P. 1
kelab rukun negara

kelab rukun negara

|Views: 107|Likes:

More info:

Published by: Nurhafiza Mohamad Ramdzan on Jun 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/26/2011

pdf

text

original

KELAB UNIT BIMBINGAN KAUNSELING & RUKUNEGARA SK SG KELAMBU

______________________________________________________________________________

Guru Penasihat

:

1. Pn. Nurhafiza binti Mohamad Ramdzan 2. Cik Khasiah binti Jamaludddin 3. Puan Norfaizah binti Md. Kamary 4. Puan Siti Nora binti Basiron 5. Tuan Haji Abd. Majid bin Hashim

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen. Setiausaha Bendahari Jawatankuasa

: : : : : :

Ahmad Zunnurain bin Salin Nurul Syahirah binti Mazlan Nur Nayli Mumtaz binti Solehan Izzul Haziq bin Ahmad Sazali Nurul Anis binti Aduan Tahun 4 Tahun 5 Tahun 6 : Abbas bin Misran : Aminnudin M. Syahir bin Masrukin : Muhammad Yusof b. Misri

……………………… (Aliff Hanan b. Norisam) Setiausaha Kelab KBS SK Sungai Kelambu. Tarikh

…………………………………. ( Alif Emran b. Rosli) Pengerusi KBS SK Sungai Kelambu.

……………………... (Pn. Dayang Yusnita) Guru Pemimpin KBS SK Sungai Kelambu.

: 9 Februari 2011

2 Guru Pemimpin mempunyai kuasa mutlak. 3. 3. 6.4 Pemilihan ahli jawatankuasa secara undian. 42700 Banting. AHLI JAWATANKUASA.1 Guru Pemimpin adalah terdiri daripada guru sekolah ini yang dilantik oleh pihak sekolah. 4. KUALA LANGAT. emosi . 3.1 Dilantik semasa Mesyuarat Agung.3 Berkeyakinan dengan menggunakan kebolehan untuk diri sendiri.3 Ahli Jawatankuasa Kecil boleh dilantik oleh Guru Pemimpin tanpa mengadakan mesyuarat.2 Bertindak dan bertimbang rasa mengenai hak asasi manusia serta mengelakkan diri daripada bersifat kejam. a. Selangor 4. MATLAMAT. 4. 6. 3. rohani dan intelek serta memupuk sikap yang positif di dalam diri mereka melalui aktiviti Pergerakan Pengakap yang dijalankan. 6.2 Ahli yang hadir dalam Mesyuarat Agung layak dicalonkan sebagai Ahli Jawatankuasa manakala ahli yang tidak dapat hadir tetapi menulis surat tunjuk sebab layak dicalonkan sebagai Ahli Jawatankuasa. NAMA DAN ALAMAT.6 Ahli Jawatankuasa Persatuan hendaklah terdiri daripada :- . KEAHLIAN. Memberi peluang kepada setiap ahli Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu untuk mengembangkan potensi secara seimbang dan menyeluruh dalam aspek jasmani. GURU PEMIMPIN. 6. : KUMPULAN 34.1 Menghayati ketaatan kepada Tuahan .merancang atau membatalkan sesuatu aktiviti apabila difikirkan perlu.1 Dibuka kepada semua murid Tahun 1 hingga Tahun 6. 5. 6. 3.4 Mematuhi Persetiaan dan Undang-undang Pengakap. SK SUNGAI KELAMBU. SELANGOR DARUL EHSAN ______________________________________________________________________________ 1.2 Permohonan menjadi ahli adalah dengan cara mengisi borang yang disediakan.5 Ahli Jawatankuasa yang hendak meletakkan jawatan hendaklah menghantar surat perletakan jawatan kepada Guru Pemimpin. 4. 6. 5. Alamat 2. Nama Kelab b. 5.PERLEMBAGAAN PERSATUAN PENGAKAP KUMPULAN 34. 42700 BANTING. PENGAKAP SK SUNGAI KELAMBU : SK Sungai Kelambu. 6. keluarga dan masyarakat sekeliling. OBJEKTIF.3 Ahli-ahli mestilah menerima serta bersetuju berpegang kepada Perlembagaan dan akan mengambil bahagian dengan cergas bagi menjayakan tujuan pergerakan ini.

1 Bertanggungjawab berkenaan semua hal kewangan persatuan.3.Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Penolong Setiausaha Bendahari Penolong Bendahari Ahli Jawatankuasa ( bilangan bergantung keperluan ) Pemeriksa Kira-kira ( 2 orang ) 7.7 Menyediakan tempat mesyuarat 7.4. 7. 7. Mencatat dan menandatangani minit mesyuarat/laporan kegiatan. 7. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa. Menyimpan dokumen yang berkaitan dengan persatuan.5 Membantu menyediakan tempat mesyuarat.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa. 7.2 Meneliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya. 7.5 Menyemak/membaiki draf minit mesyuarat yang baru (jika ada) Menurunkan tandatangan untuk disahkan minit mesyuarat yang lepas.3.3 7. 7.3. 7.8 Menurunkan tandatangan di minit mesyuarat yang lepas. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB JAWATANKUASA. 7.2 7.2. 7.5 Menguruskan hal-hal surat menyurat.4.2.1.1.2.3.6 Menyediakan surat memohon sumbangan (jika ada) 7.4 Memastikan semua kegiatan yang dirancang dapat dijalankan dengan baik. Pengerusi .3. 7.4 7.5.1. 7.1.4. 7.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa. 7.1 Membantu pengerusi dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab yang diberi.1 Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas kesempurnaan semua mesyuarat.1 7.2 Menjalankan tugas setiausaha sewaktu ketiadaan setiausaha. .1.3. 7.4 Penolong Setiausaha.3.3. Mencatat kehadiran ahli-ahli.5 Bendahari . 7.2 Mempengerusikan mesyuarat semasa ketiadaan pengerusi.2 Naib Pengerusi.3 Setiausaha 7.1 Membantu setiausaha dalam menjalankan segala tugas dan tanggungjawabnya.4.1.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa. 7. 7. 7. 7.

6.3 Ahli-ahli yang bersetuju menyertai aktiviti yang memerlukan perbelanjaan besar boleh dikenakan derma khas bagi membiayai aktiviti tersebut. 7. 7. 7.6 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa. 8. 7. KEWANGAN. Tindakan memotong markah kehadiran dalam penilaian kokurikulum boleh diambil sekiranya gagal berbuat demikian. 7. KEHADIRAN/PENYERTAAN 9.1 Membantu menjalankan tugas dalam segala program dan aktiviti yang dilaksanakan.8. 8. 8. menyemak serta mengesahkan Laporan Kewangan Tahunan dan bertanggungjawab keatasnya. 7.2 Kegagalan berbuat demikian sebanyak tiga kali berturut-turut dikehendaki menulis surat tunjuk sebab. 7.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari semasa ke semasa. .5.7.2 Mempengerusikan biro sekiranya dilantik.7. 7. 7.6.8.1 Memeriksa. 7. 9.6 Penolong Bendahari. 7.2 Memastikan pengurusan kewangan diuruskan dengan betul.8 Pemeriksa Kira-kira. 8. sekiranya mendapat kebenaran Guru Besar .4 Membantu setiausaha menyediakan tempat mesyuarat 7. 7.5.1 Menjalankan tugas-tugas Bendahari sewaktu ketiadaan Bendahari. 9.8. 7.7.5.7 Mengeluarkan resit bagi penerimaan dan pembayaran yang dibuat.3 Menandatangani laporan kewangan.atau mesyuarat jawatankuasa. 7. 8.5 Menyediakan Laporan Kewangan untuk diaudit dan dibentangkan dalam Mesyuarat Agung.5.1 Sumber utama kewangan kelab dan persatuan adalah melalui derma atau sumbangan yang diputuskan semasa Mesyuarat Agung.7 Ahli Jawatankuasa.4 Melaporkan kedudukan kewangan sekiranya diminta di dalam mesyuarat ahli jawatankuasa. 7.5.7.5.7.3 Menyediakan Penyata Kira-Kira/Kewangan bulanan dan tahunan serta menandatanganinya.2 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.4 Semua pungutan / penyimpanan hendaklah dimasukkan ke dalam Akaun Suwa sekolah .1 Ahli Pergerakan Pengakap dikehendaki menghadiri semua aktiviti yang dijalankan oleh Pergerakan Pengakap sepanjang tahun. 7.2 Kelab dan Persatuan juga boleh memperolehi sumber kewangan melalui aktiviti.2 Membuat dan menyimpan kira-kira berkenaan semua perkara kewangan dan bertanggungjawab atas kesahihannya.

2 Segala hutang wajib dijelaskan. ahli jawatankuasa. 12. 14.1 Amaran lisan 12. 11. Guru Penasihat atau pentadbir sekolah secara bertulis. 11. 13.1 Dijalankan seperti yang dirancang dalam Mesyuarat Agung atau Mesyuarat Ahli Jawatankuasa. 13. .1 Peraturan sekolah adalah menjadi peraturan asas. 11.2 Peraturan khas yang ditetapkan hendaklah dipatuhi oleh semua ahli.4 Setiap pindaan yang telah diluluskan hendaklah dipamirkan dan disahkan oleh Pengetua/Guru Besar.10.3 Ahli-ahli yang melanggar peraturan akan dikenakan tindakan tatatertib. PEMBUBARAN PERSATUAN 14.1 Mana-mana bahagian dalam perlembagaan ini sah sehingga ia dipinda. 15.2 Ahli-ahli hendaklah sentiasa peka dan mengikuti aktiviti dengan penuh minat.1 Setiap ahli perlu mengetahui tanggungjawab sendiri terhadap aktiviti yang dijalankan.2. 12. 10.1 Diambil terhadap ahli yang melanggar perlembagaan Pergerakan Pengakap dan tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan. TINDAKAN DISIPLIN 12.2 Amaran bertulis 12. PERATURAN-PERATURAN 11.3 Ahli yang tidak berpuas hati dengan tindakan yang diambil boleh membuat rayuan kepada Guru Pemimpin Pergerakan Pengakap secara bertulis dan keputusan Guru Penasihat adalah muktamad. 13. 15.1 Pengetua diberi kuasa untuk membubarkan persatuan jika didapati melanggar perlembagaan dan Falsafah Pendidikan Negara. PINDAAN PERLEMBAGAAN 13. 14.2 Sebarang pindaan aktiviti akan dibuat oleh Guru Pemimpin dan diumumkan kepada pengetahuan ahli. 13.2 Cadangan pindaan perlembagaan boleh dibuat oleh ahli. HAL-HAL LAIN 15.2 Tindakan disiplin adalah mengikut cara berikut: 12.3 Satu mesyuarat khas yang dihadiri oleh Guru Pemimpin dan Ahli Jawatankuasa akan membincangkan cadangan tersebut dan meluluskannya jika perlu. Baki kewangan diputuskan dalam Mesyuarat Agung Tergempar. AKTIVITI 10.2.

Ammarraif Kamarudin) (Noridah bt Hashim) Setiausaha Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu.. .. (Nor Eliza bt Yusof) (Muhd..………………………... Pengerusi Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu.. …………. Guru Pemimpin Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu..... …….. Tarikh: 10 FEBRUARI 2010 Kelab Bimbingan Kaunseling & Rukun Negara Sekolah Kebangsaan Sungai Kelambu.....……………….…………... ..

1. 2. Kuala Langat _______________________________________________________________________________ Minit Mesyuarat Agung Kelab Bimbingan Kaunseling dan Rukun Negara SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU.00 petang Kantin Sekolah Kehadiran : Bil Nama Kelas Turut hadir : Guru Penasihat : 1. Abdul Wahab Mesyuarat dipengerusikan oleh saudara Alif Emran b. Hjh.3 Berharap agar ahli mesyuarat dapat membuat keputusan bagi penubuhan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. Rosmini bt.1 Mengalu-alukan kehadiran ahli mesyuarat. 2. Ucapan Pengerusi. Darus 3. Pn. 42700 BANTING. SELANGOR KALI PERTAMA Tarikh : Hari : Masa : Tempat : 2 Februari 2011 Rabu 4.2 Ucapan terima kasih kepada Guru Pemimpin Persatuan ini yang sudi hadir. Rosli 1. Dayang Yusnita Mohd. Zuriati bt. 1. Pn. Pn. Yussof 2. Tindakan: Makluman. 1. Pembentangan Perlembagaan Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu. .1 Setiausaha Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu membentangkan Perlembagaan Pengakap SK Sungai Kelambu untuk disahkan dan diterima (seperti dalam edaran).42700 Banting.

4. Jupri : Muhammad Zulhilmy b. Norisam Aminuddin Muhammad Syahir b. 2.2 Saudara Aminuddin mencadangkan agar Aktiviti Utama Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima. 3.3 Saudara Muhammad Alif Fitri menyokong agar Perlembagaan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima.2 Semua ahli sebulat suara bersetuju dan faham dengan penjelasan tersebut. 4. Pemilihan Jawatankuasa Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu bagi tahun 2011.4 Ahli mesyuarat mengangkat tangan tanda Perlembagaan Kelab Bola sepak tersebut. 5. bersetuju dan menerima Tindakan: Makluman. Rosli Muhammad Zulhusni b. Setiausaha : . 3.1 Setiausaha Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu utama untuk disahkan dan diterima. Rushan Naib Pengerusi : Pen. Keputusannya: Pengerusi Setiausaha Bendahari Jawatankuasa : : : : Alif Emran b. Menentukan Kutipan Derma Keahlian Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. bersetuju dan menerima Tindakan: Makluman. 3. 4. Mohd. Dayang selaku Guru Penasihat menjelaskan. 3. Jika kelab memerlukan peruntukan kewangan. Masrukhin Muhammad Afwan Nabil b.2 Saudara Aliff Hanan mencadangkan agar Perlembagaan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima.1 Pn.3 Saudara Ahmad Zunnurain menyokong agar Aktiviti utama Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima. Tindakan: Makluman. Pemilihan dijalankan secara cadangan dan undian. Pembentangan Aktiviti Utama Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu.4 Ahli mesyuarat mengangkat tangan tanda Perlembagaan Kelab Bola Sepak tersebut. Azman Tahun 4 Tahun 5 : Azli Zaki b. tiada yuran tahunan keahlian dikutip. ianya akan dikutip kemudin bergantung kepada aktiviti yang dijalankanahli. Marsan Muhammad faiz b. Rosman Aliff Hanan b. membentangkan aktiviti 3.2. 2.

Che Omar Tahun 6 Pemeriksa Kira-kira : : Muhammad Hafiy b. Tindakan: Makluman.3.00 petang. Nor Ahmadi Tindakan: Makluman.3 Ucapan penangguhan Pengerusi 6. 6. Hal-hal lain.3.2 Beliau juga berharap agar semua ahli kelab dapat mengikut peraturan yang telah dipersetujui demi memajukan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu.4 Pengerusi mengucapkan terima kasih kepada semua ahli yang telah memberi kepercayaan kepada beliau. Berharap dapat sokongan dari ahli dan tunjuk ajar dari guru penasihat.Muhammad Naqib b. Tindakan: Makluman.2 6. Ahmad Zunnurain b. ………………………………. 6.1 6.3. Shahrol Muhammad Yusof b. Misri 1.1 Pn Dayang selaku Guru Pemimpin Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu mengucapkan tahniah kepada jawatankuasa kelab yang baru dilantik dan berharap dapat menjalankan tanggungjawab dengan penuh minat. Memohon maaf jika terdapat kesilapan yang dilakukan sepanjang mesyuarat dijalankan.3. 6. ……………………… . 6. Mesyuarat ditangguhkan pada jam 6. Disediakan oleh.3 6. Tindakan: Makluman. Muhammad Alif Fitri b. Beliau berjanji akan menjalankan tanggungjawab sebagai pengerusi dengan penuh komitmen. Salin 2. Disahkan oleh.

Memberi Kecergasan latihan bagi • • 2 FEBRUARI • • 3 MAC • • 4 APRIL • .(Aliff Hanan b. Mendedahkan kepada ahli tentang berpengakap. Mendapat pengetahuan asas tentang ikatan agar boleh digunakan apabila diperlukan dalam kehidupan seharian. Pendedahan tentang cara memberi pertolongan yang betul atau khidmat bantu mula. Menjadi ahli yang sah. Norisam) (Alif Emran b. Rosli) Pengerusi Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. merancang dan melaksanakan program aktiviti pasukannya. Tarikh disediakan : 9 Februari 2011 SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN PERANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN 2011 UNIT BERUNIFORM / KELAB / PERMAINAN KELAB BOLA SEPAK BIL 1 TARIKH JANUARI AKTIVITI Mesyuarat Agung Kelab OBJEKTIF Memberi pendedahan kepada murid tentang penubuhan sesuatu organisasi. Setiausaha Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu.

.. Melatih diri hidup berdikari............. Memupuk semangat setiakawan dan saling bantu membantu antara satu sama lain.... Memberi pendedahan tentang asas keselamatan apabila berlaku kecemasan....... Pendedahan tentang acara rasmi pengakap. (NORIDAH BINTI HASHIM) .... Menyediakan keperluan asas masakan yang mudah disediakan...5 MEI • • membentuk peribadi dan disiplin diri... Sentiasa menjaga kesihatan dan kebersihan diri... Mengemaskini Laporan tahunan Merancang aktiviti 2012 6 JUN • • 6 JULAI • 8 OGOS • 9 SEPTEMBER • 10 OKTOBER • 11 NOVEMBER • • • Pek Bercuti Jamuan Akhir Tahun Perancangan Aktiviti Pengakap Tahun 2012 • • Disediakan oleh : ..... Pendedahan terhadap aktiviti pengakap peringkat daerah.... Mengambil iktibar atau pengajaran melalui cerita hutan...

__________________________ 3. ___________________________ 5. ___________________________ B : Objektif _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ : Nama ahli yang tidak hadir 4 5 6 : Aktiviti / Kemahiran Aktiviti / Kemahiran Catatan C 1 2 3 D Bil. __________________________ 2.Guru Penasihat Pengakap 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN LAPORAN MINGGUAN Tarikh : A : Guru Penasihat 1. E : Ulasan ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ . ___________________________ 6. __________________________ 4.

perjumpaan atau latihan.________________________ ( ) SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN LAPORAN SEMESTER 1 : A Nama : Kelab. __________________________ 2. ___________________________ 6. __________________________ 4. Persatuan dan Unit Beruniform.mesyuarat. __________________________ 3. (sila lampirkan) Aktiviti yang dijalankan. daerah. ___________________________ 5. negeri atau kebangsaan) . B Nama Guru Penyelaras : 1. (peringkat zon. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ E Kejayaan. (sila nyatakan) . ___________________________ C D Nama Ahli / Pemain.

__________________________ 4. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ E Kejayaan. ___________________________ 6. (peringkat zon. ___________________________ C D Nama Ahli / Pemain. (sila lampirkan) Aktiviti yang dijalankan.mesyuarat.___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Disediakan oleh : ______________________________ ( ) Jawatan : ………………………………. ___________________________ 5. daerah. perjumpaan atau latihan. negeri atau kebangsaan) . SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN LAPORAN AKHIR TAHUN : A Nama : Kelab. B Nama Guru Penyelaras : 1. __________________________ 3. (sila nyatakan) . __________________________ 2. Persatuan dan Unit Beruniform..

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Disediakan oleh : ______________________________ ( ) Jawatan : ………………………………. ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->