PENGENALAN Badminton merupakan permainan dalam yang baik.

Badminton juga dimainkan sebagai permainan luar sebagai aktiviti rekreasi sebagai contoh permainan di taman ataupun pantai. Badminton bukan sahaja menyeronokkan malah permainan ini turut memberi banyak faedah terhadap kesihatan. Badminton dimainkan dua orang dan empat orang, perseorangan (single) dan bergu (double) yang mengambil posisi dibahagian berlawanan dari gelanggang yang dibahagikan dengan jaring. Pemain hanya boleh menyerang sekali sebelum melintasi net. Permainan akan berakhir mata apabila bulu tangkis jatuh ke lantai lawan tanpa balas. Sejak tahun 1992, badminton telah menjadi sukan Olimpik dengan lima acara perseorangan lelaki dan perempuan, bergu lelaki dan perempuan serta bergucampuran (peserta terdiri dari pasangan lelaki dan perempuan). Pemain badminton memerlukan stamina, kelincahan aerobik, kekuatan, kelajuan dan ketepatan. Badminton merupakan sukan teknikal yang memerlukan koordinasi motor yang baik dan cara menggunaan raket yang baik. Pada tahun 1860, Isaac Spratt telah menerbitkan sebuah buku kecil, Badminton Battledore – sebuah buku yang memuatkan permainan baru. Badminton terus berkembang. Sukan baru ini dilancarkan pada tahun 1873 di Badminton House, Gloucestershire yang dimiliki oleh Duke Of Beaufort. Sejak itu, permainan ini telah dikenali sebagai ‘The Game Of Badminton’ dan ditukar kepada Badminton dengan rasminya. Sehingga tahun 1887, sukan ini dimainkan di Inggeris di bawah peraturan-peraturan yang dijalankan di British India. Peraturan asas telah disusun pada tahun 1887 dan pada tahun 1893, Persatuan Badminton Inggeris telah menerbitkan set pertama peraturan yang sesuai. Peraturan yang digunapakai hari ini telah dilancarkan di Dunbar, 6 Waverley Groove, Portsmouth, United Kingdom pada 13hb September 1893. Mereka juga telah membuka pertandingan All England Open Badminton Championships, pertandingan pertama di dunia yang diadakan pada tahun 1899. Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Badminton World Federation telah ditubuhkan pada tahun 1934 di Kanada dengan Denmark, Inggeris, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland dan Welsh sebagai ahli. India bergabung pada tahun 1936. Pertubuhan Badminton Sedunia telah mengembangkan sukan ini secara global.
1

Permainan badminton berasal dari India dan diperkenalkan di England oleh askar-askar Inggeris yang bertugas di India. Melalui merekalah, permainan badminton diperkenalkan di Malaysia. Persekutuan Badminton Antarabangsa atau IBF yang bertanggungjawab menguruskan pertandingan badminton di peringkat antarabangsa pula telah ditubuhkan pada tahun 1934. Selaku Presiden IBF yang pertama, Sir George Thomas telah menghadiahkan sebuah piala sempena namanya untuk dijadikan Piala Pusingan. Piala Thomas ini telah dipertandingkan selama 3 tahun sekali dan Kejohanan Badminton Piala Thomas dikenali sebagai satu pertandingan badminton yang paling unggul di dunia, menyamai keunggulan Kejohanan Tenis Wimbledon. Negara kita Malaysia, telah menjuarai Piala Thomas ini beberapa kali. Kali pertama pasukan badminton negara memenangi Piala Thomas ialah pada 1949. Kejayaan ini kemudian disusuli dengan beberapa lagi kejayaan iaitu pada tahun 1952, 1955 dan 1967. Pada tahun 1992 pula, pasukan badminton negara yang ditunjangi oleh Keluarga Sidek, sekali lagi berjaya menjulang Piala Thomas. Antara pemain badminton negara yang terkenal suatu ketika dahulu ialah Punch Gunalan, Ng Boon Bee, Tan Aik Mong, Tan Aik Hwang, Silvia Ng, Misbun Siden, Razif Sidek, Jailani Sidek dan lain-lain. Persatuan Badminton Malaysia atau BAM telah ditubuhkan pada tahun 1912, iaitu di antara persatuan yang terawal ditubuhkan di dunia. Sekarang ini, pasukan negara masih dianggap sebagai pasukan yang disegani sebaris dengan pasukan ternama dunia iaitu Indonesia, China, Korea Selatan dan Denmark. Sejarah badminton bermula pada pertengahan abad ke-18 Inggeris-India, di mana badminton dicipta oleh pegawai tentera Inggeris yang ditempatkan bertugas di sana. Badminton terkenal di bandar Garrison Inggeris Poona yang kini dikenali sebagai Pune. Badminton dahulunya dikenali sebagai Poona. Pada awalnya, bulu tangkis yang diperbuat daripada bulu lebih disukai oleh golongan kelas atasan kerana sifatnya yang berangin dan basah. Pegawai pesara itu kembali ke Inggeris dengan membawa semula permainan ini dan ianya berkembang berserta dengan peraturan yang telah ditetapkan. 10 PERALATAN ASAS BADMINTON

2

tangkis.Dalam permainan ini. Rajah dibawah menunjukkan perkara asas 20 BAGAIMANA BADMINTON DIMAINKAN Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan bergu. gelanggang. Pemain haruslah mempunyai raket. bulu yang pemain perlu ada. terdapat beberapa perkara asas yang perlu diketahui dan difahami dengan teliti. net dan kasut yang sesuai. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu 3 .

1 Gelanggang Gelanggang badminton berbentuk persegi dan dibahagikan kepada dua bahagian oleh jaring.Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. Gelanggang servis bagi perseorangan dan bergu boleh dilihat dalam rajah di bawah. Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. Gelanggang biasanya ditandai untuk dan bergu. Gelanggang bergu mempunyai dimensi panjang-pendek. mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. bergu wanita dan bergu campuran. 30 PERATURAN – PERATURAN ASAS BADMINTON 3. Permainan bergu pula mempunyai tiga kategori iaitu bergu lelaki.perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. 4 . Perkara ini selalu menjadi kekeliruan kepada pemain baru. Jika pemain berjaya melakukan demikian. Gelanggang bergu lebih lebar pemain daripada perseorangan perseorangan namun kedua-duanya sama panjang.

lebar dikurangkan kepada 5. gelanggang juga ditanda dengan garis servis panjang.76 meter (2 kaki 6 inci) dari batas belakang.Lebar bagi gelanggan ialah 6. 0. Gelanggang ditandai dengan garis tengan yang membahagi lebar gelanggang dengan garis servis pendek pada jarak 1.1 meter (20 kaki).98 meter (6 kaki 6 inci).18 meter (17 kaki). 5 . Panjang penuh gelanggang ialah 13. Berikut merupakan rajah dimensi bagi lebar gelanggang. Bagi perseorangan. Bagi bergu.4 meter (44 kaki).

Dahulu raket diperbuat daripada kayu. String yang tebal lebih tahan lama. raket diperbuat daripada logam ringan seperti aluminium. Ianya terdiri daripada pelbagai bahan yang kebanyakannya daripada serta karbon komposit. Sebuah raket yang berkualiti mempunyai berat antara 70-95 gram. bahan-nano seperti Fullerene dan Karbon-Nano ditambah ke raket supaya dapat memberikan daya tahan yang lebih besar. Sebelum menggunakan komposit serat daripada karbon. Raket murah selalunya diperbuat daripada logam seperti baja tetapi raket kayu sudah tidak lagi dipasarkan kerana penggunaan bahan kayu memerlukan kos yang banyak. Reka bentuk raket berbeza mempunyai cirri bermain yang menarik bagi pemain yang berbeza. 3.2 Peralatan 3. tapi kebanyakkan pemain lebih suka akan string yang nipis.2. kaku dan memberi perpindahan tenaga kinetik yang sangat baik.1 Raket Raket yang baik adalah raket yang ringan dan berkualiti. Kini. Pemain rekreasi biasanya 6 . tidak termasuk pegangan ataupun tali (string).2.620.3. Ketegangan string biasanya sekitar 80-160N (18-36lbf).2 String (Raket) String badminton yang tipis mempunyai ketebalan sekitar 0.73mm. Serat karbon memiliki kekuatan yang sangat baik untuk berat.

Overgrips lebih selesa bagi pemain yang sering mengubah genggaman. Seorang pemain boleh membina pegangan dengan satu atau beberapa grip sebelum melaksanakan lapisan akhir. Ketegangan optimum untuk daya bergantung kepada pemain. Pemain perlu mencuba kekuatan string bagi menguji ketegangan setiap string.2. String pemain profesional biasanya di antara 110-160N (18-36lbf). 3.2. Kebanyakkan pemain lebih suka menggunakan genggaman penggantian sebagao lapisan akhir.72mm. lebih cepat dan lebih tepat pemain boleh menghayun raket mereka semakin tinggi ketegangan untuk daya maksimum. Overgrips lebih tipis (kurang dari 1mm) dan seringkali digunakan sebagai lapisan akhir. agen pengeringan dapat diterapkan untuk pegangan. Pemain boleh memilih material lain bagi grip ataupun menukar cengkamannya dengan lebih kerap.3 Grip Merupakan pilihan pegangan yang membolehkan pemain meningkatkan ketebalan raketnya serta membolehkan pemain memilih permukaan yang selesa. Kebiasaannya PU grip sintetik lebih menjadi pilihan. sweatband juga boleh digunakan. Penggantian genggaman lebih tebal dan sering digunakan untuk meningkatkan saiz pegangan. Pemain boleh memilih pelbagai bahan pegangan. Dalam hal ini. Terdapat dua jenis utama grip iaitu grip penggantian dan overgrips. 3.4 Bulu Tangkis 7 .7mm dan Yonex BG-66 sekitar 0. Peluh pada pegangan seringkali menjadi masalah pemain.mempunyai ketegangan yang lebih rendah daripada pemain profesional. Penggantian gengaman mempunyai sokongan pelekat sedengkan overgrips hanya memiliki pelekat kecil pada awal pita dan dilakukan dibawah ketegangan. biasanya di antara 80-110N (18-25lbf). Ashaway MicroPower mempunyai 0.

Cara memegang raket akan menentukan kualiti pukulan seseorang. Pemain perlu memilih kasut yang mempunyai pusat yang rendah dan sangat nipis. Cara memegang raket yang benar ialah dengan menggunakan jari-jari 8 . Pegangan raket yang betul adalah asas untuk mengembang dan meningkatkan semua jenis pukulan dalam permainan badminton. Permainan ini memerlukan gerakan lateral yang kuat.5 Kasut Kasut badminton berbeza jika dibandingkan dengan kasut lari. payah bagi seorang pemain meningkatkan kualiti permainan. Sokongan lateral yang kuat sangat diperlukan bagi membina perlindungan penuh kepada kaki pemain. 40 CARA MEMEGANG RAKET Badminton menggunakan banyak pergerakan pergelangan tangan.2. Pemain juga perlu memastikan bahawa mereka hendaklah mempelajari gerak kaki yang selamat dan tepat dengan lutut dan kaki dalam keselerasan pada semua tekuk lutut. Oleh sebab itu. Salah satu teknik asar badminton yang sangat penting untuk dikuasai seorang pelatih badminton adalah cara memegang raket. kon terbentuk daripada enam belas bulu tindih yang ditanam ke dasar gabus bulat dan ditutupi dengan kulit nipis atau bahan sintetik yang berwarna putih.Bulu tangkis merupakan projectile tarik tinggi dengan bentuk kerucut terbuka. Penguasaan cara dan teknik pegangan raket yang betul merupakan satu modal penting bagi bermain badminton dengan baik. Bulu tangkis sintetik seringkali digunakan oleh pemain rekreasi bagi mengurangkan kos. apabila teknik pegangan raket salah dari awal. Kasut badminton mempunyai sedikit sokongan lateral. 3. Gerak kaki yang tepat juga sangat penting untuk rangka bergerak secara aktif dan efektif di gelanggang.

flik dan servis tinggi. 5.2. 50 PUKULAN 5.3 5.1.3.8 5. seorang pemain tidak boleh mendapatkan angka apabila dia tidak boleh melakukan servis dengan baik. perkara ini menjadi kekeliruan besar.2 Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan 9 .3 Servis Flik 5.2.6 5.1.5 5.1. Dalam permainan badminton terdapat tiga jenis servis iaitu servis rendah (pendek). Kepelbagaian jenis perlaksanaan ini sesuai dengan situasi permainan di lapangan.2.1. Kita mengetahu bahawa mata dama permainan badminton tidak akan diperolehi sekiranya pemain tidak mahir dalam melakukan servis dengan betul.2 Servis Rendah 5.1 Servis Dalam peraturan permainan badminton.4 5.1. banyak pelatih dan pemain tidak dapatt memberikan perhatian khusus dalam melatih dan menguasai teknik asas ini.1. Biasanya servis ini degabungkan ke dalam jenis atau bentuk servis forehand dan backhand. Oleh sebab itu. Namun demikian.1.7 5.1.2.1 5.3.1.2. Erti kata lain.2. servis merupakan modal awal untuk memenangi pertandingan.1.1 Berdiri sisi sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang Siku bengkok hampir ke badan Tangan kiri pegang bulu tangkis Lepaskan bulu tangkis Ayun raket pantas ke hadapan Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri Pandang ke sasaran 5.1.2.2.2 5. rileks dan bertenaga apabila memukul bulu tangkis.tangan dengan baik. Elakkan memegang raket menggunakan telapak tangan.1.

lengan dan kelenturan pergelangan tangan serta koordinasi gerak tubuh yang harmoni.3 Smash 5.1. pukulan smash dapat berbentuk.3 5. Pukulan Smash Penuh.4.2.4. 5.2 Dalam latihan.3. Manfaat sangat besar untuk meningkatkan kualiti permainan.1.3.1 Lob 5.2 5.2.4. 5. sebelah kaki di hadapan Ayun raket tinggi ke belakang Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka Lepaskan bulu tangkis Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan Pandang bulu tangkis 5.5 5.2 Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang. Ciri-ciri pukulan ini ialah keras. Tujuan utama ialah untuk mematikan lawan.4 5.3.4 Servis Tinggi 5.4. Pukulan ini boleh diklasifikasikan sebagai pukulan menyerang. 5.4.1.1 5. Pukulan Smash Potong.4.1.5. 10 . Pukulan smash adalah bentuk pukulan keras yang sering digunakan dalam permainan badminton. Pukulan Smash Melingkar Atas Kepala. pukulan smash dapat dilakukan dalam diam/berdiri atau sambil melompat (King Smash). Pukulan Smash Backhand. 5. Oleh sebab itu.1 Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob.3 Teknik pukulan smash dilakukan secara berperingkat setiap pemain harus menguasainya dengan sempurna.1.1 Merupakan pukulan atas (overhead) yang diarahkan ke bawah dan dilakukan dengan sepenuh tenaga. laju pergerakkan bulu tangkis menuju ke lantai gelanggang sehingga pukulan ini memerlukan aspek kekuatan otot bahu.1.6 Berdiri sisi.1.

4. pemain perlu melakukan pukulan yang sempurna dengan pelbagai posisi badan dari sudut-sudut gelanggang permainan. Variasi gerak tipu badan dan raket sebelum memukul bulu tangkis menyebab lawan terlambat bertindak balas dan beraksi secara mendadak. bulu tangkis hendaklah dihantar pada sudut-sudut gelanggang lawan sedekat yang mungkin dengan net.3.1 Merupakan pukulan yang sama seperti smash. gerak kaki yang pantas. 5. 5. Apabila bulu tangkis di atas kepala.4. Dalam melaksanakan Dropshot.5.3. Oleh sebab itu.4. bulu tangkis sentiasa jatuh dekat jaring di kawasan gelanggang lawan.3 Biasakan bergerak dengan pantas untuk mengambil posisi pukulan yang tepat. lutut dibengkokkan dan menumpukan sepenuh perhatian kepada bulu tangkis.4.2 5.3.2 Ciri-ciri Dropshot ialah.5 Akhiri gerakan itu dengan menghayunkan raket yang sempurna ke hadapan badan. 5. Perbezaan pada posisi raket dengan bulu tangkis.4 Dropshot (Pukulan Potong) 5.3.4 Perkara yang perlu diperhatikan:5. Perhatikan pegangan raket Kelenturan tubuh. 11 .4.3 Persiapan awal dan gerak memukul tidak berbeza seperti smash. angkat raket dengan cara meluruskan lengan untuk menjangkau bulu tangkis setinggi yang mungkin dan gunakan teaga pergelangan tangan sewaktu memukul bulu tangkis. Bulu tangkis dipukul dengan dorongan dan sentuhan halus. 5. Faktor pegangan raket.3.4 5.1 5.4. posisi badan dan proses perpindahan berat badan yang harmoni ketika memukul merupakan faktor menentukan hasil pukulan ini.4. Dropshot yang baik adalah apabila bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net dan tidak melepasi garis ganda.4.3.

4.4.4.4.3 Posisi badan boleh berupaya berada di belakang bulu tangkis. Pegang raket dengan posisi di sisi bahu.4.1 Netting merupakan pukulan yang dilakukan dekat net.5.2 Ciri-ciri teknik asas ini ialah bulu tangkis sentiasa jatuh berdekatan dengan net di kawasan gelanggang lawan. 5.1 5. 5.4. 5. posisi raket dan masa bulu 12 . perpindahan beban badan dari kaki kanan ke kaki kiri.4. tangan mesti lurus. posisi kaki kanan berada dibelakang kaki kiri. Dropshot mengandungi aspek kehalusan gerak dan gerak tipu. pukul bahagiian lengkungan bulu tangkis sebelah kanan dan lengkung kiri bulu tangkis untuk tujuan backhand.4. menjangkau bulu tangkis dan dorong dengan sentuhan halus.5 Untuk ke arah forehand lawan.4 5. Bulu tangkis mesti dipukul dengan meluruskan lengan dan hanya menggunakan daya yang kecil.4. 5.4. 5. Ketika memukul bulu tangkis.4. lengan.4. keseimbangan tubuh badan.8 5.2 Menggunakan forehand.7 Perhatikan gerak langkah dan keseimbangan badan pada masa dan setelah memukul bulu tangkis tangkis. dipukul dengan sentuhan nipis dekat dengan net.6 Pososi akhir raket mengikut arah bulu tangkis.4.4.5 Netting 5. diarahkan sedekat mungkin dengan net.5.4. Posisi badan vertical dengan arah net.4. 5.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5.5. Semasa memukul bulu tangkis. Biasakan diri dengan bergerak pantas dalam mengambil posisi pukul yang tepat di belakang bulu tangkis.4. Koordinasi gerak kaki.

Pukul bulu tangkis pada bahagian lengkung kanan dan kiri sehingga pada bahagian bawah bulu tangkis.5.5 Lakukan latihan ini di sisi kanan dan kiri bersilih-ganti. posisi kepala raket sejajar dengan lantai ketika memukul bulu tangkis mesti diperhatikan semasa proses netting berlaku.5. pergelangan tangan dalam keadaan tenang.3 Pegang raket dengan jari-jemari tangan.4.5. kepala raket hendaklah menghadap atau sejajar dengan lelangit.2 Berdiri kira-kira dua langkah dari jaring sambil memegang raket.5 Ansur Maju 5.1 5. 5.5. Siku dibengkokkan sedikit Ketika memukul.5.1 5.5. Sebelum memukul bulu tangkis. Jurulatih melemparkan bulu tangkis berturut-turut ke arah net dan pemain harus berusaha memukul bulu tangkis tersebut. kaki kanan berada di depan dan bulu tangkis dipukul pada posisi setinggi mungkin.2 5. 5.5.5. tiada gerakan tambahan yang mempengaruhi keseimbangan tubuh.4.4 5. silang atau dengan cara menghantar bulu tangkis ke arah yang berbeza.5.5.3 5.5. 5. 13 . Arah dan sasarkan pukulan dalam bentuk lurus.4. posisi kaki mestilah kukuh di lantai dengan lutut yang dibengkokkan.5.4 5. Di akhir pukulan. Tingkatkan faktor intensiti dan masalah latihan dengan bergerak.5.4 Perkara yang perlu diambil kira: 5.3 Pegangan raket forehand untuk forehand net dan backhand untuk backhand di sisi net.5. Di samping itu.5.5. buat tarikan kecil pada pergelangan tangan.4.tangkis datang dan daya kepekaan adalah faktor-faktor penting yang mempengaruhi hasil daripada pukulan ini. 5.5.

5.2.1 Posisi bersedia.2.5. Long Return – pengembalian bulu tangkis ke arah belakang.6. apabila bulu tangkis jauh. lakukan dengan langkah kecil dari kaki kanan. Perkara yang perlu diperhatikan :5.3 permainan bergu.1 Pukulan ini boleh dikategorikan sebagai pukulan yang sukar. Tetapi.4. apabila bulu tangkis dekat.6. Return smash boleh menjadi serangan balik kepada lawan.1 Return smash merupakan pukulan menggunakan pola pertahanan. 5.6. biomekanik teknik pukulan ini memerlukan koordinasi 14 .2.2 Bagi Return dari forehand.2 Drive Return (mendatar) – kebanyakkannya dilakukan pada 5. 5.4 pemain yang sudah mahir dan mempunyai pergelangan tangan yang kuat.6. lakukan dengan menggunakan langkah kecil dari kaki kiri.6.6. Pukulan ini biasanya hanya boleh dilakukan oleh 5. Hal ini kerana. 5. Bertujuan untuk memaksa lawan berlari jauh.4. Kebanyakkan dilakukan dalam permainan perseorangan. 5.7. apabila bulu tangkis dekat biasanya dilakukan dengan satu langkah kaki kanan.6.7 Backhand Overhead 5.3 Manakala bagi Return Backhand.2.2. Bertujuan untuk memberi kesempatan kepada lawan melakukan serangan balik. Apabila bulu tangkis jauh.2 Jenis-jenis Return Smash:5.1 Short Return – pengembalian bulu tangkis jatuh berdekatan dengan net.2.6.4. lakukan dengan membuka langkah kecil dari kaki kiri.6 Return Smash 5.6.2.

7.8.2 5.8.3.7.2 . Bertujuan untuk menghalang lawan menyerang atau memaksa lawan mengangkat bulu tangkis dan berada dalam posisi bertahan.2 Lakukan posisi slap dengan posisi raket di tangan.1 5.anggota badan yang sempurna dan mempunyai penguasaan grip dan masa yang tepat sewaktu memukul bulu tangkis.2.3 Perkara yang perlu diambil kira:5.7.3 ke belakang kiri.2.1 5.3.4 Cara latihan :5.1 Mulakan latihan pergerakan tanpa menggunakan bulu tangkis. Lutut dan siku kanan dibengkokkan sedikit.2 Sekiranya pemain tidak mempunyai ciri-ciri seperti di atas.8. Pusingkan badan dengan melangkah menggunakan kaki kanan 5.4.8. Akhiri gerakan dengan lecutan pergelangan tangan.7. Menghayun raket ke hadapan dengan pinggang dan siku yang lurus.7. 5. 5. pemain yang mempunyai tenagan besar sekalipun tidak akan boleh menghasilkan pukulan yang baik.3. 5.8. 5.3.3 Cara latihan :5.8.8 Drive 5.7.1 Merupakan pukulan cepat dan mendatar dengan banyak yang digunakan dalam permainan bergu.3.2 Asas yang perlu diketahui :5.2.1 5.8.8.3 Memegang raket dengan satu grip Memerlukan kekuatan bahu Gunakan lecutan pergelangan ketika bulu tangkis dipukul Menggunakan raket berat atau botol berisikan pasir untuk melatih pergelangan tangan Melatih tindak balas pukulan Drive kiri/kanan ke tembok 15 5. reflek yang pantas dan mempunyai kekuatan pergelangan tangan.7. Pukulan ini memerlukan kemahiran grip. 5.

3 Forehand dan Backhand 1.3 Overhead Backhand mempunyai dua kelemahan utama. Di gelanggang sebenar. menggunakan lob ubah Sebagai contoh. sisi Forehand adalah sisi kanan dan sisi Backhand adalah sisi kiri mereka. 1. Di bahagian hadapan gelanggang dan pertengahan gelanggang. 1. menyekat pandangan mereka dari gelanggang. Pukulan netting juga boleh melakukan flik. Stroke Forehand yang dipukul dengan bahagian depan tangan terbuka. pukulan yang biasa dimainkan ialah Forehand ataupun Backhand. setiap posisi yang baik dapat melakukan beberapa pukulan yang baik.10 TAKTIK GERAKAN (STROKES) 1.3.1 Apabila seorang pemain sudah menguasai cara memegang raket. Stroke Backhand ialah memukul dengan bahagian belakang tangan terbuka. Kedua. pemain akan berusaha untuk bermain Forehand stroke sebanyak yang mungkin. footwork dan teknik asas dengan baik maka pemain sudah boleh melakukan variasi pukulan. Pertama.3. pemain perlu kembali ke lawam mereka. Overhead Backhand tidak dapat memukul dengan baik seperti Forehand. bagi pemain tangan kanan. selain raket dengan melakukan posisi pegangan underhand. pukulan overhead.2 Penguasaan pukulan asas dan variasi akan menampakkan keberkesanannya ketika permainan sedang berjalan. Semua stroke boleh dimainkan menggunakan Forehand atau Backhand. Dengan erti kata lain. Backhand merupakan gerakan yang paling sukar bagi seorang pelatih kerana teknik tepat 16 .2 Pemain sering bermain stroke tertentu pada sisi Forehand dengan memukul Backhand dan sebaliknya. Pemain memerlukan tahap kemahiran tinggi untuk melakukan secara berkesan. Pemain akan memilih untuk bermain Overhead Forehand daripada melakukan Overhead Backhand. Sisi seorang Forehand adalah sisi yang sama dengan tangan mereka bermain.1 Badminton mempunyai pelbagai jenis strokes asas. 1. 1.3.

2. pukulan spot dan corak permainan.1 Perseorangan 2.1. Ini boleh membantu kembali ke kedudukan asal.1.1.2 Bergu 17 . berdekatan dengan garis tengah. 20 STRATEGI DALAM PERMAINAN 2. 2. Ambil masa untuk diri sendiri dengan kembali ke posisi yang selesa.4 Perhatikan kekuatan lawan. Mengambil kelemahan lawan sebagai kekuatan. 2.1 kaedah startegi yang mudah dan sering digunakan dalam perseorangan ialah menghantar bulu tangkis jauh dan tinggi ke bahagian belakang gelanggang lawan. Gunakan sebagai kelebihan. 2.5 Jadi pemain yang fleksibel.diperlukan untuk mengumpuk kuasa yang cukup untuk bulu tangkis dipukul panjang dalam gelanggang.1. Pukul bulu tangkis tinggi ke belakang gelanggang.1.3 Sentiasa membuatkan lawan lari dengan menghantar jauh bulu tangkis bagi membuatkan lawan hilang stamina dengan bergerak ke seluruh kawasan gelanggang.2 Sekiranya servis tinggi menjadi spot pemain lawan pastikan anda menggunakan servis rendah. 2. kelemahan.

2 Sudah berada di tengah gelanggan sebelum lawan membalas hantaran.1.2. 18 .1 Formasi menyerang (depan-belakang). Gunakan pukulan flik untuk menghalang lawan datang ke net. Hal ini kerana. Seorang pemain yang gerak kakinya kurang baik tetapi memiliki kepantasan dan tindak balas pukulan serta kuasa yang besar selalunya ciri seorang pemain bergu yang baik.2.1.2.2.1.1. 2. Gerakan-gerakan yang cepat itu boleh berlaku untuk jangka masa sekiranya mempunyai stamina yang cukup. 3. cuba pukul bulu tangkis dalam ke gelanggang lawan bagi menghalang lawan berada di posisi hadapan. pemain sudah bersedia melakukan serangan yang mematikan. 2. 3.1 Boleh melakukan pukulan dengan posisi di belakang bulu tangkis 3.2 Formasi pertahanan (sisi ke sisi).2.4 Pemain mesti mempunyai gerak kaki yang teratur dan pantas.1 permainan bergu memerlukan kaedah yang berbeza dengan perseorangan. gerak kaki yang pantas.2 Bergu 3.5 Cari jalan untuk memantapkan lagi kemahiran yang ada dalam diri masing-masing dengan berkomunikasi.3 Berusaha untuk berada di posisi memukul sebelum lawan kembali ke tengah. teratur dan stamina yang kuat menjadi faktor yang dominan diperlukan seorang pemain perseorangan. Pasangan hendaklah mengambil alih di bahagian belakang.2.3 Apabila menghalang. Pasangan bergu perlu mengambil posisi pertahanan kedua-dua sisi gelanggang.2. 3.4 Kerjasama yang tinggi dalam pasukan. 2. 30 CIRI-CIRI MENENTUKAN PEMAIN 3.1 Perseorangan 3. 2. Sekiranya lawan menggunakan taktik menyerang rendah. ambil posisi di hadaan dan bahagian tengah gelanggang dengan segera. Dalam posisi ini.

smash.php?blog=13&title=kenali-sukanbadminton&more=1&c=1&tb=1&pb=1 Retrieved from http://en. Hal ini kerana.html SUMBER GAMBAR RAJAH http://www. Pukulan pantas seperti drive.com.3.com/2009/04/14.2 Walaupun penguasaan pukulan asas sama dengan perseorangan tetapi pemain perseorangan yang baik belum tentu boleh menjadi pemain bergu yang baik. return smash.blogspot.com/blogs/index.sksenai.com. BIBLIOGRAFI Retrieved from http://www.my/images? hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch:1&q=forehand+stroke+badminton&revid=2096924 308&sa=X&ei=s9-ETay_HsnJcYmbzIMD&ved=0CDEQ1QIoAA 19 .wikipedia.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=backhand+stroke+badminton&aq=f&aqi=&aql=&oq= http://www.org/wiki/Badminton Retrieved from http://teknikbermainbadminton. serve dan wiping adalah jenis pukulan yang wajin dan mesti dikuasai dengan baik.google. pemain bergu memiliki jenis pukulan yang khas.2.google.

my/images? q=racket&hl=en&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=LKETeejKoiucNvEnZUD&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ& biw=1280&bih=699 20 .google.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shoes&aq=6&aqi=g10&aql=&oq=badminton http://www.google.google.com.google.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+net&aq=f&aqi=g10&aql=&oq= http://www.com.com.http://www.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+service&aq=3&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ser http://www.com.com.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=shuttlecock&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=shuttle http://www.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+shots&aq=7&aqi=g10&aql=&oq=badminton+ http://www.google.google.my/images?hl=en&biw=1280&bih=699&tbs=isch %3A1&sa=1&q=badminton+court+dimensions&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=badminton+co urt http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful