ERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS Secara umumnya, topik ini membicarakan kepada penggunaan terapi dalam Pendidikan Khas

. Segala pengetahuan dan kemahiran kaedah terapi ini disampaikan kepada pelajar secara teori dan amali. Selain itu, menumpukan kepada perancangan aktiviti terapi fisio dan terapi cara kerja membentuk strategi pelaksanaan, dan melatihkemahiran terapi muzik, nyanyian, pergerakan kreatif, drama dan kemahiran seni. Latihan kemahiran terapi ini dilaksanakan di dalam dan di luar institut. Objektif Terapi 1. Dapat mengenalpasti keperluan terapi untuk perkembangan diri murid bermasalah menyeluruh. 2. Untuk melaksana dan menilai aktiviti-aktiviti terapi yang bersesuaian untuk murid yang bermasalah. pembelajaran secara

Keperluan Terapi 1. Melatih murid-murid bermasalah pembelajaran menguasai kemahiran-kemahiran tertentu yang bersesuaian dan berkaitan dengan kehidupan seharian. 2. 4. Mewujudkan suasana persekitaran yang menyeronokkan. Meningkatkan perkembangan fungsi kognitif, emosi, sosial, dan psikomotor murid bermasalah 3. Meransang murid untuk bergerak-balas secara positif terhadap sesuatu kemahiran. pembelajaran.

Definisi Terapi Menurut kamus perubatan Mosby (2001) terapi didefinisikan dengan rawatan pemulihan ke atas pesakit yang pernah menghidapi sebarang penyakit atau mengalami sesuatu kecederaan bertujuan mengembalikan kefungsian badan secara normal. Definisi terapi dalam konteks pendidikan ialah kaedah untuk membantu seseorang murid untuk bergerak-balas terhadap sesuatu aktiviti atau kemahiran. Konsep terapi dalam konteks pendidikan ialah didasari dari konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Dengan itu, kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah dan ketidakupayaan pembelajaran mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, sosial atau psikomotor. Oleh yang demikian, terapi dalam pendidikan khas adalah salah-satu kaedah yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Aktiviti-aktiviti dalam terapi dapat membantu murid menguasai sesuatu kemahiran ke peringkat yang lebih tinggi. Jenis-Jenis Terapi Antara jenis-jenis terapi yang boleh diaplikasikan dalam pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran ialah: 1. Terapi fisio dan terapi cara kerja. 2. Terapi seni. 3. Terapi berkuda. 4. Terapi pasir. 5. Terapi muzik dan nyayian. 6. Pergerakan kreatif dan drama. 7. Terapi Hidro (Air) 8. Terapi alternatif

Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. 6. 3. Definisi Fisio Definisi terapi fisio atau terapi fizikal berdasarkan kamus perubatan Mosby (2001) ialah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorag individu dengan menggunakan agen-agen fizikal dan kaedah seperti berikut: 1.9. Ransangan menggunakan cahaya. Mengurut. Terapi pertuturan TERAPI FISIO Terapi fisio dan terapi cara kerja ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran. Ransangan menggunakan elektrik. Latihan teraputik Penyejukan dan pemanasan Terapi hidro. 4. 2. 7. Manipulasi. . 5.

10. Menolak. 2. 7. Menggentel. Latihan yang berpusatkan psikomotor kasar: 1. Antaranya ialah: 1. 3. Menguli. Menggunting. Menggaru. 5. 2. 9. Berdiri di atas kerusi. Berjalan di atas tali Membawa buku di atas kepala Membawa bola ping pong dengan sudu. Memukul. Memicit. 1. 4. 4. 2. 8. 5. Membaling. Latihan kordinasi: . Berlari. Menendang. Merenyuk. Menggenggam. Berdiri sebelah kaki. 7. Mencubit. 6. 9. Mencabut. Latihan imbangan: 1. 5. 3. 4. Mengoyak. 3. Menarik Melompat.6. Namun demikian. Melambung. Menyambut. Mengurut. Berjalan. 10. terapi fisio yang mudah masih boleh dilaksanakan berdasarkan masalah pembelajaran di sekolah. 8. 6.2 Aktiviti Fisio Aktiviti fisio perlu dilakukan oleh ahli fisio yang berkemahiran dan boleh diperolehi di pusat -pusat perubatan.

Namun begitu. 3. mobilisasi sendi. Melambung dan menyambung bola berbagai saiz Memasukkan jarum ke dalam lubang manik. Ultrasounds. Teknik-teknik khas contoh. dan lain-lain. 3.1. Latihan pravokasional Latihan aktiviti membuka dan memasang alatan. Terapi Cara Kerja Aktiviti cara kerja perlu dilakukan oleh ahli terapi cara kerja yang berkemahiran sahaja. Peralatan untuk menjalankan aktivti terapi cara kerja hanya boleh didapati di pusat-pusat perubatan dan pusat-pusat latihan tertentu sahaja. Interferrential therapy. 2. Rawatan kebiasaan yang ditawarkan 1. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran hidup. Shortwave diactomy. 2. 4. Hot packs 4. terapi cara kerja yang mudah boleh juga dilakukan dengan murid yang bermasalah pembelajaran di sekolah. Perawatan elektrofizikal. Antaranya: 1. 2. Terapi senaman. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran manipulatif . TENS.

mengembangkan bakat dan kreativiti . membezakan.menilai keindahan alam dan warisan budaya .menghasilkan karya seni yang kreatif . dan menggunakan warna yang betul . tekap.memberi peluang ke arah pengembangan diri pelajar / kerjaya Objektif Melukis : melakukan kemahiran motor kasar ( melalui aktiviti contengan) mengawal pergerakan motor halus ( lakar. fesyen. seni muzik. seni lukis.TERAPI SENI Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya.Mengenal. seni visual. Sebagai pengalaman pandangan melalui imaginasi dan perasaan. Definisi Seni Seni membawa maksud yang terlalu global kerana setiap individu menjalani kehidupan dengan pengalaman seni yang tersendiri dan berbeza. Kepentingan Seni 1. Sebagai engalaman universal. Komponen Pendidikan Seni a) Seni Visual melukis membuat rekaan dan corak membuat binaan menghasilkan kraftangan Objektif : . Sebagai pengalaman yang berlaku sepanjang hari. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sabagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik. Seni boleh merangkumi seni tari. gunting dsb) . dan lain-lain. kraftangan. 3.menunjukkan kemahiran kognitif dan psikomotor pelajar . 2.

diberi peluang PSV sebagai alat yang digunakan utk perkembangan diri 6. faktor dan pertimbangan guru dalam mengendalikan pendidikan kesenian. 3. Kanak-kanak khas dilahirkan sebagai insan seni. permainan alat muzik. 4. pergerakan dan drama Objektif: mengembangkan bakat dan minat dalam bidang nyanyian.- pergerakan motor halus bebas ( koyak. tarian dan lakonan drama mengamalkan semangat kerjasama dan berdisiplin dalam kumpulan berkemahiran menggunakan alat muzik melakukan gerakan mengikut rentak lagu mengenal lagu berdasarkan melodi mengawal koordinasi anggota anggota badan melakonkan dan menghayati berbagai watak mengawal dan mengamalkan tingkah laku yang baik membina kemahiran sosial dengan rakan dan orang keliling Peranan. emosi mereka melalui seni. kehendak. membantu membuat ekpresi disebabkan kesukaran ekpresi dalam keadaan normal. ada potensi. pasir) menggunakan alatan seni lukis (mengenal dengan melihat. 5. keyakinan dsb. Howard Gardner(1983) Mereka berhak menerima PSV Sebagai alat utk capai FPK membantu memudah cara / menggalakkan menyampaikan kehendak. ramas. gunting dsb) menguasai kemahiran melukis ( lukis tanpa alatan di atas meja. menama dsb / mengetahui fungsi alatan / membuat lukisan dengan alatan/ mengetahui dan mengubnakan unsur seni / penggunaan pelbagai media dan teknik. uli. Tapi dalam kumpulan yang sama mungkin dia boleh melalui aktiviti seni yang melibatkan kerjasama. Knk bermasalah pertuturan akan ekpreskan keinginan. bersikap positif terhadap seni berpengetahuan dan berkemahiran kreatif bepengetahuan tentang psikologi kanak-kanak berpengetahuan tentang teori pembelajaran menyediakan ruang pembelajaran yang kondusif memastikan peralatan dan bahan yang mencukupi memastikan murid merasa selamat dan diterima membentuk dan melaksanakan aktiviti yang melibatkan kerjasama dan perkongsian menadakan peluang untuk interaksi antara murid mewujudkan iklim kreativiti dan ekspresi RASIONAL PENDIDIKAN KESENIAAN UNTUK KANAK-KANAK KHAS 1. keseronokan. gentel. Mereka tak malu . Co. ) b) Muzik. Gerakan dan Drama melibatkan seni persembahan iaitu nayanyian. Dalam kumpulan normal mungkin tak boleh. 2. udara. tenaga. memegang.

Menekankan pemikiran yang asli. Menggalakkan perkembangan fizikal. Bidang Riadah dan Kreativiti - Komponen Pendidikan Jasmani Komponen Pendidikan Seni Komponen Pendidikan Muzik. Sosial dan Alam Sekitar Fungsi Seni Dalam Pendidikan 1. Menyelesaikan masalah 6. 5. Bidang Pengurusan Kehidupan - komponen pengurusan diri komponen kemahiran manipulatif komponen pengurusan tingkah laku komponen kemahiran hidup 1. terapi seni didefinisikan sebagai a form of therapy in which the making of visual images in the presence of a qualified art therapist contributes toward externalization of thoughts and feelings which may otherwise remain unexpressed. The . Gerakan dan Drama Komponen Pendidikan sains. Menyumbang kepuasan diri. 3. Definisi Terapi Seni Menurut Waller dan Gilroy (1992). dan penilaian. Meningkatkan imaginasi kreatif.Pengajaran dan Pembelajaran Seni 1. mental. 4. Alat membantu perkembangan kanak-kanak. Bidang Kerohanian dan Nilai-nilai Murni - komponen Pendidikan Agama Islam Komponen Pendidikan Moral 1. pelaksanaan. 7. estatik. Menyumbang kepada perkembangan personaliti. 2. Bidang Akademik berfungsi - komponen Bahasa Melayu komponen Matematik komponen Bahasa Inggeris Komponen Teknologi Maklumat dan Komunikasi 1.

Pemahaman konsep Kepentingan Seni Visual Kepada Murid Antara kepentingan-kepentingan tersebut ialah: 1. 5. Tunjuk ajar. Lawatan. Gurisan 5. Komunikasi. Mozek 4. Pengamatan 2. Tiupan 9. Meluahkan perasaan. Masalah Yang Dihadapi Oleh Murid Bermasalah Pembelajaran Seni Visual Antara masalah-masalah tersebut ialah: 1. Tekapan Kefahaman Kemahiran Seni Visual Kepada Murid-Murid Guru boleh memberi kefahaman murid melalui cara: 1. Membuat sendiri. Penggunaan ICT. 3. Sosialisasi 5. 7. 6. Cetakan 8. Imaginasi 6. Simulasi 4. Capan 7. Meningkatkan keupayaan berinteraksi dengan alam sekitar. 3. Contoh-contoh. Kolaj 3. Model 12. Menguatkan motor kasar dan motor halus. Menguatkan daya imaginasi. 3. Anyaman 6. 2. Menonton video. Lukisan 2. Kordinasi motor kasar dan motor halus. 4. Menikmati keseronokan menjalani aktiviti. Perbincangan. Teknik Seni Visual 1.images may have a diagnostic as well as a therapeutic function in that they provide the patient and the therapist with a visible record of the session and give indicators for further treatment . 8. Jahitan 10. Catan 14. 5. 4. Papier Mache 11. 2. Origami 13. .

2 Kelebihan Terapi Berkuda Setiap tahun. 1 Definisi Terapi Berkuda Menurut Lisa McCallum. lemah fizik. Menghayati nilai seni. iaitu olahraga. Ketiga-tiga hal ini sangat diperlukan untuk pertumbuhan anak-anak. McCallum menjelaskan terapi biasa tidak berhasil kerana anak sudah antipasti terlebih dahulu terhadap kegiatan terapi. Menurut McCallum. pendidikan dan pengubatan. tetapi bagi anak-anak yang memiliki keterbatasan. Mulai dari masalah psikologis. Berkuda boleh memotivasi anak yang memiliki masalah mental dan emosional. 7.6. anak-anak memandangnya sebagai kegiatan bermain yang menyenangkan sehingga mereka menjadi lebih rileks menjalaninya. sabar. Memperkembangkan bakat. emosional. Sedangkan aktiviti berkuda. terapi berkuda tersebut memiliki tiga manfaat utama. TERAPI ALTERNATIF TERAPI HAIWAN BERKUDA Olahraga berkuda ternyata memiliki manfaat untuk metode penyembuhan bagi berbagai masalah anak. banyak orang merasakan manfaat dari terapi menunggang kuda dan jumlahnya terus meningkat. menunggang kuda tersebut boleh dijadikan sebagai salah satu cara penyembuhan . Kegiatan ini membantu mereka berkonsentrasi. serta kendala dalam belajar. kemampuan berbahasa dan berbicara. Aktiviti berkuda ini membolehkan . bahkan autisme. terapis berkuda dari Sleepy Hollow Therapeutic Riding Centre dan South African Riding for the Disabled Association (Sarda): "Menunggang kuda adalah satu kegiatan yang menyenangkan bagi kebanyakan orang. mental. dan disiplin tinggi.

wujudnya kerjasama antara kuda dan penunggangnya. misalnya kaki lumpuh. 2 Cara Terapi Pasir 1. kegagalan dan kemarahannya yang telah membina sejak bertahun-tahun. hal inilah yang menjadi terapi emosi mereka. Dia takut menyatakan kemarahannya dan lazimnya diletakkan dipagari dalam dulang pasir itu. Duduk di atas kuda juga akan melatih otot kaki mereka sehingga boleh berjalan. 3 Tempat-Tempat Yang Sesuai 1. Menanam badan. Untuk anak yang mengalami kecacatan fizik. Dia telah tanam badan kami istana pasir bersama dalam dulang tersebut. Membina istana pasir. dia berupaya menghayati satu kemampuan melakukan sesuatu kira-kira mengawal binatang-binatang ini dan. Satu proses pusat adalah pelanggan itu adalah diberi peluang bagi memilih daripada satu kepelbagaian benda-benda dan angka-angka dengan satu gol mewakili dunia dalaman mereka. Pengasasnya adalah ahli terapi orang Switzerland Dora M. berkuda adalah cara mereka menikmati kebebasan yang selama ini tidak boleh mereka dapatkan saat berada di atas kursi roda. otototot pada selangkangan anak akan merasakan sensasi seperti saat berjalan kaki. Dengan meletakkan kelilingnya binatang-binatang hutan. Saat belajar berkuda. kanak-kanak yang dipanggil Kathy yang datang untuk terapi kerana mengalami masalah-masalah kebimbangan. KALFF (1904-1990). Justeru. . Di kawasan lapang. dia bermain meriam iaitu alat permainan dalam dulang pasir dan terus memainkan perasaan positif terhadap saya. 3. 5. Bermain ting-ting dalam pasir. Genggam pasir. 4. Sandplay boleh ditambah melalui penggunaan terapi-terapi lain seperti dreamwork atau psikoterapi. akan tumbuh rasa saling percaya antara anak dengan kuda. Dalam bekas berisi pasir." kata McCallum. 2. Hal itu akan mengaktifkan otototot kaki sehingga perlahan-lahan si anak akan boleh berjalan. yang berpangkalan teori-teorinya pada prinsip-prinsip psikologi Jungian dan pada kerja Margaret Lowenfeld. 2. TERAPI PASIR Terapi Sandplay adalah satu bentuk psikoterapi cuba-cubaan untuk membentuk satu hubungan dengan jiwa ke satu penyembuhan. 3. 1 Definisi Terapi Sandplay adalah satu sasaran proses untuk memudahkan penyembuhan emosional dan perkembangan peribadi pelanggan-pelanggan. "Saat menunggang kuda. akan tercipta ikatan emosi anak dengan kuda yang dinaikinya. Tindakan-tindakan itu dan keputusan-keputusan sandplay adalah kemudiannya ditafsir secara simbolik oleh pelanggan. Menurut Bradway dan McCoard (1997). Proses interpretasi itu dibantu oleh ahli terapi. Di tepi pantai. Buka selipar dan cecahkan kaki pelajar dalam pasir. Menurut McCallum lagi hubungan unik antara kuda dengan pengendaranya membantu mengatasi ketakutan.

Postur badan yang betul Menyembunyikan corak/pola ritma. gambus. gong. 5. in which music or music based experiences examples: (singing. Demonstrasi Warming up. oud. Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. -rekoder. 3. 4. 6. Memainkan pola/corak ritma. -serunai. Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. 2.nafiri. -gitar. thoughts. feelings or behaviours . biola. 10. 7. Bermain ikut giliran. Bermain secara keseluruhan. piano. tamborin. terapi muzik bermaksud a planned. -angklung. kompang. Di mana sebuah buku ajaran Cina I Ching menyatakan muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang (http://ms. moving or listening music) are specifically prescribed to be used by specially trained personnel to influence positive changes in an individual s condition. trompet. -rebab. Jenis Peralatan Muzik Antara jenis-jenis peralatan muzik ini ialah: 1 Muzik Tradisional Dipalu Digesek Ditiup Digoncang 2 Muzik Barat Perkusi tidak berpic Tiup dan bras Bertali -loceng. 8. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. dram bess. Memperkenalkan alat muzik. 9. 3 Langkah-langkah Bermain Peralatan Muzik 1. bassed on assessment evaluation of individual clients specific needs. Teknik bermain dengan betul. 2000). and weakness.TERAPI MUZIK Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza.shvoong. kecapi berkaki.com/huminities/musicology). -loceng. Membuat gerakan yang sesuai. kerincing. Definisi Terapi Muzik Menurut The American Music Theraphy Association (Peters. goal-directed process of ineraction and intervention. skills. strengths. playing music instruments. . seksofon. kecapi. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. seruling.

Intervensi dapat mengurangkan kesakitan dan membantu pergerakan. 6. Meningkatkan kemahiran bersosial dan emosi. 3. Meningkatkan penghargaan diri. Meningkatkan kemahiran hidup berdikari. 6. Muzik mempunyai nilai estetikadan pengalaman kreatif. Muzik adalah hubungan intergrasi kepada emosi seperti amalan dalam budaya. 3 Murid Bermasalah Kesihatan 1. Meningkatkan kemahiran akedemik 4. Sebagai peluang untuk meningkatkan kemahiran sosial. Meningkatkan kemahiran pernafasan. 2. biologikal dan neurogikal. 3. 7. Meningkatkan kemahiran kelancaran pertuturan. 5. Muzik merupakan sumber epada keseronokan. Meningkatkan kemahiran artikulasi. Intervensi menguatkan otot. Meningkatkan kemahiran bermuzik. 7. Muzik melibatkan tingkah-laku manusia yang universal. 5. Memulihkan pertuturan dan bahasa individu afasia. 4 Murid Bermasalah Komunikasi 1. Muzik memberi interaksi antara sesama individu. Meningkatkan keyakinan diri. Meningkatkan kemahiran berseronok. Meningkatkan kemahiran berkmunikasi. 2. Meningkatkan kemahiran pertuturan dan bahasa. Murid Terencat Akal 1. 4. 5. 6. Meningkatkan kemahiran akademik. . Muzik adalah berdasarkan bentuk fizikal. 2. 8. 5. 5 Murid Autistik 1. Meningkatkan kemahiran berseronok. luahan emosi diri dan interaksi. Meningkatkan kemahiran kawalan tingkah-laku. Meningkatkan kemahiran berkomunikasi. 7. Meningkatkan kemahiran psikomotor. Meningkatkan kemahiran pembetulan suara. Meningkatkan kemahiran reseptif dan ekspresif. Menghasilkan komunikasi. 3. 2. Intervensi mempunyai pengaruh positif pada otot. Intervensi mengawal pergerakan fizikal. Muzik adalah fenomena yang boleh memberi kesan kepada manusia. 2 Murid Bermasalah Pembelajaran 1. Kebaikan Terapi Muzik Kebaikan terapi muzik dalam beberapa bahagian iaitu: 1.Muzik Sebagai Satu Cara Rawatan 1. 3. 4. 6. Meningkatkan kemahiran penglihatan dan pendengaran. 4. 2. 5. Menyediakan pengalaman berkomunikasi. 3. 4. 6. 2. Muzik adalah suatu bentuk yang unik dalam komunikasi secara verbal.

4. tanpa terapi muzik mungkin ia akan memakan masa yang lebih lama untuk Josh mengingat dan mengeja nama akhir keluarganya. twinkle little star . Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. masa dan daya memudahkan individu berkomunikasi di samping meningkatkan potensi seperti ritma. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. twinkle.3. Meningkatkan kemahiran interaksi sosial. ruang. jenaka dan berpendidikan. dan pengucapan melalui pergerakan. kebebasan. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembangkan kesedaran dan fahaman konsep-konsep pergerakan. Gianna merasakan bahawa cara yang paling baik untuk menolong Josh Clark (down syndrom) mengingati nama akhirnya ialah melalui lagu yang disukainya iaitu Twinkle. Di sini. Unsur lagu nyayian kanak-kanak adalah mudah difahami.1 Definisi Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif ialah intepretasi idea.2 Tema Pergerakan Menurut Buku Panduan Guru bertajuk Pergerakan Kreatif oleh kementerian Pendidikan Malaysia (1997). nyanyian dengan iringan muzik. 11. penulis menyatakan. 11. tradisional. Meningkatkan kemahiran kognitif. Tetapi muzik boleh menolong melahirkan proses tersebut. Kesedaran rintangan kepada beban dan masa . Meningkatkan kemahiran mengenal diri sendiri dan luahan emosi. Gianna dapati bahawa Josh dengan mudah mengingati rentak lagu tersebut dan menyanyikan huruf-huruf dalam nama akhirnya. Gianna. ahli terapi muzik Josh menyatakan bahawa seseorang mempunyai berbagai cara dan strategi yang berbeza untuk belajar. 6 Nyanyian Lagu Kanak-Kanak Nyayian lagu kanak-kanak boleh melibatkan pergerakan anggota badan. Mungkin beberapa minggu atau beberapa bulan. nyayian tanpa muzik. Dalam satu minggu Josh telah dapat mengeja Clark . Kesedaran tubuh badan 2. kreativiti. Unsur pergerakan iaitu tubuh badan. nyayian bertema. dan pakar juga tidak dapat menyatakan dengan tepat bagaimana otak memproses maklumat. 5. PERGERAKAN KREATIF DAN DRAMA Pergerakan Kreatif Dan Drama Pergerakan kreatif dan drama ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran. pergerakan kreatif mempunyai 16 tema dalam pengajaran dan pembelajaran iaitu: 1.

Penggunaan tubuh badan sebagai alat. 11. pemahaman konsep. Gabungan lakuan daya asas. Penyesuaian terhadap kawan. Aliran beban badan dalam ruang dan masa 5. Ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan. . Kandungan cerita dalam sebuah drama terdiri daripada unsur-unsur yang mudah difahami seperti tema flora dan fauna serta keluarga. 11. Bentuk-bentuk pergerakan. Kesedaran ruang 4. 7. kordinasi motor kasar dan motor halus dan komunikasi. 9. Lapan lakuan daya asas 8. 14. Kesedaran berkumpulan. 15. Mereka boleh dilatih melakukan pergerakan kreatif dan lakonan watak-watak mudah secara hafalan. pegerakan kreatif dan drama perlu diubahsuai kepada bentuk yang paing mudah. pergerakan tubuh badan dan ekspresi mimik muka. 11. Formasi pergerakan dalam kumpulan.3 Definisi Drama Drama ialah sebuah cerita atau paparan yang diterjemahkan dalam bentuk lakonan ke atas watak-watak tertentu. 10. 6. Drama melibatkan lakonan berskrip. 16.3. 13. Penaikan dari lantai. sosialisasi. Guna tubuh badan untuk menekan bentuk dan daya dalam pergerakan.4 Pergerakan Kreatif Dan Drama Dalam Pendidikan Khas Memandangkan murid-murid pendidikan khas bermasalah pembelajaran mempunyai masalah dari segi imaginasi. Kualiti-kualiti ekspresif dalam pergerakan. Orientasi ruang 12.

Ia juga membolehkan murid-murid bermasalah pembelajaran memperolehi kemahiran renang sama seperti murid-murid normal. Walaubagaimanapun. 12. renang juga merupakan salah satu latihan latihan terapi (Hidroterapi/Terapi Air) bagi murid istimewa. ianya dapat memantapkan perkembangan fizikal dengan aktiviti-aktivi seperti regangan seterusnya melembutkan sendi dan meningkatkan daya ketahanan jantung dan otot-otot rangka.2 Konsep Hidroterapi didapati sesuai untuk perkembangan fizikal dan pergerakan motor kasar dan motor halus serta mental murid-murid berkeperluan khas di mana segala otot-otot dan otak mereka dapat dirangsang. Di sinilah guru memainkan peranan membantu dalam membina keyakinan diri. Rangsangan air yang secara semulajadi dapat membantu murid tenang walaupun pada permulaannya sesetengah murid akan berasa takut untuk masuk ke dalam air. Program yang dirancang biasanya merupakan program awalan atau permulaan renang. Selain itu. Melalui hidroterapi juga. Pergerakan dalam air didapati lebih mudah dan bebas serta tidak dibebani oleh keperluan alatan sokongan selain daya apungan air sahaja. ianya dapat . Perkara ini dapat diatasi dengan membawa murid ke kawasan cetek sebelum berpindah ke kawasan yang lebih dalam. Ini disebabkan oleh ransangan air secara semulajadi. Secara tidak langsung ianya telah melatih membina keyakinan diri murid-murid "water confidence". Imbangan dalam air bukanlah masalah utama.TERAPI HIDRO (AIR) Pemilihan program rekreasi renang/hidroterapi bagi murid-murid Program Pendidikan Khas adalah bagi memberi peluang kepada murid-murid bermasalah pembelajaran menjalani aktiviti dan program yang sama seperti muridmurid normal yang lain. murid berkeperluan khas mungkin mengalami sedikit rasa takut dengan air. Terapi hidro di lihat sesuai untuk perkembangan fizikal kerana kombinasi pergerakan motor kasar dan halus serta mental murid dapat dirangsang secara serentak. Oleh itu lebih banyak pergerakan dapat dilakukan dan daya penumpuan masalah tingkahlaku didapati tidak seperti lazimnya. Hasilnya murid-murid akan dapat membina konsep diri yang positif melalui aktiviti hidroterapi ini. Murid diajar berenang dan bermain air di dalam kolam yang cetek. Melalui terapi seumpama ini. serta tidak dibebani seperti keperluan alat sokongan yang menghadkan individu dapat dipertingkatkan dan pergerakan.1 Tujuan Terapi Hidro Aktiviti berenang dapat memberi keseronokan dan menggembirakan murid-murid bermasalah pembelajaran ketika berada di dalam kolam atau air di samping dapat membentuk sikap kerjasama dengan rakan-rakan mereka. Kawasan yang paling dalam di kolam tersebut berukuran 1 meter. 12. pergerakan dalam air lebih mudah dan bebas.

Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air. memelihara dan memulih keadaan emosi. Banyak aktiviti dan pergerakan yang tidak dapat dilakukan di darat dapat dipraktikkan di dalam air. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut. 10. 9. 5. Simulasi sistem otak. 8. 12. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek. 16. Bagi sesetengah murid. Kawalan diri.memantapkan perkembangan fizikal melalui pelbagai aktiviti seperti regangan. 2.Keupayaan berkomunikasi. 17.3 Kepentingan Hidroterapi Hidroterapi merupakan suatu bidang yang lebih baik atau normal. hanya penyesuaian dan modifikasi diperlukan terhadap individu berkeperluanyang unik ini. Meningkatkan kesabaran. Latihan daya kepimpinan. 7. 1. Dalam hubungan ini. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. 13. meningkatkan daya ketahanan otot-otot dan jantung. Merangsang pertuturan. Eye Contact boleh membantu membina keyakinan murid. Pembentukan body image . Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain. Terdapat murid berkeperluan khas yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam . Antara agak luas bertujuan untuk mengembalikan. 12. Kreativiti. Bina keyakinan diri. i. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. Pengamatan. melembutkan sendi-sendi. 4. 15. Kejayaan sesuatu program pengajaran bergantung pada prosedur pengajaran yang jelas. sokongan dan garis panduan yang diberi. Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. Peningkatan self-esteem. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan. Oleh itu. Manipulasi tangan dan jari-jemari. Walau bagaimanapun garis panduan adalah sama untuk semua. 14. Latihan Social skill . hidroterapi dapat meneroka pergerakan-pergerakan yang boleh dilakukan oleh murid.4 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid berkeperluan khas ini. 3. ii. Menghilangkan tekanan. mereka didapati lebih berkeyakinan di air berbanding di darat. Daya konsentrasi. 6. 11. Melatih sikap bekerjasama. Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang kepentingan hidroterapi ini ialah: 12. fizikal.

namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. Harus diingat bahawa muridmurid berkeperluan khas tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. . Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka.renang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful