P. 1
Israk Dan Mikraj

Israk Dan Mikraj

|Views: 129|Likes:
Published by Azami Tohet

More info:

Published by: Azami Tohet on Jun 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2013

pdf

text

original

PENDIDIKAN ISLAM TAHUN 5

Set Induksi Langkah 1 Langkah 2 Langkah 3 Langkah 4

Langkah 5

GAMBAR APAKAH INI ?

CARTA ALIRAN PERISTIWA ISRAK MIKRAJ

SIDRATUL MUNTAHA

LANGIT 1 - 7

MEKAH

MIKRAJ

TEMPAT PERSINGGAHAN
ISRAK PALESTIN

GAMBARAN

PENGERTIAN ISRAK
Nabi Muhammad s.a.w diperjalankan daripada Masjidil Haram ( Mekah ) ke Masjidil Aqsa ( Palestin )

PENGERTIAN MIKRAJ Nabi Muhammad s.a.w diperjalankan dari Masjidil Aqsa ( Palestin ) ke Sidratul Muntaha .

bersamaan 621M ( 52 tahun). Kira-kira ½ tahun sebelum hijrah ke Madinah .TARIKH BERLAKU Berlaku pada malam Isnin 27 Rejab Tahun ke 11 kerasulan.

Menghiburkan hati yang duka.MENGAPA BERLAKU?     Mukjizat Rasul. (Tahun Dukacita). Menerima perintah solat. . Memaparkan kekuasaan Allah.

IKTIBAR : Buang sifat buruk dari hati kita. hikmah dan iman. Ditutup dan dicop kenabian pada belikatnya. .PERISTIWA SEBELUM ISRAK Menurut Imam Bukhari : Nabi tidur bersama Hamzah dan Jaafar. dibersihkan hati dan dimasukkan ilmu. Didatangi malaikat Jibril & Mikail Mengangkat nabi ke telaga zam zam. Dibedah.

Sesungguhnya Dialah yang Maha Mendengar dan Maha Melihat.Isra¶ ayat 1 yang bermaksud: ³Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya pada malam hari dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang Kami berkati sekelilingnya untuk Kami perlihatkan tanda-tanda (kebesaran) Kami.´ .BUKTI AL QURAN Surah Al.

KENDERAAN INI KE ? .

ATAU INI ? .

ATAU INI ? .

ATAU INI ? .

ISRAK MIKRAJ Hening malam gelap yang membungkus Desir angin tiada kedengaran Gemuruh suara memanggil Membangunkan Rasul dari tidurnya Jibril berwajah putih berseri Bersayap bergemerlapan Dari Mekah ke Sidratul Muntaha Buraq menawan tujuh lapisan Membelah langit Tabir akhirat disingkapkan Membenarkan apa yang diwahyukan Dosa pahala dijelaskan Dipamerkan tiap pembalasan Dipertemukan dengan nabi-nabi Diperlihatkan ragam malaikat Dipertahankan hari kebangkitan Diwajibkan lima waktu sembahyang Israk Mikraj yang amat panjang Disingkatkan menjadi semalaman Langit perak bertatahkan bintang Sukarnya untuk dipercaya Bergantungan rantai-rantai Hanya keimanan yang keemasan Tiada iblis dan juga syaitan membenarkannya Dapat mendengarkan rahsia Nya Tuhan .

Perjalanan ke alam akhirat Memerlukan kenderaan iaitu amal soleh. (Tidak bertangguh-tangguh).KENDERAAN YANG DI NAIKI SEBENARNYA BURAQ´ Binatang di Syurga yang luar biasa. IKTIBAR : Kenderaan yang sempurna. Kenderaan cepat = Membuat kerja cepat. .

. 3. Baitullaham 5. Madyan. Bukit Tursinah. Baitul Muqaddis 1. 2. 4.PERSINGGAHAN Kota Yathrib (Madinah).

Banyakkan solat sunat bagi mencari keredhaan Ilahi.PERISTIWA ISRAK Di semua tempat disuruh solat sunat oleh Jibril. Solat sunat bila masuk ke Masjid. IKTIBAR:1. . 2.

Bau wangi kubur tukang sikat rambut anak Firaun (Masyitah) dan anaknya.GAMBARAN YANG DIPERLIHATKAN 1. 3. 2. Petani bercucuk tanam dan memungut hasil segera tanpa henti. Jin Ifrit membawa obor api mengejar nabi untuk menghalang perjalanannya. 5. Manusia makan duri daripada bara api. 6. Manusia berenang dalam lautan darah dan dibaling dengan batu. 4. Manusia makan daging busuk. . 7.Manusia memecah kepalanya dengan batu.

Panggilan perempuan yang terlalu tua. . Orang tua menghalang di tengah jalan. 13.Tidak mampu memikul tetapi terus menambah pikulan 9. Mencakar muka dan dada dengan kuku tembaga. 10. Panggilan wanita cantik yang penuh perhiasan ditubuhnya.SAMBUNGAN« 8. 11. Menggunting lidah menggunakan gunting api neraka dan bercantum semula. 14. Lembu besar keluar dari lubang sempit dan mahu masuk semula 12.

3. Sidratul Muntaha .PERISTIWA MIKRAJ 1. 8.Bertemu Allah . Langit 1 ± Bertemu Nabi Adam a. 6. 2. 5. Langit 3 ± Bertemu Nabi Yusuf a.s. Langit 7 . Menemui para Anbia dan malaikat penjaga langit yang mendoakan untuknya.Bertemu Nabi Harun a.s. 4.s. Langit 2 ± Bertemu Nabi Isa dan Yahya. Langit 6 .Bertemu Nabi Musa a.s. Langit 4 ± Bertemu Nabi Idris a.Bertemu Nabi Ibrahim a.s.s. 9. 7. Langit 5 .

Jujur dan amanah Rasulullah rasul paling mulia Mengakui kebesaran Allah PENGAJARAN Menjauhi perkara mungkar dan maksiat Wajib menunaikan solat Banyakkan amal kebajikan .

.KESIMPULAN Peristiwa ini suatu kenyataan yang mesti diterima kebenarannya oleh orang yang beriman sebagai cara menghisab diri ketika menjalani kehidupan.

Seksyen 4. Soalan Objektif Tugasan Kumpulan . 40604 Shah Alam.JABATAN PELAJARAN SELANGOR Jalan Jambu Bol 4/3E.

Soalan 1 Soalan 2 Soalan 3 Soalan 4 Anda boleh melayari web ini untuk membantu anda menjawab soalan di atas www.com .fortune city.geocities.com www.

A. ‡ BERJALAN DARI MEKAH KE MADINAH ‡ BERJALAN DARI MADINAH KE MEKAH ‡ DIPERJALANKAN DARI MASJIDIL HARAM KE MASJIDIL AQSA ‡ DIPERJALANKAN DARI MASJIDIL AQSA KE MASJIDIL HARAM .W«««««.SOALAN 1 ‡ ISRAK BERMAKSUD NABI MUHAMMAD S.

A. ‡BERJALAN DARI MEKAH KE SIDRATUL MUNTAHA ‡BERJALAN DARI MADINAH KE SIDRATUL MUNTAHA ‡DIPERJALANKAN DARI MEKAH KE SIDRATUL MUNTAHA ‡DIPERJALANKAN DARI PALESTIN SIDRATUL MUNTAHA .SOALAN 2 ‡ MIKRAJ BERMAKSUD NABI MUHAMMAD S.W«««««.

A.W DIMIKRAJKAN DENGAN MENAIKI«. ‡ BURAQ ‡ LORI BIG FOOT ‡ KAPAL TERBANG ‡ KAPAL ANGKASA .SOALAN 3 ‡ NABI MUHAMMAD S.

SOALAN 4 ‡ NABI MUHAMMAD S. ‡ ZAKAT ‡ SOLAT ‡ MUAMALAH ‡ MUNAKAHAT .W.A.W DIMIKRAJKAN UNTUK MENERIMA PERINTAH «««««« DARIPADA ALLAH S.T.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.TUGASAN KUMPULAN 1. Setiap kumpulan dikehendaki memilih lima gambaran semasa Rasulullah s.w Israk dan Mikraj. Jelaskan tafsiran setiap peristiwa yang telah dilalui.a.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->