BIODATA TUN TAN CHENG LOCK

Tun Dato Sri Tan Cheng Lock ialah seorang pemimpin politik Cina di Tanah Melayu yang merupakan presiden pertama Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) pada tahun 1949. Dalam tempoh hampir 40 tahun, Tan memberikan pimpinan dan berjuang untuk politik, pendidikan, dan kebajikan masyarakat orang-orang Cina di Tanah Melayu. Dalam perjuangannya, beliau mempergunakan arena-arena politik dan ekonomi. Beliau juga mempergunakan memorandum dan petisyen dalam pengemukaan persoalanpersoalan. Beliau dilahirkan di Jalan Heeren, Melaka, Tan ialah anak ketiga dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada tujuh adik beradik. Pada tahun 1899, beliau memperoleh pendidikan Inggeris di Sekolah Tinggi Melaka, dan kemudiannya di Institusi Raffles di Singapura. Selepas persekolahan, Tan bertugas sebagai seorang guru selama enam tahun sebelum meletakkan jawatannya untuk menjadi Penolong Pengurus di Ladang Getah Bukit Kajang Berhad, sebuah ladang getah yang dimiliki oleh saudara sepupunya. Pada tahun 1909, beliau memulakan syarikat sendiri yang mula-mulanya digelarkan Ladang Getah Melaka Pindah Berhad dan kemudiannya, Ladang Getah Melaka Bersatu Berhad dan akhirnya Ladang Ayer Molek Berhad. Pada tahun 1913, Tan berkahwin dengan Yeo Yeok Neo, anak kepada Yeo Tin Thye, Presiden Persatuan Hokkien Melaka. Mereka dikurniakan dengan seorang anak lelaki, Tun Tan Siew Sin dan empat orang anak perempuan.

Kerjaya Politik Pada tahun 1912, Tan dilantik oleh kerajaan British sebagai Pesuruhjaya Majlis Melaka serta Jaksa Pendamai Melaka. Beberapa bulan kemudian, beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Majlis Bandar untuk bandar-bandar dan Pelabuhan Melaka. Pada tahun 1914, Tan menghidupkan semula pertubuhan Sukarelawan Cina Melaka dan menjadi ahli biasanya sehingga 1919. Pada tahun berikutnya, iaitu 1915, beliau menghidupkan semula Persatuan

Bilangan ahli dan cawangan MCA semakin bertambah. dan ‡bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain untuk memperoleh kemerdekaan untuk Tanah Melayu. Kempen-kempen itu menarik hampir 200. Tan mengasaskan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) dan menjadi presidennya yang pertama. Tan melarikan diri ke India [1] dan tinggal di sana sehingga 1946. Matlamat utama untuk membentuk MCA adalah untuk: ‡menyatukan orang-orang Cina di Tanah Melayu. IMP dibentuk pada 26 September 1951 di Kuala Lumpur dengan kerjasama berbagai-bagai bangsa. ‡bekerjasama dengan kerajaan untuk menentang komunisme. Disebabkan penentangan oleh orang-orang Melayu. hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang. Bersama-sama dengan rakan-rakannya. bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin Cina yang lain seperti Tun Leong Yew Koh dan Kolonel H. Tan menubuhkan Majlis Tindakan Bersama Tanah Melayu(AMCJA) dan bekerjasama dengan Pusat Tindakan Rakyat (PUTERA) di bawah pimpinan PKMM. Dasar ini dibantah oleh komunitikomunitiperniagaan. Semasa di sana.000 ahli dan cawangan-cawangan MCA ditubuhkan. Malayan Union dibentuk secara rasmi pada 1 April 1946. Tan melahirkan gagasan untuk mencipta sebuah parti politik Cinadi Tanah Melayu. dan dipilih sebagai Presidennya. sebuah persatuan di Melaka yang bertujuan untuk melindungi kepentingan orang Cina Peranakan di Negeri-negeri Selat. Sebagai Presiden MCA. Pada 27 Februari 1949. Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun. Beliau kemudian memulakan Persatuan Cina Perantauan India (OCAI) yangmengirimkan memorandum kepada Pejabat Penjajah untuk memberikan kewarganegaraan kepadamereka yang bukan dilahirkan di Tanah Melayu. Pada tahun 1952. menyokong gagasan Dato' Onn Jaafar untuk membentuk Parti Kemerdekaan Malaya (IMP). Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang . Penubuhan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA). ‡melindungi hak-hak dan kepentingan orang-orang Cina. Ketika Jepun menduduki Tanah Melayu pada tahun 1942. Persoalan ini kemudian dimasukkan oleh pihak British sebagai salah satu prinsip dalam penubuhan Malayan Union. selaku ketua MCA. Tan mengetuai kempen-kempen di seluruh Tanah Melayu. Parti Komunis Malaya memulakan pemberontakan bersenjata dan memaksakan kerajaanTanah Melayu mengisytiharkan Keadaan Darurat. Tan dipilih sebagai Ahli Tak Rasmi Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat. satu "jawatan" yang beliau menyandang sehingga 1934. Pada tahun 1923. Lee. Penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union menyebabkan Tan dan Parti Komunis Malaya (CPM) bekerjasama dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk menentang UMNO di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar. Tan.Orang Cina Peranakan-British (SCBA). pihak British membubarkan Malayan Union danmembentuk Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948.S.

Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952. Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman.bukan Melayu. UMNO. . Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H. Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan. Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952. Beliau meninggal dunia pada 13 Disember 1960 di Hospital Besar Melaka akibat sakit jantung ketika berumur 77 tahun. dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang aman. 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP. dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955.S. Pembentukan Parti Perikatan antara MCA.

Sambanthan juga turut berjasa dalam menyatukan masyarakat India di Fiji dengan masyarakat pribumi. Kuala Lumpur. Beliau meninggal dunia pada tahun 1979. Jawatan yang terakhir dipegang oleh Sambanthan ialah Menteri Perpaduan Negara. Sepanjang tempoh menjadi menteri kabinet. Bagi mengenang jasanya kepada negara. terutama berkaitan dengan perpaduan rakyat yang berbilang kaum. Sambanthan meletakkan jawatan Presiden Kongres India serta Menteri Perpaduan Negara disebabkan usianya. Tun Sambanthan bersekolah di Sekolah Clifford di Kuala Kangsar.T. Seterusnya pada tahun 1959. Sambanthan menang dan telah menjadi Menteri Buruh. Beliau amat cemerlang dalam pelajarannya dan kemudian memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Annamalai di India Utara. Beliau bertanding di kawasan pilihan raya Kinta. begitu banyak jasa yang telah dicurahkan oleh Sambanthan. Ketika berusia 36 tahun. Sambanthan dilantik menjadi Menteri Tenaga. Negeri Perak. serta menteri penuh dalam pelbagai kementerian dalam kerajaan Malaysia. Cabaran gentir ketika itu pula adalah pemecahan kawasan perladangan yang merupakan punca pencarian sebahagian besar rakyat India Malaysia. MIC kemudiannya berusaha menubuhkan koperasi bagi mentakbir ladang tersebut dan mendorong kepada penubuhan National Land Finance Cooperative Society. akibat penyakit jantung.18 Mei 1979) ialah Presiden kelima Kongres India Malaya (MIC). beliau dilantik menjadi Presiden pertama Kongres India Malaya (MIC). satu parti campuran antara Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Persatuan Cina Malaysia (MCA) untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu. Pada tahun 1973. Sambanthan membawa MIC masuk Parti Perikatan. . nama Sambanthan telah diabadikan kepada sebatang jalan raya di Brickfield. Pada 31 Ogos 1957 apabila kemerdekaan dicapai. Tun V. Negeri Perak. Beliau dilahirkan di kawasan pedalaman Sungai Siput. sebuah parti politik Malaysia.BIODATA TUN SAMBANTHAN Tun Veerasamy Thirunyana Sambanthan (16 Jun 1919 . Sambanthan merupakan salah seorang dari yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan dan dilantik menjadi Menteri Kesihatan. Perak. Telekom dan Pos. Pada tahun 1955.

Abang ipar Abdul Razak. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles. Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Pekan. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. Beliau dilahirkan di Pulau Keladi. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Pada tahun 1939. Selepas kematiannya.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu.BIODATA TUN ABDUL RAZAK Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 . Tun Hussein Onn. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga. Pahang. . Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. Bagaimanapun. Pendidikan Sejak di sekolah rendah lagi. Singapura pada 1940. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan". pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. Mohamed Nizam. Perak. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Anak sulungnya.

puaknya di dalam UMNO menggulingkan Tunku Abdul Rahman serta mengisytiharkan Keadaan Darurat dan beliau memerintah melalui dekri sehingga 1970. pada Februari 1955. Pencapaian-pencapaiannya yang utama termasuk perumusan dasar pembangunan yang dikenali sebagai "Buku Merah". beliau dilantik menjadi ketua pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu UMNO. Abdul Razak juga menyertai misi Februari 1956 yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman ke London untuk menuntut kemerdekaan Malaya daripada pihak British. Disebabkan keupayaan politiknya. sebuah wadah untuk perbincangan persoalan-persoalan politik Negara untuk penuntut-penuntut Malaya. disebabkan penyakit Leukemia dan disemadikan di Makam Pahlawan. Abdul Razak termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (NEP) pada tahun 1971. . Dua tahun kemudian. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". Pada 22 September 1970. Abdul Razak dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Abdul Razak menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memegang portfolio Timbalan Perdana Menteri Malaysia Timbalan Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan Menteri Pertahanan. Beliau dan"generasi kedua" ahli-ahli politik Melayu memperlihatkan keperluan untuk mengendalikan ketaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman.Selepas peperangan. Selepas memenangi pilihan raya umum yang pertama di Malaya pada Julai 1955. Disamping itu. dan ‡ menghapuskan pengenalpastian fungsi ekonomi dengan kaum. Beliau menambahkan ahli-ahli parti untuk mengasaskan apa yang dikatanya "Ketahanan Nasional" melalui kestabilan politik. iaitu mengurangkan dan pada akhirnya: ‡ menghapuskan kemiskinan.Selepas pilihan raya umum 1959. Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom. Abdul Razak mewarisi Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kedua. beliau dianugerahkan dengan gelaran Bapa Pembangunan. Abdul Razak meninggal pada tahun 1976. Selepas Peristiwa 13 Mei 1969. Abdul Razak berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan kemudian. Abdul Razak menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 sebagai gantian untuk Parti Perikatan. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undangundang. Selepas kepulangannya. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London. Kuala Lumpur. NEP menetapkan dua sasaran yang asas. Pada tahun 1950. Selepas kematiannya. Abdul Razak menyertai Perkhidmatan Awam Malaya dan bergiat dalam bidang politik. beliau menjadi Pemangku Ketua MenteriPahang sewaktu berumur hanya 33 tahun.

Pada 1 Oktober 1946. Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor. dan mendapat pendidikan Melayu sebelum melanjutkan pelajarannya di England. beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada 1 Mei 1946. Kerjaya politik Dato Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British. Hasil daripada mesyuarat ini. 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman. kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama.BIODATA DATO` ONN JAAFAR Beliau dilahirkan di Bukit Gambir. Menteri Besar Johor yang pertama. Di bawah kepimpinannya. Dato Onn menjadi Ketua Pejabat Kawalan Makanan Negeri Johor. Pada 1 . Tiga tahun kemudian. UMNO . Dato Onn bekerja sebagai wartawan pada tahun 1930 ketika berumur 35 tahun. Beliau dipelihara oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar sejak kecil.4 Mac 1946. dan pada tahun 1934. Johor Bahru. Dato Onn ialah anak kepada Datuk Jaafar bin Haji Muhammad. Kuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu. Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu. menjadi pengarang Lembaga Malaya dan Harian Lembaga. Semasa zaman Pendudukan Jepun. Disamping itu. tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan. beliau juga pernah menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor.

26 Ogos 1951. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos. Oleh sebab cadangan itu ditentangkan. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan. dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu". partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO. serta memberi hak istimewa Melayu. Johor . Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah. beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS. tanpa mengira kaum. Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. Walaupun demikian. Malangnya. parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. Pada tahun 1954. Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik. dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn. Akhirnya.berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. 1951. Johor Bahru. dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955. Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein. Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 . Bagaimanapun.

Sultan Kedah yang ke-24. Biasanya dikenali sebagai "Tunku". . seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia".6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955.BIODATA TUNKU ABDUL RAHMAN Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . seorang pegawai daerah Thailand. Tunku kemudian berpindah ke sebuah sekolah kerajaan bahasa Inggeris yang kini dinamakan Kolej Sultan Abdul Hamid. dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. serta bermain lumpur sehingga menghidapi penyakit puru di kakinya. Semasa kecil. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). Bondanya Cik Menyelara. Beliau belajar bahasa Melayu di sekolah itu. Beliau dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. Di sini. Pendidikan Tunku bermula pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah rendah Melayu di Jalan Baharu. Beliau bebas bermain di luar istana dan pernah membentuk pasukan bola sepak kampung. Alor Setar. Alor Setar. Tunku biasa mengendap burung dan melastik. beliau belajar di sekolah pada waktu siang dan membaca Al-Quran pada waktu petang. Seorang guru pula datang ke rumahnya untuk mengajar bahasa Inggeris. Tunku dipanggil Awang kerana rupa parasnya yang tidak sesegak adikberadiknya yang lain.

seorang Merinyu Kesihatan Kedah dan menyembunyikannya di Sedim. Selepas pemulangannya. beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah Perkhidmatan Pasukan Kawalan Am Selatan Kedah. Jepun mengiktiraf baginda sebagai Sultan Kedah tetapi pentadbirannya diletakkan di bawah Gabernor dan Tentera Jepun. Tunku dihantar semula ke England untuk belajar undang-undang di Universiti Cambridge kerana keluarganya tidak berpuas hati dengan keputusannya yang lalu. Sultan Abdul Hamid meninggal pada tahun 1943.Pada tahun 1913 sewaktu berumur 10 tahun. sewaktu pegawai British hendak membawanya ke India. tetapi kemudian bertukar kepada jurusan sastera (Sejarah). tidak berpuas hati dengan tindakan Tunku yang membelakangkannya sebagai bakal pengganti Sultan Kedah. Pada tahun 1919 ketika berumur 16 tahun. Pada 19 Disember 1941. tidak wajarlah seseorang sultan melarikan diri daripada tanah airnya sewaktu peperangan. dan dilantik sebagai Pegawai Jajahan untuk Kuala Nerang pada tahun berikutnya. Tunku dihantar ke Bangkok untuk menetap bersama Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Sebuah masjid di Sungai Petani telah dinamakan Masjid Rahmaniah sempena nama Tunku. H. Mula-mulanya.V. dekat dengan Kulim. dan belajar di Sekolah Thebsirintrawat Pada tahun 1915. Semasa Jepun memerintah. Beliau menyertai Pengakap dan Kor Kadet. Pada 9 Disember 1941. abang sulungnya. Tunku pergi semula ke England buat kali yang ketiga untuk menyambung pelajaran undang-undangnya. Beliau merupakan penuntut pertama untuk menerima pendidikan di United Kingdom dibawah tajaan Kerajaan Negeri Kedah. Pada 1940. Tunku menyorokkan Sultan Abdul Hamid Halim Syah. ayahandanya yang ketika itu berumur 80 tahun. Tunku bertugas sebagai Pegawai Jajahan di Sungai Petani bersamping bertindak sebagai hakim daerah dan Pengerusi Lembaga Kebersihan Sungai Petani. Beliau kembali ke Kedah pada tahun 1939 kerana terdapatnya berita bahawa perang akan meletus di Eropah. Pada tahun 1927. Beliau lulus semester pertama dalam jurusan undang-undang di Inner Temple pada tahun 1930. Tunku bertugas sebagai Pegawai Latihan di Pejabat Penasihat Undang-Undang Kedah pada tahun 1931. Tunku Badlishah. Pada tahun 1938. Beliau memperolehi ijazahnya pada tahun 1925. Sultan Abdul Hamid dibawa semula ke Alor Star. Tunku mengambil jurusan undang-undang bersama rakannya. Antara gurunya ialah HR Cheeseman dan SM Zainal Abidin. Ivor Jenning (Sir). Tunku kekal sebagai Pegawai . Davies dan George Brown. Berpakaian Tentera Utara Australia. Tunku menculik ayahandanya yang ketika itu bersama dengan Syed Abu Bakar al Idrus. Tunku menerima Biasiswa Negeri Kedah untuk melanjutkan pendidikannya di Kolej St Catharine di Universiti Cambridge. Tunku pulang dan meneruskan pendidikannya di Penang Free School. Penasihat British sewaktu itu. Beliau dipindahkan ke Pulau Langkawi pada tahun 1935 oleh Clayton. di bawah jagaan Penghulu Wahab. Pemangku Raja Kedah. Bagi beliau. Pada tahun 1937.

Tunku bertemu dengan Abdul Razak Hussein. Semasa itu. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. yang berumur 26 ketika itu. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. Beliau juga berkempen untuk Lyold George Jurith. Pada Ogos 1951. Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. Tunku akhirnya dilayakkan menjadi peguam pada tahun 1949. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union dan Tunku menyertai partinya. seorang pegawai Jepun yang pernah menjadi tukang gunting di pekan Alor Star. beliau berjaya. Sewaktu tempoh itu. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. Beliau kemudian berpindah ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. Tunku menyambung semula pendidikannya di Inner Temple pada tahun 1947. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah. Kerjaya politik Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. seorang calon Parti Liberal. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke . kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia. Bagaimanapun.Jajahan Kulim tetapi ditemani oleh Ohata. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Pada tahun yang berikut. dan Abdul Razak. Pada kali ini. Sebagai Perdana Menteri Selepas kemerdekaan. dipilih sebagai setiausaha.Seorang yang bersemangat kesukanan. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. Laluan ke kemerdekaan Pada tahun 1954. beliau dipilih sebagai presiden pertama untuk Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC). Beliau dipilih sebagai presiden untuk Persatuan Pelajar Melayu Britain. Pada tahun berikutnya. percubaan sulung itu tidak berjaya. sebuah jawatan yang beliau memegang sehingga 1976.Tunku menyertai "Persatuan Pelajar India Islam" yang menuntut kemerdekaan India. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya.Pada tempoh itu. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". Pada tahun 1955. Tunku memulakan pertandingan bola sepak antarabangsa yang digelar "Pesta Bola Merdeka" pada tahun 1957.

Sebahagian pemimpin-pemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. beliaumenjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. Sarawak. sebuah jawatan kuasa darurat. Pada 7 Ogos 1965. faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampirhampir 40%. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 diSingapura. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat pada waktu itu. Pada 16 September 1963. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. dan MAGERAN. Perhimpunanperhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk mencabar kedudukan Lee di sana. dan pada 22 September 1970. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAP-UMNO. Untuk mengatasi kebimbangan itu. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia.kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. Dalam perkataannya. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. pada 8 Ogos 1967. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). Tunku kemudian meletakkan jawatannya . Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. Singapura. Sebagai gerak balas. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. Pada tahun 1961. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. Sabah. Bagaimanapun.

dan pada tahun 1987. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. Beliau memegang jawatan Presiden PERKIM sehingga setahun sebelum kematiannya.sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Pada 1969. Alor Star . suatu peristiwa yang diperkembangkan daripada gagasan Tunku sewaktu beliau mengadakan pertandingan tahap negeri yang pertama di Kedah pada tahun 1951. Tun Hussein Onn menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". Kegiatan Islam Selepas menjadikan Islam sebagai agama Malaysia yang rasmi pada 1960. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. Tunku mengasaskan Pertubuhan Kebajikan Agama Islam (PERKIM). Ruang-ruangnya. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. Pada 1961. dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. sebuah pertubuhan untuk membantu mualaf Islam untuk menyesuaikan diri kepada penghidupan baru. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. Malaysia menjadi tuan rumah kepada "Pertandingan Membaca Al-Quran Peringkat Antarabangsa" yang pertama. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. kesihatannya telah merosot. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. Beliau kemudian menubuhkan Bank Pembangunan Islam sebagai sebuah institusi yang khusis di dalam OIC. tetapi sewaktu itu. Tunku membantu menubuhkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan dilantikkan sebagai Setiausaha Agung yang pertama. Tunku juga merupakan Presiden "Majlis Da'wah Islamiah Serantau Asia Tenggara dan Pasifik" (RISEAP) dari 1982 sehingga 1988. Dalam tahun-tahun terakhirnya. Tunku menjadi pengerusinya. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Kehidupan kemudian Pada 1977. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri.