BIODATA TUN TAN CHENG LOCK

Tun Dato Sri Tan Cheng Lock ialah seorang pemimpin politik Cina di Tanah Melayu yang merupakan presiden pertama Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) pada tahun 1949. Dalam tempoh hampir 40 tahun, Tan memberikan pimpinan dan berjuang untuk politik, pendidikan, dan kebajikan masyarakat orang-orang Cina di Tanah Melayu. Dalam perjuangannya, beliau mempergunakan arena-arena politik dan ekonomi. Beliau juga mempergunakan memorandum dan petisyen dalam pengemukaan persoalanpersoalan. Beliau dilahirkan di Jalan Heeren, Melaka, Tan ialah anak ketiga dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada tujuh adik beradik. Pada tahun 1899, beliau memperoleh pendidikan Inggeris di Sekolah Tinggi Melaka, dan kemudiannya di Institusi Raffles di Singapura. Selepas persekolahan, Tan bertugas sebagai seorang guru selama enam tahun sebelum meletakkan jawatannya untuk menjadi Penolong Pengurus di Ladang Getah Bukit Kajang Berhad, sebuah ladang getah yang dimiliki oleh saudara sepupunya. Pada tahun 1909, beliau memulakan syarikat sendiri yang mula-mulanya digelarkan Ladang Getah Melaka Pindah Berhad dan kemudiannya, Ladang Getah Melaka Bersatu Berhad dan akhirnya Ladang Ayer Molek Berhad. Pada tahun 1913, Tan berkahwin dengan Yeo Yeok Neo, anak kepada Yeo Tin Thye, Presiden Persatuan Hokkien Melaka. Mereka dikurniakan dengan seorang anak lelaki, Tun Tan Siew Sin dan empat orang anak perempuan.

Kerjaya Politik Pada tahun 1912, Tan dilantik oleh kerajaan British sebagai Pesuruhjaya Majlis Melaka serta Jaksa Pendamai Melaka. Beberapa bulan kemudian, beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Majlis Bandar untuk bandar-bandar dan Pelabuhan Melaka. Pada tahun 1914, Tan menghidupkan semula pertubuhan Sukarelawan Cina Melaka dan menjadi ahli biasanya sehingga 1919. Pada tahun berikutnya, iaitu 1915, beliau menghidupkan semula Persatuan

Tan mengetuai kempen-kempen di seluruh Tanah Melayu. Penubuhan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA). Pada 27 Februari 1949. pihak British membubarkan Malayan Union danmembentuk Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948. Kempen-kempen itu menarik hampir 200. Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang . Beliau kemudian memulakan Persatuan Cina Perantauan India (OCAI) yangmengirimkan memorandum kepada Pejabat Penjajah untuk memberikan kewarganegaraan kepadamereka yang bukan dilahirkan di Tanah Melayu. Tan.Orang Cina Peranakan-British (SCBA). Dasar ini dibantah oleh komunitikomunitiperniagaan. Ketika Jepun menduduki Tanah Melayu pada tahun 1942. IMP dibentuk pada 26 September 1951 di Kuala Lumpur dengan kerjasama berbagai-bagai bangsa. sebuah persatuan di Melaka yang bertujuan untuk melindungi kepentingan orang Cina Peranakan di Negeri-negeri Selat. satu "jawatan" yang beliau menyandang sehingga 1934. ‡bekerjasama dengan kerajaan untuk menentang komunisme. Persoalan ini kemudian dimasukkan oleh pihak British sebagai salah satu prinsip dalam penubuhan Malayan Union. dan ‡bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain untuk memperoleh kemerdekaan untuk Tanah Melayu. ‡melindungi hak-hak dan kepentingan orang-orang Cina. Lee. dan dipilih sebagai Presidennya. Pada tahun 1923. Pada tahun 1952. Bilangan ahli dan cawangan MCA semakin bertambah. Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun.000 ahli dan cawangan-cawangan MCA ditubuhkan. Tan mengasaskan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) dan menjadi presidennya yang pertama. selaku ketua MCA. Tan menubuhkan Majlis Tindakan Bersama Tanah Melayu(AMCJA) dan bekerjasama dengan Pusat Tindakan Rakyat (PUTERA) di bawah pimpinan PKMM. Semasa di sana. bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin Cina yang lain seperti Tun Leong Yew Koh dan Kolonel H. Bersama-sama dengan rakan-rakannya. Tan melahirkan gagasan untuk mencipta sebuah parti politik Cinadi Tanah Melayu.S. Penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union menyebabkan Tan dan Parti Komunis Malaya (CPM) bekerjasama dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk menentang UMNO di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar. Malayan Union dibentuk secara rasmi pada 1 April 1946. hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang. Parti Komunis Malaya memulakan pemberontakan bersenjata dan memaksakan kerajaanTanah Melayu mengisytiharkan Keadaan Darurat. Matlamat utama untuk membentuk MCA adalah untuk: ‡menyatukan orang-orang Cina di Tanah Melayu. Sebagai Presiden MCA. Disebabkan penentangan oleh orang-orang Melayu. menyokong gagasan Dato' Onn Jaafar untuk membentuk Parti Kemerdekaan Malaya (IMP). Tan dipilih sebagai Ahli Tak Rasmi Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat. Tan melarikan diri ke India [1] dan tinggal di sana sehingga 1946.

bukan Melayu. Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953. Beliau meninggal dunia pada 13 Disember 1960 di Hospital Besar Melaka akibat sakit jantung ketika berumur 77 tahun. UMNO. 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP. Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman.S. Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952. Pembentukan Parti Perikatan antara MCA. . Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952. Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H. dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955. dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang aman.

Seterusnya pada tahun 1959. Sambanthan menang dan telah menjadi Menteri Buruh. serta menteri penuh dalam pelbagai kementerian dalam kerajaan Malaysia. Beliau amat cemerlang dalam pelajarannya dan kemudian memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Annamalai di India Utara. Negeri Perak. satu parti campuran antara Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Persatuan Cina Malaysia (MCA) untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu. Pada tahun 1955. nama Sambanthan telah diabadikan kepada sebatang jalan raya di Brickfield. . Jawatan yang terakhir dipegang oleh Sambanthan ialah Menteri Perpaduan Negara. Negeri Perak. akibat penyakit jantung. Beliau dilahirkan di kawasan pedalaman Sungai Siput.BIODATA TUN SAMBANTHAN Tun Veerasamy Thirunyana Sambanthan (16 Jun 1919 . begitu banyak jasa yang telah dicurahkan oleh Sambanthan. Beliau bertanding di kawasan pilihan raya Kinta. Pada tahun 1973.18 Mei 1979) ialah Presiden kelima Kongres India Malaya (MIC). Sepanjang tempoh menjadi menteri kabinet. Sambanthan dilantik menjadi Menteri Tenaga. Cabaran gentir ketika itu pula adalah pemecahan kawasan perladangan yang merupakan punca pencarian sebahagian besar rakyat India Malaysia. terutama berkaitan dengan perpaduan rakyat yang berbilang kaum. Ketika berusia 36 tahun. Perak. Sambanthan meletakkan jawatan Presiden Kongres India serta Menteri Perpaduan Negara disebabkan usianya. Kuala Lumpur. Sambanthan juga turut berjasa dalam menyatukan masyarakat India di Fiji dengan masyarakat pribumi. Beliau meninggal dunia pada tahun 1979. Bagi mengenang jasanya kepada negara. beliau dilantik menjadi Presiden pertama Kongres India Malaya (MIC). Pada 31 Ogos 1957 apabila kemerdekaan dicapai.T. Telekom dan Pos. Sambanthan merupakan salah seorang dari yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan dan dilantik menjadi Menteri Kesihatan. Tun Sambanthan bersekolah di Sekolah Clifford di Kuala Kangsar. Tun V. MIC kemudiannya berusaha menubuhkan koperasi bagi mentakbir ladang tersebut dan mendorong kepada penubuhan National Land Finance Cooperative Society. sebuah parti politik Malaysia. Sambanthan membawa MIC masuk Parti Perikatan.

Pada tahun 1939. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Pekan. Pendidikan Sejak di sekolah rendah lagi. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan". Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles.BIODATA TUN ABDUL RAZAK Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 . Singapura pada 1940. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. . Bagaimanapun. Perak. Pahang. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu. Abang ipar Abdul Razak. Selepas kematiannya. Mohamed Nizam. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga. Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. Tun Hussein Onn. Beliau dilahirkan di Pulau Keladi.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Anak sulungnya.

disebabkan penyakit Leukemia dan disemadikan di Makam Pahlawan. beliau dilantik menjadi ketua pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu UMNO. sebuah wadah untuk perbincangan persoalan-persoalan politik Negara untuk penuntut-penuntut Malaya. dan ‡ menghapuskan pengenalpastian fungsi ekonomi dengan kaum. Pada 22 September 1970. Abdul Razak mewarisi Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kedua. Dua tahun kemudian. Beliau dan"generasi kedua" ahli-ahli politik Melayu memperlihatkan keperluan untuk mengendalikan ketaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman. Selepas kematiannya. Selepas Peristiwa 13 Mei 1969. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undangundang.Selepas peperangan. Abdul Razak menyertai Perkhidmatan Awam Malaya dan bergiat dalam bidang politik. Abdul Razak berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan kemudian. iaitu mengurangkan dan pada akhirnya: ‡ menghapuskan kemiskinan. Abdul Razak dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Abdul Razak meninggal pada tahun 1976. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". Selepas memenangi pilihan raya umum yang pertama di Malaya pada Julai 1955.Selepas pilihan raya umum 1959. puaknya di dalam UMNO menggulingkan Tunku Abdul Rahman serta mengisytiharkan Keadaan Darurat dan beliau memerintah melalui dekri sehingga 1970. Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom. Pada tahun 1950. pada Februari 1955. Abdul Razak juga menyertai misi Februari 1956 yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman ke London untuk menuntut kemerdekaan Malaya daripada pihak British. beliau dianugerahkan dengan gelaran Bapa Pembangunan. Abdul Razak termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (NEP) pada tahun 1971. Beliau menambahkan ahli-ahli parti untuk mengasaskan apa yang dikatanya "Ketahanan Nasional" melalui kestabilan politik. Kuala Lumpur. . Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London. Disamping itu. NEP menetapkan dua sasaran yang asas. Disebabkan keupayaan politiknya. beliau menjadi Pemangku Ketua MenteriPahang sewaktu berumur hanya 33 tahun. Pencapaian-pencapaiannya yang utama termasuk perumusan dasar pembangunan yang dikenali sebagai "Buku Merah". Abdul Razak menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memegang portfolio Timbalan Perdana Menteri Malaysia Timbalan Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan Menteri Pertahanan. Selepas kepulangannya. Abdul Razak menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 sebagai gantian untuk Parti Perikatan.

Kerjaya politik Dato Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British. Pada 1 Oktober 1946. beliau juga pernah menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor. sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada 1 Mei 1946. Hasil daripada mesyuarat ini. menjadi pengarang Lembaga Malaya dan Harian Lembaga. Dato Onn menjadi Ketua Pejabat Kawalan Makanan Negeri Johor. Johor Bahru. tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan. dan mendapat pendidikan Melayu sebelum melanjutkan pelajarannya di England. dan pada tahun 1934. Di bawah kepimpinannya. Tiga tahun kemudian. Beliau dipelihara oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar sejak kecil. Kuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu. beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. Semasa zaman Pendudukan Jepun. Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor. Disamping itu. 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman. Pada 1 .4 Mac 1946. Dato Onn ialah anak kepada Datuk Jaafar bin Haji Muhammad. Dato Onn bekerja sebagai wartawan pada tahun 1930 ketika berumur 35 tahun. Menteri Besar Johor yang pertama.BIODATA DATO` ONN JAAFAR Beliau dilahirkan di Bukit Gambir. UMNO . Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu. kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama.

Malangnya. parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. Pada tahun 1954. Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 . Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik. Walaupun demikian.berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah. dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS. dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu". 1951. Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. Johor Bahru. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos. Oleh sebab cadangan itu ditentangkan. Johor . Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein. partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn. serta memberi hak istimewa Melayu. Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan. Akhirnya. tanpa mengira kaum. Bagaimanapun. beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955.26 Ogos 1951.

Biasanya dikenali sebagai "Tunku". Semasa kecil. Beliau dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. . Sultan Kedah yang ke-24. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. Tunku dipanggil Awang kerana rupa parasnya yang tidak sesegak adikberadiknya yang lain.BIODATA TUNKU ABDUL RAHMAN Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . Di sini. Beliau belajar bahasa Melayu di sekolah itu. dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. seorang pegawai daerah Thailand. serta bermain lumpur sehingga menghidapi penyakit puru di kakinya. Tunku kemudian berpindah ke sebuah sekolah kerajaan bahasa Inggeris yang kini dinamakan Kolej Sultan Abdul Hamid. Bondanya Cik Menyelara. seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Seorang guru pula datang ke rumahnya untuk mengajar bahasa Inggeris. Tunku biasa mengendap burung dan melastik. Beliau bebas bermain di luar istana dan pernah membentuk pasukan bola sepak kampung. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia".6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). beliau belajar di sekolah pada waktu siang dan membaca Al-Quran pada waktu petang. Alor Setar. Pendidikan Tunku bermula pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah rendah Melayu di Jalan Baharu. Alor Setar. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung.

Beliau merupakan penuntut pertama untuk menerima pendidikan di United Kingdom dibawah tajaan Kerajaan Negeri Kedah. Beliau kembali ke Kedah pada tahun 1939 kerana terdapatnya berita bahawa perang akan meletus di Eropah. di bawah jagaan Penghulu Wahab. Sultan Abdul Hamid dibawa semula ke Alor Star. Pada tahun 1927. Antara gurunya ialah HR Cheeseman dan SM Zainal Abidin. Tunku menerima Biasiswa Negeri Kedah untuk melanjutkan pendidikannya di Kolej St Catharine di Universiti Cambridge. Sebuah masjid di Sungai Petani telah dinamakan Masjid Rahmaniah sempena nama Tunku. Beliau memperolehi ijazahnya pada tahun 1925. Tunku pulang dan meneruskan pendidikannya di Penang Free School. ayahandanya yang ketika itu berumur 80 tahun. Berpakaian Tentera Utara Australia. Tunku mengambil jurusan undang-undang bersama rakannya. Jepun mengiktiraf baginda sebagai Sultan Kedah tetapi pentadbirannya diletakkan di bawah Gabernor dan Tentera Jepun. Tunku dihantar semula ke England untuk belajar undang-undang di Universiti Cambridge kerana keluarganya tidak berpuas hati dengan keputusannya yang lalu. seorang Merinyu Kesihatan Kedah dan menyembunyikannya di Sedim. Semasa Jepun memerintah. Tunku bertugas sebagai Pegawai Latihan di Pejabat Penasihat Undang-Undang Kedah pada tahun 1931. abang sulungnya. Penasihat British sewaktu itu. Davies dan George Brown. tidak berpuas hati dengan tindakan Tunku yang membelakangkannya sebagai bakal pengganti Sultan Kedah. Tunku bertugas sebagai Pegawai Jajahan di Sungai Petani bersamping bertindak sebagai hakim daerah dan Pengerusi Lembaga Kebersihan Sungai Petani. tidak wajarlah seseorang sultan melarikan diri daripada tanah airnya sewaktu peperangan. dekat dengan Kulim. Tunku menculik ayahandanya yang ketika itu bersama dengan Syed Abu Bakar al Idrus. Beliau dipindahkan ke Pulau Langkawi pada tahun 1935 oleh Clayton.V. Pada 9 Disember 1941. Pemangku Raja Kedah. tetapi kemudian bertukar kepada jurusan sastera (Sejarah). Pada tahun 1937.Pada tahun 1913 sewaktu berumur 10 tahun. H. dan belajar di Sekolah Thebsirintrawat Pada tahun 1915. sewaktu pegawai British hendak membawanya ke India. Tunku pergi semula ke England buat kali yang ketiga untuk menyambung pelajaran undang-undangnya. Pada tahun 1938. Tunku menyorokkan Sultan Abdul Hamid Halim Syah. Selepas pemulangannya. Bagi beliau. Pada tahun 1919 ketika berumur 16 tahun. Sultan Abdul Hamid meninggal pada tahun 1943. Ivor Jenning (Sir). Pada 1940. Tunku Badlishah. Tunku kekal sebagai Pegawai . dan dilantik sebagai Pegawai Jajahan untuk Kuala Nerang pada tahun berikutnya. Mula-mulanya. Beliau menyertai Pengakap dan Kor Kadet. Beliau lulus semester pertama dalam jurusan undang-undang di Inner Temple pada tahun 1930. beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah Perkhidmatan Pasukan Kawalan Am Selatan Kedah. Pada 19 Disember 1941. Tunku dihantar ke Bangkok untuk menetap bersama Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid.

Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. percubaan sulung itu tidak berjaya. sebuah jawatan yang beliau memegang sehingga 1976. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya.Seorang yang bersemangat kesukanan.Jajahan Kulim tetapi ditemani oleh Ohata. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia. Pada Ogos 1951. beliau dipilih sebagai presiden pertama untuk Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC). Semasa itu. Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Kerjaya politik Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. Tunku memulakan pertandingan bola sepak antarabangsa yang digelar "Pesta Bola Merdeka" pada tahun 1957. Sewaktu tempoh itu. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union dan Tunku menyertai partinya. Sebagai Perdana Menteri Selepas kemerdekaan. Tunku menyambung semula pendidikannya di Inner Temple pada tahun 1947. Pada tahun 1955. dipilih sebagai setiausaha. Beliau juga berkempen untuk Lyold George Jurith. Pada tahun berikutnya. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke . seorang pegawai Jepun yang pernah menjadi tukang gunting di pekan Alor Star. Pada kali ini. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. Laluan ke kemerdekaan Pada tahun 1954.Pada tempoh itu. Beliau kemudian berpindah ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. Beliau dipilih sebagai presiden untuk Persatuan Pelajar Melayu Britain. Tunku akhirnya dilayakkan menjadi peguam pada tahun 1949. seorang calon Parti Liberal. yang berumur 26 ketika itu. Pada tahun yang berikut. beliau berjaya. dan Abdul Razak.Tunku menyertai "Persatuan Pelajar India Islam" yang menuntut kemerdekaan India. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. Bagaimanapun. Tunku bertemu dengan Abdul Razak Hussein. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star.

Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat pada waktu itu. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. Dalam perkataannya. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. Pada 16 September 1963. Perhimpunanperhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. Singapura. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 diSingapura. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. Sabah. Tunku kemudian meletakkan jawatannya . Bagaimanapun. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. beliaumenjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. dan pada 22 September 1970. dan MAGERAN. Pada tahun 1961. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampirhampir 40%. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN).kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. Untuk mengatasi kebimbangan itu. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk mencabar kedudukan Lee di sana. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. Pada 7 Ogos 1965. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAP-UMNO. sebuah jawatan kuasa darurat. Sebagai gerak balas. Sebahagian pemimpin-pemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. Sarawak. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. pada 8 Ogos 1967.

sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Kegiatan Islam Selepas menjadikan Islam sebagai agama Malaysia yang rasmi pada 1960. Tunku menjadi pengerusinya. Ruang-ruangnya. dan pada tahun 1987. Tunku membantu menubuhkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan dilantikkan sebagai Setiausaha Agung yang pertama. Beliau memegang jawatan Presiden PERKIM sehingga setahun sebelum kematiannya. Beliau kemudian menubuhkan Bank Pembangunan Islam sebagai sebuah institusi yang khusis di dalam OIC. Pada 1961. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. Kehidupan kemudian Pada 1977. Pada 1969. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. suatu peristiwa yang diperkembangkan daripada gagasan Tunku sewaktu beliau mengadakan pertandingan tahap negeri yang pertama di Kedah pada tahun 1951. sebuah pertubuhan untuk membantu mualaf Islam untuk menyesuaikan diri kepada penghidupan baru. Alor Star . dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. Tunku mengasaskan Pertubuhan Kebajikan Agama Islam (PERKIM). Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. kesihatannya telah merosot. Tunku juga merupakan Presiden "Majlis Da'wah Islamiah Serantau Asia Tenggara dan Pasifik" (RISEAP) dari 1982 sehingga 1988. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Tun Hussein Onn menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. tetapi sewaktu itu. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri.sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Dalam tahun-tahun terakhirnya. Malaysia menjadi tuan rumah kepada "Pertandingan Membaca Al-Quran Peringkat Antarabangsa" yang pertama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful