P. 1
Sistem Ekonomi & Dasar Pintu Terbuka

Sistem Ekonomi & Dasar Pintu Terbuka

|Views: 44|Likes:
Published by Noky Kia

More info:

Published by: Noky Kia on Jun 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/28/2011

pdf

text

original

engenalan Sistem ekonomi di Asia sebelum kemasukan kuasa asing terdiri daripada 2 bentuk yang utama iaitu sistem

ekonomi sara diri dan sistem ekonomi komersil. Sara diri Sistem ekonomi sara diri ialah kegiatan penanaman bahan makanan untuk keperluan diri untuk kewajipan cukai. Ia merupakan kegiatan ekonomi asas bagi kebanyakan penduduk di rantau Asia. Kebajikan dan ketenteraman masyarakat bergantung kepada kebolehan sesebuah negara mengeluarkan makanan yang cukup untuk keperluan rakyatnya. 1. Asia Tenggara Sistem ekonomi sara diri di Asia Tenggara berasaskan penanaman padi sawah. Padi sawah di tanam di lembah dan dataran sungai yang subur contohnya Menam Chao Phraya, Lembah Irrawaddy dan Lembah Sungai Mekong. Selain itu, padi huma juga ditanam di Filipina dan Pulau Jawa. Kegiatan penanaman padi huma ini dikerjakan oleh suku-suku kaum pedalaman, sebagai contoh, suku Chin di Indo-China, Karen Kachin di Thailand dan Myanmar. Di kawasan kering seperti bahagian Minku, Myingyan Burma, kapas dan kacang tanah ditanam dengan meluas. Selain kegiatan penanaman, kegiatan memburu dan menternak ikan juga dijalankan. Di Vietnam, sara dirinya dijalankan di kawasan Sungai Songkoi dan kawasan Sungai Mekong serta Delta Sungai Merah (Tongkin). Kegiatan sara dirinya amat bergantung kepada sistem parit dan tali air seperti yang ada di Sungai Songkoi untuk mengawal banjir. Najis manusia dan binatang telah dijadikan sebagai baja. 2. Asia Timur Kegiatan sara diri di Asia Timur dapat dilihat di negeri China. Ia dijalankan di sekitar Sungai Yang-tze Kiang dan Sungai Hwang Ho. Tanaman yang diusahakan adalah seperti sekoi, gandum, barli dan pelbagai jenis kacang. Selain itu, kegiatan penternakan juga dijalankan serentak dengan kegiatan pertanian. Binatang yang diternak adalah seperti ayam, itik dan khinzir. Di China, teknologi pengairan dan penanamannya adalah sangat baik tetapi ia hanya mampu mengeluarkan bahan makanan yang mencukupi sahaja kerana di China sentiasa berlaku bencana alam dan binatang penduduknya juga. Di China, kegiatan import amat kurang kerana apa yang diperlukan dapat dikeluarkan dalam negaranya sendiri. 3. Asia Selatan Di India, padi merupakan tanaman utama. Ia ditanam di lembah sungai yang mempunyai ratusan cabang. Contohnya Sungai Ganges, wilayah Benggal pula menghasilkan kapas yang banyak dan bermutu tinggi. Di antara kain kapas ini yang paling terkenal ialah kain “calico” yang ditanam

Selepas kedatangan pihak penjajah ke rantau ini. Gula yang dikeluarkan di Jawa. imperialis barat juga cuba menguasainya. Teknologi yang digunakan juga meningkatkan lagi keluarannya. Kini. kegiatan pertanian juga mulai dijalankan secara besar-besaran. Asia Timur dan Asia Selatan. Mekong. Jawa juga membekalkan beras.di Dataran Deccan. Di China terdapat pelabuhan penting seperti Fukkien. Di Asia Selatan. rempah ratus menjadi barang dagangan utama. contohnya tebu. Industri kain kapas ini telah berkembang maju pada abad ke-19. kain “calico” dari Benggal juga sangat popular di seluruh dunia. Pelbagai tanaman baru juga ditanam seperti getah dan kelapa sawit. Vietnam dan Filipina pula dijual ke negeri China dan Jepun. Thailand . Di Asia Timur. Peking dan Shanghai. Menam Chao Phraya dan Sungai Yang-tze Kiang. Kain itu amat disukai oleh penduduk di Asia Tenggara dan penduduk di negeri China. Dalam perusahaan. Kampuchea. Di Asia Tenggara. Panay (Filipina) pula memasarkan kapas. Kegiatan perdagangan di rantau ini berkembang pesat kerana terdapatnya sungai-sungai yang menjadi jalan perhubungan bagi memudahkan kegiatan komersil berjalan lancar. Selain itu. Jawa Timur dan Bali merupakan pembekal kain manakala Luzon (Filipina). Kegiatan perdagangan ini memanglah tidak asing lagi di Asia Tenggara. Selain itu. Selain negerinegeri ini. Sebelum ini seperti di Vietnam. Tanaman yang sudah ditanam di rantau ini juga telah diusahakan dengan besarbesaran. padi dari Myanmar dan Thailand serta Vietnam juga diperdagangkan secara meluas. kegiatan komersil di rantau ini mulai berubah. Canton. Lading-ladang. Dalam perlombongan. Peningkatan penduduk dan galakan dari pemerintah juga merangsangkan tanaman ini diusahakan secara besar-besaran. barang dagangan utama ialah kain sutera dan tembikar. tanah telah dijadikan elemen penting dalam pertanian dan ia boleh dijual beli. modal yang besar diperlukan dan konsep buruh bergaji juga mula dijalankan. Siam. Kain ini telah dieksport ke China dan Asia Tenggara Sistem komersil Kegiatan ekonomi komersil merupakan asas dalam pertukaran dan penjualan barangan dan penglibatan dalam perdagangan dan perlombongan. barang dagangan utama ialah hasil pertanian. Padi di negeri-negeri ini dihasilkan secara intensif kerana permintaan terhadapnya tinggi. tanah tidak boleh dijual dan ia merupakan milikan raja. contohnya Sungai Ganges. Dasar pintu tertutup dan pintu terbuka 1. estet-estet telah dibuka. Tien Sin. Sibu. Selain itu.

Ini jelas dilihat mereka tidak berminat berhubung dengan orang asing. kapal perang asing tidak boleh masuk ke Bogue. Raja Rama II telah mengadakan perjanjian dengan Portugis. Mereka mengganggap orang asing ialah Barbarian (tidak bertamadun). maka tidak perlu berhubung dengan kuasa luar. Mereka mengganggap diri mereka lebih bertamadun dan negaranya ialah Middle Kingdom atau Kerajaan Tengah atau Zhung Guo. Dalam peraturan ini. Maharaja Chien Lung telah mengeluarkan Lapan Peraturan. Pada tahun 1839. Dalam usaha membuka pintu. Perjanjian ini membuka pintu perdagangan kepada British tetapi British tidak boleh mengimport candu dan mengeksport beras dari Thailand. Dalam melancarkan dasar pintu tertutup. baginda menolak segala utusan John Crawford dari Pulau Pinang. baginda terpaksa menandatangani Perjanjian Burney. Melalui perjanjian ini. Pada tahun 1852. beberapa usaha telah dijalankan tetapi gagal. 2. Baginda tetap dengan pendiriannya iaitu meneruskan dasar pintu tertutup. Baginda menyaksikan pihak penjajah menggunakan kekerasan untuk menjajah negara Asia yang enggan membuka pintunya lalu menamatkan dasar pintu tertutup dan mulakan dasar pintu terbuka. Sebabnya baginda takut keadaan seperti di Myanmar akan berlaku terhadap negerinya iaitu British melalui Perjanjian Yandabo (1826) menguasai Myanmar.Sejak abad ke-17. kebudayaan mereka tinggi. Selain itu. Perjanjian ini menamatkan dasar pintu tertutup dan ia dipatuhi oleh Raja Chulalongkorn dan pengganti yang seterusnya. apa yang dikehendaki dapat dikeluarkan di negerinya sendiri. Selain itu. Utusan dihantar kepada Raja Rama III. isteri orang asing dan senjata api tidak boleh dibawa masuk ke kilang. Raja Rama III kemudian mengenakan cukai tinggi ke atas barangan barat. orang cina mengamalkan dasar pintu tertutup. Penggantinya. Sekatan ini menyebabkan kuasa barat berusaha lebih giat lagi untuk membuka pintu negeri China. China Sejak dulu lagi. Raja Rama III juga tidak berminat berhubung dengan kuasa barat dalam perdagangan kerana barang yang dikehendaki boleh diperolehi dari China. Namun demikian. Pada tahun 1855. Raja Mongkut menaiki takhta. China ditewaskan dan terpaksa menandatangani Perjanjian Nanking. Raja Mongkut menyambut baik kedatangan pihak penjajah dan sanggup mengadakan perjanjian dengannya. berlakunya Perang Candu. hubungan perdagangan mereka hanya boleh dijalankan dengan saudagar cohong dan sebagainya. dasar pintu tertutup diamalkan. China . baginda takut akan kesan politik dan sosial akibat kemasukan kuasa barat. Pada tahun 1818. Mereka juga mengganggap agama mereka suci. Perjanjian Bowring diadakan. Pada tahun 1826.

Semasa Meiji. Perjanjian ini memaksa Chian membuka pintunya. Shogun Tokugawa telah memerintahkan agar kapal-kapal asing yang menghampiri Jepun perlu diusir dan bagi orang asing yang mendarat haruslah ditawan dan dibunuh. Selain itu. Menurut Richard Storry. Jepun terpaksa menandatangani Perjanjian Kanagawa yang membuka pelabuhan Shimoda dan Hakodate kepada pedagang Amerika. agama yang dibawa oleh orang asing dikatakan mengingkari perintah Maharaja Jepun. Jepun mengamalkan dasar pintu terbuka. Jepun sedar kalau pintu masih tidak dibuka. Pada tahun 1868. Walaupun dasar pintu tertutup diamalkan tetapi pada tahun 1854. Rusia dan Holland. nasibnya akan menjadi seperti negeri China dan Myanmar. Dasar ini diamalkan kerana Jepun mengganggap orang asing telah menimbulkan kekacauan di Jepun. Amoy dan Foochow. Canton. hubungan diplomatik diadakan secara rasmi dengan kuasa barat. dasar ini diamalkan kerana untuk memperkukuhkan kedudukan institusi Shogun dalam menghadapi anasir yang tidak puas hati di Jepun terutamanya Damyo Tozama.terpaksa membuka 5 pelabuhan kepada pedagang asing. iaitu Ningpo. Shanghai. Jepun Dasar pintu tertutup mula sejak Keshogunan Tokugawa (1638). . Seterusnya perjanjian telah diadakan dengan Britain. Seterusnya Perjanjian Wanghia (1844) dan Perjanjian Whampoa juga ditermeterai. maka agama ini perlu diharamkan dan orang asing dihalau. 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->