Saadiah

Satya Baharom atau lebih dikenali sebagai Saadiah merupakan salah seorang bintang dan pengarah filem yang terkenal 1950-an dan 1960an. Saadiah dilahirkan di Tanjung Katong, Singapura pada 10 Ogos 1937. Beliau merupakan seorang primadona filem Melayu yang sering bergandingan dengan P. Ramlee. Saadiah melibatkan diri dalam dunia perfileman setelah selalu berulang alik ke Studio Jalan Ampas untuk menemani kakaknya, Mariam Baharom (Mariam Tahi Lalat). Namun satu hari, beliau ditawarkan peluang berlakon oleh pengarah B S Rajhans untuk membintangi watak kecil dalam filem Rachun Dunia lakonan Osman Gumanti, Kasma Booty dan P Ramlee. Saadiah lebih gemar membawakan watak wanita yang menanggung derita dan menolak watak sebagai wanita curang. Antara filem yang pernah dilakonkan bersamasama P. Ramlee ialah Juwita, Anjoran Nasib, Sedarah, Penarek Becha, Hang Tuah, Semerah

Padi, Sarjan Hassan, Antara Dua Darjat.

Musang

Berjanggut

dan

Filem terakhir lakonan beliau adalah Matinya Seorang Patriot arahan Datuk Rahim Razali pada 1984 bersama Eman Manan, Noor Kumalasari, Yusof Wahab dan Zulkifli Zain. Selepas itu, kesihatan beliau tidak begitu mengizinkan untuk terus berlakon, justeru beliau lebih banyak menguruskan keluarganya. Beliau telah berkahwin dengan Datuk Ahmad Daud dan juga ibu kepada Fauziah Ahmad Daud. Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 26 Februari 2005 kerana menghidap penyakit kencing manis. Filem Rachun Dunia 2. Juwita 3. Anjoran Nasib 4. Sedarah 5. Penarek Becha 6. Hang Tuah 7. Semerah Padi 8. Sarjan Hassan 9. Musang Berjanggut 10. Antara Dua Darjat 11. Dandan Setia 12. Nora Zain - Ejen Wanita 001 13. Melanchong Ke Tokyo 14. Indera Bangsawan 15. Anak Buloh Betong 16. Dupa Chendana 17. Sial Wanita 18. Ibulah Shorga 19. Ceritaku Ceritamu
1.

20. Permintaan

Terakhir 21. Matinya Seorang Patriot 22. Yatim Piatu Filem arahan

filem Ceritaku Ceritamu (1979)

Anugerah dan Pencapaian

Anugerah Seniwati Veteran di Festival Filem Malaysia ke-12 pada tahun 1995.

Fakta Menarik

Seniwati Melayu Pertama membawa watak ejen perisik dalam Nora Zain - Ejen Wanita 001 yang menjalani penggambaran di Hong Kong pada 1966. Sebelum itu beliau berpeluang menjalani penggambaran di Jepun dalam filem Melancong Ke Tokyo (1965). Muncul sebagai Pengarah Filem Wanita Melayu Pertama melalui filem Ceritaku Ceritamu (1979).

Neng Yatimah

Yatimah Ahmad atau lebih dikenali sebagai Neng Yatimah merupakan seorang seniwati filem Melayu tahun 1950-an dan 1960-an yang terkenal. Beliau terkenal dengan peranan sebagai seorang pelakon air mata. Anak Neng Yatimah, Rosnah Jasni, turut mengikut jejak beliau dan terbabit dalam bidang seni menerusi filem Pendekar Bujang Lapok pada 1959 dan diberikan nama komersial Roseyatimah. Kehidupan Awal Dalam satu temuramah dengan sebuah akhbar Singapura, Neng Yatimah memberitahu bahawa tentang cita-cita asal beliau adalah sebagai seorang guru, tetapi ayahnya hanya membenarkan beliau bersekolah setakat darjah

Ketika itu. Yatimah berkunjung ke Studio Malay Film Production untuk melihat Siput Sarawak berlakon. Selepas diizinkan suaminya. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitan Yatimah Ahmad kedalam bidang seni berlaku secara tidak sengaja. lantas cita-citanya dipendam begitu saja. tetapi tidak begitu disenangi oleh bapanya. Semasa perperangan Jepun. Neng Yatimah mula terjun dalam bidang lakunan ketika berusia 19 tahun. Mak Neng berjaya melepasi ujian itu lalu ditawarkan berlakon dalam filem Takdir Ilahi dengan memegang watak utama. Tompel yang kemudian mempelawanya untuk berlakon.lima di Sekolah Perempuan Melayu Rochore. . beliau menerima pelawaan menjalani uji bakat di depan pengarah L. dibabit dengan rasa kagumnya kepada lakonan primadona Siput Sarawak yang pada zamannya dianggap mempunyai pengaruh besar. Yatimah kemudiannya rapat dengan penyanyi Jasni Ahmad. Krishnan. Kehadirannya disedari A. Singapura. Peristiwa dan keberanian yang ditunjukkan oleh Jasni melembutkan hati bapa Yatimah dan membenarkan Yatimah mendirikan rumahtangga ketika berusia 14 tahun. Sebelum berlakon. Yatimah nyaris menjadi mangsa kekejaman Jepun tetapi telah diselamatkan oleh Jasni Ahmad. R. beliau meluahkan perasaannya bahawa dirinya tidak secantik pelakon lain.

Ramlee meminta bantuan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj campur tangan. sebelum bersara terus dari dunia seni. Kadarisman. Krishnan Cantik tak apa. Ramlee dan digunakan sebagai dialog dalam salah satu filem arahannya. tak cantik pun tak apa. Ramlee Erti Yang Sakti". diceritakan Neng Yatimah pada 29 Disember 1959 menerima notis untuk menamatkan perkhidmatannya dari Shaw's MFP Studio secara mengejut. Ini turut dialami oleh beberapa orang pelakon lain seperti S. Neng Yatimah berhenti sendiri dari Shaw's MFP Studio dan berhijrah ke Cathay Keris. Musalmah dan S. Ramlee memberikan nama Neng Yatimah kepadanya bagi menggantikan gelaran buntat sebelumnya. Manakala Musalmah menyertai Studio Merdeka yang baru ditubuhkan di Kuala Lumpur. di mana almarhum Tunku menghantar wakilnya ke studio itu untuk berbincang dengan pengurusan studio itu dan P.Jawapan pengarah L. . Hassan Sahab. nama itu tenggelam apabila seniman agung P. dia telah mengemukakan perkara ini kepada pihak PERSAMA dan hal itu berpanjangan sehingga berlaku mogok di studio itu pada tahun 1960. Tidak lama selepas itu. Perbincangan itu berjaya dan semua artis yang dibuang kerja itu diambil semula. P. Ramlee sendiri. Oleh kerana tidak berpuas hati. Walaupun nama sebenarnya adalah Yatimah Ahmad. Tapi manis mesti ada telah didengari oleh P. Sebagai Presiden Persatuan Artis Se-Malaya (PERSAMA). Mogok Dalam buku "P.

1935). . Sebagai ahli SENIMAN Neng Yatimah juga menggunakan nama Buntat Binte Ahmad (ahli no.Filem Lakonan Diantara filem lakonan Yatimah Ahmad adalah:• • • • • • • • • • • • • • • • • Takdir Ilahi Nilam (1949) Patah Hati Ibu Gadis Peladang Siapa Salah Batu Belah Batu Bertangkup * Filem terakhir Neng di Jalan Ampas Jiran Sekampung * Cathay Keris Lela Satria * Cathay Keris Laila Majnun * Cathay Keris Air Mata Duyung * Cathay Keris Seri Mersing * Cathay Keris Bapa Saya Masyarakat Pincang Seri Mersing Racun Dunia Mama Oh Mama * Filem terakhir lakonannya Pencapaian • • Pingat Ahli Mangku Negara (AMN) Anugerah Pelakon Veteran di Festival Filem Malaysia ke-13 (1997) Sampingan • • Neng Yatimah pernah merakamkan rekod lagu Asmara Terkenang (Pathe PTH 29) dangan menggunakan nama Neng Buntat.

Ramlah binti Mohamad Sulaiman bt Siput Sarawak atau nama sebenarnya Ramlah Mohamad Sulaiman merupakan seorang .

S. Beliau berlakon kali pertama dalam filem arahan B. Rajhans. Sepanjang kerjayanya. Roomai Noor pada 1948. "Muda Mudi". Beliau merupakan seorang yang buta huruf tetapi mampu menghafal semua skripnya yang dibacakan oleh orang lain. Cinta bersama Allahyarham S. Selepas Perang Dunia Kedua. Jiran Sekampung' dan 'Mangsa'. Filem Cinta memberi makna kerana selepas itu beliau dan S.Ramlee. Korban Fitnah. Siput mula berlakon bangsawan Siput Kuyung bersama bapanya Dollah Sarawak (nama sebenar Mohamad Sulaiman) sejak berusia 11 tahun. Naga Tasik Chini. Racun Dunia. Roomai Noor berkahwin. Penglibatan dan Kerjaya Seni Mengimbas sejarah awalnya.seniwati filem Melayu. lalu dikurniakan cahaya mata yang dinamakan Ithnaini. Patung Chendana. Sarawak. Dollah Sarawak adalah nama besar dalam dunia bangsawan yang kemudian menjadi pelakon filem. Kuala Lumpur untuk filem Keluarga 69 bersama P. Beliau juga pernah berlakon di bawah terbitan Merdeka Studio. beliau telah berlakon lebih kurang 50 filem terbitan Malay Film production dan Cathay-Keris dan antara lakonan beliau yang paling menonjol ialah 'Hujan Panas'. Filem Hujan Panas adalah antara filem . sekarang lebih terkenal sebagai Anita Sarawak. Siput menjadi penyanyi kabaret di Singapura sebelum berpeluang berlakon dalam filem pertamanya berjudul Singapura Waktu Malam. Beliau dilahirkan di Kuching. Hujan Gerimis.

Siput adalah pelakon yang dibenci kerana keberkesanan watak jahatnya. Filem terakhir lakonan beliau ialah Layar Lara bersama Azean Irdawaty dan juga seniman dan seniwati seangkatannya seperti Aziz Sattar.yang paling digemarinya. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 3 Jun 1999 ketika berusia 78 tahun di block 9 Kempas Road singapura. Keberkesanan lakonannya dalam filem itu membuatkan beliau terus mendapat peluang berlakon watak jahat. Latifah Omar . Salmah Ibrahim dan Aziz Jaafar arahan pengarah berkaliber. Shuhaimi Baba pada tahun 1997. selain daripada Seniman Salleh Kamil. Mahmud Jun. dan jenazah beliau selamat disemadikan di Pusara Abadi di kawasan LIm chu kang Singapura. Pada zaman kegemilangan filem Melayu di Jalan Ampas. Anugerah dan pencapaian • Anugerah Artis Veteran di Festival Filem Malaysia ke-9 (FFM-9) pada tahun 1991.

6.(1964 ) Rumah Itu Dunia Aku . 4.(1960) Filem Hati Batu .(1962 ) Laila Majnun (1962) . Filem 13. Filem 14.(1966 ) Naga Tasik Chini .(1964 ) Wan Perkasa . 9.(1963 ) Chelorong Cheloreng . 5. 2. Filem 16.(1958) Selendang Delima . 10. Lanchang Kuning dan Cucu Datuk Merah Filem 1. 3. 8. 7. Filem 20.(1963 ) Cucu Datuk Merah . Filem 15.(1962 ) . Filem 18. Beliau sering digandingkan dengan seniman Nordin Ahmad antaranya seperti dalam filem Gurindam Jiwa.(1959 ) Che Mamat Parang Tumpul .(1954) Panggilan Pulau (1954) Menyerah .(1965 ) Ikan Emas . Filem 19.(1971 ) Gurindam Jiwa .Latifah Omar merupakan seniwati filem Melayu hitam-putih yang terkenal pada era 1950an hingga 1970-an.(1973 ) Putus Sudah Kasih Sayang . Filem 12.(1955) Serangan orang Minyak .(1965 ) Kalung Kenangan . Filem Merana . Filem 11.(1959) Raden Mas . Filem 17.(1966 ) Cinta Kasih Sayang .(1958) Bawang Putih Bawang Merah .

(1961) Rosnah Jasni .21.(1962 ) 22. Filem Lancang Kuning . Filem Hang Jebat . Filem Sumpitan Racun .(1961 ) 23.

Ramlee) dikenali oleh jutaan rakyat Malaysia melalui filem-filem lakonannya sebagai seorang seniwati yang cantik. Lanchang Kuning. Beliau adalah salah seorang dari 10 peserta yang dipilih. Bakat lakonannya di Cathay Keris menerusi beberapa filem lain seperti Tunang Tok Dukun. Seri Mersing.Allahyarhamah Rosnah Jasni atau lebih dikenali sebagai seniwati Roseyatimah merupakan salah seorang pelakon filem Melayu yang terkenal. Rumah Itu Duniaku. Muda Mudi semakin menyerlahkan lagi namanya. Cucu Datuk Merah. . (Roseyatimah adalah gabungan nama Rose dan Yatimah iaitu nama ibunya seniwati Neng Yatimah oleh P. Roseyatimah dilahirkan pada 17 November 1943. Jula Juli Bintang Tujuh. lemah lembut dan berbakat besar. Ramlee untuk filem Pendekar Bujang Lapok termasuk Aziz Sattar yang turut bertindak sebagai salah seorang penilai bakat. kerjaya Roseyatimah terus melambung dan beliau terus tidak menoleh ke belakang untuk bergelar anak wayang. Shamsudin. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitannya dalam dunia seni bermula dengan kejayaan dalam satu ujibakat yang diadakan oleh P. Selepas menjayakan filem komedi arahan dan lakonan P Ramlee bersama Aziz dan S.

selang tujuh bulan selepas bapanya meninggal. Beliau dibawa pulang bersama seorang jururawat dan tangki oksigen. Filem Udang Di Sebalik Batu adalah filem terakhir lakonan beliau bersama suaminya dan kemudian disusuli dengan perkahwinan mereka pada 1967. Datuk Mustafa Maarof kemudian berpindah ke Studio Merdeka di Kuala Lumpur manakala Roseyatimah pula masih lagi di Cathay Keris. Roseyatimah dibawa kembali dari hospital tiga hari sebelum beliau meninggal dunia. Selepas itu. Pada 1960. yang juga merupakan rakan baik kepada Pak Jasni (bapa kepada Roseyatimah). Roseyatimah mengucapkan selamat tinggal kepada bidang lakonan dengan alasan untuk memberikan tumpuan kepada rumah tangga selepas bergelar isteri dengan suami yang dikenalinya semenjak sejak sekitar tahun 50-an lagi iaitu seniman Mustafa Maarof (kini Datuk). barulah beliau digandingkan bersama suaminya di dalam filem Seri Mersing arahan Salleh Ghani.Namun selepas berlakon dalam filem Anak Bapak yang diarahkan P. Roseyatimah meminta sangat-sangat supaya beliau dibawa pulang ke rumah. Detik-Detik Akhir Selepas 10 hari menjalani radioterapi di hospital. Dari situlah Mustapha mengenali Roseyatimah sehinggalah mereka sama-sama berpindah ke Cathay Keris. Kematian Roseyatimah menghembuskan nafas terakhir pada 14 Disember 1987 akibat penyakit kanser . Ramlee pada 1965 di Studio Merdeka. sewaktu mempelajari seni silat di Boon Teck Road. Singapura bersama guru silat bernama Pak Awang.

Filem Lanchang Kuning 2. Cucu Datuk Merah 8. Pendekar Bujang Lapok 11. Jula Juli Bintang Tujuh 4. Anak Bapak 1.ketika berusia 44 tahun. Rumah Itu Duniaku 7. Rumah Itu Duniaku 5. Muda Mudi 10. . Seri Mersing 3. Tunang Tok Dukun 6. meninggalkan tiga orang cahaya mata iaitu Azlynna. Badang 9. Mohammed Khairuddin (meninggal dunia pada usia empat tahun) dan Mohamad Rezainuddin.

Kuswadinata. Ali Fiji. Kadarisman. Shamsuddin. Beliau menjadi pelakon pembantu dalam filem sulungnya iaitu Dayang Senandong arahan Jamil Sulong. beliau ditawarkan pula filem Sri Andalas (1966) arahan S. beliau tidak menoleh . A Go Go 67 (1967). Normah Zainal. Ibrahim Pendek dan Habsah Buang. S.Filem A Go Go 67 arahan Omar Rojik membariskan Ahmad Nesfu. muncul dalam filem ketiga. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pada tahun 1965 bermulalah sejarah pembabitannya dalam dunia filem. Azizah lahir pada tahun 1947 di Perak.Noor Azizah Noor Azizah Datuk Seri Azizul Hassan atau lebih dikenali sebagai Noor Azizah merupakan seorang pelakon di Malaysia. M Rafee.Sejak itulah. Untuk filem ini beliau ‘dinaikkan pangkat’ apabila disenaraikan sebagai pelakon utama. Aziz Jaafar. Sebaik selesai filem itu. Kemudian.

Ketika berada dalam zaman keemasannya itu. beliau berasa bertuah kerana Tunku sudi memilihnya untuk memegang watak penting bersama Sarimah. Pada tahun 1969. Masmera ialah isteri kepada seorang peniaga dan pendekar terkenal bernama Tantari (P. . bapanya yang ketika itu pegawai polis ditukarkan ke Klang. Zaiton. Kuala Lumpur iaitu sebagai Masmera dan Mastika. Ramlee. Jalan Ampas Singapura ditutup pada lewat tahun 60-an. Rahmah Rahmat dan Normadiah. Semasa di puncak kegemilangannya. Ini mencerahkan harapannya untuk meneruskan kerjaya seninya. Beliau kemudian dilamar Omar Rojik untuk muncul dalam filem arahan pertamanya di Kuala Lumpur. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (Almarhum) yang kemudian memilihnya berlakon dalam filem Raja Bersiong (1968). Berderet filem dibintanginya. Noor Azizah diberi penghormatan oleh P. Noor Azizah sering digandingkan dengan Ahmad Mahmud atau Ed Osmera selain P. secara tiba-tiba beliau menyatakan hasrat menarik diri daripada dunia filem. Beliau yang masih menetap di Johor Bahru dipujuk oleh Jaafar Abdullah supaya menetap di Kuala Lumpur. Apabila studio Malay Film Production. Ramlee kerana diberikan dua watak dalam filem Enam Jahanam keluaran Studio Merdeka. kerjaya seni Beliau seolah-olah terhenti kerana penghijrahan pelakon dan pengarah ke Kuala Lumpur. Niatnya itu dibatalkan selepas dipujuk Perdana Menteri Malaysia pertama. Turur berlakon dalam filem tersebut ialah seniman Yusof Latiff sebagai Damburi. Bagi Noor Azizah.ke belakang lagi terhadap dunia lakonan. Kebetulan. Ramlee).

Selain Enam Jahanam. Jins Shamsuddin menggandingkannya bersama P Ramlee dalam filem arahan pertamanya Di Belakang Tabir (1969). namanya semakin sepi sehinggalah tampil semula sebagai artis undangan dalam filem Soal Hati arahan Othman Hafsham pada 2000. Namun sejak sedekad lalu. P.Menerusi Studio Merdeka di Hulu Klang. Cinta & Lagu (1976) dan Pendekar (1977). selain dua filem terbitan Indonesia iaitu Jangan Kau Tangisi dan Malim Kundang selain pernah muncul dalam siri TV Australia. Sayang Anakku Sayang (1976). Noor Azizah masih mewarnai dunia filem dan drama TV. Filem Lakonan • • • • • • • • • • • Dayang Senandung (1966) Sri Andalas (1966) A Go Go 67 (1967) Raja Bersiong (1968) Di Belakang Tabir (1969) Enam Jahanam (1969) Kembang Layu (1970) Perintah Seri Paduka (1970) Doctor Rushdi (1970) Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971) Jangan Tinggal Daku (1971) . Hinggalah pada era 80-an. Noor Azizah muncul dalam banyak filem seperti Kembang Layu (1970) dan Durjana (1971). beliau pernah membintangi filem Thailand bertajuk Vendetta. Selain filem terbitan tempatan. Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971). Ramlee mengambilnya berlakon dalam filem Doctor Rushdi (1970) dan Jangan Tinggal Daku (1971). Sebelum itu. Bailey's Birds.Filem lain yang pernah dibintanginya ialah Perintah Seri Paduka (1970).

beliau menyertai Studio Merdeka . Selepas itu beliau terpilih untuk membintangi film Pontianak. Salmah dilahirkan pada 7 September 1937 di Johor Bahru. beliau memenangi Ratu Cantik yang dianjur oleh UMNO Johor Bharu. yang dihasilkan oleh Cathay Keris pada tahun 1957. Johor Bahru.• • • • • • Durjana (1971) Si Tanggang (1975) .ditemukan dengan bintang filem utama Indonesia. Selepas kontraknya dengan Cathay Keris tamat pada 1960. Ketika berusia 17 tahun. Salmah Binti Lagio dilahirkan di Jalan Ibrahim. Ratno Timoer dan Rano Karno Sayang Anakku Sayang (1976) Cinta & Lagu (1976) Pendekar (1977) Soal Hati (2000) Salmah Ahmad Salmah Binti Lagio atau lebih dikenali sebagai Salmah Ahmad merupakan salah seorang bintang filem yang terkenal 1950-an dan 1960-an.

Ibu Ayam. Filem terakhir beliau adalah "Tun Mandan" arahan Salleh Ghani pada 1964. Selangor yang baru sahaja dibuka. Anak Manja” dan lain-lain". Siti Payung. Filem pertama beliau bersama Studio Merdeka adalah "Tun Teja" yang diarah oleh L.yang bertempat di Hulu Kelang. dan diikuti dengan "Keris Sempena Riau. Selendang Merah. . Krishnan. Pencapaian • Artis Veteran dalam Festival Filem Malaysia yang ke-20 di Pulau Pinang pada 4 Ogos 2007. Filem lakonan • • • • • Jula Juli Bintang Tiga (1959) Sumpahan Pontianak (1958) Dendam Pontianak Sumpah Pontianak Rasa Sayang Eh (1959). sebelum bersara dari dunia lakonan.

Sumatera. Penglibatan dan Kerjaya Seni Ketika bekerja sebagai pelayan di kedai kopi dan penari joget di Kelab Happy World. Rosnani Jamil dilahirkan di Kampung Sungai Geringiang. Padang. Keluarganya melarikan diri ke Singapura ketika Perang Dunia II meletus. pengarah . Dilahirkan pada 20 Januari 1936.Rosnani Jamil Datin Hjh Rosnani Jamil merupakan seorang pelakon dan pengarah filem Melayu.

Di sini. Hulu Klang. Filem lakonan • Lembing Awang Pulang Ke Dayang . Kuala Lumpur pada 1967. selain meminjamkan suaranya pada filem dan drama terbitan Jepun serta Hong Kong. Rosnani masih sempat mencuri masa untuk belajar bahasa Inggeris bersama rakannya. Atas inisiatifnya sendiri. Rosnani tidak pernah mempersia-siakan ilmu filem yang diperturunkan suaminya itu. Perkahwinan Membina rumah tangga dengan Jamil Sulong. beliau berjaya menubuhkan syarikat sendiri. Langkah pertama Rosnani itu jelas membuahkan hasil apabila Mawar Merah diiktiraf juri dalam Festival Filem Malaysia (FFM) menerusi beberapa kategori lakonan dan teknikal. beliau meneruskan kerjaya lakonannya bersama Merdeka Studio. penyanyi veteran Nona Asiah. Krishnan yang melihatnya telah menawarkan peluang berlakon. Apabila tiba zaman gerhana Studio Jalan Ampas. Rosnani muncul buat kali pertamanya dalam filem Lupa Daratan bersama Allahyarham Omar Rojik pada 1952. Rosnani terus laris dalam filem klasik terbitan Shaw Brothers dan Cathay Keris. Walaupun sibuk berlakon.L. RJ Filem dan menerbit serta mengarahkan filem Mawar Merah lakonan Raja Ema dan Allahyarham Mustaffa Noor. Sejak itu. Rosnani pernah melanjutkan pengajian dalam bidang perfileman di London pada 1970 selama dua tahun. pada 12 November 1953. Rosnani sekeluarga berhijrah ke Setapak. Pada 1985.

Filem .• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Bicara Hati Cheritera Cinta Rosevilla Amok Azizah The Legend Sumpahan Mahsuri Antara Dua Hati Suara Kekasih Jasmin Kancha Permata Nasib Si Labu Labi Lubalang Daik Hang Jebat Sri Mersing Lela Manja (1960) Masyarakat Pincang Anakku Sazali Kasih Menumpang Air Mata Miskin Sedarah Filem arahan • • • • • Mawar Merah Antara Dua Hati Memori Amelia Bicara Hati Anugerah dan Pencapaian • Pelakon Wanita Terbaik Festival Malaysia 1984 menerusi filem Jasmin.

Maria Menado Datuk Maria Menado (nama asal beliau Liesbet Dotulong) dilahirkan pada 2 Februari 1932. merupakan seorang bintang filem Melayu yang termasyhur antara 1957 dan 1963. Maria Menado berhijrah ke Singapura dan memeluk Islam ketika berusia 19 tahun dan berkahwin dengan promoter .

Sewaktu Maria berumur 17 tahun. seorang gadis Belanda yang telah diambil sebagai anak angkat oleh sebuah keluarga beragama Islam dan diberikan nama "Natrah" telah dikahwinkan oleh ibu bapa angkatnya pada tahun 1950 sewaktu .tinju dan juga penulis skrip. perjalanan pada 1950 membawa Maria ke Singapura. beliau digelarkan "Wanita Terjelita Malaya" oleh Times Magazine serta "Wanita Berpakaian Paling Menarik di dalam Asia Tenggara" oleh United Press International. Minahasa. kejelitaannya menyebabkan beliau menerima tawaran untuk menayangkan baju kebaya di Singapura. pertempuran antara pihak Belanda dengan pejuang-pejuang nasionalis memaksakan mereka berpindah ke Jakarta. A Razak Sheikh Ahmad. sebuah pertubuhan berita. Ipoh. yang merupakan filem seram tempatan yang sulung. Bagaimanapun. Kehidupan awal Dilahirkan di Tonsea. Manado. Sewaktu di Malaya dan Singapura. Peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak". Sulawesi Utara. Maria dihantar ke Makassar (Ujung Padang) untuk tinggal dengan ibu bapa saudaranya apabila ibu bapanya meninggal dunia sewaktu beliau berumur tujuh tahun. Pada tahun itu. dan Pulau Pinang. memberikannya kemasyhuran dalam dunia filem tempatan pada tahun 1957. Diiringi oleh ibu bapa saudaranya. Kuala Lumpur. rusuhan Maria Hertogh berlaku. Maria Hertogh. dan kemudiannya di Malaya.

Shaw Brothers menawarkan Maria peranan sebagai seniwati utama di samping P. Keputusan kes ini mengakibatkan rusuhan perkauman di Singapura yang berlangsung selama dua hari. "Pontianak" ialah filem seram Melayu yang pertama. Bagaimanapun. Maria mengikut kes ini dengan penuh minat dan juga memperoleh nama samaran "Maria". A. Skrip untuk filem ini merupakan hasil kerjasama dengan bekas suaminya. adalah peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak" yang memberikan Maria kemasyhuran pada tahun 1957. Mahkamah Agung membatalkan perkahwinan itu kerana Maria tidak cukup umur dan memutuskan bahawa Natrah dikembalikan kepada ibu kandungnya yang kemudian membawanya balik ke negeri Belanda. Maria membekalkan cerita-cerita puntianak yang pernah didengarnya sewaktu di Indonesia dan mereka menjalinkan plot filem itu bersama-sama. kerjayanya sebagai pelakon filem bermula pada tahun 1951. Maria juga diperlu . Kerjaya filem Selepas gambar-gambar Maria muncul di surat khabar dan majalah sebagai peragawati fesyen. Razak Sheikh Mohamed. Ramlee dalam filem "Penghidupan". Kawankawannya kemudian menggelarkannya sebagai "Maria dari Menado" (tempat lahirnya) dan nama itu telah menjadi kekal.berumur 13. Perubahannya daripada seorang wanita yang jelita menjadi seorang yang bongkok dan kemudian sebagai puntianak menelan masa berjam-jam untuk hiasan.

Bagaimanapun. tiadanya grafik komputer pada waktu itu untuk membuat pembetulan. Ini adalah suatu pencapaian yang utama. Maria kemudian melakon dalam dua susulan yang berikut iaitu Dendam Pontianak (1957) dan Sumpah Pontianak (1958). filem itu mencapai tahap yang cukup realistik sebagaimana yang dapat diperlihatkan daripada laporan tentang beberapa orang yang pengsan selepas menonton babakbabak yang mengejutkan. Tayangannya di pawagam Cathay berlangsung selama 12 hari. Penglibatannya sebagai produser bukan sahaja membanggakan malah beliau telah memainkan peranan sebagai penerbit dan pelakon sekali gus yang jarang-jarang dapat dilakukan oleh seorang penerbit. Maria Menado Production (M. Tiga filem lain yang diterbitkan oleh syarikatnya ialah Darahku. Beliau merupakan penerbit filem wanita Melayu yang pertama. dan kesemuanya perlu dibuat secara manual. Berbeza dengan masa sekarang. Maria sendiri memegang watak utama sebagai Siti Zubaidah. Maria berlakon lebih 20 filem termasuk filem terbitan produksinya sendiri. . Bunga Tanjung dan Pontianak Kembali. Filem tersebut menjalani penggambaran di Singapura dan Mumbai. khususnya kerana filem Melayu tidak pernah ditayangkan di pawagam Cathay.bersandar tanpa bergerak supaya penggambaran perubahan itu dapat dibuat sedikit demi sedikit. Dalam jangka masa 12 tahun. M Production) melalui filem Siti Zubaidah pada 1961. Sewaktu di puncak kemasyhuran . beliau diberi peranan sebagai watak jahat di samping Shammi Kaopor dalam filem Hindi yang bertajuk "Singapore".

Tidaklah diketahui mengapa Ho tidak berjumpa Maria atau muzium-muzium negeri untuk menyumbangkan . Selepas pertimbangan yang mendalam. pemilik Cathay Keris tersangkut dengan filem-filem Maria. filem-filem yang dilakonnya telah dibuang ke dalam sebuah lombong yang tidak digunakan lagi. supaya filem-filemnya dibenarkan ditayangkan semula. Selepas kemangkatan Sultan Pahang. Majlis Diraja Istana Pahang memerintah bahawa oleh sebab Maria merupakan permaisuri Sultan. Oleh sebab filem-filem itu amat memakan ruang hawa dingin di dalam rumah Ho. Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin melamarnya. dia kemudian terpaksa membuangnya kerana filem-filem itu telah menjadi suatu sumber pergaduhan dengan isterinya. Perkahwinan itu bukan sahaja menamatkan kerjaya filemnya tetapi juga menyebabkan filemfilemnya tidak boleh lagi ditayangkan di pawagam atau televisyen. Baginda memberikan kebenaran.Perkahwinan dengan Sultan Pahang Untuk perayaan-perayaan yang istimewa. khususnya sewaktu hari keputeraan Sultan. filemnya turut tidak ditayangkan di seluruh negara. Bagaimanapun. Maria berpindah dari Pekan ke Kuala Lumpur. Maria serta seniwati yang lain akan dijemput ke istana Pahang untuk mempersembahkan pertunjukan. Pada salah satu daripada lawatan ini. akan tetapi pada waktu itu. Maria berkahwin pada tahun 1963 sewaktu berumur 30. Sultan Pahang kini yang mengetuai Majlis Diraja Istana Pahang. Sewaktu itu. Dengan itu. tayangan filem-filemnya tidak dibenarkan di dalam negeri Pahang. beliau memohon kepada Sultan Ahmad Shah. Ho Ah Loke.

1951) Terbitan Cathay-Keris • • • • • • • • • Selendang Delima Pontianak Dendam Pontianak Matahari Penghidupan Raja Bersiong Selendang Delima Sultan Mahmud Mangkat Dijulang Tun Fatimah Terbitan Maria Menado Production • • • • Siti Zubaidah Darahku Bunga Tanjung Pontianak Kembali . Senarai filem Filem-filem yang dilakonkan oleh Maria adalah seperti berikut: Terbitan Malay Film Production • Penghidupan (Arahan L. kerugian yang tidak ternilai untuk sejarah filem Malaysia. Krishnan. Kehilangan filem-filem tersebut merupakan suatu kerugian yang amat besar.filem-filem itu. Maria berhasrat untuk menerbit dan mengarah versi baru filem "Pontianak" sebagai gantian supaya dapat meninggalkan tanda pencapaiannya — kali ini dalam filem berwarna. Kini.

Keluarga Anaknya penyanyi terkenal Singapura Rahimah Rahim. Kakaknya primadona filem Melayu.Mariam Baharum Mariam Baharum (1935–Ogos 2010) atau 'Mariam Tahi Lalat' merupakan seniwati filem Melayu tahun 1950-an khususnya di Studio Malay Films Production. Jalan Ampas. Singapura. Pelakon Fauziah Ahmad Daud adalah anak saudaranya. . dan ibu kepada pelakon cilik filem "Batu Belah Batu Bertangkup" Bat Latiff. Datin Saadiah iaitu isteri kepada pelakon Datuk Ahmad Daud. Beliau berkahwin dua kali dan mempunyai enam anak termasuk Bat Latif.

Filem Beliau pernah berlakon bersama seniman agung P. "Dewi Murni" (1950). jam 5. pelawak S. Hasilnya beliau memenangi gelaran 'Bintang Pujaan Wanita Malaya Kedua' oleh Filem Raya Magazine pada 1953. "Kembar" (1950). Beliau seangkatan dengan Kasma Booty. Shamsuddin dan Datuk Aziz Sattar. "Kipas Hikmat" (1955). Meninggal dunia Pada 7 Ogos 2010. Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Pusara Abadi di kawasan Choa Chu Kang. "Abu Hassan Penchuri" (1955) dan "Antara Dua Darjat" (1960). Filem lakonan beliau ialah "Aloha" (1950). Singapura. Osman Gumanti. Ramlee dalam filem "Anjuran Nasib" arahan BS Rajhans pada 1952. .50 pagi Mariam meninggal dunia di kondominiumnya di Yishun. "Aladdin" (1952). Beliau juga pernah dicalonkan untuk Anugerah Pelakon Veteran Wanita pada Festival Filem Malaysia (FFM) ke-15 pada 2001 dan FFM ke22 di Kota Kinabalu 2009. Datuk Mustapa Maarof.

Beliau dilahirkan di Lorong Engku Aman.Daerah Geylang Serai Singapura pada 10 September 1940. . Beliau adalah anak kepada seniwati Habsah Buang.Hashimah Yon Hashimah Binti Mohd Leon atau lebih dikenali sebagai Hashimah Yon merupakan seorang pelakon dan penyanyi Melayu era 60-an / 70-an yang sering mendendangkan lagu-lagu di radio Singapura.

(1958 Pelakon utama) 7.Antara filem lakonannya ialah Pancha Delima.(1961 Pelakon utama) 4. dalam tahun awal 1998 beliau pernah tinggal di blk 12 Kempas Road (Singapura) dan berjiran dengan Siput Sarawak yg tinggal di blk 9 sehingga nafas terakhirnya.(1956 Pelakon utama) 10. Filem Penarik Beca .(1961 Pelakon tambahan) 3. Filem Anakku Sazali .(1960 Pelakon utama) 5. Filem Seniman Bujang Lapok . Filem Anak Pontianak 13.(1959 Pelakon utama) 6. Filem Sumpah Wanita 12. Filem Pancha Delima . Filem Megat Terawis .dan Hashimah Yon berpindah kerana Estate Kempas Road akan dirobohkan dalam lewat tahun 2000.(1957 Pelakon utama) 9. Filem Kaseh Sayang . Anugerah • Menerima pencalonan kategori Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke 12 menerusi filem Black Widow Wajah Ayu. Filem Gergasi .(1957 Pelakon utama) 8. Anakku Sazali dan Nujum Pak Belalang. Hashimah merupakan calon tertua yang . Filem Manusia 1. Filem Nujum Pak Belalang . Filem Sri Tanjung .(1955 Pelakon tambahan) 11. Lagu-lagu • Lagu Membawa Berita Filem lakonan Filem Black Widow .(1994 Pelakon utama) 2.

adalah seorang seniwati filem Melayu yang berbakat pada era 1950-an hingga 1960-an.pernah dicalonkan untuk kategori tersebut hingga kini. Roseyatimah dan Sarimah. Filem Hang Tuah (1955) telah berjaya melonjakkan nama beliau di persada perfileman . Beliau adalah heroin filem seangkatan dengan Hashimah Yon. Zaiton Abdullah Zaiton Abdullah (lebih dikenali sebagai Zaiton).

Filem • • • • Raja Bersiong (1968) Aksi Kuching(1966) Kacha Permata (1966) Budi Dan Dosa (1963) . beliau seperti tenggelam dalam dunia perfileman Melayu apabila sekumpulan pelakon Melayu yang diketuai oleh P. Sejak 1970-an Zaiton mula bersara dari bidang lakonan dan hanya membuat kemunculan istimewa di majlis-majlis keraian artisartis veteran. Namanya menjadi sebutan ramai dan wajah Zaiton sering menghiasi akhbar dan majalah pada zaman itu. Zaiton membuat kemunculan semula menerusi filem Kacha Permata dan Aksi Kucing pada tahun 1966 dan cemerlang menerusi filem blockbuster era 60-an iaitu Raja Bersiong pada tahun 1968. Beliau diakui sebagai salah seorang primadona filem terunggul era 1950-an dan 60-an dengan kecantikan semula jadi yang seiring dengan bakat biarpun hanya 10 tahun bergiat aktif di dalam industri perfileman. Satu perkara yang menarik ialah pada September 1958.Melayu. Tetapi. Menerusi filem tersebut beliau telah memenangi anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik ke 3 pada 1957. Beliau diberi peluang memperkenalkan budaya Melayu kepada masyarakat dunia pada masa itu. beliau menjadi satu-satunya artis Melayu yang dipilih mewakili Malaysia dan Singapura ke Pacific Festival yang berlangsung di San Francisco. California. Ramlee berpindah ke Kuala Lumpur dari Singapura pada lewat 1960-an.

Jibeng.Che Ainon Janda Muda S.Mengapa-lah Hidup-ku . Antara lagu yang terkandung di dalamnya adalah:• • • • S. Jibeng & Zaiton Abdullah .Janji Palsu Zaiton Abdullah . Jibeng dengan judul EP TRC1066. Jibengs . Jibeng Zaiton Abdullah pernah merakamkan piring hitam bersama penyanyi S.Azam dan Azab-ku S.• • • • • • • • • • • • Gerhana (1962) Ibu Mertuaku (1962) Seniman Bujang Lapok (1961) Ali Baba Bujang Lapok (1960) Lela Manja (1960) Batu Belah Batu Bertangkup (1959) Bujang Lapok (1957) Anakku Sazali (1956) Hang Tuah (1955) Kipas Hikmat (1955) Abu Hassan Penchuri (1955) Jubah Hitam (1955) Album Album EP TRC1066 rakaman Zaiton Abdullah bersama penyanyi S.

Dilla . Anaknya juga pelakon iaitu Faizal Hussein.Mahyon Ismail Mahyon Ismail atau 'Mayayun Ismail' merupakan seniwati veteran di Malaysia. Beliau merupakan isteri pelakon Hussein Abu Hassan.

1975 : Bunga Padi Berdaun Lalang .[1] Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Ibu Kota. Usinya 69 tahun.beliau meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri selepas sesak nafas. 2000 : Syukur 21 .(Pelakon Utama) 7.(Pelakon Pembantu) Meninggal dunia Pada 21 Mei 2011.(Pelakon Pembantu) 6. 1979 : Tiada Esok Bagimu .(Pelakon Pembantu) 3. Filem Antara filem lakonan beliau ialah : 1. 1986 : Pagar-Pagar Cinta .Hussein merupakan penulis skrip dan drama. 2002 : Cinta 200 Ela . 1986 : Gila-Gila Remaja . Kasmah Binti Abdullah .(Pelakon Pembantu) 5. 1966 : Nasib Do Re Mi .(Pelakon Pembantu) 4. Setapak.(Pelakon Tambahan) 2. Fairuz Hussein merupakan penyanyi R&B.

.meninggal 1 Jun 2007) merupakan salah seorang seniwati dan primadona filem Melayu era 40-an. Sama seperti P. filem Sejoli. S. dan mendapat kerja sebagai pelakon bangsawan di Pulau Pinang dan Singapura. Nur Asmara. Ramlee. Keris Sempena Riau. Kesempitan hidup mendorong Kasma untuk berdikari dan sejak belasan tahun lagi. Dewi Murni. Medan. Tangkap Basah. Juwita. filem Juwita dan filem Damaq. Siti Payung. Sejoli. Penglibatan dan Kerjaya Seni Sebelum bergelar bintang filem. Rajhans dan menjadi pelakon di Malay Film Productions. Rachun Dunia. Kasma Booty dilahirkan di Kisaran. Kasma Booty telah diuji bakat oleh B.Kasmah Binti Abdullah atau lebih dikenali sebagai Kasma Booty (lahir 1932 . Ratapan Ibu. Anak Manja dan Ragam P. beliau berhadapan dengan kontroversi terhadap pengurusan Shaw Brothers sehingga berlarutan ke mahkamah. 50-an dan sehinggalah ke penghujung 60-an. Filem pertama yang dibintanginya ialah filem Chempaka (1947). Indonesia berdarah kacukan Belanda dan Jawa berasal dari keluarga seni. Bakti. Selendang Merah. Mahsuri. diikuti filem Pisau Berachun. Kasma telah membawa diri merantau ke Malaysia. Manusia. Kasma memulakan kerjaya lakonan di usia muda disebabkan kesempitan hidup iaitu seawal umur 14 tahun. Ramlee. waktu itu Malaya. Pada tahun 1952 pula. Kasma terlebih dahulu bergiat sebagai pelakon teater tradisional bangsawan dengan kumpulan Rayuan Asmara di Medan pada usia belasan tahun.Ramlee dalam filem Bakti. Kasma pernah menjadi pasangan kepada P.

Tidak hairanlah mengapa beliau turut dihormati seniman dan seniwati seperjuangannya pada zaman itu. Namun setelah membintangi hampir 20 buah filem Kasma bertekad meninggalkan dunia seni pada tahun 1992. beliau mempunyai segala aura dan karisma yang diperlukan sebagai seorang Primadona Melayu pada zaman meledaknya filem Melayu klasik di Jalan Ampas. Tidak hanya memiliki rupa paras yang jelita. . Antaranya filem Keris Sempena Riau.Namun. beliau banyak menghadapi masalah kesihatan dan banyak menghabiskan masa menumpukan perhatian terhadap ibadahnya dan duduk bersama anakanak dan cucunya di kediamannya di Klang Gate. tidak terkecuali Seniman Agung. Pada era akhir pembabitannya dalam lakonan. Siti Payong. Tangkap Basah. Kasma berlakon filem Mahsuri terbitan Cathay Keris. Hulu Klang. demi mempertahankan prinsip dan maruah beliau membuat keputusan menarik diri daripada membintangi filem Antara Senyum Dan Tangis. Anak Manja (Salleh Ghani) dan Ragam P Ramlee (P Ramlee). Di usia tuanya. Pada tahun 1958. Singapura satu ketika dulu. Kasma banyak berlakon dalam filem terbitan Studio Merdeka di Hulu Klang. Di zaman kegemilangannya juga beliau pernah mendapat jolokan sebagai Elizabeth Taylor Malaya dan Ratu Filem Melayu kerana kejelitaan paras wajahnya. Tan Sri P Ramlee sendiri. Selindang Merah. atas permintaan Almarhum Tunku Abdul Rahman. Krishnan). Ratapan Ibu (L.

Mahsuri Pisau Berachun (1948) Chempaka (1947) Anugerah dan Pencapaian • • Anugerah Merak Kayangan bagi Pelakon Wanita Veteran di Festival Filem Malaysia ke-7 (1987) di Melaka. Filem Antara filem lakonan beliau ialah :1. Ramlee (1964) . jam 2 pagi di Hospital Ampang ketika berusia 75 tahun selepas sekian lama menghidap komplikasi paru-paru berair.. Anugerah Khas Juri di Pesta Filem Asia Pasifik ke-35 di Kuching pada 1990. Ragam P. . 4. 1 Jun 2007... 5. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada hari Jumaat.Perkahwinan Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan dengan Jacob Booty dan dikurniakan lima orang anak.segment Damaq Sejoli (1951) Mahsuri (1958) . Selangor pada hari yang sama. 2. 3. Jenazah beliau selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Klang Gate. Nama kelima-lima anak beliau diambil bersempena dengan judul filem yang pernah dilakonkannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful