELIHARA TUMBUHAN SUPAYA HIDUP SEJAHTERA seperti yang anda sudah ketahui. Kitar ini menyebabkan kandungan nitrogen dalam udara dan bumi sentiasa seimbang. Kita hendaklah menjaga dan menghargai . Oleh itu kita hendaklah sama-sama menjaga dan memelihara tumbuhan dengan baik. Ia boleh menukarkan nitrat dalam tanah menjadi nitrogen.Terdapat sejenis bakteria yang istimewa bernama "Bakteria Pendenitratan". tumbuhan memainkan peranan yang amat penting ke atas kehidupan manusia. Kita tidak boleh menebang pokok-pokok dengan sewenang-wenangnya kerana tanpa pokok tiadalah oksigen. 5.

sumber makanan kita dan pembaziran hendaklah dielakkan. Para saintis telah mendapati satu perhubungan yang amat menarik berkaitan dengan jisim dan inersia. Melalui pemerhatian. Basikal digerakkan oleh kaki kita. Rantai yang dihubungkan dengan hab (gear belakang) akan menggerakkan hab ini. Jisim sesuatu benda tidak berubah walaupun dibawa ke bulan. mereka mendapati bahawa lebih banyak jisim sesuatu benda maka ia juga mempunyai inersia yang tinggi. Kenderaan tidak berenjin dan kenderaan berenjin. Anda sudah pastilah akan melihat budak yang lebih besar akan berhayun lebih lama berbanding budak yang kecil. KENDERAAN DARAT Terdapat 2 jenis kenderaan di darat. Jika terlebih makanan. Sebab itulah kita mesti menggunakan tali pinggang keselamatan apabila menaiki kenderaan. Cuba anda perhatikan senario dua orang budak yang bermain buaian di padang permainan. Kenderaan berenjin yang paling popular ialah motosikal dan kereta (macam kereta Proton kita tu!!!). Pernahkah anda terfikir kenapa penumpang dalam bas terhumban ke hadapan apabila bas itu berhenti tiba-tiba? Penumpang itu mempunyai inersia. JISIM DAN INERSIA Jisim ialah kuantiti jirim yang terkandung dalam sesuatu benda. 2. iaitu mereka cenderung untuk terus bergerak ke hadapan walaupun telah diberhentikan. Penumpang yang mempunyai badan lebih besar (berjisim besar) akan terhumban lebih jauh. Kenderaan tidak berenjin termasuklah kereta lembu dan basikal (bujang lapuk). Apabila injak (pedal) dikayuh. ia akan menggerakkan gegancu (gear) yang akan menarik rantai. Inersia pula merupakan satu sifat semulajadi sesuatu benda yang ingin mengekalkan kedudukannya. Putaran hab ini menyebabkan tayar belakang berpusing dan seterusnya menggerakkan . ia boleh diproses supaya boleh digunakan semasa kekurangannya. GERAKAN 1.

kurang efisien lebih berjelaga kenderaan berat seperti lori dan bas STRUKTUR PEMBAKARAN PENGHASILAN JELAGA PENGGUNAAN Enjin petrol 2 lejang dan 4 lejang juga berbeza sedikit. Mengayuh basikal lebih senang kan???. Enjin 2 lejang mempunyai 2 lejang iaitu lejang ke atas dan lejang ke bawah. lebih efisien kurang kenderaan kecil seperti motosikal dan kereta ENJIN DIESEL 4 LEJANG mempunyai pemancit. iaitu 2 lejang(two stroke) atau 4 lejang(four stroke). KEDUDUKAN KEDUDUKAN KEDUDUKAN LEJANG OMBOH INJAP INJAP EKZOS (PISTON) MASUK ARUHAN turun terbuka tertutup MAMPATAN naik tertutup tertutup KUASA turun tertutup tertutup EKZOS naik tertutup terbuka Walaupun petrol dan diesel boleh digunakan sebagai bahan api. Pada masa kini terdapat 2 jenis enjin.. Pembakaran bahan api berlaku dalam enjin. enjin yang menggunakan bahan api ini adalah berbeza. ENJIN PETROL 2 LEJANG injap tidak berasingan ENJIN PETROL 4 LEJANG injap berasingan INJAP . Enjin 4 lejang pula mempunyai lejang Aruhan.basikal ke hadapan. Kenderaan berenjin pula mendapat tenaga dari pembakaran bahan api seperti petrol dan diesel. Mampatan Kuasa dan Ekzos. ENJIN PETROL 4 LEJANG mempunyai palam pencucuh sebagai sumber bunga api. Keempat-empat lejang ini mempunyai gabungan kedudukan omboh dan injapinjap yang berbeza seperti ditunjukkan dalam jadual dibawah. Pew !!!!.teruknya nak menjelaskan..

. HALAJU DAN PECUTAN Laju ialah jarak pergerakan sesuatu dalam masa tertentu. Unitnya ialah meter per saat (ms-1). MOMENTUM Momentum ialah jisim sesuatu benda bergerak darab halajunya. laju boleh dibaca dengan menggunakan "speedometer".PEMBAKARAN tidak efisien SAIZ kecil pam air atau pemotong PENGGUNAAN rumput (bush cutter) efisien besar kereta dan motosikal Pergerakan omboh ke bawah dan ke atas akan memutarkan aci engkol. sebuah kenderaan yang berjisim 100 kg bergerak dengan kelajuan 10ms-1. Momentumnya ialah :100 x 10 = 1000 kgms-1 Saintis telah menyatakan satu prinsip yang menarik berkaitan momentum. "Prinsip Keabadian Momentum" menyatakan bahawa jumlah momentum 2 . pecutan=(laju akhir . APA ITU LAJU. Sebagai contoh. 3. maka pecutan ialah :pecutan = (20-0)/5 Pecutan = 4 ms-2 4. Gear yang menyambungkan aci pacu (drive shaft) membenarkan aci pacu berputar.laju awal)/masa perubahan laju Jika sebuah kereta bergerak dari keadaan pegun (0 ms-1) sehingga ke laju 20 ms-1 dalam masa 5s. Pecutan pula ialah kadar perubahan laju yang disukat dalam unit meter per saat per saat (ms-2). Halaju pula berbeza sedikit dengan laju kerana ia mempunyai unsur arah. Bagi sesebuah kereta. Kita boleh mengira pecutan sesuatu objek bergerak jika kita tahu laju awal dan laju akhir. Putaran aci pacu menyebabkan gandar yang berhubung dengan roda berputar dan menghasilkan gerakan ke hadapan.

Konsep digunakan dalam sistem hidraulik. Sistem hidraulik digunakan dalam jek hidraulik (digunakan untuk mengangkat lori bila tayar rosak). GERAKAN DI AIR Kapal. penumpang yang lebih berat (berjisim tinggi) akan mengalami kecederaan yang teruk. Selain itu ia juga digunakan dalam sistem brek lori. 7.objek yang bergerak adalah dikekalkan sehinggalah ia diganggu oleh daya dari luar. Dalam sesuatu perlanggaran kereta. Tekanan yang dikenakan keatas omboh kecil akan dipindahkan ke omboh besar. Tekanan yang dipindahkan ke omboh besar ini digunakan untuk menggerakkan beban yang besar. Penemuan konsep momentum mempunyai kesan yang mendalam terhadap kehidupan manusia. Walau bagaimanapun kita hendaklah berhati-hati supaya kemalangan tidak berlaku. tekanan tersebut akan dipindahkan sama rata dalam bendalir tersebut. TEKANAN Tekanan ditakrifkan sebagai daya dibahagi luas. 5. Reka bentuk bampar kereta yang senang menyerap hentakan telah menyelamatkan banyak nyawa. Tekanan juga boleh berlaku dalam cecair. kapal selam dan hoverkraf merupakan kenderaan di air. Tekanan = Daya/luas (Nm-2) Tekanan boleh dikurangkan jika kita menambah luas permukaan kasut apabila berjalan dalam lumpur. Setiap kenderaan ini mempunyai prinsip gerakannya yang tersendiri. Ini boleh mengelakkan kita dari terbenam dalam lumpur. SISTEM HIDRAULIK Apabila sesuatu tekanan dikenakan keatas bendalir. Penggunaan tekanan dalam bendalir menolong dalam operasi sistem hidraulik. 6. .

Oleh kerana pergerakan di air menghasilkan daya geseran yang tinggi maka kenderaan air telah direka supaya mempunyai bentuk "larus" (streamline). Kipas menolak udara ke belakang dan menghasilkan "daya tujah" ke hadapan. Bila air dipam keluar dari tangki balast ini.Kapal digerakkan oleh bebaling yang diputarkan oleh enjin. Tekanan tinggi dari bawah . Apabila air dimasukkan ke dalam tangki balast. kapal selam akan tenggelam. Kapal terbang mempunyai enjin jet yang menolak udara pada kelajuan tinggi ke belakang. Prinsip ini adalah merupakan asas pergerakan tenggelam dan timbulnya kapal selam. KENDERAAN UDARA Kapal terbang. Udara yang terperangkap dalam karung ini mengurangkan seretan (seolah-olah hoverkraf itu terapung). Pergerakan udara yang amat tinggi di atas sayap kapal terbang menghasilkan satu kawasan tekanan rendah. 8. roket dan helikopter merupakan kenderaan udara. Daya angkat kapal terbang adalah disebabkan struktur sayap yang dikenali sebagai "aerofoil". Bebaling (propeller) menolak air kebelakang untuk menghasilkan momentum yang menolak kapal ke hadapan. daya tujah keatas adalah sama dengan berat bendalir yang tersesar keluar. ini menyebabkan momentum yang akan menolak kapal terbang ke hadapan pada kelajuan yang amat tinggi. Beliau telah menemui beberapa prinsip yang penting. Terdapat seorang ahli sains bernama Archimedes yang suka mengkaji sifat bahan di dalam air. "Prinsip Archimedes" menyatakan bahawa bila satu benda direndam dalam air. Hoverkraf pula mempunyai karung yang memerangkap udara hasil tolakan enjin. Bentuk ini menyerupai bentuk ikan. kapal selam akan timbul.

9. Keseimbangan ini dapat mengekalkan kehidupan. Prinsip ini dikenali sebagai prinsip "Bernoulli". Kehidupan manusia lebih selesa kerana boleh bergerak kemana-mana bahagian dunia dengan pantas dan selamat. Antara kitar semula jadi tersebut adalah :• • • Kitar karbon Kitar Nitrogen kitar air . KESEIMBANGAN ALAM Keseimbangan alam bermaksud keadaan di mana interaksi antara organisma atau antara organisma dengan alam sekitar.sayap menolak sayap ke atas untuk menghasilkan satu daya angkat. air dan udara telah banyak mengubah cara hidup manusia. Kenderaan di darat. Terima kasih saintisku. Momentum yang terhasil menolak roket ke atas. Roket merupakan kenderaan udara dan angkasa yang menggunakan cecair oksigen dan cecair hidrogen sebagai sumber bahan api. peranan kitar semulajadi amatlah penting. "We salute you". Sumber oksigen diperlukan kerana ruang angkasa tiada oksigen yang boleh digunakan untuk pembakaran. TERIMA KASIH SAINTISKU" Kita harus bersyukur dan berterima kasih kepada saintis yang telah menolong manusia merekacipta kenderaan. Pembakaran dua bahan ini menghasilkan gas panas yang tertolak ke bawah pada kelajuan tinggi. BAB 5 PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR 1. Untuk mencapai keseimbangan alam.

MELINDUNGI ALAM SEKITAR . kemarau(drought). c. air tersejat dari proses transpirasi tumbuhan dan respirasi haiwan. penggunaan racun yang berleluasa boleh mengancam keselamatan alam sekitar. Dalam kitar karbon pula. kita juga sering diancam oleh bencana alam. Air yang tersejat ini membentuk awan dan turun semula ke bumi sebagai hujan. b. Hasil pembakaran bahan api fosil menghasilkan gas beracun seperti karbon monoksida dan sulfur dioksida. 3. amatlah banyak sehinggakan website ini tak cukup untuk menampung senarai tersebut. Penggunaan kenderaan dan jentera yang menggunakan bahan api fosil(petrol dan diesel) menyebabkan pencemaran udara yang teruk. Antara kesan bencana alam ini ialah :a.Kesemua kitar semula jadi itu membolehkan organisma terus hidup dan beranak. KESAN PENCEMARAN Selain daripada bencana alam. d. merosakkan habitat(tempat tinggal haiwan) menyebabkan kematian haiwan dan tumbuhan Mengganggu kitar semula jadi Pencemaran alam sekitar 2. Kebakaran hutan(forest fire). Insektisid(racun serangga) seperti DDT boleh masuk ke rantai makanan. Kilang-kilang yang didirikan boleh menghasilkan sisa toksik(beracun) seperti bahan buangan radioaktif dan merkuri. manusia juga menyumbang kepada pencemaran alam sekitar. nitrogen digunakan untuk membekalkan nutrien kepada tumbuhan. Letupan gunung berapi(volcano). Selain dari keseimbangan alam. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan punca pencemaran adalah disebabkan oleh aktiviti manusia. gempa bumi(earth quake). Sumber makanan seperti daging dan ikan mengandungi DDT yang seterusnya akan di makan oleh manusia. Tumbuhan pula mengeluarkan makanan dan sumber oksigen untuk haiwan. karbon dioksida yang terbebas semasa respirasi (pernafasan) digunakan oleh tumbuhan. banjir(flood) dan taufan(tornado) boleh menyebabkan keseimbangan alam tergugat. Dalam industri pertanian pula. Dalam kitar nitrogen. Dalam kitar air pula. Jika hendak disenaraikan punca pencemaran.

Gas Klorofluorokarbon (CFC) yang digunakan dalam peti sejuk dan aerosol bertindak balas dengan lapisan ozon dan seterusnya menipiskannya. Gas ini memerangkap haba dan menyebabkan suhu di bumi meningkat. Mengharamkan penggunaan pukat harimau yang boleh merosakkan terumbu karang (coral reef). i. c. Antaranya ialah :a. Penipisan Lapisan Ozon (Depletion of Ozone Layer) . pelbagai isu berkaitan dengan alam sekitar timbul. iii. v. logam dan bahan api merupakan sumber alam yang kian berkurangan akibat daripada penuaian berleluasa dan penggunaan yang tidak terancang. ii. kehidupan kita juga sedang diancam oleh kekurangan sumber alam. Mengawal pembukaan tanah baru dengan melakukan kajian terperinci berkaitan kesannya kepada alam sekitar sebelum sesuatu projek dilaksanakan. Makanan. MENGURUS SUMBER ALAM YANG TERHAD Selain daripada masalah pencemaran. Menukar CFC kepada HCFC yang lebih selamat. Kayu kayan yang tidak mempunyai nilai komersial yang tinggi tidak harus ditebang. b. Beberapa langkah yang praktikal ialah :a. Pemanasan Global (Global Warming) . Fenomena ini juga dikenali sebagai "Kesan Rumah Hijau" (Green House Effect). b. Mengurangkan pembakaran.dimana suhu bumi kita meningkat akibat daripada peningkatan gas karbon dioksida diatmosfera. Menanam pokok Perhutanan semula(reforestation) 4. Adalah penting kita menggunakan kebijaksanaan kita untuk mengurus sumber alam ini supaya ia kekal lebih lama untuk digunakan oleh generasi yang akan datang. Menghadkan aktiviti pembalakan dengan menuai kayu balak yang matang sahaja. Penipisan ini menyebabkan sinaran U/V matahari menembusi atmosfera dan menyebabkan penyakit kulit. . iv. air. banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk tujuan ini. Mencari sumber tenaga alternatif seperti tenaga solar.Akibat pencemaran yang teruk. Kita hendaklah melindungi alam sekitar kita.

PERKEMBANGAN TEKNOLOGI MAKANAN Penduduk di negara kita sangat untung kerana mempunyai banyak makanan. 5. "MARILAH KITA SAMA-SAMA MEMELIHARA DAN MEMULIHKAN ALAM SEKITAR KITA" SILA BACA Pemanasan Global Penipisan Lapisan Ozon Kesan Rumah Hijau Tenaga Alternatif Pembalakan Terpilih Kesan DDT BAB 6 PENINGKATAN PENGELUARAN DAN TEKNOLOGI MAKANAN 1. Setiap orang yang inginkan kehidupan yang lebih sejahtera harus memainkan peranan yang proaktif. memudahkan pencernaan. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :• • • menggelakkan makanan dari dirosak oleh mikroorganisma. memperbaiki rupa makanan dan . Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. Sebagai contoh kita hendaklah mengitar semula plastik dan kertas supaya kita tidak perlu menuai hasil petroleum dan kayu-kayan. Ini dapat dicapai jika kita mengubah sikap kita. UBAH SIKAP KITA ! Kehidupan kita akan lebih sejahtera jika kita hidup dalam alam sekitar yang bersih dan sihat. Kadang kala. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual segar.d. Menghadkan aktiviti perlombongan dan mencari idea baru untuk menggunakan bekas lombong.

a serta bahan toksik dari tin.. boleh dilakukan. Sama maksud dengan "pengeringan".• mencegah jangkitan penyakit. cahaya Makanan dan PENDEHIDRATAN[DEHYDRAT matahari atau Bunga tahan lama kebanyakan ION] Kekwa.121oC. CONTOH KELEMAHA KAEDAH CARA MAKANA KEBAIKAN N N Tin mahal dan jika tin kemek makanan boleh diletakkan Makanan menyebabkan dalam tin dan Kari boleh makanan dipanaskan Daging.. mikroorganism dipateri. Wain lama dan PEMPASTEURAN[PASTEURIZA suhu 63 C kebanyakan TION] selama 30 min dan Jus pemprosesan mikroorganis o atau 72 C jenis ini adalah ma berbahaya selama 15 s khas untuk dibunuh cecair sahaja. Tak putusputus dengan jadual ya. Mari kita tinjau satu persatu seperti jadual dibawah. meletakkan dan tidak vitamin Teh dan makanan mudah termusnah. PENYEJUKBEKUAN[FREEZIN Simpanan Ikan. Manusia telah memperkenalkan beberapa kaedah pemprosesan makanan. disimpan lama PENGETINAN[CANNING] terdedah pada suhu Ayam dan dan senang kepada 116oC . Sayur dalam garam. dijangkiti Penggunaan mikroorganis oven juga ma. Phuii. Rasa berubah Masin. Jisim makanan Makanan kurang dan dijenur senang Ikan dibawah dibawa.. Waktu Kemusnahan Pemanasan simpanan vitamin adalah cecair pada adalah tidak sedikit dan o Susu. Makanan Makanan G] dalam peti Daging boleh susah untuk .jadual lagi. tuna dibawa jangkitan ditutup dan kemana-mana.

5oC disimpan lama. Sayursayuran. Vitamin boleh Susah dibawa Buahdikekalkan dan PENDINGINAN[CHILLING] buahan. Tahan lama mahal dan dalam plastik Sosej. Kaya dan kicap karamel (Coklat) Perisa Monosodium Menambahkan glutamat (MSG) Makanan ringan rasa supaya lebih nama pasaran dan mee sedap ialah "ajinomoto" . u Makanan didedahkan Mungkin kepada sinaran mendatangkan radioaktif Biji Benih. Bahan Kimia ini mempunyai fungsi yang tertentu :BAHAN KIMIA Bahan Awet FUNGSI Menyebabkan makanan tahan lama Menyebabkan makanan kelihatan sedap CONTOH BAHAN KIMIA Garam dan Gula CONTOH MAKANAN Buah-buahan kering dan sos Pewarna pandan (hijau). pengilang akan menambahkan bahan kimia. dibawa dan memerlukan kos yang tinggi.Lembu. kesan untuk Bawang Vitamin tidak PENYINARAN[RADIATION] sampingan dan membunuh dan termusnah. dan PEMBUNGKUSAN memerlukan kedap udara Keropok mengurangkan VAKUM [VACUM PACKAGING] mesin setelah udara dan Daging ruang pemvakuman didalamnya disejukbek simpanan. an percambahan. sejuk dibawah Sosej dan -18oC Ais krim Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0oC . memerlukan serangga dan kentang kos yang memperlahank mahal. yang mahal. disedut keluar. dan tahan memerlukan Mentega lebih lama kos yang tinggi dan Telur Makanan Kacang Kos yang disimpan tanah. Semasa menjalankan pemprosesan makanan.

Penggunaan mesin dalam aktiviti pertanian telah membantu para petani mengatasi masalah pekerja mahir. Penggunaan bahan kimia merbahaya seperti nitrit dalam daging dapat dihalang..Mencegah makanan dari Penstabil termendap ke bawah Mencegah makanan Pengantiokida berlemak menjadi busuk Sos dan mayonis gam akasia (yang burgerboy (yak!!!. Penggunaan bahan kimia seperti sulfur dioksida.apa benda selalu bubuh lam ni?) burger tu lah. Kacukan lembu tenusu (menghasilkan susu) dengan baka dari iklim tropika menghasilkan baka yang boleh menghasilkan susu yang banyak dan tahan cuaca panas. Buah betik eksotika menghasilkan buah yang manis dan besar.) Vitamin E dan BHT Minyak masak Walaupun pada mulanya penggunaan bahan kimia menolong dalam pemprosesan makanan. Akta makanan (1983) diwujudnya bertujuan menghindari pengilang makanan dari menggunakan bahan kimia secara berleluasa tanpa kawalan. Penggunaan Teknologi Moden Selain menggunakan baka yang bermutu tinggi. Penggunaan mesin juga meningkatkan produktiviti. Penggunaan teknologi pengklonan dapat . gatal dan kanser. Oleh itu kerajaan telah menggubal undang-undang untuk melindungi pengguna dari bahan kimia makanan yang tidak dikawal. Penggunaan baka bermutu Usaha untuk menghasilkan baka tumbuhan dan haiwan yang bermutu tinggi sedang giat dijalankan di negara kita. Terdapat pelbagai cara ia dapat dilakukan. 2. asid benzoik dan asid sorbik boleh menyebabkan penyakit seperti sesak nafas. USAHA MENINGKATKAN KUALITI MAKANAN Disebabkan pertambahan penduduk. usaha untuk meningkatkan kuantiti (Jumlah) dan kualiti makanan hendaklah dipertingkatkan dengan aktiviti pertanian dan pemprosesan makanan. Nitrit telah terbukti boleh menyebabkan penyakit kanser... kita harus juga menggunakan teknologi moden. Kejayaan yang telah kita capai adalah seperti penghasilan kelapa sawit jenis tenera yang menghasilkan banyak buah dan minyak. penggunaan yang berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan (kesan buruk).

Makanan "Gergasi" [Monster Food] Merupakan istilah yang merujuk kepada makanan yang dihasilkan dari dari tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah genetik. kita hendaklah membuat pilihan bijak supaya kita boleh mendapatkan makanan yang selamat dan berzat. "Bervitamin Tinggi" dan sebagainya. Kualiti makanan kita juga jauh telah meningkat. Sudah pastilah ramai yang akan kekurangan zat makanan akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang. pengurusan tanah yang cekap serta optimum boleh meningkatkan kuantiti makanan. Kita juga hendaklah peka supaya tidak hanya tertarik kepada pembungkus yang cantik dan maklumat yang mengelirukan seperti tanda "tanpa Kolestrol". Maklumat yang terdapat pada pembungkus hendaklah dibaca dengan teliti sebelum membelinya. Sebagai seorang konsumer (pengguna) yang bijak kita berhak untuk menolak makanan yang telah rosak serta membahayakan seperti tin yang berkarat. Para saintis seperti teknologis makanan dan ahli pertanian telah menggunakan teknologi moden untuk menambahkan pengeluaran makanan negara. 4. Pada akhirnya ramai yang akan mati kebuluran. Walaupun aktiviti pemprosesan makanan dikawal rapi menggunakan Akta Makanan (1983) namun kita harus menggunakan kebijaksanaan apabila membeli makanan. 3. . Aduan boleh dibuat menerusi Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. PILIHAN BIJAK Oleh kerana kita didedahkan dengan bermacam-macam jenis makanan terproses. Kita sangat beruntung kerana mempunyai bekalan makanan yang mencukupi. TANPA MAKANAN ? Bayangkan apa yang akan berlaku jika kita kekurangan makanan?. Usaha menghasilkan makanan dari tumbuhan ini walau bagaimanapun telah menimbulkan masalah pencemaran dan kesan buruk kepada alam sekitar. pendidikan petani. Selain dari usaha diatas.menghasilkan hasil yang seragam yang menbolehkan pemprosesan makanan lebih senang. Tumbuhan yang kandungan genetiknya telah diubahsuai boleh menghasilkan buah yang besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. Ini adalah kerana hasil titik peluh saintis-saintis kita yang terlibat secara langsung dalam industri makanan negara.

lebih kenyal dan tahan terhadap haba dan kimia. 2. Nampak gaya ianya lebih baik dari getah asli. PLASTIK . Satu persaingan bagi industri getah kita.Akhirnya kita hendaklah sedar bahawa masalah akan timbul jika pengeluaran makanan negara tidak boleh menyaingi pertambahan penduduk. Sintetik pula bermaksud bahan yang dibuat (direka) oleh manusia dengan menggunakan sumber asli seperti petroleum. BAB7 BAHAN BUATAN DALAM PERINDUSTRIAN 1. Sebagai individu kita hendaklah menghindari segala pembaziran makanan seperti membuang sisa makanan yang boleh dikitar semula. APA ITU POLIMER SINTETIK Polimer ialah sejenis bahan yang mengandungi rantaian molekul panjang dan besar. Semoga kita sama-sama berusaha mengekalkan keadaan dimana kita boleh membuat banyak pilihan makanan.) ini adalah lebih keras. 3.. Ia dibuat dengan menggunakan proses pempolimeran. Molekul-molekul ini juga disebut sebagai monomer. Bahan yang dibuat dari bahan petrokimia (bahan petroleumlah tu. Polimer Sintetik [Synthetic Polymer] bermaksud polimer yang dibuat oleh manusia. Walau bagaimanapun ianya sangat mahal dan hanya mempunyai kegunaan yang tersendiri [specific usage] seperti digunakan untuk membuat tayar dan hos. Ia bukan berasal dari pokok getah. Getah sintetik dan plastik merupakan 2 jenis polimer sintetik yang penting di negara kita. GETAH SINTETIK Getah sintetik [Synthetic Rubber] ialah getah yang hampir serupa dengan getah asli.

Keluarga plastik juga merupakan bahan-bahan yang dibuat dari bahan petrokimia.Pernah tengok "plastic men"?. Hidupan laut yang berharga itu akan pupus. Pencemaran yang berasal dari polimer sintetik menyebabkan : • • • Longkang tersumbat yang seterusnya mengakibatkan banjir kilat serta pembiakan nyamuk. • • • • CONTOH (KEGUNAAN) • Bakelit untuk membuat soket elektrik. Kehidupan laut mati. Jadual berikut memuatkan maklumat tentang kedua-dua jenis plastik ini. Gas toksik ini menyebabkan . Pencemaran udara. MASALAH PENCEMARAN Kedua-dua polimer sintetik diatas tahan lama dan tidak mudah mereput [Non Biodegradable]. Tidak tahan haba. Polivinil Klorida/PVC untuk membuat paip air. Apabila bahan plastik dibakar ia akan menghasilkan gas toksik (beracun). Gam Epoksi untuk membuat gam industri. Sifat plastic men adalah sama dengan bahan plastik iaitu mudah dibentuk dan dilenturkan. Tahan haba. Penyu yang menyangka bahan plastik adalah makanan boleh menyebabkan ia tercekik dan mati. Politena untuk membuat beg plastik. Termoplastik [Thermo Plastic] dan Plastik Termoset [Thermoset Plastic]. • Boleh diacu hanya sekali sahaja. Polisterina untuk membuat bekas makanan sejuk (Ta Pau). • 4. Oleh itu ia sangat mencemarkan alam sekitar jika tidak diurus dengan baik. Keluarga plastik terbahagi kepada 2 jenis. Melamina untuk membuat pinggan mangkuk. JENIS PLASTIK TERMOPLASTIK • PLASTIK TERMOSET SIFAT • • Boleh diacu (dibentuk) berulang kali melalui proses pemanasan dan penyejukan.

Pembuangan serta penggunaan polimer sintetik perlu diurus dengan baik. Membakar bahan plastik dalam insinerator [Incinerator] supaya gas toksik yang dikeluarkan dapat dikurangkan. Menghadkan penggunaan plastik serta memilih untuk menggunakan bahan yang mudah "terbiodegradasi" (mereput jika dibuang) seperti kertas. KEPENTINGAN POLIMER DALAM KEHIDUPAN MANUSIA Walaupun polimer sintetik telah dikenalpasti sebagai bahan pencemar ia memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia. Oleh kerana negara kita menghasilkan bahan petroleum maka industri petrokimia telah menyumbangkan kepada pendapatan negara.penyakit seperti kanser. BAB 8 ELEKTRONIK DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT . Beg plastik boleh diguna semula. Industri hiliran yang berasasaskan polimer sintetik penting dan telah dikenalpasti sebagai penyumbang kepada ekspot negara. Ia merupakan satu pilihan dalam pembuatan bahan yang tahan lama dan dengan ini sangat murah. Semua polimer sintetik yang telah digunakan boleh dibawa kekilang untuk diproses semula kepada bahan yang berguna. Gas ini juga menyebabkan penipisan lapisan ozon. Antara langkah-langkah yang boleh dilakukan adalah seperti : • • • Kitar Semula. Kerusi kayu boleh menggantikan kerusi plastik. Ciri-ciri istimewanya seperti ringan telah menyebabkan terciptanya alat-alat seperti baldi. 5. pasu bunga dan kerusi yang mesra pengguna.

GELOMBANG RADIO DAN SIFATNYA Pernahkah anda pergi ke tepi pantai untuk melihat gelombang air laut menghempas pantai?. Apakah persamaan gelombang air laut dengan gelombang radio. Gelombang radio ialah sejenis gelombang elektromagnet. Lihat profil gelombang di bawah. Gelombang radio . Ia juga boleh bergerak dalam ruang angkasa yang vakum (tiada udara). Oleh kerana gelombang ini bergerak.1. Amplitud mewakili tenaga yang di bawa oleh gelombang itu. Ia sesuai digunakan dalam komunikasi kerana ia mempunyai sifat istimewa seperti boleh membawa maklumat bunyi dan gambar. Panjang gelombang merupakan jarak antara 2 puncak gelombang itu. Pergerakannya sangat jauh dan pantas. Dengan menggunakan alat tertentu kita boleh melihat bentuk gelombang radio. Kita akan menilai dengan lebih mendalam tentang gelombang yang sangat istimewa ini. Tahukah anda bahawa kehidupan kita banyak dipengaruhi oleh gelombang radio. Anda mungkin memerhatikan bentuk gelombang itu yang turun naik. Anda sudah pastilah tidak dapat melihat gelombang radio dengan mata kasar kerana ia bergerak dalam atmosfera dan angkasa (dalam bentuk vakum agaknya). Gelombang ini dinamakan gelombang mekanikal kerana ia mempunyai medium iaitu air. kita boleh mengira halajunya dengan menggunakan rumus : Halaju gelombang (v) = Frekuensi (f) X Panjang gelombang dimana frekuensi ialah bilangan gelombang lengkap yang terbentuk dalam masa 1 saat.

Tahukah anda apakah komponen yang terdapat dalam kotak radio anda? Berikut ialah beberapa komponen asas radio.untuk penyiaran radio tempatan. gelombang sederhana dan gelombang pendek sesuai untuk siaran radio. Satelit dan Telefon. Satu lagi gelombang radio iaitu gelombang mikro sesuai untuk pancaran TV. Gelombang radio dalam bentuk gelombang panjang.untuk penyiaran radio berkualiti tinggi VHF. UHF dan Mikro Gelombang mikro • 2. . Anda mungkin telah belajar bahagian ini dalam KHB tingkatan 3. FM . • • • • AM = Amplitude modulation FM = Frequency modulation VHF = Very High Frequency UHF = Ultra High Frequency Mikro = Mikro Wave KEGUNAAN RADIO TV KOMUNIKASI SATELIT JENIS AM . KOMUNIKASI RADIO Satu daripada alat komunikasi yang sangat penting ialah radio. Jadual berikut menunjukkan beberapa kegunaan biasa gelombang radio.pada frekuensi tertentu mempunyai kegunaan tersendiri.

Pemancar radio dan Penerima radio (Radio set). • Kapasitor mempunyai sifat istimewa iaitu ia boleh menyimpan cas dan tenaga elektrik. . • Transformer meningkatkan atau mengurangkan voltan arus ulang alik. Sistem komunikasi radio terbahagi kepada 2.• Perintang digunakan untuk mengawal jumlah arus yang mengalir dalam litar. • Induktor dapat menyimpan tenaga dalam medan magnet. • • Diod hanya membenarkan arus mengalir dalam satu arah sahaja. Transistor boleh meguatkan arus elektrik serta bertindak sebagai suis automatik.

Pengayun pula menghasilkan gelombang pembawa. Isyarat radio ini seterusnya diperkuatkan oleh amplifier supaya ia boleh disebarkan oleh aerial. suara seseorang yang diterima oleh mikrofon ditukarkan kepada isyarat audio(bunyi). Isyarat audio dan gelombang pembawa digabungkan dalam modulator membentuk gelombang radio. Anda bolehlah membayangkan bahawa gelombang pembawa itu sebagai kuda manakala isyarat audio itu sebagai koboi. .Dalam studio.

3. Gelombang pembawa dialirkan ke bumi manakala isyarat audio diperkuatkan dalam amplifier. .Di rumah. aerial radio tersebut menerima isyarat radio yang dipancarkan dari studio tadi. Satu daripada alat penghantaran maklumat yang tercanggih pada masa kini ialah satelit. Alexander Graham Bell pula mencipta telefon. Satelit sangat sesuai digunakan dalam siaran langsung. TEKNOLOGI PENGHANTARAN MAKLUMAT Perkembangan teknologi maklumat telah bermula pada kurun ke-19 apabila terciptanya mesin telegraf oleh Samuel Morse yang terkenal pada masa kini dengan bahasa isyarat "morse code". Kabel optik (optic cabel) telah mempercepatkan penghantaran isyarat yang banyak pada sesuatu masa. Pada masa kini kita mempunyai banyak alat penghantaran maklumat yang canggih . mesin faks serta satelit. Satelit ialah alat yang dilancarkan ke orbit (laluan) tertentu di angkasa. Isyarat itu kemudiannya dialirkan ke pembesar suara yang menghasilkan bunyi.cepat serta berteknologi tinggi seperti telefon bimbit. Gelombang radio yang mengandungi isyarat audio dan gelombang pembawa tadi melalui litar pengesan. Ia merupakan alat perhubungan perantaraan yang menghubungkan satelit bumi ke satelit bumi yang lain. Dalam litar ini kedua-dua isyarat itu diasingkan. Oleh kerana studio yang berlainan memancarkan gelombang radio yang berlainan maka kita menggunakan litar penala untuk memilih gelombang yang dikehendaki. Satelit perhubungan Malaysia yang pertama ialah MEASAT. apabila seseorang memainkan radio.

Satelit angkasa pula memancarkan isyarat terus ke rumah kita atau ke stesen TV tempatan. SAINTIS YANG TERLIBAT DALAM PENCIPTAAN ALAT KOMUNIKASI Perkembangan penghantaran maklumat dengan menggunakan alat komunikasi yang moden telah menyumbang kepada pembangunan negara.Sebagai contoh apabila perlawanan bola sepak FA Cup di England disiarkan secara langsung ke Malaysia perhubungan satelit digunakan dengan berkesan.. Maklumat yang dihantar dengan cepat dan tepat itu telah menyebabkan produktiviti penduduk meningkat. menyukat kandungan ozon serta suhu bumi. Kita harus berterima kasih kepada jurutera-jurutera yang bertanggungjawab dalam pembinaan infrastruktur komunikasi negara.. . Satelit Bumi ini seterusnya memancarkan isyarat ke satelit angkasa kita. satelit juga digunakan dalam penyelidikan angkasa lepas. Isyarat dari stesen TV di England menghantar isyarat ke Satelit Bumi di sana. Selain daripada kegunaan perhubungan. Satelit juga telah digunakan dalam bidang ketenteraan (macam nak sepai orang lainlah tu. Terdapat beberapa satelit yang digunakan sebagai teleskop angkasa. Saintis yang sentiasa berusaha mencipta alat komunikasi canggih seperti komunikasi G3 dan serta gelombang jalur lebar (Broadband Wave) harus dihargai. Sebagai contoh perdagangan dalam dan luar negeri dapat dipercepatkan..) 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->