P. 1
soalan kaunseling

soalan kaunseling

|Views: 189|Likes:
Published by pzaaa88

More info:

Published by: pzaaa88 on Jun 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/18/2012

pdf

text

original

1. Rumusan kepada maksud kaunseling ialah A. proses memberi panduan dan nasihat kepada orang yang memerlukan. B.

segala bentuk pertolongan kepada orang yang memerlukannya. C.proses pertolongan yang profesional bertujuan menolong individu memahami dirinya dan persekitaran. D.pertemuan bersemuka di mana kaunselor dan klien yang mempunyai kepentingan. 2. Berikut adalah rasional perkhidmatan bimbingan dan kaunseling dilaksanakan di sekolah-sekolah, kecuali kesedaran tentang perbezaan individu menjadi lebih utama. perkhidmatan bimbingan dan kaunseling merupakan faktor utama menentukan kejayaan pelajar. C. perkembangan pendidikan begitu pesat, ibu bapa tidak berupaya membimbing pelajar dengan baik dan bermakna. D. membantu pelajar mendapat rangsangan ke arah pencapaian yang cemerlang dalam kurikulum dan kokurikulum. 3. Bahagian H: Pengukuran dan Penilaian dalam Kod Etika Kaunselor PERKAMA telah menjelaskan prosedur memilih ujian untuk klien. Apakah perkara yang perlu diberi pertimbangan dengan teliti oleh kaunselor mengikut kod etika tersebut? (A) Kebolehpercayaan dan kesesuaian dengan klien. (B) Kesahan, kebolehpercayaan dan kesesuaian ujian. (C) Kesahan, kebolehpercayaan dan jumlah item dalam ujian. (D) Kesahan, Kebolehpercayaan, kesesuaian dan jenis kelompok klien. 4. Isu kerahsiaan merupakan satu aspek penting dalam kod etika seorang kaunselor. Dalam situasi manakah yang membolehkan seseorang kaunselor mendedahkan kerahsiaan kliennya Klien pernah mencuri duit daripada rakan dan ibu bapanya Maklumat yang diberi oleh klien melibatkan seorang guru di sekolah C. Klien adalah anak saudara kaunselor dan mempunyai masalah rumahtangga D. Klien telah terlibat dengan jenayah dan menjalani perbicaraan di mahkamah 5. Hussain : Awak tak pernah buat kerja dengan baik. Hassan : Itu adalah kerana awak selalu cari silap saya. Dengan merujuk kepada teori Analisis Transaksional, apakah bentuk komunikasi yang digunakan oleh Hussain dan Hassan dalam dialog di atas. (A) Transaksi ego bersilang (B) Transaksi ibu bapa kepada ibu bapa (C) Transaksi kanak-kanak kepada ibu bapa (D) Transaksi kanak-kanak kepada kanak-kanak A. B. A. B.

Semua di atas II. Dia akan merasa kecewa. I. Rumusan C. merendah diri dan menimbulkan perlakuan suka menyendiri. II. D. berkembang. dan II sahaja B.. dan IV sahaja D. Manusia dilahirkan dengan potensi berfikir secara rasional dan tidak rasional sehingga menjadikan manusia berupaya mencintai. Klien : Nampaknya tak dapatlah saya menonton rancangan-rancangan televisyen yang saya minati. Seorang kanak-kanak meminta wang daripada ibunya untuk membeli ais krim tetapi ibunya tidak melayani kehendaknya. berhubung dengan orang lain dan mencapai kesempurnaan kendiri. membuat keputusan sendiri dan meluahkan perasaannya. C. Jenis kemahiran yang digunakan oleh kaunselor ialah A. I. tidak suka bergaul dengan orang lain dan tidak suka bercakap. A. Kaunselor : Ayu menyatakan cikgu bersalah kerana memberikan terlalu banyak tugas dan ini menyebabkan rancangan-rancangan TV yang Ayu minati terpaksa ditinggalkan.. Parafrasa . Manusia berupaya untuk mencorak persekitaran dan mempunyai kebebasan untuk mengawal dan menambahkan ruang kebebasan manusia. III. Menurut Carl Rogers seseorang klien perlu menjalani sesi kaunseling apabila dia berada dalam keadaan tidak kongruen. B. II. Pernyataan Tidak Kongruen di atas bermaksud (A) pengalaman yang sedikit antara kendiri dengan pengalaman (B) wujudnya tidak keserasian hingga berlakunya konflik dalam diri (C) apabila terdapat banyak persamaan antara kendiri dengan pengalaman (D) terdapat persetujuan dan penentangan dalam membuat keputusan penyelesaian masalah 8. IV. Manakah di antara teori di bawah merujuk kepada Teori Kaunseling Y A. Kanak-kanak tersebut berkata ³Mmm. Banyak sangat kerja sekolah yang terpaksa saya selesaikan yang cikgu beri.. III. Pendekatan teori yang paling sesuai untuk menangani situasi di atas ialah (A) Tingkah laku (B) Transaksional Analisis (C) Pemusatan Perorangan (D) Terapi Tingkah laku Emosi Rasional (REBT) 7. Teori Teori Teori Teori Tingkah laku Pemusatan Perorangan Analisis Transaksional Rasional Emotif Tingkah laku 9. I. berfikir untuk dirinya.Manakah antara susunan yang berikut menerangkan pandangan Teori Rasional Emotif Tingkah laku yang dipelopori oleh Albert Ellis terhadap sifat semula jadi manusia. dan IV sahaja C. bergembira. emak tak sayang aku´. berperasaan dan bertindak dan mereka melakukannya secara bertukar ganti. 10.6. Manusia yang normal berfikir. Manusia boleh belajar mempercayai dirinya. Teruklah cikgu ni. Refleksi B.Teori kaunseling Y sangat menekankan peranan kaunselor untuk mewujudkan suasana kondusif yang membenarkan klien bergerak ke arah perkembangan kendiri.

Klien : Saya selalu berasa mengantuk semasa pengajaran mata pelajaran sejarah. (A) I. V. baca dan baca! Kurang sekali dia menggunakan alat bantu mengajar. Entah apalah yang diajar oleh cikgu Farid. interpretasi 11. III. 14. petang pula saya bermain bola. Perbualan di atas menunjukkan kaunselor menggunakan kemahiran A. II. III dan V sahaja (C) II. ³Saya pun berasa begitu semasa saya di bangku sekolah. tetapi agak sukar untuk menyiapkannya kerana saya letih. D. Berdasarkan pernyataan di atas. ³Kasihan betul kerana terpaksa berada dalam kelas walaupun anda tidak memahami langsung apa yang disampaikan oleh guru. Komunikasi interpersonal adalah penting dalam sesi kaunseling individu.´ ³Anda selalu lewat masuk ke kelas. (B) Satu proses komunikasi yang efektif antara klien dengan kaunselor (C) Satu proses interaksi antra individu untuk mmindahkan mesej kpd pihak lain ke arah mencapai kefahaman bsama. Apakah punca-punca utama yang boleh menjadi halangan dalam proses kaunseling ? I. ³Nampaknya kaedah pengajaran guru yang menyebabkan anda mengantuk. Peringkat umur IV.III. (D) Satu proses komunikasi antara individu utk myampaikan mesej yg tepat bg mencapai hasrat dan kesefahaman bersama.´ . C. saya akan ke rumah kawan.´ D. C. B.D. Psikologikal II. konfrontasi memparafrasa merefleksi idea penerokaan kendiri 13. Peranan kaunselor pada peringkat penerokaan adalah (A) berkongsi perasaan dan berempati terhadap klien (B) mewujudkan hubungan yang terapeutik dan kemesraan (C) memahami dengan jelas kehendak klien dan cara menolongnya (D) mencari alternatif kepada cara pertolongan dan penyelesaian masalah 12. Kaunselor : Nampaknya kamu mempunyai masa berkawan dan bermain tetapi tiada masa membuat kerja rumah. tetapi masih hendak menyalahkan guru pula. Asyik baca. Sosial. III dan IV sahaja (B) I. IV dan V sahaja 15. B. Kerja rumah saya siapkan pada waktu malam. manakah respon yang menunjukkan penggunaan kemahiran interpretasi bagi pihak kaunselor? A. IV dan V sahaja (D) III. Anuar : Selepas balik dari sekolah. Persekitaran. Apakah yang anda faham mengenai komunikasi interpersonal? (A) Satu proses komunikasi dengan pihak kedua. II. Fizikal.

mendengar secara pasif III. Berdasarkan situasi di atas. Klien : Pada mulanya saya hanya nak berkawan-kawan saja. takut dan gementar. Antara pernyataan berikut. 18. Bila guru memanggil namanya dia gugup dan tidak dapat menjawab dengan lancar. memberikan perhatian dan menunjukkan minat (A) I . membuat sesuatu yang positif II. cemas. D.16. III dan IV sahaja (B) I . (C) Soalan terbuka. jenis perkhidmatan bimbingan yang manakah sesuai diberikan kepada Umar? (A) Akademik (B) Kerohanian (C) Bimbingan dan kaunseling individu (D) Bimbingan dan kaunseling psikososial 19. (B) Mencungkil. C. . Langkah-langkah yang perlu anda patuhi ketika menggunakan kemahiran mendengar ialah I. C. IV dan V sahaja 17. Kadang kala Umar hanya mendiamkan dirinya sahaja. Kaunselor : Hmm«. B. Umar murid Tahun empat selalu kelihatan pucat. yang manakah merupakan peranan utama bagi ketua dalam kelompok bimbingan? A. Sebagai Sebagai Sebagai Sebagai penentu keputusan penggerak perbincangan pencatat perbincangan pengantara perbincangan 21.Hmm « teruskan Berdasarkan dialog di atas. tentangan mata dikekalkan IV. Setiap kali guru mengadakan sesi soal jawab. II dan III sahaja (D) III. Peringkat Peringkat Peringkat Peringkat konflik bersepadu permulaan penamatan 20. Manakah antara berikut pernyataan tidak berkaitan langsung dengan kepemimpinan kelompok ? (A) Kelompok autoritarian : Pemimpin berperanan penting (kelompok direktif). apakah kemahiran yang digunakan kaunselor ? (A) Parafrasa. tertanya-tanya dan tidak puas hati di kalangan peserta? B. D. bimbang. II dan IV sahaja (C) I . Pada peringkat manakah dalam kaunseling kelompok berlaku keadaan seperti keliru. boleh mencelah ketika klien sedang bercakap V. E. (D) Dorongan minima.

menyelesaikan masalah V. suka menghidupkan suasana dengan jenakanya B. III dan V sahaja C. Bagi menjamin keberkesanan proses kaunseling tersebut. serius mengulangkaji D. Semasa menunggu bas. ahli bebas melaksana kuasa dan peraturan. mengurus masa III. mudah mesra dan komited terhadap kelompok 23. berani mengkritik. I. latar belakang dan minat yang sama D. bersedia meluahkan perasaan dan belajar daripada orang lain C. II dan III sahaja B. pengambilan pil rangsangan untuk menambah daya ingatan penguasaan dan pengamalan konsep dan idea menjadi lemah terjadinya lupaan apabila terlalu banyak fakta yang cuba dihafal murid cenderung menggunakan cara ini kerana mudah dan ringkas 24. Pelakuan Aminah menunjukkan dia seorang murid yang A. C. Menentukan objektif ± membuat anggaran kewangan ± menentukan isi kandungan ± memilih penceramah. Belajar secara menghafal dianggap kurang sesuai digunakan ketika mengulang kaji pelajaran kerana ini akan mengakibatkan A. cenderung kepada umur. Sebagai Guru Bimbingan Sekolah Rendah. Apakah urutan tindakan yang perlu anda lakukan sebelum melaksanakan program tersebut? A. Aminah seorang murid yang rajin dan pandai. menghadiri kelas tusyen A. suka membaca C. 25. dia membaca majalah. Berbincang dengan pengurus sekolah ± menjemput penceramah ± menyediakan tempat. rajin membaca B. beliau sewajarnya memilih murid-murid berdasarkan ciri-ciri berikut kecuali A. Menentukan isi kandungan ± menyediakan jadual perlaksanaan ± menyediakan kertas kerja ± menentukan kumpulan sasaran dan tempat. (D) Kelompok dinamik : Mementingkan perkembangan ahli secara berterusan. D. pilih tempat yang sesuai IV. Cikgu Yusof ingin menubuhkan kelompok kaunseling yang terdiri daripada 8 hingga 12 orang murid.(B) Kelompok demokratik : Kepimpinan terbuka kepada ahli untuk membuat sebarang keputusan. D. B. (C) Kelompok laissez-faire : Pemimpin yang amat terbuka. Sebelum guru masuk ke kelas dia sempat meninjau nota ringkas untuk pelajaran hari itu. C. bijak mengurus masa 26. apakah aspek-aspek yang diperlukan untuk membantu murid belajar? I. III dan IV sahaja 27. Menyediakan kertas kerja ± membentangkan kertas kerja ± mesyuarat jawatankuasa kerja. II. anda merancang untuk mengadakan Program Peningkatan Prestasi Akademik bagi pelajar Tahun 6. IV dan V sahaja D. 22. gunakan grafik II. B. Dalam perjalanan ke sekolah dia terus melihat-lihat nota yang dibuatnya semalam. Antara berikut. I. Rekod profil dikatakan penting bagi kaunselor kerana (A) membantu pelajar memahami masalahnya (B) membantu kaunselor dalam memahami masalah pelajar (C) membantu pelajar dalam mencari penyelesaian masalahnya (D) membantu kaunselor dalam mencari penyelesaian masalah pelajar . I.

mengulang kaji dengan teratur dan serta merta selepas nota lengkap disediakan V. Ujian yang mengkaji aspek-aspek yang berkaitan dengan emosi. IV dan V sahaja 29. III dan V sahaja (C) I. II.III dan IV sahaja (B) I. II. merekod. Mengumpul. mengulang kaji pelajaran dari awal semester III. mengetahui keperluan peperiksaan II. membuat persediaan akhir pada malam peperiksaan IV. Proses mengumpul dan menganalisis data secara sistematik bagi tujuan perkhidmatan yang berkesan C. melatih diri menjawab kertas soalan peperiksaan yang lepas bagi melatih kemahiran menjawab (A) I. Mengenal pasti keperluan murid dalam perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling D. IV dan V sahaja (D) I. Persediaan untuk menghadapi peperiksaan memerlukan murid mengikuti satu rancangan belajar yang tersusun I. afektif dan motivasi murid adalah (A) Ujian Manual (B) Ujian Personaliti (C) Ujian Pencapaian (D) Ujian Kecenderungan BAHAGIAN B 30 markah . II. menganalisis serta memberi pentafsiran kepada data yang dikumpul B. III. Menjadikan murid sebagai sample mengesan masalah untuk dibuat generalisasi 30. Manakah antara berikut pernyataan berkaitan penyelidikan dalam perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling ? A.28.

Nyatakan empat contoh halangan dalam proses kaunseling (i) (ii) (iii) . 2. (a) Senaraikan empat strategi bimbingan yang diamalkan dalam kaunseling Islam. (i) __________________________________________ (ii) __________________________________________ (iii) __________________________________________ (iv) __________________________________________ (4 markah) (b) Nyatakan tiga rasional Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling perlu diwujudkan di sekolah (i) ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ (6 markah) . i) ii) (4 markah ) 3.Jawab semua soalan dalam bahagian ini pada ruang yang disediakan. (a) Dalam bidang kaunseling. Jelaskan tiga ciri asas yang perlu ada pada seseorang kaunselor dalam proses menolong. seorang kaunselor perlu peka kepada halangan-halangan yang boleh menjejaskan perjalanan proses kaunseling. 1. (a) Tugas kaunselor ialah untuk membantu dan membimbing klien mengenali masalahnya serta mencari alternatif untuk menyelesaikan masalah. i) ii) iii) (6 Markah) Jelaskan dua impilkasi kepada klien apabila kaunselor berfungsi sebagai fasilitator dalam proses kaunseling.

Jelaskan lima tanda yang menunjukkan seseorang itu mengalami tekanan ketika menjalani kehidupan harian mereka. Proses kaunseling berlaku mengikut fasa-fasa tertentu di dalam setiap sesi yang dijalankan.(iv) (4 markah) (b) Nyatakan enam kriteria memilih lokasi bilik kaunseling yang dianggap ideal. (10 markah) . (6 markah) BAHAGIAN C Soalan Esei 40 markah Jawab mana ± mana dua soalan dalam bahagian ini. 1 (a). anda telah dijemput untuk menyampaikan ceramah bertajuk ³Kecemerlangan Dalam Peperiksaan³ kepada murid-murid Tahun Enam di sekolah yang berhampiran.2. pertengahan dan ke peringkat akhir. (a) Jelaskan lima kemahiran belajar (Isi Ceramah) yang perlu difokuskan oleh anda sebagai penceramah untuk disampaikan kepada audien ( 10 markah ) (b) Pelbagai program telah dirancang dan dijalankan oleh unit bimbingan dan kaunseling di sekolah bagi membantu murid menghadapi pelbagai gangguan dan tekanan dalam kehidupan harian mereka. Jelaskan lima fasa dengan beserta contoh yang terdapat dalam proses kaunseling. (10 markah) (b) Bincangkan ciri-ciri penting yang terdapat dalam pendekatan Kaunseling Carl Rogers. Untuk menjelaskan bagaiman gangguan emosi dan fikiran berlaku Albert Ellis mengutarakan konsep A-B-C-D dan E Huraikan tentang konsep A-B-C-D dan E tersebut. (20 markah) 3. ( 10 markah) . Sebagai seorang guru bimbingan. Setiap sesi akan berkembang dan berubah di mana ia bermula pada peringkat awal.

TERENGGANU SOALAN STRUKTUR 1. Jelaskan 5 keadaan yang beliau maksudkan. Kaunseling kelompok mempunyai 5 fasa.SOALAN DARI KAMPUS SULTAN MIZAN . (10 Markah) b) Huraikan kepentingan penstrukturan kepada klien yang mengikuti sesi kaunseling. Markah) Jelaskan 4 perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menyediakan sebuah bilik kaunseling. (10 Markah) Penstrukturan dalam sesi kaunseling dibuat untuk menyatakan halatuju dan perlaksanaan sesi kaunseling yang akan dilaksanakan : a) Huraikan perkara-perkara yang perlu dinyatakan oleh kaunselor dalam penstrukturan dan berikan contoh penstrukturan dalam bentuk dialog. (12 Markah . Nyatakan 4 langkah yang perlu dijalankan oleh guru berkenaan untuk mewujudkan Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Nyatakan 4 ciri kepimpinan dalam kaunseling kelompok. Seorang Guru Bimbingan baru ditempatkan di sebuah sekolah yang baru dibuka oleh kementerian. (10 M) 2. Nyatakan 5 situasi ahli kelompok yang dapat dilihat oleh kaunselor dalam Fasa Bersepadu. ESEI Rogers menyatakan bahawa terdapat 5 keadaan yang perlu dan mencukupi bagi menghasilkan perubahan personaliti seseorang. (4 Markah). (10 Markah) 3. (20 Markah) 4. Nyatakan 5 masaalah yang sering dihadapi oleh guru pembimbing dalam usaha membantu perkembangan diri murid-murid. Sesi kaunseling kelompok yang dinamik mampu berkembang dan menghasilkan sesuatu yang berkesan kepada setiap ahlinya pada setiap kali sesi berakhir. 4. Bincangkan 5 faktor keberkesanan kaunseling kelompok. (5 Markah) 3. Berikan 4 kelebihan kaunseling kelompok dan kaunseling individu (4 Markah).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->