MIKROORGANISMA DAN KESANNYA KE ATAS KEHIDUPAN

1. PENGELASAN Mikroorganisma dikelaskan kepada 5 Kumpulan iaitu bakteria, kulat, virus, protozoa dan alga. Setiap Kumpulan mikroorganisma ini mempunyai bentuk, saiz, cara pembiakan, nutrisi(cara pemakanan) dan habitat(tempat tinggal) yang agak berbeza. Bakteria boleh berbentuk

kokus(macam bola ping pong)

,

rod(macam sosej)

,

spirilium(macam spring)

dan

vibrio(macam simbol koma (,)) . Virus tidak mempunyai bentuk tertentu dan boleh membentuk hablur. Kesemua mikroorganisma membiak secara asek iaitu pembelahan dedua ataupun pertunasan. Yis adalah mikroorganisma dari kumpulan kulat yang boleh membiak secara pertunasan. Mikroorganisma mendapatkan nutrisi melalui 3 cara iaitu :i. ii. iii. Saprofit - menyerap makanan dari benda yang reput. Parasit - menyerap makanan dari benda hidup (haiwan & tumbuhan). Autotrofit - membina makanan sendiri.

Kebanyakan bakteria, kulat, protozoa hidup secara saprofit manakala virus hidup secara parasit. Alga adalah autotrofit. Air kolam yang berwarna hijau menunjukkan adanya pertumbuhan alga didalamnya. Dari segi saiz pula mikroorganisma yang paling besar ialah protozoa manakala yang terkecil ialah virus. Bakteria hidup di mana-mana, protozoa boleh hidup dalam kolam dan kulat pula di atas roti basah virus seperti HIV(penyebab AIDS) hidup dalam badan manusia. 2. FAKTOR YANG MEMPENGARUHI AKTIVITI Aktiviti mikroorganisma dipengaruhi oleh faktor suhu, kelembapan, nutrien, cahaya dan pH. mikroorganisma suka tumbuh pada suhu 37oC (suhu badan). Sebab itulah kita sering sakit. Saintis mendapati mikroorganisma tidak aktif dalam kedaan sejuk. Pada keadaan yang panas ia akan mati. Sebab itulah makanan yang disimpan dalam peti sejuk boleh disimpan lama kerana mikroorganisma di dalamnya tidak berpeluang membiak. Human being are smart :-). Mikroorganisma memerlukan kelembapan yang tinggi untuk hidup. Contohnya kulat suka pada kulit yang lembap. Seperti manusia,

mikroorganisma memerlukan nutrien untuk hidup. Ia sukakan bahan yang mengandungi kanji dan protein yang tinggi. Tidak seperti tumbuhan, mikroorganisma tidak sukakan cahaya malah sesetengah mikroorganisma senang mati apabila terkena cahaya matahari. Bila kita menjemur pakaian, sebenarnya kita juga menghapuskan mikroorganisma :-). 3. FAEDAH MIKROORGANISMA KEPADA KITA Mikroorganisma memainkan peranan yang penting kepada kehidupan kita. Ia menolong kita (a)mencerna makanan, (b) mereput hasil buangan dan (c) menyumbang kepada bidang perubatan, pertanian dan perindustrian. Setengah bakteria memilih usus manusia untuk hidup. Pada masa yang sama ia menolong dalam pencernaan dengan memecahkan zat-zat makanan supaya zat ini boleh diserap oleh usus kita. Kebanyakan jenis bakteria dan kulat menolong kita mereputkan bahan buangan seperti sampah sarap. Hasil pereputan ini menjadi baja yang akan diserap semula oleh tumbuhan. Dalam bidang perubatan pula sesetengah jenis kulat digunakan untuk membuat antibiotik(ubat). Antibiotik boleh membunuh bakteria dan menyembuhkan penyakit. Walaupun halus, bakteria menolong para petani menyuburkan tanah. Ada sejenis Bakteria istimewa yang hidup dalam akar kekacang. Bakteria ini membuat bahan bernitrogen (baja) dari udara. Baja ini dikembalikan ke dalam tanah. Tanah menjadi subur!!!. Yis merupakan sejenis kulat yang sangat penting. Ia digunakan untuk membuat roti. Dalam proses membuat roti, yis itu menggunakan kanji dalam tepung untuk tumbuh Pada masa yang sama ia menghasilkan gas karbon dioksida. Gas ini yang menyebabkan roti itu kembang dan mempunyai rasa yang enak. Para saintis sentiasa berusaha menyelidik kegunaan lain mikroorganisma. Mungkin pada suautu hari nanti saintis akan menemui sejenis bakteria yang boleh melawan virus HIV !!! wow..bestnya. 4. MIKROORGANISMA JUGA BERBAHAYA ! Kita hendaklah sedar bahawa mikroorganisma boleh menyebabkan penyakit serta merosakkan makanan kita.

mengeluarkan kahak kuning kehijauan. HIV dipindahkan ke seseorang melalui sentuhan. Kurap juga merupakan sejenis penyakit yang di sebabkan sentuhan. Apabila seseorang melakukan seks rambang dengan pembawa HIV maka dia akan dijangkiti virus yang berbahaya itu. MENCEGAH DAN MERAWAT PENYAKIT Bagaimana kita boleh mencegah penyakit ini??? Secara umumnya terdapat 3 cara mencegah penyakit iaitu :- . Malaria ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh protozoa yang di bawa oleh vektor nyamuk. Tibi merupakan penyakit yang merebak melalui titisan cecair yang tersembur semasa pesakit batuk atau bersin. 5. mengeluarkan kahak pekat. (lihat imej peparu yang diserang tibi) cirit birit dan muntah demam berpanjangan selalu sakit kulit gatal-gatal Bakteria tibi (batuk kering) Bakteria Protozoa Virus Kulat taun malaria AIDS Kurap Penyakit ini boleh merebak melalui beberapa cara.Jadual berikut menunjukkan beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma. KUMPULAN MIKRORGANISMA PENYAKIT GEJALA (TANDATANDA) batuk berpanjangan. Taun pula merebak melalui air yang tercemar. Bakteria penyebab taun hidup dalam tinja(tahi) pesakit. Protozoa ini dipindahkan kepada mangsa lain apabila dia digigit nyamuk itu. Apabila pesakit "melepas"kan tinja itu ke dalam sungai bakteria akan dibawa sehingga seseorang meminum air itu. HIV setersnya menyebabkan mangsa mengidap AIDS. Mikroorganisma yang terdapat dalam tisisan cecair ini akan memasuki sistem pernafasan mangsa dan menyerangnya. ini berlaku apabila seseorang berkongsi pakaian.

Sebatian karbon yang buakan berasal dari benda hidup (batu & mineral) Protein ialah satu contoh sebatian organik manakala kalsium karbonat ialah sebatian tak organik. Kitar Hidup Nyamuk Kitar Hidup Lalat PENSTERILAN SEBATIAN KARBON 1. Hidrokarbon ialah sebatian organik yang mengandungi unsur karbon dan hidrogen di dalamnya. Sebatian tak organik .CARA PENCEGAHAN APA YANG DILAKUKAN CONTOH PENYAKIT YANG DICEGAH KAWALAN "VEKTOR" Vektor seperti lalat dan nyamuk dihapuskan dengan racun serangga atau menggunakan Denggi dan ubat jentik-jentik untuk Malaria menghapuskan larva. ALKOHOL SEBAGAI SEBATIAN KARBON .sebatian karbon yang berasal dari benda hidup (haiwan & tumbuhan b. Hidrokarbon berasal dari petroleum. Terdapat 2 jenis sebatian karbon. 2. APA ITU SEBATIAN KARBON? Sebatian karbon ialah bahan kimia yang mengandungi unsur karbon didalamnya. Sebatian organik . arang batu atau gas asli. a.

Pengambilan alkohol boleh memudaratkan kesihatan manusia. Lemak terbahagi kepada 2 jenis iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu. Dalam bidang perubatan alkohol boleh digunakan untuk membasmi kuman dan digunakan sebagairamuan ubat batuk. Di sesetengah negara. kemalangan jalanraya dan kecacatan fetus. Alkohol selalunya digunakan untuk membuat minuman keras. babi dan kambing Keadaan pepejal pada suhu bilik LEMAK TAK TEPU Berasal dari sumber tumbuhan seperti kacang soya dan kelapa sawit Keadaan cecair . Ia menyebabkan gangguan sistem saraf dan menyebabkan seseorang tidak berfikiran waras.Alkohol adalah bahan yang mengandungi unsur karbon. Penapaian dilakukan apabila yis menukarkan glukosa menjadi alkohol dan karbon dioksida. Ketagihan alkohol telah menimbulkan banyak masalah sosial seperti penderaan kanak-kanak. 3. Alkohol mempunyai sifat istimewa seperti boleh larut dalam air dan senang terbakar untuk menghasilkan nyalaan biru. alkohol digunakan sebagai bahan api kenderaan. hidrogen dan oksigen tetapi dalam komposisi yang berlainan. LEMAK JUGA SEJENIS SEBATIAN KARBON Seperti alkohol. Ester ialah bahan kimia berbau wangi yang sering digunakan untuk membuat perisa buah-buahan. Lihat perbezaan antara lemak tepu dan tak tepu dibawah :LEMAK TEPU Berasal dari sumber haiwan seperti lembu. Alkohol juga boleh bertindak balas dengan asid organik untuk menghasilkan ESTER. lemak [FAT] juga mempunyai unsur yang sama iaitu karbon. [nama tersebut berakhir dengan OL] Lihat cara bagaimana menamakan ahli kumpulan alkohol lain Alkohol boleh dihasilkan melalui proses "penapaian" [alcoholic fermentation]. hidrogen dan oksigen di dalamnya. Etanol dan propanol adalah contoh alkohol. Kehadiran alkohol dalam badan boleh merosakkan hati (sirosis hati) dan seterusnya boleh mengakibatkan penyakit jantung.

D. Lemak tepu yang mengandungi kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung.Mempunyai takat lebur yang tinggi Tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi banyak kolestrol Takat lebur yang rendah Tidak memudaratkan kesihatan kerana kandungan kolestrol yang rendah Lemak berfaedah kepada badan kerana ia memberi tenaga. kita hendaklah memilih jenis lemak yang kita makan. Sila perhatikan struktur buah kelapa sawit berikut :- . Oleh itu jagalah pengambilan makanan anda. Walau bagaimanapun. KELAPA SAWIT SEBAGAI SUMBER LEMAK KITA DAN SUMBER PENDAPATAN NEGARA Minyak kelapa sawit berasal dari buah kelapa sawit (gambar atas kiri). Ini menyebabkan jantung terpaksa mengepam darah dengan lebih kuat. 4. Minyak kelapa sawit tertumpu di kawasan sabut dan isirung. tempurung dan isirung. Buah kelapa sawit mengandungi sabut.E dan K yang sangat penting kepada badan. Selain daripada itu ia juga membawa vitamin A. minyak kelapa sawit yang berasal dari sabut disebut sebagai minyak sawit [palm oil] dan minyak yang berasal dari isirung disebut minyak isirung [palm kernel oil]. Lama kelamaan jantung akan "letih" dan tidak boleh menanggung beban kerja yang lebih. Kolestrol yang berlebihan itu boleh terenap di dalam lumen arteri yang menyebabkan pengaliran darah tersekat.

Minyak kelapa sawit telah dikenal pasti sebagai satu sumber bahan api kenderaan.Tandan (gambar atas kanan) dan buah disembur dengan stim untuk membunuh mikroorganisma dan melembutkan tandan. Oleh sebab itu penyelidikan dan pembangunan kelapa sawit adalah sangat penting. Minyak kelapa sawit digunakan untuk membuat minyak masak. Potensi kelapa sawit amatlah besar. c. Semua aktiviti penyelidikan berkaitan dengan industri kelapa sawit dilaksanakan oleh MPOB (Malaysian Palm Oil Board).Minyak kelapa sawit ditulenkan dengan mengalirkannya kedalam "karbon diaktifkan" untuk membuang bau dan menjernihkannya. Minyak Kelapa sawit juga merupakan sumber pendapatan ekspot negara. 5. Ia berkhasiat kerana ia mengandungi vitamin A dan E yang tinggi.Minyak diperah dari buah kelapa sawit dengan "penekan skru". Ia juga telah dikenal pasti sebagai sumber vitamin A dan E yang baik. majerin dan sabun. Pensterilan .Pemprosesan Minyak Kelapa sawit melibatkan :a. Industri kelapa sawit penting kerana ia menyediakan banyak peluang pekerjaan di ladang. Pengekstrakan . b. SABUN SEBAGAI SATU PRODUK MINYAK KELAPA SAWIT . Penulenan .

Para saintis telah bersetuju memangggil kanji sebagai satu "POLIMER" dan glukosa sebagai "MONOMER". Perspeks ialah polimer sintetik.. .susahnya nak sebut). Rantai panjang ini ialah kanji. Dalam dunia kita.Sabun diperbuat daripada minyak kelapa sawit. Polimer sintetik ialah polimer buatan manusia dengan menggunakan bahan kimia. Molekul Minyak kelapa sawit dipecahkan oleh tindakan haba dan alkali pekat (Natrium hidroksida). Nak lihat apa kegunaannya? Klik kat sini ya... kanji ialah polimer asli kerana ia berasal dari tumbuhan padi.. Sifat ini menyebabkan sabun sangat sesuai digunakan sebagai ejen pencuci. Mekanisme tindakan pencucian gris dari kain adalah seperti berikut :Ekor molekul sabun melekat pada gris--->Kepala molekul sabun berada dalam air---> Apabila air cucian dikocak. terdapat 2 jenis polimer. Ia terbina dari sejenis bahan kimia iaitu metil metakrilat (Puiii. Seperti contoh di atas. Perspek digunakan untuk membuat kerangka basikal. Perspeks ialah polimer yang keras. dah lihat. Ha. Polimer asli ialah polimer yang berasal dari benda hidup. molekul sabun akan menarik gris keluar dari kain----> Kekotoran tertanggal dari kain. Sabun terbentuk dari molekul gliserol dan asid lemak. Metil metakrilat ni sebenarnya ialah monomer bagi perspeks. "Kepala" Molekul sabun suka kepada air manakala "ekor"nya suka kepada gris. Para saintis mendapati bahawa beribu-ribu glukosa membentuk rantai panjang.. APA ITU POLIMER? Tahukah anda nasi yang anda makan setiap hari adalah terdiri daripada glukosa. Polimer secara ringkasnya adalah rantai panjang molekul-molekul. Sabun yang terhasil dimendakkan oleh garam dan seterusnya ditapis untuk membentuk pepejal sabun. Perspek juga boleh digunakan untuk membuat lampu kereta mewah. Mari kita kaji dengan lebih mendalam sejenis polimer asli yang banyak terdapat di negara kita. Monomer pula ialah molekul yang membentuk polimer itu. bahan yang terdapat dalam nasi. 6.

Proses "Pemvulkanan" getah digunakan untuk mengeraskan getah asli. Getah menjadi keras. Monomer ialah molekul kecil. Ini memudahkan pengusaha menjadikan ia dalam bentuk kepingan yang mudah dijual. Pokok getah yang ditoreh. sarung tangan dan kondom. Jika latek didedahkan. Ia digunakan sebagai sumber bahan api. Polimer ialah molekul besar dan panjang monomer-monomer. Lateks boleh dibekukan (istilah yang sesuai ialah "menggumpal") dengan mencampurkan asid etanoik kedalamnya. Bakteria tersebut menghasilkan asid yang seterusnya menggumpalkan lateks. Getah asli merupakan polimer semulajadi yang sangat penting kepada manusia. Ia dilakukan dengan memasak getah asli dengan serbuk sulfur. Ini adalah disebabkan oleh molekulnya yang mudah menggelongsor antara satu sama lain apabila ditarik.minuman dan tayar. PENGARUH SEBATIAN KARBON KEPADA KEHIDUPAN Sebatian karbon mempunyai banyak kegunaan kepada manusia. POLIMER ASLI Imbas kembali sebelum kita teruskan. ia juga boleh menggumpal secara semula jadi. 8. Getah asli ialah satu contoh polimer yang terdiri dari rantaian monomer "isoprena". Rangkai silang ini menghalang rantaian molekul getah dari menggelongsor. Kepingan getah asli seterusnya diproses untuk menghasilkan barangan lain seperti tayar. Pempolimeran ialah proses menyatukan monomer-monomer untuk membentuk polimer. Untuk mencegah penggumpalan pula. larutan ammonia ditambahkan kedalam lateks. Disebaliknya Penyahpolimeran ialah proses memecahkan polimer untuk menghasilkan monomer. Getah asli telah divulkankan [getah tervulkan] sesuai digunakan untuk membuat tayar. Atom sulfur boleh mengikat molekul getah untuk membentuk "rangkai silang sulfur". Ini membolehkan lateks dihantar ke kilang penggumpalan dengan menggunakan lori tangki.7. Ini menyebabkan industri getah boleh menyumbangkan pendapatan yang lumayan kepada negara. Getah asli sangat kenyal. . makanan. mengeluarkan susu getah yang disebut "lateks". Getah asli boleh diperolehi dari pokok getah. Getah asli merupakan satu lagi sumber pendapatan negara. Ini adalah kerana ia mudah diserang oleh bakteria.

Ketiga-tiganya mempunyai "nilai kalori"(kandungan tenaga) tertentu seperti jadual berikut. aktiviti dan iklim. Ini bergantung kepada jantina. kita juga memerlukan kalori yang lebih. umur. Saiz badan yang besar juga memerlukan kalori yang tinggi kerana ia mengandungi sel yang lebih banyak. Golongan lelaki memerlukan lebih kalori kerana mereka lebih aktif. .Oleh sebab itu ramai ahli sains telah berkecimpung dengan aktifnya dalam aktiviti penyelidikan sebatian karbon. Golongan kanak-kanak dan remaja yang sedang tumbuh pesat juga memerlukan lebih kalori kerana metabolisme (keperluan tenaga asas) mereka tinggi. AMALAN NUTRISI YANG BAIK Terdapat 3 kelas makanan utama dalam makanan kita. Apa akan terjadi??? NUTRISI DAN PENGELUARAN MAKANAN 1. Bayangkanlah jika kenderaan anda tidak bertayar. KELAS MAKANAN Karbohidrat Lemak protein NILAI KALORI SUMBER (kilokalori) 4 nasi 9 minyak masak 4 ikan dan daging Rujuk nilai kalori makanan-makanan di Malaysia Setiap individu memerlukan kalori yang berbeza. saiz badan. Pekerja atau ahli sukan memerlukan kalori tinggi untuk menampung aktiviti yang cergas. Mereka ialah karbohidrat. Jika kita tinggal di tempat yang sejuk. Teknologis polimer menyelidik dan cuba memperluaskan kegunaan sebatian karbon seperti polimer. Kita hendaklah berterima kasih terhadap sumbangan mereka. Ini perlu untuk menggantikan haba yang hilang. lemak dan protein. Pembangunan produk baru penting supaya hidup manusia lebih sejahtera.

Apabila seseorang mengambil kalori yang tinggi atau terlampau rendah. maka berlakulah masalah kesihatan.Pada masa yang sama tumbuhan juga menghasilkan gas oksigen. Ini adalah kerana ia menghasilkan makanan melalui satu proses yang digelar "fotosintesis" (Photosynthesis). MASALAH KESIHATAN Malnutrisi PUNCA Kekurangan kalori Tabiat tidak mahu makan kerana ingin menguruskan badan CARA CARA MENCEGAH MERAWAT Makan makanan Sangat kurus dan Memberi zat seimbang dan tidak bertenaga tambahan mencukupi GEJALA Anoreksia Terlalu kurus Pendidikan Kaunseling Kelihatan terlalu gemuk. Proses fotosintesis ini berlaku dengan bantuan cahaya matahari (foto). Pengambilan Kegendutan pengumpulan kalori berlebihan lemak di bawah kulit Serangan penyakit Penyakit Jantung Makan makanan jantung dan cepat dan Tekanan berlemak letih apabila Darah Tinggi berlebihan melakukan aktiviti fizikal Mengawal pengambilan makanan Bersenam atau mengambil ubat dari doktor Mengurangkan makanan berlemak Pembedahan dan pengambilan ubat "Piramid makanan" merupakan satu carta yang boleh menolong kita menyelia jenis makanan yang kita makan. Semasa fotosintesis tumbuhan menukarkan air dan karbon dioksida kepada makanan. Kita hendaklah mengurangkan makanan yang terdapat di atas piramid dan makanan yang tersenarai di bawah bolehlah diambil dalam kuantiti yang lebih banyak. . Makanan ini kebanyakannya dalam bentuk kanji. 2. TUMBUHAN SEBAGAI "PENGELUAR MAKANAN" Tumbuhan adalah kawan kita !. Jadual berikut menyenaraikan beberapa contoh masalah kesihatan itu.

Fosforus (P) Bunga dan buah sedikit.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit. Nitrogen ini ditukar kepada ion nitrat yang akan diserap oleh tumbuhan. Nutrien terbahagi kepada 2 jenis iaitu :• • Makronutrien . Kalium (K) Batang lemah.P dan K.Seperti manusia. Pengikatan nitrogen dari udara berlaku melalui 2 cara iaitu tindakan kilat dan aktiviti bakteria pengikat nitrogen. CONTOH Karbon (C) Hidrogen (H) Oksigen (O) Nitrogen (N) Fosforus (P) dan Makronutrien Kalsium (Ca) Mikronutrien Boron (B) Zink (Zn) dan Kuprum (Cu) JENIS Kekurangan nutrien akan menjejaskan pertumbuhan tumbuhan. "KITAR NITROGEN" (NITROGEN CYCLE) Nitrogen di atmosfera boleh dikitar semula. . Nitrat akan diserap oleh tumbuhan semula. Mikronutrien . tumbuhan juga memerlukan nutrien(zat makanan) tertentu untuk terus hidup. daun menjadi unggu Tompok perang pada daun. Jadual berikut menunjukkan kesan kekurangan nutrien N. Nutrien yang larut air itu diserap dari tanah melalui akar. 3. Apabila tumbuhan dan haiwan mati ia akan reput. Pereputan dilakukan oleh bakteria saprofit untuk menghasilkan sebatian ammonium.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak. Sebatian ammonium seterusnya ditukarkan menjadi nitrit dan nitrat. Berikut adalah beberapa contoh Makronutrien dan Mikronutrien. UNSUR KESAN KEKURANGANNYA Nitrogen (N) Daun menjadi kuning Akar sedikit dan lemah.

Oleh itu kita hendaklah sama-sama menjaga dan memelihara tumbuhan dengan baik. Kita tidak boleh menebang pokok-pokok dengan sewenang-wenangnya kerana tanpa pokok tiadalah oksigen. JANGAN MEMBAZIR ! Pada masa yang sama kita harus bersyukur kerana Tuhan telah mengurniakan makanan yang cukup untuk kita.Terdapat sejenis bakteria yang istimewa bernama "Bakteria Pendenitratan". PELIHARA TUMBUHAN SUPAYA HIDUP SEJAHTERA seperti yang anda sudah ketahui. klik disini untuk melihat kitar nitrogen 4. Kitar ini menyebabkan kandungan nitrogen dalam udara dan bumi sentiasa seimbang. 5. tumbuhan memainkan peranan yang amat penting ke atas kehidupan manusia. Kita hendaklah menjaga dan menghargai . Nitrogen ini akan dibebaskan ke udara semula. Ia boleh menukarkan nitrat dalam tanah menjadi nitrogen.

Anda sudah pastilah akan melihat budak yang lebih besar akan berhayun lebih lama berbanding budak yang kecil. Inersia pula merupakan satu sifat semulajadi sesuatu benda yang ingin mengekalkan kedudukannya. Basikal digerakkan oleh kaki kita. JISIM DAN INERSIA Jisim ialah kuantiti jirim yang terkandung dalam sesuatu benda. Jisim sesuatu benda tidak berubah walaupun dibawa ke bulan.sumber makanan kita dan pembaziran hendaklah dielakkan. ia boleh diproses supaya boleh digunakan semasa kekurangannya. Para saintis telah mendapati satu perhubungan yang amat menarik berkaitan dengan jisim dan inersia. Apabila injak (pedal) dikayuh. Putaran hab ini menyebabkan tayar belakang berpusing dan seterusnya menggerakkan . mereka mendapati bahawa lebih banyak jisim sesuatu benda maka ia juga mempunyai inersia yang tinggi. KENDERAAN DARAT Terdapat 2 jenis kenderaan di darat. Penumpang yang mempunyai badan lebih besar (berjisim besar) akan terhumban lebih jauh. iaitu mereka cenderung untuk terus bergerak ke hadapan walaupun telah diberhentikan. Kenderaan berenjin yang paling popular ialah motosikal dan kereta (macam kereta Proton kita tu!!!). Rantai yang dihubungkan dengan hab (gear belakang) akan menggerakkan hab ini. 2. Melalui pemerhatian. GERAKAN 1. Sebab itulah kita mesti menggunakan tali pinggang keselamatan apabila menaiki kenderaan. ia akan menggerakkan gegancu (gear) yang akan menarik rantai. Cuba anda perhatikan senario dua orang budak yang bermain buaian di padang permainan. Kenderaan tidak berenjin termasuklah kereta lembu dan basikal (bujang lapuk). Pernahkah anda terfikir kenapa penumpang dalam bas terhumban ke hadapan apabila bas itu berhenti tiba-tiba? Penumpang itu mempunyai inersia. Kenderaan tidak berenjin dan kenderaan berenjin. Jika terlebih makanan.

Kenderaan berenjin pula mendapat tenaga dari pembakaran bahan api seperti petrol dan diesel. Mengayuh basikal lebih senang kan???. Pembakaran bahan api berlaku dalam enjin. Keempat-empat lejang ini mempunyai gabungan kedudukan omboh dan injapinjap yang berbeza seperti ditunjukkan dalam jadual dibawah.basikal ke hadapan.. Mampatan Kuasa dan Ekzos. KEDUDUKAN KEDUDUKAN KEDUDUKAN LEJANG OMBOH INJAP INJAP EKZOS (PISTON) MASUK ARUHAN turun terbuka tertutup MAMPATAN naik tertutup tertutup KUASA turun tertutup tertutup EKZOS naik tertutup terbuka Walaupun petrol dan diesel boleh digunakan sebagai bahan api. ENJIN PETROL 2 LEJANG injap tidak berasingan ENJIN PETROL 4 LEJANG injap berasingan INJAP . enjin yang menggunakan bahan api ini adalah berbeza. Pew !!!!.teruknya nak menjelaskan. Enjin 2 lejang mempunyai 2 lejang iaitu lejang ke atas dan lejang ke bawah. kurang efisien lebih berjelaga kenderaan berat seperti lori dan bas STRUKTUR PEMBAKARAN PENGHASILAN JELAGA PENGGUNAAN Enjin petrol 2 lejang dan 4 lejang juga berbeza sedikit. Enjin 4 lejang pula mempunyai lejang Aruhan. iaitu 2 lejang(two stroke) atau 4 lejang(four stroke). lebih efisien kurang kenderaan kecil seperti motosikal dan kereta ENJIN DIESEL 4 LEJANG mempunyai pemancit. ENJIN PETROL 4 LEJANG mempunyai palam pencucuh sebagai sumber bunga api.. Pada masa kini terdapat 2 jenis enjin.

pecutan=(laju akhir . Putaran aci pacu menyebabkan gandar yang berhubung dengan roda berputar dan menghasilkan gerakan ke hadapan. Momentumnya ialah :100 x 10 = 1000 kgms-1 Saintis telah menyatakan satu prinsip yang menarik berkaitan momentum.. APA ITU LAJU. Unitnya ialah meter per saat (ms-1). maka pecutan ialah :pecutan = (20-0)/5 Pecutan = 4 ms-2 4. HALAJU DAN PECUTAN Laju ialah jarak pergerakan sesuatu dalam masa tertentu. sebuah kenderaan yang berjisim 100 kg bergerak dengan kelajuan 10ms-1. laju boleh dibaca dengan menggunakan "speedometer". Gear yang menyambungkan aci pacu (drive shaft) membenarkan aci pacu berputar.laju awal)/masa perubahan laju Jika sebuah kereta bergerak dari keadaan pegun (0 ms-1) sehingga ke laju 20 ms-1 dalam masa 5s. 3.PEMBAKARAN tidak efisien SAIZ kecil pam air atau pemotong PENGGUNAAN rumput (bush cutter) efisien besar kereta dan motosikal Pergerakan omboh ke bawah dan ke atas akan memutarkan aci engkol. "Prinsip Keabadian Momentum" menyatakan bahawa jumlah momentum 2 . MOMENTUM Momentum ialah jisim sesuatu benda bergerak darab halajunya. Sebagai contoh. Bagi sesebuah kereta. Kita boleh mengira pecutan sesuatu objek bergerak jika kita tahu laju awal dan laju akhir. Pecutan pula ialah kadar perubahan laju yang disukat dalam unit meter per saat per saat (ms-2). Halaju pula berbeza sedikit dengan laju kerana ia mempunyai unsur arah.

Walau bagaimanapun kita hendaklah berhati-hati supaya kemalangan tidak berlaku. GERAKAN DI AIR Kapal. Sistem hidraulik digunakan dalam jek hidraulik (digunakan untuk mengangkat lori bila tayar rosak). tekanan tersebut akan dipindahkan sama rata dalam bendalir tersebut. Penemuan konsep momentum mempunyai kesan yang mendalam terhadap kehidupan manusia. . Tekanan juga boleh berlaku dalam cecair. kapal selam dan hoverkraf merupakan kenderaan di air.objek yang bergerak adalah dikekalkan sehinggalah ia diganggu oleh daya dari luar. SISTEM HIDRAULIK Apabila sesuatu tekanan dikenakan keatas bendalir. Ini boleh mengelakkan kita dari terbenam dalam lumpur. penumpang yang lebih berat (berjisim tinggi) akan mengalami kecederaan yang teruk. Tekanan yang dikenakan keatas omboh kecil akan dipindahkan ke omboh besar. Tekanan yang dipindahkan ke omboh besar ini digunakan untuk menggerakkan beban yang besar. 6. 7. 5. Tekanan = Daya/luas (Nm-2) Tekanan boleh dikurangkan jika kita menambah luas permukaan kasut apabila berjalan dalam lumpur. TEKANAN Tekanan ditakrifkan sebagai daya dibahagi luas. Dalam sesuatu perlanggaran kereta. Setiap kenderaan ini mempunyai prinsip gerakannya yang tersendiri. Konsep digunakan dalam sistem hidraulik. Selain itu ia juga digunakan dalam sistem brek lori. Reka bentuk bampar kereta yang senang menyerap hentakan telah menyelamatkan banyak nyawa. Penggunaan tekanan dalam bendalir menolong dalam operasi sistem hidraulik.

8. Prinsip ini adalah merupakan asas pergerakan tenggelam dan timbulnya kapal selam. Kapal terbang mempunyai enjin jet yang menolak udara pada kelajuan tinggi ke belakang. Udara yang terperangkap dalam karung ini mengurangkan seretan (seolah-olah hoverkraf itu terapung). KENDERAAN UDARA Kapal terbang. Bentuk ini menyerupai bentuk ikan. Hoverkraf pula mempunyai karung yang memerangkap udara hasil tolakan enjin. Pergerakan udara yang amat tinggi di atas sayap kapal terbang menghasilkan satu kawasan tekanan rendah. Beliau telah menemui beberapa prinsip yang penting. Apabila air dimasukkan ke dalam tangki balast. "Prinsip Archimedes" menyatakan bahawa bila satu benda direndam dalam air. roket dan helikopter merupakan kenderaan udara. Tekanan tinggi dari bawah . Daya angkat kapal terbang adalah disebabkan struktur sayap yang dikenali sebagai "aerofoil". Bila air dipam keluar dari tangki balast ini. Kipas menolak udara ke belakang dan menghasilkan "daya tujah" ke hadapan. daya tujah keatas adalah sama dengan berat bendalir yang tersesar keluar. ini menyebabkan momentum yang akan menolak kapal terbang ke hadapan pada kelajuan yang amat tinggi.Kapal digerakkan oleh bebaling yang diputarkan oleh enjin. Oleh kerana pergerakan di air menghasilkan daya geseran yang tinggi maka kenderaan air telah direka supaya mempunyai bentuk "larus" (streamline). kapal selam akan tenggelam. Terdapat seorang ahli sains bernama Archimedes yang suka mengkaji sifat bahan di dalam air. kapal selam akan timbul. Bebaling (propeller) menolak air kebelakang untuk menghasilkan momentum yang menolak kapal ke hadapan.

Untuk mencapai keseimbangan alam. Prinsip ini dikenali sebagai prinsip "Bernoulli". Kenderaan di darat. peranan kitar semulajadi amatlah penting. BAB 5 PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR 1. Kehidupan manusia lebih selesa kerana boleh bergerak kemana-mana bahagian dunia dengan pantas dan selamat. Terima kasih saintisku. TERIMA KASIH SAINTISKU" Kita harus bersyukur dan berterima kasih kepada saintis yang telah menolong manusia merekacipta kenderaan. air dan udara telah banyak mengubah cara hidup manusia. Sumber oksigen diperlukan kerana ruang angkasa tiada oksigen yang boleh digunakan untuk pembakaran. 9. Keseimbangan ini dapat mengekalkan kehidupan.sayap menolak sayap ke atas untuk menghasilkan satu daya angkat. Pembakaran dua bahan ini menghasilkan gas panas yang tertolak ke bawah pada kelajuan tinggi. "We salute you". Antara kitar semula jadi tersebut adalah :• • • Kitar karbon Kitar Nitrogen kitar air . Momentum yang terhasil menolak roket ke atas. KESEIMBANGAN ALAM Keseimbangan alam bermaksud keadaan di mana interaksi antara organisma atau antara organisma dengan alam sekitar. Roket merupakan kenderaan udara dan angkasa yang menggunakan cecair oksigen dan cecair hidrogen sebagai sumber bahan api.

Penggunaan kenderaan dan jentera yang menggunakan bahan api fosil(petrol dan diesel) menyebabkan pencemaran udara yang teruk. Hasil pembakaran bahan api fosil menghasilkan gas beracun seperti karbon monoksida dan sulfur dioksida. Dalam kitar karbon pula. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan punca pencemaran adalah disebabkan oleh aktiviti manusia. nitrogen digunakan untuk membekalkan nutrien kepada tumbuhan. Dalam kitar air pula. Dalam industri pertanian pula. banjir(flood) dan taufan(tornado) boleh menyebabkan keseimbangan alam tergugat. kemarau(drought). Insektisid(racun serangga) seperti DDT boleh masuk ke rantai makanan.Kesemua kitar semula jadi itu membolehkan organisma terus hidup dan beranak. manusia juga menyumbang kepada pencemaran alam sekitar. KESAN PENCEMARAN Selain daripada bencana alam. MELINDUNGI ALAM SEKITAR . Letupan gunung berapi(volcano). d. merosakkan habitat(tempat tinggal haiwan) menyebabkan kematian haiwan dan tumbuhan Mengganggu kitar semula jadi Pencemaran alam sekitar 2. Dalam kitar nitrogen. b. Jika hendak disenaraikan punca pencemaran. Selain dari keseimbangan alam. amatlah banyak sehinggakan website ini tak cukup untuk menampung senarai tersebut. gempa bumi(earth quake). Sumber makanan seperti daging dan ikan mengandungi DDT yang seterusnya akan di makan oleh manusia. penggunaan racun yang berleluasa boleh mengancam keselamatan alam sekitar. c. 3. Tumbuhan pula mengeluarkan makanan dan sumber oksigen untuk haiwan. Kilang-kilang yang didirikan boleh menghasilkan sisa toksik(beracun) seperti bahan buangan radioaktif dan merkuri. karbon dioksida yang terbebas semasa respirasi (pernafasan) digunakan oleh tumbuhan. Air yang tersejat ini membentuk awan dan turun semula ke bumi sebagai hujan. Antara kesan bencana alam ini ialah :a. kita juga sering diancam oleh bencana alam. Kebakaran hutan(forest fire). air tersejat dari proses transpirasi tumbuhan dan respirasi haiwan.

dimana suhu bumi kita meningkat akibat daripada peningkatan gas karbon dioksida diatmosfera. iii. Menukar CFC kepada HCFC yang lebih selamat. Adalah penting kita menggunakan kebijaksanaan kita untuk mengurus sumber alam ini supaya ia kekal lebih lama untuk digunakan oleh generasi yang akan datang. Kita hendaklah melindungi alam sekitar kita. Mencari sumber tenaga alternatif seperti tenaga solar. Gas ini memerangkap haba dan menyebabkan suhu di bumi meningkat. ii. . Mengharamkan penggunaan pukat harimau yang boleh merosakkan terumbu karang (coral reef). Pemanasan Global (Global Warming) . Penipisan ini menyebabkan sinaran U/V matahari menembusi atmosfera dan menyebabkan penyakit kulit. Beberapa langkah yang praktikal ialah :a. Mengawal pembukaan tanah baru dengan melakukan kajian terperinci berkaitan kesannya kepada alam sekitar sebelum sesuatu projek dilaksanakan.Gas Klorofluorokarbon (CFC) yang digunakan dalam peti sejuk dan aerosol bertindak balas dengan lapisan ozon dan seterusnya menipiskannya. v. Antaranya ialah :a. Menghadkan aktiviti pembalakan dengan menuai kayu balak yang matang sahaja. Fenomena ini juga dikenali sebagai "Kesan Rumah Hijau" (Green House Effect). logam dan bahan api merupakan sumber alam yang kian berkurangan akibat daripada penuaian berleluasa dan penggunaan yang tidak terancang. Makanan. b. pelbagai isu berkaitan dengan alam sekitar timbul. b. Kayu kayan yang tidak mempunyai nilai komersial yang tinggi tidak harus ditebang. Menanam pokok Perhutanan semula(reforestation) 4. kehidupan kita juga sedang diancam oleh kekurangan sumber alam. banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk tujuan ini. c.Akibat pencemaran yang teruk. Penipisan Lapisan Ozon (Depletion of Ozone Layer) . air. Mengurangkan pembakaran. i. iv. MENGURUS SUMBER ALAM YANG TERHAD Selain daripada masalah pencemaran.

Menghadkan aktiviti perlombongan dan mencari idea baru untuk menggunakan bekas lombong. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual segar. Kadang kala. 5. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :• • • menggelakkan makanan dari dirosak oleh mikroorganisma. Ini dapat dicapai jika kita mengubah sikap kita. PERKEMBANGAN TEKNOLOGI MAKANAN Penduduk di negara kita sangat untung kerana mempunyai banyak makanan. memperbaiki rupa makanan dan . "MARILAH KITA SAMA-SAMA MEMELIHARA DAN MEMULIHKAN ALAM SEKITAR KITA" SILA BACA Pemanasan Global Penipisan Lapisan Ozon Kesan Rumah Hijau Tenaga Alternatif Pembalakan Terpilih Kesan DDT BAB 6 PENINGKATAN PENGELUARAN DAN TEKNOLOGI MAKANAN 1. memudahkan pencernaan. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut.d. Setiap orang yang inginkan kehidupan yang lebih sejahtera harus memainkan peranan yang proaktif. Sebagai contoh kita hendaklah mengitar semula plastik dan kertas supaya kita tidak perlu menuai hasil petroleum dan kayu-kayan. UBAH SIKAP KITA ! Kehidupan kita akan lebih sejahtera jika kita hidup dalam alam sekitar yang bersih dan sihat.

cahaya Makanan dan PENDEHIDRATAN[DEHYDRAT matahari atau Bunga tahan lama kebanyakan ION] Kekwa.. Sama maksud dengan "pengeringan".121oC. mikroorganism dipateri. meletakkan dan tidak vitamin Teh dan makanan mudah termusnah. Mari kita tinjau satu persatu seperti jadual dibawah.. Tak putusputus dengan jadual ya. Wain lama dan PEMPASTEURAN[PASTEURIZA suhu 63 C kebanyakan TION] selama 30 min dan Jus pemprosesan mikroorganis o atau 72 C jenis ini adalah ma berbahaya selama 15 s khas untuk dibunuh cecair sahaja. Makanan Makanan G] dalam peti Daging boleh susah untuk . Waktu Kemusnahan Pemanasan simpanan vitamin adalah cecair pada adalah tidak sedikit dan o Susu. Rasa berubah Masin. Sayur dalam garam. boleh dilakukan.• mencegah jangkitan penyakit. Jisim makanan Makanan kurang dan dijenur senang Ikan dibawah dibawa. tuna dibawa jangkitan ditutup dan kemana-mana. Manusia telah memperkenalkan beberapa kaedah pemprosesan makanan. Phuii. CONTOH KELEMAHA KAEDAH CARA MAKANA KEBAIKAN N N Tin mahal dan jika tin kemek makanan boleh diletakkan Makanan menyebabkan dalam tin dan Kari boleh makanan dipanaskan Daging. dijangkiti Penggunaan mikroorganis oven juga ma. PENYEJUKBEKUAN[FREEZIN Simpanan Ikan.jadual lagi. a serta bahan toksik dari tin. disimpan lama PENGETINAN[CANNING] terdedah pada suhu Ayam dan dan senang kepada 116oC ..

Kaya dan kicap karamel (Coklat) Perisa Monosodium Menambahkan glutamat (MSG) Makanan ringan rasa supaya lebih nama pasaran dan mee sedap ialah "ajinomoto" .5oC disimpan lama. yang mahal. dan PEMBUNGKUSAN memerlukan kedap udara Keropok mengurangkan VAKUM [VACUM PACKAGING] mesin setelah udara dan Daging ruang pemvakuman didalamnya disejukbek simpanan. u Makanan didedahkan Mungkin kepada sinaran mendatangkan radioaktif Biji Benih. dan tahan memerlukan Mentega lebih lama kos yang tinggi dan Telur Makanan Kacang Kos yang disimpan tanah. dibawa dan memerlukan kos yang tinggi. Sayursayuran. pengilang akan menambahkan bahan kimia. memerlukan serangga dan kentang kos yang memperlahank mahal. Vitamin boleh Susah dibawa Buahdikekalkan dan PENDINGINAN[CHILLING] buahan.Lembu. Tahan lama mahal dan dalam plastik Sosej. Semasa menjalankan pemprosesan makanan. disedut keluar. kesan untuk Bawang Vitamin tidak PENYINARAN[RADIATION] sampingan dan membunuh dan termusnah. an percambahan. Bahan Kimia ini mempunyai fungsi yang tertentu :BAHAN KIMIA Bahan Awet FUNGSI Menyebabkan makanan tahan lama Menyebabkan makanan kelihatan sedap CONTOH BAHAN KIMIA Garam dan Gula CONTOH MAKANAN Buah-buahan kering dan sos Pewarna pandan (hijau). sejuk dibawah Sosej dan -18oC Ais krim Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0oC .

kita harus juga menggunakan teknologi moden.Mencegah makanan dari Penstabil termendap ke bawah Mencegah makanan Pengantiokida berlemak menjadi busuk Sos dan mayonis gam akasia (yang burgerboy (yak!!!. Nitrit telah terbukti boleh menyebabkan penyakit kanser. Penggunaan bahan kimia seperti sulfur dioksida. Penggunaan bahan kimia merbahaya seperti nitrit dalam daging dapat dihalang.. Penggunaan mesin juga meningkatkan produktiviti. gatal dan kanser. Penggunaan mesin dalam aktiviti pertanian telah membantu para petani mengatasi masalah pekerja mahir. 2. Penggunaan Teknologi Moden Selain menggunakan baka yang bermutu tinggi. Buah betik eksotika menghasilkan buah yang manis dan besar.apa benda selalu bubuh lam ni?) burger tu lah. usaha untuk meningkatkan kuantiti (Jumlah) dan kualiti makanan hendaklah dipertingkatkan dengan aktiviti pertanian dan pemprosesan makanan. penggunaan yang berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan (kesan buruk).. Oleh itu kerajaan telah menggubal undang-undang untuk melindungi pengguna dari bahan kimia makanan yang tidak dikawal. USAHA MENINGKATKAN KUALITI MAKANAN Disebabkan pertambahan penduduk. Terdapat pelbagai cara ia dapat dilakukan. Kacukan lembu tenusu (menghasilkan susu) dengan baka dari iklim tropika menghasilkan baka yang boleh menghasilkan susu yang banyak dan tahan cuaca panas. asid benzoik dan asid sorbik boleh menyebabkan penyakit seperti sesak nafas. Kejayaan yang telah kita capai adalah seperti penghasilan kelapa sawit jenis tenera yang menghasilkan banyak buah dan minyak.) Vitamin E dan BHT Minyak masak Walaupun pada mulanya penggunaan bahan kimia menolong dalam pemprosesan makanan.. Penggunaan baka bermutu Usaha untuk menghasilkan baka tumbuhan dan haiwan yang bermutu tinggi sedang giat dijalankan di negara kita. Akta makanan (1983) diwujudnya bertujuan menghindari pengilang makanan dari menggunakan bahan kimia secara berleluasa tanpa kawalan. Penggunaan teknologi pengklonan dapat .

3. Pada akhirnya ramai yang akan mati kebuluran. Maklumat yang terdapat pada pembungkus hendaklah dibaca dengan teliti sebelum membelinya. 4. Usaha menghasilkan makanan dari tumbuhan ini walau bagaimanapun telah menimbulkan masalah pencemaran dan kesan buruk kepada alam sekitar. "Bervitamin Tinggi" dan sebagainya. pendidikan petani. Sebagai seorang konsumer (pengguna) yang bijak kita berhak untuk menolak makanan yang telah rosak serta membahayakan seperti tin yang berkarat. Walaupun aktiviti pemprosesan makanan dikawal rapi menggunakan Akta Makanan (1983) namun kita harus menggunakan kebijaksanaan apabila membeli makanan. Ini adalah kerana hasil titik peluh saintis-saintis kita yang terlibat secara langsung dalam industri makanan negara. . Tumbuhan yang kandungan genetiknya telah diubahsuai boleh menghasilkan buah yang besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. Sudah pastilah ramai yang akan kekurangan zat makanan akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang. Kualiti makanan kita juga jauh telah meningkat. Para saintis seperti teknologis makanan dan ahli pertanian telah menggunakan teknologi moden untuk menambahkan pengeluaran makanan negara. pengurusan tanah yang cekap serta optimum boleh meningkatkan kuantiti makanan. Aduan boleh dibuat menerusi Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. TANPA MAKANAN ? Bayangkan apa yang akan berlaku jika kita kekurangan makanan?.menghasilkan hasil yang seragam yang menbolehkan pemprosesan makanan lebih senang. Kita juga hendaklah peka supaya tidak hanya tertarik kepada pembungkus yang cantik dan maklumat yang mengelirukan seperti tanda "tanpa Kolestrol". Kita sangat beruntung kerana mempunyai bekalan makanan yang mencukupi. PILIHAN BIJAK Oleh kerana kita didedahkan dengan bermacam-macam jenis makanan terproses. kita hendaklah membuat pilihan bijak supaya kita boleh mendapatkan makanan yang selamat dan berzat. Selain dari usaha diatas. Makanan "Gergasi" [Monster Food] Merupakan istilah yang merujuk kepada makanan yang dihasilkan dari dari tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah genetik.

BAB7 BAHAN BUATAN DALAM PERINDUSTRIAN 1. Sebagai individu kita hendaklah menghindari segala pembaziran makanan seperti membuang sisa makanan yang boleh dikitar semula. Molekul-molekul ini juga disebut sebagai monomer. Walau bagaimanapun ianya sangat mahal dan hanya mempunyai kegunaan yang tersendiri [specific usage] seperti digunakan untuk membuat tayar dan hos. Semoga kita sama-sama berusaha mengekalkan keadaan dimana kita boleh membuat banyak pilihan makanan. Ia bukan berasal dari pokok getah. 3.. lebih kenyal dan tahan terhadap haba dan kimia. Nampak gaya ianya lebih baik dari getah asli. 2. APA ITU POLIMER SINTETIK Polimer ialah sejenis bahan yang mengandungi rantaian molekul panjang dan besar. Polimer Sintetik [Synthetic Polymer] bermaksud polimer yang dibuat oleh manusia. Getah sintetik dan plastik merupakan 2 jenis polimer sintetik yang penting di negara kita.) ini adalah lebih keras. PLASTIK . Ia dibuat dengan menggunakan proses pempolimeran. Satu persaingan bagi industri getah kita. Bahan yang dibuat dari bahan petrokimia (bahan petroleumlah tu. GETAH SINTETIK Getah sintetik [Synthetic Rubber] ialah getah yang hampir serupa dengan getah asli. Sintetik pula bermaksud bahan yang dibuat (direka) oleh manusia dengan menggunakan sumber asli seperti petroleum.Akhirnya kita hendaklah sedar bahawa masalah akan timbul jika pengeluaran makanan negara tidak boleh menyaingi pertambahan penduduk.

Pencemaran udara.Pernah tengok "plastic men"?. Keluarga plastik terbahagi kepada 2 jenis. Tahan haba. Sifat plastic men adalah sama dengan bahan plastik iaitu mudah dibentuk dan dilenturkan. Oleh itu ia sangat mencemarkan alam sekitar jika tidak diurus dengan baik. Melamina untuk membuat pinggan mangkuk. Gas toksik ini menyebabkan . • Boleh diacu hanya sekali sahaja. Apabila bahan plastik dibakar ia akan menghasilkan gas toksik (beracun). Tidak tahan haba. Penyu yang menyangka bahan plastik adalah makanan boleh menyebabkan ia tercekik dan mati. JENIS PLASTIK TERMOPLASTIK • PLASTIK TERMOSET SIFAT • • Boleh diacu (dibentuk) berulang kali melalui proses pemanasan dan penyejukan. Termoplastik [Thermo Plastic] dan Plastik Termoset [Thermoset Plastic]. Gam Epoksi untuk membuat gam industri. Hidupan laut yang berharga itu akan pupus. Keluarga plastik juga merupakan bahan-bahan yang dibuat dari bahan petrokimia. Pencemaran yang berasal dari polimer sintetik menyebabkan : • • • Longkang tersumbat yang seterusnya mengakibatkan banjir kilat serta pembiakan nyamuk. Polivinil Klorida/PVC untuk membuat paip air. • 4. Jadual berikut memuatkan maklumat tentang kedua-dua jenis plastik ini. Kehidupan laut mati. Polisterina untuk membuat bekas makanan sejuk (Ta Pau). MASALAH PENCEMARAN Kedua-dua polimer sintetik diatas tahan lama dan tidak mudah mereput [Non Biodegradable]. Politena untuk membuat beg plastik. • • • • CONTOH (KEGUNAAN) • Bakelit untuk membuat soket elektrik.

Gas ini juga menyebabkan penipisan lapisan ozon. Ia merupakan satu pilihan dalam pembuatan bahan yang tahan lama dan dengan ini sangat murah. Ciri-ciri istimewanya seperti ringan telah menyebabkan terciptanya alat-alat seperti baldi. KEPENTINGAN POLIMER DALAM KEHIDUPAN MANUSIA Walaupun polimer sintetik telah dikenalpasti sebagai bahan pencemar ia memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia. BAB 8 ELEKTRONIK DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT . Pembuangan serta penggunaan polimer sintetik perlu diurus dengan baik. Semua polimer sintetik yang telah digunakan boleh dibawa kekilang untuk diproses semula kepada bahan yang berguna. Oleh kerana negara kita menghasilkan bahan petroleum maka industri petrokimia telah menyumbangkan kepada pendapatan negara. Beg plastik boleh diguna semula. Antara langkah-langkah yang boleh dilakukan adalah seperti : • • • Kitar Semula. 5. Membakar bahan plastik dalam insinerator [Incinerator] supaya gas toksik yang dikeluarkan dapat dikurangkan. pasu bunga dan kerusi yang mesra pengguna. Industri hiliran yang berasasaskan polimer sintetik penting dan telah dikenalpasti sebagai penyumbang kepada ekspot negara. Kerusi kayu boleh menggantikan kerusi plastik.penyakit seperti kanser. Menghadkan penggunaan plastik serta memilih untuk menggunakan bahan yang mudah "terbiodegradasi" (mereput jika dibuang) seperti kertas.

Apakah persamaan gelombang air laut dengan gelombang radio. Tahukah anda bahawa kehidupan kita banyak dipengaruhi oleh gelombang radio. Pergerakannya sangat jauh dan pantas. kita boleh mengira halajunya dengan menggunakan rumus : Halaju gelombang (v) = Frekuensi (f) X Panjang gelombang dimana frekuensi ialah bilangan gelombang lengkap yang terbentuk dalam masa 1 saat. Oleh kerana gelombang ini bergerak. GELOMBANG RADIO DAN SIFATNYA Pernahkah anda pergi ke tepi pantai untuk melihat gelombang air laut menghempas pantai?. Panjang gelombang merupakan jarak antara 2 puncak gelombang itu. Dengan menggunakan alat tertentu kita boleh melihat bentuk gelombang radio. Lihat profil gelombang di bawah. Anda sudah pastilah tidak dapat melihat gelombang radio dengan mata kasar kerana ia bergerak dalam atmosfera dan angkasa (dalam bentuk vakum agaknya). Gelombang ini dinamakan gelombang mekanikal kerana ia mempunyai medium iaitu air. Amplitud mewakili tenaga yang di bawa oleh gelombang itu.1. Kita akan menilai dengan lebih mendalam tentang gelombang yang sangat istimewa ini. Gelombang radio . Ia sesuai digunakan dalam komunikasi kerana ia mempunyai sifat istimewa seperti boleh membawa maklumat bunyi dan gambar. Gelombang radio ialah sejenis gelombang elektromagnet. Anda mungkin memerhatikan bentuk gelombang itu yang turun naik. Ia juga boleh bergerak dalam ruang angkasa yang vakum (tiada udara).

Satelit dan Telefon. Jadual berikut menunjukkan beberapa kegunaan biasa gelombang radio.untuk penyiaran radio berkualiti tinggi VHF. • • • • AM = Amplitude modulation FM = Frequency modulation VHF = Very High Frequency UHF = Ultra High Frequency Mikro = Mikro Wave KEGUNAAN RADIO TV KOMUNIKASI SATELIT JENIS AM .pada frekuensi tertentu mempunyai kegunaan tersendiri. gelombang sederhana dan gelombang pendek sesuai untuk siaran radio. . Gelombang radio dalam bentuk gelombang panjang. Tahukah anda apakah komponen yang terdapat dalam kotak radio anda? Berikut ialah beberapa komponen asas radio. KOMUNIKASI RADIO Satu daripada alat komunikasi yang sangat penting ialah radio. Anda mungkin telah belajar bahagian ini dalam KHB tingkatan 3.untuk penyiaran radio tempatan. UHF dan Mikro Gelombang mikro • 2. Satu lagi gelombang radio iaitu gelombang mikro sesuai untuk pancaran TV. FM .

• Induktor dapat menyimpan tenaga dalam medan magnet. Sistem komunikasi radio terbahagi kepada 2. .• Perintang digunakan untuk mengawal jumlah arus yang mengalir dalam litar. • Kapasitor mempunyai sifat istimewa iaitu ia boleh menyimpan cas dan tenaga elektrik. • • Diod hanya membenarkan arus mengalir dalam satu arah sahaja. Pemancar radio dan Penerima radio (Radio set). Transistor boleh meguatkan arus elektrik serta bertindak sebagai suis automatik. • Transformer meningkatkan atau mengurangkan voltan arus ulang alik.

Isyarat radio ini seterusnya diperkuatkan oleh amplifier supaya ia boleh disebarkan oleh aerial. . Anda bolehlah membayangkan bahawa gelombang pembawa itu sebagai kuda manakala isyarat audio itu sebagai koboi.Dalam studio. Isyarat audio dan gelombang pembawa digabungkan dalam modulator membentuk gelombang radio.Pengayun pula menghasilkan gelombang pembawa. suara seseorang yang diterima oleh mikrofon ditukarkan kepada isyarat audio(bunyi).

Alexander Graham Bell pula mencipta telefon. mesin faks serta satelit. Satelit sangat sesuai digunakan dalam siaran langsung. apabila seseorang memainkan radio. TEKNOLOGI PENGHANTARAN MAKLUMAT Perkembangan teknologi maklumat telah bermula pada kurun ke-19 apabila terciptanya mesin telegraf oleh Samuel Morse yang terkenal pada masa kini dengan bahasa isyarat "morse code". Satelit perhubungan Malaysia yang pertama ialah MEASAT. Gelombang radio yang mengandungi isyarat audio dan gelombang pembawa tadi melalui litar pengesan.cepat serta berteknologi tinggi seperti telefon bimbit. Ia merupakan alat perhubungan perantaraan yang menghubungkan satelit bumi ke satelit bumi yang lain. Isyarat itu kemudiannya dialirkan ke pembesar suara yang menghasilkan bunyi. 3. Gelombang pembawa dialirkan ke bumi manakala isyarat audio diperkuatkan dalam amplifier. . Pada masa kini kita mempunyai banyak alat penghantaran maklumat yang canggih . Dalam litar ini kedua-dua isyarat itu diasingkan. Satelit ialah alat yang dilancarkan ke orbit (laluan) tertentu di angkasa.Di rumah. Satu daripada alat penghantaran maklumat yang tercanggih pada masa kini ialah satelit. aerial radio tersebut menerima isyarat radio yang dipancarkan dari studio tadi. Kabel optik (optic cabel) telah mempercepatkan penghantaran isyarat yang banyak pada sesuatu masa. Oleh kerana studio yang berlainan memancarkan gelombang radio yang berlainan maka kita menggunakan litar penala untuk memilih gelombang yang dikehendaki.

SAINTIS YANG TERLIBAT DALAM PENCIPTAAN ALAT KOMUNIKASI Perkembangan penghantaran maklumat dengan menggunakan alat komunikasi yang moden telah menyumbang kepada pembangunan negara. menyukat kandungan ozon serta suhu bumi.. Isyarat dari stesen TV di England menghantar isyarat ke Satelit Bumi di sana... Terdapat beberapa satelit yang digunakan sebagai teleskop angkasa. Satelit juga telah digunakan dalam bidang ketenteraan (macam nak sepai orang lainlah tu. Saintis yang sentiasa berusaha mencipta alat komunikasi canggih seperti komunikasi G3 dan serta gelombang jalur lebar (Broadband Wave) harus dihargai. . Selain daripada kegunaan perhubungan. Satelit angkasa pula memancarkan isyarat terus ke rumah kita atau ke stesen TV tempatan. Kita harus berterima kasih kepada jurutera-jurutera yang bertanggungjawab dalam pembinaan infrastruktur komunikasi negara. Satelit Bumi ini seterusnya memancarkan isyarat ke satelit angkasa kita.) 4. satelit juga digunakan dalam penyelidikan angkasa lepas. Maklumat yang dihantar dengan cepat dan tepat itu telah menyebabkan produktiviti penduduk meningkat. Sebagai contoh perdagangan dalam dan luar negeri dapat dipercepatkan.Sebagai contoh apabila perlawanan bola sepak FA Cup di England disiarkan secara langsung ke Malaysia perhubungan satelit digunakan dengan berkesan.