P. 1
35296251-KONSEP-PERGERAKAN-ASAS

35296251-KONSEP-PERGERAKAN-ASAS

|Views: 49|Likes:
Published by Nasyirin Fadilah

More info:

Published by: Nasyirin Fadilah on Jun 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2013

pdf

text

original

KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu :

1. Kesedaran ruang. 2. Kesedaran tubuh badan.
3. Beban . 4. Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. – Lokasi – ruang diri dan ruang am. – Arah – ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) – Laluan – lurus , melengkung , zig – zag. – Ekstensi – ( besar – kecil ) , ( jauh – dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

I.

Kesedaran Tubuh Badan. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : – Gerak laku asas tubuh. – Aktiviti gerak laku anggota – anggota tubuh. – Aktiviti serta bentuk – bentuk tubuh badan.

1

– Masa : cepat – lambat. – Daya : kuat – ringan. Memimpin – ikat. solo.Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. I. berpasangan dan berkumpulan. keliling – sisi. bertemu – berpisah. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. 1. 2. Manusia. Sebagai contoh. Objek : atas – bawah. Perhubungan. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan. Antaranya. I. 2 . dekat – jauh. – Aliran : bebas – terikat.

I. ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan . 1. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. berlari. mengguling. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. Dalam erti kata lain. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. imbangan dan koordinasi.gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ).JENIS – JENIS PERGERAKAN ASAS. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. aksi-aksi berjalan. malah ia memerlukan kekuatan fizikal. Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. kebolehlenturan (flexibility). Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. meloncat serta meluncur yang merupakan antara 3 . melompat. 2.

kaki. Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. tangan. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis.lakuanmemindahkan beban yang lazim. Dengan ini. tangan. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian “ artikulasi” dan penyambung otot. tiroid. III. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut hiperekstensi. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. 4 . Contoh aktiviti. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. adrenal. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986). pankreas. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. Menurut Safrit & Wood (1995). Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut. ovari dan juga testis. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. dan badan. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. II.

Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. 1. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. aliran. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. A. haluan dan masa. gerakan ini melibatkan arah. bengkang bengkok. 2. Kemahiran Lokomotor. Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Kemahiran Lokomotor. Kemahiran Manipulasi Alatan. Kemahiran Bukan Lokomotor. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. 3. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 5 .KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu.

Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6 . Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. 3. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Berlari mengikut arah zig zag 9. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berlari mengikut seorang ketua 7. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3.

Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor 7 . Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Kemahiran Bukan Lokomotor. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4. Merangkak melalui tali B. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.6. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.

Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8. Berdiri lurus 2. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C. batang rotan. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4.bola besar. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5. Duduk melutut 8. Duduk dalam keadaan bersila 2.DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3. gelung. Duduk dalam keadaan melunjur 3. bola kecil. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7. Duduk mendekam BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. tali dan relang getah. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6. rotan. 8 . Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7.

Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanak-kanak. Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5.objek. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 1. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 9 .Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. kaki mata dan lain-lain. Memukul alatan dengan tangan 2. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Memukul alatan dengan gengaman 3.mengawasi atau menangani sesuatu. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4.mata. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2.

c.scribd. Pendidikan Pergerakan. Laman web a. Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah. http://www.com/doc/29040681/GerakanLokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ). d.html ( 21 April 2009 ).scribd. Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Pergerakan Kreatif .com/2009/04/pendidikanpergerakan.com/doc/14100138/PERGERAKAN-KREATIF ( 4 September 2009 ). http://www.RUJUKAN. Tarikh Akses : 26 Julai 2010.scribd. http://pjhyperx. Tarikh Akses : 27 Julai 2010.com/doc/12394711/Konsep-PergerakanAsas ( 14 Febuari 2009 ). Konsep Pergerakan Asas. Bahan rujukan elektronik : 1. b. Tarikh Akses : 28 Julai 2010. 10 .blogspot. http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->