Saadiah

Satya Baharom atau lebih dikenali sebagai Saadiah merupakan salah seorang bintang dan pengarah filem yang terkenal 1950-an dan 1960an. Saadiah dilahirkan di Tanjung Katong, Singapura pada 10 Ogos 1937. Beliau merupakan seorang primadona filem Melayu yang sering bergandingan dengan P. Ramlee. Saadiah melibatkan diri dalam dunia perfileman setelah selalu berulang alik ke Studio Jalan Ampas untuk menemani kakaknya, Mariam Baharom (Mariam Tahi Lalat). Namun satu hari, beliau ditawarkan peluang berlakon oleh pengarah B S Rajhans untuk membintangi watak kecil dalam filem Rachun Dunia lakonan Osman Gumanti, Kasma Booty dan P Ramlee. Saadiah lebih gemar membawakan watak wanita yang menanggung derita dan menolak watak sebagai wanita curang. Antara filem yang pernah dilakonkan bersamasama P. Ramlee ialah Juwita, Anjoran Nasib, Sedarah, Penarek Becha, Hang Tuah, Semerah

Padi, Sarjan Hassan, Antara Dua Darjat.

Musang

Berjanggut

dan

Filem terakhir lakonan beliau adalah Matinya Seorang Patriot arahan Datuk Rahim Razali pada 1984 bersama Eman Manan, Noor Kumalasari, Yusof Wahab dan Zulkifli Zain. Selepas itu, kesihatan beliau tidak begitu mengizinkan untuk terus berlakon, justeru beliau lebih banyak menguruskan keluarganya. Beliau telah berkahwin dengan Datuk Ahmad Daud dan juga ibu kepada Fauziah Ahmad Daud. Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 26 Februari 2005 kerana menghidap penyakit kencing manis. Filem Rachun Dunia 2. Juwita 3. Anjoran Nasib 4. Sedarah 5. Penarek Becha 6. Hang Tuah 7. Semerah Padi 8. Sarjan Hassan 9. Musang Berjanggut 10. Antara Dua Darjat 11. Dandan Setia 12. Nora Zain - Ejen Wanita 001 13. Melanchong Ke Tokyo 14. Indera Bangsawan 15. Anak Buloh Betong 16. Dupa Chendana 17. Sial Wanita 18. Ibulah Shorga 19. Ceritaku Ceritamu
1.

20. Permintaan

Terakhir 21. Matinya Seorang Patriot 22. Yatim Piatu Filem arahan

filem Ceritaku Ceritamu (1979)

Anugerah dan Pencapaian

Anugerah Seniwati Veteran di Festival Filem Malaysia ke-12 pada tahun 1995.

Fakta Menarik

Seniwati Melayu Pertama membawa watak ejen perisik dalam Nora Zain - Ejen Wanita 001 yang menjalani penggambaran di Hong Kong pada 1966. Sebelum itu beliau berpeluang menjalani penggambaran di Jepun dalam filem Melancong Ke Tokyo (1965). Muncul sebagai Pengarah Filem Wanita Melayu Pertama melalui filem Ceritaku Ceritamu (1979).

Neng Yatimah

Yatimah Ahmad atau lebih dikenali sebagai Neng Yatimah merupakan seorang seniwati filem Melayu tahun 1950-an dan 1960-an yang terkenal. Beliau terkenal dengan peranan sebagai seorang pelakon air mata. Anak Neng Yatimah, Rosnah Jasni, turut mengikut jejak beliau dan terbabit dalam bidang seni menerusi filem Pendekar Bujang Lapok pada 1959 dan diberikan nama komersial Roseyatimah. Kehidupan Awal Dalam satu temuramah dengan sebuah akhbar Singapura, Neng Yatimah memberitahu bahawa tentang cita-cita asal beliau adalah sebagai seorang guru, tetapi ayahnya hanya membenarkan beliau bersekolah setakat darjah

Tompel yang kemudian mempelawanya untuk berlakon. Semasa perperangan Jepun. Krishnan. Yatimah kemudiannya rapat dengan penyanyi Jasni Ahmad. tetapi tidak begitu disenangi oleh bapanya. beliau meluahkan perasaannya bahawa dirinya tidak secantik pelakon lain. Kehadirannya disedari A. Ketika itu. Neng Yatimah mula terjun dalam bidang lakunan ketika berusia 19 tahun. dibabit dengan rasa kagumnya kepada lakonan primadona Siput Sarawak yang pada zamannya dianggap mempunyai pengaruh besar. beliau menerima pelawaan menjalani uji bakat di depan pengarah L. Singapura. Selepas diizinkan suaminya. . Yatimah berkunjung ke Studio Malay Film Production untuk melihat Siput Sarawak berlakon. Peristiwa dan keberanian yang ditunjukkan oleh Jasni melembutkan hati bapa Yatimah dan membenarkan Yatimah mendirikan rumahtangga ketika berusia 14 tahun. Mak Neng berjaya melepasi ujian itu lalu ditawarkan berlakon dalam filem Takdir Ilahi dengan memegang watak utama. R. lantas cita-citanya dipendam begitu saja. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitan Yatimah Ahmad kedalam bidang seni berlaku secara tidak sengaja.lima di Sekolah Perempuan Melayu Rochore. Yatimah nyaris menjadi mangsa kekejaman Jepun tetapi telah diselamatkan oleh Jasni Ahmad. Sebelum berlakon.

Ramlee dan digunakan sebagai dialog dalam salah satu filem arahannya. tak cantik pun tak apa. Oleh kerana tidak berpuas hati. . Manakala Musalmah menyertai Studio Merdeka yang baru ditubuhkan di Kuala Lumpur. Ramlee meminta bantuan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj campur tangan. Krishnan Cantik tak apa. Walaupun nama sebenarnya adalah Yatimah Ahmad. dia telah mengemukakan perkara ini kepada pihak PERSAMA dan hal itu berpanjangan sehingga berlaku mogok di studio itu pada tahun 1960.Jawapan pengarah L. Tapi manis mesti ada telah didengari oleh P. Sebagai Presiden Persatuan Artis Se-Malaya (PERSAMA). Ramlee Erti Yang Sakti". P. Mogok Dalam buku "P. Ini turut dialami oleh beberapa orang pelakon lain seperti S. sebelum bersara terus dari dunia seni. Musalmah dan S. di mana almarhum Tunku menghantar wakilnya ke studio itu untuk berbincang dengan pengurusan studio itu dan P. nama itu tenggelam apabila seniman agung P. Neng Yatimah berhenti sendiri dari Shaw's MFP Studio dan berhijrah ke Cathay Keris. Ramlee memberikan nama Neng Yatimah kepadanya bagi menggantikan gelaran buntat sebelumnya. Kadarisman. Ramlee sendiri. Perbincangan itu berjaya dan semua artis yang dibuang kerja itu diambil semula. diceritakan Neng Yatimah pada 29 Disember 1959 menerima notis untuk menamatkan perkhidmatannya dari Shaw's MFP Studio secara mengejut. Tidak lama selepas itu. Hassan Sahab.

1935). Sebagai ahli SENIMAN Neng Yatimah juga menggunakan nama Buntat Binte Ahmad (ahli no. .Filem Lakonan Diantara filem lakonan Yatimah Ahmad adalah:• • • • • • • • • • • • • • • • • Takdir Ilahi Nilam (1949) Patah Hati Ibu Gadis Peladang Siapa Salah Batu Belah Batu Bertangkup * Filem terakhir Neng di Jalan Ampas Jiran Sekampung * Cathay Keris Lela Satria * Cathay Keris Laila Majnun * Cathay Keris Air Mata Duyung * Cathay Keris Seri Mersing * Cathay Keris Bapa Saya Masyarakat Pincang Seri Mersing Racun Dunia Mama Oh Mama * Filem terakhir lakonannya Pencapaian • • Pingat Ahli Mangku Negara (AMN) Anugerah Pelakon Veteran di Festival Filem Malaysia ke-13 (1997) Sampingan • • Neng Yatimah pernah merakamkan rekod lagu Asmara Terkenang (Pathe PTH 29) dangan menggunakan nama Neng Buntat.

Ramlah binti Mohamad Sulaiman bt Siput Sarawak atau nama sebenarnya Ramlah Mohamad Sulaiman merupakan seorang .

Filem Cinta memberi makna kerana selepas itu beliau dan S. "Muda Mudi". Rajhans. Jiran Sekampung' dan 'Mangsa'. sekarang lebih terkenal sebagai Anita Sarawak. Roomai Noor berkahwin. lalu dikurniakan cahaya mata yang dinamakan Ithnaini. Roomai Noor pada 1948. Naga Tasik Chini. Beliau merupakan seorang yang buta huruf tetapi mampu menghafal semua skripnya yang dibacakan oleh orang lain.S. Korban Fitnah. Racun Dunia. Beliau berlakon kali pertama dalam filem arahan B. Cinta bersama Allahyarham S. Beliau juga pernah berlakon di bawah terbitan Merdeka Studio. Kuala Lumpur untuk filem Keluarga 69 bersama P. beliau telah berlakon lebih kurang 50 filem terbitan Malay Film production dan Cathay-Keris dan antara lakonan beliau yang paling menonjol ialah 'Hujan Panas'. Siput menjadi penyanyi kabaret di Singapura sebelum berpeluang berlakon dalam filem pertamanya berjudul Singapura Waktu Malam. Beliau dilahirkan di Kuching. Filem Hujan Panas adalah antara filem .seniwati filem Melayu. Penglibatan dan Kerjaya Seni Mengimbas sejarah awalnya. Selepas Perang Dunia Kedua. Hujan Gerimis. Siput mula berlakon bangsawan Siput Kuyung bersama bapanya Dollah Sarawak (nama sebenar Mohamad Sulaiman) sejak berusia 11 tahun. Dollah Sarawak adalah nama besar dalam dunia bangsawan yang kemudian menjadi pelakon filem. Patung Chendana. Sarawak. Sepanjang kerjayanya.Ramlee.

Pada zaman kegemilangan filem Melayu di Jalan Ampas. Keberkesanan lakonannya dalam filem itu membuatkan beliau terus mendapat peluang berlakon watak jahat. Siput adalah pelakon yang dibenci kerana keberkesanan watak jahatnya. Latifah Omar . Salmah Ibrahim dan Aziz Jaafar arahan pengarah berkaliber. Filem terakhir lakonan beliau ialah Layar Lara bersama Azean Irdawaty dan juga seniman dan seniwati seangkatannya seperti Aziz Sattar. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 3 Jun 1999 ketika berusia 78 tahun di block 9 Kempas Road singapura. selain daripada Seniman Salleh Kamil.yang paling digemarinya. dan jenazah beliau selamat disemadikan di Pusara Abadi di kawasan LIm chu kang Singapura. Mahmud Jun. Anugerah dan pencapaian • Anugerah Artis Veteran di Festival Filem Malaysia ke-9 (FFM-9) pada tahun 1991. Shuhaimi Baba pada tahun 1997.

Filem 13.(1971 ) Gurindam Jiwa . Filem 16. Filem 17.(1958) Bawang Putih Bawang Merah . Filem 12.(1963 ) Cucu Datuk Merah .(1962 ) Laila Majnun (1962) .(1954) Panggilan Pulau (1954) Menyerah . Filem 14. Filem 20.(1963 ) Chelorong Cheloreng .(1958) Selendang Delima . 8. Filem Merana . Beliau sering digandingkan dengan seniman Nordin Ahmad antaranya seperti dalam filem Gurindam Jiwa.(1955) Serangan orang Minyak . 9. 2. 5. 10. Lanchang Kuning dan Cucu Datuk Merah Filem 1.(1965 ) Kalung Kenangan .(1966 ) Naga Tasik Chini . Filem 19. Filem 11.(1965 ) Ikan Emas .(1973 ) Putus Sudah Kasih Sayang . 4.(1964 ) Rumah Itu Dunia Aku .Latifah Omar merupakan seniwati filem Melayu hitam-putih yang terkenal pada era 1950an hingga 1970-an.(1962 ) . 3.(1966 ) Cinta Kasih Sayang .(1960) Filem Hati Batu .(1964 ) Wan Perkasa . 7.(1959) Raden Mas .(1959 ) Che Mamat Parang Tumpul . Filem 18. Filem 15. 6.

Filem Lancang Kuning .21. Filem Sumpitan Racun . Filem Hang Jebat .(1962 ) 22.(1961 ) 23.(1961) Rosnah Jasni .

Selepas menjayakan filem komedi arahan dan lakonan P Ramlee bersama Aziz dan S. lemah lembut dan berbakat besar. . Bakat lakonannya di Cathay Keris menerusi beberapa filem lain seperti Tunang Tok Dukun. kerjaya Roseyatimah terus melambung dan beliau terus tidak menoleh ke belakang untuk bergelar anak wayang. Shamsudin. Seri Mersing.Allahyarhamah Rosnah Jasni atau lebih dikenali sebagai seniwati Roseyatimah merupakan salah seorang pelakon filem Melayu yang terkenal. Lanchang Kuning. Ramlee untuk filem Pendekar Bujang Lapok termasuk Aziz Sattar yang turut bertindak sebagai salah seorang penilai bakat. Muda Mudi semakin menyerlahkan lagi namanya. Roseyatimah dilahirkan pada 17 November 1943. (Roseyatimah adalah gabungan nama Rose dan Yatimah iaitu nama ibunya seniwati Neng Yatimah oleh P. Beliau adalah salah seorang dari 10 peserta yang dipilih. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitannya dalam dunia seni bermula dengan kejayaan dalam satu ujibakat yang diadakan oleh P. Cucu Datuk Merah. Rumah Itu Duniaku. Jula Juli Bintang Tujuh. Ramlee) dikenali oleh jutaan rakyat Malaysia melalui filem-filem lakonannya sebagai seorang seniwati yang cantik.

Singapura bersama guru silat bernama Pak Awang. Selepas itu. Detik-Detik Akhir Selepas 10 hari menjalani radioterapi di hospital. Roseyatimah meminta sangat-sangat supaya beliau dibawa pulang ke rumah. Roseyatimah dibawa kembali dari hospital tiga hari sebelum beliau meninggal dunia. Filem Udang Di Sebalik Batu adalah filem terakhir lakonan beliau bersama suaminya dan kemudian disusuli dengan perkahwinan mereka pada 1967. Beliau dibawa pulang bersama seorang jururawat dan tangki oksigen. Datuk Mustafa Maarof kemudian berpindah ke Studio Merdeka di Kuala Lumpur manakala Roseyatimah pula masih lagi di Cathay Keris. yang juga merupakan rakan baik kepada Pak Jasni (bapa kepada Roseyatimah). Kematian Roseyatimah menghembuskan nafas terakhir pada 14 Disember 1987 akibat penyakit kanser . selang tujuh bulan selepas bapanya meninggal.Namun selepas berlakon dalam filem Anak Bapak yang diarahkan P. Ramlee pada 1965 di Studio Merdeka. Pada 1960. Dari situlah Mustapha mengenali Roseyatimah sehinggalah mereka sama-sama berpindah ke Cathay Keris. barulah beliau digandingkan bersama suaminya di dalam filem Seri Mersing arahan Salleh Ghani. Roseyatimah mengucapkan selamat tinggal kepada bidang lakonan dengan alasan untuk memberikan tumpuan kepada rumah tangga selepas bergelar isteri dengan suami yang dikenalinya semenjak sejak sekitar tahun 50-an lagi iaitu seniman Mustafa Maarof (kini Datuk). sewaktu mempelajari seni silat di Boon Teck Road.

Rumah Itu Duniaku 7. meninggalkan tiga orang cahaya mata iaitu Azlynna. Anak Bapak 1. Mohammed Khairuddin (meninggal dunia pada usia empat tahun) dan Mohamad Rezainuddin. Jula Juli Bintang Tujuh 4. Seri Mersing 3. Filem Lanchang Kuning 2. . Rumah Itu Duniaku 5. Cucu Datuk Merah 8. Muda Mudi 10. Tunang Tok Dukun 6. Pendekar Bujang Lapok 11.ketika berusia 44 tahun. Badang 9.

Kemudian. Untuk filem ini beliau ‘dinaikkan pangkat’ apabila disenaraikan sebagai pelakon utama. Ibrahim Pendek dan Habsah Buang. S. beliau tidak menoleh . Penglibatan dan Kerjaya Seni Pada tahun 1965 bermulalah sejarah pembabitannya dalam dunia filem. Beliau menjadi pelakon pembantu dalam filem sulungnya iaitu Dayang Senandong arahan Jamil Sulong.Sejak itulah. M Rafee. Normah Zainal. Shamsuddin. A Go Go 67 (1967).Filem A Go Go 67 arahan Omar Rojik membariskan Ahmad Nesfu. muncul dalam filem ketiga. Sebaik selesai filem itu. beliau ditawarkan pula filem Sri Andalas (1966) arahan S. Kuswadinata. Ali Fiji. Azizah lahir pada tahun 1947 di Perak. Kadarisman.Noor Azizah Noor Azizah Datuk Seri Azizul Hassan atau lebih dikenali sebagai Noor Azizah merupakan seorang pelakon di Malaysia. Aziz Jaafar.

Jalan Ampas Singapura ditutup pada lewat tahun 60-an. Bagi Noor Azizah. Pada tahun 1969. Berderet filem dibintanginya. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (Almarhum) yang kemudian memilihnya berlakon dalam filem Raja Bersiong (1968). . Beliau kemudian dilamar Omar Rojik untuk muncul dalam filem arahan pertamanya di Kuala Lumpur. Ramlee). Turur berlakon dalam filem tersebut ialah seniman Yusof Latiff sebagai Damburi. Semasa di puncak kegemilangannya. Niatnya itu dibatalkan selepas dipujuk Perdana Menteri Malaysia pertama. Apabila studio Malay Film Production. Ketika berada dalam zaman keemasannya itu. Ramlee. Kuala Lumpur iaitu sebagai Masmera dan Mastika. Rahmah Rahmat dan Normadiah. Noor Azizah diberi penghormatan oleh P. Kebetulan. Ini mencerahkan harapannya untuk meneruskan kerjaya seninya. Noor Azizah sering digandingkan dengan Ahmad Mahmud atau Ed Osmera selain P. secara tiba-tiba beliau menyatakan hasrat menarik diri daripada dunia filem. Ramlee kerana diberikan dua watak dalam filem Enam Jahanam keluaran Studio Merdeka. Zaiton. beliau berasa bertuah kerana Tunku sudi memilihnya untuk memegang watak penting bersama Sarimah.ke belakang lagi terhadap dunia lakonan. bapanya yang ketika itu pegawai polis ditukarkan ke Klang. kerjaya seni Beliau seolah-olah terhenti kerana penghijrahan pelakon dan pengarah ke Kuala Lumpur. Beliau yang masih menetap di Johor Bahru dipujuk oleh Jaafar Abdullah supaya menetap di Kuala Lumpur. Masmera ialah isteri kepada seorang peniaga dan pendekar terkenal bernama Tantari (P.

Ramlee mengambilnya berlakon dalam filem Doctor Rushdi (1970) dan Jangan Tinggal Daku (1971). Selain filem terbitan tempatan. namanya semakin sepi sehinggalah tampil semula sebagai artis undangan dalam filem Soal Hati arahan Othman Hafsham pada 2000.Filem lain yang pernah dibintanginya ialah Perintah Seri Paduka (1970). Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971). beliau pernah membintangi filem Thailand bertajuk Vendetta. Cinta & Lagu (1976) dan Pendekar (1977). Hinggalah pada era 80-an. Jins Shamsuddin menggandingkannya bersama P Ramlee dalam filem arahan pertamanya Di Belakang Tabir (1969).Selain Enam Jahanam. Noor Azizah masih mewarnai dunia filem dan drama TV. selain dua filem terbitan Indonesia iaitu Jangan Kau Tangisi dan Malim Kundang selain pernah muncul dalam siri TV Australia. P. Bailey's Birds. Sayang Anakku Sayang (1976). Filem Lakonan • • • • • • • • • • • Dayang Senandung (1966) Sri Andalas (1966) A Go Go 67 (1967) Raja Bersiong (1968) Di Belakang Tabir (1969) Enam Jahanam (1969) Kembang Layu (1970) Perintah Seri Paduka (1970) Doctor Rushdi (1970) Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971) Jangan Tinggal Daku (1971) .Menerusi Studio Merdeka di Hulu Klang. Sebelum itu. Noor Azizah muncul dalam banyak filem seperti Kembang Layu (1970) dan Durjana (1971). Namun sejak sedekad lalu.

Ratno Timoer dan Rano Karno Sayang Anakku Sayang (1976) Cinta & Lagu (1976) Pendekar (1977) Soal Hati (2000) Salmah Ahmad Salmah Binti Lagio atau lebih dikenali sebagai Salmah Ahmad merupakan salah seorang bintang filem yang terkenal 1950-an dan 1960-an. Selepas itu beliau terpilih untuk membintangi film Pontianak. beliau memenangi Ratu Cantik yang dianjur oleh UMNO Johor Bharu. beliau menyertai Studio Merdeka . Johor Bahru. yang dihasilkan oleh Cathay Keris pada tahun 1957.ditemukan dengan bintang filem utama Indonesia.• • • • • • Durjana (1971) Si Tanggang (1975) . Ketika berusia 17 tahun. Salmah Binti Lagio dilahirkan di Jalan Ibrahim. Salmah dilahirkan pada 7 September 1937 di Johor Bahru. Selepas kontraknya dengan Cathay Keris tamat pada 1960.

dan diikuti dengan "Keris Sempena Riau.yang bertempat di Hulu Kelang. Siti Payung. sebelum bersara dari dunia lakonan. Selangor yang baru sahaja dibuka. Filem pertama beliau bersama Studio Merdeka adalah "Tun Teja" yang diarah oleh L. Ibu Ayam. Pencapaian • Artis Veteran dalam Festival Filem Malaysia yang ke-20 di Pulau Pinang pada 4 Ogos 2007. Filem terakhir beliau adalah "Tun Mandan" arahan Salleh Ghani pada 1964. Filem lakonan • • • • • Jula Juli Bintang Tiga (1959) Sumpahan Pontianak (1958) Dendam Pontianak Sumpah Pontianak Rasa Sayang Eh (1959). Selendang Merah. Krishnan. Anak Manja” dan lain-lain". .

Penglibatan dan Kerjaya Seni Ketika bekerja sebagai pelayan di kedai kopi dan penari joget di Kelab Happy World. Rosnani Jamil dilahirkan di Kampung Sungai Geringiang. Keluarganya melarikan diri ke Singapura ketika Perang Dunia II meletus.Rosnani Jamil Datin Hjh Rosnani Jamil merupakan seorang pelakon dan pengarah filem Melayu. Sumatera. Padang. pengarah . Dilahirkan pada 20 Januari 1936.

Pada 1985. Rosnani tidak pernah mempersia-siakan ilmu filem yang diperturunkan suaminya itu.L. Rosnani terus laris dalam filem klasik terbitan Shaw Brothers dan Cathay Keris. Perkahwinan Membina rumah tangga dengan Jamil Sulong. Langkah pertama Rosnani itu jelas membuahkan hasil apabila Mawar Merah diiktiraf juri dalam Festival Filem Malaysia (FFM) menerusi beberapa kategori lakonan dan teknikal. Krishnan yang melihatnya telah menawarkan peluang berlakon. Rosnani pernah melanjutkan pengajian dalam bidang perfileman di London pada 1970 selama dua tahun. Rosnani masih sempat mencuri masa untuk belajar bahasa Inggeris bersama rakannya. beliau berjaya menubuhkan syarikat sendiri. pada 12 November 1953. Sejak itu. selain meminjamkan suaranya pada filem dan drama terbitan Jepun serta Hong Kong. Apabila tiba zaman gerhana Studio Jalan Ampas. Walaupun sibuk berlakon. penyanyi veteran Nona Asiah. beliau meneruskan kerjaya lakonannya bersama Merdeka Studio. Rosnani sekeluarga berhijrah ke Setapak. Hulu Klang. Atas inisiatifnya sendiri. RJ Filem dan menerbit serta mengarahkan filem Mawar Merah lakonan Raja Ema dan Allahyarham Mustaffa Noor. Di sini. Rosnani muncul buat kali pertamanya dalam filem Lupa Daratan bersama Allahyarham Omar Rojik pada 1952. Kuala Lumpur pada 1967. Filem lakonan • Lembing Awang Pulang Ke Dayang .

Filem .• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Bicara Hati Cheritera Cinta Rosevilla Amok Azizah The Legend Sumpahan Mahsuri Antara Dua Hati Suara Kekasih Jasmin Kancha Permata Nasib Si Labu Labi Lubalang Daik Hang Jebat Sri Mersing Lela Manja (1960) Masyarakat Pincang Anakku Sazali Kasih Menumpang Air Mata Miskin Sedarah Filem arahan • • • • • Mawar Merah Antara Dua Hati Memori Amelia Bicara Hati Anugerah dan Pencapaian • Pelakon Wanita Terbaik Festival Malaysia 1984 menerusi filem Jasmin.

merupakan seorang bintang filem Melayu yang termasyhur antara 1957 dan 1963. Maria Menado berhijrah ke Singapura dan memeluk Islam ketika berusia 19 tahun dan berkahwin dengan promoter .Maria Menado Datuk Maria Menado (nama asal beliau Liesbet Dotulong) dilahirkan pada 2 Februari 1932.

kejelitaannya menyebabkan beliau menerima tawaran untuk menayangkan baju kebaya di Singapura. Sewaktu Maria berumur 17 tahun.tinju dan juga penulis skrip. Peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak". seorang gadis Belanda yang telah diambil sebagai anak angkat oleh sebuah keluarga beragama Islam dan diberikan nama "Natrah" telah dikahwinkan oleh ibu bapa angkatnya pada tahun 1950 sewaktu . Bagaimanapun. Sulawesi Utara. Sewaktu di Malaya dan Singapura. Diiringi oleh ibu bapa saudaranya. Maria Hertogh. beliau digelarkan "Wanita Terjelita Malaya" oleh Times Magazine serta "Wanita Berpakaian Paling Menarik di dalam Asia Tenggara" oleh United Press International. Pada tahun itu. memberikannya kemasyhuran dalam dunia filem tempatan pada tahun 1957. sebuah pertubuhan berita. Kehidupan awal Dilahirkan di Tonsea. dan Pulau Pinang. Minahasa. rusuhan Maria Hertogh berlaku. Maria dihantar ke Makassar (Ujung Padang) untuk tinggal dengan ibu bapa saudaranya apabila ibu bapanya meninggal dunia sewaktu beliau berumur tujuh tahun. Ipoh. Manado. Kuala Lumpur. yang merupakan filem seram tempatan yang sulung. A Razak Sheikh Ahmad. perjalanan pada 1950 membawa Maria ke Singapura. dan kemudiannya di Malaya. pertempuran antara pihak Belanda dengan pejuang-pejuang nasionalis memaksakan mereka berpindah ke Jakarta.

Shaw Brothers menawarkan Maria peranan sebagai seniwati utama di samping P. A. Maria mengikut kes ini dengan penuh minat dan juga memperoleh nama samaran "Maria". kerjayanya sebagai pelakon filem bermula pada tahun 1951. Razak Sheikh Mohamed. Mahkamah Agung membatalkan perkahwinan itu kerana Maria tidak cukup umur dan memutuskan bahawa Natrah dikembalikan kepada ibu kandungnya yang kemudian membawanya balik ke negeri Belanda. Kerjaya filem Selepas gambar-gambar Maria muncul di surat khabar dan majalah sebagai peragawati fesyen. Maria membekalkan cerita-cerita puntianak yang pernah didengarnya sewaktu di Indonesia dan mereka menjalinkan plot filem itu bersama-sama. Maria juga diperlu . Ramlee dalam filem "Penghidupan". Perubahannya daripada seorang wanita yang jelita menjadi seorang yang bongkok dan kemudian sebagai puntianak menelan masa berjam-jam untuk hiasan. Bagaimanapun. "Pontianak" ialah filem seram Melayu yang pertama. adalah peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak" yang memberikan Maria kemasyhuran pada tahun 1957.berumur 13. Kawankawannya kemudian menggelarkannya sebagai "Maria dari Menado" (tempat lahirnya) dan nama itu telah menjadi kekal. Skrip untuk filem ini merupakan hasil kerjasama dengan bekas suaminya. Keputusan kes ini mengakibatkan rusuhan perkauman di Singapura yang berlangsung selama dua hari.

Tayangannya di pawagam Cathay berlangsung selama 12 hari. beliau diberi peranan sebagai watak jahat di samping Shammi Kaopor dalam filem Hindi yang bertajuk "Singapore". Filem tersebut menjalani penggambaran di Singapura dan Mumbai. Maria sendiri memegang watak utama sebagai Siti Zubaidah. tiadanya grafik komputer pada waktu itu untuk membuat pembetulan. filem itu mencapai tahap yang cukup realistik sebagaimana yang dapat diperlihatkan daripada laporan tentang beberapa orang yang pengsan selepas menonton babakbabak yang mengejutkan. Maria Menado Production (M.bersandar tanpa bergerak supaya penggambaran perubahan itu dapat dibuat sedikit demi sedikit. khususnya kerana filem Melayu tidak pernah ditayangkan di pawagam Cathay. Maria kemudian melakon dalam dua susulan yang berikut iaitu Dendam Pontianak (1957) dan Sumpah Pontianak (1958). Berbeza dengan masa sekarang. Dalam jangka masa 12 tahun. Beliau merupakan penerbit filem wanita Melayu yang pertama. dan kesemuanya perlu dibuat secara manual. M Production) melalui filem Siti Zubaidah pada 1961. Maria berlakon lebih 20 filem termasuk filem terbitan produksinya sendiri. Tiga filem lain yang diterbitkan oleh syarikatnya ialah Darahku. Bagaimanapun. Sewaktu di puncak kemasyhuran . . Ini adalah suatu pencapaian yang utama. Penglibatannya sebagai produser bukan sahaja membanggakan malah beliau telah memainkan peranan sebagai penerbit dan pelakon sekali gus yang jarang-jarang dapat dilakukan oleh seorang penerbit. Bunga Tanjung dan Pontianak Kembali.

Baginda memberikan kebenaran. Tidaklah diketahui mengapa Ho tidak berjumpa Maria atau muzium-muzium negeri untuk menyumbangkan . supaya filem-filemnya dibenarkan ditayangkan semula. Dengan itu.Perkahwinan dengan Sultan Pahang Untuk perayaan-perayaan yang istimewa. beliau memohon kepada Sultan Ahmad Shah. Bagaimanapun. akan tetapi pada waktu itu. dia kemudian terpaksa membuangnya kerana filem-filem itu telah menjadi suatu sumber pergaduhan dengan isterinya. Maria berkahwin pada tahun 1963 sewaktu berumur 30. filem-filem yang dilakonnya telah dibuang ke dalam sebuah lombong yang tidak digunakan lagi. tayangan filem-filemnya tidak dibenarkan di dalam negeri Pahang. filemnya turut tidak ditayangkan di seluruh negara. Selepas pertimbangan yang mendalam. Selepas kemangkatan Sultan Pahang. Ho Ah Loke. Perkahwinan itu bukan sahaja menamatkan kerjaya filemnya tetapi juga menyebabkan filemfilemnya tidak boleh lagi ditayangkan di pawagam atau televisyen. Majlis Diraja Istana Pahang memerintah bahawa oleh sebab Maria merupakan permaisuri Sultan. pemilik Cathay Keris tersangkut dengan filem-filem Maria. Pada salah satu daripada lawatan ini. Sultan Pahang kini yang mengetuai Majlis Diraja Istana Pahang. Sewaktu itu. Maria berpindah dari Pekan ke Kuala Lumpur. Oleh sebab filem-filem itu amat memakan ruang hawa dingin di dalam rumah Ho. Maria serta seniwati yang lain akan dijemput ke istana Pahang untuk mempersembahkan pertunjukan. Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin melamarnya. khususnya sewaktu hari keputeraan Sultan.

filem-filem itu.1951) Terbitan Cathay-Keris • • • • • • • • • Selendang Delima Pontianak Dendam Pontianak Matahari Penghidupan Raja Bersiong Selendang Delima Sultan Mahmud Mangkat Dijulang Tun Fatimah Terbitan Maria Menado Production • • • • Siti Zubaidah Darahku Bunga Tanjung Pontianak Kembali . Kehilangan filem-filem tersebut merupakan suatu kerugian yang amat besar. Krishnan. kerugian yang tidak ternilai untuk sejarah filem Malaysia. Maria berhasrat untuk menerbit dan mengarah versi baru filem "Pontianak" sebagai gantian supaya dapat meninggalkan tanda pencapaiannya — kali ini dalam filem berwarna. Senarai filem Filem-filem yang dilakonkan oleh Maria adalah seperti berikut: Terbitan Malay Film Production • Penghidupan (Arahan L. Kini.

Datin Saadiah iaitu isteri kepada pelakon Datuk Ahmad Daud. Singapura. .Mariam Baharum Mariam Baharum (1935–Ogos 2010) atau 'Mariam Tahi Lalat' merupakan seniwati filem Melayu tahun 1950-an khususnya di Studio Malay Films Production. Kakaknya primadona filem Melayu. dan ibu kepada pelakon cilik filem "Batu Belah Batu Bertangkup" Bat Latiff. Pelakon Fauziah Ahmad Daud adalah anak saudaranya. Keluarga Anaknya penyanyi terkenal Singapura Rahimah Rahim. Beliau berkahwin dua kali dan mempunyai enam anak termasuk Bat Latif. Jalan Ampas.

pelawak S. "Abu Hassan Penchuri" (1955) dan "Antara Dua Darjat" (1960). Beliau seangkatan dengan Kasma Booty. Meninggal dunia Pada 7 Ogos 2010. . Hasilnya beliau memenangi gelaran 'Bintang Pujaan Wanita Malaya Kedua' oleh Filem Raya Magazine pada 1953.Filem Beliau pernah berlakon bersama seniman agung P. "Kembar" (1950). Singapura. jam 5. Beliau juga pernah dicalonkan untuk Anugerah Pelakon Veteran Wanita pada Festival Filem Malaysia (FFM) ke-15 pada 2001 dan FFM ke22 di Kota Kinabalu 2009. "Dewi Murni" (1950). Shamsuddin dan Datuk Aziz Sattar. Ramlee dalam filem "Anjuran Nasib" arahan BS Rajhans pada 1952. Datuk Mustapa Maarof. Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Pusara Abadi di kawasan Choa Chu Kang. Osman Gumanti.50 pagi Mariam meninggal dunia di kondominiumnya di Yishun. Filem lakonan beliau ialah "Aloha" (1950). "Kipas Hikmat" (1955). "Aladdin" (1952).

Hashimah Yon Hashimah Binti Mohd Leon atau lebih dikenali sebagai Hashimah Yon merupakan seorang pelakon dan penyanyi Melayu era 60-an / 70-an yang sering mendendangkan lagu-lagu di radio Singapura.Daerah Geylang Serai Singapura pada 10 September 1940. Beliau dilahirkan di Lorong Engku Aman. Beliau adalah anak kepada seniwati Habsah Buang. .

Filem Seniman Bujang Lapok .(1960 Pelakon utama) 5. Filem Penarik Beca . Filem Anak Pontianak 13.(1994 Pelakon utama) 2. Filem Megat Terawis . Filem Anakku Sazali .(1961 Pelakon utama) 4. Anugerah • Menerima pencalonan kategori Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke 12 menerusi filem Black Widow Wajah Ayu. Filem Pancha Delima . Filem Sumpah Wanita 12.(1958 Pelakon utama) 7. Filem Kaseh Sayang . Lagu-lagu • Lagu Membawa Berita Filem lakonan Filem Black Widow . Filem Gergasi . Filem Nujum Pak Belalang .(1959 Pelakon utama) 6.Antara filem lakonannya ialah Pancha Delima.dan Hashimah Yon berpindah kerana Estate Kempas Road akan dirobohkan dalam lewat tahun 2000.(1955 Pelakon tambahan) 11. dalam tahun awal 1998 beliau pernah tinggal di blk 12 Kempas Road (Singapura) dan berjiran dengan Siput Sarawak yg tinggal di blk 9 sehingga nafas terakhirnya. Anakku Sazali dan Nujum Pak Belalang. Filem Sri Tanjung . Filem Manusia 1.(1957 Pelakon utama) 8.(1957 Pelakon utama) 9. Hashimah merupakan calon tertua yang .(1961 Pelakon tambahan) 3.(1956 Pelakon utama) 10.

Beliau adalah heroin filem seangkatan dengan Hashimah Yon. Zaiton Abdullah Zaiton Abdullah (lebih dikenali sebagai Zaiton). Roseyatimah dan Sarimah. adalah seorang seniwati filem Melayu yang berbakat pada era 1950-an hingga 1960-an. Filem Hang Tuah (1955) telah berjaya melonjakkan nama beliau di persada perfileman .pernah dicalonkan untuk kategori tersebut hingga kini.

Beliau diakui sebagai salah seorang primadona filem terunggul era 1950-an dan 60-an dengan kecantikan semula jadi yang seiring dengan bakat biarpun hanya 10 tahun bergiat aktif di dalam industri perfileman. Ramlee berpindah ke Kuala Lumpur dari Singapura pada lewat 1960-an. beliau menjadi satu-satunya artis Melayu yang dipilih mewakili Malaysia dan Singapura ke Pacific Festival yang berlangsung di San Francisco.Melayu. Satu perkara yang menarik ialah pada September 1958. California. Zaiton membuat kemunculan semula menerusi filem Kacha Permata dan Aksi Kucing pada tahun 1966 dan cemerlang menerusi filem blockbuster era 60-an iaitu Raja Bersiong pada tahun 1968. Menerusi filem tersebut beliau telah memenangi anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik ke 3 pada 1957. Filem • • • • Raja Bersiong (1968) Aksi Kuching(1966) Kacha Permata (1966) Budi Dan Dosa (1963) . Tetapi. Namanya menjadi sebutan ramai dan wajah Zaiton sering menghiasi akhbar dan majalah pada zaman itu. Sejak 1970-an Zaiton mula bersara dari bidang lakonan dan hanya membuat kemunculan istimewa di majlis-majlis keraian artisartis veteran. Beliau diberi peluang memperkenalkan budaya Melayu kepada masyarakat dunia pada masa itu. beliau seperti tenggelam dalam dunia perfileman Melayu apabila sekumpulan pelakon Melayu yang diketuai oleh P.

Jibengs .Azam dan Azab-ku S.• • • • • • • • • • • • Gerhana (1962) Ibu Mertuaku (1962) Seniman Bujang Lapok (1961) Ali Baba Bujang Lapok (1960) Lela Manja (1960) Batu Belah Batu Bertangkup (1959) Bujang Lapok (1957) Anakku Sazali (1956) Hang Tuah (1955) Kipas Hikmat (1955) Abu Hassan Penchuri (1955) Jubah Hitam (1955) Album Album EP TRC1066 rakaman Zaiton Abdullah bersama penyanyi S. Jibeng dengan judul EP TRC1066. Jibeng.Mengapa-lah Hidup-ku .Che Ainon Janda Muda S. Jibeng Zaiton Abdullah pernah merakamkan piring hitam bersama penyanyi S. Jibeng & Zaiton Abdullah .Janji Palsu Zaiton Abdullah . Antara lagu yang terkandung di dalamnya adalah:• • • • S.

Anaknya juga pelakon iaitu Faizal Hussein.Mahyon Ismail Mahyon Ismail atau 'Mayayun Ismail' merupakan seniwati veteran di Malaysia.Dilla . Beliau merupakan isteri pelakon Hussein Abu Hassan.

(Pelakon Pembantu) 4. Filem Antara filem lakonan beliau ialah : 1. 1979 : Tiada Esok Bagimu .(Pelakon Pembantu) 3. Setapak.(Pelakon Tambahan) 2. Kasmah Binti Abdullah . 2000 : Syukur 21 .(Pelakon Pembantu) 5. 2002 : Cinta 200 Ela . 1966 : Nasib Do Re Mi . Usinya 69 tahun. 1975 : Bunga Padi Berdaun Lalang .beliau meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri selepas sesak nafas.(Pelakon Utama) 7.(Pelakon Pembantu) Meninggal dunia Pada 21 Mei 2011.(Pelakon Pembantu) 6. 1986 : Pagar-Pagar Cinta . Fairuz Hussein merupakan penyanyi R&B.[1] Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Ibu Kota. 1986 : Gila-Gila Remaja .Hussein merupakan penulis skrip dan drama.

Kasma terlebih dahulu bergiat sebagai pelakon teater tradisional bangsawan dengan kumpulan Rayuan Asmara di Medan pada usia belasan tahun. Keris Sempena Riau. Indonesia berdarah kacukan Belanda dan Jawa berasal dari keluarga seni. filem Sejoli. Kasma memulakan kerjaya lakonan di usia muda disebabkan kesempitan hidup iaitu seawal umur 14 tahun. Rajhans dan menjadi pelakon di Malay Film Productions. Penglibatan dan Kerjaya Seni Sebelum bergelar bintang filem. Kasma pernah menjadi pasangan kepada P. Rachun Dunia. Selendang Merah. dan mendapat kerja sebagai pelakon bangsawan di Pulau Pinang dan Singapura.Kasmah Binti Abdullah atau lebih dikenali sebagai Kasma Booty (lahir 1932 . beliau berhadapan dengan kontroversi terhadap pengurusan Shaw Brothers sehingga berlarutan ke mahkamah. Nur Asmara. Juwita. Anak Manja dan Ragam P. Sama seperti P. Dewi Murni. 50-an dan sehinggalah ke penghujung 60-an. Siti Payung.Ramlee dalam filem Bakti. Kasma Booty telah diuji bakat oleh B. filem Juwita dan filem Damaq. Kasma Booty dilahirkan di Kisaran. Bakti. Tangkap Basah. Manusia. diikuti filem Pisau Berachun. Kasma telah membawa diri merantau ke Malaysia. Ramlee. Ramlee. S. Pada tahun 1952 pula. Mahsuri. . Kesempitan hidup mendorong Kasma untuk berdikari dan sejak belasan tahun lagi. Sejoli. Ratapan Ibu. waktu itu Malaya. Filem pertama yang dibintanginya ialah filem Chempaka (1947). Medan.meninggal 1 Jun 2007) merupakan salah seorang seniwati dan primadona filem Melayu era 40-an.

. Krishnan). beliau mempunyai segala aura dan karisma yang diperlukan sebagai seorang Primadona Melayu pada zaman meledaknya filem Melayu klasik di Jalan Ampas. Hulu Klang. Pada era akhir pembabitannya dalam lakonan. beliau banyak menghadapi masalah kesihatan dan banyak menghabiskan masa menumpukan perhatian terhadap ibadahnya dan duduk bersama anakanak dan cucunya di kediamannya di Klang Gate. Siti Payong. Di usia tuanya. Di zaman kegemilangannya juga beliau pernah mendapat jolokan sebagai Elizabeth Taylor Malaya dan Ratu Filem Melayu kerana kejelitaan paras wajahnya. Singapura satu ketika dulu. Tidak hanya memiliki rupa paras yang jelita. Pada tahun 1958. Namun setelah membintangi hampir 20 buah filem Kasma bertekad meninggalkan dunia seni pada tahun 1992. Tan Sri P Ramlee sendiri. Ratapan Ibu (L. Kasma berlakon filem Mahsuri terbitan Cathay Keris. Tangkap Basah. Antaranya filem Keris Sempena Riau. Anak Manja (Salleh Ghani) dan Ragam P Ramlee (P Ramlee). demi mempertahankan prinsip dan maruah beliau membuat keputusan menarik diri daripada membintangi filem Antara Senyum Dan Tangis.Namun. Tidak hairanlah mengapa beliau turut dihormati seniman dan seniwati seperjuangannya pada zaman itu. Selindang Merah. tidak terkecuali Seniman Agung. atas permintaan Almarhum Tunku Abdul Rahman. Kasma banyak berlakon dalam filem terbitan Studio Merdeka di Hulu Klang.

. Mahsuri Pisau Berachun (1948) Chempaka (1947) Anugerah dan Pencapaian • • Anugerah Merak Kayangan bagi Pelakon Wanita Veteran di Festival Filem Malaysia ke-7 (1987) di Melaka. 1 Jun 2007. jam 2 pagi di Hospital Ampang ketika berusia 75 tahun selepas sekian lama menghidap komplikasi paru-paru berair. Filem Antara filem lakonan beliau ialah :1. Anugerah Khas Juri di Pesta Filem Asia Pasifik ke-35 di Kuching pada 1990... Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada hari Jumaat. 4. 3. Nama kelima-lima anak beliau diambil bersempena dengan judul filem yang pernah dilakonkannya. Selangor pada hari yang sama. Ragam P. Ramlee (1964) .Perkahwinan Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan dengan Jacob Booty dan dikurniakan lima orang anak. 2.segment Damaq Sejoli (1951) Mahsuri (1958) . Jenazah beliau selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Klang Gate. 5..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful