Saadiah

Satya Baharom atau lebih dikenali sebagai Saadiah merupakan salah seorang bintang dan pengarah filem yang terkenal 1950-an dan 1960an. Saadiah dilahirkan di Tanjung Katong, Singapura pada 10 Ogos 1937. Beliau merupakan seorang primadona filem Melayu yang sering bergandingan dengan P. Ramlee. Saadiah melibatkan diri dalam dunia perfileman setelah selalu berulang alik ke Studio Jalan Ampas untuk menemani kakaknya, Mariam Baharom (Mariam Tahi Lalat). Namun satu hari, beliau ditawarkan peluang berlakon oleh pengarah B S Rajhans untuk membintangi watak kecil dalam filem Rachun Dunia lakonan Osman Gumanti, Kasma Booty dan P Ramlee. Saadiah lebih gemar membawakan watak wanita yang menanggung derita dan menolak watak sebagai wanita curang. Antara filem yang pernah dilakonkan bersamasama P. Ramlee ialah Juwita, Anjoran Nasib, Sedarah, Penarek Becha, Hang Tuah, Semerah

Padi, Sarjan Hassan, Antara Dua Darjat.

Musang

Berjanggut

dan

Filem terakhir lakonan beliau adalah Matinya Seorang Patriot arahan Datuk Rahim Razali pada 1984 bersama Eman Manan, Noor Kumalasari, Yusof Wahab dan Zulkifli Zain. Selepas itu, kesihatan beliau tidak begitu mengizinkan untuk terus berlakon, justeru beliau lebih banyak menguruskan keluarganya. Beliau telah berkahwin dengan Datuk Ahmad Daud dan juga ibu kepada Fauziah Ahmad Daud. Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 26 Februari 2005 kerana menghidap penyakit kencing manis. Filem Rachun Dunia 2. Juwita 3. Anjoran Nasib 4. Sedarah 5. Penarek Becha 6. Hang Tuah 7. Semerah Padi 8. Sarjan Hassan 9. Musang Berjanggut 10. Antara Dua Darjat 11. Dandan Setia 12. Nora Zain - Ejen Wanita 001 13. Melanchong Ke Tokyo 14. Indera Bangsawan 15. Anak Buloh Betong 16. Dupa Chendana 17. Sial Wanita 18. Ibulah Shorga 19. Ceritaku Ceritamu
1.

20. Permintaan

Terakhir 21. Matinya Seorang Patriot 22. Yatim Piatu Filem arahan

filem Ceritaku Ceritamu (1979)

Anugerah dan Pencapaian

Anugerah Seniwati Veteran di Festival Filem Malaysia ke-12 pada tahun 1995.

Fakta Menarik

Seniwati Melayu Pertama membawa watak ejen perisik dalam Nora Zain - Ejen Wanita 001 yang menjalani penggambaran di Hong Kong pada 1966. Sebelum itu beliau berpeluang menjalani penggambaran di Jepun dalam filem Melancong Ke Tokyo (1965). Muncul sebagai Pengarah Filem Wanita Melayu Pertama melalui filem Ceritaku Ceritamu (1979).

Neng Yatimah

Yatimah Ahmad atau lebih dikenali sebagai Neng Yatimah merupakan seorang seniwati filem Melayu tahun 1950-an dan 1960-an yang terkenal. Beliau terkenal dengan peranan sebagai seorang pelakon air mata. Anak Neng Yatimah, Rosnah Jasni, turut mengikut jejak beliau dan terbabit dalam bidang seni menerusi filem Pendekar Bujang Lapok pada 1959 dan diberikan nama komersial Roseyatimah. Kehidupan Awal Dalam satu temuramah dengan sebuah akhbar Singapura, Neng Yatimah memberitahu bahawa tentang cita-cita asal beliau adalah sebagai seorang guru, tetapi ayahnya hanya membenarkan beliau bersekolah setakat darjah

Kehadirannya disedari A. Yatimah kemudiannya rapat dengan penyanyi Jasni Ahmad. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitan Yatimah Ahmad kedalam bidang seni berlaku secara tidak sengaja. Singapura. R. beliau menerima pelawaan menjalani uji bakat di depan pengarah L. dibabit dengan rasa kagumnya kepada lakonan primadona Siput Sarawak yang pada zamannya dianggap mempunyai pengaruh besar.lima di Sekolah Perempuan Melayu Rochore. Semasa perperangan Jepun. Yatimah nyaris menjadi mangsa kekejaman Jepun tetapi telah diselamatkan oleh Jasni Ahmad. tetapi tidak begitu disenangi oleh bapanya. Peristiwa dan keberanian yang ditunjukkan oleh Jasni melembutkan hati bapa Yatimah dan membenarkan Yatimah mendirikan rumahtangga ketika berusia 14 tahun. Krishnan. lantas cita-citanya dipendam begitu saja. beliau meluahkan perasaannya bahawa dirinya tidak secantik pelakon lain. Yatimah berkunjung ke Studio Malay Film Production untuk melihat Siput Sarawak berlakon. Tompel yang kemudian mempelawanya untuk berlakon. Selepas diizinkan suaminya. Ketika itu. . Neng Yatimah mula terjun dalam bidang lakunan ketika berusia 19 tahun. Mak Neng berjaya melepasi ujian itu lalu ditawarkan berlakon dalam filem Takdir Ilahi dengan memegang watak utama. Sebelum berlakon.

. Musalmah dan S. Ramlee memberikan nama Neng Yatimah kepadanya bagi menggantikan gelaran buntat sebelumnya. sebelum bersara terus dari dunia seni. P. Neng Yatimah berhenti sendiri dari Shaw's MFP Studio dan berhijrah ke Cathay Keris. Ramlee sendiri. Perbincangan itu berjaya dan semua artis yang dibuang kerja itu diambil semula. di mana almarhum Tunku menghantar wakilnya ke studio itu untuk berbincang dengan pengurusan studio itu dan P. Walaupun nama sebenarnya adalah Yatimah Ahmad. Hassan Sahab. Mogok Dalam buku "P. nama itu tenggelam apabila seniman agung P. Oleh kerana tidak berpuas hati. Manakala Musalmah menyertai Studio Merdeka yang baru ditubuhkan di Kuala Lumpur. tak cantik pun tak apa. Krishnan Cantik tak apa. Tapi manis mesti ada telah didengari oleh P.Jawapan pengarah L. Ramlee dan digunakan sebagai dialog dalam salah satu filem arahannya. Ramlee meminta bantuan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj campur tangan. Tidak lama selepas itu. Sebagai Presiden Persatuan Artis Se-Malaya (PERSAMA). Ini turut dialami oleh beberapa orang pelakon lain seperti S. Ramlee Erti Yang Sakti". diceritakan Neng Yatimah pada 29 Disember 1959 menerima notis untuk menamatkan perkhidmatannya dari Shaw's MFP Studio secara mengejut. dia telah mengemukakan perkara ini kepada pihak PERSAMA dan hal itu berpanjangan sehingga berlaku mogok di studio itu pada tahun 1960. Kadarisman.

. Sebagai ahli SENIMAN Neng Yatimah juga menggunakan nama Buntat Binte Ahmad (ahli no.Filem Lakonan Diantara filem lakonan Yatimah Ahmad adalah:• • • • • • • • • • • • • • • • • Takdir Ilahi Nilam (1949) Patah Hati Ibu Gadis Peladang Siapa Salah Batu Belah Batu Bertangkup * Filem terakhir Neng di Jalan Ampas Jiran Sekampung * Cathay Keris Lela Satria * Cathay Keris Laila Majnun * Cathay Keris Air Mata Duyung * Cathay Keris Seri Mersing * Cathay Keris Bapa Saya Masyarakat Pincang Seri Mersing Racun Dunia Mama Oh Mama * Filem terakhir lakonannya Pencapaian • • Pingat Ahli Mangku Negara (AMN) Anugerah Pelakon Veteran di Festival Filem Malaysia ke-13 (1997) Sampingan • • Neng Yatimah pernah merakamkan rekod lagu Asmara Terkenang (Pathe PTH 29) dangan menggunakan nama Neng Buntat. 1935).

Ramlah binti Mohamad Sulaiman bt Siput Sarawak atau nama sebenarnya Ramlah Mohamad Sulaiman merupakan seorang .

Roomai Noor berkahwin. Beliau berlakon kali pertama dalam filem arahan B. Korban Fitnah.seniwati filem Melayu. Filem Cinta memberi makna kerana selepas itu beliau dan S. Racun Dunia. Sarawak. Siput mula berlakon bangsawan Siput Kuyung bersama bapanya Dollah Sarawak (nama sebenar Mohamad Sulaiman) sejak berusia 11 tahun. Penglibatan dan Kerjaya Seni Mengimbas sejarah awalnya. Jiran Sekampung' dan 'Mangsa'. Beliau juga pernah berlakon di bawah terbitan Merdeka Studio. Dollah Sarawak adalah nama besar dalam dunia bangsawan yang kemudian menjadi pelakon filem. Kuala Lumpur untuk filem Keluarga 69 bersama P. Hujan Gerimis. sekarang lebih terkenal sebagai Anita Sarawak. Beliau dilahirkan di Kuching. Roomai Noor pada 1948. Beliau merupakan seorang yang buta huruf tetapi mampu menghafal semua skripnya yang dibacakan oleh orang lain.S. Patung Chendana. Naga Tasik Chini. Cinta bersama Allahyarham S. Sepanjang kerjayanya. lalu dikurniakan cahaya mata yang dinamakan Ithnaini. "Muda Mudi". Siput menjadi penyanyi kabaret di Singapura sebelum berpeluang berlakon dalam filem pertamanya berjudul Singapura Waktu Malam.Ramlee. Filem Hujan Panas adalah antara filem . Rajhans. Selepas Perang Dunia Kedua. beliau telah berlakon lebih kurang 50 filem terbitan Malay Film production dan Cathay-Keris dan antara lakonan beliau yang paling menonjol ialah 'Hujan Panas'.

Anugerah dan pencapaian • Anugerah Artis Veteran di Festival Filem Malaysia ke-9 (FFM-9) pada tahun 1991.yang paling digemarinya. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 3 Jun 1999 ketika berusia 78 tahun di block 9 Kempas Road singapura. Pada zaman kegemilangan filem Melayu di Jalan Ampas. Filem terakhir lakonan beliau ialah Layar Lara bersama Azean Irdawaty dan juga seniman dan seniwati seangkatannya seperti Aziz Sattar. Mahmud Jun. selain daripada Seniman Salleh Kamil. Shuhaimi Baba pada tahun 1997. Salmah Ibrahim dan Aziz Jaafar arahan pengarah berkaliber. Latifah Omar . Keberkesanan lakonannya dalam filem itu membuatkan beliau terus mendapat peluang berlakon watak jahat. Siput adalah pelakon yang dibenci kerana keberkesanan watak jahatnya. dan jenazah beliau selamat disemadikan di Pusara Abadi di kawasan LIm chu kang Singapura.

(1962 ) . Filem 20. Filem 18.(1966 ) Naga Tasik Chini . Filem 11. Beliau sering digandingkan dengan seniman Nordin Ahmad antaranya seperti dalam filem Gurindam Jiwa. Filem 19.(1958) Bawang Putih Bawang Merah .(1955) Serangan orang Minyak . Filem 14.(1959) Raden Mas .Latifah Omar merupakan seniwati filem Melayu hitam-putih yang terkenal pada era 1950an hingga 1970-an. 8. 7.(1965 ) Kalung Kenangan . Filem 16.(1954) Panggilan Pulau (1954) Menyerah . 5.(1960) Filem Hati Batu . 4.(1966 ) Cinta Kasih Sayang .(1963 ) Cucu Datuk Merah .(1963 ) Chelorong Cheloreng . Filem Merana .(1958) Selendang Delima .(1962 ) Laila Majnun (1962) . Filem 12.(1971 ) Gurindam Jiwa . 6.(1973 ) Putus Sudah Kasih Sayang . 2.(1964 ) Wan Perkasa .(1964 ) Rumah Itu Dunia Aku .(1965 ) Ikan Emas . Filem 15. Filem 13. 10.(1959 ) Che Mamat Parang Tumpul . 9. Lanchang Kuning dan Cucu Datuk Merah Filem 1. 3. Filem 17.

Filem Lancang Kuning . Filem Hang Jebat . Filem Sumpitan Racun .21.(1962 ) 22.(1961 ) 23.(1961) Rosnah Jasni .

Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitannya dalam dunia seni bermula dengan kejayaan dalam satu ujibakat yang diadakan oleh P. Rumah Itu Duniaku. Beliau adalah salah seorang dari 10 peserta yang dipilih. Ramlee) dikenali oleh jutaan rakyat Malaysia melalui filem-filem lakonannya sebagai seorang seniwati yang cantik. Cucu Datuk Merah. Muda Mudi semakin menyerlahkan lagi namanya.Allahyarhamah Rosnah Jasni atau lebih dikenali sebagai seniwati Roseyatimah merupakan salah seorang pelakon filem Melayu yang terkenal. (Roseyatimah adalah gabungan nama Rose dan Yatimah iaitu nama ibunya seniwati Neng Yatimah oleh P. Bakat lakonannya di Cathay Keris menerusi beberapa filem lain seperti Tunang Tok Dukun. Jula Juli Bintang Tujuh. . Roseyatimah dilahirkan pada 17 November 1943. Shamsudin. Seri Mersing. Ramlee untuk filem Pendekar Bujang Lapok termasuk Aziz Sattar yang turut bertindak sebagai salah seorang penilai bakat. kerjaya Roseyatimah terus melambung dan beliau terus tidak menoleh ke belakang untuk bergelar anak wayang. Lanchang Kuning. Selepas menjayakan filem komedi arahan dan lakonan P Ramlee bersama Aziz dan S. lemah lembut dan berbakat besar.

Roseyatimah dibawa kembali dari hospital tiga hari sebelum beliau meninggal dunia. sewaktu mempelajari seni silat di Boon Teck Road. selang tujuh bulan selepas bapanya meninggal. Pada 1960.Namun selepas berlakon dalam filem Anak Bapak yang diarahkan P. Roseyatimah meminta sangat-sangat supaya beliau dibawa pulang ke rumah. Detik-Detik Akhir Selepas 10 hari menjalani radioterapi di hospital. yang juga merupakan rakan baik kepada Pak Jasni (bapa kepada Roseyatimah). Datuk Mustafa Maarof kemudian berpindah ke Studio Merdeka di Kuala Lumpur manakala Roseyatimah pula masih lagi di Cathay Keris. Beliau dibawa pulang bersama seorang jururawat dan tangki oksigen. Kematian Roseyatimah menghembuskan nafas terakhir pada 14 Disember 1987 akibat penyakit kanser . Ramlee pada 1965 di Studio Merdeka. Dari situlah Mustapha mengenali Roseyatimah sehinggalah mereka sama-sama berpindah ke Cathay Keris. Selepas itu. Singapura bersama guru silat bernama Pak Awang. Roseyatimah mengucapkan selamat tinggal kepada bidang lakonan dengan alasan untuk memberikan tumpuan kepada rumah tangga selepas bergelar isteri dengan suami yang dikenalinya semenjak sejak sekitar tahun 50-an lagi iaitu seniman Mustafa Maarof (kini Datuk). Filem Udang Di Sebalik Batu adalah filem terakhir lakonan beliau bersama suaminya dan kemudian disusuli dengan perkahwinan mereka pada 1967. barulah beliau digandingkan bersama suaminya di dalam filem Seri Mersing arahan Salleh Ghani.

. Rumah Itu Duniaku 5. Muda Mudi 10. Jula Juli Bintang Tujuh 4. Pendekar Bujang Lapok 11. meninggalkan tiga orang cahaya mata iaitu Azlynna. Cucu Datuk Merah 8. Badang 9. Filem Lanchang Kuning 2. Tunang Tok Dukun 6. Seri Mersing 3. Anak Bapak 1. Rumah Itu Duniaku 7.ketika berusia 44 tahun. Mohammed Khairuddin (meninggal dunia pada usia empat tahun) dan Mohamad Rezainuddin.

M Rafee. Sebaik selesai filem itu. Untuk filem ini beliau ‘dinaikkan pangkat’ apabila disenaraikan sebagai pelakon utama. Kemudian. beliau tidak menoleh . Shamsuddin. Aziz Jaafar. beliau ditawarkan pula filem Sri Andalas (1966) arahan S.Noor Azizah Noor Azizah Datuk Seri Azizul Hassan atau lebih dikenali sebagai Noor Azizah merupakan seorang pelakon di Malaysia. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pada tahun 1965 bermulalah sejarah pembabitannya dalam dunia filem. Kuswadinata.Filem A Go Go 67 arahan Omar Rojik membariskan Ahmad Nesfu. Azizah lahir pada tahun 1947 di Perak. Ibrahim Pendek dan Habsah Buang. Ali Fiji. S. muncul dalam filem ketiga. A Go Go 67 (1967). Beliau menjadi pelakon pembantu dalam filem sulungnya iaitu Dayang Senandong arahan Jamil Sulong. Kadarisman.Sejak itulah. Normah Zainal.

Turur berlakon dalam filem tersebut ialah seniman Yusof Latiff sebagai Damburi. Beliau kemudian dilamar Omar Rojik untuk muncul dalam filem arahan pertamanya di Kuala Lumpur. Rahmah Rahmat dan Normadiah. Ketika berada dalam zaman keemasannya itu. Kuala Lumpur iaitu sebagai Masmera dan Mastika. Noor Azizah diberi penghormatan oleh P. Ramlee). Kebetulan. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (Almarhum) yang kemudian memilihnya berlakon dalam filem Raja Bersiong (1968).ke belakang lagi terhadap dunia lakonan. secara tiba-tiba beliau menyatakan hasrat menarik diri daripada dunia filem. Masmera ialah isteri kepada seorang peniaga dan pendekar terkenal bernama Tantari (P. kerjaya seni Beliau seolah-olah terhenti kerana penghijrahan pelakon dan pengarah ke Kuala Lumpur. Jalan Ampas Singapura ditutup pada lewat tahun 60-an. Berderet filem dibintanginya. Ramlee kerana diberikan dua watak dalam filem Enam Jahanam keluaran Studio Merdeka. Apabila studio Malay Film Production. . bapanya yang ketika itu pegawai polis ditukarkan ke Klang. Niatnya itu dibatalkan selepas dipujuk Perdana Menteri Malaysia pertama. Zaiton. Beliau yang masih menetap di Johor Bahru dipujuk oleh Jaafar Abdullah supaya menetap di Kuala Lumpur. Semasa di puncak kegemilangannya. beliau berasa bertuah kerana Tunku sudi memilihnya untuk memegang watak penting bersama Sarimah. Pada tahun 1969. Bagi Noor Azizah. Ini mencerahkan harapannya untuk meneruskan kerjaya seninya. Ramlee. Noor Azizah sering digandingkan dengan Ahmad Mahmud atau Ed Osmera selain P.

Sebelum itu. selain dua filem terbitan Indonesia iaitu Jangan Kau Tangisi dan Malim Kundang selain pernah muncul dalam siri TV Australia. Cinta & Lagu (1976) dan Pendekar (1977). beliau pernah membintangi filem Thailand bertajuk Vendetta. namanya semakin sepi sehinggalah tampil semula sebagai artis undangan dalam filem Soal Hati arahan Othman Hafsham pada 2000. P. Noor Azizah masih mewarnai dunia filem dan drama TV. Sayang Anakku Sayang (1976).Selain Enam Jahanam. Filem Lakonan • • • • • • • • • • • Dayang Senandung (1966) Sri Andalas (1966) A Go Go 67 (1967) Raja Bersiong (1968) Di Belakang Tabir (1969) Enam Jahanam (1969) Kembang Layu (1970) Perintah Seri Paduka (1970) Doctor Rushdi (1970) Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971) Jangan Tinggal Daku (1971) . Bailey's Birds. Selain filem terbitan tempatan. Jins Shamsuddin menggandingkannya bersama P Ramlee dalam filem arahan pertamanya Di Belakang Tabir (1969). Namun sejak sedekad lalu. Noor Azizah muncul dalam banyak filem seperti Kembang Layu (1970) dan Durjana (1971). Hinggalah pada era 80-an. Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971).Menerusi Studio Merdeka di Hulu Klang.Filem lain yang pernah dibintanginya ialah Perintah Seri Paduka (1970). Ramlee mengambilnya berlakon dalam filem Doctor Rushdi (1970) dan Jangan Tinggal Daku (1971).

Selepas kontraknya dengan Cathay Keris tamat pada 1960. Selepas itu beliau terpilih untuk membintangi film Pontianak. yang dihasilkan oleh Cathay Keris pada tahun 1957.• • • • • • Durjana (1971) Si Tanggang (1975) .ditemukan dengan bintang filem utama Indonesia. Salmah dilahirkan pada 7 September 1937 di Johor Bahru. Ratno Timoer dan Rano Karno Sayang Anakku Sayang (1976) Cinta & Lagu (1976) Pendekar (1977) Soal Hati (2000) Salmah Ahmad Salmah Binti Lagio atau lebih dikenali sebagai Salmah Ahmad merupakan salah seorang bintang filem yang terkenal 1950-an dan 1960-an. beliau memenangi Ratu Cantik yang dianjur oleh UMNO Johor Bharu. Johor Bahru. Salmah Binti Lagio dilahirkan di Jalan Ibrahim. beliau menyertai Studio Merdeka . Ketika berusia 17 tahun.

Pencapaian • Artis Veteran dalam Festival Filem Malaysia yang ke-20 di Pulau Pinang pada 4 Ogos 2007.yang bertempat di Hulu Kelang. Ibu Ayam. . Filem pertama beliau bersama Studio Merdeka adalah "Tun Teja" yang diarah oleh L. Filem lakonan • • • • • Jula Juli Bintang Tiga (1959) Sumpahan Pontianak (1958) Dendam Pontianak Sumpah Pontianak Rasa Sayang Eh (1959). Selendang Merah. Filem terakhir beliau adalah "Tun Mandan" arahan Salleh Ghani pada 1964. sebelum bersara dari dunia lakonan. Anak Manja” dan lain-lain". dan diikuti dengan "Keris Sempena Riau. Selangor yang baru sahaja dibuka. Krishnan. Siti Payung.

Rosnani Jamil dilahirkan di Kampung Sungai Geringiang. Keluarganya melarikan diri ke Singapura ketika Perang Dunia II meletus. pengarah . Sumatera. Dilahirkan pada 20 Januari 1936. Padang. Penglibatan dan Kerjaya Seni Ketika bekerja sebagai pelayan di kedai kopi dan penari joget di Kelab Happy World.Rosnani Jamil Datin Hjh Rosnani Jamil merupakan seorang pelakon dan pengarah filem Melayu.

Filem lakonan • Lembing Awang Pulang Ke Dayang . beliau meneruskan kerjaya lakonannya bersama Merdeka Studio.L. selain meminjamkan suaranya pada filem dan drama terbitan Jepun serta Hong Kong. Sejak itu. Krishnan yang melihatnya telah menawarkan peluang berlakon. beliau berjaya menubuhkan syarikat sendiri. Rosnani terus laris dalam filem klasik terbitan Shaw Brothers dan Cathay Keris. pada 12 November 1953. Rosnani tidak pernah mempersia-siakan ilmu filem yang diperturunkan suaminya itu. Pada 1985. Hulu Klang. Apabila tiba zaman gerhana Studio Jalan Ampas. Rosnani muncul buat kali pertamanya dalam filem Lupa Daratan bersama Allahyarham Omar Rojik pada 1952. Rosnani sekeluarga berhijrah ke Setapak. Langkah pertama Rosnani itu jelas membuahkan hasil apabila Mawar Merah diiktiraf juri dalam Festival Filem Malaysia (FFM) menerusi beberapa kategori lakonan dan teknikal. Kuala Lumpur pada 1967. Walaupun sibuk berlakon. Rosnani pernah melanjutkan pengajian dalam bidang perfileman di London pada 1970 selama dua tahun. Rosnani masih sempat mencuri masa untuk belajar bahasa Inggeris bersama rakannya. Perkahwinan Membina rumah tangga dengan Jamil Sulong. penyanyi veteran Nona Asiah. RJ Filem dan menerbit serta mengarahkan filem Mawar Merah lakonan Raja Ema dan Allahyarham Mustaffa Noor. Di sini. Atas inisiatifnya sendiri.

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Bicara Hati Cheritera Cinta Rosevilla Amok Azizah The Legend Sumpahan Mahsuri Antara Dua Hati Suara Kekasih Jasmin Kancha Permata Nasib Si Labu Labi Lubalang Daik Hang Jebat Sri Mersing Lela Manja (1960) Masyarakat Pincang Anakku Sazali Kasih Menumpang Air Mata Miskin Sedarah Filem arahan • • • • • Mawar Merah Antara Dua Hati Memori Amelia Bicara Hati Anugerah dan Pencapaian • Pelakon Wanita Terbaik Festival Malaysia 1984 menerusi filem Jasmin. Filem .

Maria Menado Datuk Maria Menado (nama asal beliau Liesbet Dotulong) dilahirkan pada 2 Februari 1932. merupakan seorang bintang filem Melayu yang termasyhur antara 1957 dan 1963. Maria Menado berhijrah ke Singapura dan memeluk Islam ketika berusia 19 tahun dan berkahwin dengan promoter .

Sulawesi Utara. perjalanan pada 1950 membawa Maria ke Singapura. Minahasa. sebuah pertubuhan berita. Bagaimanapun. A Razak Sheikh Ahmad. rusuhan Maria Hertogh berlaku. dan Pulau Pinang. Maria Hertogh. Sewaktu di Malaya dan Singapura. Manado. Kuala Lumpur. Peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak". pertempuran antara pihak Belanda dengan pejuang-pejuang nasionalis memaksakan mereka berpindah ke Jakarta. beliau digelarkan "Wanita Terjelita Malaya" oleh Times Magazine serta "Wanita Berpakaian Paling Menarik di dalam Asia Tenggara" oleh United Press International. Diiringi oleh ibu bapa saudaranya. memberikannya kemasyhuran dalam dunia filem tempatan pada tahun 1957. Maria dihantar ke Makassar (Ujung Padang) untuk tinggal dengan ibu bapa saudaranya apabila ibu bapanya meninggal dunia sewaktu beliau berumur tujuh tahun. yang merupakan filem seram tempatan yang sulung. Ipoh. Pada tahun itu. Kehidupan awal Dilahirkan di Tonsea. dan kemudiannya di Malaya. kejelitaannya menyebabkan beliau menerima tawaran untuk menayangkan baju kebaya di Singapura. seorang gadis Belanda yang telah diambil sebagai anak angkat oleh sebuah keluarga beragama Islam dan diberikan nama "Natrah" telah dikahwinkan oleh ibu bapa angkatnya pada tahun 1950 sewaktu .tinju dan juga penulis skrip. Sewaktu Maria berumur 17 tahun.

Maria juga diperlu . "Pontianak" ialah filem seram Melayu yang pertama. Skrip untuk filem ini merupakan hasil kerjasama dengan bekas suaminya. Kawankawannya kemudian menggelarkannya sebagai "Maria dari Menado" (tempat lahirnya) dan nama itu telah menjadi kekal. Maria membekalkan cerita-cerita puntianak yang pernah didengarnya sewaktu di Indonesia dan mereka menjalinkan plot filem itu bersama-sama. Shaw Brothers menawarkan Maria peranan sebagai seniwati utama di samping P. Maria mengikut kes ini dengan penuh minat dan juga memperoleh nama samaran "Maria". Kerjaya filem Selepas gambar-gambar Maria muncul di surat khabar dan majalah sebagai peragawati fesyen. Keputusan kes ini mengakibatkan rusuhan perkauman di Singapura yang berlangsung selama dua hari. A. Razak Sheikh Mohamed. Bagaimanapun. Mahkamah Agung membatalkan perkahwinan itu kerana Maria tidak cukup umur dan memutuskan bahawa Natrah dikembalikan kepada ibu kandungnya yang kemudian membawanya balik ke negeri Belanda.berumur 13. kerjayanya sebagai pelakon filem bermula pada tahun 1951. Perubahannya daripada seorang wanita yang jelita menjadi seorang yang bongkok dan kemudian sebagai puntianak menelan masa berjam-jam untuk hiasan. adalah peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak" yang memberikan Maria kemasyhuran pada tahun 1957. Ramlee dalam filem "Penghidupan".

Beliau merupakan penerbit filem wanita Melayu yang pertama. Maria sendiri memegang watak utama sebagai Siti Zubaidah. tiadanya grafik komputer pada waktu itu untuk membuat pembetulan. Filem tersebut menjalani penggambaran di Singapura dan Mumbai. khususnya kerana filem Melayu tidak pernah ditayangkan di pawagam Cathay. dan kesemuanya perlu dibuat secara manual. M Production) melalui filem Siti Zubaidah pada 1961. beliau diberi peranan sebagai watak jahat di samping Shammi Kaopor dalam filem Hindi yang bertajuk "Singapore". Penglibatannya sebagai produser bukan sahaja membanggakan malah beliau telah memainkan peranan sebagai penerbit dan pelakon sekali gus yang jarang-jarang dapat dilakukan oleh seorang penerbit.bersandar tanpa bergerak supaya penggambaran perubahan itu dapat dibuat sedikit demi sedikit. Ini adalah suatu pencapaian yang utama. Dalam jangka masa 12 tahun. Maria Menado Production (M. filem itu mencapai tahap yang cukup realistik sebagaimana yang dapat diperlihatkan daripada laporan tentang beberapa orang yang pengsan selepas menonton babakbabak yang mengejutkan. . Sewaktu di puncak kemasyhuran . Bunga Tanjung dan Pontianak Kembali. Tayangannya di pawagam Cathay berlangsung selama 12 hari. Berbeza dengan masa sekarang. Maria kemudian melakon dalam dua susulan yang berikut iaitu Dendam Pontianak (1957) dan Sumpah Pontianak (1958). Maria berlakon lebih 20 filem termasuk filem terbitan produksinya sendiri. Bagaimanapun. Tiga filem lain yang diterbitkan oleh syarikatnya ialah Darahku.

Maria berkahwin pada tahun 1963 sewaktu berumur 30. Maria berpindah dari Pekan ke Kuala Lumpur. Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin melamarnya. Sewaktu itu. tayangan filem-filemnya tidak dibenarkan di dalam negeri Pahang. Sultan Pahang kini yang mengetuai Majlis Diraja Istana Pahang. beliau memohon kepada Sultan Ahmad Shah.Perkahwinan dengan Sultan Pahang Untuk perayaan-perayaan yang istimewa. Ho Ah Loke. pemilik Cathay Keris tersangkut dengan filem-filem Maria. Majlis Diraja Istana Pahang memerintah bahawa oleh sebab Maria merupakan permaisuri Sultan. dia kemudian terpaksa membuangnya kerana filem-filem itu telah menjadi suatu sumber pergaduhan dengan isterinya. Selepas pertimbangan yang mendalam. Maria serta seniwati yang lain akan dijemput ke istana Pahang untuk mempersembahkan pertunjukan. supaya filem-filemnya dibenarkan ditayangkan semula. Pada salah satu daripada lawatan ini. filemnya turut tidak ditayangkan di seluruh negara. Perkahwinan itu bukan sahaja menamatkan kerjaya filemnya tetapi juga menyebabkan filemfilemnya tidak boleh lagi ditayangkan di pawagam atau televisyen. Baginda memberikan kebenaran. Selepas kemangkatan Sultan Pahang. Tidaklah diketahui mengapa Ho tidak berjumpa Maria atau muzium-muzium negeri untuk menyumbangkan . Oleh sebab filem-filem itu amat memakan ruang hawa dingin di dalam rumah Ho. Dengan itu. Bagaimanapun. khususnya sewaktu hari keputeraan Sultan. akan tetapi pada waktu itu. filem-filem yang dilakonnya telah dibuang ke dalam sebuah lombong yang tidak digunakan lagi.

filem-filem itu. Maria berhasrat untuk menerbit dan mengarah versi baru filem "Pontianak" sebagai gantian supaya dapat meninggalkan tanda pencapaiannya — kali ini dalam filem berwarna.1951) Terbitan Cathay-Keris • • • • • • • • • Selendang Delima Pontianak Dendam Pontianak Matahari Penghidupan Raja Bersiong Selendang Delima Sultan Mahmud Mangkat Dijulang Tun Fatimah Terbitan Maria Menado Production • • • • Siti Zubaidah Darahku Bunga Tanjung Pontianak Kembali . Senarai filem Filem-filem yang dilakonkan oleh Maria adalah seperti berikut: Terbitan Malay Film Production • Penghidupan (Arahan L. kerugian yang tidak ternilai untuk sejarah filem Malaysia. Krishnan. Kehilangan filem-filem tersebut merupakan suatu kerugian yang amat besar. Kini.

Beliau berkahwin dua kali dan mempunyai enam anak termasuk Bat Latif. Keluarga Anaknya penyanyi terkenal Singapura Rahimah Rahim. . Kakaknya primadona filem Melayu. Pelakon Fauziah Ahmad Daud adalah anak saudaranya. dan ibu kepada pelakon cilik filem "Batu Belah Batu Bertangkup" Bat Latiff. Singapura.Mariam Baharum Mariam Baharum (1935–Ogos 2010) atau 'Mariam Tahi Lalat' merupakan seniwati filem Melayu tahun 1950-an khususnya di Studio Malay Films Production. Datin Saadiah iaitu isteri kepada pelakon Datuk Ahmad Daud. Jalan Ampas.

Singapura. pelawak S. Shamsuddin dan Datuk Aziz Sattar. Filem lakonan beliau ialah "Aloha" (1950). "Aladdin" (1952). "Abu Hassan Penchuri" (1955) dan "Antara Dua Darjat" (1960). Datuk Mustapa Maarof.Filem Beliau pernah berlakon bersama seniman agung P. . Hasilnya beliau memenangi gelaran 'Bintang Pujaan Wanita Malaya Kedua' oleh Filem Raya Magazine pada 1953. Beliau juga pernah dicalonkan untuk Anugerah Pelakon Veteran Wanita pada Festival Filem Malaysia (FFM) ke-15 pada 2001 dan FFM ke22 di Kota Kinabalu 2009. Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Pusara Abadi di kawasan Choa Chu Kang. Ramlee dalam filem "Anjuran Nasib" arahan BS Rajhans pada 1952. Beliau seangkatan dengan Kasma Booty. "Kembar" (1950).50 pagi Mariam meninggal dunia di kondominiumnya di Yishun. jam 5. "Kipas Hikmat" (1955). Osman Gumanti. Meninggal dunia Pada 7 Ogos 2010. "Dewi Murni" (1950).

. Beliau dilahirkan di Lorong Engku Aman.Daerah Geylang Serai Singapura pada 10 September 1940. Beliau adalah anak kepada seniwati Habsah Buang.Hashimah Yon Hashimah Binti Mohd Leon atau lebih dikenali sebagai Hashimah Yon merupakan seorang pelakon dan penyanyi Melayu era 60-an / 70-an yang sering mendendangkan lagu-lagu di radio Singapura.

Filem Seniman Bujang Lapok .Antara filem lakonannya ialah Pancha Delima. Filem Anakku Sazali . Filem Anak Pontianak 13. Filem Nujum Pak Belalang .(1957 Pelakon utama) 9. Filem Sri Tanjung .(1961 Pelakon utama) 4. Filem Manusia 1.(1957 Pelakon utama) 8.(1958 Pelakon utama) 7. dalam tahun awal 1998 beliau pernah tinggal di blk 12 Kempas Road (Singapura) dan berjiran dengan Siput Sarawak yg tinggal di blk 9 sehingga nafas terakhirnya. Anakku Sazali dan Nujum Pak Belalang. Filem Penarik Beca . Hashimah merupakan calon tertua yang .(1961 Pelakon tambahan) 3.(1956 Pelakon utama) 10. Filem Gergasi . Lagu-lagu • Lagu Membawa Berita Filem lakonan Filem Black Widow . Anugerah • Menerima pencalonan kategori Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke 12 menerusi filem Black Widow Wajah Ayu. Filem Kaseh Sayang . Filem Pancha Delima .(1959 Pelakon utama) 6. Filem Megat Terawis .(1960 Pelakon utama) 5. Filem Sumpah Wanita 12.(1994 Pelakon utama) 2.dan Hashimah Yon berpindah kerana Estate Kempas Road akan dirobohkan dalam lewat tahun 2000.(1955 Pelakon tambahan) 11.

Filem Hang Tuah (1955) telah berjaya melonjakkan nama beliau di persada perfileman . Zaiton Abdullah Zaiton Abdullah (lebih dikenali sebagai Zaiton). Beliau adalah heroin filem seangkatan dengan Hashimah Yon. adalah seorang seniwati filem Melayu yang berbakat pada era 1950-an hingga 1960-an.pernah dicalonkan untuk kategori tersebut hingga kini. Roseyatimah dan Sarimah.

Menerusi filem tersebut beliau telah memenangi anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik ke 3 pada 1957. Beliau diakui sebagai salah seorang primadona filem terunggul era 1950-an dan 60-an dengan kecantikan semula jadi yang seiring dengan bakat biarpun hanya 10 tahun bergiat aktif di dalam industri perfileman. Tetapi. Filem • • • • Raja Bersiong (1968) Aksi Kuching(1966) Kacha Permata (1966) Budi Dan Dosa (1963) . Beliau diberi peluang memperkenalkan budaya Melayu kepada masyarakat dunia pada masa itu. beliau seperti tenggelam dalam dunia perfileman Melayu apabila sekumpulan pelakon Melayu yang diketuai oleh P. Sejak 1970-an Zaiton mula bersara dari bidang lakonan dan hanya membuat kemunculan istimewa di majlis-majlis keraian artisartis veteran. California. Zaiton membuat kemunculan semula menerusi filem Kacha Permata dan Aksi Kucing pada tahun 1966 dan cemerlang menerusi filem blockbuster era 60-an iaitu Raja Bersiong pada tahun 1968. Ramlee berpindah ke Kuala Lumpur dari Singapura pada lewat 1960-an.Melayu. beliau menjadi satu-satunya artis Melayu yang dipilih mewakili Malaysia dan Singapura ke Pacific Festival yang berlangsung di San Francisco. Satu perkara yang menarik ialah pada September 1958. Namanya menjadi sebutan ramai dan wajah Zaiton sering menghiasi akhbar dan majalah pada zaman itu.

Janji Palsu Zaiton Abdullah .Che Ainon Janda Muda S.Azam dan Azab-ku S.• • • • • • • • • • • • Gerhana (1962) Ibu Mertuaku (1962) Seniman Bujang Lapok (1961) Ali Baba Bujang Lapok (1960) Lela Manja (1960) Batu Belah Batu Bertangkup (1959) Bujang Lapok (1957) Anakku Sazali (1956) Hang Tuah (1955) Kipas Hikmat (1955) Abu Hassan Penchuri (1955) Jubah Hitam (1955) Album Album EP TRC1066 rakaman Zaiton Abdullah bersama penyanyi S. Jibeng Zaiton Abdullah pernah merakamkan piring hitam bersama penyanyi S. Jibeng & Zaiton Abdullah . Jibengs . Jibeng. Antara lagu yang terkandung di dalamnya adalah:• • • • S. Jibeng dengan judul EP TRC1066.Mengapa-lah Hidup-ku .

Beliau merupakan isteri pelakon Hussein Abu Hassan.Mahyon Ismail Mahyon Ismail atau 'Mayayun Ismail' merupakan seniwati veteran di Malaysia. Anaknya juga pelakon iaitu Faizal Hussein.Dilla .

Setapak. 1986 : Pagar-Pagar Cinta . Kasmah Binti Abdullah . Fairuz Hussein merupakan penyanyi R&B. 2002 : Cinta 200 Ela .(Pelakon Pembantu) 6. 1986 : Gila-Gila Remaja .(Pelakon Utama) 7. 1975 : Bunga Padi Berdaun Lalang . Filem Antara filem lakonan beliau ialah : 1.(Pelakon Tambahan) 2. 1979 : Tiada Esok Bagimu .(Pelakon Pembantu) 4. 2000 : Syukur 21 .(Pelakon Pembantu) 5.Hussein merupakan penulis skrip dan drama.(Pelakon Pembantu) 3.[1] Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Ibu Kota.(Pelakon Pembantu) Meninggal dunia Pada 21 Mei 2011. Usinya 69 tahun. 1966 : Nasib Do Re Mi .beliau meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri selepas sesak nafas.

meninggal 1 Jun 2007) merupakan salah seorang seniwati dan primadona filem Melayu era 40-an. Mahsuri. Anak Manja dan Ragam P. Kasma Booty telah diuji bakat oleh B. .Ramlee dalam filem Bakti. Medan. Kasma memulakan kerjaya lakonan di usia muda disebabkan kesempitan hidup iaitu seawal umur 14 tahun. Indonesia berdarah kacukan Belanda dan Jawa berasal dari keluarga seni. Kasma pernah menjadi pasangan kepada P. Penglibatan dan Kerjaya Seni Sebelum bergelar bintang filem. Sama seperti P. Dewi Murni. Filem pertama yang dibintanginya ialah filem Chempaka (1947). Manusia. 50-an dan sehinggalah ke penghujung 60-an. Rajhans dan menjadi pelakon di Malay Film Productions. Bakti. Ramlee. Tangkap Basah. Nur Asmara. Kasma Booty dilahirkan di Kisaran. Sejoli. dan mendapat kerja sebagai pelakon bangsawan di Pulau Pinang dan Singapura. Kasma terlebih dahulu bergiat sebagai pelakon teater tradisional bangsawan dengan kumpulan Rayuan Asmara di Medan pada usia belasan tahun. filem Sejoli.Kasmah Binti Abdullah atau lebih dikenali sebagai Kasma Booty (lahir 1932 . Selendang Merah. waktu itu Malaya. Rachun Dunia. Ratapan Ibu. S. Kesempitan hidup mendorong Kasma untuk berdikari dan sejak belasan tahun lagi. Pada tahun 1952 pula. Keris Sempena Riau. filem Juwita dan filem Damaq. diikuti filem Pisau Berachun. Ramlee. Siti Payung. beliau berhadapan dengan kontroversi terhadap pengurusan Shaw Brothers sehingga berlarutan ke mahkamah. Kasma telah membawa diri merantau ke Malaysia. Juwita.

atas permintaan Almarhum Tunku Abdul Rahman. Pada era akhir pembabitannya dalam lakonan. Tangkap Basah. Hulu Klang. Tidak hairanlah mengapa beliau turut dihormati seniman dan seniwati seperjuangannya pada zaman itu. tidak terkecuali Seniman Agung. demi mempertahankan prinsip dan maruah beliau membuat keputusan menarik diri daripada membintangi filem Antara Senyum Dan Tangis. Tan Sri P Ramlee sendiri.Namun. Ratapan Ibu (L. beliau banyak menghadapi masalah kesihatan dan banyak menghabiskan masa menumpukan perhatian terhadap ibadahnya dan duduk bersama anakanak dan cucunya di kediamannya di Klang Gate. Kasma banyak berlakon dalam filem terbitan Studio Merdeka di Hulu Klang. Di usia tuanya. Krishnan). beliau mempunyai segala aura dan karisma yang diperlukan sebagai seorang Primadona Melayu pada zaman meledaknya filem Melayu klasik di Jalan Ampas. Singapura satu ketika dulu. Namun setelah membintangi hampir 20 buah filem Kasma bertekad meninggalkan dunia seni pada tahun 1992. Antaranya filem Keris Sempena Riau. Anak Manja (Salleh Ghani) dan Ragam P Ramlee (P Ramlee). . Di zaman kegemilangannya juga beliau pernah mendapat jolokan sebagai Elizabeth Taylor Malaya dan Ratu Filem Melayu kerana kejelitaan paras wajahnya. Pada tahun 1958. Siti Payong. Tidak hanya memiliki rupa paras yang jelita. Selindang Merah. Kasma berlakon filem Mahsuri terbitan Cathay Keris.

4. Anugerah Khas Juri di Pesta Filem Asia Pasifik ke-35 di Kuching pada 1990. Mahsuri Pisau Berachun (1948) Chempaka (1947) Anugerah dan Pencapaian • • Anugerah Merak Kayangan bagi Pelakon Wanita Veteran di Festival Filem Malaysia ke-7 (1987) di Melaka. Ragam P.Perkahwinan Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan dengan Jacob Booty dan dikurniakan lima orang anak.segment Damaq Sejoli (1951) Mahsuri (1958) .. . 3.. 5. Nama kelima-lima anak beliau diambil bersempena dengan judul filem yang pernah dilakonkannya. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada hari Jumaat. 1 Jun 2007. Ramlee (1964) . 2. Jenazah beliau selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Klang Gate. Selangor pada hari yang sama.. Filem Antara filem lakonan beliau ialah :1. jam 2 pagi di Hospital Ampang ketika berusia 75 tahun selepas sekian lama menghidap komplikasi paru-paru berair.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful