P. 1
kelab rukun negara

kelab rukun negara

|Views: 107|Likes:

More info:

Published by: Nurhafiza Mohamad Ramdzan on Jun 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/26/2011

pdf

text

original

KELAB UNIT BIMBINGAN KAUNSELING & RUKUNEGARA SK SG KELAMBU

______________________________________________________________________________

Guru Penasihat

:

1. Pn. Nurhafiza binti Mohamad Ramdzan 2. Cik Khasiah binti Jamaludddin 3. Puan Norfaizah binti Md. Kamary 4. Puan Siti Nora binti Basiron 5. Tuan Haji Abd. Majid bin Hashim

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen. Setiausaha Bendahari Jawatankuasa

: : : : : :

Ahmad Zunnurain bin Salin Nurul Syahirah binti Mazlan Nur Nayli Mumtaz binti Solehan Izzul Haziq bin Ahmad Sazali Nurul Anis binti Aduan Tahun 4 Tahun 5 Tahun 6 : Abbas bin Misran : Aminnudin M. Syahir bin Masrukin : Muhammad Yusof b. Misri

……………………… (Aliff Hanan b. Norisam) Setiausaha Kelab KBS SK Sungai Kelambu. Tarikh

…………………………………. ( Alif Emran b. Rosli) Pengerusi KBS SK Sungai Kelambu.

……………………... (Pn. Dayang Yusnita) Guru Pemimpin KBS SK Sungai Kelambu.

: 9 Februari 2011

Nama Kelab b. 5.5 Ahli Jawatankuasa yang hendak meletakkan jawatan hendaklah menghantar surat perletakan jawatan kepada Guru Pemimpin.3 Berkeyakinan dengan menggunakan kebolehan untuk diri sendiri. NAMA DAN ALAMAT.2 Bertindak dan bertimbang rasa mengenai hak asasi manusia serta mengelakkan diri daripada bersifat kejam. 42700 Banting. Selangor 4. 3.4 Mematuhi Persetiaan dan Undang-undang Pengakap. MATLAMAT. GURU PEMIMPIN. 3. 4. SELANGOR DARUL EHSAN ______________________________________________________________________________ 1.1 Menghayati ketaatan kepada Tuahan . 5. 6.2 Ahli yang hadir dalam Mesyuarat Agung layak dicalonkan sebagai Ahli Jawatankuasa manakala ahli yang tidak dapat hadir tetapi menulis surat tunjuk sebab layak dicalonkan sebagai Ahli Jawatankuasa. 5. 6. 6. Memberi peluang kepada setiap ahli Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu untuk mengembangkan potensi secara seimbang dan menyeluruh dalam aspek jasmani. 6. 6.PERLEMBAGAAN PERSATUAN PENGAKAP KUMPULAN 34. SK SUNGAI KELAMBU. a. 4.1 Dibuka kepada semua murid Tahun 1 hingga Tahun 6. 6.4 Pemilihan ahli jawatankuasa secara undian. 6. 3. 42700 BANTING. OBJEKTIF. rohani dan intelek serta memupuk sikap yang positif di dalam diri mereka melalui aktiviti Pergerakan Pengakap yang dijalankan.merancang atau membatalkan sesuatu aktiviti apabila difikirkan perlu. keluarga dan masyarakat sekeliling.1 Guru Pemimpin adalah terdiri daripada guru sekolah ini yang dilantik oleh pihak sekolah.1 Dilantik semasa Mesyuarat Agung.3 Ahli Jawatankuasa Kecil boleh dilantik oleh Guru Pemimpin tanpa mengadakan mesyuarat. Alamat 2. KUALA LANGAT.2 Permohonan menjadi ahli adalah dengan cara mengisi borang yang disediakan. emosi . AHLI JAWATANKUASA.6 Ahli Jawatankuasa Persatuan hendaklah terdiri daripada :- . : KUMPULAN 34.2 Guru Pemimpin mempunyai kuasa mutlak.3 Ahli-ahli mestilah menerima serta bersetuju berpegang kepada Perlembagaan dan akan mengambil bahagian dengan cergas bagi menjayakan tujuan pergerakan ini. PENGAKAP SK SUNGAI KELAMBU : SK Sungai Kelambu. 3. KEAHLIAN. 4. 3.

1.5 Menyemak/membaiki draf minit mesyuarat yang baru (jika ada) Menurunkan tandatangan untuk disahkan minit mesyuarat yang lepas.1 7.2 Naib Pengerusi.3.2. 7.1 Membantu pengerusi dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab yang diberi.3 Setiausaha 7.Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Penolong Setiausaha Bendahari Penolong Bendahari Ahli Jawatankuasa ( bilangan bergantung keperluan ) Pemeriksa Kira-kira ( 2 orang ) 7.5 Membantu menyediakan tempat mesyuarat.4. 7.1.7 Menyediakan tempat mesyuarat 7.5. Mencatat dan menandatangani minit mesyuarat/laporan kegiatan. 7. 7. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB JAWATANKUASA. 7.4 Memastikan semua kegiatan yang dirancang dapat dijalankan dengan baik.2 7.3.3. Menyimpan dokumen yang berkaitan dengan persatuan.1 Membantu setiausaha dalam menjalankan segala tugas dan tanggungjawabnya.4. 7.3.3.2. 7.4. 7.3.3 7. 7. .3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.1.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.2 Meneliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya.1. 7.2. Mencatat kehadiran ahli-ahli.3.4 Penolong Setiausaha. 7. Pengerusi .5 Bendahari . 7. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa. 7.1.1.6 Menyediakan surat memohon sumbangan (jika ada) 7. 7. 7.1 Bertanggungjawab berkenaan semua hal kewangan persatuan.4.2 Menjalankan tugas setiausaha sewaktu ketiadaan setiausaha.1 Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas kesempurnaan semua mesyuarat. 7.2 Mempengerusikan mesyuarat semasa ketiadaan pengerusi.4 7. 7.8 Menurunkan tandatangan di minit mesyuarat yang lepas.3. 7. 7.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.5 Menguruskan hal-hal surat menyurat.

4 Melaporkan kedudukan kewangan sekiranya diminta di dalam mesyuarat ahli jawatankuasa.2 Mempengerusikan biro sekiranya dilantik. 8. sekiranya mendapat kebenaran Guru Besar . 7. 7.1 Ahli Pergerakan Pengakap dikehendaki menghadiri semua aktiviti yang dijalankan oleh Pergerakan Pengakap sepanjang tahun. 7.atau mesyuarat jawatankuasa. 7. 8.8. 7.5. KEHADIRAN/PENYERTAAN 9. 8. 7.2 Kegagalan berbuat demikian sebanyak tiga kali berturut-turut dikehendaki menulis surat tunjuk sebab.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari semasa ke semasa.7.5. 7.7. 7.1 Memeriksa. 7.1 Sumber utama kewangan kelab dan persatuan adalah melalui derma atau sumbangan yang diputuskan semasa Mesyuarat Agung.5.7 Mengeluarkan resit bagi penerimaan dan pembayaran yang dibuat.3 Menandatangani laporan kewangan. 7.7. KEWANGAN. menyemak serta mengesahkan Laporan Kewangan Tahunan dan bertanggungjawab keatasnya.7 Ahli Jawatankuasa.5 Menyediakan Laporan Kewangan untuk diaudit dan dibentangkan dalam Mesyuarat Agung.8.6.1 Membantu menjalankan tugas dalam segala program dan aktiviti yang dilaksanakan. Tindakan memotong markah kehadiran dalam penilaian kokurikulum boleh diambil sekiranya gagal berbuat demikian. 9.6 Penolong Bendahari.3 Ahli-ahli yang bersetuju menyertai aktiviti yang memerlukan perbelanjaan besar boleh dikenakan derma khas bagi membiayai aktiviti tersebut.2 Memastikan pengurusan kewangan diuruskan dengan betul.1 Menjalankan tugas-tugas Bendahari sewaktu ketiadaan Bendahari. 7.2 Kelab dan Persatuan juga boleh memperolehi sumber kewangan melalui aktiviti.5. 8. 7.3 Menyediakan Penyata Kira-Kira/Kewangan bulanan dan tahunan serta menandatanganinya. 7.4 Semua pungutan / penyimpanan hendaklah dimasukkan ke dalam Akaun Suwa sekolah . 7.5.4 Membantu setiausaha menyediakan tempat mesyuarat 7.2 Membuat dan menyimpan kira-kira berkenaan semua perkara kewangan dan bertanggungjawab atas kesahihannya.7. 7.5.6 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.8 Pemeriksa Kira-kira. 9. 7. 8. .7.8.2 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.6.

13. 13.10.2 Sebarang pindaan aktiviti akan dibuat oleh Guru Pemimpin dan diumumkan kepada pengetahuan ahli.1 Dijalankan seperti yang dirancang dalam Mesyuarat Agung atau Mesyuarat Ahli Jawatankuasa.2 Ahli-ahli hendaklah sentiasa peka dan mengikuti aktiviti dengan penuh minat.1 Amaran lisan 12. AKTIVITI 10. 14.4 Setiap pindaan yang telah diluluskan hendaklah dipamirkan dan disahkan oleh Pengetua/Guru Besar. PERATURAN-PERATURAN 11. PINDAAN PERLEMBAGAAN 13.2 Segala hutang wajib dijelaskan.1 Diambil terhadap ahli yang melanggar perlembagaan Pergerakan Pengakap dan tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan. ahli jawatankuasa.1 Mana-mana bahagian dalam perlembagaan ini sah sehingga ia dipinda.2 Cadangan pindaan perlembagaan boleh dibuat oleh ahli.2. HAL-HAL LAIN 15. TINDAKAN DISIPLIN 12. 12. 15.1 Peraturan sekolah adalah menjadi peraturan asas.2. 15. 10.3 Ahli yang tidak berpuas hati dengan tindakan yang diambil boleh membuat rayuan kepada Guru Pemimpin Pergerakan Pengakap secara bertulis dan keputusan Guru Penasihat adalah muktamad. Baki kewangan diputuskan dalam Mesyuarat Agung Tergempar. Guru Penasihat atau pentadbir sekolah secara bertulis. 11. . PEMBUBARAN PERSATUAN 14.2 Peraturan khas yang ditetapkan hendaklah dipatuhi oleh semua ahli.1 Pengetua diberi kuasa untuk membubarkan persatuan jika didapati melanggar perlembagaan dan Falsafah Pendidikan Negara.3 Satu mesyuarat khas yang dihadiri oleh Guru Pemimpin dan Ahli Jawatankuasa akan membincangkan cadangan tersebut dan meluluskannya jika perlu.1 Setiap ahli perlu mengetahui tanggungjawab sendiri terhadap aktiviti yang dijalankan. 12. 11.2 Amaran bertulis 12.2 Tindakan disiplin adalah mengikut cara berikut: 12. 14. 13. 11. 13.3 Ahli-ahli yang melanggar peraturan akan dikenakan tindakan tatatertib.

.………………. Guru Pemimpin Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu.………………………...…………..... ... (Nor Eliza bt Yusof) (Muhd.. Ammarraif Kamarudin) (Noridah bt Hashim) Setiausaha Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu.. …….. Pengerusi Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu. . Tarikh: 10 FEBRUARI 2010 Kelab Bimbingan Kaunseling & Rukun Negara Sekolah Kebangsaan Sungai Kelambu....... ………….

1.1 Setiausaha Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu membentangkan Perlembagaan Pengakap SK Sungai Kelambu untuk disahkan dan diterima (seperti dalam edaran). Pn. SELANGOR KALI PERTAMA Tarikh : Hari : Masa : Tempat : 2 Februari 2011 Rabu 4.3 Berharap agar ahli mesyuarat dapat membuat keputusan bagi penubuhan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. Pn. Yussof 2.42700 Banting. Ucapan Pengerusi. . Zuriati bt. 42700 BANTING. 2.1 Mengalu-alukan kehadiran ahli mesyuarat. 2. Rosli 1. Dayang Yusnita Mohd. 1. 1. Abdul Wahab Mesyuarat dipengerusikan oleh saudara Alif Emran b. Tindakan: Makluman. Kuala Langat _______________________________________________________________________________ Minit Mesyuarat Agung Kelab Bimbingan Kaunseling dan Rukun Negara SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU.00 petang Kantin Sekolah Kehadiran : Bil Nama Kelas Turut hadir : Guru Penasihat : 1. Hjh. Pembentangan Perlembagaan Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu.2 Ucapan terima kasih kepada Guru Pemimpin Persatuan ini yang sudi hadir. Pn. Rosmini bt. Darus 3.

bersetuju dan menerima Tindakan: Makluman. Tindakan: Makluman. Rosman Aliff Hanan b. Mohd. Menentukan Kutipan Derma Keahlian Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. 4. 2. Azman Tahun 4 Tahun 5 : Azli Zaki b.3 Saudara Ahmad Zunnurain menyokong agar Aktiviti utama Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima. 2. bersetuju dan menerima Tindakan: Makluman. Keputusannya: Pengerusi Setiausaha Bendahari Jawatankuasa : : : : Alif Emran b. Pemilihan dijalankan secara cadangan dan undian.2. 5.4 Ahli mesyuarat mengangkat tangan tanda Perlembagaan Kelab Bola Sepak tersebut. 3. tiada yuran tahunan keahlian dikutip. Dayang selaku Guru Penasihat menjelaskan. 3. Masrukhin Muhammad Afwan Nabil b.2 Semua ahli sebulat suara bersetuju dan faham dengan penjelasan tersebut.4 Ahli mesyuarat mengangkat tangan tanda Perlembagaan Kelab Bola sepak tersebut. 3. Pemilihan Jawatankuasa Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu bagi tahun 2011. ianya akan dikutip kemudin bergantung kepada aktiviti yang dijalankanahli. Jupri : Muhammad Zulhilmy b.2 Saudara Aliff Hanan mencadangkan agar Perlembagaan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima.1 Pn.3 Saudara Muhammad Alif Fitri menyokong agar Perlembagaan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima.1 Setiausaha Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu utama untuk disahkan dan diterima. Marsan Muhammad faiz b. 4. 4.2 Saudara Aminuddin mencadangkan agar Aktiviti Utama Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima. Rushan Naib Pengerusi : Pen. Rosli Muhammad Zulhusni b. Norisam Aminuddin Muhammad Syahir b. 3. membentangkan aktiviti 3. Pembentangan Aktiviti Utama Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. Jika kelab memerlukan peruntukan kewangan. Setiausaha : .

Muhammad Naqib b. Misri 1. Che Omar Tahun 6 Pemeriksa Kira-kira : : Muhammad Hafiy b.3.3 6.3. Salin 2. Shahrol Muhammad Yusof b.2 6. Tindakan: Makluman.3. ……………………… . Nor Ahmadi Tindakan: Makluman. 6. Beliau berjanji akan menjalankan tanggungjawab sebagai pengerusi dengan penuh komitmen. Memohon maaf jika terdapat kesilapan yang dilakukan sepanjang mesyuarat dijalankan. 6.2 Beliau juga berharap agar semua ahli kelab dapat mengikut peraturan yang telah dipersetujui demi memajukan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. Hal-hal lain. Muhammad Alif Fitri b. Disediakan oleh. Berharap dapat sokongan dari ahli dan tunjuk ajar dari guru penasihat. Tindakan: Makluman. Mesyuarat ditangguhkan pada jam 6. 6. 6.1 Pn Dayang selaku Guru Pemimpin Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu mengucapkan tahniah kepada jawatankuasa kelab yang baru dilantik dan berharap dapat menjalankan tanggungjawab dengan penuh minat. Disahkan oleh. Tindakan: Makluman.4 Pengerusi mengucapkan terima kasih kepada semua ahli yang telah memberi kepercayaan kepada beliau. ……………………………….1 6.3. Ahmad Zunnurain b.00 petang.3 Ucapan penangguhan Pengerusi 6.

Menjadi ahli yang sah. Pendedahan tentang cara memberi pertolongan yang betul atau khidmat bantu mula.(Aliff Hanan b. Memberi Kecergasan latihan bagi • • 2 FEBRUARI • • 3 MAC • • 4 APRIL • . Mendapat pengetahuan asas tentang ikatan agar boleh digunakan apabila diperlukan dalam kehidupan seharian. Tarikh disediakan : 9 Februari 2011 SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN PERANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN 2011 UNIT BERUNIFORM / KELAB / PERMAINAN KELAB BOLA SEPAK BIL 1 TARIKH JANUARI AKTIVITI Mesyuarat Agung Kelab OBJEKTIF Memberi pendedahan kepada murid tentang penubuhan sesuatu organisasi. merancang dan melaksanakan program aktiviti pasukannya. Norisam) (Alif Emran b. Mendedahkan kepada ahli tentang berpengakap. Setiausaha Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. Rosli) Pengerusi Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu.

......5 MEI • • membentuk peribadi dan disiplin diri. Menyediakan keperluan asas masakan yang mudah disediakan.... Mengemaskini Laporan tahunan Merancang aktiviti 2012 6 JUN • • 6 JULAI • 8 OGOS • 9 SEPTEMBER • 10 OKTOBER • 11 NOVEMBER • • • Pek Bercuti Jamuan Akhir Tahun Perancangan Aktiviti Pengakap Tahun 2012 • • Disediakan oleh : .... Pendedahan terhadap aktiviti pengakap peringkat daerah........ Sentiasa menjaga kesihatan dan kebersihan diri......... (NORIDAH BINTI HASHIM) . Mengambil iktibar atau pengajaran melalui cerita hutan... Pendedahan tentang acara rasmi pengakap....... Melatih diri hidup berdikari... Memupuk semangat setiakawan dan saling bantu membantu antara satu sama lain... Memberi pendedahan tentang asas keselamatan apabila berlaku kecemasan...

Guru Penasihat Pengakap 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN LAPORAN MINGGUAN Tarikh : A : Guru Penasihat 1. __________________________ 4. __________________________ 3. ___________________________ B : Objektif _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ : Nama ahli yang tidak hadir 4 5 6 : Aktiviti / Kemahiran Aktiviti / Kemahiran Catatan C 1 2 3 D Bil. E : Ulasan ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ . __________________________ 2. ___________________________ 6. ___________________________ 5.

__________________________ 2. __________________________ 3. negeri atau kebangsaan) . (peringkat zon.________________________ ( ) SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN LAPORAN SEMESTER 1 : A Nama : Kelab. ___________________________ 5. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ E Kejayaan. daerah. (sila lampirkan) Aktiviti yang dijalankan. Persatuan dan Unit Beruniform. perjumpaan atau latihan.mesyuarat. B Nama Guru Penyelaras : 1. ___________________________ 6. __________________________ 4. ___________________________ C D Nama Ahli / Pemain. (sila nyatakan) .

(sila lampirkan) Aktiviti yang dijalankan. __________________________ 3. __________________________ 2. ___________________________ 6.mesyuarat.. Persatuan dan Unit Beruniform. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ E Kejayaan. daerah. perjumpaan atau latihan. ___________________________ C D Nama Ahli / Pemain.___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Disediakan oleh : ______________________________ ( ) Jawatan : ………………………………. (sila nyatakan) . negeri atau kebangsaan) . __________________________ 4. (peringkat zon. ___________________________ 5. B Nama Guru Penyelaras : 1. SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN LAPORAN AKHIR TAHUN : A Nama : Kelab.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Disediakan oleh : ______________________________ ( ) Jawatan : ………………………………. ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->