BIODATA TUN TAN CHENG LOCK

Tun Dato Sri Tan Cheng Lock ialah seorang pemimpin politik Cina di Tanah Melayu yang merupakan presiden pertama Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) pada tahun 1949. Dalam tempoh hampir 40 tahun, Tan memberikan pimpinan dan berjuang untuk politik, pendidikan, dan kebajikan masyarakat orang-orang Cina di Tanah Melayu. Dalam perjuangannya, beliau mempergunakan arena-arena politik dan ekonomi. Beliau juga mempergunakan memorandum dan petisyen dalam pengemukaan persoalanpersoalan. Beliau dilahirkan di Jalan Heeren, Melaka, Tan ialah anak ketiga dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada tujuh adik beradik. Pada tahun 1899, beliau memperoleh pendidikan Inggeris di Sekolah Tinggi Melaka, dan kemudiannya di Institusi Raffles di Singapura. Selepas persekolahan, Tan bertugas sebagai seorang guru selama enam tahun sebelum meletakkan jawatannya untuk menjadi Penolong Pengurus di Ladang Getah Bukit Kajang Berhad, sebuah ladang getah yang dimiliki oleh saudara sepupunya. Pada tahun 1909, beliau memulakan syarikat sendiri yang mula-mulanya digelarkan Ladang Getah Melaka Pindah Berhad dan kemudiannya, Ladang Getah Melaka Bersatu Berhad dan akhirnya Ladang Ayer Molek Berhad. Pada tahun 1913, Tan berkahwin dengan Yeo Yeok Neo, anak kepada Yeo Tin Thye, Presiden Persatuan Hokkien Melaka. Mereka dikurniakan dengan seorang anak lelaki, Tun Tan Siew Sin dan empat orang anak perempuan.

Kerjaya Politik Pada tahun 1912, Tan dilantik oleh kerajaan British sebagai Pesuruhjaya Majlis Melaka serta Jaksa Pendamai Melaka. Beberapa bulan kemudian, beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Majlis Bandar untuk bandar-bandar dan Pelabuhan Melaka. Pada tahun 1914, Tan menghidupkan semula pertubuhan Sukarelawan Cina Melaka dan menjadi ahli biasanya sehingga 1919. Pada tahun berikutnya, iaitu 1915, beliau menghidupkan semula Persatuan

Semasa di sana. Ketika Jepun menduduki Tanah Melayu pada tahun 1942. Bilangan ahli dan cawangan MCA semakin bertambah. IMP dibentuk pada 26 September 1951 di Kuala Lumpur dengan kerjasama berbagai-bagai bangsa. Tan dipilih sebagai Ahli Tak Rasmi Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat. Penubuhan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA). Tan mengetuai kempen-kempen di seluruh Tanah Melayu. Tan melarikan diri ke India [1] dan tinggal di sana sehingga 1946. Tan melahirkan gagasan untuk mencipta sebuah parti politik Cinadi Tanah Melayu. Bersama-sama dengan rakan-rakannya. selaku ketua MCA. menyokong gagasan Dato' Onn Jaafar untuk membentuk Parti Kemerdekaan Malaya (IMP). Tan. Persoalan ini kemudian dimasukkan oleh pihak British sebagai salah satu prinsip dalam penubuhan Malayan Union. Sebagai Presiden MCA.000 ahli dan cawangan-cawangan MCA ditubuhkan. Disebabkan penentangan oleh orang-orang Melayu. bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin Cina yang lain seperti Tun Leong Yew Koh dan Kolonel H. Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang . dan dipilih sebagai Presidennya. Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun. Tan mengasaskan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) dan menjadi presidennya yang pertama. hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang. Penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union menyebabkan Tan dan Parti Komunis Malaya (CPM) bekerjasama dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk menentang UMNO di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar.S. pihak British membubarkan Malayan Union danmembentuk Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948. Pada tahun 1923. Beliau kemudian memulakan Persatuan Cina Perantauan India (OCAI) yangmengirimkan memorandum kepada Pejabat Penjajah untuk memberikan kewarganegaraan kepadamereka yang bukan dilahirkan di Tanah Melayu. Pada 27 Februari 1949. Dasar ini dibantah oleh komunitikomunitiperniagaan. dan ‡bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain untuk memperoleh kemerdekaan untuk Tanah Melayu. Tan menubuhkan Majlis Tindakan Bersama Tanah Melayu(AMCJA) dan bekerjasama dengan Pusat Tindakan Rakyat (PUTERA) di bawah pimpinan PKMM. Matlamat utama untuk membentuk MCA adalah untuk: ‡menyatukan orang-orang Cina di Tanah Melayu. sebuah persatuan di Melaka yang bertujuan untuk melindungi kepentingan orang Cina Peranakan di Negeri-negeri Selat. ‡bekerjasama dengan kerajaan untuk menentang komunisme.Orang Cina Peranakan-British (SCBA). Malayan Union dibentuk secara rasmi pada 1 April 1946. satu "jawatan" yang beliau menyandang sehingga 1934. Lee. Pada tahun 1952. Kempen-kempen itu menarik hampir 200. ‡melindungi hak-hak dan kepentingan orang-orang Cina. Parti Komunis Malaya memulakan pemberontakan bersenjata dan memaksakan kerajaanTanah Melayu mengisytiharkan Keadaan Darurat.

UMNO. dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955. 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP.S. Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman. Pembentukan Parti Perikatan antara MCA. Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953. . Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952. dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang aman. Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952. Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan.bukan Melayu. Beliau meninggal dunia pada 13 Disember 1960 di Hospital Besar Melaka akibat sakit jantung ketika berumur 77 tahun.

serta menteri penuh dalam pelbagai kementerian dalam kerajaan Malaysia. begitu banyak jasa yang telah dicurahkan oleh Sambanthan. Perak. Sambanthan meletakkan jawatan Presiden Kongres India serta Menteri Perpaduan Negara disebabkan usianya. terutama berkaitan dengan perpaduan rakyat yang berbilang kaum. Beliau meninggal dunia pada tahun 1979. sebuah parti politik Malaysia. Jawatan yang terakhir dipegang oleh Sambanthan ialah Menteri Perpaduan Negara. Beliau dilahirkan di kawasan pedalaman Sungai Siput. Pada tahun 1973. Negeri Perak.18 Mei 1979) ialah Presiden kelima Kongres India Malaya (MIC).T. Sambanthan merupakan salah seorang dari yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan dan dilantik menjadi Menteri Kesihatan. Sambanthan juga turut berjasa dalam menyatukan masyarakat India di Fiji dengan masyarakat pribumi. Beliau amat cemerlang dalam pelajarannya dan kemudian memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Annamalai di India Utara. nama Sambanthan telah diabadikan kepada sebatang jalan raya di Brickfield. Cabaran gentir ketika itu pula adalah pemecahan kawasan perladangan yang merupakan punca pencarian sebahagian besar rakyat India Malaysia. akibat penyakit jantung. Sambanthan membawa MIC masuk Parti Perikatan. Pada 31 Ogos 1957 apabila kemerdekaan dicapai. Sambanthan dilantik menjadi Menteri Tenaga. Negeri Perak. Seterusnya pada tahun 1959. Pada tahun 1955. Sambanthan menang dan telah menjadi Menteri Buruh. Tun V. Ketika berusia 36 tahun. Sepanjang tempoh menjadi menteri kabinet.BIODATA TUN SAMBANTHAN Tun Veerasamy Thirunyana Sambanthan (16 Jun 1919 . . Beliau bertanding di kawasan pilihan raya Kinta. Kuala Lumpur. Telekom dan Pos. satu parti campuran antara Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Persatuan Cina Malaysia (MCA) untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu. Tun Sambanthan bersekolah di Sekolah Clifford di Kuala Kangsar. MIC kemudiannya berusaha menubuhkan koperasi bagi mentakbir ladang tersebut dan mendorong kepada penubuhan National Land Finance Cooperative Society. beliau dilantik menjadi Presiden pertama Kongres India Malaya (MIC). Bagi mengenang jasanya kepada negara.

Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Singapura pada 1940. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak.BIODATA TUN ABDUL RAZAK Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 . Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan". Pada tahun 1939. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. Pekan. Selepas kematiannya. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. Mohamed Nizam. Beliau dilahirkan di Pulau Keladi. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles. Pendidikan Sejak di sekolah rendah lagi. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Perak. Bagaimanapun. Abang ipar Abdul Razak. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu. Anak sulungnya. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Pahang. Tun Hussein Onn. menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. .

beliau menjadi Pemangku Ketua MenteriPahang sewaktu berumur hanya 33 tahun. Abdul Razak dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Selepas kematiannya. NEP menetapkan dua sasaran yang asas. pada Februari 1955. Kuala Lumpur. Pada 22 September 1970. Pencapaian-pencapaiannya yang utama termasuk perumusan dasar pembangunan yang dikenali sebagai "Buku Merah". Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". beliau dianugerahkan dengan gelaran Bapa Pembangunan. Abdul Razak menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memegang portfolio Timbalan Perdana Menteri Malaysia Timbalan Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan Menteri Pertahanan. Abdul Razak berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan kemudian. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London.Selepas pilihan raya umum 1959. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undangundang. Beliau dan"generasi kedua" ahli-ahli politik Melayu memperlihatkan keperluan untuk mengendalikan ketaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman.Selepas peperangan. Selepas memenangi pilihan raya umum yang pertama di Malaya pada Julai 1955. disebabkan penyakit Leukemia dan disemadikan di Makam Pahlawan. sebuah wadah untuk perbincangan persoalan-persoalan politik Negara untuk penuntut-penuntut Malaya. beliau dilantik menjadi ketua pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu UMNO. Abdul Razak mewarisi Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kedua. . Abdul Razak juga menyertai misi Februari 1956 yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman ke London untuk menuntut kemerdekaan Malaya daripada pihak British. dan ‡ menghapuskan pengenalpastian fungsi ekonomi dengan kaum. Selepas Peristiwa 13 Mei 1969. Selepas kepulangannya. Pada tahun 1950. Abdul Razak meninggal pada tahun 1976. Beliau menambahkan ahli-ahli parti untuk mengasaskan apa yang dikatanya "Ketahanan Nasional" melalui kestabilan politik. Disamping itu. Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom. Abdul Razak menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 sebagai gantian untuk Parti Perikatan. Abdul Razak termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (NEP) pada tahun 1971. Dua tahun kemudian. iaitu mengurangkan dan pada akhirnya: ‡ menghapuskan kemiskinan. Abdul Razak menyertai Perkhidmatan Awam Malaya dan bergiat dalam bidang politik. Disebabkan keupayaan politiknya. puaknya di dalam UMNO menggulingkan Tunku Abdul Rahman serta mengisytiharkan Keadaan Darurat dan beliau memerintah melalui dekri sehingga 1970.

Menteri Besar Johor yang pertama. Kerjaya politik Dato Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British. beliau juga pernah menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor. Hasil daripada mesyuarat ini. Pada 1 . Dato Onn menjadi Ketua Pejabat Kawalan Makanan Negeri Johor. Dato Onn ialah anak kepada Datuk Jaafar bin Haji Muhammad. Johor Bahru. Beliau dipelihara oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar sejak kecil. tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan. Kuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu. Pada 1 Oktober 1946. Di bawah kepimpinannya. Dato Onn bekerja sebagai wartawan pada tahun 1930 ketika berumur 35 tahun.4 Mac 1946. Disamping itu. 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman. beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. menjadi pengarang Lembaga Malaya dan Harian Lembaga. sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada 1 Mei 1946. Tiga tahun kemudian. kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama. Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor. dan pada tahun 1934. UMNO . dan mendapat pendidikan Melayu sebelum melanjutkan pelajarannya di England.BIODATA DATO` ONN JAAFAR Beliau dilahirkan di Bukit Gambir. Semasa zaman Pendudukan Jepun. Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu.

Johor Bahru. parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan. Malangnya. 1951. serta memberi hak istimewa Melayu. Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 . Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah. tanpa mengira kaum. partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik. Johor . beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955. dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos. Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO. Walaupun demikian. dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu". dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn. Pada tahun 1954. Akhirnya.berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. Bagaimanapun.26 Ogos 1951. beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS. Oleh sebab cadangan itu ditentangkan. Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein.

Tunku biasa mengendap burung dan melastik. Tunku kemudian berpindah ke sebuah sekolah kerajaan bahasa Inggeris yang kini dinamakan Kolej Sultan Abdul Hamid. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. Alor Setar. Pendidikan Tunku bermula pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah rendah Melayu di Jalan Baharu. Alor Setar. . Di sini. beliau belajar di sekolah pada waktu siang dan membaca Al-Quran pada waktu petang. Seorang guru pula datang ke rumahnya untuk mengajar bahasa Inggeris. serta bermain lumpur sehingga menghidapi penyakit puru di kakinya. Beliau belajar bahasa Melayu di sekolah itu. Bondanya Cik Menyelara. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Tunku dipanggil Awang kerana rupa parasnya yang tidak sesegak adikberadiknya yang lain. seorang pegawai daerah Thailand. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia". Semasa kecil. Beliau dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb).BIODATA TUNKU ABDUL RAHMAN Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . Biasanya dikenali sebagai "Tunku". seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. Sultan Kedah yang ke-24. Beliau bebas bermain di luar istana dan pernah membentuk pasukan bola sepak kampung.6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955.

Tunku dihantar semula ke England untuk belajar undang-undang di Universiti Cambridge kerana keluarganya tidak berpuas hati dengan keputusannya yang lalu. dekat dengan Kulim. seorang Merinyu Kesihatan Kedah dan menyembunyikannya di Sedim.Pada tahun 1913 sewaktu berumur 10 tahun. Tunku pulang dan meneruskan pendidikannya di Penang Free School. Sultan Abdul Hamid meninggal pada tahun 1943. Pada 1940. Sultan Abdul Hamid dibawa semula ke Alor Star. Beliau dipindahkan ke Pulau Langkawi pada tahun 1935 oleh Clayton. Mula-mulanya. Tunku bertugas sebagai Pegawai Jajahan di Sungai Petani bersamping bertindak sebagai hakim daerah dan Pengerusi Lembaga Kebersihan Sungai Petani. Pada tahun 1919 ketika berumur 16 tahun. Sebuah masjid di Sungai Petani telah dinamakan Masjid Rahmaniah sempena nama Tunku. Ivor Jenning (Sir). Tunku Badlishah. Penasihat British sewaktu itu. Tunku menyorokkan Sultan Abdul Hamid Halim Syah. Beliau memperolehi ijazahnya pada tahun 1925. ayahandanya yang ketika itu berumur 80 tahun. dan dilantik sebagai Pegawai Jajahan untuk Kuala Nerang pada tahun berikutnya. Jepun mengiktiraf baginda sebagai Sultan Kedah tetapi pentadbirannya diletakkan di bawah Gabernor dan Tentera Jepun. Tunku bertugas sebagai Pegawai Latihan di Pejabat Penasihat Undang-Undang Kedah pada tahun 1931. sewaktu pegawai British hendak membawanya ke India. Pada tahun 1927. tetapi kemudian bertukar kepada jurusan sastera (Sejarah). Beliau menyertai Pengakap dan Kor Kadet. tidak berpuas hati dengan tindakan Tunku yang membelakangkannya sebagai bakal pengganti Sultan Kedah. Tunku pergi semula ke England buat kali yang ketiga untuk menyambung pelajaran undang-undangnya. Tunku menculik ayahandanya yang ketika itu bersama dengan Syed Abu Bakar al Idrus. Pada 19 Disember 1941. Beliau lulus semester pertama dalam jurusan undang-undang di Inner Temple pada tahun 1930. Antara gurunya ialah HR Cheeseman dan SM Zainal Abidin. Pada tahun 1938. Semasa Jepun memerintah. Pada 9 Disember 1941. abang sulungnya. dan belajar di Sekolah Thebsirintrawat Pada tahun 1915. di bawah jagaan Penghulu Wahab. Tunku mengambil jurusan undang-undang bersama rakannya. Tunku kekal sebagai Pegawai . Beliau kembali ke Kedah pada tahun 1939 kerana terdapatnya berita bahawa perang akan meletus di Eropah. tidak wajarlah seseorang sultan melarikan diri daripada tanah airnya sewaktu peperangan. Selepas pemulangannya. Bagi beliau. Pemangku Raja Kedah. H.V. Tunku menerima Biasiswa Negeri Kedah untuk melanjutkan pendidikannya di Kolej St Catharine di Universiti Cambridge. beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah Perkhidmatan Pasukan Kawalan Am Selatan Kedah. Berpakaian Tentera Utara Australia. Pada tahun 1937. Davies dan George Brown. Tunku dihantar ke Bangkok untuk menetap bersama Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Beliau merupakan penuntut pertama untuk menerima pendidikan di United Kingdom dibawah tajaan Kerajaan Negeri Kedah.

kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia. percubaan sulung itu tidak berjaya. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union dan Tunku menyertai partinya. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke . Sebagai Perdana Menteri Selepas kemerdekaan. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. Tunku akhirnya dilayakkan menjadi peguam pada tahun 1949. seorang pegawai Jepun yang pernah menjadi tukang gunting di pekan Alor Star. yang berumur 26 ketika itu. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. Laluan ke kemerdekaan Pada tahun 1954. dan Abdul Razak. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star.Pada tempoh itu. Pada Ogos 1951.Jajahan Kulim tetapi ditemani oleh Ohata. sebuah jawatan yang beliau memegang sehingga 1976.Tunku menyertai "Persatuan Pelajar India Islam" yang menuntut kemerdekaan India. beliau berjaya. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". Beliau juga berkempen untuk Lyold George Jurith. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. Tunku menyambung semula pendidikannya di Inner Temple pada tahun 1947. beliau dipilih sebagai presiden pertama untuk Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC). pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Pada tahun 1955. Bagaimanapun. Pada kali ini. Semasa itu. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah. Tunku memulakan pertandingan bola sepak antarabangsa yang digelar "Pesta Bola Merdeka" pada tahun 1957. seorang calon Parti Liberal. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. Pada tahun yang berikut. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Beliau dipilih sebagai presiden untuk Persatuan Pelajar Melayu Britain. Pada tahun berikutnya. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. Tunku bertemu dengan Abdul Razak Hussein. Sewaktu tempoh itu. dipilih sebagai setiausaha.Seorang yang bersemangat kesukanan. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. Kerjaya politik Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. Beliau kemudian berpindah ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu.

kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. dan pada 22 September 1970. dan MAGERAN. Sabah. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat pada waktu itu. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. Pada tahun 1961. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAP-UMNO. faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampirhampir 40%. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. Pada 16 September 1963. Untuk mengatasi kebimbangan itu. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. Bagaimanapun. Tunku kemudian meletakkan jawatannya . Pada 7 Ogos 1965. Sebagai gerak balas. Perhimpunanperhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. sebuah jawatan kuasa darurat. Dalam perkataannya. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. beliaumenjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). Sarawak. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk mencabar kedudukan Lee di sana. Singapura. Sebahagian pemimpin-pemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 diSingapura. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. pada 8 Ogos 1967. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Kehidupan kemudian Pada 1977. Malaysia menjadi tuan rumah kepada "Pertandingan Membaca Al-Quran Peringkat Antarabangsa" yang pertama. Pada 1961. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. Tun Hussein Onn menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". kesihatannya telah merosot. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. Tunku menjadi pengerusinya. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. Beliau memegang jawatan Presiden PERKIM sehingga setahun sebelum kematiannya. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. tetapi sewaktu itu. Tunku membantu menubuhkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan dilantikkan sebagai Setiausaha Agung yang pertama. sebuah pertubuhan untuk membantu mualaf Islam untuk menyesuaikan diri kepada penghidupan baru. Beliau kemudian menubuhkan Bank Pembangunan Islam sebagai sebuah institusi yang khusis di dalam OIC. Tunku mengasaskan Pertubuhan Kebajikan Agama Islam (PERKIM). Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. suatu peristiwa yang diperkembangkan daripada gagasan Tunku sewaktu beliau mengadakan pertandingan tahap negeri yang pertama di Kedah pada tahun 1951. Alor Star . Dalam tahun-tahun terakhirnya. dan pada tahun 1987. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang.sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. Ruang-ruangnya. Tunku juga merupakan Presiden "Majlis Da'wah Islamiah Serantau Asia Tenggara dan Pasifik" (RISEAP) dari 1982 sehingga 1988. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. Pada 1969. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Kegiatan Islam Selepas menjadikan Islam sebagai agama Malaysia yang rasmi pada 1960.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful