PENGENALAN Badminton merupakan permainan dalam yang baik.

Badminton juga dimainkan sebagai permainan luar sebagai aktiviti rekreasi sebagai contoh permainan di taman ataupun pantai. Badminton bukan sahaja menyeronokkan malah permainan ini turut memberi banyak faedah terhadap kesihatan. Badminton dimainkan dua orang dan empat orang, perseorangan (single) dan bergu (double) yang mengambil posisi dibahagian berlawanan dari gelanggang yang dibahagikan dengan jaring. Pemain hanya boleh menyerang sekali sebelum melintasi net. Permainan akan berakhir mata apabila bulu tangkis jatuh ke lantai lawan tanpa balas. Sejak tahun 1992, badminton telah menjadi sukan Olimpik dengan lima acara perseorangan lelaki dan perempuan, bergu lelaki dan perempuan serta bergucampuran (peserta terdiri dari pasangan lelaki dan perempuan). Pemain badminton memerlukan stamina, kelincahan aerobik, kekuatan, kelajuan dan ketepatan. Badminton merupakan sukan teknikal yang memerlukan koordinasi motor yang baik dan cara menggunaan raket yang baik. Pada tahun 1860, Isaac Spratt telah menerbitkan sebuah buku kecil, Badminton Battledore – sebuah buku yang memuatkan permainan baru. Badminton terus berkembang. Sukan baru ini dilancarkan pada tahun 1873 di Badminton House, Gloucestershire yang dimiliki oleh Duke Of Beaufort. Sejak itu, permainan ini telah dikenali sebagai ‘The Game Of Badminton’ dan ditukar kepada Badminton dengan rasminya. Sehingga tahun 1887, sukan ini dimainkan di Inggeris di bawah peraturan-peraturan yang dijalankan di British India. Peraturan asas telah disusun pada tahun 1887 dan pada tahun 1893, Persatuan Badminton Inggeris telah menerbitkan set pertama peraturan yang sesuai. Peraturan yang digunapakai hari ini telah dilancarkan di Dunbar, 6 Waverley Groove, Portsmouth, United Kingdom pada 13hb September 1893. Mereka juga telah membuka pertandingan All England Open Badminton Championships, pertandingan pertama di dunia yang diadakan pada tahun 1899. Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Badminton World Federation telah ditubuhkan pada tahun 1934 di Kanada dengan Denmark, Inggeris, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland dan Welsh sebagai ahli. India bergabung pada tahun 1936. Pertubuhan Badminton Sedunia telah mengembangkan sukan ini secara global.
1

Permainan badminton berasal dari India dan diperkenalkan di England oleh askar-askar Inggeris yang bertugas di India. Melalui merekalah, permainan badminton diperkenalkan di Malaysia. Persekutuan Badminton Antarabangsa atau IBF yang bertanggungjawab menguruskan pertandingan badminton di peringkat antarabangsa pula telah ditubuhkan pada tahun 1934. Selaku Presiden IBF yang pertama, Sir George Thomas telah menghadiahkan sebuah piala sempena namanya untuk dijadikan Piala Pusingan. Piala Thomas ini telah dipertandingkan selama 3 tahun sekali dan Kejohanan Badminton Piala Thomas dikenali sebagai satu pertandingan badminton yang paling unggul di dunia, menyamai keunggulan Kejohanan Tenis Wimbledon. Negara kita Malaysia, telah menjuarai Piala Thomas ini beberapa kali. Kali pertama pasukan badminton negara memenangi Piala Thomas ialah pada 1949. Kejayaan ini kemudian disusuli dengan beberapa lagi kejayaan iaitu pada tahun 1952, 1955 dan 1967. Pada tahun 1992 pula, pasukan badminton negara yang ditunjangi oleh Keluarga Sidek, sekali lagi berjaya menjulang Piala Thomas. Antara pemain badminton negara yang terkenal suatu ketika dahulu ialah Punch Gunalan, Ng Boon Bee, Tan Aik Mong, Tan Aik Hwang, Silvia Ng, Misbun Siden, Razif Sidek, Jailani Sidek dan lain-lain. Persatuan Badminton Malaysia atau BAM telah ditubuhkan pada tahun 1912, iaitu di antara persatuan yang terawal ditubuhkan di dunia. Sekarang ini, pasukan negara masih dianggap sebagai pasukan yang disegani sebaris dengan pasukan ternama dunia iaitu Indonesia, China, Korea Selatan dan Denmark. Sejarah badminton bermula pada pertengahan abad ke-18 Inggeris-India, di mana badminton dicipta oleh pegawai tentera Inggeris yang ditempatkan bertugas di sana. Badminton terkenal di bandar Garrison Inggeris Poona yang kini dikenali sebagai Pune. Badminton dahulunya dikenali sebagai Poona. Pada awalnya, bulu tangkis yang diperbuat daripada bulu lebih disukai oleh golongan kelas atasan kerana sifatnya yang berangin dan basah. Pegawai pesara itu kembali ke Inggeris dengan membawa semula permainan ini dan ianya berkembang berserta dengan peraturan yang telah ditetapkan. 10 PERALATAN ASAS BADMINTON

2

Pemain haruslah mempunyai raket. terdapat beberapa perkara asas yang perlu diketahui dan difahami dengan teliti. net dan kasut yang sesuai. Rajah dibawah menunjukkan perkara asas 20 BAGAIMANA BADMINTON DIMAINKAN Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan bergu. tangkis. bulu yang pemain perlu ada. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu 3 . gelanggang.Dalam permainan ini.

Jika pemain berjaya melakukan demikian. bergu wanita dan bergu campuran. Permainan bergu pula mempunyai tiga kategori iaitu bergu lelaki.1 Gelanggang Gelanggang badminton berbentuk persegi dan dibahagikan kepada dua bahagian oleh jaring. mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. Perkara ini selalu menjadi kekeliruan kepada pemain baru. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. Gelanggang biasanya ditandai untuk dan bergu. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. Gelanggang bergu mempunyai dimensi panjang-pendek. Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. Gelanggang bergu lebih lebar pemain daripada perseorangan perseorangan namun kedua-duanya sama panjang. 4 . Gelanggang servis bagi perseorangan dan bergu boleh dilihat dalam rajah di bawah. 30 PERATURAN – PERATURAN ASAS BADMINTON 3.Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai.perseorangan lelaki dan perseorangan wanita.

0. lebar dikurangkan kepada 5.4 meter (44 kaki). Bagi bergu.18 meter (17 kaki). gelanggang juga ditanda dengan garis servis panjang. Gelanggang ditandai dengan garis tengan yang membahagi lebar gelanggang dengan garis servis pendek pada jarak 1.76 meter (2 kaki 6 inci) dari batas belakang. 5 .98 meter (6 kaki 6 inci). Berikut merupakan rajah dimensi bagi lebar gelanggang. Bagi perseorangan. Panjang penuh gelanggang ialah 13.1 meter (20 kaki).Lebar bagi gelanggan ialah 6.

2 Peralatan 3. Dahulu raket diperbuat daripada kayu. Sebelum menggunakan komposit serat daripada karbon. Pemain rekreasi biasanya 6 .73mm. tapi kebanyakkan pemain lebih suka akan string yang nipis.3. Ketegangan string biasanya sekitar 80-160N (18-36lbf). 3. Sebuah raket yang berkualiti mempunyai berat antara 70-95 gram.2.2. String yang tebal lebih tahan lama. Kini. bahan-nano seperti Fullerene dan Karbon-Nano ditambah ke raket supaya dapat memberikan daya tahan yang lebih besar. kaku dan memberi perpindahan tenaga kinetik yang sangat baik. Ianya terdiri daripada pelbagai bahan yang kebanyakannya daripada serta karbon komposit.620. tidak termasuk pegangan ataupun tali (string). Raket murah selalunya diperbuat daripada logam seperti baja tetapi raket kayu sudah tidak lagi dipasarkan kerana penggunaan bahan kayu memerlukan kos yang banyak. Reka bentuk raket berbeza mempunyai cirri bermain yang menarik bagi pemain yang berbeza.1 Raket Raket yang baik adalah raket yang ringan dan berkualiti.2 String (Raket) String badminton yang tipis mempunyai ketebalan sekitar 0. Serat karbon memiliki kekuatan yang sangat baik untuk berat. raket diperbuat daripada logam ringan seperti aluminium.

biasanya di antara 80-110N (18-25lbf). 3.mempunyai ketegangan yang lebih rendah daripada pemain profesional. Overgrips lebih tipis (kurang dari 1mm) dan seringkali digunakan sebagai lapisan akhir. 3. Pemain boleh memilih pelbagai bahan pegangan.2. Pemain boleh memilih material lain bagi grip ataupun menukar cengkamannya dengan lebih kerap.7mm dan Yonex BG-66 sekitar 0. Dalam hal ini. String pemain profesional biasanya di antara 110-160N (18-36lbf). Penggantian genggaman lebih tebal dan sering digunakan untuk meningkatkan saiz pegangan. Kebiasaannya PU grip sintetik lebih menjadi pilihan.3 Grip Merupakan pilihan pegangan yang membolehkan pemain meningkatkan ketebalan raketnya serta membolehkan pemain memilih permukaan yang selesa.72mm.2.4 Bulu Tangkis 7 . lebih cepat dan lebih tepat pemain boleh menghayun raket mereka semakin tinggi ketegangan untuk daya maksimum. sweatband juga boleh digunakan. Ashaway MicroPower mempunyai 0. Terdapat dua jenis utama grip iaitu grip penggantian dan overgrips. Ketegangan optimum untuk daya bergantung kepada pemain. Pemain perlu mencuba kekuatan string bagi menguji ketegangan setiap string. agen pengeringan dapat diterapkan untuk pegangan. Seorang pemain boleh membina pegangan dengan satu atau beberapa grip sebelum melaksanakan lapisan akhir. Overgrips lebih selesa bagi pemain yang sering mengubah genggaman. Peluh pada pegangan seringkali menjadi masalah pemain. Kebanyakkan pemain lebih suka menggunakan genggaman penggantian sebagao lapisan akhir. Penggantian gengaman mempunyai sokongan pelekat sedengkan overgrips hanya memiliki pelekat kecil pada awal pita dan dilakukan dibawah ketegangan.

Salah satu teknik asar badminton yang sangat penting untuk dikuasai seorang pelatih badminton adalah cara memegang raket. 40 CARA MEMEGANG RAKET Badminton menggunakan banyak pergerakan pergelangan tangan. Oleh sebab itu. kon terbentuk daripada enam belas bulu tindih yang ditanam ke dasar gabus bulat dan ditutupi dengan kulit nipis atau bahan sintetik yang berwarna putih.2. Pegangan raket yang betul adalah asas untuk mengembang dan meningkatkan semua jenis pukulan dalam permainan badminton. Cara memegang raket yang benar ialah dengan menggunakan jari-jari 8 .Bulu tangkis merupakan projectile tarik tinggi dengan bentuk kerucut terbuka. Cara memegang raket akan menentukan kualiti pukulan seseorang. Permainan ini memerlukan gerakan lateral yang kuat. 3. Pemain juga perlu memastikan bahawa mereka hendaklah mempelajari gerak kaki yang selamat dan tepat dengan lutut dan kaki dalam keselerasan pada semua tekuk lutut. apabila teknik pegangan raket salah dari awal. payah bagi seorang pemain meningkatkan kualiti permainan. Kasut badminton mempunyai sedikit sokongan lateral. Gerak kaki yang tepat juga sangat penting untuk rangka bergerak secara aktif dan efektif di gelanggang. Sokongan lateral yang kuat sangat diperlukan bagi membina perlindungan penuh kepada kaki pemain. Penguasaan cara dan teknik pegangan raket yang betul merupakan satu modal penting bagi bermain badminton dengan baik. Bulu tangkis sintetik seringkali digunakan oleh pemain rekreasi bagi mengurangkan kos.5 Kasut Kasut badminton berbeza jika dibandingkan dengan kasut lari. Pemain perlu memilih kasut yang mempunyai pusat yang rendah dan sangat nipis.

7 5.4 5.1. Erti kata lain.5 5. Kepelbagaian jenis perlaksanaan ini sesuai dengan situasi permainan di lapangan.1.2. Dalam permainan badminton terdapat tiga jenis servis iaitu servis rendah (pendek).1.1. servis merupakan modal awal untuk memenangi pertandingan.2. seorang pemain tidak boleh mendapatkan angka apabila dia tidak boleh melakukan servis dengan baik. banyak pelatih dan pemain tidak dapatt memberikan perhatian khusus dalam melatih dan menguasai teknik asas ini.1 Servis Dalam peraturan permainan badminton.1. flik dan servis tinggi. Biasanya servis ini degabungkan ke dalam jenis atau bentuk servis forehand dan backhand.1. 5.tangan dengan baik.1 Berdiri sisi sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang Siku bengkok hampir ke badan Tangan kiri pegang bulu tangkis Lepaskan bulu tangkis Ayun raket pantas ke hadapan Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri Pandang ke sasaran 5.2.1.1.3 5.3.2. rileks dan bertenaga apabila memukul bulu tangkis.2 Servis Rendah 5.1.1.1 5.2. Elakkan memegang raket menggunakan telapak tangan. Oleh sebab itu.2 Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan 9 .3.2 5.2.2.1.1.3 Servis Flik 5.6 5.2. Kita mengetahu bahawa mata dama permainan badminton tidak akan diperolehi sekiranya pemain tidak mahir dalam melakukan servis dengan betul. Namun demikian. perkara ini menjadi kekeliruan besar. 50 PUKULAN 5.8 5.

5. 5. 10 . lengan dan kelenturan pergelangan tangan serta koordinasi gerak tubuh yang harmoni.3.1.4 Servis Tinggi 5.1 Merupakan pukulan atas (overhead) yang diarahkan ke bawah dan dilakukan dengan sepenuh tenaga.4.5. pukulan smash dapat berbentuk.2.3 Smash 5.1 5. Pukulan ini boleh diklasifikasikan sebagai pukulan menyerang.6 Berdiri sisi. Pukulan Smash Melingkar Atas Kepala. Tujuan utama ialah untuk mematikan lawan.1. Ciri-ciri pukulan ini ialah keras. sebelah kaki di hadapan Ayun raket tinggi ke belakang Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka Lepaskan bulu tangkis Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan Pandang bulu tangkis 5.3 Teknik pukulan smash dilakukan secara berperingkat setiap pemain harus menguasainya dengan sempurna.3.2 5.2 Dalam latihan.1 Lob 5.1.1.3. 5.4.1. Oleh sebab itu.4.2 Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang.2.3 5. Manfaat sangat besar untuk meningkatkan kualiti permainan. 5.5 5.1.4. Pukulan Smash Potong. Pukulan smash adalah bentuk pukulan keras yang sering digunakan dalam permainan badminton.4.1 Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob.1. Pukulan Smash Backhand.4. Pukulan Smash Penuh. pukulan smash dapat dilakukan dalam diam/berdiri atau sambil melompat (King Smash). laju pergerakkan bulu tangkis menuju ke lantai gelanggang sehingga pukulan ini memerlukan aspek kekuatan otot bahu.4 5.

3. Oleh sebab itu.4. Perhatikan pegangan raket Kelenturan tubuh. Variasi gerak tipu badan dan raket sebelum memukul bulu tangkis menyebab lawan terlambat bertindak balas dan beraksi secara mendadak. pemain perlu melakukan pukulan yang sempurna dengan pelbagai posisi badan dari sudut-sudut gelanggang permainan. angkat raket dengan cara meluruskan lengan untuk menjangkau bulu tangkis setinggi yang mungkin dan gunakan teaga pergelangan tangan sewaktu memukul bulu tangkis. bulu tangkis hendaklah dihantar pada sudut-sudut gelanggang lawan sedekat yang mungkin dengan net.1 5.3.3.3.3. Perbezaan pada posisi raket dengan bulu tangkis.3 Persiapan awal dan gerak memukul tidak berbeza seperti smash. 5.3 Biasakan bergerak dengan pantas untuk mengambil posisi pukulan yang tepat.3.4.4. lutut dibengkokkan dan menumpukan sepenuh perhatian kepada bulu tangkis.5. Dropshot yang baik adalah apabila bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net dan tidak melepasi garis ganda. bulu tangkis sentiasa jatuh dekat jaring di kawasan gelanggang lawan.4 Dropshot (Pukulan Potong) 5.4. Faktor pegangan raket. Dalam melaksanakan Dropshot. 5. posisi badan dan proses perpindahan berat badan yang harmoni ketika memukul merupakan faktor menentukan hasil pukulan ini. 5.4.4.1 Merupakan pukulan yang sama seperti smash.2 Ciri-ciri Dropshot ialah. gerak kaki yang pantas. Apabila bulu tangkis di atas kepala.2 5.4 5. 11 .5 Akhiri gerakan itu dengan menghayunkan raket yang sempurna ke hadapan badan.4. Bulu tangkis dipukul dengan dorongan dan sentuhan halus.4. 5.4 Perkara yang perlu diperhatikan:5.

perpindahan beban badan dari kaki kanan ke kaki kiri.4.8 5.4. 5. menjangkau bulu tangkis dan dorong dengan sentuhan halus.2 Ciri-ciri teknik asas ini ialah bulu tangkis sentiasa jatuh berdekatan dengan net di kawasan gelanggang lawan. posisi raket dan masa bulu 12 . keseimbangan tubuh badan. posisi kaki kanan berada dibelakang kaki kiri.5 Untuk ke arah forehand lawan.4. 5.1 Netting merupakan pukulan yang dilakukan dekat net.5.4. 5.4.7 Perhatikan gerak langkah dan keseimbangan badan pada masa dan setelah memukul bulu tangkis tangkis.4. Semasa memukul bulu tangkis. diarahkan sedekat mungkin dengan net.4.4 5.4.4.4.5.4. pukul bahagiian lengkungan bulu tangkis sebelah kanan dan lengkung kiri bulu tangkis untuk tujuan backhand. 5.4.4.2 Menggunakan forehand.4. 5. dipukul dengan sentuhan nipis dekat dengan net.5.5 Netting 5.1 5.4. Bulu tangkis mesti dipukul dengan meluruskan lengan dan hanya menggunakan daya yang kecil. Koordinasi gerak kaki. Pegang raket dengan posisi di sisi bahu. lengan.4.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5. Biasakan diri dengan bergerak pantas dalam mengambil posisi pukul yang tepat di belakang bulu tangkis. Dropshot mengandungi aspek kehalusan gerak dan gerak tipu.6 Pososi akhir raket mengikut arah bulu tangkis.4. Ketika memukul bulu tangkis. Posisi badan vertical dengan arah net.3 Posisi badan boleh berupaya berada di belakang bulu tangkis. 5. tangan mesti lurus.

Di akhir pukulan.2 5.5 Ansur Maju 5.4. Di samping itu.3 5. Siku dibengkokkan sedikit Ketika memukul.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5.5. kaki kanan berada di depan dan bulu tangkis dipukul pada posisi setinggi mungkin. silang atau dengan cara menghantar bulu tangkis ke arah yang berbeza.5. Arah dan sasarkan pukulan dalam bentuk lurus.5. Sebelum memukul bulu tangkis.4 5. 13 .5.5. posisi kaki mestilah kukuh di lantai dengan lutut yang dibengkokkan.5. Jurulatih melemparkan bulu tangkis berturut-turut ke arah net dan pemain harus berusaha memukul bulu tangkis tersebut. 5.4 5.5. kepala raket hendaklah menghadap atau sejajar dengan lelangit.5.5 Lakukan latihan ini di sisi kanan dan kiri bersilih-ganti. buat tarikan kecil pada pergelangan tangan.1 5.3 Pegangan raket forehand untuk forehand net dan backhand untuk backhand di sisi net.4. posisi kepala raket sejajar dengan lantai ketika memukul bulu tangkis mesti diperhatikan semasa proses netting berlaku. Pukul bulu tangkis pada bahagian lengkung kanan dan kiri sehingga pada bahagian bawah bulu tangkis.5. pergelangan tangan dalam keadaan tenang.1 5.5.5.5. 5. tiada gerakan tambahan yang mempengaruhi keseimbangan tubuh.4.tangkis datang dan daya kepekaan adalah faktor-faktor penting yang mempengaruhi hasil daripada pukulan ini.5.3 Pegang raket dengan jari-jemari tangan. Tingkatkan faktor intensiti dan masalah latihan dengan bergerak.5. 5.2 Berdiri kira-kira dua langkah dari jaring sambil memegang raket.5.5.5.4. 5.

1 Posisi bersedia.2. Bertujuan untuk memaksa lawan berlari jauh.6. 5. Hal ini kerana.1 Short Return – pengembalian bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net. lakukan dengan membuka langkah kecil dari kaki kiri.4. 5. Return smash boleh menjadi serangan balik kepada lawan.6. apabila bulu tangkis dekat.6.7.4.2 Drive Return (mendatar) – kebanyakkannya dilakukan pada 5.5.2. apabila bulu tangkis jauh.2 Jenis-jenis Return Smash:5.6. lakukan dengan menggunakan langkah kecil dari kaki kiri. 5.6.4.6 Return Smash 5.2 Bagi Return dari forehand. Perkara yang perlu diperhatikan :5. Bertujuan untuk memberi kesempatan kepada lawan melakukan serangan balik. Apabila bulu tangkis jauh.4 pemain yang sudah mahir dan mempunyai pergelangan tangan yang kuat. Kebanyakkan dilakukan dalam permainan perseorangan.1 Pukulan ini boleh dikategorikan sebagai pukulan yang sukar.3 Manakala bagi Return Backhand.7 Backhand Overhead 5. Tetapi. lakukan dengan langkah kecil dari kaki kanan. Long Return – pengembalian bulu tangkis ke arah belakang.2.6. 5.6.2.2. 5.6.2. Pukulan ini biasanya hanya boleh dilakukan oleh 5.2.1 Return smash merupakan pukulan menggunakan pola pertahanan.6. apabila bulu tangkis dekat biasanya dilakukan dengan satu langkah kaki kanan.3 permainan bergu. biomekanik teknik pukulan ini memerlukan koordinasi 14 .

2 . 5.3 ke belakang kiri.2.3.1 5. 5. pemain yang mempunyai tenagan besar sekalipun tidak akan boleh menghasilkan pukulan yang baik. Akhiri gerakan dengan lecutan pergelangan tangan.1 Mulakan latihan pergerakan tanpa menggunakan bulu tangkis. 5. Lutut dan siku kanan dibengkokkan sedikit.2 Sekiranya pemain tidak mempunyai ciri-ciri seperti di atas. 5.2.3.8. Pusingkan badan dengan melangkah menggunakan kaki kanan 5.2 Asas yang perlu diketahui :5.3 Perkara yang perlu diambil kira:5.2 5.8 Drive 5.7.8.1 5.1 Merupakan pukulan cepat dan mendatar dengan banyak yang digunakan dalam permainan bergu.7.3. reflek yang pantas dan mempunyai kekuatan pergelangan tangan.7.7.7.7.3 Memegang raket dengan satu grip Memerlukan kekuatan bahu Gunakan lecutan pergelangan ketika bulu tangkis dipukul Menggunakan raket berat atau botol berisikan pasir untuk melatih pergelangan tangan Melatih tindak balas pukulan Drive kiri/kanan ke tembok 15 5.1 5.4 Cara latihan :5.3.8.4.2.8.2 Lakukan posisi slap dengan posisi raket di tangan.8.7.3 Cara latihan :5.8.3. Pukulan ini memerlukan kemahiran grip. 5.anggota badan yang sempurna dan mempunyai penguasaan grip dan masa yang tepat sewaktu memukul bulu tangkis.8. Menghayun raket ke hadapan dengan pinggang dan siku yang lurus.8. Bertujuan untuk menghalang lawan menyerang atau memaksa lawan mengangkat bulu tangkis dan berada dalam posisi bertahan.

3.3. selain raket dengan melakukan posisi pegangan underhand. 1.10 TAKTIK GERAKAN (STROKES) 1.3 Forehand dan Backhand 1. Backhand merupakan gerakan yang paling sukar bagi seorang pelatih kerana teknik tepat 16 .2 Penguasaan pukulan asas dan variasi akan menampakkan keberkesanannya ketika permainan sedang berjalan.1 Badminton mempunyai pelbagai jenis strokes asas. Stroke Forehand yang dipukul dengan bahagian depan tangan terbuka. Sisi seorang Forehand adalah sisi yang sama dengan tangan mereka bermain. Stroke Backhand ialah memukul dengan bahagian belakang tangan terbuka. Pertama. Pukulan netting juga boleh melakukan flik. Semua stroke boleh dimainkan menggunakan Forehand atau Backhand. bagi pemain tangan kanan. setiap posisi yang baik dapat melakukan beberapa pukulan yang baik. Di gelanggang sebenar. Kedua. pemain perlu kembali ke lawam mereka. menyekat pandangan mereka dari gelanggang. pemain akan berusaha untuk bermain Forehand stroke sebanyak yang mungkin.3 Overhead Backhand mempunyai dua kelemahan utama. Dengan erti kata lain. sisi Forehand adalah sisi kanan dan sisi Backhand adalah sisi kiri mereka. Pemain akan memilih untuk bermain Overhead Forehand daripada melakukan Overhead Backhand.1 Apabila seorang pemain sudah menguasai cara memegang raket.2 Pemain sering bermain stroke tertentu pada sisi Forehand dengan memukul Backhand dan sebaliknya. Pemain memerlukan tahap kemahiran tinggi untuk melakukan secara berkesan. pukulan yang biasa dimainkan ialah Forehand ataupun Backhand. menggunakan lob ubah Sebagai contoh. footwork dan teknik asas dengan baik maka pemain sudah boleh melakukan variasi pukulan.3. 1. 1. Di bahagian hadapan gelanggang dan pertengahan gelanggang. 1. Overhead Backhand tidak dapat memukul dengan baik seperti Forehand. pukulan overhead.

diperlukan untuk mengumpuk kuasa yang cukup untuk bulu tangkis dipukul panjang dalam gelanggang. 20 STRATEGI DALAM PERMAINAN 2.1. 2. 2.5 Jadi pemain yang fleksibel. Ambil masa untuk diri sendiri dengan kembali ke posisi yang selesa. Ini boleh membantu kembali ke kedudukan asal. Pukul bulu tangkis tinggi ke belakang gelanggang. berdekatan dengan garis tengah.1. 2. Mengambil kelemahan lawan sebagai kekuatan.1 kaedah startegi yang mudah dan sering digunakan dalam perseorangan ialah menghantar bulu tangkis jauh dan tinggi ke bahagian belakang gelanggang lawan. pukulan spot dan corak permainan. 2.1. Gunakan sebagai kelebihan.1. 2.3 Sentiasa membuatkan lawan lari dengan menghantar jauh bulu tangkis bagi membuatkan lawan hilang stamina dengan bergerak ke seluruh kawasan gelanggang.2 Sekiranya servis tinggi menjadi spot pemain lawan pastikan anda menggunakan servis rendah.1 Perseorangan 2.2 Bergu 17 . kelemahan.1.4 Perhatikan kekuatan lawan.

18 .1. 2. Dalam posisi ini. gerak kaki yang pantas.2 Formasi pertahanan (sisi ke sisi).1 Boleh melakukan pukulan dengan posisi di belakang bulu tangkis 3. 2. Pasangan bergu perlu mengambil posisi pertahanan kedua-dua sisi gelanggang. Pasangan hendaklah mengambil alih di bahagian belakang.2 Sudah berada di tengah gelanggan sebelum lawan membalas hantaran. 3.5 Cari jalan untuk memantapkan lagi kemahiran yang ada dalam diri masing-masing dengan berkomunikasi.1.1 Formasi menyerang (depan-belakang). 2. 3.4 Kerjasama yang tinggi dalam pasukan.3 Apabila menghalang. pemain sudah bersedia melakukan serangan yang mematikan.4 Pemain mesti mempunyai gerak kaki yang teratur dan pantas.1 Perseorangan 3.2.2.2.1. teratur dan stamina yang kuat menjadi faktor yang dominan diperlukan seorang pemain perseorangan. 2.2 Bergu 3. Gunakan pukulan flik untuk menghalang lawan datang ke net. cuba pukul bulu tangkis dalam ke gelanggang lawan bagi menghalang lawan berada di posisi hadapan.1.2. 30 CIRI-CIRI MENENTUKAN PEMAIN 3. 3. ambil posisi di hadaan dan bahagian tengah gelanggang dengan segera. Seorang pemain yang gerak kakinya kurang baik tetapi memiliki kepantasan dan tindak balas pukulan serta kuasa yang besar selalunya ciri seorang pemain bergu yang baik.1 permainan bergu memerlukan kaedah yang berbeza dengan perseorangan. Gerakan-gerakan yang cepat itu boleh berlaku untuk jangka masa sekiranya mempunyai stamina yang cukup. Hal ini kerana.2.2. Sekiranya lawan menggunakan taktik menyerang rendah.3 Berusaha untuk berada di posisi memukul sebelum lawan kembali ke tengah.2.

google.2 Walaupun penguasaan pukulan asas sama dengan perseorangan tetapi pemain perseorangan yang baik belum tentu boleh menjadi pemain bergu yang baik.com/2009/04/14.wikipedia. Hal ini kerana. serve dan wiping adalah jenis pukulan yang wajin dan mesti dikuasai dengan baik. return smash.html SUMBER GAMBAR RAJAH http://www.sksenai. smash. Pukulan pantas seperti drive.com/blogs/index.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=backhand+stroke+badminton&aq=f&aqi=&aql=&oq= http://www.google.blogspot.php?blog=13&title=kenali-sukanbadminton&more=1&c=1&tb=1&pb=1 Retrieved from http://en. BIBLIOGRAFI Retrieved from http://www.com.my/images? hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch:1&q=forehand+stroke+badminton&revid=2096924 308&sa=X&ei=s9-ETay_HsnJcYmbzIMD&ved=0CDEQ1QIoAA 19 .3.com.org/wiki/Badminton Retrieved from http://teknikbermainbadminton.2. pemain bergu memiliki jenis pukulan yang khas.

com.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shoes&aq=6&aqi=g10&aql=&oq=badminton http://www.my/images? q=racket&hl=en&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=LKETeejKoiucNvEnZUD&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ& biw=1280&bih=699 20 .com.google.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+court+dimensions&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=badminton+co urt http://www.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+net&aq=f&aqi=g10&aql=&oq= http://www.google.com.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+service&aq=3&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ser http://www.google.google.com.google.http://www.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shots&aq=7&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ http://www.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=shuttlecock&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=shuttle http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful