MIKROORGANISMA DAN KESANNYA KE ATAS KEHIDUPAN

1. PENGELASAN Mikroorganisma dikelaskan kepada 5 Kumpulan iaitu bakteria, kulat, virus, protozoa dan alga. Setiap Kumpulan mikroorganisma ini mempunyai bentuk, saiz, cara pembiakan, nutrisi(cara pemakanan) dan habitat(tempat tinggal) yang agak berbeza. Bakteria boleh berbentuk

kokus(macam bola ping pong)

,

rod(macam sosej)

,

spirilium(macam spring)

dan

vibrio(macam simbol koma (,)) . Virus tidak mempunyai bentuk tertentu dan boleh membentuk hablur. Kesemua mikroorganisma membiak secara asek iaitu pembelahan dedua ataupun pertunasan. Yis adalah mikroorganisma dari kumpulan kulat yang boleh membiak secara pertunasan. Mikroorganisma mendapatkan nutrisi melalui 3 cara iaitu :i. ii. iii. Saprofit - menyerap makanan dari benda yang reput. Parasit - menyerap makanan dari benda hidup (haiwan & tumbuhan). Autotrofit - membina makanan sendiri.

Kebanyakan bakteria, kulat, protozoa hidup secara saprofit manakala virus hidup secara parasit. Alga adalah autotrofit. Air kolam yang berwarna hijau menunjukkan adanya pertumbuhan alga didalamnya. Dari segi saiz pula mikroorganisma yang paling besar ialah protozoa manakala yang terkecil ialah virus. Bakteria hidup di mana-mana, protozoa boleh hidup dalam kolam dan kulat pula di atas roti basah virus seperti HIV(penyebab AIDS) hidup dalam badan manusia. 2. FAKTOR YANG MEMPENGARUHI AKTIVITI Aktiviti mikroorganisma dipengaruhi oleh faktor suhu, kelembapan, nutrien, cahaya dan pH. mikroorganisma suka tumbuh pada suhu 37oC (suhu badan). Sebab itulah kita sering sakit. Saintis mendapati mikroorganisma tidak aktif dalam kedaan sejuk. Pada keadaan yang panas ia akan mati. Sebab itulah makanan yang disimpan dalam peti sejuk boleh disimpan lama kerana mikroorganisma di dalamnya tidak berpeluang membiak. Human being are smart :-). Mikroorganisma memerlukan kelembapan yang tinggi untuk hidup. Contohnya kulat suka pada kulit yang lembap. Seperti manusia,

mikroorganisma memerlukan nutrien untuk hidup. Ia sukakan bahan yang mengandungi kanji dan protein yang tinggi. Tidak seperti tumbuhan, mikroorganisma tidak sukakan cahaya malah sesetengah mikroorganisma senang mati apabila terkena cahaya matahari. Bila kita menjemur pakaian, sebenarnya kita juga menghapuskan mikroorganisma :-). 3. FAEDAH MIKROORGANISMA KEPADA KITA Mikroorganisma memainkan peranan yang penting kepada kehidupan kita. Ia menolong kita (a)mencerna makanan, (b) mereput hasil buangan dan (c) menyumbang kepada bidang perubatan, pertanian dan perindustrian. Setengah bakteria memilih usus manusia untuk hidup. Pada masa yang sama ia menolong dalam pencernaan dengan memecahkan zat-zat makanan supaya zat ini boleh diserap oleh usus kita. Kebanyakan jenis bakteria dan kulat menolong kita mereputkan bahan buangan seperti sampah sarap. Hasil pereputan ini menjadi baja yang akan diserap semula oleh tumbuhan. Dalam bidang perubatan pula sesetengah jenis kulat digunakan untuk membuat antibiotik(ubat). Antibiotik boleh membunuh bakteria dan menyembuhkan penyakit. Walaupun halus, bakteria menolong para petani menyuburkan tanah. Ada sejenis Bakteria istimewa yang hidup dalam akar kekacang. Bakteria ini membuat bahan bernitrogen (baja) dari udara. Baja ini dikembalikan ke dalam tanah. Tanah menjadi subur!!!. Yis merupakan sejenis kulat yang sangat penting. Ia digunakan untuk membuat roti. Dalam proses membuat roti, yis itu menggunakan kanji dalam tepung untuk tumbuh Pada masa yang sama ia menghasilkan gas karbon dioksida. Gas ini yang menyebabkan roti itu kembang dan mempunyai rasa yang enak. Para saintis sentiasa berusaha menyelidik kegunaan lain mikroorganisma. Mungkin pada suautu hari nanti saintis akan menemui sejenis bakteria yang boleh melawan virus HIV !!! wow..bestnya. 4. MIKROORGANISMA JUGA BERBAHAYA ! Kita hendaklah sedar bahawa mikroorganisma boleh menyebabkan penyakit serta merosakkan makanan kita.

Taun pula merebak melalui air yang tercemar. Mikroorganisma yang terdapat dalam tisisan cecair ini akan memasuki sistem pernafasan mangsa dan menyerangnya. HIV setersnya menyebabkan mangsa mengidap AIDS. HIV dipindahkan ke seseorang melalui sentuhan. mengeluarkan kahak pekat. MENCEGAH DAN MERAWAT PENYAKIT Bagaimana kita boleh mencegah penyakit ini??? Secara umumnya terdapat 3 cara mencegah penyakit iaitu :- . mengeluarkan kahak kuning kehijauan. (lihat imej peparu yang diserang tibi) cirit birit dan muntah demam berpanjangan selalu sakit kulit gatal-gatal Bakteria tibi (batuk kering) Bakteria Protozoa Virus Kulat taun malaria AIDS Kurap Penyakit ini boleh merebak melalui beberapa cara.Jadual berikut menunjukkan beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma. ini berlaku apabila seseorang berkongsi pakaian. Kurap juga merupakan sejenis penyakit yang di sebabkan sentuhan. Tibi merupakan penyakit yang merebak melalui titisan cecair yang tersembur semasa pesakit batuk atau bersin. Malaria ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh protozoa yang di bawa oleh vektor nyamuk. Protozoa ini dipindahkan kepada mangsa lain apabila dia digigit nyamuk itu. KUMPULAN MIKRORGANISMA PENYAKIT GEJALA (TANDATANDA) batuk berpanjangan. 5. Apabila pesakit "melepas"kan tinja itu ke dalam sungai bakteria akan dibawa sehingga seseorang meminum air itu. Bakteria penyebab taun hidup dalam tinja(tahi) pesakit. Apabila seseorang melakukan seks rambang dengan pembawa HIV maka dia akan dijangkiti virus yang berbahaya itu.

a. Sebatian organik . Terdapat 2 jenis sebatian karbon. 2.Sebatian karbon yang buakan berasal dari benda hidup (batu & mineral) Protein ialah satu contoh sebatian organik manakala kalsium karbonat ialah sebatian tak organik. Sebatian tak organik . arang batu atau gas asli. Hidrokarbon berasal dari petroleum. APA ITU SEBATIAN KARBON? Sebatian karbon ialah bahan kimia yang mengandungi unsur karbon didalamnya.sebatian karbon yang berasal dari benda hidup (haiwan & tumbuhan b. Hidrokarbon ialah sebatian organik yang mengandungi unsur karbon dan hidrogen di dalamnya.CARA PENCEGAHAN APA YANG DILAKUKAN CONTOH PENYAKIT YANG DICEGAH KAWALAN "VEKTOR" Vektor seperti lalat dan nyamuk dihapuskan dengan racun serangga atau menggunakan Denggi dan ubat jentik-jentik untuk Malaria menghapuskan larva. ALKOHOL SEBAGAI SEBATIAN KARBON . Kitar Hidup Nyamuk Kitar Hidup Lalat PENSTERILAN SEBATIAN KARBON 1.

Lihat perbezaan antara lemak tepu dan tak tepu dibawah :LEMAK TEPU Berasal dari sumber haiwan seperti lembu. [nama tersebut berakhir dengan OL] Lihat cara bagaimana menamakan ahli kumpulan alkohol lain Alkohol boleh dihasilkan melalui proses "penapaian" [alcoholic fermentation]. Alkohol selalunya digunakan untuk membuat minuman keras. Dalam bidang perubatan alkohol boleh digunakan untuk membasmi kuman dan digunakan sebagairamuan ubat batuk. Kehadiran alkohol dalam badan boleh merosakkan hati (sirosis hati) dan seterusnya boleh mengakibatkan penyakit jantung. Ia menyebabkan gangguan sistem saraf dan menyebabkan seseorang tidak berfikiran waras. alkohol digunakan sebagai bahan api kenderaan. lemak [FAT] juga mempunyai unsur yang sama iaitu karbon. Penapaian dilakukan apabila yis menukarkan glukosa menjadi alkohol dan karbon dioksida. babi dan kambing Keadaan pepejal pada suhu bilik LEMAK TAK TEPU Berasal dari sumber tumbuhan seperti kacang soya dan kelapa sawit Keadaan cecair . Ester ialah bahan kimia berbau wangi yang sering digunakan untuk membuat perisa buah-buahan.Alkohol adalah bahan yang mengandungi unsur karbon. LEMAK JUGA SEJENIS SEBATIAN KARBON Seperti alkohol. hidrogen dan oksigen tetapi dalam komposisi yang berlainan. Pengambilan alkohol boleh memudaratkan kesihatan manusia. Alkohol mempunyai sifat istimewa seperti boleh larut dalam air dan senang terbakar untuk menghasilkan nyalaan biru. Etanol dan propanol adalah contoh alkohol. 3. Ketagihan alkohol telah menimbulkan banyak masalah sosial seperti penderaan kanak-kanak. kemalangan jalanraya dan kecacatan fetus. Alkohol juga boleh bertindak balas dengan asid organik untuk menghasilkan ESTER. Di sesetengah negara. Lemak terbahagi kepada 2 jenis iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu. hidrogen dan oksigen di dalamnya.

KELAPA SAWIT SEBAGAI SUMBER LEMAK KITA DAN SUMBER PENDAPATAN NEGARA Minyak kelapa sawit berasal dari buah kelapa sawit (gambar atas kiri). Kolestrol yang berlebihan itu boleh terenap di dalam lumen arteri yang menyebabkan pengaliran darah tersekat. Buah kelapa sawit mengandungi sabut.E dan K yang sangat penting kepada badan. minyak kelapa sawit yang berasal dari sabut disebut sebagai minyak sawit [palm oil] dan minyak yang berasal dari isirung disebut minyak isirung [palm kernel oil]. Oleh itu jagalah pengambilan makanan anda. Lama kelamaan jantung akan "letih" dan tidak boleh menanggung beban kerja yang lebih. tempurung dan isirung.Mempunyai takat lebur yang tinggi Tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi banyak kolestrol Takat lebur yang rendah Tidak memudaratkan kesihatan kerana kandungan kolestrol yang rendah Lemak berfaedah kepada badan kerana ia memberi tenaga. Sila perhatikan struktur buah kelapa sawit berikut :- . Minyak kelapa sawit tertumpu di kawasan sabut dan isirung. kita hendaklah memilih jenis lemak yang kita makan.D. Ini menyebabkan jantung terpaksa mengepam darah dengan lebih kuat. 4. Lemak tepu yang mengandungi kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung. Walau bagaimanapun. Selain daripada itu ia juga membawa vitamin A.

Pemprosesan Minyak Kelapa sawit melibatkan :a. Pensterilan . SABUN SEBAGAI SATU PRODUK MINYAK KELAPA SAWIT . Oleh sebab itu penyelidikan dan pembangunan kelapa sawit adalah sangat penting. Industri kelapa sawit penting kerana ia menyediakan banyak peluang pekerjaan di ladang.Tandan (gambar atas kanan) dan buah disembur dengan stim untuk membunuh mikroorganisma dan melembutkan tandan. 5.Minyak diperah dari buah kelapa sawit dengan "penekan skru". Penulenan . Minyak kelapa sawit digunakan untuk membuat minyak masak.Minyak kelapa sawit ditulenkan dengan mengalirkannya kedalam "karbon diaktifkan" untuk membuang bau dan menjernihkannya. Potensi kelapa sawit amatlah besar. Minyak kelapa sawit telah dikenal pasti sebagai satu sumber bahan api kenderaan. b. Ia berkhasiat kerana ia mengandungi vitamin A dan E yang tinggi. Minyak Kelapa sawit juga merupakan sumber pendapatan ekspot negara. Pengekstrakan . c. Ia juga telah dikenal pasti sebagai sumber vitamin A dan E yang baik. majerin dan sabun. Semua aktiviti penyelidikan berkaitan dengan industri kelapa sawit dilaksanakan oleh MPOB (Malaysian Palm Oil Board).

Para saintis mendapati bahawa beribu-ribu glukosa membentuk rantai panjang. APA ITU POLIMER? Tahukah anda nasi yang anda makan setiap hari adalah terdiri daripada glukosa. Para saintis telah bersetuju memangggil kanji sebagai satu "POLIMER" dan glukosa sebagai "MONOMER". Sabun terbentuk dari molekul gliserol dan asid lemak. "Kepala" Molekul sabun suka kepada air manakala "ekor"nya suka kepada gris. 6. bahan yang terdapat dalam nasi.... Ia terbina dari sejenis bahan kimia iaitu metil metakrilat (Puiii. Polimer sintetik ialah polimer buatan manusia dengan menggunakan bahan kimia. Perspek digunakan untuk membuat kerangka basikal.. Polimer asli ialah polimer yang berasal dari benda hidup. Perspeks ialah polimer yang keras. terdapat 2 jenis polimer. Mekanisme tindakan pencucian gris dari kain adalah seperti berikut :Ekor molekul sabun melekat pada gris--->Kepala molekul sabun berada dalam air---> Apabila air cucian dikocak. Perspeks ialah polimer sintetik. Monomer pula ialah molekul yang membentuk polimer itu. Perspek juga boleh digunakan untuk membuat lampu kereta mewah. kanji ialah polimer asli kerana ia berasal dari tumbuhan padi.. Mari kita kaji dengan lebih mendalam sejenis polimer asli yang banyak terdapat di negara kita. Ha. molekul sabun akan menarik gris keluar dari kain----> Kekotoran tertanggal dari kain. Molekul Minyak kelapa sawit dipecahkan oleh tindakan haba dan alkali pekat (Natrium hidroksida). Seperti contoh di atas. Rantai panjang ini ialah kanji. Sifat ini menyebabkan sabun sangat sesuai digunakan sebagai ejen pencuci.Sabun diperbuat daripada minyak kelapa sawit. . Polimer secara ringkasnya adalah rantai panjang molekul-molekul. Metil metakrilat ni sebenarnya ialah monomer bagi perspeks. Dalam dunia kita. dah lihat.susahnya nak sebut). Nak lihat apa kegunaannya? Klik kat sini ya. Sabun yang terhasil dimendakkan oleh garam dan seterusnya ditapis untuk membentuk pepejal sabun.

sarung tangan dan kondom. PENGARUH SEBATIAN KARBON KEPADA KEHIDUPAN Sebatian karbon mempunyai banyak kegunaan kepada manusia. Getah asli boleh diperolehi dari pokok getah. Jika latek didedahkan. Getah asli sangat kenyal. Bakteria tersebut menghasilkan asid yang seterusnya menggumpalkan lateks. Proses "Pemvulkanan" getah digunakan untuk mengeraskan getah asli.7. Untuk mencegah penggumpalan pula. Monomer ialah molekul kecil. Pempolimeran ialah proses menyatukan monomer-monomer untuk membentuk polimer. Getah asli merupakan polimer semulajadi yang sangat penting kepada manusia. Getah menjadi keras. POLIMER ASLI Imbas kembali sebelum kita teruskan. Ia digunakan sebagai sumber bahan api. Ini menyebabkan industri getah boleh menyumbangkan pendapatan yang lumayan kepada negara. Pokok getah yang ditoreh. Ini adalah disebabkan oleh molekulnya yang mudah menggelongsor antara satu sama lain apabila ditarik. Kepingan getah asli seterusnya diproses untuk menghasilkan barangan lain seperti tayar. makanan. Ini memudahkan pengusaha menjadikan ia dalam bentuk kepingan yang mudah dijual. Disebaliknya Penyahpolimeran ialah proses memecahkan polimer untuk menghasilkan monomer. Ini membolehkan lateks dihantar ke kilang penggumpalan dengan menggunakan lori tangki. Getah asli merupakan satu lagi sumber pendapatan negara. ia juga boleh menggumpal secara semula jadi. . Rangkai silang ini menghalang rantaian molekul getah dari menggelongsor. Ini adalah kerana ia mudah diserang oleh bakteria. Getah asli telah divulkankan [getah tervulkan] sesuai digunakan untuk membuat tayar. Lateks boleh dibekukan (istilah yang sesuai ialah "menggumpal") dengan mencampurkan asid etanoik kedalamnya. Polimer ialah molekul besar dan panjang monomer-monomer. larutan ammonia ditambahkan kedalam lateks. mengeluarkan susu getah yang disebut "lateks". 8.minuman dan tayar. Ia dilakukan dengan memasak getah asli dengan serbuk sulfur. Getah asli ialah satu contoh polimer yang terdiri dari rantaian monomer "isoprena". Atom sulfur boleh mengikat molekul getah untuk membentuk "rangkai silang sulfur".

Golongan lelaki memerlukan lebih kalori kerana mereka lebih aktif. Pekerja atau ahli sukan memerlukan kalori tinggi untuk menampung aktiviti yang cergas. Mereka ialah karbohidrat. Teknologis polimer menyelidik dan cuba memperluaskan kegunaan sebatian karbon seperti polimer. Ini perlu untuk menggantikan haba yang hilang. AMALAN NUTRISI YANG BAIK Terdapat 3 kelas makanan utama dalam makanan kita. umur. Golongan kanak-kanak dan remaja yang sedang tumbuh pesat juga memerlukan lebih kalori kerana metabolisme (keperluan tenaga asas) mereka tinggi. Kita hendaklah berterima kasih terhadap sumbangan mereka. aktiviti dan iklim. Ini bergantung kepada jantina. Ketiga-tiganya mempunyai "nilai kalori"(kandungan tenaga) tertentu seperti jadual berikut. Saiz badan yang besar juga memerlukan kalori yang tinggi kerana ia mengandungi sel yang lebih banyak. Apa akan terjadi??? NUTRISI DAN PENGELUARAN MAKANAN 1.Oleh sebab itu ramai ahli sains telah berkecimpung dengan aktifnya dalam aktiviti penyelidikan sebatian karbon. saiz badan. . lemak dan protein. KELAS MAKANAN Karbohidrat Lemak protein NILAI KALORI SUMBER (kilokalori) 4 nasi 9 minyak masak 4 ikan dan daging Rujuk nilai kalori makanan-makanan di Malaysia Setiap individu memerlukan kalori yang berbeza. Bayangkanlah jika kenderaan anda tidak bertayar. Jika kita tinggal di tempat yang sejuk. kita juga memerlukan kalori yang lebih. Pembangunan produk baru penting supaya hidup manusia lebih sejahtera.

Ini adalah kerana ia menghasilkan makanan melalui satu proses yang digelar "fotosintesis" (Photosynthesis). Pengambilan Kegendutan pengumpulan kalori berlebihan lemak di bawah kulit Serangan penyakit Penyakit Jantung Makan makanan jantung dan cepat dan Tekanan berlemak letih apabila Darah Tinggi berlebihan melakukan aktiviti fizikal Mengawal pengambilan makanan Bersenam atau mengambil ubat dari doktor Mengurangkan makanan berlemak Pembedahan dan pengambilan ubat "Piramid makanan" merupakan satu carta yang boleh menolong kita menyelia jenis makanan yang kita makan. 2. MASALAH KESIHATAN Malnutrisi PUNCA Kekurangan kalori Tabiat tidak mahu makan kerana ingin menguruskan badan CARA CARA MENCEGAH MERAWAT Makan makanan Sangat kurus dan Memberi zat seimbang dan tidak bertenaga tambahan mencukupi GEJALA Anoreksia Terlalu kurus Pendidikan Kaunseling Kelihatan terlalu gemuk. Semasa fotosintesis tumbuhan menukarkan air dan karbon dioksida kepada makanan.Pada masa yang sama tumbuhan juga menghasilkan gas oksigen.Apabila seseorang mengambil kalori yang tinggi atau terlampau rendah. Kita hendaklah mengurangkan makanan yang terdapat di atas piramid dan makanan yang tersenarai di bawah bolehlah diambil dalam kuantiti yang lebih banyak. Proses fotosintesis ini berlaku dengan bantuan cahaya matahari (foto). . Makanan ini kebanyakannya dalam bentuk kanji. TUMBUHAN SEBAGAI "PENGELUAR MAKANAN" Tumbuhan adalah kawan kita !. maka berlakulah masalah kesihatan. Jadual berikut menyenaraikan beberapa contoh masalah kesihatan itu.

Fosforus (P) Bunga dan buah sedikit. tumbuhan juga memerlukan nutrien(zat makanan) tertentu untuk terus hidup.P dan K. Nitrat akan diserap oleh tumbuhan semula. Kalium (K) Batang lemah. Apabila tumbuhan dan haiwan mati ia akan reput. Pengikatan nitrogen dari udara berlaku melalui 2 cara iaitu tindakan kilat dan aktiviti bakteria pengikat nitrogen.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak. Berikut adalah beberapa contoh Makronutrien dan Mikronutrien. Jadual berikut menunjukkan kesan kekurangan nutrien N. Pereputan dilakukan oleh bakteria saprofit untuk menghasilkan sebatian ammonium. 3. daun menjadi unggu Tompok perang pada daun.Seperti manusia.nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit. Mikronutrien . Nutrien terbahagi kepada 2 jenis iaitu :• • Makronutrien . Nutrien yang larut air itu diserap dari tanah melalui akar. Nitrogen ini ditukar kepada ion nitrat yang akan diserap oleh tumbuhan. . Sebatian ammonium seterusnya ditukarkan menjadi nitrit dan nitrat. CONTOH Karbon (C) Hidrogen (H) Oksigen (O) Nitrogen (N) Fosforus (P) dan Makronutrien Kalsium (Ca) Mikronutrien Boron (B) Zink (Zn) dan Kuprum (Cu) JENIS Kekurangan nutrien akan menjejaskan pertumbuhan tumbuhan. UNSUR KESAN KEKURANGANNYA Nitrogen (N) Daun menjadi kuning Akar sedikit dan lemah. "KITAR NITROGEN" (NITROGEN CYCLE) Nitrogen di atmosfera boleh dikitar semula.

Oleh itu kita hendaklah sama-sama menjaga dan memelihara tumbuhan dengan baik. Nitrogen ini akan dibebaskan ke udara semula. Kitar ini menyebabkan kandungan nitrogen dalam udara dan bumi sentiasa seimbang. PELIHARA TUMBUHAN SUPAYA HIDUP SEJAHTERA seperti yang anda sudah ketahui.Terdapat sejenis bakteria yang istimewa bernama "Bakteria Pendenitratan". Ia boleh menukarkan nitrat dalam tanah menjadi nitrogen. JANGAN MEMBAZIR ! Pada masa yang sama kita harus bersyukur kerana Tuhan telah mengurniakan makanan yang cukup untuk kita. Kita hendaklah menjaga dan menghargai . 5. Kita tidak boleh menebang pokok-pokok dengan sewenang-wenangnya kerana tanpa pokok tiadalah oksigen. tumbuhan memainkan peranan yang amat penting ke atas kehidupan manusia. klik disini untuk melihat kitar nitrogen 4.

Penumpang yang mempunyai badan lebih besar (berjisim besar) akan terhumban lebih jauh. Jika terlebih makanan. Inersia pula merupakan satu sifat semulajadi sesuatu benda yang ingin mengekalkan kedudukannya. Basikal digerakkan oleh kaki kita. ia akan menggerakkan gegancu (gear) yang akan menarik rantai. Putaran hab ini menyebabkan tayar belakang berpusing dan seterusnya menggerakkan . Anda sudah pastilah akan melihat budak yang lebih besar akan berhayun lebih lama berbanding budak yang kecil. KENDERAAN DARAT Terdapat 2 jenis kenderaan di darat. Rantai yang dihubungkan dengan hab (gear belakang) akan menggerakkan hab ini. ia boleh diproses supaya boleh digunakan semasa kekurangannya. 2.sumber makanan kita dan pembaziran hendaklah dielakkan. Sebab itulah kita mesti menggunakan tali pinggang keselamatan apabila menaiki kenderaan. Pernahkah anda terfikir kenapa penumpang dalam bas terhumban ke hadapan apabila bas itu berhenti tiba-tiba? Penumpang itu mempunyai inersia. mereka mendapati bahawa lebih banyak jisim sesuatu benda maka ia juga mempunyai inersia yang tinggi. Cuba anda perhatikan senario dua orang budak yang bermain buaian di padang permainan. GERAKAN 1. JISIM DAN INERSIA Jisim ialah kuantiti jirim yang terkandung dalam sesuatu benda. Apabila injak (pedal) dikayuh. Kenderaan tidak berenjin termasuklah kereta lembu dan basikal (bujang lapuk). Melalui pemerhatian. Kenderaan berenjin yang paling popular ialah motosikal dan kereta (macam kereta Proton kita tu!!!). Para saintis telah mendapati satu perhubungan yang amat menarik berkaitan dengan jisim dan inersia. iaitu mereka cenderung untuk terus bergerak ke hadapan walaupun telah diberhentikan. Jisim sesuatu benda tidak berubah walaupun dibawa ke bulan. Kenderaan tidak berenjin dan kenderaan berenjin.

ENJIN PETROL 4 LEJANG mempunyai palam pencucuh sebagai sumber bunga api.. Pew !!!!. Enjin 2 lejang mempunyai 2 lejang iaitu lejang ke atas dan lejang ke bawah. kurang efisien lebih berjelaga kenderaan berat seperti lori dan bas STRUKTUR PEMBAKARAN PENGHASILAN JELAGA PENGGUNAAN Enjin petrol 2 lejang dan 4 lejang juga berbeza sedikit. Pada masa kini terdapat 2 jenis enjin.basikal ke hadapan. Keempat-empat lejang ini mempunyai gabungan kedudukan omboh dan injapinjap yang berbeza seperti ditunjukkan dalam jadual dibawah. Mampatan Kuasa dan Ekzos. Enjin 4 lejang pula mempunyai lejang Aruhan.. Pembakaran bahan api berlaku dalam enjin. Mengayuh basikal lebih senang kan???. lebih efisien kurang kenderaan kecil seperti motosikal dan kereta ENJIN DIESEL 4 LEJANG mempunyai pemancit. ENJIN PETROL 2 LEJANG injap tidak berasingan ENJIN PETROL 4 LEJANG injap berasingan INJAP .teruknya nak menjelaskan. KEDUDUKAN KEDUDUKAN KEDUDUKAN LEJANG OMBOH INJAP INJAP EKZOS (PISTON) MASUK ARUHAN turun terbuka tertutup MAMPATAN naik tertutup tertutup KUASA turun tertutup tertutup EKZOS naik tertutup terbuka Walaupun petrol dan diesel boleh digunakan sebagai bahan api. Kenderaan berenjin pula mendapat tenaga dari pembakaran bahan api seperti petrol dan diesel. enjin yang menggunakan bahan api ini adalah berbeza. iaitu 2 lejang(two stroke) atau 4 lejang(four stroke).

Unitnya ialah meter per saat (ms-1). Putaran aci pacu menyebabkan gandar yang berhubung dengan roda berputar dan menghasilkan gerakan ke hadapan.PEMBAKARAN tidak efisien SAIZ kecil pam air atau pemotong PENGGUNAAN rumput (bush cutter) efisien besar kereta dan motosikal Pergerakan omboh ke bawah dan ke atas akan memutarkan aci engkol. Pecutan pula ialah kadar perubahan laju yang disukat dalam unit meter per saat per saat (ms-2). Sebagai contoh. HALAJU DAN PECUTAN Laju ialah jarak pergerakan sesuatu dalam masa tertentu. Gear yang menyambungkan aci pacu (drive shaft) membenarkan aci pacu berputar. pecutan=(laju akhir .laju awal)/masa perubahan laju Jika sebuah kereta bergerak dari keadaan pegun (0 ms-1) sehingga ke laju 20 ms-1 dalam masa 5s. Halaju pula berbeza sedikit dengan laju kerana ia mempunyai unsur arah.. maka pecutan ialah :pecutan = (20-0)/5 Pecutan = 4 ms-2 4. "Prinsip Keabadian Momentum" menyatakan bahawa jumlah momentum 2 . MOMENTUM Momentum ialah jisim sesuatu benda bergerak darab halajunya. laju boleh dibaca dengan menggunakan "speedometer". APA ITU LAJU. Kita boleh mengira pecutan sesuatu objek bergerak jika kita tahu laju awal dan laju akhir. Bagi sesebuah kereta. sebuah kenderaan yang berjisim 100 kg bergerak dengan kelajuan 10ms-1. 3. Momentumnya ialah :100 x 10 = 1000 kgms-1 Saintis telah menyatakan satu prinsip yang menarik berkaitan momentum.

Tekanan juga boleh berlaku dalam cecair. 7. Sistem hidraulik digunakan dalam jek hidraulik (digunakan untuk mengangkat lori bila tayar rosak). Tekanan yang dipindahkan ke omboh besar ini digunakan untuk menggerakkan beban yang besar. Konsep digunakan dalam sistem hidraulik. 6. Selain itu ia juga digunakan dalam sistem brek lori. Ini boleh mengelakkan kita dari terbenam dalam lumpur. GERAKAN DI AIR Kapal. tekanan tersebut akan dipindahkan sama rata dalam bendalir tersebut. Walau bagaimanapun kita hendaklah berhati-hati supaya kemalangan tidak berlaku. Penggunaan tekanan dalam bendalir menolong dalam operasi sistem hidraulik. Tekanan = Daya/luas (Nm-2) Tekanan boleh dikurangkan jika kita menambah luas permukaan kasut apabila berjalan dalam lumpur. . SISTEM HIDRAULIK Apabila sesuatu tekanan dikenakan keatas bendalir. kapal selam dan hoverkraf merupakan kenderaan di air. Reka bentuk bampar kereta yang senang menyerap hentakan telah menyelamatkan banyak nyawa. Setiap kenderaan ini mempunyai prinsip gerakannya yang tersendiri. Dalam sesuatu perlanggaran kereta. penumpang yang lebih berat (berjisim tinggi) akan mengalami kecederaan yang teruk. 5. Tekanan yang dikenakan keatas omboh kecil akan dipindahkan ke omboh besar.objek yang bergerak adalah dikekalkan sehinggalah ia diganggu oleh daya dari luar. TEKANAN Tekanan ditakrifkan sebagai daya dibahagi luas. Penemuan konsep momentum mempunyai kesan yang mendalam terhadap kehidupan manusia.

Kipas menolak udara ke belakang dan menghasilkan "daya tujah" ke hadapan. Hoverkraf pula mempunyai karung yang memerangkap udara hasil tolakan enjin. Beliau telah menemui beberapa prinsip yang penting. Udara yang terperangkap dalam karung ini mengurangkan seretan (seolah-olah hoverkraf itu terapung). Prinsip ini adalah merupakan asas pergerakan tenggelam dan timbulnya kapal selam. Bila air dipam keluar dari tangki balast ini. kapal selam akan tenggelam. daya tujah keatas adalah sama dengan berat bendalir yang tersesar keluar. kapal selam akan timbul. KENDERAAN UDARA Kapal terbang. Oleh kerana pergerakan di air menghasilkan daya geseran yang tinggi maka kenderaan air telah direka supaya mempunyai bentuk "larus" (streamline). Bentuk ini menyerupai bentuk ikan.Kapal digerakkan oleh bebaling yang diputarkan oleh enjin. Kapal terbang mempunyai enjin jet yang menolak udara pada kelajuan tinggi ke belakang. Daya angkat kapal terbang adalah disebabkan struktur sayap yang dikenali sebagai "aerofoil". "Prinsip Archimedes" menyatakan bahawa bila satu benda direndam dalam air. Bebaling (propeller) menolak air kebelakang untuk menghasilkan momentum yang menolak kapal ke hadapan. Tekanan tinggi dari bawah . ini menyebabkan momentum yang akan menolak kapal terbang ke hadapan pada kelajuan yang amat tinggi. 8. Pergerakan udara yang amat tinggi di atas sayap kapal terbang menghasilkan satu kawasan tekanan rendah. Apabila air dimasukkan ke dalam tangki balast. roket dan helikopter merupakan kenderaan udara. Terdapat seorang ahli sains bernama Archimedes yang suka mengkaji sifat bahan di dalam air.

Untuk mencapai keseimbangan alam. Prinsip ini dikenali sebagai prinsip "Bernoulli". BAB 5 PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR 1. Antara kitar semula jadi tersebut adalah :• • • Kitar karbon Kitar Nitrogen kitar air . air dan udara telah banyak mengubah cara hidup manusia. "We salute you". Keseimbangan ini dapat mengekalkan kehidupan. Sumber oksigen diperlukan kerana ruang angkasa tiada oksigen yang boleh digunakan untuk pembakaran. Terima kasih saintisku. Kehidupan manusia lebih selesa kerana boleh bergerak kemana-mana bahagian dunia dengan pantas dan selamat. peranan kitar semulajadi amatlah penting. 9.sayap menolak sayap ke atas untuk menghasilkan satu daya angkat. Momentum yang terhasil menolak roket ke atas. TERIMA KASIH SAINTISKU" Kita harus bersyukur dan berterima kasih kepada saintis yang telah menolong manusia merekacipta kenderaan. Kenderaan di darat. Pembakaran dua bahan ini menghasilkan gas panas yang tertolak ke bawah pada kelajuan tinggi. KESEIMBANGAN ALAM Keseimbangan alam bermaksud keadaan di mana interaksi antara organisma atau antara organisma dengan alam sekitar. Roket merupakan kenderaan udara dan angkasa yang menggunakan cecair oksigen dan cecair hidrogen sebagai sumber bahan api.

penggunaan racun yang berleluasa boleh mengancam keselamatan alam sekitar. Hasil pembakaran bahan api fosil menghasilkan gas beracun seperti karbon monoksida dan sulfur dioksida. MELINDUNGI ALAM SEKITAR . kemarau(drought). karbon dioksida yang terbebas semasa respirasi (pernafasan) digunakan oleh tumbuhan. merosakkan habitat(tempat tinggal haiwan) menyebabkan kematian haiwan dan tumbuhan Mengganggu kitar semula jadi Pencemaran alam sekitar 2. Antara kesan bencana alam ini ialah :a. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan punca pencemaran adalah disebabkan oleh aktiviti manusia. Dalam kitar nitrogen. Air yang tersejat ini membentuk awan dan turun semula ke bumi sebagai hujan. Letupan gunung berapi(volcano). b. nitrogen digunakan untuk membekalkan nutrien kepada tumbuhan. amatlah banyak sehinggakan website ini tak cukup untuk menampung senarai tersebut. Dalam industri pertanian pula. Dalam kitar karbon pula. 3. Penggunaan kenderaan dan jentera yang menggunakan bahan api fosil(petrol dan diesel) menyebabkan pencemaran udara yang teruk. Sumber makanan seperti daging dan ikan mengandungi DDT yang seterusnya akan di makan oleh manusia. KESAN PENCEMARAN Selain daripada bencana alam. gempa bumi(earth quake). manusia juga menyumbang kepada pencemaran alam sekitar. c. air tersejat dari proses transpirasi tumbuhan dan respirasi haiwan. d. Dalam kitar air pula. Selain dari keseimbangan alam. Tumbuhan pula mengeluarkan makanan dan sumber oksigen untuk haiwan. Kebakaran hutan(forest fire). Insektisid(racun serangga) seperti DDT boleh masuk ke rantai makanan. Jika hendak disenaraikan punca pencemaran. Kilang-kilang yang didirikan boleh menghasilkan sisa toksik(beracun) seperti bahan buangan radioaktif dan merkuri.Kesemua kitar semula jadi itu membolehkan organisma terus hidup dan beranak. banjir(flood) dan taufan(tornado) boleh menyebabkan keseimbangan alam tergugat. kita juga sering diancam oleh bencana alam.

dimana suhu bumi kita meningkat akibat daripada peningkatan gas karbon dioksida diatmosfera. banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk tujuan ini. i. air. pelbagai isu berkaitan dengan alam sekitar timbul. Antaranya ialah :a. Penipisan ini menyebabkan sinaran U/V matahari menembusi atmosfera dan menyebabkan penyakit kulit.Akibat pencemaran yang teruk. logam dan bahan api merupakan sumber alam yang kian berkurangan akibat daripada penuaian berleluasa dan penggunaan yang tidak terancang. Mengharamkan penggunaan pukat harimau yang boleh merosakkan terumbu karang (coral reef). Gas ini memerangkap haba dan menyebabkan suhu di bumi meningkat. b. Kita hendaklah melindungi alam sekitar kita. . Mengurangkan pembakaran. Mencari sumber tenaga alternatif seperti tenaga solar. kehidupan kita juga sedang diancam oleh kekurangan sumber alam. Penipisan Lapisan Ozon (Depletion of Ozone Layer) . Makanan. c. Menanam pokok Perhutanan semula(reforestation) 4. b. Kayu kayan yang tidak mempunyai nilai komersial yang tinggi tidak harus ditebang. iv. v. Menukar CFC kepada HCFC yang lebih selamat. Menghadkan aktiviti pembalakan dengan menuai kayu balak yang matang sahaja. Beberapa langkah yang praktikal ialah :a. Adalah penting kita menggunakan kebijaksanaan kita untuk mengurus sumber alam ini supaya ia kekal lebih lama untuk digunakan oleh generasi yang akan datang. Fenomena ini juga dikenali sebagai "Kesan Rumah Hijau" (Green House Effect). Mengawal pembukaan tanah baru dengan melakukan kajian terperinci berkaitan kesannya kepada alam sekitar sebelum sesuatu projek dilaksanakan. MENGURUS SUMBER ALAM YANG TERHAD Selain daripada masalah pencemaran. Pemanasan Global (Global Warming) .Gas Klorofluorokarbon (CFC) yang digunakan dalam peti sejuk dan aerosol bertindak balas dengan lapisan ozon dan seterusnya menipiskannya. iii. ii.

Ini dapat dicapai jika kita mengubah sikap kita.d. UBAH SIKAP KITA ! Kehidupan kita akan lebih sejahtera jika kita hidup dalam alam sekitar yang bersih dan sihat. Sebagai contoh kita hendaklah mengitar semula plastik dan kertas supaya kita tidak perlu menuai hasil petroleum dan kayu-kayan. Menghadkan aktiviti perlombongan dan mencari idea baru untuk menggunakan bekas lombong. Setiap orang yang inginkan kehidupan yang lebih sejahtera harus memainkan peranan yang proaktif. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :• • • menggelakkan makanan dari dirosak oleh mikroorganisma. PERKEMBANGAN TEKNOLOGI MAKANAN Penduduk di negara kita sangat untung kerana mempunyai banyak makanan. "MARILAH KITA SAMA-SAMA MEMELIHARA DAN MEMULIHKAN ALAM SEKITAR KITA" SILA BACA Pemanasan Global Penipisan Lapisan Ozon Kesan Rumah Hijau Tenaga Alternatif Pembalakan Terpilih Kesan DDT BAB 6 PENINGKATAN PENGELUARAN DAN TEKNOLOGI MAKANAN 1. memperbaiki rupa makanan dan . Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. 5. memudahkan pencernaan. Kadang kala. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual segar.

Wain lama dan PEMPASTEURAN[PASTEURIZA suhu 63 C kebanyakan TION] selama 30 min dan Jus pemprosesan mikroorganis o atau 72 C jenis ini adalah ma berbahaya selama 15 s khas untuk dibunuh cecair sahaja. Manusia telah memperkenalkan beberapa kaedah pemprosesan makanan. Sayur dalam garam. Phuii.jadual lagi. a serta bahan toksik dari tin. mikroorganism dipateri. Mari kita tinjau satu persatu seperti jadual dibawah. cahaya Makanan dan PENDEHIDRATAN[DEHYDRAT matahari atau Bunga tahan lama kebanyakan ION] Kekwa. Makanan Makanan G] dalam peti Daging boleh susah untuk . boleh dilakukan.121oC. tuna dibawa jangkitan ditutup dan kemana-mana. PENYEJUKBEKUAN[FREEZIN Simpanan Ikan.. dijangkiti Penggunaan mikroorganis oven juga ma. CONTOH KELEMAHA KAEDAH CARA MAKANA KEBAIKAN N N Tin mahal dan jika tin kemek makanan boleh diletakkan Makanan menyebabkan dalam tin dan Kari boleh makanan dipanaskan Daging.. disimpan lama PENGETINAN[CANNING] terdedah pada suhu Ayam dan dan senang kepada 116oC ..• mencegah jangkitan penyakit. meletakkan dan tidak vitamin Teh dan makanan mudah termusnah. Tak putusputus dengan jadual ya. Rasa berubah Masin. Jisim makanan Makanan kurang dan dijenur senang Ikan dibawah dibawa. Waktu Kemusnahan Pemanasan simpanan vitamin adalah cecair pada adalah tidak sedikit dan o Susu. Sama maksud dengan "pengeringan".

Semasa menjalankan pemprosesan makanan. u Makanan didedahkan Mungkin kepada sinaran mendatangkan radioaktif Biji Benih. Tahan lama mahal dan dalam plastik Sosej.5oC disimpan lama. an percambahan. sejuk dibawah Sosej dan -18oC Ais krim Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0oC . Vitamin boleh Susah dibawa Buahdikekalkan dan PENDINGINAN[CHILLING] buahan. disedut keluar. dan tahan memerlukan Mentega lebih lama kos yang tinggi dan Telur Makanan Kacang Kos yang disimpan tanah. kesan untuk Bawang Vitamin tidak PENYINARAN[RADIATION] sampingan dan membunuh dan termusnah. dan PEMBUNGKUSAN memerlukan kedap udara Keropok mengurangkan VAKUM [VACUM PACKAGING] mesin setelah udara dan Daging ruang pemvakuman didalamnya disejukbek simpanan. Sayursayuran. dibawa dan memerlukan kos yang tinggi. pengilang akan menambahkan bahan kimia.Lembu. Bahan Kimia ini mempunyai fungsi yang tertentu :BAHAN KIMIA Bahan Awet FUNGSI Menyebabkan makanan tahan lama Menyebabkan makanan kelihatan sedap CONTOH BAHAN KIMIA Garam dan Gula CONTOH MAKANAN Buah-buahan kering dan sos Pewarna pandan (hijau). memerlukan serangga dan kentang kos yang memperlahank mahal. yang mahal. Kaya dan kicap karamel (Coklat) Perisa Monosodium Menambahkan glutamat (MSG) Makanan ringan rasa supaya lebih nama pasaran dan mee sedap ialah "ajinomoto" .

usaha untuk meningkatkan kuantiti (Jumlah) dan kualiti makanan hendaklah dipertingkatkan dengan aktiviti pertanian dan pemprosesan makanan. Oleh itu kerajaan telah menggubal undang-undang untuk melindungi pengguna dari bahan kimia makanan yang tidak dikawal. kita harus juga menggunakan teknologi moden. Penggunaan mesin dalam aktiviti pertanian telah membantu para petani mengatasi masalah pekerja mahir. Penggunaan Teknologi Moden Selain menggunakan baka yang bermutu tinggi. gatal dan kanser. 2. Penggunaan teknologi pengklonan dapat . Kejayaan yang telah kita capai adalah seperti penghasilan kelapa sawit jenis tenera yang menghasilkan banyak buah dan minyak. Kacukan lembu tenusu (menghasilkan susu) dengan baka dari iklim tropika menghasilkan baka yang boleh menghasilkan susu yang banyak dan tahan cuaca panas. asid benzoik dan asid sorbik boleh menyebabkan penyakit seperti sesak nafas. Penggunaan baka bermutu Usaha untuk menghasilkan baka tumbuhan dan haiwan yang bermutu tinggi sedang giat dijalankan di negara kita. Penggunaan mesin juga meningkatkan produktiviti. Nitrit telah terbukti boleh menyebabkan penyakit kanser. penggunaan yang berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan (kesan buruk). Penggunaan bahan kimia seperti sulfur dioksida..apa benda selalu bubuh lam ni?) burger tu lah. Terdapat pelbagai cara ia dapat dilakukan. Penggunaan bahan kimia merbahaya seperti nitrit dalam daging dapat dihalang..Mencegah makanan dari Penstabil termendap ke bawah Mencegah makanan Pengantiokida berlemak menjadi busuk Sos dan mayonis gam akasia (yang burgerboy (yak!!!. Buah betik eksotika menghasilkan buah yang manis dan besar. Akta makanan (1983) diwujudnya bertujuan menghindari pengilang makanan dari menggunakan bahan kimia secara berleluasa tanpa kawalan. USAHA MENINGKATKAN KUALITI MAKANAN Disebabkan pertambahan penduduk.) Vitamin E dan BHT Minyak masak Walaupun pada mulanya penggunaan bahan kimia menolong dalam pemprosesan makanan..

pengurusan tanah yang cekap serta optimum boleh meningkatkan kuantiti makanan. 3. Para saintis seperti teknologis makanan dan ahli pertanian telah menggunakan teknologi moden untuk menambahkan pengeluaran makanan negara. Pada akhirnya ramai yang akan mati kebuluran. Makanan "Gergasi" [Monster Food] Merupakan istilah yang merujuk kepada makanan yang dihasilkan dari dari tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah genetik. . pendidikan petani. Ini adalah kerana hasil titik peluh saintis-saintis kita yang terlibat secara langsung dalam industri makanan negara. Usaha menghasilkan makanan dari tumbuhan ini walau bagaimanapun telah menimbulkan masalah pencemaran dan kesan buruk kepada alam sekitar. Kualiti makanan kita juga jauh telah meningkat. Tumbuhan yang kandungan genetiknya telah diubahsuai boleh menghasilkan buah yang besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit.menghasilkan hasil yang seragam yang menbolehkan pemprosesan makanan lebih senang. TANPA MAKANAN ? Bayangkan apa yang akan berlaku jika kita kekurangan makanan?. Walaupun aktiviti pemprosesan makanan dikawal rapi menggunakan Akta Makanan (1983) namun kita harus menggunakan kebijaksanaan apabila membeli makanan. Kita juga hendaklah peka supaya tidak hanya tertarik kepada pembungkus yang cantik dan maklumat yang mengelirukan seperti tanda "tanpa Kolestrol". kita hendaklah membuat pilihan bijak supaya kita boleh mendapatkan makanan yang selamat dan berzat. Maklumat yang terdapat pada pembungkus hendaklah dibaca dengan teliti sebelum membelinya. Kita sangat beruntung kerana mempunyai bekalan makanan yang mencukupi. 4. Aduan boleh dibuat menerusi Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Sudah pastilah ramai yang akan kekurangan zat makanan akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang. Selain dari usaha diatas. Sebagai seorang konsumer (pengguna) yang bijak kita berhak untuk menolak makanan yang telah rosak serta membahayakan seperti tin yang berkarat. "Bervitamin Tinggi" dan sebagainya. PILIHAN BIJAK Oleh kerana kita didedahkan dengan bermacam-macam jenis makanan terproses.

3. Bahan yang dibuat dari bahan petrokimia (bahan petroleumlah tu. Sintetik pula bermaksud bahan yang dibuat (direka) oleh manusia dengan menggunakan sumber asli seperti petroleum. Getah sintetik dan plastik merupakan 2 jenis polimer sintetik yang penting di negara kita. Polimer Sintetik [Synthetic Polymer] bermaksud polimer yang dibuat oleh manusia. Ia dibuat dengan menggunakan proses pempolimeran. lebih kenyal dan tahan terhadap haba dan kimia. Walau bagaimanapun ianya sangat mahal dan hanya mempunyai kegunaan yang tersendiri [specific usage] seperti digunakan untuk membuat tayar dan hos. PLASTIK .) ini adalah lebih keras. Ia bukan berasal dari pokok getah. 2.. Satu persaingan bagi industri getah kita. BAB7 BAHAN BUATAN DALAM PERINDUSTRIAN 1. Sebagai individu kita hendaklah menghindari segala pembaziran makanan seperti membuang sisa makanan yang boleh dikitar semula. GETAH SINTETIK Getah sintetik [Synthetic Rubber] ialah getah yang hampir serupa dengan getah asli.Akhirnya kita hendaklah sedar bahawa masalah akan timbul jika pengeluaran makanan negara tidak boleh menyaingi pertambahan penduduk. APA ITU POLIMER SINTETIK Polimer ialah sejenis bahan yang mengandungi rantaian molekul panjang dan besar. Nampak gaya ianya lebih baik dari getah asli. Semoga kita sama-sama berusaha mengekalkan keadaan dimana kita boleh membuat banyak pilihan makanan. Molekul-molekul ini juga disebut sebagai monomer.

Oleh itu ia sangat mencemarkan alam sekitar jika tidak diurus dengan baik. Melamina untuk membuat pinggan mangkuk. Sifat plastic men adalah sama dengan bahan plastik iaitu mudah dibentuk dan dilenturkan. Tahan haba. Polivinil Klorida/PVC untuk membuat paip air. Gam Epoksi untuk membuat gam industri. Termoplastik [Thermo Plastic] dan Plastik Termoset [Thermoset Plastic]. • 4. Politena untuk membuat beg plastik. MASALAH PENCEMARAN Kedua-dua polimer sintetik diatas tahan lama dan tidak mudah mereput [Non Biodegradable]. JENIS PLASTIK TERMOPLASTIK • PLASTIK TERMOSET SIFAT • • Boleh diacu (dibentuk) berulang kali melalui proses pemanasan dan penyejukan. Penyu yang menyangka bahan plastik adalah makanan boleh menyebabkan ia tercekik dan mati. Jadual berikut memuatkan maklumat tentang kedua-dua jenis plastik ini. Kehidupan laut mati. Pencemaran yang berasal dari polimer sintetik menyebabkan : • • • Longkang tersumbat yang seterusnya mengakibatkan banjir kilat serta pembiakan nyamuk. • • • • CONTOH (KEGUNAAN) • Bakelit untuk membuat soket elektrik. • Boleh diacu hanya sekali sahaja. Apabila bahan plastik dibakar ia akan menghasilkan gas toksik (beracun). Keluarga plastik terbahagi kepada 2 jenis. Pencemaran udara. Keluarga plastik juga merupakan bahan-bahan yang dibuat dari bahan petrokimia. Polisterina untuk membuat bekas makanan sejuk (Ta Pau). Gas toksik ini menyebabkan . Tidak tahan haba. Hidupan laut yang berharga itu akan pupus.Pernah tengok "plastic men"?.

Semua polimer sintetik yang telah digunakan boleh dibawa kekilang untuk diproses semula kepada bahan yang berguna. Ciri-ciri istimewanya seperti ringan telah menyebabkan terciptanya alat-alat seperti baldi. KEPENTINGAN POLIMER DALAM KEHIDUPAN MANUSIA Walaupun polimer sintetik telah dikenalpasti sebagai bahan pencemar ia memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia. Antara langkah-langkah yang boleh dilakukan adalah seperti : • • • Kitar Semula. Ia merupakan satu pilihan dalam pembuatan bahan yang tahan lama dan dengan ini sangat murah. Gas ini juga menyebabkan penipisan lapisan ozon. Industri hiliran yang berasasaskan polimer sintetik penting dan telah dikenalpasti sebagai penyumbang kepada ekspot negara. Pembuangan serta penggunaan polimer sintetik perlu diurus dengan baik. Kerusi kayu boleh menggantikan kerusi plastik. Oleh kerana negara kita menghasilkan bahan petroleum maka industri petrokimia telah menyumbangkan kepada pendapatan negara. Beg plastik boleh diguna semula. 5. Menghadkan penggunaan plastik serta memilih untuk menggunakan bahan yang mudah "terbiodegradasi" (mereput jika dibuang) seperti kertas. pasu bunga dan kerusi yang mesra pengguna. Membakar bahan plastik dalam insinerator [Incinerator] supaya gas toksik yang dikeluarkan dapat dikurangkan. BAB 8 ELEKTRONIK DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT .penyakit seperti kanser.

Anda sudah pastilah tidak dapat melihat gelombang radio dengan mata kasar kerana ia bergerak dalam atmosfera dan angkasa (dalam bentuk vakum agaknya). Apakah persamaan gelombang air laut dengan gelombang radio. kita boleh mengira halajunya dengan menggunakan rumus : Halaju gelombang (v) = Frekuensi (f) X Panjang gelombang dimana frekuensi ialah bilangan gelombang lengkap yang terbentuk dalam masa 1 saat. Gelombang radio ialah sejenis gelombang elektromagnet. Gelombang radio .1. Anda mungkin memerhatikan bentuk gelombang itu yang turun naik. Gelombang ini dinamakan gelombang mekanikal kerana ia mempunyai medium iaitu air. Ia juga boleh bergerak dalam ruang angkasa yang vakum (tiada udara). Kita akan menilai dengan lebih mendalam tentang gelombang yang sangat istimewa ini. Panjang gelombang merupakan jarak antara 2 puncak gelombang itu. Tahukah anda bahawa kehidupan kita banyak dipengaruhi oleh gelombang radio. GELOMBANG RADIO DAN SIFATNYA Pernahkah anda pergi ke tepi pantai untuk melihat gelombang air laut menghempas pantai?. Amplitud mewakili tenaga yang di bawa oleh gelombang itu. Ia sesuai digunakan dalam komunikasi kerana ia mempunyai sifat istimewa seperti boleh membawa maklumat bunyi dan gambar. Lihat profil gelombang di bawah. Dengan menggunakan alat tertentu kita boleh melihat bentuk gelombang radio. Pergerakannya sangat jauh dan pantas. Oleh kerana gelombang ini bergerak.

gelombang sederhana dan gelombang pendek sesuai untuk siaran radio. KOMUNIKASI RADIO Satu daripada alat komunikasi yang sangat penting ialah radio. UHF dan Mikro Gelombang mikro • 2.untuk penyiaran radio berkualiti tinggi VHF. Anda mungkin telah belajar bahagian ini dalam KHB tingkatan 3.untuk penyiaran radio tempatan. Satu lagi gelombang radio iaitu gelombang mikro sesuai untuk pancaran TV. FM . Satelit dan Telefon. Gelombang radio dalam bentuk gelombang panjang.pada frekuensi tertentu mempunyai kegunaan tersendiri. Tahukah anda apakah komponen yang terdapat dalam kotak radio anda? Berikut ialah beberapa komponen asas radio. Jadual berikut menunjukkan beberapa kegunaan biasa gelombang radio. . • • • • AM = Amplitude modulation FM = Frequency modulation VHF = Very High Frequency UHF = Ultra High Frequency Mikro = Mikro Wave KEGUNAAN RADIO TV KOMUNIKASI SATELIT JENIS AM .

Pemancar radio dan Penerima radio (Radio set). Sistem komunikasi radio terbahagi kepada 2.• Perintang digunakan untuk mengawal jumlah arus yang mengalir dalam litar. • Kapasitor mempunyai sifat istimewa iaitu ia boleh menyimpan cas dan tenaga elektrik. Transistor boleh meguatkan arus elektrik serta bertindak sebagai suis automatik. • Transformer meningkatkan atau mengurangkan voltan arus ulang alik. • Induktor dapat menyimpan tenaga dalam medan magnet. • • Diod hanya membenarkan arus mengalir dalam satu arah sahaja. .

Isyarat audio dan gelombang pembawa digabungkan dalam modulator membentuk gelombang radio. Isyarat radio ini seterusnya diperkuatkan oleh amplifier supaya ia boleh disebarkan oleh aerial. suara seseorang yang diterima oleh mikrofon ditukarkan kepada isyarat audio(bunyi).Dalam studio. Anda bolehlah membayangkan bahawa gelombang pembawa itu sebagai kuda manakala isyarat audio itu sebagai koboi. .Pengayun pula menghasilkan gelombang pembawa.

Satu daripada alat penghantaran maklumat yang tercanggih pada masa kini ialah satelit. . Gelombang pembawa dialirkan ke bumi manakala isyarat audio diperkuatkan dalam amplifier.Di rumah. Kabel optik (optic cabel) telah mempercepatkan penghantaran isyarat yang banyak pada sesuatu masa. apabila seseorang memainkan radio. Satelit sangat sesuai digunakan dalam siaran langsung. Satelit ialah alat yang dilancarkan ke orbit (laluan) tertentu di angkasa. Dalam litar ini kedua-dua isyarat itu diasingkan. mesin faks serta satelit. aerial radio tersebut menerima isyarat radio yang dipancarkan dari studio tadi. Pada masa kini kita mempunyai banyak alat penghantaran maklumat yang canggih . Satelit perhubungan Malaysia yang pertama ialah MEASAT. Alexander Graham Bell pula mencipta telefon. Isyarat itu kemudiannya dialirkan ke pembesar suara yang menghasilkan bunyi. Gelombang radio yang mengandungi isyarat audio dan gelombang pembawa tadi melalui litar pengesan. Ia merupakan alat perhubungan perantaraan yang menghubungkan satelit bumi ke satelit bumi yang lain. 3.cepat serta berteknologi tinggi seperti telefon bimbit. Oleh kerana studio yang berlainan memancarkan gelombang radio yang berlainan maka kita menggunakan litar penala untuk memilih gelombang yang dikehendaki. TEKNOLOGI PENGHANTARAN MAKLUMAT Perkembangan teknologi maklumat telah bermula pada kurun ke-19 apabila terciptanya mesin telegraf oleh Samuel Morse yang terkenal pada masa kini dengan bahasa isyarat "morse code".

Sebagai contoh apabila perlawanan bola sepak FA Cup di England disiarkan secara langsung ke Malaysia perhubungan satelit digunakan dengan berkesan. SAINTIS YANG TERLIBAT DALAM PENCIPTAAN ALAT KOMUNIKASI Perkembangan penghantaran maklumat dengan menggunakan alat komunikasi yang moden telah menyumbang kepada pembangunan negara. Kita harus berterima kasih kepada jurutera-jurutera yang bertanggungjawab dalam pembinaan infrastruktur komunikasi negara. Isyarat dari stesen TV di England menghantar isyarat ke Satelit Bumi di sana. Sebagai contoh perdagangan dalam dan luar negeri dapat dipercepatkan.. menyukat kandungan ozon serta suhu bumi. Maklumat yang dihantar dengan cepat dan tepat itu telah menyebabkan produktiviti penduduk meningkat.. . satelit juga digunakan dalam penyelidikan angkasa lepas. Terdapat beberapa satelit yang digunakan sebagai teleskop angkasa. Selain daripada kegunaan perhubungan. Saintis yang sentiasa berusaha mencipta alat komunikasi canggih seperti komunikasi G3 dan serta gelombang jalur lebar (Broadband Wave) harus dihargai.) 4. Satelit juga telah digunakan dalam bidang ketenteraan (macam nak sepai orang lainlah tu. Satelit angkasa pula memancarkan isyarat terus ke rumah kita atau ke stesen TV tempatan. Satelit Bumi ini seterusnya memancarkan isyarat ke satelit angkasa kita..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful