KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu :

1. Kesedaran ruang. 2. Kesedaran tubuh badan.
3. Beban . 4. Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. – Lokasi – ruang diri dan ruang am. – Arah – ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) – Laluan – lurus , melengkung , zig – zag. – Ekstensi – ( besar – kecil ) , ( jauh – dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

I.

Kesedaran Tubuh Badan. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : – Gerak laku asas tubuh. – Aktiviti gerak laku anggota – anggota tubuh. – Aktiviti serta bentuk – bentuk tubuh badan.

1

Memimpin – ikat. Antaranya. keliling – sisi. Manusia. dekat – jauh. Perhubungan. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. solo. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan. 2 . 2. berpasangan dan berkumpulan. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. – Daya : kuat – ringan. I. 1. Sebagai contoh.Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. bertemu – berpisah. – Aliran : bebas – terikat. I. – Masa : cepat – lambat. Objek : atas – bawah.

melompat. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea. ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik.JENIS – JENIS PERGERAKAN ASAS. imbangan dan koordinasi. aksi-aksi berjalan. berlari. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. mengguling. Dalam erti kata lain. I. meloncat serta meluncur yang merupakan antara 3 . Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. 2. Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan . 1. kebolehlenturan (flexibility). Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. malah ia memerlukan kekuatan fizikal.gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik.

kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi.lakuanmemindahkan beban yang lazim. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. kaki. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. adrenal. III. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. ovari dan juga testis.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. tangan. II. Contoh aktiviti. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut hiperekstensi. Menurut Safrit & Wood (1995). secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. tangan. 4 . Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Dengan ini. pankreas. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian “ artikulasi” dan penyambung otot.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut. Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986). Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan. tiroid. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. dan badan. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu.

Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 5 .KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. bengkang bengkok. Kemahiran Bukan Lokomotor. 3. 1. gerakan ini melibatkan arah. Kemahiran Lokomotor. aliran. haluan dan masa. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. A. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. Kemahiran Manipulasi Alatan. 2. Kemahiran Lokomotor.

Lari beberapa langkah dan kemudian melompat MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Berlari mengikut seorang ketua 7. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Berlari mengikut arah zig zag 9. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. 3. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6 .Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8.

Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor 7 . Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Merangkak melalui tali B. Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Kemahiran Bukan Lokomotor. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan.6.

tali dan relang getah. gelung. rotan. batang rotan. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5. Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8. Berdiri lurus 2. 8 . Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C.DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. Duduk dalam keadaan bersila 2. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5.bola besar. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Duduk mendekam BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. bola kecil. Duduk melutut 8. Duduk dalam keadaan melunjur 3. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6.

Memukul alatan dengan tangan 2. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Memukul alatan dengan gengaman 3. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 9 . Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanak-kanak. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 1. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. kaki mata dan lain-lain. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4.objek. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.mengawasi atau menangani sesuatu.mata.Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan.

Tarikh Akses : 27 Julai 2010. http://pjhyperx. Laman web a.com/doc/12394711/Konsep-PergerakanAsas ( 14 Febuari 2009 ). Konsep Pergerakan Asas. 10 .scribd. c.html ( 21 April 2009 ).scribd. http://www. Pendidikan Pergerakan.com/2009/04/pendidikanpergerakan. http://www. Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor. b. Pergerakan Kreatif . Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah.scribd.RUJUKAN.com/doc/29040681/GerakanLokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ). Tarikh Akses : 28 Julai 2010.com/doc/14100138/PERGERAKAN-KREATIF ( 4 September 2009 ). Tarikh Akses : 26 Julai 2010. Bahan rujukan elektronik : 1. Tarikh Akses : 27 Julai 2010.blogspot. d. http://www.