RANCANGAN MENGAJAR HARIAN 1.

JUDUL/TEMA DAN TUJUAN

1.1 Judul/tema/topik : Tingkatan 1, Pilihan 4, Perdagangan dan Keusahawan 1.2 Subtopik-subtopik : Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.4Milikan Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1 Kepentingan Dokumen 3.2 Jenis Dokumen 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan 4.5 Proses Pengeluaran 4.6 Pengiraan Kos 1.3 Tujuan judul/tema/topik : Pendedahan awal murid-murid tentang dunia perniagaan dalam pembelajaran perdagangan dan keusahawanan. 1.4 Singnifikasi dari judul/tema/topik: Menyediakan murid dengan pengetahuan serta amalan tentang perniagaan yang merangkumi langkah-langkah penubuhan dan pengendalian perniagaan.

1

2

PENGETAHUAN SEDIA PELAJAR

2.1 Rancangan Mengajar Harian 1- Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid mengetahui perniagaan merupakan aktiviti jual beli barang. Keperluan dan kehendak Barang Keperluan Pakaian Tempat tinggal Makanan Perkhidmatan Kepentingan perniagaan Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan. Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. Barang Kehendak Komputer Telefon Kamera Kereta

1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid mengetahui cara pembayaran dalam aktiviti jual beli dahulu menggunakan sistem barter manakala sekarang menggunakan sistem wang. Contoh : - Perkembangan perniagaan masa dahulu menggunakan sistem barter seperti pertukaran barang dengan barang. - Manakala pada masa kini pertukaran barang menggunakan sistem wang dan kad kredit.

2

Rancangan Mengajar Harian 2 ± Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid dapat membezakan bentuk perniagaan seperti perniagaan barang dan perkhidmatan. Contoh : bentuk perniagaan ada 2 iaitu perniagaan barang dan perkhidmatan. y Perniagaan barang adalah aktiviti jual beli barang seperti menjual buku, pakaian, kereta dan perabot. y Perniagaan perkhidmatan tidak melibatkan barang tetapi melibatkan tenaga dan kepakaran seperti katering, khidmat mendobi dan ejen pelancongan. 1.4Milikan Perniagaan Murid dapat membezakan jenis milikan berdasarkan contoh seperti giant, kedai runcit dan klinik. Contoh : Milikan Perniagaan Milikan tunggal Perkongsian Syarikat berhad y Syarikat sendirian berhad y Syarikat berhad Koperasi

Perniagaan y Kedai runcit D¶ Sinar, y kedai alat tulis CCY y Poliklinik Dr Azhar dan rakan-rakan y Klinik Amir & Tarmizi. y TNB,EON bank berhad, Telekom Berhad y Century Medical Cente Sendirian Berhad. awam y Pos Malaysia Berhad.
y y

Koperasi sekolah Koperasi kakitangan guru

1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui ekonomi merupakan perniagaan. Contoh : - Ekonomi - Peraturan undang-undang - Pesaing - Pekerja
3

faktor yang mempengaruhi

-Pembekal -Pengusaha -Pelangggan -Teknologi

1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui untuk memulakan perniagaan perlu mendapatkan lesen. Contoh: Merancang Mendaftar perniagaan Memohon lesen Mendapatkan modal perniagaan 2.2 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui dalam pengendalian perniagaan perlu ada stok untuk memulakan perniagaan.Rancangan Mengajar Harian 3 ± Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. Contoh: Pengendalian perniagaan Modal Menjalankan perniagaan Bekalan stok Bantuan perniagaan Pengurusan perniagaan Etika perniagaan Kawalan perniagaan 4 .

kuantiti.1 Kepentingan Dokumen Murid mengetahui setiap urusniaga yang berlaku akan disertakan dengan resit sebagai bukti pembayaran sebagai contoh membeli barang dipasaraya.Rancangan Mengajar Harian 4 -Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. 5 . Contoh : Dokumen dapat memberikan maklumat tentang baran-barang yang diniagakan seperti maklumat pembekal.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui katalog digunakan untuk membuat pesanan sebagai contoh katalog Avon Contoh: -katalog/sebut harga/senarai harga -resit -bil tunai 3. harga dan tarikh.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen  Murid mengetahui setiap perniagaan akan dicatat dalam buku tunai. jenis barang. Murid mengetahui setiap perniagaan jual beli barang dan perkhidmatan akan direkodkan dalam dokumen. 3. Contoh : menyimpan resit dan merekod urusniaga dalam buku tunai.

modal.3 Bidang Pengeluaran Murid mengetahui untuk membuat perniagaan memerlukan kaedah memproses atau menghasilkan barang. tanah dan pekerja. 6 .2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor dalam pengeluaran diperlukan untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan sebagai contoh pengusaha. 4. penyanyi dan doktor.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Murid mengetahui dalam perniagaan perlu ada permintaan daripada pengguna untuk mengeluarkan barang.Rancangan Mengajar Harian 5 .Bab 4 : Pengeluaran 4. Contoh: Permintaan terhadap baju sekolah akan meningkat apabila sekolah akan dibuka. Contoh: y y y Bidang pengeluaran perkilangan Bidang pengeluaran pembinaan Bidang pengeluaran perkhidmatan 4. Contoh: y y y y Pengusaha Modal tanah pekerja 4.1 Pengertian Pengeluaran Murid mengetahui dalam pengeluaran barang memerlukan proses bahan mentah kepada barang separuh siap kepada pengguna contoh: y pengeluaran barang seperti petani dan pekilang y pengeluaran perkhidmatan seperti guru.

1.4. peniaga dan perniagaan. Rancangan Mengajar Harian 2 . Soalan : Guru bertanyakan soalah kepada pelajar apakah perbezaan ciri-ciri pengurusan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad.5 Cara-cara untuk mengcungkil pemikiran aras tinggi 4.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid menerangkan maksud keperluan. kehendak. Soalan: Guru bertanyakan soalan kepada murid apakah barang kehendak yang akan menjadi barang keperluan pada masa akan datang.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. 1. tetapi tidak mengetahui kegiatan perniagaan antarabangsa. 7 . Soalan : Guru bertanyakan soalan kepada pelajar apakah jenis barang yang sesuai dibeli menggunakan sistem jualan sewa beli.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid dapat menyatakan perkembangan perniagaan pada masa kini tetapi tidak tahu bagaimana untuk menggunakannya.4Milikan Perniagaan Murid mengetahui jenis milikan perniagaan seperti syarikat tetapi mereka tidak dapat membezakan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad. Soalan : Apakah masalah yang akan timbul jika perniagaan antarabangsa tidak wujud.6 Rancangan Mengajar Harian 1 .3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid mengetahui jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa.Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.

Soalan : Guru bertanyakan kepada murid apakah kesan yang akan berlaku pada keadaan ekonomi negara pada masa akan datang.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi perniagaan.1. 2. 8 . Soalan : Guru menyuruh pelajar memberi pendapat bagaimanakah perancangan perniagaan pada masa akan datang.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil. Soalan : Guru menyuruh pelajar menghuraikan jenis-jenis stok yang ada dalam pasaran. tetapi mereka tidak nampak kesan yang akan berlaku pada setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan.3 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui aspek dalam pengendalian dan kawalan perniagaan. tetapi mereka tidak memahami bagaimana cara pengurusan dalam aspek pengendalian dan kawalan perniagaan. namun begitu murid masih kurang jelas bagaimana langkah-langkah itu diaplikasikan. Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Rancangan Mengajar Harian 3 2.

00 Harga seunit Katil bujang RM150. tetapi mereka kurang memahami cara untuk menyimpan dokumen.00 RM240.Guru menyuruh murid mengira jumlah diskaun tunai dan syarat pembayaran.00 RM710.Rancangan Mengajar Harian 4 3.00 Meja tulis RM355. Soalan : .4 Maklumat Penting Dalam Dokumen Murid dapat membezakan diskaun niaga dengan diskaun tunai tetapi tidak tahu bagaimana untuk mengira diskaun dan syarat pembayaran. Soalan : . Nota serahan: NS 8850 Kuantiti 3 Buah 2 Set 2 Set Butir-butir 15 JULAI 2004 Jumlah RM450.Bab 3 : Dokumen Perniagaan Murid mengetahui dokumen sebagai bukti setiap urusniaga yang berlaku.00 Meja makan RM120.1 Kepentingan Dokumen . a) Kira jumlah diskaun niaga yang diberikan? b) Berapakah diskaun tunai yang diterima? 9 .00 Syarat bayaran : Angkutan dibayar Tolak diskaun niaga 10% RM400.Guru menyuruh murid mengenalpasti apakah item-item yang diperlukan untuk mengenalpasti jenis-jenis dokumen.00 5 % 30 hari Soalan 1) Jika perniaga menjelaskan invois ini pada 30 Julai 2004. Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan cara yang boleh digunakan untuk menyimpan dokumen selain dariapda penyimpanan dokumen melalui manual dan elektronik.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui jenis-jenis dokumen tetapi tidak mengetahui bagaimana dokumen itu berfungsi. 3. 3.

Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan barang yang dihasilkan melalui proses pengeluaran 4.murid dikehendaki menerangkan kesan pengeluaran perbezaan antara pengeluaran dan permintaan barang terhadap harga.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan murid masih keliru antara kaitan pengeluaran dengan permintaan. 10 . Soalan : .Bab 4 : Pengeluaran 4. 4.1 Pengertian Pengeluaran Murid hanya mengetahui proses menghasilkan barang dan perkhidmatan untuk kegunaan manusia tetapi kurang faham bagaimana proses pengeluaran itu berlaku. 4.Rancangan Mengajar Harian 5 .2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi pengeluaran tetapi tidak memahami apakah barang yang akan dikeluarkan.3 Bidang Pengeluaran murid masih tidak dapat membezakan kegiatan dalam memproses dan menghasilkan barang dalam bidang pengeluaran.

3Bentuk dan Jenis Perniagaan .1 Kepentingan Dokumen .2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya .2 Pengendalian Perniagaan . -. 1.Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen .Murid masih keliru dengan faktor-faktor yang mempengaruhi perniagaan .5Faktor Mempengaruhi Perniagaan .Murid masih keliru untuk membezakan antara syarikat berhad dan awam berhad.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan .murid sukar membezakan dokumen-dokumen yang digunakan dalam perniagaan. 2.4Milikan Perniagaan .Murid sukar memahami urusniaga masa kini sebagai contoh jualan kredit.7 Idea-Idea yang sukar difahami oleh pelajar 4.Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.murid sukar membezakan di antara diskaun tunai dan diskaun niaga. Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 11 .4.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Murid sukar memahami perbezaan jenis perniagaan dalam perniagaan dalam negeri dan antarabangsa 1. pesanan mel. 3.2 Jenis Dokumen .Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil .Murid masih keliru apakah item yang diperlukan untuk mengira dalam penyata aliran tunai.Murid masih keliru bagaimana cara untuk menyimpan dokumen yang diperolehi.8 Pelajaran 1 . 1.Murid sukar memahami dalam langkah-langkah untuk menubuhkan perniagaan. jualan melalui internet dan prabayar. .muird mengetahui jenis perniagaan tetapi tidak mengetahui cara pengurusan perniagaan berlaku.

Murid dapat mengenal pasti jenis milikan perniagaan dan ciri milikan perniagaan berdasarkan pemilik. .Murid dapat membezakan kelebihan dan kekurangan jenis milikan perniagaan.Murid dapat meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang.Murid dapat mengenalpasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan 12 Pelajaran 2 . pembinaan dan perkhidmatan.murid keliru di antara permintaan dengan penawaran dalam perniagaan. .Murid dapat menerangkan apa itu konsep dalam perniagaan. 4.Murid dapat mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu.Murid dapat menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa. .4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan .Murid dapat membandingkan perniagaan dahulu dengan sekarang. . 1.Bab 4 : Pengeluaran 4.4Milikan Perniagaan .1Konsep dan Kepentingan Perniagaan .2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya . 1. 1. perkilangan. 5 HASIL PEMBELAJARAN 5. 4. liabiliti dan modal. masyarakat dan negara.1 Pengertian Pengeluaran .1 Pelajaran 1 .Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3 Bidang Pnegeluaran .3Bentuk dan Jenis Perniagaan .Pelajaran 5 .2 Faktor Pengeluaran . 4.murid sukar memahami kegiatan yang terdapat dalam bidang pengeluaran seperti ekstraktif.murid keliru item yang terdapat dalam faktor pengeluaran dan ganjaran. .murid sukar memahami maksud pengeluaran.

Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam borang pendaftaran perniagaan dan perlesenan perniagaan.Murid dapat menerangkan maksud pengertian pengeluaran. .Murid dapat menjelaskan kepentingan dokumen seperti resit selepas aktiviti pembayaran di buat. .1 Kepentingan Dokumen .1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil . Murid dapat menjelaskan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan. .2 Jenis Dokumen .Murid dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum.- Murid dapat menyenaraikan faktor yang mempengaruhi perniagaan. 13 . 2.Murid dapat menyenaraikan langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil. .Murid dapat membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga. 3.Murid dapat menyenaraikan jenis-jenis dokumen dalam perniagaan. Pelajaran 4 Pelajaran 5 -Bab 4 : Pengeluaran 4. Pelajaran 3 .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen. 3.Murid dapat menjelaskan cara untuk menyimpan dokumen. .Murid dapat mengenalpasti elemen penting semasa merancang penubuhan perniagaan .Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. semasa dan selepas urusniaga.Murid dapat kenal pasti sumber bekalan stok dan aspek pengendalian dalam kawalan perniagaan.Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1 Pengertian Pengeluaran .2 Pengendalian Perniagaan .Murid dapat menentukan dokumen bagi kegunaan penyediaan akaun. .3 Maklumat Penting Dalam Dokumen .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen. .

Merancang perniagaan sendiri. peraturan dan undang-undang. . syarikat sendirian berhad. kad pintar dan cek. Perbezaan antara jenis perniagaan seperti perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa. Kepentingan perniagaan y Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan. Perbincangan bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan. pembekal. pengusaha. 4.4Milikan Perniagaan 1. kehendak. Menyusun langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil mengikut keutamaan. Perkembangan yang berlaku dalam perniagaan dari dahulu sampai sekarang. y Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara.Murid dapat menerangkan maksud bidang pengeluaran. pekerja dan teknologi.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.Murid dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya. contoh kad kredit. Milikan dalam perniagaan seperti milikan tunggal.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan . . peniaga dan perniagaan. perkongsian.1 Langkah-Langkah Konsep/ Prinsip/ Teori Penerangan konsep perniagaan dari segi keperluan. pesaing.2 Faktor Pengeluaran . syarikat awam berhad dan koperasi.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Perbezaan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaaan seperti keadaan ekonomi. . pelanggan. 14 .Panduan merancang perniagaan .3 Bidang Pengeluaran .Murid dapat mengenalpasti kaitan pengeluaran dengan permintaan 5.Mengumpul dokumen penubuhan perniagaan kecil.2 Senarai konsep/prinsip/teori Pelajaran Pelajaran 1 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. kad prabayar. 4.4.Murid dapat menerangkan kepentingan faktor pengeluaran.

2 Jenis Dokumen 3. perkilangan. Pengeluaran melibatkan penukaran bahan mentah kepada barang-barang siap atau barang separuh siap yang diperlukan oleh pengguna. tanah dan pekerja. Aspek yang diperlukan dalam pengendalian perniagaan seperti pegendalian dan kawalan perniagaan. Faktor pengeluaran yang diperlukan untuk menghasilkan setiap barang dan perkhidmatan seperti pengusaha.2 Faktor Pengeluaran 4. Menyenaraikan dokumen perniagaan.Tunjuk cara menyediakan penyata aliran tunai sebagai salah satu dari aspek pengendalian. Mengenalpasti maklumat penting yang perlu dicatat dalam dokumen perniagaan seperti syarat serahan.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Kepentingan Dokumen 3. Menfailkan dokumen seperti dokumen peribadi. dokumen kelab dan persatuan.3 Bidang Pnegeluaran 4. pembinaan dan perkhidmatan. syarat bayaran dan diskaun urusniaga. modal.2 Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. etika amalan perniagaan. Bidang pengeluaran ini melibatkan kegiatan ekstraktif.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan . 15 .Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.1 Pengertian Pengeluaran 4.

3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.3.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Wujud kemahuan serentak Bentuk perniagaan pada masa akan datang memperlihatkan ciriciri seperti? I lebih cepat dan tepat II cara pembayaran lebih mudah III lebih menyenangkan pelanggan II Syarikat Ting dan Seng III Syarikat NBC Berhad IV Syarikat Sutan Bakir Sdn.2Perkembang an Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.2 Pelajaran Pelajaran 1 Soalan Soalan Antara berikut yang manakah merupakan keperluan asas manusia? Apakah ciri utama yang memungkinkan perniagaan sistem barter dapat dijalankan? Makanan Jawapan Bab 1 :Pengenalan Kepada Perniagaan 1. ii.1 LangkahLangkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. Bhd I Perkembangan Teknologi III Peraturan dan undangundang sesebuah negara Antara jenis milikan perniagaan berikut yang manakah diuruskan oleh Lembaga Pengarah? Yang berikut ialah faktor-faktor yang mempengaruhi pernigaan.4Milikan Perniagaan 1. Manual Elektronik .5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab2:Penubuhan dan Pengendalian 2. Faktor yang manakah benar? Apakah tujuan utama peniaga membuat perancangan sebelum memulakan perniagaan? Untuk mengetahui sama ada perniagaanya akan mendapat untung atau rugi Apakah amalan baik yang perlu diamalkan oleh peniaga? Menyusun barang dan meletak tanda harga Tindakan terbaik seorang peniaga dalam menangani pengurusan stok ialah? Membeli stok barang gerak pantas dengan lebih banyak Bagaimanakah penyimpanan dokumen disimpan untuk 16 i.

3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Encik Halim membeli radio dengan harga RM400 dan mendapat diskaun niaga sebanyak 20% Berapakah jumlah wang yang perlu dibayar oleh Encik Halim? Apakah ganjaran yang diperoleh oleh pengusaha dalam faktor pengeluaran? Dalam proses pengeluaran. yang manakah dapat mempengaruhi permintaan sesuatu barang? Untung Barang yang dihasilkan I Cita rasa pengguna II Perubahan gaji III Harga barang 17 .1 Kepentingan Apakah perbezaan antara nota Dokumen serahan dan invois? 3.2 Faktor Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.Perniagaan mengelakkan kehilangan? Nota serahan tidak mempunyai harga barang RM320 3. output ditakrifkan sebagai? Antara faktor berikut.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Jenis Dokumen 3.

buku teks Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 18 .katalog. Benda/ kejadian Pasaraya Di persekitaran pelajar Media massa Pasaraya Sekolah Situasi realiti Jual beli barang seperti pakaian. Contoh resit dan dokumen perniagaan. gambar. Kedai runcit yang berhampiran dengan rumah pelajar. kejadian dalam situasi realiti atau dunia sebenar.3 Berkaitan benda. buku teks slide show. Iklan di televisyen.3. buku teks Slide show Buku teks Slide show.4 Alat bantuan mengajar Alat bantuan mengajar Gambar dan slide show. majalah Ketika membeli barang di pasaraya Guru mengajar murid-murid supaya menjadi orang yang berguna apabila besar Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 3. buku teks Slide show dan menunjuk cara. makanan dan peralatan.

1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2 Jenis Dokumen 3.2 Faktor Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 19 .1 Kepentingan Dokumen 3.3 Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.Gantt Chart MINGGU TOPIK DAN SUBTOPIK 1 Minggu 1 2 3 4 1 Minggu 2 2 3 4 1 Minggu 3 2 3 4 1 Minggu 4 2 3 4 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaa 3.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2.1 Langkah-LangkahmMenubuhkan Perniagaan Kecil 2.3 Bidang Pengeluaran 4.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.4 Milikan Perniagaan 1.

2. 3. Guru mengadakan kuiz berkaitan dengan tajuk pembelajaran. Guru meminta murid menyenaraikan perniagaan negeri dan 1 perniagaan antarabangsa 1.4 Milikan Perniagaan 1.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan 1. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditayangkan.2 Pengendalian Perniagaan 20 . Pelajar diminta menyenaraikan barang atau perkhidmatan yang dikelaskan kepada barang kehendak atau barang keperluan mengikut kefahaman pelajar. Rancangan Mengajar 2 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1. Rancangan Mengajar 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.Pelan Penilaian Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 1 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan Pengajaran 1.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Penilaian 1. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditujukkan. 2. Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas.

Guru bertanyakan gambar berkaitan dengan tajuk pengeluaran Rancangan Mengajar 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran 4. Guru bertanyakan dimana biasanya pelajar dapat melihat dokumen tersebut.2 Jenis Dokumen 3.1 Pengertian Pengeluaran 4. 3.1 Kepentingan Dokumen 3.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 21 .3 Bidang Pengeluaran 4. 2. Guru bertanyakan pelajar bagaimana cara selamat menyimpan dokumen 1.Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan Pengajaran 3. Guru menayangkan power point berkaitan dengan dokumen dalam urusniaga.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Penilaian 1.

murid menyatakan maksud perniagaan dan dapat membezakan keperluan dan kehendak . Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.2) Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Objek Pembelajaran: murid dapat mengenal pasti konsep. 22 .murid dapat membezakan perniagaan dahulu dengan sekarang. ABM.1 Rancangan Mengajar Harian 1: Bab 1 Pengenalan Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. kehendak. kepentingan serta perkembangan perniagaan pada masa akan datang.1) konsep dan kepentingan perniagaan 1. masyarakat dan negara. peniaga. dan perniagaan -mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu.00am ± 9. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .7 Rancangan Mengajar Harian Yang Terperinci 7.05am (80minit) Bilangan Pelajar: 25 orang Topik: 1. murid dapat -menyatakan maksud keperluan.

mencatat nota penting (sila rujuk lampiran slide) .mengjormati guru. -guru memberi penerangan berkaitan -murid mengkhelaskan gambar barang keperluan dan kehendak. tersebut -murid memberi perhatian dengan . kehendak mengikut kotak yang sesuai.Pelajar digalakkan berkongsi pengetahuan sedia ada mereka mengenai alat pembayaran perniagaan dahulu dengan sekarang 23 catatan -tayangan power point/gambar tentang pengenalan kepada perniagaan -power point/gambar -kemahiran berfikir -Mengkelaskan jeniskonsep perniagaan dengan pengetahuan sedia ada -power point . kerjasama . -murid digalakkan berinteraksi dengan guru supaya percambahan idea dapat dikembangkan -guru menerangkan maksud -murid memberi perhatian kepentingan perniagaan dan terhadap power point yang mengaitkan dengan kehidupan ditayangkan oleh guru dan sebenar murid-murid. percambahan idea bersama murid -murid memberi pendapat mereka tentang apa yang mereka faham berkaitan tajuk ini.Guru mengadakan sesi soal jawab dan penerangan yang diberi.Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Konsep dan pengertian perniagaan Langkah 1 (25minit) Konsep perniagaan y keperluan y kehendak Langkah 2 (20 minit) Kepentingan perniagaan. Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian dengan menyangkan power point/ gambar power point dan yang guru berkaitan dengan perniagaan tayangkan dan penerangan guru (sila rujuk lampiran m/s 1a) beri -murid bergerak ke dalam -guru menerangkan konsep perniagaan kumpulan masing-masing dan mengaitkan dengan kehidupan pelajar -guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan -guru menyuruh murid menyenaraikan -murid akan pergi kehadapan untuk barang keperluan dan kehendak melekatkan barang keperluan dan mengikut kefahaman mereka.

kerjasama -ABM: Nota. -murid lelaki dan perempuan menjawab kuiz tersebut -murid bertanyakan kepada guru apa yang mereka kurang faham berkaitan tajuk tersebut Catatan Langkah 3 (25minit) KBKK: Teknik: Soal jawab.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru membuat kuiz soal jawab antara murid lelaki dengan perempuan tentang perbandingan antara perniagaan masa dahulu dengan sekarang (sila rujuk lampiran slide ) -guru menerangkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang. white board Penutup (5 minit) y Membuat rumusan isi pelajaran -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar KBKK: Refleksi -Teknik: Merumus 24 .

30am-12. -Pelajar dapat membezakan amalan peniagaan dahulu dengan sekarang. murid dapat .3) Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.Rancangan Mengajar Harian 2 : Bab 1 Pengendalian Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 11.10pm (40minit) 25 orang 1.liabiliti dan modal.5) Faktor Mempengaruhi Perniagaan Objek Pembelajaran: . bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .murid dapat mengenalpasti jenis milikan perniagaan Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.pelajar dapat membezakan jenis perniagaan seperti giant dan kedai runcit. ABM.membezakan jenis milikan perniagaan berdasarkan bilang an pemilik. 25 .4) Milikan Perniagaan 1.

Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Bentuk dan Jenis Perniagaan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian -tayangan power menyangkan power point/ dengan power point dan yang point/gambar tentang bentuk gambar berkaitan dengan guru tayangkan dan penerangan dan jenis perniagaan perniagaan guru beri (sila rujuk lampiran 2a) .murid berkongsi pendapat -Guru meminta pelajar bersama guru dan rakan memberikan pendapat mereka mengenai tayangan tersebut -guru menerangkan maksud bentuk dan jenis perniagaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar pelajar -guru meminta murid menyenaraikan 1 jenis perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa -guru menyambung penerangan berkaitan tajuk jenis perniagaan agar murid lebih memahami tajuk tersebut -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru -murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham berkaitan tajuk yang diajar -Wakil murid menyenaraikan perniagaan individu dan antarabangsa dan berkongsi pendapat mereka bersama rakan-rakan dan guru -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru Menghormati guru dan kerjasama Langkah 1 (10minit) Bentuk dan Jenis Perniagaan i) Bentuk Perniagaan y Perniagaan Barang y Perniagaan Perkhidmatan ii) Jenis Perniagaan y perniagaan dalam negeri y perniagaan antarabangsa 26 .

-guru memberi penerangan berkaitan tajuk faktor yang mempengaruhi perniagaan bersama contoh yang sesuai agar murid memahami topik yang diajar -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid bergerak dalam kumpulan dan membincangkan tajuk yang mereka perolehi -wakil murid setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan di hadapan kelas y Teknik perbincangan dalam kumpulan y Menghormati guru dan kerjasama Langkah 3 (10minit) penutup (5minit) Faktor yang mempengaruhi perniagaan .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar Catatan Langkah 2 (10minit) Milikan perniagaan i) jenis milikan perniagaan y milikan tunggal y perkongsian y syarikat sendirian berhad y syarikat awam berhad y koperasi -guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan. (sila rujuk lampiran 2b) -guru menerangkan menambah jika ada kekurangan maklumat berkaitan tajuk yang dibentangkan oleh murid. .Membuat rumusan isi pelajaran -murid memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru dan bertanyakan soalan yang mereka sukar memahami berkaitan tajuk tersebut -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 27 .Setiap kumpulan dikehendaki menyenarikan contoh perniagaan dan ciri-ciri perniagaan berdasarkan gambar yang dibekalkan.Kesan setiap faktor mempengaruhi perniagaan .

dan aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ABM.05am (80minit) 25 orang 2.Rancangan Mengajar Harian 3: Bab 2 Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. -Pelajar tahu cara untuk mewujudkan perniagaan dalam persekitaran. pelajar dapat -pelajar dapat menyenaraikan langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil rancangan perniagaan. Hasil Pembelajaran: 28 . sumber bekalan stok.1) Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2)Pengendalian Perniagaan Objek Pembelajaran: pelajar dapat memahami langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil dan pengendalian perniagaan setelah mempelajari bab ini.00am ± 9. -Pelajar dapat mengenal pasti sumber modal. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .pelajar tahu bagaimana untuk menubuhkan perniagaan dan memerlukan modal.

kemahiran mengingat kembali Langkah 1 (20minit) 1) Langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil i) Perancangan perniagaan .Murid memberi respon atau tindak balas terhadap apa yang disoal oleh guru. .Murid memberi perhatian mengimbas kembali pembelajaran terhadap penjelasan yang lepas diberikan oleh guru .Panduan merancang perniagaan .Langkah Set induksi (5minit) Kandungan Langkah menubuhkan perniagaan kecil Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar .Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas.Murid menannyakan soalan berkaitan mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar. -kemahiran memberi perhatian dan kerjasama 29 .Guru menerangkan perancangan perniagaan dan mengaitkan dengan alam sekeliling tentang perniagaan sebenar yang boleh diceburi oleh murid.Teknik imbas kembali pelajaran lalu . catatan . .Guru memulakan kelas dengan .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. . .Guru menerangkan maksud langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil.Merancang perniagaan sendiri .

.Guru memberi penerangan dan mengaitkan dengan contoh dan situasi sebenar agar murid mudah faham berkaitan etika amalam perniagaan.Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan selepas mengisi borang perniagaan. .Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah untuk memohon lesen perniagaan. . soal jawab Langkah 3 (25minit) 2) Pengendalian perniagaan i) pengendalian dan kawalan perniagaan y Sumber bekalan stok y Aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ii) Etika amalan perniagaan y Etika perniagaan dalam islam .Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Langkah Kandungan Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (25minit) ii) Dokumen penubuhan perniagaan kecil y Pendaftaran perniagaan y Langkah-langkah menubuhkan perniagaan y Perlesenan Cara mendapatkan modal . . -kemahiran : Kerjasama. .Kemahiran soal jawab 30 .Menghormati guru . (sila rujuk lampiran 3a) .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang doberikan oleh guru.Guru mengedarkan contoh borangborang kosong kepada murid agar murid dan mengajar cara-cara untuk mengisi borang tahu apakah borang yang diperlukan untuk mendaftar sesebuah perniagaan. . .Guru memberi penerangan berkaitan tajuk pengendalian perniagaan. . pemerhatian.Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar.Murid belajar mengisi borang pendaftaran perniagaan bersama guru.Murid bertanyakan soalan berkaitan perkara yang mereka kurang faham.Murid mendengar dan memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru.

Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) -Membuat rumusan isi pelajaran .murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 31 .Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .

Rancangan Mengajar Harian 4: Bab 3 Dokumen Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. 32 . pelajar dapat -pelajar dapar menjelaskan kepentingan dokumen dan kepentingan menyimpan dokumen.05am (40minit) 25 orang i) 1 Kepentingan Dokumen ii) Jenis Dokumen iii)Maklumat Penting Dalam Dokumen Objek Pembelajaran: pelajar memahami kepentingan dan jenis dokumen yang digunakan dalam perniagaan. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.pelajar mengetahui resit digunakan dalam perniagaan tetapi tidak mengetahui fungsi resit. -Pelajar dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .00am ± 9. semasa dan selepas urus niaga ABM.

- tayangan power point/gambar tentang dokumen perniagaan kemahiran pengetahuan sedia ada murid. - Murid memberi perhatian kepada power point yang ditayangkan oleh guru.Guru menanyakan muridmurid dimana mereka biasa melihat dokumen ini. - Memberi perhatian semasa guru mengajar - 33 . Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar. Murid menjawab soalan yang dikemukan oleh guru. Murid mencatat isi penting daripada penerangan guru.Guru menerangkan kepentingan dokumen dalam urusniaga. .Guru menerangkan kepentingan menyimpan dokumen. .Guru memulakan pengajaran dengan menayangkan power point dokumen-dokumen yang digunakan dalam urusniaga. .Guru menerangkan cara untuk menyimpan dokumen dengan selamat. - - - Langkah 1 ( 10minit) i) Kepentingan dokumen y Kepentingan menyimpan dokumen y Cara menyimpan dokumen - Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. .Guru menerangkan apakah kegunaan dokumen ini.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Dokumen perniagaan . .

Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (10minit) ii) Jenis dokumen y Surat tanya y Katalog/sebut harga/senarai harga y Borang pesanan y Invois y Nota debit y Nota kredit y Penyata akaun y Resit y Bil tunai .Murid bergerak dalam kumpulan yang diberikan oleh guru. - kemahiran berfikir -Mengkelaskan maklumat penting dalam dokumen dengan pengetahuan sedia ada dan bantuan guru 34 .Murid berbincang dalam kumpulan dokumen yang diberikan oleh guru. . .Wakil murid akan membentangkan dokumen tersebut dihadapan kelas. syarat bayaran dan diskaun niaga. - - Memberi perhatian semasa guru mengajar Soal jawab Langkah 3 (10minit) iii) Maklumat penting dalam dokumen y Mengenal pasti maklumat dalam dokumen y Kegunaan dokumen bagi penyediaan akaun y Membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga y Mengira diskuan dan syarat pembayaran .Guru menerangkan jenisjenis dokumen yang biasa digunakan dalam urusniaga.Guru menerangkan bagaiamana dokumendokumen ini digunakan dan apakah fungsi dokumen ini dalam urusniaga dan mengaitkan dalam kehidupan murid agar mereka lebih faham .kumpulan akan mendapat 1 dokumen perniagaan seperti invois dan resit.Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan.Murid dikehendaki mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen seperti syarat serahan. .Guru memberikan setiap .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan. . . . .Murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar.

Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) . .Teknik merumus . 35 .Guru memberi murid lembaran kerja untuk memastikan murid memahami tajuk yang dipelajari pada hari ini.Soal jawab apa yang telah mereka faham selepas pembelajaran berlaku.Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar .

-Pelajar mengetahui bidang dalam pengeluaran seperti kilang.pelajar mengetahui modal merupakan faktor utama dalam pengeluaran perniagaan.05am (80minit) 25 orang i) Pengertian Pengeluaran ii) Faktor Pengeluaran iii) Bidang Pengeluaran iv)Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Objek Pembelajaran: pelajar memahami pengertian. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . ABM.00am ± 9. bidang dan kaitan dalam pengeluaran perniagaan serta permintaan dalam urusniaga perniagaan berlaku Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini. pelajar dapat . -Pelajar dapat menerangkan kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga.pelajar dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya.Rancangan Mengajar Harian 5: Bab 4 Pengeluaran Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. faktor. pembinaan dan perkhidmatan 36 .

Guru menerangkan dengan terperinci faktor pengeluaran supaya lebih memahami pelajaran yang diajar. Langkah 1 (25minit) i) pengertian pengeluaran ii) faktor pengeluaran y faktor pengeluaran dan ganjarannya y kepentingan faktor pengeluaran - . - . . .Murid menannyakan soalan yang mereka kurang faham berkaitan tajuk yang mereka belajar.Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul.Memberi perhatian semasa guru mengajar.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberi.Murid bergerak dalam kumpulan dan membuat perbincangan dengan tugasan yang diberi.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Pengeluaran - Guru menayangkan gambar berkaitan tajuk pengeluaran.Murid memberikan perhatian terhadap power point yang ditayangkan oleh guru. - - 37 . . .Soal jawab. . .Menyuarakan pengetahuan sedia ada murid.Murid berkongsi pendapat mereka dengan guru dan rakanrakan. Guru meminta murid memberikan pendapat mereka berkaitan power point yang ditayangkan guru menerangkan maksud pengeluaran dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar murid. 2 kumpulan dikehendaki menyenaraikan faktor-faktor pengeluaran dan ganjarannya dan 2 kumpulan lagi dikehendaki menyenaraikan kepentingan faktor pengeluaran. .Kerjasama dalam kumpulan . guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan.

. Soal jawab. .Murid memberi perhatian dan mendengar penerangan yang diberikan oleh guru.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. Teknik merumus 38 . - Kerjasama.bidang pengeluaran perkhidmatan - guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan. .bidang perngeluaran pembinaan .bidang pengeluaran ekstraktif .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Langkah 2 (25minit) iii) bidang pengeluaran . Guru menerangkan dengan lebih terperinci berkaitan tajuk yang diajar agar pelajar mudah faham.Murid digalakkan berinteraksi dengan guru agar percambahan idea dapat dikembangkan.Murid memahami rumusan yang telah guru buat. Guru mengadakan sesi soal jawab dan percambahan idea bersama murid. Pengetahuan sedia ada murid. - .Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul. Guru memberi lembaran kerja kepada murid untuk menunjukkan murid memahami pelajaran yang telah dipelajari.kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga - - Penutup (5minit) - guru memberi penerangan berkaitan pengeluaran dengan permintaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar. - Langkah 3 (20minit) iv) kaitan pengeluaran dengan permintaan . Guru membuat rumusan berkaitan tajuk yang diajar. - Kerjasam dalam kumpulan. .Murid bergerak kedalam kumpulan dan membuat perbincangan berkaitan tajuk yang diberi.bidang pengeluaran perkilangan . . Setiap kumpulan dikehendaki membincangkan aktiviti-aktiviti dalam bidang pengeluaran.

39 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful