MIKROORGANISMA DAN KESANNYA KE ATAS KEHIDUPAN

1. PENGELASAN Mikroorganisma dikelaskan kepada 5 Kumpulan iaitu bakteria, kulat, virus, protozoa dan alga. Setiap Kumpulan mikroorganisma ini mempunyai bentuk, saiz, cara pembiakan, nutrisi(cara pemakanan) dan habitat(tempat tinggal) yang agak berbeza. Bakteria boleh berbentuk

kokus(macam bola ping pong)

,

rod(macam sosej)

,

spirilium(macam spring)

dan

vibrio(macam simbol koma (,)) . Virus tidak mempunyai bentuk tertentu dan boleh membentuk hablur. Kesemua mikroorganisma membiak secara asek iaitu pembelahan dedua ataupun pertunasan. Yis adalah mikroorganisma dari kumpulan kulat yang boleh membiak secara pertunasan. Mikroorganisma mendapatkan nutrisi melalui 3 cara iaitu :i. ii. iii. Saprofit - menyerap makanan dari benda yang reput. Parasit - menyerap makanan dari benda hidup (haiwan & tumbuhan). Autotrofit - membina makanan sendiri.

Kebanyakan bakteria, kulat, protozoa hidup secara saprofit manakala virus hidup secara parasit. Alga adalah autotrofit. Air kolam yang berwarna hijau menunjukkan adanya pertumbuhan alga didalamnya. Dari segi saiz pula mikroorganisma yang paling besar ialah protozoa manakala yang terkecil ialah virus. Bakteria hidup di mana-mana, protozoa boleh hidup dalam kolam dan kulat pula di atas roti basah virus seperti HIV(penyebab AIDS) hidup dalam badan manusia. 2. FAKTOR YANG MEMPENGARUHI AKTIVITI Aktiviti mikroorganisma dipengaruhi oleh faktor suhu, kelembapan, nutrien, cahaya dan pH. mikroorganisma suka tumbuh pada suhu 37oC (suhu badan). Sebab itulah kita sering sakit. Saintis mendapati mikroorganisma tidak aktif dalam kedaan sejuk. Pada keadaan yang panas ia akan mati. Sebab itulah makanan yang disimpan dalam peti sejuk boleh disimpan lama kerana mikroorganisma di dalamnya tidak berpeluang membiak. Human being are smart :-). Mikroorganisma memerlukan kelembapan yang tinggi untuk hidup. Contohnya kulat suka pada kulit yang lembap. Seperti manusia,

mikroorganisma memerlukan nutrien untuk hidup. Ia sukakan bahan yang mengandungi kanji dan protein yang tinggi. Tidak seperti tumbuhan, mikroorganisma tidak sukakan cahaya malah sesetengah mikroorganisma senang mati apabila terkena cahaya matahari. Bila kita menjemur pakaian, sebenarnya kita juga menghapuskan mikroorganisma :-). 3. FAEDAH MIKROORGANISMA KEPADA KITA Mikroorganisma memainkan peranan yang penting kepada kehidupan kita. Ia menolong kita (a)mencerna makanan, (b) mereput hasil buangan dan (c) menyumbang kepada bidang perubatan, pertanian dan perindustrian. Setengah bakteria memilih usus manusia untuk hidup. Pada masa yang sama ia menolong dalam pencernaan dengan memecahkan zat-zat makanan supaya zat ini boleh diserap oleh usus kita. Kebanyakan jenis bakteria dan kulat menolong kita mereputkan bahan buangan seperti sampah sarap. Hasil pereputan ini menjadi baja yang akan diserap semula oleh tumbuhan. Dalam bidang perubatan pula sesetengah jenis kulat digunakan untuk membuat antibiotik(ubat). Antibiotik boleh membunuh bakteria dan menyembuhkan penyakit. Walaupun halus, bakteria menolong para petani menyuburkan tanah. Ada sejenis Bakteria istimewa yang hidup dalam akar kekacang. Bakteria ini membuat bahan bernitrogen (baja) dari udara. Baja ini dikembalikan ke dalam tanah. Tanah menjadi subur!!!. Yis merupakan sejenis kulat yang sangat penting. Ia digunakan untuk membuat roti. Dalam proses membuat roti, yis itu menggunakan kanji dalam tepung untuk tumbuh Pada masa yang sama ia menghasilkan gas karbon dioksida. Gas ini yang menyebabkan roti itu kembang dan mempunyai rasa yang enak. Para saintis sentiasa berusaha menyelidik kegunaan lain mikroorganisma. Mungkin pada suautu hari nanti saintis akan menemui sejenis bakteria yang boleh melawan virus HIV !!! wow..bestnya. 4. MIKROORGANISMA JUGA BERBAHAYA ! Kita hendaklah sedar bahawa mikroorganisma boleh menyebabkan penyakit serta merosakkan makanan kita.

HIV setersnya menyebabkan mangsa mengidap AIDS. Tibi merupakan penyakit yang merebak melalui titisan cecair yang tersembur semasa pesakit batuk atau bersin. Apabila seseorang melakukan seks rambang dengan pembawa HIV maka dia akan dijangkiti virus yang berbahaya itu. Protozoa ini dipindahkan kepada mangsa lain apabila dia digigit nyamuk itu. Malaria ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh protozoa yang di bawa oleh vektor nyamuk. mengeluarkan kahak kuning kehijauan. Apabila pesakit "melepas"kan tinja itu ke dalam sungai bakteria akan dibawa sehingga seseorang meminum air itu. HIV dipindahkan ke seseorang melalui sentuhan. MENCEGAH DAN MERAWAT PENYAKIT Bagaimana kita boleh mencegah penyakit ini??? Secara umumnya terdapat 3 cara mencegah penyakit iaitu :- . mengeluarkan kahak pekat. 5. KUMPULAN MIKRORGANISMA PENYAKIT GEJALA (TANDATANDA) batuk berpanjangan. ini berlaku apabila seseorang berkongsi pakaian. Mikroorganisma yang terdapat dalam tisisan cecair ini akan memasuki sistem pernafasan mangsa dan menyerangnya. Bakteria penyebab taun hidup dalam tinja(tahi) pesakit.Jadual berikut menunjukkan beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma. Taun pula merebak melalui air yang tercemar. (lihat imej peparu yang diserang tibi) cirit birit dan muntah demam berpanjangan selalu sakit kulit gatal-gatal Bakteria tibi (batuk kering) Bakteria Protozoa Virus Kulat taun malaria AIDS Kurap Penyakit ini boleh merebak melalui beberapa cara. Kurap juga merupakan sejenis penyakit yang di sebabkan sentuhan.

Kitar Hidup Nyamuk Kitar Hidup Lalat PENSTERILAN SEBATIAN KARBON 1. Hidrokarbon ialah sebatian organik yang mengandungi unsur karbon dan hidrogen di dalamnya.CARA PENCEGAHAN APA YANG DILAKUKAN CONTOH PENYAKIT YANG DICEGAH KAWALAN "VEKTOR" Vektor seperti lalat dan nyamuk dihapuskan dengan racun serangga atau menggunakan Denggi dan ubat jentik-jentik untuk Malaria menghapuskan larva. Sebatian tak organik . Terdapat 2 jenis sebatian karbon. Sebatian organik .sebatian karbon yang berasal dari benda hidup (haiwan & tumbuhan b. ALKOHOL SEBAGAI SEBATIAN KARBON . a. APA ITU SEBATIAN KARBON? Sebatian karbon ialah bahan kimia yang mengandungi unsur karbon didalamnya. Hidrokarbon berasal dari petroleum.Sebatian karbon yang buakan berasal dari benda hidup (batu & mineral) Protein ialah satu contoh sebatian organik manakala kalsium karbonat ialah sebatian tak organik. arang batu atau gas asli. 2.

hidrogen dan oksigen tetapi dalam komposisi yang berlainan. Lihat perbezaan antara lemak tepu dan tak tepu dibawah :LEMAK TEPU Berasal dari sumber haiwan seperti lembu. lemak [FAT] juga mempunyai unsur yang sama iaitu karbon. Pengambilan alkohol boleh memudaratkan kesihatan manusia.Alkohol adalah bahan yang mengandungi unsur karbon. kemalangan jalanraya dan kecacatan fetus. Alkohol juga boleh bertindak balas dengan asid organik untuk menghasilkan ESTER. Kehadiran alkohol dalam badan boleh merosakkan hati (sirosis hati) dan seterusnya boleh mengakibatkan penyakit jantung. Etanol dan propanol adalah contoh alkohol. LEMAK JUGA SEJENIS SEBATIAN KARBON Seperti alkohol. Penapaian dilakukan apabila yis menukarkan glukosa menjadi alkohol dan karbon dioksida. 3. Alkohol mempunyai sifat istimewa seperti boleh larut dalam air dan senang terbakar untuk menghasilkan nyalaan biru. Dalam bidang perubatan alkohol boleh digunakan untuk membasmi kuman dan digunakan sebagairamuan ubat batuk. Ketagihan alkohol telah menimbulkan banyak masalah sosial seperti penderaan kanak-kanak. hidrogen dan oksigen di dalamnya. Ester ialah bahan kimia berbau wangi yang sering digunakan untuk membuat perisa buah-buahan. alkohol digunakan sebagai bahan api kenderaan. [nama tersebut berakhir dengan OL] Lihat cara bagaimana menamakan ahli kumpulan alkohol lain Alkohol boleh dihasilkan melalui proses "penapaian" [alcoholic fermentation]. Alkohol selalunya digunakan untuk membuat minuman keras. Di sesetengah negara. babi dan kambing Keadaan pepejal pada suhu bilik LEMAK TAK TEPU Berasal dari sumber tumbuhan seperti kacang soya dan kelapa sawit Keadaan cecair . Ia menyebabkan gangguan sistem saraf dan menyebabkan seseorang tidak berfikiran waras. Lemak terbahagi kepada 2 jenis iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu.

KELAPA SAWIT SEBAGAI SUMBER LEMAK KITA DAN SUMBER PENDAPATAN NEGARA Minyak kelapa sawit berasal dari buah kelapa sawit (gambar atas kiri). Walau bagaimanapun. kita hendaklah memilih jenis lemak yang kita makan.Mempunyai takat lebur yang tinggi Tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi banyak kolestrol Takat lebur yang rendah Tidak memudaratkan kesihatan kerana kandungan kolestrol yang rendah Lemak berfaedah kepada badan kerana ia memberi tenaga.D. Minyak kelapa sawit tertumpu di kawasan sabut dan isirung. Buah kelapa sawit mengandungi sabut. 4. Sila perhatikan struktur buah kelapa sawit berikut :- . minyak kelapa sawit yang berasal dari sabut disebut sebagai minyak sawit [palm oil] dan minyak yang berasal dari isirung disebut minyak isirung [palm kernel oil]. Kolestrol yang berlebihan itu boleh terenap di dalam lumen arteri yang menyebabkan pengaliran darah tersekat. Selain daripada itu ia juga membawa vitamin A. Ini menyebabkan jantung terpaksa mengepam darah dengan lebih kuat. Oleh itu jagalah pengambilan makanan anda.E dan K yang sangat penting kepada badan. Lemak tepu yang mengandungi kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung. Lama kelamaan jantung akan "letih" dan tidak boleh menanggung beban kerja yang lebih. tempurung dan isirung.

Oleh sebab itu penyelidikan dan pembangunan kelapa sawit adalah sangat penting. Ia juga telah dikenal pasti sebagai sumber vitamin A dan E yang baik. Minyak Kelapa sawit juga merupakan sumber pendapatan ekspot negara. Minyak kelapa sawit digunakan untuk membuat minyak masak. Industri kelapa sawit penting kerana ia menyediakan banyak peluang pekerjaan di ladang. Minyak kelapa sawit telah dikenal pasti sebagai satu sumber bahan api kenderaan.Pemprosesan Minyak Kelapa sawit melibatkan :a. b. Pensterilan . Pengekstrakan . majerin dan sabun. 5.Minyak diperah dari buah kelapa sawit dengan "penekan skru". Semua aktiviti penyelidikan berkaitan dengan industri kelapa sawit dilaksanakan oleh MPOB (Malaysian Palm Oil Board). Ia berkhasiat kerana ia mengandungi vitamin A dan E yang tinggi.Minyak kelapa sawit ditulenkan dengan mengalirkannya kedalam "karbon diaktifkan" untuk membuang bau dan menjernihkannya. Penulenan . SABUN SEBAGAI SATU PRODUK MINYAK KELAPA SAWIT . c.Tandan (gambar atas kanan) dan buah disembur dengan stim untuk membunuh mikroorganisma dan melembutkan tandan. Potensi kelapa sawit amatlah besar.

Sifat ini menyebabkan sabun sangat sesuai digunakan sebagai ejen pencuci. . Rantai panjang ini ialah kanji. Polimer sintetik ialah polimer buatan manusia dengan menggunakan bahan kimia. dah lihat. Sabun yang terhasil dimendakkan oleh garam dan seterusnya ditapis untuk membentuk pepejal sabun.susahnya nak sebut). Molekul Minyak kelapa sawit dipecahkan oleh tindakan haba dan alkali pekat (Natrium hidroksida). Perspeks ialah polimer sintetik. Sabun terbentuk dari molekul gliserol dan asid lemak.. Perspeks ialah polimer yang keras. Perspek digunakan untuk membuat kerangka basikal.Sabun diperbuat daripada minyak kelapa sawit.. Polimer asli ialah polimer yang berasal dari benda hidup. Perspek juga boleh digunakan untuk membuat lampu kereta mewah. Para saintis telah bersetuju memangggil kanji sebagai satu "POLIMER" dan glukosa sebagai "MONOMER". Ia terbina dari sejenis bahan kimia iaitu metil metakrilat (Puiii. Polimer secara ringkasnya adalah rantai panjang molekul-molekul. "Kepala" Molekul sabun suka kepada air manakala "ekor"nya suka kepada gris. Mekanisme tindakan pencucian gris dari kain adalah seperti berikut :Ekor molekul sabun melekat pada gris--->Kepala molekul sabun berada dalam air---> Apabila air cucian dikocak. Para saintis mendapati bahawa beribu-ribu glukosa membentuk rantai panjang. Seperti contoh di atas. Metil metakrilat ni sebenarnya ialah monomer bagi perspeks. 6.. molekul sabun akan menarik gris keluar dari kain----> Kekotoran tertanggal dari kain. Nak lihat apa kegunaannya? Klik kat sini ya... APA ITU POLIMER? Tahukah anda nasi yang anda makan setiap hari adalah terdiri daripada glukosa. Mari kita kaji dengan lebih mendalam sejenis polimer asli yang banyak terdapat di negara kita. kanji ialah polimer asli kerana ia berasal dari tumbuhan padi. terdapat 2 jenis polimer. Ha. Dalam dunia kita. Monomer pula ialah molekul yang membentuk polimer itu. bahan yang terdapat dalam nasi.

Getah asli sangat kenyal. ia juga boleh menggumpal secara semula jadi. Getah asli boleh diperolehi dari pokok getah. Ini adalah disebabkan oleh molekulnya yang mudah menggelongsor antara satu sama lain apabila ditarik. Pokok getah yang ditoreh. larutan ammonia ditambahkan kedalam lateks. Lateks boleh dibekukan (istilah yang sesuai ialah "menggumpal") dengan mencampurkan asid etanoik kedalamnya. . Untuk mencegah penggumpalan pula. Kepingan getah asli seterusnya diproses untuk menghasilkan barangan lain seperti tayar. Ia digunakan sebagai sumber bahan api. 8. Ini membolehkan lateks dihantar ke kilang penggumpalan dengan menggunakan lori tangki. Getah asli merupakan satu lagi sumber pendapatan negara. Disebaliknya Penyahpolimeran ialah proses memecahkan polimer untuk menghasilkan monomer. makanan. Ini menyebabkan industri getah boleh menyumbangkan pendapatan yang lumayan kepada negara. Rangkai silang ini menghalang rantaian molekul getah dari menggelongsor. sarung tangan dan kondom. Atom sulfur boleh mengikat molekul getah untuk membentuk "rangkai silang sulfur". Polimer ialah molekul besar dan panjang monomer-monomer. Ini adalah kerana ia mudah diserang oleh bakteria. POLIMER ASLI Imbas kembali sebelum kita teruskan. Ia dilakukan dengan memasak getah asli dengan serbuk sulfur. Proses "Pemvulkanan" getah digunakan untuk mengeraskan getah asli. mengeluarkan susu getah yang disebut "lateks". Getah asli merupakan polimer semulajadi yang sangat penting kepada manusia. Getah menjadi keras. Bakteria tersebut menghasilkan asid yang seterusnya menggumpalkan lateks.7.minuman dan tayar. Pempolimeran ialah proses menyatukan monomer-monomer untuk membentuk polimer. PENGARUH SEBATIAN KARBON KEPADA KEHIDUPAN Sebatian karbon mempunyai banyak kegunaan kepada manusia. Getah asli ialah satu contoh polimer yang terdiri dari rantaian monomer "isoprena". Monomer ialah molekul kecil. Getah asli telah divulkankan [getah tervulkan] sesuai digunakan untuk membuat tayar. Ini memudahkan pengusaha menjadikan ia dalam bentuk kepingan yang mudah dijual. Jika latek didedahkan.

aktiviti dan iklim. lemak dan protein. KELAS MAKANAN Karbohidrat Lemak protein NILAI KALORI SUMBER (kilokalori) 4 nasi 9 minyak masak 4 ikan dan daging Rujuk nilai kalori makanan-makanan di Malaysia Setiap individu memerlukan kalori yang berbeza. Mereka ialah karbohidrat. kita juga memerlukan kalori yang lebih. AMALAN NUTRISI YANG BAIK Terdapat 3 kelas makanan utama dalam makanan kita. Teknologis polimer menyelidik dan cuba memperluaskan kegunaan sebatian karbon seperti polimer. umur. Golongan lelaki memerlukan lebih kalori kerana mereka lebih aktif. Jika kita tinggal di tempat yang sejuk.Oleh sebab itu ramai ahli sains telah berkecimpung dengan aktifnya dalam aktiviti penyelidikan sebatian karbon. Saiz badan yang besar juga memerlukan kalori yang tinggi kerana ia mengandungi sel yang lebih banyak. Ini bergantung kepada jantina. Bayangkanlah jika kenderaan anda tidak bertayar. Pembangunan produk baru penting supaya hidup manusia lebih sejahtera. saiz badan. Ini perlu untuk menggantikan haba yang hilang. Pekerja atau ahli sukan memerlukan kalori tinggi untuk menampung aktiviti yang cergas. . Apa akan terjadi??? NUTRISI DAN PENGELUARAN MAKANAN 1. Golongan kanak-kanak dan remaja yang sedang tumbuh pesat juga memerlukan lebih kalori kerana metabolisme (keperluan tenaga asas) mereka tinggi. Ketiga-tiganya mempunyai "nilai kalori"(kandungan tenaga) tertentu seperti jadual berikut. Kita hendaklah berterima kasih terhadap sumbangan mereka.

TUMBUHAN SEBAGAI "PENGELUAR MAKANAN" Tumbuhan adalah kawan kita !. maka berlakulah masalah kesihatan. Jadual berikut menyenaraikan beberapa contoh masalah kesihatan itu. Proses fotosintesis ini berlaku dengan bantuan cahaya matahari (foto). MASALAH KESIHATAN Malnutrisi PUNCA Kekurangan kalori Tabiat tidak mahu makan kerana ingin menguruskan badan CARA CARA MENCEGAH MERAWAT Makan makanan Sangat kurus dan Memberi zat seimbang dan tidak bertenaga tambahan mencukupi GEJALA Anoreksia Terlalu kurus Pendidikan Kaunseling Kelihatan terlalu gemuk. Ini adalah kerana ia menghasilkan makanan melalui satu proses yang digelar "fotosintesis" (Photosynthesis).Apabila seseorang mengambil kalori yang tinggi atau terlampau rendah.Pada masa yang sama tumbuhan juga menghasilkan gas oksigen. Pengambilan Kegendutan pengumpulan kalori berlebihan lemak di bawah kulit Serangan penyakit Penyakit Jantung Makan makanan jantung dan cepat dan Tekanan berlemak letih apabila Darah Tinggi berlebihan melakukan aktiviti fizikal Mengawal pengambilan makanan Bersenam atau mengambil ubat dari doktor Mengurangkan makanan berlemak Pembedahan dan pengambilan ubat "Piramid makanan" merupakan satu carta yang boleh menolong kita menyelia jenis makanan yang kita makan. Makanan ini kebanyakannya dalam bentuk kanji. . Semasa fotosintesis tumbuhan menukarkan air dan karbon dioksida kepada makanan. 2. Kita hendaklah mengurangkan makanan yang terdapat di atas piramid dan makanan yang tersenarai di bawah bolehlah diambil dalam kuantiti yang lebih banyak.

UNSUR KESAN KEKURANGANNYA Nitrogen (N) Daun menjadi kuning Akar sedikit dan lemah. Pereputan dilakukan oleh bakteria saprofit untuk menghasilkan sebatian ammonium.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak. "KITAR NITROGEN" (NITROGEN CYCLE) Nitrogen di atmosfera boleh dikitar semula. tumbuhan juga memerlukan nutrien(zat makanan) tertentu untuk terus hidup.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit. Pengikatan nitrogen dari udara berlaku melalui 2 cara iaitu tindakan kilat dan aktiviti bakteria pengikat nitrogen. Nutrien terbahagi kepada 2 jenis iaitu :• • Makronutrien . Nitrogen ini ditukar kepada ion nitrat yang akan diserap oleh tumbuhan. 3. Apabila tumbuhan dan haiwan mati ia akan reput.P dan K. Berikut adalah beberapa contoh Makronutrien dan Mikronutrien. CONTOH Karbon (C) Hidrogen (H) Oksigen (O) Nitrogen (N) Fosforus (P) dan Makronutrien Kalsium (Ca) Mikronutrien Boron (B) Zink (Zn) dan Kuprum (Cu) JENIS Kekurangan nutrien akan menjejaskan pertumbuhan tumbuhan. Jadual berikut menunjukkan kesan kekurangan nutrien N. Mikronutrien .Seperti manusia. Sebatian ammonium seterusnya ditukarkan menjadi nitrit dan nitrat. Fosforus (P) Bunga dan buah sedikit. . Kalium (K) Batang lemah. daun menjadi unggu Tompok perang pada daun. Nutrien yang larut air itu diserap dari tanah melalui akar. Nitrat akan diserap oleh tumbuhan semula.

Oleh itu kita hendaklah sama-sama menjaga dan memelihara tumbuhan dengan baik. klik disini untuk melihat kitar nitrogen 4. Nitrogen ini akan dibebaskan ke udara semula. Ia boleh menukarkan nitrat dalam tanah menjadi nitrogen. JANGAN MEMBAZIR ! Pada masa yang sama kita harus bersyukur kerana Tuhan telah mengurniakan makanan yang cukup untuk kita.Terdapat sejenis bakteria yang istimewa bernama "Bakteria Pendenitratan". Kitar ini menyebabkan kandungan nitrogen dalam udara dan bumi sentiasa seimbang. 5. PELIHARA TUMBUHAN SUPAYA HIDUP SEJAHTERA seperti yang anda sudah ketahui. tumbuhan memainkan peranan yang amat penting ke atas kehidupan manusia. Kita hendaklah menjaga dan menghargai . Kita tidak boleh menebang pokok-pokok dengan sewenang-wenangnya kerana tanpa pokok tiadalah oksigen.

Pernahkah anda terfikir kenapa penumpang dalam bas terhumban ke hadapan apabila bas itu berhenti tiba-tiba? Penumpang itu mempunyai inersia. Basikal digerakkan oleh kaki kita. mereka mendapati bahawa lebih banyak jisim sesuatu benda maka ia juga mempunyai inersia yang tinggi. Para saintis telah mendapati satu perhubungan yang amat menarik berkaitan dengan jisim dan inersia. Sebab itulah kita mesti menggunakan tali pinggang keselamatan apabila menaiki kenderaan. Putaran hab ini menyebabkan tayar belakang berpusing dan seterusnya menggerakkan . GERAKAN 1. Penumpang yang mempunyai badan lebih besar (berjisim besar) akan terhumban lebih jauh. Jika terlebih makanan. JISIM DAN INERSIA Jisim ialah kuantiti jirim yang terkandung dalam sesuatu benda. Melalui pemerhatian. Rantai yang dihubungkan dengan hab (gear belakang) akan menggerakkan hab ini.sumber makanan kita dan pembaziran hendaklah dielakkan. ia akan menggerakkan gegancu (gear) yang akan menarik rantai. Apabila injak (pedal) dikayuh. Anda sudah pastilah akan melihat budak yang lebih besar akan berhayun lebih lama berbanding budak yang kecil. Jisim sesuatu benda tidak berubah walaupun dibawa ke bulan. Kenderaan tidak berenjin dan kenderaan berenjin. Cuba anda perhatikan senario dua orang budak yang bermain buaian di padang permainan. ia boleh diproses supaya boleh digunakan semasa kekurangannya. Inersia pula merupakan satu sifat semulajadi sesuatu benda yang ingin mengekalkan kedudukannya. iaitu mereka cenderung untuk terus bergerak ke hadapan walaupun telah diberhentikan. KENDERAAN DARAT Terdapat 2 jenis kenderaan di darat. 2. Kenderaan berenjin yang paling popular ialah motosikal dan kereta (macam kereta Proton kita tu!!!). Kenderaan tidak berenjin termasuklah kereta lembu dan basikal (bujang lapuk).

Pada masa kini terdapat 2 jenis enjin. Kenderaan berenjin pula mendapat tenaga dari pembakaran bahan api seperti petrol dan diesel. Mampatan Kuasa dan Ekzos. Pew !!!!. ENJIN PETROL 4 LEJANG mempunyai palam pencucuh sebagai sumber bunga api. ENJIN PETROL 2 LEJANG injap tidak berasingan ENJIN PETROL 4 LEJANG injap berasingan INJAP . Mengayuh basikal lebih senang kan???.. iaitu 2 lejang(two stroke) atau 4 lejang(four stroke). Enjin 2 lejang mempunyai 2 lejang iaitu lejang ke atas dan lejang ke bawah. Pembakaran bahan api berlaku dalam enjin. Keempat-empat lejang ini mempunyai gabungan kedudukan omboh dan injapinjap yang berbeza seperti ditunjukkan dalam jadual dibawah.teruknya nak menjelaskan.. KEDUDUKAN KEDUDUKAN KEDUDUKAN LEJANG OMBOH INJAP INJAP EKZOS (PISTON) MASUK ARUHAN turun terbuka tertutup MAMPATAN naik tertutup tertutup KUASA turun tertutup tertutup EKZOS naik tertutup terbuka Walaupun petrol dan diesel boleh digunakan sebagai bahan api. enjin yang menggunakan bahan api ini adalah berbeza.basikal ke hadapan. Enjin 4 lejang pula mempunyai lejang Aruhan. kurang efisien lebih berjelaga kenderaan berat seperti lori dan bas STRUKTUR PEMBAKARAN PENGHASILAN JELAGA PENGGUNAAN Enjin petrol 2 lejang dan 4 lejang juga berbeza sedikit. lebih efisien kurang kenderaan kecil seperti motosikal dan kereta ENJIN DIESEL 4 LEJANG mempunyai pemancit.

"Prinsip Keabadian Momentum" menyatakan bahawa jumlah momentum 2 . Gear yang menyambungkan aci pacu (drive shaft) membenarkan aci pacu berputar. Sebagai contoh. maka pecutan ialah :pecutan = (20-0)/5 Pecutan = 4 ms-2 4. Bagi sesebuah kereta.PEMBAKARAN tidak efisien SAIZ kecil pam air atau pemotong PENGGUNAAN rumput (bush cutter) efisien besar kereta dan motosikal Pergerakan omboh ke bawah dan ke atas akan memutarkan aci engkol. Kita boleh mengira pecutan sesuatu objek bergerak jika kita tahu laju awal dan laju akhir. APA ITU LAJU. Momentumnya ialah :100 x 10 = 1000 kgms-1 Saintis telah menyatakan satu prinsip yang menarik berkaitan momentum. pecutan=(laju akhir . sebuah kenderaan yang berjisim 100 kg bergerak dengan kelajuan 10ms-1.laju awal)/masa perubahan laju Jika sebuah kereta bergerak dari keadaan pegun (0 ms-1) sehingga ke laju 20 ms-1 dalam masa 5s. HALAJU DAN PECUTAN Laju ialah jarak pergerakan sesuatu dalam masa tertentu. MOMENTUM Momentum ialah jisim sesuatu benda bergerak darab halajunya. Unitnya ialah meter per saat (ms-1). Putaran aci pacu menyebabkan gandar yang berhubung dengan roda berputar dan menghasilkan gerakan ke hadapan. laju boleh dibaca dengan menggunakan "speedometer". Pecutan pula ialah kadar perubahan laju yang disukat dalam unit meter per saat per saat (ms-2). 3. Halaju pula berbeza sedikit dengan laju kerana ia mempunyai unsur arah..

Konsep digunakan dalam sistem hidraulik. Penemuan konsep momentum mempunyai kesan yang mendalam terhadap kehidupan manusia. Sistem hidraulik digunakan dalam jek hidraulik (digunakan untuk mengangkat lori bila tayar rosak). 7. 5. Tekanan = Daya/luas (Nm-2) Tekanan boleh dikurangkan jika kita menambah luas permukaan kasut apabila berjalan dalam lumpur. Reka bentuk bampar kereta yang senang menyerap hentakan telah menyelamatkan banyak nyawa. Tekanan yang dipindahkan ke omboh besar ini digunakan untuk menggerakkan beban yang besar. TEKANAN Tekanan ditakrifkan sebagai daya dibahagi luas. penumpang yang lebih berat (berjisim tinggi) akan mengalami kecederaan yang teruk. GERAKAN DI AIR Kapal. kapal selam dan hoverkraf merupakan kenderaan di air. Walau bagaimanapun kita hendaklah berhati-hati supaya kemalangan tidak berlaku. . Tekanan juga boleh berlaku dalam cecair. 6. tekanan tersebut akan dipindahkan sama rata dalam bendalir tersebut. Ini boleh mengelakkan kita dari terbenam dalam lumpur. Setiap kenderaan ini mempunyai prinsip gerakannya yang tersendiri. SISTEM HIDRAULIK Apabila sesuatu tekanan dikenakan keatas bendalir. Selain itu ia juga digunakan dalam sistem brek lori.objek yang bergerak adalah dikekalkan sehinggalah ia diganggu oleh daya dari luar. Dalam sesuatu perlanggaran kereta. Tekanan yang dikenakan keatas omboh kecil akan dipindahkan ke omboh besar. Penggunaan tekanan dalam bendalir menolong dalam operasi sistem hidraulik.

8. ini menyebabkan momentum yang akan menolak kapal terbang ke hadapan pada kelajuan yang amat tinggi. Bila air dipam keluar dari tangki balast ini. Beliau telah menemui beberapa prinsip yang penting. kapal selam akan tenggelam. KENDERAAN UDARA Kapal terbang. Apabila air dimasukkan ke dalam tangki balast. Bentuk ini menyerupai bentuk ikan. Udara yang terperangkap dalam karung ini mengurangkan seretan (seolah-olah hoverkraf itu terapung). Tekanan tinggi dari bawah . Hoverkraf pula mempunyai karung yang memerangkap udara hasil tolakan enjin. daya tujah keatas adalah sama dengan berat bendalir yang tersesar keluar. Prinsip ini adalah merupakan asas pergerakan tenggelam dan timbulnya kapal selam. "Prinsip Archimedes" menyatakan bahawa bila satu benda direndam dalam air. Bebaling (propeller) menolak air kebelakang untuk menghasilkan momentum yang menolak kapal ke hadapan. Terdapat seorang ahli sains bernama Archimedes yang suka mengkaji sifat bahan di dalam air. Oleh kerana pergerakan di air menghasilkan daya geseran yang tinggi maka kenderaan air telah direka supaya mempunyai bentuk "larus" (streamline).Kapal digerakkan oleh bebaling yang diputarkan oleh enjin. roket dan helikopter merupakan kenderaan udara. Daya angkat kapal terbang adalah disebabkan struktur sayap yang dikenali sebagai "aerofoil". Kipas menolak udara ke belakang dan menghasilkan "daya tujah" ke hadapan. kapal selam akan timbul. Pergerakan udara yang amat tinggi di atas sayap kapal terbang menghasilkan satu kawasan tekanan rendah. Kapal terbang mempunyai enjin jet yang menolak udara pada kelajuan tinggi ke belakang.

"We salute you". peranan kitar semulajadi amatlah penting. BAB 5 PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR 1. Prinsip ini dikenali sebagai prinsip "Bernoulli". Roket merupakan kenderaan udara dan angkasa yang menggunakan cecair oksigen dan cecair hidrogen sebagai sumber bahan api. air dan udara telah banyak mengubah cara hidup manusia. Terima kasih saintisku. Kehidupan manusia lebih selesa kerana boleh bergerak kemana-mana bahagian dunia dengan pantas dan selamat. Momentum yang terhasil menolak roket ke atas. Keseimbangan ini dapat mengekalkan kehidupan. 9. Kenderaan di darat. Pembakaran dua bahan ini menghasilkan gas panas yang tertolak ke bawah pada kelajuan tinggi. TERIMA KASIH SAINTISKU" Kita harus bersyukur dan berterima kasih kepada saintis yang telah menolong manusia merekacipta kenderaan. Untuk mencapai keseimbangan alam. KESEIMBANGAN ALAM Keseimbangan alam bermaksud keadaan di mana interaksi antara organisma atau antara organisma dengan alam sekitar.sayap menolak sayap ke atas untuk menghasilkan satu daya angkat. Sumber oksigen diperlukan kerana ruang angkasa tiada oksigen yang boleh digunakan untuk pembakaran. Antara kitar semula jadi tersebut adalah :• • • Kitar karbon Kitar Nitrogen kitar air .

manusia juga menyumbang kepada pencemaran alam sekitar. kita juga sering diancam oleh bencana alam.Kesemua kitar semula jadi itu membolehkan organisma terus hidup dan beranak. Tumbuhan pula mengeluarkan makanan dan sumber oksigen untuk haiwan. kemarau(drought). MELINDUNGI ALAM SEKITAR . merosakkan habitat(tempat tinggal haiwan) menyebabkan kematian haiwan dan tumbuhan Mengganggu kitar semula jadi Pencemaran alam sekitar 2. karbon dioksida yang terbebas semasa respirasi (pernafasan) digunakan oleh tumbuhan. Antara kesan bencana alam ini ialah :a. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan punca pencemaran adalah disebabkan oleh aktiviti manusia. 3. Dalam industri pertanian pula. b. c. banjir(flood) dan taufan(tornado) boleh menyebabkan keseimbangan alam tergugat. gempa bumi(earth quake). KESAN PENCEMARAN Selain daripada bencana alam. Penggunaan kenderaan dan jentera yang menggunakan bahan api fosil(petrol dan diesel) menyebabkan pencemaran udara yang teruk. penggunaan racun yang berleluasa boleh mengancam keselamatan alam sekitar. Jika hendak disenaraikan punca pencemaran. Sumber makanan seperti daging dan ikan mengandungi DDT yang seterusnya akan di makan oleh manusia. Kebakaran hutan(forest fire). Air yang tersejat ini membentuk awan dan turun semula ke bumi sebagai hujan. air tersejat dari proses transpirasi tumbuhan dan respirasi haiwan. Insektisid(racun serangga) seperti DDT boleh masuk ke rantai makanan. Kilang-kilang yang didirikan boleh menghasilkan sisa toksik(beracun) seperti bahan buangan radioaktif dan merkuri. Dalam kitar air pula. d. Selain dari keseimbangan alam. Hasil pembakaran bahan api fosil menghasilkan gas beracun seperti karbon monoksida dan sulfur dioksida. nitrogen digunakan untuk membekalkan nutrien kepada tumbuhan. Dalam kitar nitrogen. amatlah banyak sehinggakan website ini tak cukup untuk menampung senarai tersebut. Dalam kitar karbon pula. Letupan gunung berapi(volcano).

. Penipisan ini menyebabkan sinaran U/V matahari menembusi atmosfera dan menyebabkan penyakit kulit. Antaranya ialah :a. Menukar CFC kepada HCFC yang lebih selamat. Mengurangkan pembakaran. Adalah penting kita menggunakan kebijaksanaan kita untuk mengurus sumber alam ini supaya ia kekal lebih lama untuk digunakan oleh generasi yang akan datang. Menghadkan aktiviti pembalakan dengan menuai kayu balak yang matang sahaja. Penipisan Lapisan Ozon (Depletion of Ozone Layer) . c. Beberapa langkah yang praktikal ialah :a. Mencari sumber tenaga alternatif seperti tenaga solar. kehidupan kita juga sedang diancam oleh kekurangan sumber alam. Makanan. Fenomena ini juga dikenali sebagai "Kesan Rumah Hijau" (Green House Effect). b. Mengharamkan penggunaan pukat harimau yang boleh merosakkan terumbu karang (coral reef).Akibat pencemaran yang teruk. ii. banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk tujuan ini. pelbagai isu berkaitan dengan alam sekitar timbul.Gas Klorofluorokarbon (CFC) yang digunakan dalam peti sejuk dan aerosol bertindak balas dengan lapisan ozon dan seterusnya menipiskannya. Gas ini memerangkap haba dan menyebabkan suhu di bumi meningkat. MENGURUS SUMBER ALAM YANG TERHAD Selain daripada masalah pencemaran. b. iv. Pemanasan Global (Global Warming) . Mengawal pembukaan tanah baru dengan melakukan kajian terperinci berkaitan kesannya kepada alam sekitar sebelum sesuatu projek dilaksanakan. Kita hendaklah melindungi alam sekitar kita. Kayu kayan yang tidak mempunyai nilai komersial yang tinggi tidak harus ditebang.dimana suhu bumi kita meningkat akibat daripada peningkatan gas karbon dioksida diatmosfera. logam dan bahan api merupakan sumber alam yang kian berkurangan akibat daripada penuaian berleluasa dan penggunaan yang tidak terancang. i. iii. Menanam pokok Perhutanan semula(reforestation) 4. v. air.

Sebagai contoh kita hendaklah mengitar semula plastik dan kertas supaya kita tidak perlu menuai hasil petroleum dan kayu-kayan. 5. Ini dapat dicapai jika kita mengubah sikap kita. Setiap orang yang inginkan kehidupan yang lebih sejahtera harus memainkan peranan yang proaktif.d. memperbaiki rupa makanan dan . Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. Menghadkan aktiviti perlombongan dan mencari idea baru untuk menggunakan bekas lombong. PERKEMBANGAN TEKNOLOGI MAKANAN Penduduk di negara kita sangat untung kerana mempunyai banyak makanan. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual segar. memudahkan pencernaan. UBAH SIKAP KITA ! Kehidupan kita akan lebih sejahtera jika kita hidup dalam alam sekitar yang bersih dan sihat. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :• • • menggelakkan makanan dari dirosak oleh mikroorganisma. Kadang kala. "MARILAH KITA SAMA-SAMA MEMELIHARA DAN MEMULIHKAN ALAM SEKITAR KITA" SILA BACA Pemanasan Global Penipisan Lapisan Ozon Kesan Rumah Hijau Tenaga Alternatif Pembalakan Terpilih Kesan DDT BAB 6 PENINGKATAN PENGELUARAN DAN TEKNOLOGI MAKANAN 1.

PENYEJUKBEKUAN[FREEZIN Simpanan Ikan. Waktu Kemusnahan Pemanasan simpanan vitamin adalah cecair pada adalah tidak sedikit dan o Susu. cahaya Makanan dan PENDEHIDRATAN[DEHYDRAT matahari atau Bunga tahan lama kebanyakan ION] Kekwa. a serta bahan toksik dari tin.jadual lagi. mikroorganism dipateri. Manusia telah memperkenalkan beberapa kaedah pemprosesan makanan. Sayur dalam garam. Sama maksud dengan "pengeringan". disimpan lama PENGETINAN[CANNING] terdedah pada suhu Ayam dan dan senang kepada 116oC . Makanan Makanan G] dalam peti Daging boleh susah untuk . tuna dibawa jangkitan ditutup dan kemana-mana... Phuii. boleh dilakukan. Mari kita tinjau satu persatu seperti jadual dibawah. CONTOH KELEMAHA KAEDAH CARA MAKANA KEBAIKAN N N Tin mahal dan jika tin kemek makanan boleh diletakkan Makanan menyebabkan dalam tin dan Kari boleh makanan dipanaskan Daging.121oC. Tak putusputus dengan jadual ya. Rasa berubah Masin. Jisim makanan Makanan kurang dan dijenur senang Ikan dibawah dibawa. dijangkiti Penggunaan mikroorganis oven juga ma. Wain lama dan PEMPASTEURAN[PASTEURIZA suhu 63 C kebanyakan TION] selama 30 min dan Jus pemprosesan mikroorganis o atau 72 C jenis ini adalah ma berbahaya selama 15 s khas untuk dibunuh cecair sahaja..• mencegah jangkitan penyakit. meletakkan dan tidak vitamin Teh dan makanan mudah termusnah.

Semasa menjalankan pemprosesan makanan. Vitamin boleh Susah dibawa Buahdikekalkan dan PENDINGINAN[CHILLING] buahan. yang mahal.Lembu. dan PEMBUNGKUSAN memerlukan kedap udara Keropok mengurangkan VAKUM [VACUM PACKAGING] mesin setelah udara dan Daging ruang pemvakuman didalamnya disejukbek simpanan. Kaya dan kicap karamel (Coklat) Perisa Monosodium Menambahkan glutamat (MSG) Makanan ringan rasa supaya lebih nama pasaran dan mee sedap ialah "ajinomoto" .5oC disimpan lama. memerlukan serangga dan kentang kos yang memperlahank mahal. Tahan lama mahal dan dalam plastik Sosej. disedut keluar. u Makanan didedahkan Mungkin kepada sinaran mendatangkan radioaktif Biji Benih. sejuk dibawah Sosej dan -18oC Ais krim Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0oC . kesan untuk Bawang Vitamin tidak PENYINARAN[RADIATION] sampingan dan membunuh dan termusnah. dibawa dan memerlukan kos yang tinggi. Bahan Kimia ini mempunyai fungsi yang tertentu :BAHAN KIMIA Bahan Awet FUNGSI Menyebabkan makanan tahan lama Menyebabkan makanan kelihatan sedap CONTOH BAHAN KIMIA Garam dan Gula CONTOH MAKANAN Buah-buahan kering dan sos Pewarna pandan (hijau). dan tahan memerlukan Mentega lebih lama kos yang tinggi dan Telur Makanan Kacang Kos yang disimpan tanah. an percambahan. Sayursayuran. pengilang akan menambahkan bahan kimia.

kita harus juga menggunakan teknologi moden. 2..) Vitamin E dan BHT Minyak masak Walaupun pada mulanya penggunaan bahan kimia menolong dalam pemprosesan makanan.apa benda selalu bubuh lam ni?) burger tu lah. Penggunaan bahan kimia merbahaya seperti nitrit dalam daging dapat dihalang. Kacukan lembu tenusu (menghasilkan susu) dengan baka dari iklim tropika menghasilkan baka yang boleh menghasilkan susu yang banyak dan tahan cuaca panas.. penggunaan yang berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan (kesan buruk). Buah betik eksotika menghasilkan buah yang manis dan besar. Penggunaan Teknologi Moden Selain menggunakan baka yang bermutu tinggi. gatal dan kanser. USAHA MENINGKATKAN KUALITI MAKANAN Disebabkan pertambahan penduduk. Penggunaan mesin juga meningkatkan produktiviti. Penggunaan bahan kimia seperti sulfur dioksida. Terdapat pelbagai cara ia dapat dilakukan. Penggunaan teknologi pengklonan dapat . Oleh itu kerajaan telah menggubal undang-undang untuk melindungi pengguna dari bahan kimia makanan yang tidak dikawal. Kejayaan yang telah kita capai adalah seperti penghasilan kelapa sawit jenis tenera yang menghasilkan banyak buah dan minyak. Nitrit telah terbukti boleh menyebabkan penyakit kanser. Akta makanan (1983) diwujudnya bertujuan menghindari pengilang makanan dari menggunakan bahan kimia secara berleluasa tanpa kawalan. Penggunaan mesin dalam aktiviti pertanian telah membantu para petani mengatasi masalah pekerja mahir. Penggunaan baka bermutu Usaha untuk menghasilkan baka tumbuhan dan haiwan yang bermutu tinggi sedang giat dijalankan di negara kita. asid benzoik dan asid sorbik boleh menyebabkan penyakit seperti sesak nafas..Mencegah makanan dari Penstabil termendap ke bawah Mencegah makanan Pengantiokida berlemak menjadi busuk Sos dan mayonis gam akasia (yang burgerboy (yak!!!. usaha untuk meningkatkan kuantiti (Jumlah) dan kualiti makanan hendaklah dipertingkatkan dengan aktiviti pertanian dan pemprosesan makanan.

kita hendaklah membuat pilihan bijak supaya kita boleh mendapatkan makanan yang selamat dan berzat. Maklumat yang terdapat pada pembungkus hendaklah dibaca dengan teliti sebelum membelinya. Tumbuhan yang kandungan genetiknya telah diubahsuai boleh menghasilkan buah yang besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. TANPA MAKANAN ? Bayangkan apa yang akan berlaku jika kita kekurangan makanan?. Walaupun aktiviti pemprosesan makanan dikawal rapi menggunakan Akta Makanan (1983) namun kita harus menggunakan kebijaksanaan apabila membeli makanan. Sebagai seorang konsumer (pengguna) yang bijak kita berhak untuk menolak makanan yang telah rosak serta membahayakan seperti tin yang berkarat. Selain dari usaha diatas. pendidikan petani. Usaha menghasilkan makanan dari tumbuhan ini walau bagaimanapun telah menimbulkan masalah pencemaran dan kesan buruk kepada alam sekitar. Pada akhirnya ramai yang akan mati kebuluran. Kita juga hendaklah peka supaya tidak hanya tertarik kepada pembungkus yang cantik dan maklumat yang mengelirukan seperti tanda "tanpa Kolestrol".menghasilkan hasil yang seragam yang menbolehkan pemprosesan makanan lebih senang. Sudah pastilah ramai yang akan kekurangan zat makanan akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang. "Bervitamin Tinggi" dan sebagainya. . 4. PILIHAN BIJAK Oleh kerana kita didedahkan dengan bermacam-macam jenis makanan terproses. Kualiti makanan kita juga jauh telah meningkat. Kita sangat beruntung kerana mempunyai bekalan makanan yang mencukupi. 3. Para saintis seperti teknologis makanan dan ahli pertanian telah menggunakan teknologi moden untuk menambahkan pengeluaran makanan negara. Aduan boleh dibuat menerusi Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Ini adalah kerana hasil titik peluh saintis-saintis kita yang terlibat secara langsung dalam industri makanan negara. Makanan "Gergasi" [Monster Food] Merupakan istilah yang merujuk kepada makanan yang dihasilkan dari dari tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah genetik. pengurusan tanah yang cekap serta optimum boleh meningkatkan kuantiti makanan.

Sintetik pula bermaksud bahan yang dibuat (direka) oleh manusia dengan menggunakan sumber asli seperti petroleum. APA ITU POLIMER SINTETIK Polimer ialah sejenis bahan yang mengandungi rantaian molekul panjang dan besar. Polimer Sintetik [Synthetic Polymer] bermaksud polimer yang dibuat oleh manusia. Bahan yang dibuat dari bahan petrokimia (bahan petroleumlah tu. Satu persaingan bagi industri getah kita. 2. Molekul-molekul ini juga disebut sebagai monomer. PLASTIK . 3. Semoga kita sama-sama berusaha mengekalkan keadaan dimana kita boleh membuat banyak pilihan makanan.Akhirnya kita hendaklah sedar bahawa masalah akan timbul jika pengeluaran makanan negara tidak boleh menyaingi pertambahan penduduk.. GETAH SINTETIK Getah sintetik [Synthetic Rubber] ialah getah yang hampir serupa dengan getah asli.) ini adalah lebih keras. Ia bukan berasal dari pokok getah. Sebagai individu kita hendaklah menghindari segala pembaziran makanan seperti membuang sisa makanan yang boleh dikitar semula. Nampak gaya ianya lebih baik dari getah asli. Ia dibuat dengan menggunakan proses pempolimeran. BAB7 BAHAN BUATAN DALAM PERINDUSTRIAN 1. Walau bagaimanapun ianya sangat mahal dan hanya mempunyai kegunaan yang tersendiri [specific usage] seperti digunakan untuk membuat tayar dan hos. lebih kenyal dan tahan terhadap haba dan kimia. Getah sintetik dan plastik merupakan 2 jenis polimer sintetik yang penting di negara kita.

Sifat plastic men adalah sama dengan bahan plastik iaitu mudah dibentuk dan dilenturkan. Gam Epoksi untuk membuat gam industri. JENIS PLASTIK TERMOPLASTIK • PLASTIK TERMOSET SIFAT • • Boleh diacu (dibentuk) berulang kali melalui proses pemanasan dan penyejukan. Tahan haba. • 4. Oleh itu ia sangat mencemarkan alam sekitar jika tidak diurus dengan baik. Jadual berikut memuatkan maklumat tentang kedua-dua jenis plastik ini. Pencemaran yang berasal dari polimer sintetik menyebabkan : • • • Longkang tersumbat yang seterusnya mengakibatkan banjir kilat serta pembiakan nyamuk. Tidak tahan haba. MASALAH PENCEMARAN Kedua-dua polimer sintetik diatas tahan lama dan tidak mudah mereput [Non Biodegradable]. Apabila bahan plastik dibakar ia akan menghasilkan gas toksik (beracun).Pernah tengok "plastic men"?. • • • • CONTOH (KEGUNAAN) • Bakelit untuk membuat soket elektrik. Kehidupan laut mati. Hidupan laut yang berharga itu akan pupus. Polivinil Klorida/PVC untuk membuat paip air. Politena untuk membuat beg plastik. Gas toksik ini menyebabkan . Polisterina untuk membuat bekas makanan sejuk (Ta Pau). Termoplastik [Thermo Plastic] dan Plastik Termoset [Thermoset Plastic]. Penyu yang menyangka bahan plastik adalah makanan boleh menyebabkan ia tercekik dan mati. Keluarga plastik terbahagi kepada 2 jenis. • Boleh diacu hanya sekali sahaja. Keluarga plastik juga merupakan bahan-bahan yang dibuat dari bahan petrokimia. Melamina untuk membuat pinggan mangkuk. Pencemaran udara.

Industri hiliran yang berasasaskan polimer sintetik penting dan telah dikenalpasti sebagai penyumbang kepada ekspot negara. Antara langkah-langkah yang boleh dilakukan adalah seperti : • • • Kitar Semula. Membakar bahan plastik dalam insinerator [Incinerator] supaya gas toksik yang dikeluarkan dapat dikurangkan. Ciri-ciri istimewanya seperti ringan telah menyebabkan terciptanya alat-alat seperti baldi. Semua polimer sintetik yang telah digunakan boleh dibawa kekilang untuk diproses semula kepada bahan yang berguna. KEPENTINGAN POLIMER DALAM KEHIDUPAN MANUSIA Walaupun polimer sintetik telah dikenalpasti sebagai bahan pencemar ia memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia. Kerusi kayu boleh menggantikan kerusi plastik. Beg plastik boleh diguna semula. Pembuangan serta penggunaan polimer sintetik perlu diurus dengan baik. BAB 8 ELEKTRONIK DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT .penyakit seperti kanser. Gas ini juga menyebabkan penipisan lapisan ozon. Ia merupakan satu pilihan dalam pembuatan bahan yang tahan lama dan dengan ini sangat murah. Menghadkan penggunaan plastik serta memilih untuk menggunakan bahan yang mudah "terbiodegradasi" (mereput jika dibuang) seperti kertas. pasu bunga dan kerusi yang mesra pengguna. 5. Oleh kerana negara kita menghasilkan bahan petroleum maka industri petrokimia telah menyumbangkan kepada pendapatan negara.

Gelombang radio . Gelombang radio ialah sejenis gelombang elektromagnet. Ia juga boleh bergerak dalam ruang angkasa yang vakum (tiada udara). GELOMBANG RADIO DAN SIFATNYA Pernahkah anda pergi ke tepi pantai untuk melihat gelombang air laut menghempas pantai?. Apakah persamaan gelombang air laut dengan gelombang radio. Kita akan menilai dengan lebih mendalam tentang gelombang yang sangat istimewa ini. Ia sesuai digunakan dalam komunikasi kerana ia mempunyai sifat istimewa seperti boleh membawa maklumat bunyi dan gambar. Panjang gelombang merupakan jarak antara 2 puncak gelombang itu. Pergerakannya sangat jauh dan pantas. kita boleh mengira halajunya dengan menggunakan rumus : Halaju gelombang (v) = Frekuensi (f) X Panjang gelombang dimana frekuensi ialah bilangan gelombang lengkap yang terbentuk dalam masa 1 saat. Tahukah anda bahawa kehidupan kita banyak dipengaruhi oleh gelombang radio. Gelombang ini dinamakan gelombang mekanikal kerana ia mempunyai medium iaitu air. Anda mungkin memerhatikan bentuk gelombang itu yang turun naik. Anda sudah pastilah tidak dapat melihat gelombang radio dengan mata kasar kerana ia bergerak dalam atmosfera dan angkasa (dalam bentuk vakum agaknya). Oleh kerana gelombang ini bergerak.1. Amplitud mewakili tenaga yang di bawa oleh gelombang itu. Dengan menggunakan alat tertentu kita boleh melihat bentuk gelombang radio. Lihat profil gelombang di bawah.

Satelit dan Telefon.untuk penyiaran radio tempatan. . gelombang sederhana dan gelombang pendek sesuai untuk siaran radio. Gelombang radio dalam bentuk gelombang panjang. • • • • AM = Amplitude modulation FM = Frequency modulation VHF = Very High Frequency UHF = Ultra High Frequency Mikro = Mikro Wave KEGUNAAN RADIO TV KOMUNIKASI SATELIT JENIS AM . FM . Satu lagi gelombang radio iaitu gelombang mikro sesuai untuk pancaran TV. Tahukah anda apakah komponen yang terdapat dalam kotak radio anda? Berikut ialah beberapa komponen asas radio.pada frekuensi tertentu mempunyai kegunaan tersendiri. Anda mungkin telah belajar bahagian ini dalam KHB tingkatan 3.untuk penyiaran radio berkualiti tinggi VHF. Jadual berikut menunjukkan beberapa kegunaan biasa gelombang radio. UHF dan Mikro Gelombang mikro • 2. KOMUNIKASI RADIO Satu daripada alat komunikasi yang sangat penting ialah radio.

• Induktor dapat menyimpan tenaga dalam medan magnet.• Perintang digunakan untuk mengawal jumlah arus yang mengalir dalam litar. Transistor boleh meguatkan arus elektrik serta bertindak sebagai suis automatik. • Transformer meningkatkan atau mengurangkan voltan arus ulang alik. • Kapasitor mempunyai sifat istimewa iaitu ia boleh menyimpan cas dan tenaga elektrik. Pemancar radio dan Penerima radio (Radio set). . Sistem komunikasi radio terbahagi kepada 2. • • Diod hanya membenarkan arus mengalir dalam satu arah sahaja.

Isyarat radio ini seterusnya diperkuatkan oleh amplifier supaya ia boleh disebarkan oleh aerial. . suara seseorang yang diterima oleh mikrofon ditukarkan kepada isyarat audio(bunyi).Dalam studio.Pengayun pula menghasilkan gelombang pembawa. Isyarat audio dan gelombang pembawa digabungkan dalam modulator membentuk gelombang radio. Anda bolehlah membayangkan bahawa gelombang pembawa itu sebagai kuda manakala isyarat audio itu sebagai koboi.

Satelit ialah alat yang dilancarkan ke orbit (laluan) tertentu di angkasa. Oleh kerana studio yang berlainan memancarkan gelombang radio yang berlainan maka kita menggunakan litar penala untuk memilih gelombang yang dikehendaki. Pada masa kini kita mempunyai banyak alat penghantaran maklumat yang canggih . Kabel optik (optic cabel) telah mempercepatkan penghantaran isyarat yang banyak pada sesuatu masa.Di rumah. Ia merupakan alat perhubungan perantaraan yang menghubungkan satelit bumi ke satelit bumi yang lain. TEKNOLOGI PENGHANTARAN MAKLUMAT Perkembangan teknologi maklumat telah bermula pada kurun ke-19 apabila terciptanya mesin telegraf oleh Samuel Morse yang terkenal pada masa kini dengan bahasa isyarat "morse code". apabila seseorang memainkan radio. Satelit sangat sesuai digunakan dalam siaran langsung. 3. . Satelit perhubungan Malaysia yang pertama ialah MEASAT. aerial radio tersebut menerima isyarat radio yang dipancarkan dari studio tadi. mesin faks serta satelit. Isyarat itu kemudiannya dialirkan ke pembesar suara yang menghasilkan bunyi.cepat serta berteknologi tinggi seperti telefon bimbit. Gelombang radio yang mengandungi isyarat audio dan gelombang pembawa tadi melalui litar pengesan. Gelombang pembawa dialirkan ke bumi manakala isyarat audio diperkuatkan dalam amplifier. Alexander Graham Bell pula mencipta telefon. Dalam litar ini kedua-dua isyarat itu diasingkan. Satu daripada alat penghantaran maklumat yang tercanggih pada masa kini ialah satelit.

Terdapat beberapa satelit yang digunakan sebagai teleskop angkasa.Sebagai contoh apabila perlawanan bola sepak FA Cup di England disiarkan secara langsung ke Malaysia perhubungan satelit digunakan dengan berkesan. Satelit juga telah digunakan dalam bidang ketenteraan (macam nak sepai orang lainlah tu. Satelit Bumi ini seterusnya memancarkan isyarat ke satelit angkasa kita. satelit juga digunakan dalam penyelidikan angkasa lepas.. menyukat kandungan ozon serta suhu bumi. Satelit angkasa pula memancarkan isyarat terus ke rumah kita atau ke stesen TV tempatan.. SAINTIS YANG TERLIBAT DALAM PENCIPTAAN ALAT KOMUNIKASI Perkembangan penghantaran maklumat dengan menggunakan alat komunikasi yang moden telah menyumbang kepada pembangunan negara. Isyarat dari stesen TV di England menghantar isyarat ke Satelit Bumi di sana.. Selain daripada kegunaan perhubungan. Maklumat yang dihantar dengan cepat dan tepat itu telah menyebabkan produktiviti penduduk meningkat.) 4. Sebagai contoh perdagangan dalam dan luar negeri dapat dipercepatkan. . Kita harus berterima kasih kepada jurutera-jurutera yang bertanggungjawab dalam pembinaan infrastruktur komunikasi negara. Saintis yang sentiasa berusaha mencipta alat komunikasi canggih seperti komunikasi G3 dan serta gelombang jalur lebar (Broadband Wave) harus dihargai.