P. 1
Tingkatan 1, Perdgang n Keusahawan

Tingkatan 1, Perdgang n Keusahawan

|Views: 5,559|Likes:
Published by AkuMung

More info:

Published by: AkuMung on Jun 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/06/2014

pdf

text

original

RANCANGAN MENGAJAR HARIAN 1.

JUDUL/TEMA DAN TUJUAN

1.1 Judul/tema/topik : Tingkatan 1, Pilihan 4, Perdagangan dan Keusahawan 1.2 Subtopik-subtopik : Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.4Milikan Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1 Kepentingan Dokumen 3.2 Jenis Dokumen 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan 4.5 Proses Pengeluaran 4.6 Pengiraan Kos 1.3 Tujuan judul/tema/topik : Pendedahan awal murid-murid tentang dunia perniagaan dalam pembelajaran perdagangan dan keusahawanan. 1.4 Singnifikasi dari judul/tema/topik: Menyediakan murid dengan pengetahuan serta amalan tentang perniagaan yang merangkumi langkah-langkah penubuhan dan pengendalian perniagaan.

1

2

PENGETAHUAN SEDIA PELAJAR

2.1 Rancangan Mengajar Harian 1- Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid mengetahui perniagaan merupakan aktiviti jual beli barang. Keperluan dan kehendak Barang Keperluan Pakaian Tempat tinggal Makanan Perkhidmatan Kepentingan perniagaan Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan. Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. Barang Kehendak Komputer Telefon Kamera Kereta

1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid mengetahui cara pembayaran dalam aktiviti jual beli dahulu menggunakan sistem barter manakala sekarang menggunakan sistem wang. Contoh : - Perkembangan perniagaan masa dahulu menggunakan sistem barter seperti pertukaran barang dengan barang. - Manakala pada masa kini pertukaran barang menggunakan sistem wang dan kad kredit.

2

Rancangan Mengajar Harian 2 ± Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid dapat membezakan bentuk perniagaan seperti perniagaan barang dan perkhidmatan. Contoh : bentuk perniagaan ada 2 iaitu perniagaan barang dan perkhidmatan. y Perniagaan barang adalah aktiviti jual beli barang seperti menjual buku, pakaian, kereta dan perabot. y Perniagaan perkhidmatan tidak melibatkan barang tetapi melibatkan tenaga dan kepakaran seperti katering, khidmat mendobi dan ejen pelancongan. 1.4Milikan Perniagaan Murid dapat membezakan jenis milikan berdasarkan contoh seperti giant, kedai runcit dan klinik. Contoh : Milikan Perniagaan Milikan tunggal Perkongsian Syarikat berhad y Syarikat sendirian berhad y Syarikat berhad Koperasi

Perniagaan y Kedai runcit D¶ Sinar, y kedai alat tulis CCY y Poliklinik Dr Azhar dan rakan-rakan y Klinik Amir & Tarmizi. y TNB,EON bank berhad, Telekom Berhad y Century Medical Cente Sendirian Berhad. awam y Pos Malaysia Berhad.
y y

Koperasi sekolah Koperasi kakitangan guru

1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui ekonomi merupakan perniagaan. Contoh : - Ekonomi - Peraturan undang-undang - Pesaing - Pekerja
3

faktor yang mempengaruhi

-Pembekal -Pengusaha -Pelangggan -Teknologi

2 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui dalam pengendalian perniagaan perlu ada stok untuk memulakan perniagaan.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui untuk memulakan perniagaan perlu mendapatkan lesen. Contoh: Pengendalian perniagaan Modal Menjalankan perniagaan Bekalan stok Bantuan perniagaan Pengurusan perniagaan Etika perniagaan Kawalan perniagaan 4 . Contoh: Merancang Mendaftar perniagaan Memohon lesen Mendapatkan modal perniagaan 2.Rancangan Mengajar Harian 3 ± Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.

Murid mengetahui setiap perniagaan jual beli barang dan perkhidmatan akan direkodkan dalam dokumen. Contoh : menyimpan resit dan merekod urusniaga dalam buku tunai. harga dan tarikh. 5 .Rancangan Mengajar Harian 4 -Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. kuantiti.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui katalog digunakan untuk membuat pesanan sebagai contoh katalog Avon Contoh: -katalog/sebut harga/senarai harga -resit -bil tunai 3. Contoh : Dokumen dapat memberikan maklumat tentang baran-barang yang diniagakan seperti maklumat pembekal. 3.1 Kepentingan Dokumen Murid mengetahui setiap urusniaga yang berlaku akan disertakan dengan resit sebagai bukti pembayaran sebagai contoh membeli barang dipasaraya.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen  Murid mengetahui setiap perniagaan akan dicatat dalam buku tunai. jenis barang.

Rancangan Mengajar Harian 5 . 4. 6 .2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor dalam pengeluaran diperlukan untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan sebagai contoh pengusaha. tanah dan pekerja. penyanyi dan doktor.3 Bidang Pengeluaran Murid mengetahui untuk membuat perniagaan memerlukan kaedah memproses atau menghasilkan barang.1 Pengertian Pengeluaran Murid mengetahui dalam pengeluaran barang memerlukan proses bahan mentah kepada barang separuh siap kepada pengguna contoh: y pengeluaran barang seperti petani dan pekilang y pengeluaran perkhidmatan seperti guru.Bab 4 : Pengeluaran 4. modal.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Murid mengetahui dalam perniagaan perlu ada permintaan daripada pengguna untuk mengeluarkan barang. Contoh: Permintaan terhadap baju sekolah akan meningkat apabila sekolah akan dibuka. Contoh: y y y y Pengusaha Modal tanah pekerja 4. Contoh: y y y Bidang pengeluaran perkilangan Bidang pengeluaran pembinaan Bidang pengeluaran perkhidmatan 4.

3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid mengetahui jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa. 1. Soalan : Guru bertanyakan soalah kepada pelajar apakah perbezaan ciri-ciri pengurusan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad. 7 .2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid dapat menyatakan perkembangan perniagaan pada masa kini tetapi tidak tahu bagaimana untuk menggunakannya. tetapi tidak mengetahui kegiatan perniagaan antarabangsa. Soalan: Guru bertanyakan soalan kepada murid apakah barang kehendak yang akan menjadi barang keperluan pada masa akan datang.6 Rancangan Mengajar Harian 1 . 1. Soalan : Apakah masalah yang akan timbul jika perniagaan antarabangsa tidak wujud.5 Cara-cara untuk mengcungkil pemikiran aras tinggi 4. Soalan : Guru bertanyakan soalan kepada pelajar apakah jenis barang yang sesuai dibeli menggunakan sistem jualan sewa beli. peniaga dan perniagaan. Rancangan Mengajar Harian 2 .Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. kehendak.4.Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.4Milikan Perniagaan Murid mengetahui jenis milikan perniagaan seperti syarikat tetapi mereka tidak dapat membezakan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid menerangkan maksud keperluan.

tetapi mereka tidak memahami bagaimana cara pengurusan dalam aspek pengendalian dan kawalan perniagaan. tetapi mereka tidak nampak kesan yang akan berlaku pada setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi perniagaan. 8 .1.3 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui aspek dalam pengendalian dan kawalan perniagaan. Soalan : Guru bertanyakan kepada murid apakah kesan yang akan berlaku pada keadaan ekonomi negara pada masa akan datang. Soalan : Guru menyuruh pelajar memberi pendapat bagaimanakah perancangan perniagaan pada masa akan datang. Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Rancangan Mengajar Harian 3 2. Soalan : Guru menyuruh pelajar menghuraikan jenis-jenis stok yang ada dalam pasaran. 2. namun begitu murid masih kurang jelas bagaimana langkah-langkah itu diaplikasikan.

Soalan : .00 RM710.Guru menyuruh murid mengira jumlah diskaun tunai dan syarat pembayaran. Nota serahan: NS 8850 Kuantiti 3 Buah 2 Set 2 Set Butir-butir 15 JULAI 2004 Jumlah RM450.1 Kepentingan Dokumen .00 Meja makan RM120.00 5 % 30 hari Soalan 1) Jika perniaga menjelaskan invois ini pada 30 Julai 2004. tetapi mereka kurang memahami cara untuk menyimpan dokumen.00 Syarat bayaran : Angkutan dibayar Tolak diskaun niaga 10% RM400.Guru menyuruh murid mengenalpasti apakah item-item yang diperlukan untuk mengenalpasti jenis-jenis dokumen. a) Kira jumlah diskaun niaga yang diberikan? b) Berapakah diskaun tunai yang diterima? 9 .00 Harga seunit Katil bujang RM150. 3. 3. Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan cara yang boleh digunakan untuk menyimpan dokumen selain dariapda penyimpanan dokumen melalui manual dan elektronik. Soalan : .4 Maklumat Penting Dalam Dokumen Murid dapat membezakan diskaun niaga dengan diskaun tunai tetapi tidak tahu bagaimana untuk mengira diskaun dan syarat pembayaran.00 RM240.Bab 3 : Dokumen Perniagaan Murid mengetahui dokumen sebagai bukti setiap urusniaga yang berlaku.00 Meja tulis RM355.Rancangan Mengajar Harian 4 3.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui jenis-jenis dokumen tetapi tidak mengetahui bagaimana dokumen itu berfungsi.

10 .murid dikehendaki menerangkan kesan pengeluaran perbezaan antara pengeluaran dan permintaan barang terhadap harga. 4. 4. Soalan : .1 Pengertian Pengeluaran Murid hanya mengetahui proses menghasilkan barang dan perkhidmatan untuk kegunaan manusia tetapi kurang faham bagaimana proses pengeluaran itu berlaku.Rancangan Mengajar Harian 5 . Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan barang yang dihasilkan melalui proses pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran murid masih tidak dapat membezakan kegiatan dalam memproses dan menghasilkan barang dalam bidang pengeluaran.2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi pengeluaran tetapi tidak memahami apakah barang yang akan dikeluarkan.Bab 4 : Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan murid masih keliru antara kaitan pengeluaran dengan permintaan.

Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.Murid masih keliru bagaimana cara untuk menyimpan dokumen yang diperolehi.1 Kepentingan Dokumen .Murid sukar memahami urusniaga masa kini sebagai contoh jualan kredit.murid sukar membezakan di antara diskaun tunai dan diskaun niaga.2 Jenis Dokumen . Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 11 .3 Maklumat Penting Dalam Dokumen .muird mengetahui jenis perniagaan tetapi tidak mengetahui cara pengurusan perniagaan berlaku. -.Murid sukar memahami perbezaan jenis perniagaan dalam perniagaan dalam negeri dan antarabangsa 1.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. .1Konsep dan Kepentingan Perniagaan . 3. 2.Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.2 Pengendalian Perniagaan .Murid masih keliru untuk membezakan antara syarikat berhad dan awam berhad.4Milikan Perniagaan .7 Idea-Idea yang sukar difahami oleh pelajar 4. 1. 1.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil .2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya . jualan melalui internet dan prabayar.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Murid sukar memahami dalam langkah-langkah untuk menubuhkan perniagaan.4. 3.murid sukar membezakan dokumen-dokumen yang digunakan dalam perniagaan.Murid masih keliru apakah item yang diperlukan untuk mengira dalam penyata aliran tunai.3Bentuk dan Jenis Perniagaan .5Faktor Mempengaruhi Perniagaan . pesanan mel.8 Pelajaran 1 .Murid masih keliru dengan faktor-faktor yang mempengaruhi perniagaan .

4. perkilangan.3 Bidang Pnegeluaran .Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan 12 Pelajaran 2 . pembinaan dan perkhidmatan.Murid dapat membandingkan perniagaan dahulu dengan sekarang. .1 Pengertian Pengeluaran .4Milikan Perniagaan .murid sukar memahami kegiatan yang terdapat dalam bidang pengeluaran seperti ekstraktif.Pelajaran 5 . 1. . 4.murid keliru item yang terdapat dalam faktor pengeluaran dan ganjaran.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan . 4.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan .Murid dapat membezakan kelebihan dan kekurangan jenis milikan perniagaan.1 Pelajaran 1 .Murid dapat menerangkan apa itu konsep dalam perniagaan.murid keliru di antara permintaan dengan penawaran dalam perniagaan.Murid dapat mengenal pasti jenis milikan perniagaan dan ciri milikan perniagaan berdasarkan pemilik.2 Faktor Pengeluaran .3Bentuk dan Jenis Perniagaan .Murid dapat meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang. liabiliti dan modal. .murid sukar memahami maksud pengeluaran. masyarakat dan negara. 1. 1.Murid dapat mengenalpasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan.Murid dapat mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu. . .2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya . 5 HASIL PEMBELAJARAN 5.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Murid dapat menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa.Bab 4 : Pengeluaran 4.

. Murid dapat menjelaskan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan.Murid dapat menyenaraikan langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil.Murid dapat menjelaskan kepentingan dokumen seperti resit selepas aktiviti pembayaran di buat. 3.2 Jenis Dokumen .Murid dapat kenal pasti sumber bekalan stok dan aspek pengendalian dalam kawalan perniagaan.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen .Murid dapat menyenaraikan jenis-jenis dokumen dalam perniagaan. .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil .Murid dapat menentukan dokumen bagi kegunaan penyediaan akaun.Murid dapat mengenalpasti elemen penting semasa merancang penubuhan perniagaan .Murid dapat membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga.1 Pengertian Pengeluaran .Murid dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum. .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam borang pendaftaran perniagaan dan perlesenan perniagaan. . .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen.Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. Pelajaran 3 . Pelajaran 4 Pelajaran 5 -Bab 4 : Pengeluaran 4. .Murid dapat menerangkan maksud pengertian pengeluaran. 2. 3. 13 .Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.2 Pengendalian Perniagaan . .Murid dapat menjelaskan cara untuk menyimpan dokumen.- Murid dapat menyenaraikan faktor yang mempengaruhi perniagaan. semasa dan selepas urusniaga.1 Kepentingan Dokumen .

pesaing.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan . pekerja dan teknologi. syarikat awam berhad dan koperasi. syarikat sendirian berhad.Murid dapat mengenalpasti kaitan pengeluaran dengan permintaan 5. pelanggan. pembekal. 4. 14 .Murid dapat menerangkan kepentingan faktor pengeluaran.Murid dapat menerangkan maksud bidang pengeluaran.2 Senarai konsep/prinsip/teori Pelajaran Pelajaran 1 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Perkembangan yang berlaku dalam perniagaan dari dahulu sampai sekarang. . . pengusaha.Merancang perniagaan sendiri.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. contoh kad kredit. Perbincangan bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan.1 Langkah-Langkah Konsep/ Prinsip/ Teori Penerangan konsep perniagaan dari segi keperluan. perkongsian. Milikan dalam perniagaan seperti milikan tunggal. peraturan dan undang-undang.4Milikan Perniagaan 1. . kad prabayar.3 Bidang Pengeluaran . kehendak. 4.4.2 Faktor Pengeluaran . y Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. Menyusun langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil mengikut keutamaan. peniaga dan perniagaan.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.Mengumpul dokumen penubuhan perniagaan kecil. Perbezaan antara jenis perniagaan seperti perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa.Panduan merancang perniagaan .3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1. kad pintar dan cek.Murid dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya. Kepentingan perniagaan y Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Perbezaan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaaan seperti keadaan ekonomi.

 Faktor pengeluaran yang diperlukan untuk menghasilkan setiap barang dan perkhidmatan seperti pengusaha. Pengeluaran melibatkan penukaran bahan mentah kepada barang-barang siap atau barang separuh siap yang diperlukan oleh pengguna. Menyenaraikan dokumen perniagaan.Tunjuk cara menyediakan penyata aliran tunai sebagai salah satu dari aspek pengendalian. perkilangan. syarat bayaran dan diskaun urusniaga.3 Bidang Pnegeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan .Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. 15 . Mengenalpasti maklumat penting yang perlu dicatat dalam dokumen perniagaan seperti syarat serahan. etika amalan perniagaan.1 Pengertian Pengeluaran 4. Menfailkan dokumen seperti dokumen peribadi.1 Kepentingan Dokumen 3.2 Faktor Pengeluaran 4. Aspek yang diperlukan dalam pengendalian perniagaan seperti pegendalian dan kawalan perniagaan. tanah dan pekerja.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4. dokumen kelab dan persatuan.2 Jenis Dokumen 3. Bidang pengeluaran ini melibatkan kegiatan ekstraktif. pembinaan dan perkhidmatan.2 Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. modal.

Manual Elektronik .1 LangkahLangkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.4Milikan Perniagaan 1. Bhd I Perkembangan Teknologi III Peraturan dan undangundang sesebuah negara Antara jenis milikan perniagaan berikut yang manakah diuruskan oleh Lembaga Pengarah? Yang berikut ialah faktor-faktor yang mempengaruhi pernigaan.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.2Perkembang an Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab2:Penubuhan dan Pengendalian 2.3. Faktor yang manakah benar? Apakah tujuan utama peniaga membuat perancangan sebelum memulakan perniagaan? Untuk mengetahui sama ada perniagaanya akan mendapat untung atau rugi Apakah amalan baik yang perlu diamalkan oleh peniaga? Menyusun barang dan meletak tanda harga Tindakan terbaik seorang peniaga dalam menangani pengurusan stok ialah? Membeli stok barang gerak pantas dengan lebih banyak Bagaimanakah penyimpanan dokumen disimpan untuk 16 i.2Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Wujud kemahuan serentak Bentuk perniagaan pada masa akan datang memperlihatkan ciriciri seperti? I lebih cepat dan tepat II cara pembayaran lebih mudah III lebih menyenangkan pelanggan II Syarikat Ting dan Seng III Syarikat NBC Berhad IV Syarikat Sutan Bakir Sdn. ii.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2 Pelajaran Pelajaran 1 Soalan Soalan Antara berikut yang manakah merupakan keperluan asas manusia? Apakah ciri utama yang memungkinkan perniagaan sistem barter dapat dijalankan? Makanan Jawapan Bab 1 :Pengenalan Kepada Perniagaan 1.

1 Kepentingan Apakah perbezaan antara nota Dokumen serahan dan invois? 3. yang manakah dapat mempengaruhi permintaan sesuatu barang? Untung Barang yang dihasilkan I Cita rasa pengguna II Perubahan gaji III Harga barang 17 .2 Faktor Pengeluaran 4.Perniagaan mengelakkan kehilangan? Nota serahan tidak mempunyai harga barang RM320 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Encik Halim membeli radio dengan harga RM400 dan mendapat diskaun niaga sebanyak 20% Berapakah jumlah wang yang perlu dibayar oleh Encik Halim? Apakah ganjaran yang diperoleh oleh pengusaha dalam faktor pengeluaran? Dalam proses pengeluaran. output ditakrifkan sebagai? Antara faktor berikut.2 Jenis Dokumen 3.3 Bidang Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4.

Iklan di televisyen. Contoh resit dan dokumen perniagaan. Kedai runcit yang berhampiran dengan rumah pelajar. buku teks Slide show dan menunjuk cara.katalog. majalah Ketika membeli barang di pasaraya Guru mengajar murid-murid supaya menjadi orang yang berguna apabila besar Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 3. kejadian dalam situasi realiti atau dunia sebenar. buku teks Slide show Buku teks Slide show.4 Alat bantuan mengajar Alat bantuan mengajar Gambar dan slide show. makanan dan peralatan. Benda/ kejadian Pasaraya Di persekitaran pelajar Media massa Pasaraya Sekolah Situasi realiti Jual beli barang seperti pakaian. gambar.3.3 Berkaitan benda. buku teks Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 18 . buku teks slide show.

1 Pengertian Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 19 .3 Bidang Pengeluaran 4.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2.1 Langkah-LangkahmMenubuhkan Perniagaan Kecil 2.3 Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaa 3.2 Faktor Pengeluaran 4.2 Jenis Dokumen 3.1 Kepentingan Dokumen 3.4 Milikan Perniagaan 1.Gantt Chart MINGGU TOPIK DAN SUBTOPIK 1 Minggu 1 2 3 4 1 Minggu 2 2 3 4 1 Minggu 3 2 3 4 1 Minggu 4 2 3 4 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.

Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditujukkan.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Penilaian 1.2 Pengendalian Perniagaan 20 . Rancangan Mengajar 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2. Guru meminta murid menyenaraikan perniagaan negeri dan 1 perniagaan antarabangsa 1. Guru mengadakan kuiz berkaitan dengan tajuk pembelajaran.4 Milikan Perniagaan 1.Pelan Penilaian Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 1 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan Pengajaran 1. 2. Pelajar diminta menyenaraikan barang atau perkhidmatan yang dikelaskan kepada barang kehendak atau barang keperluan mengikut kefahaman pelajar. 3.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. Rancangan Mengajar 2 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1. 2.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan 1. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditayangkan. Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.

Guru bertanyakan dimana biasanya pelajar dapat melihat dokumen tersebut.1 Pengertian Pengeluaran 4.1 Kepentingan Dokumen 3.2 Faktor Pengeluaran 4.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Penilaian 1.Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan Pengajaran 3. 2.3 Bidang Pengeluaran 4. Guru bertanyakan pelajar bagaimana cara selamat menyimpan dokumen 1.2 Jenis Dokumen 3. Guru menayangkan power point berkaitan dengan dokumen dalam urusniaga. 3. Guru bertanyakan gambar berkaitan dengan tajuk pengeluaran Rancangan Mengajar 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 21 .

2) Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Objek Pembelajaran: murid dapat mengenal pasti konsep. murid dapat -menyatakan maksud keperluan.murid dapat membezakan perniagaan dahulu dengan sekarang.murid menyatakan maksud perniagaan dan dapat membezakan keperluan dan kehendak .7 Rancangan Mengajar Harian Yang Terperinci 7. 22 .00am ± 9. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.1 Rancangan Mengajar Harian 1: Bab 1 Pengenalan Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. kehendak.1) konsep dan kepentingan perniagaan 1.05am (80minit) Bilangan Pelajar: 25 orang Topik: 1. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . masyarakat dan negara. peniaga. dan perniagaan -mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu. kepentingan serta perkembangan perniagaan pada masa akan datang. ABM.

tersebut -murid memberi perhatian dengan . Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian dengan menyangkan power point/ gambar power point dan yang guru berkaitan dengan perniagaan tayangkan dan penerangan guru (sila rujuk lampiran m/s 1a) beri -murid bergerak ke dalam -guru menerangkan konsep perniagaan kumpulan masing-masing dan mengaitkan dengan kehidupan pelajar -guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan -guru menyuruh murid menyenaraikan -murid akan pergi kehadapan untuk barang keperluan dan kehendak melekatkan barang keperluan dan mengikut kefahaman mereka. -murid digalakkan berinteraksi dengan guru supaya percambahan idea dapat dikembangkan -guru menerangkan maksud -murid memberi perhatian kepentingan perniagaan dan terhadap power point yang mengaitkan dengan kehidupan ditayangkan oleh guru dan sebenar murid-murid.Guru mengadakan sesi soal jawab dan penerangan yang diberi. -guru memberi penerangan berkaitan -murid mengkhelaskan gambar barang keperluan dan kehendak.Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Konsep dan pengertian perniagaan Langkah 1 (25minit) Konsep perniagaan y keperluan y kehendak Langkah 2 (20 minit) Kepentingan perniagaan. mencatat nota penting (sila rujuk lampiran slide) .Pelajar digalakkan berkongsi pengetahuan sedia ada mereka mengenai alat pembayaran perniagaan dahulu dengan sekarang 23 catatan -tayangan power point/gambar tentang pengenalan kepada perniagaan -power point/gambar -kemahiran berfikir -Mengkelaskan jeniskonsep perniagaan dengan pengetahuan sedia ada -power point . percambahan idea bersama murid -murid memberi pendapat mereka tentang apa yang mereka faham berkaitan tajuk ini. kehendak mengikut kotak yang sesuai.mengjormati guru. kerjasama .

kerjasama -ABM: Nota. white board Penutup (5 minit) y Membuat rumusan isi pelajaran -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar KBKK: Refleksi -Teknik: Merumus 24 .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru membuat kuiz soal jawab antara murid lelaki dengan perempuan tentang perbandingan antara perniagaan masa dahulu dengan sekarang (sila rujuk lampiran slide ) -guru menerangkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang. -murid lelaki dan perempuan menjawab kuiz tersebut -murid bertanyakan kepada guru apa yang mereka kurang faham berkaitan tajuk tersebut Catatan Langkah 3 (25minit) KBKK: Teknik: Soal jawab.

25 .4) Milikan Perniagaan 1.liabiliti dan modal.murid dapat mengenalpasti jenis milikan perniagaan Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.membezakan jenis milikan perniagaan berdasarkan bilang an pemilik. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . -Pelajar dapat membezakan amalan peniagaan dahulu dengan sekarang. murid dapat .30am-12.3) Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.pelajar dapat membezakan jenis perniagaan seperti giant dan kedai runcit.Rancangan Mengajar Harian 2 : Bab 1 Pengendalian Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 11.5) Faktor Mempengaruhi Perniagaan Objek Pembelajaran: . ABM.10pm (40minit) 25 orang 1.

murid berkongsi pendapat -Guru meminta pelajar bersama guru dan rakan memberikan pendapat mereka mengenai tayangan tersebut -guru menerangkan maksud bentuk dan jenis perniagaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar pelajar -guru meminta murid menyenaraikan 1 jenis perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa -guru menyambung penerangan berkaitan tajuk jenis perniagaan agar murid lebih memahami tajuk tersebut -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru -murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham berkaitan tajuk yang diajar -Wakil murid menyenaraikan perniagaan individu dan antarabangsa dan berkongsi pendapat mereka bersama rakan-rakan dan guru -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru Menghormati guru dan kerjasama Langkah 1 (10minit) Bentuk dan Jenis Perniagaan i) Bentuk Perniagaan y Perniagaan Barang y Perniagaan Perkhidmatan ii) Jenis Perniagaan y perniagaan dalam negeri y perniagaan antarabangsa 26 .Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Bentuk dan Jenis Perniagaan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian -tayangan power menyangkan power point/ dengan power point dan yang point/gambar tentang bentuk gambar berkaitan dengan guru tayangkan dan penerangan dan jenis perniagaan perniagaan guru beri (sila rujuk lampiran 2a) .

Membuat rumusan isi pelajaran -murid memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru dan bertanyakan soalan yang mereka sukar memahami berkaitan tajuk tersebut -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 27 .Setiap kumpulan dikehendaki menyenarikan contoh perniagaan dan ciri-ciri perniagaan berdasarkan gambar yang dibekalkan.Kesan setiap faktor mempengaruhi perniagaan .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar Catatan Langkah 2 (10minit) Milikan perniagaan i) jenis milikan perniagaan y milikan tunggal y perkongsian y syarikat sendirian berhad y syarikat awam berhad y koperasi -guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan. -guru memberi penerangan berkaitan tajuk faktor yang mempengaruhi perniagaan bersama contoh yang sesuai agar murid memahami topik yang diajar -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid bergerak dalam kumpulan dan membincangkan tajuk yang mereka perolehi -wakil murid setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan di hadapan kelas y Teknik perbincangan dalam kumpulan y Menghormati guru dan kerjasama Langkah 3 (10minit) penutup (5minit) Faktor yang mempengaruhi perniagaan . (sila rujuk lampiran 2b) -guru menerangkan menambah jika ada kekurangan maklumat berkaitan tajuk yang dibentangkan oleh murid. .

1) Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.Rancangan Mengajar Harian 3: Bab 2 Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. sumber bekalan stok. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .00am ± 9.2)Pengendalian Perniagaan Objek Pembelajaran: pelajar dapat memahami langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil dan pengendalian perniagaan setelah mempelajari bab ini.pelajar tahu bagaimana untuk menubuhkan perniagaan dan memerlukan modal. dan aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ABM. pelajar dapat -pelajar dapat menyenaraikan langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil rancangan perniagaan. Hasil Pembelajaran: 28 . -Pelajar dapat mengenal pasti sumber modal.05am (80minit) 25 orang 2. -Pelajar tahu cara untuk mewujudkan perniagaan dalam persekitaran.

catatan .kemahiran mengingat kembali Langkah 1 (20minit) 1) Langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil i) Perancangan perniagaan . -kemahiran memberi perhatian dan kerjasama 29 .Guru memulakan kelas dengan .Guru menerangkan maksud langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil.Guru menerangkan perancangan perniagaan dan mengaitkan dengan alam sekeliling tentang perniagaan sebenar yang boleh diceburi oleh murid.Panduan merancang perniagaan . .Murid memberi perhatian mengimbas kembali pembelajaran terhadap penjelasan yang lepas diberikan oleh guru .Merancang perniagaan sendiri .Langkah Set induksi (5minit) Kandungan Langkah menubuhkan perniagaan kecil Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar . . .Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas.Murid menannyakan soalan berkaitan mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar.Murid memberi respon atau tindak balas terhadap apa yang disoal oleh guru.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru.Teknik imbas kembali pelajaran lalu . .

. pemerhatian. (sila rujuk lampiran 3a) . .Menghormati guru .Guru mengedarkan contoh borangborang kosong kepada murid agar murid dan mengajar cara-cara untuk mengisi borang tahu apakah borang yang diperlukan untuk mendaftar sesebuah perniagaan.Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar.Guru memberi penerangan dan mengaitkan dengan contoh dan situasi sebenar agar murid mudah faham berkaitan etika amalam perniagaan. soal jawab Langkah 3 (25minit) 2) Pengendalian perniagaan i) pengendalian dan kawalan perniagaan y Sumber bekalan stok y Aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ii) Etika amalan perniagaan y Etika perniagaan dalam islam .Guru memberi penerangan berkaitan tajuk pengendalian perniagaan. . . . .Murid belajar mengisi borang pendaftaran perniagaan bersama guru.Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah untuk memohon lesen perniagaan. . -kemahiran : Kerjasama.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang doberikan oleh guru.Murid bertanyakan soalan berkaitan perkara yang mereka kurang faham.Kemahiran soal jawab 30 .Murid mendengar dan memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru. .Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Langkah Kandungan Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (25minit) ii) Dokumen penubuhan perniagaan kecil y Pendaftaran perniagaan y Langkah-langkah menubuhkan perniagaan y Perlesenan Cara mendapatkan modal .Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan selepas mengisi borang perniagaan.

Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) -Membuat rumusan isi pelajaran .Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 31 .

pelajar dapat -pelajar dapar menjelaskan kepentingan dokumen dan kepentingan menyimpan dokumen. semasa dan selepas urus niaga ABM.00am ± 9. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.05am (40minit) 25 orang i) 1 Kepentingan Dokumen ii) Jenis Dokumen iii)Maklumat Penting Dalam Dokumen Objek Pembelajaran: pelajar memahami kepentingan dan jenis dokumen yang digunakan dalam perniagaan. 32 .pelajar mengetahui resit digunakan dalam perniagaan tetapi tidak mengetahui fungsi resit. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . -Pelajar dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum.Rancangan Mengajar Harian 4: Bab 3 Dokumen Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8.

Guru menanyakan muridmurid dimana mereka biasa melihat dokumen ini. .Guru menerangkan cara untuk menyimpan dokumen dengan selamat. Murid menjawab soalan yang dikemukan oleh guru. Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar.Guru menerangkan kepentingan menyimpan dokumen.Guru memulakan pengajaran dengan menayangkan power point dokumen-dokumen yang digunakan dalam urusniaga. - tayangan power point/gambar tentang dokumen perniagaan kemahiran pengetahuan sedia ada murid.Guru menerangkan kepentingan dokumen dalam urusniaga.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Dokumen perniagaan . - Memberi perhatian semasa guru mengajar - 33 . . . - - - Langkah 1 ( 10minit) i) Kepentingan dokumen y Kepentingan menyimpan dokumen y Cara menyimpan dokumen - Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. . . Murid mencatat isi penting daripada penerangan guru. - Murid memberi perhatian kepada power point yang ditayangkan oleh guru.Guru menerangkan apakah kegunaan dokumen ini.

. .Murid berbincang dalam kumpulan dokumen yang diberikan oleh guru. . syarat bayaran dan diskaun niaga.Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. .Guru menerangkan jenisjenis dokumen yang biasa digunakan dalam urusniaga.Wakil murid akan membentangkan dokumen tersebut dihadapan kelas.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (10minit) ii) Jenis dokumen y Surat tanya y Katalog/sebut harga/senarai harga y Borang pesanan y Invois y Nota debit y Nota kredit y Penyata akaun y Resit y Bil tunai .kumpulan akan mendapat 1 dokumen perniagaan seperti invois dan resit.Guru menerangkan bagaiamana dokumendokumen ini digunakan dan apakah fungsi dokumen ini dalam urusniaga dan mengaitkan dalam kehidupan murid agar mereka lebih faham . . - - Memberi perhatian semasa guru mengajar Soal jawab Langkah 3 (10minit) iii) Maklumat penting dalam dokumen y Mengenal pasti maklumat dalam dokumen y Kegunaan dokumen bagi penyediaan akaun y Membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga y Mengira diskuan dan syarat pembayaran . .Murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar. - kemahiran berfikir -Mengkelaskan maklumat penting dalam dokumen dengan pengetahuan sedia ada dan bantuan guru 34 .Murid bergerak dalam kumpulan yang diberikan oleh guru.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan. .Murid dikehendaki mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen seperti syarat serahan.Guru memberikan setiap .

Teknik merumus .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) .murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar . . 35 .Guru memberi murid lembaran kerja untuk memastikan murid memahami tajuk yang dipelajari pada hari ini.Soal jawab apa yang telah mereka faham selepas pembelajaran berlaku.Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .

pelajar dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya.pelajar mengetahui modal merupakan faktor utama dalam pengeluaran perniagaan. faktor. bidang dan kaitan dalam pengeluaran perniagaan serta permintaan dalam urusniaga perniagaan berlaku Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . -Pelajar dapat menerangkan kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga.Rancangan Mengajar Harian 5: Bab 4 Pengeluaran Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8.00am ± 9.05am (80minit) 25 orang i) Pengertian Pengeluaran ii) Faktor Pengeluaran iii) Bidang Pengeluaran iv)Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Objek Pembelajaran: pelajar memahami pengertian. pelajar dapat . -Pelajar mengetahui bidang dalam pengeluaran seperti kilang. pembinaan dan perkhidmatan 36 . ABM.

Langkah 1 (25minit) i) pengertian pengeluaran ii) faktor pengeluaran y faktor pengeluaran dan ganjarannya y kepentingan faktor pengeluaran - .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberi. guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan.Murid menannyakan soalan yang mereka kurang faham berkaitan tajuk yang mereka belajar. - .Memberi perhatian semasa guru mengajar. . Guru menerangkan dengan terperinci faktor pengeluaran supaya lebih memahami pelajaran yang diajar. . 2 kumpulan dikehendaki menyenaraikan faktor-faktor pengeluaran dan ganjarannya dan 2 kumpulan lagi dikehendaki menyenaraikan kepentingan faktor pengeluaran. .Murid bergerak dalam kumpulan dan membuat perbincangan dengan tugasan yang diberi.Menyuarakan pengetahuan sedia ada murid.Soal jawab. - - 37 .Murid memberikan perhatian terhadap power point yang ditayangkan oleh guru.Murid berkongsi pendapat mereka dengan guru dan rakanrakan.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Pengeluaran - Guru menayangkan gambar berkaitan tajuk pengeluaran. .Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul.Kerjasama dalam kumpulan . Guru meminta murid memberikan pendapat mereka berkaitan power point yang ditayangkan guru menerangkan maksud pengeluaran dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar murid. . . .

bidang pengeluaran ekstraktif .Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul. . - .Murid digalakkan berinteraksi dengan guru agar percambahan idea dapat dikembangkan. . - Kerjasam dalam kumpulan. . - Kerjasama.bidang perngeluaran pembinaan .bidang pengeluaran perkilangan .Murid memberi perhatian dan mendengar penerangan yang diberikan oleh guru.Murid memahami rumusan yang telah guru buat. Guru memberi lembaran kerja kepada murid untuk menunjukkan murid memahami pelajaran yang telah dipelajari.Murid bergerak kedalam kumpulan dan membuat perbincangan berkaitan tajuk yang diberi.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Langkah 2 (25minit) iii) bidang pengeluaran . . Teknik merumus 38 .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru.bidang pengeluaran perkhidmatan - guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan. .kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga - - Penutup (5minit) - guru memberi penerangan berkaitan pengeluaran dengan permintaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar. Pengetahuan sedia ada murid. Soal jawab. Guru menerangkan dengan lebih terperinci berkaitan tajuk yang diajar agar pelajar mudah faham. Setiap kumpulan dikehendaki membincangkan aktiviti-aktiviti dalam bidang pengeluaran. Guru membuat rumusan berkaitan tajuk yang diajar. Guru mengadakan sesi soal jawab dan percambahan idea bersama murid. - Langkah 3 (20minit) iv) kaitan pengeluaran dengan permintaan .

39 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->