P. 1
PERATURAN PERTANDINGAN - REKACIPTA

PERATURAN PERTANDINGAN - REKACIPTA

|Views: 126|Likes:
Published by chinheng80

More info:

Published by: chinheng80 on Jun 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

PERATURAN PERTANDINGAN REKA CIPTA & INOVASI KEJOHANAN ANTARA TEKNIK (KAT) KALI KE-13 PERINGKAT KEBANGSAAN

1.0

NAMA PERTANDINGAN 1.1 Pertandingan Reka Cipta dan Inovasi Piala Datin Dr Nor Hayati bt Abdul Rasid Antara Sekolah-Sekolah Menengah Teknik Peringkat Kebangsaan Tahun 2010 TUJUAN PERTANDINGAN 2.1 Melatih kreativiti dan keupayaan inovatif pelajar dalam menghasilkan ciptaan berteknologi. 2.2 Mempromosikan pengajian dan kursus di S.M.T melalui projek kerja pelajar. 2.3 Menanam semangat bersaing dalam kalangan pelajar dan guru untuk mencipta kejayaan KELAYAKAN PEMAIN 3.1. Penyertaan adalah terbuka kepada semua Sekolah Menengah Teknik dan Vokasional yang mewakili 10 zon dalam Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah. 3.2. Pemain yang hendak didaftar bermain mewakili pasukannya hendaklah dari kalangan pelajar-pelajar yang sedang belajar dan didaftar sebagai pelajar di sekolah berkenaan sahaja seperti: 3.2.1. Pelajar yang sedang mengikuti Kursus Sepenuh Masa Aliran Teknik dan Vokasional. 3.2.2. Pelajar yang sedang mengikuti Aliran Kemahiran Kursus Dua Tahun. 3.3. Pemain-pemain berikut adalah TIDAK LAYAK dan TIDAK BOLEH didaftarkan sebagai pemain untuk sekolah berkenaan , jika: 3.3.1. Pelajar tersebut sedang mengikuti Kursus Kemahiran Jnagka Pendek tiga (3) bulan, enam (6) bulanatau satu (1) tahun. 3.3.2. Pelajar tersebut sedang mengikuti program khas seperti projek link (kerjasama dengan pihak swasta atau agensi luar). 3.3.3. Pelajar yang sedang mengikuti kursus program pelajar sekolah menengah akademik yang mengambil satu (1) atau dua (2) matapelajaran di SMT. 3.4. Pihak pengelola berhak membuat semakan kelayakan pemain pada bila-bila masa dan mana-mana pasukan yang gagal mematuhi peraturan ini akan menyebabkan pasukan itu tersingkir daripada pertandingan ini. SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN

2.0

3.0.

3.0

1
Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13

4.00 (Ringgit: LIMA RIBU SAHAJA) Projek mestilah siap dipassang dan berfungsi pada masa pertandingan. Setiap pasukan dikehendaki menyediakan alas meja dan ‘skirting’ sendiri. 4. semua ciptaan projek hendaklah memenuhi tema berikut: “KREATIF DAN INOVASI MEMBANTU KEHIDUPAN YANG LEBIH BAIK” PENGHAKIMAN 6. Naib Johan dan Tempat Ketiga).3. 4. Projek mestilah jelas dan sesuai dengan masalah yang hendak diselesaikan.1 Untuk pertandingan 2010. Penghakiman Bebas diuruskan oleh Urusetia pertandingan peringkat Zon).6 Setiap projek adalah menjadi hak cipta sekolah masing-masing.2.1. Projek yang dipertandingkan mestilah rekaan sendiri atau inovasi rekaan sedia ada dan tidak pernah memenangi manamana pertandingan.3 Projek akan dinilai oleh Para Juri 4.1 Pertandingan dan penilaian peringkat Zon untuk memilih (Dua projek terbaik dipilih mewakili Zon masing-masing.4 Maklumat Projek (Rujuk Lampiran 1) 4.7 4.2 Laporan perlulah mengandungi: 4.2 Pertandingan dan Penilaian peringkat Kebangsaan (Projek Terbaik dipilih untuk Johan. Penghakiman Bebas diuruskan oleh Urusetia pertandingan peringkat Kebangsaan) 5. PENGHANTARAN 4.0 Setiap zon dibenarkan menghantar 2 pasukan dan setiap pasukan yang bertanding hanya dibenarkan mendaftar seramai 4 orang pelajar sahaja dan 2 orang pegawai.2.1.4 4.1.2. Kos projek ditanggung oleh pihak sekolah masing-masing dan seboleh-bolehnya tidak melebihi RM 5000.0 2 Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13 . 4.2 Gambar-gambar 4.3 Data Ringkas 4.1 Borang Penyertaan 4. Setiap sekolah dibenarkan menghantar hanya satu (1) projek sahaja. 6.1 Pemenang peringkat zon perlu menghantar laporan projek (berformat) kepada Pengerusi Pengelola sebelum pertandingan peringkat Kebangsaan dengan lampiran. 4.5 4.4. TEMA 5.4 Penyertaan di peringkat Nasional akan diwakili oleh 4 orang pelajar dan 2 orang guru.0 6.1 Terdapat DUA tahap penghakiman dalam pertandingan ini iaitu: 6.2.6 4.5 Kos penghantaran dan penyertaan adalah tanggungan pihak sekolah masing-masing.

Apabila nama pasukan diumumkan oleh juruacara. termasuk juga projek yang dibuat.0 9. setiap pasukan akan diundi bagi mendapatkan giliran. Selepas persembahan. panel hakim akan mengemukakan soalan kepada peserta.0 JURI/HAKIM PERTANDINGAN 7. Loceng akan dibunyikan sebanyak 2X apabila masa tinggal 5 minit 6.Persembahan (Rujuk Lampiran 2) Kaedah Penilaian 6.1 Sebuah Jawatankuasa Juri / Hakim Bebas akan dibentuk untuk pengadilan peringkat Kebangsaan. ketua pasukan dikehendaki tampil ke pentas (rostrum) untuk memulakan persembahan. dan hendaklah diserahkan kepada Ketua Hakim sebelum persembahan bermula (10 minit). Loceng peringatan akan dibunyikan (10 minit) persembahan.Keselamatan . masa yang diperuntukkan adalah 20 minit.3. 6.Kefungsian .1 Tiga pemenang dipilih daripada peringkat setiap pertandingan: Johan : Replika + Sijil Naib Johan : Replika + Sijil Ketiga : Replika + Sijil Keempat : Replika + Sijil 8. pada ketika ini semua ahli kumpulan hendaklah berada di atas pentas. 7. HADIAH 8. 6.6.Kekemasan . 6.3.2 Fokus Penilaian: . Untuk memulakan persembahan. 6. Juri/ Hakim dipilih daripada individu profesional yang terdiri daripada seorang Ketua dan empat orang pembantu.2.4. 6.1.0 FORMAT LAPORAN PROJEK Setiap Produk Reka Cipta / Inovasi mestilah dijelaskan dengan terperinci bertaip di atas kertas berukuran A4.5.6. Perincian-perincian 3 Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13 . Setiap pasukan dikehendaki menyediakan bahan persembahan seperti powerpoint dan detail projek.

Borang Penghakiman Kejohanan Antara Teknik (KAT) Peringkat Kebangsaan 2009 Pertandingan Reka Cipta dan Inovasi Piala Datin Dr Nur Hayati Abd Rashid Nombor Penyertaan :……………………………………………………. Kos KEFUNGSIAN % SKALA 2:4:6 2:4:6 2:4:6 2:4:6 2:4:6 JUMLAH CATATAN 30 2 4 Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13 . Tajuk Projek :……………………………………………………………. Nama Hakim :…………………………………………………………….Penggunaan bahan tempatan kitar semula e.. Rupabentuk / kreatif b... BIL 1 SPESIFIKASI STATUS PROTOTAIP/ PRODUK a. Kecanggihan dan menarik c. Ciptaan / proses baru d.adalah seperti berikut: Semua maklumat hendaklah disediakan dalam bentuk powerpoint hardcopy and softcopy. Nama Zon & Nama Sekolah Nama Peserta Tajuk/ nama reka cipta/ inovasi Lukisan Kejuruteraan Situasi masalah yang hendak diselesaikan Penyelidikan yang dibuat Bahan/ komponen yang digunakan Kos Fungsi dan operasi Ciri-ciri keselamatan Potensi komersial Alat Bantu persembahan Pengiktirafan Rujukan  Lukisan Kejuruteraan dan Lukisan Litar Elektronik yang berkaitan hendaklah disertakan bagi menggambarkan reka bentuk sebenar produk reka cipta / inovasi tersebut.

Memenuhi kehendak pengguna e. Pergerakan stabil dan sempurna d. Berfungsi pada tahap ditetapkan b. Mudah dan selamat digunakan KEKEMASAN a. Permukaan keseluruhan b. Keceriaan PERSEMBAHAN a. Potensi komersial KESELAMATAN a. ( ) 5 Peraturan Pertandingan Rekacipta & Inovasi Kejohanan Antara Teknik [KAT] Kali Ke-13 . Tandatangan Hakim Tandatangan Ketua Hakim ………………………………………… ( ) ……………………………………….Warna yang sesuai e. Kestabilan projek / kukuh/ teguh b. Daya tarikan d. Kelicinan bahagian bergerak c. Penerangan / multimedia JUMLAH 30 2:4:6 2:4:6 2:4:6 2:4:6 2:4:6 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:3 1:2:5 1:2:5 5 sangat baik 15 15 10 100 NOTA : Skema skala menaik : 1 kurang memuaskan Catatan : …………………………………………………………………………. Pemasangan/ pendawaian kemas d. Mesra alam (Environmental friendly) e. Sinopsis projek b. Penghadang keselamatan sesuai c.3 4 5 a. Sesuai dengan keperluan semasa c.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->