Saadiah

Satya Baharom atau lebih dikenali sebagai Saadiah merupakan salah seorang bintang dan pengarah filem yang terkenal 1950-an dan 1960an. Saadiah dilahirkan di Tanjung Katong, Singapura pada 10 Ogos 1937. Beliau merupakan seorang primadona filem Melayu yang sering bergandingan dengan P. Ramlee. Saadiah melibatkan diri dalam dunia perfileman setelah selalu berulang alik ke Studio Jalan Ampas untuk menemani kakaknya, Mariam Baharom (Mariam Tahi Lalat). Namun satu hari, beliau ditawarkan peluang berlakon oleh pengarah B S Rajhans untuk membintangi watak kecil dalam filem Rachun Dunia lakonan Osman Gumanti, Kasma Booty dan P Ramlee. Saadiah lebih gemar membawakan watak wanita yang menanggung derita dan menolak watak sebagai wanita curang. Antara filem yang pernah dilakonkan bersamasama P. Ramlee ialah Juwita, Anjoran Nasib, Sedarah, Penarek Becha, Hang Tuah, Semerah

Padi, Sarjan Hassan, Antara Dua Darjat.

Musang

Berjanggut

dan

Filem terakhir lakonan beliau adalah Matinya Seorang Patriot arahan Datuk Rahim Razali pada 1984 bersama Eman Manan, Noor Kumalasari, Yusof Wahab dan Zulkifli Zain. Selepas itu, kesihatan beliau tidak begitu mengizinkan untuk terus berlakon, justeru beliau lebih banyak menguruskan keluarganya. Beliau telah berkahwin dengan Datuk Ahmad Daud dan juga ibu kepada Fauziah Ahmad Daud. Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 26 Februari 2005 kerana menghidap penyakit kencing manis. Filem Rachun Dunia 2. Juwita 3. Anjoran Nasib 4. Sedarah 5. Penarek Becha 6. Hang Tuah 7. Semerah Padi 8. Sarjan Hassan 9. Musang Berjanggut 10. Antara Dua Darjat 11. Dandan Setia 12. Nora Zain - Ejen Wanita 001 13. Melanchong Ke Tokyo 14. Indera Bangsawan 15. Anak Buloh Betong 16. Dupa Chendana 17. Sial Wanita 18. Ibulah Shorga 19. Ceritaku Ceritamu
1.

20. Permintaan

Terakhir 21. Matinya Seorang Patriot 22. Yatim Piatu Filem arahan

filem Ceritaku Ceritamu (1979)

Anugerah dan Pencapaian

Anugerah Seniwati Veteran di Festival Filem Malaysia ke-12 pada tahun 1995.

Fakta Menarik

Seniwati Melayu Pertama membawa watak ejen perisik dalam Nora Zain - Ejen Wanita 001 yang menjalani penggambaran di Hong Kong pada 1966. Sebelum itu beliau berpeluang menjalani penggambaran di Jepun dalam filem Melancong Ke Tokyo (1965). Muncul sebagai Pengarah Filem Wanita Melayu Pertama melalui filem Ceritaku Ceritamu (1979).

Neng Yatimah

Yatimah Ahmad atau lebih dikenali sebagai Neng Yatimah merupakan seorang seniwati filem Melayu tahun 1950-an dan 1960-an yang terkenal. Beliau terkenal dengan peranan sebagai seorang pelakon air mata. Anak Neng Yatimah, Rosnah Jasni, turut mengikut jejak beliau dan terbabit dalam bidang seni menerusi filem Pendekar Bujang Lapok pada 1959 dan diberikan nama komersial Roseyatimah. Kehidupan Awal Dalam satu temuramah dengan sebuah akhbar Singapura, Neng Yatimah memberitahu bahawa tentang cita-cita asal beliau adalah sebagai seorang guru, tetapi ayahnya hanya membenarkan beliau bersekolah setakat darjah

Krishnan. Semasa perperangan Jepun. tetapi tidak begitu disenangi oleh bapanya. Yatimah nyaris menjadi mangsa kekejaman Jepun tetapi telah diselamatkan oleh Jasni Ahmad. lantas cita-citanya dipendam begitu saja. . Tompel yang kemudian mempelawanya untuk berlakon. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitan Yatimah Ahmad kedalam bidang seni berlaku secara tidak sengaja. beliau meluahkan perasaannya bahawa dirinya tidak secantik pelakon lain. Sebelum berlakon. Ketika itu.lima di Sekolah Perempuan Melayu Rochore. Mak Neng berjaya melepasi ujian itu lalu ditawarkan berlakon dalam filem Takdir Ilahi dengan memegang watak utama. Selepas diizinkan suaminya. Peristiwa dan keberanian yang ditunjukkan oleh Jasni melembutkan hati bapa Yatimah dan membenarkan Yatimah mendirikan rumahtangga ketika berusia 14 tahun. beliau menerima pelawaan menjalani uji bakat di depan pengarah L. Yatimah berkunjung ke Studio Malay Film Production untuk melihat Siput Sarawak berlakon. Kehadirannya disedari A. R. Yatimah kemudiannya rapat dengan penyanyi Jasni Ahmad. Singapura. Neng Yatimah mula terjun dalam bidang lakunan ketika berusia 19 tahun. dibabit dengan rasa kagumnya kepada lakonan primadona Siput Sarawak yang pada zamannya dianggap mempunyai pengaruh besar.

Ramlee dan digunakan sebagai dialog dalam salah satu filem arahannya. Walaupun nama sebenarnya adalah Yatimah Ahmad. Neng Yatimah berhenti sendiri dari Shaw's MFP Studio dan berhijrah ke Cathay Keris. di mana almarhum Tunku menghantar wakilnya ke studio itu untuk berbincang dengan pengurusan studio itu dan P. Tapi manis mesti ada telah didengari oleh P. Krishnan Cantik tak apa. Ramlee sendiri. Sebagai Presiden Persatuan Artis Se-Malaya (PERSAMA). P. Ramlee meminta bantuan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj campur tangan. nama itu tenggelam apabila seniman agung P. Tidak lama selepas itu.Jawapan pengarah L. Hassan Sahab. Ramlee Erti Yang Sakti". Manakala Musalmah menyertai Studio Merdeka yang baru ditubuhkan di Kuala Lumpur. sebelum bersara terus dari dunia seni. Perbincangan itu berjaya dan semua artis yang dibuang kerja itu diambil semula. tak cantik pun tak apa. Oleh kerana tidak berpuas hati. . Ini turut dialami oleh beberapa orang pelakon lain seperti S. diceritakan Neng Yatimah pada 29 Disember 1959 menerima notis untuk menamatkan perkhidmatannya dari Shaw's MFP Studio secara mengejut. Kadarisman. Musalmah dan S. dia telah mengemukakan perkara ini kepada pihak PERSAMA dan hal itu berpanjangan sehingga berlaku mogok di studio itu pada tahun 1960. Ramlee memberikan nama Neng Yatimah kepadanya bagi menggantikan gelaran buntat sebelumnya. Mogok Dalam buku "P.

Filem Lakonan Diantara filem lakonan Yatimah Ahmad adalah:• • • • • • • • • • • • • • • • • Takdir Ilahi Nilam (1949) Patah Hati Ibu Gadis Peladang Siapa Salah Batu Belah Batu Bertangkup * Filem terakhir Neng di Jalan Ampas Jiran Sekampung * Cathay Keris Lela Satria * Cathay Keris Laila Majnun * Cathay Keris Air Mata Duyung * Cathay Keris Seri Mersing * Cathay Keris Bapa Saya Masyarakat Pincang Seri Mersing Racun Dunia Mama Oh Mama * Filem terakhir lakonannya Pencapaian • • Pingat Ahli Mangku Negara (AMN) Anugerah Pelakon Veteran di Festival Filem Malaysia ke-13 (1997) Sampingan • • Neng Yatimah pernah merakamkan rekod lagu Asmara Terkenang (Pathe PTH 29) dangan menggunakan nama Neng Buntat. Sebagai ahli SENIMAN Neng Yatimah juga menggunakan nama Buntat Binte Ahmad (ahli no. 1935). .

Ramlah binti Mohamad Sulaiman bt Siput Sarawak atau nama sebenarnya Ramlah Mohamad Sulaiman merupakan seorang .

Ramlee. Siput menjadi penyanyi kabaret di Singapura sebelum berpeluang berlakon dalam filem pertamanya berjudul Singapura Waktu Malam. Racun Dunia. Hujan Gerimis. Jiran Sekampung' dan 'Mangsa'. Korban Fitnah. Patung Chendana. sekarang lebih terkenal sebagai Anita Sarawak. beliau telah berlakon lebih kurang 50 filem terbitan Malay Film production dan Cathay-Keris dan antara lakonan beliau yang paling menonjol ialah 'Hujan Panas'.seniwati filem Melayu. Sepanjang kerjayanya. Dollah Sarawak adalah nama besar dalam dunia bangsawan yang kemudian menjadi pelakon filem. Cinta bersama Allahyarham S. Naga Tasik Chini. "Muda Mudi". Sarawak. Beliau juga pernah berlakon di bawah terbitan Merdeka Studio. lalu dikurniakan cahaya mata yang dinamakan Ithnaini. Roomai Noor berkahwin. Siput mula berlakon bangsawan Siput Kuyung bersama bapanya Dollah Sarawak (nama sebenar Mohamad Sulaiman) sejak berusia 11 tahun. Beliau berlakon kali pertama dalam filem arahan B. Penglibatan dan Kerjaya Seni Mengimbas sejarah awalnya.S. Beliau dilahirkan di Kuching. Beliau merupakan seorang yang buta huruf tetapi mampu menghafal semua skripnya yang dibacakan oleh orang lain. Roomai Noor pada 1948. Kuala Lumpur untuk filem Keluarga 69 bersama P. Filem Hujan Panas adalah antara filem . Selepas Perang Dunia Kedua. Filem Cinta memberi makna kerana selepas itu beliau dan S. Rajhans.

Latifah Omar . Pada zaman kegemilangan filem Melayu di Jalan Ampas. Salmah Ibrahim dan Aziz Jaafar arahan pengarah berkaliber. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 3 Jun 1999 ketika berusia 78 tahun di block 9 Kempas Road singapura. Mahmud Jun. Keberkesanan lakonannya dalam filem itu membuatkan beliau terus mendapat peluang berlakon watak jahat. Shuhaimi Baba pada tahun 1997. dan jenazah beliau selamat disemadikan di Pusara Abadi di kawasan LIm chu kang Singapura. Anugerah dan pencapaian • Anugerah Artis Veteran di Festival Filem Malaysia ke-9 (FFM-9) pada tahun 1991. selain daripada Seniman Salleh Kamil.yang paling digemarinya. Filem terakhir lakonan beliau ialah Layar Lara bersama Azean Irdawaty dan juga seniman dan seniwati seangkatannya seperti Aziz Sattar. Siput adalah pelakon yang dibenci kerana keberkesanan watak jahatnya.

Latifah Omar merupakan seniwati filem Melayu hitam-putih yang terkenal pada era 1950an hingga 1970-an. Filem 20. Filem 14.(1958) Selendang Delima . Filem 18. Filem Merana .(1960) Filem Hati Batu . 6.(1962 ) . Filem 13.(1965 ) Kalung Kenangan .(1963 ) Chelorong Cheloreng .(1955) Serangan orang Minyak . Filem 15.(1965 ) Ikan Emas . 7. Filem 19. Filem 17.(1962 ) Laila Majnun (1962) . Beliau sering digandingkan dengan seniman Nordin Ahmad antaranya seperti dalam filem Gurindam Jiwa.(1966 ) Naga Tasik Chini . Filem 12. Filem 11.(1959 ) Che Mamat Parang Tumpul .(1966 ) Cinta Kasih Sayang . Lanchang Kuning dan Cucu Datuk Merah Filem 1.(1954) Panggilan Pulau (1954) Menyerah . 10. 8. 2.(1971 ) Gurindam Jiwa .(1958) Bawang Putih Bawang Merah . 3. 4. 9.(1959) Raden Mas .(1963 ) Cucu Datuk Merah . Filem 16.(1964 ) Rumah Itu Dunia Aku .(1964 ) Wan Perkasa .(1973 ) Putus Sudah Kasih Sayang . 5.

Filem Sumpitan Racun .(1962 ) 22.(1961 ) 23.21. Filem Lancang Kuning .(1961) Rosnah Jasni . Filem Hang Jebat .

lemah lembut dan berbakat besar. Muda Mudi semakin menyerlahkan lagi namanya. kerjaya Roseyatimah terus melambung dan beliau terus tidak menoleh ke belakang untuk bergelar anak wayang. . Lanchang Kuning. Rumah Itu Duniaku. Selepas menjayakan filem komedi arahan dan lakonan P Ramlee bersama Aziz dan S.Allahyarhamah Rosnah Jasni atau lebih dikenali sebagai seniwati Roseyatimah merupakan salah seorang pelakon filem Melayu yang terkenal. Bakat lakonannya di Cathay Keris menerusi beberapa filem lain seperti Tunang Tok Dukun. Cucu Datuk Merah. Ramlee) dikenali oleh jutaan rakyat Malaysia melalui filem-filem lakonannya sebagai seorang seniwati yang cantik. (Roseyatimah adalah gabungan nama Rose dan Yatimah iaitu nama ibunya seniwati Neng Yatimah oleh P. Beliau adalah salah seorang dari 10 peserta yang dipilih. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitannya dalam dunia seni bermula dengan kejayaan dalam satu ujibakat yang diadakan oleh P. Shamsudin. Seri Mersing. Roseyatimah dilahirkan pada 17 November 1943. Ramlee untuk filem Pendekar Bujang Lapok termasuk Aziz Sattar yang turut bertindak sebagai salah seorang penilai bakat. Jula Juli Bintang Tujuh.

Roseyatimah dibawa kembali dari hospital tiga hari sebelum beliau meninggal dunia. yang juga merupakan rakan baik kepada Pak Jasni (bapa kepada Roseyatimah). Roseyatimah meminta sangat-sangat supaya beliau dibawa pulang ke rumah. Dari situlah Mustapha mengenali Roseyatimah sehinggalah mereka sama-sama berpindah ke Cathay Keris. barulah beliau digandingkan bersama suaminya di dalam filem Seri Mersing arahan Salleh Ghani.Namun selepas berlakon dalam filem Anak Bapak yang diarahkan P. Datuk Mustafa Maarof kemudian berpindah ke Studio Merdeka di Kuala Lumpur manakala Roseyatimah pula masih lagi di Cathay Keris. Detik-Detik Akhir Selepas 10 hari menjalani radioterapi di hospital. Roseyatimah mengucapkan selamat tinggal kepada bidang lakonan dengan alasan untuk memberikan tumpuan kepada rumah tangga selepas bergelar isteri dengan suami yang dikenalinya semenjak sejak sekitar tahun 50-an lagi iaitu seniman Mustafa Maarof (kini Datuk). Selepas itu. Pada 1960. Kematian Roseyatimah menghembuskan nafas terakhir pada 14 Disember 1987 akibat penyakit kanser . sewaktu mempelajari seni silat di Boon Teck Road. Filem Udang Di Sebalik Batu adalah filem terakhir lakonan beliau bersama suaminya dan kemudian disusuli dengan perkahwinan mereka pada 1967. Beliau dibawa pulang bersama seorang jururawat dan tangki oksigen. Singapura bersama guru silat bernama Pak Awang. selang tujuh bulan selepas bapanya meninggal. Ramlee pada 1965 di Studio Merdeka.

Jula Juli Bintang Tujuh 4. Badang 9. Filem Lanchang Kuning 2. Rumah Itu Duniaku 5. Pendekar Bujang Lapok 11.ketika berusia 44 tahun. Cucu Datuk Merah 8. meninggalkan tiga orang cahaya mata iaitu Azlynna. Muda Mudi 10. Tunang Tok Dukun 6. Seri Mersing 3. Anak Bapak 1. . Mohammed Khairuddin (meninggal dunia pada usia empat tahun) dan Mohamad Rezainuddin. Rumah Itu Duniaku 7.

Sejak itulah. M Rafee. Sebaik selesai filem itu. Ibrahim Pendek dan Habsah Buang. muncul dalam filem ketiga. beliau tidak menoleh . Kadarisman. S. A Go Go 67 (1967). Ali Fiji. Normah Zainal. Beliau menjadi pelakon pembantu dalam filem sulungnya iaitu Dayang Senandong arahan Jamil Sulong.Noor Azizah Noor Azizah Datuk Seri Azizul Hassan atau lebih dikenali sebagai Noor Azizah merupakan seorang pelakon di Malaysia. Kuswadinata. Kemudian. Azizah lahir pada tahun 1947 di Perak. Untuk filem ini beliau ‘dinaikkan pangkat’ apabila disenaraikan sebagai pelakon utama. Shamsuddin. Aziz Jaafar.Filem A Go Go 67 arahan Omar Rojik membariskan Ahmad Nesfu. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pada tahun 1965 bermulalah sejarah pembabitannya dalam dunia filem. beliau ditawarkan pula filem Sri Andalas (1966) arahan S.

Apabila studio Malay Film Production. kerjaya seni Beliau seolah-olah terhenti kerana penghijrahan pelakon dan pengarah ke Kuala Lumpur. bapanya yang ketika itu pegawai polis ditukarkan ke Klang. Ini mencerahkan harapannya untuk meneruskan kerjaya seninya. Rahmah Rahmat dan Normadiah. Bagi Noor Azizah. Pada tahun 1969.ke belakang lagi terhadap dunia lakonan. Turur berlakon dalam filem tersebut ialah seniman Yusof Latiff sebagai Damburi. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (Almarhum) yang kemudian memilihnya berlakon dalam filem Raja Bersiong (1968). Kebetulan. Ketika berada dalam zaman keemasannya itu. . Beliau yang masih menetap di Johor Bahru dipujuk oleh Jaafar Abdullah supaya menetap di Kuala Lumpur. Semasa di puncak kegemilangannya. Kuala Lumpur iaitu sebagai Masmera dan Mastika. Masmera ialah isteri kepada seorang peniaga dan pendekar terkenal bernama Tantari (P. Noor Azizah diberi penghormatan oleh P. Niatnya itu dibatalkan selepas dipujuk Perdana Menteri Malaysia pertama. Ramlee. Zaiton. Jalan Ampas Singapura ditutup pada lewat tahun 60-an. secara tiba-tiba beliau menyatakan hasrat menarik diri daripada dunia filem. Noor Azizah sering digandingkan dengan Ahmad Mahmud atau Ed Osmera selain P. Ramlee kerana diberikan dua watak dalam filem Enam Jahanam keluaran Studio Merdeka. Berderet filem dibintanginya. Ramlee). beliau berasa bertuah kerana Tunku sudi memilihnya untuk memegang watak penting bersama Sarimah. Beliau kemudian dilamar Omar Rojik untuk muncul dalam filem arahan pertamanya di Kuala Lumpur.

Sayang Anakku Sayang (1976). Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971). Sebelum itu.Filem lain yang pernah dibintanginya ialah Perintah Seri Paduka (1970). Filem Lakonan • • • • • • • • • • • Dayang Senandung (1966) Sri Andalas (1966) A Go Go 67 (1967) Raja Bersiong (1968) Di Belakang Tabir (1969) Enam Jahanam (1969) Kembang Layu (1970) Perintah Seri Paduka (1970) Doctor Rushdi (1970) Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971) Jangan Tinggal Daku (1971) .Selain Enam Jahanam. Bailey's Birds. Namun sejak sedekad lalu. namanya semakin sepi sehinggalah tampil semula sebagai artis undangan dalam filem Soal Hati arahan Othman Hafsham pada 2000. P. Noor Azizah muncul dalam banyak filem seperti Kembang Layu (1970) dan Durjana (1971).Menerusi Studio Merdeka di Hulu Klang. selain dua filem terbitan Indonesia iaitu Jangan Kau Tangisi dan Malim Kundang selain pernah muncul dalam siri TV Australia. Selain filem terbitan tempatan. Ramlee mengambilnya berlakon dalam filem Doctor Rushdi (1970) dan Jangan Tinggal Daku (1971). Hinggalah pada era 80-an. Jins Shamsuddin menggandingkannya bersama P Ramlee dalam filem arahan pertamanya Di Belakang Tabir (1969). Cinta & Lagu (1976) dan Pendekar (1977). beliau pernah membintangi filem Thailand bertajuk Vendetta. Noor Azizah masih mewarnai dunia filem dan drama TV.

beliau memenangi Ratu Cantik yang dianjur oleh UMNO Johor Bharu.• • • • • • Durjana (1971) Si Tanggang (1975) . Ratno Timoer dan Rano Karno Sayang Anakku Sayang (1976) Cinta & Lagu (1976) Pendekar (1977) Soal Hati (2000) Salmah Ahmad Salmah Binti Lagio atau lebih dikenali sebagai Salmah Ahmad merupakan salah seorang bintang filem yang terkenal 1950-an dan 1960-an. Selepas itu beliau terpilih untuk membintangi film Pontianak. yang dihasilkan oleh Cathay Keris pada tahun 1957. Johor Bahru. Salmah dilahirkan pada 7 September 1937 di Johor Bahru. Salmah Binti Lagio dilahirkan di Jalan Ibrahim. Selepas kontraknya dengan Cathay Keris tamat pada 1960.ditemukan dengan bintang filem utama Indonesia. Ketika berusia 17 tahun. beliau menyertai Studio Merdeka .

dan diikuti dengan "Keris Sempena Riau. Selendang Merah. Siti Payung. Anak Manja” dan lain-lain". Krishnan. Pencapaian • Artis Veteran dalam Festival Filem Malaysia yang ke-20 di Pulau Pinang pada 4 Ogos 2007. Filem terakhir beliau adalah "Tun Mandan" arahan Salleh Ghani pada 1964. Selangor yang baru sahaja dibuka. Filem lakonan • • • • • Jula Juli Bintang Tiga (1959) Sumpahan Pontianak (1958) Dendam Pontianak Sumpah Pontianak Rasa Sayang Eh (1959). . Filem pertama beliau bersama Studio Merdeka adalah "Tun Teja" yang diarah oleh L. sebelum bersara dari dunia lakonan.yang bertempat di Hulu Kelang. Ibu Ayam.

Rosnani Jamil Datin Hjh Rosnani Jamil merupakan seorang pelakon dan pengarah filem Melayu. Rosnani Jamil dilahirkan di Kampung Sungai Geringiang. Keluarganya melarikan diri ke Singapura ketika Perang Dunia II meletus. Dilahirkan pada 20 Januari 1936. Sumatera. Penglibatan dan Kerjaya Seni Ketika bekerja sebagai pelayan di kedai kopi dan penari joget di Kelab Happy World. Padang. pengarah .

beliau berjaya menubuhkan syarikat sendiri. penyanyi veteran Nona Asiah.L. Filem lakonan • Lembing Awang Pulang Ke Dayang . Kuala Lumpur pada 1967. Pada 1985. Sejak itu. Langkah pertama Rosnani itu jelas membuahkan hasil apabila Mawar Merah diiktiraf juri dalam Festival Filem Malaysia (FFM) menerusi beberapa kategori lakonan dan teknikal. pada 12 November 1953. Hulu Klang. Rosnani masih sempat mencuri masa untuk belajar bahasa Inggeris bersama rakannya. beliau meneruskan kerjaya lakonannya bersama Merdeka Studio. selain meminjamkan suaranya pada filem dan drama terbitan Jepun serta Hong Kong. Rosnani terus laris dalam filem klasik terbitan Shaw Brothers dan Cathay Keris. Walaupun sibuk berlakon. Perkahwinan Membina rumah tangga dengan Jamil Sulong. Di sini. Rosnani muncul buat kali pertamanya dalam filem Lupa Daratan bersama Allahyarham Omar Rojik pada 1952. Apabila tiba zaman gerhana Studio Jalan Ampas. Rosnani sekeluarga berhijrah ke Setapak. RJ Filem dan menerbit serta mengarahkan filem Mawar Merah lakonan Raja Ema dan Allahyarham Mustaffa Noor. Krishnan yang melihatnya telah menawarkan peluang berlakon. Rosnani tidak pernah mempersia-siakan ilmu filem yang diperturunkan suaminya itu. Rosnani pernah melanjutkan pengajian dalam bidang perfileman di London pada 1970 selama dua tahun. Atas inisiatifnya sendiri.

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Bicara Hati Cheritera Cinta Rosevilla Amok Azizah The Legend Sumpahan Mahsuri Antara Dua Hati Suara Kekasih Jasmin Kancha Permata Nasib Si Labu Labi Lubalang Daik Hang Jebat Sri Mersing Lela Manja (1960) Masyarakat Pincang Anakku Sazali Kasih Menumpang Air Mata Miskin Sedarah Filem arahan • • • • • Mawar Merah Antara Dua Hati Memori Amelia Bicara Hati Anugerah dan Pencapaian • Pelakon Wanita Terbaik Festival Malaysia 1984 menerusi filem Jasmin. Filem .

Maria Menado Datuk Maria Menado (nama asal beliau Liesbet Dotulong) dilahirkan pada 2 Februari 1932. merupakan seorang bintang filem Melayu yang termasyhur antara 1957 dan 1963. Maria Menado berhijrah ke Singapura dan memeluk Islam ketika berusia 19 tahun dan berkahwin dengan promoter .

Pada tahun itu. yang merupakan filem seram tempatan yang sulung. Sewaktu Maria berumur 17 tahun. kejelitaannya menyebabkan beliau menerima tawaran untuk menayangkan baju kebaya di Singapura. Bagaimanapun. Ipoh. Minahasa. perjalanan pada 1950 membawa Maria ke Singapura. pertempuran antara pihak Belanda dengan pejuang-pejuang nasionalis memaksakan mereka berpindah ke Jakarta. beliau digelarkan "Wanita Terjelita Malaya" oleh Times Magazine serta "Wanita Berpakaian Paling Menarik di dalam Asia Tenggara" oleh United Press International. Maria Hertogh. Peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak". Sewaktu di Malaya dan Singapura. dan kemudiannya di Malaya. Kehidupan awal Dilahirkan di Tonsea. Sulawesi Utara. sebuah pertubuhan berita. Maria dihantar ke Makassar (Ujung Padang) untuk tinggal dengan ibu bapa saudaranya apabila ibu bapanya meninggal dunia sewaktu beliau berumur tujuh tahun. rusuhan Maria Hertogh berlaku. Diiringi oleh ibu bapa saudaranya.tinju dan juga penulis skrip. seorang gadis Belanda yang telah diambil sebagai anak angkat oleh sebuah keluarga beragama Islam dan diberikan nama "Natrah" telah dikahwinkan oleh ibu bapa angkatnya pada tahun 1950 sewaktu . A Razak Sheikh Ahmad. Manado. Kuala Lumpur. dan Pulau Pinang. memberikannya kemasyhuran dalam dunia filem tempatan pada tahun 1957.

Perubahannya daripada seorang wanita yang jelita menjadi seorang yang bongkok dan kemudian sebagai puntianak menelan masa berjam-jam untuk hiasan. "Pontianak" ialah filem seram Melayu yang pertama. Bagaimanapun. Maria mengikut kes ini dengan penuh minat dan juga memperoleh nama samaran "Maria". Skrip untuk filem ini merupakan hasil kerjasama dengan bekas suaminya. adalah peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak" yang memberikan Maria kemasyhuran pada tahun 1957. Kerjaya filem Selepas gambar-gambar Maria muncul di surat khabar dan majalah sebagai peragawati fesyen. Razak Sheikh Mohamed. Maria membekalkan cerita-cerita puntianak yang pernah didengarnya sewaktu di Indonesia dan mereka menjalinkan plot filem itu bersama-sama. Kawankawannya kemudian menggelarkannya sebagai "Maria dari Menado" (tempat lahirnya) dan nama itu telah menjadi kekal. Mahkamah Agung membatalkan perkahwinan itu kerana Maria tidak cukup umur dan memutuskan bahawa Natrah dikembalikan kepada ibu kandungnya yang kemudian membawanya balik ke negeri Belanda. Keputusan kes ini mengakibatkan rusuhan perkauman di Singapura yang berlangsung selama dua hari. Ramlee dalam filem "Penghidupan". kerjayanya sebagai pelakon filem bermula pada tahun 1951.berumur 13. A. Maria juga diperlu . Shaw Brothers menawarkan Maria peranan sebagai seniwati utama di samping P.

Tayangannya di pawagam Cathay berlangsung selama 12 hari.bersandar tanpa bergerak supaya penggambaran perubahan itu dapat dibuat sedikit demi sedikit. Dalam jangka masa 12 tahun. . Penglibatannya sebagai produser bukan sahaja membanggakan malah beliau telah memainkan peranan sebagai penerbit dan pelakon sekali gus yang jarang-jarang dapat dilakukan oleh seorang penerbit. Ini adalah suatu pencapaian yang utama. khususnya kerana filem Melayu tidak pernah ditayangkan di pawagam Cathay. Berbeza dengan masa sekarang. beliau diberi peranan sebagai watak jahat di samping Shammi Kaopor dalam filem Hindi yang bertajuk "Singapore". tiadanya grafik komputer pada waktu itu untuk membuat pembetulan. M Production) melalui filem Siti Zubaidah pada 1961. Filem tersebut menjalani penggambaran di Singapura dan Mumbai. Bagaimanapun. dan kesemuanya perlu dibuat secara manual. Tiga filem lain yang diterbitkan oleh syarikatnya ialah Darahku. Maria sendiri memegang watak utama sebagai Siti Zubaidah. Sewaktu di puncak kemasyhuran . Bunga Tanjung dan Pontianak Kembali. Maria Menado Production (M. Beliau merupakan penerbit filem wanita Melayu yang pertama. filem itu mencapai tahap yang cukup realistik sebagaimana yang dapat diperlihatkan daripada laporan tentang beberapa orang yang pengsan selepas menonton babakbabak yang mengejutkan. Maria berlakon lebih 20 filem termasuk filem terbitan produksinya sendiri. Maria kemudian melakon dalam dua susulan yang berikut iaitu Dendam Pontianak (1957) dan Sumpah Pontianak (1958).

tayangan filem-filemnya tidak dibenarkan di dalam negeri Pahang. Sultan Pahang kini yang mengetuai Majlis Diraja Istana Pahang. Ho Ah Loke. beliau memohon kepada Sultan Ahmad Shah. Pada salah satu daripada lawatan ini. khususnya sewaktu hari keputeraan Sultan. Perkahwinan itu bukan sahaja menamatkan kerjaya filemnya tetapi juga menyebabkan filemfilemnya tidak boleh lagi ditayangkan di pawagam atau televisyen.Perkahwinan dengan Sultan Pahang Untuk perayaan-perayaan yang istimewa. filemnya turut tidak ditayangkan di seluruh negara. pemilik Cathay Keris tersangkut dengan filem-filem Maria. akan tetapi pada waktu itu. filem-filem yang dilakonnya telah dibuang ke dalam sebuah lombong yang tidak digunakan lagi. Majlis Diraja Istana Pahang memerintah bahawa oleh sebab Maria merupakan permaisuri Sultan. Maria berpindah dari Pekan ke Kuala Lumpur. supaya filem-filemnya dibenarkan ditayangkan semula. Sewaktu itu. Tidaklah diketahui mengapa Ho tidak berjumpa Maria atau muzium-muzium negeri untuk menyumbangkan . Maria berkahwin pada tahun 1963 sewaktu berumur 30. Dengan itu. Bagaimanapun. Selepas kemangkatan Sultan Pahang. Baginda memberikan kebenaran. dia kemudian terpaksa membuangnya kerana filem-filem itu telah menjadi suatu sumber pergaduhan dengan isterinya. Selepas pertimbangan yang mendalam. Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin melamarnya. Oleh sebab filem-filem itu amat memakan ruang hawa dingin di dalam rumah Ho. Maria serta seniwati yang lain akan dijemput ke istana Pahang untuk mempersembahkan pertunjukan.

Kini. Senarai filem Filem-filem yang dilakonkan oleh Maria adalah seperti berikut: Terbitan Malay Film Production • Penghidupan (Arahan L. Kehilangan filem-filem tersebut merupakan suatu kerugian yang amat besar.1951) Terbitan Cathay-Keris • • • • • • • • • Selendang Delima Pontianak Dendam Pontianak Matahari Penghidupan Raja Bersiong Selendang Delima Sultan Mahmud Mangkat Dijulang Tun Fatimah Terbitan Maria Menado Production • • • • Siti Zubaidah Darahku Bunga Tanjung Pontianak Kembali . Krishnan.filem-filem itu. kerugian yang tidak ternilai untuk sejarah filem Malaysia. Maria berhasrat untuk menerbit dan mengarah versi baru filem "Pontianak" sebagai gantian supaya dapat meninggalkan tanda pencapaiannya — kali ini dalam filem berwarna.

Pelakon Fauziah Ahmad Daud adalah anak saudaranya. Singapura. dan ibu kepada pelakon cilik filem "Batu Belah Batu Bertangkup" Bat Latiff. Keluarga Anaknya penyanyi terkenal Singapura Rahimah Rahim. Jalan Ampas. Kakaknya primadona filem Melayu.Mariam Baharum Mariam Baharum (1935–Ogos 2010) atau 'Mariam Tahi Lalat' merupakan seniwati filem Melayu tahun 1950-an khususnya di Studio Malay Films Production. Beliau berkahwin dua kali dan mempunyai enam anak termasuk Bat Latif. Datin Saadiah iaitu isteri kepada pelakon Datuk Ahmad Daud. .

Shamsuddin dan Datuk Aziz Sattar. Beliau juga pernah dicalonkan untuk Anugerah Pelakon Veteran Wanita pada Festival Filem Malaysia (FFM) ke-15 pada 2001 dan FFM ke22 di Kota Kinabalu 2009. Filem lakonan beliau ialah "Aloha" (1950). Datuk Mustapa Maarof. Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Pusara Abadi di kawasan Choa Chu Kang. "Abu Hassan Penchuri" (1955) dan "Antara Dua Darjat" (1960).Filem Beliau pernah berlakon bersama seniman agung P. Osman Gumanti.50 pagi Mariam meninggal dunia di kondominiumnya di Yishun. pelawak S. "Dewi Murni" (1950). Singapura. . Ramlee dalam filem "Anjuran Nasib" arahan BS Rajhans pada 1952. Hasilnya beliau memenangi gelaran 'Bintang Pujaan Wanita Malaya Kedua' oleh Filem Raya Magazine pada 1953. "Aladdin" (1952). "Kembar" (1950). Beliau seangkatan dengan Kasma Booty. jam 5. Meninggal dunia Pada 7 Ogos 2010. "Kipas Hikmat" (1955).

Beliau adalah anak kepada seniwati Habsah Buang. .Daerah Geylang Serai Singapura pada 10 September 1940.Hashimah Yon Hashimah Binti Mohd Leon atau lebih dikenali sebagai Hashimah Yon merupakan seorang pelakon dan penyanyi Melayu era 60-an / 70-an yang sering mendendangkan lagu-lagu di radio Singapura. Beliau dilahirkan di Lorong Engku Aman.

Filem Penarik Beca . Filem Anak Pontianak 13. Filem Nujum Pak Belalang . Filem Anakku Sazali .(1961 Pelakon utama) 4. Lagu-lagu • Lagu Membawa Berita Filem lakonan Filem Black Widow .(1957 Pelakon utama) 8. Filem Sumpah Wanita 12. Anugerah • Menerima pencalonan kategori Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke 12 menerusi filem Black Widow Wajah Ayu.(1956 Pelakon utama) 10.Antara filem lakonannya ialah Pancha Delima.dan Hashimah Yon berpindah kerana Estate Kempas Road akan dirobohkan dalam lewat tahun 2000.(1960 Pelakon utama) 5. Filem Pancha Delima .(1957 Pelakon utama) 9.(1994 Pelakon utama) 2. Anakku Sazali dan Nujum Pak Belalang. Filem Seniman Bujang Lapok . Filem Sri Tanjung . Filem Gergasi .(1959 Pelakon utama) 6. Filem Manusia 1. dalam tahun awal 1998 beliau pernah tinggal di blk 12 Kempas Road (Singapura) dan berjiran dengan Siput Sarawak yg tinggal di blk 9 sehingga nafas terakhirnya. Filem Megat Terawis . Hashimah merupakan calon tertua yang .(1958 Pelakon utama) 7. Filem Kaseh Sayang .(1955 Pelakon tambahan) 11.(1961 Pelakon tambahan) 3.

Beliau adalah heroin filem seangkatan dengan Hashimah Yon. Filem Hang Tuah (1955) telah berjaya melonjakkan nama beliau di persada perfileman . adalah seorang seniwati filem Melayu yang berbakat pada era 1950-an hingga 1960-an.pernah dicalonkan untuk kategori tersebut hingga kini. Zaiton Abdullah Zaiton Abdullah (lebih dikenali sebagai Zaiton). Roseyatimah dan Sarimah.

Tetapi. Zaiton membuat kemunculan semula menerusi filem Kacha Permata dan Aksi Kucing pada tahun 1966 dan cemerlang menerusi filem blockbuster era 60-an iaitu Raja Bersiong pada tahun 1968.Melayu. beliau menjadi satu-satunya artis Melayu yang dipilih mewakili Malaysia dan Singapura ke Pacific Festival yang berlangsung di San Francisco. Namanya menjadi sebutan ramai dan wajah Zaiton sering menghiasi akhbar dan majalah pada zaman itu. Beliau diakui sebagai salah seorang primadona filem terunggul era 1950-an dan 60-an dengan kecantikan semula jadi yang seiring dengan bakat biarpun hanya 10 tahun bergiat aktif di dalam industri perfileman. Ramlee berpindah ke Kuala Lumpur dari Singapura pada lewat 1960-an. Filem • • • • Raja Bersiong (1968) Aksi Kuching(1966) Kacha Permata (1966) Budi Dan Dosa (1963) . California. Menerusi filem tersebut beliau telah memenangi anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik ke 3 pada 1957. Beliau diberi peluang memperkenalkan budaya Melayu kepada masyarakat dunia pada masa itu. Sejak 1970-an Zaiton mula bersara dari bidang lakonan dan hanya membuat kemunculan istimewa di majlis-majlis keraian artisartis veteran. beliau seperti tenggelam dalam dunia perfileman Melayu apabila sekumpulan pelakon Melayu yang diketuai oleh P. Satu perkara yang menarik ialah pada September 1958.

Janji Palsu Zaiton Abdullah . Jibengs .Che Ainon Janda Muda S. Jibeng & Zaiton Abdullah . Antara lagu yang terkandung di dalamnya adalah:• • • • S.• • • • • • • • • • • • Gerhana (1962) Ibu Mertuaku (1962) Seniman Bujang Lapok (1961) Ali Baba Bujang Lapok (1960) Lela Manja (1960) Batu Belah Batu Bertangkup (1959) Bujang Lapok (1957) Anakku Sazali (1956) Hang Tuah (1955) Kipas Hikmat (1955) Abu Hassan Penchuri (1955) Jubah Hitam (1955) Album Album EP TRC1066 rakaman Zaiton Abdullah bersama penyanyi S. Jibeng Zaiton Abdullah pernah merakamkan piring hitam bersama penyanyi S.Azam dan Azab-ku S. Jibeng dengan judul EP TRC1066. Jibeng.Mengapa-lah Hidup-ku .

Mahyon Ismail Mahyon Ismail atau 'Mayayun Ismail' merupakan seniwati veteran di Malaysia. Beliau merupakan isteri pelakon Hussein Abu Hassan.Dilla . Anaknya juga pelakon iaitu Faizal Hussein.

Filem Antara filem lakonan beliau ialah : 1. 2000 : Syukur 21 . 2002 : Cinta 200 Ela .(Pelakon Tambahan) 2.[1] Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Ibu Kota. Usinya 69 tahun. 1986 : Gila-Gila Remaja .Hussein merupakan penulis skrip dan drama.(Pelakon Pembantu) 3.beliau meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri selepas sesak nafas. 1986 : Pagar-Pagar Cinta .(Pelakon Pembantu) 5.(Pelakon Pembantu) 6. Setapak. 1975 : Bunga Padi Berdaun Lalang . Fairuz Hussein merupakan penyanyi R&B.(Pelakon Pembantu) 4.(Pelakon Utama) 7. 1979 : Tiada Esok Bagimu . Kasmah Binti Abdullah . 1966 : Nasib Do Re Mi .(Pelakon Pembantu) Meninggal dunia Pada 21 Mei 2011.

Kesempitan hidup mendorong Kasma untuk berdikari dan sejak belasan tahun lagi. Manusia. Selendang Merah. Penglibatan dan Kerjaya Seni Sebelum bergelar bintang filem. Bakti. Sama seperti P. Siti Payung. S. filem Sejoli. Tangkap Basah. 50-an dan sehinggalah ke penghujung 60-an. Rachun Dunia.meninggal 1 Jun 2007) merupakan salah seorang seniwati dan primadona filem Melayu era 40-an. Keris Sempena Riau. Rajhans dan menjadi pelakon di Malay Film Productions. Anak Manja dan Ragam P. Sejoli. Kasma memulakan kerjaya lakonan di usia muda disebabkan kesempitan hidup iaitu seawal umur 14 tahun. Kasma telah membawa diri merantau ke Malaysia. beliau berhadapan dengan kontroversi terhadap pengurusan Shaw Brothers sehingga berlarutan ke mahkamah. Kasma Booty dilahirkan di Kisaran. Pada tahun 1952 pula. dan mendapat kerja sebagai pelakon bangsawan di Pulau Pinang dan Singapura. Medan. Ramlee. Ramlee. diikuti filem Pisau Berachun. Filem pertama yang dibintanginya ialah filem Chempaka (1947). Indonesia berdarah kacukan Belanda dan Jawa berasal dari keluarga seni. .Ramlee dalam filem Bakti. waktu itu Malaya. Juwita. Dewi Murni. Mahsuri. Kasma terlebih dahulu bergiat sebagai pelakon teater tradisional bangsawan dengan kumpulan Rayuan Asmara di Medan pada usia belasan tahun. Nur Asmara. Kasma pernah menjadi pasangan kepada P.Kasmah Binti Abdullah atau lebih dikenali sebagai Kasma Booty (lahir 1932 . Ratapan Ibu. filem Juwita dan filem Damaq. Kasma Booty telah diuji bakat oleh B.

atas permintaan Almarhum Tunku Abdul Rahman. Di usia tuanya. Hulu Klang. Ratapan Ibu (L. Pada era akhir pembabitannya dalam lakonan. beliau banyak menghadapi masalah kesihatan dan banyak menghabiskan masa menumpukan perhatian terhadap ibadahnya dan duduk bersama anakanak dan cucunya di kediamannya di Klang Gate. Siti Payong. Di zaman kegemilangannya juga beliau pernah mendapat jolokan sebagai Elizabeth Taylor Malaya dan Ratu Filem Melayu kerana kejelitaan paras wajahnya. Tidak hanya memiliki rupa paras yang jelita. Kasma banyak berlakon dalam filem terbitan Studio Merdeka di Hulu Klang. Krishnan). Antaranya filem Keris Sempena Riau. Selindang Merah. Singapura satu ketika dulu. Kasma berlakon filem Mahsuri terbitan Cathay Keris. Tidak hairanlah mengapa beliau turut dihormati seniman dan seniwati seperjuangannya pada zaman itu. Namun setelah membintangi hampir 20 buah filem Kasma bertekad meninggalkan dunia seni pada tahun 1992. tidak terkecuali Seniman Agung.Namun. Tangkap Basah. . Tan Sri P Ramlee sendiri. beliau mempunyai segala aura dan karisma yang diperlukan sebagai seorang Primadona Melayu pada zaman meledaknya filem Melayu klasik di Jalan Ampas. Anak Manja (Salleh Ghani) dan Ragam P Ramlee (P Ramlee). demi mempertahankan prinsip dan maruah beliau membuat keputusan menarik diri daripada membintangi filem Antara Senyum Dan Tangis. Pada tahun 1958.

2. 5. Ragam P. Jenazah beliau selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Klang Gate. Mahsuri Pisau Berachun (1948) Chempaka (1947) Anugerah dan Pencapaian • • Anugerah Merak Kayangan bagi Pelakon Wanita Veteran di Festival Filem Malaysia ke-7 (1987) di Melaka. Anugerah Khas Juri di Pesta Filem Asia Pasifik ke-35 di Kuching pada 1990. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada hari Jumaat.. 3. Ramlee (1964) .segment Damaq Sejoli (1951) Mahsuri (1958) . Filem Antara filem lakonan beliau ialah :1. Nama kelima-lima anak beliau diambil bersempena dengan judul filem yang pernah dilakonkannya.Perkahwinan Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan dengan Jacob Booty dan dikurniakan lima orang anak. Selangor pada hari yang sama.. 4.. 1 Jun 2007. jam 2 pagi di Hospital Ampang ketika berusia 75 tahun selepas sekian lama menghidap komplikasi paru-paru berair. .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.