P. 1
PERATURAN PERTANDINGAN - REKACIPTA

PERATURAN PERTANDINGAN - REKACIPTA

|Views: 126|Likes:
Published by chinheng80

More info:

Published by: chinheng80 on Jun 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

PERATURAN PERTANDINGAN REKA CIPTA & INOVASI KEJOHANAN ANTARA TEKNIK (KAT) KALI KE-13 PERINGKAT KEBANGSAAN

1.0

NAMA PERTANDINGAN 1.1 Pertandingan Reka Cipta dan Inovasi Piala Datin Dr Nor Hayati bt Abdul Rasid Antara Sekolah-Sekolah Menengah Teknik Peringkat Kebangsaan Tahun 2010 TUJUAN PERTANDINGAN 2.1 Melatih kreativiti dan keupayaan inovatif pelajar dalam menghasilkan ciptaan berteknologi. 2.2 Mempromosikan pengajian dan kursus di S.M.T melalui projek kerja pelajar. 2.3 Menanam semangat bersaing dalam kalangan pelajar dan guru untuk mencipta kejayaan KELAYAKAN PEMAIN 3.1. Penyertaan adalah terbuka kepada semua Sekolah Menengah Teknik dan Vokasional yang mewakili 10 zon dalam Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah. 3.2. Pemain yang hendak didaftar bermain mewakili pasukannya hendaklah dari kalangan pelajar-pelajar yang sedang belajar dan didaftar sebagai pelajar di sekolah berkenaan sahaja seperti: 3.2.1. Pelajar yang sedang mengikuti Kursus Sepenuh Masa Aliran Teknik dan Vokasional. 3.2.2. Pelajar yang sedang mengikuti Aliran Kemahiran Kursus Dua Tahun. 3.3. Pemain-pemain berikut adalah TIDAK LAYAK dan TIDAK BOLEH didaftarkan sebagai pemain untuk sekolah berkenaan , jika: 3.3.1. Pelajar tersebut sedang mengikuti Kursus Kemahiran Jnagka Pendek tiga (3) bulan, enam (6) bulanatau satu (1) tahun. 3.3.2. Pelajar tersebut sedang mengikuti program khas seperti projek link (kerjasama dengan pihak swasta atau agensi luar). 3.3.3. Pelajar yang sedang mengikuti kursus program pelajar sekolah menengah akademik yang mengambil satu (1) atau dua (2) matapelajaran di SMT. 3.4. Pihak pengelola berhak membuat semakan kelayakan pemain pada bila-bila masa dan mana-mana pasukan yang gagal mematuhi peraturan ini akan menyebabkan pasukan itu tersingkir daripada pertandingan ini. SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN

2.0

3.0.

3.0

1
Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13

2 Pertandingan dan Penilaian peringkat Kebangsaan (Projek Terbaik dipilih untuk Johan. Setiap pasukan dikehendaki menyediakan alas meja dan ‘skirting’ sendiri.0 2 Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13 . semua ciptaan projek hendaklah memenuhi tema berikut: “KREATIF DAN INOVASI MEMBANTU KEHIDUPAN YANG LEBIH BAIK” PENGHAKIMAN 6.3 Projek akan dinilai oleh Para Juri 4. Kos projek ditanggung oleh pihak sekolah masing-masing dan seboleh-bolehnya tidak melebihi RM 5000. Projek mestilah jelas dan sesuai dengan masalah yang hendak diselesaikan. 6.4 Maklumat Projek (Rujuk Lampiran 1) 4.6 4. Penghakiman Bebas diuruskan oleh Urusetia pertandingan peringkat Kebangsaan) 5.7 4.1. Penghakiman Bebas diuruskan oleh Urusetia pertandingan peringkat Zon).4 Penyertaan di peringkat Nasional akan diwakili oleh 4 orang pelajar dan 2 orang guru.1 Pemenang peringkat zon perlu menghantar laporan projek (berformat) kepada Pengerusi Pengelola sebelum pertandingan peringkat Kebangsaan dengan lampiran.00 (Ringgit: LIMA RIBU SAHAJA) Projek mestilah siap dipassang dan berfungsi pada masa pertandingan.1 Terdapat DUA tahap penghakiman dalam pertandingan ini iaitu: 6.1. Naib Johan dan Tempat Ketiga).3 Data Ringkas 4. TEMA 5.6 Setiap projek adalah menjadi hak cipta sekolah masing-masing. 4.5 4.1 Pertandingan dan penilaian peringkat Zon untuk memilih (Dua projek terbaik dipilih mewakili Zon masing-masing. Projek yang dipertandingkan mestilah rekaan sendiri atau inovasi rekaan sedia ada dan tidak pernah memenangi manamana pertandingan.4.2.1.2.1 Untuk pertandingan 2010. Setiap sekolah dibenarkan menghantar hanya satu (1) projek sahaja. 4.0 6.2 Laporan perlulah mengandungi: 4. PENGHANTARAN 4. 4.5 Kos penghantaran dan penyertaan adalah tanggungan pihak sekolah masing-masing. 4.2.2 Gambar-gambar 4.4 4.0 Setiap zon dibenarkan menghantar 2 pasukan dan setiap pasukan yang bertanding hanya dibenarkan mendaftar seramai 4 orang pelajar sahaja dan 2 orang pegawai.3.1 Borang Penyertaan 4. 4.2.

Perincian-perincian 3 Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13 . masa yang diperuntukkan adalah 20 minit. 6. setiap pasukan akan diundi bagi mendapatkan giliran. Setiap pasukan dikehendaki menyediakan bahan persembahan seperti powerpoint dan detail projek.6. pada ketika ini semua ahli kumpulan hendaklah berada di atas pentas.Persembahan (Rujuk Lampiran 2) Kaedah Penilaian 6.Kefungsian . 6. HADIAH 8.4.3. 6.1 Sebuah Jawatankuasa Juri / Hakim Bebas akan dibentuk untuk pengadilan peringkat Kebangsaan.Kekemasan .1 Tiga pemenang dipilih daripada peringkat setiap pertandingan: Johan : Replika + Sijil Naib Johan : Replika + Sijil Ketiga : Replika + Sijil Keempat : Replika + Sijil 8.1.5.6. Apabila nama pasukan diumumkan oleh juruacara. 6. termasuk juga projek yang dibuat. Juri/ Hakim dipilih daripada individu profesional yang terdiri daripada seorang Ketua dan empat orang pembantu.2. Selepas persembahan.3. Loceng peringatan akan dibunyikan (10 minit) persembahan.Keselamatan .2 Fokus Penilaian: . dan hendaklah diserahkan kepada Ketua Hakim sebelum persembahan bermula (10 minit). 7.0 9. panel hakim akan mengemukakan soalan kepada peserta. Untuk memulakan persembahan. Loceng akan dibunyikan sebanyak 2X apabila masa tinggal 5 minit 6.0 FORMAT LAPORAN PROJEK Setiap Produk Reka Cipta / Inovasi mestilah dijelaskan dengan terperinci bertaip di atas kertas berukuran A4. 6.0 JURI/HAKIM PERTANDINGAN 7. ketua pasukan dikehendaki tampil ke pentas (rostrum) untuk memulakan persembahan.

BIL 1 SPESIFIKASI STATUS PROTOTAIP/ PRODUK a. Nama Zon & Nama Sekolah Nama Peserta Tajuk/ nama reka cipta/ inovasi Lukisan Kejuruteraan Situasi masalah yang hendak diselesaikan Penyelidikan yang dibuat Bahan/ komponen yang digunakan Kos Fungsi dan operasi Ciri-ciri keselamatan Potensi komersial Alat Bantu persembahan Pengiktirafan Rujukan  Lukisan Kejuruteraan dan Lukisan Litar Elektronik yang berkaitan hendaklah disertakan bagi menggambarkan reka bentuk sebenar produk reka cipta / inovasi tersebut. Ciptaan / proses baru d. Borang Penghakiman Kejohanan Antara Teknik (KAT) Peringkat Kebangsaan 2009 Pertandingan Reka Cipta dan Inovasi Piala Datin Dr Nur Hayati Abd Rashid Nombor Penyertaan :…………………………………………………….. Nama Hakim :…………………………………………………………….adalah seperti berikut: Semua maklumat hendaklah disediakan dalam bentuk powerpoint hardcopy and softcopy. Kecanggihan dan menarik c. Rupabentuk / kreatif b...Penggunaan bahan tempatan kitar semula e. Tajuk Projek :……………………………………………………………. Kos KEFUNGSIAN % SKALA 2:4:6 2:4:6 2:4:6 2:4:6 2:4:6 JUMLAH CATATAN 30 2 4 Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13 .

Mesra alam (Environmental friendly) e. Kelicinan bahagian bergerak c. Daya tarikan d. Pemasangan/ pendawaian kemas d. Keceriaan PERSEMBAHAN a.3 4 5 a. Memenuhi kehendak pengguna e. Penerangan / multimedia JUMLAH 30 2:4:6 2:4:6 2:4:6 2:4:6 2:4:6 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:5 1:2:5 5 sangat baik 15 15 10 100 NOTA : Skema skala menaik : 1 kurang memuaskan Catatan : …………………………………………………………………………. Penghadang keselamatan sesuai c. Tandatangan Hakim Tandatangan Ketua Hakim ………………………………………… ( ) ………………………………………. Kestabilan projek / kukuh/ teguh b.Warna yang sesuai e. Pergerakan stabil dan sempurna d. Mudah dan selamat digunakan KEKEMASAN a. Permukaan keseluruhan b. Sesuai dengan keperluan semasa c. Potensi komersial KESELAMATAN a. Berfungsi pada tahap ditetapkan b. Sinopsis projek b. ( ) 5 Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->