KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu :

1. Kesedaran ruang. 2. Kesedaran tubuh badan.
3. Beban . 4. Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. – Lokasi – ruang diri dan ruang am. – Arah – ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) – Laluan – lurus , melengkung , zig – zag. – Ekstensi – ( besar – kecil ) , ( jauh – dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

I.

Kesedaran Tubuh Badan. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : – Gerak laku asas tubuh. – Aktiviti gerak laku anggota – anggota tubuh. – Aktiviti serta bentuk – bentuk tubuh badan.

1

1. Manusia. Antaranya. Memimpin – ikat. – Aliran : bebas – terikat. keliling – sisi. I. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan. bertemu – berpisah. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. – Daya : kuat – ringan.Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. 2 . dekat – jauh. Sebagai contoh. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. Objek : atas – bawah. 2. solo. Perhubungan. I. berpasangan dan berkumpulan. – Masa : cepat – lambat.

Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik.gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). malah ia memerlukan kekuatan fizikal. aksi-aksi berjalan. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. Dalam erti kata lain. kebolehlenturan (flexibility). berlari. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan . Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. 2. 1. CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea. mengguling.JENIS – JENIS PERGERAKAN ASAS. imbangan dan koordinasi. ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. melompat. Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. I. meloncat serta meluncur yang merupakan antara 3 .

kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut. Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan. pankreas. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. dan badan. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. Contoh aktiviti. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian “ artikulasi” dan penyambung otot. Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. 4 . tangan. III. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. adrenal.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. tiroid. ovari dan juga testis. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. Dengan ini. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut hiperekstensi. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi.lakuanmemindahkan beban yang lazim. II. Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Menurut Safrit & Wood (1995). Manakala menurut Johnson & Nelson (1986). Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. kaki. tangan.

Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. Kemahiran Bukan Lokomotor. Kemahiran Lokomotor. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. bengkang bengkok.KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. haluan dan masa. Kemahiran Manipulasi Alatan. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. aliran. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. Kemahiran Lokomotor. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 5 . 3. Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. A. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. 1. gerakan ini melibatkan arah. 2. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang.

Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Berlari mengikut seorang ketua 7. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Berlari mengikut arah zig zag 9. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. 3. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6 . Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2.

Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4.6. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3. Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor 7 . Kemahiran Bukan Lokomotor. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Merangkak melalui tali B. Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.

Duduk dalam keadaan bersila 2. gelung. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. Berdiri lurus 2. batang rotan. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6. tali dan relang getah. bola kecil. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5.DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7. Duduk dalam keadaan melunjur 3. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. 8 . rotan. Duduk mendekam BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.bola besar. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Duduk melutut 8. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang.

Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanak-kanak.Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3.mengawasi atau menangani sesuatu. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. kaki mata dan lain-lain. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.mata. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 1. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Memukul alatan dengan tangan 2. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 9 .objek. Memukul alatan dengan gengaman 3.

Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah.blogspot.scribd.com/doc/29040681/GerakanLokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ).RUJUKAN.scribd. http://www. http://pjhyperx. b.com/doc/14100138/PERGERAKAN-KREATIF ( 4 September 2009 ). Bahan rujukan elektronik : 1.com/doc/12394711/Konsep-PergerakanAsas ( 14 Febuari 2009 ). Pergerakan Kreatif . d.com/2009/04/pendidikanpergerakan. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. c. http://www. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Tarikh Akses : 26 Julai 2010.scribd. Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor. 10 . Pendidikan Pergerakan. http://www. Tarikh Akses : 28 Julai 2010.html ( 21 April 2009 ). Konsep Pergerakan Asas. Laman web a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful