BIODATA TUN TAN CHENG LOCK

Tun Dato Sri Tan Cheng Lock ialah seorang pemimpin politik Cina di Tanah Melayu yang merupakan presiden pertama Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) pada tahun 1949. Dalam tempoh hampir 40 tahun, Tan memberikan pimpinan dan berjuang untuk politik, pendidikan, dan kebajikan masyarakat orang-orang Cina di Tanah Melayu. Dalam perjuangannya, beliau mempergunakan arena-arena politik dan ekonomi. Beliau juga mempergunakan memorandum dan petisyen dalam pengemukaan persoalanpersoalan. Beliau dilahirkan di Jalan Heeren, Melaka, Tan ialah anak ketiga dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada tujuh adik beradik. Pada tahun 1899, beliau memperoleh pendidikan Inggeris di Sekolah Tinggi Melaka, dan kemudiannya di Institusi Raffles di Singapura. Selepas persekolahan, Tan bertugas sebagai seorang guru selama enam tahun sebelum meletakkan jawatannya untuk menjadi Penolong Pengurus di Ladang Getah Bukit Kajang Berhad, sebuah ladang getah yang dimiliki oleh saudara sepupunya. Pada tahun 1909, beliau memulakan syarikat sendiri yang mula-mulanya digelarkan Ladang Getah Melaka Pindah Berhad dan kemudiannya, Ladang Getah Melaka Bersatu Berhad dan akhirnya Ladang Ayer Molek Berhad. Pada tahun 1913, Tan berkahwin dengan Yeo Yeok Neo, anak kepada Yeo Tin Thye, Presiden Persatuan Hokkien Melaka. Mereka dikurniakan dengan seorang anak lelaki, Tun Tan Siew Sin dan empat orang anak perempuan.

Kerjaya Politik Pada tahun 1912, Tan dilantik oleh kerajaan British sebagai Pesuruhjaya Majlis Melaka serta Jaksa Pendamai Melaka. Beberapa bulan kemudian, beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Majlis Bandar untuk bandar-bandar dan Pelabuhan Melaka. Pada tahun 1914, Tan menghidupkan semula pertubuhan Sukarelawan Cina Melaka dan menjadi ahli biasanya sehingga 1919. Pada tahun berikutnya, iaitu 1915, beliau menghidupkan semula Persatuan

Tan melahirkan gagasan untuk mencipta sebuah parti politik Cinadi Tanah Melayu. Penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union menyebabkan Tan dan Parti Komunis Malaya (CPM) bekerjasama dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk menentang UMNO di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar.Orang Cina Peranakan-British (SCBA). Bilangan ahli dan cawangan MCA semakin bertambah. Pada 27 Februari 1949. Dasar ini dibantah oleh komunitikomunitiperniagaan. Pada tahun 1923. pihak British membubarkan Malayan Union danmembentuk Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948. Tan menubuhkan Majlis Tindakan Bersama Tanah Melayu(AMCJA) dan bekerjasama dengan Pusat Tindakan Rakyat (PUTERA) di bawah pimpinan PKMM. Persoalan ini kemudian dimasukkan oleh pihak British sebagai salah satu prinsip dalam penubuhan Malayan Union. Penubuhan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA). Disebabkan penentangan oleh orang-orang Melayu. dan dipilih sebagai Presidennya. Tan melarikan diri ke India [1] dan tinggal di sana sehingga 1946. Lee. Parti Komunis Malaya memulakan pemberontakan bersenjata dan memaksakan kerajaanTanah Melayu mengisytiharkan Keadaan Darurat. ‡melindungi hak-hak dan kepentingan orang-orang Cina.000 ahli dan cawangan-cawangan MCA ditubuhkan. Ketika Jepun menduduki Tanah Melayu pada tahun 1942. Tan mengasaskan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) dan menjadi presidennya yang pertama. menyokong gagasan Dato' Onn Jaafar untuk membentuk Parti Kemerdekaan Malaya (IMP). hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang. dan ‡bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain untuk memperoleh kemerdekaan untuk Tanah Melayu. satu "jawatan" yang beliau menyandang sehingga 1934. Tan dipilih sebagai Ahli Tak Rasmi Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat. Matlamat utama untuk membentuk MCA adalah untuk: ‡menyatukan orang-orang Cina di Tanah Melayu. Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun. ‡bekerjasama dengan kerajaan untuk menentang komunisme. selaku ketua MCA. Tan mengetuai kempen-kempen di seluruh Tanah Melayu. Malayan Union dibentuk secara rasmi pada 1 April 1946. bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin Cina yang lain seperti Tun Leong Yew Koh dan Kolonel H. Pada tahun 1952. Sebagai Presiden MCA. Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang . Kempen-kempen itu menarik hampir 200. sebuah persatuan di Melaka yang bertujuan untuk melindungi kepentingan orang Cina Peranakan di Negeri-negeri Selat. Semasa di sana. Bersama-sama dengan rakan-rakannya. IMP dibentuk pada 26 September 1951 di Kuala Lumpur dengan kerjasama berbagai-bagai bangsa.S. Tan. Beliau kemudian memulakan Persatuan Cina Perantauan India (OCAI) yangmengirimkan memorandum kepada Pejabat Penjajah untuk memberikan kewarganegaraan kepadamereka yang bukan dilahirkan di Tanah Melayu.

Beliau meninggal dunia pada 13 Disember 1960 di Hospital Besar Melaka akibat sakit jantung ketika berumur 77 tahun.bukan Melayu. Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953. Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman. 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP. . Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan. dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang aman.S. UMNO. Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952. Pembentukan Parti Perikatan antara MCA. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952. dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955. Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H.

Pada tahun 1973. Bagi mengenang jasanya kepada negara. Tun Sambanthan bersekolah di Sekolah Clifford di Kuala Kangsar. Sambanthan juga turut berjasa dalam menyatukan masyarakat India di Fiji dengan masyarakat pribumi. . Sambanthan membawa MIC masuk Parti Perikatan. Ketika berusia 36 tahun. Negeri Perak. Perak. Beliau dilahirkan di kawasan pedalaman Sungai Siput. Pada tahun 1955.18 Mei 1979) ialah Presiden kelima Kongres India Malaya (MIC). Beliau amat cemerlang dalam pelajarannya dan kemudian memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Annamalai di India Utara. sebuah parti politik Malaysia. Tun V.BIODATA TUN SAMBANTHAN Tun Veerasamy Thirunyana Sambanthan (16 Jun 1919 . Sambanthan dilantik menjadi Menteri Tenaga. Beliau meninggal dunia pada tahun 1979. Kuala Lumpur. akibat penyakit jantung. MIC kemudiannya berusaha menubuhkan koperasi bagi mentakbir ladang tersebut dan mendorong kepada penubuhan National Land Finance Cooperative Society. nama Sambanthan telah diabadikan kepada sebatang jalan raya di Brickfield. begitu banyak jasa yang telah dicurahkan oleh Sambanthan. Jawatan yang terakhir dipegang oleh Sambanthan ialah Menteri Perpaduan Negara. beliau dilantik menjadi Presiden pertama Kongres India Malaya (MIC). serta menteri penuh dalam pelbagai kementerian dalam kerajaan Malaysia. Cabaran gentir ketika itu pula adalah pemecahan kawasan perladangan yang merupakan punca pencarian sebahagian besar rakyat India Malaysia. Sambanthan meletakkan jawatan Presiden Kongres India serta Menteri Perpaduan Negara disebabkan usianya. Beliau bertanding di kawasan pilihan raya Kinta. Sambanthan merupakan salah seorang dari yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan dan dilantik menjadi Menteri Kesihatan. satu parti campuran antara Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Persatuan Cina Malaysia (MCA) untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu. Pada 31 Ogos 1957 apabila kemerdekaan dicapai. Sambanthan menang dan telah menjadi Menteri Buruh.T. Telekom dan Pos. terutama berkaitan dengan perpaduan rakyat yang berbilang kaum. Seterusnya pada tahun 1959. Negeri Perak. Sepanjang tempoh menjadi menteri kabinet.

Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Bagaimanapun. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles. . Beliau dilahirkan di Pulau Keladi. Pahang. Selepas kematiannya. Tun Hussein Onn. Pada tahun 1939. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. Perak. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. Pekan. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. Singapura pada 1940. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. Mohamed Nizam. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan". Anak sulungnya. Pendidikan Sejak di sekolah rendah lagi. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga. Abang ipar Abdul Razak.BIODATA TUN ABDUL RAZAK Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 .

Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London. Abdul Razak termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (NEP) pada tahun 1971. Selepas kematiannya. beliau menjadi Pemangku Ketua MenteriPahang sewaktu berumur hanya 33 tahun. beliau dianugerahkan dengan gelaran Bapa Pembangunan. Dua tahun kemudian. Abdul Razak menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 sebagai gantian untuk Parti Perikatan. Beliau menambahkan ahli-ahli parti untuk mengasaskan apa yang dikatanya "Ketahanan Nasional" melalui kestabilan politik. iaitu mengurangkan dan pada akhirnya: ‡ menghapuskan kemiskinan. Abdul Razak menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memegang portfolio Timbalan Perdana Menteri Malaysia Timbalan Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan Menteri Pertahanan. Abdul Razak berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan kemudian. sebuah wadah untuk perbincangan persoalan-persoalan politik Negara untuk penuntut-penuntut Malaya.Selepas peperangan. disebabkan penyakit Leukemia dan disemadikan di Makam Pahlawan. Disebabkan keupayaan politiknya.Selepas pilihan raya umum 1959. Selepas memenangi pilihan raya umum yang pertama di Malaya pada Julai 1955. Abdul Razak mewarisi Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kedua. Abdul Razak dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Pada 22 September 1970. Beliau dan"generasi kedua" ahli-ahli politik Melayu memperlihatkan keperluan untuk mengendalikan ketaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman. Selepas kepulangannya. Kuala Lumpur. Selepas Peristiwa 13 Mei 1969. beliau dilantik menjadi ketua pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu UMNO. . Abdul Razak juga menyertai misi Februari 1956 yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman ke London untuk menuntut kemerdekaan Malaya daripada pihak British. pada Februari 1955. Abdul Razak meninggal pada tahun 1976. Pencapaian-pencapaiannya yang utama termasuk perumusan dasar pembangunan yang dikenali sebagai "Buku Merah". Abdul Razak menyertai Perkhidmatan Awam Malaya dan bergiat dalam bidang politik. Pada tahun 1950. Disamping itu. puaknya di dalam UMNO menggulingkan Tunku Abdul Rahman serta mengisytiharkan Keadaan Darurat dan beliau memerintah melalui dekri sehingga 1970. dan ‡ menghapuskan pengenalpastian fungsi ekonomi dengan kaum. NEP menetapkan dua sasaran yang asas. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undangundang.

Di bawah kepimpinannya. Menteri Besar Johor yang pertama. 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman. dan pada tahun 1934. UMNO . beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. Dato Onn bekerja sebagai wartawan pada tahun 1930 ketika berumur 35 tahun. Hasil daripada mesyuarat ini. beliau juga pernah menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor. Kerjaya politik Dato Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British. Dato Onn menjadi Ketua Pejabat Kawalan Makanan Negeri Johor. sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada 1 Mei 1946. Disamping itu. Pada 1 . tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan.4 Mac 1946. dan mendapat pendidikan Melayu sebelum melanjutkan pelajarannya di England. Pada 1 Oktober 1946. Semasa zaman Pendudukan Jepun. menjadi pengarang Lembaga Malaya dan Harian Lembaga. Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor. Tiga tahun kemudian.BIODATA DATO` ONN JAAFAR Beliau dilahirkan di Bukit Gambir. Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu. Beliau dipelihara oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar sejak kecil. Dato Onn ialah anak kepada Datuk Jaafar bin Haji Muhammad. Johor Bahru. Kuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu. kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama.

Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik. serta memberi hak istimewa Melayu. Johor . Akhirnya. beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS. Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. Bagaimanapun. Pada tahun 1954. Malangnya. Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan. dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn.26 Ogos 1951. partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. tanpa mengira kaum.berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 . Oleh sebab cadangan itu ditentangkan. Walaupun demikian. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos. Johor Bahru. Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah. dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu". beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955. parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. 1951. Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO.

BIODATA TUNKU ABDUL RAHMAN Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . Beliau dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. . Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. Di sini. Semasa kecil. Seorang guru pula datang ke rumahnya untuk mengajar bahasa Inggeris. Beliau belajar bahasa Melayu di sekolah itu. seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Alor Setar. Biasanya dikenali sebagai "Tunku". serta bermain lumpur sehingga menghidapi penyakit puru di kakinya. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). beliau belajar di sekolah pada waktu siang dan membaca Al-Quran pada waktu petang. Tunku biasa mengendap burung dan melastik. Tunku dipanggil Awang kerana rupa parasnya yang tidak sesegak adikberadiknya yang lain. Sultan Kedah yang ke-24. dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. Beliau bebas bermain di luar istana dan pernah membentuk pasukan bola sepak kampung. seorang pegawai daerah Thailand. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia". Pendidikan Tunku bermula pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah rendah Melayu di Jalan Baharu. Tunku kemudian berpindah ke sebuah sekolah kerajaan bahasa Inggeris yang kini dinamakan Kolej Sultan Abdul Hamid. Alor Setar.6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. Bondanya Cik Menyelara.

Pada tahun 1938. Tunku dihantar semula ke England untuk belajar undang-undang di Universiti Cambridge kerana keluarganya tidak berpuas hati dengan keputusannya yang lalu. dan dilantik sebagai Pegawai Jajahan untuk Kuala Nerang pada tahun berikutnya.Pada tahun 1913 sewaktu berumur 10 tahun. Tunku mengambil jurusan undang-undang bersama rakannya. Tunku bertugas sebagai Pegawai Jajahan di Sungai Petani bersamping bertindak sebagai hakim daerah dan Pengerusi Lembaga Kebersihan Sungai Petani. Jepun mengiktiraf baginda sebagai Sultan Kedah tetapi pentadbirannya diletakkan di bawah Gabernor dan Tentera Jepun. Beliau lulus semester pertama dalam jurusan undang-undang di Inner Temple pada tahun 1930. Beliau dipindahkan ke Pulau Langkawi pada tahun 1935 oleh Clayton. Pada 19 Disember 1941. Tunku pergi semula ke England buat kali yang ketiga untuk menyambung pelajaran undang-undangnya. Ivor Jenning (Sir). Sultan Abdul Hamid meninggal pada tahun 1943. di bawah jagaan Penghulu Wahab. Davies dan George Brown. beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah Perkhidmatan Pasukan Kawalan Am Selatan Kedah. Selepas pemulangannya. dan belajar di Sekolah Thebsirintrawat Pada tahun 1915. Beliau kembali ke Kedah pada tahun 1939 kerana terdapatnya berita bahawa perang akan meletus di Eropah. Sultan Abdul Hamid dibawa semula ke Alor Star. Mula-mulanya. Penasihat British sewaktu itu. Tunku dihantar ke Bangkok untuk menetap bersama Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Pada 9 Disember 1941. seorang Merinyu Kesihatan Kedah dan menyembunyikannya di Sedim. Beliau menyertai Pengakap dan Kor Kadet. dekat dengan Kulim. Pada tahun 1919 ketika berumur 16 tahun. Pada tahun 1937. Pemangku Raja Kedah. Tunku menculik ayahandanya yang ketika itu bersama dengan Syed Abu Bakar al Idrus. Berpakaian Tentera Utara Australia. tetapi kemudian bertukar kepada jurusan sastera (Sejarah). Tunku pulang dan meneruskan pendidikannya di Penang Free School. Tunku menyorokkan Sultan Abdul Hamid Halim Syah. tidak wajarlah seseorang sultan melarikan diri daripada tanah airnya sewaktu peperangan. Beliau merupakan penuntut pertama untuk menerima pendidikan di United Kingdom dibawah tajaan Kerajaan Negeri Kedah. Pada tahun 1927. Semasa Jepun memerintah. Pada 1940. Tunku kekal sebagai Pegawai . tidak berpuas hati dengan tindakan Tunku yang membelakangkannya sebagai bakal pengganti Sultan Kedah. Tunku Badlishah. Tunku menerima Biasiswa Negeri Kedah untuk melanjutkan pendidikannya di Kolej St Catharine di Universiti Cambridge. abang sulungnya. Sebuah masjid di Sungai Petani telah dinamakan Masjid Rahmaniah sempena nama Tunku. Antara gurunya ialah HR Cheeseman dan SM Zainal Abidin. Beliau memperolehi ijazahnya pada tahun 1925. sewaktu pegawai British hendak membawanya ke India. H. Tunku bertugas sebagai Pegawai Latihan di Pejabat Penasihat Undang-Undang Kedah pada tahun 1931. ayahandanya yang ketika itu berumur 80 tahun.V. Bagi beliau.

Tunku menyambung semula pendidikannya di Inner Temple pada tahun 1947. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Sewaktu tempoh itu. dan Abdul Razak. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke . seorang pegawai Jepun yang pernah menjadi tukang gunting di pekan Alor Star. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. Beliau kemudian berpindah ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu.Seorang yang bersemangat kesukanan. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. Kerjaya politik Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. beliau dipilih sebagai presiden pertama untuk Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC). dipilih sebagai setiausaha. seorang calon Parti Liberal. Laluan ke kemerdekaan Pada tahun 1954. beliau berjaya. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Bagaimanapun.Pada tempoh itu. percubaan sulung itu tidak berjaya. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. Pada kali ini. Tunku memulakan pertandingan bola sepak antarabangsa yang digelar "Pesta Bola Merdeka" pada tahun 1957. Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. Tunku bertemu dengan Abdul Razak Hussein. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah. Tunku akhirnya dilayakkan menjadi peguam pada tahun 1949. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Sebagai Perdana Menteri Selepas kemerdekaan. Pada tahun yang berikut. Beliau dipilih sebagai presiden untuk Persatuan Pelajar Melayu Britain. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. sebuah jawatan yang beliau memegang sehingga 1976. Semasa itu. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. Pada tahun berikutnya. Beliau juga berkempen untuk Lyold George Jurith.Tunku menyertai "Persatuan Pelajar India Islam" yang menuntut kemerdekaan India. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. yang berumur 26 ketika itu. Pada Ogos 1951. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia. Pada tahun 1955. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union dan Tunku menyertai partinya.Jajahan Kulim tetapi ditemani oleh Ohata.

Dalam Pilihan Raya Umum 1969. Untuk mengatasi kebimbangan itu. Dalam perkataannya. dan MAGERAN.kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk mencabar kedudukan Lee di sana. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAP-UMNO. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. Pada 16 September 1963. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. sebuah jawatan kuasa darurat. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampirhampir 40%. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. Tunku kemudian meletakkan jawatannya . Bagaimanapun. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 diSingapura. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. pada 8 Ogos 1967. Sarawak. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. Sebahagian pemimpin-pemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. dan pada 22 September 1970. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. Singapura. Sabah. Sebagai gerak balas. Pada 7 Ogos 1965. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat pada waktu itu. beliaumenjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Perhimpunanperhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. Pada tahun 1961. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar.

Tunku menjadi pengerusinya. sebuah pertubuhan untuk membantu mualaf Islam untuk menyesuaikan diri kepada penghidupan baru. Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. dan pada tahun 1987. "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. Pada 1969. dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. Beliau kemudian menubuhkan Bank Pembangunan Islam sebagai sebuah institusi yang khusis di dalam OIC. Kegiatan Islam Selepas menjadikan Islam sebagai agama Malaysia yang rasmi pada 1960.sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Malaysia menjadi tuan rumah kepada "Pertandingan Membaca Al-Quran Peringkat Antarabangsa" yang pertama. Ruang-ruangnya. Tunku mengasaskan Pertubuhan Kebajikan Agama Islam (PERKIM). Dalam tahun-tahun terakhirnya. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. Tunku juga merupakan Presiden "Majlis Da'wah Islamiah Serantau Asia Tenggara dan Pasifik" (RISEAP) dari 1982 sehingga 1988. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Tun Hussein Onn menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". tetapi sewaktu itu. Beliau memegang jawatan Presiden PERKIM sehingga setahun sebelum kematiannya. Alor Star . Kehidupan kemudian Pada 1977. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. Pada 1961. kesihatannya telah merosot. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. Tunku membantu menubuhkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan dilantikkan sebagai Setiausaha Agung yang pertama. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. suatu peristiwa yang diperkembangkan daripada gagasan Tunku sewaktu beliau mengadakan pertandingan tahap negeri yang pertama di Kedah pada tahun 1951.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful