PENGENALAN Badminton merupakan permainan dalam yang baik.

Badminton juga dimainkan sebagai permainan luar sebagai aktiviti rekreasi sebagai contoh permainan di taman ataupun pantai. Badminton bukan sahaja menyeronokkan malah permainan ini turut memberi banyak faedah terhadap kesihatan. Badminton dimainkan dua orang dan empat orang, perseorangan (single) dan bergu (double) yang mengambil posisi dibahagian berlawanan dari gelanggang yang dibahagikan dengan jaring. Pemain hanya boleh menyerang sekali sebelum melintasi net. Permainan akan berakhir mata apabila bulu tangkis jatuh ke lantai lawan tanpa balas. Sejak tahun 1992, badminton telah menjadi sukan Olimpik dengan lima acara perseorangan lelaki dan perempuan, bergu lelaki dan perempuan serta bergucampuran (peserta terdiri dari pasangan lelaki dan perempuan). Pemain badminton memerlukan stamina, kelincahan aerobik, kekuatan, kelajuan dan ketepatan. Badminton merupakan sukan teknikal yang memerlukan koordinasi motor yang baik dan cara menggunaan raket yang baik. Pada tahun 1860, Isaac Spratt telah menerbitkan sebuah buku kecil, Badminton Battledore – sebuah buku yang memuatkan permainan baru. Badminton terus berkembang. Sukan baru ini dilancarkan pada tahun 1873 di Badminton House, Gloucestershire yang dimiliki oleh Duke Of Beaufort. Sejak itu, permainan ini telah dikenali sebagai ‘The Game Of Badminton’ dan ditukar kepada Badminton dengan rasminya. Sehingga tahun 1887, sukan ini dimainkan di Inggeris di bawah peraturan-peraturan yang dijalankan di British India. Peraturan asas telah disusun pada tahun 1887 dan pada tahun 1893, Persatuan Badminton Inggeris telah menerbitkan set pertama peraturan yang sesuai. Peraturan yang digunapakai hari ini telah dilancarkan di Dunbar, 6 Waverley Groove, Portsmouth, United Kingdom pada 13hb September 1893. Mereka juga telah membuka pertandingan All England Open Badminton Championships, pertandingan pertama di dunia yang diadakan pada tahun 1899. Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Badminton World Federation telah ditubuhkan pada tahun 1934 di Kanada dengan Denmark, Inggeris, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland dan Welsh sebagai ahli. India bergabung pada tahun 1936. Pertubuhan Badminton Sedunia telah mengembangkan sukan ini secara global.
1

Permainan badminton berasal dari India dan diperkenalkan di England oleh askar-askar Inggeris yang bertugas di India. Melalui merekalah, permainan badminton diperkenalkan di Malaysia. Persekutuan Badminton Antarabangsa atau IBF yang bertanggungjawab menguruskan pertandingan badminton di peringkat antarabangsa pula telah ditubuhkan pada tahun 1934. Selaku Presiden IBF yang pertama, Sir George Thomas telah menghadiahkan sebuah piala sempena namanya untuk dijadikan Piala Pusingan. Piala Thomas ini telah dipertandingkan selama 3 tahun sekali dan Kejohanan Badminton Piala Thomas dikenali sebagai satu pertandingan badminton yang paling unggul di dunia, menyamai keunggulan Kejohanan Tenis Wimbledon. Negara kita Malaysia, telah menjuarai Piala Thomas ini beberapa kali. Kali pertama pasukan badminton negara memenangi Piala Thomas ialah pada 1949. Kejayaan ini kemudian disusuli dengan beberapa lagi kejayaan iaitu pada tahun 1952, 1955 dan 1967. Pada tahun 1992 pula, pasukan badminton negara yang ditunjangi oleh Keluarga Sidek, sekali lagi berjaya menjulang Piala Thomas. Antara pemain badminton negara yang terkenal suatu ketika dahulu ialah Punch Gunalan, Ng Boon Bee, Tan Aik Mong, Tan Aik Hwang, Silvia Ng, Misbun Siden, Razif Sidek, Jailani Sidek dan lain-lain. Persatuan Badminton Malaysia atau BAM telah ditubuhkan pada tahun 1912, iaitu di antara persatuan yang terawal ditubuhkan di dunia. Sekarang ini, pasukan negara masih dianggap sebagai pasukan yang disegani sebaris dengan pasukan ternama dunia iaitu Indonesia, China, Korea Selatan dan Denmark. Sejarah badminton bermula pada pertengahan abad ke-18 Inggeris-India, di mana badminton dicipta oleh pegawai tentera Inggeris yang ditempatkan bertugas di sana. Badminton terkenal di bandar Garrison Inggeris Poona yang kini dikenali sebagai Pune. Badminton dahulunya dikenali sebagai Poona. Pada awalnya, bulu tangkis yang diperbuat daripada bulu lebih disukai oleh golongan kelas atasan kerana sifatnya yang berangin dan basah. Pegawai pesara itu kembali ke Inggeris dengan membawa semula permainan ini dan ianya berkembang berserta dengan peraturan yang telah ditetapkan. 10 PERALATAN ASAS BADMINTON

2

tangkis. terdapat beberapa perkara asas yang perlu diketahui dan difahami dengan teliti. Pemain haruslah mempunyai raket. net dan kasut yang sesuai. bulu yang pemain perlu ada. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu 3 . gelanggang. Rajah dibawah menunjukkan perkara asas 20 BAGAIMANA BADMINTON DIMAINKAN Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan bergu.Dalam permainan ini.

1 Gelanggang Gelanggang badminton berbentuk persegi dan dibahagikan kepada dua bahagian oleh jaring. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. Gelanggang biasanya ditandai untuk dan bergu. mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. Jika pemain berjaya melakukan demikian. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. Gelanggang bergu lebih lebar pemain daripada perseorangan perseorangan namun kedua-duanya sama panjang.perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. Gelanggang bergu mempunyai dimensi panjang-pendek. Permainan bergu pula mempunyai tiga kategori iaitu bergu lelaki. bergu wanita dan bergu campuran. Gelanggang servis bagi perseorangan dan bergu boleh dilihat dalam rajah di bawah. Perkara ini selalu menjadi kekeliruan kepada pemain baru. 4 .Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai. Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. 30 PERATURAN – PERATURAN ASAS BADMINTON 3.

Bagi perseorangan. gelanggang juga ditanda dengan garis servis panjang. 0.Lebar bagi gelanggan ialah 6.1 meter (20 kaki).4 meter (44 kaki). lebar dikurangkan kepada 5. Bagi bergu. Panjang penuh gelanggang ialah 13.76 meter (2 kaki 6 inci) dari batas belakang. Gelanggang ditandai dengan garis tengan yang membahagi lebar gelanggang dengan garis servis pendek pada jarak 1. Berikut merupakan rajah dimensi bagi lebar gelanggang.18 meter (17 kaki). 5 .98 meter (6 kaki 6 inci).

3. raket diperbuat daripada logam ringan seperti aluminium. Raket murah selalunya diperbuat daripada logam seperti baja tetapi raket kayu sudah tidak lagi dipasarkan kerana penggunaan bahan kayu memerlukan kos yang banyak.2 Peralatan 3.620.73mm.1 Raket Raket yang baik adalah raket yang ringan dan berkualiti. tidak termasuk pegangan ataupun tali (string). Pemain rekreasi biasanya 6 . bahan-nano seperti Fullerene dan Karbon-Nano ditambah ke raket supaya dapat memberikan daya tahan yang lebih besar.2. String yang tebal lebih tahan lama. Reka bentuk raket berbeza mempunyai cirri bermain yang menarik bagi pemain yang berbeza. kaku dan memberi perpindahan tenaga kinetik yang sangat baik. Sebelum menggunakan komposit serat daripada karbon.2 String (Raket) String badminton yang tipis mempunyai ketebalan sekitar 0. Ketegangan string biasanya sekitar 80-160N (18-36lbf). Serat karbon memiliki kekuatan yang sangat baik untuk berat.2. Ianya terdiri daripada pelbagai bahan yang kebanyakannya daripada serta karbon komposit. tapi kebanyakkan pemain lebih suka akan string yang nipis. Sebuah raket yang berkualiti mempunyai berat antara 70-95 gram. 3. Dahulu raket diperbuat daripada kayu. Kini.

agen pengeringan dapat diterapkan untuk pegangan. sweatband juga boleh digunakan. Peluh pada pegangan seringkali menjadi masalah pemain. 3.7mm dan Yonex BG-66 sekitar 0. Terdapat dua jenis utama grip iaitu grip penggantian dan overgrips.3 Grip Merupakan pilihan pegangan yang membolehkan pemain meningkatkan ketebalan raketnya serta membolehkan pemain memilih permukaan yang selesa. Pemain boleh memilih pelbagai bahan pegangan. Overgrips lebih tipis (kurang dari 1mm) dan seringkali digunakan sebagai lapisan akhir. String pemain profesional biasanya di antara 110-160N (18-36lbf). Penggantian gengaman mempunyai sokongan pelekat sedengkan overgrips hanya memiliki pelekat kecil pada awal pita dan dilakukan dibawah ketegangan.mempunyai ketegangan yang lebih rendah daripada pemain profesional. biasanya di antara 80-110N (18-25lbf).2. Seorang pemain boleh membina pegangan dengan satu atau beberapa grip sebelum melaksanakan lapisan akhir. Pemain perlu mencuba kekuatan string bagi menguji ketegangan setiap string. Penggantian genggaman lebih tebal dan sering digunakan untuk meningkatkan saiz pegangan. Dalam hal ini.4 Bulu Tangkis 7 . Ashaway MicroPower mempunyai 0. Ketegangan optimum untuk daya bergantung kepada pemain. Pemain boleh memilih material lain bagi grip ataupun menukar cengkamannya dengan lebih kerap.2. 3.72mm. lebih cepat dan lebih tepat pemain boleh menghayun raket mereka semakin tinggi ketegangan untuk daya maksimum. Kebiasaannya PU grip sintetik lebih menjadi pilihan. Kebanyakkan pemain lebih suka menggunakan genggaman penggantian sebagao lapisan akhir. Overgrips lebih selesa bagi pemain yang sering mengubah genggaman.

Pegangan raket yang betul adalah asas untuk mengembang dan meningkatkan semua jenis pukulan dalam permainan badminton. 3. Pemain juga perlu memastikan bahawa mereka hendaklah mempelajari gerak kaki yang selamat dan tepat dengan lutut dan kaki dalam keselerasan pada semua tekuk lutut. Kasut badminton mempunyai sedikit sokongan lateral.5 Kasut Kasut badminton berbeza jika dibandingkan dengan kasut lari. Salah satu teknik asar badminton yang sangat penting untuk dikuasai seorang pelatih badminton adalah cara memegang raket. payah bagi seorang pemain meningkatkan kualiti permainan.Bulu tangkis merupakan projectile tarik tinggi dengan bentuk kerucut terbuka.2. Cara memegang raket akan menentukan kualiti pukulan seseorang. Pemain perlu memilih kasut yang mempunyai pusat yang rendah dan sangat nipis. Penguasaan cara dan teknik pegangan raket yang betul merupakan satu modal penting bagi bermain badminton dengan baik. Cara memegang raket yang benar ialah dengan menggunakan jari-jari 8 . kon terbentuk daripada enam belas bulu tindih yang ditanam ke dasar gabus bulat dan ditutupi dengan kulit nipis atau bahan sintetik yang berwarna putih. Gerak kaki yang tepat juga sangat penting untuk rangka bergerak secara aktif dan efektif di gelanggang. Oleh sebab itu. Permainan ini memerlukan gerakan lateral yang kuat. 40 CARA MEMEGANG RAKET Badminton menggunakan banyak pergerakan pergelangan tangan. Sokongan lateral yang kuat sangat diperlukan bagi membina perlindungan penuh kepada kaki pemain. apabila teknik pegangan raket salah dari awal. Bulu tangkis sintetik seringkali digunakan oleh pemain rekreasi bagi mengurangkan kos.

1.1.2. 50 PUKULAN 5. Oleh sebab itu.2. Kita mengetahu bahawa mata dama permainan badminton tidak akan diperolehi sekiranya pemain tidak mahir dalam melakukan servis dengan betul.1 Berdiri sisi sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang Siku bengkok hampir ke badan Tangan kiri pegang bulu tangkis Lepaskan bulu tangkis Ayun raket pantas ke hadapan Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri Pandang ke sasaran 5.1. Namun demikian. flik dan servis tinggi. Kepelbagaian jenis perlaksanaan ini sesuai dengan situasi permainan di lapangan. Elakkan memegang raket menggunakan telapak tangan.8 5.3.2 Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan 9 .2.2 5. banyak pelatih dan pemain tidak dapatt memberikan perhatian khusus dalam melatih dan menguasai teknik asas ini.1.4 5.1.2.3 Servis Flik 5.5 5.1 Servis Dalam peraturan permainan badminton.1.tangan dengan baik. servis merupakan modal awal untuk memenangi pertandingan. seorang pemain tidak boleh mendapatkan angka apabila dia tidak boleh melakukan servis dengan baik.1. Dalam permainan badminton terdapat tiga jenis servis iaitu servis rendah (pendek).1. rileks dan bertenaga apabila memukul bulu tangkis. perkara ini menjadi kekeliruan besar.1.2.1.1.2 Servis Rendah 5. Biasanya servis ini degabungkan ke dalam jenis atau bentuk servis forehand dan backhand.2.3 5.6 5.2.3.1 5. Erti kata lain.7 5.1.2. 5.

4 Servis Tinggi 5. Pukulan Smash Backhand.1.3 5.5. Manfaat sangat besar untuk meningkatkan kualiti permainan. Pukulan smash adalah bentuk pukulan keras yang sering digunakan dalam permainan badminton. 5.4.5 5. 10 .3 Smash 5. lengan dan kelenturan pergelangan tangan serta koordinasi gerak tubuh yang harmoni.4 5.2 5. Pukulan ini boleh diklasifikasikan sebagai pukulan menyerang.1.1 Lob 5.4. 5.3. Pukulan Smash Penuh.2 Dalam latihan.4.2 Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang.1.1 Merupakan pukulan atas (overhead) yang diarahkan ke bawah dan dilakukan dengan sepenuh tenaga.1.1 Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob. pukulan smash dapat dilakukan dalam diam/berdiri atau sambil melompat (King Smash).4. sebelah kaki di hadapan Ayun raket tinggi ke belakang Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka Lepaskan bulu tangkis Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan Pandang bulu tangkis 5.6 Berdiri sisi.4. laju pergerakkan bulu tangkis menuju ke lantai gelanggang sehingga pukulan ini memerlukan aspek kekuatan otot bahu. 5.2.3 Teknik pukulan smash dilakukan secara berperingkat setiap pemain harus menguasainya dengan sempurna. Tujuan utama ialah untuk mematikan lawan.1 5.2. 5.1.4. Pukulan Smash Melingkar Atas Kepala.3. Ciri-ciri pukulan ini ialah keras. Oleh sebab itu. Pukulan Smash Potong.1.1.3. pukulan smash dapat berbentuk.

Apabila bulu tangkis di atas kepala. angkat raket dengan cara meluruskan lengan untuk menjangkau bulu tangkis setinggi yang mungkin dan gunakan teaga pergelangan tangan sewaktu memukul bulu tangkis.4. bulu tangkis hendaklah dihantar pada sudut-sudut gelanggang lawan sedekat yang mungkin dengan net.5.2 5. Dalam melaksanakan Dropshot.1 Merupakan pukulan yang sama seperti smash.4 5. Perhatikan pegangan raket Kelenturan tubuh. 5.1 5. 11 . Variasi gerak tipu badan dan raket sebelum memukul bulu tangkis menyebab lawan terlambat bertindak balas dan beraksi secara mendadak. Perbezaan pada posisi raket dengan bulu tangkis.4. Oleh sebab itu.4. lutut dibengkokkan dan menumpukan sepenuh perhatian kepada bulu tangkis.3.3.4 Dropshot (Pukulan Potong) 5. Dropshot yang baik adalah apabila bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net dan tidak melepasi garis ganda.2 Ciri-ciri Dropshot ialah.3. 5.4.5 Akhiri gerakan itu dengan menghayunkan raket yang sempurna ke hadapan badan.3 Persiapan awal dan gerak memukul tidak berbeza seperti smash. pemain perlu melakukan pukulan yang sempurna dengan pelbagai posisi badan dari sudut-sudut gelanggang permainan.4. posisi badan dan proses perpindahan berat badan yang harmoni ketika memukul merupakan faktor menentukan hasil pukulan ini. bulu tangkis sentiasa jatuh dekat jaring di kawasan gelanggang lawan.3 Biasakan bergerak dengan pantas untuk mengambil posisi pukulan yang tepat.4.3.3.4.4 Perkara yang perlu diperhatikan:5. gerak kaki yang pantas. 5. Bulu tangkis dipukul dengan dorongan dan sentuhan halus.4. 5.3. Faktor pegangan raket.

5. Bulu tangkis mesti dipukul dengan meluruskan lengan dan hanya menggunakan daya yang kecil.4.5.7 Perhatikan gerak langkah dan keseimbangan badan pada masa dan setelah memukul bulu tangkis tangkis. 5. 5. posisi raket dan masa bulu 12 .5.1 Netting merupakan pukulan yang dilakukan dekat net. perpindahan beban badan dari kaki kanan ke kaki kiri. diarahkan sedekat mungkin dengan net.4.2 Menggunakan forehand. 5.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5. tangan mesti lurus. Pegang raket dengan posisi di sisi bahu. Koordinasi gerak kaki. menjangkau bulu tangkis dan dorong dengan sentuhan halus.1 5.4.4. posisi kaki kanan berada dibelakang kaki kiri.4. 5. Posisi badan vertical dengan arah net.3 Posisi badan boleh berupaya berada di belakang bulu tangkis.4.4. Biasakan diri dengan bergerak pantas dalam mengambil posisi pukul yang tepat di belakang bulu tangkis. Semasa memukul bulu tangkis.5 Untuk ke arah forehand lawan.4. pukul bahagiian lengkungan bulu tangkis sebelah kanan dan lengkung kiri bulu tangkis untuk tujuan backhand.5 Netting 5.8 5.4 5. Dropshot mengandungi aspek kehalusan gerak dan gerak tipu. 5.6 Pososi akhir raket mengikut arah bulu tangkis.4.4. Ketika memukul bulu tangkis. keseimbangan tubuh badan. lengan.4.4.4.4.4.4. dipukul dengan sentuhan nipis dekat dengan net.4. 5.2 Ciri-ciri teknik asas ini ialah bulu tangkis sentiasa jatuh berdekatan dengan net di kawasan gelanggang lawan.

5. 5.5.5.3 5. posisi kaki mestilah kukuh di lantai dengan lutut yang dibengkokkan.5.3 Pegang raket dengan jari-jemari tangan. kepala raket hendaklah menghadap atau sejajar dengan lelangit. tiada gerakan tambahan yang mempengaruhi keseimbangan tubuh.5.2 Berdiri kira-kira dua langkah dari jaring sambil memegang raket.5. Di samping itu.5. 5. kaki kanan berada di depan dan bulu tangkis dipukul pada posisi setinggi mungkin. Tingkatkan faktor intensiti dan masalah latihan dengan bergerak.4.4 5.5.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5. 13 .5.5.4.2 5. Jurulatih melemparkan bulu tangkis berturut-turut ke arah net dan pemain harus berusaha memukul bulu tangkis tersebut.1 5.5.5 Ansur Maju 5.tangkis datang dan daya kepekaan adalah faktor-faktor penting yang mempengaruhi hasil daripada pukulan ini.5. Siku dibengkokkan sedikit Ketika memukul.5. 5.4. buat tarikan kecil pada pergelangan tangan. Di akhir pukulan.4.3 Pegangan raket forehand untuk forehand net dan backhand untuk backhand di sisi net. silang atau dengan cara menghantar bulu tangkis ke arah yang berbeza.5.4 5.1 5.5. Sebelum memukul bulu tangkis. posisi kepala raket sejajar dengan lantai ketika memukul bulu tangkis mesti diperhatikan semasa proses netting berlaku. pergelangan tangan dalam keadaan tenang.5.5 Lakukan latihan ini di sisi kanan dan kiri bersilih-ganti.5.5. Pukul bulu tangkis pada bahagian lengkung kanan dan kiri sehingga pada bahagian bawah bulu tangkis. Arah dan sasarkan pukulan dalam bentuk lurus.

6. 5.6.1 Posisi bersedia. 5. apabila bulu tangkis dekat.1 Pukulan ini boleh dikategorikan sebagai pukulan yang sukar.6. Long Return – pengembalian bulu tangkis ke arah belakang. Tetapi. Pukulan ini biasanya hanya boleh dilakukan oleh 5.4.3 permainan bergu. lakukan dengan membuka langkah kecil dari kaki kiri.2.2.6. 5.3 Manakala bagi Return Backhand.4.2.2 Drive Return (mendatar) – kebanyakkannya dilakukan pada 5.2.7.6. Bertujuan untuk memberi kesempatan kepada lawan melakukan serangan balik. Return smash boleh menjadi serangan balik kepada lawan. Perkara yang perlu diperhatikan :5.6. lakukan dengan langkah kecil dari kaki kanan. Apabila bulu tangkis jauh. Kebanyakkan dilakukan dalam permainan perseorangan. apabila bulu tangkis dekat biasanya dilakukan dengan satu langkah kaki kanan.4. lakukan dengan menggunakan langkah kecil dari kaki kiri. biomekanik teknik pukulan ini memerlukan koordinasi 14 . 5.4 pemain yang sudah mahir dan mempunyai pergelangan tangan yang kuat. Hal ini kerana.1 Short Return – pengembalian bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net.6.6.6 Return Smash 5.7 Backhand Overhead 5.5. apabila bulu tangkis jauh.6.2.2. Bertujuan untuk memaksa lawan berlari jauh.2 Bagi Return dari forehand. 5.2 Jenis-jenis Return Smash:5.1 Return smash merupakan pukulan menggunakan pola pertahanan.2.

anggota badan yang sempurna dan mempunyai penguasaan grip dan masa yang tepat sewaktu memukul bulu tangkis.7.8.1 Mulakan latihan pergerakan tanpa menggunakan bulu tangkis.8.2. 5.3.1 5.8.1 5.7.3 Memegang raket dengan satu grip Memerlukan kekuatan bahu Gunakan lecutan pergelangan ketika bulu tangkis dipukul Menggunakan raket berat atau botol berisikan pasir untuk melatih pergelangan tangan Melatih tindak balas pukulan Drive kiri/kanan ke tembok 15 5. Menghayun raket ke hadapan dengan pinggang dan siku yang lurus.8. pemain yang mempunyai tenagan besar sekalipun tidak akan boleh menghasilkan pukulan yang baik.8.3. Pukulan ini memerlukan kemahiran grip. Akhiri gerakan dengan lecutan pergelangan tangan.3 Perkara yang perlu diambil kira:5.2.4 Cara latihan :5.2 Sekiranya pemain tidak mempunyai ciri-ciri seperti di atas.4.2.2 Asas yang perlu diketahui :5.8. 5.2 .7.2 Lakukan posisi slap dengan posisi raket di tangan.2 5. 5.3 Cara latihan :5.3. 5. Pusingkan badan dengan melangkah menggunakan kaki kanan 5.7.8. Lutut dan siku kanan dibengkokkan sedikit. Bertujuan untuk menghalang lawan menyerang atau memaksa lawan mengangkat bulu tangkis dan berada dalam posisi bertahan.7.3 ke belakang kiri.1 Merupakan pukulan cepat dan mendatar dengan banyak yang digunakan dalam permainan bergu.7.8 Drive 5. reflek yang pantas dan mempunyai kekuatan pergelangan tangan.1 5.7. 5.3.3.8.

3.1 Badminton mempunyai pelbagai jenis strokes asas. Pemain memerlukan tahap kemahiran tinggi untuk melakukan secara berkesan. pukulan overhead. 1.3. Stroke Forehand yang dipukul dengan bahagian depan tangan terbuka.1 Apabila seorang pemain sudah menguasai cara memegang raket. menggunakan lob ubah Sebagai contoh. pukulan yang biasa dimainkan ialah Forehand ataupun Backhand. pemain perlu kembali ke lawam mereka. Stroke Backhand ialah memukul dengan bahagian belakang tangan terbuka. Pemain akan memilih untuk bermain Overhead Forehand daripada melakukan Overhead Backhand. sisi Forehand adalah sisi kanan dan sisi Backhand adalah sisi kiri mereka.2 Pemain sering bermain stroke tertentu pada sisi Forehand dengan memukul Backhand dan sebaliknya. 1. bagi pemain tangan kanan.3 Forehand dan Backhand 1. Pukulan netting juga boleh melakukan flik. selain raket dengan melakukan posisi pegangan underhand. Overhead Backhand tidak dapat memukul dengan baik seperti Forehand. Sisi seorang Forehand adalah sisi yang sama dengan tangan mereka bermain. Semua stroke boleh dimainkan menggunakan Forehand atau Backhand. pemain akan berusaha untuk bermain Forehand stroke sebanyak yang mungkin. Di bahagian hadapan gelanggang dan pertengahan gelanggang. Di gelanggang sebenar. Dengan erti kata lain.3 Overhead Backhand mempunyai dua kelemahan utama. Pertama. 1. menyekat pandangan mereka dari gelanggang.10 TAKTIK GERAKAN (STROKES) 1. Backhand merupakan gerakan yang paling sukar bagi seorang pelatih kerana teknik tepat 16 . setiap posisi yang baik dapat melakukan beberapa pukulan yang baik. 1. Kedua.3. footwork dan teknik asas dengan baik maka pemain sudah boleh melakukan variasi pukulan.2 Penguasaan pukulan asas dan variasi akan menampakkan keberkesanannya ketika permainan sedang berjalan.

Gunakan sebagai kelebihan.1 kaedah startegi yang mudah dan sering digunakan dalam perseorangan ialah menghantar bulu tangkis jauh dan tinggi ke bahagian belakang gelanggang lawan.1. berdekatan dengan garis tengah. 2.1 Perseorangan 2. 2. 20 STRATEGI DALAM PERMAINAN 2. Mengambil kelemahan lawan sebagai kekuatan.4 Perhatikan kekuatan lawan. 2.1.1. 2. pukulan spot dan corak permainan. Ambil masa untuk diri sendiri dengan kembali ke posisi yang selesa.5 Jadi pemain yang fleksibel.3 Sentiasa membuatkan lawan lari dengan menghantar jauh bulu tangkis bagi membuatkan lawan hilang stamina dengan bergerak ke seluruh kawasan gelanggang.2 Bergu 17 . kelemahan.1. 2.diperlukan untuk mengumpuk kuasa yang cukup untuk bulu tangkis dipukul panjang dalam gelanggang. Pukul bulu tangkis tinggi ke belakang gelanggang.2 Sekiranya servis tinggi menjadi spot pemain lawan pastikan anda menggunakan servis rendah. Ini boleh membantu kembali ke kedudukan asal.1.

4 Pemain mesti mempunyai gerak kaki yang teratur dan pantas.1 Boleh melakukan pukulan dengan posisi di belakang bulu tangkis 3.1. 2.1 permainan bergu memerlukan kaedah yang berbeza dengan perseorangan.1 Formasi menyerang (depan-belakang).1.2. pemain sudah bersedia melakukan serangan yang mematikan. 2. Seorang pemain yang gerak kakinya kurang baik tetapi memiliki kepantasan dan tindak balas pukulan serta kuasa yang besar selalunya ciri seorang pemain bergu yang baik.2. 3.2. Gunakan pukulan flik untuk menghalang lawan datang ke net.2.2.2. 3. 30 CIRI-CIRI MENENTUKAN PEMAIN 3.1.2.3 Berusaha untuk berada di posisi memukul sebelum lawan kembali ke tengah. Hal ini kerana. teratur dan stamina yang kuat menjadi faktor yang dominan diperlukan seorang pemain perseorangan. gerak kaki yang pantas.1.2 Sudah berada di tengah gelanggan sebelum lawan membalas hantaran. 3. Pasangan hendaklah mengambil alih di bahagian belakang.4 Kerjasama yang tinggi dalam pasukan.5 Cari jalan untuk memantapkan lagi kemahiran yang ada dalam diri masing-masing dengan berkomunikasi.2 Bergu 3. cuba pukul bulu tangkis dalam ke gelanggang lawan bagi menghalang lawan berada di posisi hadapan. Dalam posisi ini. 2. 2. ambil posisi di hadaan dan bahagian tengah gelanggang dengan segera.2 Formasi pertahanan (sisi ke sisi). Pasangan bergu perlu mengambil posisi pertahanan kedua-dua sisi gelanggang.1 Perseorangan 3. Gerakan-gerakan yang cepat itu boleh berlaku untuk jangka masa sekiranya mempunyai stamina yang cukup. 18 .3 Apabila menghalang. Sekiranya lawan menggunakan taktik menyerang rendah.

pemain bergu memiliki jenis pukulan yang khas. serve dan wiping adalah jenis pukulan yang wajin dan mesti dikuasai dengan baik.2 Walaupun penguasaan pukulan asas sama dengan perseorangan tetapi pemain perseorangan yang baik belum tentu boleh menjadi pemain bergu yang baik.com.com/blogs/index.html SUMBER GAMBAR RAJAH http://www. Pukulan pantas seperti drive. return smash.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=backhand+stroke+badminton&aq=f&aqi=&aql=&oq= http://www.my/images? hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch:1&q=forehand+stroke+badminton&revid=2096924 308&sa=X&ei=s9-ETay_HsnJcYmbzIMD&ved=0CDEQ1QIoAA 19 .blogspot.com/2009/04/14.3.php?blog=13&title=kenali-sukanbadminton&more=1&c=1&tb=1&pb=1 Retrieved from http://en.2.com. smash.google.wikipedia. BIBLIOGRAFI Retrieved from http://www.sksenai.org/wiki/Badminton Retrieved from http://teknikbermainbadminton.google. Hal ini kerana.

my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+service&aq=3&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ser http://www.google.google.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=shuttlecock&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=shuttle http://www.com.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shots&aq=7&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ http://www.http://www.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+net&aq=f&aqi=g10&aql=&oq= http://www.com.com.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+court+dimensions&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=badminton+co urt http://www.com.google.google.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shoes&aq=6&aqi=g10&aql=&oq=badminton http://www.com.my/images? q=racket&hl=en&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=LKETeejKoiucNvEnZUD&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ& biw=1280&bih=699 20 .google.