RANCANGAN MENGAJAR HARIAN 1.

JUDUL/TEMA DAN TUJUAN

1.1 Judul/tema/topik : Tingkatan 1, Pilihan 4, Perdagangan dan Keusahawan 1.2 Subtopik-subtopik : Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.4Milikan Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1 Kepentingan Dokumen 3.2 Jenis Dokumen 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan 4.5 Proses Pengeluaran 4.6 Pengiraan Kos 1.3 Tujuan judul/tema/topik : Pendedahan awal murid-murid tentang dunia perniagaan dalam pembelajaran perdagangan dan keusahawanan. 1.4 Singnifikasi dari judul/tema/topik: Menyediakan murid dengan pengetahuan serta amalan tentang perniagaan yang merangkumi langkah-langkah penubuhan dan pengendalian perniagaan.

1

2

PENGETAHUAN SEDIA PELAJAR

2.1 Rancangan Mengajar Harian 1- Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid mengetahui perniagaan merupakan aktiviti jual beli barang. Keperluan dan kehendak Barang Keperluan Pakaian Tempat tinggal Makanan Perkhidmatan Kepentingan perniagaan Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan. Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. Barang Kehendak Komputer Telefon Kamera Kereta

1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid mengetahui cara pembayaran dalam aktiviti jual beli dahulu menggunakan sistem barter manakala sekarang menggunakan sistem wang. Contoh : - Perkembangan perniagaan masa dahulu menggunakan sistem barter seperti pertukaran barang dengan barang. - Manakala pada masa kini pertukaran barang menggunakan sistem wang dan kad kredit.

2

Rancangan Mengajar Harian 2 ± Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid dapat membezakan bentuk perniagaan seperti perniagaan barang dan perkhidmatan. Contoh : bentuk perniagaan ada 2 iaitu perniagaan barang dan perkhidmatan. y Perniagaan barang adalah aktiviti jual beli barang seperti menjual buku, pakaian, kereta dan perabot. y Perniagaan perkhidmatan tidak melibatkan barang tetapi melibatkan tenaga dan kepakaran seperti katering, khidmat mendobi dan ejen pelancongan. 1.4Milikan Perniagaan Murid dapat membezakan jenis milikan berdasarkan contoh seperti giant, kedai runcit dan klinik. Contoh : Milikan Perniagaan Milikan tunggal Perkongsian Syarikat berhad y Syarikat sendirian berhad y Syarikat berhad Koperasi

Perniagaan y Kedai runcit D¶ Sinar, y kedai alat tulis CCY y Poliklinik Dr Azhar dan rakan-rakan y Klinik Amir & Tarmizi. y TNB,EON bank berhad, Telekom Berhad y Century Medical Cente Sendirian Berhad. awam y Pos Malaysia Berhad.
y y

Koperasi sekolah Koperasi kakitangan guru

1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui ekonomi merupakan perniagaan. Contoh : - Ekonomi - Peraturan undang-undang - Pesaing - Pekerja
3

faktor yang mempengaruhi

-Pembekal -Pengusaha -Pelangggan -Teknologi

Contoh: Pengendalian perniagaan Modal Menjalankan perniagaan Bekalan stok Bantuan perniagaan Pengurusan perniagaan Etika perniagaan Kawalan perniagaan 4 . Contoh: Merancang Mendaftar perniagaan Memohon lesen Mendapatkan modal perniagaan 2.Rancangan Mengajar Harian 3 ± Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui untuk memulakan perniagaan perlu mendapatkan lesen.2 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui dalam pengendalian perniagaan perlu ada stok untuk memulakan perniagaan.

harga dan tarikh. Contoh : menyimpan resit dan merekod urusniaga dalam buku tunai.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen  Murid mengetahui setiap perniagaan akan dicatat dalam buku tunai. Murid mengetahui setiap perniagaan jual beli barang dan perkhidmatan akan direkodkan dalam dokumen.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui katalog digunakan untuk membuat pesanan sebagai contoh katalog Avon Contoh: -katalog/sebut harga/senarai harga -resit -bil tunai 3. 3. 5 .1 Kepentingan Dokumen Murid mengetahui setiap urusniaga yang berlaku akan disertakan dengan resit sebagai bukti pembayaran sebagai contoh membeli barang dipasaraya. Contoh : Dokumen dapat memberikan maklumat tentang baran-barang yang diniagakan seperti maklumat pembekal. kuantiti.Rancangan Mengajar Harian 4 -Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. jenis barang.

4.Rancangan Mengajar Harian 5 .4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Murid mengetahui dalam perniagaan perlu ada permintaan daripada pengguna untuk mengeluarkan barang.2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor dalam pengeluaran diperlukan untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan sebagai contoh pengusaha. penyanyi dan doktor. Contoh: Permintaan terhadap baju sekolah akan meningkat apabila sekolah akan dibuka. Contoh: y y y Bidang pengeluaran perkilangan Bidang pengeluaran pembinaan Bidang pengeluaran perkhidmatan 4. Contoh: y y y y Pengusaha Modal tanah pekerja 4. 6 .Bab 4 : Pengeluaran 4. tanah dan pekerja.1 Pengertian Pengeluaran Murid mengetahui dalam pengeluaran barang memerlukan proses bahan mentah kepada barang separuh siap kepada pengguna contoh: y pengeluaran barang seperti petani dan pekilang y pengeluaran perkhidmatan seperti guru. modal.3 Bidang Pengeluaran Murid mengetahui untuk membuat perniagaan memerlukan kaedah memproses atau menghasilkan barang.

Soalan : Guru bertanyakan soalah kepada pelajar apakah perbezaan ciri-ciri pengurusan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad. 1. peniaga dan perniagaan.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid menerangkan maksud keperluan. Soalan : Guru bertanyakan soalan kepada pelajar apakah jenis barang yang sesuai dibeli menggunakan sistem jualan sewa beli.4. Soalan: Guru bertanyakan soalan kepada murid apakah barang kehendak yang akan menjadi barang keperluan pada masa akan datang.4Milikan Perniagaan Murid mengetahui jenis milikan perniagaan seperti syarikat tetapi mereka tidak dapat membezakan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad.5 Cara-cara untuk mengcungkil pemikiran aras tinggi 4. tetapi tidak mengetahui kegiatan perniagaan antarabangsa. Soalan : Apakah masalah yang akan timbul jika perniagaan antarabangsa tidak wujud.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid mengetahui jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa. kehendak. 7 . Rancangan Mengajar Harian 2 .2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid dapat menyatakan perkembangan perniagaan pada masa kini tetapi tidak tahu bagaimana untuk menggunakannya.Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1. 1.6 Rancangan Mengajar Harian 1 .Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.

Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Rancangan Mengajar Harian 3 2. Soalan : Guru menyuruh pelajar memberi pendapat bagaimanakah perancangan perniagaan pada masa akan datang.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi perniagaan. Soalan : Guru bertanyakan kepada murid apakah kesan yang akan berlaku pada keadaan ekonomi negara pada masa akan datang. 2. tetapi mereka tidak nampak kesan yang akan berlaku pada setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan. namun begitu murid masih kurang jelas bagaimana langkah-langkah itu diaplikasikan. 8 . tetapi mereka tidak memahami bagaimana cara pengurusan dalam aspek pengendalian dan kawalan perniagaan.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil.3 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui aspek dalam pengendalian dan kawalan perniagaan. Soalan : Guru menyuruh pelajar menghuraikan jenis-jenis stok yang ada dalam pasaran.1.

Bab 3 : Dokumen Perniagaan Murid mengetahui dokumen sebagai bukti setiap urusniaga yang berlaku. Soalan : .00 RM240.00 Harga seunit Katil bujang RM150.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui jenis-jenis dokumen tetapi tidak mengetahui bagaimana dokumen itu berfungsi.00 Meja makan RM120.00 RM710. tetapi mereka kurang memahami cara untuk menyimpan dokumen. 3. 3.00 5 % 30 hari Soalan 1) Jika perniaga menjelaskan invois ini pada 30 Julai 2004.4 Maklumat Penting Dalam Dokumen Murid dapat membezakan diskaun niaga dengan diskaun tunai tetapi tidak tahu bagaimana untuk mengira diskaun dan syarat pembayaran.Rancangan Mengajar Harian 4 3. Soalan : .Guru menyuruh murid mengenalpasti apakah item-item yang diperlukan untuk mengenalpasti jenis-jenis dokumen. Nota serahan: NS 8850 Kuantiti 3 Buah 2 Set 2 Set Butir-butir 15 JULAI 2004 Jumlah RM450.Guru menyuruh murid mengira jumlah diskaun tunai dan syarat pembayaran.00 Meja tulis RM355.1 Kepentingan Dokumen .00 Syarat bayaran : Angkutan dibayar Tolak diskaun niaga 10% RM400. a) Kira jumlah diskaun niaga yang diberikan? b) Berapakah diskaun tunai yang diterima? 9 . Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan cara yang boleh digunakan untuk menyimpan dokumen selain dariapda penyimpanan dokumen melalui manual dan elektronik.

Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan barang yang dihasilkan melalui proses pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran Murid hanya mengetahui proses menghasilkan barang dan perkhidmatan untuk kegunaan manusia tetapi kurang faham bagaimana proses pengeluaran itu berlaku.2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi pengeluaran tetapi tidak memahami apakah barang yang akan dikeluarkan.Bab 4 : Pengeluaran 4. Soalan : .murid dikehendaki menerangkan kesan pengeluaran perbezaan antara pengeluaran dan permintaan barang terhadap harga.3 Bidang Pengeluaran murid masih tidak dapat membezakan kegiatan dalam memproses dan menghasilkan barang dalam bidang pengeluaran. 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan murid masih keliru antara kaitan pengeluaran dengan permintaan. 4. 10 .Rancangan Mengajar Harian 5 .

Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya .4Milikan Perniagaan . pesanan mel.3Bentuk dan Jenis Perniagaan . Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 11 .2 Jenis Dokumen . jualan melalui internet dan prabayar.Murid masih keliru bagaimana cara untuk menyimpan dokumen yang diperolehi.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil .Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.7 Idea-Idea yang sukar difahami oleh pelajar 4. 2.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Murid sukar memahami perbezaan jenis perniagaan dalam perniagaan dalam negeri dan antarabangsa 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan . 1. .1Konsep dan Kepentingan Perniagaan . 3.8 Pelajaran 1 .muird mengetahui jenis perniagaan tetapi tidak mengetahui cara pengurusan perniagaan berlaku.2 Pengendalian Perniagaan .Murid sukar memahami dalam langkah-langkah untuk menubuhkan perniagaan.1 Kepentingan Dokumen . -. 1.Murid masih keliru apakah item yang diperlukan untuk mengira dalam penyata aliran tunai.murid sukar membezakan di antara diskaun tunai dan diskaun niaga.murid sukar membezakan dokumen-dokumen yang digunakan dalam perniagaan.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen .Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.Murid sukar memahami urusniaga masa kini sebagai contoh jualan kredit.Murid masih keliru dengan faktor-faktor yang mempengaruhi perniagaan .4. 3.Murid masih keliru untuk membezakan antara syarikat berhad dan awam berhad.

Murid dapat mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu.Murid dapat mengenalpasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan.4Milikan Perniagaan .Bab 4 : Pengeluaran 4. 1.murid keliru item yang terdapat dalam faktor pengeluaran dan ganjaran.Murid dapat membandingkan perniagaan dahulu dengan sekarang.Murid dapat mengenal pasti jenis milikan perniagaan dan ciri milikan perniagaan berdasarkan pemilik. .2 Faktor Pengeluaran . 1.Murid dapat menerangkan apa itu konsep dalam perniagaan. pembinaan dan perkhidmatan.1 Pengertian Pengeluaran .murid sukar memahami kegiatan yang terdapat dalam bidang pengeluaran seperti ekstraktif.3Bentuk dan Jenis Perniagaan .Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. 1.Pelajaran 5 .1 Pelajaran 1 .murid sukar memahami maksud pengeluaran.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan 12 Pelajaran 2 . 4.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan . . perkilangan. masyarakat dan negara.Murid dapat menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa.3 Bidang Pnegeluaran . 4.Murid dapat meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang. .murid keliru di antara permintaan dengan penawaran dalam perniagaan.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya . liabiliti dan modal. 4. . 5 HASIL PEMBELAJARAN 5.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan . .Murid dapat membezakan kelebihan dan kekurangan jenis milikan perniagaan.

. Pelajaran 4 Pelajaran 5 -Bab 4 : Pengeluaran 4.Murid dapat menjelaskan kepentingan dokumen seperti resit selepas aktiviti pembayaran di buat.Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. .2 Jenis Dokumen . 2.Murid dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum.Murid dapat menjelaskan cara untuk menyimpan dokumen. . 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen .Murid dapat kenal pasti sumber bekalan stok dan aspek pengendalian dalam kawalan perniagaan.Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen.Murid dapat menyenaraikan jenis-jenis dokumen dalam perniagaan.Murid dapat menyenaraikan langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil.Murid dapat menentukan dokumen bagi kegunaan penyediaan akaun.Murid dapat membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga. 13 .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam borang pendaftaran perniagaan dan perlesenan perniagaan.Murid dapat menerangkan maksud pengertian pengeluaran. 3.- Murid dapat menyenaraikan faktor yang mempengaruhi perniagaan.1 Kepentingan Dokumen .Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3. .2 Pengendalian Perniagaan . Pelajaran 3 .Murid dapat mengenalpasti elemen penting semasa merancang penubuhan perniagaan . . . semasa dan selepas urusniaga.1 Pengertian Pengeluaran .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil . Murid dapat menjelaskan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan. .

14 .Mengumpul dokumen penubuhan perniagaan kecil.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. pengusaha.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan .Murid dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya.1 Langkah-Langkah Konsep/ Prinsip/ Teori Penerangan konsep perniagaan dari segi keperluan. perkongsian. pembekal. Milikan dalam perniagaan seperti milikan tunggal.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.Murid dapat mengenalpasti kaitan pengeluaran dengan permintaan 5. peraturan dan undang-undang. 4.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1. Menyusun langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil mengikut keutamaan.2 Senarai konsep/prinsip/teori Pelajaran Pelajaran 1 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. peniaga dan perniagaan. Perbincangan bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan.4. . pekerja dan teknologi.Murid dapat menerangkan maksud bidang pengeluaran. syarikat sendirian berhad.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. . Perbezaan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaaan seperti keadaan ekonomi.2 Faktor Pengeluaran . kad prabayar. kehendak. 4. Perbezaan antara jenis perniagaan seperti perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa. pelanggan. contoh kad kredit. Perkembangan yang berlaku dalam perniagaan dari dahulu sampai sekarang. Kepentingan perniagaan y Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan. .4Milikan Perniagaan 1. pesaing. kad pintar dan cek.Panduan merancang perniagaan . syarikat awam berhad dan koperasi. y Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara.3 Bidang Pengeluaran .Murid dapat menerangkan kepentingan faktor pengeluaran.Merancang perniagaan sendiri.

 Mengenalpasti maklumat penting yang perlu dicatat dalam dokumen perniagaan seperti syarat serahan.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan .3 Bidang Pnegeluaran 4. tanah dan pekerja. perkilangan. Menyenaraikan dokumen perniagaan.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4. Bidang pengeluaran ini melibatkan kegiatan ekstraktif.2 Faktor Pengeluaran 4. Faktor pengeluaran yang diperlukan untuk menghasilkan setiap barang dan perkhidmatan seperti pengusaha.2 Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1 Kepentingan Dokumen 3.Tunjuk cara menyediakan penyata aliran tunai sebagai salah satu dari aspek pengendalian. etika amalan perniagaan. syarat bayaran dan diskaun urusniaga. Aspek yang diperlukan dalam pengendalian perniagaan seperti pegendalian dan kawalan perniagaan. Pengeluaran melibatkan penukaran bahan mentah kepada barang-barang siap atau barang separuh siap yang diperlukan oleh pengguna.2 Jenis Dokumen 3. Menfailkan dokumen seperti dokumen peribadi. pembinaan dan perkhidmatan. modal. dokumen kelab dan persatuan. 15 .Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.

Faktor yang manakah benar? Apakah tujuan utama peniaga membuat perancangan sebelum memulakan perniagaan? Untuk mengetahui sama ada perniagaanya akan mendapat untung atau rugi Apakah amalan baik yang perlu diamalkan oleh peniaga? Menyusun barang dan meletak tanda harga Tindakan terbaik seorang peniaga dalam menangani pengurusan stok ialah? Membeli stok barang gerak pantas dengan lebih banyak Bagaimanakah penyimpanan dokumen disimpan untuk 16 i.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2 Pelajaran Pelajaran 1 Soalan Soalan Antara berikut yang manakah merupakan keperluan asas manusia? Apakah ciri utama yang memungkinkan perniagaan sistem barter dapat dijalankan? Makanan Jawapan Bab 1 :Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Bhd I Perkembangan Teknologi III Peraturan dan undangundang sesebuah negara Antara jenis milikan perniagaan berikut yang manakah diuruskan oleh Lembaga Pengarah? Yang berikut ialah faktor-faktor yang mempengaruhi pernigaan. Manual Elektronik .2Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Wujud kemahuan serentak Bentuk perniagaan pada masa akan datang memperlihatkan ciriciri seperti? I lebih cepat dan tepat II cara pembayaran lebih mudah III lebih menyenangkan pelanggan II Syarikat Ting dan Seng III Syarikat NBC Berhad IV Syarikat Sutan Bakir Sdn.1 LangkahLangkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. ii.4Milikan Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab2:Penubuhan dan Pengendalian 2.3.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.2Perkembang an Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.

Perniagaan mengelakkan kehilangan? Nota serahan tidak mempunyai harga barang RM320 3.2 Jenis Dokumen 3. output ditakrifkan sebagai? Antara faktor berikut. yang manakah dapat mempengaruhi permintaan sesuatu barang? Untung Barang yang dihasilkan I Cita rasa pengguna II Perubahan gaji III Harga barang 17 .1 Pengertian Pengeluaran 4.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Kepentingan Apakah perbezaan antara nota Dokumen serahan dan invois? 3.2 Faktor Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Encik Halim membeli radio dengan harga RM400 dan mendapat diskaun niaga sebanyak 20% Berapakah jumlah wang yang perlu dibayar oleh Encik Halim? Apakah ganjaran yang diperoleh oleh pengusaha dalam faktor pengeluaran? Dalam proses pengeluaran.3 Bidang Pengeluaran 4.

kejadian dalam situasi realiti atau dunia sebenar. gambar.3 Berkaitan benda. Contoh resit dan dokumen perniagaan.3. majalah Ketika membeli barang di pasaraya Guru mengajar murid-murid supaya menjadi orang yang berguna apabila besar Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 3. buku teks slide show. Kedai runcit yang berhampiran dengan rumah pelajar. buku teks Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 18 . Iklan di televisyen. Benda/ kejadian Pasaraya Di persekitaran pelajar Media massa Pasaraya Sekolah Situasi realiti Jual beli barang seperti pakaian. buku teks Slide show Buku teks Slide show. buku teks Slide show dan menunjuk cara.4 Alat bantuan mengajar Alat bantuan mengajar Gambar dan slide show. makanan dan peralatan.katalog.

4 Milikan Perniagaan 1.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2.2 Faktor Pengeluaran 4.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaa 3.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Jenis Dokumen 3.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.1 Kepentingan Dokumen 3.Gantt Chart MINGGU TOPIK DAN SUBTOPIK 1 Minggu 1 2 3 4 1 Minggu 2 2 3 4 1 Minggu 3 2 3 4 1 Minggu 4 2 3 4 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1 Langkah-LangkahmMenubuhkan Perniagaan Kecil 2.3 Bidang Pengeluaran 4.3 Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 19 .

Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditayangkan.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Penilaian 1.Pelan Penilaian Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 1 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan Pengajaran 1.2 Pengendalian Perniagaan 20 . 3.4 Milikan Perniagaan 1. 2.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1. Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas. Pelajar diminta menyenaraikan barang atau perkhidmatan yang dikelaskan kepada barang kehendak atau barang keperluan mengikut kefahaman pelajar. 2.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan 1. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditujukkan. Rancangan Mengajar 2 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Guru meminta murid menyenaraikan perniagaan negeri dan 1 perniagaan antarabangsa 1. Guru mengadakan kuiz berkaitan dengan tajuk pembelajaran.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1. Rancangan Mengajar 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2.

1 Pengertian Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.2 Jenis Dokumen 3. Guru bertanyakan gambar berkaitan dengan tajuk pengeluaran Rancangan Mengajar 5 Bab 4 : Pengeluaran 4. Guru bertanyakan pelajar bagaimana cara selamat menyimpan dokumen 1.Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan Pengajaran 3. Guru bertanyakan dimana biasanya pelajar dapat melihat dokumen tersebut.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Penilaian 1. 3.2 Faktor Pengeluaran 4. 2.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 21 . Guru menayangkan power point berkaitan dengan dokumen dalam urusniaga.1 Kepentingan Dokumen 3.

peniaga. murid dapat -menyatakan maksud keperluan. kehendak.7 Rancangan Mengajar Harian Yang Terperinci 7.murid dapat membezakan perniagaan dahulu dengan sekarang.05am (80minit) Bilangan Pelajar: 25 orang Topik: 1. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .00am ± 9.murid menyatakan maksud perniagaan dan dapat membezakan keperluan dan kehendak .1) konsep dan kepentingan perniagaan 1.2) Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Objek Pembelajaran: murid dapat mengenal pasti konsep. ABM. 22 . dan perniagaan -mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu. masyarakat dan negara. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.1 Rancangan Mengajar Harian 1: Bab 1 Pengenalan Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. kepentingan serta perkembangan perniagaan pada masa akan datang.

kehendak mengikut kotak yang sesuai. tersebut -murid memberi perhatian dengan . mencatat nota penting (sila rujuk lampiran slide) . -guru memberi penerangan berkaitan -murid mengkhelaskan gambar barang keperluan dan kehendak. percambahan idea bersama murid -murid memberi pendapat mereka tentang apa yang mereka faham berkaitan tajuk ini.Guru mengadakan sesi soal jawab dan penerangan yang diberi. Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian dengan menyangkan power point/ gambar power point dan yang guru berkaitan dengan perniagaan tayangkan dan penerangan guru (sila rujuk lampiran m/s 1a) beri -murid bergerak ke dalam -guru menerangkan konsep perniagaan kumpulan masing-masing dan mengaitkan dengan kehidupan pelajar -guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan -guru menyuruh murid menyenaraikan -murid akan pergi kehadapan untuk barang keperluan dan kehendak melekatkan barang keperluan dan mengikut kefahaman mereka.Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Konsep dan pengertian perniagaan Langkah 1 (25minit) Konsep perniagaan y keperluan y kehendak Langkah 2 (20 minit) Kepentingan perniagaan.Pelajar digalakkan berkongsi pengetahuan sedia ada mereka mengenai alat pembayaran perniagaan dahulu dengan sekarang 23 catatan -tayangan power point/gambar tentang pengenalan kepada perniagaan -power point/gambar -kemahiran berfikir -Mengkelaskan jeniskonsep perniagaan dengan pengetahuan sedia ada -power point . kerjasama . -murid digalakkan berinteraksi dengan guru supaya percambahan idea dapat dikembangkan -guru menerangkan maksud -murid memberi perhatian kepentingan perniagaan dan terhadap power point yang mengaitkan dengan kehidupan ditayangkan oleh guru dan sebenar murid-murid.mengjormati guru.

Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru membuat kuiz soal jawab antara murid lelaki dengan perempuan tentang perbandingan antara perniagaan masa dahulu dengan sekarang (sila rujuk lampiran slide ) -guru menerangkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang. white board Penutup (5 minit) y Membuat rumusan isi pelajaran -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar KBKK: Refleksi -Teknik: Merumus 24 . -murid lelaki dan perempuan menjawab kuiz tersebut -murid bertanyakan kepada guru apa yang mereka kurang faham berkaitan tajuk tersebut Catatan Langkah 3 (25minit) KBKK: Teknik: Soal jawab. kerjasama -ABM: Nota.

pelajar dapat membezakan jenis perniagaan seperti giant dan kedai runcit. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .liabiliti dan modal. ABM.murid dapat mengenalpasti jenis milikan perniagaan Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.4) Milikan Perniagaan 1.membezakan jenis milikan perniagaan berdasarkan bilang an pemilik.Rancangan Mengajar Harian 2 : Bab 1 Pengendalian Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 11. -Pelajar dapat membezakan amalan peniagaan dahulu dengan sekarang.3) Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.10pm (40minit) 25 orang 1. murid dapat .5) Faktor Mempengaruhi Perniagaan Objek Pembelajaran: .30am-12. 25 .

murid berkongsi pendapat -Guru meminta pelajar bersama guru dan rakan memberikan pendapat mereka mengenai tayangan tersebut -guru menerangkan maksud bentuk dan jenis perniagaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar pelajar -guru meminta murid menyenaraikan 1 jenis perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa -guru menyambung penerangan berkaitan tajuk jenis perniagaan agar murid lebih memahami tajuk tersebut -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru -murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham berkaitan tajuk yang diajar -Wakil murid menyenaraikan perniagaan individu dan antarabangsa dan berkongsi pendapat mereka bersama rakan-rakan dan guru -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru Menghormati guru dan kerjasama Langkah 1 (10minit) Bentuk dan Jenis Perniagaan i) Bentuk Perniagaan y Perniagaan Barang y Perniagaan Perkhidmatan ii) Jenis Perniagaan y perniagaan dalam negeri y perniagaan antarabangsa 26 .Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Bentuk dan Jenis Perniagaan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian -tayangan power menyangkan power point/ dengan power point dan yang point/gambar tentang bentuk gambar berkaitan dengan guru tayangkan dan penerangan dan jenis perniagaan perniagaan guru beri (sila rujuk lampiran 2a) .

. (sila rujuk lampiran 2b) -guru menerangkan menambah jika ada kekurangan maklumat berkaitan tajuk yang dibentangkan oleh murid.Membuat rumusan isi pelajaran -murid memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru dan bertanyakan soalan yang mereka sukar memahami berkaitan tajuk tersebut -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 27 .Kesan setiap faktor mempengaruhi perniagaan .Setiap kumpulan dikehendaki menyenarikan contoh perniagaan dan ciri-ciri perniagaan berdasarkan gambar yang dibekalkan.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar Catatan Langkah 2 (10minit) Milikan perniagaan i) jenis milikan perniagaan y milikan tunggal y perkongsian y syarikat sendirian berhad y syarikat awam berhad y koperasi -guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan. -guru memberi penerangan berkaitan tajuk faktor yang mempengaruhi perniagaan bersama contoh yang sesuai agar murid memahami topik yang diajar -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid bergerak dalam kumpulan dan membincangkan tajuk yang mereka perolehi -wakil murid setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan di hadapan kelas y Teknik perbincangan dalam kumpulan y Menghormati guru dan kerjasama Langkah 3 (10minit) penutup (5minit) Faktor yang mempengaruhi perniagaan .

1) Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. sumber bekalan stok. -Pelajar tahu cara untuk mewujudkan perniagaan dalam persekitaran.00am ± 9.2)Pengendalian Perniagaan Objek Pembelajaran: pelajar dapat memahami langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil dan pengendalian perniagaan setelah mempelajari bab ini.pelajar tahu bagaimana untuk menubuhkan perniagaan dan memerlukan modal. dan aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ABM.05am (80minit) 25 orang 2.Rancangan Mengajar Harian 3: Bab 2 Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. -Pelajar dapat mengenal pasti sumber modal. Hasil Pembelajaran: 28 . pelajar dapat -pelajar dapat menyenaraikan langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil rancangan perniagaan. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .

Langkah Set induksi (5minit) Kandungan Langkah menubuhkan perniagaan kecil Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar .Teknik imbas kembali pelajaran lalu .Murid memberi perhatian mengimbas kembali pembelajaran terhadap penjelasan yang lepas diberikan oleh guru . -kemahiran memberi perhatian dan kerjasama 29 . .Murid memberi respon atau tindak balas terhadap apa yang disoal oleh guru.Guru menerangkan perancangan perniagaan dan mengaitkan dengan alam sekeliling tentang perniagaan sebenar yang boleh diceburi oleh murid.Guru menerangkan maksud langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil.Merancang perniagaan sendiri .Panduan merancang perniagaan .Murid menannyakan soalan berkaitan mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar. . . .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. catatan .Guru memulakan kelas dengan .kemahiran mengingat kembali Langkah 1 (20minit) 1) Langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil i) Perancangan perniagaan .Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas.

Kemahiran soal jawab 30 . pemerhatian. . .Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Langkah Kandungan Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (25minit) ii) Dokumen penubuhan perniagaan kecil y Pendaftaran perniagaan y Langkah-langkah menubuhkan perniagaan y Perlesenan Cara mendapatkan modal . .Guru memberi penerangan berkaitan tajuk pengendalian perniagaan. -kemahiran : Kerjasama. . .Murid mendengar dan memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru. (sila rujuk lampiran 3a) . .Murid belajar mengisi borang pendaftaran perniagaan bersama guru. .Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah untuk memohon lesen perniagaan.Guru mengedarkan contoh borangborang kosong kepada murid agar murid dan mengajar cara-cara untuk mengisi borang tahu apakah borang yang diperlukan untuk mendaftar sesebuah perniagaan.Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan selepas mengisi borang perniagaan. .Murid bertanyakan soalan berkaitan perkara yang mereka kurang faham.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang doberikan oleh guru.Guru memberi penerangan dan mengaitkan dengan contoh dan situasi sebenar agar murid mudah faham berkaitan etika amalam perniagaan. soal jawab Langkah 3 (25minit) 2) Pengendalian perniagaan i) pengendalian dan kawalan perniagaan y Sumber bekalan stok y Aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ii) Etika amalan perniagaan y Etika perniagaan dalam islam .Menghormati guru .Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar.

Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 31 .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) -Membuat rumusan isi pelajaran .Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .

-Pelajar dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum.00am ± 9.05am (40minit) 25 orang i) 1 Kepentingan Dokumen ii) Jenis Dokumen iii)Maklumat Penting Dalam Dokumen Objek Pembelajaran: pelajar memahami kepentingan dan jenis dokumen yang digunakan dalam perniagaan. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . 32 . Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.Rancangan Mengajar Harian 4: Bab 3 Dokumen Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. semasa dan selepas urus niaga ABM.pelajar mengetahui resit digunakan dalam perniagaan tetapi tidak mengetahui fungsi resit. pelajar dapat -pelajar dapar menjelaskan kepentingan dokumen dan kepentingan menyimpan dokumen.

Guru menerangkan apakah kegunaan dokumen ini.Guru memulakan pengajaran dengan menayangkan power point dokumen-dokumen yang digunakan dalam urusniaga. . Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar. - tayangan power point/gambar tentang dokumen perniagaan kemahiran pengetahuan sedia ada murid. - Memberi perhatian semasa guru mengajar - 33 . . - - - Langkah 1 ( 10minit) i) Kepentingan dokumen y Kepentingan menyimpan dokumen y Cara menyimpan dokumen - Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. . Murid menjawab soalan yang dikemukan oleh guru.Guru menerangkan kepentingan menyimpan dokumen.Guru menanyakan muridmurid dimana mereka biasa melihat dokumen ini.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Dokumen perniagaan . . Murid mencatat isi penting daripada penerangan guru.Guru menerangkan cara untuk menyimpan dokumen dengan selamat.Guru menerangkan kepentingan dokumen dalam urusniaga. - Murid memberi perhatian kepada power point yang ditayangkan oleh guru. .

.Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. .Guru menerangkan jenisjenis dokumen yang biasa digunakan dalam urusniaga.Guru memberikan setiap . . syarat bayaran dan diskaun niaga. . - - Memberi perhatian semasa guru mengajar Soal jawab Langkah 3 (10minit) iii) Maklumat penting dalam dokumen y Mengenal pasti maklumat dalam dokumen y Kegunaan dokumen bagi penyediaan akaun y Membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga y Mengira diskuan dan syarat pembayaran .kumpulan akan mendapat 1 dokumen perniagaan seperti invois dan resit.Murid dikehendaki mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen seperti syarat serahan. - kemahiran berfikir -Mengkelaskan maklumat penting dalam dokumen dengan pengetahuan sedia ada dan bantuan guru 34 .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (10minit) ii) Jenis dokumen y Surat tanya y Katalog/sebut harga/senarai harga y Borang pesanan y Invois y Nota debit y Nota kredit y Penyata akaun y Resit y Bil tunai .Wakil murid akan membentangkan dokumen tersebut dihadapan kelas.Guru menerangkan bagaiamana dokumendokumen ini digunakan dan apakah fungsi dokumen ini dalam urusniaga dan mengaitkan dalam kehidupan murid agar mereka lebih faham . .Murid berbincang dalam kumpulan dokumen yang diberikan oleh guru.Murid bergerak dalam kumpulan yang diberikan oleh guru.Murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar. . .

murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar . .Guru memberi murid lembaran kerja untuk memastikan murid memahami tajuk yang dipelajari pada hari ini.Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar . 35 .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) .Teknik merumus .Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .Soal jawab apa yang telah mereka faham selepas pembelajaran berlaku.

pelajar dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya. -Pelajar mengetahui bidang dalam pengeluaran seperti kilang. faktor. pembinaan dan perkhidmatan 36 . pelajar dapat . ABM.Rancangan Mengajar Harian 5: Bab 4 Pengeluaran Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. bidang dan kaitan dalam pengeluaran perniagaan serta permintaan dalam urusniaga perniagaan berlaku Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini.05am (80minit) 25 orang i) Pengertian Pengeluaran ii) Faktor Pengeluaran iii) Bidang Pengeluaran iv)Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Objek Pembelajaran: pelajar memahami pengertian.pelajar mengetahui modal merupakan faktor utama dalam pengeluaran perniagaan. -Pelajar dapat menerangkan kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .00am ± 9.

Soal jawab.Murid bergerak dalam kumpulan dan membuat perbincangan dengan tugasan yang diberi.Murid memberikan perhatian terhadap power point yang ditayangkan oleh guru. Guru menerangkan dengan terperinci faktor pengeluaran supaya lebih memahami pelajaran yang diajar.Kerjasama dalam kumpulan . guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan. .Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul. . - - 37 . - . .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Pengeluaran - Guru menayangkan gambar berkaitan tajuk pengeluaran.Memberi perhatian semasa guru mengajar. Langkah 1 (25minit) i) pengertian pengeluaran ii) faktor pengeluaran y faktor pengeluaran dan ganjarannya y kepentingan faktor pengeluaran - . .Menyuarakan pengetahuan sedia ada murid. . Guru meminta murid memberikan pendapat mereka berkaitan power point yang ditayangkan guru menerangkan maksud pengeluaran dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar murid.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberi. . . 2 kumpulan dikehendaki menyenaraikan faktor-faktor pengeluaran dan ganjarannya dan 2 kumpulan lagi dikehendaki menyenaraikan kepentingan faktor pengeluaran.Murid menannyakan soalan yang mereka kurang faham berkaitan tajuk yang mereka belajar.Murid berkongsi pendapat mereka dengan guru dan rakanrakan.

bidang pengeluaran perkhidmatan - guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan. Soal jawab. Teknik merumus 38 . Guru memberi lembaran kerja kepada murid untuk menunjukkan murid memahami pelajaran yang telah dipelajari. - Kerjasama. . Guru menerangkan dengan lebih terperinci berkaitan tajuk yang diajar agar pelajar mudah faham. . Guru membuat rumusan berkaitan tajuk yang diajar.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Langkah 2 (25minit) iii) bidang pengeluaran . .Murid memberi perhatian dan mendengar penerangan yang diberikan oleh guru.Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul.Murid digalakkan berinteraksi dengan guru agar percambahan idea dapat dikembangkan.Murid memahami rumusan yang telah guru buat. - .Murid bergerak kedalam kumpulan dan membuat perbincangan berkaitan tajuk yang diberi.bidang perngeluaran pembinaan . Setiap kumpulan dikehendaki membincangkan aktiviti-aktiviti dalam bidang pengeluaran. Guru mengadakan sesi soal jawab dan percambahan idea bersama murid. - Kerjasam dalam kumpulan.bidang pengeluaran ekstraktif . . - Langkah 3 (20minit) iv) kaitan pengeluaran dengan permintaan .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. Pengetahuan sedia ada murid.kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga - - Penutup (5minit) - guru memberi penerangan berkaitan pengeluaran dengan permintaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar. .bidang pengeluaran perkilangan .

39 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful