PENGENALAN Badminton merupakan permainan dalam yang baik.

Badminton juga dimainkan sebagai permainan luar sebagai aktiviti rekreasi sebagai contoh permainan di taman ataupun pantai. Badminton bukan sahaja menyeronokkan malah permainan ini turut memberi banyak faedah terhadap kesihatan. Badminton dimainkan dua orang dan empat orang, perseorangan (single) dan bergu (double) yang mengambil posisi dibahagian berlawanan dari gelanggang yang dibahagikan dengan jaring. Pemain hanya boleh menyerang sekali sebelum melintasi net. Permainan akan berakhir mata apabila bulu tangkis jatuh ke lantai lawan tanpa balas. Sejak tahun 1992, badminton telah menjadi sukan Olimpik dengan lima acara perseorangan lelaki dan perempuan, bergu lelaki dan perempuan serta bergucampuran (peserta terdiri dari pasangan lelaki dan perempuan). Pemain badminton memerlukan stamina, kelincahan aerobik, kekuatan, kelajuan dan ketepatan. Badminton merupakan sukan teknikal yang memerlukan koordinasi motor yang baik dan cara menggunaan raket yang baik. Pada tahun 1860, Isaac Spratt telah menerbitkan sebuah buku kecil, Badminton Battledore – sebuah buku yang memuatkan permainan baru. Badminton terus berkembang. Sukan baru ini dilancarkan pada tahun 1873 di Badminton House, Gloucestershire yang dimiliki oleh Duke Of Beaufort. Sejak itu, permainan ini telah dikenali sebagai ‘The Game Of Badminton’ dan ditukar kepada Badminton dengan rasminya. Sehingga tahun 1887, sukan ini dimainkan di Inggeris di bawah peraturan-peraturan yang dijalankan di British India. Peraturan asas telah disusun pada tahun 1887 dan pada tahun 1893, Persatuan Badminton Inggeris telah menerbitkan set pertama peraturan yang sesuai. Peraturan yang digunapakai hari ini telah dilancarkan di Dunbar, 6 Waverley Groove, Portsmouth, United Kingdom pada 13hb September 1893. Mereka juga telah membuka pertandingan All England Open Badminton Championships, pertandingan pertama di dunia yang diadakan pada tahun 1899. Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Badminton World Federation telah ditubuhkan pada tahun 1934 di Kanada dengan Denmark, Inggeris, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland dan Welsh sebagai ahli. India bergabung pada tahun 1936. Pertubuhan Badminton Sedunia telah mengembangkan sukan ini secara global.
1

Permainan badminton berasal dari India dan diperkenalkan di England oleh askar-askar Inggeris yang bertugas di India. Melalui merekalah, permainan badminton diperkenalkan di Malaysia. Persekutuan Badminton Antarabangsa atau IBF yang bertanggungjawab menguruskan pertandingan badminton di peringkat antarabangsa pula telah ditubuhkan pada tahun 1934. Selaku Presiden IBF yang pertama, Sir George Thomas telah menghadiahkan sebuah piala sempena namanya untuk dijadikan Piala Pusingan. Piala Thomas ini telah dipertandingkan selama 3 tahun sekali dan Kejohanan Badminton Piala Thomas dikenali sebagai satu pertandingan badminton yang paling unggul di dunia, menyamai keunggulan Kejohanan Tenis Wimbledon. Negara kita Malaysia, telah menjuarai Piala Thomas ini beberapa kali. Kali pertama pasukan badminton negara memenangi Piala Thomas ialah pada 1949. Kejayaan ini kemudian disusuli dengan beberapa lagi kejayaan iaitu pada tahun 1952, 1955 dan 1967. Pada tahun 1992 pula, pasukan badminton negara yang ditunjangi oleh Keluarga Sidek, sekali lagi berjaya menjulang Piala Thomas. Antara pemain badminton negara yang terkenal suatu ketika dahulu ialah Punch Gunalan, Ng Boon Bee, Tan Aik Mong, Tan Aik Hwang, Silvia Ng, Misbun Siden, Razif Sidek, Jailani Sidek dan lain-lain. Persatuan Badminton Malaysia atau BAM telah ditubuhkan pada tahun 1912, iaitu di antara persatuan yang terawal ditubuhkan di dunia. Sekarang ini, pasukan negara masih dianggap sebagai pasukan yang disegani sebaris dengan pasukan ternama dunia iaitu Indonesia, China, Korea Selatan dan Denmark. Sejarah badminton bermula pada pertengahan abad ke-18 Inggeris-India, di mana badminton dicipta oleh pegawai tentera Inggeris yang ditempatkan bertugas di sana. Badminton terkenal di bandar Garrison Inggeris Poona yang kini dikenali sebagai Pune. Badminton dahulunya dikenali sebagai Poona. Pada awalnya, bulu tangkis yang diperbuat daripada bulu lebih disukai oleh golongan kelas atasan kerana sifatnya yang berangin dan basah. Pegawai pesara itu kembali ke Inggeris dengan membawa semula permainan ini dan ianya berkembang berserta dengan peraturan yang telah ditetapkan. 10 PERALATAN ASAS BADMINTON

2

bulu yang pemain perlu ada.Dalam permainan ini. gelanggang. Rajah dibawah menunjukkan perkara asas 20 BAGAIMANA BADMINTON DIMAINKAN Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan bergu. terdapat beberapa perkara asas yang perlu diketahui dan difahami dengan teliti. net dan kasut yang sesuai. Pemain haruslah mempunyai raket. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu 3 . tangkis.

Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai. Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. Perkara ini selalu menjadi kekeliruan kepada pemain baru. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing.perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. Gelanggang bergu lebih lebar pemain daripada perseorangan perseorangan namun kedua-duanya sama panjang. Jika pemain berjaya melakukan demikian. bergu wanita dan bergu campuran. Permainan bergu pula mempunyai tiga kategori iaitu bergu lelaki. Gelanggang bergu mempunyai dimensi panjang-pendek. Gelanggang servis bagi perseorangan dan bergu boleh dilihat dalam rajah di bawah. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. 4 .1 Gelanggang Gelanggang badminton berbentuk persegi dan dibahagikan kepada dua bahagian oleh jaring. Gelanggang biasanya ditandai untuk dan bergu. 30 PERATURAN – PERATURAN ASAS BADMINTON 3.

Bagi perseorangan. lebar dikurangkan kepada 5. gelanggang juga ditanda dengan garis servis panjang. 0. Gelanggang ditandai dengan garis tengan yang membahagi lebar gelanggang dengan garis servis pendek pada jarak 1.Lebar bagi gelanggan ialah 6. 5 .76 meter (2 kaki 6 inci) dari batas belakang. Bagi bergu.1 meter (20 kaki).4 meter (44 kaki).18 meter (17 kaki).98 meter (6 kaki 6 inci). Panjang penuh gelanggang ialah 13. Berikut merupakan rajah dimensi bagi lebar gelanggang.

raket diperbuat daripada logam ringan seperti aluminium. tidak termasuk pegangan ataupun tali (string).2. Raket murah selalunya diperbuat daripada logam seperti baja tetapi raket kayu sudah tidak lagi dipasarkan kerana penggunaan bahan kayu memerlukan kos yang banyak. tapi kebanyakkan pemain lebih suka akan string yang nipis. 3.2 String (Raket) String badminton yang tipis mempunyai ketebalan sekitar 0.73mm.620. Reka bentuk raket berbeza mempunyai cirri bermain yang menarik bagi pemain yang berbeza. Pemain rekreasi biasanya 6 . Ketegangan string biasanya sekitar 80-160N (18-36lbf). Dahulu raket diperbuat daripada kayu. Kini.2. String yang tebal lebih tahan lama. Serat karbon memiliki kekuatan yang sangat baik untuk berat. Sebuah raket yang berkualiti mempunyai berat antara 70-95 gram. bahan-nano seperti Fullerene dan Karbon-Nano ditambah ke raket supaya dapat memberikan daya tahan yang lebih besar. kaku dan memberi perpindahan tenaga kinetik yang sangat baik. Ianya terdiri daripada pelbagai bahan yang kebanyakannya daripada serta karbon komposit.3.2 Peralatan 3. Sebelum menggunakan komposit serat daripada karbon.1 Raket Raket yang baik adalah raket yang ringan dan berkualiti.

72mm. Pemain boleh memilih material lain bagi grip ataupun menukar cengkamannya dengan lebih kerap. Peluh pada pegangan seringkali menjadi masalah pemain.2.3 Grip Merupakan pilihan pegangan yang membolehkan pemain meningkatkan ketebalan raketnya serta membolehkan pemain memilih permukaan yang selesa. Kebanyakkan pemain lebih suka menggunakan genggaman penggantian sebagao lapisan akhir. Ketegangan optimum untuk daya bergantung kepada pemain. String pemain profesional biasanya di antara 110-160N (18-36lbf). Pemain perlu mencuba kekuatan string bagi menguji ketegangan setiap string. Overgrips lebih selesa bagi pemain yang sering mengubah genggaman. Seorang pemain boleh membina pegangan dengan satu atau beberapa grip sebelum melaksanakan lapisan akhir. Kebiasaannya PU grip sintetik lebih menjadi pilihan. 3. Ashaway MicroPower mempunyai 0.mempunyai ketegangan yang lebih rendah daripada pemain profesional. agen pengeringan dapat diterapkan untuk pegangan. Overgrips lebih tipis (kurang dari 1mm) dan seringkali digunakan sebagai lapisan akhir. Terdapat dua jenis utama grip iaitu grip penggantian dan overgrips.2. sweatband juga boleh digunakan. Penggantian gengaman mempunyai sokongan pelekat sedengkan overgrips hanya memiliki pelekat kecil pada awal pita dan dilakukan dibawah ketegangan. Pemain boleh memilih pelbagai bahan pegangan.7mm dan Yonex BG-66 sekitar 0. biasanya di antara 80-110N (18-25lbf).4 Bulu Tangkis 7 . lebih cepat dan lebih tepat pemain boleh menghayun raket mereka semakin tinggi ketegangan untuk daya maksimum. Dalam hal ini. 3. Penggantian genggaman lebih tebal dan sering digunakan untuk meningkatkan saiz pegangan.

40 CARA MEMEGANG RAKET Badminton menggunakan banyak pergerakan pergelangan tangan. 3. kon terbentuk daripada enam belas bulu tindih yang ditanam ke dasar gabus bulat dan ditutupi dengan kulit nipis atau bahan sintetik yang berwarna putih.Bulu tangkis merupakan projectile tarik tinggi dengan bentuk kerucut terbuka. Cara memegang raket akan menentukan kualiti pukulan seseorang. Kasut badminton mempunyai sedikit sokongan lateral.2. Penguasaan cara dan teknik pegangan raket yang betul merupakan satu modal penting bagi bermain badminton dengan baik. payah bagi seorang pemain meningkatkan kualiti permainan. Cara memegang raket yang benar ialah dengan menggunakan jari-jari 8 . Gerak kaki yang tepat juga sangat penting untuk rangka bergerak secara aktif dan efektif di gelanggang.5 Kasut Kasut badminton berbeza jika dibandingkan dengan kasut lari. Pegangan raket yang betul adalah asas untuk mengembang dan meningkatkan semua jenis pukulan dalam permainan badminton. Permainan ini memerlukan gerakan lateral yang kuat. Pemain juga perlu memastikan bahawa mereka hendaklah mempelajari gerak kaki yang selamat dan tepat dengan lutut dan kaki dalam keselerasan pada semua tekuk lutut. Bulu tangkis sintetik seringkali digunakan oleh pemain rekreasi bagi mengurangkan kos. Sokongan lateral yang kuat sangat diperlukan bagi membina perlindungan penuh kepada kaki pemain. Salah satu teknik asar badminton yang sangat penting untuk dikuasai seorang pelatih badminton adalah cara memegang raket. Oleh sebab itu. Pemain perlu memilih kasut yang mempunyai pusat yang rendah dan sangat nipis. apabila teknik pegangan raket salah dari awal.

6 5. banyak pelatih dan pemain tidak dapatt memberikan perhatian khusus dalam melatih dan menguasai teknik asas ini. 50 PUKULAN 5.1.3 Servis Flik 5. Kepelbagaian jenis perlaksanaan ini sesuai dengan situasi permainan di lapangan.2.2.1.8 5. seorang pemain tidak boleh mendapatkan angka apabila dia tidak boleh melakukan servis dengan baik.2.1 Servis Dalam peraturan permainan badminton. Elakkan memegang raket menggunakan telapak tangan.1.1.1 Berdiri sisi sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang Siku bengkok hampir ke badan Tangan kiri pegang bulu tangkis Lepaskan bulu tangkis Ayun raket pantas ke hadapan Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri Pandang ke sasaran 5.1.2 5.5 5.3 5.1.1.1 5.3.tangan dengan baik.4 5.1. servis merupakan modal awal untuk memenangi pertandingan. perkara ini menjadi kekeliruan besar.2.2 Servis Rendah 5. Namun demikian. Kita mengetahu bahawa mata dama permainan badminton tidak akan diperolehi sekiranya pemain tidak mahir dalam melakukan servis dengan betul. Biasanya servis ini degabungkan ke dalam jenis atau bentuk servis forehand dan backhand.2.2. Dalam permainan badminton terdapat tiga jenis servis iaitu servis rendah (pendek).1.3. Oleh sebab itu. 5.1. flik dan servis tinggi. Erti kata lain.2.7 5.2 Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan 9 .2.1. rileks dan bertenaga apabila memukul bulu tangkis.1.

1. 5. Tujuan utama ialah untuk mematikan lawan.3.2 Dalam latihan. pukulan smash dapat berbentuk. 5. Pukulan ini boleh diklasifikasikan sebagai pukulan menyerang. Pukulan Smash Backhand. Oleh sebab itu.1.1. pukulan smash dapat dilakukan dalam diam/berdiri atau sambil melompat (King Smash).2.2.2 5.4.1 Lob 5.1.2 Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang. sebelah kaki di hadapan Ayun raket tinggi ke belakang Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka Lepaskan bulu tangkis Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan Pandang bulu tangkis 5. Pukulan Smash Potong.4. Pukulan smash adalah bentuk pukulan keras yang sering digunakan dalam permainan badminton.3. Manfaat sangat besar untuk meningkatkan kualiti permainan.3 5.4 Servis Tinggi 5. laju pergerakkan bulu tangkis menuju ke lantai gelanggang sehingga pukulan ini memerlukan aspek kekuatan otot bahu.6 Berdiri sisi. Ciri-ciri pukulan ini ialah keras. 5.1 Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob.1 5.4 5.3 Teknik pukulan smash dilakukan secara berperingkat setiap pemain harus menguasainya dengan sempurna.3 Smash 5.1. Pukulan Smash Penuh.1 Merupakan pukulan atas (overhead) yang diarahkan ke bawah dan dilakukan dengan sepenuh tenaga.4.1. 10 .5. Pukulan Smash Melingkar Atas Kepala.3.4.5 5.4.1. 5.4. lengan dan kelenturan pergelangan tangan serta koordinasi gerak tubuh yang harmoni.

4.3 Persiapan awal dan gerak memukul tidak berbeza seperti smash.3.1 5.3.4. lutut dibengkokkan dan menumpukan sepenuh perhatian kepada bulu tangkis. posisi badan dan proses perpindahan berat badan yang harmoni ketika memukul merupakan faktor menentukan hasil pukulan ini.2 Ciri-ciri Dropshot ialah.3. Perbezaan pada posisi raket dengan bulu tangkis. 11 .4.4 Dropshot (Pukulan Potong) 5.4. Faktor pegangan raket. 5. Perhatikan pegangan raket Kelenturan tubuh.4.5 Akhiri gerakan itu dengan menghayunkan raket yang sempurna ke hadapan badan.4 5. 5.4.3 Biasakan bergerak dengan pantas untuk mengambil posisi pukulan yang tepat. 5. bulu tangkis sentiasa jatuh dekat jaring di kawasan gelanggang lawan. Variasi gerak tipu badan dan raket sebelum memukul bulu tangkis menyebab lawan terlambat bertindak balas dan beraksi secara mendadak. Dropshot yang baik adalah apabila bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net dan tidak melepasi garis ganda.2 5.4. Bulu tangkis dipukul dengan dorongan dan sentuhan halus.4. pemain perlu melakukan pukulan yang sempurna dengan pelbagai posisi badan dari sudut-sudut gelanggang permainan.3. bulu tangkis hendaklah dihantar pada sudut-sudut gelanggang lawan sedekat yang mungkin dengan net. Dalam melaksanakan Dropshot. angkat raket dengan cara meluruskan lengan untuk menjangkau bulu tangkis setinggi yang mungkin dan gunakan teaga pergelangan tangan sewaktu memukul bulu tangkis. gerak kaki yang pantas.1 Merupakan pukulan yang sama seperti smash.3.4 Perkara yang perlu diperhatikan:5.5.3. Apabila bulu tangkis di atas kepala. 5. Oleh sebab itu.

5.6 Pososi akhir raket mengikut arah bulu tangkis. keseimbangan tubuh badan.4.4.7 Perhatikan gerak langkah dan keseimbangan badan pada masa dan setelah memukul bulu tangkis tangkis.4. Koordinasi gerak kaki.4. 5.5 Netting 5. menjangkau bulu tangkis dan dorong dengan sentuhan halus.5.4.1 Netting merupakan pukulan yang dilakukan dekat net.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5.4. Dropshot mengandungi aspek kehalusan gerak dan gerak tipu.4.4.3 Posisi badan boleh berupaya berada di belakang bulu tangkis.4 5.4.4.4. posisi kaki kanan berada dibelakang kaki kiri. 5.8 5.1 5. Biasakan diri dengan bergerak pantas dalam mengambil posisi pukul yang tepat di belakang bulu tangkis.2 Menggunakan forehand. perpindahan beban badan dari kaki kanan ke kaki kiri. pukul bahagiian lengkungan bulu tangkis sebelah kanan dan lengkung kiri bulu tangkis untuk tujuan backhand. Ketika memukul bulu tangkis. dipukul dengan sentuhan nipis dekat dengan net. 5. Posisi badan vertical dengan arah net. lengan.4.4. 5. Semasa memukul bulu tangkis. diarahkan sedekat mungkin dengan net. Bulu tangkis mesti dipukul dengan meluruskan lengan dan hanya menggunakan daya yang kecil. 5. Pegang raket dengan posisi di sisi bahu. posisi raket dan masa bulu 12 .5. tangan mesti lurus.5.4.2 Ciri-ciri teknik asas ini ialah bulu tangkis sentiasa jatuh berdekatan dengan net di kawasan gelanggang lawan.5 Untuk ke arah forehand lawan.4.4.4.

silang atau dengan cara menghantar bulu tangkis ke arah yang berbeza.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5. posisi kaki mestilah kukuh di lantai dengan lutut yang dibengkokkan. pergelangan tangan dalam keadaan tenang.5.5. Siku dibengkokkan sedikit Ketika memukul. 5.tangkis datang dan daya kepekaan adalah faktor-faktor penting yang mempengaruhi hasil daripada pukulan ini. posisi kepala raket sejajar dengan lantai ketika memukul bulu tangkis mesti diperhatikan semasa proses netting berlaku.5.5. buat tarikan kecil pada pergelangan tangan.2 Berdiri kira-kira dua langkah dari jaring sambil memegang raket.5. Di samping itu.4 5.5.5.5.5. 5.5.3 Pegangan raket forehand untuk forehand net dan backhand untuk backhand di sisi net.4. Di akhir pukulan.5.3 Pegang raket dengan jari-jemari tangan.5.1 5.4.3 5.4. Jurulatih melemparkan bulu tangkis berturut-turut ke arah net dan pemain harus berusaha memukul bulu tangkis tersebut.5 Ansur Maju 5. Sebelum memukul bulu tangkis.5. 13 . Pukul bulu tangkis pada bahagian lengkung kanan dan kiri sehingga pada bahagian bawah bulu tangkis. kaki kanan berada di depan dan bulu tangkis dipukul pada posisi setinggi mungkin. 5.5.4 5. Tingkatkan faktor intensiti dan masalah latihan dengan bergerak.1 5.2 5. Arah dan sasarkan pukulan dalam bentuk lurus.5.5. kepala raket hendaklah menghadap atau sejajar dengan lelangit. 5.5 Lakukan latihan ini di sisi kanan dan kiri bersilih-ganti. tiada gerakan tambahan yang mempengaruhi keseimbangan tubuh.5.4.

2 Drive Return (mendatar) – kebanyakkannya dilakukan pada 5.2 Jenis-jenis Return Smash:5.1 Short Return – pengembalian bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net.4.2.6.6.7 Backhand Overhead 5. Kebanyakkan dilakukan dalam permainan perseorangan. 5.2. 5.4.6.6.2 Bagi Return dari forehand. 5.5.7.2.3 permainan bergu. Perkara yang perlu diperhatikan :5. Tetapi. apabila bulu tangkis jauh. lakukan dengan langkah kecil dari kaki kanan.1 Pukulan ini boleh dikategorikan sebagai pukulan yang sukar. Return smash boleh menjadi serangan balik kepada lawan.6.2.6.6. biomekanik teknik pukulan ini memerlukan koordinasi 14 .4 pemain yang sudah mahir dan mempunyai pergelangan tangan yang kuat.1 Return smash merupakan pukulan menggunakan pola pertahanan. Bertujuan untuk memaksa lawan berlari jauh. apabila bulu tangkis dekat. Pukulan ini biasanya hanya boleh dilakukan oleh 5. lakukan dengan membuka langkah kecil dari kaki kiri.4.2.6 Return Smash 5.2. Hal ini kerana. lakukan dengan menggunakan langkah kecil dari kaki kiri. Apabila bulu tangkis jauh.6.6. 5. 5. Long Return – pengembalian bulu tangkis ke arah belakang.2.1 Posisi bersedia. Bertujuan untuk memberi kesempatan kepada lawan melakukan serangan balik. apabila bulu tangkis dekat biasanya dilakukan dengan satu langkah kaki kanan.3 Manakala bagi Return Backhand.

8. Lutut dan siku kanan dibengkokkan sedikit.2 Asas yang perlu diketahui :5. 5.8.2 5.3 Perkara yang perlu diambil kira:5. Akhiri gerakan dengan lecutan pergelangan tangan.7.1 5.3. 5. 5.7.1 5. 5.4.3 Cara latihan :5.3.7. Pusingkan badan dengan melangkah menggunakan kaki kanan 5. Bertujuan untuk menghalang lawan menyerang atau memaksa lawan mengangkat bulu tangkis dan berada dalam posisi bertahan.1 Merupakan pukulan cepat dan mendatar dengan banyak yang digunakan dalam permainan bergu.anggota badan yang sempurna dan mempunyai penguasaan grip dan masa yang tepat sewaktu memukul bulu tangkis. reflek yang pantas dan mempunyai kekuatan pergelangan tangan.8.3.3.2.4 Cara latihan :5.8.2 Lakukan posisi slap dengan posisi raket di tangan.1 5.2. 5.3 Memegang raket dengan satu grip Memerlukan kekuatan bahu Gunakan lecutan pergelangan ketika bulu tangkis dipukul Menggunakan raket berat atau botol berisikan pasir untuk melatih pergelangan tangan Melatih tindak balas pukulan Drive kiri/kanan ke tembok 15 5. Menghayun raket ke hadapan dengan pinggang dan siku yang lurus.7.7.7.8.2 Sekiranya pemain tidak mempunyai ciri-ciri seperti di atas. pemain yang mempunyai tenagan besar sekalipun tidak akan boleh menghasilkan pukulan yang baik.8.7.2 .8. Pukulan ini memerlukan kemahiran grip.3.8.1 Mulakan latihan pergerakan tanpa menggunakan bulu tangkis.2.8 Drive 5.3 ke belakang kiri.

Di bahagian hadapan gelanggang dan pertengahan gelanggang. menggunakan lob ubah Sebagai contoh.3. Pemain akan memilih untuk bermain Overhead Forehand daripada melakukan Overhead Backhand. pukulan overhead. Backhand merupakan gerakan yang paling sukar bagi seorang pelatih kerana teknik tepat 16 .1 Apabila seorang pemain sudah menguasai cara memegang raket. Overhead Backhand tidak dapat memukul dengan baik seperti Forehand. bagi pemain tangan kanan.3. 1. pukulan yang biasa dimainkan ialah Forehand ataupun Backhand. selain raket dengan melakukan posisi pegangan underhand. Dengan erti kata lain.3 Overhead Backhand mempunyai dua kelemahan utama.2 Penguasaan pukulan asas dan variasi akan menampakkan keberkesanannya ketika permainan sedang berjalan. Semua stroke boleh dimainkan menggunakan Forehand atau Backhand. 1.2 Pemain sering bermain stroke tertentu pada sisi Forehand dengan memukul Backhand dan sebaliknya. pemain akan berusaha untuk bermain Forehand stroke sebanyak yang mungkin.3. setiap posisi yang baik dapat melakukan beberapa pukulan yang baik. Stroke Backhand ialah memukul dengan bahagian belakang tangan terbuka. Stroke Forehand yang dipukul dengan bahagian depan tangan terbuka.3 Forehand dan Backhand 1. pemain perlu kembali ke lawam mereka. sisi Forehand adalah sisi kanan dan sisi Backhand adalah sisi kiri mereka. Pukulan netting juga boleh melakukan flik.1 Badminton mempunyai pelbagai jenis strokes asas. Sisi seorang Forehand adalah sisi yang sama dengan tangan mereka bermain. Kedua. Di gelanggang sebenar. 1. Pemain memerlukan tahap kemahiran tinggi untuk melakukan secara berkesan. 1. Pertama. menyekat pandangan mereka dari gelanggang. footwork dan teknik asas dengan baik maka pemain sudah boleh melakukan variasi pukulan.10 TAKTIK GERAKAN (STROKES) 1.

1. 2. Ini boleh membantu kembali ke kedudukan asal.diperlukan untuk mengumpuk kuasa yang cukup untuk bulu tangkis dipukul panjang dalam gelanggang. 2. Mengambil kelemahan lawan sebagai kekuatan.1. 2. pukulan spot dan corak permainan. kelemahan.2 Sekiranya servis tinggi menjadi spot pemain lawan pastikan anda menggunakan servis rendah.4 Perhatikan kekuatan lawan.1 kaedah startegi yang mudah dan sering digunakan dalam perseorangan ialah menghantar bulu tangkis jauh dan tinggi ke bahagian belakang gelanggang lawan. Gunakan sebagai kelebihan. 2.1. 2.1.3 Sentiasa membuatkan lawan lari dengan menghantar jauh bulu tangkis bagi membuatkan lawan hilang stamina dengan bergerak ke seluruh kawasan gelanggang. berdekatan dengan garis tengah.1.2 Bergu 17 . Ambil masa untuk diri sendiri dengan kembali ke posisi yang selesa. Pukul bulu tangkis tinggi ke belakang gelanggang. 20 STRATEGI DALAM PERMAINAN 2.5 Jadi pemain yang fleksibel.1 Perseorangan 2.

gerak kaki yang pantas. Seorang pemain yang gerak kakinya kurang baik tetapi memiliki kepantasan dan tindak balas pukulan serta kuasa yang besar selalunya ciri seorang pemain bergu yang baik.1 Boleh melakukan pukulan dengan posisi di belakang bulu tangkis 3. Dalam posisi ini.4 Pemain mesti mempunyai gerak kaki yang teratur dan pantas.2. Pasangan hendaklah mengambil alih di bahagian belakang.4 Kerjasama yang tinggi dalam pasukan. 3. 2. cuba pukul bulu tangkis dalam ke gelanggang lawan bagi menghalang lawan berada di posisi hadapan.1. 18 . 2. pemain sudah bersedia melakukan serangan yang mematikan. 3. Sekiranya lawan menggunakan taktik menyerang rendah.3 Apabila menghalang.5 Cari jalan untuk memantapkan lagi kemahiran yang ada dalam diri masing-masing dengan berkomunikasi.2. Pasangan bergu perlu mengambil posisi pertahanan kedua-dua sisi gelanggang.1 Perseorangan 3.2. 2. Gunakan pukulan flik untuk menghalang lawan datang ke net.2. teratur dan stamina yang kuat menjadi faktor yang dominan diperlukan seorang pemain perseorangan.1 permainan bergu memerlukan kaedah yang berbeza dengan perseorangan.2 Formasi pertahanan (sisi ke sisi). Hal ini kerana. 3.1 Formasi menyerang (depan-belakang).2.1.2.2 Bergu 3.2. 2.1.2 Sudah berada di tengah gelanggan sebelum lawan membalas hantaran.3 Berusaha untuk berada di posisi memukul sebelum lawan kembali ke tengah.1. Gerakan-gerakan yang cepat itu boleh berlaku untuk jangka masa sekiranya mempunyai stamina yang cukup. 30 CIRI-CIRI MENENTUKAN PEMAIN 3. ambil posisi di hadaan dan bahagian tengah gelanggang dengan segera.

3. Hal ini kerana.wikipedia.2 Walaupun penguasaan pukulan asas sama dengan perseorangan tetapi pemain perseorangan yang baik belum tentu boleh menjadi pemain bergu yang baik. return smash.com/2009/04/14.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=backhand+stroke+badminton&aq=f&aqi=&aql=&oq= http://www.com.blogspot.org/wiki/Badminton Retrieved from http://teknikbermainbadminton. BIBLIOGRAFI Retrieved from http://www.google.php?blog=13&title=kenali-sukanbadminton&more=1&c=1&tb=1&pb=1 Retrieved from http://en.com/blogs/index. serve dan wiping adalah jenis pukulan yang wajin dan mesti dikuasai dengan baik.com.html SUMBER GAMBAR RAJAH http://www.my/images? hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch:1&q=forehand+stroke+badminton&revid=2096924 308&sa=X&ei=s9-ETay_HsnJcYmbzIMD&ved=0CDEQ1QIoAA 19 . smash. Pukulan pantas seperti drive.sksenai. pemain bergu memiliki jenis pukulan yang khas.google.2.

com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=shuttlecock&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=shuttle http://www.com.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+net&aq=f&aqi=g10&aql=&oq= http://www.com.com.http://www.google.google.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shots&aq=7&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ http://www.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shoes&aq=6&aqi=g10&aql=&oq=badminton http://www.com.google.com.com.my/images? q=racket&hl=en&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=LKETeejKoiucNvEnZUD&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ& biw=1280&bih=699 20 .my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+court+dimensions&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=badminton+co urt http://www.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+service&aq=3&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ser http://www.google.