RANCANGAN MENGAJAR HARIAN 1.

JUDUL/TEMA DAN TUJUAN

1.1 Judul/tema/topik : Tingkatan 1, Pilihan 4, Perdagangan dan Keusahawan 1.2 Subtopik-subtopik : Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.4Milikan Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1 Kepentingan Dokumen 3.2 Jenis Dokumen 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan 4.5 Proses Pengeluaran 4.6 Pengiraan Kos 1.3 Tujuan judul/tema/topik : Pendedahan awal murid-murid tentang dunia perniagaan dalam pembelajaran perdagangan dan keusahawanan. 1.4 Singnifikasi dari judul/tema/topik: Menyediakan murid dengan pengetahuan serta amalan tentang perniagaan yang merangkumi langkah-langkah penubuhan dan pengendalian perniagaan.

1

2

PENGETAHUAN SEDIA PELAJAR

2.1 Rancangan Mengajar Harian 1- Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid mengetahui perniagaan merupakan aktiviti jual beli barang. Keperluan dan kehendak Barang Keperluan Pakaian Tempat tinggal Makanan Perkhidmatan Kepentingan perniagaan Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan. Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. Barang Kehendak Komputer Telefon Kamera Kereta

1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid mengetahui cara pembayaran dalam aktiviti jual beli dahulu menggunakan sistem barter manakala sekarang menggunakan sistem wang. Contoh : - Perkembangan perniagaan masa dahulu menggunakan sistem barter seperti pertukaran barang dengan barang. - Manakala pada masa kini pertukaran barang menggunakan sistem wang dan kad kredit.

2

Rancangan Mengajar Harian 2 ± Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid dapat membezakan bentuk perniagaan seperti perniagaan barang dan perkhidmatan. Contoh : bentuk perniagaan ada 2 iaitu perniagaan barang dan perkhidmatan. y Perniagaan barang adalah aktiviti jual beli barang seperti menjual buku, pakaian, kereta dan perabot. y Perniagaan perkhidmatan tidak melibatkan barang tetapi melibatkan tenaga dan kepakaran seperti katering, khidmat mendobi dan ejen pelancongan. 1.4Milikan Perniagaan Murid dapat membezakan jenis milikan berdasarkan contoh seperti giant, kedai runcit dan klinik. Contoh : Milikan Perniagaan Milikan tunggal Perkongsian Syarikat berhad y Syarikat sendirian berhad y Syarikat berhad Koperasi

Perniagaan y Kedai runcit D¶ Sinar, y kedai alat tulis CCY y Poliklinik Dr Azhar dan rakan-rakan y Klinik Amir & Tarmizi. y TNB,EON bank berhad, Telekom Berhad y Century Medical Cente Sendirian Berhad. awam y Pos Malaysia Berhad.
y y

Koperasi sekolah Koperasi kakitangan guru

1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui ekonomi merupakan perniagaan. Contoh : - Ekonomi - Peraturan undang-undang - Pesaing - Pekerja
3

faktor yang mempengaruhi

-Pembekal -Pengusaha -Pelangggan -Teknologi

Contoh: Merancang Mendaftar perniagaan Memohon lesen Mendapatkan modal perniagaan 2.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui untuk memulakan perniagaan perlu mendapatkan lesen. Contoh: Pengendalian perniagaan Modal Menjalankan perniagaan Bekalan stok Bantuan perniagaan Pengurusan perniagaan Etika perniagaan Kawalan perniagaan 4 .Rancangan Mengajar Harian 3 ± Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.2 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui dalam pengendalian perniagaan perlu ada stok untuk memulakan perniagaan.

Rancangan Mengajar Harian 4 -Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen  Murid mengetahui setiap perniagaan akan dicatat dalam buku tunai. 5 . harga dan tarikh.1 Kepentingan Dokumen Murid mengetahui setiap urusniaga yang berlaku akan disertakan dengan resit sebagai bukti pembayaran sebagai contoh membeli barang dipasaraya.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui katalog digunakan untuk membuat pesanan sebagai contoh katalog Avon Contoh: -katalog/sebut harga/senarai harga -resit -bil tunai 3. kuantiti. jenis barang. Murid mengetahui setiap perniagaan jual beli barang dan perkhidmatan akan direkodkan dalam dokumen. Contoh : menyimpan resit dan merekod urusniaga dalam buku tunai. Contoh : Dokumen dapat memberikan maklumat tentang baran-barang yang diniagakan seperti maklumat pembekal. 3.

6 .1 Pengertian Pengeluaran Murid mengetahui dalam pengeluaran barang memerlukan proses bahan mentah kepada barang separuh siap kepada pengguna contoh: y pengeluaran barang seperti petani dan pekilang y pengeluaran perkhidmatan seperti guru. penyanyi dan doktor.Rancangan Mengajar Harian 5 . Contoh: y y y y Pengusaha Modal tanah pekerja 4. 4.2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor dalam pengeluaran diperlukan untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan sebagai contoh pengusaha. Contoh: y y y Bidang pengeluaran perkilangan Bidang pengeluaran pembinaan Bidang pengeluaran perkhidmatan 4.Bab 4 : Pengeluaran 4. modal. tanah dan pekerja.3 Bidang Pengeluaran Murid mengetahui untuk membuat perniagaan memerlukan kaedah memproses atau menghasilkan barang.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Murid mengetahui dalam perniagaan perlu ada permintaan daripada pengguna untuk mengeluarkan barang. Contoh: Permintaan terhadap baju sekolah akan meningkat apabila sekolah akan dibuka.

1. peniaga dan perniagaan. tetapi tidak mengetahui kegiatan perniagaan antarabangsa. Soalan : Apakah masalah yang akan timbul jika perniagaan antarabangsa tidak wujud.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid menerangkan maksud keperluan.4Milikan Perniagaan Murid mengetahui jenis milikan perniagaan seperti syarikat tetapi mereka tidak dapat membezakan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid dapat menyatakan perkembangan perniagaan pada masa kini tetapi tidak tahu bagaimana untuk menggunakannya.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid mengetahui jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa. Rancangan Mengajar Harian 2 . 1. kehendak. Soalan : Guru bertanyakan soalah kepada pelajar apakah perbezaan ciri-ciri pengurusan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad. 7 .5 Cara-cara untuk mengcungkil pemikiran aras tinggi 4.6 Rancangan Mengajar Harian 1 .4.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Soalan : Guru bertanyakan soalan kepada pelajar apakah jenis barang yang sesuai dibeli menggunakan sistem jualan sewa beli. Soalan: Guru bertanyakan soalan kepada murid apakah barang kehendak yang akan menjadi barang keperluan pada masa akan datang.Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.

Soalan : Guru bertanyakan kepada murid apakah kesan yang akan berlaku pada keadaan ekonomi negara pada masa akan datang.1.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil. 2. 8 . Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Rancangan Mengajar Harian 3 2. Soalan : Guru menyuruh pelajar memberi pendapat bagaimanakah perancangan perniagaan pada masa akan datang. tetapi mereka tidak nampak kesan yang akan berlaku pada setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan. tetapi mereka tidak memahami bagaimana cara pengurusan dalam aspek pengendalian dan kawalan perniagaan.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi perniagaan. namun begitu murid masih kurang jelas bagaimana langkah-langkah itu diaplikasikan.3 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui aspek dalam pengendalian dan kawalan perniagaan. Soalan : Guru menyuruh pelajar menghuraikan jenis-jenis stok yang ada dalam pasaran.

00 Meja tulis RM355.Guru menyuruh murid mengira jumlah diskaun tunai dan syarat pembayaran.00 RM710.00 Syarat bayaran : Angkutan dibayar Tolak diskaun niaga 10% RM400. 3.1 Kepentingan Dokumen .Bab 3 : Dokumen Perniagaan Murid mengetahui dokumen sebagai bukti setiap urusniaga yang berlaku.00 RM240.Guru menyuruh murid mengenalpasti apakah item-item yang diperlukan untuk mengenalpasti jenis-jenis dokumen. Soalan : . Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan cara yang boleh digunakan untuk menyimpan dokumen selain dariapda penyimpanan dokumen melalui manual dan elektronik. 3. a) Kira jumlah diskaun niaga yang diberikan? b) Berapakah diskaun tunai yang diterima? 9 . Soalan : .Rancangan Mengajar Harian 4 3. Nota serahan: NS 8850 Kuantiti 3 Buah 2 Set 2 Set Butir-butir 15 JULAI 2004 Jumlah RM450.00 5 % 30 hari Soalan 1) Jika perniaga menjelaskan invois ini pada 30 Julai 2004.00 Harga seunit Katil bujang RM150.00 Meja makan RM120. tetapi mereka kurang memahami cara untuk menyimpan dokumen.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui jenis-jenis dokumen tetapi tidak mengetahui bagaimana dokumen itu berfungsi.4 Maklumat Penting Dalam Dokumen Murid dapat membezakan diskaun niaga dengan diskaun tunai tetapi tidak tahu bagaimana untuk mengira diskaun dan syarat pembayaran.

murid dikehendaki menerangkan kesan pengeluaran perbezaan antara pengeluaran dan permintaan barang terhadap harga. 4.Bab 4 : Pengeluaran 4.Rancangan Mengajar Harian 5 . Soalan : . 10 . 4.3 Bidang Pengeluaran murid masih tidak dapat membezakan kegiatan dalam memproses dan menghasilkan barang dalam bidang pengeluaran.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan murid masih keliru antara kaitan pengeluaran dengan permintaan.1 Pengertian Pengeluaran Murid hanya mengetahui proses menghasilkan barang dan perkhidmatan untuk kegunaan manusia tetapi kurang faham bagaimana proses pengeluaran itu berlaku. Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan barang yang dihasilkan melalui proses pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi pengeluaran tetapi tidak memahami apakah barang yang akan dikeluarkan.

4.2 Jenis Dokumen . pesanan mel.2 Pengendalian Perniagaan .murid sukar membezakan di antara diskaun tunai dan diskaun niaga.Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan .murid sukar membezakan dokumen-dokumen yang digunakan dalam perniagaan.3Bentuk dan Jenis Perniagaan .Murid sukar memahami dalam langkah-langkah untuk menubuhkan perniagaan. jualan melalui internet dan prabayar.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen .Murid masih keliru untuk membezakan antara syarikat berhad dan awam berhad.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Murid masih keliru bagaimana cara untuk menyimpan dokumen yang diperolehi.Murid masih keliru dengan faktor-faktor yang mempengaruhi perniagaan . . 1. 2.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan . 1.muird mengetahui jenis perniagaan tetapi tidak mengetahui cara pengurusan perniagaan berlaku.Murid masih keliru apakah item yang diperlukan untuk mengira dalam penyata aliran tunai.Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya .Murid sukar memahami urusniaga masa kini sebagai contoh jualan kredit.8 Pelajaran 1 .1 Kepentingan Dokumen .1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil . 3.7 Idea-Idea yang sukar difahami oleh pelajar 4.4Milikan Perniagaan .Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Murid sukar memahami perbezaan jenis perniagaan dalam perniagaan dalam negeri dan antarabangsa 1. Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 11 . -. 3.

Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Murid dapat mengenal pasti jenis milikan perniagaan dan ciri milikan perniagaan berdasarkan pemilik.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan . pembinaan dan perkhidmatan. .2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya . 5 HASIL PEMBELAJARAN 5.3Bentuk dan Jenis Perniagaan . 4.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan . .Bab 4 : Pengeluaran 4. liabiliti dan modal.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan 12 Pelajaran 2 .Murid dapat membandingkan perniagaan dahulu dengan sekarang.Murid dapat meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang. .1 Pengertian Pengeluaran .2 Faktor Pengeluaran .Murid dapat menerangkan apa itu konsep dalam perniagaan. 4. masyarakat dan negara. . 1. 4. perkilangan.Pelajaran 5 .Murid dapat mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu. 1.murid keliru item yang terdapat dalam faktor pengeluaran dan ganjaran.murid sukar memahami kegiatan yang terdapat dalam bidang pengeluaran seperti ekstraktif. .4Milikan Perniagaan .Murid dapat membezakan kelebihan dan kekurangan jenis milikan perniagaan.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1 Pelajaran 1 .3 Bidang Pnegeluaran .murid keliru di antara permintaan dengan penawaran dalam perniagaan.Murid dapat mengenalpasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan.Murid dapat menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa.murid sukar memahami maksud pengeluaran. 1.

semasa dan selepas urusniaga.Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam borang pendaftaran perniagaan dan perlesenan perniagaan.Murid dapat kenal pasti sumber bekalan stok dan aspek pengendalian dalam kawalan perniagaan.Murid dapat menyenaraikan jenis-jenis dokumen dalam perniagaan. Pelajaran 3 .2 Pengendalian Perniagaan . .Murid dapat menentukan dokumen bagi kegunaan penyediaan akaun.1 Pengertian Pengeluaran . .Murid dapat menjelaskan kepentingan dokumen seperti resit selepas aktiviti pembayaran di buat. 13 .3 Maklumat Penting Dalam Dokumen . .- Murid dapat menyenaraikan faktor yang mempengaruhi perniagaan. Murid dapat menjelaskan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan.Murid dapat membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen.Murid dapat mengenalpasti elemen penting semasa merancang penubuhan perniagaan . .Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. .1 Kepentingan Dokumen . Pelajaran 4 Pelajaran 5 -Bab 4 : Pengeluaran 4.Murid dapat menjelaskan cara untuk menyimpan dokumen. 3.Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen.Murid dapat menyenaraikan langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil. 3. . . 2.Murid dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum.Murid dapat menerangkan maksud pengertian pengeluaran.2 Jenis Dokumen .Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.

2 Faktor Pengeluaran .1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1. Milikan dalam perniagaan seperti milikan tunggal. y Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. kad prabayar. pengusaha. syarikat awam berhad dan koperasi.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. Perkembangan yang berlaku dalam perniagaan dari dahulu sampai sekarang.Panduan merancang perniagaan . kad pintar dan cek.Murid dapat menerangkan kepentingan faktor pengeluaran. 4.Murid dapat menerangkan maksud bidang pengeluaran. peraturan dan undang-undang.Mengumpul dokumen penubuhan perniagaan kecil.2 Senarai konsep/prinsip/teori Pelajaran Pelajaran 1 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Merancang perniagaan sendiri. kehendak.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan .Murid dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya. .3 Bidang Pengeluaran . 4.Murid dapat mengenalpasti kaitan pengeluaran dengan permintaan 5.1 Langkah-Langkah Konsep/ Prinsip/ Teori Penerangan konsep perniagaan dari segi keperluan. pembekal.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1. Perbezaan antara jenis perniagaan seperti perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa. 14 . Perbincangan bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan.4Milikan Perniagaan 1. peniaga dan perniagaan. pelanggan. . Kepentingan perniagaan y Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan. contoh kad kredit. pesaing. pekerja dan teknologi. Perbezaan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaaan seperti keadaan ekonomi.4. syarikat sendirian berhad. perkongsian. . Menyusun langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil mengikut keutamaan.

pembinaan dan perkhidmatan.Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. Faktor pengeluaran yang diperlukan untuk menghasilkan setiap barang dan perkhidmatan seperti pengusaha. 15 .Tunjuk cara menyediakan penyata aliran tunai sebagai salah satu dari aspek pengendalian.2 Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. tanah dan pekerja. modal. etika amalan perniagaan.2 Faktor Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4. Menfailkan dokumen seperti dokumen peribadi. Pengeluaran melibatkan penukaran bahan mentah kepada barang-barang siap atau barang separuh siap yang diperlukan oleh pengguna.2 Jenis Dokumen 3. Mengenalpasti maklumat penting yang perlu dicatat dalam dokumen perniagaan seperti syarat serahan. syarat bayaran dan diskaun urusniaga. Menyenaraikan dokumen perniagaan. dokumen kelab dan persatuan. Bidang pengeluaran ini melibatkan kegiatan ekstraktif. Aspek yang diperlukan dalam pengendalian perniagaan seperti pegendalian dan kawalan perniagaan.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan .3 Bidang Pnegeluaran 4. perkilangan.1 Kepentingan Dokumen 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.

Bhd I Perkembangan Teknologi III Peraturan dan undangundang sesebuah negara Antara jenis milikan perniagaan berikut yang manakah diuruskan oleh Lembaga Pengarah? Yang berikut ialah faktor-faktor yang mempengaruhi pernigaan.2Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Wujud kemahuan serentak Bentuk perniagaan pada masa akan datang memperlihatkan ciriciri seperti? I lebih cepat dan tepat II cara pembayaran lebih mudah III lebih menyenangkan pelanggan II Syarikat Ting dan Seng III Syarikat NBC Berhad IV Syarikat Sutan Bakir Sdn. Faktor yang manakah benar? Apakah tujuan utama peniaga membuat perancangan sebelum memulakan perniagaan? Untuk mengetahui sama ada perniagaanya akan mendapat untung atau rugi Apakah amalan baik yang perlu diamalkan oleh peniaga? Menyusun barang dan meletak tanda harga Tindakan terbaik seorang peniaga dalam menangani pengurusan stok ialah? Membeli stok barang gerak pantas dengan lebih banyak Bagaimanakah penyimpanan dokumen disimpan untuk 16 i.2 Pelajaran Pelajaran 1 Soalan Soalan Antara berikut yang manakah merupakan keperluan asas manusia? Apakah ciri utama yang memungkinkan perniagaan sistem barter dapat dijalankan? Makanan Jawapan Bab 1 :Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab2:Penubuhan dan Pengendalian 2.2Perkembang an Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3. Manual Elektronik .4Milikan Perniagaan 1.1 LangkahLangkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. ii.

1 Kepentingan Apakah perbezaan antara nota Dokumen serahan dan invois? 3.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Encik Halim membeli radio dengan harga RM400 dan mendapat diskaun niaga sebanyak 20% Berapakah jumlah wang yang perlu dibayar oleh Encik Halim? Apakah ganjaran yang diperoleh oleh pengusaha dalam faktor pengeluaran? Dalam proses pengeluaran.3 Bidang Pengeluaran 4.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran 4.2 Jenis Dokumen 3.1 Pengertian Pengeluaran 4. yang manakah dapat mempengaruhi permintaan sesuatu barang? Untung Barang yang dihasilkan I Cita rasa pengguna II Perubahan gaji III Harga barang 17 . output ditakrifkan sebagai? Antara faktor berikut.Perniagaan mengelakkan kehilangan? Nota serahan tidak mempunyai harga barang RM320 3.

makanan dan peralatan. kejadian dalam situasi realiti atau dunia sebenar. Kedai runcit yang berhampiran dengan rumah pelajar. gambar.4 Alat bantuan mengajar Alat bantuan mengajar Gambar dan slide show. Benda/ kejadian Pasaraya Di persekitaran pelajar Media massa Pasaraya Sekolah Situasi realiti Jual beli barang seperti pakaian.3 Berkaitan benda. majalah Ketika membeli barang di pasaraya Guru mengajar murid-murid supaya menjadi orang yang berguna apabila besar Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 3. buku teks Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 18 .katalog.3. buku teks slide show. buku teks Slide show Buku teks Slide show. buku teks Slide show dan menunjuk cara. Iklan di televisyen. Contoh resit dan dokumen perniagaan.

4 Milikan Perniagaan 1.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.3 Bidang Pengeluaran 4.3 Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.1 Langkah-LangkahmMenubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.2 Faktor Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2.Gantt Chart MINGGU TOPIK DAN SUBTOPIK 1 Minggu 1 2 3 4 1 Minggu 2 2 3 4 1 Minggu 3 2 3 4 1 Minggu 4 2 3 4 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1 Kepentingan Dokumen 3.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.2 Jenis Dokumen 3.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 19 .2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaa 3.

Guru meminta murid menyenaraikan perniagaan negeri dan 1 perniagaan antarabangsa 1. Rancangan Mengajar 2 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas. 2.2 Pengendalian Perniagaan 20 . Rancangan Mengajar 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditujukkan.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1. 2. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditayangkan.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. Guru mengadakan kuiz berkaitan dengan tajuk pembelajaran. 3.Pelan Penilaian Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 1 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan Pengajaran 1. Pelajar diminta menyenaraikan barang atau perkhidmatan yang dikelaskan kepada barang kehendak atau barang keperluan mengikut kefahaman pelajar.4 Milikan Perniagaan 1.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Penilaian 1.

2 Faktor Pengeluaran 4. 3.3 Bidang Pengeluaran 4.2 Jenis Dokumen 3.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 21 . Guru bertanyakan pelajar bagaimana cara selamat menyimpan dokumen 1. Guru bertanyakan gambar berkaitan dengan tajuk pengeluaran Rancangan Mengajar 5 Bab 4 : Pengeluaran 4. Guru menayangkan power point berkaitan dengan dokumen dalam urusniaga.Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan Pengajaran 3. Guru bertanyakan dimana biasanya pelajar dapat melihat dokumen tersebut.1 Pengertian Pengeluaran 4. 2.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Penilaian 1.1 Kepentingan Dokumen 3.

masyarakat dan negara.1 Rancangan Mengajar Harian 1: Bab 1 Pengenalan Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8.murid dapat membezakan perniagaan dahulu dengan sekarang. murid dapat -menyatakan maksud keperluan. ABM. peniaga.murid menyatakan maksud perniagaan dan dapat membezakan keperluan dan kehendak .2) Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Objek Pembelajaran: murid dapat mengenal pasti konsep. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.05am (80minit) Bilangan Pelajar: 25 orang Topik: 1.1) konsep dan kepentingan perniagaan 1.7 Rancangan Mengajar Harian Yang Terperinci 7. kepentingan serta perkembangan perniagaan pada masa akan datang. kehendak. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .00am ± 9. 22 . dan perniagaan -mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu.

Guru mengadakan sesi soal jawab dan penerangan yang diberi. kerjasama . -guru memberi penerangan berkaitan -murid mengkhelaskan gambar barang keperluan dan kehendak.Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Konsep dan pengertian perniagaan Langkah 1 (25minit) Konsep perniagaan y keperluan y kehendak Langkah 2 (20 minit) Kepentingan perniagaan. tersebut -murid memberi perhatian dengan .Pelajar digalakkan berkongsi pengetahuan sedia ada mereka mengenai alat pembayaran perniagaan dahulu dengan sekarang 23 catatan -tayangan power point/gambar tentang pengenalan kepada perniagaan -power point/gambar -kemahiran berfikir -Mengkelaskan jeniskonsep perniagaan dengan pengetahuan sedia ada -power point . Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian dengan menyangkan power point/ gambar power point dan yang guru berkaitan dengan perniagaan tayangkan dan penerangan guru (sila rujuk lampiran m/s 1a) beri -murid bergerak ke dalam -guru menerangkan konsep perniagaan kumpulan masing-masing dan mengaitkan dengan kehidupan pelajar -guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan -guru menyuruh murid menyenaraikan -murid akan pergi kehadapan untuk barang keperluan dan kehendak melekatkan barang keperluan dan mengikut kefahaman mereka.mengjormati guru. -murid digalakkan berinteraksi dengan guru supaya percambahan idea dapat dikembangkan -guru menerangkan maksud -murid memberi perhatian kepentingan perniagaan dan terhadap power point yang mengaitkan dengan kehidupan ditayangkan oleh guru dan sebenar murid-murid. percambahan idea bersama murid -murid memberi pendapat mereka tentang apa yang mereka faham berkaitan tajuk ini. kehendak mengikut kotak yang sesuai. mencatat nota penting (sila rujuk lampiran slide) .

kerjasama -ABM: Nota. -murid lelaki dan perempuan menjawab kuiz tersebut -murid bertanyakan kepada guru apa yang mereka kurang faham berkaitan tajuk tersebut Catatan Langkah 3 (25minit) KBKK: Teknik: Soal jawab. white board Penutup (5 minit) y Membuat rumusan isi pelajaran -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar KBKK: Refleksi -Teknik: Merumus 24 .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru membuat kuiz soal jawab antara murid lelaki dengan perempuan tentang perbandingan antara perniagaan masa dahulu dengan sekarang (sila rujuk lampiran slide ) -guru menerangkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang.

-Pelajar dapat membezakan amalan peniagaan dahulu dengan sekarang.murid dapat mengenalpasti jenis milikan perniagaan Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.3) Bentuk dan Jenis Perniagaan 1. murid dapat .10pm (40minit) 25 orang 1.membezakan jenis milikan perniagaan berdasarkan bilang an pemilik.30am-12. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .pelajar dapat membezakan jenis perniagaan seperti giant dan kedai runcit.5) Faktor Mempengaruhi Perniagaan Objek Pembelajaran: .liabiliti dan modal. 25 . ABM.4) Milikan Perniagaan 1.Rancangan Mengajar Harian 2 : Bab 1 Pengendalian Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 11.

murid berkongsi pendapat -Guru meminta pelajar bersama guru dan rakan memberikan pendapat mereka mengenai tayangan tersebut -guru menerangkan maksud bentuk dan jenis perniagaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar pelajar -guru meminta murid menyenaraikan 1 jenis perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa -guru menyambung penerangan berkaitan tajuk jenis perniagaan agar murid lebih memahami tajuk tersebut -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru -murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham berkaitan tajuk yang diajar -Wakil murid menyenaraikan perniagaan individu dan antarabangsa dan berkongsi pendapat mereka bersama rakan-rakan dan guru -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru Menghormati guru dan kerjasama Langkah 1 (10minit) Bentuk dan Jenis Perniagaan i) Bentuk Perniagaan y Perniagaan Barang y Perniagaan Perkhidmatan ii) Jenis Perniagaan y perniagaan dalam negeri y perniagaan antarabangsa 26 .Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Bentuk dan Jenis Perniagaan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian -tayangan power menyangkan power point/ dengan power point dan yang point/gambar tentang bentuk gambar berkaitan dengan guru tayangkan dan penerangan dan jenis perniagaan perniagaan guru beri (sila rujuk lampiran 2a) .

Setiap kumpulan dikehendaki menyenarikan contoh perniagaan dan ciri-ciri perniagaan berdasarkan gambar yang dibekalkan.Kesan setiap faktor mempengaruhi perniagaan . (sila rujuk lampiran 2b) -guru menerangkan menambah jika ada kekurangan maklumat berkaitan tajuk yang dibentangkan oleh murid. -guru memberi penerangan berkaitan tajuk faktor yang mempengaruhi perniagaan bersama contoh yang sesuai agar murid memahami topik yang diajar -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid bergerak dalam kumpulan dan membincangkan tajuk yang mereka perolehi -wakil murid setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan di hadapan kelas y Teknik perbincangan dalam kumpulan y Menghormati guru dan kerjasama Langkah 3 (10minit) penutup (5minit) Faktor yang mempengaruhi perniagaan . .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar Catatan Langkah 2 (10minit) Milikan perniagaan i) jenis milikan perniagaan y milikan tunggal y perkongsian y syarikat sendirian berhad y syarikat awam berhad y koperasi -guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan.Membuat rumusan isi pelajaran -murid memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru dan bertanyakan soalan yang mereka sukar memahami berkaitan tajuk tersebut -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 27 .

-Pelajar dapat mengenal pasti sumber modal. sumber bekalan stok.00am ± 9. pelajar dapat -pelajar dapat menyenaraikan langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil rancangan perniagaan.05am (80minit) 25 orang 2.1) Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. dan aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ABM. Hasil Pembelajaran: 28 .pelajar tahu bagaimana untuk menubuhkan perniagaan dan memerlukan modal. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .2)Pengendalian Perniagaan Objek Pembelajaran: pelajar dapat memahami langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil dan pengendalian perniagaan setelah mempelajari bab ini. -Pelajar tahu cara untuk mewujudkan perniagaan dalam persekitaran.Rancangan Mengajar Harian 3: Bab 2 Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8.

Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas.Teknik imbas kembali pelajaran lalu .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru.Murid memberi perhatian mengimbas kembali pembelajaran terhadap penjelasan yang lepas diberikan oleh guru . .Merancang perniagaan sendiri .Murid menannyakan soalan berkaitan mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar.kemahiran mengingat kembali Langkah 1 (20minit) 1) Langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil i) Perancangan perniagaan . -kemahiran memberi perhatian dan kerjasama 29 .Murid memberi respon atau tindak balas terhadap apa yang disoal oleh guru.Guru menerangkan perancangan perniagaan dan mengaitkan dengan alam sekeliling tentang perniagaan sebenar yang boleh diceburi oleh murid.Guru memulakan kelas dengan . catatan .Panduan merancang perniagaan . . .Guru menerangkan maksud langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil. .Langkah Set induksi (5minit) Kandungan Langkah menubuhkan perniagaan kecil Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar .

Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang doberikan oleh guru.Guru mengedarkan contoh borangborang kosong kepada murid agar murid dan mengajar cara-cara untuk mengisi borang tahu apakah borang yang diperlukan untuk mendaftar sesebuah perniagaan. .Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar.Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah untuk memohon lesen perniagaan. .Menghormati guru . .Guru memberi penerangan berkaitan tajuk pengendalian perniagaan. .Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Langkah Kandungan Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (25minit) ii) Dokumen penubuhan perniagaan kecil y Pendaftaran perniagaan y Langkah-langkah menubuhkan perniagaan y Perlesenan Cara mendapatkan modal . .Murid belajar mengisi borang pendaftaran perniagaan bersama guru. . soal jawab Langkah 3 (25minit) 2) Pengendalian perniagaan i) pengendalian dan kawalan perniagaan y Sumber bekalan stok y Aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ii) Etika amalan perniagaan y Etika perniagaan dalam islam . . .Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan selepas mengisi borang perniagaan.Murid bertanyakan soalan berkaitan perkara yang mereka kurang faham.Guru memberi penerangan dan mengaitkan dengan contoh dan situasi sebenar agar murid mudah faham berkaitan etika amalam perniagaan.Murid mendengar dan memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru. (sila rujuk lampiran 3a) .Kemahiran soal jawab 30 . -kemahiran : Kerjasama. pemerhatian.

Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 31 .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) -Membuat rumusan isi pelajaran .

-Pelajar dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum. pelajar dapat -pelajar dapar menjelaskan kepentingan dokumen dan kepentingan menyimpan dokumen.00am ± 9.05am (40minit) 25 orang i) 1 Kepentingan Dokumen ii) Jenis Dokumen iii)Maklumat Penting Dalam Dokumen Objek Pembelajaran: pelajar memahami kepentingan dan jenis dokumen yang digunakan dalam perniagaan. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini. semasa dan selepas urus niaga ABM.Rancangan Mengajar Harian 4: Bab 3 Dokumen Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .pelajar mengetahui resit digunakan dalam perniagaan tetapi tidak mengetahui fungsi resit. 32 .

.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Dokumen perniagaan . . Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar.Guru menanyakan muridmurid dimana mereka biasa melihat dokumen ini. . Murid mencatat isi penting daripada penerangan guru.Guru menerangkan kepentingan dokumen dalam urusniaga. - Murid memberi perhatian kepada power point yang ditayangkan oleh guru.Guru menerangkan kepentingan menyimpan dokumen. . - Memberi perhatian semasa guru mengajar - 33 .Guru menerangkan apakah kegunaan dokumen ini. Murid menjawab soalan yang dikemukan oleh guru.Guru menerangkan cara untuk menyimpan dokumen dengan selamat.Guru memulakan pengajaran dengan menayangkan power point dokumen-dokumen yang digunakan dalam urusniaga. - - - Langkah 1 ( 10minit) i) Kepentingan dokumen y Kepentingan menyimpan dokumen y Cara menyimpan dokumen - Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. - tayangan power point/gambar tentang dokumen perniagaan kemahiran pengetahuan sedia ada murid. .

Murid berbincang dalam kumpulan dokumen yang diberikan oleh guru.Guru menerangkan bagaiamana dokumendokumen ini digunakan dan apakah fungsi dokumen ini dalam urusniaga dan mengaitkan dalam kehidupan murid agar mereka lebih faham .Murid dikehendaki mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen seperti syarat serahan. .Murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar. . .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (10minit) ii) Jenis dokumen y Surat tanya y Katalog/sebut harga/senarai harga y Borang pesanan y Invois y Nota debit y Nota kredit y Penyata akaun y Resit y Bil tunai . - kemahiran berfikir -Mengkelaskan maklumat penting dalam dokumen dengan pengetahuan sedia ada dan bantuan guru 34 . syarat bayaran dan diskaun niaga.Guru menerangkan jenisjenis dokumen yang biasa digunakan dalam urusniaga.Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. . .kumpulan akan mendapat 1 dokumen perniagaan seperti invois dan resit. - - Memberi perhatian semasa guru mengajar Soal jawab Langkah 3 (10minit) iii) Maklumat penting dalam dokumen y Mengenal pasti maklumat dalam dokumen y Kegunaan dokumen bagi penyediaan akaun y Membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga y Mengira diskuan dan syarat pembayaran . .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan. .Wakil murid akan membentangkan dokumen tersebut dihadapan kelas.Guru memberikan setiap .Murid bergerak dalam kumpulan yang diberikan oleh guru.

Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) .murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar .Guru memberi murid lembaran kerja untuk memastikan murid memahami tajuk yang dipelajari pada hari ini.Teknik merumus . 35 . .Soal jawab apa yang telah mereka faham selepas pembelajaran berlaku.Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .

pelajar mengetahui modal merupakan faktor utama dalam pengeluaran perniagaan. ABM.00am ± 9. pelajar dapat .05am (80minit) 25 orang i) Pengertian Pengeluaran ii) Faktor Pengeluaran iii) Bidang Pengeluaran iv)Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Objek Pembelajaran: pelajar memahami pengertian. faktor. -Pelajar mengetahui bidang dalam pengeluaran seperti kilang. bidang dan kaitan dalam pengeluaran perniagaan serta permintaan dalam urusniaga perniagaan berlaku Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . -Pelajar dapat menerangkan kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga.Rancangan Mengajar Harian 5: Bab 4 Pengeluaran Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8.pelajar dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya. pembinaan dan perkhidmatan 36 .

.Murid berkongsi pendapat mereka dengan guru dan rakanrakan.Murid bergerak dalam kumpulan dan membuat perbincangan dengan tugasan yang diberi. - - 37 . guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan. .Menyuarakan pengetahuan sedia ada murid. . Guru meminta murid memberikan pendapat mereka berkaitan power point yang ditayangkan guru menerangkan maksud pengeluaran dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar murid. . . .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberi. .Murid memberikan perhatian terhadap power point yang ditayangkan oleh guru.Murid menannyakan soalan yang mereka kurang faham berkaitan tajuk yang mereka belajar.Memberi perhatian semasa guru mengajar. Guru menerangkan dengan terperinci faktor pengeluaran supaya lebih memahami pelajaran yang diajar.Kerjasama dalam kumpulan . 2 kumpulan dikehendaki menyenaraikan faktor-faktor pengeluaran dan ganjarannya dan 2 kumpulan lagi dikehendaki menyenaraikan kepentingan faktor pengeluaran.Soal jawab.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Pengeluaran - Guru menayangkan gambar berkaitan tajuk pengeluaran. Langkah 1 (25minit) i) pengertian pengeluaran ii) faktor pengeluaran y faktor pengeluaran dan ganjarannya y kepentingan faktor pengeluaran - .Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul. - .

Murid bergerak kedalam kumpulan dan membuat perbincangan berkaitan tajuk yang diberi.Murid digalakkan berinteraksi dengan guru agar percambahan idea dapat dikembangkan. - . Guru memberi lembaran kerja kepada murid untuk menunjukkan murid memahami pelajaran yang telah dipelajari. - Kerjasam dalam kumpulan. .kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga - - Penutup (5minit) - guru memberi penerangan berkaitan pengeluaran dengan permintaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar.bidang pengeluaran perkhidmatan - guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan. .Murid memberi perhatian dan mendengar penerangan yang diberikan oleh guru. Teknik merumus 38 . Pengetahuan sedia ada murid. . - Kerjasama.Murid memahami rumusan yang telah guru buat. .Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul. .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. Guru menerangkan dengan lebih terperinci berkaitan tajuk yang diajar agar pelajar mudah faham.bidang perngeluaran pembinaan . - Langkah 3 (20minit) iv) kaitan pengeluaran dengan permintaan . Soal jawab.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Langkah 2 (25minit) iii) bidang pengeluaran .bidang pengeluaran ekstraktif . Guru mengadakan sesi soal jawab dan percambahan idea bersama murid. Setiap kumpulan dikehendaki membincangkan aktiviti-aktiviti dalam bidang pengeluaran. Guru membuat rumusan berkaitan tajuk yang diajar.bidang pengeluaran perkilangan .

39 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful