ERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS Secara umumnya, topik ini membicarakan kepada penggunaan terapi dalam Pendidikan Khas

. Segala pengetahuan dan kemahiran kaedah terapi ini disampaikan kepada pelajar secara teori dan amali. Selain itu, menumpukan kepada perancangan aktiviti terapi fisio dan terapi cara kerja membentuk strategi pelaksanaan, dan melatihkemahiran terapi muzik, nyanyian, pergerakan kreatif, drama dan kemahiran seni. Latihan kemahiran terapi ini dilaksanakan di dalam dan di luar institut. Objektif Terapi 1. Dapat mengenalpasti keperluan terapi untuk perkembangan diri murid bermasalah menyeluruh. 2. Untuk melaksana dan menilai aktiviti-aktiviti terapi yang bersesuaian untuk murid yang bermasalah. pembelajaran secara

Keperluan Terapi 1. Melatih murid-murid bermasalah pembelajaran menguasai kemahiran-kemahiran tertentu yang bersesuaian dan berkaitan dengan kehidupan seharian. 2. 4. Mewujudkan suasana persekitaran yang menyeronokkan. Meningkatkan perkembangan fungsi kognitif, emosi, sosial, dan psikomotor murid bermasalah 3. Meransang murid untuk bergerak-balas secara positif terhadap sesuatu kemahiran. pembelajaran.

Definisi Terapi Menurut kamus perubatan Mosby (2001) terapi didefinisikan dengan rawatan pemulihan ke atas pesakit yang pernah menghidapi sebarang penyakit atau mengalami sesuatu kecederaan bertujuan mengembalikan kefungsian badan secara normal. Definisi terapi dalam konteks pendidikan ialah kaedah untuk membantu seseorang murid untuk bergerak-balas terhadap sesuatu aktiviti atau kemahiran. Konsep terapi dalam konteks pendidikan ialah didasari dari konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Dengan itu, kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah dan ketidakupayaan pembelajaran mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, sosial atau psikomotor. Oleh yang demikian, terapi dalam pendidikan khas adalah salah-satu kaedah yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Aktiviti-aktiviti dalam terapi dapat membantu murid menguasai sesuatu kemahiran ke peringkat yang lebih tinggi. Jenis-Jenis Terapi Antara jenis-jenis terapi yang boleh diaplikasikan dalam pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran ialah: 1. Terapi fisio dan terapi cara kerja. 2. Terapi seni. 3. Terapi berkuda. 4. Terapi pasir. 5. Terapi muzik dan nyayian. 6. Pergerakan kreatif dan drama. 7. Terapi Hidro (Air) 8. Terapi alternatif

9. 4. 3. Mengurut. . Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. Definisi Fisio Definisi terapi fisio atau terapi fizikal berdasarkan kamus perubatan Mosby (2001) ialah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorag individu dengan menggunakan agen-agen fizikal dan kaedah seperti berikut: 1. Manipulasi. 5. Latihan teraputik Penyejukan dan pemanasan Terapi hidro. Ransangan menggunakan cahaya. 2. Ransangan menggunakan elektrik. 7. Terapi pertuturan TERAPI FISIO Terapi fisio dan terapi cara kerja ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran. 6.

Menguli. 9. Berlari. 1. 2. Latihan imbangan: 1. Menggentel. Antaranya ialah: 1. Berjalan di atas tali Membawa buku di atas kepala Membawa bola ping pong dengan sudu. Menolak. 7. 5. Mengurut.2 Aktiviti Fisio Aktiviti fisio perlu dilakukan oleh ahli fisio yang berkemahiran dan boleh diperolehi di pusat -pusat perubatan. Menendang. 2. 4. 3. 10. 8. terapi fisio yang mudah masih boleh dilaksanakan berdasarkan masalah pembelajaran di sekolah. Merenyuk. 6. Berdiri di atas kerusi. 3. 3. 7. Membaling. Menggunting. 2.6. Latihan kordinasi: . Latihan yang berpusatkan psikomotor kasar: 1. Memukul. 6. Melambung. Menggaru. 9. Berjalan. 8. 10. Berdiri sebelah kaki. Memicit. Namun demikian. Menggenggam. Menyambut. 5. 4. Mencabut. Menarik Melompat. 5. Mengoyak. Mencubit. 4.

Peralatan untuk menjalankan aktivti terapi cara kerja hanya boleh didapati di pusat-pusat perubatan dan pusat-pusat latihan tertentu sahaja. Hot packs 4. Latihan pravokasional Latihan aktiviti membuka dan memasang alatan. Teknik-teknik khas contoh. Antaranya: 1. 3. Melambung dan menyambung bola berbagai saiz Memasukkan jarum ke dalam lubang manik. Shortwave diactomy. 2. mobilisasi sendi. Ultrasounds. Perawatan elektrofizikal.1. Terapi senaman. 2. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran hidup. terapi cara kerja yang mudah boleh juga dilakukan dengan murid yang bermasalah pembelajaran di sekolah. Rawatan kebiasaan yang ditawarkan 1. Interferrential therapy. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran manipulatif . Terapi Cara Kerja Aktiviti cara kerja perlu dilakukan oleh ahli terapi cara kerja yang berkemahiran sahaja. dan lain-lain. Namun begitu. 2. TENS. 3. 4.

3. Definisi Seni Seni membawa maksud yang terlalu global kerana setiap individu menjalani kehidupan dengan pengalaman seni yang tersendiri dan berbeza. seni muzik. dan menggunakan warna yang betul . membezakan. Sebagai engalaman universal. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sabagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik. Sebagai pengalaman yang berlaku sepanjang hari. Kepentingan Seni 1.menunjukkan kemahiran kognitif dan psikomotor pelajar .TERAPI SENI Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. seni lukis.Mengenal. tekap. Komponen Pendidikan Seni a) Seni Visual melukis membuat rekaan dan corak membuat binaan menghasilkan kraftangan Objektif : .mengembangkan bakat dan kreativiti . dan lain-lain. gunting dsb) . fesyen.menilai keindahan alam dan warisan budaya .memberi peluang ke arah pengembangan diri pelajar / kerjaya Objektif Melukis : melakukan kemahiran motor kasar ( melalui aktiviti contengan) mengawal pergerakan motor halus ( lakar. kraftangan. seni visual. 2. Seni boleh merangkumi seni tari.menghasilkan karya seni yang kreatif . Sebagai pengalaman pandangan melalui imaginasi dan perasaan.

emosi mereka melalui seni. tarian dan lakonan drama mengamalkan semangat kerjasama dan berdisiplin dalam kumpulan berkemahiran menggunakan alat muzik melakukan gerakan mengikut rentak lagu mengenal lagu berdasarkan melodi mengawal koordinasi anggota anggota badan melakonkan dan menghayati berbagai watak mengawal dan mengamalkan tingkah laku yang baik membina kemahiran sosial dengan rakan dan orang keliling Peranan. 3. uli. gunting dsb) menguasai kemahiran melukis ( lukis tanpa alatan di atas meja. 2. 4. membantu membuat ekpresi disebabkan kesukaran ekpresi dalam keadaan normal. bersikap positif terhadap seni berpengetahuan dan berkemahiran kreatif bepengetahuan tentang psikologi kanak-kanak berpengetahuan tentang teori pembelajaran menyediakan ruang pembelajaran yang kondusif memastikan peralatan dan bahan yang mencukupi memastikan murid merasa selamat dan diterima membentuk dan melaksanakan aktiviti yang melibatkan kerjasama dan perkongsian menadakan peluang untuk interaksi antara murid mewujudkan iklim kreativiti dan ekspresi RASIONAL PENDIDIKAN KESENIAAN UNTUK KANAK-KANAK KHAS 1. Co. menama dsb / mengetahui fungsi alatan / membuat lukisan dengan alatan/ mengetahui dan mengubnakan unsur seni / penggunaan pelbagai media dan teknik. diberi peluang PSV sebagai alat yang digunakan utk perkembangan diri 6. keyakinan dsb.- pergerakan motor halus bebas ( koyak. kehendak. ) b) Muzik. pergerakan dan drama Objektif: mengembangkan bakat dan minat dalam bidang nyanyian. Dalam kumpulan normal mungkin tak boleh. Knk bermasalah pertuturan akan ekpreskan keinginan. Howard Gardner(1983) Mereka berhak menerima PSV Sebagai alat utk capai FPK membantu memudah cara / menggalakkan menyampaikan kehendak. Tapi dalam kumpulan yang sama mungkin dia boleh melalui aktiviti seni yang melibatkan kerjasama. ramas. pasir) menggunakan alatan seni lukis (mengenal dengan melihat. memegang. gentel. permainan alat muzik. Gerakan dan Drama melibatkan seni persembahan iaitu nayanyian. tenaga. ada potensi. 5. Mereka tak malu . Kanak-kanak khas dilahirkan sebagai insan seni. udara. faktor dan pertimbangan guru dalam mengendalikan pendidikan kesenian. keseronokan.

Alat membantu perkembangan kanak-kanak. 5. pelaksanaan. Menyelesaikan masalah 6. Bidang Akademik berfungsi - komponen Bahasa Melayu komponen Matematik komponen Bahasa Inggeris Komponen Teknologi Maklumat dan Komunikasi 1. 3. Menyumbang kepada perkembangan personaliti. Bidang Pengurusan Kehidupan - komponen pengurusan diri komponen kemahiran manipulatif komponen pengurusan tingkah laku komponen kemahiran hidup 1. Menggalakkan perkembangan fizikal. 7. Sosial dan Alam Sekitar Fungsi Seni Dalam Pendidikan 1. terapi seni didefinisikan sebagai a form of therapy in which the making of visual images in the presence of a qualified art therapist contributes toward externalization of thoughts and feelings which may otherwise remain unexpressed. 4. Bidang Riadah dan Kreativiti - Komponen Pendidikan Jasmani Komponen Pendidikan Seni Komponen Pendidikan Muzik. Gerakan dan Drama Komponen Pendidikan sains.Pengajaran dan Pembelajaran Seni 1. Menekankan pemikiran yang asli. estatik. Menyumbang kepuasan diri. 2. dan penilaian. Meningkatkan imaginasi kreatif. mental. The . Bidang Kerohanian dan Nilai-nilai Murni - komponen Pendidikan Agama Islam Komponen Pendidikan Moral 1. Definisi Terapi Seni Menurut Waller dan Gilroy (1992).

4. Anyaman 6. Meningkatkan keupayaan berinteraksi dengan alam sekitar. Kolaj 3. Penggunaan ICT. Tiupan 9. 3. Menguatkan motor kasar dan motor halus. Membuat sendiri. Tekapan Kefahaman Kemahiran Seni Visual Kepada Murid-Murid Guru boleh memberi kefahaman murid melalui cara: 1. Model 12. Menguatkan daya imaginasi.images may have a diagnostic as well as a therapeutic function in that they provide the patient and the therapist with a visible record of the session and give indicators for further treatment . 5. Cetakan 8. Pemahaman konsep Kepentingan Seni Visual Kepada Murid Antara kepentingan-kepentingan tersebut ialah: 1. Kordinasi motor kasar dan motor halus. 2. Menonton video. 3. . Catan 14. Simulasi 4. 7. Origami 13. Gurisan 5. Imaginasi 6. Mozek 4. Pengamatan 2. Komunikasi. 8. Jahitan 10. Teknik Seni Visual 1. 6. Masalah Yang Dihadapi Oleh Murid Bermasalah Pembelajaran Seni Visual Antara masalah-masalah tersebut ialah: 1. Sosialisasi 5. 2. Tunjuk ajar. Capan 7. Lawatan. Menikmati keseronokan menjalani aktiviti. 4. Meluahkan perasaan. Perbincangan. 5. Papier Mache 11. Lukisan 2. 3. Contoh-contoh.

7. menunggang kuda tersebut boleh dijadikan sebagai salah satu cara penyembuhan . Menurut McCallum. serta kendala dalam belajar. Aktiviti berkuda ini membolehkan . emosional. terapi berkuda tersebut memiliki tiga manfaat utama. mental. Berkuda boleh memotivasi anak yang memiliki masalah mental dan emosional. Memperkembangkan bakat. tetapi bagi anak-anak yang memiliki keterbatasan. McCallum menjelaskan terapi biasa tidak berhasil kerana anak sudah antipasti terlebih dahulu terhadap kegiatan terapi. bahkan autisme. 2 Kelebihan Terapi Berkuda Setiap tahun.6. TERAPI ALTERNATIF TERAPI HAIWAN BERKUDA Olahraga berkuda ternyata memiliki manfaat untuk metode penyembuhan bagi berbagai masalah anak. Kegiatan ini membantu mereka berkonsentrasi. Menghayati nilai seni. pendidikan dan pengubatan. lemah fizik. dan disiplin tinggi. sabar. 1 Definisi Terapi Berkuda Menurut Lisa McCallum. anak-anak memandangnya sebagai kegiatan bermain yang menyenangkan sehingga mereka menjadi lebih rileks menjalaninya. Sedangkan aktiviti berkuda. Mulai dari masalah psikologis. terapis berkuda dari Sleepy Hollow Therapeutic Riding Centre dan South African Riding for the Disabled Association (Sarda): "Menunggang kuda adalah satu kegiatan yang menyenangkan bagi kebanyakan orang. banyak orang merasakan manfaat dari terapi menunggang kuda dan jumlahnya terus meningkat. kemampuan berbahasa dan berbicara. iaitu olahraga. Ketiga-tiga hal ini sangat diperlukan untuk pertumbuhan anak-anak.

Satu proses pusat adalah pelanggan itu adalah diberi peluang bagi memilih daripada satu kepelbagaian benda-benda dan angka-angka dengan satu gol mewakili dunia dalaman mereka. Proses interpretasi itu dibantu oleh ahli terapi. akan tumbuh rasa saling percaya antara anak dengan kuda. Hal itu akan mengaktifkan otototot kaki sehingga perlahan-lahan si anak akan boleh berjalan. Genggam pasir. 3. Di kawasan lapang. misalnya kaki lumpuh. 1 Definisi Terapi Sandplay adalah satu sasaran proses untuk memudahkan penyembuhan emosional dan perkembangan peribadi pelanggan-pelanggan. Buka selipar dan cecahkan kaki pelajar dalam pasir. Di tepi pantai. dia bermain meriam iaitu alat permainan dalam dulang pasir dan terus memainkan perasaan positif terhadap saya. Justeru. 2. Sandplay boleh ditambah melalui penggunaan terapi-terapi lain seperti dreamwork atau psikoterapi. Dia telah tanam badan kami istana pasir bersama dalam dulang tersebut. berkuda adalah cara mereka menikmati kebebasan yang selama ini tidak boleh mereka dapatkan saat berada di atas kursi roda. kegagalan dan kemarahannya yang telah membina sejak bertahun-tahun. Bermain ting-ting dalam pasir. 3. otototot pada selangkangan anak akan merasakan sensasi seperti saat berjalan kaki. 4. 5. Menanam badan. "Saat menunggang kuda." kata McCallum. KALFF (1904-1990).wujudnya kerjasama antara kuda dan penunggangnya. Tindakan-tindakan itu dan keputusan-keputusan sandplay adalah kemudiannya ditafsir secara simbolik oleh pelanggan. Untuk anak yang mengalami kecacatan fizik. Menurut Bradway dan McCoard (1997). 2 Cara Terapi Pasir 1. Menurut McCallum lagi hubungan unik antara kuda dengan pengendaranya membantu mengatasi ketakutan. yang berpangkalan teori-teorinya pada prinsip-prinsip psikologi Jungian dan pada kerja Margaret Lowenfeld. Pengasasnya adalah ahli terapi orang Switzerland Dora M. Membina istana pasir. TERAPI PASIR Terapi Sandplay adalah satu bentuk psikoterapi cuba-cubaan untuk membentuk satu hubungan dengan jiwa ke satu penyembuhan. Dalam bekas berisi pasir. hal inilah yang menjadi terapi emosi mereka. Saat belajar berkuda. Dengan meletakkan kelilingnya binatang-binatang hutan. 2. 3 Tempat-Tempat Yang Sesuai 1. . Dia takut menyatakan kemarahannya dan lazimnya diletakkan dipagari dalam dulang pasir itu. akan tercipta ikatan emosi anak dengan kuda yang dinaikinya. dia berupaya menghayati satu kemampuan melakukan sesuatu kira-kira mengawal binatang-binatang ini dan. kanak-kanak yang dipanggil Kathy yang datang untuk terapi kerana mengalami masalah-masalah kebimbangan. Duduk di atas kuda juga akan melatih otot kaki mereka sehingga boleh berjalan.

6. 5. moving or listening music) are specifically prescribed to be used by specially trained personnel to influence positive changes in an individual s condition. thoughts. 3 Langkah-langkah Bermain Peralatan Muzik 1. dram bess. bassed on assessment evaluation of individual clients specific needs. Membuat gerakan yang sesuai. seksofon. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. 4. -angklung. kompang. -rebab.com/huminities/musicology). oud. goal-directed process of ineraction and intervention. . playing music instruments. Teknik bermain dengan betul. skills. 2000). gambus. terapi muzik bermaksud a planned. strengths. Bermain secara keseluruhan. Jenis Peralatan Muzik Antara jenis-jenis peralatan muzik ini ialah: 1 Muzik Tradisional Dipalu Digesek Ditiup Digoncang 2 Muzik Barat Perkusi tidak berpic Tiup dan bras Bertali -loceng.nafiri. 10. Di mana sebuah buku ajaran Cina I Ching menyatakan muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang (http://ms. in which music or music based experiences examples: (singing. Postur badan yang betul Menyembunyikan corak/pola ritma. and weakness. -gitar. piano. Memperkenalkan alat muzik. tamborin. Memainkan pola/corak ritma. feelings or behaviours . -serunai. kerincing. seruling.TERAPI MUZIK Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. Definisi Terapi Muzik Menurut The American Music Theraphy Association (Peters. kecapi berkaki. biola. Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. Demonstrasi Warming up. 2. gong. 8. 3. Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. -rekoder. -loceng. 9. Bermain ikut giliran. 7. trompet.shvoong. kecapi. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita.

Meningkatkan kemahiran kelancaran pertuturan. Kebaikan Terapi Muzik Kebaikan terapi muzik dalam beberapa bahagian iaitu: 1. Muzik memberi interaksi antara sesama individu. Muzik merupakan sumber epada keseronokan. 3. Menyediakan pengalaman berkomunikasi. 4. 6. Meningkatkan kemahiran psikomotor. Intervensi mempunyai pengaruh positif pada otot. 2 Murid Bermasalah Pembelajaran 1. 2. 5. Meningkatkan kemahiran berkmunikasi. 2. 4. 4 Murid Bermasalah Komunikasi 1. 8. Muzik adalah suatu bentuk yang unik dalam komunikasi secara verbal. 2. 7. Meningkatkan kemahiran reseptif dan ekspresif. Muzik adalah berdasarkan bentuk fizikal. Meningkatkan kemahiran pernafasan. 3. 6. Muzik adalah fenomena yang boleh memberi kesan kepada manusia. Meningkatkan kemahiran akedemik 4. 3. Menghasilkan komunikasi. Meningkatkan kemahiran hidup berdikari. Meningkatkan kemahiran akademik. . 6. 5. 4. Meningkatkan kemahiran bersosial dan emosi. 3. Meningkatkan penghargaan diri. 4. 7. 6. 7. 5. Meningkatkan kemahiran bermuzik. Memulihkan pertuturan dan bahasa individu afasia. 5. Intervensi dapat mengurangkan kesakitan dan membantu pergerakan. Meningkatkan kemahiran berkomunikasi. Muzik mempunyai nilai estetikadan pengalaman kreatif. 2. 5 Murid Autistik 1. Meningkatkan kemahiran pembetulan suara. 2. Meningkatkan kemahiran kawalan tingkah-laku. Meningkatkan kemahiran penglihatan dan pendengaran. Meningkatkan kemahiran berseronok. Meningkatkan kemahiran artikulasi. Muzik melibatkan tingkah-laku manusia yang universal. Meningkatkan keyakinan diri. Muzik adalah hubungan intergrasi kepada emosi seperti amalan dalam budaya. 3. Sebagai peluang untuk meningkatkan kemahiran sosial. Meningkatkan kemahiran berseronok. 2. 3 Murid Bermasalah Kesihatan 1.Muzik Sebagai Satu Cara Rawatan 1. Murid Terencat Akal 1. Meningkatkan kemahiran pertuturan dan bahasa. 6. Intervensi mengawal pergerakan fizikal. Intervensi menguatkan otot. biologikal dan neurogikal. luahan emosi diri dan interaksi. 5.

Gianna dapati bahawa Josh dengan mudah mengingati rentak lagu tersebut dan menyanyikan huruf-huruf dalam nama akhirnya. 6 Nyanyian Lagu Kanak-Kanak Nyayian lagu kanak-kanak boleh melibatkan pergerakan anggota badan. masa dan daya memudahkan individu berkomunikasi di samping meningkatkan potensi seperti ritma. twinkle little star . dan pakar juga tidak dapat menyatakan dengan tepat bagaimana otak memproses maklumat. tanpa terapi muzik mungkin ia akan memakan masa yang lebih lama untuk Josh mengingat dan mengeja nama akhir keluarganya. Gianna. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembangkan kesedaran dan fahaman konsep-konsep pergerakan. pergerakan kreatif mempunyai 16 tema dalam pengajaran dan pembelajaran iaitu: 1. dan pengucapan melalui pergerakan. Tetapi muzik boleh menolong melahirkan proses tersebut.3. ruang. Gianna merasakan bahawa cara yang paling baik untuk menolong Josh Clark (down syndrom) mengingati nama akhirnya ialah melalui lagu yang disukainya iaitu Twinkle.2 Tema Pergerakan Menurut Buku Panduan Guru bertajuk Pergerakan Kreatif oleh kementerian Pendidikan Malaysia (1997). 11. Dalam satu minggu Josh telah dapat mengeja Clark . Kesedaran rintangan kepada beban dan masa . Meningkatkan kemahiran mengenal diri sendiri dan luahan emosi. Meningkatkan kemahiran kognitif. Unsur lagu nyayian kanak-kanak adalah mudah difahami. Unsur pergerakan iaitu tubuh badan. Di sini. kreativiti. jenaka dan berpendidikan. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. 5. Mungkin beberapa minggu atau beberapa bulan. penulis menyatakan. nyayian bertema. twinkle. PERGERAKAN KREATIF DAN DRAMA Pergerakan Kreatif Dan Drama Pergerakan kreatif dan drama ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran.1 Definisi Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif ialah intepretasi idea. Kesedaran tubuh badan 2. 11. 4. nyayian tanpa muzik. tradisional. ahli terapi muzik Josh menyatakan bahawa seseorang mempunyai berbagai cara dan strategi yang berbeza untuk belajar. Meningkatkan kemahiran interaksi sosial. kebebasan. nyanyian dengan iringan muzik. Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut.

Kesedaran ruang 4. kordinasi motor kasar dan motor halus dan komunikasi. Kualiti-kualiti ekspresif dalam pergerakan. pergerakan tubuh badan dan ekspresi mimik muka.4 Pergerakan Kreatif Dan Drama Dalam Pendidikan Khas Memandangkan murid-murid pendidikan khas bermasalah pembelajaran mempunyai masalah dari segi imaginasi. Penaikan dari lantai. Mereka boleh dilatih melakukan pergerakan kreatif dan lakonan watak-watak mudah secara hafalan. Kesedaran berkumpulan. pemahaman konsep. 11. 11. Guna tubuh badan untuk menekan bentuk dan daya dalam pergerakan. 16. 15. Ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan. 14. Formasi pergerakan dalam kumpulan. Drama melibatkan lakonan berskrip. Penggunaan tubuh badan sebagai alat.3 Definisi Drama Drama ialah sebuah cerita atau paparan yang diterjemahkan dalam bentuk lakonan ke atas watak-watak tertentu. . Gabungan lakuan daya asas. sosialisasi.3. Kandungan cerita dalam sebuah drama terdiri daripada unsur-unsur yang mudah difahami seperti tema flora dan fauna serta keluarga. Bentuk-bentuk pergerakan. pegerakan kreatif dan drama perlu diubahsuai kepada bentuk yang paing mudah. 9. Aliran beban badan dalam ruang dan masa 5. 13. Lapan lakuan daya asas 8. 11. 10. 6. 7. Orientasi ruang 12. Penyesuaian terhadap kawan.

serta tidak dibebani seperti keperluan alat sokongan yang menghadkan individu dapat dipertingkatkan dan pergerakan. Melalui terapi seumpama ini. 12. Program yang dirancang biasanya merupakan program awalan atau permulaan renang. Hasilnya murid-murid akan dapat membina konsep diri yang positif melalui aktiviti hidroterapi ini. Melalui hidroterapi juga. Walaubagaimanapun. Murid diajar berenang dan bermain air di dalam kolam yang cetek. ianya dapat . 12. ianya dapat memantapkan perkembangan fizikal dengan aktiviti-aktivi seperti regangan seterusnya melembutkan sendi dan meningkatkan daya ketahanan jantung dan otot-otot rangka. Oleh itu lebih banyak pergerakan dapat dilakukan dan daya penumpuan masalah tingkahlaku didapati tidak seperti lazimnya. Secara tidak langsung ianya telah melatih membina keyakinan diri murid-murid "water confidence". Ini disebabkan oleh ransangan air secara semulajadi. Perkara ini dapat diatasi dengan membawa murid ke kawasan cetek sebelum berpindah ke kawasan yang lebih dalam. Kawasan yang paling dalam di kolam tersebut berukuran 1 meter. Rangsangan air yang secara semulajadi dapat membantu murid tenang walaupun pada permulaannya sesetengah murid akan berasa takut untuk masuk ke dalam air.1 Tujuan Terapi Hidro Aktiviti berenang dapat memberi keseronokan dan menggembirakan murid-murid bermasalah pembelajaran ketika berada di dalam kolam atau air di samping dapat membentuk sikap kerjasama dengan rakan-rakan mereka. Ia juga membolehkan murid-murid bermasalah pembelajaran memperolehi kemahiran renang sama seperti murid-murid normal. murid berkeperluan khas mungkin mengalami sedikit rasa takut dengan air.TERAPI HIDRO (AIR) Pemilihan program rekreasi renang/hidroterapi bagi murid-murid Program Pendidikan Khas adalah bagi memberi peluang kepada murid-murid bermasalah pembelajaran menjalani aktiviti dan program yang sama seperti muridmurid normal yang lain. Di sinilah guru memainkan peranan membantu dalam membina keyakinan diri. Pergerakan dalam air didapati lebih mudah dan bebas serta tidak dibebani oleh keperluan alatan sokongan selain daya apungan air sahaja.2 Konsep Hidroterapi didapati sesuai untuk perkembangan fizikal dan pergerakan motor kasar dan motor halus serta mental murid-murid berkeperluan khas di mana segala otot-otot dan otak mereka dapat dirangsang. Selain itu. Terapi hidro di lihat sesuai untuk perkembangan fizikal kerana kombinasi pergerakan motor kasar dan halus serta mental murid dapat dirangsang secara serentak. pergerakan dalam air lebih mudah dan bebas. Imbangan dalam air bukanlah masalah utama. renang juga merupakan salah satu latihan latihan terapi (Hidroterapi/Terapi Air) bagi murid istimewa.

memantapkan perkembangan fizikal melalui pelbagai aktiviti seperti regangan. 10. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. sokongan dan garis panduan yang diberi. 15. ii. Kejayaan sesuatu program pengajaran bergantung pada prosedur pengajaran yang jelas. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan. 12. Kawalan diri. Simulasi sistem otak. 1. Eye Contact boleh membantu membina keyakinan murid. Terdapat murid berkeperluan khas yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam . Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air. Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna. memelihara dan memulih keadaan emosi. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang kepentingan hidroterapi ini ialah: 12. Menghilangkan tekanan. 17. 6. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. Latihan daya kepimpinan. Walau bagaimanapun garis panduan adalah sama untuk semua. fizikal. 4. Latihan Social skill . Melatih sikap bekerjasama. 5. Bina keyakinan diri. Manipulasi tangan dan jari-jemari. i. melembutkan sendi-sendi. Pengamatan. Banyak aktiviti dan pergerakan yang tidak dapat dilakukan di darat dapat dipraktikkan di dalam air. mereka didapati lebih berkeyakinan di air berbanding di darat. Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain. 14. 9. 3. Peningkatan self-esteem. 12. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. 8. 2. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut. 13. Merangsang pertuturan. Dalam hubungan ini. Kreativiti.4 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid berkeperluan khas ini. 16. Bagi sesetengah murid. Meningkatkan kesabaran. Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam.Keupayaan berkomunikasi. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek. hanya penyesuaian dan modifikasi diperlukan terhadap individu berkeperluanyang unik ini.3 Kepentingan Hidroterapi Hidroterapi merupakan suatu bidang yang lebih baik atau normal. Daya konsentrasi. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. meningkatkan daya ketahanan otot-otot dan jantung. Oleh itu. 11. Antara agak luas bertujuan untuk mengembalikan. hidroterapi dapat meneroka pergerakan-pergerakan yang boleh dilakukan oleh murid. Pembentukan body image . 7.

Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. . Harus diingat bahawa muridmurid berkeperluan khas tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama.renang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful