P. 1
Biodata Tun Tan Cheng Lock

Biodata Tun Tan Cheng Lock

5.0

|Views: 16,455|Likes:
Published by Mazita Abdul Rahman

More info:

Published by: Mazita Abdul Rahman on Jul 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/16/2014

pdf

text

original

BIODATA TUN TAN CHENG LOCK

Tun Dato Sri Tan Cheng Lock ialah seorang pemimpin politik Cina di Tanah Melayu yang merupakan presiden pertama Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) pada tahun 1949. Dalam tempoh hampir 40 tahun, Tan memberikan pimpinan dan berjuang untuk politik, pendidikan, dan kebajikan masyarakat orang-orang Cina di Tanah Melayu. Dalam perjuangannya, beliau mempergunakan arena-arena politik dan ekonomi. Beliau juga mempergunakan memorandum dan petisyen dalam pengemukaan persoalanpersoalan. Beliau dilahirkan di Jalan Heeren, Melaka, Tan ialah anak ketiga dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada tujuh adik beradik. Pada tahun 1899, beliau memperoleh pendidikan Inggeris di Sekolah Tinggi Melaka, dan kemudiannya di Institusi Raffles di Singapura. Selepas persekolahan, Tan bertugas sebagai seorang guru selama enam tahun sebelum meletakkan jawatannya untuk menjadi Penolong Pengurus di Ladang Getah Bukit Kajang Berhad, sebuah ladang getah yang dimiliki oleh saudara sepupunya. Pada tahun 1909, beliau memulakan syarikat sendiri yang mula-mulanya digelarkan Ladang Getah Melaka Pindah Berhad dan kemudiannya, Ladang Getah Melaka Bersatu Berhad dan akhirnya Ladang Ayer Molek Berhad. Pada tahun 1913, Tan berkahwin dengan Yeo Yeok Neo, anak kepada Yeo Tin Thye, Presiden Persatuan Hokkien Melaka. Mereka dikurniakan dengan seorang anak lelaki, Tun Tan Siew Sin dan empat orang anak perempuan.

Kerjaya Politik Pada tahun 1912, Tan dilantik oleh kerajaan British sebagai Pesuruhjaya Majlis Melaka serta Jaksa Pendamai Melaka. Beberapa bulan kemudian, beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Majlis Bandar untuk bandar-bandar dan Pelabuhan Melaka. Pada tahun 1914, Tan menghidupkan semula pertubuhan Sukarelawan Cina Melaka dan menjadi ahli biasanya sehingga 1919. Pada tahun berikutnya, iaitu 1915, beliau menghidupkan semula Persatuan

Sebagai Presiden MCA. Matlamat utama untuk membentuk MCA adalah untuk: ‡menyatukan orang-orang Cina di Tanah Melayu. Ketika Jepun menduduki Tanah Melayu pada tahun 1942. Disebabkan penentangan oleh orang-orang Melayu. Lee. IMP dibentuk pada 26 September 1951 di Kuala Lumpur dengan kerjasama berbagai-bagai bangsa. selaku ketua MCA. hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang. satu "jawatan" yang beliau menyandang sehingga 1934. Pada tahun 1923. sebuah persatuan di Melaka yang bertujuan untuk melindungi kepentingan orang Cina Peranakan di Negeri-negeri Selat. Parti Komunis Malaya memulakan pemberontakan bersenjata dan memaksakan kerajaanTanah Melayu mengisytiharkan Keadaan Darurat. pihak British membubarkan Malayan Union danmembentuk Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948. Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun. bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin Cina yang lain seperti Tun Leong Yew Koh dan Kolonel H. Bersama-sama dengan rakan-rakannya. Malayan Union dibentuk secara rasmi pada 1 April 1946. menyokong gagasan Dato' Onn Jaafar untuk membentuk Parti Kemerdekaan Malaya (IMP). Pada tahun 1952. Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang . dan ‡bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain untuk memperoleh kemerdekaan untuk Tanah Melayu. Penubuhan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA). Dasar ini dibantah oleh komunitikomunitiperniagaan. Tan mengetuai kempen-kempen di seluruh Tanah Melayu.S. Persoalan ini kemudian dimasukkan oleh pihak British sebagai salah satu prinsip dalam penubuhan Malayan Union. ‡melindungi hak-hak dan kepentingan orang-orang Cina. Penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union menyebabkan Tan dan Parti Komunis Malaya (CPM) bekerjasama dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk menentang UMNO di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar. Beliau kemudian memulakan Persatuan Cina Perantauan India (OCAI) yangmengirimkan memorandum kepada Pejabat Penjajah untuk memberikan kewarganegaraan kepadamereka yang bukan dilahirkan di Tanah Melayu. Tan melahirkan gagasan untuk mencipta sebuah parti politik Cinadi Tanah Melayu. Tan mengasaskan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) dan menjadi presidennya yang pertama. Tan. Pada 27 Februari 1949. Tan menubuhkan Majlis Tindakan Bersama Tanah Melayu(AMCJA) dan bekerjasama dengan Pusat Tindakan Rakyat (PUTERA) di bawah pimpinan PKMM.000 ahli dan cawangan-cawangan MCA ditubuhkan. dan dipilih sebagai Presidennya. Tan melarikan diri ke India [1] dan tinggal di sana sehingga 1946. Bilangan ahli dan cawangan MCA semakin bertambah.Orang Cina Peranakan-British (SCBA). Kempen-kempen itu menarik hampir 200. Tan dipilih sebagai Ahli Tak Rasmi Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat. ‡bekerjasama dengan kerajaan untuk menentang komunisme. Semasa di sana.

UMNO. dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955. Beliau meninggal dunia pada 13 Disember 1960 di Hospital Besar Melaka akibat sakit jantung ketika berumur 77 tahun. Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman.bukan Melayu. 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP. dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang aman. Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953. . Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952. Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H.S. Pembentukan Parti Perikatan antara MCA. Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952.

Pada 31 Ogos 1957 apabila kemerdekaan dicapai. sebuah parti politik Malaysia. Tun V. Sambanthan menang dan telah menjadi Menteri Buruh. beliau dilantik menjadi Presiden pertama Kongres India Malaya (MIC). Beliau bertanding di kawasan pilihan raya Kinta. akibat penyakit jantung. Sepanjang tempoh menjadi menteri kabinet. satu parti campuran antara Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Persatuan Cina Malaysia (MCA) untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu. Negeri Perak. Perak. Sambanthan meletakkan jawatan Presiden Kongres India serta Menteri Perpaduan Negara disebabkan usianya. Negeri Perak. Kuala Lumpur. Cabaran gentir ketika itu pula adalah pemecahan kawasan perladangan yang merupakan punca pencarian sebahagian besar rakyat India Malaysia. Telekom dan Pos. Bagi mengenang jasanya kepada negara. Pada tahun 1955.BIODATA TUN SAMBANTHAN Tun Veerasamy Thirunyana Sambanthan (16 Jun 1919 . nama Sambanthan telah diabadikan kepada sebatang jalan raya di Brickfield. Sambanthan juga turut berjasa dalam menyatukan masyarakat India di Fiji dengan masyarakat pribumi. Tun Sambanthan bersekolah di Sekolah Clifford di Kuala Kangsar. Seterusnya pada tahun 1959. Pada tahun 1973. Jawatan yang terakhir dipegang oleh Sambanthan ialah Menteri Perpaduan Negara. Sambanthan membawa MIC masuk Parti Perikatan.T. MIC kemudiannya berusaha menubuhkan koperasi bagi mentakbir ladang tersebut dan mendorong kepada penubuhan National Land Finance Cooperative Society. Beliau meninggal dunia pada tahun 1979. Ketika berusia 36 tahun. . Beliau dilahirkan di kawasan pedalaman Sungai Siput. Sambanthan merupakan salah seorang dari yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan dan dilantik menjadi Menteri Kesihatan.18 Mei 1979) ialah Presiden kelima Kongres India Malaya (MIC). Sambanthan dilantik menjadi Menteri Tenaga. begitu banyak jasa yang telah dicurahkan oleh Sambanthan. serta menteri penuh dalam pelbagai kementerian dalam kerajaan Malaysia. Beliau amat cemerlang dalam pelajarannya dan kemudian memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Annamalai di India Utara. terutama berkaitan dengan perpaduan rakyat yang berbilang kaum.

Mohamed Nizam. . beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu. Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Pekan. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Pahang. Singapura pada 1940. Perak. Bagaimanapun. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga.BIODATA TUN ABDUL RAZAK Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 . Pendidikan Sejak di sekolah rendah lagi.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan". Abang ipar Abdul Razak. Pada tahun 1939. Beliau dilahirkan di Pulau Keladi. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. Tun Hussein Onn. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. Anak sulungnya. Selepas kematiannya.

beliau menjadi Pemangku Ketua MenteriPahang sewaktu berumur hanya 33 tahun. Selepas Peristiwa 13 Mei 1969. Selepas kepulangannya. Pada 22 September 1970. Selepas kematiannya. Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom. Dua tahun kemudian. pada Februari 1955. Disamping itu. beliau dilantik menjadi ketua pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu UMNO. Kuala Lumpur. Abdul Razak menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 sebagai gantian untuk Parti Perikatan.Selepas peperangan. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undangundang. beliau dianugerahkan dengan gelaran Bapa Pembangunan. Abdul Razak mewarisi Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kedua. puaknya di dalam UMNO menggulingkan Tunku Abdul Rahman serta mengisytiharkan Keadaan Darurat dan beliau memerintah melalui dekri sehingga 1970. disebabkan penyakit Leukemia dan disemadikan di Makam Pahlawan. NEP menetapkan dua sasaran yang asas. Beliau menambahkan ahli-ahli parti untuk mengasaskan apa yang dikatanya "Ketahanan Nasional" melalui kestabilan politik. Beliau dan"generasi kedua" ahli-ahli politik Melayu memperlihatkan keperluan untuk mengendalikan ketaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman. Abdul Razak dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Abdul Razak berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan kemudian. Abdul Razak juga menyertai misi Februari 1956 yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman ke London untuk menuntut kemerdekaan Malaya daripada pihak British. Disebabkan keupayaan politiknya. iaitu mengurangkan dan pada akhirnya: ‡ menghapuskan kemiskinan. Abdul Razak menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memegang portfolio Timbalan Perdana Menteri Malaysia Timbalan Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan Menteri Pertahanan. Abdul Razak termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (NEP) pada tahun 1971. Selepas memenangi pilihan raya umum yang pertama di Malaya pada Julai 1955. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London. Pencapaian-pencapaiannya yang utama termasuk perumusan dasar pembangunan yang dikenali sebagai "Buku Merah". dan ‡ menghapuskan pengenalpastian fungsi ekonomi dengan kaum. Abdul Razak menyertai Perkhidmatan Awam Malaya dan bergiat dalam bidang politik. Abdul Razak meninggal pada tahun 1976. Pada tahun 1950. sebuah wadah untuk perbincangan persoalan-persoalan politik Negara untuk penuntut-penuntut Malaya. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya".Selepas pilihan raya umum 1959. .

Disamping itu.BIODATA DATO` ONN JAAFAR Beliau dilahirkan di Bukit Gambir. tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan. Pada 1 . beliau juga pernah menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor. Hasil daripada mesyuarat ini. Beliau dipelihara oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar sejak kecil. Johor Bahru. dan pada tahun 1934. Pada 1 Oktober 1946.4 Mac 1946. Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor. beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. Kerjaya politik Dato Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British. Di bawah kepimpinannya. dan mendapat pendidikan Melayu sebelum melanjutkan pelajarannya di England. Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu. UMNO . Dato Onn bekerja sebagai wartawan pada tahun 1930 ketika berumur 35 tahun. Menteri Besar Johor yang pertama. Dato Onn ialah anak kepada Datuk Jaafar bin Haji Muhammad. Tiga tahun kemudian. sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada 1 Mei 1946. Semasa zaman Pendudukan Jepun. kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama. Dato Onn menjadi Ketua Pejabat Kawalan Makanan Negeri Johor. 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman. menjadi pengarang Lembaga Malaya dan Harian Lembaga. Kuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu.

1951. parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan. serta memberi hak istimewa Melayu. Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 . Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein. partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos. Johor Bahru. dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. Johor .26 Ogos 1951. Pada tahun 1954. beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955. dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu". Akhirnya. Walaupun demikian. Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO. beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS. Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik. Bagaimanapun. Malangnya.berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. Oleh sebab cadangan itu ditentangkan. Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn. tanpa mengira kaum.

Alor Setar. Semasa kecil. Tunku biasa mengendap burung dan melastik. Alor Setar.BIODATA TUNKU ABDUL RAHMAN Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . Tunku dipanggil Awang kerana rupa parasnya yang tidak sesegak adikberadiknya yang lain. Bondanya Cik Menyelara. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. Pendidikan Tunku bermula pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah rendah Melayu di Jalan Baharu. seorang pegawai daerah Thailand. Sultan Kedah yang ke-24. Beliau bebas bermain di luar istana dan pernah membentuk pasukan bola sepak kampung. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). . Beliau dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia".6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. Biasanya dikenali sebagai "Tunku". beliau belajar di sekolah pada waktu siang dan membaca Al-Quran pada waktu petang. Di sini. Tunku kemudian berpindah ke sebuah sekolah kerajaan bahasa Inggeris yang kini dinamakan Kolej Sultan Abdul Hamid. serta bermain lumpur sehingga menghidapi penyakit puru di kakinya. Beliau belajar bahasa Melayu di sekolah itu. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Seorang guru pula datang ke rumahnya untuk mengajar bahasa Inggeris.

Jepun mengiktiraf baginda sebagai Sultan Kedah tetapi pentadbirannya diletakkan di bawah Gabernor dan Tentera Jepun. Antara gurunya ialah HR Cheeseman dan SM Zainal Abidin. Tunku kekal sebagai Pegawai . dan belajar di Sekolah Thebsirintrawat Pada tahun 1915. Tunku bertugas sebagai Pegawai Jajahan di Sungai Petani bersamping bertindak sebagai hakim daerah dan Pengerusi Lembaga Kebersihan Sungai Petani. dan dilantik sebagai Pegawai Jajahan untuk Kuala Nerang pada tahun berikutnya. Beliau kembali ke Kedah pada tahun 1939 kerana terdapatnya berita bahawa perang akan meletus di Eropah. Penasihat British sewaktu itu. Semasa Jepun memerintah. sewaktu pegawai British hendak membawanya ke India.Pada tahun 1913 sewaktu berumur 10 tahun.V. Beliau merupakan penuntut pertama untuk menerima pendidikan di United Kingdom dibawah tajaan Kerajaan Negeri Kedah. tidak wajarlah seseorang sultan melarikan diri daripada tanah airnya sewaktu peperangan. Tunku pulang dan meneruskan pendidikannya di Penang Free School. Pada tahun 1919 ketika berumur 16 tahun. seorang Merinyu Kesihatan Kedah dan menyembunyikannya di Sedim. Beliau menyertai Pengakap dan Kor Kadet. Berpakaian Tentera Utara Australia. Selepas pemulangannya. Pada 1940. Pada tahun 1937. Tunku bertugas sebagai Pegawai Latihan di Pejabat Penasihat Undang-Undang Kedah pada tahun 1931. tetapi kemudian bertukar kepada jurusan sastera (Sejarah). Pada tahun 1938. Tunku menerima Biasiswa Negeri Kedah untuk melanjutkan pendidikannya di Kolej St Catharine di Universiti Cambridge. Bagi beliau. Pada 9 Disember 1941. Pada tahun 1927. Pemangku Raja Kedah. tidak berpuas hati dengan tindakan Tunku yang membelakangkannya sebagai bakal pengganti Sultan Kedah. Sultan Abdul Hamid meninggal pada tahun 1943. dekat dengan Kulim. Tunku menculik ayahandanya yang ketika itu bersama dengan Syed Abu Bakar al Idrus. di bawah jagaan Penghulu Wahab. Beliau memperolehi ijazahnya pada tahun 1925. Pada 19 Disember 1941. Tunku dihantar ke Bangkok untuk menetap bersama Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Ivor Jenning (Sir). Tunku menyorokkan Sultan Abdul Hamid Halim Syah. abang sulungnya. Tunku pergi semula ke England buat kali yang ketiga untuk menyambung pelajaran undang-undangnya. H. Tunku Badlishah. Tunku mengambil jurusan undang-undang bersama rakannya. Davies dan George Brown. Tunku dihantar semula ke England untuk belajar undang-undang di Universiti Cambridge kerana keluarganya tidak berpuas hati dengan keputusannya yang lalu. Sebuah masjid di Sungai Petani telah dinamakan Masjid Rahmaniah sempena nama Tunku. Mula-mulanya. Beliau lulus semester pertama dalam jurusan undang-undang di Inner Temple pada tahun 1930. Sultan Abdul Hamid dibawa semula ke Alor Star. Beliau dipindahkan ke Pulau Langkawi pada tahun 1935 oleh Clayton. beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah Perkhidmatan Pasukan Kawalan Am Selatan Kedah. ayahandanya yang ketika itu berumur 80 tahun.

sebuah jawatan yang beliau memegang sehingga 1976. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke . semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. Sebagai Perdana Menteri Selepas kemerdekaan. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. Semasa itu. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. Tunku menyambung semula pendidikannya di Inner Temple pada tahun 1947. Pada kali ini. seorang calon Parti Liberal. yang berumur 26 ketika itu. Tunku memulakan pertandingan bola sepak antarabangsa yang digelar "Pesta Bola Merdeka" pada tahun 1957. Kerjaya politik Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. Beliau kemudian berpindah ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union dan Tunku menyertai partinya. beliau dipilih sebagai presiden pertama untuk Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC). Sewaktu tempoh itu. Pada tahun berikutnya. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia. Bagaimanapun. percubaan sulung itu tidak berjaya. Tunku akhirnya dilayakkan menjadi peguam pada tahun 1949. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". dipilih sebagai setiausaha. seorang pegawai Jepun yang pernah menjadi tukang gunting di pekan Alor Star.Seorang yang bersemangat kesukanan. Tunku bertemu dengan Abdul Razak Hussein. Pada tahun 1955. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Pada tahun yang berikut. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star.Pada tempoh itu.Jajahan Kulim tetapi ditemani oleh Ohata.Tunku menyertai "Persatuan Pelajar India Islam" yang menuntut kemerdekaan India. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah. dan Abdul Razak. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. beliau berjaya. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. Beliau dipilih sebagai presiden untuk Persatuan Pelajar Melayu Britain. Pada Ogos 1951. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Laluan ke kemerdekaan Pada tahun 1954. Beliau juga berkempen untuk Lyold George Jurith.

Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. dan MAGERAN. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. Dalam perkataannya. Sebahagian pemimpin-pemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 diSingapura. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). Pada 7 Ogos 1965. dan pada 22 September 1970. Sarawak. Untuk mengatasi kebimbangan itu. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. beliaumenjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat pada waktu itu. Singapura. Perhimpunanperhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. Tunku kemudian meletakkan jawatannya . Pada tahun 1961. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. Pada 16 September 1963. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. Sebagai gerak balas.kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAP-UMNO. pada 8 Ogos 1967. Bagaimanapun. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. sebuah jawatan kuasa darurat. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. Sabah. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk mencabar kedudukan Lee di sana. faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampirhampir 40%.

"Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. Kegiatan Islam Selepas menjadikan Islam sebagai agama Malaysia yang rasmi pada 1960. Beliau memegang jawatan Presiden PERKIM sehingga setahun sebelum kematiannya. Tunku juga merupakan Presiden "Majlis Da'wah Islamiah Serantau Asia Tenggara dan Pasifik" (RISEAP) dari 1982 sehingga 1988. Pada 1961. Alor Star . dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. Beliau kemudian menubuhkan Bank Pembangunan Islam sebagai sebuah institusi yang khusis di dalam OIC. kesihatannya telah merosot.sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Dalam tahun-tahun terakhirnya. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Tunku mengasaskan Pertubuhan Kebajikan Agama Islam (PERKIM). tetapi sewaktu itu. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. dan pada tahun 1987. sebuah pertubuhan untuk membantu mualaf Islam untuk menyesuaikan diri kepada penghidupan baru. Tun Hussein Onn menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. suatu peristiwa yang diperkembangkan daripada gagasan Tunku sewaktu beliau mengadakan pertandingan tahap negeri yang pertama di Kedah pada tahun 1951. Malaysia menjadi tuan rumah kepada "Pertandingan Membaca Al-Quran Peringkat Antarabangsa" yang pertama. Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. Pada 1969. Ruang-ruangnya. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. Kehidupan kemudian Pada 1977. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. Tunku membantu menubuhkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan dilantikkan sebagai Setiausaha Agung yang pertama. Tunku menjadi pengerusinya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->