Saadiah

Satya Baharom atau lebih dikenali sebagai Saadiah merupakan salah seorang bintang dan pengarah filem yang terkenal 1950-an dan 1960an. Saadiah dilahirkan di Tanjung Katong, Singapura pada 10 Ogos 1937. Beliau merupakan seorang primadona filem Melayu yang sering bergandingan dengan P. Ramlee. Saadiah melibatkan diri dalam dunia perfileman setelah selalu berulang alik ke Studio Jalan Ampas untuk menemani kakaknya, Mariam Baharom (Mariam Tahi Lalat). Namun satu hari, beliau ditawarkan peluang berlakon oleh pengarah B S Rajhans untuk membintangi watak kecil dalam filem Rachun Dunia lakonan Osman Gumanti, Kasma Booty dan P Ramlee. Saadiah lebih gemar membawakan watak wanita yang menanggung derita dan menolak watak sebagai wanita curang. Antara filem yang pernah dilakonkan bersamasama P. Ramlee ialah Juwita, Anjoran Nasib, Sedarah, Penarek Becha, Hang Tuah, Semerah

Padi, Sarjan Hassan, Antara Dua Darjat.

Musang

Berjanggut

dan

Filem terakhir lakonan beliau adalah Matinya Seorang Patriot arahan Datuk Rahim Razali pada 1984 bersama Eman Manan, Noor Kumalasari, Yusof Wahab dan Zulkifli Zain. Selepas itu, kesihatan beliau tidak begitu mengizinkan untuk terus berlakon, justeru beliau lebih banyak menguruskan keluarganya. Beliau telah berkahwin dengan Datuk Ahmad Daud dan juga ibu kepada Fauziah Ahmad Daud. Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 26 Februari 2005 kerana menghidap penyakit kencing manis. Filem Rachun Dunia 2. Juwita 3. Anjoran Nasib 4. Sedarah 5. Penarek Becha 6. Hang Tuah 7. Semerah Padi 8. Sarjan Hassan 9. Musang Berjanggut 10. Antara Dua Darjat 11. Dandan Setia 12. Nora Zain - Ejen Wanita 001 13. Melanchong Ke Tokyo 14. Indera Bangsawan 15. Anak Buloh Betong 16. Dupa Chendana 17. Sial Wanita 18. Ibulah Shorga 19. Ceritaku Ceritamu
1.

20. Permintaan

Terakhir 21. Matinya Seorang Patriot 22. Yatim Piatu Filem arahan

filem Ceritaku Ceritamu (1979)

Anugerah dan Pencapaian

Anugerah Seniwati Veteran di Festival Filem Malaysia ke-12 pada tahun 1995.

Fakta Menarik

Seniwati Melayu Pertama membawa watak ejen perisik dalam Nora Zain - Ejen Wanita 001 yang menjalani penggambaran di Hong Kong pada 1966. Sebelum itu beliau berpeluang menjalani penggambaran di Jepun dalam filem Melancong Ke Tokyo (1965). Muncul sebagai Pengarah Filem Wanita Melayu Pertama melalui filem Ceritaku Ceritamu (1979).

Neng Yatimah

Yatimah Ahmad atau lebih dikenali sebagai Neng Yatimah merupakan seorang seniwati filem Melayu tahun 1950-an dan 1960-an yang terkenal. Beliau terkenal dengan peranan sebagai seorang pelakon air mata. Anak Neng Yatimah, Rosnah Jasni, turut mengikut jejak beliau dan terbabit dalam bidang seni menerusi filem Pendekar Bujang Lapok pada 1959 dan diberikan nama komersial Roseyatimah. Kehidupan Awal Dalam satu temuramah dengan sebuah akhbar Singapura, Neng Yatimah memberitahu bahawa tentang cita-cita asal beliau adalah sebagai seorang guru, tetapi ayahnya hanya membenarkan beliau bersekolah setakat darjah

Semasa perperangan Jepun. Krishnan. R. dibabit dengan rasa kagumnya kepada lakonan primadona Siput Sarawak yang pada zamannya dianggap mempunyai pengaruh besar. beliau meluahkan perasaannya bahawa dirinya tidak secantik pelakon lain. Kehadirannya disedari A. Sebelum berlakon. Tompel yang kemudian mempelawanya untuk berlakon. lantas cita-citanya dipendam begitu saja. tetapi tidak begitu disenangi oleh bapanya. Singapura. Mak Neng berjaya melepasi ujian itu lalu ditawarkan berlakon dalam filem Takdir Ilahi dengan memegang watak utama. Peristiwa dan keberanian yang ditunjukkan oleh Jasni melembutkan hati bapa Yatimah dan membenarkan Yatimah mendirikan rumahtangga ketika berusia 14 tahun. Yatimah berkunjung ke Studio Malay Film Production untuk melihat Siput Sarawak berlakon. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitan Yatimah Ahmad kedalam bidang seni berlaku secara tidak sengaja. Neng Yatimah mula terjun dalam bidang lakunan ketika berusia 19 tahun. Ketika itu.lima di Sekolah Perempuan Melayu Rochore. beliau menerima pelawaan menjalani uji bakat di depan pengarah L. Selepas diizinkan suaminya. Yatimah nyaris menjadi mangsa kekejaman Jepun tetapi telah diselamatkan oleh Jasni Ahmad. . Yatimah kemudiannya rapat dengan penyanyi Jasni Ahmad.

Ramlee sendiri. di mana almarhum Tunku menghantar wakilnya ke studio itu untuk berbincang dengan pengurusan studio itu dan P. . Ramlee dan digunakan sebagai dialog dalam salah satu filem arahannya. Tapi manis mesti ada telah didengari oleh P. Kadarisman. Ini turut dialami oleh beberapa orang pelakon lain seperti S. Ramlee Erti Yang Sakti". Oleh kerana tidak berpuas hati. Ramlee memberikan nama Neng Yatimah kepadanya bagi menggantikan gelaran buntat sebelumnya. Mogok Dalam buku "P. Neng Yatimah berhenti sendiri dari Shaw's MFP Studio dan berhijrah ke Cathay Keris. Manakala Musalmah menyertai Studio Merdeka yang baru ditubuhkan di Kuala Lumpur. Ramlee meminta bantuan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj campur tangan. Perbincangan itu berjaya dan semua artis yang dibuang kerja itu diambil semula. Sebagai Presiden Persatuan Artis Se-Malaya (PERSAMA). P. diceritakan Neng Yatimah pada 29 Disember 1959 menerima notis untuk menamatkan perkhidmatannya dari Shaw's MFP Studio secara mengejut. sebelum bersara terus dari dunia seni.Jawapan pengarah L. Hassan Sahab. Krishnan Cantik tak apa. Musalmah dan S. nama itu tenggelam apabila seniman agung P. tak cantik pun tak apa. Tidak lama selepas itu. dia telah mengemukakan perkara ini kepada pihak PERSAMA dan hal itu berpanjangan sehingga berlaku mogok di studio itu pada tahun 1960. Walaupun nama sebenarnya adalah Yatimah Ahmad.

Filem Lakonan Diantara filem lakonan Yatimah Ahmad adalah:• • • • • • • • • • • • • • • • • Takdir Ilahi Nilam (1949) Patah Hati Ibu Gadis Peladang Siapa Salah Batu Belah Batu Bertangkup * Filem terakhir Neng di Jalan Ampas Jiran Sekampung * Cathay Keris Lela Satria * Cathay Keris Laila Majnun * Cathay Keris Air Mata Duyung * Cathay Keris Seri Mersing * Cathay Keris Bapa Saya Masyarakat Pincang Seri Mersing Racun Dunia Mama Oh Mama * Filem terakhir lakonannya Pencapaian • • Pingat Ahli Mangku Negara (AMN) Anugerah Pelakon Veteran di Festival Filem Malaysia ke-13 (1997) Sampingan • • Neng Yatimah pernah merakamkan rekod lagu Asmara Terkenang (Pathe PTH 29) dangan menggunakan nama Neng Buntat. Sebagai ahli SENIMAN Neng Yatimah juga menggunakan nama Buntat Binte Ahmad (ahli no. . 1935).

Ramlah binti Mohamad Sulaiman bt Siput Sarawak atau nama sebenarnya Ramlah Mohamad Sulaiman merupakan seorang .

Beliau dilahirkan di Kuching. Roomai Noor pada 1948. Beliau berlakon kali pertama dalam filem arahan B. Dollah Sarawak adalah nama besar dalam dunia bangsawan yang kemudian menjadi pelakon filem. lalu dikurniakan cahaya mata yang dinamakan Ithnaini. Beliau merupakan seorang yang buta huruf tetapi mampu menghafal semua skripnya yang dibacakan oleh orang lain.S. Siput mula berlakon bangsawan Siput Kuyung bersama bapanya Dollah Sarawak (nama sebenar Mohamad Sulaiman) sejak berusia 11 tahun. Cinta bersama Allahyarham S. Beliau juga pernah berlakon di bawah terbitan Merdeka Studio. Jiran Sekampung' dan 'Mangsa'.Ramlee. Rajhans. Filem Hujan Panas adalah antara filem . Sepanjang kerjayanya. sekarang lebih terkenal sebagai Anita Sarawak. Naga Tasik Chini. Kuala Lumpur untuk filem Keluarga 69 bersama P.seniwati filem Melayu. Roomai Noor berkahwin. Hujan Gerimis. Korban Fitnah. Penglibatan dan Kerjaya Seni Mengimbas sejarah awalnya. Selepas Perang Dunia Kedua. Racun Dunia. Patung Chendana. Sarawak. Filem Cinta memberi makna kerana selepas itu beliau dan S. Siput menjadi penyanyi kabaret di Singapura sebelum berpeluang berlakon dalam filem pertamanya berjudul Singapura Waktu Malam. beliau telah berlakon lebih kurang 50 filem terbitan Malay Film production dan Cathay-Keris dan antara lakonan beliau yang paling menonjol ialah 'Hujan Panas'. "Muda Mudi".

selain daripada Seniman Salleh Kamil. Filem terakhir lakonan beliau ialah Layar Lara bersama Azean Irdawaty dan juga seniman dan seniwati seangkatannya seperti Aziz Sattar. Shuhaimi Baba pada tahun 1997. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 3 Jun 1999 ketika berusia 78 tahun di block 9 Kempas Road singapura. Latifah Omar . Siput adalah pelakon yang dibenci kerana keberkesanan watak jahatnya. Salmah Ibrahim dan Aziz Jaafar arahan pengarah berkaliber. Keberkesanan lakonannya dalam filem itu membuatkan beliau terus mendapat peluang berlakon watak jahat. dan jenazah beliau selamat disemadikan di Pusara Abadi di kawasan LIm chu kang Singapura.yang paling digemarinya. Anugerah dan pencapaian • Anugerah Artis Veteran di Festival Filem Malaysia ke-9 (FFM-9) pada tahun 1991. Mahmud Jun. Pada zaman kegemilangan filem Melayu di Jalan Ampas.

Filem 15. Filem 16.(1965 ) Kalung Kenangan . Lanchang Kuning dan Cucu Datuk Merah Filem 1. 8.(1963 ) Cucu Datuk Merah .(1962 ) Laila Majnun (1962) .(1966 ) Naga Tasik Chini .(1960) Filem Hati Batu .(1962 ) . 5. Filem 11. 7. Filem 12. Filem 17.(1959 ) Che Mamat Parang Tumpul . Beliau sering digandingkan dengan seniman Nordin Ahmad antaranya seperti dalam filem Gurindam Jiwa. Filem Merana . Filem 14. 10.(1958) Bawang Putih Bawang Merah . 6. Filem 13. Filem 19.(1964 ) Rumah Itu Dunia Aku .(1963 ) Chelorong Cheloreng .(1971 ) Gurindam Jiwa .(1973 ) Putus Sudah Kasih Sayang .Latifah Omar merupakan seniwati filem Melayu hitam-putih yang terkenal pada era 1950an hingga 1970-an.(1964 ) Wan Perkasa . 2.(1955) Serangan orang Minyak . Filem 20.(1954) Panggilan Pulau (1954) Menyerah .(1965 ) Ikan Emas . 4. 9. 3. Filem 18.(1958) Selendang Delima .(1966 ) Cinta Kasih Sayang .(1959) Raden Mas .

(1962 ) 22.21. Filem Sumpitan Racun .(1961 ) 23.(1961) Rosnah Jasni . Filem Lancang Kuning . Filem Hang Jebat .

Roseyatimah dilahirkan pada 17 November 1943. Jula Juli Bintang Tujuh. . Rumah Itu Duniaku. Selepas menjayakan filem komedi arahan dan lakonan P Ramlee bersama Aziz dan S. Lanchang Kuning. (Roseyatimah adalah gabungan nama Rose dan Yatimah iaitu nama ibunya seniwati Neng Yatimah oleh P. Ramlee) dikenali oleh jutaan rakyat Malaysia melalui filem-filem lakonannya sebagai seorang seniwati yang cantik. Shamsudin. Bakat lakonannya di Cathay Keris menerusi beberapa filem lain seperti Tunang Tok Dukun. lemah lembut dan berbakat besar. Seri Mersing. Cucu Datuk Merah. Muda Mudi semakin menyerlahkan lagi namanya. kerjaya Roseyatimah terus melambung dan beliau terus tidak menoleh ke belakang untuk bergelar anak wayang. Beliau adalah salah seorang dari 10 peserta yang dipilih.Allahyarhamah Rosnah Jasni atau lebih dikenali sebagai seniwati Roseyatimah merupakan salah seorang pelakon filem Melayu yang terkenal. Ramlee untuk filem Pendekar Bujang Lapok termasuk Aziz Sattar yang turut bertindak sebagai salah seorang penilai bakat. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitannya dalam dunia seni bermula dengan kejayaan dalam satu ujibakat yang diadakan oleh P.

Ramlee pada 1965 di Studio Merdeka. Dari situlah Mustapha mengenali Roseyatimah sehinggalah mereka sama-sama berpindah ke Cathay Keris. Roseyatimah meminta sangat-sangat supaya beliau dibawa pulang ke rumah. Roseyatimah mengucapkan selamat tinggal kepada bidang lakonan dengan alasan untuk memberikan tumpuan kepada rumah tangga selepas bergelar isteri dengan suami yang dikenalinya semenjak sejak sekitar tahun 50-an lagi iaitu seniman Mustafa Maarof (kini Datuk). Datuk Mustafa Maarof kemudian berpindah ke Studio Merdeka di Kuala Lumpur manakala Roseyatimah pula masih lagi di Cathay Keris. Detik-Detik Akhir Selepas 10 hari menjalani radioterapi di hospital. sewaktu mempelajari seni silat di Boon Teck Road. Filem Udang Di Sebalik Batu adalah filem terakhir lakonan beliau bersama suaminya dan kemudian disusuli dengan perkahwinan mereka pada 1967. barulah beliau digandingkan bersama suaminya di dalam filem Seri Mersing arahan Salleh Ghani. Beliau dibawa pulang bersama seorang jururawat dan tangki oksigen. yang juga merupakan rakan baik kepada Pak Jasni (bapa kepada Roseyatimah). selang tujuh bulan selepas bapanya meninggal. Singapura bersama guru silat bernama Pak Awang.Namun selepas berlakon dalam filem Anak Bapak yang diarahkan P. Pada 1960. Roseyatimah dibawa kembali dari hospital tiga hari sebelum beliau meninggal dunia. Kematian Roseyatimah menghembuskan nafas terakhir pada 14 Disember 1987 akibat penyakit kanser . Selepas itu.

. Seri Mersing 3. Badang 9.ketika berusia 44 tahun. Pendekar Bujang Lapok 11. Anak Bapak 1. meninggalkan tiga orang cahaya mata iaitu Azlynna. Cucu Datuk Merah 8. Tunang Tok Dukun 6. Muda Mudi 10. Mohammed Khairuddin (meninggal dunia pada usia empat tahun) dan Mohamad Rezainuddin. Jula Juli Bintang Tujuh 4. Filem Lanchang Kuning 2. Rumah Itu Duniaku 7. Rumah Itu Duniaku 5.

Filem A Go Go 67 arahan Omar Rojik membariskan Ahmad Nesfu. Ali Fiji. S. Kadarisman.Noor Azizah Noor Azizah Datuk Seri Azizul Hassan atau lebih dikenali sebagai Noor Azizah merupakan seorang pelakon di Malaysia. beliau tidak menoleh . Shamsuddin. Normah Zainal. Beliau menjadi pelakon pembantu dalam filem sulungnya iaitu Dayang Senandong arahan Jamil Sulong. Kemudian. A Go Go 67 (1967). Sebaik selesai filem itu. M Rafee. Aziz Jaafar. beliau ditawarkan pula filem Sri Andalas (1966) arahan S.Sejak itulah. Azizah lahir pada tahun 1947 di Perak. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pada tahun 1965 bermulalah sejarah pembabitannya dalam dunia filem. Kuswadinata. Untuk filem ini beliau ‘dinaikkan pangkat’ apabila disenaraikan sebagai pelakon utama. Ibrahim Pendek dan Habsah Buang. muncul dalam filem ketiga.

kerjaya seni Beliau seolah-olah terhenti kerana penghijrahan pelakon dan pengarah ke Kuala Lumpur. Apabila studio Malay Film Production. Ramlee. Ramlee). Kebetulan. Rahmah Rahmat dan Normadiah. Ketika berada dalam zaman keemasannya itu. Noor Azizah sering digandingkan dengan Ahmad Mahmud atau Ed Osmera selain P. Beliau kemudian dilamar Omar Rojik untuk muncul dalam filem arahan pertamanya di Kuala Lumpur. Jalan Ampas Singapura ditutup pada lewat tahun 60-an. Semasa di puncak kegemilangannya. Turur berlakon dalam filem tersebut ialah seniman Yusof Latiff sebagai Damburi. Noor Azizah diberi penghormatan oleh P. Berderet filem dibintanginya. bapanya yang ketika itu pegawai polis ditukarkan ke Klang. beliau berasa bertuah kerana Tunku sudi memilihnya untuk memegang watak penting bersama Sarimah.ke belakang lagi terhadap dunia lakonan. secara tiba-tiba beliau menyatakan hasrat menarik diri daripada dunia filem. Pada tahun 1969. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (Almarhum) yang kemudian memilihnya berlakon dalam filem Raja Bersiong (1968). Bagi Noor Azizah. Beliau yang masih menetap di Johor Bahru dipujuk oleh Jaafar Abdullah supaya menetap di Kuala Lumpur. Kuala Lumpur iaitu sebagai Masmera dan Mastika. Zaiton. Masmera ialah isteri kepada seorang peniaga dan pendekar terkenal bernama Tantari (P. Ini mencerahkan harapannya untuk meneruskan kerjaya seninya. . Ramlee kerana diberikan dua watak dalam filem Enam Jahanam keluaran Studio Merdeka. Niatnya itu dibatalkan selepas dipujuk Perdana Menteri Malaysia pertama.

Noor Azizah muncul dalam banyak filem seperti Kembang Layu (1970) dan Durjana (1971). Jins Shamsuddin menggandingkannya bersama P Ramlee dalam filem arahan pertamanya Di Belakang Tabir (1969). Sebelum itu. Filem Lakonan • • • • • • • • • • • Dayang Senandung (1966) Sri Andalas (1966) A Go Go 67 (1967) Raja Bersiong (1968) Di Belakang Tabir (1969) Enam Jahanam (1969) Kembang Layu (1970) Perintah Seri Paduka (1970) Doctor Rushdi (1970) Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971) Jangan Tinggal Daku (1971) . Cinta & Lagu (1976) dan Pendekar (1977). P. namanya semakin sepi sehinggalah tampil semula sebagai artis undangan dalam filem Soal Hati arahan Othman Hafsham pada 2000.Selain Enam Jahanam. Ramlee mengambilnya berlakon dalam filem Doctor Rushdi (1970) dan Jangan Tinggal Daku (1971). Bailey's Birds. selain dua filem terbitan Indonesia iaitu Jangan Kau Tangisi dan Malim Kundang selain pernah muncul dalam siri TV Australia. Namun sejak sedekad lalu. Noor Azizah masih mewarnai dunia filem dan drama TV. beliau pernah membintangi filem Thailand bertajuk Vendetta. Sayang Anakku Sayang (1976). Hinggalah pada era 80-an.Filem lain yang pernah dibintanginya ialah Perintah Seri Paduka (1970). Selain filem terbitan tempatan. Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971).Menerusi Studio Merdeka di Hulu Klang.

Selepas kontraknya dengan Cathay Keris tamat pada 1960. Selepas itu beliau terpilih untuk membintangi film Pontianak. Ratno Timoer dan Rano Karno Sayang Anakku Sayang (1976) Cinta & Lagu (1976) Pendekar (1977) Soal Hati (2000) Salmah Ahmad Salmah Binti Lagio atau lebih dikenali sebagai Salmah Ahmad merupakan salah seorang bintang filem yang terkenal 1950-an dan 1960-an. Ketika berusia 17 tahun. beliau menyertai Studio Merdeka . Salmah Binti Lagio dilahirkan di Jalan Ibrahim. beliau memenangi Ratu Cantik yang dianjur oleh UMNO Johor Bharu. Salmah dilahirkan pada 7 September 1937 di Johor Bahru. Johor Bahru.ditemukan dengan bintang filem utama Indonesia. yang dihasilkan oleh Cathay Keris pada tahun 1957.• • • • • • Durjana (1971) Si Tanggang (1975) .

Pencapaian • Artis Veteran dalam Festival Filem Malaysia yang ke-20 di Pulau Pinang pada 4 Ogos 2007.yang bertempat di Hulu Kelang. Anak Manja” dan lain-lain". Filem pertama beliau bersama Studio Merdeka adalah "Tun Teja" yang diarah oleh L. Ibu Ayam. Selendang Merah. Siti Payung. dan diikuti dengan "Keris Sempena Riau. sebelum bersara dari dunia lakonan. . Filem terakhir beliau adalah "Tun Mandan" arahan Salleh Ghani pada 1964. Krishnan. Filem lakonan • • • • • Jula Juli Bintang Tiga (1959) Sumpahan Pontianak (1958) Dendam Pontianak Sumpah Pontianak Rasa Sayang Eh (1959). Selangor yang baru sahaja dibuka.

Penglibatan dan Kerjaya Seni Ketika bekerja sebagai pelayan di kedai kopi dan penari joget di Kelab Happy World.Rosnani Jamil Datin Hjh Rosnani Jamil merupakan seorang pelakon dan pengarah filem Melayu. Dilahirkan pada 20 Januari 1936. pengarah . Keluarganya melarikan diri ke Singapura ketika Perang Dunia II meletus. Rosnani Jamil dilahirkan di Kampung Sungai Geringiang. Sumatera. Padang.

Rosnani masih sempat mencuri masa untuk belajar bahasa Inggeris bersama rakannya. beliau berjaya menubuhkan syarikat sendiri. Di sini. Rosnani terus laris dalam filem klasik terbitan Shaw Brothers dan Cathay Keris. Rosnani muncul buat kali pertamanya dalam filem Lupa Daratan bersama Allahyarham Omar Rojik pada 1952. penyanyi veteran Nona Asiah. Atas inisiatifnya sendiri. Pada 1985. Rosnani sekeluarga berhijrah ke Setapak. Kuala Lumpur pada 1967. Filem lakonan • Lembing Awang Pulang Ke Dayang . Rosnani tidak pernah mempersia-siakan ilmu filem yang diperturunkan suaminya itu. selain meminjamkan suaranya pada filem dan drama terbitan Jepun serta Hong Kong. Langkah pertama Rosnani itu jelas membuahkan hasil apabila Mawar Merah diiktiraf juri dalam Festival Filem Malaysia (FFM) menerusi beberapa kategori lakonan dan teknikal. beliau meneruskan kerjaya lakonannya bersama Merdeka Studio.L. Apabila tiba zaman gerhana Studio Jalan Ampas. Perkahwinan Membina rumah tangga dengan Jamil Sulong. Sejak itu. Krishnan yang melihatnya telah menawarkan peluang berlakon. RJ Filem dan menerbit serta mengarahkan filem Mawar Merah lakonan Raja Ema dan Allahyarham Mustaffa Noor. pada 12 November 1953. Hulu Klang. Rosnani pernah melanjutkan pengajian dalam bidang perfileman di London pada 1970 selama dua tahun. Walaupun sibuk berlakon.

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Bicara Hati Cheritera Cinta Rosevilla Amok Azizah The Legend Sumpahan Mahsuri Antara Dua Hati Suara Kekasih Jasmin Kancha Permata Nasib Si Labu Labi Lubalang Daik Hang Jebat Sri Mersing Lela Manja (1960) Masyarakat Pincang Anakku Sazali Kasih Menumpang Air Mata Miskin Sedarah Filem arahan • • • • • Mawar Merah Antara Dua Hati Memori Amelia Bicara Hati Anugerah dan Pencapaian • Pelakon Wanita Terbaik Festival Malaysia 1984 menerusi filem Jasmin. Filem .

Maria Menado Datuk Maria Menado (nama asal beliau Liesbet Dotulong) dilahirkan pada 2 Februari 1932. Maria Menado berhijrah ke Singapura dan memeluk Islam ketika berusia 19 tahun dan berkahwin dengan promoter . merupakan seorang bintang filem Melayu yang termasyhur antara 1957 dan 1963.

Sewaktu di Malaya dan Singapura. pertempuran antara pihak Belanda dengan pejuang-pejuang nasionalis memaksakan mereka berpindah ke Jakarta. dan kemudiannya di Malaya.tinju dan juga penulis skrip. sebuah pertubuhan berita. Sulawesi Utara. rusuhan Maria Hertogh berlaku. Diiringi oleh ibu bapa saudaranya. seorang gadis Belanda yang telah diambil sebagai anak angkat oleh sebuah keluarga beragama Islam dan diberikan nama "Natrah" telah dikahwinkan oleh ibu bapa angkatnya pada tahun 1950 sewaktu . Manado. dan Pulau Pinang. Bagaimanapun. Ipoh. Pada tahun itu. beliau digelarkan "Wanita Terjelita Malaya" oleh Times Magazine serta "Wanita Berpakaian Paling Menarik di dalam Asia Tenggara" oleh United Press International. yang merupakan filem seram tempatan yang sulung. Kehidupan awal Dilahirkan di Tonsea. A Razak Sheikh Ahmad. kejelitaannya menyebabkan beliau menerima tawaran untuk menayangkan baju kebaya di Singapura. Maria Hertogh. Minahasa. perjalanan pada 1950 membawa Maria ke Singapura. Sewaktu Maria berumur 17 tahun. Maria dihantar ke Makassar (Ujung Padang) untuk tinggal dengan ibu bapa saudaranya apabila ibu bapanya meninggal dunia sewaktu beliau berumur tujuh tahun. Kuala Lumpur. memberikannya kemasyhuran dalam dunia filem tempatan pada tahun 1957. Peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak".

Maria mengikut kes ini dengan penuh minat dan juga memperoleh nama samaran "Maria". Ramlee dalam filem "Penghidupan".berumur 13. Skrip untuk filem ini merupakan hasil kerjasama dengan bekas suaminya. Bagaimanapun. "Pontianak" ialah filem seram Melayu yang pertama. Kerjaya filem Selepas gambar-gambar Maria muncul di surat khabar dan majalah sebagai peragawati fesyen. kerjayanya sebagai pelakon filem bermula pada tahun 1951. Maria juga diperlu . Kawankawannya kemudian menggelarkannya sebagai "Maria dari Menado" (tempat lahirnya) dan nama itu telah menjadi kekal. Maria membekalkan cerita-cerita puntianak yang pernah didengarnya sewaktu di Indonesia dan mereka menjalinkan plot filem itu bersama-sama. Razak Sheikh Mohamed. Shaw Brothers menawarkan Maria peranan sebagai seniwati utama di samping P. adalah peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak" yang memberikan Maria kemasyhuran pada tahun 1957. Perubahannya daripada seorang wanita yang jelita menjadi seorang yang bongkok dan kemudian sebagai puntianak menelan masa berjam-jam untuk hiasan. Mahkamah Agung membatalkan perkahwinan itu kerana Maria tidak cukup umur dan memutuskan bahawa Natrah dikembalikan kepada ibu kandungnya yang kemudian membawanya balik ke negeri Belanda. Keputusan kes ini mengakibatkan rusuhan perkauman di Singapura yang berlangsung selama dua hari. A.

Bagaimanapun. Tayangannya di pawagam Cathay berlangsung selama 12 hari. Beliau merupakan penerbit filem wanita Melayu yang pertama. Sewaktu di puncak kemasyhuran . Maria Menado Production (M. Dalam jangka masa 12 tahun. . Maria kemudian melakon dalam dua susulan yang berikut iaitu Dendam Pontianak (1957) dan Sumpah Pontianak (1958). Maria berlakon lebih 20 filem termasuk filem terbitan produksinya sendiri. Bunga Tanjung dan Pontianak Kembali.bersandar tanpa bergerak supaya penggambaran perubahan itu dapat dibuat sedikit demi sedikit. beliau diberi peranan sebagai watak jahat di samping Shammi Kaopor dalam filem Hindi yang bertajuk "Singapore". khususnya kerana filem Melayu tidak pernah ditayangkan di pawagam Cathay. Ini adalah suatu pencapaian yang utama. M Production) melalui filem Siti Zubaidah pada 1961. Penglibatannya sebagai produser bukan sahaja membanggakan malah beliau telah memainkan peranan sebagai penerbit dan pelakon sekali gus yang jarang-jarang dapat dilakukan oleh seorang penerbit. Berbeza dengan masa sekarang. Maria sendiri memegang watak utama sebagai Siti Zubaidah. filem itu mencapai tahap yang cukup realistik sebagaimana yang dapat diperlihatkan daripada laporan tentang beberapa orang yang pengsan selepas menonton babakbabak yang mengejutkan. Tiga filem lain yang diterbitkan oleh syarikatnya ialah Darahku. tiadanya grafik komputer pada waktu itu untuk membuat pembetulan. Filem tersebut menjalani penggambaran di Singapura dan Mumbai. dan kesemuanya perlu dibuat secara manual.

Maria serta seniwati yang lain akan dijemput ke istana Pahang untuk mempersembahkan pertunjukan. Bagaimanapun. supaya filem-filemnya dibenarkan ditayangkan semula.Perkahwinan dengan Sultan Pahang Untuk perayaan-perayaan yang istimewa. Tidaklah diketahui mengapa Ho tidak berjumpa Maria atau muzium-muzium negeri untuk menyumbangkan . Maria berkahwin pada tahun 1963 sewaktu berumur 30. Selepas pertimbangan yang mendalam. pemilik Cathay Keris tersangkut dengan filem-filem Maria. Ho Ah Loke. akan tetapi pada waktu itu. khususnya sewaktu hari keputeraan Sultan. filemnya turut tidak ditayangkan di seluruh negara. Dengan itu. Sultan Pahang kini yang mengetuai Majlis Diraja Istana Pahang. Pada salah satu daripada lawatan ini. beliau memohon kepada Sultan Ahmad Shah. Maria berpindah dari Pekan ke Kuala Lumpur. tayangan filem-filemnya tidak dibenarkan di dalam negeri Pahang. Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin melamarnya. dia kemudian terpaksa membuangnya kerana filem-filem itu telah menjadi suatu sumber pergaduhan dengan isterinya. Selepas kemangkatan Sultan Pahang. Baginda memberikan kebenaran. filem-filem yang dilakonnya telah dibuang ke dalam sebuah lombong yang tidak digunakan lagi. Majlis Diraja Istana Pahang memerintah bahawa oleh sebab Maria merupakan permaisuri Sultan. Sewaktu itu. Perkahwinan itu bukan sahaja menamatkan kerjaya filemnya tetapi juga menyebabkan filemfilemnya tidak boleh lagi ditayangkan di pawagam atau televisyen. Oleh sebab filem-filem itu amat memakan ruang hawa dingin di dalam rumah Ho.

filem-filem itu. kerugian yang tidak ternilai untuk sejarah filem Malaysia. Senarai filem Filem-filem yang dilakonkan oleh Maria adalah seperti berikut: Terbitan Malay Film Production • Penghidupan (Arahan L. Maria berhasrat untuk menerbit dan mengarah versi baru filem "Pontianak" sebagai gantian supaya dapat meninggalkan tanda pencapaiannya — kali ini dalam filem berwarna. Kini. Krishnan. Kehilangan filem-filem tersebut merupakan suatu kerugian yang amat besar.1951) Terbitan Cathay-Keris • • • • • • • • • Selendang Delima Pontianak Dendam Pontianak Matahari Penghidupan Raja Bersiong Selendang Delima Sultan Mahmud Mangkat Dijulang Tun Fatimah Terbitan Maria Menado Production • • • • Siti Zubaidah Darahku Bunga Tanjung Pontianak Kembali .

Beliau berkahwin dua kali dan mempunyai enam anak termasuk Bat Latif. dan ibu kepada pelakon cilik filem "Batu Belah Batu Bertangkup" Bat Latiff. . Jalan Ampas. Keluarga Anaknya penyanyi terkenal Singapura Rahimah Rahim. Singapura. Pelakon Fauziah Ahmad Daud adalah anak saudaranya. Kakaknya primadona filem Melayu. Datin Saadiah iaitu isteri kepada pelakon Datuk Ahmad Daud.Mariam Baharum Mariam Baharum (1935–Ogos 2010) atau 'Mariam Tahi Lalat' merupakan seniwati filem Melayu tahun 1950-an khususnya di Studio Malay Films Production.

Filem lakonan beliau ialah "Aloha" (1950). Ramlee dalam filem "Anjuran Nasib" arahan BS Rajhans pada 1952. . Beliau seangkatan dengan Kasma Booty. Osman Gumanti. Shamsuddin dan Datuk Aziz Sattar. Datuk Mustapa Maarof. Beliau juga pernah dicalonkan untuk Anugerah Pelakon Veteran Wanita pada Festival Filem Malaysia (FFM) ke-15 pada 2001 dan FFM ke22 di Kota Kinabalu 2009. "Dewi Murni" (1950). jam 5. Singapura.50 pagi Mariam meninggal dunia di kondominiumnya di Yishun. "Kembar" (1950).Filem Beliau pernah berlakon bersama seniman agung P. "Abu Hassan Penchuri" (1955) dan "Antara Dua Darjat" (1960). Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Pusara Abadi di kawasan Choa Chu Kang. Meninggal dunia Pada 7 Ogos 2010. pelawak S. "Aladdin" (1952). "Kipas Hikmat" (1955). Hasilnya beliau memenangi gelaran 'Bintang Pujaan Wanita Malaya Kedua' oleh Filem Raya Magazine pada 1953.

Daerah Geylang Serai Singapura pada 10 September 1940. Beliau adalah anak kepada seniwati Habsah Buang. .Hashimah Yon Hashimah Binti Mohd Leon atau lebih dikenali sebagai Hashimah Yon merupakan seorang pelakon dan penyanyi Melayu era 60-an / 70-an yang sering mendendangkan lagu-lagu di radio Singapura. Beliau dilahirkan di Lorong Engku Aman.

(1958 Pelakon utama) 7.Antara filem lakonannya ialah Pancha Delima. Filem Kaseh Sayang . dalam tahun awal 1998 beliau pernah tinggal di blk 12 Kempas Road (Singapura) dan berjiran dengan Siput Sarawak yg tinggal di blk 9 sehingga nafas terakhirnya.(1957 Pelakon utama) 8. Filem Seniman Bujang Lapok . Filem Sri Tanjung . Filem Sumpah Wanita 12. Filem Gergasi .(1960 Pelakon utama) 5. Lagu-lagu • Lagu Membawa Berita Filem lakonan Filem Black Widow . Filem Nujum Pak Belalang . Filem Anakku Sazali . Hashimah merupakan calon tertua yang .(1957 Pelakon utama) 9. Filem Manusia 1.(1994 Pelakon utama) 2. Filem Anak Pontianak 13.(1956 Pelakon utama) 10. Filem Megat Terawis . Filem Pancha Delima . Anakku Sazali dan Nujum Pak Belalang.dan Hashimah Yon berpindah kerana Estate Kempas Road akan dirobohkan dalam lewat tahun 2000.(1955 Pelakon tambahan) 11.(1959 Pelakon utama) 6.(1961 Pelakon tambahan) 3. Anugerah • Menerima pencalonan kategori Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke 12 menerusi filem Black Widow Wajah Ayu. Filem Penarik Beca .(1961 Pelakon utama) 4.

Roseyatimah dan Sarimah.pernah dicalonkan untuk kategori tersebut hingga kini. adalah seorang seniwati filem Melayu yang berbakat pada era 1950-an hingga 1960-an. Beliau adalah heroin filem seangkatan dengan Hashimah Yon. Filem Hang Tuah (1955) telah berjaya melonjakkan nama beliau di persada perfileman . Zaiton Abdullah Zaiton Abdullah (lebih dikenali sebagai Zaiton).

Ramlee berpindah ke Kuala Lumpur dari Singapura pada lewat 1960-an. Satu perkara yang menarik ialah pada September 1958.Melayu. Menerusi filem tersebut beliau telah memenangi anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik ke 3 pada 1957. Sejak 1970-an Zaiton mula bersara dari bidang lakonan dan hanya membuat kemunculan istimewa di majlis-majlis keraian artisartis veteran. Beliau diakui sebagai salah seorang primadona filem terunggul era 1950-an dan 60-an dengan kecantikan semula jadi yang seiring dengan bakat biarpun hanya 10 tahun bergiat aktif di dalam industri perfileman. Namanya menjadi sebutan ramai dan wajah Zaiton sering menghiasi akhbar dan majalah pada zaman itu. beliau menjadi satu-satunya artis Melayu yang dipilih mewakili Malaysia dan Singapura ke Pacific Festival yang berlangsung di San Francisco. beliau seperti tenggelam dalam dunia perfileman Melayu apabila sekumpulan pelakon Melayu yang diketuai oleh P. Beliau diberi peluang memperkenalkan budaya Melayu kepada masyarakat dunia pada masa itu. Tetapi. California. Filem • • • • Raja Bersiong (1968) Aksi Kuching(1966) Kacha Permata (1966) Budi Dan Dosa (1963) . Zaiton membuat kemunculan semula menerusi filem Kacha Permata dan Aksi Kucing pada tahun 1966 dan cemerlang menerusi filem blockbuster era 60-an iaitu Raja Bersiong pada tahun 1968.

Jibeng dengan judul EP TRC1066. Jibeng.Che Ainon Janda Muda S.Azam dan Azab-ku S.• • • • • • • • • • • • Gerhana (1962) Ibu Mertuaku (1962) Seniman Bujang Lapok (1961) Ali Baba Bujang Lapok (1960) Lela Manja (1960) Batu Belah Batu Bertangkup (1959) Bujang Lapok (1957) Anakku Sazali (1956) Hang Tuah (1955) Kipas Hikmat (1955) Abu Hassan Penchuri (1955) Jubah Hitam (1955) Album Album EP TRC1066 rakaman Zaiton Abdullah bersama penyanyi S. Jibengs . Jibeng Zaiton Abdullah pernah merakamkan piring hitam bersama penyanyi S.Janji Palsu Zaiton Abdullah . Antara lagu yang terkandung di dalamnya adalah:• • • • S.Mengapa-lah Hidup-ku . Jibeng & Zaiton Abdullah .

Beliau merupakan isteri pelakon Hussein Abu Hassan.Mahyon Ismail Mahyon Ismail atau 'Mayayun Ismail' merupakan seniwati veteran di Malaysia. Anaknya juga pelakon iaitu Faizal Hussein.Dilla .

Usinya 69 tahun. Filem Antara filem lakonan beliau ialah : 1. Fairuz Hussein merupakan penyanyi R&B. 1975 : Bunga Padi Berdaun Lalang .(Pelakon Pembantu) 3. Setapak.(Pelakon Tambahan) 2. 1979 : Tiada Esok Bagimu .Hussein merupakan penulis skrip dan drama.(Pelakon Pembantu) 5.(Pelakon Utama) 7.(Pelakon Pembantu) 6. 2002 : Cinta 200 Ela . Kasmah Binti Abdullah . 1986 : Gila-Gila Remaja .[1] Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Ibu Kota.beliau meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri selepas sesak nafas. 2000 : Syukur 21 .(Pelakon Pembantu) Meninggal dunia Pada 21 Mei 2011.(Pelakon Pembantu) 4. 1986 : Pagar-Pagar Cinta . 1966 : Nasib Do Re Mi .

Medan. Rajhans dan menjadi pelakon di Malay Film Productions. Penglibatan dan Kerjaya Seni Sebelum bergelar bintang filem. Filem pertama yang dibintanginya ialah filem Chempaka (1947). Kasma telah membawa diri merantau ke Malaysia. S. Kasma terlebih dahulu bergiat sebagai pelakon teater tradisional bangsawan dengan kumpulan Rayuan Asmara di Medan pada usia belasan tahun. Ramlee. Sejoli. waktu itu Malaya. Ramlee. Indonesia berdarah kacukan Belanda dan Jawa berasal dari keluarga seni. Rachun Dunia. Anak Manja dan Ragam P. diikuti filem Pisau Berachun. Kesempitan hidup mendorong Kasma untuk berdikari dan sejak belasan tahun lagi. Kasma memulakan kerjaya lakonan di usia muda disebabkan kesempitan hidup iaitu seawal umur 14 tahun. filem Juwita dan filem Damaq.Kasmah Binti Abdullah atau lebih dikenali sebagai Kasma Booty (lahir 1932 . Manusia. Kasma Booty telah diuji bakat oleh B. .Ramlee dalam filem Bakti. Kasma Booty dilahirkan di Kisaran. Kasma pernah menjadi pasangan kepada P. Keris Sempena Riau. Selendang Merah. Juwita. beliau berhadapan dengan kontroversi terhadap pengurusan Shaw Brothers sehingga berlarutan ke mahkamah.meninggal 1 Jun 2007) merupakan salah seorang seniwati dan primadona filem Melayu era 40-an. Mahsuri. Ratapan Ibu. Dewi Murni. Tangkap Basah. Siti Payung. Nur Asmara. dan mendapat kerja sebagai pelakon bangsawan di Pulau Pinang dan Singapura. 50-an dan sehinggalah ke penghujung 60-an. Pada tahun 1952 pula. Bakti. Sama seperti P. filem Sejoli.

Selindang Merah. Namun setelah membintangi hampir 20 buah filem Kasma bertekad meninggalkan dunia seni pada tahun 1992. Singapura satu ketika dulu. Krishnan).Namun. atas permintaan Almarhum Tunku Abdul Rahman. Ratapan Ibu (L. demi mempertahankan prinsip dan maruah beliau membuat keputusan menarik diri daripada membintangi filem Antara Senyum Dan Tangis. Kasma berlakon filem Mahsuri terbitan Cathay Keris. Hulu Klang. Antaranya filem Keris Sempena Riau. tidak terkecuali Seniman Agung. Pada tahun 1958. Anak Manja (Salleh Ghani) dan Ragam P Ramlee (P Ramlee). Tidak hanya memiliki rupa paras yang jelita. beliau banyak menghadapi masalah kesihatan dan banyak menghabiskan masa menumpukan perhatian terhadap ibadahnya dan duduk bersama anakanak dan cucunya di kediamannya di Klang Gate. beliau mempunyai segala aura dan karisma yang diperlukan sebagai seorang Primadona Melayu pada zaman meledaknya filem Melayu klasik di Jalan Ampas. Tidak hairanlah mengapa beliau turut dihormati seniman dan seniwati seperjuangannya pada zaman itu. . Pada era akhir pembabitannya dalam lakonan. Siti Payong. Tan Sri P Ramlee sendiri. Tangkap Basah. Kasma banyak berlakon dalam filem terbitan Studio Merdeka di Hulu Klang. Di zaman kegemilangannya juga beliau pernah mendapat jolokan sebagai Elizabeth Taylor Malaya dan Ratu Filem Melayu kerana kejelitaan paras wajahnya. Di usia tuanya.

Anugerah Khas Juri di Pesta Filem Asia Pasifik ke-35 di Kuching pada 1990. Selangor pada hari yang sama. . 2..segment Damaq Sejoli (1951) Mahsuri (1958) .Perkahwinan Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan dengan Jacob Booty dan dikurniakan lima orang anak. Nama kelima-lima anak beliau diambil bersempena dengan judul filem yang pernah dilakonkannya. 1 Jun 2007. jam 2 pagi di Hospital Ampang ketika berusia 75 tahun selepas sekian lama menghidap komplikasi paru-paru berair. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada hari Jumaat. Ramlee (1964) . Jenazah beliau selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Klang Gate. 5. Ragam P. Mahsuri Pisau Berachun (1948) Chempaka (1947) Anugerah dan Pencapaian • • Anugerah Merak Kayangan bagi Pelakon Wanita Veteran di Festival Filem Malaysia ke-7 (1987) di Melaka.. Filem Antara filem lakonan beliau ialah :1. 3.. 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful