P. 1
JENIS kemasan

JENIS kemasan

|Views: 519|Likes:
Published by AniEm Zaim

More info:

Published by: AniEm Zaim on Jun 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/19/2013

pdf

text

original

JENIS-JENIS KEMASAN DINDING Jejalur Kayu Kemasan ini terdiri daripada papan jalur sama ada dipakukan

pada beloti kayu yang telah sedia ada pada permukaan dinding.Papan yang digunakan mesti bertanggam lidah atau lurah ataupun lekap. Lebar papan tidak melebihi 100mm.Jenis ini boleh dikemaskan dengan sempang atau lekar. Jenis kayu yang digunakan adalah kayu keras seperti jati,cengal,dan kempas. Mozek Dibuat daripada tanah liat dan bahan campuran seperti serami,kaca dan marmar melalui proses pembakaran.Ini merupakan kepingan jubin kecil disusun dengan pelbagai rekabentuk. Mozek biasanya diletakkan pada kertas bersaiz 300mmx300mm.Terdapat pelbagai bentuk seperti segiempat sama dan tepat dan juga segi enam. Pembinaan dilakukan dengan adunan simen 1:3 untuk meletakkan mozek didasar konkrit.Di celah-celah sambungan diletakkan semin dan pasir halus. Digunakan pada dinding dapur,tangga dan tandas. Jubin Tanah liat Bergilap Diperbuat daripada tanah liat semulajadi halus dalam bentuk kepingan segi empat sama. Jubin-jubin ini diatur diatas lapisan setebal 20mm dan diturapkan dengan cairan simen dan air. Kemasan ini mempunyai kualiti haus yang baik dan tidak rosak pda minyak dan lemak.Ia juga tahan terhadap asid perdaganagan dan alkal.Dindingnya tidak mudah tercakar dan mudah dibersihkan tetapi bising dan sejuk. Jubin PVC Jubin ini biasanya tidak mempunyai lapiasan guni dan dikilangkan daripada damar polivinil klorida sebagai bahan utama bersama dengan pelikat dan pewarna.Ia dipotong menjadi segi empat sama. Jubin ini dihasilakan dengan rupa siap berkilat dan usam,berwarna daripada warna biasa sehingga warna marmar. Ia agak hangat,tahan dan telap kepada air,minyak,alcohol,kebanyakkan bahan kimia dan tidak mudah terbakar.Ia juga mudah tergaris dan tercalar. Ia sesuai dilekatkan pada semua jenis simen lantai denagn syarat lantai kering,aras dan tidak tertakluk pada pengecutan dan pengembangan. Jubin marmar Kepingan jubin marmar yang berupa papak sekata ataupun papak tidak sebentuk dilekatkan didasar konkrit denagn menggunkan adunan simen. Permukaan dinding perlu diasah dengan menggunakan mesin canai dengan batu asah gred kasar (No.24) ke gred halus (No.350) sehingga rata dan licin kemudian dikemaskan dengan lilin. Jubin granit Terdiri daripada simen Portland dan batu serpihan granit halus atau bahan keras lain,di campur dengan air yang cukup supaya mempunyai keplastikan yan sesuai untuk diratakan diatas lapisan alas setebal 25mm hingga 38mm menjadi panel berukuran 3.6m. Batu serpihan hendaklah bergred daripada 6.4mm hingga kepada ayak no. 200 (75µm).Contoh campuran 2 simen dengan 5 granit atau 1 simen,1 pasir dan 2 batu baur. Kertas binaan(Wall Paper)

dewan.kain. Diatas dasaran ini bahan kemasan ini dilekatkan dengan pelekat. .Kertas berwarna-warni.Ia diperbuatkan daripada bahan-bahan gypsum yang sesuai iaitu bahan kapur dan gypsum serta berbentuk kepingan. Sifatnya tidak terlalu keras tetapi ringan.surau atau masjid.Dasarnya papan kasar yang tebalnya lebih kurang 10mm hina 12mm dan lebarnya 90mm biasanya yang telah diketamkan ataupun papan lapis dan papan gypsum yang dipasangkan kepada rel kayu pada paku. Ia boleh dialih-alihkan dimana-mana tempat yang dikehendaki.Jika ia dilekatkan dengan mortar simen atau konkrit maka dasarnya itu hendaklah dikeringkan dahulu dan penyendal hendaklah dibubuhkan supaya ia kalis alkali.plastic dan sebagainya digunakan sebagai bahan kemasan ini. Gipsum board Gypsum board ialah sejenis papan yang biasa digunakan untuk sekatan pada ruang-ruang yang luas seperti didalam pejabat.

 6.Pintu Gelungsor. Tingkap Gelangsar . Pintu satu Daun dan Dua Daun 2.Pintu Penal kayu dan Pintu Penal kaca 3.   Jenis . Pintu Rata . Pintu PVC dan UPVC 5. Kekuatan dan pengekalan bentuk 2. Pintu Gelangsar ( sliding door ) 4. PINTU  Ditakrifkan sebagai satu bukaan pada tembok / dinding yang membolehkan orang keluar dan masuk kedalam bangunan.Pintu Rata Padu dan Pintu Rata Berongga 2. Pintu Panel . Pintu Rintangan Api. Tingkap Gantung atas ( Top hung ) 4.menegak / mendatar 3. Pintu Lipat ( Floding door ) 3. Tingkap Berbingkai kayu / aluminium / keluli Jenis . Penebat haba dan bunyi 4.Tetap / boleh laras 2.Jenis Pemasangan Tingkap 1.Jenis Pemasangan Pintu 1. Keselamatan 3. Perintang api Jenis-Jenis Pintu 1.Satu bukaan pada dinding untuk tujuan pencahayaan dan pengudaraan semulajadi kedalam bangunan. Tingkap Gantung sisi ( casment ) 2. Pintu Ram . Jenis Tingkap .terbahagi kepada dua ( 2 ) : 1. Pintu Gulung Takrif . Tingkap Ram .Pintu Ram Kayu dan Pintu Ram Aluminium 4. Faktor yang di ambil kira didalam pembinaan pintu : 1. Tingkap Gantung Tengah . Pintu Berbingkai Aluminium .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->