BIODATA TUN TAN CHENG LOCK

Tun Dato Sri Tan Cheng Lock ialah seorang pemimpin politik Cina di Tanah Melayu yang merupakan presiden pertama Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) pada tahun 1949. Dalam tempoh hampir 40 tahun, Tan memberikan pimpinan dan berjuang untuk politik, pendidikan, dan kebajikan masyarakat orang-orang Cina di Tanah Melayu. Dalam perjuangannya, beliau mempergunakan arena-arena politik dan ekonomi. Beliau juga mempergunakan memorandum dan petisyen dalam pengemukaan persoalanpersoalan. Beliau dilahirkan di Jalan Heeren, Melaka, Tan ialah anak ketiga dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada tujuh adik beradik. Pada tahun 1899, beliau memperoleh pendidikan Inggeris di Sekolah Tinggi Melaka, dan kemudiannya di Institusi Raffles di Singapura. Selepas persekolahan, Tan bertugas sebagai seorang guru selama enam tahun sebelum meletakkan jawatannya untuk menjadi Penolong Pengurus di Ladang Getah Bukit Kajang Berhad, sebuah ladang getah yang dimiliki oleh saudara sepupunya. Pada tahun 1909, beliau memulakan syarikat sendiri yang mula-mulanya digelarkan Ladang Getah Melaka Pindah Berhad dan kemudiannya, Ladang Getah Melaka Bersatu Berhad dan akhirnya Ladang Ayer Molek Berhad. Pada tahun 1913, Tan berkahwin dengan Yeo Yeok Neo, anak kepada Yeo Tin Thye, Presiden Persatuan Hokkien Melaka. Mereka dikurniakan dengan seorang anak lelaki, Tun Tan Siew Sin dan empat orang anak perempuan.

Kerjaya Politik Pada tahun 1912, Tan dilantik oleh kerajaan British sebagai Pesuruhjaya Majlis Melaka serta Jaksa Pendamai Melaka. Beberapa bulan kemudian, beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Majlis Bandar untuk bandar-bandar dan Pelabuhan Melaka. Pada tahun 1914, Tan menghidupkan semula pertubuhan Sukarelawan Cina Melaka dan menjadi ahli biasanya sehingga 1919. Pada tahun berikutnya, iaitu 1915, beliau menghidupkan semula Persatuan

Pada 27 Februari 1949. bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin Cina yang lain seperti Tun Leong Yew Koh dan Kolonel H.Orang Cina Peranakan-British (SCBA). selaku ketua MCA. Persoalan ini kemudian dimasukkan oleh pihak British sebagai salah satu prinsip dalam penubuhan Malayan Union. Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang . ‡melindungi hak-hak dan kepentingan orang-orang Cina. Parti Komunis Malaya memulakan pemberontakan bersenjata dan memaksakan kerajaanTanah Melayu mengisytiharkan Keadaan Darurat. Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun. IMP dibentuk pada 26 September 1951 di Kuala Lumpur dengan kerjasama berbagai-bagai bangsa. Tan melahirkan gagasan untuk mencipta sebuah parti politik Cinadi Tanah Melayu. Sebagai Presiden MCA. dan dipilih sebagai Presidennya. Kempen-kempen itu menarik hampir 200. Penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union menyebabkan Tan dan Parti Komunis Malaya (CPM) bekerjasama dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk menentang UMNO di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar. Matlamat utama untuk membentuk MCA adalah untuk: ‡menyatukan orang-orang Cina di Tanah Melayu. Malayan Union dibentuk secara rasmi pada 1 April 1946. menyokong gagasan Dato' Onn Jaafar untuk membentuk Parti Kemerdekaan Malaya (IMP).S. Dasar ini dibantah oleh komunitikomunitiperniagaan. satu "jawatan" yang beliau menyandang sehingga 1934. Penubuhan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA). dan ‡bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain untuk memperoleh kemerdekaan untuk Tanah Melayu. Semasa di sana. Tan dipilih sebagai Ahli Tak Rasmi Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat. sebuah persatuan di Melaka yang bertujuan untuk melindungi kepentingan orang Cina Peranakan di Negeri-negeri Selat. Tan mengetuai kempen-kempen di seluruh Tanah Melayu. Bilangan ahli dan cawangan MCA semakin bertambah. Pada tahun 1952. pihak British membubarkan Malayan Union danmembentuk Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948. Tan mengasaskan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) dan menjadi presidennya yang pertama. Beliau kemudian memulakan Persatuan Cina Perantauan India (OCAI) yangmengirimkan memorandum kepada Pejabat Penjajah untuk memberikan kewarganegaraan kepadamereka yang bukan dilahirkan di Tanah Melayu. Tan menubuhkan Majlis Tindakan Bersama Tanah Melayu(AMCJA) dan bekerjasama dengan Pusat Tindakan Rakyat (PUTERA) di bawah pimpinan PKMM. Pada tahun 1923. Ketika Jepun menduduki Tanah Melayu pada tahun 1942. Tan. Lee. hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang.000 ahli dan cawangan-cawangan MCA ditubuhkan. Disebabkan penentangan oleh orang-orang Melayu. Tan melarikan diri ke India [1] dan tinggal di sana sehingga 1946. Bersama-sama dengan rakan-rakannya. ‡bekerjasama dengan kerajaan untuk menentang komunisme.

Beliau meninggal dunia pada 13 Disember 1960 di Hospital Besar Melaka akibat sakit jantung ketika berumur 77 tahun. dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955. Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952.S. Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H.bukan Melayu. Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953. Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman. UMNO. 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952. . dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang aman. Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan. Pembentukan Parti Perikatan antara MCA.

Pada 31 Ogos 1957 apabila kemerdekaan dicapai. Negeri Perak. Pada tahun 1955. Sambanthan juga turut berjasa dalam menyatukan masyarakat India di Fiji dengan masyarakat pribumi. Beliau meninggal dunia pada tahun 1979. MIC kemudiannya berusaha menubuhkan koperasi bagi mentakbir ladang tersebut dan mendorong kepada penubuhan National Land Finance Cooperative Society. Sambanthan meletakkan jawatan Presiden Kongres India serta Menteri Perpaduan Negara disebabkan usianya. Pada tahun 1973. nama Sambanthan telah diabadikan kepada sebatang jalan raya di Brickfield. Tun Sambanthan bersekolah di Sekolah Clifford di Kuala Kangsar. Perak.18 Mei 1979) ialah Presiden kelima Kongres India Malaya (MIC). satu parti campuran antara Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Persatuan Cina Malaysia (MCA) untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu. Sambanthan membawa MIC masuk Parti Perikatan. Kuala Lumpur.BIODATA TUN SAMBANTHAN Tun Veerasamy Thirunyana Sambanthan (16 Jun 1919 . begitu banyak jasa yang telah dicurahkan oleh Sambanthan. beliau dilantik menjadi Presiden pertama Kongres India Malaya (MIC). Sambanthan dilantik menjadi Menteri Tenaga. akibat penyakit jantung. Tun V.T. serta menteri penuh dalam pelbagai kementerian dalam kerajaan Malaysia. Ketika berusia 36 tahun. Beliau bertanding di kawasan pilihan raya Kinta. Telekom dan Pos. Sepanjang tempoh menjadi menteri kabinet. Bagi mengenang jasanya kepada negara. Sambanthan merupakan salah seorang dari yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan dan dilantik menjadi Menteri Kesihatan. terutama berkaitan dengan perpaduan rakyat yang berbilang kaum. Jawatan yang terakhir dipegang oleh Sambanthan ialah Menteri Perpaduan Negara. Beliau dilahirkan di kawasan pedalaman Sungai Siput. Negeri Perak. Beliau amat cemerlang dalam pelajarannya dan kemudian memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Annamalai di India Utara. sebuah parti politik Malaysia. Sambanthan menang dan telah menjadi Menteri Buruh. Cabaran gentir ketika itu pula adalah pemecahan kawasan perladangan yang merupakan punca pencarian sebahagian besar rakyat India Malaysia. Seterusnya pada tahun 1959. .

Tun Hussein Onn. Pendidikan Sejak di sekolah rendah lagi. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan.BIODATA TUN ABDUL RAZAK Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 . Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Abang ipar Abdul Razak. Pekan. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles. . Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. Beliau dilahirkan di Pulau Keladi. Perak. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan". ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. Pada tahun 1939. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu. Mohamed Nizam. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. Selepas kematiannya. Anak sulungnya. Singapura pada 1940.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Bagaimanapun. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Pahang. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009.

Kuala Lumpur. NEP menetapkan dua sasaran yang asas. disebabkan penyakit Leukemia dan disemadikan di Makam Pahlawan. sebuah wadah untuk perbincangan persoalan-persoalan politik Negara untuk penuntut-penuntut Malaya. Abdul Razak berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan kemudian. .Selepas peperangan. puaknya di dalam UMNO menggulingkan Tunku Abdul Rahman serta mengisytiharkan Keadaan Darurat dan beliau memerintah melalui dekri sehingga 1970. Selepas kematiannya. Abdul Razak menyertai Perkhidmatan Awam Malaya dan bergiat dalam bidang politik. Pada tahun 1950. iaitu mengurangkan dan pada akhirnya: ‡ menghapuskan kemiskinan. Selepas kepulangannya. Selepas memenangi pilihan raya umum yang pertama di Malaya pada Julai 1955. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undangundang. Abdul Razak menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memegang portfolio Timbalan Perdana Menteri Malaysia Timbalan Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan Menteri Pertahanan. Beliau menambahkan ahli-ahli parti untuk mengasaskan apa yang dikatanya "Ketahanan Nasional" melalui kestabilan politik. Abdul Razak menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 sebagai gantian untuk Parti Perikatan. Pencapaian-pencapaiannya yang utama termasuk perumusan dasar pembangunan yang dikenali sebagai "Buku Merah". Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom. Abdul Razak termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (NEP) pada tahun 1971. Beliau dan"generasi kedua" ahli-ahli politik Melayu memperlihatkan keperluan untuk mengendalikan ketaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman. Dua tahun kemudian. beliau dianugerahkan dengan gelaran Bapa Pembangunan. Abdul Razak meninggal pada tahun 1976. Abdul Razak juga menyertai misi Februari 1956 yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman ke London untuk menuntut kemerdekaan Malaya daripada pihak British. Abdul Razak dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Selepas Peristiwa 13 Mei 1969. beliau dilantik menjadi ketua pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu UMNO. pada Februari 1955. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". Disebabkan keupayaan politiknya. beliau menjadi Pemangku Ketua MenteriPahang sewaktu berumur hanya 33 tahun. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London. Abdul Razak mewarisi Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kedua.Selepas pilihan raya umum 1959. Pada 22 September 1970. dan ‡ menghapuskan pengenalpastian fungsi ekonomi dengan kaum. Disamping itu.

Johor Bahru. beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. Dato Onn menjadi Ketua Pejabat Kawalan Makanan Negeri Johor. Semasa zaman Pendudukan Jepun. Tiga tahun kemudian. Di bawah kepimpinannya. Kuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu. Pada 1 . Beliau dipelihara oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar sejak kecil. menjadi pengarang Lembaga Malaya dan Harian Lembaga. tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan.BIODATA DATO` ONN JAAFAR Beliau dilahirkan di Bukit Gambir. dan pada tahun 1934. Dato Onn bekerja sebagai wartawan pada tahun 1930 ketika berumur 35 tahun. Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu. beliau juga pernah menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor. dan mendapat pendidikan Melayu sebelum melanjutkan pelajarannya di England. Dato Onn ialah anak kepada Datuk Jaafar bin Haji Muhammad.4 Mac 1946. sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada 1 Mei 1946. Hasil daripada mesyuarat ini. Pada 1 Oktober 1946. Kerjaya politik Dato Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British. Menteri Besar Johor yang pertama. Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor. Disamping itu. UMNO . kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama. 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman.

Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 . dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu".berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. tanpa mengira kaum. serta memberi hak istimewa Melayu. beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS. Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah. parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan. Pada tahun 1954. Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik. beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955. Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO. Oleh sebab cadangan itu ditentangkan. partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. Malangnya. 1951. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos. Johor Bahru. Akhirnya. dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn. Bagaimanapun. Johor . Walaupun demikian.26 Ogos 1951. Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein.

beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia". Semasa kecil. Alor Setar.BIODATA TUNKU ABDUL RAHMAN Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. Tunku dipanggil Awang kerana rupa parasnya yang tidak sesegak adikberadiknya yang lain. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. Sultan Kedah yang ke-24. seorang pegawai daerah Thailand. Beliau bebas bermain di luar istana dan pernah membentuk pasukan bola sepak kampung. . beliau belajar di sekolah pada waktu siang dan membaca Al-Quran pada waktu petang. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah.6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. Beliau belajar bahasa Melayu di sekolah itu. Tunku kemudian berpindah ke sebuah sekolah kerajaan bahasa Inggeris yang kini dinamakan Kolej Sultan Abdul Hamid. Biasanya dikenali sebagai "Tunku". Alor Setar. Di sini. Bondanya Cik Menyelara. Beliau dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. serta bermain lumpur sehingga menghidapi penyakit puru di kakinya. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. Pendidikan Tunku bermula pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah rendah Melayu di Jalan Baharu. Seorang guru pula datang ke rumahnya untuk mengajar bahasa Inggeris. Tunku biasa mengendap burung dan melastik. seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara.

Tunku pulang dan meneruskan pendidikannya di Penang Free School. dan belajar di Sekolah Thebsirintrawat Pada tahun 1915. Pada 19 Disember 1941.V. Berpakaian Tentera Utara Australia. seorang Merinyu Kesihatan Kedah dan menyembunyikannya di Sedim. Tunku pergi semula ke England buat kali yang ketiga untuk menyambung pelajaran undang-undangnya. abang sulungnya. Pada tahun 1919 ketika berumur 16 tahun. Tunku menculik ayahandanya yang ketika itu bersama dengan Syed Abu Bakar al Idrus. Tunku menyorokkan Sultan Abdul Hamid Halim Syah. tetapi kemudian bertukar kepada jurusan sastera (Sejarah). di bawah jagaan Penghulu Wahab. Davies dan George Brown. Tunku Badlishah. ayahandanya yang ketika itu berumur 80 tahun.Pada tahun 1913 sewaktu berumur 10 tahun. Beliau lulus semester pertama dalam jurusan undang-undang di Inner Temple pada tahun 1930. Penasihat British sewaktu itu. Pada 9 Disember 1941. Pada tahun 1927. beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah Perkhidmatan Pasukan Kawalan Am Selatan Kedah. Tunku bertugas sebagai Pegawai Jajahan di Sungai Petani bersamping bertindak sebagai hakim daerah dan Pengerusi Lembaga Kebersihan Sungai Petani. Pada 1940. Tunku dihantar ke Bangkok untuk menetap bersama Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Beliau memperolehi ijazahnya pada tahun 1925. Jepun mengiktiraf baginda sebagai Sultan Kedah tetapi pentadbirannya diletakkan di bawah Gabernor dan Tentera Jepun. Pada tahun 1937. tidak wajarlah seseorang sultan melarikan diri daripada tanah airnya sewaktu peperangan. Selepas pemulangannya. Pada tahun 1938. Semasa Jepun memerintah. tidak berpuas hati dengan tindakan Tunku yang membelakangkannya sebagai bakal pengganti Sultan Kedah. Sultan Abdul Hamid meninggal pada tahun 1943. Beliau merupakan penuntut pertama untuk menerima pendidikan di United Kingdom dibawah tajaan Kerajaan Negeri Kedah. Tunku dihantar semula ke England untuk belajar undang-undang di Universiti Cambridge kerana keluarganya tidak berpuas hati dengan keputusannya yang lalu. Tunku mengambil jurusan undang-undang bersama rakannya. Sultan Abdul Hamid dibawa semula ke Alor Star. Beliau menyertai Pengakap dan Kor Kadet. dan dilantik sebagai Pegawai Jajahan untuk Kuala Nerang pada tahun berikutnya. Pemangku Raja Kedah. Tunku menerima Biasiswa Negeri Kedah untuk melanjutkan pendidikannya di Kolej St Catharine di Universiti Cambridge. Ivor Jenning (Sir). dekat dengan Kulim. Bagi beliau. Sebuah masjid di Sungai Petani telah dinamakan Masjid Rahmaniah sempena nama Tunku. Beliau dipindahkan ke Pulau Langkawi pada tahun 1935 oleh Clayton. Tunku kekal sebagai Pegawai . H. Tunku bertugas sebagai Pegawai Latihan di Pejabat Penasihat Undang-Undang Kedah pada tahun 1931. Antara gurunya ialah HR Cheeseman dan SM Zainal Abidin. Mula-mulanya. Beliau kembali ke Kedah pada tahun 1939 kerana terdapatnya berita bahawa perang akan meletus di Eropah. sewaktu pegawai British hendak membawanya ke India.

Sewaktu tempoh itu. Tunku bertemu dengan Abdul Razak Hussein. Beliau dipilih sebagai presiden untuk Persatuan Pelajar Melayu Britain.Pada tempoh itu. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. Bagaimanapun. sebuah jawatan yang beliau memegang sehingga 1976. Tunku memulakan pertandingan bola sepak antarabangsa yang digelar "Pesta Bola Merdeka" pada tahun 1957. Pada kali ini. Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru.Seorang yang bersemangat kesukanan. seorang pegawai Jepun yang pernah menjadi tukang gunting di pekan Alor Star. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia. Laluan ke kemerdekaan Pada tahun 1954. percubaan sulung itu tidak berjaya. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. Beliau juga berkempen untuk Lyold George Jurith. Pada Ogos 1951. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. dan Abdul Razak. Kerjaya politik Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". beliau berjaya. Pada tahun 1955. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke . Pada tahun yang berikut. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. dipilih sebagai setiausaha. yang berumur 26 ketika itu. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union dan Tunku menyertai partinya. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan.Jajahan Kulim tetapi ditemani oleh Ohata. beliau dipilih sebagai presiden pertama untuk Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC). Tunku akhirnya dilayakkan menjadi peguam pada tahun 1949. seorang calon Parti Liberal. Pada tahun berikutnya. Sebagai Perdana Menteri Selepas kemerdekaan. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. Beliau kemudian berpindah ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Tunku menyambung semula pendidikannya di Inner Temple pada tahun 1947. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. Semasa itu. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi.Tunku menyertai "Persatuan Pelajar India Islam" yang menuntut kemerdekaan India. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik.

Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampirhampir 40%. beliaumenjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. sebuah jawatan kuasa darurat. Tunku kemudian meletakkan jawatannya . Pada 7 Ogos 1965. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. Sebahagian pemimpin-pemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. dan MAGERAN. Pada 16 September 1963. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. Sebagai gerak balas. Perhimpunanperhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk mencabar kedudukan Lee di sana. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 diSingapura. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. Dalam perkataannya. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. Pada tahun 1961. Sabah.kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat pada waktu itu. Untuk mengatasi kebimbangan itu. pada 8 Ogos 1967. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. Sarawak. dan pada 22 September 1970. Singapura. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAP-UMNO. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. Bagaimanapun.

dan pada tahun 1987. sebuah pertubuhan untuk membantu mualaf Islam untuk menyesuaikan diri kepada penghidupan baru. Pada 1969. suatu peristiwa yang diperkembangkan daripada gagasan Tunku sewaktu beliau mengadakan pertandingan tahap negeri yang pertama di Kedah pada tahun 1951. Kegiatan Islam Selepas menjadikan Islam sebagai agama Malaysia yang rasmi pada 1960. Alor Star . Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. Tunku menjadi pengerusinya. Tun Hussein Onn menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Beliau kemudian menubuhkan Bank Pembangunan Islam sebagai sebuah institusi yang khusis di dalam OIC. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. Beliau memegang jawatan Presiden PERKIM sehingga setahun sebelum kematiannya. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. Tunku membantu menubuhkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan dilantikkan sebagai Setiausaha Agung yang pertama. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. kesihatannya telah merosot. Tunku juga merupakan Presiden "Majlis Da'wah Islamiah Serantau Asia Tenggara dan Pasifik" (RISEAP) dari 1982 sehingga 1988. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. Ruang-ruangnya. tetapi sewaktu itu. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87.sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Pada 1961. Kehidupan kemudian Pada 1977. Dalam tahun-tahun terakhirnya. Tunku mengasaskan Pertubuhan Kebajikan Agama Islam (PERKIM). dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. Malaysia menjadi tuan rumah kepada "Pertandingan Membaca Al-Quran Peringkat Antarabangsa" yang pertama. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful