P. 1
Pengenalan Kepada Badminton

Pengenalan Kepada Badminton

|Views: 6,882|Likes:
Published by VivieyKasmini

More info:

Published by: VivieyKasmini on Jul 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/24/2014

pdf

text

original

PENGENALAN Badminton merupakan permainan dalam yang baik.

Badminton juga dimainkan sebagai permainan luar sebagai aktiviti rekreasi sebagai contoh permainan di taman ataupun pantai. Badminton bukan sahaja menyeronokkan malah permainan ini turut memberi banyak faedah terhadap kesihatan. Badminton dimainkan dua orang dan empat orang, perseorangan (single) dan bergu (double) yang mengambil posisi dibahagian berlawanan dari gelanggang yang dibahagikan dengan jaring. Pemain hanya boleh menyerang sekali sebelum melintasi net. Permainan akan berakhir mata apabila bulu tangkis jatuh ke lantai lawan tanpa balas. Sejak tahun 1992, badminton telah menjadi sukan Olimpik dengan lima acara perseorangan lelaki dan perempuan, bergu lelaki dan perempuan serta bergucampuran (peserta terdiri dari pasangan lelaki dan perempuan). Pemain badminton memerlukan stamina, kelincahan aerobik, kekuatan, kelajuan dan ketepatan. Badminton merupakan sukan teknikal yang memerlukan koordinasi motor yang baik dan cara menggunaan raket yang baik. Pada tahun 1860, Isaac Spratt telah menerbitkan sebuah buku kecil, Badminton Battledore – sebuah buku yang memuatkan permainan baru. Badminton terus berkembang. Sukan baru ini dilancarkan pada tahun 1873 di Badminton House, Gloucestershire yang dimiliki oleh Duke Of Beaufort. Sejak itu, permainan ini telah dikenali sebagai ‘The Game Of Badminton’ dan ditukar kepada Badminton dengan rasminya. Sehingga tahun 1887, sukan ini dimainkan di Inggeris di bawah peraturan-peraturan yang dijalankan di British India. Peraturan asas telah disusun pada tahun 1887 dan pada tahun 1893, Persatuan Badminton Inggeris telah menerbitkan set pertama peraturan yang sesuai. Peraturan yang digunapakai hari ini telah dilancarkan di Dunbar, 6 Waverley Groove, Portsmouth, United Kingdom pada 13hb September 1893. Mereka juga telah membuka pertandingan All England Open Badminton Championships, pertandingan pertama di dunia yang diadakan pada tahun 1899. Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Badminton World Federation telah ditubuhkan pada tahun 1934 di Kanada dengan Denmark, Inggeris, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland dan Welsh sebagai ahli. India bergabung pada tahun 1936. Pertubuhan Badminton Sedunia telah mengembangkan sukan ini secara global.
1

Permainan badminton berasal dari India dan diperkenalkan di England oleh askar-askar Inggeris yang bertugas di India. Melalui merekalah, permainan badminton diperkenalkan di Malaysia. Persekutuan Badminton Antarabangsa atau IBF yang bertanggungjawab menguruskan pertandingan badminton di peringkat antarabangsa pula telah ditubuhkan pada tahun 1934. Selaku Presiden IBF yang pertama, Sir George Thomas telah menghadiahkan sebuah piala sempena namanya untuk dijadikan Piala Pusingan. Piala Thomas ini telah dipertandingkan selama 3 tahun sekali dan Kejohanan Badminton Piala Thomas dikenali sebagai satu pertandingan badminton yang paling unggul di dunia, menyamai keunggulan Kejohanan Tenis Wimbledon. Negara kita Malaysia, telah menjuarai Piala Thomas ini beberapa kali. Kali pertama pasukan badminton negara memenangi Piala Thomas ialah pada 1949. Kejayaan ini kemudian disusuli dengan beberapa lagi kejayaan iaitu pada tahun 1952, 1955 dan 1967. Pada tahun 1992 pula, pasukan badminton negara yang ditunjangi oleh Keluarga Sidek, sekali lagi berjaya menjulang Piala Thomas. Antara pemain badminton negara yang terkenal suatu ketika dahulu ialah Punch Gunalan, Ng Boon Bee, Tan Aik Mong, Tan Aik Hwang, Silvia Ng, Misbun Siden, Razif Sidek, Jailani Sidek dan lain-lain. Persatuan Badminton Malaysia atau BAM telah ditubuhkan pada tahun 1912, iaitu di antara persatuan yang terawal ditubuhkan di dunia. Sekarang ini, pasukan negara masih dianggap sebagai pasukan yang disegani sebaris dengan pasukan ternama dunia iaitu Indonesia, China, Korea Selatan dan Denmark. Sejarah badminton bermula pada pertengahan abad ke-18 Inggeris-India, di mana badminton dicipta oleh pegawai tentera Inggeris yang ditempatkan bertugas di sana. Badminton terkenal di bandar Garrison Inggeris Poona yang kini dikenali sebagai Pune. Badminton dahulunya dikenali sebagai Poona. Pada awalnya, bulu tangkis yang diperbuat daripada bulu lebih disukai oleh golongan kelas atasan kerana sifatnya yang berangin dan basah. Pegawai pesara itu kembali ke Inggeris dengan membawa semula permainan ini dan ianya berkembang berserta dengan peraturan yang telah ditetapkan. 10 PERALATAN ASAS BADMINTON

2

Dalam permainan ini. net dan kasut yang sesuai. tangkis. terdapat beberapa perkara asas yang perlu diketahui dan difahami dengan teliti. bulu yang pemain perlu ada. gelanggang. Pemain haruslah mempunyai raket. Rajah dibawah menunjukkan perkara asas 20 BAGAIMANA BADMINTON DIMAINKAN Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan bergu. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu 3 .

Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan.1 Gelanggang Gelanggang badminton berbentuk persegi dan dibahagikan kepada dua bahagian oleh jaring. Gelanggang bergu lebih lebar pemain daripada perseorangan perseorangan namun kedua-duanya sama panjang. Jika pemain berjaya melakukan demikian. bergu wanita dan bergu campuran. Gelanggang servis bagi perseorangan dan bergu boleh dilihat dalam rajah di bawah. 30 PERATURAN – PERATURAN ASAS BADMINTON 3. Gelanggang bergu mempunyai dimensi panjang-pendek. Gelanggang biasanya ditandai untuk dan bergu.Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai. 4 . Permainan bergu pula mempunyai tiga kategori iaitu bergu lelaki.perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. Perkara ini selalu menjadi kekeliruan kepada pemain baru.

5 .18 meter (17 kaki). Bagi perseorangan.4 meter (44 kaki). 0. Panjang penuh gelanggang ialah 13. Bagi bergu.Lebar bagi gelanggan ialah 6. gelanggang juga ditanda dengan garis servis panjang. Berikut merupakan rajah dimensi bagi lebar gelanggang.1 meter (20 kaki). Gelanggang ditandai dengan garis tengan yang membahagi lebar gelanggang dengan garis servis pendek pada jarak 1.98 meter (6 kaki 6 inci).76 meter (2 kaki 6 inci) dari batas belakang. lebar dikurangkan kepada 5.

Sebelum menggunakan komposit serat daripada karbon. bahan-nano seperti Fullerene dan Karbon-Nano ditambah ke raket supaya dapat memberikan daya tahan yang lebih besar.3. tapi kebanyakkan pemain lebih suka akan string yang nipis. Ketegangan string biasanya sekitar 80-160N (18-36lbf).2 Peralatan 3. 3. Serat karbon memiliki kekuatan yang sangat baik untuk berat.620.1 Raket Raket yang baik adalah raket yang ringan dan berkualiti. kaku dan memberi perpindahan tenaga kinetik yang sangat baik.2 String (Raket) String badminton yang tipis mempunyai ketebalan sekitar 0. Ianya terdiri daripada pelbagai bahan yang kebanyakannya daripada serta karbon komposit. Pemain rekreasi biasanya 6 . Reka bentuk raket berbeza mempunyai cirri bermain yang menarik bagi pemain yang berbeza.2. Dahulu raket diperbuat daripada kayu. Kini. Sebuah raket yang berkualiti mempunyai berat antara 70-95 gram. tidak termasuk pegangan ataupun tali (string).2. Raket murah selalunya diperbuat daripada logam seperti baja tetapi raket kayu sudah tidak lagi dipasarkan kerana penggunaan bahan kayu memerlukan kos yang banyak. raket diperbuat daripada logam ringan seperti aluminium.73mm. String yang tebal lebih tahan lama.

Overgrips lebih selesa bagi pemain yang sering mengubah genggaman.7mm dan Yonex BG-66 sekitar 0. Pemain boleh memilih material lain bagi grip ataupun menukar cengkamannya dengan lebih kerap. Ketegangan optimum untuk daya bergantung kepada pemain. Pemain boleh memilih pelbagai bahan pegangan. Kebanyakkan pemain lebih suka menggunakan genggaman penggantian sebagao lapisan akhir. Terdapat dua jenis utama grip iaitu grip penggantian dan overgrips. Pemain perlu mencuba kekuatan string bagi menguji ketegangan setiap string. Ashaway MicroPower mempunyai 0.mempunyai ketegangan yang lebih rendah daripada pemain profesional. Kebiasaannya PU grip sintetik lebih menjadi pilihan. Dalam hal ini. lebih cepat dan lebih tepat pemain boleh menghayun raket mereka semakin tinggi ketegangan untuk daya maksimum.2.72mm. Penggantian gengaman mempunyai sokongan pelekat sedengkan overgrips hanya memiliki pelekat kecil pada awal pita dan dilakukan dibawah ketegangan. 3. Peluh pada pegangan seringkali menjadi masalah pemain. biasanya di antara 80-110N (18-25lbf).4 Bulu Tangkis 7 .2.3 Grip Merupakan pilihan pegangan yang membolehkan pemain meningkatkan ketebalan raketnya serta membolehkan pemain memilih permukaan yang selesa. sweatband juga boleh digunakan. Penggantian genggaman lebih tebal dan sering digunakan untuk meningkatkan saiz pegangan. Overgrips lebih tipis (kurang dari 1mm) dan seringkali digunakan sebagai lapisan akhir. 3. String pemain profesional biasanya di antara 110-160N (18-36lbf). agen pengeringan dapat diterapkan untuk pegangan. Seorang pemain boleh membina pegangan dengan satu atau beberapa grip sebelum melaksanakan lapisan akhir.

kon terbentuk daripada enam belas bulu tindih yang ditanam ke dasar gabus bulat dan ditutupi dengan kulit nipis atau bahan sintetik yang berwarna putih. 40 CARA MEMEGANG RAKET Badminton menggunakan banyak pergerakan pergelangan tangan. Kasut badminton mempunyai sedikit sokongan lateral.2. Pegangan raket yang betul adalah asas untuk mengembang dan meningkatkan semua jenis pukulan dalam permainan badminton. 3. Pemain juga perlu memastikan bahawa mereka hendaklah mempelajari gerak kaki yang selamat dan tepat dengan lutut dan kaki dalam keselerasan pada semua tekuk lutut. Cara memegang raket yang benar ialah dengan menggunakan jari-jari 8 .5 Kasut Kasut badminton berbeza jika dibandingkan dengan kasut lari. Gerak kaki yang tepat juga sangat penting untuk rangka bergerak secara aktif dan efektif di gelanggang.Bulu tangkis merupakan projectile tarik tinggi dengan bentuk kerucut terbuka. Penguasaan cara dan teknik pegangan raket yang betul merupakan satu modal penting bagi bermain badminton dengan baik. Bulu tangkis sintetik seringkali digunakan oleh pemain rekreasi bagi mengurangkan kos. Oleh sebab itu. Permainan ini memerlukan gerakan lateral yang kuat. Pemain perlu memilih kasut yang mempunyai pusat yang rendah dan sangat nipis. payah bagi seorang pemain meningkatkan kualiti permainan. Sokongan lateral yang kuat sangat diperlukan bagi membina perlindungan penuh kepada kaki pemain. apabila teknik pegangan raket salah dari awal. Salah satu teknik asar badminton yang sangat penting untuk dikuasai seorang pelatih badminton adalah cara memegang raket. Cara memegang raket akan menentukan kualiti pukulan seseorang.

2.1. Dalam permainan badminton terdapat tiga jenis servis iaitu servis rendah (pendek). Kepelbagaian jenis perlaksanaan ini sesuai dengan situasi permainan di lapangan. banyak pelatih dan pemain tidak dapatt memberikan perhatian khusus dalam melatih dan menguasai teknik asas ini. Biasanya servis ini degabungkan ke dalam jenis atau bentuk servis forehand dan backhand.1 Servis Dalam peraturan permainan badminton. Elakkan memegang raket menggunakan telapak tangan.7 5.1. perkara ini menjadi kekeliruan besar.1.3.2 5.3 Servis Flik 5. Namun demikian.2. 5.8 5. rileks dan bertenaga apabila memukul bulu tangkis.1. flik dan servis tinggi.3 5.2.2.6 5.5 5.2 Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan 9 .1.2.2.2. Kita mengetahu bahawa mata dama permainan badminton tidak akan diperolehi sekiranya pemain tidak mahir dalam melakukan servis dengan betul.1. servis merupakan modal awal untuk memenangi pertandingan.tangan dengan baik.1 Berdiri sisi sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang Siku bengkok hampir ke badan Tangan kiri pegang bulu tangkis Lepaskan bulu tangkis Ayun raket pantas ke hadapan Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri Pandang ke sasaran 5. Oleh sebab itu.1. seorang pemain tidak boleh mendapatkan angka apabila dia tidak boleh melakukan servis dengan baik.1.3.1. Erti kata lain.1.1 5.1.2 Servis Rendah 5.4 5.1.2. 50 PUKULAN 5.

2 Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang. Ciri-ciri pukulan ini ialah keras.1. Pukulan ini boleh diklasifikasikan sebagai pukulan menyerang.4.1 Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob.1. 5.2 Dalam latihan. Pukulan Smash Potong.4. lengan dan kelenturan pergelangan tangan serta koordinasi gerak tubuh yang harmoni. Pukulan Smash Penuh.4. Pukulan Smash Backhand.3 Smash 5. laju pergerakkan bulu tangkis menuju ke lantai gelanggang sehingga pukulan ini memerlukan aspek kekuatan otot bahu.3 Teknik pukulan smash dilakukan secara berperingkat setiap pemain harus menguasainya dengan sempurna.2 5.1.1 Merupakan pukulan atas (overhead) yang diarahkan ke bawah dan dilakukan dengan sepenuh tenaga.3 5.4. pukulan smash dapat dilakukan dalam diam/berdiri atau sambil melompat (King Smash).3. Pukulan smash adalah bentuk pukulan keras yang sering digunakan dalam permainan badminton. pukulan smash dapat berbentuk. Oleh sebab itu.5 5.4.4 Servis Tinggi 5.1.3.1.4 5. 10 . 5. Pukulan Smash Melingkar Atas Kepala.1 Lob 5.6 Berdiri sisi.4.2. Manfaat sangat besar untuk meningkatkan kualiti permainan.2. 5. Tujuan utama ialah untuk mematikan lawan.5.1.1 5.1.3. sebelah kaki di hadapan Ayun raket tinggi ke belakang Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka Lepaskan bulu tangkis Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan Pandang bulu tangkis 5. 5.

4.3. lutut dibengkokkan dan menumpukan sepenuh perhatian kepada bulu tangkis. angkat raket dengan cara meluruskan lengan untuk menjangkau bulu tangkis setinggi yang mungkin dan gunakan teaga pergelangan tangan sewaktu memukul bulu tangkis. Oleh sebab itu. 5.3. pemain perlu melakukan pukulan yang sempurna dengan pelbagai posisi badan dari sudut-sudut gelanggang permainan. bulu tangkis hendaklah dihantar pada sudut-sudut gelanggang lawan sedekat yang mungkin dengan net.1 Merupakan pukulan yang sama seperti smash. 5. 11 . gerak kaki yang pantas.2 Ciri-ciri Dropshot ialah.5 Akhiri gerakan itu dengan menghayunkan raket yang sempurna ke hadapan badan.3. Variasi gerak tipu badan dan raket sebelum memukul bulu tangkis menyebab lawan terlambat bertindak balas dan beraksi secara mendadak.4 Perkara yang perlu diperhatikan:5.4.4.2 5.3.3.3 Persiapan awal dan gerak memukul tidak berbeza seperti smash. Dalam melaksanakan Dropshot.4.4. 5. posisi badan dan proses perpindahan berat badan yang harmoni ketika memukul merupakan faktor menentukan hasil pukulan ini. Bulu tangkis dipukul dengan dorongan dan sentuhan halus. Apabila bulu tangkis di atas kepala. bulu tangkis sentiasa jatuh dekat jaring di kawasan gelanggang lawan.4. Dropshot yang baik adalah apabila bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net dan tidak melepasi garis ganda. 5.4 Dropshot (Pukulan Potong) 5.4.4.3 Biasakan bergerak dengan pantas untuk mengambil posisi pukulan yang tepat.3. Faktor pegangan raket.5.1 5.4 5. Perhatikan pegangan raket Kelenturan tubuh. Perbezaan pada posisi raket dengan bulu tangkis.

5. 5.4.5.6 Pososi akhir raket mengikut arah bulu tangkis.4.8 5.4. 5.4. 5.1 5.4. perpindahan beban badan dari kaki kanan ke kaki kiri.5 Netting 5. menjangkau bulu tangkis dan dorong dengan sentuhan halus. 5. pukul bahagiian lengkungan bulu tangkis sebelah kanan dan lengkung kiri bulu tangkis untuk tujuan backhand. keseimbangan tubuh badan. Koordinasi gerak kaki. Biasakan diri dengan bergerak pantas dalam mengambil posisi pukul yang tepat di belakang bulu tangkis. posisi raket dan masa bulu 12 .5.4.4.1 Netting merupakan pukulan yang dilakukan dekat net.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5.4.4. 5. Posisi badan vertical dengan arah net.2 Ciri-ciri teknik asas ini ialah bulu tangkis sentiasa jatuh berdekatan dengan net di kawasan gelanggang lawan.4.4.4.4.4 5.5.7 Perhatikan gerak langkah dan keseimbangan badan pada masa dan setelah memukul bulu tangkis tangkis. diarahkan sedekat mungkin dengan net.5 Untuk ke arah forehand lawan.3 Posisi badan boleh berupaya berada di belakang bulu tangkis. lengan.4. Bulu tangkis mesti dipukul dengan meluruskan lengan dan hanya menggunakan daya yang kecil.2 Menggunakan forehand. tangan mesti lurus. Pegang raket dengan posisi di sisi bahu. posisi kaki kanan berada dibelakang kaki kiri. Dropshot mengandungi aspek kehalusan gerak dan gerak tipu. dipukul dengan sentuhan nipis dekat dengan net. Ketika memukul bulu tangkis. Semasa memukul bulu tangkis.4.4.4.

5. posisi kaki mestilah kukuh di lantai dengan lutut yang dibengkokkan. Arah dan sasarkan pukulan dalam bentuk lurus.4 5. 5. Sebelum memukul bulu tangkis. Di samping itu.5.3 5.5.4.4.2 Berdiri kira-kira dua langkah dari jaring sambil memegang raket.4.5. pergelangan tangan dalam keadaan tenang.5.5.1 5. 5. 5.1 5.5. Di akhir pukulan. silang atau dengan cara menghantar bulu tangkis ke arah yang berbeza.tangkis datang dan daya kepekaan adalah faktor-faktor penting yang mempengaruhi hasil daripada pukulan ini.3 Pegangan raket forehand untuk forehand net dan backhand untuk backhand di sisi net.5.5.5.4 5. buat tarikan kecil pada pergelangan tangan. tiada gerakan tambahan yang mempengaruhi keseimbangan tubuh.5. kaki kanan berada di depan dan bulu tangkis dipukul pada posisi setinggi mungkin.2 5.5. Pukul bulu tangkis pada bahagian lengkung kanan dan kiri sehingga pada bahagian bawah bulu tangkis. 13 . Jurulatih melemparkan bulu tangkis berturut-turut ke arah net dan pemain harus berusaha memukul bulu tangkis tersebut.5 Lakukan latihan ini di sisi kanan dan kiri bersilih-ganti.5.5.4.3 Pegang raket dengan jari-jemari tangan.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5.5. 5. Tingkatkan faktor intensiti dan masalah latihan dengan bergerak.5. Siku dibengkokkan sedikit Ketika memukul.5.5 Ansur Maju 5. kepala raket hendaklah menghadap atau sejajar dengan lelangit. posisi kepala raket sejajar dengan lantai ketika memukul bulu tangkis mesti diperhatikan semasa proses netting berlaku.

6.2. biomekanik teknik pukulan ini memerlukan koordinasi 14 . 5.3 Manakala bagi Return Backhand.1 Posisi bersedia.1 Pukulan ini boleh dikategorikan sebagai pukulan yang sukar. 5.5.2. Bertujuan untuk memberi kesempatan kepada lawan melakukan serangan balik.2 Bagi Return dari forehand.3 permainan bergu. 5. Hal ini kerana.2. apabila bulu tangkis dekat biasanya dilakukan dengan satu langkah kaki kanan.1 Short Return – pengembalian bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net.2 Drive Return (mendatar) – kebanyakkannya dilakukan pada 5. Tetapi.6. Apabila bulu tangkis jauh. lakukan dengan langkah kecil dari kaki kanan.2.4.1 Return smash merupakan pukulan menggunakan pola pertahanan. 5. Pukulan ini biasanya hanya boleh dilakukan oleh 5.6.6.6.6 Return Smash 5.6. lakukan dengan membuka langkah kecil dari kaki kiri. apabila bulu tangkis jauh.7. 5.2.6.2. Return smash boleh menjadi serangan balik kepada lawan.4.4 pemain yang sudah mahir dan mempunyai pergelangan tangan yang kuat.2. Long Return – pengembalian bulu tangkis ke arah belakang. lakukan dengan menggunakan langkah kecil dari kaki kiri.4. Bertujuan untuk memaksa lawan berlari jauh.6. Perkara yang perlu diperhatikan :5.6.2 Jenis-jenis Return Smash:5. Kebanyakkan dilakukan dalam permainan perseorangan.7 Backhand Overhead 5. apabila bulu tangkis dekat.

Bertujuan untuk menghalang lawan menyerang atau memaksa lawan mengangkat bulu tangkis dan berada dalam posisi bertahan.8 Drive 5.2.7.1 5.8.2 Lakukan posisi slap dengan posisi raket di tangan.7. Menghayun raket ke hadapan dengan pinggang dan siku yang lurus.7.2 Sekiranya pemain tidak mempunyai ciri-ciri seperti di atas.8. 5.2. Lutut dan siku kanan dibengkokkan sedikit.3 ke belakang kiri.1 Mulakan latihan pergerakan tanpa menggunakan bulu tangkis.7.1 5.anggota badan yang sempurna dan mempunyai penguasaan grip dan masa yang tepat sewaktu memukul bulu tangkis.3.2. 5.8.8. reflek yang pantas dan mempunyai kekuatan pergelangan tangan.4 Cara latihan :5.1 Merupakan pukulan cepat dan mendatar dengan banyak yang digunakan dalam permainan bergu.4.8.3 Cara latihan :5. Pusingkan badan dengan melangkah menggunakan kaki kanan 5.1 5. 5.3.3 Memegang raket dengan satu grip Memerlukan kekuatan bahu Gunakan lecutan pergelangan ketika bulu tangkis dipukul Menggunakan raket berat atau botol berisikan pasir untuk melatih pergelangan tangan Melatih tindak balas pukulan Drive kiri/kanan ke tembok 15 5.7. 5.2 .8.3 Perkara yang perlu diambil kira:5. Pukulan ini memerlukan kemahiran grip. 5.7.7.3. Akhiri gerakan dengan lecutan pergelangan tangan.3.8.8. pemain yang mempunyai tenagan besar sekalipun tidak akan boleh menghasilkan pukulan yang baik.2 5.2 Asas yang perlu diketahui :5.3.

Pertama.2 Pemain sering bermain stroke tertentu pada sisi Forehand dengan memukul Backhand dan sebaliknya. pukulan yang biasa dimainkan ialah Forehand ataupun Backhand. Dengan erti kata lain. 1.3 Forehand dan Backhand 1. Di bahagian hadapan gelanggang dan pertengahan gelanggang. menyekat pandangan mereka dari gelanggang.1 Apabila seorang pemain sudah menguasai cara memegang raket. Semua stroke boleh dimainkan menggunakan Forehand atau Backhand. footwork dan teknik asas dengan baik maka pemain sudah boleh melakukan variasi pukulan. Stroke Forehand yang dipukul dengan bahagian depan tangan terbuka. Pukulan netting juga boleh melakukan flik. Sisi seorang Forehand adalah sisi yang sama dengan tangan mereka bermain. pukulan overhead. Pemain memerlukan tahap kemahiran tinggi untuk melakukan secara berkesan. Pemain akan memilih untuk bermain Overhead Forehand daripada melakukan Overhead Backhand. Di gelanggang sebenar.1 Badminton mempunyai pelbagai jenis strokes asas. bagi pemain tangan kanan. Kedua. sisi Forehand adalah sisi kanan dan sisi Backhand adalah sisi kiri mereka. menggunakan lob ubah Sebagai contoh.3. setiap posisi yang baik dapat melakukan beberapa pukulan yang baik.3 Overhead Backhand mempunyai dua kelemahan utama.10 TAKTIK GERAKAN (STROKES) 1. pemain akan berusaha untuk bermain Forehand stroke sebanyak yang mungkin. 1.3. Overhead Backhand tidak dapat memukul dengan baik seperti Forehand.2 Penguasaan pukulan asas dan variasi akan menampakkan keberkesanannya ketika permainan sedang berjalan. selain raket dengan melakukan posisi pegangan underhand. Stroke Backhand ialah memukul dengan bahagian belakang tangan terbuka.3. pemain perlu kembali ke lawam mereka. Backhand merupakan gerakan yang paling sukar bagi seorang pelatih kerana teknik tepat 16 . 1. 1.

2. Pukul bulu tangkis tinggi ke belakang gelanggang.2 Sekiranya servis tinggi menjadi spot pemain lawan pastikan anda menggunakan servis rendah.1. 20 STRATEGI DALAM PERMAINAN 2.5 Jadi pemain yang fleksibel. Ambil masa untuk diri sendiri dengan kembali ke posisi yang selesa. pukulan spot dan corak permainan. Mengambil kelemahan lawan sebagai kekuatan. berdekatan dengan garis tengah. 2.diperlukan untuk mengumpuk kuasa yang cukup untuk bulu tangkis dipukul panjang dalam gelanggang.1.1 Perseorangan 2.1. 2.1.4 Perhatikan kekuatan lawan. Gunakan sebagai kelebihan.3 Sentiasa membuatkan lawan lari dengan menghantar jauh bulu tangkis bagi membuatkan lawan hilang stamina dengan bergerak ke seluruh kawasan gelanggang. kelemahan. 2.1 kaedah startegi yang mudah dan sering digunakan dalam perseorangan ialah menghantar bulu tangkis jauh dan tinggi ke bahagian belakang gelanggang lawan.2 Bergu 17 . Ini boleh membantu kembali ke kedudukan asal. 2.1.

2. 2. Pasangan bergu perlu mengambil posisi pertahanan kedua-dua sisi gelanggang.5 Cari jalan untuk memantapkan lagi kemahiran yang ada dalam diri masing-masing dengan berkomunikasi. teratur dan stamina yang kuat menjadi faktor yang dominan diperlukan seorang pemain perseorangan.3 Apabila menghalang. Pasangan hendaklah mengambil alih di bahagian belakang. cuba pukul bulu tangkis dalam ke gelanggang lawan bagi menghalang lawan berada di posisi hadapan.3 Berusaha untuk berada di posisi memukul sebelum lawan kembali ke tengah.4 Kerjasama yang tinggi dalam pasukan. 2.1 permainan bergu memerlukan kaedah yang berbeza dengan perseorangan.2 Sudah berada di tengah gelanggan sebelum lawan membalas hantaran.1 Boleh melakukan pukulan dengan posisi di belakang bulu tangkis 3.1. gerak kaki yang pantas.4 Pemain mesti mempunyai gerak kaki yang teratur dan pantas.1 Perseorangan 3. pemain sudah bersedia melakukan serangan yang mematikan.1. 30 CIRI-CIRI MENENTUKAN PEMAIN 3.2. ambil posisi di hadaan dan bahagian tengah gelanggang dengan segera. 18 .2 Bergu 3.2. Seorang pemain yang gerak kakinya kurang baik tetapi memiliki kepantasan dan tindak balas pukulan serta kuasa yang besar selalunya ciri seorang pemain bergu yang baik. 3.2. Sekiranya lawan menggunakan taktik menyerang rendah. Gunakan pukulan flik untuk menghalang lawan datang ke net.2 Formasi pertahanan (sisi ke sisi). Dalam posisi ini.2.2.1. 2. 3. Hal ini kerana.2. 2. Gerakan-gerakan yang cepat itu boleh berlaku untuk jangka masa sekiranya mempunyai stamina yang cukup.1.1 Formasi menyerang (depan-belakang). 3.

com.blogspot.com. serve dan wiping adalah jenis pukulan yang wajin dan mesti dikuasai dengan baik.2. return smash.html SUMBER GAMBAR RAJAH http://www.google.3. pemain bergu memiliki jenis pukulan yang khas. smash.com/2009/04/14.com/blogs/index.google. Pukulan pantas seperti drive.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=backhand+stroke+badminton&aq=f&aqi=&aql=&oq= http://www.org/wiki/Badminton Retrieved from http://teknikbermainbadminton. BIBLIOGRAFI Retrieved from http://www. Hal ini kerana.2 Walaupun penguasaan pukulan asas sama dengan perseorangan tetapi pemain perseorangan yang baik belum tentu boleh menjadi pemain bergu yang baik.wikipedia.my/images? hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch:1&q=forehand+stroke+badminton&revid=2096924 308&sa=X&ei=s9-ETay_HsnJcYmbzIMD&ved=0CDEQ1QIoAA 19 .sksenai.php?blog=13&title=kenali-sukanbadminton&more=1&c=1&tb=1&pb=1 Retrieved from http://en.

my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=shuttlecock&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=shuttle http://www.com.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shots&aq=7&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ http://www.google.google.google.com.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+court+dimensions&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=badminton+co urt http://www.com.my/images? q=racket&hl=en&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=LKETeejKoiucNvEnZUD&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ& biw=1280&bih=699 20 .my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+service&aq=3&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ser http://www.http://www.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shoes&aq=6&aqi=g10&aql=&oq=badminton http://www.google.google.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+net&aq=f&aqi=g10&aql=&oq= http://www.google.com.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->