MIKROORGANISMA DAN KESANNYA KE ATAS KEHIDUPAN

1. PENGELASAN Mikroorganisma dikelaskan kepada 5 Kumpulan iaitu bakteria, kulat, virus, protozoa dan alga. Setiap Kumpulan mikroorganisma ini mempunyai bentuk, saiz, cara pembiakan, nutrisi(cara pemakanan) dan habitat(tempat tinggal) yang agak berbeza. Bakteria boleh berbentuk

kokus(macam bola ping pong)

,

rod(macam sosej)

,

spirilium(macam spring)

dan

vibrio(macam simbol koma (,)) . Virus tidak mempunyai bentuk tertentu dan boleh membentuk hablur. Kesemua mikroorganisma membiak secara asek iaitu pembelahan dedua ataupun pertunasan. Yis adalah mikroorganisma dari kumpulan kulat yang boleh membiak secara pertunasan. Mikroorganisma mendapatkan nutrisi melalui 3 cara iaitu :i. ii. iii. Saprofit - menyerap makanan dari benda yang reput. Parasit - menyerap makanan dari benda hidup (haiwan & tumbuhan). Autotrofit - membina makanan sendiri.

Kebanyakan bakteria, kulat, protozoa hidup secara saprofit manakala virus hidup secara parasit. Alga adalah autotrofit. Air kolam yang berwarna hijau menunjukkan adanya pertumbuhan alga didalamnya. Dari segi saiz pula mikroorganisma yang paling besar ialah protozoa manakala yang terkecil ialah virus. Bakteria hidup di mana-mana, protozoa boleh hidup dalam kolam dan kulat pula di atas roti basah virus seperti HIV(penyebab AIDS) hidup dalam badan manusia. 2. FAKTOR YANG MEMPENGARUHI AKTIVITI Aktiviti mikroorganisma dipengaruhi oleh faktor suhu, kelembapan, nutrien, cahaya dan pH. mikroorganisma suka tumbuh pada suhu 37oC (suhu badan). Sebab itulah kita sering sakit. Saintis mendapati mikroorganisma tidak aktif dalam kedaan sejuk. Pada keadaan yang panas ia akan mati. Sebab itulah makanan yang disimpan dalam peti sejuk boleh disimpan lama kerana mikroorganisma di dalamnya tidak berpeluang membiak. Human being are smart :-). Mikroorganisma memerlukan kelembapan yang tinggi untuk hidup. Contohnya kulat suka pada kulit yang lembap. Seperti manusia,

mikroorganisma memerlukan nutrien untuk hidup. Ia sukakan bahan yang mengandungi kanji dan protein yang tinggi. Tidak seperti tumbuhan, mikroorganisma tidak sukakan cahaya malah sesetengah mikroorganisma senang mati apabila terkena cahaya matahari. Bila kita menjemur pakaian, sebenarnya kita juga menghapuskan mikroorganisma :-). 3. FAEDAH MIKROORGANISMA KEPADA KITA Mikroorganisma memainkan peranan yang penting kepada kehidupan kita. Ia menolong kita (a)mencerna makanan, (b) mereput hasil buangan dan (c) menyumbang kepada bidang perubatan, pertanian dan perindustrian. Setengah bakteria memilih usus manusia untuk hidup. Pada masa yang sama ia menolong dalam pencernaan dengan memecahkan zat-zat makanan supaya zat ini boleh diserap oleh usus kita. Kebanyakan jenis bakteria dan kulat menolong kita mereputkan bahan buangan seperti sampah sarap. Hasil pereputan ini menjadi baja yang akan diserap semula oleh tumbuhan. Dalam bidang perubatan pula sesetengah jenis kulat digunakan untuk membuat antibiotik(ubat). Antibiotik boleh membunuh bakteria dan menyembuhkan penyakit. Walaupun halus, bakteria menolong para petani menyuburkan tanah. Ada sejenis Bakteria istimewa yang hidup dalam akar kekacang. Bakteria ini membuat bahan bernitrogen (baja) dari udara. Baja ini dikembalikan ke dalam tanah. Tanah menjadi subur!!!. Yis merupakan sejenis kulat yang sangat penting. Ia digunakan untuk membuat roti. Dalam proses membuat roti, yis itu menggunakan kanji dalam tepung untuk tumbuh Pada masa yang sama ia menghasilkan gas karbon dioksida. Gas ini yang menyebabkan roti itu kembang dan mempunyai rasa yang enak. Para saintis sentiasa berusaha menyelidik kegunaan lain mikroorganisma. Mungkin pada suautu hari nanti saintis akan menemui sejenis bakteria yang boleh melawan virus HIV !!! wow..bestnya. 4. MIKROORGANISMA JUGA BERBAHAYA ! Kita hendaklah sedar bahawa mikroorganisma boleh menyebabkan penyakit serta merosakkan makanan kita.

Malaria ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh protozoa yang di bawa oleh vektor nyamuk. mengeluarkan kahak kuning kehijauan. Protozoa ini dipindahkan kepada mangsa lain apabila dia digigit nyamuk itu. MENCEGAH DAN MERAWAT PENYAKIT Bagaimana kita boleh mencegah penyakit ini??? Secara umumnya terdapat 3 cara mencegah penyakit iaitu :- .Jadual berikut menunjukkan beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma. Bakteria penyebab taun hidup dalam tinja(tahi) pesakit. Taun pula merebak melalui air yang tercemar. Kurap juga merupakan sejenis penyakit yang di sebabkan sentuhan. KUMPULAN MIKRORGANISMA PENYAKIT GEJALA (TANDATANDA) batuk berpanjangan. mengeluarkan kahak pekat. 5. ini berlaku apabila seseorang berkongsi pakaian. Apabila pesakit "melepas"kan tinja itu ke dalam sungai bakteria akan dibawa sehingga seseorang meminum air itu. HIV dipindahkan ke seseorang melalui sentuhan. HIV setersnya menyebabkan mangsa mengidap AIDS. (lihat imej peparu yang diserang tibi) cirit birit dan muntah demam berpanjangan selalu sakit kulit gatal-gatal Bakteria tibi (batuk kering) Bakteria Protozoa Virus Kulat taun malaria AIDS Kurap Penyakit ini boleh merebak melalui beberapa cara. Tibi merupakan penyakit yang merebak melalui titisan cecair yang tersembur semasa pesakit batuk atau bersin. Mikroorganisma yang terdapat dalam tisisan cecair ini akan memasuki sistem pernafasan mangsa dan menyerangnya. Apabila seseorang melakukan seks rambang dengan pembawa HIV maka dia akan dijangkiti virus yang berbahaya itu.

a.Sebatian karbon yang buakan berasal dari benda hidup (batu & mineral) Protein ialah satu contoh sebatian organik manakala kalsium karbonat ialah sebatian tak organik. Kitar Hidup Nyamuk Kitar Hidup Lalat PENSTERILAN SEBATIAN KARBON 1.CARA PENCEGAHAN APA YANG DILAKUKAN CONTOH PENYAKIT YANG DICEGAH KAWALAN "VEKTOR" Vektor seperti lalat dan nyamuk dihapuskan dengan racun serangga atau menggunakan Denggi dan ubat jentik-jentik untuk Malaria menghapuskan larva. Hidrokarbon berasal dari petroleum. 2. Sebatian organik . arang batu atau gas asli. Hidrokarbon ialah sebatian organik yang mengandungi unsur karbon dan hidrogen di dalamnya. APA ITU SEBATIAN KARBON? Sebatian karbon ialah bahan kimia yang mengandungi unsur karbon didalamnya. Terdapat 2 jenis sebatian karbon. Sebatian tak organik .sebatian karbon yang berasal dari benda hidup (haiwan & tumbuhan b. ALKOHOL SEBAGAI SEBATIAN KARBON .

Dalam bidang perubatan alkohol boleh digunakan untuk membasmi kuman dan digunakan sebagairamuan ubat batuk. Kehadiran alkohol dalam badan boleh merosakkan hati (sirosis hati) dan seterusnya boleh mengakibatkan penyakit jantung. kemalangan jalanraya dan kecacatan fetus. babi dan kambing Keadaan pepejal pada suhu bilik LEMAK TAK TEPU Berasal dari sumber tumbuhan seperti kacang soya dan kelapa sawit Keadaan cecair . Etanol dan propanol adalah contoh alkohol. Lihat perbezaan antara lemak tepu dan tak tepu dibawah :LEMAK TEPU Berasal dari sumber haiwan seperti lembu. Alkohol selalunya digunakan untuk membuat minuman keras.Alkohol adalah bahan yang mengandungi unsur karbon. Alkohol juga boleh bertindak balas dengan asid organik untuk menghasilkan ESTER. Pengambilan alkohol boleh memudaratkan kesihatan manusia. [nama tersebut berakhir dengan OL] Lihat cara bagaimana menamakan ahli kumpulan alkohol lain Alkohol boleh dihasilkan melalui proses "penapaian" [alcoholic fermentation]. lemak [FAT] juga mempunyai unsur yang sama iaitu karbon. 3. Ester ialah bahan kimia berbau wangi yang sering digunakan untuk membuat perisa buah-buahan. Lemak terbahagi kepada 2 jenis iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu. Ketagihan alkohol telah menimbulkan banyak masalah sosial seperti penderaan kanak-kanak. Di sesetengah negara. Alkohol mempunyai sifat istimewa seperti boleh larut dalam air dan senang terbakar untuk menghasilkan nyalaan biru. Penapaian dilakukan apabila yis menukarkan glukosa menjadi alkohol dan karbon dioksida. LEMAK JUGA SEJENIS SEBATIAN KARBON Seperti alkohol. alkohol digunakan sebagai bahan api kenderaan. Ia menyebabkan gangguan sistem saraf dan menyebabkan seseorang tidak berfikiran waras. hidrogen dan oksigen di dalamnya. hidrogen dan oksigen tetapi dalam komposisi yang berlainan.

Lemak tepu yang mengandungi kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung. Sila perhatikan struktur buah kelapa sawit berikut :- . Oleh itu jagalah pengambilan makanan anda. 4.Mempunyai takat lebur yang tinggi Tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi banyak kolestrol Takat lebur yang rendah Tidak memudaratkan kesihatan kerana kandungan kolestrol yang rendah Lemak berfaedah kepada badan kerana ia memberi tenaga. Minyak kelapa sawit tertumpu di kawasan sabut dan isirung. Lama kelamaan jantung akan "letih" dan tidak boleh menanggung beban kerja yang lebih. Selain daripada itu ia juga membawa vitamin A. Buah kelapa sawit mengandungi sabut. Walau bagaimanapun. Kolestrol yang berlebihan itu boleh terenap di dalam lumen arteri yang menyebabkan pengaliran darah tersekat. tempurung dan isirung.E dan K yang sangat penting kepada badan. KELAPA SAWIT SEBAGAI SUMBER LEMAK KITA DAN SUMBER PENDAPATAN NEGARA Minyak kelapa sawit berasal dari buah kelapa sawit (gambar atas kiri).D. Ini menyebabkan jantung terpaksa mengepam darah dengan lebih kuat. kita hendaklah memilih jenis lemak yang kita makan. minyak kelapa sawit yang berasal dari sabut disebut sebagai minyak sawit [palm oil] dan minyak yang berasal dari isirung disebut minyak isirung [palm kernel oil].

Minyak kelapa sawit digunakan untuk membuat minyak masak. SABUN SEBAGAI SATU PRODUK MINYAK KELAPA SAWIT . b. Minyak kelapa sawit telah dikenal pasti sebagai satu sumber bahan api kenderaan.Minyak diperah dari buah kelapa sawit dengan "penekan skru".Pemprosesan Minyak Kelapa sawit melibatkan :a.Tandan (gambar atas kanan) dan buah disembur dengan stim untuk membunuh mikroorganisma dan melembutkan tandan. 5. Pengekstrakan . Semua aktiviti penyelidikan berkaitan dengan industri kelapa sawit dilaksanakan oleh MPOB (Malaysian Palm Oil Board). Penulenan . Pensterilan . Potensi kelapa sawit amatlah besar. Ia berkhasiat kerana ia mengandungi vitamin A dan E yang tinggi. Industri kelapa sawit penting kerana ia menyediakan banyak peluang pekerjaan di ladang.Minyak kelapa sawit ditulenkan dengan mengalirkannya kedalam "karbon diaktifkan" untuk membuang bau dan menjernihkannya. Ia juga telah dikenal pasti sebagai sumber vitamin A dan E yang baik. Minyak Kelapa sawit juga merupakan sumber pendapatan ekspot negara. Oleh sebab itu penyelidikan dan pembangunan kelapa sawit adalah sangat penting. majerin dan sabun. c.

Metil metakrilat ni sebenarnya ialah monomer bagi perspeks. Sabun yang terhasil dimendakkan oleh garam dan seterusnya ditapis untuk membentuk pepejal sabun.Sabun diperbuat daripada minyak kelapa sawit. Perspeks ialah polimer yang keras. Para saintis telah bersetuju memangggil kanji sebagai satu "POLIMER" dan glukosa sebagai "MONOMER". molekul sabun akan menarik gris keluar dari kain----> Kekotoran tertanggal dari kain. Molekul Minyak kelapa sawit dipecahkan oleh tindakan haba dan alkali pekat (Natrium hidroksida). Perspeks ialah polimer sintetik. Polimer asli ialah polimer yang berasal dari benda hidup. Rantai panjang ini ialah kanji.. Nak lihat apa kegunaannya? Klik kat sini ya. Monomer pula ialah molekul yang membentuk polimer itu. Para saintis mendapati bahawa beribu-ribu glukosa membentuk rantai panjang. Ia terbina dari sejenis bahan kimia iaitu metil metakrilat (Puiii. Sifat ini menyebabkan sabun sangat sesuai digunakan sebagai ejen pencuci. 6. Perspek juga boleh digunakan untuk membuat lampu kereta mewah. Ha. Dalam dunia kita. dah lihat.. bahan yang terdapat dalam nasi. APA ITU POLIMER? Tahukah anda nasi yang anda makan setiap hari adalah terdiri daripada glukosa. Mari kita kaji dengan lebih mendalam sejenis polimer asli yang banyak terdapat di negara kita. Perspek digunakan untuk membuat kerangka basikal. Polimer sintetik ialah polimer buatan manusia dengan menggunakan bahan kimia... Seperti contoh di atas. Polimer secara ringkasnya adalah rantai panjang molekul-molekul.susahnya nak sebut). terdapat 2 jenis polimer. Mekanisme tindakan pencucian gris dari kain adalah seperti berikut :Ekor molekul sabun melekat pada gris--->Kepala molekul sabun berada dalam air---> Apabila air cucian dikocak. kanji ialah polimer asli kerana ia berasal dari tumbuhan padi. .. "Kepala" Molekul sabun suka kepada air manakala "ekor"nya suka kepada gris. Sabun terbentuk dari molekul gliserol dan asid lemak.

Jika latek didedahkan. Ia dilakukan dengan memasak getah asli dengan serbuk sulfur. Getah asli sangat kenyal. Lateks boleh dibekukan (istilah yang sesuai ialah "menggumpal") dengan mencampurkan asid etanoik kedalamnya. Atom sulfur boleh mengikat molekul getah untuk membentuk "rangkai silang sulfur". Getah menjadi keras. Untuk mencegah penggumpalan pula. . Bakteria tersebut menghasilkan asid yang seterusnya menggumpalkan lateks. Ini adalah kerana ia mudah diserang oleh bakteria. Getah asli boleh diperolehi dari pokok getah. 8. larutan ammonia ditambahkan kedalam lateks. POLIMER ASLI Imbas kembali sebelum kita teruskan.7. Monomer ialah molekul kecil. Pokok getah yang ditoreh. Disebaliknya Penyahpolimeran ialah proses memecahkan polimer untuk menghasilkan monomer. mengeluarkan susu getah yang disebut "lateks". Getah asli ialah satu contoh polimer yang terdiri dari rantaian monomer "isoprena". Ini menyebabkan industri getah boleh menyumbangkan pendapatan yang lumayan kepada negara. ia juga boleh menggumpal secara semula jadi. Ia digunakan sebagai sumber bahan api. Pempolimeran ialah proses menyatukan monomer-monomer untuk membentuk polimer. sarung tangan dan kondom. PENGARUH SEBATIAN KARBON KEPADA KEHIDUPAN Sebatian karbon mempunyai banyak kegunaan kepada manusia. Kepingan getah asli seterusnya diproses untuk menghasilkan barangan lain seperti tayar. Getah asli merupakan polimer semulajadi yang sangat penting kepada manusia. Proses "Pemvulkanan" getah digunakan untuk mengeraskan getah asli. Getah asli telah divulkankan [getah tervulkan] sesuai digunakan untuk membuat tayar.minuman dan tayar. Ini membolehkan lateks dihantar ke kilang penggumpalan dengan menggunakan lori tangki. makanan. Polimer ialah molekul besar dan panjang monomer-monomer. Rangkai silang ini menghalang rantaian molekul getah dari menggelongsor. Getah asli merupakan satu lagi sumber pendapatan negara. Ini adalah disebabkan oleh molekulnya yang mudah menggelongsor antara satu sama lain apabila ditarik. Ini memudahkan pengusaha menjadikan ia dalam bentuk kepingan yang mudah dijual.

Apa akan terjadi??? NUTRISI DAN PENGELUARAN MAKANAN 1. AMALAN NUTRISI YANG BAIK Terdapat 3 kelas makanan utama dalam makanan kita. Pekerja atau ahli sukan memerlukan kalori tinggi untuk menampung aktiviti yang cergas. Mereka ialah karbohidrat. Golongan kanak-kanak dan remaja yang sedang tumbuh pesat juga memerlukan lebih kalori kerana metabolisme (keperluan tenaga asas) mereka tinggi.Oleh sebab itu ramai ahli sains telah berkecimpung dengan aktifnya dalam aktiviti penyelidikan sebatian karbon. Bayangkanlah jika kenderaan anda tidak bertayar. Ketiga-tiganya mempunyai "nilai kalori"(kandungan tenaga) tertentu seperti jadual berikut. kita juga memerlukan kalori yang lebih. Kita hendaklah berterima kasih terhadap sumbangan mereka. KELAS MAKANAN Karbohidrat Lemak protein NILAI KALORI SUMBER (kilokalori) 4 nasi 9 minyak masak 4 ikan dan daging Rujuk nilai kalori makanan-makanan di Malaysia Setiap individu memerlukan kalori yang berbeza. Ini perlu untuk menggantikan haba yang hilang. Teknologis polimer menyelidik dan cuba memperluaskan kegunaan sebatian karbon seperti polimer. Pembangunan produk baru penting supaya hidup manusia lebih sejahtera. lemak dan protein. saiz badan. Saiz badan yang besar juga memerlukan kalori yang tinggi kerana ia mengandungi sel yang lebih banyak. Jika kita tinggal di tempat yang sejuk. Ini bergantung kepada jantina. Golongan lelaki memerlukan lebih kalori kerana mereka lebih aktif. aktiviti dan iklim. . umur.

MASALAH KESIHATAN Malnutrisi PUNCA Kekurangan kalori Tabiat tidak mahu makan kerana ingin menguruskan badan CARA CARA MENCEGAH MERAWAT Makan makanan Sangat kurus dan Memberi zat seimbang dan tidak bertenaga tambahan mencukupi GEJALA Anoreksia Terlalu kurus Pendidikan Kaunseling Kelihatan terlalu gemuk.Apabila seseorang mengambil kalori yang tinggi atau terlampau rendah. Jadual berikut menyenaraikan beberapa contoh masalah kesihatan itu. Ini adalah kerana ia menghasilkan makanan melalui satu proses yang digelar "fotosintesis" (Photosynthesis). maka berlakulah masalah kesihatan. Pengambilan Kegendutan pengumpulan kalori berlebihan lemak di bawah kulit Serangan penyakit Penyakit Jantung Makan makanan jantung dan cepat dan Tekanan berlemak letih apabila Darah Tinggi berlebihan melakukan aktiviti fizikal Mengawal pengambilan makanan Bersenam atau mengambil ubat dari doktor Mengurangkan makanan berlemak Pembedahan dan pengambilan ubat "Piramid makanan" merupakan satu carta yang boleh menolong kita menyelia jenis makanan yang kita makan. 2. Proses fotosintesis ini berlaku dengan bantuan cahaya matahari (foto). Semasa fotosintesis tumbuhan menukarkan air dan karbon dioksida kepada makanan.Pada masa yang sama tumbuhan juga menghasilkan gas oksigen. . Kita hendaklah mengurangkan makanan yang terdapat di atas piramid dan makanan yang tersenarai di bawah bolehlah diambil dalam kuantiti yang lebih banyak. Makanan ini kebanyakannya dalam bentuk kanji. TUMBUHAN SEBAGAI "PENGELUAR MAKANAN" Tumbuhan adalah kawan kita !.

tumbuhan juga memerlukan nutrien(zat makanan) tertentu untuk terus hidup.Seperti manusia. Mikronutrien . Jadual berikut menunjukkan kesan kekurangan nutrien N. Nutrien terbahagi kepada 2 jenis iaitu :• • Makronutrien . CONTOH Karbon (C) Hidrogen (H) Oksigen (O) Nitrogen (N) Fosforus (P) dan Makronutrien Kalsium (Ca) Mikronutrien Boron (B) Zink (Zn) dan Kuprum (Cu) JENIS Kekurangan nutrien akan menjejaskan pertumbuhan tumbuhan. "KITAR NITROGEN" (NITROGEN CYCLE) Nitrogen di atmosfera boleh dikitar semula. Sebatian ammonium seterusnya ditukarkan menjadi nitrit dan nitrat.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak. Fosforus (P) Bunga dan buah sedikit. daun menjadi unggu Tompok perang pada daun. Nutrien yang larut air itu diserap dari tanah melalui akar.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit. 3. Nitrat akan diserap oleh tumbuhan semula. Nitrogen ini ditukar kepada ion nitrat yang akan diserap oleh tumbuhan. UNSUR KESAN KEKURANGANNYA Nitrogen (N) Daun menjadi kuning Akar sedikit dan lemah. Pengikatan nitrogen dari udara berlaku melalui 2 cara iaitu tindakan kilat dan aktiviti bakteria pengikat nitrogen.P dan K. Pereputan dilakukan oleh bakteria saprofit untuk menghasilkan sebatian ammonium. Kalium (K) Batang lemah. . Apabila tumbuhan dan haiwan mati ia akan reput. Berikut adalah beberapa contoh Makronutrien dan Mikronutrien.

Oleh itu kita hendaklah sama-sama menjaga dan memelihara tumbuhan dengan baik.Terdapat sejenis bakteria yang istimewa bernama "Bakteria Pendenitratan". 5. Nitrogen ini akan dibebaskan ke udara semula. JANGAN MEMBAZIR ! Pada masa yang sama kita harus bersyukur kerana Tuhan telah mengurniakan makanan yang cukup untuk kita. Ia boleh menukarkan nitrat dalam tanah menjadi nitrogen. Kita hendaklah menjaga dan menghargai . klik disini untuk melihat kitar nitrogen 4. PELIHARA TUMBUHAN SUPAYA HIDUP SEJAHTERA seperti yang anda sudah ketahui. tumbuhan memainkan peranan yang amat penting ke atas kehidupan manusia. Kitar ini menyebabkan kandungan nitrogen dalam udara dan bumi sentiasa seimbang. Kita tidak boleh menebang pokok-pokok dengan sewenang-wenangnya kerana tanpa pokok tiadalah oksigen.

Inersia pula merupakan satu sifat semulajadi sesuatu benda yang ingin mengekalkan kedudukannya. Kenderaan tidak berenjin termasuklah kereta lembu dan basikal (bujang lapuk). Basikal digerakkan oleh kaki kita. Rantai yang dihubungkan dengan hab (gear belakang) akan menggerakkan hab ini. Jisim sesuatu benda tidak berubah walaupun dibawa ke bulan. Cuba anda perhatikan senario dua orang budak yang bermain buaian di padang permainan. iaitu mereka cenderung untuk terus bergerak ke hadapan walaupun telah diberhentikan. Kenderaan berenjin yang paling popular ialah motosikal dan kereta (macam kereta Proton kita tu!!!). 2. Jika terlebih makanan. Apabila injak (pedal) dikayuh. mereka mendapati bahawa lebih banyak jisim sesuatu benda maka ia juga mempunyai inersia yang tinggi. GERAKAN 1. ia akan menggerakkan gegancu (gear) yang akan menarik rantai. Pernahkah anda terfikir kenapa penumpang dalam bas terhumban ke hadapan apabila bas itu berhenti tiba-tiba? Penumpang itu mempunyai inersia. KENDERAAN DARAT Terdapat 2 jenis kenderaan di darat. Penumpang yang mempunyai badan lebih besar (berjisim besar) akan terhumban lebih jauh. Putaran hab ini menyebabkan tayar belakang berpusing dan seterusnya menggerakkan . Para saintis telah mendapati satu perhubungan yang amat menarik berkaitan dengan jisim dan inersia. JISIM DAN INERSIA Jisim ialah kuantiti jirim yang terkandung dalam sesuatu benda.sumber makanan kita dan pembaziran hendaklah dielakkan. Kenderaan tidak berenjin dan kenderaan berenjin. Melalui pemerhatian. ia boleh diproses supaya boleh digunakan semasa kekurangannya. Anda sudah pastilah akan melihat budak yang lebih besar akan berhayun lebih lama berbanding budak yang kecil. Sebab itulah kita mesti menggunakan tali pinggang keselamatan apabila menaiki kenderaan.

.teruknya nak menjelaskan. ENJIN PETROL 4 LEJANG mempunyai palam pencucuh sebagai sumber bunga api. Mampatan Kuasa dan Ekzos. Mengayuh basikal lebih senang kan???. Kenderaan berenjin pula mendapat tenaga dari pembakaran bahan api seperti petrol dan diesel. iaitu 2 lejang(two stroke) atau 4 lejang(four stroke).basikal ke hadapan. enjin yang menggunakan bahan api ini adalah berbeza. lebih efisien kurang kenderaan kecil seperti motosikal dan kereta ENJIN DIESEL 4 LEJANG mempunyai pemancit. KEDUDUKAN KEDUDUKAN KEDUDUKAN LEJANG OMBOH INJAP INJAP EKZOS (PISTON) MASUK ARUHAN turun terbuka tertutup MAMPATAN naik tertutup tertutup KUASA turun tertutup tertutup EKZOS naik tertutup terbuka Walaupun petrol dan diesel boleh digunakan sebagai bahan api. Pada masa kini terdapat 2 jenis enjin. Enjin 4 lejang pula mempunyai lejang Aruhan. Pembakaran bahan api berlaku dalam enjin. ENJIN PETROL 2 LEJANG injap tidak berasingan ENJIN PETROL 4 LEJANG injap berasingan INJAP . Pew !!!!. Enjin 2 lejang mempunyai 2 lejang iaitu lejang ke atas dan lejang ke bawah. Keempat-empat lejang ini mempunyai gabungan kedudukan omboh dan injapinjap yang berbeza seperti ditunjukkan dalam jadual dibawah.. kurang efisien lebih berjelaga kenderaan berat seperti lori dan bas STRUKTUR PEMBAKARAN PENGHASILAN JELAGA PENGGUNAAN Enjin petrol 2 lejang dan 4 lejang juga berbeza sedikit.

Sebagai contoh. APA ITU LAJU.. Gear yang menyambungkan aci pacu (drive shaft) membenarkan aci pacu berputar. Halaju pula berbeza sedikit dengan laju kerana ia mempunyai unsur arah. "Prinsip Keabadian Momentum" menyatakan bahawa jumlah momentum 2 . Kita boleh mengira pecutan sesuatu objek bergerak jika kita tahu laju awal dan laju akhir. MOMENTUM Momentum ialah jisim sesuatu benda bergerak darab halajunya. Unitnya ialah meter per saat (ms-1).laju awal)/masa perubahan laju Jika sebuah kereta bergerak dari keadaan pegun (0 ms-1) sehingga ke laju 20 ms-1 dalam masa 5s. Momentumnya ialah :100 x 10 = 1000 kgms-1 Saintis telah menyatakan satu prinsip yang menarik berkaitan momentum. laju boleh dibaca dengan menggunakan "speedometer". sebuah kenderaan yang berjisim 100 kg bergerak dengan kelajuan 10ms-1. 3. Pecutan pula ialah kadar perubahan laju yang disukat dalam unit meter per saat per saat (ms-2).PEMBAKARAN tidak efisien SAIZ kecil pam air atau pemotong PENGGUNAAN rumput (bush cutter) efisien besar kereta dan motosikal Pergerakan omboh ke bawah dan ke atas akan memutarkan aci engkol. Bagi sesebuah kereta. maka pecutan ialah :pecutan = (20-0)/5 Pecutan = 4 ms-2 4. HALAJU DAN PECUTAN Laju ialah jarak pergerakan sesuatu dalam masa tertentu. Putaran aci pacu menyebabkan gandar yang berhubung dengan roda berputar dan menghasilkan gerakan ke hadapan. pecutan=(laju akhir .

TEKANAN Tekanan ditakrifkan sebagai daya dibahagi luas. 5. Reka bentuk bampar kereta yang senang menyerap hentakan telah menyelamatkan banyak nyawa. penumpang yang lebih berat (berjisim tinggi) akan mengalami kecederaan yang teruk. Walau bagaimanapun kita hendaklah berhati-hati supaya kemalangan tidak berlaku. Ini boleh mengelakkan kita dari terbenam dalam lumpur. 7. Dalam sesuatu perlanggaran kereta. Tekanan juga boleh berlaku dalam cecair. Penemuan konsep momentum mempunyai kesan yang mendalam terhadap kehidupan manusia. SISTEM HIDRAULIK Apabila sesuatu tekanan dikenakan keatas bendalir. 6. Konsep digunakan dalam sistem hidraulik. Tekanan = Daya/luas (Nm-2) Tekanan boleh dikurangkan jika kita menambah luas permukaan kasut apabila berjalan dalam lumpur. tekanan tersebut akan dipindahkan sama rata dalam bendalir tersebut. kapal selam dan hoverkraf merupakan kenderaan di air. Penggunaan tekanan dalam bendalir menolong dalam operasi sistem hidraulik. GERAKAN DI AIR Kapal. Tekanan yang dipindahkan ke omboh besar ini digunakan untuk menggerakkan beban yang besar.objek yang bergerak adalah dikekalkan sehinggalah ia diganggu oleh daya dari luar. Sistem hidraulik digunakan dalam jek hidraulik (digunakan untuk mengangkat lori bila tayar rosak). Setiap kenderaan ini mempunyai prinsip gerakannya yang tersendiri. Selain itu ia juga digunakan dalam sistem brek lori. . Tekanan yang dikenakan keatas omboh kecil akan dipindahkan ke omboh besar.

Pergerakan udara yang amat tinggi di atas sayap kapal terbang menghasilkan satu kawasan tekanan rendah. Beliau telah menemui beberapa prinsip yang penting. daya tujah keatas adalah sama dengan berat bendalir yang tersesar keluar. Kipas menolak udara ke belakang dan menghasilkan "daya tujah" ke hadapan. Udara yang terperangkap dalam karung ini mengurangkan seretan (seolah-olah hoverkraf itu terapung). "Prinsip Archimedes" menyatakan bahawa bila satu benda direndam dalam air. Oleh kerana pergerakan di air menghasilkan daya geseran yang tinggi maka kenderaan air telah direka supaya mempunyai bentuk "larus" (streamline). ini menyebabkan momentum yang akan menolak kapal terbang ke hadapan pada kelajuan yang amat tinggi. Daya angkat kapal terbang adalah disebabkan struktur sayap yang dikenali sebagai "aerofoil". Bentuk ini menyerupai bentuk ikan. Tekanan tinggi dari bawah . 8. Terdapat seorang ahli sains bernama Archimedes yang suka mengkaji sifat bahan di dalam air. Bila air dipam keluar dari tangki balast ini. KENDERAAN UDARA Kapal terbang. roket dan helikopter merupakan kenderaan udara. Apabila air dimasukkan ke dalam tangki balast. kapal selam akan timbul. Kapal terbang mempunyai enjin jet yang menolak udara pada kelajuan tinggi ke belakang. Hoverkraf pula mempunyai karung yang memerangkap udara hasil tolakan enjin. Prinsip ini adalah merupakan asas pergerakan tenggelam dan timbulnya kapal selam. kapal selam akan tenggelam.Kapal digerakkan oleh bebaling yang diputarkan oleh enjin. Bebaling (propeller) menolak air kebelakang untuk menghasilkan momentum yang menolak kapal ke hadapan.

peranan kitar semulajadi amatlah penting. Antara kitar semula jadi tersebut adalah :• • • Kitar karbon Kitar Nitrogen kitar air . Momentum yang terhasil menolak roket ke atas. Prinsip ini dikenali sebagai prinsip "Bernoulli". Pembakaran dua bahan ini menghasilkan gas panas yang tertolak ke bawah pada kelajuan tinggi. Terima kasih saintisku. air dan udara telah banyak mengubah cara hidup manusia. 9. Roket merupakan kenderaan udara dan angkasa yang menggunakan cecair oksigen dan cecair hidrogen sebagai sumber bahan api. TERIMA KASIH SAINTISKU" Kita harus bersyukur dan berterima kasih kepada saintis yang telah menolong manusia merekacipta kenderaan. Keseimbangan ini dapat mengekalkan kehidupan. Sumber oksigen diperlukan kerana ruang angkasa tiada oksigen yang boleh digunakan untuk pembakaran. Kenderaan di darat. BAB 5 PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR 1. KESEIMBANGAN ALAM Keseimbangan alam bermaksud keadaan di mana interaksi antara organisma atau antara organisma dengan alam sekitar. Kehidupan manusia lebih selesa kerana boleh bergerak kemana-mana bahagian dunia dengan pantas dan selamat. "We salute you". Untuk mencapai keseimbangan alam.sayap menolak sayap ke atas untuk menghasilkan satu daya angkat.

karbon dioksida yang terbebas semasa respirasi (pernafasan) digunakan oleh tumbuhan. Dalam kitar air pula. Dalam kitar karbon pula. kita juga sering diancam oleh bencana alam. Kebakaran hutan(forest fire). kemarau(drought). banjir(flood) dan taufan(tornado) boleh menyebabkan keseimbangan alam tergugat. amatlah banyak sehinggakan website ini tak cukup untuk menampung senarai tersebut. Air yang tersejat ini membentuk awan dan turun semula ke bumi sebagai hujan. Penggunaan kenderaan dan jentera yang menggunakan bahan api fosil(petrol dan diesel) menyebabkan pencemaran udara yang teruk. 3. manusia juga menyumbang kepada pencemaran alam sekitar. Jika hendak disenaraikan punca pencemaran. b. Insektisid(racun serangga) seperti DDT boleh masuk ke rantai makanan. gempa bumi(earth quake). Kilang-kilang yang didirikan boleh menghasilkan sisa toksik(beracun) seperti bahan buangan radioaktif dan merkuri. Sumber makanan seperti daging dan ikan mengandungi DDT yang seterusnya akan di makan oleh manusia.Kesemua kitar semula jadi itu membolehkan organisma terus hidup dan beranak. nitrogen digunakan untuk membekalkan nutrien kepada tumbuhan. KESAN PENCEMARAN Selain daripada bencana alam. MELINDUNGI ALAM SEKITAR . Selain dari keseimbangan alam. merosakkan habitat(tempat tinggal haiwan) menyebabkan kematian haiwan dan tumbuhan Mengganggu kitar semula jadi Pencemaran alam sekitar 2. Antara kesan bencana alam ini ialah :a. Letupan gunung berapi(volcano). penggunaan racun yang berleluasa boleh mengancam keselamatan alam sekitar. Dalam industri pertanian pula. d. Dalam kitar nitrogen. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan punca pencemaran adalah disebabkan oleh aktiviti manusia. Tumbuhan pula mengeluarkan makanan dan sumber oksigen untuk haiwan. air tersejat dari proses transpirasi tumbuhan dan respirasi haiwan. Hasil pembakaran bahan api fosil menghasilkan gas beracun seperti karbon monoksida dan sulfur dioksida. c.

v. iii. Menanam pokok Perhutanan semula(reforestation) 4. MENGURUS SUMBER ALAM YANG TERHAD Selain daripada masalah pencemaran. Gas ini memerangkap haba dan menyebabkan suhu di bumi meningkat. Mengawal pembukaan tanah baru dengan melakukan kajian terperinci berkaitan kesannya kepada alam sekitar sebelum sesuatu projek dilaksanakan. Penipisan ini menyebabkan sinaran U/V matahari menembusi atmosfera dan menyebabkan penyakit kulit. iv. Adalah penting kita menggunakan kebijaksanaan kita untuk mengurus sumber alam ini supaya ia kekal lebih lama untuk digunakan oleh generasi yang akan datang.dimana suhu bumi kita meningkat akibat daripada peningkatan gas karbon dioksida diatmosfera. b. Fenomena ini juga dikenali sebagai "Kesan Rumah Hijau" (Green House Effect). Penipisan Lapisan Ozon (Depletion of Ozone Layer) . banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk tujuan ini. b. ii. Mencari sumber tenaga alternatif seperti tenaga solar. c. Antaranya ialah :a. Makanan. Mengharamkan penggunaan pukat harimau yang boleh merosakkan terumbu karang (coral reef). air. Mengurangkan pembakaran. Beberapa langkah yang praktikal ialah :a. kehidupan kita juga sedang diancam oleh kekurangan sumber alam. . Menukar CFC kepada HCFC yang lebih selamat.Gas Klorofluorokarbon (CFC) yang digunakan dalam peti sejuk dan aerosol bertindak balas dengan lapisan ozon dan seterusnya menipiskannya. Pemanasan Global (Global Warming) .Akibat pencemaran yang teruk. Menghadkan aktiviti pembalakan dengan menuai kayu balak yang matang sahaja. Kita hendaklah melindungi alam sekitar kita. Kayu kayan yang tidak mempunyai nilai komersial yang tinggi tidak harus ditebang. pelbagai isu berkaitan dengan alam sekitar timbul. i. logam dan bahan api merupakan sumber alam yang kian berkurangan akibat daripada penuaian berleluasa dan penggunaan yang tidak terancang.

Ini dapat dicapai jika kita mengubah sikap kita. 5. memperbaiki rupa makanan dan .d. Kadang kala. Menghadkan aktiviti perlombongan dan mencari idea baru untuk menggunakan bekas lombong. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. UBAH SIKAP KITA ! Kehidupan kita akan lebih sejahtera jika kita hidup dalam alam sekitar yang bersih dan sihat. memudahkan pencernaan. Sebagai contoh kita hendaklah mengitar semula plastik dan kertas supaya kita tidak perlu menuai hasil petroleum dan kayu-kayan. PERKEMBANGAN TEKNOLOGI MAKANAN Penduduk di negara kita sangat untung kerana mempunyai banyak makanan. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :• • • menggelakkan makanan dari dirosak oleh mikroorganisma. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual segar. Setiap orang yang inginkan kehidupan yang lebih sejahtera harus memainkan peranan yang proaktif. "MARILAH KITA SAMA-SAMA MEMELIHARA DAN MEMULIHKAN ALAM SEKITAR KITA" SILA BACA Pemanasan Global Penipisan Lapisan Ozon Kesan Rumah Hijau Tenaga Alternatif Pembalakan Terpilih Kesan DDT BAB 6 PENINGKATAN PENGELUARAN DAN TEKNOLOGI MAKANAN 1.

CONTOH KELEMAHA KAEDAH CARA MAKANA KEBAIKAN N N Tin mahal dan jika tin kemek makanan boleh diletakkan Makanan menyebabkan dalam tin dan Kari boleh makanan dipanaskan Daging.jadual lagi. Makanan Makanan G] dalam peti Daging boleh susah untuk . mikroorganism dipateri. cahaya Makanan dan PENDEHIDRATAN[DEHYDRAT matahari atau Bunga tahan lama kebanyakan ION] Kekwa. disimpan lama PENGETINAN[CANNING] terdedah pada suhu Ayam dan dan senang kepada 116oC . tuna dibawa jangkitan ditutup dan kemana-mana. Wain lama dan PEMPASTEURAN[PASTEURIZA suhu 63 C kebanyakan TION] selama 30 min dan Jus pemprosesan mikroorganis o atau 72 C jenis ini adalah ma berbahaya selama 15 s khas untuk dibunuh cecair sahaja. boleh dilakukan.. meletakkan dan tidak vitamin Teh dan makanan mudah termusnah. Rasa berubah Masin. PENYEJUKBEKUAN[FREEZIN Simpanan Ikan. Sayur dalam garam.121oC. dijangkiti Penggunaan mikroorganis oven juga ma. Sama maksud dengan "pengeringan".• mencegah jangkitan penyakit. Mari kita tinjau satu persatu seperti jadual dibawah. Manusia telah memperkenalkan beberapa kaedah pemprosesan makanan.. Waktu Kemusnahan Pemanasan simpanan vitamin adalah cecair pada adalah tidak sedikit dan o Susu. Phuii. a serta bahan toksik dari tin. Tak putusputus dengan jadual ya. Jisim makanan Makanan kurang dan dijenur senang Ikan dibawah dibawa..

memerlukan serangga dan kentang kos yang memperlahank mahal. Tahan lama mahal dan dalam plastik Sosej. kesan untuk Bawang Vitamin tidak PENYINARAN[RADIATION] sampingan dan membunuh dan termusnah. an percambahan. dan tahan memerlukan Mentega lebih lama kos yang tinggi dan Telur Makanan Kacang Kos yang disimpan tanah. yang mahal. pengilang akan menambahkan bahan kimia. dan PEMBUNGKUSAN memerlukan kedap udara Keropok mengurangkan VAKUM [VACUM PACKAGING] mesin setelah udara dan Daging ruang pemvakuman didalamnya disejukbek simpanan. disedut keluar. dibawa dan memerlukan kos yang tinggi. u Makanan didedahkan Mungkin kepada sinaran mendatangkan radioaktif Biji Benih.5oC disimpan lama. Bahan Kimia ini mempunyai fungsi yang tertentu :BAHAN KIMIA Bahan Awet FUNGSI Menyebabkan makanan tahan lama Menyebabkan makanan kelihatan sedap CONTOH BAHAN KIMIA Garam dan Gula CONTOH MAKANAN Buah-buahan kering dan sos Pewarna pandan (hijau).Lembu. Sayursayuran. Kaya dan kicap karamel (Coklat) Perisa Monosodium Menambahkan glutamat (MSG) Makanan ringan rasa supaya lebih nama pasaran dan mee sedap ialah "ajinomoto" . sejuk dibawah Sosej dan -18oC Ais krim Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0oC . Vitamin boleh Susah dibawa Buahdikekalkan dan PENDINGINAN[CHILLING] buahan. Semasa menjalankan pemprosesan makanan.

gatal dan kanser. Penggunaan mesin dalam aktiviti pertanian telah membantu para petani mengatasi masalah pekerja mahir. kita harus juga menggunakan teknologi moden. usaha untuk meningkatkan kuantiti (Jumlah) dan kualiti makanan hendaklah dipertingkatkan dengan aktiviti pertanian dan pemprosesan makanan.apa benda selalu bubuh lam ni?) burger tu lah. asid benzoik dan asid sorbik boleh menyebabkan penyakit seperti sesak nafas. Oleh itu kerajaan telah menggubal undang-undang untuk melindungi pengguna dari bahan kimia makanan yang tidak dikawal. Nitrit telah terbukti boleh menyebabkan penyakit kanser. penggunaan yang berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan (kesan buruk). Penggunaan baka bermutu Usaha untuk menghasilkan baka tumbuhan dan haiwan yang bermutu tinggi sedang giat dijalankan di negara kita.) Vitamin E dan BHT Minyak masak Walaupun pada mulanya penggunaan bahan kimia menolong dalam pemprosesan makanan.. Buah betik eksotika menghasilkan buah yang manis dan besar. 2. Penggunaan mesin juga meningkatkan produktiviti. Penggunaan bahan kimia seperti sulfur dioksida. Akta makanan (1983) diwujudnya bertujuan menghindari pengilang makanan dari menggunakan bahan kimia secara berleluasa tanpa kawalan. Terdapat pelbagai cara ia dapat dilakukan.. Penggunaan bahan kimia merbahaya seperti nitrit dalam daging dapat dihalang. Penggunaan Teknologi Moden Selain menggunakan baka yang bermutu tinggi. Penggunaan teknologi pengklonan dapat . Kejayaan yang telah kita capai adalah seperti penghasilan kelapa sawit jenis tenera yang menghasilkan banyak buah dan minyak.Mencegah makanan dari Penstabil termendap ke bawah Mencegah makanan Pengantiokida berlemak menjadi busuk Sos dan mayonis gam akasia (yang burgerboy (yak!!!. USAHA MENINGKATKAN KUALITI MAKANAN Disebabkan pertambahan penduduk. Kacukan lembu tenusu (menghasilkan susu) dengan baka dari iklim tropika menghasilkan baka yang boleh menghasilkan susu yang banyak dan tahan cuaca panas..

. Selain dari usaha diatas. Sudah pastilah ramai yang akan kekurangan zat makanan akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang. Kita sangat beruntung kerana mempunyai bekalan makanan yang mencukupi. Kita juga hendaklah peka supaya tidak hanya tertarik kepada pembungkus yang cantik dan maklumat yang mengelirukan seperti tanda "tanpa Kolestrol". "Bervitamin Tinggi" dan sebagainya. 3.menghasilkan hasil yang seragam yang menbolehkan pemprosesan makanan lebih senang. Tumbuhan yang kandungan genetiknya telah diubahsuai boleh menghasilkan buah yang besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. Kualiti makanan kita juga jauh telah meningkat. Ini adalah kerana hasil titik peluh saintis-saintis kita yang terlibat secara langsung dalam industri makanan negara. Para saintis seperti teknologis makanan dan ahli pertanian telah menggunakan teknologi moden untuk menambahkan pengeluaran makanan negara. kita hendaklah membuat pilihan bijak supaya kita boleh mendapatkan makanan yang selamat dan berzat. 4. Pada akhirnya ramai yang akan mati kebuluran. Aduan boleh dibuat menerusi Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Maklumat yang terdapat pada pembungkus hendaklah dibaca dengan teliti sebelum membelinya. TANPA MAKANAN ? Bayangkan apa yang akan berlaku jika kita kekurangan makanan?. pengurusan tanah yang cekap serta optimum boleh meningkatkan kuantiti makanan. Walaupun aktiviti pemprosesan makanan dikawal rapi menggunakan Akta Makanan (1983) namun kita harus menggunakan kebijaksanaan apabila membeli makanan. Makanan "Gergasi" [Monster Food] Merupakan istilah yang merujuk kepada makanan yang dihasilkan dari dari tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah genetik. PILIHAN BIJAK Oleh kerana kita didedahkan dengan bermacam-macam jenis makanan terproses. Usaha menghasilkan makanan dari tumbuhan ini walau bagaimanapun telah menimbulkan masalah pencemaran dan kesan buruk kepada alam sekitar. pendidikan petani. Sebagai seorang konsumer (pengguna) yang bijak kita berhak untuk menolak makanan yang telah rosak serta membahayakan seperti tin yang berkarat.

Ia bukan berasal dari pokok getah. Satu persaingan bagi industri getah kita.) ini adalah lebih keras. Molekul-molekul ini juga disebut sebagai monomer. Bahan yang dibuat dari bahan petrokimia (bahan petroleumlah tu. BAB7 BAHAN BUATAN DALAM PERINDUSTRIAN 1. PLASTIK . GETAH SINTETIK Getah sintetik [Synthetic Rubber] ialah getah yang hampir serupa dengan getah asli. 3. Getah sintetik dan plastik merupakan 2 jenis polimer sintetik yang penting di negara kita. Nampak gaya ianya lebih baik dari getah asli. Ia dibuat dengan menggunakan proses pempolimeran. lebih kenyal dan tahan terhadap haba dan kimia. 2. APA ITU POLIMER SINTETIK Polimer ialah sejenis bahan yang mengandungi rantaian molekul panjang dan besar. Polimer Sintetik [Synthetic Polymer] bermaksud polimer yang dibuat oleh manusia.Akhirnya kita hendaklah sedar bahawa masalah akan timbul jika pengeluaran makanan negara tidak boleh menyaingi pertambahan penduduk. Semoga kita sama-sama berusaha mengekalkan keadaan dimana kita boleh membuat banyak pilihan makanan.. Sintetik pula bermaksud bahan yang dibuat (direka) oleh manusia dengan menggunakan sumber asli seperti petroleum. Walau bagaimanapun ianya sangat mahal dan hanya mempunyai kegunaan yang tersendiri [specific usage] seperti digunakan untuk membuat tayar dan hos. Sebagai individu kita hendaklah menghindari segala pembaziran makanan seperti membuang sisa makanan yang boleh dikitar semula.

Gas toksik ini menyebabkan . JENIS PLASTIK TERMOPLASTIK • PLASTIK TERMOSET SIFAT • • Boleh diacu (dibentuk) berulang kali melalui proses pemanasan dan penyejukan. Keluarga plastik juga merupakan bahan-bahan yang dibuat dari bahan petrokimia. Politena untuk membuat beg plastik. Tidak tahan haba. Jadual berikut memuatkan maklumat tentang kedua-dua jenis plastik ini. Penyu yang menyangka bahan plastik adalah makanan boleh menyebabkan ia tercekik dan mati. Polisterina untuk membuat bekas makanan sejuk (Ta Pau). Kehidupan laut mati. Sifat plastic men adalah sama dengan bahan plastik iaitu mudah dibentuk dan dilenturkan. • • • • CONTOH (KEGUNAAN) • Bakelit untuk membuat soket elektrik. Pencemaran yang berasal dari polimer sintetik menyebabkan : • • • Longkang tersumbat yang seterusnya mengakibatkan banjir kilat serta pembiakan nyamuk. Melamina untuk membuat pinggan mangkuk. MASALAH PENCEMARAN Kedua-dua polimer sintetik diatas tahan lama dan tidak mudah mereput [Non Biodegradable]. Gam Epoksi untuk membuat gam industri. Pencemaran udara. Hidupan laut yang berharga itu akan pupus. • 4. • Boleh diacu hanya sekali sahaja.Pernah tengok "plastic men"?. Polivinil Klorida/PVC untuk membuat paip air. Tahan haba. Termoplastik [Thermo Plastic] dan Plastik Termoset [Thermoset Plastic]. Keluarga plastik terbahagi kepada 2 jenis. Oleh itu ia sangat mencemarkan alam sekitar jika tidak diurus dengan baik. Apabila bahan plastik dibakar ia akan menghasilkan gas toksik (beracun).

penyakit seperti kanser. Semua polimer sintetik yang telah digunakan boleh dibawa kekilang untuk diproses semula kepada bahan yang berguna. Membakar bahan plastik dalam insinerator [Incinerator] supaya gas toksik yang dikeluarkan dapat dikurangkan. Gas ini juga menyebabkan penipisan lapisan ozon. Pembuangan serta penggunaan polimer sintetik perlu diurus dengan baik. Kerusi kayu boleh menggantikan kerusi plastik. Menghadkan penggunaan plastik serta memilih untuk menggunakan bahan yang mudah "terbiodegradasi" (mereput jika dibuang) seperti kertas. BAB 8 ELEKTRONIK DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT . Industri hiliran yang berasasaskan polimer sintetik penting dan telah dikenalpasti sebagai penyumbang kepada ekspot negara. pasu bunga dan kerusi yang mesra pengguna. Ia merupakan satu pilihan dalam pembuatan bahan yang tahan lama dan dengan ini sangat murah. Beg plastik boleh diguna semula. Ciri-ciri istimewanya seperti ringan telah menyebabkan terciptanya alat-alat seperti baldi. 5. KEPENTINGAN POLIMER DALAM KEHIDUPAN MANUSIA Walaupun polimer sintetik telah dikenalpasti sebagai bahan pencemar ia memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia. Antara langkah-langkah yang boleh dilakukan adalah seperti : • • • Kitar Semula. Oleh kerana negara kita menghasilkan bahan petroleum maka industri petrokimia telah menyumbangkan kepada pendapatan negara.

Ia sesuai digunakan dalam komunikasi kerana ia mempunyai sifat istimewa seperti boleh membawa maklumat bunyi dan gambar. Dengan menggunakan alat tertentu kita boleh melihat bentuk gelombang radio. GELOMBANG RADIO DAN SIFATNYA Pernahkah anda pergi ke tepi pantai untuk melihat gelombang air laut menghempas pantai?. Pergerakannya sangat jauh dan pantas. Kita akan menilai dengan lebih mendalam tentang gelombang yang sangat istimewa ini. Gelombang radio ialah sejenis gelombang elektromagnet. Panjang gelombang merupakan jarak antara 2 puncak gelombang itu. Anda mungkin memerhatikan bentuk gelombang itu yang turun naik. Oleh kerana gelombang ini bergerak. Tahukah anda bahawa kehidupan kita banyak dipengaruhi oleh gelombang radio. Gelombang radio . Anda sudah pastilah tidak dapat melihat gelombang radio dengan mata kasar kerana ia bergerak dalam atmosfera dan angkasa (dalam bentuk vakum agaknya). Gelombang ini dinamakan gelombang mekanikal kerana ia mempunyai medium iaitu air. Apakah persamaan gelombang air laut dengan gelombang radio. Lihat profil gelombang di bawah.1. Ia juga boleh bergerak dalam ruang angkasa yang vakum (tiada udara). Amplitud mewakili tenaga yang di bawa oleh gelombang itu. kita boleh mengira halajunya dengan menggunakan rumus : Halaju gelombang (v) = Frekuensi (f) X Panjang gelombang dimana frekuensi ialah bilangan gelombang lengkap yang terbentuk dalam masa 1 saat.

Tahukah anda apakah komponen yang terdapat dalam kotak radio anda? Berikut ialah beberapa komponen asas radio. FM .untuk penyiaran radio berkualiti tinggi VHF. gelombang sederhana dan gelombang pendek sesuai untuk siaran radio. Satelit dan Telefon. KOMUNIKASI RADIO Satu daripada alat komunikasi yang sangat penting ialah radio. Anda mungkin telah belajar bahagian ini dalam KHB tingkatan 3. Satu lagi gelombang radio iaitu gelombang mikro sesuai untuk pancaran TV. .pada frekuensi tertentu mempunyai kegunaan tersendiri. • • • • AM = Amplitude modulation FM = Frequency modulation VHF = Very High Frequency UHF = Ultra High Frequency Mikro = Mikro Wave KEGUNAAN RADIO TV KOMUNIKASI SATELIT JENIS AM . Jadual berikut menunjukkan beberapa kegunaan biasa gelombang radio.untuk penyiaran radio tempatan. Gelombang radio dalam bentuk gelombang panjang. UHF dan Mikro Gelombang mikro • 2.

• Induktor dapat menyimpan tenaga dalam medan magnet. . Pemancar radio dan Penerima radio (Radio set). • Transformer meningkatkan atau mengurangkan voltan arus ulang alik.• Perintang digunakan untuk mengawal jumlah arus yang mengalir dalam litar. • • Diod hanya membenarkan arus mengalir dalam satu arah sahaja. • Kapasitor mempunyai sifat istimewa iaitu ia boleh menyimpan cas dan tenaga elektrik. Sistem komunikasi radio terbahagi kepada 2. Transistor boleh meguatkan arus elektrik serta bertindak sebagai suis automatik.

Pengayun pula menghasilkan gelombang pembawa. . Isyarat audio dan gelombang pembawa digabungkan dalam modulator membentuk gelombang radio. suara seseorang yang diterima oleh mikrofon ditukarkan kepada isyarat audio(bunyi). Isyarat radio ini seterusnya diperkuatkan oleh amplifier supaya ia boleh disebarkan oleh aerial.Dalam studio. Anda bolehlah membayangkan bahawa gelombang pembawa itu sebagai kuda manakala isyarat audio itu sebagai koboi.

aerial radio tersebut menerima isyarat radio yang dipancarkan dari studio tadi. Isyarat itu kemudiannya dialirkan ke pembesar suara yang menghasilkan bunyi. Dalam litar ini kedua-dua isyarat itu diasingkan. Satelit perhubungan Malaysia yang pertama ialah MEASAT. Oleh kerana studio yang berlainan memancarkan gelombang radio yang berlainan maka kita menggunakan litar penala untuk memilih gelombang yang dikehendaki. apabila seseorang memainkan radio. Kabel optik (optic cabel) telah mempercepatkan penghantaran isyarat yang banyak pada sesuatu masa. mesin faks serta satelit.Di rumah. Pada masa kini kita mempunyai banyak alat penghantaran maklumat yang canggih . Alexander Graham Bell pula mencipta telefon. . TEKNOLOGI PENGHANTARAN MAKLUMAT Perkembangan teknologi maklumat telah bermula pada kurun ke-19 apabila terciptanya mesin telegraf oleh Samuel Morse yang terkenal pada masa kini dengan bahasa isyarat "morse code". Satu daripada alat penghantaran maklumat yang tercanggih pada masa kini ialah satelit. 3. Gelombang radio yang mengandungi isyarat audio dan gelombang pembawa tadi melalui litar pengesan. Gelombang pembawa dialirkan ke bumi manakala isyarat audio diperkuatkan dalam amplifier. Satelit ialah alat yang dilancarkan ke orbit (laluan) tertentu di angkasa. Ia merupakan alat perhubungan perantaraan yang menghubungkan satelit bumi ke satelit bumi yang lain.cepat serta berteknologi tinggi seperti telefon bimbit. Satelit sangat sesuai digunakan dalam siaran langsung.

Saintis yang sentiasa berusaha mencipta alat komunikasi canggih seperti komunikasi G3 dan serta gelombang jalur lebar (Broadband Wave) harus dihargai. Kita harus berterima kasih kepada jurutera-jurutera yang bertanggungjawab dalam pembinaan infrastruktur komunikasi negara. Satelit Bumi ini seterusnya memancarkan isyarat ke satelit angkasa kita. . Satelit angkasa pula memancarkan isyarat terus ke rumah kita atau ke stesen TV tempatan. Selain daripada kegunaan perhubungan.Sebagai contoh apabila perlawanan bola sepak FA Cup di England disiarkan secara langsung ke Malaysia perhubungan satelit digunakan dengan berkesan. satelit juga digunakan dalam penyelidikan angkasa lepas...) 4. Terdapat beberapa satelit yang digunakan sebagai teleskop angkasa.. Maklumat yang dihantar dengan cepat dan tepat itu telah menyebabkan produktiviti penduduk meningkat. SAINTIS YANG TERLIBAT DALAM PENCIPTAAN ALAT KOMUNIKASI Perkembangan penghantaran maklumat dengan menggunakan alat komunikasi yang moden telah menyumbang kepada pembangunan negara. menyukat kandungan ozon serta suhu bumi. Isyarat dari stesen TV di England menghantar isyarat ke Satelit Bumi di sana. Sebagai contoh perdagangan dalam dan luar negeri dapat dipercepatkan. Satelit juga telah digunakan dalam bidang ketenteraan (macam nak sepai orang lainlah tu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful