KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu :

1. Kesedaran ruang. 2. Kesedaran tubuh badan.
3. Beban . 4. Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. – Lokasi – ruang diri dan ruang am. – Arah – ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) – Laluan – lurus , melengkung , zig – zag. – Ekstensi – ( besar – kecil ) , ( jauh – dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

I.

Kesedaran Tubuh Badan. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : – Gerak laku asas tubuh. – Aktiviti gerak laku anggota – anggota tubuh. – Aktiviti serta bentuk – bentuk tubuh badan.

1

Memimpin – ikat. keliling – sisi. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. dekat – jauh. Perhubungan. I. – Daya : kuat – ringan. solo. bertemu – berpisah.Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. Manusia. – Masa : cepat – lambat. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan. Objek : atas – bawah. 2. I. 1. Sebagai contoh. berpasangan dan berkumpulan. Antaranya. – Aliran : bebas – terikat. 2 .

gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. meloncat serta meluncur yang merupakan antara 3 . Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. mengguling.JENIS – JENIS PERGERAKAN ASAS. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. I. aksi-aksi berjalan. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan . CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea. melompat. Dalam erti kata lain. 1. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. malah ia memerlukan kekuatan fizikal. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. 2. Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. imbangan dan koordinasi. kebolehlenturan (flexibility). berlari. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik.

Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf.lakuanmemindahkan beban yang lazim. pankreas. adrenal. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. tangan.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. kaki. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. tiroid. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. II. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. Dengan ini. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut hiperekstensi. ovari dan juga testis. III. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. Contoh aktiviti. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian “ artikulasi” dan penyambung otot. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. tangan. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986). kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. Menurut Safrit & Wood (1995). dan badan. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. 4 . Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan.

Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. 2. bengkang bengkok. 3. haluan dan masa. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. Kemahiran Manipulasi Alatan. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. aliran. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 5 . gerakan ini melibatkan arah. Kemahiran Bukan Lokomotor. 1. Kemahiran Lokomotor. A. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus.KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. Kemahiran Lokomotor.

Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6 . Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Berlari mengikut seorang ketua 7.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. 3. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berlari mengikut arah zig zag 9.

Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Kemahiran Bukan Lokomotor.6. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor 7 . Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Merangkak melalui tali B.

tali dan relang getah. Berdiri lurus 2.bola besar. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7. Duduk melutut 8.DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Duduk mendekam BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. batang rotan. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8. Duduk dalam keadaan melunjur 3. bola kecil. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. gelung. Duduk dalam keadaan bersila 2. 8 . Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3. rotan. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6.

Melambung belon keudara dan kemudian memukul 9 . Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. kaki mata dan lain-lain.mengawasi atau menangani sesuatu. Memukul alatan dengan tangan 2. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Memukul alatan dengan gengaman 3. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 1. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5.Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4.mata. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanak-kanak. Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2.objek.

http://pjhyperx. c.blogspot. d. http://www. Pendidikan Pergerakan.com/doc/14100138/PERGERAKAN-KREATIF ( 4 September 2009 ).scribd. Konsep Pergerakan Asas. Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor. Laman web a. 10 . Tarikh Akses : 26 Julai 2010.html ( 21 April 2009 ).RUJUKAN. Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah. http://www.scribd. b. Bahan rujukan elektronik : 1.com/doc/12394711/Konsep-PergerakanAsas ( 14 Febuari 2009 ).com/doc/29040681/GerakanLokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ). Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Tarikh Akses : 28 Julai 2010.com/2009/04/pendidikanpergerakan. Tarikh Akses : 27 Julai 2010.scribd. http://www. Pergerakan Kreatif .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful