P. 1
DIALEK KEDAH

DIALEK KEDAH

|Views: 74|Likes:
Published by HafizatulSalma

More info:

Published by: HafizatulSalma on Jun 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2013

pdf

text

original

DIALEK KEDAH !

Mai Belajag Loghat Kedah Muka 1 PERKATAAN (baris 1) SEBUTAN (baris 2) MAKSUD (baris 3) CONTOH PENGGUNAAN DALAM AYAT (baris 4)

ghonot [gho.not] tundukkan badan ketika melalui dibawah sesuatu Hang kena hati-hati sikit ghonot bawah pokok tu, banyak dahan gheput.

ghupin [ghu.pin] kulit kering dari luka Ghupin hang hari tu dah lega dah noo..

kecek [ke.chek] pujuk Nak duit ? Nu, pi kecek pak hang...

selului [se.lu.lui] kerap kali Selului sangat dah, aku bagi pinjam duit kat Non tuu...

meghelop [me.ghe.lop]

yup] lesap sekelip mata/ terlalu laju Ish. dah meghelop dah nih. kena taboh sampai menyuloq.baru dia ada akai... puak ni bawak mutu meghayup nak mampuih..boh] ..hampir malam Hampa ni main sampai tak tau nak beghenti.log] jatuh tersembam/ dibelasah teruk Haa. taboh [ta. ghona-ghoni [gho.sek] selongkar Apa hang ni.. . cantiknya ghona-ghoni baju dia ghayup [gha. dok ghosek laci meja aku ni. kot! ghosek [gho.. nyulog [nyu. kahag sangat! bulog [bu.log] lapar sangat Tak kebulog aku nak makan masakan dia tu. pi balik kaihh.na] warna-warni Ambooii.

lah] terkoyak Alamak! Ghelah baju aku kalau Mat Habib pakai!? ghunaih [ghu..naih] cungkil/ kupil Woi Jat! Hang dok ghunaih apa.pukul/ belasah Dengag kata hang kena taboh dek Mat Rosni semalam? ghelah [ghe.ghek] basikal Setiap pagi Zainol kayuh gerek ke tempat gheja! mod [mot] bawak pembonceng/ penumpang Jat dok mod Nuri pi mana tuu.keh] ..! sekeh [se. sakan [sa.... dapat jugak dia si Nuri tu.. tengok jaa dah laa. geghek [ge.kan] hebat/ tak sangka Sakan jugak Jat ni.!? Sakan depa noo..

tak padan ngan kaki pengkarq."misai. hang tu dahlah badan macam gasi" ayam piru .tak habih-habih chaq dok menqhenyeh kat cik putih tu Ndoi .ghih] selisih Lah! Hang seneghih ngan aku kat K.lembab/slow. ada hati nak main bola 7 sebelah" mandom . .jalan mengengkang sikit.pagi tadi misai ngan mat bed dok usha nasik lemak bekalan aku tu sebab depa tak menyoqhok lagi Menghenyeh .?! seneghih [se.pree. "korie tu.berlaga sipi-sipi beghetoh .sarapan pagi.bekas isi bahan buangan yang selalunya diperbuat dari tin Heliaq .bosan.tegang/cekang. pat kali ajag tak gheti-gheti lagi. mai dok tengah sikit.ada team yang mendapat mata cheme pada satu pertandingan kelmarin seneghih .sapu atau lap ayat dia : lepas makan jangan dok heliaq kat baju..cik putih ngan vics dah cemuih nak dengaq pak chaq dok perayat(mencurah rasa) depa hari-hari Menyoqhok .ayam belanda/turkey pak/mak/anak menakan . ayat dia : hang jangan dok kelepiaq kalau aku suruh pi kedai..ne. tak cukup tidoq kot semalam?" pangkin .perut Chaq nampak meqhenin selepas dia makan nasik tambah yang dihidangkan kat rumah kenduri tadi Cemuih . " awat yang mandom sangat ni. selalunya diletakkan dibawah pokok sebagai tempat berehat atau megheloh" cunggit .berlaga.isteri chaq selalu marah kat dia pasai dia penyegan nak hayun ndoi anak dia cheme .pak/mak/anak saudara ketorq . Kelepiaq .buaian..L hari tu buat tak tau aja! Meqhenin .benda yang ada 4 kaki rendah sikit drp meja. satgi cunggit.elakkan diri dari buat kerja.luku secara sipi Ish! Aku sekeh budak Sepol ni. pengkarq .gatai menqhela.

baloq liat lak tu. kawaq . maka dia pun hinggut pokok nyoq tersebut dengan harapan buah nyoq muda lughuh.Melingkaq ... Ceghin .bersaing-saing.sebaya beghemba .mesin padi (first time aku dengaq bila wife aku sebut dulu.. nanti gheta belah kot belakang" mak aku pesan kat aku sambil menghulurkan bekal nasik lauk teloq goreng mata khebau berkuah toyu sebelum aku kesekolah pada pagi kelmaghin..rambut pulak ceghin macam bulu landak... "Kalau kayuh geghek tu jangan dok beghemba..merayau/melilau teqhebe .. idup kedah!!kedah boleh!! Hinggut . dok menghela lagi) bincut ..mengarut celuih .nanti ada words yg best kita tulih lg.muat..tu saja utk kali ni..goyang "oleh kerana zickeys gayat kalau dok kat tempat tinggi.. met ngot ..tegak Kughuih Kelepiang .dah la tidoq melingkaq.... aku ingat laa. "klesen" ni orang Hutan Kampung saja yang sebut kot?. takut kena tidoq luaq) segagan ... cemerkap .pencuri melewaq. aku gelak sampai pecah peghut.pancit klesen .binjul "tu dia la. depa dah tak sabaq dah nak ambik gambaq tuu." meghenyut .kicap segan . ayat dia : korie tu dah la kughuih kelepiang. Baloq liat ..(Korie tu tak padan ngan anak meghenyut dah...tak cermat megheben .......padan oklah...malas ayat dia : heee tengok budak misai tu.. Awat la yang met ngot sangat ni.. he he he jangan habaq kat bini aku.malu beranda .lembab selembab-lembabnya.maksud dia aku tak pasti tapi ayat dia lebih kurang macam ni : tuu dia tengok misai tidok melingkaq macam ulaq sawa.. Toyu . tak pasai-pasai kepala hang bincut dah teghantuk dengan alang tu" pancat .lastik cth : kepala pengadil habih bdarah krn diteghebe oleh peyokong kedah yg tak puas ati.. kan aku suruh tunduk.teramat kurus..serambi .

. seqhoi . kata ustad kat matbed.(bukan caarq no) telepaih . sharpenner tepeqheluih . teqhandaih .. tegelinchaq . tak mau (ini selalu mengkompiuskan orang KL) gurmit = pengasah pensil.. peqhak ......mengoit .kacau (orang dulu-dulu sebut kucai) melugai .. pot .. kucai ...terhantuk. loklak betui atah = bapa saudara loghat kedah biasa : raba = pemadam tui motor = race motor segan = malaih.tin. satgi gambaq tak elok.atan telepaih bas nak balik aloq setaq...meloya tambahan loghat perelih : mengkait petei = jolok petai surat abeik = surat khabar hang nak mulih no = hang nak mampuih ka loghat kedah versi paksu aku : akanduri akandara = kenduri kendara hastum = oiii taik punai @ taik kanna = haram jadah.peqhak buih laa hang niii..kaki bangku tegelinchaq kat bukit hijau..nasi yg whit3 masak seqhoi. seghoh = kuruih + gelap kelam = gelap tirih = bocoq plantaq = tempat duduk kat belakang gerek serondoi = [ aku tak tau nak terang kat ampa...kaki mat bed tepeqheluih dalam lubang..jangan dok mengoit. macam terpa la] lau ayam = reban ayam cekendon = lembut lutut ketayap = kepiah ban = batas tepi sungai aih ketoi = ais batu ghelai = hancur .i) tertinggal ...

.membaling ayat:mat bed kena punggai dengan kayu. belengaih ..suruh buat gheja apa pun tak buleh.suka dok kacau orang ayat:awat yang hang dok meghela sangat ni? lengai .padan muka dia.kaki kenkang ayat:kaki mat din pengkaq sebab mak dia tak bedong masa kecik-kecik dulu...LORAT PENANG punggah = macam musnah la kot chempera = terhegeh hegeh juah = belagak merak buih = suka menunjuk jora = macam belagak gak la siru = penin loghat . penyibuk cth: awat yang hang dok loghat sangat nih! buat la gheja hang sendiri.minat kot? ~ selamat belajaq ~ MD .lembab ayat:atoi ni lengai la. bedengkoi -.melekat bergetah ayat:Ish.badan aku rasa belengaih la. pengkaq .gatai..baling.nak kena pi mandi plak ni...mat ngot. geleboq .. meghela ..lumpur ayat:ghebau pak chaq jatuh dalam geleboq kat bendang pagi tadi.. herot petot -(tolong bagi tau sat) ayat:(tolong buat ayat sat.... punggai/tongkoi . ayat:urat perut pak leh "bedengkoi" sebab dia mengeliat.sibuk.aku pun tak tau nak bagi ayat macam mana dah) ghelin-menjeling ayat:awek tu gheja dok ghelin kat aku je...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->