PENGENALAN Badminton merupakan permainan dalam yang baik.

Badminton juga dimainkan sebagai permainan luar sebagai aktiviti rekreasi sebagai contoh permainan di taman ataupun pantai. Badminton bukan sahaja menyeronokkan malah permainan ini turut memberi banyak faedah terhadap kesihatan. Badminton dimainkan dua orang dan empat orang, perseorangan (single) dan bergu (double) yang mengambil posisi dibahagian berlawanan dari gelanggang yang dibahagikan dengan jaring. Pemain hanya boleh menyerang sekali sebelum melintasi net. Permainan akan berakhir mata apabila bulu tangkis jatuh ke lantai lawan tanpa balas. Sejak tahun 1992, badminton telah menjadi sukan Olimpik dengan lima acara perseorangan lelaki dan perempuan, bergu lelaki dan perempuan serta bergucampuran (peserta terdiri dari pasangan lelaki dan perempuan). Pemain badminton memerlukan stamina, kelincahan aerobik, kekuatan, kelajuan dan ketepatan. Badminton merupakan sukan teknikal yang memerlukan koordinasi motor yang baik dan cara menggunaan raket yang baik. Pada tahun 1860, Isaac Spratt telah menerbitkan sebuah buku kecil, Badminton Battledore – sebuah buku yang memuatkan permainan baru. Badminton terus berkembang. Sukan baru ini dilancarkan pada tahun 1873 di Badminton House, Gloucestershire yang dimiliki oleh Duke Of Beaufort. Sejak itu, permainan ini telah dikenali sebagai ‘The Game Of Badminton’ dan ditukar kepada Badminton dengan rasminya. Sehingga tahun 1887, sukan ini dimainkan di Inggeris di bawah peraturan-peraturan yang dijalankan di British India. Peraturan asas telah disusun pada tahun 1887 dan pada tahun 1893, Persatuan Badminton Inggeris telah menerbitkan set pertama peraturan yang sesuai. Peraturan yang digunapakai hari ini telah dilancarkan di Dunbar, 6 Waverley Groove, Portsmouth, United Kingdom pada 13hb September 1893. Mereka juga telah membuka pertandingan All England Open Badminton Championships, pertandingan pertama di dunia yang diadakan pada tahun 1899. Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Badminton World Federation telah ditubuhkan pada tahun 1934 di Kanada dengan Denmark, Inggeris, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland dan Welsh sebagai ahli. India bergabung pada tahun 1936. Pertubuhan Badminton Sedunia telah mengembangkan sukan ini secara global.
1

Permainan badminton berasal dari India dan diperkenalkan di England oleh askar-askar Inggeris yang bertugas di India. Melalui merekalah, permainan badminton diperkenalkan di Malaysia. Persekutuan Badminton Antarabangsa atau IBF yang bertanggungjawab menguruskan pertandingan badminton di peringkat antarabangsa pula telah ditubuhkan pada tahun 1934. Selaku Presiden IBF yang pertama, Sir George Thomas telah menghadiahkan sebuah piala sempena namanya untuk dijadikan Piala Pusingan. Piala Thomas ini telah dipertandingkan selama 3 tahun sekali dan Kejohanan Badminton Piala Thomas dikenali sebagai satu pertandingan badminton yang paling unggul di dunia, menyamai keunggulan Kejohanan Tenis Wimbledon. Negara kita Malaysia, telah menjuarai Piala Thomas ini beberapa kali. Kali pertama pasukan badminton negara memenangi Piala Thomas ialah pada 1949. Kejayaan ini kemudian disusuli dengan beberapa lagi kejayaan iaitu pada tahun 1952, 1955 dan 1967. Pada tahun 1992 pula, pasukan badminton negara yang ditunjangi oleh Keluarga Sidek, sekali lagi berjaya menjulang Piala Thomas. Antara pemain badminton negara yang terkenal suatu ketika dahulu ialah Punch Gunalan, Ng Boon Bee, Tan Aik Mong, Tan Aik Hwang, Silvia Ng, Misbun Siden, Razif Sidek, Jailani Sidek dan lain-lain. Persatuan Badminton Malaysia atau BAM telah ditubuhkan pada tahun 1912, iaitu di antara persatuan yang terawal ditubuhkan di dunia. Sekarang ini, pasukan negara masih dianggap sebagai pasukan yang disegani sebaris dengan pasukan ternama dunia iaitu Indonesia, China, Korea Selatan dan Denmark. Sejarah badminton bermula pada pertengahan abad ke-18 Inggeris-India, di mana badminton dicipta oleh pegawai tentera Inggeris yang ditempatkan bertugas di sana. Badminton terkenal di bandar Garrison Inggeris Poona yang kini dikenali sebagai Pune. Badminton dahulunya dikenali sebagai Poona. Pada awalnya, bulu tangkis yang diperbuat daripada bulu lebih disukai oleh golongan kelas atasan kerana sifatnya yang berangin dan basah. Pegawai pesara itu kembali ke Inggeris dengan membawa semula permainan ini dan ianya berkembang berserta dengan peraturan yang telah ditetapkan. 10 PERALATAN ASAS BADMINTON

2

net dan kasut yang sesuai.Dalam permainan ini. terdapat beberapa perkara asas yang perlu diketahui dan difahami dengan teliti. tangkis. gelanggang. Rajah dibawah menunjukkan perkara asas 20 BAGAIMANA BADMINTON DIMAINKAN Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan bergu. Pemain haruslah mempunyai raket. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu 3 . bulu yang pemain perlu ada.

perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. Gelanggang bergu mempunyai dimensi panjang-pendek. Gelanggang bergu lebih lebar pemain daripada perseorangan perseorangan namun kedua-duanya sama panjang. Permainan bergu pula mempunyai tiga kategori iaitu bergu lelaki.Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. Jika pemain berjaya melakukan demikian. Perkara ini selalu menjadi kekeliruan kepada pemain baru. 4 . mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. Gelanggang servis bagi perseorangan dan bergu boleh dilihat dalam rajah di bawah. Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara.1 Gelanggang Gelanggang badminton berbentuk persegi dan dibahagikan kepada dua bahagian oleh jaring. bergu wanita dan bergu campuran. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. 30 PERATURAN – PERATURAN ASAS BADMINTON 3. Gelanggang biasanya ditandai untuk dan bergu.

Berikut merupakan rajah dimensi bagi lebar gelanggang. gelanggang juga ditanda dengan garis servis panjang. 0.Lebar bagi gelanggan ialah 6. Bagi bergu. Gelanggang ditandai dengan garis tengan yang membahagi lebar gelanggang dengan garis servis pendek pada jarak 1.18 meter (17 kaki).76 meter (2 kaki 6 inci) dari batas belakang. lebar dikurangkan kepada 5.98 meter (6 kaki 6 inci). 5 . Bagi perseorangan.4 meter (44 kaki).1 meter (20 kaki). Panjang penuh gelanggang ialah 13.

bahan-nano seperti Fullerene dan Karbon-Nano ditambah ke raket supaya dapat memberikan daya tahan yang lebih besar.1 Raket Raket yang baik adalah raket yang ringan dan berkualiti. Ketegangan string biasanya sekitar 80-160N (18-36lbf). raket diperbuat daripada logam ringan seperti aluminium. 3. Ianya terdiri daripada pelbagai bahan yang kebanyakannya daripada serta karbon komposit.2.2 String (Raket) String badminton yang tipis mempunyai ketebalan sekitar 0. tidak termasuk pegangan ataupun tali (string).2.2 Peralatan 3. Sebuah raket yang berkualiti mempunyai berat antara 70-95 gram. Kini. String yang tebal lebih tahan lama. Dahulu raket diperbuat daripada kayu.620.73mm. Serat karbon memiliki kekuatan yang sangat baik untuk berat. Pemain rekreasi biasanya 6 . Raket murah selalunya diperbuat daripada logam seperti baja tetapi raket kayu sudah tidak lagi dipasarkan kerana penggunaan bahan kayu memerlukan kos yang banyak. Sebelum menggunakan komposit serat daripada karbon.3. kaku dan memberi perpindahan tenaga kinetik yang sangat baik. Reka bentuk raket berbeza mempunyai cirri bermain yang menarik bagi pemain yang berbeza. tapi kebanyakkan pemain lebih suka akan string yang nipis.

Penggantian gengaman mempunyai sokongan pelekat sedengkan overgrips hanya memiliki pelekat kecil pada awal pita dan dilakukan dibawah ketegangan.4 Bulu Tangkis 7 . biasanya di antara 80-110N (18-25lbf). Ashaway MicroPower mempunyai 0. agen pengeringan dapat diterapkan untuk pegangan. Pemain boleh memilih pelbagai bahan pegangan. Seorang pemain boleh membina pegangan dengan satu atau beberapa grip sebelum melaksanakan lapisan akhir. Ketegangan optimum untuk daya bergantung kepada pemain. lebih cepat dan lebih tepat pemain boleh menghayun raket mereka semakin tinggi ketegangan untuk daya maksimum. Pemain boleh memilih material lain bagi grip ataupun menukar cengkamannya dengan lebih kerap. String pemain profesional biasanya di antara 110-160N (18-36lbf). Dalam hal ini. Kebanyakkan pemain lebih suka menggunakan genggaman penggantian sebagao lapisan akhir.7mm dan Yonex BG-66 sekitar 0. Overgrips lebih tipis (kurang dari 1mm) dan seringkali digunakan sebagai lapisan akhir. Kebiasaannya PU grip sintetik lebih menjadi pilihan.2. Peluh pada pegangan seringkali menjadi masalah pemain. Terdapat dua jenis utama grip iaitu grip penggantian dan overgrips.3 Grip Merupakan pilihan pegangan yang membolehkan pemain meningkatkan ketebalan raketnya serta membolehkan pemain memilih permukaan yang selesa.mempunyai ketegangan yang lebih rendah daripada pemain profesional. 3. sweatband juga boleh digunakan. Overgrips lebih selesa bagi pemain yang sering mengubah genggaman. Pemain perlu mencuba kekuatan string bagi menguji ketegangan setiap string.2. Penggantian genggaman lebih tebal dan sering digunakan untuk meningkatkan saiz pegangan. 3.72mm.

Pemain perlu memilih kasut yang mempunyai pusat yang rendah dan sangat nipis. Penguasaan cara dan teknik pegangan raket yang betul merupakan satu modal penting bagi bermain badminton dengan baik. kon terbentuk daripada enam belas bulu tindih yang ditanam ke dasar gabus bulat dan ditutupi dengan kulit nipis atau bahan sintetik yang berwarna putih.2. Bulu tangkis sintetik seringkali digunakan oleh pemain rekreasi bagi mengurangkan kos. payah bagi seorang pemain meningkatkan kualiti permainan. Permainan ini memerlukan gerakan lateral yang kuat. Gerak kaki yang tepat juga sangat penting untuk rangka bergerak secara aktif dan efektif di gelanggang. Kasut badminton mempunyai sedikit sokongan lateral. Pemain juga perlu memastikan bahawa mereka hendaklah mempelajari gerak kaki yang selamat dan tepat dengan lutut dan kaki dalam keselerasan pada semua tekuk lutut. apabila teknik pegangan raket salah dari awal. Pegangan raket yang betul adalah asas untuk mengembang dan meningkatkan semua jenis pukulan dalam permainan badminton.5 Kasut Kasut badminton berbeza jika dibandingkan dengan kasut lari. Cara memegang raket akan menentukan kualiti pukulan seseorang. 40 CARA MEMEGANG RAKET Badminton menggunakan banyak pergerakan pergelangan tangan. Cara memegang raket yang benar ialah dengan menggunakan jari-jari 8 .Bulu tangkis merupakan projectile tarik tinggi dengan bentuk kerucut terbuka. Sokongan lateral yang kuat sangat diperlukan bagi membina perlindungan penuh kepada kaki pemain. 3. Oleh sebab itu. Salah satu teknik asar badminton yang sangat penting untuk dikuasai seorang pelatih badminton adalah cara memegang raket.

1.2. seorang pemain tidak boleh mendapatkan angka apabila dia tidak boleh melakukan servis dengan baik.2.1 5.2.1.2 5.2. Biasanya servis ini degabungkan ke dalam jenis atau bentuk servis forehand dan backhand. rileks dan bertenaga apabila memukul bulu tangkis.1.1. 50 PUKULAN 5.2.6 5.1.tangan dengan baik. flik dan servis tinggi. Namun demikian.3.3 Servis Flik 5. banyak pelatih dan pemain tidak dapatt memberikan perhatian khusus dalam melatih dan menguasai teknik asas ini.2 Servis Rendah 5. Kita mengetahu bahawa mata dama permainan badminton tidak akan diperolehi sekiranya pemain tidak mahir dalam melakukan servis dengan betul.2.1.7 5.1 Servis Dalam peraturan permainan badminton.5 5.1 Berdiri sisi sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang Siku bengkok hampir ke badan Tangan kiri pegang bulu tangkis Lepaskan bulu tangkis Ayun raket pantas ke hadapan Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri Pandang ke sasaran 5.3.8 5.1.3 5.2 Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan 9 . Dalam permainan badminton terdapat tiga jenis servis iaitu servis rendah (pendek). Erti kata lain. Oleh sebab itu.1. perkara ini menjadi kekeliruan besar. 5.2.1.1.1. servis merupakan modal awal untuk memenangi pertandingan. Elakkan memegang raket menggunakan telapak tangan.1.4 5.2. Kepelbagaian jenis perlaksanaan ini sesuai dengan situasi permainan di lapangan.

Pukulan Smash Penuh. Pukulan Smash Potong.5.1. 10 . lengan dan kelenturan pergelangan tangan serta koordinasi gerak tubuh yang harmoni.1.1.1.4. pukulan smash dapat dilakukan dalam diam/berdiri atau sambil melompat (King Smash).3.3 Smash 5. laju pergerakkan bulu tangkis menuju ke lantai gelanggang sehingga pukulan ini memerlukan aspek kekuatan otot bahu.1 5.6 Berdiri sisi.1.5 5. pukulan smash dapat berbentuk.4.4 5. Pukulan Smash Backhand.3. Ciri-ciri pukulan ini ialah keras. Pukulan Smash Melingkar Atas Kepala. 5.3 Teknik pukulan smash dilakukan secara berperingkat setiap pemain harus menguasainya dengan sempurna.4. Pukulan ini boleh diklasifikasikan sebagai pukulan menyerang.4.2 Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang.2.1. 5.1 Lob 5.1 Merupakan pukulan atas (overhead) yang diarahkan ke bawah dan dilakukan dengan sepenuh tenaga. Pukulan smash adalah bentuk pukulan keras yang sering digunakan dalam permainan badminton.1.3. 5. sebelah kaki di hadapan Ayun raket tinggi ke belakang Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka Lepaskan bulu tangkis Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan Pandang bulu tangkis 5. Oleh sebab itu. Tujuan utama ialah untuk mematikan lawan. 5.4.2 Dalam latihan.4.2 5.4 Servis Tinggi 5.3 5.2. Manfaat sangat besar untuk meningkatkan kualiti permainan.1 Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob.

5 Akhiri gerakan itu dengan menghayunkan raket yang sempurna ke hadapan badan. Apabila bulu tangkis di atas kepala.1 Merupakan pukulan yang sama seperti smash.4 Perkara yang perlu diperhatikan:5.2 Ciri-ciri Dropshot ialah. Bulu tangkis dipukul dengan dorongan dan sentuhan halus. posisi badan dan proses perpindahan berat badan yang harmoni ketika memukul merupakan faktor menentukan hasil pukulan ini. 11 . bulu tangkis sentiasa jatuh dekat jaring di kawasan gelanggang lawan. Dropshot yang baik adalah apabila bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net dan tidak melepasi garis ganda.1 5. Perhatikan pegangan raket Kelenturan tubuh. 5. Perbezaan pada posisi raket dengan bulu tangkis.4.3. gerak kaki yang pantas.4. bulu tangkis hendaklah dihantar pada sudut-sudut gelanggang lawan sedekat yang mungkin dengan net.3.3.3. 5. 5.4 5.4.4. Variasi gerak tipu badan dan raket sebelum memukul bulu tangkis menyebab lawan terlambat bertindak balas dan beraksi secara mendadak. lutut dibengkokkan dan menumpukan sepenuh perhatian kepada bulu tangkis. Faktor pegangan raket. Dalam melaksanakan Dropshot. pemain perlu melakukan pukulan yang sempurna dengan pelbagai posisi badan dari sudut-sudut gelanggang permainan.4.4. 5.3. Oleh sebab itu.3 Persiapan awal dan gerak memukul tidak berbeza seperti smash.3 Biasakan bergerak dengan pantas untuk mengambil posisi pukulan yang tepat.4.3.4 Dropshot (Pukulan Potong) 5.2 5.4. angkat raket dengan cara meluruskan lengan untuk menjangkau bulu tangkis setinggi yang mungkin dan gunakan teaga pergelangan tangan sewaktu memukul bulu tangkis.5.

8 5.3 Posisi badan boleh berupaya berada di belakang bulu tangkis.4.1 5.4. Semasa memukul bulu tangkis.4. dipukul dengan sentuhan nipis dekat dengan net. pukul bahagiian lengkungan bulu tangkis sebelah kanan dan lengkung kiri bulu tangkis untuk tujuan backhand. posisi raket dan masa bulu 12 . diarahkan sedekat mungkin dengan net.4.4. 5. Biasakan diri dengan bergerak pantas dalam mengambil posisi pukul yang tepat di belakang bulu tangkis. Ketika memukul bulu tangkis. perpindahan beban badan dari kaki kanan ke kaki kiri.4.5. 5.5. posisi kaki kanan berada dibelakang kaki kiri. 5. Dropshot mengandungi aspek kehalusan gerak dan gerak tipu.4. 5.4.7 Perhatikan gerak langkah dan keseimbangan badan pada masa dan setelah memukul bulu tangkis tangkis.1 Netting merupakan pukulan yang dilakukan dekat net. 5. tangan mesti lurus. 5.4.2 Menggunakan forehand.5 Untuk ke arah forehand lawan.4.4. Bulu tangkis mesti dipukul dengan meluruskan lengan dan hanya menggunakan daya yang kecil.4.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5. Koordinasi gerak kaki.5.4 5.4.5 Netting 5.4.4.4. Posisi badan vertical dengan arah net. lengan. Pegang raket dengan posisi di sisi bahu. menjangkau bulu tangkis dan dorong dengan sentuhan halus.2 Ciri-ciri teknik asas ini ialah bulu tangkis sentiasa jatuh berdekatan dengan net di kawasan gelanggang lawan. keseimbangan tubuh badan.6 Pososi akhir raket mengikut arah bulu tangkis.4.

2 Berdiri kira-kira dua langkah dari jaring sambil memegang raket.4 5. 5.5. tiada gerakan tambahan yang mempengaruhi keseimbangan tubuh. buat tarikan kecil pada pergelangan tangan. pergelangan tangan dalam keadaan tenang. kaki kanan berada di depan dan bulu tangkis dipukul pada posisi setinggi mungkin.4. Sebelum memukul bulu tangkis. Di samping itu.4.4. Jurulatih melemparkan bulu tangkis berturut-turut ke arah net dan pemain harus berusaha memukul bulu tangkis tersebut.4. posisi kaki mestilah kukuh di lantai dengan lutut yang dibengkokkan. Arah dan sasarkan pukulan dalam bentuk lurus. 5. 5.5. 13 .5.5.5.5. Di akhir pukulan.tangkis datang dan daya kepekaan adalah faktor-faktor penting yang mempengaruhi hasil daripada pukulan ini.5.3 Pegang raket dengan jari-jemari tangan.5.3 5.5.5.5.3 Pegangan raket forehand untuk forehand net dan backhand untuk backhand di sisi net. Tingkatkan faktor intensiti dan masalah latihan dengan bergerak. 5.5. Siku dibengkokkan sedikit Ketika memukul. posisi kepala raket sejajar dengan lantai ketika memukul bulu tangkis mesti diperhatikan semasa proses netting berlaku.1 5.1 5.4 5. silang atau dengan cara menghantar bulu tangkis ke arah yang berbeza.5.2 5.5.5 Lakukan latihan ini di sisi kanan dan kiri bersilih-ganti. Pukul bulu tangkis pada bahagian lengkung kanan dan kiri sehingga pada bahagian bawah bulu tangkis. kepala raket hendaklah menghadap atau sejajar dengan lelangit.5.5.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5.5 Ansur Maju 5.5.

Pukulan ini biasanya hanya boleh dilakukan oleh 5.2. lakukan dengan membuka langkah kecil dari kaki kiri.6.1 Short Return – pengembalian bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net.6.6.4 pemain yang sudah mahir dan mempunyai pergelangan tangan yang kuat.2.6.2. Kebanyakkan dilakukan dalam permainan perseorangan. Perkara yang perlu diperhatikan :5. Apabila bulu tangkis jauh. lakukan dengan langkah kecil dari kaki kanan.1 Return smash merupakan pukulan menggunakan pola pertahanan. 5. Hal ini kerana. biomekanik teknik pukulan ini memerlukan koordinasi 14 .6.6.3 Manakala bagi Return Backhand. apabila bulu tangkis jauh. apabila bulu tangkis dekat biasanya dilakukan dengan satu langkah kaki kanan.3 permainan bergu.6. 5.2 Bagi Return dari forehand. Bertujuan untuk memberi kesempatan kepada lawan melakukan serangan balik.7 Backhand Overhead 5.2 Jenis-jenis Return Smash:5.2.4.6.6. apabila bulu tangkis dekat. 5.2. Long Return – pengembalian bulu tangkis ke arah belakang.4. Tetapi. Bertujuan untuk memaksa lawan berlari jauh.1 Posisi bersedia. 5.5.2.2 Drive Return (mendatar) – kebanyakkannya dilakukan pada 5. lakukan dengan menggunakan langkah kecil dari kaki kiri. 5.7.2.6 Return Smash 5.1 Pukulan ini boleh dikategorikan sebagai pukulan yang sukar.4. Return smash boleh menjadi serangan balik kepada lawan.

5.7.3 Memegang raket dengan satu grip Memerlukan kekuatan bahu Gunakan lecutan pergelangan ketika bulu tangkis dipukul Menggunakan raket berat atau botol berisikan pasir untuk melatih pergelangan tangan Melatih tindak balas pukulan Drive kiri/kanan ke tembok 15 5.3 Cara latihan :5. Lutut dan siku kanan dibengkokkan sedikit. 5. Pusingkan badan dengan melangkah menggunakan kaki kanan 5. 5.anggota badan yang sempurna dan mempunyai penguasaan grip dan masa yang tepat sewaktu memukul bulu tangkis.3.3 Perkara yang perlu diambil kira:5.8.2.2.1 Merupakan pukulan cepat dan mendatar dengan banyak yang digunakan dalam permainan bergu.3.8.2 .3 ke belakang kiri.7.8.2 Lakukan posisi slap dengan posisi raket di tangan.3. pemain yang mempunyai tenagan besar sekalipun tidak akan boleh menghasilkan pukulan yang baik.7.7. Bertujuan untuk menghalang lawan menyerang atau memaksa lawan mengangkat bulu tangkis dan berada dalam posisi bertahan. reflek yang pantas dan mempunyai kekuatan pergelangan tangan.2 Asas yang perlu diketahui :5. Menghayun raket ke hadapan dengan pinggang dan siku yang lurus.4. 5.1 5.3.3.2 5.8 Drive 5.8.2.8. Akhiri gerakan dengan lecutan pergelangan tangan.7.8.1 5.1 5.2 Sekiranya pemain tidak mempunyai ciri-ciri seperti di atas. 5.1 Mulakan latihan pergerakan tanpa menggunakan bulu tangkis. Pukulan ini memerlukan kemahiran grip.7.8.4 Cara latihan :5.7.8.

menggunakan lob ubah Sebagai contoh. Backhand merupakan gerakan yang paling sukar bagi seorang pelatih kerana teknik tepat 16 . Sisi seorang Forehand adalah sisi yang sama dengan tangan mereka bermain. Kedua.1 Apabila seorang pemain sudah menguasai cara memegang raket. Dengan erti kata lain. Stroke Backhand ialah memukul dengan bahagian belakang tangan terbuka. bagi pemain tangan kanan. pukulan overhead. 1. Pukulan netting juga boleh melakukan flik. Semua stroke boleh dimainkan menggunakan Forehand atau Backhand. pemain perlu kembali ke lawam mereka. 1. Stroke Forehand yang dipukul dengan bahagian depan tangan terbuka. Pemain akan memilih untuk bermain Overhead Forehand daripada melakukan Overhead Backhand.2 Penguasaan pukulan asas dan variasi akan menampakkan keberkesanannya ketika permainan sedang berjalan.3 Overhead Backhand mempunyai dua kelemahan utama.3. Di bahagian hadapan gelanggang dan pertengahan gelanggang. selain raket dengan melakukan posisi pegangan underhand.3 Forehand dan Backhand 1. Pertama.2 Pemain sering bermain stroke tertentu pada sisi Forehand dengan memukul Backhand dan sebaliknya. Overhead Backhand tidak dapat memukul dengan baik seperti Forehand. footwork dan teknik asas dengan baik maka pemain sudah boleh melakukan variasi pukulan. setiap posisi yang baik dapat melakukan beberapa pukulan yang baik.3. menyekat pandangan mereka dari gelanggang. Di gelanggang sebenar. 1. pemain akan berusaha untuk bermain Forehand stroke sebanyak yang mungkin. pukulan yang biasa dimainkan ialah Forehand ataupun Backhand.3. Pemain memerlukan tahap kemahiran tinggi untuk melakukan secara berkesan. sisi Forehand adalah sisi kanan dan sisi Backhand adalah sisi kiri mereka.1 Badminton mempunyai pelbagai jenis strokes asas.10 TAKTIK GERAKAN (STROKES) 1. 1.

5 Jadi pemain yang fleksibel. pukulan spot dan corak permainan. 2. 2. berdekatan dengan garis tengah. Gunakan sebagai kelebihan.2 Sekiranya servis tinggi menjadi spot pemain lawan pastikan anda menggunakan servis rendah. Ini boleh membantu kembali ke kedudukan asal. Pukul bulu tangkis tinggi ke belakang gelanggang.3 Sentiasa membuatkan lawan lari dengan menghantar jauh bulu tangkis bagi membuatkan lawan hilang stamina dengan bergerak ke seluruh kawasan gelanggang.1.1 Perseorangan 2.4 Perhatikan kekuatan lawan.1. kelemahan.1.diperlukan untuk mengumpuk kuasa yang cukup untuk bulu tangkis dipukul panjang dalam gelanggang. 2.1.2 Bergu 17 . 2. Ambil masa untuk diri sendiri dengan kembali ke posisi yang selesa.1. 20 STRATEGI DALAM PERMAINAN 2.1 kaedah startegi yang mudah dan sering digunakan dalam perseorangan ialah menghantar bulu tangkis jauh dan tinggi ke bahagian belakang gelanggang lawan. Mengambil kelemahan lawan sebagai kekuatan. 2.

3 Apabila menghalang. Dalam posisi ini. 3.2.5 Cari jalan untuk memantapkan lagi kemahiran yang ada dalam diri masing-masing dengan berkomunikasi.2. Seorang pemain yang gerak kakinya kurang baik tetapi memiliki kepantasan dan tindak balas pukulan serta kuasa yang besar selalunya ciri seorang pemain bergu yang baik. 18 . 30 CIRI-CIRI MENENTUKAN PEMAIN 3.1.2 Bergu 3.3 Berusaha untuk berada di posisi memukul sebelum lawan kembali ke tengah. Gerakan-gerakan yang cepat itu boleh berlaku untuk jangka masa sekiranya mempunyai stamina yang cukup.4 Pemain mesti mempunyai gerak kaki yang teratur dan pantas. Sekiranya lawan menggunakan taktik menyerang rendah.4 Kerjasama yang tinggi dalam pasukan.2 Formasi pertahanan (sisi ke sisi).2.1. Gunakan pukulan flik untuk menghalang lawan datang ke net.2 Sudah berada di tengah gelanggan sebelum lawan membalas hantaran. teratur dan stamina yang kuat menjadi faktor yang dominan diperlukan seorang pemain perseorangan.2.1 Perseorangan 3. 3.2. Hal ini kerana.1 Formasi menyerang (depan-belakang).1. 3. 2. 2. gerak kaki yang pantas.2.1 permainan bergu memerlukan kaedah yang berbeza dengan perseorangan. 2. pemain sudah bersedia melakukan serangan yang mematikan.2. Pasangan bergu perlu mengambil posisi pertahanan kedua-dua sisi gelanggang.1 Boleh melakukan pukulan dengan posisi di belakang bulu tangkis 3. 2.1. ambil posisi di hadaan dan bahagian tengah gelanggang dengan segera. Pasangan hendaklah mengambil alih di bahagian belakang. cuba pukul bulu tangkis dalam ke gelanggang lawan bagi menghalang lawan berada di posisi hadapan.

2 Walaupun penguasaan pukulan asas sama dengan perseorangan tetapi pemain perseorangan yang baik belum tentu boleh menjadi pemain bergu yang baik.3.google.sksenai.com/2009/04/14.2. return smash.wikipedia.my/images? hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch:1&q=forehand+stroke+badminton&revid=2096924 308&sa=X&ei=s9-ETay_HsnJcYmbzIMD&ved=0CDEQ1QIoAA 19 .html SUMBER GAMBAR RAJAH http://www.blogspot. serve dan wiping adalah jenis pukulan yang wajin dan mesti dikuasai dengan baik. Hal ini kerana.google. BIBLIOGRAFI Retrieved from http://www.com.com. smash.php?blog=13&title=kenali-sukanbadminton&more=1&c=1&tb=1&pb=1 Retrieved from http://en. pemain bergu memiliki jenis pukulan yang khas.org/wiki/Badminton Retrieved from http://teknikbermainbadminton.com/blogs/index.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=backhand+stroke+badminton&aq=f&aqi=&aql=&oq= http://www. Pukulan pantas seperti drive.

com.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=shuttlecock&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=shuttle http://www.my/images? q=racket&hl=en&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=LKETeejKoiucNvEnZUD&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ& biw=1280&bih=699 20 .my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shots&aq=7&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ http://www.google.google.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+service&aq=3&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ser http://www.google.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+court+dimensions&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=badminton+co urt http://www.com.google.com.google.com.http://www.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shoes&aq=6&aqi=g10&aql=&oq=badminton http://www.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+net&aq=f&aqi=g10&aql=&oq= http://www.google.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful