P. 1
TEKS UCAPAN PERASMIAN Penutup Kursus Protokol

TEKS UCAPAN PERASMIAN Penutup Kursus Protokol

|Views: 402|Likes:
Published by Azizah Azizan

More info:

Published by: Azizah Azizan on Jul 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/05/2014

pdf

text

original

TEKS UCAPAN SEMPENA MAJLIS PENUTUP KURSUS PROTOKOL, ETIKET SOSIAL DAN PENGURUSAN MAJLIS RASMI OLEH TUAN

HJ. ADNAN BIN IBON TIMBALAN KETUA PENGARAH (PENGURUSAN) BAHAGIAN HAL-EHWAL UNDANG-UNDANG PADA 23 FEBRUARI 2011
1

Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh, barisan urus setia, puan penceramah serta Tuan-tuan dan Puanpuan yang dikasihi sekalian;

Alhamdulillahirabbil alamin wasalatu wasalamu ala syaidina Muhammadin wa ala alihi wasohbihi ajmain. Segala pujian
2

Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang.a. Dengan izin Allah kita dapat bersama-sama pada petang ini di dalam majlis penutup Kursus Protokol.w. Jabatan Perdana Menteri. 3 .bagi Allah Subhanahu Wataala dan salam sejahtera ke atas junjungan kita Nabi Muhammad s. Etiket Sosial dan Pengurusan Majlis Rasmi.

4 etiket sosial dan .Terlebih dahulu saya ingin merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada pihak Urus Setia kerana menjemput saya untuk merasmikan majlis penutup dan penyampaian Sijil bagi kursus ini. Ketua Program Konsultasi dan Pembangunan Latihan kerana sudi untuk menyampaikan kursus protokol. Ucapan penghargaan juga kepada Puan Rosita bt Rahim.

Untuk makluman Puan Rosita. satu Majlis Rasmi Jabatan akan diadakan di PICC yang akan 5 . jabatan doa pengacara pembaca mahupun penyambut tetamu. adalah pegawai dan kakitangan rasmi peserta kursus ini yang terpilih sama untuk ada mengendalikan sebagai majlis-majlis majlis. Sebagai permulaan pada 25hb ini.pengurusan majlis rasmi yang telah berlangsung selama 2 hari.

Sehubungan itu adalah menjadi harapan saya dan jabatan agar semua pegawai dan kakitangan yang terlibat pada hari tersebut dapat mengaplikasikan sebaik mungkin apa yang telah dipelajari selama 2 hari ini bagi membantu kelancaran majlis tersebut. Saya yakin apa yang tuan-tuan dan puan-puan pelajari dan perolehi sepanjang tempoh kursus ini sedikit 6 .dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri.

sebanyak akan dapat membantu tuan-tuan dan puan-puan dalam menjalankan majlis-majlis Jabatan kelak dengan lebih teratur dan lancar di samping dapat meningkatkan kemahiran diri dan pengetahuan secara amnya. 7 .

Saya juga berharap agar objektif kursus yang telah dirancang dapat dicapai setelah melalui tempoh 2 hari berkursus. Saya difahamkan objektif kursus ini adalah untuk memberi amalan pendedahan protokol dan secara etiket komprehensif sosial dalam mengenai urusan pengendalian majlis serta memberi panduan dan bimbingan tentang kaedah pengurusan majlis berasaskan konsep dan 8 .

sensitiviti protokol dalam konteks majlis. Di samping itu. ia juga bertujuan untuk meningkatkan kefahaman tentang keperluan dan pentingnya amalan protokol dan etiket sosial dalam pengendalian majlis khususnya majlis rasmi yang akan mencerminkan imej dan budaya korporat jabatan. Saya percaya pelbagai elemen penting yang telah tuan-tuan dan puan-puan pelajari di 9 dalam kursus ini bagi .

menerangkan mengenai tatacara dan etika semasa menghadiri sesuatu majlis rasmi. tatacara dan etika semasa berkomunikasi di pejabat dan termasuklah etika berpakaian serta penampilan. Perkara ini penting diterapkan agar tuantuan dan puan-puan mempunyai amalan dan nilai sosial yang tinggi dan lebih beretika serta berkeyakinan semasa berada di dalam suasana formal. 10 .

Amalan nilai etika dan protokol yang baik mencerminkan sikap profesionalisme tuan-tuan dan puan-puan semua sebagai penjawat awam.Tuan-tuan dan puan-puan. Sikap profesionalisme yang tinggi pula akan dapat memberikan gambaran kepada orang awam betapa warga kerja jabatan mempunyai nilai komitmen dan dedikasi yang tinggi di dalam melaksanakan tugas yang 11 .

diamanahkan. 12 . Sikap profesionalisme inilah yang akan dapat meningkatkan keyakinan dan persepsi orang awam terhadap kualiti sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan secara amnya dan dapat mencapai matlamat Satu Malaysia yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri dengan slogan “Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan”.

di dalam membudayakan sikap profesionalisme ini. setiap jabatan perlu melakukan transformasi sepertimana yang sering diuar-uarkan oleh YAB Perdana Menteri kita. komitmen dan usaha yang 13 . Transformasi budaya ini tidak akan dapat dilakukan di dalam masa sehari atau melalui kursus yang dianjurkan seperti hari ini.Justeru. Ia memerlukan tekad.

berterusan dari semua pihak daripada peringkat atasan hingga ke peringkat organisasi yang paling bawah. 14 . Tuan-tuan dan Puan-puan yang dirahmati.

Kita memerlukan inovasi dan kreativiti yang lahir daripada anggota perkhidmatan kita sendiri. serta .Perkhidmatan awam masa kini amat memerlukan pegawai yang inovatif dan kreatif dalam memikirkan apa yang terbaik. Tuan/puan perlu sentiasa kreatif memperlengkapkan diri dengan kemahiran semasa. inovatif dalam mencari peluang bagi mendedahkan diri kepada perkara-perkara 15 baru.

Sehubungan itu. contohnya melalui majlis-majlis ilmu atau kursus seperti ini. besarlah harapan saya agar tuan-tuan dan puan-puan dapat berkongsi ilmu yang diperoleh daripada 16 . Amalan ini hendaklah sentiasa dipraktikkan sehingga menjadi budaya dan turut diikuti oleh rakan-rakan dan kakitangan lain dalam organisasi.agresif dalam mempelajari ilmu untuk mempertingkatkan kecemerlangan diri.

kursus ini dengan rakan-rakan yang lain agar ilmu yang diperoleh dapat dikongsi bersama demi kepentingan jabatan dan agar perjalanan majlis-majlis jabatan akan datang dapat dijalankan dengan lebih baik lagi dengan adanya kerjasama dari semua pihak. 17 .

pihak urusetia yang telah bekerjasama dan berusaha 18 . Ketua Program Konsultasi dan Pembangunan Latihan yang telah bersama-sama tuan-tuan dan puan-puan selama 2 hari. saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan penghargaan kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan Kursus Protokol.Akhir kata. Etiket Sosial dan Pengurusan Majlis Rasmi ini terutamanya kepada Puan Rosita bt Rahim.

19 .untuk memastikan Kursus ini berjaya dilaksanakan serta para peserta kursus yang Berjaya menamatkan tempoh dua hari kursus ini.

wabillahitaufiq walhidayah wassalamualaikum w.b. Sekian. Etiket Sosial dan Pengurusan Majlis Rasmi. Bahagian Hal-Ehwal UndangUndang.Maka dengan lafaz BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM saya dengan rasminya menutup Kursus Protokol. Jabatan Perdana Menteri. t 20 .

21 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->