RANCANGAN MENGAJAR HARIAN 1.

JUDUL/TEMA DAN TUJUAN

1.1 Judul/tema/topik : Tingkatan 1, Pilihan 4, Perdagangan dan Keusahawan 1.2 Subtopik-subtopik : Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.4Milikan Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1 Kepentingan Dokumen 3.2 Jenis Dokumen 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan 4.5 Proses Pengeluaran 4.6 Pengiraan Kos 1.3 Tujuan judul/tema/topik : Pendedahan awal murid-murid tentang dunia perniagaan dalam pembelajaran perdagangan dan keusahawanan. 1.4 Singnifikasi dari judul/tema/topik: Menyediakan murid dengan pengetahuan serta amalan tentang perniagaan yang merangkumi langkah-langkah penubuhan dan pengendalian perniagaan.

1

2

PENGETAHUAN SEDIA PELAJAR

2.1 Rancangan Mengajar Harian 1- Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid mengetahui perniagaan merupakan aktiviti jual beli barang. Keperluan dan kehendak Barang Keperluan Pakaian Tempat tinggal Makanan Perkhidmatan Kepentingan perniagaan Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan. Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. Barang Kehendak Komputer Telefon Kamera Kereta

1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid mengetahui cara pembayaran dalam aktiviti jual beli dahulu menggunakan sistem barter manakala sekarang menggunakan sistem wang. Contoh : - Perkembangan perniagaan masa dahulu menggunakan sistem barter seperti pertukaran barang dengan barang. - Manakala pada masa kini pertukaran barang menggunakan sistem wang dan kad kredit.

2

Rancangan Mengajar Harian 2 ± Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid dapat membezakan bentuk perniagaan seperti perniagaan barang dan perkhidmatan. Contoh : bentuk perniagaan ada 2 iaitu perniagaan barang dan perkhidmatan. y Perniagaan barang adalah aktiviti jual beli barang seperti menjual buku, pakaian, kereta dan perabot. y Perniagaan perkhidmatan tidak melibatkan barang tetapi melibatkan tenaga dan kepakaran seperti katering, khidmat mendobi dan ejen pelancongan. 1.4Milikan Perniagaan Murid dapat membezakan jenis milikan berdasarkan contoh seperti giant, kedai runcit dan klinik. Contoh : Milikan Perniagaan Milikan tunggal Perkongsian Syarikat berhad y Syarikat sendirian berhad y Syarikat berhad Koperasi

Perniagaan y Kedai runcit D¶ Sinar, y kedai alat tulis CCY y Poliklinik Dr Azhar dan rakan-rakan y Klinik Amir & Tarmizi. y TNB,EON bank berhad, Telekom Berhad y Century Medical Cente Sendirian Berhad. awam y Pos Malaysia Berhad.
y y

Koperasi sekolah Koperasi kakitangan guru

1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui ekonomi merupakan perniagaan. Contoh : - Ekonomi - Peraturan undang-undang - Pesaing - Pekerja
3

faktor yang mempengaruhi

-Pembekal -Pengusaha -Pelangggan -Teknologi

Contoh: Pengendalian perniagaan Modal Menjalankan perniagaan Bekalan stok Bantuan perniagaan Pengurusan perniagaan Etika perniagaan Kawalan perniagaan 4 . Contoh: Merancang Mendaftar perniagaan Memohon lesen Mendapatkan modal perniagaan 2.2 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui dalam pengendalian perniagaan perlu ada stok untuk memulakan perniagaan.Rancangan Mengajar Harian 3 ± Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui untuk memulakan perniagaan perlu mendapatkan lesen.

3 Maklumat Penting Dalam Dokumen  Murid mengetahui setiap perniagaan akan dicatat dalam buku tunai. 3. Contoh : Dokumen dapat memberikan maklumat tentang baran-barang yang diniagakan seperti maklumat pembekal.Rancangan Mengajar Harian 4 -Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. 5 . kuantiti. Murid mengetahui setiap perniagaan jual beli barang dan perkhidmatan akan direkodkan dalam dokumen.1 Kepentingan Dokumen Murid mengetahui setiap urusniaga yang berlaku akan disertakan dengan resit sebagai bukti pembayaran sebagai contoh membeli barang dipasaraya. harga dan tarikh. Contoh : menyimpan resit dan merekod urusniaga dalam buku tunai.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui katalog digunakan untuk membuat pesanan sebagai contoh katalog Avon Contoh: -katalog/sebut harga/senarai harga -resit -bil tunai 3. jenis barang.

penyanyi dan doktor. modal.Bab 4 : Pengeluaran 4. Contoh: y y y Bidang pengeluaran perkilangan Bidang pengeluaran pembinaan Bidang pengeluaran perkhidmatan 4. 4. tanah dan pekerja.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Murid mengetahui dalam perniagaan perlu ada permintaan daripada pengguna untuk mengeluarkan barang.1 Pengertian Pengeluaran Murid mengetahui dalam pengeluaran barang memerlukan proses bahan mentah kepada barang separuh siap kepada pengguna contoh: y pengeluaran barang seperti petani dan pekilang y pengeluaran perkhidmatan seperti guru. Contoh: Permintaan terhadap baju sekolah akan meningkat apabila sekolah akan dibuka.3 Bidang Pengeluaran Murid mengetahui untuk membuat perniagaan memerlukan kaedah memproses atau menghasilkan barang. 6 .2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor dalam pengeluaran diperlukan untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan sebagai contoh pengusaha.Rancangan Mengajar Harian 5 . Contoh: y y y y Pengusaha Modal tanah pekerja 4.

6 Rancangan Mengajar Harian 1 . peniaga dan perniagaan.4.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Rancangan Mengajar Harian 2 . Soalan: Guru bertanyakan soalan kepada murid apakah barang kehendak yang akan menjadi barang keperluan pada masa akan datang. 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid mengetahui jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid dapat menyatakan perkembangan perniagaan pada masa kini tetapi tidak tahu bagaimana untuk menggunakannya. 7 . Soalan : Guru bertanyakan soalan kepada pelajar apakah jenis barang yang sesuai dibeli menggunakan sistem jualan sewa beli.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid menerangkan maksud keperluan. kehendak. 1. tetapi tidak mengetahui kegiatan perniagaan antarabangsa.5 Cara-cara untuk mengcungkil pemikiran aras tinggi 4. Soalan : Apakah masalah yang akan timbul jika perniagaan antarabangsa tidak wujud.4Milikan Perniagaan Murid mengetahui jenis milikan perniagaan seperti syarikat tetapi mereka tidak dapat membezakan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad. Soalan : Guru bertanyakan soalah kepada pelajar apakah perbezaan ciri-ciri pengurusan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad.Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.

Soalan : Guru bertanyakan kepada murid apakah kesan yang akan berlaku pada keadaan ekonomi negara pada masa akan datang. Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Rancangan Mengajar Harian 3 2. tetapi mereka tidak memahami bagaimana cara pengurusan dalam aspek pengendalian dan kawalan perniagaan. tetapi mereka tidak nampak kesan yang akan berlaku pada setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil. namun begitu murid masih kurang jelas bagaimana langkah-langkah itu diaplikasikan. 8 .5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi perniagaan.1. 2. Soalan : Guru menyuruh pelajar memberi pendapat bagaimanakah perancangan perniagaan pada masa akan datang.3 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui aspek dalam pengendalian dan kawalan perniagaan. Soalan : Guru menyuruh pelajar menghuraikan jenis-jenis stok yang ada dalam pasaran.

Nota serahan: NS 8850 Kuantiti 3 Buah 2 Set 2 Set Butir-butir 15 JULAI 2004 Jumlah RM450.00 Harga seunit Katil bujang RM150.00 RM240.00 Syarat bayaran : Angkutan dibayar Tolak diskaun niaga 10% RM400.00 RM710.00 Meja makan RM120.4 Maklumat Penting Dalam Dokumen Murid dapat membezakan diskaun niaga dengan diskaun tunai tetapi tidak tahu bagaimana untuk mengira diskaun dan syarat pembayaran.Guru menyuruh murid mengenalpasti apakah item-item yang diperlukan untuk mengenalpasti jenis-jenis dokumen. 3. Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan cara yang boleh digunakan untuk menyimpan dokumen selain dariapda penyimpanan dokumen melalui manual dan elektronik.Bab 3 : Dokumen Perniagaan Murid mengetahui dokumen sebagai bukti setiap urusniaga yang berlaku. Soalan : . a) Kira jumlah diskaun niaga yang diberikan? b) Berapakah diskaun tunai yang diterima? 9 .1 Kepentingan Dokumen .00 Meja tulis RM355.Rancangan Mengajar Harian 4 3.00 5 % 30 hari Soalan 1) Jika perniaga menjelaskan invois ini pada 30 Julai 2004. Soalan : . tetapi mereka kurang memahami cara untuk menyimpan dokumen.Guru menyuruh murid mengira jumlah diskaun tunai dan syarat pembayaran. 3.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui jenis-jenis dokumen tetapi tidak mengetahui bagaimana dokumen itu berfungsi.

4.3 Bidang Pengeluaran murid masih tidak dapat membezakan kegiatan dalam memproses dan menghasilkan barang dalam bidang pengeluaran.Bab 4 : Pengeluaran 4. 10 .1 Pengertian Pengeluaran Murid hanya mengetahui proses menghasilkan barang dan perkhidmatan untuk kegunaan manusia tetapi kurang faham bagaimana proses pengeluaran itu berlaku. Soalan : . 4. Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan barang yang dihasilkan melalui proses pengeluaran 4.murid dikehendaki menerangkan kesan pengeluaran perbezaan antara pengeluaran dan permintaan barang terhadap harga.Rancangan Mengajar Harian 5 .4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan murid masih keliru antara kaitan pengeluaran dengan permintaan.2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi pengeluaran tetapi tidak memahami apakah barang yang akan dikeluarkan.

murid sukar membezakan di antara diskaun tunai dan diskaun niaga.8 Pelajaran 1 .Murid sukar memahami urusniaga masa kini sebagai contoh jualan kredit.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan .2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya .4Milikan Perniagaan .1 Kepentingan Dokumen .Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. pesanan mel. 1.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil . 2.Murid masih keliru apakah item yang diperlukan untuk mengira dalam penyata aliran tunai.Murid masih keliru untuk membezakan antara syarikat berhad dan awam berhad.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Murid sukar memahami dalam langkah-langkah untuk menubuhkan perniagaan. Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 11 .muird mengetahui jenis perniagaan tetapi tidak mengetahui cara pengurusan perniagaan berlaku.Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen .3Bentuk dan Jenis Perniagaan .Murid masih keliru dengan faktor-faktor yang mempengaruhi perniagaan .Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. . -.murid sukar membezakan dokumen-dokumen yang digunakan dalam perniagaan. 3.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan . 1.Murid masih keliru bagaimana cara untuk menyimpan dokumen yang diperolehi.2 Jenis Dokumen .7 Idea-Idea yang sukar difahami oleh pelajar 4.2 Pengendalian Perniagaan .Murid sukar memahami perbezaan jenis perniagaan dalam perniagaan dalam negeri dan antarabangsa 1.4. jualan melalui internet dan prabayar.

1 Pelajaran 1 .3 Bidang Pnegeluaran .Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. pembinaan dan perkhidmatan.Murid dapat membandingkan perniagaan dahulu dengan sekarang. .5Faktor Mempengaruhi Perniagaan 12 Pelajaran 2 .4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan .murid sukar memahami kegiatan yang terdapat dalam bidang pengeluaran seperti ekstraktif. .Murid dapat mengenal pasti jenis milikan perniagaan dan ciri milikan perniagaan berdasarkan pemilik.Murid dapat menerangkan apa itu konsep dalam perniagaan.Pelajaran 5 .2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya .murid sukar memahami maksud pengeluaran.Murid dapat mengenalpasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan. 1. perkilangan.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan .murid keliru item yang terdapat dalam faktor pengeluaran dan ganjaran.Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran .2 Faktor Pengeluaran . .Murid dapat meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang. 1. 4.Murid dapat menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa. liabiliti dan modal.Murid dapat membezakan kelebihan dan kekurangan jenis milikan perniagaan. . 5 HASIL PEMBELAJARAN 5. 4.murid keliru di antara permintaan dengan penawaran dalam perniagaan.4Milikan Perniagaan . .Murid dapat mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu. masyarakat dan negara. 4. 1.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan .

Murid dapat menerangkan maksud pengertian pengeluaran.Murid dapat menjelaskan cara untuk menyimpan dokumen. .Murid dapat menjelaskan kepentingan dokumen seperti resit selepas aktiviti pembayaran di buat.Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.Murid dapat menyenaraikan langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil. . . . 3. .Murid dapat kenal pasti sumber bekalan stok dan aspek pengendalian dalam kawalan perniagaan.Murid dapat membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga.Murid dapat menyenaraikan jenis-jenis dokumen dalam perniagaan. .- Murid dapat menyenaraikan faktor yang mempengaruhi perniagaan. 2. Murid dapat menjelaskan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan. Pelajaran 3 . 3.Murid dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum.Murid dapat menentukan dokumen bagi kegunaan penyediaan akaun.Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen. . semasa dan selepas urusniaga.Murid dapat mengenalpasti elemen penting semasa merancang penubuhan perniagaan .3 Maklumat Penting Dalam Dokumen .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam borang pendaftaran perniagaan dan perlesenan perniagaan.Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen. 13 . Pelajaran 4 Pelajaran 5 -Bab 4 : Pengeluaran 4.Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1 Kepentingan Dokumen .1 Pengertian Pengeluaran .1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil .2 Jenis Dokumen .2 Pengendalian Perniagaan .

kehendak.Merancang perniagaan sendiri. y Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. .Panduan merancang perniagaan .Murid dapat menerangkan kepentingan faktor pengeluaran.4Milikan Perniagaan 1. Perkembangan yang berlaku dalam perniagaan dari dahulu sampai sekarang. Kepentingan perniagaan y Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan.Mengumpul dokumen penubuhan perniagaan kecil.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1. kad prabayar.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan . kad pintar dan cek. pesaing. syarikat awam berhad dan koperasi. peniaga dan perniagaan. pengusaha. 4. Perbezaan antara jenis perniagaan seperti perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa.2 Senarai konsep/prinsip/teori Pelajaran Pelajaran 1 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Perbincangan bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan. contoh kad kredit.Murid dapat menerangkan maksud bidang pengeluaran. Perbezaan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaaan seperti keadaan ekonomi.4. Menyusun langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil mengikut keutamaan.Murid dapat mengenalpasti kaitan pengeluaran dengan permintaan 5. peraturan dan undang-undang. perkongsian.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. pekerja dan teknologi. syarikat sendirian berhad. Milikan dalam perniagaan seperti milikan tunggal. 14 . 4.1 Langkah-Langkah Konsep/ Prinsip/ Teori Penerangan konsep perniagaan dari segi keperluan. pelanggan.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.Murid dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya. .2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.2 Faktor Pengeluaran . . pembekal.3 Bidang Pengeluaran .

2 Faktor Pengeluaran 4.Tunjuk cara menyediakan penyata aliran tunai sebagai salah satu dari aspek pengendalian. Menfailkan dokumen seperti dokumen peribadi. 15 . Faktor pengeluaran yang diperlukan untuk menghasilkan setiap barang dan perkhidmatan seperti pengusaha. syarat bayaran dan diskaun urusniaga.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4. perkilangan. tanah dan pekerja. pembinaan dan perkhidmatan. modal. Bidang pengeluaran ini melibatkan kegiatan ekstraktif.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Jenis Dokumen 3.1 Kepentingan Dokumen 3. dokumen kelab dan persatuan. Pengeluaran melibatkan penukaran bahan mentah kepada barang-barang siap atau barang separuh siap yang diperlukan oleh pengguna.Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. Mengenalpasti maklumat penting yang perlu dicatat dalam dokumen perniagaan seperti syarat serahan.3 Bidang Pnegeluaran 4. Aspek yang diperlukan dalam pengendalian perniagaan seperti pegendalian dan kawalan perniagaan.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan . etika amalan perniagaan. Menyenaraikan dokumen perniagaan.

1 LangkahLangkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Wujud kemahuan serentak Bentuk perniagaan pada masa akan datang memperlihatkan ciriciri seperti? I lebih cepat dan tepat II cara pembayaran lebih mudah III lebih menyenangkan pelanggan II Syarikat Ting dan Seng III Syarikat NBC Berhad IV Syarikat Sutan Bakir Sdn.3.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1. Manual Elektronik .4Milikan Perniagaan 1. Bhd I Perkembangan Teknologi III Peraturan dan undangundang sesebuah negara Antara jenis milikan perniagaan berikut yang manakah diuruskan oleh Lembaga Pengarah? Yang berikut ialah faktor-faktor yang mempengaruhi pernigaan.2 Pelajaran Pelajaran 1 Soalan Soalan Antara berikut yang manakah merupakan keperluan asas manusia? Apakah ciri utama yang memungkinkan perniagaan sistem barter dapat dijalankan? Makanan Jawapan Bab 1 :Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Faktor yang manakah benar? Apakah tujuan utama peniaga membuat perancangan sebelum memulakan perniagaan? Untuk mengetahui sama ada perniagaanya akan mendapat untung atau rugi Apakah amalan baik yang perlu diamalkan oleh peniaga? Menyusun barang dan meletak tanda harga Tindakan terbaik seorang peniaga dalam menangani pengurusan stok ialah? Membeli stok barang gerak pantas dengan lebih banyak Bagaimanakah penyimpanan dokumen disimpan untuk 16 i. ii.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab2:Penubuhan dan Pengendalian 2.2Perkembang an Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.

4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Encik Halim membeli radio dengan harga RM400 dan mendapat diskaun niaga sebanyak 20% Berapakah jumlah wang yang perlu dibayar oleh Encik Halim? Apakah ganjaran yang diperoleh oleh pengusaha dalam faktor pengeluaran? Dalam proses pengeluaran.1 Pengertian Pengeluaran 4.1 Kepentingan Apakah perbezaan antara nota Dokumen serahan dan invois? 3. yang manakah dapat mempengaruhi permintaan sesuatu barang? Untung Barang yang dihasilkan I Cita rasa pengguna II Perubahan gaji III Harga barang 17 . output ditakrifkan sebagai? Antara faktor berikut.2 Jenis Dokumen 3.Perniagaan mengelakkan kehilangan? Nota serahan tidak mempunyai harga barang RM320 3.2 Faktor Pengeluaran 4.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.

3. buku teks Slide show dan menunjuk cara.katalog. kejadian dalam situasi realiti atau dunia sebenar. makanan dan peralatan. Contoh resit dan dokumen perniagaan. majalah Ketika membeli barang di pasaraya Guru mengajar murid-murid supaya menjadi orang yang berguna apabila besar Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 3.3 Berkaitan benda. Iklan di televisyen. buku teks slide show. Kedai runcit yang berhampiran dengan rumah pelajar. Benda/ kejadian Pasaraya Di persekitaran pelajar Media massa Pasaraya Sekolah Situasi realiti Jual beli barang seperti pakaian.4 Alat bantuan mengajar Alat bantuan mengajar Gambar dan slide show. buku teks Slide show Buku teks Slide show. gambar. buku teks Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 18 .

3 Bidang Pengeluaran 4.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2.1 Kepentingan Dokumen 3.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaa 3.1 Pengertian Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 19 .1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.4 Milikan Perniagaan 1.Gantt Chart MINGGU TOPIK DAN SUBTOPIK 1 Minggu 1 2 3 4 1 Minggu 2 2 3 4 1 Minggu 3 2 3 4 1 Minggu 4 2 3 4 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3 Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.1 Langkah-LangkahmMenubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Faktor Pengeluaran 4.2 Jenis Dokumen 3.

Pelan Penilaian Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 1 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan Pengajaran 1. 3.4 Milikan Perniagaan 1. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditayangkan. 2. Guru meminta murid menyenaraikan perniagaan negeri dan 1 perniagaan antarabangsa 1. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditujukkan.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan 1. 2. Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1. Rancangan Mengajar 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2. Rancangan Mengajar 2 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Guru mengadakan kuiz berkaitan dengan tajuk pembelajaran.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Penilaian 1.2 Pengendalian Perniagaan 20 . Pelajar diminta menyenaraikan barang atau perkhidmatan yang dikelaskan kepada barang kehendak atau barang keperluan mengikut kefahaman pelajar.

2 Jenis Dokumen 3.Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan Pengajaran 3. 3.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Penilaian 1.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 21 . 2. Guru bertanyakan pelajar bagaimana cara selamat menyimpan dokumen 1. Guru menayangkan power point berkaitan dengan dokumen dalam urusniaga. Guru bertanyakan dimana biasanya pelajar dapat melihat dokumen tersebut.3 Bidang Pengeluaran 4. Guru bertanyakan gambar berkaitan dengan tajuk pengeluaran Rancangan Mengajar 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Kepentingan Dokumen 3.

kehendak.00am ± 9.2) Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Objek Pembelajaran: murid dapat mengenal pasti konsep. kepentingan serta perkembangan perniagaan pada masa akan datang. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . ABM. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.05am (80minit) Bilangan Pelajar: 25 orang Topik: 1.1) konsep dan kepentingan perniagaan 1. murid dapat -menyatakan maksud keperluan. dan perniagaan -mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu. masyarakat dan negara.murid menyatakan maksud perniagaan dan dapat membezakan keperluan dan kehendak . 22 .1 Rancangan Mengajar Harian 1: Bab 1 Pengenalan Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8.7 Rancangan Mengajar Harian Yang Terperinci 7. peniaga.murid dapat membezakan perniagaan dahulu dengan sekarang.

kerjasama .Guru mengadakan sesi soal jawab dan penerangan yang diberi.mengjormati guru. mencatat nota penting (sila rujuk lampiran slide) .Pelajar digalakkan berkongsi pengetahuan sedia ada mereka mengenai alat pembayaran perniagaan dahulu dengan sekarang 23 catatan -tayangan power point/gambar tentang pengenalan kepada perniagaan -power point/gambar -kemahiran berfikir -Mengkelaskan jeniskonsep perniagaan dengan pengetahuan sedia ada -power point . kehendak mengikut kotak yang sesuai. percambahan idea bersama murid -murid memberi pendapat mereka tentang apa yang mereka faham berkaitan tajuk ini. -guru memberi penerangan berkaitan -murid mengkhelaskan gambar barang keperluan dan kehendak. Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian dengan menyangkan power point/ gambar power point dan yang guru berkaitan dengan perniagaan tayangkan dan penerangan guru (sila rujuk lampiran m/s 1a) beri -murid bergerak ke dalam -guru menerangkan konsep perniagaan kumpulan masing-masing dan mengaitkan dengan kehidupan pelajar -guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan -guru menyuruh murid menyenaraikan -murid akan pergi kehadapan untuk barang keperluan dan kehendak melekatkan barang keperluan dan mengikut kefahaman mereka. tersebut -murid memberi perhatian dengan .Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Konsep dan pengertian perniagaan Langkah 1 (25minit) Konsep perniagaan y keperluan y kehendak Langkah 2 (20 minit) Kepentingan perniagaan. -murid digalakkan berinteraksi dengan guru supaya percambahan idea dapat dikembangkan -guru menerangkan maksud -murid memberi perhatian kepentingan perniagaan dan terhadap power point yang mengaitkan dengan kehidupan ditayangkan oleh guru dan sebenar murid-murid.

kerjasama -ABM: Nota. white board Penutup (5 minit) y Membuat rumusan isi pelajaran -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar KBKK: Refleksi -Teknik: Merumus 24 .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru membuat kuiz soal jawab antara murid lelaki dengan perempuan tentang perbandingan antara perniagaan masa dahulu dengan sekarang (sila rujuk lampiran slide ) -guru menerangkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang. -murid lelaki dan perempuan menjawab kuiz tersebut -murid bertanyakan kepada guru apa yang mereka kurang faham berkaitan tajuk tersebut Catatan Langkah 3 (25minit) KBKK: Teknik: Soal jawab.

ABM.3) Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.Rancangan Mengajar Harian 2 : Bab 1 Pengendalian Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 11.4) Milikan Perniagaan 1.liabiliti dan modal.10pm (40minit) 25 orang 1. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . 25 .membezakan jenis milikan perniagaan berdasarkan bilang an pemilik.pelajar dapat membezakan jenis perniagaan seperti giant dan kedai runcit. murid dapat . -Pelajar dapat membezakan amalan peniagaan dahulu dengan sekarang.30am-12.5) Faktor Mempengaruhi Perniagaan Objek Pembelajaran: .murid dapat mengenalpasti jenis milikan perniagaan Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.

Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Bentuk dan Jenis Perniagaan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian -tayangan power menyangkan power point/ dengan power point dan yang point/gambar tentang bentuk gambar berkaitan dengan guru tayangkan dan penerangan dan jenis perniagaan perniagaan guru beri (sila rujuk lampiran 2a) .murid berkongsi pendapat -Guru meminta pelajar bersama guru dan rakan memberikan pendapat mereka mengenai tayangan tersebut -guru menerangkan maksud bentuk dan jenis perniagaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar pelajar -guru meminta murid menyenaraikan 1 jenis perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa -guru menyambung penerangan berkaitan tajuk jenis perniagaan agar murid lebih memahami tajuk tersebut -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru -murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham berkaitan tajuk yang diajar -Wakil murid menyenaraikan perniagaan individu dan antarabangsa dan berkongsi pendapat mereka bersama rakan-rakan dan guru -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru Menghormati guru dan kerjasama Langkah 1 (10minit) Bentuk dan Jenis Perniagaan i) Bentuk Perniagaan y Perniagaan Barang y Perniagaan Perkhidmatan ii) Jenis Perniagaan y perniagaan dalam negeri y perniagaan antarabangsa 26 .

Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar Catatan Langkah 2 (10minit) Milikan perniagaan i) jenis milikan perniagaan y milikan tunggal y perkongsian y syarikat sendirian berhad y syarikat awam berhad y koperasi -guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan. . (sila rujuk lampiran 2b) -guru menerangkan menambah jika ada kekurangan maklumat berkaitan tajuk yang dibentangkan oleh murid.Membuat rumusan isi pelajaran -murid memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru dan bertanyakan soalan yang mereka sukar memahami berkaitan tajuk tersebut -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 27 .Setiap kumpulan dikehendaki menyenarikan contoh perniagaan dan ciri-ciri perniagaan berdasarkan gambar yang dibekalkan. -guru memberi penerangan berkaitan tajuk faktor yang mempengaruhi perniagaan bersama contoh yang sesuai agar murid memahami topik yang diajar -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid bergerak dalam kumpulan dan membincangkan tajuk yang mereka perolehi -wakil murid setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan di hadapan kelas y Teknik perbincangan dalam kumpulan y Menghormati guru dan kerjasama Langkah 3 (10minit) penutup (5minit) Faktor yang mempengaruhi perniagaan .Kesan setiap faktor mempengaruhi perniagaan .

-Pelajar dapat mengenal pasti sumber modal. pelajar dapat -pelajar dapat menyenaraikan langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil rancangan perniagaan. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .Rancangan Mengajar Harian 3: Bab 2 Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8.1) Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2)Pengendalian Perniagaan Objek Pembelajaran: pelajar dapat memahami langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil dan pengendalian perniagaan setelah mempelajari bab ini.00am ± 9.05am (80minit) 25 orang 2. Hasil Pembelajaran: 28 .pelajar tahu bagaimana untuk menubuhkan perniagaan dan memerlukan modal. -Pelajar tahu cara untuk mewujudkan perniagaan dalam persekitaran. sumber bekalan stok. dan aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ABM.

Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. catatan .Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas.Teknik imbas kembali pelajaran lalu .Merancang perniagaan sendiri .Guru memulakan kelas dengan .Guru menerangkan perancangan perniagaan dan mengaitkan dengan alam sekeliling tentang perniagaan sebenar yang boleh diceburi oleh murid.Murid memberi respon atau tindak balas terhadap apa yang disoal oleh guru.Panduan merancang perniagaan .Guru menerangkan maksud langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil.Murid menannyakan soalan berkaitan mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar.kemahiran mengingat kembali Langkah 1 (20minit) 1) Langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil i) Perancangan perniagaan . . -kemahiran memberi perhatian dan kerjasama 29 . . .Langkah Set induksi (5minit) Kandungan Langkah menubuhkan perniagaan kecil Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar .Murid memberi perhatian mengimbas kembali pembelajaran terhadap penjelasan yang lepas diberikan oleh guru . .

Murid bertanyakan soalan berkaitan perkara yang mereka kurang faham. . soal jawab Langkah 3 (25minit) 2) Pengendalian perniagaan i) pengendalian dan kawalan perniagaan y Sumber bekalan stok y Aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ii) Etika amalan perniagaan y Etika perniagaan dalam islam . .Guru memberi penerangan berkaitan tajuk pengendalian perniagaan.Menghormati guru . . .Guru memberi penerangan dan mengaitkan dengan contoh dan situasi sebenar agar murid mudah faham berkaitan etika amalam perniagaan.Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Langkah Kandungan Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (25minit) ii) Dokumen penubuhan perniagaan kecil y Pendaftaran perniagaan y Langkah-langkah menubuhkan perniagaan y Perlesenan Cara mendapatkan modal . pemerhatian.Murid mendengar dan memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru.Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar.Murid belajar mengisi borang pendaftaran perniagaan bersama guru.Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah untuk memohon lesen perniagaan. .Guru mengedarkan contoh borangborang kosong kepada murid agar murid dan mengajar cara-cara untuk mengisi borang tahu apakah borang yang diperlukan untuk mendaftar sesebuah perniagaan.Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan selepas mengisi borang perniagaan. .Kemahiran soal jawab 30 . -kemahiran : Kerjasama. (sila rujuk lampiran 3a) .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang doberikan oleh guru. . .

murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 31 .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) -Membuat rumusan isi pelajaran .Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .

-Pelajar dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum. pelajar dapat -pelajar dapar menjelaskan kepentingan dokumen dan kepentingan menyimpan dokumen. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.pelajar mengetahui resit digunakan dalam perniagaan tetapi tidak mengetahui fungsi resit.05am (40minit) 25 orang i) 1 Kepentingan Dokumen ii) Jenis Dokumen iii)Maklumat Penting Dalam Dokumen Objek Pembelajaran: pelajar memahami kepentingan dan jenis dokumen yang digunakan dalam perniagaan. semasa dan selepas urus niaga ABM. 32 . bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .Rancangan Mengajar Harian 4: Bab 3 Dokumen Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8.00am ± 9.

.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Dokumen perniagaan . . - Murid memberi perhatian kepada power point yang ditayangkan oleh guru. - tayangan power point/gambar tentang dokumen perniagaan kemahiran pengetahuan sedia ada murid.Guru menerangkan apakah kegunaan dokumen ini. Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar.Guru menanyakan muridmurid dimana mereka biasa melihat dokumen ini.Guru menerangkan kepentingan dokumen dalam urusniaga.Guru memulakan pengajaran dengan menayangkan power point dokumen-dokumen yang digunakan dalam urusniaga. . Murid menjawab soalan yang dikemukan oleh guru.Guru menerangkan cara untuk menyimpan dokumen dengan selamat. . Murid mencatat isi penting daripada penerangan guru. - Memberi perhatian semasa guru mengajar - 33 .Guru menerangkan kepentingan menyimpan dokumen. - - - Langkah 1 ( 10minit) i) Kepentingan dokumen y Kepentingan menyimpan dokumen y Cara menyimpan dokumen - Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. .

Guru menerangkan bagaiamana dokumendokumen ini digunakan dan apakah fungsi dokumen ini dalam urusniaga dan mengaitkan dalam kehidupan murid agar mereka lebih faham . . .Wakil murid akan membentangkan dokumen tersebut dihadapan kelas.Murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar. .Guru menerangkan jenisjenis dokumen yang biasa digunakan dalam urusniaga. - kemahiran berfikir -Mengkelaskan maklumat penting dalam dokumen dengan pengetahuan sedia ada dan bantuan guru 34 .kumpulan akan mendapat 1 dokumen perniagaan seperti invois dan resit. .Murid dikehendaki mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen seperti syarat serahan. . .Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. syarat bayaran dan diskaun niaga.Guru memberikan setiap . - - Memberi perhatian semasa guru mengajar Soal jawab Langkah 3 (10minit) iii) Maklumat penting dalam dokumen y Mengenal pasti maklumat dalam dokumen y Kegunaan dokumen bagi penyediaan akaun y Membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga y Mengira diskuan dan syarat pembayaran .Murid berbincang dalam kumpulan dokumen yang diberikan oleh guru.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan.Murid bergerak dalam kumpulan yang diberikan oleh guru.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (10minit) ii) Jenis dokumen y Surat tanya y Katalog/sebut harga/senarai harga y Borang pesanan y Invois y Nota debit y Nota kredit y Penyata akaun y Resit y Bil tunai . .

Soal jawab apa yang telah mereka faham selepas pembelajaran berlaku.Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar . .Guru memberi murid lembaran kerja untuk memastikan murid memahami tajuk yang dipelajari pada hari ini.murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar . 35 .Teknik merumus .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) .Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .

pelajar mengetahui modal merupakan faktor utama dalam pengeluaran perniagaan.05am (80minit) 25 orang i) Pengertian Pengeluaran ii) Faktor Pengeluaran iii) Bidang Pengeluaran iv)Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Objek Pembelajaran: pelajar memahami pengertian. pelajar dapat .pelajar dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya.00am ± 9.Rancangan Mengajar Harian 5: Bab 4 Pengeluaran Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . -Pelajar mengetahui bidang dalam pengeluaran seperti kilang. -Pelajar dapat menerangkan kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga. faktor. bidang dan kaitan dalam pengeluaran perniagaan serta permintaan dalam urusniaga perniagaan berlaku Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini. ABM. pembinaan dan perkhidmatan 36 .

guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan.Murid berkongsi pendapat mereka dengan guru dan rakanrakan. 2 kumpulan dikehendaki menyenaraikan faktor-faktor pengeluaran dan ganjarannya dan 2 kumpulan lagi dikehendaki menyenaraikan kepentingan faktor pengeluaran.Menyuarakan pengetahuan sedia ada murid. .Murid bergerak dalam kumpulan dan membuat perbincangan dengan tugasan yang diberi. - - 37 .Murid memberikan perhatian terhadap power point yang ditayangkan oleh guru. .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Pengeluaran - Guru menayangkan gambar berkaitan tajuk pengeluaran. .Memberi perhatian semasa guru mengajar. . Guru meminta murid memberikan pendapat mereka berkaitan power point yang ditayangkan guru menerangkan maksud pengeluaran dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar murid. Langkah 1 (25minit) i) pengertian pengeluaran ii) faktor pengeluaran y faktor pengeluaran dan ganjarannya y kepentingan faktor pengeluaran - . . .Soal jawab. .Murid menannyakan soalan yang mereka kurang faham berkaitan tajuk yang mereka belajar. - .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberi.Kerjasama dalam kumpulan .Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul. Guru menerangkan dengan terperinci faktor pengeluaran supaya lebih memahami pelajaran yang diajar.

- Langkah 3 (20minit) iv) kaitan pengeluaran dengan permintaan . .bidang pengeluaran perkilangan . Guru membuat rumusan berkaitan tajuk yang diajar. - Kerjasama.Murid bergerak kedalam kumpulan dan membuat perbincangan berkaitan tajuk yang diberi.bidang perngeluaran pembinaan .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. - Kerjasam dalam kumpulan. Guru memberi lembaran kerja kepada murid untuk menunjukkan murid memahami pelajaran yang telah dipelajari. - . .bidang pengeluaran perkhidmatan - guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan. .Murid memberi perhatian dan mendengar penerangan yang diberikan oleh guru. .kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga - - Penutup (5minit) - guru memberi penerangan berkaitan pengeluaran dengan permintaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar. .Murid memahami rumusan yang telah guru buat. Guru menerangkan dengan lebih terperinci berkaitan tajuk yang diajar agar pelajar mudah faham. Teknik merumus 38 .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Langkah 2 (25minit) iii) bidang pengeluaran .Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul. Setiap kumpulan dikehendaki membincangkan aktiviti-aktiviti dalam bidang pengeluaran. Guru mengadakan sesi soal jawab dan percambahan idea bersama murid.Murid digalakkan berinteraksi dengan guru agar percambahan idea dapat dikembangkan. Pengetahuan sedia ada murid.bidang pengeluaran ekstraktif . Soal jawab.

39 .