PENGENALAN Badminton merupakan permainan dalam yang baik.

Badminton juga dimainkan sebagai permainan luar sebagai aktiviti rekreasi sebagai contoh permainan di taman ataupun pantai. Badminton bukan sahaja menyeronokkan malah permainan ini turut memberi banyak faedah terhadap kesihatan. Badminton dimainkan dua orang dan empat orang, perseorangan (single) dan bergu (double) yang mengambil posisi dibahagian berlawanan dari gelanggang yang dibahagikan dengan jaring. Pemain hanya boleh menyerang sekali sebelum melintasi net. Permainan akan berakhir mata apabila bulu tangkis jatuh ke lantai lawan tanpa balas. Sejak tahun 1992, badminton telah menjadi sukan Olimpik dengan lima acara perseorangan lelaki dan perempuan, bergu lelaki dan perempuan serta bergucampuran (peserta terdiri dari pasangan lelaki dan perempuan). Pemain badminton memerlukan stamina, kelincahan aerobik, kekuatan, kelajuan dan ketepatan. Badminton merupakan sukan teknikal yang memerlukan koordinasi motor yang baik dan cara menggunaan raket yang baik. Pada tahun 1860, Isaac Spratt telah menerbitkan sebuah buku kecil, Badminton Battledore – sebuah buku yang memuatkan permainan baru. Badminton terus berkembang. Sukan baru ini dilancarkan pada tahun 1873 di Badminton House, Gloucestershire yang dimiliki oleh Duke Of Beaufort. Sejak itu, permainan ini telah dikenali sebagai ‘The Game Of Badminton’ dan ditukar kepada Badminton dengan rasminya. Sehingga tahun 1887, sukan ini dimainkan di Inggeris di bawah peraturan-peraturan yang dijalankan di British India. Peraturan asas telah disusun pada tahun 1887 dan pada tahun 1893, Persatuan Badminton Inggeris telah menerbitkan set pertama peraturan yang sesuai. Peraturan yang digunapakai hari ini telah dilancarkan di Dunbar, 6 Waverley Groove, Portsmouth, United Kingdom pada 13hb September 1893. Mereka juga telah membuka pertandingan All England Open Badminton Championships, pertandingan pertama di dunia yang diadakan pada tahun 1899. Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Badminton World Federation telah ditubuhkan pada tahun 1934 di Kanada dengan Denmark, Inggeris, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland dan Welsh sebagai ahli. India bergabung pada tahun 1936. Pertubuhan Badminton Sedunia telah mengembangkan sukan ini secara global.
1

Permainan badminton berasal dari India dan diperkenalkan di England oleh askar-askar Inggeris yang bertugas di India. Melalui merekalah, permainan badminton diperkenalkan di Malaysia. Persekutuan Badminton Antarabangsa atau IBF yang bertanggungjawab menguruskan pertandingan badminton di peringkat antarabangsa pula telah ditubuhkan pada tahun 1934. Selaku Presiden IBF yang pertama, Sir George Thomas telah menghadiahkan sebuah piala sempena namanya untuk dijadikan Piala Pusingan. Piala Thomas ini telah dipertandingkan selama 3 tahun sekali dan Kejohanan Badminton Piala Thomas dikenali sebagai satu pertandingan badminton yang paling unggul di dunia, menyamai keunggulan Kejohanan Tenis Wimbledon. Negara kita Malaysia, telah menjuarai Piala Thomas ini beberapa kali. Kali pertama pasukan badminton negara memenangi Piala Thomas ialah pada 1949. Kejayaan ini kemudian disusuli dengan beberapa lagi kejayaan iaitu pada tahun 1952, 1955 dan 1967. Pada tahun 1992 pula, pasukan badminton negara yang ditunjangi oleh Keluarga Sidek, sekali lagi berjaya menjulang Piala Thomas. Antara pemain badminton negara yang terkenal suatu ketika dahulu ialah Punch Gunalan, Ng Boon Bee, Tan Aik Mong, Tan Aik Hwang, Silvia Ng, Misbun Siden, Razif Sidek, Jailani Sidek dan lain-lain. Persatuan Badminton Malaysia atau BAM telah ditubuhkan pada tahun 1912, iaitu di antara persatuan yang terawal ditubuhkan di dunia. Sekarang ini, pasukan negara masih dianggap sebagai pasukan yang disegani sebaris dengan pasukan ternama dunia iaitu Indonesia, China, Korea Selatan dan Denmark. Sejarah badminton bermula pada pertengahan abad ke-18 Inggeris-India, di mana badminton dicipta oleh pegawai tentera Inggeris yang ditempatkan bertugas di sana. Badminton terkenal di bandar Garrison Inggeris Poona yang kini dikenali sebagai Pune. Badminton dahulunya dikenali sebagai Poona. Pada awalnya, bulu tangkis yang diperbuat daripada bulu lebih disukai oleh golongan kelas atasan kerana sifatnya yang berangin dan basah. Pegawai pesara itu kembali ke Inggeris dengan membawa semula permainan ini dan ianya berkembang berserta dengan peraturan yang telah ditetapkan. 10 PERALATAN ASAS BADMINTON

2

Rajah dibawah menunjukkan perkara asas 20 BAGAIMANA BADMINTON DIMAINKAN Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan bergu.Dalam permainan ini. gelanggang. bulu yang pemain perlu ada. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu 3 . net dan kasut yang sesuai. tangkis. Pemain haruslah mempunyai raket. terdapat beberapa perkara asas yang perlu diketahui dan difahami dengan teliti.

bergu wanita dan bergu campuran. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. 4 . Gelanggang bergu lebih lebar pemain daripada perseorangan perseorangan namun kedua-duanya sama panjang. Perkara ini selalu menjadi kekeliruan kepada pemain baru. Gelanggang bergu mempunyai dimensi panjang-pendek. Gelanggang biasanya ditandai untuk dan bergu.Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai.perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. Gelanggang servis bagi perseorangan dan bergu boleh dilihat dalam rajah di bawah.1 Gelanggang Gelanggang badminton berbentuk persegi dan dibahagikan kepada dua bahagian oleh jaring. Jika pemain berjaya melakukan demikian. 30 PERATURAN – PERATURAN ASAS BADMINTON 3. Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. Permainan bergu pula mempunyai tiga kategori iaitu bergu lelaki.

lebar dikurangkan kepada 5.98 meter (6 kaki 6 inci). Panjang penuh gelanggang ialah 13.Lebar bagi gelanggan ialah 6.18 meter (17 kaki). 5 . Bagi bergu. gelanggang juga ditanda dengan garis servis panjang.76 meter (2 kaki 6 inci) dari batas belakang. Gelanggang ditandai dengan garis tengan yang membahagi lebar gelanggang dengan garis servis pendek pada jarak 1. 0.4 meter (44 kaki).1 meter (20 kaki). Bagi perseorangan. Berikut merupakan rajah dimensi bagi lebar gelanggang.

Reka bentuk raket berbeza mempunyai cirri bermain yang menarik bagi pemain yang berbeza. 3.73mm. Sebelum menggunakan komposit serat daripada karbon.2. Serat karbon memiliki kekuatan yang sangat baik untuk berat.620. Ianya terdiri daripada pelbagai bahan yang kebanyakannya daripada serta karbon komposit.2. Dahulu raket diperbuat daripada kayu.2 Peralatan 3. kaku dan memberi perpindahan tenaga kinetik yang sangat baik. Kini. bahan-nano seperti Fullerene dan Karbon-Nano ditambah ke raket supaya dapat memberikan daya tahan yang lebih besar. tidak termasuk pegangan ataupun tali (string).1 Raket Raket yang baik adalah raket yang ringan dan berkualiti. Pemain rekreasi biasanya 6 . String yang tebal lebih tahan lama. tapi kebanyakkan pemain lebih suka akan string yang nipis.3. Ketegangan string biasanya sekitar 80-160N (18-36lbf). Raket murah selalunya diperbuat daripada logam seperti baja tetapi raket kayu sudah tidak lagi dipasarkan kerana penggunaan bahan kayu memerlukan kos yang banyak. raket diperbuat daripada logam ringan seperti aluminium. Sebuah raket yang berkualiti mempunyai berat antara 70-95 gram.2 String (Raket) String badminton yang tipis mempunyai ketebalan sekitar 0.

Kebanyakkan pemain lebih suka menggunakan genggaman penggantian sebagao lapisan akhir.4 Bulu Tangkis 7 . Overgrips lebih tipis (kurang dari 1mm) dan seringkali digunakan sebagai lapisan akhir. Kebiasaannya PU grip sintetik lebih menjadi pilihan. sweatband juga boleh digunakan. Seorang pemain boleh membina pegangan dengan satu atau beberapa grip sebelum melaksanakan lapisan akhir. Ketegangan optimum untuk daya bergantung kepada pemain. Pemain boleh memilih pelbagai bahan pegangan. lebih cepat dan lebih tepat pemain boleh menghayun raket mereka semakin tinggi ketegangan untuk daya maksimum.3 Grip Merupakan pilihan pegangan yang membolehkan pemain meningkatkan ketebalan raketnya serta membolehkan pemain memilih permukaan yang selesa. Ashaway MicroPower mempunyai 0. biasanya di antara 80-110N (18-25lbf). Peluh pada pegangan seringkali menjadi masalah pemain. Pemain boleh memilih material lain bagi grip ataupun menukar cengkamannya dengan lebih kerap. Dalam hal ini. Penggantian genggaman lebih tebal dan sering digunakan untuk meningkatkan saiz pegangan.2. 3. Overgrips lebih selesa bagi pemain yang sering mengubah genggaman.72mm. Penggantian gengaman mempunyai sokongan pelekat sedengkan overgrips hanya memiliki pelekat kecil pada awal pita dan dilakukan dibawah ketegangan.mempunyai ketegangan yang lebih rendah daripada pemain profesional.7mm dan Yonex BG-66 sekitar 0. 3. String pemain profesional biasanya di antara 110-160N (18-36lbf). Pemain perlu mencuba kekuatan string bagi menguji ketegangan setiap string. agen pengeringan dapat diterapkan untuk pegangan. Terdapat dua jenis utama grip iaitu grip penggantian dan overgrips.2.

Cara memegang raket akan menentukan kualiti pukulan seseorang. Kasut badminton mempunyai sedikit sokongan lateral. Salah satu teknik asar badminton yang sangat penting untuk dikuasai seorang pelatih badminton adalah cara memegang raket. Sokongan lateral yang kuat sangat diperlukan bagi membina perlindungan penuh kepada kaki pemain. Bulu tangkis sintetik seringkali digunakan oleh pemain rekreasi bagi mengurangkan kos.5 Kasut Kasut badminton berbeza jika dibandingkan dengan kasut lari.2. apabila teknik pegangan raket salah dari awal. Permainan ini memerlukan gerakan lateral yang kuat. 3. Cara memegang raket yang benar ialah dengan menggunakan jari-jari 8 . Pegangan raket yang betul adalah asas untuk mengembang dan meningkatkan semua jenis pukulan dalam permainan badminton. payah bagi seorang pemain meningkatkan kualiti permainan. 40 CARA MEMEGANG RAKET Badminton menggunakan banyak pergerakan pergelangan tangan. kon terbentuk daripada enam belas bulu tindih yang ditanam ke dasar gabus bulat dan ditutupi dengan kulit nipis atau bahan sintetik yang berwarna putih. Pemain juga perlu memastikan bahawa mereka hendaklah mempelajari gerak kaki yang selamat dan tepat dengan lutut dan kaki dalam keselerasan pada semua tekuk lutut. Penguasaan cara dan teknik pegangan raket yang betul merupakan satu modal penting bagi bermain badminton dengan baik. Oleh sebab itu. Pemain perlu memilih kasut yang mempunyai pusat yang rendah dan sangat nipis. Gerak kaki yang tepat juga sangat penting untuk rangka bergerak secara aktif dan efektif di gelanggang.Bulu tangkis merupakan projectile tarik tinggi dengan bentuk kerucut terbuka.

Elakkan memegang raket menggunakan telapak tangan.1.3 5. rileks dan bertenaga apabila memukul bulu tangkis.tangan dengan baik.1.2.3.2. Erti kata lain.1. seorang pemain tidak boleh mendapatkan angka apabila dia tidak boleh melakukan servis dengan baik.1.2.1 Berdiri sisi sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang Siku bengkok hampir ke badan Tangan kiri pegang bulu tangkis Lepaskan bulu tangkis Ayun raket pantas ke hadapan Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri Pandang ke sasaran 5.3.7 5.2 Servis Rendah 5. Biasanya servis ini degabungkan ke dalam jenis atau bentuk servis forehand dan backhand.1 Servis Dalam peraturan permainan badminton. Namun demikian. Kita mengetahu bahawa mata dama permainan badminton tidak akan diperolehi sekiranya pemain tidak mahir dalam melakukan servis dengan betul.2 Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan 9 .1 5.2. flik dan servis tinggi.3 Servis Flik 5. servis merupakan modal awal untuk memenangi pertandingan.2 5.2. Kepelbagaian jenis perlaksanaan ini sesuai dengan situasi permainan di lapangan. banyak pelatih dan pemain tidak dapatt memberikan perhatian khusus dalam melatih dan menguasai teknik asas ini.1.2.6 5.8 5. 5. 50 PUKULAN 5.1.1.2.1.1.2. perkara ini menjadi kekeliruan besar.1.4 5. Oleh sebab itu.5 5.1. Dalam permainan badminton terdapat tiga jenis servis iaitu servis rendah (pendek).1.

1 Lob 5.1 Merupakan pukulan atas (overhead) yang diarahkan ke bawah dan dilakukan dengan sepenuh tenaga.4. 5.5 5.4. lengan dan kelenturan pergelangan tangan serta koordinasi gerak tubuh yang harmoni.4. Pukulan smash adalah bentuk pukulan keras yang sering digunakan dalam permainan badminton.1.3. Pukulan ini boleh diklasifikasikan sebagai pukulan menyerang. Ciri-ciri pukulan ini ialah keras.1.3 Smash 5.3.1. Pukulan Smash Penuh. 5. 5.4. Pukulan Smash Potong.3 5. Manfaat sangat besar untuk meningkatkan kualiti permainan.4 5. Pukulan Smash Backhand. laju pergerakkan bulu tangkis menuju ke lantai gelanggang sehingga pukulan ini memerlukan aspek kekuatan otot bahu.2. 10 .1.3 Teknik pukulan smash dilakukan secara berperingkat setiap pemain harus menguasainya dengan sempurna.4. pukulan smash dapat dilakukan dalam diam/berdiri atau sambil melompat (King Smash). Pukulan Smash Melingkar Atas Kepala. Oleh sebab itu. Tujuan utama ialah untuk mematikan lawan. 5.2 Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang.2 Dalam latihan. pukulan smash dapat berbentuk.6 Berdiri sisi.1.1.2.5.1 5. sebelah kaki di hadapan Ayun raket tinggi ke belakang Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka Lepaskan bulu tangkis Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan Pandang bulu tangkis 5.3.4.1 Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob.2 5.1.4 Servis Tinggi 5.

angkat raket dengan cara meluruskan lengan untuk menjangkau bulu tangkis setinggi yang mungkin dan gunakan teaga pergelangan tangan sewaktu memukul bulu tangkis.3.4. Apabila bulu tangkis di atas kepala. Variasi gerak tipu badan dan raket sebelum memukul bulu tangkis menyebab lawan terlambat bertindak balas dan beraksi secara mendadak.4.4. 5. Faktor pegangan raket.4 Dropshot (Pukulan Potong) 5. Dropshot yang baik adalah apabila bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net dan tidak melepasi garis ganda. 11 .1 5.3.2 5. Bulu tangkis dipukul dengan dorongan dan sentuhan halus. bulu tangkis hendaklah dihantar pada sudut-sudut gelanggang lawan sedekat yang mungkin dengan net.2 Ciri-ciri Dropshot ialah.4. 5.1 Merupakan pukulan yang sama seperti smash. 5.3.4.3.4.3.5 Akhiri gerakan itu dengan menghayunkan raket yang sempurna ke hadapan badan. lutut dibengkokkan dan menumpukan sepenuh perhatian kepada bulu tangkis.3 Biasakan bergerak dengan pantas untuk mengambil posisi pukulan yang tepat. Oleh sebab itu.5. bulu tangkis sentiasa jatuh dekat jaring di kawasan gelanggang lawan.3. gerak kaki yang pantas.4.4 Perkara yang perlu diperhatikan:5. posisi badan dan proses perpindahan berat badan yang harmoni ketika memukul merupakan faktor menentukan hasil pukulan ini. Perbezaan pada posisi raket dengan bulu tangkis.3 Persiapan awal dan gerak memukul tidak berbeza seperti smash. 5.4.4 5. Dalam melaksanakan Dropshot. Perhatikan pegangan raket Kelenturan tubuh. pemain perlu melakukan pukulan yang sempurna dengan pelbagai posisi badan dari sudut-sudut gelanggang permainan.

Posisi badan vertical dengan arah net. posisi raket dan masa bulu 12 .2 Menggunakan forehand. Dropshot mengandungi aspek kehalusan gerak dan gerak tipu. diarahkan sedekat mungkin dengan net.1 Netting merupakan pukulan yang dilakukan dekat net.4. keseimbangan tubuh badan. 5.4. Bulu tangkis mesti dipukul dengan meluruskan lengan dan hanya menggunakan daya yang kecil. pukul bahagiian lengkungan bulu tangkis sebelah kanan dan lengkung kiri bulu tangkis untuk tujuan backhand. 5.4.4.4.4.1 5.5 Netting 5.4.4. dipukul dengan sentuhan nipis dekat dengan net.4. 5.7 Perhatikan gerak langkah dan keseimbangan badan pada masa dan setelah memukul bulu tangkis tangkis. tangan mesti lurus. posisi kaki kanan berada dibelakang kaki kiri. Pegang raket dengan posisi di sisi bahu. Semasa memukul bulu tangkis.6 Pososi akhir raket mengikut arah bulu tangkis.5 Untuk ke arah forehand lawan.5. 5.4.5. 5.4.4.4 5. perpindahan beban badan dari kaki kanan ke kaki kiri.8 5.4.2 Ciri-ciri teknik asas ini ialah bulu tangkis sentiasa jatuh berdekatan dengan net di kawasan gelanggang lawan.4. menjangkau bulu tangkis dan dorong dengan sentuhan halus. lengan.4. Ketika memukul bulu tangkis.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5. Biasakan diri dengan bergerak pantas dalam mengambil posisi pukul yang tepat di belakang bulu tangkis.4. Koordinasi gerak kaki.3 Posisi badan boleh berupaya berada di belakang bulu tangkis.5. 5.4.

4 5.5. Tingkatkan faktor intensiti dan masalah latihan dengan bergerak.5. Pukul bulu tangkis pada bahagian lengkung kanan dan kiri sehingga pada bahagian bawah bulu tangkis.4 5.3 Pegang raket dengan jari-jemari tangan.5.1 5.5.5 Ansur Maju 5. 5.5. 13 . buat tarikan kecil pada pergelangan tangan.5. tiada gerakan tambahan yang mempengaruhi keseimbangan tubuh. kaki kanan berada di depan dan bulu tangkis dipukul pada posisi setinggi mungkin.5. 5.5.5.2 Berdiri kira-kira dua langkah dari jaring sambil memegang raket.3 Pegangan raket forehand untuk forehand net dan backhand untuk backhand di sisi net. Di akhir pukulan. posisi kepala raket sejajar dengan lantai ketika memukul bulu tangkis mesti diperhatikan semasa proses netting berlaku.5. kepala raket hendaklah menghadap atau sejajar dengan lelangit.4.4.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5. 5.5. Sebelum memukul bulu tangkis.5 Lakukan latihan ini di sisi kanan dan kiri bersilih-ganti. posisi kaki mestilah kukuh di lantai dengan lutut yang dibengkokkan. pergelangan tangan dalam keadaan tenang. Jurulatih melemparkan bulu tangkis berturut-turut ke arah net dan pemain harus berusaha memukul bulu tangkis tersebut.3 5. Arah dan sasarkan pukulan dalam bentuk lurus.tangkis datang dan daya kepekaan adalah faktor-faktor penting yang mempengaruhi hasil daripada pukulan ini. silang atau dengan cara menghantar bulu tangkis ke arah yang berbeza.5.5. 5. Siku dibengkokkan sedikit Ketika memukul.5.4.4.5.5.1 5.5. Di samping itu.2 5.

5.5.6.2 Bagi Return dari forehand.6 Return Smash 5.2. Pukulan ini biasanya hanya boleh dilakukan oleh 5.3 permainan bergu.2.6.1 Posisi bersedia. Tetapi.1 Return smash merupakan pukulan menggunakan pola pertahanan.6. biomekanik teknik pukulan ini memerlukan koordinasi 14 . Return smash boleh menjadi serangan balik kepada lawan. 5.2 Drive Return (mendatar) – kebanyakkannya dilakukan pada 5. Bertujuan untuk memaksa lawan berlari jauh.2.6.4 pemain yang sudah mahir dan mempunyai pergelangan tangan yang kuat.2. Bertujuan untuk memberi kesempatan kepada lawan melakukan serangan balik.1 Short Return – pengembalian bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net. 5. 5.3 Manakala bagi Return Backhand.6. Hal ini kerana.4.4.2.2. Kebanyakkan dilakukan dalam permainan perseorangan.4.6.7 Backhand Overhead 5.1 Pukulan ini boleh dikategorikan sebagai pukulan yang sukar. Long Return – pengembalian bulu tangkis ke arah belakang.6. Perkara yang perlu diperhatikan :5. apabila bulu tangkis dekat biasanya dilakukan dengan satu langkah kaki kanan. apabila bulu tangkis dekat.7. apabila bulu tangkis jauh.2. lakukan dengan menggunakan langkah kecil dari kaki kiri.6. lakukan dengan langkah kecil dari kaki kanan.6. Apabila bulu tangkis jauh.2 Jenis-jenis Return Smash:5. lakukan dengan membuka langkah kecil dari kaki kiri. 5.

reflek yang pantas dan mempunyai kekuatan pergelangan tangan.3 Cara latihan :5.8.2.3 Memegang raket dengan satu grip Memerlukan kekuatan bahu Gunakan lecutan pergelangan ketika bulu tangkis dipukul Menggunakan raket berat atau botol berisikan pasir untuk melatih pergelangan tangan Melatih tindak balas pukulan Drive kiri/kanan ke tembok 15 5.7.1 Mulakan latihan pergerakan tanpa menggunakan bulu tangkis.8 Drive 5.8. 5. Lutut dan siku kanan dibengkokkan sedikit. Bertujuan untuk menghalang lawan menyerang atau memaksa lawan mengangkat bulu tangkis dan berada dalam posisi bertahan. 5.3.2 Sekiranya pemain tidak mempunyai ciri-ciri seperti di atas.2 5.8.8.2 .4.7.3. Akhiri gerakan dengan lecutan pergelangan tangan.8.1 5.7.4 Cara latihan :5. Menghayun raket ke hadapan dengan pinggang dan siku yang lurus. 5.8.3.anggota badan yang sempurna dan mempunyai penguasaan grip dan masa yang tepat sewaktu memukul bulu tangkis.2. pemain yang mempunyai tenagan besar sekalipun tidak akan boleh menghasilkan pukulan yang baik. Pusingkan badan dengan melangkah menggunakan kaki kanan 5.7.1 5. 5.3 ke belakang kiri.3. Pukulan ini memerlukan kemahiran grip.3. 5.3 Perkara yang perlu diambil kira:5.7.2 Asas yang perlu diketahui :5.7.1 5.2.7.8.1 Merupakan pukulan cepat dan mendatar dengan banyak yang digunakan dalam permainan bergu.8.2 Lakukan posisi slap dengan posisi raket di tangan.

pukulan overhead.3. menggunakan lob ubah Sebagai contoh. Pertama. Pukulan netting juga boleh melakukan flik. pukulan yang biasa dimainkan ialah Forehand ataupun Backhand.3. 1.3 Forehand dan Backhand 1. setiap posisi yang baik dapat melakukan beberapa pukulan yang baik. pemain perlu kembali ke lawam mereka. Stroke Forehand yang dipukul dengan bahagian depan tangan terbuka. menyekat pandangan mereka dari gelanggang. 1. pemain akan berusaha untuk bermain Forehand stroke sebanyak yang mungkin. Di gelanggang sebenar. Kedua. Sisi seorang Forehand adalah sisi yang sama dengan tangan mereka bermain. Dengan erti kata lain. bagi pemain tangan kanan. Semua stroke boleh dimainkan menggunakan Forehand atau Backhand. Pemain akan memilih untuk bermain Overhead Forehand daripada melakukan Overhead Backhand. sisi Forehand adalah sisi kanan dan sisi Backhand adalah sisi kiri mereka. selain raket dengan melakukan posisi pegangan underhand. Overhead Backhand tidak dapat memukul dengan baik seperti Forehand.2 Pemain sering bermain stroke tertentu pada sisi Forehand dengan memukul Backhand dan sebaliknya. Pemain memerlukan tahap kemahiran tinggi untuk melakukan secara berkesan.3.2 Penguasaan pukulan asas dan variasi akan menampakkan keberkesanannya ketika permainan sedang berjalan. 1. Stroke Backhand ialah memukul dengan bahagian belakang tangan terbuka. Di bahagian hadapan gelanggang dan pertengahan gelanggang.3 Overhead Backhand mempunyai dua kelemahan utama.1 Badminton mempunyai pelbagai jenis strokes asas.10 TAKTIK GERAKAN (STROKES) 1.1 Apabila seorang pemain sudah menguasai cara memegang raket. footwork dan teknik asas dengan baik maka pemain sudah boleh melakukan variasi pukulan. 1. Backhand merupakan gerakan yang paling sukar bagi seorang pelatih kerana teknik tepat 16 .

1.1 kaedah startegi yang mudah dan sering digunakan dalam perseorangan ialah menghantar bulu tangkis jauh dan tinggi ke bahagian belakang gelanggang lawan. 2.1. 20 STRATEGI DALAM PERMAINAN 2.diperlukan untuk mengumpuk kuasa yang cukup untuk bulu tangkis dipukul panjang dalam gelanggang. pukulan spot dan corak permainan.4 Perhatikan kekuatan lawan.1.2 Sekiranya servis tinggi menjadi spot pemain lawan pastikan anda menggunakan servis rendah. Gunakan sebagai kelebihan.3 Sentiasa membuatkan lawan lari dengan menghantar jauh bulu tangkis bagi membuatkan lawan hilang stamina dengan bergerak ke seluruh kawasan gelanggang. kelemahan. 2. Mengambil kelemahan lawan sebagai kekuatan. 2. Pukul bulu tangkis tinggi ke belakang gelanggang.1 Perseorangan 2.2 Bergu 17 .5 Jadi pemain yang fleksibel. berdekatan dengan garis tengah. Ini boleh membantu kembali ke kedudukan asal.1. 2. 2. Ambil masa untuk diri sendiri dengan kembali ke posisi yang selesa.1.

2.3 Apabila menghalang.4 Pemain mesti mempunyai gerak kaki yang teratur dan pantas.2.2 Bergu 3.1. Hal ini kerana.1 Perseorangan 3.2.2 Sudah berada di tengah gelanggan sebelum lawan membalas hantaran. 18 . 2.2.2. Dalam posisi ini.1. cuba pukul bulu tangkis dalam ke gelanggang lawan bagi menghalang lawan berada di posisi hadapan.1 Boleh melakukan pukulan dengan posisi di belakang bulu tangkis 3. 3.3 Berusaha untuk berada di posisi memukul sebelum lawan kembali ke tengah. pemain sudah bersedia melakukan serangan yang mematikan. 2.1 Formasi menyerang (depan-belakang). Seorang pemain yang gerak kakinya kurang baik tetapi memiliki kepantasan dan tindak balas pukulan serta kuasa yang besar selalunya ciri seorang pemain bergu yang baik.2 Formasi pertahanan (sisi ke sisi). Pasangan hendaklah mengambil alih di bahagian belakang. Gunakan pukulan flik untuk menghalang lawan datang ke net. 3.1.5 Cari jalan untuk memantapkan lagi kemahiran yang ada dalam diri masing-masing dengan berkomunikasi. Pasangan bergu perlu mengambil posisi pertahanan kedua-dua sisi gelanggang. 2. Gerakan-gerakan yang cepat itu boleh berlaku untuk jangka masa sekiranya mempunyai stamina yang cukup.4 Kerjasama yang tinggi dalam pasukan. teratur dan stamina yang kuat menjadi faktor yang dominan diperlukan seorang pemain perseorangan. gerak kaki yang pantas. Sekiranya lawan menggunakan taktik menyerang rendah.1 permainan bergu memerlukan kaedah yang berbeza dengan perseorangan. 3. 30 CIRI-CIRI MENENTUKAN PEMAIN 3. ambil posisi di hadaan dan bahagian tengah gelanggang dengan segera. 2.2.2.1.

smash. BIBLIOGRAFI Retrieved from http://www.my/images? hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch:1&q=forehand+stroke+badminton&revid=2096924 308&sa=X&ei=s9-ETay_HsnJcYmbzIMD&ved=0CDEQ1QIoAA 19 .sksenai. return smash.2. pemain bergu memiliki jenis pukulan yang khas. serve dan wiping adalah jenis pukulan yang wajin dan mesti dikuasai dengan baik.php?blog=13&title=kenali-sukanbadminton&more=1&c=1&tb=1&pb=1 Retrieved from http://en.com/blogs/index.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=backhand+stroke+badminton&aq=f&aqi=&aql=&oq= http://www.2 Walaupun penguasaan pukulan asas sama dengan perseorangan tetapi pemain perseorangan yang baik belum tentu boleh menjadi pemain bergu yang baik.blogspot.com. Hal ini kerana.google.wikipedia.org/wiki/Badminton Retrieved from http://teknikbermainbadminton.com/2009/04/14. Pukulan pantas seperti drive.google.html SUMBER GAMBAR RAJAH http://www.com.3.

my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shots&aq=7&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ http://www.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+court+dimensions&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=badminton+co urt http://www.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+service&aq=3&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ser http://www.com.my/images? q=racket&hl=en&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=LKETeejKoiucNvEnZUD&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ& biw=1280&bih=699 20 .com.com.google.google.google.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+net&aq=f&aqi=g10&aql=&oq= http://www.google.com.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=shuttlecock&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=shuttle http://www.http://www.google.com.google.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shoes&aq=6&aqi=g10&aql=&oq=badminton http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful