P. 1
Sistem Ekonomi & Dasar Pintu Terbuka

Sistem Ekonomi & Dasar Pintu Terbuka

|Views: 44|Likes:
Published by Noky Kia

More info:

Published by: Noky Kia on Jun 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/28/2011

pdf

text

original

engenalan Sistem ekonomi di Asia sebelum kemasukan kuasa asing terdiri daripada 2 bentuk yang utama iaitu sistem

ekonomi sara diri dan sistem ekonomi komersil. Sara diri Sistem ekonomi sara diri ialah kegiatan penanaman bahan makanan untuk keperluan diri untuk kewajipan cukai. Ia merupakan kegiatan ekonomi asas bagi kebanyakan penduduk di rantau Asia. Kebajikan dan ketenteraman masyarakat bergantung kepada kebolehan sesebuah negara mengeluarkan makanan yang cukup untuk keperluan rakyatnya. 1. Asia Tenggara Sistem ekonomi sara diri di Asia Tenggara berasaskan penanaman padi sawah. Padi sawah di tanam di lembah dan dataran sungai yang subur contohnya Menam Chao Phraya, Lembah Irrawaddy dan Lembah Sungai Mekong. Selain itu, padi huma juga ditanam di Filipina dan Pulau Jawa. Kegiatan penanaman padi huma ini dikerjakan oleh suku-suku kaum pedalaman, sebagai contoh, suku Chin di Indo-China, Karen Kachin di Thailand dan Myanmar. Di kawasan kering seperti bahagian Minku, Myingyan Burma, kapas dan kacang tanah ditanam dengan meluas. Selain kegiatan penanaman, kegiatan memburu dan menternak ikan juga dijalankan. Di Vietnam, sara dirinya dijalankan di kawasan Sungai Songkoi dan kawasan Sungai Mekong serta Delta Sungai Merah (Tongkin). Kegiatan sara dirinya amat bergantung kepada sistem parit dan tali air seperti yang ada di Sungai Songkoi untuk mengawal banjir. Najis manusia dan binatang telah dijadikan sebagai baja. 2. Asia Timur Kegiatan sara diri di Asia Timur dapat dilihat di negeri China. Ia dijalankan di sekitar Sungai Yang-tze Kiang dan Sungai Hwang Ho. Tanaman yang diusahakan adalah seperti sekoi, gandum, barli dan pelbagai jenis kacang. Selain itu, kegiatan penternakan juga dijalankan serentak dengan kegiatan pertanian. Binatang yang diternak adalah seperti ayam, itik dan khinzir. Di China, teknologi pengairan dan penanamannya adalah sangat baik tetapi ia hanya mampu mengeluarkan bahan makanan yang mencukupi sahaja kerana di China sentiasa berlaku bencana alam dan binatang penduduknya juga. Di China, kegiatan import amat kurang kerana apa yang diperlukan dapat dikeluarkan dalam negaranya sendiri. 3. Asia Selatan Di India, padi merupakan tanaman utama. Ia ditanam di lembah sungai yang mempunyai ratusan cabang. Contohnya Sungai Ganges, wilayah Benggal pula menghasilkan kapas yang banyak dan bermutu tinggi. Di antara kain kapas ini yang paling terkenal ialah kain “calico” yang ditanam

barang dagangan utama ialah kain sutera dan tembikar. Kain ini telah dieksport ke China dan Asia Tenggara Sistem komersil Kegiatan ekonomi komersil merupakan asas dalam pertukaran dan penjualan barangan dan penglibatan dalam perdagangan dan perlombongan. tanah telah dijadikan elemen penting dalam pertanian dan ia boleh dijual beli. Thailand . Selepas kedatangan pihak penjajah ke rantau ini. Di Asia Tenggara. tanah tidak boleh dijual dan ia merupakan milikan raja. Peningkatan penduduk dan galakan dari pemerintah juga merangsangkan tanaman ini diusahakan secara besar-besaran. Canton. Jawa Timur dan Bali merupakan pembekal kain manakala Luzon (Filipina). contohnya tebu. Peking dan Shanghai. Tanaman yang sudah ditanam di rantau ini juga telah diusahakan dengan besarbesaran. Sibu. kain “calico” dari Benggal juga sangat popular di seluruh dunia. kegiatan komersil di rantau ini mulai berubah. Selain negerinegeri ini. Dasar pintu tertutup dan pintu terbuka 1. Vietnam dan Filipina pula dijual ke negeri China dan Jepun. Selain itu. Kini. contohnya Sungai Ganges. Panay (Filipina) pula memasarkan kapas. Kain itu amat disukai oleh penduduk di Asia Tenggara dan penduduk di negeri China. Dalam perlombongan. Tien Sin. Kegiatan perdagangan ini memanglah tidak asing lagi di Asia Tenggara. Industri kain kapas ini telah berkembang maju pada abad ke-19. imperialis barat juga cuba menguasainya. Lading-ladang. Mekong. Di Asia Timur. Jawa juga membekalkan beras. Teknologi yang digunakan juga meningkatkan lagi keluarannya. Menam Chao Phraya dan Sungai Yang-tze Kiang. Pelbagai tanaman baru juga ditanam seperti getah dan kelapa sawit. Selain itu. Gula yang dikeluarkan di Jawa. Padi di negeri-negeri ini dihasilkan secara intensif kerana permintaan terhadapnya tinggi. Dalam perusahaan. estet-estet telah dibuka. Kegiatan perdagangan di rantau ini berkembang pesat kerana terdapatnya sungai-sungai yang menjadi jalan perhubungan bagi memudahkan kegiatan komersil berjalan lancar. padi dari Myanmar dan Thailand serta Vietnam juga diperdagangkan secara meluas. Di China terdapat pelabuhan penting seperti Fukkien. barang dagangan utama ialah hasil pertanian. modal yang besar diperlukan dan konsep buruh bergaji juga mula dijalankan. rempah ratus menjadi barang dagangan utama. Asia Timur dan Asia Selatan. Sebelum ini seperti di Vietnam. Di Asia Selatan. kegiatan pertanian juga mulai dijalankan secara besar-besaran. Siam. Selain itu.di Dataran Deccan. Kampuchea.

apa yang dikehendaki dapat dikeluarkan di negerinya sendiri. Pada tahun 1839. Maharaja Chien Lung telah mengeluarkan Lapan Peraturan. China Sejak dulu lagi. Utusan dihantar kepada Raja Rama III. China .Sejak abad ke-17. Raja Mongkut menaiki takhta. orang cina mengamalkan dasar pintu tertutup. maka tidak perlu berhubung dengan kuasa luar. Dalam melancarkan dasar pintu tertutup. Dalam peraturan ini. dasar pintu tertutup diamalkan. Raja Rama II telah mengadakan perjanjian dengan Portugis. Melalui perjanjian ini. Perjanjian ini membuka pintu perdagangan kepada British tetapi British tidak boleh mengimport candu dan mengeksport beras dari Thailand. beberapa usaha telah dijalankan tetapi gagal. Selain itu. 2. Pada tahun 1855. Selain itu. isteri orang asing dan senjata api tidak boleh dibawa masuk ke kilang. Sekatan ini menyebabkan kuasa barat berusaha lebih giat lagi untuk membuka pintu negeri China. Namun demikian. Ini jelas dilihat mereka tidak berminat berhubung dengan orang asing. Mereka mengganggap diri mereka lebih bertamadun dan negaranya ialah Middle Kingdom atau Kerajaan Tengah atau Zhung Guo. Perjanjian ini menamatkan dasar pintu tertutup dan ia dipatuhi oleh Raja Chulalongkorn dan pengganti yang seterusnya. Raja Rama III juga tidak berminat berhubung dengan kuasa barat dalam perdagangan kerana barang yang dikehendaki boleh diperolehi dari China. hubungan perdagangan mereka hanya boleh dijalankan dengan saudagar cohong dan sebagainya. Penggantinya. kebudayaan mereka tinggi. baginda takut akan kesan politik dan sosial akibat kemasukan kuasa barat. Mereka juga mengganggap agama mereka suci. baginda terpaksa menandatangani Perjanjian Burney. Baginda menyaksikan pihak penjajah menggunakan kekerasan untuk menjajah negara Asia yang enggan membuka pintunya lalu menamatkan dasar pintu tertutup dan mulakan dasar pintu terbuka. Pada tahun 1852. Dalam usaha membuka pintu. China ditewaskan dan terpaksa menandatangani Perjanjian Nanking. Pada tahun 1818. baginda menolak segala utusan John Crawford dari Pulau Pinang. Mereka mengganggap orang asing ialah Barbarian (tidak bertamadun). Baginda tetap dengan pendiriannya iaitu meneruskan dasar pintu tertutup. kapal perang asing tidak boleh masuk ke Bogue. berlakunya Perang Candu. Perjanjian Bowring diadakan. Raja Rama III kemudian mengenakan cukai tinggi ke atas barangan barat. Pada tahun 1826. Sebabnya baginda takut keadaan seperti di Myanmar akan berlaku terhadap negerinya iaitu British melalui Perjanjian Yandabo (1826) menguasai Myanmar. Raja Mongkut menyambut baik kedatangan pihak penjajah dan sanggup mengadakan perjanjian dengannya.

Canton. Rusia dan Holland. . Walaupun dasar pintu tertutup diamalkan tetapi pada tahun 1854. Amoy dan Foochow. Semasa Meiji. Seterusnya Perjanjian Wanghia (1844) dan Perjanjian Whampoa juga ditermeterai. hubungan diplomatik diadakan secara rasmi dengan kuasa barat. Perjanjian ini memaksa Chian membuka pintunya. Jepun sedar kalau pintu masih tidak dibuka. Menurut Richard Storry. Pada tahun 1868. Jepun mengamalkan dasar pintu terbuka. iaitu Ningpo. Jepun terpaksa menandatangani Perjanjian Kanagawa yang membuka pelabuhan Shimoda dan Hakodate kepada pedagang Amerika. nasibnya akan menjadi seperti negeri China dan Myanmar. Seterusnya perjanjian telah diadakan dengan Britain. 3. dasar ini diamalkan kerana untuk memperkukuhkan kedudukan institusi Shogun dalam menghadapi anasir yang tidak puas hati di Jepun terutamanya Damyo Tozama. Shanghai. Jepun Dasar pintu tertutup mula sejak Keshogunan Tokugawa (1638). Selain itu. Dasar ini diamalkan kerana Jepun mengganggap orang asing telah menimbulkan kekacauan di Jepun. maka agama ini perlu diharamkan dan orang asing dihalau. Shogun Tokugawa telah memerintahkan agar kapal-kapal asing yang menghampiri Jepun perlu diusir dan bagi orang asing yang mendarat haruslah ditawan dan dibunuh.terpaksa membuka 5 pelabuhan kepada pedagang asing. agama yang dibawa oleh orang asing dikatakan mengingkari perintah Maharaja Jepun.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->