RANCANGAN MENGAJAR HARIAN 1.

JUDUL/TEMA DAN TUJUAN

1.1 Judul/tema/topik : Tingkatan 1, Pilihan 4, Perdagangan dan Keusahawan 1.2 Subtopik-subtopik : Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.4Milikan Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.1 Kepentingan Dokumen 3.2 Jenis Dokumen 3.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran 4.2 Faktor Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan 4.5 Proses Pengeluaran 4.6 Pengiraan Kos 1.3 Tujuan judul/tema/topik : Pendedahan awal murid-murid tentang dunia perniagaan dalam pembelajaran perdagangan dan keusahawanan. 1.4 Singnifikasi dari judul/tema/topik: Menyediakan murid dengan pengetahuan serta amalan tentang perniagaan yang merangkumi langkah-langkah penubuhan dan pengendalian perniagaan.

1

2

PENGETAHUAN SEDIA PELAJAR

2.1 Rancangan Mengajar Harian 1- Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid mengetahui perniagaan merupakan aktiviti jual beli barang. Keperluan dan kehendak Barang Keperluan Pakaian Tempat tinggal Makanan Perkhidmatan Kepentingan perniagaan Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan. Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. Barang Kehendak Komputer Telefon Kamera Kereta

1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid mengetahui cara pembayaran dalam aktiviti jual beli dahulu menggunakan sistem barter manakala sekarang menggunakan sistem wang. Contoh : - Perkembangan perniagaan masa dahulu menggunakan sistem barter seperti pertukaran barang dengan barang. - Manakala pada masa kini pertukaran barang menggunakan sistem wang dan kad kredit.

2

Rancangan Mengajar Harian 2 ± Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid dapat membezakan bentuk perniagaan seperti perniagaan barang dan perkhidmatan. Contoh : bentuk perniagaan ada 2 iaitu perniagaan barang dan perkhidmatan. y Perniagaan barang adalah aktiviti jual beli barang seperti menjual buku, pakaian, kereta dan perabot. y Perniagaan perkhidmatan tidak melibatkan barang tetapi melibatkan tenaga dan kepakaran seperti katering, khidmat mendobi dan ejen pelancongan. 1.4Milikan Perniagaan Murid dapat membezakan jenis milikan berdasarkan contoh seperti giant, kedai runcit dan klinik. Contoh : Milikan Perniagaan Milikan tunggal Perkongsian Syarikat berhad y Syarikat sendirian berhad y Syarikat berhad Koperasi

Perniagaan y Kedai runcit D¶ Sinar, y kedai alat tulis CCY y Poliklinik Dr Azhar dan rakan-rakan y Klinik Amir & Tarmizi. y TNB,EON bank berhad, Telekom Berhad y Century Medical Cente Sendirian Berhad. awam y Pos Malaysia Berhad.
y y

Koperasi sekolah Koperasi kakitangan guru

1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui ekonomi merupakan perniagaan. Contoh : - Ekonomi - Peraturan undang-undang - Pesaing - Pekerja
3

faktor yang mempengaruhi

-Pembekal -Pengusaha -Pelangggan -Teknologi

1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui untuk memulakan perniagaan perlu mendapatkan lesen. Contoh: Pengendalian perniagaan Modal Menjalankan perniagaan Bekalan stok Bantuan perniagaan Pengurusan perniagaan Etika perniagaan Kawalan perniagaan 4 .2 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui dalam pengendalian perniagaan perlu ada stok untuk memulakan perniagaan. Contoh: Merancang Mendaftar perniagaan Memohon lesen Mendapatkan modal perniagaan 2.Rancangan Mengajar Harian 3 ± Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.

harga dan tarikh.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui katalog digunakan untuk membuat pesanan sebagai contoh katalog Avon Contoh: -katalog/sebut harga/senarai harga -resit -bil tunai 3. Contoh : Dokumen dapat memberikan maklumat tentang baran-barang yang diniagakan seperti maklumat pembekal. kuantiti.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen  Murid mengetahui setiap perniagaan akan dicatat dalam buku tunai. 5 . Contoh : menyimpan resit dan merekod urusniaga dalam buku tunai.1 Kepentingan Dokumen Murid mengetahui setiap urusniaga yang berlaku akan disertakan dengan resit sebagai bukti pembayaran sebagai contoh membeli barang dipasaraya. 3. Murid mengetahui setiap perniagaan jual beli barang dan perkhidmatan akan direkodkan dalam dokumen. jenis barang.Rancangan Mengajar Harian 4 -Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.

Contoh: y y y y Pengusaha Modal tanah pekerja 4. modal.2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor dalam pengeluaran diperlukan untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan sebagai contoh pengusaha. Contoh: y y y Bidang pengeluaran perkilangan Bidang pengeluaran pembinaan Bidang pengeluaran perkhidmatan 4. penyanyi dan doktor.Bab 4 : Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran Murid mengetahui untuk membuat perniagaan memerlukan kaedah memproses atau menghasilkan barang. tanah dan pekerja.Rancangan Mengajar Harian 5 .1 Pengertian Pengeluaran Murid mengetahui dalam pengeluaran barang memerlukan proses bahan mentah kepada barang separuh siap kepada pengguna contoh: y pengeluaran barang seperti petani dan pekilang y pengeluaran perkhidmatan seperti guru. 6 .4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Murid mengetahui dalam perniagaan perlu ada permintaan daripada pengguna untuk mengeluarkan barang. Contoh: Permintaan terhadap baju sekolah akan meningkat apabila sekolah akan dibuka. 4.

Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Soalan : Apakah masalah yang akan timbul jika perniagaan antarabangsa tidak wujud.Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Murid dapat menyatakan perkembangan perniagaan pada masa kini tetapi tidak tahu bagaimana untuk menggunakannya.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan Murid menerangkan maksud keperluan.4. Soalan : Guru bertanyakan soalah kepada pelajar apakah perbezaan ciri-ciri pengurusan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad.5 Cara-cara untuk mengcungkil pemikiran aras tinggi 4. kehendak.4Milikan Perniagaan Murid mengetahui jenis milikan perniagaan seperti syarikat tetapi mereka tidak dapat membezakan syarikat sendirian berhad dengan syarikat awam berhad. Soalan: Guru bertanyakan soalan kepada murid apakah barang kehendak yang akan menjadi barang keperluan pada masa akan datang. 1.3Bentuk dan Jenis Perniagaan Murid mengetahui jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa. Rancangan Mengajar Harian 2 .6 Rancangan Mengajar Harian 1 . tetapi tidak mengetahui kegiatan perniagaan antarabangsa. 7 . peniaga dan perniagaan. Soalan : Guru bertanyakan soalan kepada pelajar apakah jenis barang yang sesuai dibeli menggunakan sistem jualan sewa beli. 1.

Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Rancangan Mengajar Harian 3 2. tetapi mereka tidak nampak kesan yang akan berlaku pada setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil Murid mengetahui langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil. namun begitu murid masih kurang jelas bagaimana langkah-langkah itu diaplikasikan. Soalan : Guru menyuruh pelajar menghuraikan jenis-jenis stok yang ada dalam pasaran. tetapi mereka tidak memahami bagaimana cara pengurusan dalam aspek pengendalian dan kawalan perniagaan. 2.1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi perniagaan. Soalan : Guru bertanyakan kepada murid apakah kesan yang akan berlaku pada keadaan ekonomi negara pada masa akan datang. 8 . Soalan : Guru menyuruh pelajar memberi pendapat bagaimanakah perancangan perniagaan pada masa akan datang.3 Pengendalian Perniagaan Murid mengetahui aspek dalam pengendalian dan kawalan perniagaan.

tetapi mereka kurang memahami cara untuk menyimpan dokumen.00 5 % 30 hari Soalan 1) Jika perniaga menjelaskan invois ini pada 30 Julai 2004.00 Meja tulis RM355.00 Syarat bayaran : Angkutan dibayar Tolak diskaun niaga 10% RM400.Guru menyuruh murid mengenalpasti apakah item-item yang diperlukan untuk mengenalpasti jenis-jenis dokumen.00 Harga seunit Katil bujang RM150. 3. Soalan : .00 RM710. 3.00 Meja makan RM120.Rancangan Mengajar Harian 4 3.4 Maklumat Penting Dalam Dokumen Murid dapat membezakan diskaun niaga dengan diskaun tunai tetapi tidak tahu bagaimana untuk mengira diskaun dan syarat pembayaran.2 Jenis Dokumen Murid mengetahui jenis-jenis dokumen tetapi tidak mengetahui bagaimana dokumen itu berfungsi. Nota serahan: NS 8850 Kuantiti 3 Buah 2 Set 2 Set Butir-butir 15 JULAI 2004 Jumlah RM450.1 Kepentingan Dokumen .Bab 3 : Dokumen Perniagaan Murid mengetahui dokumen sebagai bukti setiap urusniaga yang berlaku.Guru menyuruh murid mengira jumlah diskaun tunai dan syarat pembayaran.00 RM240. Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan cara yang boleh digunakan untuk menyimpan dokumen selain dariapda penyimpanan dokumen melalui manual dan elektronik. Soalan : . a) Kira jumlah diskaun niaga yang diberikan? b) Berapakah diskaun tunai yang diterima? 9 .

Soalan : Guru menyuruh murid menyenaraikan barang yang dihasilkan melalui proses pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran Murid hanya mengetahui proses menghasilkan barang dan perkhidmatan untuk kegunaan manusia tetapi kurang faham bagaimana proses pengeluaran itu berlaku. 4.3 Bidang Pengeluaran murid masih tidak dapat membezakan kegiatan dalam memproses dan menghasilkan barang dalam bidang pengeluaran.murid dikehendaki menerangkan kesan pengeluaran perbezaan antara pengeluaran dan permintaan barang terhadap harga. 4. 10 .4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan murid masih keliru antara kaitan pengeluaran dengan permintaan.Rancangan Mengajar Harian 5 .2 Faktor Pengeluaran Murid mengetahui faktor yang mempengaruhi pengeluaran tetapi tidak memahami apakah barang yang akan dikeluarkan.Bab 4 : Pengeluaran 4. Soalan : .

7 Idea-Idea yang sukar difahami oleh pelajar 4.Murid masih keliru bagaimana cara untuk menyimpan dokumen yang diperolehi.Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.Murid masih keliru untuk membezakan antara syarikat berhad dan awam berhad.Murid sukar memahami urusniaga masa kini sebagai contoh jualan kredit.4.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil .Murid masih keliru dengan faktor-faktor yang mempengaruhi perniagaan .2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya . jualan melalui internet dan prabayar.Murid sukar memahami perbezaan jenis perniagaan dalam perniagaan dalam negeri dan antarabangsa 1. 1.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.2 Jenis Dokumen . 2.Murid masih keliru apakah item yang diperlukan untuk mengira dalam penyata aliran tunai.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan .murid sukar membezakan dokumen-dokumen yang digunakan dalam perniagaan. 3. 1.Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.4Milikan Perniagaan .muird mengetahui jenis perniagaan tetapi tidak mengetahui cara pengurusan perniagaan berlaku.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1 Kepentingan Dokumen .5Faktor Mempengaruhi Perniagaan . . -.8 Pelajaran 1 . 3.murid sukar membezakan di antara diskaun tunai dan diskaun niaga.3Bentuk dan Jenis Perniagaan .Murid sukar memahami dalam langkah-langkah untuk menubuhkan perniagaan.2 Pengendalian Perniagaan . Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 11 .3 Maklumat Penting Dalam Dokumen . pesanan mel.

Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3 Bidang Pnegeluaran . . . liabiliti dan modal.Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1 Pelajaran 1 .Murid dapat menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa. masyarakat dan negara.Murid dapat mengenal pasti jenis milikan perniagaan dan ciri milikan perniagaan berdasarkan pemilik. 4.1 Pengertian Pengeluaran .Murid dapat menerangkan apa itu konsep dalam perniagaan.3Bentuk dan Jenis Perniagaan .4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan .Murid dapat mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu. . pembinaan dan perkhidmatan. 4.Murid dapat mengenalpasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan.Murid dapat meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang.4Milikan Perniagaan .murid sukar memahami kegiatan yang terdapat dalam bidang pengeluaran seperti ekstraktif. 5 HASIL PEMBELAJARAN 5. 1. .5Faktor Mempengaruhi Perniagaan 12 Pelajaran 2 .Murid dapat membezakan kelebihan dan kekurangan jenis milikan perniagaan.Murid dapat membandingkan perniagaan dahulu dengan sekarang.murid keliru item yang terdapat dalam faktor pengeluaran dan ganjaran. perkilangan. 1.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya .2 Faktor Pengeluaran .murid sukar memahami maksud pengeluaran. . 4.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan .murid keliru di antara permintaan dengan penawaran dalam perniagaan.Pelajaran 5 . 1.Bab 4 : Pengeluaran 4.

- Murid dapat menyenaraikan faktor yang mempengaruhi perniagaan.Murid dapat menerangkan maksud pengertian pengeluaran.Murid dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum.Murid dapat menjelaskan cara untuk menyimpan dokumen. .Murid dapat membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga. semasa dan selepas urusniaga. Pelajaran 3 .Murid dapat menyenaraikan langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil .Murid dapat kenal pasti sumber bekalan stok dan aspek pengendalian dalam kawalan perniagaan. 3. .Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2.Murid dapat menentukan dokumen bagi kegunaan penyediaan akaun.2 Jenis Dokumen .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen. 2.Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen . 13 .Murid dapat mengenalpasti maklumat penting dalam borang pendaftaran perniagaan dan perlesenan perniagaan.2 Pengendalian Perniagaan . . Pelajaran 4 Pelajaran 5 -Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Pengertian Pengeluaran . . Murid dapat menjelaskan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaan. . 3.1 Kepentingan Dokumen .Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.Murid dapat mengenalpasti elemen penting semasa merancang penubuhan perniagaan .Murid dapat menyenaraikan jenis-jenis dokumen dalam perniagaan. . .Murid dapat menjelaskan kepentingan dokumen seperti resit selepas aktiviti pembayaran di buat.

Murid dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya. .3 Bidang Pengeluaran . Kepentingan perniagaan y Perniagaan merupakan sumber pendapatan bagi golongan yang terlibat dalam perniagaan.1 Langkah-Langkah Konsep/ Prinsip/ Teori Penerangan konsep perniagaan dari segi keperluan. 4.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian 2. contoh kad kredit. 4.Murid dapat menerangkan maksud bidang pengeluaran. perkongsian. . pembekal. pekerja dan teknologi.Mengumpul dokumen penubuhan perniagaan kecil. pelanggan.2Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1. y Perniagaan merupakan sumber pendapatan pada negara. pengusaha. pesaing. syarikat awam berhad dan koperasi.Murid dapat menerangkan kepentingan faktor pengeluaran. Menyusun langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil mengikut keutamaan. kad prabayar. Perbincangan bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan. kad pintar dan cek.Merancang perniagaan sendiri.2 Senarai konsep/prinsip/teori Pelajaran Pelajaran 1 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1. kehendak. peniaga dan perniagaan.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan . 14 .Panduan merancang perniagaan .4. Milikan dalam perniagaan seperti milikan tunggal. syarikat sendirian berhad. Perbezaan kesan setiap faktor yang mempengaruhi perniagaaan seperti keadaan ekonomi.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.2 Faktor Pengeluaran .4Milikan Perniagaan 1. Perbezaan antara jenis perniagaan seperti perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa. Perkembangan yang berlaku dalam perniagaan dari dahulu sampai sekarang. .Murid dapat mengenalpasti kaitan pengeluaran dengan permintaan 5. peraturan dan undang-undang.

pembinaan dan perkhidmatan.3 Bidang Pnegeluaran 4. etika amalan perniagaan. syarat bayaran dan diskaun urusniaga. Menyenaraikan dokumen perniagaan. Aspek yang diperlukan dalam pengendalian perniagaan seperti pegendalian dan kawalan perniagaan. 15 .3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.2 Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan 3.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan .Menubuhkan Perniagaan Kecil 2. tanah dan pekerja.2 Faktor Pengeluaran 4. Pengeluaran melibatkan penukaran bahan mentah kepada barang-barang siap atau barang separuh siap yang diperlukan oleh pengguna. perkilangan.Tunjuk cara menyediakan penyata aliran tunai sebagai salah satu dari aspek pengendalian.2 Jenis Dokumen 3. Faktor pengeluaran yang diperlukan untuk menghasilkan setiap barang dan perkhidmatan seperti pengusaha.1 Kepentingan Dokumen 3. Mengenalpasti maklumat penting yang perlu dicatat dalam dokumen perniagaan seperti syarat serahan. Menfailkan dokumen seperti dokumen peribadi.1 Pengertian Pengeluaran 4. Bidang pengeluaran ini melibatkan kegiatan ekstraktif. dokumen kelab dan persatuan. modal.

3.2Perkembang an Perniagaan dan Masa Depannya Pelajaran 2 Bab 1 : Pengenalan Kepada Perniagaan 1.1Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1. ii. Faktor yang manakah benar? Apakah tujuan utama peniaga membuat perancangan sebelum memulakan perniagaan? Untuk mengetahui sama ada perniagaanya akan mendapat untung atau rugi Apakah amalan baik yang perlu diamalkan oleh peniaga? Menyusun barang dan meletak tanda harga Tindakan terbaik seorang peniaga dalam menangani pengurusan stok ialah? Membeli stok barang gerak pantas dengan lebih banyak Bagaimanakah penyimpanan dokumen disimpan untuk 16 i.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1. Bhd I Perkembangan Teknologi III Peraturan dan undangundang sesebuah negara Antara jenis milikan perniagaan berikut yang manakah diuruskan oleh Lembaga Pengarah? Yang berikut ialah faktor-faktor yang mempengaruhi pernigaan. Manual Elektronik .2 Pelajaran Pelajaran 1 Soalan Soalan Antara berikut yang manakah merupakan keperluan asas manusia? Apakah ciri utama yang memungkinkan perniagaan sistem barter dapat dijalankan? Makanan Jawapan Bab 1 :Pengenalan Kepada Perniagaan 1.5Faktor Mempengaruhi Perniagaan Pelajaran 3 Bab2:Penubuhan dan Pengendalian 2.2Pengendalian Perniagaan Pelajaran 4 Bab 3 : Dokumen Wujud kemahuan serentak Bentuk perniagaan pada masa akan datang memperlihatkan ciriciri seperti? I lebih cepat dan tepat II cara pembayaran lebih mudah III lebih menyenangkan pelanggan II Syarikat Ting dan Seng III Syarikat NBC Berhad IV Syarikat Sutan Bakir Sdn.4Milikan Perniagaan 1.1 LangkahLangkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.

2 Jenis Dokumen 3.3 Bidang Pengeluaran 4.4 Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Encik Halim membeli radio dengan harga RM400 dan mendapat diskaun niaga sebanyak 20% Berapakah jumlah wang yang perlu dibayar oleh Encik Halim? Apakah ganjaran yang diperoleh oleh pengusaha dalam faktor pengeluaran? Dalam proses pengeluaran.1 Pengertian Pengeluaran 4. yang manakah dapat mempengaruhi permintaan sesuatu barang? Untung Barang yang dihasilkan I Cita rasa pengguna II Perubahan gaji III Harga barang 17 . output ditakrifkan sebagai? Antara faktor berikut.3 Maklumat Penting Dalam Dokumen Pelajaran 5 Bab 4 : Pengeluaran 4.1 Kepentingan Apakah perbezaan antara nota Dokumen serahan dan invois? 3.Perniagaan mengelakkan kehilangan? Nota serahan tidak mempunyai harga barang RM320 3.2 Faktor Pengeluaran 4.

buku teks Slide show dan menunjuk cara.katalog. buku teks slide show. makanan dan peralatan. Benda/ kejadian Pasaraya Di persekitaran pelajar Media massa Pasaraya Sekolah Situasi realiti Jual beli barang seperti pakaian. Iklan di televisyen.3 Berkaitan benda. gambar. kejadian dalam situasi realiti atau dunia sebenar. majalah Ketika membeli barang di pasaraya Guru mengajar murid-murid supaya menjadi orang yang berguna apabila besar Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 3. buku teks Slide show Buku teks Slide show.4 Alat bantuan mengajar Alat bantuan mengajar Gambar dan slide show. buku teks Pelajaran Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 Pelajaran 5 18 . Kedai runcit yang berhampiran dengan rumah pelajar.3. Contoh resit dan dokumen perniagaan.

2 Jenis Dokumen 3.1 Pengertian Pengeluaran 4.1 Langkah-LangkahmMenubuhkan Perniagaan Kecil 2.2 Pengendalian Perniagaan Bab 3 : Dokumen Perniagaa 3.4 Milikan Perniagaan 1.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya 1.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2.2 Faktor Pengeluaran 4.Gantt Chart MINGGU TOPIK DAN SUBTOPIK 1 Minggu 1 2 3 4 1 Minggu 2 2 3 4 1 Minggu 3 2 3 4 1 Minggu 4 2 3 4 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Bab 4 : Pengeluaran 4.3 Bidang Pengeluaran 4.3 Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 19 .1 Kepentingan Dokumen 3.

2 Pengendalian Perniagaan 20 . Rancangan Mengajar 2 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan 1. Rancangan Mengajar 3 Bab 2 : Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan 2. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditayangkan. 3. 2. 2. Guru meminta murid menyenaraikan perniagaan negeri dan 1 perniagaan antarabangsa 1.1 Konsep dan Kepentingan Perniagaan 1.2 Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Penilaian 1. Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas.5 Faktor Mempengaruhi Perniagaan 1.1 Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.3Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.4 Milikan Perniagaan 1.Pelan Penilaian Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 1 Bab 1: Pengenalan Kepada Perniagaan Pengajaran 1. Guru bertanyakan kefahaman pelajar terhadap gambar yang ditujukkan. Guru mengadakan kuiz berkaitan dengan tajuk pembelajaran. Pelajar diminta menyenaraikan barang atau perkhidmatan yang dikelaskan kepada barang kehendak atau barang keperluan mengikut kefahaman pelajar.

2.2 Jenis Dokumen 3.2 Faktor Pengeluaran 4. Guru bertanyakan gambar berkaitan dengan tajuk pengeluaran Rancangan Mengajar 5 Bab 4 : Pengeluaran 4. Guru bertanyakan dimana biasanya pelajar dapat melihat dokumen tersebut.Rancangan Mengajar Harian Rancangan Mengajar 4 Bab 3 : Dokumen Perniagaan Pengajaran 3. Guru menayangkan power point berkaitan dengan dokumen dalam urusniaga.4 Kaitan Pengeluaran dengan Permintaan 21 . 3.3 Bidang Pengeluaran 4. Guru bertanyakan pelajar bagaimana cara selamat menyimpan dokumen 1.1 Kepentingan Dokumen 3.3 Maklumat Penting dalam Dokumen Penilaian 1.1 Pengertian Pengeluaran 4.

murid menyatakan maksud perniagaan dan dapat membezakan keperluan dan kehendak . murid dapat -menyatakan maksud keperluan. kepentingan serta perkembangan perniagaan pada masa akan datang. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini. dan perniagaan -mengenal pasti kepentingan perniagaan kepada individu.05am (80minit) Bilangan Pelajar: 25 orang Topik: 1.1 Rancangan Mengajar Harian 1: Bab 1 Pengenalan Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . ABM.2) Perkembangan Perniagaan dan Masa Depannya Objek Pembelajaran: murid dapat mengenal pasti konsep. peniaga. 22 .7 Rancangan Mengajar Harian Yang Terperinci 7. kehendak.1) konsep dan kepentingan perniagaan 1. masyarakat dan negara.murid dapat membezakan perniagaan dahulu dengan sekarang.00am ± 9.

mencatat nota penting (sila rujuk lampiran slide) .Guru mengadakan sesi soal jawab dan penerangan yang diberi. kehendak mengikut kotak yang sesuai.mengjormati guru. tersebut -murid memberi perhatian dengan . -murid digalakkan berinteraksi dengan guru supaya percambahan idea dapat dikembangkan -guru menerangkan maksud -murid memberi perhatian kepentingan perniagaan dan terhadap power point yang mengaitkan dengan kehidupan ditayangkan oleh guru dan sebenar murid-murid. kerjasama . Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian dengan menyangkan power point/ gambar power point dan yang guru berkaitan dengan perniagaan tayangkan dan penerangan guru (sila rujuk lampiran m/s 1a) beri -murid bergerak ke dalam -guru menerangkan konsep perniagaan kumpulan masing-masing dan mengaitkan dengan kehidupan pelajar -guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan -guru menyuruh murid menyenaraikan -murid akan pergi kehadapan untuk barang keperluan dan kehendak melekatkan barang keperluan dan mengikut kefahaman mereka. -guru memberi penerangan berkaitan -murid mengkhelaskan gambar barang keperluan dan kehendak. percambahan idea bersama murid -murid memberi pendapat mereka tentang apa yang mereka faham berkaitan tajuk ini.Pelajar digalakkan berkongsi pengetahuan sedia ada mereka mengenai alat pembayaran perniagaan dahulu dengan sekarang 23 catatan -tayangan power point/gambar tentang pengenalan kepada perniagaan -power point/gambar -kemahiran berfikir -Mengkelaskan jeniskonsep perniagaan dengan pengetahuan sedia ada -power point .Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Konsep dan pengertian perniagaan Langkah 1 (25minit) Konsep perniagaan y keperluan y kehendak Langkah 2 (20 minit) Kepentingan perniagaan.

-murid lelaki dan perempuan menjawab kuiz tersebut -murid bertanyakan kepada guru apa yang mereka kurang faham berkaitan tajuk tersebut Catatan Langkah 3 (25minit) KBKK: Teknik: Soal jawab. white board Penutup (5 minit) y Membuat rumusan isi pelajaran -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar KBKK: Refleksi -Teknik: Merumus 24 . kerjasama -ABM: Nota.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru membuat kuiz soal jawab antara murid lelaki dengan perempuan tentang perbandingan antara perniagaan masa dahulu dengan sekarang (sila rujuk lampiran slide ) -guru menerangkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang.

4) Milikan Perniagaan 1.5) Faktor Mempengaruhi Perniagaan Objek Pembelajaran: . 25 .pelajar dapat membezakan jenis perniagaan seperti giant dan kedai runcit. murid dapat .membezakan jenis milikan perniagaan berdasarkan bilang an pemilik. -Pelajar dapat membezakan amalan peniagaan dahulu dengan sekarang.10pm (40minit) 25 orang 1.murid dapat mengenalpasti jenis milikan perniagaan Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .liabiliti dan modal.Rancangan Mengajar Harian 2 : Bab 1 Pengendalian Kepada Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 11.3) Bentuk dan Jenis Perniagaan 1.30am-12. ABM.

Langkah Set induksi (5 minit) Kandungan Bentuk dan Jenis Perniagaan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar -guru memulakan kelas dengan -murid memberi perhatian -tayangan power menyangkan power point/ dengan power point dan yang point/gambar tentang bentuk gambar berkaitan dengan guru tayangkan dan penerangan dan jenis perniagaan perniagaan guru beri (sila rujuk lampiran 2a) .murid berkongsi pendapat -Guru meminta pelajar bersama guru dan rakan memberikan pendapat mereka mengenai tayangan tersebut -guru menerangkan maksud bentuk dan jenis perniagaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar pelajar -guru meminta murid menyenaraikan 1 jenis perniagaan dalam negeri dan perniagaan antarabangsa -guru menyambung penerangan berkaitan tajuk jenis perniagaan agar murid lebih memahami tajuk tersebut -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru -murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham berkaitan tajuk yang diajar -Wakil murid menyenaraikan perniagaan individu dan antarabangsa dan berkongsi pendapat mereka bersama rakan-rakan dan guru -murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru Menghormati guru dan kerjasama Langkah 1 (10minit) Bentuk dan Jenis Perniagaan i) Bentuk Perniagaan y Perniagaan Barang y Perniagaan Perkhidmatan ii) Jenis Perniagaan y perniagaan dalam negeri y perniagaan antarabangsa 26 .

Kesan setiap faktor mempengaruhi perniagaan .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar Catatan Langkah 2 (10minit) Milikan perniagaan i) jenis milikan perniagaan y milikan tunggal y perkongsian y syarikat sendirian berhad y syarikat awam berhad y koperasi -guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan. .Setiap kumpulan dikehendaki menyenarikan contoh perniagaan dan ciri-ciri perniagaan berdasarkan gambar yang dibekalkan. (sila rujuk lampiran 2b) -guru menerangkan menambah jika ada kekurangan maklumat berkaitan tajuk yang dibentangkan oleh murid.Membuat rumusan isi pelajaran -murid memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru dan bertanyakan soalan yang mereka sukar memahami berkaitan tajuk tersebut -murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 27 . -guru memberi penerangan berkaitan tajuk faktor yang mempengaruhi perniagaan bersama contoh yang sesuai agar murid memahami topik yang diajar -guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini -guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar -murid bergerak dalam kumpulan dan membincangkan tajuk yang mereka perolehi -wakil murid setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan di hadapan kelas y Teknik perbincangan dalam kumpulan y Menghormati guru dan kerjasama Langkah 3 (10minit) penutup (5minit) Faktor yang mempengaruhi perniagaan .

-Pelajar tahu cara untuk mewujudkan perniagaan dalam persekitaran.Rancangan Mengajar Harian 3: Bab 2 Penubuhan dan Pengendalian Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . sumber bekalan stok. -Pelajar dapat mengenal pasti sumber modal. dan aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ABM.pelajar tahu bagaimana untuk menubuhkan perniagaan dan memerlukan modal. pelajar dapat -pelajar dapat menyenaraikan langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil rancangan perniagaan.05am (80minit) 25 orang 2.2)Pengendalian Perniagaan Objek Pembelajaran: pelajar dapat memahami langkah-langkah dalam menubuhkan perniagaan kecil dan pengendalian perniagaan setelah mempelajari bab ini.00am ± 9. Hasil Pembelajaran: 28 .1) Langkah-Langkah Menubuhkan Perniagaan Kecil 2.

Guru menerangkan maksud langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil. -kemahiran memberi perhatian dan kerjasama 29 .kemahiran mengingat kembali Langkah 1 (20minit) 1) Langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil i) Perancangan perniagaan .Teknik imbas kembali pelajaran lalu . .Langkah Set induksi (5minit) Kandungan Langkah menubuhkan perniagaan kecil Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar . .Murid menannyakan soalan berkaitan mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar. .Murid memberi respon atau tindak balas terhadap apa yang disoal oleh guru.Guru menanyakan murid apakah pembelajaran yang telah mereka belajar pada pembelajaran yang lepas. catatan . .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru.Murid memberi perhatian mengimbas kembali pembelajaran terhadap penjelasan yang lepas diberikan oleh guru .Panduan merancang perniagaan .Guru memulakan kelas dengan .Guru menerangkan perancangan perniagaan dan mengaitkan dengan alam sekeliling tentang perniagaan sebenar yang boleh diceburi oleh murid.Merancang perniagaan sendiri .

Murid belajar mengisi borang pendaftaran perniagaan bersama guru.Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Langkah Kandungan Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (25minit) ii) Dokumen penubuhan perniagaan kecil y Pendaftaran perniagaan y Langkah-langkah menubuhkan perniagaan y Perlesenan Cara mendapatkan modal . . . -kemahiran : Kerjasama.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang doberikan oleh guru. pemerhatian.Murid mendengar dan memberi perhatian dengan penerangan yang diberikan oleh guru.Kemahiran soal jawab 30 . (sila rujuk lampiran 3a) . soal jawab Langkah 3 (25minit) 2) Pengendalian perniagaan i) pengendalian dan kawalan perniagaan y Sumber bekalan stok y Aspek pengendalian dan kawalan perniagaan ii) Etika amalan perniagaan y Etika perniagaan dalam islam . . .Menghormati guru .Murid bertanyakan soalan berkaitan perkara yang mereka kurang faham.Guru mengedarkan contoh borangborang kosong kepada murid agar murid dan mengajar cara-cara untuk mengisi borang tahu apakah borang yang diperlukan untuk mendaftar sesebuah perniagaan. . .Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah untuk memohon lesen perniagaan. .Guru menerangkan kepada murid apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan selepas mengisi borang perniagaan.Guru memberi penerangan dan mengaitkan dengan contoh dan situasi sebenar agar murid mudah faham berkaitan etika amalam perniagaan.Guru memberi penerangan berkaitan tajuk pengendalian perniagaan. .Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar.

Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) -Membuat rumusan isi pelajaran .murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar Teknik merumus 31 .Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .

00am ± 9. 32 . pelajar dapat -pelajar dapar menjelaskan kepentingan dokumen dan kepentingan menyimpan dokumen.Rancangan Mengajar Harian 4: Bab 3 Dokumen Perniagaan Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8.pelajar mengetahui resit digunakan dalam perniagaan tetapi tidak mengetahui fungsi resit. semasa dan selepas urus niaga ABM. Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: .05am (40minit) 25 orang i) 1 Kepentingan Dokumen ii) Jenis Dokumen iii)Maklumat Penting Dalam Dokumen Objek Pembelajaran: pelajar memahami kepentingan dan jenis dokumen yang digunakan dalam perniagaan. -Pelajar dapat mengelaskan dokumen perniagaan sebelum.

Murid mencatat isi penting daripada penerangan guru.Guru menerangkan kepentingan menyimpan dokumen.Guru menanyakan muridmurid dimana mereka biasa melihat dokumen ini. . - tayangan power point/gambar tentang dokumen perniagaan kemahiran pengetahuan sedia ada murid.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Dokumen perniagaan . - Memberi perhatian semasa guru mengajar - 33 . Murid menjawab soalan yang dikemukan oleh guru. - - - Langkah 1 ( 10minit) i) Kepentingan dokumen y Kepentingan menyimpan dokumen y Cara menyimpan dokumen - Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru.Guru menerangkan kepentingan dokumen dalam urusniaga. .Guru menerangkan apakah kegunaan dokumen ini.Guru menerangkan cara untuk menyimpan dokumen dengan selamat. - Murid memberi perhatian kepada power point yang ditayangkan oleh guru. .Guru memulakan pengajaran dengan menayangkan power point dokumen-dokumen yang digunakan dalam urusniaga. Murid memberikan pandangan mereka berkaitan tajuk yang diajar. . .

Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Langkah 2 (10minit) ii) Jenis dokumen y Surat tanya y Katalog/sebut harga/senarai harga y Borang pesanan y Invois y Nota debit y Nota kredit y Penyata akaun y Resit y Bil tunai .kumpulan akan mendapat 1 dokumen perniagaan seperti invois dan resit. - - Memberi perhatian semasa guru mengajar Soal jawab Langkah 3 (10minit) iii) Maklumat penting dalam dokumen y Mengenal pasti maklumat dalam dokumen y Kegunaan dokumen bagi penyediaan akaun y Membezakan diskaun tunai dan diskaun niaga y Mengira diskuan dan syarat pembayaran .Wakil murid akan membentangkan dokumen tersebut dihadapan kelas. .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan.Murid bertanyakan soalan jika mereka kurang faham dengan tajuk yang diajar.Murid berbincang dalam kumpulan dokumen yang diberikan oleh guru.Guru memberikan setiap . . .Guru menerangkan jenisjenis dokumen yang biasa digunakan dalam urusniaga. .Murid bergerak dalam kumpulan yang diberikan oleh guru. syarat bayaran dan diskaun niaga.Guru menerangkan bagaiamana dokumendokumen ini digunakan dan apakah fungsi dokumen ini dalam urusniaga dan mengaitkan dalam kehidupan murid agar mereka lebih faham . . .Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. . - kemahiran berfikir -Mengkelaskan maklumat penting dalam dokumen dengan pengetahuan sedia ada dan bantuan guru 34 .Murid dikehendaki mengenalpasti maklumat penting dalam dokumen seperti syarat serahan.

Guru membuat rumusan tentang tajuk yang diajar dan membuat kesimpulan bahawa pelajar telah memahami tajuk yang telah diajar .Soal jawab apa yang telah mereka faham selepas pembelajaran berlaku.Guru memberi murid lembaran kerja untuk memastikan murid memahami tajuk yang dipelajari pada hari ini.Teknik merumus . 35 .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran catatan Aktiviti guru Aktiviti pelajar Penutup (5minit) . .murid secara individu menyatakan perkara yang mereka telah belajar .Guru meminta pelajar secara individu menerangkan apa yang mereka telah faham setelah mempelajari tajuk ini .

00am ± 9. pelajar dapat .05am (80minit) 25 orang i) Pengertian Pengeluaran ii) Faktor Pengeluaran iii) Bidang Pengeluaran iv)Kaitan Pengeluaran Dengan Permintaan Objek Pembelajaran: pelajar memahami pengertian. bidang dan kaitan dalam pengeluaran perniagaan serta permintaan dalam urusniaga perniagaan berlaku Hasil Pembelajaran: setelah mempelajari bab ini. -Pelajar dapat menerangkan kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga.pelajar dapat menerangkan faktor dalam pengeluaran dan ganjarannya. -Pelajar mengetahui bidang dalam pengeluaran seperti kilang.Rancangan Mengajar Harian 5: Bab 4 Pengeluaran Subjek: Kelas: Tarikh : Masa: Bilangan Pelajar: Topik: Perdagangan dan keusahawanan Tingkatan 1 Cekal 1 Julai 2011 8. faktor. bahan dan equipment: video Pengetahuan sedia ada: . ABM.pelajar mengetahui modal merupakan faktor utama dalam pengeluaran perniagaan. pembinaan dan perkhidmatan 36 .

. .Murid bergerak dalam kumpulan dan membuat perbincangan dengan tugasan yang diberi. Langkah 1 (25minit) i) pengertian pengeluaran ii) faktor pengeluaran y faktor pengeluaran dan ganjarannya y kepentingan faktor pengeluaran - .Murid menannyakan soalan yang mereka kurang faham berkaitan tajuk yang mereka belajar. Guru menerangkan dengan terperinci faktor pengeluaran supaya lebih memahami pelajaran yang diajar.Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberi.Kerjasama dalam kumpulan . .Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Set induksi (5minit) Pengeluaran - Guru menayangkan gambar berkaitan tajuk pengeluaran. Guru meminta murid memberikan pendapat mereka berkaitan power point yang ditayangkan guru menerangkan maksud pengeluaran dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar murid. . . - .Murid memberikan perhatian terhadap power point yang ditayangkan oleh guru.Soal jawab. 2 kumpulan dikehendaki menyenaraikan faktor-faktor pengeluaran dan ganjarannya dan 2 kumpulan lagi dikehendaki menyenaraikan kepentingan faktor pengeluaran.Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul. guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan.Memberi perhatian semasa guru mengajar.Menyuarakan pengetahuan sedia ada murid. . . - - 37 .Murid berkongsi pendapat mereka dengan guru dan rakanrakan.

Murid digalakkan berinteraksi dengan guru agar percambahan idea dapat dikembangkan.kesan pengeluaran dan permintaan terhadap harga - - Penutup (5minit) - guru memberi penerangan berkaitan pengeluaran dengan permintaan dan mengaitkan dengan kehidupan sebenar.Wakil murid di setiap kumpulan membuat perbentangan dihadapan kelas dan berkongsi maklumat yang telah mereka kumpul. . . Setiap kumpulan dikehendaki membincangkan aktiviti-aktiviti dalam bidang pengeluaran. . Guru mengadakan sesi soal jawab dan percambahan idea bersama murid. Guru membuat rumusan berkaitan tajuk yang diajar. .bidang pengeluaran perkilangan .bidang pengeluaran perkhidmatan - guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan.Langkah Kandungan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti pelajar catatan Langkah 2 (25minit) iii) bidang pengeluaran . - Langkah 3 (20minit) iv) kaitan pengeluaran dengan permintaan .Murid bergerak kedalam kumpulan dan membuat perbincangan berkaitan tajuk yang diberi. - Kerjasam dalam kumpulan. - Kerjasama. Pengetahuan sedia ada murid.bidang perngeluaran pembinaan .Murid memberi perhatian dan mendengar penerangan yang diberikan oleh guru.Murid memahami rumusan yang telah guru buat. . - . Guru menerangkan dengan lebih terperinci berkaitan tajuk yang diajar agar pelajar mudah faham.bidang pengeluaran ekstraktif .Murid memberi perhatian terhadap penerangan yang diberikan oleh guru. Guru memberi lembaran kerja kepada murid untuk menunjukkan murid memahami pelajaran yang telah dipelajari. Soal jawab. Teknik merumus 38 .

39 .