P. 1
Pengenalan Kepada Badminton

Pengenalan Kepada Badminton

|Views: 6,728|Likes:
Published by VivieyKasmini

More info:

Published by: VivieyKasmini on Jul 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/24/2014

pdf

text

original

PENGENALAN Badminton merupakan permainan dalam yang baik.

Badminton juga dimainkan sebagai permainan luar sebagai aktiviti rekreasi sebagai contoh permainan di taman ataupun pantai. Badminton bukan sahaja menyeronokkan malah permainan ini turut memberi banyak faedah terhadap kesihatan. Badminton dimainkan dua orang dan empat orang, perseorangan (single) dan bergu (double) yang mengambil posisi dibahagian berlawanan dari gelanggang yang dibahagikan dengan jaring. Pemain hanya boleh menyerang sekali sebelum melintasi net. Permainan akan berakhir mata apabila bulu tangkis jatuh ke lantai lawan tanpa balas. Sejak tahun 1992, badminton telah menjadi sukan Olimpik dengan lima acara perseorangan lelaki dan perempuan, bergu lelaki dan perempuan serta bergucampuran (peserta terdiri dari pasangan lelaki dan perempuan). Pemain badminton memerlukan stamina, kelincahan aerobik, kekuatan, kelajuan dan ketepatan. Badminton merupakan sukan teknikal yang memerlukan koordinasi motor yang baik dan cara menggunaan raket yang baik. Pada tahun 1860, Isaac Spratt telah menerbitkan sebuah buku kecil, Badminton Battledore – sebuah buku yang memuatkan permainan baru. Badminton terus berkembang. Sukan baru ini dilancarkan pada tahun 1873 di Badminton House, Gloucestershire yang dimiliki oleh Duke Of Beaufort. Sejak itu, permainan ini telah dikenali sebagai ‘The Game Of Badminton’ dan ditukar kepada Badminton dengan rasminya. Sehingga tahun 1887, sukan ini dimainkan di Inggeris di bawah peraturan-peraturan yang dijalankan di British India. Peraturan asas telah disusun pada tahun 1887 dan pada tahun 1893, Persatuan Badminton Inggeris telah menerbitkan set pertama peraturan yang sesuai. Peraturan yang digunapakai hari ini telah dilancarkan di Dunbar, 6 Waverley Groove, Portsmouth, United Kingdom pada 13hb September 1893. Mereka juga telah membuka pertandingan All England Open Badminton Championships, pertandingan pertama di dunia yang diadakan pada tahun 1899. Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Badminton World Federation telah ditubuhkan pada tahun 1934 di Kanada dengan Denmark, Inggeris, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland dan Welsh sebagai ahli. India bergabung pada tahun 1936. Pertubuhan Badminton Sedunia telah mengembangkan sukan ini secara global.
1

Permainan badminton berasal dari India dan diperkenalkan di England oleh askar-askar Inggeris yang bertugas di India. Melalui merekalah, permainan badminton diperkenalkan di Malaysia. Persekutuan Badminton Antarabangsa atau IBF yang bertanggungjawab menguruskan pertandingan badminton di peringkat antarabangsa pula telah ditubuhkan pada tahun 1934. Selaku Presiden IBF yang pertama, Sir George Thomas telah menghadiahkan sebuah piala sempena namanya untuk dijadikan Piala Pusingan. Piala Thomas ini telah dipertandingkan selama 3 tahun sekali dan Kejohanan Badminton Piala Thomas dikenali sebagai satu pertandingan badminton yang paling unggul di dunia, menyamai keunggulan Kejohanan Tenis Wimbledon. Negara kita Malaysia, telah menjuarai Piala Thomas ini beberapa kali. Kali pertama pasukan badminton negara memenangi Piala Thomas ialah pada 1949. Kejayaan ini kemudian disusuli dengan beberapa lagi kejayaan iaitu pada tahun 1952, 1955 dan 1967. Pada tahun 1992 pula, pasukan badminton negara yang ditunjangi oleh Keluarga Sidek, sekali lagi berjaya menjulang Piala Thomas. Antara pemain badminton negara yang terkenal suatu ketika dahulu ialah Punch Gunalan, Ng Boon Bee, Tan Aik Mong, Tan Aik Hwang, Silvia Ng, Misbun Siden, Razif Sidek, Jailani Sidek dan lain-lain. Persatuan Badminton Malaysia atau BAM telah ditubuhkan pada tahun 1912, iaitu di antara persatuan yang terawal ditubuhkan di dunia. Sekarang ini, pasukan negara masih dianggap sebagai pasukan yang disegani sebaris dengan pasukan ternama dunia iaitu Indonesia, China, Korea Selatan dan Denmark. Sejarah badminton bermula pada pertengahan abad ke-18 Inggeris-India, di mana badminton dicipta oleh pegawai tentera Inggeris yang ditempatkan bertugas di sana. Badminton terkenal di bandar Garrison Inggeris Poona yang kini dikenali sebagai Pune. Badminton dahulunya dikenali sebagai Poona. Pada awalnya, bulu tangkis yang diperbuat daripada bulu lebih disukai oleh golongan kelas atasan kerana sifatnya yang berangin dan basah. Pegawai pesara itu kembali ke Inggeris dengan membawa semula permainan ini dan ianya berkembang berserta dengan peraturan yang telah ditetapkan. 10 PERALATAN ASAS BADMINTON

2

Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu 3 . tangkis. Rajah dibawah menunjukkan perkara asas 20 BAGAIMANA BADMINTON DIMAINKAN Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan bergu. bulu yang pemain perlu ada. gelanggang. terdapat beberapa perkara asas yang perlu diketahui dan difahami dengan teliti.Dalam permainan ini. Pemain haruslah mempunyai raket. net dan kasut yang sesuai.

4 . mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas.1 Gelanggang Gelanggang badminton berbentuk persegi dan dibahagikan kepada dua bahagian oleh jaring.Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai. Perkara ini selalu menjadi kekeliruan kepada pemain baru. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. Permainan bergu pula mempunyai tiga kategori iaitu bergu lelaki. Gelanggang bergu mempunyai dimensi panjang-pendek. Gelanggang servis bagi perseorangan dan bergu boleh dilihat dalam rajah di bawah. 30 PERATURAN – PERATURAN ASAS BADMINTON 3. Gelanggang bergu lebih lebar pemain daripada perseorangan perseorangan namun kedua-duanya sama panjang. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. bergu wanita dan bergu campuran.perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. Jika pemain berjaya melakukan demikian. Gelanggang biasanya ditandai untuk dan bergu.

76 meter (2 kaki 6 inci) dari batas belakang.Lebar bagi gelanggan ialah 6. gelanggang juga ditanda dengan garis servis panjang. lebar dikurangkan kepada 5. Bagi bergu. 0. Bagi perseorangan.4 meter (44 kaki). Panjang penuh gelanggang ialah 13. 5 .1 meter (20 kaki). Gelanggang ditandai dengan garis tengan yang membahagi lebar gelanggang dengan garis servis pendek pada jarak 1.98 meter (6 kaki 6 inci). Berikut merupakan rajah dimensi bagi lebar gelanggang.18 meter (17 kaki).

Dahulu raket diperbuat daripada kayu.2.1 Raket Raket yang baik adalah raket yang ringan dan berkualiti. Pemain rekreasi biasanya 6 . Serat karbon memiliki kekuatan yang sangat baik untuk berat.620.2. Kini. Ketegangan string biasanya sekitar 80-160N (18-36lbf).2 String (Raket) String badminton yang tipis mempunyai ketebalan sekitar 0. String yang tebal lebih tahan lama. tidak termasuk pegangan ataupun tali (string). bahan-nano seperti Fullerene dan Karbon-Nano ditambah ke raket supaya dapat memberikan daya tahan yang lebih besar. Raket murah selalunya diperbuat daripada logam seperti baja tetapi raket kayu sudah tidak lagi dipasarkan kerana penggunaan bahan kayu memerlukan kos yang banyak.73mm. tapi kebanyakkan pemain lebih suka akan string yang nipis.3. Sebelum menggunakan komposit serat daripada karbon. Reka bentuk raket berbeza mempunyai cirri bermain yang menarik bagi pemain yang berbeza. 3. Sebuah raket yang berkualiti mempunyai berat antara 70-95 gram. Ianya terdiri daripada pelbagai bahan yang kebanyakannya daripada serta karbon komposit. raket diperbuat daripada logam ringan seperti aluminium. kaku dan memberi perpindahan tenaga kinetik yang sangat baik.2 Peralatan 3.

Penggantian gengaman mempunyai sokongan pelekat sedengkan overgrips hanya memiliki pelekat kecil pada awal pita dan dilakukan dibawah ketegangan. Pemain perlu mencuba kekuatan string bagi menguji ketegangan setiap string. Penggantian genggaman lebih tebal dan sering digunakan untuk meningkatkan saiz pegangan. Overgrips lebih tipis (kurang dari 1mm) dan seringkali digunakan sebagai lapisan akhir. Kebanyakkan pemain lebih suka menggunakan genggaman penggantian sebagao lapisan akhir. Peluh pada pegangan seringkali menjadi masalah pemain.2. 3. Ketegangan optimum untuk daya bergantung kepada pemain.3 Grip Merupakan pilihan pegangan yang membolehkan pemain meningkatkan ketebalan raketnya serta membolehkan pemain memilih permukaan yang selesa. String pemain profesional biasanya di antara 110-160N (18-36lbf). agen pengeringan dapat diterapkan untuk pegangan. lebih cepat dan lebih tepat pemain boleh menghayun raket mereka semakin tinggi ketegangan untuk daya maksimum. Terdapat dua jenis utama grip iaitu grip penggantian dan overgrips. Overgrips lebih selesa bagi pemain yang sering mengubah genggaman. Ashaway MicroPower mempunyai 0.4 Bulu Tangkis 7 . 3.mempunyai ketegangan yang lebih rendah daripada pemain profesional. sweatband juga boleh digunakan. biasanya di antara 80-110N (18-25lbf). Pemain boleh memilih pelbagai bahan pegangan. Dalam hal ini.2. Kebiasaannya PU grip sintetik lebih menjadi pilihan. Seorang pemain boleh membina pegangan dengan satu atau beberapa grip sebelum melaksanakan lapisan akhir.72mm. Pemain boleh memilih material lain bagi grip ataupun menukar cengkamannya dengan lebih kerap.7mm dan Yonex BG-66 sekitar 0.

2. 3. kon terbentuk daripada enam belas bulu tindih yang ditanam ke dasar gabus bulat dan ditutupi dengan kulit nipis atau bahan sintetik yang berwarna putih. Cara memegang raket akan menentukan kualiti pukulan seseorang. Bulu tangkis sintetik seringkali digunakan oleh pemain rekreasi bagi mengurangkan kos.5 Kasut Kasut badminton berbeza jika dibandingkan dengan kasut lari. Penguasaan cara dan teknik pegangan raket yang betul merupakan satu modal penting bagi bermain badminton dengan baik. Kasut badminton mempunyai sedikit sokongan lateral. Permainan ini memerlukan gerakan lateral yang kuat. Pemain juga perlu memastikan bahawa mereka hendaklah mempelajari gerak kaki yang selamat dan tepat dengan lutut dan kaki dalam keselerasan pada semua tekuk lutut. Pegangan raket yang betul adalah asas untuk mengembang dan meningkatkan semua jenis pukulan dalam permainan badminton.Bulu tangkis merupakan projectile tarik tinggi dengan bentuk kerucut terbuka. Gerak kaki yang tepat juga sangat penting untuk rangka bergerak secara aktif dan efektif di gelanggang. Pemain perlu memilih kasut yang mempunyai pusat yang rendah dan sangat nipis. 40 CARA MEMEGANG RAKET Badminton menggunakan banyak pergerakan pergelangan tangan. Oleh sebab itu. Sokongan lateral yang kuat sangat diperlukan bagi membina perlindungan penuh kepada kaki pemain. Salah satu teknik asar badminton yang sangat penting untuk dikuasai seorang pelatih badminton adalah cara memegang raket. apabila teknik pegangan raket salah dari awal. payah bagi seorang pemain meningkatkan kualiti permainan. Cara memegang raket yang benar ialah dengan menggunakan jari-jari 8 .

Oleh sebab itu.1. flik dan servis tinggi.1.3 5.1.2.2. Erti kata lain.1.1.1. banyak pelatih dan pemain tidak dapatt memberikan perhatian khusus dalam melatih dan menguasai teknik asas ini. seorang pemain tidak boleh mendapatkan angka apabila dia tidak boleh melakukan servis dengan baik.3.2.tangan dengan baik. Namun demikian. Biasanya servis ini degabungkan ke dalam jenis atau bentuk servis forehand dan backhand.2.2 5. Kita mengetahu bahawa mata dama permainan badminton tidak akan diperolehi sekiranya pemain tidak mahir dalam melakukan servis dengan betul.3.3 Servis Flik 5.1.1.1. 50 PUKULAN 5.2 Servis Rendah 5. Kepelbagaian jenis perlaksanaan ini sesuai dengan situasi permainan di lapangan.1.4 5.1.2.1 Berdiri sisi sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang Siku bengkok hampir ke badan Tangan kiri pegang bulu tangkis Lepaskan bulu tangkis Ayun raket pantas ke hadapan Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri Pandang ke sasaran 5.8 5. servis merupakan modal awal untuk memenangi pertandingan.1.1 Servis Dalam peraturan permainan badminton.2.2 Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan 9 . rileks dan bertenaga apabila memukul bulu tangkis.1 5.2.2. 5. Elakkan memegang raket menggunakan telapak tangan. perkara ini menjadi kekeliruan besar.6 5. Dalam permainan badminton terdapat tiga jenis servis iaitu servis rendah (pendek).5 5.7 5.

1.4.4 5.3. 5. Tujuan utama ialah untuk mematikan lawan.2 5. Pukulan Smash Penuh. Ciri-ciri pukulan ini ialah keras.4. Pukulan smash adalah bentuk pukulan keras yang sering digunakan dalam permainan badminton.1 Lob 5.4. laju pergerakkan bulu tangkis menuju ke lantai gelanggang sehingga pukulan ini memerlukan aspek kekuatan otot bahu. Pukulan Smash Melingkar Atas Kepala.1.3 5.6 Berdiri sisi.1. Oleh sebab itu. 5.1.2.1 5. Manfaat sangat besar untuk meningkatkan kualiti permainan. Pukulan Smash Potong.4. Pukulan Smash Backhand. 5.4.2 Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang.1. lengan dan kelenturan pergelangan tangan serta koordinasi gerak tubuh yang harmoni. 5.1 Merupakan pukulan atas (overhead) yang diarahkan ke bawah dan dilakukan dengan sepenuh tenaga. Pukulan ini boleh diklasifikasikan sebagai pukulan menyerang.1 Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob.3.4. 10 .4 Servis Tinggi 5.5.3 Teknik pukulan smash dilakukan secara berperingkat setiap pemain harus menguasainya dengan sempurna.2. pukulan smash dapat dilakukan dalam diam/berdiri atau sambil melompat (King Smash).1.5 5. sebelah kaki di hadapan Ayun raket tinggi ke belakang Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka Lepaskan bulu tangkis Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan Pandang bulu tangkis 5. pukulan smash dapat berbentuk.3.2 Dalam latihan.3 Smash 5.1.

4. Dropshot yang baik adalah apabila bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net dan tidak melepasi garis ganda. lutut dibengkokkan dan menumpukan sepenuh perhatian kepada bulu tangkis. 5. Variasi gerak tipu badan dan raket sebelum memukul bulu tangkis menyebab lawan terlambat bertindak balas dan beraksi secara mendadak.3.5 Akhiri gerakan itu dengan menghayunkan raket yang sempurna ke hadapan badan. bulu tangkis sentiasa jatuh dekat jaring di kawasan gelanggang lawan.4 Dropshot (Pukulan Potong) 5. 5. Perhatikan pegangan raket Kelenturan tubuh. angkat raket dengan cara meluruskan lengan untuk menjangkau bulu tangkis setinggi yang mungkin dan gunakan teaga pergelangan tangan sewaktu memukul bulu tangkis.1 5.4 5.3.3.2 Ciri-ciri Dropshot ialah. pemain perlu melakukan pukulan yang sempurna dengan pelbagai posisi badan dari sudut-sudut gelanggang permainan. 5.2 5.4.3. 5. 11 .3.4.4 Perkara yang perlu diperhatikan:5.4.3 Biasakan bergerak dengan pantas untuk mengambil posisi pukulan yang tepat.3 Persiapan awal dan gerak memukul tidak berbeza seperti smash.4.4. Perbezaan pada posisi raket dengan bulu tangkis. posisi badan dan proses perpindahan berat badan yang harmoni ketika memukul merupakan faktor menentukan hasil pukulan ini.3.5.4. Apabila bulu tangkis di atas kepala. Faktor pegangan raket. bulu tangkis hendaklah dihantar pada sudut-sudut gelanggang lawan sedekat yang mungkin dengan net. Bulu tangkis dipukul dengan dorongan dan sentuhan halus.1 Merupakan pukulan yang sama seperti smash. Oleh sebab itu.4. gerak kaki yang pantas. Dalam melaksanakan Dropshot.

5.4. perpindahan beban badan dari kaki kanan ke kaki kiri.4.5.4.4.4.5 Netting 5. Koordinasi gerak kaki.1 Netting merupakan pukulan yang dilakukan dekat net. menjangkau bulu tangkis dan dorong dengan sentuhan halus.4.1 5.4.4. Biasakan diri dengan bergerak pantas dalam mengambil posisi pukul yang tepat di belakang bulu tangkis.8 5. dipukul dengan sentuhan nipis dekat dengan net. pukul bahagiian lengkungan bulu tangkis sebelah kanan dan lengkung kiri bulu tangkis untuk tujuan backhand.5. diarahkan sedekat mungkin dengan net.3 Posisi badan boleh berupaya berada di belakang bulu tangkis. 5.7 Perhatikan gerak langkah dan keseimbangan badan pada masa dan setelah memukul bulu tangkis tangkis.4. Semasa memukul bulu tangkis. Posisi badan vertical dengan arah net. 5.4 5.2 Ciri-ciri teknik asas ini ialah bulu tangkis sentiasa jatuh berdekatan dengan net di kawasan gelanggang lawan. keseimbangan tubuh badan.4.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5.4. posisi kaki kanan berada dibelakang kaki kiri. tangan mesti lurus.2 Menggunakan forehand. 5. posisi raket dan masa bulu 12 .4.5 Untuk ke arah forehand lawan. lengan. Dropshot mengandungi aspek kehalusan gerak dan gerak tipu. Pegang raket dengan posisi di sisi bahu.4.4. 5.4.4. 5. Ketika memukul bulu tangkis.4.5. Bulu tangkis mesti dipukul dengan meluruskan lengan dan hanya menggunakan daya yang kecil.6 Pososi akhir raket mengikut arah bulu tangkis.

5.3 5. Siku dibengkokkan sedikit Ketika memukul.5. Sebelum memukul bulu tangkis.5.5.5. Di samping itu. Arah dan sasarkan pukulan dalam bentuk lurus. posisi kaki mestilah kukuh di lantai dengan lutut yang dibengkokkan. Jurulatih melemparkan bulu tangkis berturut-turut ke arah net dan pemain harus berusaha memukul bulu tangkis tersebut. 5.2 Berdiri kira-kira dua langkah dari jaring sambil memegang raket. buat tarikan kecil pada pergelangan tangan.5. 5.5. Tingkatkan faktor intensiti dan masalah latihan dengan bergerak.2 5.5.5.4 5.4.5.5. silang atau dengan cara menghantar bulu tangkis ke arah yang berbeza.5. Pukul bulu tangkis pada bahagian lengkung kanan dan kiri sehingga pada bahagian bawah bulu tangkis.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5.5.5 Ansur Maju 5. posisi kepala raket sejajar dengan lantai ketika memukul bulu tangkis mesti diperhatikan semasa proses netting berlaku.4.1 5.4.4 5.3 Pegangan raket forehand untuk forehand net dan backhand untuk backhand di sisi net. kaki kanan berada di depan dan bulu tangkis dipukul pada posisi setinggi mungkin.1 5. 5.4. pergelangan tangan dalam keadaan tenang.5.3 Pegang raket dengan jari-jemari tangan. 5. tiada gerakan tambahan yang mempengaruhi keseimbangan tubuh.5. 13 . kepala raket hendaklah menghadap atau sejajar dengan lelangit.5. Di akhir pukulan.5 Lakukan latihan ini di sisi kanan dan kiri bersilih-ganti.tangkis datang dan daya kepekaan adalah faktor-faktor penting yang mempengaruhi hasil daripada pukulan ini.5.

1 Return smash merupakan pukulan menggunakan pola pertahanan. apabila bulu tangkis dekat biasanya dilakukan dengan satu langkah kaki kanan.6.2. 5.6.2.2 Bagi Return dari forehand. Pukulan ini biasanya hanya boleh dilakukan oleh 5. apabila bulu tangkis dekat. biomekanik teknik pukulan ini memerlukan koordinasi 14 . 5.2. Perkara yang perlu diperhatikan :5.4. Long Return – pengembalian bulu tangkis ke arah belakang.1 Posisi bersedia. lakukan dengan langkah kecil dari kaki kanan. 5.5.7 Backhand Overhead 5.2 Drive Return (mendatar) – kebanyakkannya dilakukan pada 5. Return smash boleh menjadi serangan balik kepada lawan. 5.4.2.2.6.6. apabila bulu tangkis jauh.6. lakukan dengan membuka langkah kecil dari kaki kiri. Bertujuan untuk memberi kesempatan kepada lawan melakukan serangan balik. Kebanyakkan dilakukan dalam permainan perseorangan.6. Bertujuan untuk memaksa lawan berlari jauh.4 pemain yang sudah mahir dan mempunyai pergelangan tangan yang kuat.2.6. Apabila bulu tangkis jauh.2. Tetapi.1 Pukulan ini boleh dikategorikan sebagai pukulan yang sukar. 5.6.2 Jenis-jenis Return Smash:5.7.3 Manakala bagi Return Backhand.6 Return Smash 5.6.1 Short Return – pengembalian bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net.3 permainan bergu. Hal ini kerana.4. lakukan dengan menggunakan langkah kecil dari kaki kiri.

8.3.3 Memegang raket dengan satu grip Memerlukan kekuatan bahu Gunakan lecutan pergelangan ketika bulu tangkis dipukul Menggunakan raket berat atau botol berisikan pasir untuk melatih pergelangan tangan Melatih tindak balas pukulan Drive kiri/kanan ke tembok 15 5. 5.8.7.1 Mulakan latihan pergerakan tanpa menggunakan bulu tangkis.8.7.2 5.3.7.7.2 .3. pemain yang mempunyai tenagan besar sekalipun tidak akan boleh menghasilkan pukulan yang baik.8.1 5. Pusingkan badan dengan melangkah menggunakan kaki kanan 5.7.7.8.2.8 Drive 5. Menghayun raket ke hadapan dengan pinggang dan siku yang lurus.3 Perkara yang perlu diambil kira:5.4 Cara latihan :5.8. Pukulan ini memerlukan kemahiran grip.3.3 Cara latihan :5.2.2 Asas yang perlu diketahui :5. 5.1 5.1 Merupakan pukulan cepat dan mendatar dengan banyak yang digunakan dalam permainan bergu.2 Sekiranya pemain tidak mempunyai ciri-ciri seperti di atas.8. reflek yang pantas dan mempunyai kekuatan pergelangan tangan.4.3.8. 5. Lutut dan siku kanan dibengkokkan sedikit. Bertujuan untuk menghalang lawan menyerang atau memaksa lawan mengangkat bulu tangkis dan berada dalam posisi bertahan.anggota badan yang sempurna dan mempunyai penguasaan grip dan masa yang tepat sewaktu memukul bulu tangkis. 5.2 Lakukan posisi slap dengan posisi raket di tangan.1 5. 5.3 ke belakang kiri. Akhiri gerakan dengan lecutan pergelangan tangan.2.7.

Pukulan netting juga boleh melakukan flik. pemain akan berusaha untuk bermain Forehand stroke sebanyak yang mungkin. menggunakan lob ubah Sebagai contoh.3 Forehand dan Backhand 1. pukulan yang biasa dimainkan ialah Forehand ataupun Backhand.3. 1. bagi pemain tangan kanan. pemain perlu kembali ke lawam mereka.2 Penguasaan pukulan asas dan variasi akan menampakkan keberkesanannya ketika permainan sedang berjalan. menyekat pandangan mereka dari gelanggang. Semua stroke boleh dimainkan menggunakan Forehand atau Backhand.1 Badminton mempunyai pelbagai jenis strokes asas. 1. Sisi seorang Forehand adalah sisi yang sama dengan tangan mereka bermain. Stroke Forehand yang dipukul dengan bahagian depan tangan terbuka. Backhand merupakan gerakan yang paling sukar bagi seorang pelatih kerana teknik tepat 16 . Overhead Backhand tidak dapat memukul dengan baik seperti Forehand. setiap posisi yang baik dapat melakukan beberapa pukulan yang baik. sisi Forehand adalah sisi kanan dan sisi Backhand adalah sisi kiri mereka. 1. Pemain akan memilih untuk bermain Overhead Forehand daripada melakukan Overhead Backhand. footwork dan teknik asas dengan baik maka pemain sudah boleh melakukan variasi pukulan. Kedua. Di bahagian hadapan gelanggang dan pertengahan gelanggang. Pemain memerlukan tahap kemahiran tinggi untuk melakukan secara berkesan.3 Overhead Backhand mempunyai dua kelemahan utama. selain raket dengan melakukan posisi pegangan underhand. pukulan overhead.3. Pertama. Di gelanggang sebenar. 1. Stroke Backhand ialah memukul dengan bahagian belakang tangan terbuka.10 TAKTIK GERAKAN (STROKES) 1. Dengan erti kata lain.1 Apabila seorang pemain sudah menguasai cara memegang raket.3.2 Pemain sering bermain stroke tertentu pada sisi Forehand dengan memukul Backhand dan sebaliknya.

Ambil masa untuk diri sendiri dengan kembali ke posisi yang selesa. 2. Mengambil kelemahan lawan sebagai kekuatan.2 Sekiranya servis tinggi menjadi spot pemain lawan pastikan anda menggunakan servis rendah. 2.1 Perseorangan 2. 20 STRATEGI DALAM PERMAINAN 2.1.5 Jadi pemain yang fleksibel. Gunakan sebagai kelebihan. Pukul bulu tangkis tinggi ke belakang gelanggang.1. 2. kelemahan. Ini boleh membantu kembali ke kedudukan asal.1 kaedah startegi yang mudah dan sering digunakan dalam perseorangan ialah menghantar bulu tangkis jauh dan tinggi ke bahagian belakang gelanggang lawan. berdekatan dengan garis tengah. 2.diperlukan untuk mengumpuk kuasa yang cukup untuk bulu tangkis dipukul panjang dalam gelanggang.1. 2.1.2 Bergu 17 .3 Sentiasa membuatkan lawan lari dengan menghantar jauh bulu tangkis bagi membuatkan lawan hilang stamina dengan bergerak ke seluruh kawasan gelanggang. pukulan spot dan corak permainan.4 Perhatikan kekuatan lawan.1.

2. Gerakan-gerakan yang cepat itu boleh berlaku untuk jangka masa sekiranya mempunyai stamina yang cukup.1. gerak kaki yang pantas. 2. 2.5 Cari jalan untuk memantapkan lagi kemahiran yang ada dalam diri masing-masing dengan berkomunikasi.1.2.1.1 Perseorangan 3.2.1 Formasi menyerang (depan-belakang).2. Pasangan hendaklah mengambil alih di bahagian belakang.2 Bergu 3.1 Boleh melakukan pukulan dengan posisi di belakang bulu tangkis 3.2.3 Berusaha untuk berada di posisi memukul sebelum lawan kembali ke tengah. Seorang pemain yang gerak kakinya kurang baik tetapi memiliki kepantasan dan tindak balas pukulan serta kuasa yang besar selalunya ciri seorang pemain bergu yang baik. Hal ini kerana.2 Formasi pertahanan (sisi ke sisi). 3. cuba pukul bulu tangkis dalam ke gelanggang lawan bagi menghalang lawan berada di posisi hadapan.1. teratur dan stamina yang kuat menjadi faktor yang dominan diperlukan seorang pemain perseorangan.2 Sudah berada di tengah gelanggan sebelum lawan membalas hantaran.4 Kerjasama yang tinggi dalam pasukan. Gunakan pukulan flik untuk menghalang lawan datang ke net.4 Pemain mesti mempunyai gerak kaki yang teratur dan pantas. 30 CIRI-CIRI MENENTUKAN PEMAIN 3. 3.1 permainan bergu memerlukan kaedah yang berbeza dengan perseorangan. Dalam posisi ini. Sekiranya lawan menggunakan taktik menyerang rendah. pemain sudah bersedia melakukan serangan yang mematikan. Pasangan bergu perlu mengambil posisi pertahanan kedua-dua sisi gelanggang.2.2. 2.3 Apabila menghalang. 2. 18 . 3. ambil posisi di hadaan dan bahagian tengah gelanggang dengan segera.

my/images? hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch:1&q=forehand+stroke+badminton&revid=2096924 308&sa=X&ei=s9-ETay_HsnJcYmbzIMD&ved=0CDEQ1QIoAA 19 .html SUMBER GAMBAR RAJAH http://www.google.3.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=backhand+stroke+badminton&aq=f&aqi=&aql=&oq= http://www.com/2009/04/14. Hal ini kerana.php?blog=13&title=kenali-sukanbadminton&more=1&c=1&tb=1&pb=1 Retrieved from http://en. smash. Pukulan pantas seperti drive.com.blogspot.2 Walaupun penguasaan pukulan asas sama dengan perseorangan tetapi pemain perseorangan yang baik belum tentu boleh menjadi pemain bergu yang baik. return smash.org/wiki/Badminton Retrieved from http://teknikbermainbadminton.com/blogs/index. BIBLIOGRAFI Retrieved from http://www. pemain bergu memiliki jenis pukulan yang khas.sksenai. serve dan wiping adalah jenis pukulan yang wajin dan mesti dikuasai dengan baik.com.wikipedia.2.google.

google.google.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+court+dimensions&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=badminton+co urt http://www.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shoes&aq=6&aqi=g10&aql=&oq=badminton http://www.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+service&aq=3&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ser http://www.com.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+net&aq=f&aqi=g10&aql=&oq= http://www.google.http://www.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=shuttlecock&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=shuttle http://www.google.com.google.my/images? q=racket&hl=en&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=LKETeejKoiucNvEnZUD&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ& biw=1280&bih=699 20 .google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shots&aq=7&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ http://www.google.com.com.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->