BIODATA TUN TAN CHENG LOCK

Tun Dato Sri Tan Cheng Lock ialah seorang pemimpin politik Cina di Tanah Melayu yang merupakan presiden pertama Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) pada tahun 1949. Dalam tempoh hampir 40 tahun, Tan memberikan pimpinan dan berjuang untuk politik, pendidikan, dan kebajikan masyarakat orang-orang Cina di Tanah Melayu. Dalam perjuangannya, beliau mempergunakan arena-arena politik dan ekonomi. Beliau juga mempergunakan memorandum dan petisyen dalam pengemukaan persoalanpersoalan. Beliau dilahirkan di Jalan Heeren, Melaka, Tan ialah anak ketiga dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada tujuh adik beradik. Pada tahun 1899, beliau memperoleh pendidikan Inggeris di Sekolah Tinggi Melaka, dan kemudiannya di Institusi Raffles di Singapura. Selepas persekolahan, Tan bertugas sebagai seorang guru selama enam tahun sebelum meletakkan jawatannya untuk menjadi Penolong Pengurus di Ladang Getah Bukit Kajang Berhad, sebuah ladang getah yang dimiliki oleh saudara sepupunya. Pada tahun 1909, beliau memulakan syarikat sendiri yang mula-mulanya digelarkan Ladang Getah Melaka Pindah Berhad dan kemudiannya, Ladang Getah Melaka Bersatu Berhad dan akhirnya Ladang Ayer Molek Berhad. Pada tahun 1913, Tan berkahwin dengan Yeo Yeok Neo, anak kepada Yeo Tin Thye, Presiden Persatuan Hokkien Melaka. Mereka dikurniakan dengan seorang anak lelaki, Tun Tan Siew Sin dan empat orang anak perempuan.

Kerjaya Politik Pada tahun 1912, Tan dilantik oleh kerajaan British sebagai Pesuruhjaya Majlis Melaka serta Jaksa Pendamai Melaka. Beberapa bulan kemudian, beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Majlis Bandar untuk bandar-bandar dan Pelabuhan Melaka. Pada tahun 1914, Tan menghidupkan semula pertubuhan Sukarelawan Cina Melaka dan menjadi ahli biasanya sehingga 1919. Pada tahun berikutnya, iaitu 1915, beliau menghidupkan semula Persatuan

Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang . Penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union menyebabkan Tan dan Parti Komunis Malaya (CPM) bekerjasama dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk menentang UMNO di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar. Parti Komunis Malaya memulakan pemberontakan bersenjata dan memaksakan kerajaanTanah Melayu mengisytiharkan Keadaan Darurat. satu "jawatan" yang beliau menyandang sehingga 1934.000 ahli dan cawangan-cawangan MCA ditubuhkan. Tan melarikan diri ke India [1] dan tinggal di sana sehingga 1946.S. Tan mengasaskan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) dan menjadi presidennya yang pertama. Bersama-sama dengan rakan-rakannya. Pada tahun 1952. Pada tahun 1923. IMP dibentuk pada 26 September 1951 di Kuala Lumpur dengan kerjasama berbagai-bagai bangsa. Tan melahirkan gagasan untuk mencipta sebuah parti politik Cinadi Tanah Melayu. Dasar ini dibantah oleh komunitikomunitiperniagaan. hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang. ‡bekerjasama dengan kerajaan untuk menentang komunisme. Pada 27 Februari 1949. Persoalan ini kemudian dimasukkan oleh pihak British sebagai salah satu prinsip dalam penubuhan Malayan Union. pihak British membubarkan Malayan Union danmembentuk Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948. Beliau kemudian memulakan Persatuan Cina Perantauan India (OCAI) yangmengirimkan memorandum kepada Pejabat Penjajah untuk memberikan kewarganegaraan kepadamereka yang bukan dilahirkan di Tanah Melayu. Tan dipilih sebagai Ahli Tak Rasmi Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat.Orang Cina Peranakan-British (SCBA). menyokong gagasan Dato' Onn Jaafar untuk membentuk Parti Kemerdekaan Malaya (IMP). Sebagai Presiden MCA. Ketika Jepun menduduki Tanah Melayu pada tahun 1942. Penubuhan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA). Lee. dan ‡bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain untuk memperoleh kemerdekaan untuk Tanah Melayu. bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin Cina yang lain seperti Tun Leong Yew Koh dan Kolonel H. Disebabkan penentangan oleh orang-orang Melayu. Tan menubuhkan Majlis Tindakan Bersama Tanah Melayu(AMCJA) dan bekerjasama dengan Pusat Tindakan Rakyat (PUTERA) di bawah pimpinan PKMM. Semasa di sana. Bilangan ahli dan cawangan MCA semakin bertambah. Tan. selaku ketua MCA. Malayan Union dibentuk secara rasmi pada 1 April 1946. dan dipilih sebagai Presidennya. sebuah persatuan di Melaka yang bertujuan untuk melindungi kepentingan orang Cina Peranakan di Negeri-negeri Selat. Kempen-kempen itu menarik hampir 200. ‡melindungi hak-hak dan kepentingan orang-orang Cina. Tan mengetuai kempen-kempen di seluruh Tanah Melayu. Matlamat utama untuk membentuk MCA adalah untuk: ‡menyatukan orang-orang Cina di Tanah Melayu. Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun.

Pembentukan Parti Perikatan antara MCA. .S. Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman. Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953. dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang aman. 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP. Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952. Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H.bukan Melayu. Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952. Beliau meninggal dunia pada 13 Disember 1960 di Hospital Besar Melaka akibat sakit jantung ketika berumur 77 tahun. UMNO. dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955.

Kuala Lumpur. Jawatan yang terakhir dipegang oleh Sambanthan ialah Menteri Perpaduan Negara. Sambanthan menang dan telah menjadi Menteri Buruh. Beliau bertanding di kawasan pilihan raya Kinta. Perak. begitu banyak jasa yang telah dicurahkan oleh Sambanthan. sebuah parti politik Malaysia. nama Sambanthan telah diabadikan kepada sebatang jalan raya di Brickfield. Bagi mengenang jasanya kepada negara. Beliau meninggal dunia pada tahun 1979. . Tun V. Beliau dilahirkan di kawasan pedalaman Sungai Siput. MIC kemudiannya berusaha menubuhkan koperasi bagi mentakbir ladang tersebut dan mendorong kepada penubuhan National Land Finance Cooperative Society.18 Mei 1979) ialah Presiden kelima Kongres India Malaya (MIC). Pada 31 Ogos 1957 apabila kemerdekaan dicapai. Pada tahun 1955. Cabaran gentir ketika itu pula adalah pemecahan kawasan perladangan yang merupakan punca pencarian sebahagian besar rakyat India Malaysia. Ketika berusia 36 tahun. akibat penyakit jantung. Sepanjang tempoh menjadi menteri kabinet. satu parti campuran antara Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Persatuan Cina Malaysia (MCA) untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu. Sambanthan meletakkan jawatan Presiden Kongres India serta Menteri Perpaduan Negara disebabkan usianya. Pada tahun 1973. beliau dilantik menjadi Presiden pertama Kongres India Malaya (MIC). terutama berkaitan dengan perpaduan rakyat yang berbilang kaum. Seterusnya pada tahun 1959.T. Sambanthan dilantik menjadi Menteri Tenaga. Negeri Perak. serta menteri penuh dalam pelbagai kementerian dalam kerajaan Malaysia. Sambanthan membawa MIC masuk Parti Perikatan. Tun Sambanthan bersekolah di Sekolah Clifford di Kuala Kangsar. Negeri Perak. Beliau amat cemerlang dalam pelajarannya dan kemudian memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Annamalai di India Utara.BIODATA TUN SAMBANTHAN Tun Veerasamy Thirunyana Sambanthan (16 Jun 1919 . Sambanthan juga turut berjasa dalam menyatukan masyarakat India di Fiji dengan masyarakat pribumi. Telekom dan Pos. Sambanthan merupakan salah seorang dari yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan dan dilantik menjadi Menteri Kesihatan.

Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak.BIODATA TUN ABDUL RAZAK Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 . Bagaimanapun. Pada tahun 1939. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga. Anak sulungnya. Abang ipar Abdul Razak. Singapura pada 1940. Beliau dilahirkan di Pulau Keladi. Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles. Perak.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu. Tun Hussein Onn. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan". Pendidikan Sejak di sekolah rendah lagi. menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. Mohamed Nizam. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. . Pekan. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. Selepas kematiannya. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. Pahang.

iaitu mengurangkan dan pada akhirnya: ‡ menghapuskan kemiskinan. Pada tahun 1950. Abdul Razak menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 sebagai gantian untuk Parti Perikatan. beliau dilantik menjadi ketua pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu UMNO. beliau menjadi Pemangku Ketua MenteriPahang sewaktu berumur hanya 33 tahun. Disamping itu. Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom. . Dua tahun kemudian. Abdul Razak menyertai Perkhidmatan Awam Malaya dan bergiat dalam bidang politik. Beliau dan"generasi kedua" ahli-ahli politik Melayu memperlihatkan keperluan untuk mengendalikan ketaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman.Selepas peperangan. Kuala Lumpur. NEP menetapkan dua sasaran yang asas. Disebabkan keupayaan politiknya. Abdul Razak meninggal pada tahun 1976. Abdul Razak berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan kemudian. beliau dianugerahkan dengan gelaran Bapa Pembangunan. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undangundang. Abdul Razak menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memegang portfolio Timbalan Perdana Menteri Malaysia Timbalan Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan Menteri Pertahanan. Pada 22 September 1970. Selepas memenangi pilihan raya umum yang pertama di Malaya pada Julai 1955. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". disebabkan penyakit Leukemia dan disemadikan di Makam Pahlawan. Abdul Razak dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Abdul Razak juga menyertai misi Februari 1956 yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman ke London untuk menuntut kemerdekaan Malaya daripada pihak British. Selepas Peristiwa 13 Mei 1969. Beliau menambahkan ahli-ahli parti untuk mengasaskan apa yang dikatanya "Ketahanan Nasional" melalui kestabilan politik. dan ‡ menghapuskan pengenalpastian fungsi ekonomi dengan kaum. Pencapaian-pencapaiannya yang utama termasuk perumusan dasar pembangunan yang dikenali sebagai "Buku Merah". pada Februari 1955. sebuah wadah untuk perbincangan persoalan-persoalan politik Negara untuk penuntut-penuntut Malaya. Selepas kematiannya. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London.Selepas pilihan raya umum 1959. Selepas kepulangannya. Abdul Razak termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (NEP) pada tahun 1971. Abdul Razak mewarisi Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kedua. puaknya di dalam UMNO menggulingkan Tunku Abdul Rahman serta mengisytiharkan Keadaan Darurat dan beliau memerintah melalui dekri sehingga 1970.

sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada 1 Mei 1946. dan pada tahun 1934. beliau juga pernah menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor. Disamping itu. dan mendapat pendidikan Melayu sebelum melanjutkan pelajarannya di England. Kuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu. Menteri Besar Johor yang pertama. Johor Bahru. 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman. Hasil daripada mesyuarat ini. menjadi pengarang Lembaga Malaya dan Harian Lembaga. Semasa zaman Pendudukan Jepun. Dato Onn menjadi Ketua Pejabat Kawalan Makanan Negeri Johor. Kerjaya politik Dato Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British. Dato Onn ialah anak kepada Datuk Jaafar bin Haji Muhammad. Tiga tahun kemudian.4 Mac 1946. tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan. kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama. Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor. Pada 1 . Dato Onn bekerja sebagai wartawan pada tahun 1930 ketika berumur 35 tahun. Di bawah kepimpinannya. Pada 1 Oktober 1946.BIODATA DATO` ONN JAAFAR Beliau dilahirkan di Bukit Gambir. Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu. beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. UMNO . Beliau dipelihara oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar sejak kecil.

serta memberi hak istimewa Melayu. Bagaimanapun. Pada tahun 1954. dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu". dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn. Oleh sebab cadangan itu ditentangkan. beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955.berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. tanpa mengira kaum. Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik. partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah. Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein. Johor . parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan. dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 . beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos. Malangnya.26 Ogos 1951. Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO. Akhirnya. Johor Bahru. Walaupun demikian. 1951.

Beliau belajar bahasa Melayu di sekolah itu. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia". Sultan Kedah yang ke-24. Biasanya dikenali sebagai "Tunku". . serta bermain lumpur sehingga menghidapi penyakit puru di kakinya. beliau belajar di sekolah pada waktu siang dan membaca Al-Quran pada waktu petang.BIODATA TUNKU ABDUL RAHMAN Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . Tunku biasa mengendap burung dan melastik. Beliau bebas bermain di luar istana dan pernah membentuk pasukan bola sepak kampung. Alor Setar. Pendidikan Tunku bermula pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah rendah Melayu di Jalan Baharu. Semasa kecil. Beliau dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. Seorang guru pula datang ke rumahnya untuk mengajar bahasa Inggeris. Bondanya Cik Menyelara. Di sini.6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Tunku kemudian berpindah ke sebuah sekolah kerajaan bahasa Inggeris yang kini dinamakan Kolej Sultan Abdul Hamid. seorang pegawai daerah Thailand. seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. Tunku dipanggil Awang kerana rupa parasnya yang tidak sesegak adikberadiknya yang lain. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). Alor Setar.

ayahandanya yang ketika itu berumur 80 tahun. Antara gurunya ialah HR Cheeseman dan SM Zainal Abidin. Beliau merupakan penuntut pertama untuk menerima pendidikan di United Kingdom dibawah tajaan Kerajaan Negeri Kedah. Bagi beliau. dan dilantik sebagai Pegawai Jajahan untuk Kuala Nerang pada tahun berikutnya. Sebuah masjid di Sungai Petani telah dinamakan Masjid Rahmaniah sempena nama Tunku. Pada 19 Disember 1941. Tunku bertugas sebagai Pegawai Latihan di Pejabat Penasihat Undang-Undang Kedah pada tahun 1931. Tunku mengambil jurusan undang-undang bersama rakannya. Beliau memperolehi ijazahnya pada tahun 1925. Pemangku Raja Kedah. dekat dengan Kulim. sewaktu pegawai British hendak membawanya ke India. Berpakaian Tentera Utara Australia. Tunku dihantar ke Bangkok untuk menetap bersama Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid.V. Pada 1940. Tunku kekal sebagai Pegawai . Tunku menculik ayahandanya yang ketika itu bersama dengan Syed Abu Bakar al Idrus. Pada tahun 1937. Beliau kembali ke Kedah pada tahun 1939 kerana terdapatnya berita bahawa perang akan meletus di Eropah. dan belajar di Sekolah Thebsirintrawat Pada tahun 1915. Semasa Jepun memerintah. Pada tahun 1938. seorang Merinyu Kesihatan Kedah dan menyembunyikannya di Sedim. Tunku pergi semula ke England buat kali yang ketiga untuk menyambung pelajaran undang-undangnya. Beliau dipindahkan ke Pulau Langkawi pada tahun 1935 oleh Clayton. tidak berpuas hati dengan tindakan Tunku yang membelakangkannya sebagai bakal pengganti Sultan Kedah. tidak wajarlah seseorang sultan melarikan diri daripada tanah airnya sewaktu peperangan. Beliau lulus semester pertama dalam jurusan undang-undang di Inner Temple pada tahun 1930. abang sulungnya. Pada 9 Disember 1941. Tunku bertugas sebagai Pegawai Jajahan di Sungai Petani bersamping bertindak sebagai hakim daerah dan Pengerusi Lembaga Kebersihan Sungai Petani. Sultan Abdul Hamid meninggal pada tahun 1943. Beliau menyertai Pengakap dan Kor Kadet. Jepun mengiktiraf baginda sebagai Sultan Kedah tetapi pentadbirannya diletakkan di bawah Gabernor dan Tentera Jepun. Selepas pemulangannya. beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah Perkhidmatan Pasukan Kawalan Am Selatan Kedah. Penasihat British sewaktu itu. tetapi kemudian bertukar kepada jurusan sastera (Sejarah). Pada tahun 1919 ketika berumur 16 tahun. Tunku menerima Biasiswa Negeri Kedah untuk melanjutkan pendidikannya di Kolej St Catharine di Universiti Cambridge. di bawah jagaan Penghulu Wahab. H. Ivor Jenning (Sir). Tunku menyorokkan Sultan Abdul Hamid Halim Syah. Mula-mulanya. Sultan Abdul Hamid dibawa semula ke Alor Star. Davies dan George Brown. Pada tahun 1927. Tunku pulang dan meneruskan pendidikannya di Penang Free School. Tunku dihantar semula ke England untuk belajar undang-undang di Universiti Cambridge kerana keluarganya tidak berpuas hati dengan keputusannya yang lalu. Tunku Badlishah.Pada tahun 1913 sewaktu berumur 10 tahun.

beliau berjaya. Kerjaya politik Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949.Pada tempoh itu. seorang calon Parti Liberal. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". percubaan sulung itu tidak berjaya. Pada tahun 1955. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain.Jajahan Kulim tetapi ditemani oleh Ohata. Tunku bertemu dengan Abdul Razak Hussein. Pada tahun yang berikut. Semasa itu. Pada Ogos 1951. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. dan Abdul Razak. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah. Pada tahun berikutnya. yang berumur 26 ketika itu. Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke . Sewaktu tempoh itu. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. dipilih sebagai setiausaha.Tunku menyertai "Persatuan Pelajar India Islam" yang menuntut kemerdekaan India. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. seorang pegawai Jepun yang pernah menjadi tukang gunting di pekan Alor Star. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia. Pada kali ini. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union dan Tunku menyertai partinya. Tunku akhirnya dilayakkan menjadi peguam pada tahun 1949. Beliau kemudian berpindah ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik.Seorang yang bersemangat kesukanan. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. Laluan ke kemerdekaan Pada tahun 1954. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. Tunku memulakan pertandingan bola sepak antarabangsa yang digelar "Pesta Bola Merdeka" pada tahun 1957. Beliau juga berkempen untuk Lyold George Jurith. Sebagai Perdana Menteri Selepas kemerdekaan. Beliau dipilih sebagai presiden untuk Persatuan Pelajar Melayu Britain. sebuah jawatan yang beliau memegang sehingga 1976. Tunku menyambung semula pendidikannya di Inner Temple pada tahun 1947. Bagaimanapun. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. beliau dipilih sebagai presiden pertama untuk Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC).

dan pada 22 September 1970. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. Dalam perkataannya. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. sebuah jawatan kuasa darurat. Sebahagian pemimpin-pemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. pada 8 Ogos 1967. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk mencabar kedudukan Lee di sana.kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 diSingapura. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. Singapura. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. Sarawak. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAP-UMNO. Perhimpunanperhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. Tunku kemudian meletakkan jawatannya . dan MAGERAN. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampirhampir 40%. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat pada waktu itu. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. Bagaimanapun. Pada tahun 1961. Untuk mengatasi kebimbangan itu. Sebagai gerak balas. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. beliaumenjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. Pada 16 September 1963. Sabah. Pada 7 Ogos 1965.

"Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. Beliau kemudian menubuhkan Bank Pembangunan Islam sebagai sebuah institusi yang khusis di dalam OIC. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. tetapi sewaktu itu. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. Pada 1961. Dalam tahun-tahun terakhirnya. Tunku mengasaskan Pertubuhan Kebajikan Agama Islam (PERKIM). Tun Hussein Onn menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu.sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Ruang-ruangnya. Alor Star . dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. kesihatannya telah merosot. suatu peristiwa yang diperkembangkan daripada gagasan Tunku sewaktu beliau mengadakan pertandingan tahap negeri yang pertama di Kedah pada tahun 1951. Malaysia menjadi tuan rumah kepada "Pertandingan Membaca Al-Quran Peringkat Antarabangsa" yang pertama. sebuah pertubuhan untuk membantu mualaf Islam untuk menyesuaikan diri kepada penghidupan baru. Kehidupan kemudian Pada 1977. dan pada tahun 1987. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Kegiatan Islam Selepas menjadikan Islam sebagai agama Malaysia yang rasmi pada 1960. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. Pada 1969. Tunku membantu menubuhkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan dilantikkan sebagai Setiausaha Agung yang pertama. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Tunku menjadi pengerusinya. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. Beliau memegang jawatan Presiden PERKIM sehingga setahun sebelum kematiannya. Tunku juga merupakan Presiden "Majlis Da'wah Islamiah Serantau Asia Tenggara dan Pasifik" (RISEAP) dari 1982 sehingga 1988.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful