KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu :

1. Kesedaran ruang. 2. Kesedaran tubuh badan.
3. Beban . 4. Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. – Lokasi – ruang diri dan ruang am. – Arah – ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) – Laluan – lurus , melengkung , zig – zag. – Ekstensi – ( besar – kecil ) , ( jauh – dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

I.

Kesedaran Tubuh Badan. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : – Gerak laku asas tubuh. – Aktiviti gerak laku anggota – anggota tubuh. – Aktiviti serta bentuk – bentuk tubuh badan.

1

keliling – sisi. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. Memimpin – ikat. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. bertemu – berpisah. – Aliran : bebas – terikat. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan. Perhubungan. Sebagai contoh. Manusia. berpasangan dan berkumpulan. I. I. Antaranya. solo. – Masa : cepat – lambat. 1. dekat – jauh. 2 . – Daya : kuat – ringan. 2.Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. Objek : atas – bawah.

CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea. I. meloncat serta meluncur yang merupakan antara 3 . melompat.gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. malah ia memerlukan kekuatan fizikal. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan . 1. Dalam erti kata lain. mengguling. berlari. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. imbangan dan koordinasi. kebolehlenturan (flexibility). Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. aksi-aksi berjalan. Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik.JENIS – JENIS PERGERAKAN ASAS. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. 2. ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik.

Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian “ artikulasi” dan penyambung otot. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut hiperekstensi. Contoh aktiviti. adrenal. tangan. Menurut Safrit & Wood (1995). Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. pankreas. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. II. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. III. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. tiroid. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. 4 . ovari dan juga testis. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986). dan badan. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi.lakuanmemindahkan beban yang lazim. kaki. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan. Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. Dengan ini. tangan.

3. A. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. Kemahiran Manipulasi Alatan. Kemahiran Bukan Lokomotor. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. bengkang bengkok. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 5 . Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. Kemahiran Lokomotor. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. haluan dan masa.KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. aliran. 2. 1. Kemahiran Lokomotor. Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. gerakan ini melibatkan arah.

Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6 . Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. 3. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Berlari mengikut seorang ketua 7. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berlari mengikut arah zig zag 9. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.

Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Kemahiran Bukan Lokomotor. Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor 7 .6. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Merangkak melalui tali B. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang.

Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. Duduk dalam keadaan melunjur 3. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8.bola besar. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. 8 . Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. tali dan relang getah. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Berdiri lurus 2. Duduk dalam keadaan bersila 2. gelung. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3. rotan. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C. Duduk melutut 8. Duduk mendekam BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. bola kecil. batang rotan. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7.DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.

Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2.objek. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 9 . Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 1. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. kaki mata dan lain-lain. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.mengawasi atau menangani sesuatu. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan.mata. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Memukul alatan dengan gengaman 3. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanak-kanak. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. Memukul alatan dengan tangan 2.

com/doc/12394711/Konsep-PergerakanAsas ( 14 Febuari 2009 ). Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. http://www. Pergerakan Kreatif . Bahan rujukan elektronik : 1. 10 . Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah.blogspot.com/2009/04/pendidikanpergerakan.scribd. b.com/doc/29040681/GerakanLokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ). http://pjhyperx. Tarikh Akses : 26 Julai 2010.com/doc/14100138/PERGERAKAN-KREATIF ( 4 September 2009 ). d. Pendidikan Pergerakan. http://www.html ( 21 April 2009 ). Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor.RUJUKAN. c.scribd. Tarikh Akses : 28 Julai 2010. Konsep Pergerakan Asas. http://www.scribd. Laman web a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful