P. 1
Biodata Tun Tan Cheng Lock

Biodata Tun Tan Cheng Lock

5.0

|Views: 16,024|Likes:
Published by Mazita Abdul Rahman

More info:

Published by: Mazita Abdul Rahman on Jul 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/16/2014

pdf

text

original

BIODATA TUN TAN CHENG LOCK

Tun Dato Sri Tan Cheng Lock ialah seorang pemimpin politik Cina di Tanah Melayu yang merupakan presiden pertama Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) pada tahun 1949. Dalam tempoh hampir 40 tahun, Tan memberikan pimpinan dan berjuang untuk politik, pendidikan, dan kebajikan masyarakat orang-orang Cina di Tanah Melayu. Dalam perjuangannya, beliau mempergunakan arena-arena politik dan ekonomi. Beliau juga mempergunakan memorandum dan petisyen dalam pengemukaan persoalanpersoalan. Beliau dilahirkan di Jalan Heeren, Melaka, Tan ialah anak ketiga dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada tujuh adik beradik. Pada tahun 1899, beliau memperoleh pendidikan Inggeris di Sekolah Tinggi Melaka, dan kemudiannya di Institusi Raffles di Singapura. Selepas persekolahan, Tan bertugas sebagai seorang guru selama enam tahun sebelum meletakkan jawatannya untuk menjadi Penolong Pengurus di Ladang Getah Bukit Kajang Berhad, sebuah ladang getah yang dimiliki oleh saudara sepupunya. Pada tahun 1909, beliau memulakan syarikat sendiri yang mula-mulanya digelarkan Ladang Getah Melaka Pindah Berhad dan kemudiannya, Ladang Getah Melaka Bersatu Berhad dan akhirnya Ladang Ayer Molek Berhad. Pada tahun 1913, Tan berkahwin dengan Yeo Yeok Neo, anak kepada Yeo Tin Thye, Presiden Persatuan Hokkien Melaka. Mereka dikurniakan dengan seorang anak lelaki, Tun Tan Siew Sin dan empat orang anak perempuan.

Kerjaya Politik Pada tahun 1912, Tan dilantik oleh kerajaan British sebagai Pesuruhjaya Majlis Melaka serta Jaksa Pendamai Melaka. Beberapa bulan kemudian, beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Majlis Bandar untuk bandar-bandar dan Pelabuhan Melaka. Pada tahun 1914, Tan menghidupkan semula pertubuhan Sukarelawan Cina Melaka dan menjadi ahli biasanya sehingga 1919. Pada tahun berikutnya, iaitu 1915, beliau menghidupkan semula Persatuan

Penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union menyebabkan Tan dan Parti Komunis Malaya (CPM) bekerjasama dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk menentang UMNO di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar. ‡melindungi hak-hak dan kepentingan orang-orang Cina. satu "jawatan" yang beliau menyandang sehingga 1934. Malayan Union dibentuk secara rasmi pada 1 April 1946. Persoalan ini kemudian dimasukkan oleh pihak British sebagai salah satu prinsip dalam penubuhan Malayan Union. Tan dipilih sebagai Ahli Tak Rasmi Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat. Lee. Pada tahun 1952. Pada 27 Februari 1949. dan ‡bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain untuk memperoleh kemerdekaan untuk Tanah Melayu. Parti Komunis Malaya memulakan pemberontakan bersenjata dan memaksakan kerajaanTanah Melayu mengisytiharkan Keadaan Darurat. Tan mengetuai kempen-kempen di seluruh Tanah Melayu. dan dipilih sebagai Presidennya. Tan melahirkan gagasan untuk mencipta sebuah parti politik Cinadi Tanah Melayu. Matlamat utama untuk membentuk MCA adalah untuk: ‡menyatukan orang-orang Cina di Tanah Melayu. ‡bekerjasama dengan kerajaan untuk menentang komunisme. Tan mengasaskan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) dan menjadi presidennya yang pertama.000 ahli dan cawangan-cawangan MCA ditubuhkan. menyokong gagasan Dato' Onn Jaafar untuk membentuk Parti Kemerdekaan Malaya (IMP). Bersama-sama dengan rakan-rakannya. Tan melarikan diri ke India [1] dan tinggal di sana sehingga 1946. Ketika Jepun menduduki Tanah Melayu pada tahun 1942. Semasa di sana.S. sebuah persatuan di Melaka yang bertujuan untuk melindungi kepentingan orang Cina Peranakan di Negeri-negeri Selat. Bilangan ahli dan cawangan MCA semakin bertambah. Penubuhan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA). Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun. Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang . Kempen-kempen itu menarik hampir 200. Sebagai Presiden MCA. hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang. pihak British membubarkan Malayan Union danmembentuk Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948. Tan. Pada tahun 1923. bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin Cina yang lain seperti Tun Leong Yew Koh dan Kolonel H. selaku ketua MCA. Beliau kemudian memulakan Persatuan Cina Perantauan India (OCAI) yangmengirimkan memorandum kepada Pejabat Penjajah untuk memberikan kewarganegaraan kepadamereka yang bukan dilahirkan di Tanah Melayu. IMP dibentuk pada 26 September 1951 di Kuala Lumpur dengan kerjasama berbagai-bagai bangsa. Disebabkan penentangan oleh orang-orang Melayu.Orang Cina Peranakan-British (SCBA). Dasar ini dibantah oleh komunitikomunitiperniagaan. Tan menubuhkan Majlis Tindakan Bersama Tanah Melayu(AMCJA) dan bekerjasama dengan Pusat Tindakan Rakyat (PUTERA) di bawah pimpinan PKMM.

Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan. 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP. Pembentukan Parti Perikatan antara MCA. UMNO. Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952. Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953. Beliau meninggal dunia pada 13 Disember 1960 di Hospital Besar Melaka akibat sakit jantung ketika berumur 77 tahun. dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955. dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang aman. Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952.bukan Melayu. Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman. .S.

T.18 Mei 1979) ialah Presiden kelima Kongres India Malaya (MIC). Bagi mengenang jasanya kepada negara. sebuah parti politik Malaysia. MIC kemudiannya berusaha menubuhkan koperasi bagi mentakbir ladang tersebut dan mendorong kepada penubuhan National Land Finance Cooperative Society. Pada tahun 1973. akibat penyakit jantung. beliau dilantik menjadi Presiden pertama Kongres India Malaya (MIC). Pada tahun 1955. Sambanthan juga turut berjasa dalam menyatukan masyarakat India di Fiji dengan masyarakat pribumi. begitu banyak jasa yang telah dicurahkan oleh Sambanthan. serta menteri penuh dalam pelbagai kementerian dalam kerajaan Malaysia. terutama berkaitan dengan perpaduan rakyat yang berbilang kaum. Perak. Sambanthan membawa MIC masuk Parti Perikatan. Sepanjang tempoh menjadi menteri kabinet. Telekom dan Pos. Seterusnya pada tahun 1959. Negeri Perak. Sambanthan merupakan salah seorang dari yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan dan dilantik menjadi Menteri Kesihatan.BIODATA TUN SAMBANTHAN Tun Veerasamy Thirunyana Sambanthan (16 Jun 1919 . Kuala Lumpur. Negeri Perak. Beliau bertanding di kawasan pilihan raya Kinta. Beliau amat cemerlang dalam pelajarannya dan kemudian memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Annamalai di India Utara. Ketika berusia 36 tahun. Sambanthan dilantik menjadi Menteri Tenaga. Pada 31 Ogos 1957 apabila kemerdekaan dicapai. Beliau meninggal dunia pada tahun 1979. nama Sambanthan telah diabadikan kepada sebatang jalan raya di Brickfield. Sambanthan menang dan telah menjadi Menteri Buruh. satu parti campuran antara Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Persatuan Cina Malaysia (MCA) untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu. Beliau dilahirkan di kawasan pedalaman Sungai Siput. Tun V. Sambanthan meletakkan jawatan Presiden Kongres India serta Menteri Perpaduan Negara disebabkan usianya. Jawatan yang terakhir dipegang oleh Sambanthan ialah Menteri Perpaduan Negara. Tun Sambanthan bersekolah di Sekolah Clifford di Kuala Kangsar. Cabaran gentir ketika itu pula adalah pemecahan kawasan perladangan yang merupakan punca pencarian sebahagian besar rakyat India Malaysia. .

Pekan. Anak sulungnya. Singapura pada 1940. Abang ipar Abdul Razak. Bagaimanapun. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu. Mohamed Nizam. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan". Tun Hussein Onn. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Perak. Selepas kematiannya. menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Pahang. Pendidikan Sejak di sekolah rendah lagi. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. Beliau dilahirkan di Pulau Keladi.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. Pada tahun 1939. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. .BIODATA TUN ABDUL RAZAK Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 .

Selepas memenangi pilihan raya umum yang pertama di Malaya pada Julai 1955. sebuah wadah untuk perbincangan persoalan-persoalan politik Negara untuk penuntut-penuntut Malaya. Abdul Razak menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memegang portfolio Timbalan Perdana Menteri Malaysia Timbalan Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan Menteri Pertahanan. dan ‡ menghapuskan pengenalpastian fungsi ekonomi dengan kaum. Kuala Lumpur. beliau dilantik menjadi ketua pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu UMNO. Beliau dan"generasi kedua" ahli-ahli politik Melayu memperlihatkan keperluan untuk mengendalikan ketaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman. Abdul Razak meninggal pada tahun 1976. Selepas Peristiwa 13 Mei 1969. Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom. puaknya di dalam UMNO menggulingkan Tunku Abdul Rahman serta mengisytiharkan Keadaan Darurat dan beliau memerintah melalui dekri sehingga 1970. Selepas kepulangannya. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undangundang. NEP menetapkan dua sasaran yang asas. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London. Abdul Razak menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 sebagai gantian untuk Parti Perikatan. Abdul Razak dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Abdul Razak berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan kemudian. Disamping itu. Abdul Razak menyertai Perkhidmatan Awam Malaya dan bergiat dalam bidang politik. Pada 22 September 1970.Selepas pilihan raya umum 1959. Dua tahun kemudian. . iaitu mengurangkan dan pada akhirnya: ‡ menghapuskan kemiskinan. Pada tahun 1950. beliau dianugerahkan dengan gelaran Bapa Pembangunan. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". Abdul Razak termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (NEP) pada tahun 1971. Abdul Razak mewarisi Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kedua. Abdul Razak juga menyertai misi Februari 1956 yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman ke London untuk menuntut kemerdekaan Malaya daripada pihak British. pada Februari 1955.Selepas peperangan. disebabkan penyakit Leukemia dan disemadikan di Makam Pahlawan. Pencapaian-pencapaiannya yang utama termasuk perumusan dasar pembangunan yang dikenali sebagai "Buku Merah". beliau menjadi Pemangku Ketua MenteriPahang sewaktu berumur hanya 33 tahun. Selepas kematiannya. Beliau menambahkan ahli-ahli parti untuk mengasaskan apa yang dikatanya "Ketahanan Nasional" melalui kestabilan politik. Disebabkan keupayaan politiknya.

kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama. tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan. beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. Disamping itu. Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu. beliau juga pernah menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor. dan mendapat pendidikan Melayu sebelum melanjutkan pelajarannya di England. Kerjaya politik Dato Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British. Tiga tahun kemudian. UMNO . sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada 1 Mei 1946. Dato Onn bekerja sebagai wartawan pada tahun 1930 ketika berumur 35 tahun. Hasil daripada mesyuarat ini. Semasa zaman Pendudukan Jepun. Di bawah kepimpinannya.BIODATA DATO` ONN JAAFAR Beliau dilahirkan di Bukit Gambir. Menteri Besar Johor yang pertama. Beliau dipelihara oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar sejak kecil. Pada 1 . Kuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu. dan pada tahun 1934. Johor Bahru. Dato Onn menjadi Ketua Pejabat Kawalan Makanan Negeri Johor. 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman. Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor.4 Mac 1946. Pada 1 Oktober 1946. Dato Onn ialah anak kepada Datuk Jaafar bin Haji Muhammad. menjadi pengarang Lembaga Malaya dan Harian Lembaga.

dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. Pada tahun 1954. 1951. Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik. tanpa mengira kaum. Akhirnya. beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955. Oleh sebab cadangan itu ditentangkan. Bagaimanapun. Johor Bahru. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos. Johor . Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO. partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn. Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 . Malangnya. Walaupun demikian. dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu". Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein.26 Ogos 1951. beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS. serta memberi hak istimewa Melayu. Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah. parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu.berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan.

Di sini. Tunku kemudian berpindah ke sebuah sekolah kerajaan bahasa Inggeris yang kini dinamakan Kolej Sultan Abdul Hamid. dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. Semasa kecil. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. Pendidikan Tunku bermula pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah rendah Melayu di Jalan Baharu. Tunku dipanggil Awang kerana rupa parasnya yang tidak sesegak adikberadiknya yang lain. Biasanya dikenali sebagai "Tunku".6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. . Tunku biasa mengendap burung dan melastik. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Alor Setar.BIODATA TUNKU ABDUL RAHMAN Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . Beliau bebas bermain di luar istana dan pernah membentuk pasukan bola sepak kampung. serta bermain lumpur sehingga menghidapi penyakit puru di kakinya. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia". ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). Beliau dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. beliau belajar di sekolah pada waktu siang dan membaca Al-Quran pada waktu petang. Beliau belajar bahasa Melayu di sekolah itu. seorang pegawai daerah Thailand. Alor Setar. Bondanya Cik Menyelara. Sultan Kedah yang ke-24. Seorang guru pula datang ke rumahnya untuk mengajar bahasa Inggeris. seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin.

Beliau menyertai Pengakap dan Kor Kadet. ayahandanya yang ketika itu berumur 80 tahun. Pada tahun 1919 ketika berumur 16 tahun. abang sulungnya. tidak wajarlah seseorang sultan melarikan diri daripada tanah airnya sewaktu peperangan. Pada tahun 1927. Pada 1940. Beliau kembali ke Kedah pada tahun 1939 kerana terdapatnya berita bahawa perang akan meletus di Eropah.V. Tunku pergi semula ke England buat kali yang ketiga untuk menyambung pelajaran undang-undangnya. Tunku menerima Biasiswa Negeri Kedah untuk melanjutkan pendidikannya di Kolej St Catharine di Universiti Cambridge. Tunku menculik ayahandanya yang ketika itu bersama dengan Syed Abu Bakar al Idrus. tetapi kemudian bertukar kepada jurusan sastera (Sejarah). Tunku menyorokkan Sultan Abdul Hamid Halim Syah. beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah Perkhidmatan Pasukan Kawalan Am Selatan Kedah. Pada 9 Disember 1941. dekat dengan Kulim. Pada tahun 1938. Berpakaian Tentera Utara Australia. Pada 19 Disember 1941. Antara gurunya ialah HR Cheeseman dan SM Zainal Abidin. Tunku Badlishah. Tunku dihantar ke Bangkok untuk menetap bersama Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Tunku mengambil jurusan undang-undang bersama rakannya. Davies dan George Brown. dan belajar di Sekolah Thebsirintrawat Pada tahun 1915. Semasa Jepun memerintah. Tunku bertugas sebagai Pegawai Latihan di Pejabat Penasihat Undang-Undang Kedah pada tahun 1931. Tunku bertugas sebagai Pegawai Jajahan di Sungai Petani bersamping bertindak sebagai hakim daerah dan Pengerusi Lembaga Kebersihan Sungai Petani. di bawah jagaan Penghulu Wahab. H. Jepun mengiktiraf baginda sebagai Sultan Kedah tetapi pentadbirannya diletakkan di bawah Gabernor dan Tentera Jepun. dan dilantik sebagai Pegawai Jajahan untuk Kuala Nerang pada tahun berikutnya. Pada tahun 1937. Sebuah masjid di Sungai Petani telah dinamakan Masjid Rahmaniah sempena nama Tunku. Ivor Jenning (Sir). Bagi beliau. Pemangku Raja Kedah. Beliau merupakan penuntut pertama untuk menerima pendidikan di United Kingdom dibawah tajaan Kerajaan Negeri Kedah. Beliau lulus semester pertama dalam jurusan undang-undang di Inner Temple pada tahun 1930. Selepas pemulangannya. seorang Merinyu Kesihatan Kedah dan menyembunyikannya di Sedim. Mula-mulanya. Tunku dihantar semula ke England untuk belajar undang-undang di Universiti Cambridge kerana keluarganya tidak berpuas hati dengan keputusannya yang lalu.Pada tahun 1913 sewaktu berumur 10 tahun. sewaktu pegawai British hendak membawanya ke India. Sultan Abdul Hamid dibawa semula ke Alor Star. Tunku pulang dan meneruskan pendidikannya di Penang Free School. Tunku kekal sebagai Pegawai . Penasihat British sewaktu itu. Sultan Abdul Hamid meninggal pada tahun 1943. Beliau memperolehi ijazahnya pada tahun 1925. tidak berpuas hati dengan tindakan Tunku yang membelakangkannya sebagai bakal pengganti Sultan Kedah. Beliau dipindahkan ke Pulau Langkawi pada tahun 1935 oleh Clayton.

Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. Tunku akhirnya dilayakkan menjadi peguam pada tahun 1949. yang berumur 26 ketika itu. beliau dipilih sebagai presiden pertama untuk Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC).Pada tempoh itu. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Beliau dipilih sebagai presiden untuk Persatuan Pelajar Melayu Britain. Semasa itu. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia. Pada tahun yang berikut. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Laluan ke kemerdekaan Pada tahun 1954.Tunku menyertai "Persatuan Pelajar India Islam" yang menuntut kemerdekaan India. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. beliau berjaya. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan.Seorang yang bersemangat kesukanan. Sebagai Perdana Menteri Selepas kemerdekaan. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. Beliau kemudian berpindah ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. dan Abdul Razak. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Pada Ogos 1951. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. Tunku menyambung semula pendidikannya di Inner Temple pada tahun 1947.Jajahan Kulim tetapi ditemani oleh Ohata. Pada tahun 1955. Bagaimanapun. Sewaktu tempoh itu. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. dipilih sebagai setiausaha. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke . Kerjaya politik Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. percubaan sulung itu tidak berjaya. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. Tunku bertemu dengan Abdul Razak Hussein. Pada kali ini. seorang calon Parti Liberal. Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union dan Tunku menyertai partinya. seorang pegawai Jepun yang pernah menjadi tukang gunting di pekan Alor Star. Pada tahun berikutnya. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah. sebuah jawatan yang beliau memegang sehingga 1976. Beliau juga berkempen untuk Lyold George Jurith. Tunku memulakan pertandingan bola sepak antarabangsa yang digelar "Pesta Bola Merdeka" pada tahun 1957.

Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat pada waktu itu. Sebahagian pemimpin-pemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. Sarawak. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat.kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 diSingapura. Singapura. Sebagai gerak balas. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. sebuah jawatan kuasa darurat. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAP-UMNO. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. pada 8 Ogos 1967. Dalam perkataannya. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk mencabar kedudukan Lee di sana. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. Bagaimanapun. beliaumenjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampirhampir 40%. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. Untuk mengatasi kebimbangan itu. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. dan pada 22 September 1970. dan MAGERAN. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. Tunku kemudian meletakkan jawatannya . Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. Sabah. Pada 7 Ogos 1965. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. Pada 16 September 1963. Pada tahun 1961. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. Perhimpunanperhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan.

Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. Malaysia menjadi tuan rumah kepada "Pertandingan Membaca Al-Quran Peringkat Antarabangsa" yang pertama.sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Kegiatan Islam Selepas menjadikan Islam sebagai agama Malaysia yang rasmi pada 1960. Tunku juga merupakan Presiden "Majlis Da'wah Islamiah Serantau Asia Tenggara dan Pasifik" (RISEAP) dari 1982 sehingga 1988. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Tun Hussein Onn menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. Beliau memegang jawatan Presiden PERKIM sehingga setahun sebelum kematiannya. suatu peristiwa yang diperkembangkan daripada gagasan Tunku sewaktu beliau mengadakan pertandingan tahap negeri yang pertama di Kedah pada tahun 1951. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. Beliau kemudian menubuhkan Bank Pembangunan Islam sebagai sebuah institusi yang khusis di dalam OIC. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Dalam tahun-tahun terakhirnya. Pada 1961. dan pada tahun 1987. Tunku menjadi pengerusinya. Pada 1969. Kehidupan kemudian Pada 1977. kesihatannya telah merosot. Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. tetapi sewaktu itu. Tunku membantu menubuhkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan dilantikkan sebagai Setiausaha Agung yang pertama. Alor Star . "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. Tunku mengasaskan Pertubuhan Kebajikan Agama Islam (PERKIM). sebuah pertubuhan untuk membantu mualaf Islam untuk menyesuaikan diri kepada penghidupan baru. Ruang-ruangnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->