KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu :

1. Kesedaran ruang. 2. Kesedaran tubuh badan.
3. Beban . 4. Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. – Lokasi – ruang diri dan ruang am. – Arah – ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) – Laluan – lurus , melengkung , zig – zag. – Ekstensi – ( besar – kecil ) , ( jauh – dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

I.

Kesedaran Tubuh Badan. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : – Gerak laku asas tubuh. – Aktiviti gerak laku anggota – anggota tubuh. – Aktiviti serta bentuk – bentuk tubuh badan.

1

Manusia. – Aliran : bebas – terikat. 2 . Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. I. Objek : atas – bawah. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. – Masa : cepat – lambat. dekat – jauh. keliling – sisi. – Daya : kuat – ringan. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan. Memimpin – ikat. solo. Antaranya. Perhubungan. bertemu – berpisah. 2. Sebagai contoh. 1. berpasangan dan berkumpulan.Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. I.

perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan . 1. I. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik.JENIS – JENIS PERGERAKAN ASAS. Dalam erti kata lain. 2. meloncat serta meluncur yang merupakan antara 3 . aksi-aksi berjalan. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. melompat. CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea. kebolehlenturan (flexibility). ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. berlari. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan.gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). mengguling. malah ia memerlukan kekuatan fizikal. imbangan dan koordinasi. Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik.

ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. tangan. II. dan badan. Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. tiroid. ovari dan juga testis. tangan.lakuanmemindahkan beban yang lazim. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Dengan ini. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. kaki. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986). Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. Contoh aktiviti. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian “ artikulasi” dan penyambung otot. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. 4 . iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. III. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. adrenal. Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. Menurut Safrit & Wood (1995). Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut hiperekstensi. pankreas. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin.

Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. 2. aliran. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. Kemahiran Lokomotor. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 5 . masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. gerakan ini melibatkan arah.KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. 3. Kemahiran Bukan Lokomotor. Kemahiran Manipulasi Alatan. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. 1. Kemahiran Lokomotor. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. A. bengkang bengkok. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. haluan dan masa.

Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. 3. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berlari mengikut arah zig zag 9. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6 . Berlari mengikut seorang ketua 7. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7.

Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Kemahiran Bukan Lokomotor. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Merangkak melalui tali B. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor 7 . Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8.6. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4.

Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C. Duduk melutut 8. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5. 8 .DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6. tali dan relang getah. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. batang rotan. Berdiri lurus 2. rotan. bola kecil. gelung. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. Duduk dalam keadaan bersila 2. Duduk mendekam BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Duduk dalam keadaan melunjur 3. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8.bola besar.

Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Memukul alatan dengan gengaman 3.objek. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2. kaki mata dan lain-lain. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan.mata. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanak-kanak.Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4.mengawasi atau menangani sesuatu. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2. Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 9 . Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 1. Memukul alatan dengan tangan 2.

html ( 21 April 2009 ). Bahan rujukan elektronik : 1. http://www. Pendidikan Pergerakan.com/doc/29040681/GerakanLokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ). c. Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah.scribd. Konsep Pergerakan Asas. Tarikh Akses : 28 Julai 2010.blogspot. 10 . http://www.com/2009/04/pendidikanpergerakan. http://pjhyperx. d. b. Laman web a. Tarikh Akses : 26 Julai 2010.scribd. Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor.RUJUKAN. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Pergerakan Kreatif . http://www.scribd. Tarikh Akses : 27 Julai 2010.com/doc/12394711/Konsep-PergerakanAsas ( 14 Febuari 2009 ).com/doc/14100138/PERGERAKAN-KREATIF ( 4 September 2009 ).