Perbezaan Di Antara Campuran Dan Sebatian

Sebatian
Ya Ya Haba diserap Unsur hanya boleh diasingkan melalui proses kimia Berbeza dari bentuk asal

Perbezaan
Pembentukan bahan baru Ikatan kimia mengikat bersama juzuk-juzuknya Perubahan haba semasa penyediaan Kaedah pengasingan

Campuran
Tidak Tidak Tiada perubahan haba Komponen boleh diasingkan melalui proses fizikal yang mudah Tiada perubahan sifat bagi bagi setiap komponen Komponen boleh dicampur dalam sebarang nisbah Duit syiling, udara, tanah, keluli

Sifat berbanding dengan sifat asal

Unsur yang membentuk sebatian hanya berpadu mengikut nisbah tetap Beras, gandum, gula,sabun

Penggabungan komponen

Contoh bahan dalam kehidupan seharian

Kepentingan Kepelbagaian Sumber Bumi Kepada Manusia

1. -

Manusia menggunakan air adalah untuk minuman dan masakan. penjanaan tenaga elektrik. mandi dan membasuh pakaian. rekreasi. aktiviti pertanian.

penghasilan garam mineral. penghasilan tembikar. kertas dikitar semula Mengurangkan penebangan pokok Menanam semula pokok selepas melakukan pembalakan. penghasilan pelbagai jenis logam. . Cara Memelihara Dan Memulihara Sumber Bumi Cara Penggunaan semula sumber Menggunakan bahan ganti Memelihara air bersih Mengawal pencemaran udara Kitar semula bahan Memelihara hutan simpan Menggunakan sumber dengan cekap dan bijak Contoh Tanah lombong lama boleh dijadikan kawasan pertanian atau perumahan. - Manusia menggunakan tanah untuk pertanian dan penternakan. plastik. tin .2. Menggunakan bahan plastic bagi menggantikan logam Tidak membazirkan air Mengelakkan dari melakukan pembakaran terbuka Kaca. penyediaan tapak bangunan dan rumah. penghasilan bahan api.