Saadiah

Satya Baharom atau lebih dikenali sebagai Saadiah merupakan salah seorang bintang dan pengarah filem yang terkenal 1950-an dan 1960an. Saadiah dilahirkan di Tanjung Katong, Singapura pada 10 Ogos 1937. Beliau merupakan seorang primadona filem Melayu yang sering bergandingan dengan P. Ramlee. Saadiah melibatkan diri dalam dunia perfileman setelah selalu berulang alik ke Studio Jalan Ampas untuk menemani kakaknya, Mariam Baharom (Mariam Tahi Lalat). Namun satu hari, beliau ditawarkan peluang berlakon oleh pengarah B S Rajhans untuk membintangi watak kecil dalam filem Rachun Dunia lakonan Osman Gumanti, Kasma Booty dan P Ramlee. Saadiah lebih gemar membawakan watak wanita yang menanggung derita dan menolak watak sebagai wanita curang. Antara filem yang pernah dilakonkan bersamasama P. Ramlee ialah Juwita, Anjoran Nasib, Sedarah, Penarek Becha, Hang Tuah, Semerah

Padi, Sarjan Hassan, Antara Dua Darjat.

Musang

Berjanggut

dan

Filem terakhir lakonan beliau adalah Matinya Seorang Patriot arahan Datuk Rahim Razali pada 1984 bersama Eman Manan, Noor Kumalasari, Yusof Wahab dan Zulkifli Zain. Selepas itu, kesihatan beliau tidak begitu mengizinkan untuk terus berlakon, justeru beliau lebih banyak menguruskan keluarganya. Beliau telah berkahwin dengan Datuk Ahmad Daud dan juga ibu kepada Fauziah Ahmad Daud. Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 26 Februari 2005 kerana menghidap penyakit kencing manis. Filem Rachun Dunia 2. Juwita 3. Anjoran Nasib 4. Sedarah 5. Penarek Becha 6. Hang Tuah 7. Semerah Padi 8. Sarjan Hassan 9. Musang Berjanggut 10. Antara Dua Darjat 11. Dandan Setia 12. Nora Zain - Ejen Wanita 001 13. Melanchong Ke Tokyo 14. Indera Bangsawan 15. Anak Buloh Betong 16. Dupa Chendana 17. Sial Wanita 18. Ibulah Shorga 19. Ceritaku Ceritamu
1.

20. Permintaan

Terakhir 21. Matinya Seorang Patriot 22. Yatim Piatu Filem arahan

filem Ceritaku Ceritamu (1979)

Anugerah dan Pencapaian

Anugerah Seniwati Veteran di Festival Filem Malaysia ke-12 pada tahun 1995.

Fakta Menarik

Seniwati Melayu Pertama membawa watak ejen perisik dalam Nora Zain - Ejen Wanita 001 yang menjalani penggambaran di Hong Kong pada 1966. Sebelum itu beliau berpeluang menjalani penggambaran di Jepun dalam filem Melancong Ke Tokyo (1965). Muncul sebagai Pengarah Filem Wanita Melayu Pertama melalui filem Ceritaku Ceritamu (1979).

Neng Yatimah

Yatimah Ahmad atau lebih dikenali sebagai Neng Yatimah merupakan seorang seniwati filem Melayu tahun 1950-an dan 1960-an yang terkenal. Beliau terkenal dengan peranan sebagai seorang pelakon air mata. Anak Neng Yatimah, Rosnah Jasni, turut mengikut jejak beliau dan terbabit dalam bidang seni menerusi filem Pendekar Bujang Lapok pada 1959 dan diberikan nama komersial Roseyatimah. Kehidupan Awal Dalam satu temuramah dengan sebuah akhbar Singapura, Neng Yatimah memberitahu bahawa tentang cita-cita asal beliau adalah sebagai seorang guru, tetapi ayahnya hanya membenarkan beliau bersekolah setakat darjah

lima di Sekolah Perempuan Melayu Rochore. Selepas diizinkan suaminya. Peristiwa dan keberanian yang ditunjukkan oleh Jasni melembutkan hati bapa Yatimah dan membenarkan Yatimah mendirikan rumahtangga ketika berusia 14 tahun. beliau meluahkan perasaannya bahawa dirinya tidak secantik pelakon lain. R. Yatimah berkunjung ke Studio Malay Film Production untuk melihat Siput Sarawak berlakon. dibabit dengan rasa kagumnya kepada lakonan primadona Siput Sarawak yang pada zamannya dianggap mempunyai pengaruh besar. Krishnan. Mak Neng berjaya melepasi ujian itu lalu ditawarkan berlakon dalam filem Takdir Ilahi dengan memegang watak utama. Semasa perperangan Jepun. Kehadirannya disedari A. Singapura. Yatimah nyaris menjadi mangsa kekejaman Jepun tetapi telah diselamatkan oleh Jasni Ahmad. beliau menerima pelawaan menjalani uji bakat di depan pengarah L. Ketika itu. Tompel yang kemudian mempelawanya untuk berlakon. Yatimah kemudiannya rapat dengan penyanyi Jasni Ahmad. . lantas cita-citanya dipendam begitu saja. Neng Yatimah mula terjun dalam bidang lakunan ketika berusia 19 tahun. Sebelum berlakon. tetapi tidak begitu disenangi oleh bapanya. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitan Yatimah Ahmad kedalam bidang seni berlaku secara tidak sengaja.

Tidak lama selepas itu. sebelum bersara terus dari dunia seni. Hassan Sahab. Musalmah dan S. . dia telah mengemukakan perkara ini kepada pihak PERSAMA dan hal itu berpanjangan sehingga berlaku mogok di studio itu pada tahun 1960. Walaupun nama sebenarnya adalah Yatimah Ahmad.Jawapan pengarah L. Ini turut dialami oleh beberapa orang pelakon lain seperti S. Neng Yatimah berhenti sendiri dari Shaw's MFP Studio dan berhijrah ke Cathay Keris. Ramlee dan digunakan sebagai dialog dalam salah satu filem arahannya. diceritakan Neng Yatimah pada 29 Disember 1959 menerima notis untuk menamatkan perkhidmatannya dari Shaw's MFP Studio secara mengejut. Ramlee sendiri. Ramlee meminta bantuan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj campur tangan. Sebagai Presiden Persatuan Artis Se-Malaya (PERSAMA). Mogok Dalam buku "P. Ramlee Erti Yang Sakti". Kadarisman. Manakala Musalmah menyertai Studio Merdeka yang baru ditubuhkan di Kuala Lumpur. di mana almarhum Tunku menghantar wakilnya ke studio itu untuk berbincang dengan pengurusan studio itu dan P. tak cantik pun tak apa. nama itu tenggelam apabila seniman agung P. Ramlee memberikan nama Neng Yatimah kepadanya bagi menggantikan gelaran buntat sebelumnya. Tapi manis mesti ada telah didengari oleh P. Oleh kerana tidak berpuas hati. P. Perbincangan itu berjaya dan semua artis yang dibuang kerja itu diambil semula. Krishnan Cantik tak apa.

.Filem Lakonan Diantara filem lakonan Yatimah Ahmad adalah:• • • • • • • • • • • • • • • • • Takdir Ilahi Nilam (1949) Patah Hati Ibu Gadis Peladang Siapa Salah Batu Belah Batu Bertangkup * Filem terakhir Neng di Jalan Ampas Jiran Sekampung * Cathay Keris Lela Satria * Cathay Keris Laila Majnun * Cathay Keris Air Mata Duyung * Cathay Keris Seri Mersing * Cathay Keris Bapa Saya Masyarakat Pincang Seri Mersing Racun Dunia Mama Oh Mama * Filem terakhir lakonannya Pencapaian • • Pingat Ahli Mangku Negara (AMN) Anugerah Pelakon Veteran di Festival Filem Malaysia ke-13 (1997) Sampingan • • Neng Yatimah pernah merakamkan rekod lagu Asmara Terkenang (Pathe PTH 29) dangan menggunakan nama Neng Buntat. 1935). Sebagai ahli SENIMAN Neng Yatimah juga menggunakan nama Buntat Binte Ahmad (ahli no.

Ramlah binti Mohamad Sulaiman bt Siput Sarawak atau nama sebenarnya Ramlah Mohamad Sulaiman merupakan seorang .

Filem Cinta memberi makna kerana selepas itu beliau dan S. Cinta bersama Allahyarham S. Patung Chendana. Roomai Noor berkahwin. Kuala Lumpur untuk filem Keluarga 69 bersama P. Korban Fitnah.Ramlee. Jiran Sekampung' dan 'Mangsa'. Filem Hujan Panas adalah antara filem . Selepas Perang Dunia Kedua. Roomai Noor pada 1948. beliau telah berlakon lebih kurang 50 filem terbitan Malay Film production dan Cathay-Keris dan antara lakonan beliau yang paling menonjol ialah 'Hujan Panas'. Naga Tasik Chini. Sarawak. Dollah Sarawak adalah nama besar dalam dunia bangsawan yang kemudian menjadi pelakon filem. Penglibatan dan Kerjaya Seni Mengimbas sejarah awalnya.seniwati filem Melayu. sekarang lebih terkenal sebagai Anita Sarawak. lalu dikurniakan cahaya mata yang dinamakan Ithnaini. "Muda Mudi". Sepanjang kerjayanya. Siput mula berlakon bangsawan Siput Kuyung bersama bapanya Dollah Sarawak (nama sebenar Mohamad Sulaiman) sejak berusia 11 tahun. Rajhans. Siput menjadi penyanyi kabaret di Singapura sebelum berpeluang berlakon dalam filem pertamanya berjudul Singapura Waktu Malam. Hujan Gerimis. Beliau berlakon kali pertama dalam filem arahan B. Beliau dilahirkan di Kuching. Beliau merupakan seorang yang buta huruf tetapi mampu menghafal semua skripnya yang dibacakan oleh orang lain. Beliau juga pernah berlakon di bawah terbitan Merdeka Studio.S. Racun Dunia.

Latifah Omar . Mahmud Jun.yang paling digemarinya. Siput adalah pelakon yang dibenci kerana keberkesanan watak jahatnya. Salmah Ibrahim dan Aziz Jaafar arahan pengarah berkaliber. Anugerah dan pencapaian • Anugerah Artis Veteran di Festival Filem Malaysia ke-9 (FFM-9) pada tahun 1991. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 3 Jun 1999 ketika berusia 78 tahun di block 9 Kempas Road singapura. selain daripada Seniman Salleh Kamil. Filem terakhir lakonan beliau ialah Layar Lara bersama Azean Irdawaty dan juga seniman dan seniwati seangkatannya seperti Aziz Sattar. dan jenazah beliau selamat disemadikan di Pusara Abadi di kawasan LIm chu kang Singapura. Pada zaman kegemilangan filem Melayu di Jalan Ampas. Keberkesanan lakonannya dalam filem itu membuatkan beliau terus mendapat peluang berlakon watak jahat. Shuhaimi Baba pada tahun 1997.

(1964 ) Rumah Itu Dunia Aku . Filem 20.(1966 ) Naga Tasik Chini .(1965 ) Kalung Kenangan . 8. 3.(1958) Bawang Putih Bawang Merah . Filem 11.(1971 ) Gurindam Jiwa .(1959 ) Che Mamat Parang Tumpul . Filem 18. 6. Lanchang Kuning dan Cucu Datuk Merah Filem 1.(1966 ) Cinta Kasih Sayang .(1973 ) Putus Sudah Kasih Sayang . Filem 15. Filem 17. Filem 13. Filem 16. 4. 10.(1962 ) .(1964 ) Wan Perkasa .(1963 ) Cucu Datuk Merah . Filem 12. 5.(1955) Serangan orang Minyak .(1958) Selendang Delima . 9.(1954) Panggilan Pulau (1954) Menyerah . Filem Merana .(1962 ) Laila Majnun (1962) . Filem 19.(1965 ) Ikan Emas . Filem 14. 2.(1963 ) Chelorong Cheloreng .(1959) Raden Mas . Beliau sering digandingkan dengan seniman Nordin Ahmad antaranya seperti dalam filem Gurindam Jiwa. 7.(1960) Filem Hati Batu .Latifah Omar merupakan seniwati filem Melayu hitam-putih yang terkenal pada era 1950an hingga 1970-an.

Filem Hang Jebat . Filem Sumpitan Racun .(1961) Rosnah Jasni .(1962 ) 22.21.(1961 ) 23. Filem Lancang Kuning .

Jula Juli Bintang Tujuh. (Roseyatimah adalah gabungan nama Rose dan Yatimah iaitu nama ibunya seniwati Neng Yatimah oleh P. Roseyatimah dilahirkan pada 17 November 1943. Rumah Itu Duniaku.Allahyarhamah Rosnah Jasni atau lebih dikenali sebagai seniwati Roseyatimah merupakan salah seorang pelakon filem Melayu yang terkenal. lemah lembut dan berbakat besar. Beliau adalah salah seorang dari 10 peserta yang dipilih. . Selepas menjayakan filem komedi arahan dan lakonan P Ramlee bersama Aziz dan S. Lanchang Kuning. Cucu Datuk Merah. Ramlee) dikenali oleh jutaan rakyat Malaysia melalui filem-filem lakonannya sebagai seorang seniwati yang cantik. Muda Mudi semakin menyerlahkan lagi namanya. Seri Mersing. Penglibatan dan Kerjaya Seni Pembabitannya dalam dunia seni bermula dengan kejayaan dalam satu ujibakat yang diadakan oleh P. kerjaya Roseyatimah terus melambung dan beliau terus tidak menoleh ke belakang untuk bergelar anak wayang. Ramlee untuk filem Pendekar Bujang Lapok termasuk Aziz Sattar yang turut bertindak sebagai salah seorang penilai bakat. Shamsudin. Bakat lakonannya di Cathay Keris menerusi beberapa filem lain seperti Tunang Tok Dukun.

barulah beliau digandingkan bersama suaminya di dalam filem Seri Mersing arahan Salleh Ghani. Roseyatimah meminta sangat-sangat supaya beliau dibawa pulang ke rumah. yang juga merupakan rakan baik kepada Pak Jasni (bapa kepada Roseyatimah). sewaktu mempelajari seni silat di Boon Teck Road.Namun selepas berlakon dalam filem Anak Bapak yang diarahkan P. Dari situlah Mustapha mengenali Roseyatimah sehinggalah mereka sama-sama berpindah ke Cathay Keris. Detik-Detik Akhir Selepas 10 hari menjalani radioterapi di hospital. Kematian Roseyatimah menghembuskan nafas terakhir pada 14 Disember 1987 akibat penyakit kanser . Beliau dibawa pulang bersama seorang jururawat dan tangki oksigen. Selepas itu. Roseyatimah dibawa kembali dari hospital tiga hari sebelum beliau meninggal dunia. Pada 1960. Datuk Mustafa Maarof kemudian berpindah ke Studio Merdeka di Kuala Lumpur manakala Roseyatimah pula masih lagi di Cathay Keris. Ramlee pada 1965 di Studio Merdeka. Singapura bersama guru silat bernama Pak Awang. Filem Udang Di Sebalik Batu adalah filem terakhir lakonan beliau bersama suaminya dan kemudian disusuli dengan perkahwinan mereka pada 1967. Roseyatimah mengucapkan selamat tinggal kepada bidang lakonan dengan alasan untuk memberikan tumpuan kepada rumah tangga selepas bergelar isteri dengan suami yang dikenalinya semenjak sejak sekitar tahun 50-an lagi iaitu seniman Mustafa Maarof (kini Datuk). selang tujuh bulan selepas bapanya meninggal.

Rumah Itu Duniaku 7. meninggalkan tiga orang cahaya mata iaitu Azlynna. . Pendekar Bujang Lapok 11. Rumah Itu Duniaku 5. Mohammed Khairuddin (meninggal dunia pada usia empat tahun) dan Mohamad Rezainuddin. Tunang Tok Dukun 6. Seri Mersing 3. Jula Juli Bintang Tujuh 4. Cucu Datuk Merah 8. Anak Bapak 1. Badang 9. Filem Lanchang Kuning 2. Muda Mudi 10.ketika berusia 44 tahun.

beliau tidak menoleh . Kadarisman. Shamsuddin. Azizah lahir pada tahun 1947 di Perak. Kemudian. Normah Zainal. Kuswadinata. S.Filem A Go Go 67 arahan Omar Rojik membariskan Ahmad Nesfu. Untuk filem ini beliau ‘dinaikkan pangkat’ apabila disenaraikan sebagai pelakon utama. Sebaik selesai filem itu.Sejak itulah. Beliau menjadi pelakon pembantu dalam filem sulungnya iaitu Dayang Senandong arahan Jamil Sulong. Aziz Jaafar. M Rafee.Noor Azizah Noor Azizah Datuk Seri Azizul Hassan atau lebih dikenali sebagai Noor Azizah merupakan seorang pelakon di Malaysia. A Go Go 67 (1967). Penglibatan dan Kerjaya Seni Pada tahun 1965 bermulalah sejarah pembabitannya dalam dunia filem. Ali Fiji. Ibrahim Pendek dan Habsah Buang. muncul dalam filem ketiga. beliau ditawarkan pula filem Sri Andalas (1966) arahan S.

Zaiton. Semasa di puncak kegemilangannya. Niatnya itu dibatalkan selepas dipujuk Perdana Menteri Malaysia pertama. Ramlee). Rahmah Rahmat dan Normadiah. Turur berlakon dalam filem tersebut ialah seniman Yusof Latiff sebagai Damburi. . Kebetulan. Ramlee. Ini mencerahkan harapannya untuk meneruskan kerjaya seninya. Ramlee kerana diberikan dua watak dalam filem Enam Jahanam keluaran Studio Merdeka. Bagi Noor Azizah. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (Almarhum) yang kemudian memilihnya berlakon dalam filem Raja Bersiong (1968). Noor Azizah diberi penghormatan oleh P. Apabila studio Malay Film Production. Pada tahun 1969.ke belakang lagi terhadap dunia lakonan. Beliau kemudian dilamar Omar Rojik untuk muncul dalam filem arahan pertamanya di Kuala Lumpur. kerjaya seni Beliau seolah-olah terhenti kerana penghijrahan pelakon dan pengarah ke Kuala Lumpur. Noor Azizah sering digandingkan dengan Ahmad Mahmud atau Ed Osmera selain P. Ketika berada dalam zaman keemasannya itu. Beliau yang masih menetap di Johor Bahru dipujuk oleh Jaafar Abdullah supaya menetap di Kuala Lumpur. bapanya yang ketika itu pegawai polis ditukarkan ke Klang. secara tiba-tiba beliau menyatakan hasrat menarik diri daripada dunia filem. Kuala Lumpur iaitu sebagai Masmera dan Mastika. Berderet filem dibintanginya. Jalan Ampas Singapura ditutup pada lewat tahun 60-an. Masmera ialah isteri kepada seorang peniaga dan pendekar terkenal bernama Tantari (P. beliau berasa bertuah kerana Tunku sudi memilihnya untuk memegang watak penting bersama Sarimah.

namanya semakin sepi sehinggalah tampil semula sebagai artis undangan dalam filem Soal Hati arahan Othman Hafsham pada 2000. Sebelum itu. Namun sejak sedekad lalu. Noor Azizah muncul dalam banyak filem seperti Kembang Layu (1970) dan Durjana (1971). Sayang Anakku Sayang (1976).Menerusi Studio Merdeka di Hulu Klang. Noor Azizah masih mewarnai dunia filem dan drama TV. Bailey's Birds.Filem lain yang pernah dibintanginya ialah Perintah Seri Paduka (1970). Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971). Jins Shamsuddin menggandingkannya bersama P Ramlee dalam filem arahan pertamanya Di Belakang Tabir (1969). selain dua filem terbitan Indonesia iaitu Jangan Kau Tangisi dan Malim Kundang selain pernah muncul dalam siri TV Australia. Hinggalah pada era 80-an. Cinta & Lagu (1976) dan Pendekar (1977). P. Ramlee mengambilnya berlakon dalam filem Doctor Rushdi (1970) dan Jangan Tinggal Daku (1971).Selain Enam Jahanam. Filem Lakonan • • • • • • • • • • • Dayang Senandung (1966) Sri Andalas (1966) A Go Go 67 (1967) Raja Bersiong (1968) Di Belakang Tabir (1969) Enam Jahanam (1969) Kembang Layu (1970) Perintah Seri Paduka (1970) Doctor Rushdi (1970) Kalau Berpaut Di Dahan Rapuh (1971) Jangan Tinggal Daku (1971) . beliau pernah membintangi filem Thailand bertajuk Vendetta. Selain filem terbitan tempatan.

Selepas itu beliau terpilih untuk membintangi film Pontianak.• • • • • • Durjana (1971) Si Tanggang (1975) . Salmah dilahirkan pada 7 September 1937 di Johor Bahru. Ketika berusia 17 tahun. Ratno Timoer dan Rano Karno Sayang Anakku Sayang (1976) Cinta & Lagu (1976) Pendekar (1977) Soal Hati (2000) Salmah Ahmad Salmah Binti Lagio atau lebih dikenali sebagai Salmah Ahmad merupakan salah seorang bintang filem yang terkenal 1950-an dan 1960-an. Salmah Binti Lagio dilahirkan di Jalan Ibrahim. beliau memenangi Ratu Cantik yang dianjur oleh UMNO Johor Bharu. Johor Bahru. Selepas kontraknya dengan Cathay Keris tamat pada 1960. beliau menyertai Studio Merdeka . yang dihasilkan oleh Cathay Keris pada tahun 1957.ditemukan dengan bintang filem utama Indonesia.

yang bertempat di Hulu Kelang. . sebelum bersara dari dunia lakonan. Filem terakhir beliau adalah "Tun Mandan" arahan Salleh Ghani pada 1964. Krishnan. Selangor yang baru sahaja dibuka. Selendang Merah. Ibu Ayam. Anak Manja” dan lain-lain". dan diikuti dengan "Keris Sempena Riau. Siti Payung. Filem lakonan • • • • • Jula Juli Bintang Tiga (1959) Sumpahan Pontianak (1958) Dendam Pontianak Sumpah Pontianak Rasa Sayang Eh (1959). Pencapaian • Artis Veteran dalam Festival Filem Malaysia yang ke-20 di Pulau Pinang pada 4 Ogos 2007. Filem pertama beliau bersama Studio Merdeka adalah "Tun Teja" yang diarah oleh L.

Dilahirkan pada 20 Januari 1936. Penglibatan dan Kerjaya Seni Ketika bekerja sebagai pelayan di kedai kopi dan penari joget di Kelab Happy World. Padang. Rosnani Jamil dilahirkan di Kampung Sungai Geringiang. Keluarganya melarikan diri ke Singapura ketika Perang Dunia II meletus. pengarah . Sumatera.Rosnani Jamil Datin Hjh Rosnani Jamil merupakan seorang pelakon dan pengarah filem Melayu.

Walaupun sibuk berlakon. Hulu Klang. Krishnan yang melihatnya telah menawarkan peluang berlakon. Rosnani pernah melanjutkan pengajian dalam bidang perfileman di London pada 1970 selama dua tahun. beliau meneruskan kerjaya lakonannya bersama Merdeka Studio. pada 12 November 1953. Rosnani tidak pernah mempersia-siakan ilmu filem yang diperturunkan suaminya itu. penyanyi veteran Nona Asiah. Rosnani masih sempat mencuri masa untuk belajar bahasa Inggeris bersama rakannya. Perkahwinan Membina rumah tangga dengan Jamil Sulong. Atas inisiatifnya sendiri. Rosnani terus laris dalam filem klasik terbitan Shaw Brothers dan Cathay Keris. Sejak itu. Langkah pertama Rosnani itu jelas membuahkan hasil apabila Mawar Merah diiktiraf juri dalam Festival Filem Malaysia (FFM) menerusi beberapa kategori lakonan dan teknikal. Filem lakonan • Lembing Awang Pulang Ke Dayang . Di sini. Rosnani muncul buat kali pertamanya dalam filem Lupa Daratan bersama Allahyarham Omar Rojik pada 1952. Kuala Lumpur pada 1967.L. beliau berjaya menubuhkan syarikat sendiri. selain meminjamkan suaranya pada filem dan drama terbitan Jepun serta Hong Kong. RJ Filem dan menerbit serta mengarahkan filem Mawar Merah lakonan Raja Ema dan Allahyarham Mustaffa Noor. Pada 1985. Apabila tiba zaman gerhana Studio Jalan Ampas. Rosnani sekeluarga berhijrah ke Setapak.

Filem .• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Bicara Hati Cheritera Cinta Rosevilla Amok Azizah The Legend Sumpahan Mahsuri Antara Dua Hati Suara Kekasih Jasmin Kancha Permata Nasib Si Labu Labi Lubalang Daik Hang Jebat Sri Mersing Lela Manja (1960) Masyarakat Pincang Anakku Sazali Kasih Menumpang Air Mata Miskin Sedarah Filem arahan • • • • • Mawar Merah Antara Dua Hati Memori Amelia Bicara Hati Anugerah dan Pencapaian • Pelakon Wanita Terbaik Festival Malaysia 1984 menerusi filem Jasmin.

Maria Menado Datuk Maria Menado (nama asal beliau Liesbet Dotulong) dilahirkan pada 2 Februari 1932. Maria Menado berhijrah ke Singapura dan memeluk Islam ketika berusia 19 tahun dan berkahwin dengan promoter . merupakan seorang bintang filem Melayu yang termasyhur antara 1957 dan 1963.

kejelitaannya menyebabkan beliau menerima tawaran untuk menayangkan baju kebaya di Singapura. Minahasa. seorang gadis Belanda yang telah diambil sebagai anak angkat oleh sebuah keluarga beragama Islam dan diberikan nama "Natrah" telah dikahwinkan oleh ibu bapa angkatnya pada tahun 1950 sewaktu . Sulawesi Utara. Sewaktu di Malaya dan Singapura. Pada tahun itu. dan Pulau Pinang. Peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak". yang merupakan filem seram tempatan yang sulung. Maria dihantar ke Makassar (Ujung Padang) untuk tinggal dengan ibu bapa saudaranya apabila ibu bapanya meninggal dunia sewaktu beliau berumur tujuh tahun. memberikannya kemasyhuran dalam dunia filem tempatan pada tahun 1957. Kehidupan awal Dilahirkan di Tonsea. Ipoh. Sewaktu Maria berumur 17 tahun. beliau digelarkan "Wanita Terjelita Malaya" oleh Times Magazine serta "Wanita Berpakaian Paling Menarik di dalam Asia Tenggara" oleh United Press International. Diiringi oleh ibu bapa saudaranya. sebuah pertubuhan berita.tinju dan juga penulis skrip. perjalanan pada 1950 membawa Maria ke Singapura. Maria Hertogh. A Razak Sheikh Ahmad. Bagaimanapun. Kuala Lumpur. pertempuran antara pihak Belanda dengan pejuang-pejuang nasionalis memaksakan mereka berpindah ke Jakarta. rusuhan Maria Hertogh berlaku. Manado. dan kemudiannya di Malaya.

Maria juga diperlu . Kerjaya filem Selepas gambar-gambar Maria muncul di surat khabar dan majalah sebagai peragawati fesyen. Mahkamah Agung membatalkan perkahwinan itu kerana Maria tidak cukup umur dan memutuskan bahawa Natrah dikembalikan kepada ibu kandungnya yang kemudian membawanya balik ke negeri Belanda. Maria mengikut kes ini dengan penuh minat dan juga memperoleh nama samaran "Maria". "Pontianak" ialah filem seram Melayu yang pertama. Skrip untuk filem ini merupakan hasil kerjasama dengan bekas suaminya. Shaw Brothers menawarkan Maria peranan sebagai seniwati utama di samping P. Bagaimanapun. A. Maria membekalkan cerita-cerita puntianak yang pernah didengarnya sewaktu di Indonesia dan mereka menjalinkan plot filem itu bersama-sama. adalah peranannya sebagai puntianak dalam filem "Pontianak" yang memberikan Maria kemasyhuran pada tahun 1957. Keputusan kes ini mengakibatkan rusuhan perkauman di Singapura yang berlangsung selama dua hari. Ramlee dalam filem "Penghidupan". Kawankawannya kemudian menggelarkannya sebagai "Maria dari Menado" (tempat lahirnya) dan nama itu telah menjadi kekal. Perubahannya daripada seorang wanita yang jelita menjadi seorang yang bongkok dan kemudian sebagai puntianak menelan masa berjam-jam untuk hiasan. kerjayanya sebagai pelakon filem bermula pada tahun 1951.berumur 13. Razak Sheikh Mohamed.

Dalam jangka masa 12 tahun. khususnya kerana filem Melayu tidak pernah ditayangkan di pawagam Cathay. Maria kemudian melakon dalam dua susulan yang berikut iaitu Dendam Pontianak (1957) dan Sumpah Pontianak (1958). dan kesemuanya perlu dibuat secara manual. Beliau merupakan penerbit filem wanita Melayu yang pertama. M Production) melalui filem Siti Zubaidah pada 1961. Sewaktu di puncak kemasyhuran . Penglibatannya sebagai produser bukan sahaja membanggakan malah beliau telah memainkan peranan sebagai penerbit dan pelakon sekali gus yang jarang-jarang dapat dilakukan oleh seorang penerbit. beliau diberi peranan sebagai watak jahat di samping Shammi Kaopor dalam filem Hindi yang bertajuk "Singapore". Maria berlakon lebih 20 filem termasuk filem terbitan produksinya sendiri. Maria Menado Production (M. Bagaimanapun. . Bunga Tanjung dan Pontianak Kembali. Tayangannya di pawagam Cathay berlangsung selama 12 hari. Filem tersebut menjalani penggambaran di Singapura dan Mumbai.bersandar tanpa bergerak supaya penggambaran perubahan itu dapat dibuat sedikit demi sedikit. Berbeza dengan masa sekarang. filem itu mencapai tahap yang cukup realistik sebagaimana yang dapat diperlihatkan daripada laporan tentang beberapa orang yang pengsan selepas menonton babakbabak yang mengejutkan. Maria sendiri memegang watak utama sebagai Siti Zubaidah. Ini adalah suatu pencapaian yang utama. tiadanya grafik komputer pada waktu itu untuk membuat pembetulan. Tiga filem lain yang diterbitkan oleh syarikatnya ialah Darahku.

Maria serta seniwati yang lain akan dijemput ke istana Pahang untuk mempersembahkan pertunjukan. supaya filem-filemnya dibenarkan ditayangkan semula. dia kemudian terpaksa membuangnya kerana filem-filem itu telah menjadi suatu sumber pergaduhan dengan isterinya. Baginda memberikan kebenaran. Oleh sebab filem-filem itu amat memakan ruang hawa dingin di dalam rumah Ho. beliau memohon kepada Sultan Ahmad Shah. Maria berpindah dari Pekan ke Kuala Lumpur. filem-filem yang dilakonnya telah dibuang ke dalam sebuah lombong yang tidak digunakan lagi. Sultan Pahang kini yang mengetuai Majlis Diraja Istana Pahang. Selepas kemangkatan Sultan Pahang. Tidaklah diketahui mengapa Ho tidak berjumpa Maria atau muzium-muzium negeri untuk menyumbangkan . khususnya sewaktu hari keputeraan Sultan. Dengan itu. Majlis Diraja Istana Pahang memerintah bahawa oleh sebab Maria merupakan permaisuri Sultan. Ho Ah Loke. Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin melamarnya. pemilik Cathay Keris tersangkut dengan filem-filem Maria. Perkahwinan itu bukan sahaja menamatkan kerjaya filemnya tetapi juga menyebabkan filemfilemnya tidak boleh lagi ditayangkan di pawagam atau televisyen. akan tetapi pada waktu itu. Pada salah satu daripada lawatan ini. tayangan filem-filemnya tidak dibenarkan di dalam negeri Pahang. filemnya turut tidak ditayangkan di seluruh negara. Maria berkahwin pada tahun 1963 sewaktu berumur 30.Perkahwinan dengan Sultan Pahang Untuk perayaan-perayaan yang istimewa. Bagaimanapun. Sewaktu itu. Selepas pertimbangan yang mendalam.

filem-filem itu. Krishnan. Senarai filem Filem-filem yang dilakonkan oleh Maria adalah seperti berikut: Terbitan Malay Film Production • Penghidupan (Arahan L. kerugian yang tidak ternilai untuk sejarah filem Malaysia. Kehilangan filem-filem tersebut merupakan suatu kerugian yang amat besar. Maria berhasrat untuk menerbit dan mengarah versi baru filem "Pontianak" sebagai gantian supaya dapat meninggalkan tanda pencapaiannya — kali ini dalam filem berwarna.1951) Terbitan Cathay-Keris • • • • • • • • • Selendang Delima Pontianak Dendam Pontianak Matahari Penghidupan Raja Bersiong Selendang Delima Sultan Mahmud Mangkat Dijulang Tun Fatimah Terbitan Maria Menado Production • • • • Siti Zubaidah Darahku Bunga Tanjung Pontianak Kembali . Kini.

Beliau berkahwin dua kali dan mempunyai enam anak termasuk Bat Latif. Kakaknya primadona filem Melayu.Mariam Baharum Mariam Baharum (1935–Ogos 2010) atau 'Mariam Tahi Lalat' merupakan seniwati filem Melayu tahun 1950-an khususnya di Studio Malay Films Production. . Jalan Ampas. Pelakon Fauziah Ahmad Daud adalah anak saudaranya. Singapura. dan ibu kepada pelakon cilik filem "Batu Belah Batu Bertangkup" Bat Latiff. Keluarga Anaknya penyanyi terkenal Singapura Rahimah Rahim. Datin Saadiah iaitu isteri kepada pelakon Datuk Ahmad Daud.

Filem lakonan beliau ialah "Aloha" (1950). pelawak S. "Kembar" (1950). Beliau seangkatan dengan Kasma Booty. . Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Pusara Abadi di kawasan Choa Chu Kang. Hasilnya beliau memenangi gelaran 'Bintang Pujaan Wanita Malaya Kedua' oleh Filem Raya Magazine pada 1953. Ramlee dalam filem "Anjuran Nasib" arahan BS Rajhans pada 1952. Shamsuddin dan Datuk Aziz Sattar. "Aladdin" (1952). "Abu Hassan Penchuri" (1955) dan "Antara Dua Darjat" (1960). Meninggal dunia Pada 7 Ogos 2010. "Kipas Hikmat" (1955). Datuk Mustapa Maarof.50 pagi Mariam meninggal dunia di kondominiumnya di Yishun. Beliau juga pernah dicalonkan untuk Anugerah Pelakon Veteran Wanita pada Festival Filem Malaysia (FFM) ke-15 pada 2001 dan FFM ke22 di Kota Kinabalu 2009.Filem Beliau pernah berlakon bersama seniman agung P. "Dewi Murni" (1950). Osman Gumanti. jam 5. Singapura.

Hashimah Yon Hashimah Binti Mohd Leon atau lebih dikenali sebagai Hashimah Yon merupakan seorang pelakon dan penyanyi Melayu era 60-an / 70-an yang sering mendendangkan lagu-lagu di radio Singapura. Beliau adalah anak kepada seniwati Habsah Buang.Daerah Geylang Serai Singapura pada 10 September 1940. Beliau dilahirkan di Lorong Engku Aman. .

Filem Sri Tanjung . Anakku Sazali dan Nujum Pak Belalang.Antara filem lakonannya ialah Pancha Delima. Filem Anak Pontianak 13. Filem Manusia 1. Filem Penarik Beca .(1994 Pelakon utama) 2.(1957 Pelakon utama) 8. Filem Anakku Sazali .dan Hashimah Yon berpindah kerana Estate Kempas Road akan dirobohkan dalam lewat tahun 2000. Anugerah • Menerima pencalonan kategori Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke 12 menerusi filem Black Widow Wajah Ayu. Filem Nujum Pak Belalang .(1957 Pelakon utama) 9. Filem Seniman Bujang Lapok . dalam tahun awal 1998 beliau pernah tinggal di blk 12 Kempas Road (Singapura) dan berjiran dengan Siput Sarawak yg tinggal di blk 9 sehingga nafas terakhirnya. Lagu-lagu • Lagu Membawa Berita Filem lakonan Filem Black Widow .(1958 Pelakon utama) 7. Filem Sumpah Wanita 12.(1961 Pelakon tambahan) 3.(1956 Pelakon utama) 10. Filem Megat Terawis .(1959 Pelakon utama) 6. Hashimah merupakan calon tertua yang .(1960 Pelakon utama) 5. Filem Pancha Delima . Filem Kaseh Sayang .(1961 Pelakon utama) 4.(1955 Pelakon tambahan) 11. Filem Gergasi .

Roseyatimah dan Sarimah. Beliau adalah heroin filem seangkatan dengan Hashimah Yon. Filem Hang Tuah (1955) telah berjaya melonjakkan nama beliau di persada perfileman . adalah seorang seniwati filem Melayu yang berbakat pada era 1950-an hingga 1960-an.pernah dicalonkan untuk kategori tersebut hingga kini. Zaiton Abdullah Zaiton Abdullah (lebih dikenali sebagai Zaiton).

Zaiton membuat kemunculan semula menerusi filem Kacha Permata dan Aksi Kucing pada tahun 1966 dan cemerlang menerusi filem blockbuster era 60-an iaitu Raja Bersiong pada tahun 1968. Sejak 1970-an Zaiton mula bersara dari bidang lakonan dan hanya membuat kemunculan istimewa di majlis-majlis keraian artisartis veteran. California. Ramlee berpindah ke Kuala Lumpur dari Singapura pada lewat 1960-an. Menerusi filem tersebut beliau telah memenangi anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik ke 3 pada 1957. Beliau diberi peluang memperkenalkan budaya Melayu kepada masyarakat dunia pada masa itu. Tetapi. Satu perkara yang menarik ialah pada September 1958. Filem • • • • Raja Bersiong (1968) Aksi Kuching(1966) Kacha Permata (1966) Budi Dan Dosa (1963) . beliau seperti tenggelam dalam dunia perfileman Melayu apabila sekumpulan pelakon Melayu yang diketuai oleh P.Melayu. beliau menjadi satu-satunya artis Melayu yang dipilih mewakili Malaysia dan Singapura ke Pacific Festival yang berlangsung di San Francisco. Namanya menjadi sebutan ramai dan wajah Zaiton sering menghiasi akhbar dan majalah pada zaman itu. Beliau diakui sebagai salah seorang primadona filem terunggul era 1950-an dan 60-an dengan kecantikan semula jadi yang seiring dengan bakat biarpun hanya 10 tahun bergiat aktif di dalam industri perfileman.

Jibeng Zaiton Abdullah pernah merakamkan piring hitam bersama penyanyi S. Jibeng & Zaiton Abdullah .Azam dan Azab-ku S.Che Ainon Janda Muda S. Jibeng.• • • • • • • • • • • • Gerhana (1962) Ibu Mertuaku (1962) Seniman Bujang Lapok (1961) Ali Baba Bujang Lapok (1960) Lela Manja (1960) Batu Belah Batu Bertangkup (1959) Bujang Lapok (1957) Anakku Sazali (1956) Hang Tuah (1955) Kipas Hikmat (1955) Abu Hassan Penchuri (1955) Jubah Hitam (1955) Album Album EP TRC1066 rakaman Zaiton Abdullah bersama penyanyi S. Antara lagu yang terkandung di dalamnya adalah:• • • • S.Janji Palsu Zaiton Abdullah . Jibengs .Mengapa-lah Hidup-ku . Jibeng dengan judul EP TRC1066.

Beliau merupakan isteri pelakon Hussein Abu Hassan.Dilla . Anaknya juga pelakon iaitu Faizal Hussein.Mahyon Ismail Mahyon Ismail atau 'Mayayun Ismail' merupakan seniwati veteran di Malaysia.

1986 : Gila-Gila Remaja .Hussein merupakan penulis skrip dan drama. Usinya 69 tahun.(Pelakon Pembantu) 5. Kasmah Binti Abdullah .beliau meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri selepas sesak nafas. 1986 : Pagar-Pagar Cinta .(Pelakon Pembantu) 6. Filem Antara filem lakonan beliau ialah : 1. 2002 : Cinta 200 Ela .(Pelakon Pembantu) 3. Setapak. 1979 : Tiada Esok Bagimu . Fairuz Hussein merupakan penyanyi R&B. 2000 : Syukur 21 .(Pelakon Utama) 7.(Pelakon Pembantu) 4.(Pelakon Pembantu) Meninggal dunia Pada 21 Mei 2011. 1975 : Bunga Padi Berdaun Lalang .[1] Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Ibu Kota.(Pelakon Tambahan) 2. 1966 : Nasib Do Re Mi .

Indonesia berdarah kacukan Belanda dan Jawa berasal dari keluarga seni. Dewi Murni. Kasma memulakan kerjaya lakonan di usia muda disebabkan kesempitan hidup iaitu seawal umur 14 tahun. Siti Payung. 50-an dan sehinggalah ke penghujung 60-an. dan mendapat kerja sebagai pelakon bangsawan di Pulau Pinang dan Singapura. Medan. Kasma pernah menjadi pasangan kepada P. Kasma Booty telah diuji bakat oleh B. Nur Asmara. Bakti. S. Rachun Dunia. Kasma Booty dilahirkan di Kisaran.meninggal 1 Jun 2007) merupakan salah seorang seniwati dan primadona filem Melayu era 40-an.Ramlee dalam filem Bakti. Ramlee. Sejoli. Kasma telah membawa diri merantau ke Malaysia. Keris Sempena Riau.Kasmah Binti Abdullah atau lebih dikenali sebagai Kasma Booty (lahir 1932 . Ratapan Ibu. Juwita. Selendang Merah. Penglibatan dan Kerjaya Seni Sebelum bergelar bintang filem. Rajhans dan menjadi pelakon di Malay Film Productions. filem Sejoli. waktu itu Malaya. Pada tahun 1952 pula. filem Juwita dan filem Damaq. Ramlee. Kasma terlebih dahulu bergiat sebagai pelakon teater tradisional bangsawan dengan kumpulan Rayuan Asmara di Medan pada usia belasan tahun. Sama seperti P. Mahsuri. beliau berhadapan dengan kontroversi terhadap pengurusan Shaw Brothers sehingga berlarutan ke mahkamah. . Tangkap Basah. Anak Manja dan Ragam P. Kesempitan hidup mendorong Kasma untuk berdikari dan sejak belasan tahun lagi. Filem pertama yang dibintanginya ialah filem Chempaka (1947). diikuti filem Pisau Berachun. Manusia.

. Tidak hairanlah mengapa beliau turut dihormati seniman dan seniwati seperjuangannya pada zaman itu. Di zaman kegemilangannya juga beliau pernah mendapat jolokan sebagai Elizabeth Taylor Malaya dan Ratu Filem Melayu kerana kejelitaan paras wajahnya. Krishnan). beliau mempunyai segala aura dan karisma yang diperlukan sebagai seorang Primadona Melayu pada zaman meledaknya filem Melayu klasik di Jalan Ampas. Tidak hanya memiliki rupa paras yang jelita. atas permintaan Almarhum Tunku Abdul Rahman. Namun setelah membintangi hampir 20 buah filem Kasma bertekad meninggalkan dunia seni pada tahun 1992. demi mempertahankan prinsip dan maruah beliau membuat keputusan menarik diri daripada membintangi filem Antara Senyum Dan Tangis. Anak Manja (Salleh Ghani) dan Ragam P Ramlee (P Ramlee). Siti Payong. Singapura satu ketika dulu. Di usia tuanya. Pada era akhir pembabitannya dalam lakonan.Namun. Kasma banyak berlakon dalam filem terbitan Studio Merdeka di Hulu Klang. Antaranya filem Keris Sempena Riau. tidak terkecuali Seniman Agung. Tangkap Basah. Ratapan Ibu (L. beliau banyak menghadapi masalah kesihatan dan banyak menghabiskan masa menumpukan perhatian terhadap ibadahnya dan duduk bersama anakanak dan cucunya di kediamannya di Klang Gate. Kasma berlakon filem Mahsuri terbitan Cathay Keris. Hulu Klang. Tan Sri P Ramlee sendiri. Selindang Merah. Pada tahun 1958.

1 Jun 2007. Selangor pada hari yang sama. 4. 3.. jam 2 pagi di Hospital Ampang ketika berusia 75 tahun selepas sekian lama menghidap komplikasi paru-paru berair. Jenazah beliau selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Klang Gate. 5. Ragam P.Perkahwinan Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan dengan Jacob Booty dan dikurniakan lima orang anak. Anugerah Khas Juri di Pesta Filem Asia Pasifik ke-35 di Kuching pada 1990. Ramlee (1964) . Mahsuri Pisau Berachun (1948) Chempaka (1947) Anugerah dan Pencapaian • • Anugerah Merak Kayangan bagi Pelakon Wanita Veteran di Festival Filem Malaysia ke-7 (1987) di Melaka.segment Damaq Sejoli (1951) Mahsuri (1958) . .. Nama kelima-lima anak beliau diambil bersempena dengan judul filem yang pernah dilakonkannya. 2. Filem Antara filem lakonan beliau ialah :1.. Kematian Beliau menghembuskan nafas terakhir pada hari Jumaat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful