WARISAN KRAFTANGAN MALAYSIA

PENGENALAN ‡ Masyarakat Malaysia begitu kaya dengan warisan seni halus yang diwarisi sejak zaman berzaman ‡ Tenunan. tekat dan ukiran umpamanya adalah antara seni halus yang begitu sinonim dengan masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dan kebudayaan ` . sulaman.

ANYAMAN ‡ kemahiran asas dalam seni anyaman tidak banyak berbeza . . ‡ Perbezaan ciri tumbuh-tumbuhan ini menghasilkan pelbagai bentuk dan barangan seni anyaman.bergantung kepada jenis tumbuhan (bahan anyaman).

Jenis-jenis Anyaman ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Anyaman Buluh Anyaman Pandan dan Mengkuang Anyaman Rotan Anyaman Ribu-ribu Anyaman Lidi .

Ambatik pula bermaksud melukis. menulis. masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap ‡ Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik.BATIK ‡ Pada masa dahulu. . mewarna atau menitik.

sambungan ‡ Motif adalah corak-corak hiasan yang digunakan dalam proses melukis atau menerap batik ‡ dua bentuk utama iaitu Motif Organik dan Motif Geometrik .

‡ Corak Berdiri Corak Jalur Corak Melintang Corak Menyeluruh Corak Menyerong Corak Tompok-tompok Corak Ulangan Batu-bata Corak Ulangan/Selang seli .sambungan ‡ Antara corak-corak yang sering digunakan.

sambungan ‡ alatan yang biasanya digunakan untuk membuat batik: Blok penerap Campuran lilin Kain Pencelup Sebuah Meja .

TEMBIKAR ‡ Tembikar merupakan salah satu daripada hasil kraftangan Melayu tradisi. Ia diperbuat daripada tanah liat ‡ Salah satu barangan tembikar yang begitu popular di Malaysia ialah Labu Sayong (Perak) .

dan biji buah-buahan yang dilubangkan dan dicucukkan dengan tali . gigi. permata dan batu akik. ‡ manik-manik yang paling awal dahulu telah diperbuat dariapada kulit kerang.MANIK ‡ Antara jenis manik yang dibuat ialah daripada jenis kaca.

PASU SARAWAK ‡ Barang-barang tembikar mempunyai kegunaan yang paling meluas di kalangan peribumi Sarawak. perkahwinan dan pengebumian semuanya tidak lengkap tanpa bekas-bekas tembikar yang tertentu . ‡ Upacara-upacara gawai.

TAMAT .