P. 1
nota pku 3109

nota pku 3109

|Views: 2,204|Likes:
Published by Jenny Kongyy

More info:

Published by: Jenny Kongyy on Jul 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2013

pdf

text

original

ERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS Secara umumnya, topik ini membicarakan kepada penggunaan terapi dalam Pendidikan Khas

. Segala pengetahuan dan kemahiran kaedah terapi ini disampaikan kepada pelajar secara teori dan amali. Selain itu, menumpukan kepada perancangan aktiviti terapi fisio dan terapi cara kerja membentuk strategi pelaksanaan, dan melatihkemahiran terapi muzik, nyanyian, pergerakan kreatif, drama dan kemahiran seni. Latihan kemahiran terapi ini dilaksanakan di dalam dan di luar institut. Objektif Terapi 1. Dapat mengenalpasti keperluan terapi untuk perkembangan diri murid bermasalah menyeluruh. 2. Untuk melaksana dan menilai aktiviti-aktiviti terapi yang bersesuaian untuk murid yang bermasalah. pembelajaran secara

Keperluan Terapi 1. Melatih murid-murid bermasalah pembelajaran menguasai kemahiran-kemahiran tertentu yang bersesuaian dan berkaitan dengan kehidupan seharian. 2. 4. Mewujudkan suasana persekitaran yang menyeronokkan. Meningkatkan perkembangan fungsi kognitif, emosi, sosial, dan psikomotor murid bermasalah 3. Meransang murid untuk bergerak-balas secara positif terhadap sesuatu kemahiran. pembelajaran.

Definisi Terapi Menurut kamus perubatan Mosby (2001) terapi didefinisikan dengan rawatan pemulihan ke atas pesakit yang pernah menghidapi sebarang penyakit atau mengalami sesuatu kecederaan bertujuan mengembalikan kefungsian badan secara normal. Definisi terapi dalam konteks pendidikan ialah kaedah untuk membantu seseorang murid untuk bergerak-balas terhadap sesuatu aktiviti atau kemahiran. Konsep terapi dalam konteks pendidikan ialah didasari dari konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Dengan itu, kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah dan ketidakupayaan pembelajaran mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, sosial atau psikomotor. Oleh yang demikian, terapi dalam pendidikan khas adalah salah-satu kaedah yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Aktiviti-aktiviti dalam terapi dapat membantu murid menguasai sesuatu kemahiran ke peringkat yang lebih tinggi. Jenis-Jenis Terapi Antara jenis-jenis terapi yang boleh diaplikasikan dalam pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran ialah: 1. Terapi fisio dan terapi cara kerja. 2. Terapi seni. 3. Terapi berkuda. 4. Terapi pasir. 5. Terapi muzik dan nyayian. 6. Pergerakan kreatif dan drama. 7. Terapi Hidro (Air) 8. Terapi alternatif

Mengurut. . 5.9. 7. Ransangan menggunakan cahaya. Manipulasi. Latihan teraputik Penyejukan dan pemanasan Terapi hidro. Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. 6. Terapi pertuturan TERAPI FISIO Terapi fisio dan terapi cara kerja ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran. 3. 4. 2. Definisi Fisio Definisi terapi fisio atau terapi fizikal berdasarkan kamus perubatan Mosby (2001) ialah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorag individu dengan menggunakan agen-agen fizikal dan kaedah seperti berikut: 1. Ransangan menggunakan elektrik.

8. Memukul.2 Aktiviti Fisio Aktiviti fisio perlu dilakukan oleh ahli fisio yang berkemahiran dan boleh diperolehi di pusat -pusat perubatan. Menggenggam. 2. 5. Berjalan di atas tali Membawa buku di atas kepala Membawa bola ping pong dengan sudu. Menguli. 6. 3. 5. Melambung. Menggentel. Mengoyak. Berjalan. Menolak. Menyambut. 7. 1. Mencubit. 2. Mencabut. 7. Membaling. 4. 10. 8. 4. Menarik Melompat. Namun demikian. Berlari. 9. Antaranya ialah: 1. Memicit. Latihan kordinasi: . 5. Menggunting. Merenyuk. Menendang. Menggaru. 9. 3. Berdiri di atas kerusi. Latihan imbangan: 1. Berdiri sebelah kaki. 3. 10. Mengurut. 2.6. 4. terapi fisio yang mudah masih boleh dilaksanakan berdasarkan masalah pembelajaran di sekolah. Latihan yang berpusatkan psikomotor kasar: 1. 6.

2. Antaranya: 1. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran manipulatif . Teknik-teknik khas contoh. 2. Hot packs 4. Peralatan untuk menjalankan aktivti terapi cara kerja hanya boleh didapati di pusat-pusat perubatan dan pusat-pusat latihan tertentu sahaja. Ultrasounds. Rawatan kebiasaan yang ditawarkan 1. terapi cara kerja yang mudah boleh juga dilakukan dengan murid yang bermasalah pembelajaran di sekolah. 3. Interferrential therapy. Shortwave diactomy. Namun begitu.1. dan lain-lain. Terapi senaman. 2. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran hidup. mobilisasi sendi. 4. 3. Melambung dan menyambung bola berbagai saiz Memasukkan jarum ke dalam lubang manik. Latihan pravokasional Latihan aktiviti membuka dan memasang alatan. Terapi Cara Kerja Aktiviti cara kerja perlu dilakukan oleh ahli terapi cara kerja yang berkemahiran sahaja. Perawatan elektrofizikal. TENS.

3. Sebagai engalaman universal.Mengenal. fesyen. tekap. Seni boleh merangkumi seni tari. seni muzik. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sabagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik. kraftangan. Sebagai pengalaman yang berlaku sepanjang hari. seni lukis.menilai keindahan alam dan warisan budaya . Definisi Seni Seni membawa maksud yang terlalu global kerana setiap individu menjalani kehidupan dengan pengalaman seni yang tersendiri dan berbeza.mengembangkan bakat dan kreativiti . gunting dsb) . Kepentingan Seni 1. 2.menunjukkan kemahiran kognitif dan psikomotor pelajar .menghasilkan karya seni yang kreatif . seni visual.TERAPI SENI Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. membezakan. dan menggunakan warna yang betul . Komponen Pendidikan Seni a) Seni Visual melukis membuat rekaan dan corak membuat binaan menghasilkan kraftangan Objektif : . dan lain-lain. Sebagai pengalaman pandangan melalui imaginasi dan perasaan.memberi peluang ke arah pengembangan diri pelajar / kerjaya Objektif Melukis : melakukan kemahiran motor kasar ( melalui aktiviti contengan) mengawal pergerakan motor halus ( lakar.

- pergerakan motor halus bebas ( koyak. Dalam kumpulan normal mungkin tak boleh. faktor dan pertimbangan guru dalam mengendalikan pendidikan kesenian. uli. Tapi dalam kumpulan yang sama mungkin dia boleh melalui aktiviti seni yang melibatkan kerjasama. pasir) menggunakan alatan seni lukis (mengenal dengan melihat. Co. bersikap positif terhadap seni berpengetahuan dan berkemahiran kreatif bepengetahuan tentang psikologi kanak-kanak berpengetahuan tentang teori pembelajaran menyediakan ruang pembelajaran yang kondusif memastikan peralatan dan bahan yang mencukupi memastikan murid merasa selamat dan diterima membentuk dan melaksanakan aktiviti yang melibatkan kerjasama dan perkongsian menadakan peluang untuk interaksi antara murid mewujudkan iklim kreativiti dan ekspresi RASIONAL PENDIDIKAN KESENIAAN UNTUK KANAK-KANAK KHAS 1. permainan alat muzik. menama dsb / mengetahui fungsi alatan / membuat lukisan dengan alatan/ mengetahui dan mengubnakan unsur seni / penggunaan pelbagai media dan teknik. 3. 4. 5. memegang. ada potensi. tenaga. diberi peluang PSV sebagai alat yang digunakan utk perkembangan diri 6. gentel. kehendak. Knk bermasalah pertuturan akan ekpreskan keinginan. gunting dsb) menguasai kemahiran melukis ( lukis tanpa alatan di atas meja. keyakinan dsb. ramas. emosi mereka melalui seni. tarian dan lakonan drama mengamalkan semangat kerjasama dan berdisiplin dalam kumpulan berkemahiran menggunakan alat muzik melakukan gerakan mengikut rentak lagu mengenal lagu berdasarkan melodi mengawal koordinasi anggota anggota badan melakonkan dan menghayati berbagai watak mengawal dan mengamalkan tingkah laku yang baik membina kemahiran sosial dengan rakan dan orang keliling Peranan. Mereka tak malu . 2. udara. ) b) Muzik. Gerakan dan Drama melibatkan seni persembahan iaitu nayanyian. pergerakan dan drama Objektif: mengembangkan bakat dan minat dalam bidang nyanyian. keseronokan. Howard Gardner(1983) Mereka berhak menerima PSV Sebagai alat utk capai FPK membantu memudah cara / menggalakkan menyampaikan kehendak. membantu membuat ekpresi disebabkan kesukaran ekpresi dalam keadaan normal. Kanak-kanak khas dilahirkan sebagai insan seni.

Meningkatkan imaginasi kreatif. Sosial dan Alam Sekitar Fungsi Seni Dalam Pendidikan 1. Menggalakkan perkembangan fizikal. Menyelesaikan masalah 6. Menyumbang kepuasan diri.Pengajaran dan Pembelajaran Seni 1. Definisi Terapi Seni Menurut Waller dan Gilroy (1992). mental. pelaksanaan. terapi seni didefinisikan sebagai a form of therapy in which the making of visual images in the presence of a qualified art therapist contributes toward externalization of thoughts and feelings which may otherwise remain unexpressed. 3. 2. 4. Bidang Akademik berfungsi - komponen Bahasa Melayu komponen Matematik komponen Bahasa Inggeris Komponen Teknologi Maklumat dan Komunikasi 1. Bidang Kerohanian dan Nilai-nilai Murni - komponen Pendidikan Agama Islam Komponen Pendidikan Moral 1. Alat membantu perkembangan kanak-kanak. estatik. Menekankan pemikiran yang asli. 7. The . Bidang Pengurusan Kehidupan - komponen pengurusan diri komponen kemahiran manipulatif komponen pengurusan tingkah laku komponen kemahiran hidup 1. dan penilaian. Bidang Riadah dan Kreativiti - Komponen Pendidikan Jasmani Komponen Pendidikan Seni Komponen Pendidikan Muzik. 5. Gerakan dan Drama Komponen Pendidikan sains. Menyumbang kepada perkembangan personaliti.

8. Catan 14. Gurisan 5. Lawatan. Tiupan 9. 3. Contoh-contoh. Simulasi 4. Model 12. . Kolaj 3. Mozek 4. 2. Masalah Yang Dihadapi Oleh Murid Bermasalah Pembelajaran Seni Visual Antara masalah-masalah tersebut ialah: 1. Menonton video. Meluahkan perasaan. Tunjuk ajar. Papier Mache 11. 6. Tekapan Kefahaman Kemahiran Seni Visual Kepada Murid-Murid Guru boleh memberi kefahaman murid melalui cara: 1. 7. Membuat sendiri. Cetakan 8. 4. Penggunaan ICT. Menikmati keseronokan menjalani aktiviti. Perbincangan. 5. Pemahaman konsep Kepentingan Seni Visual Kepada Murid Antara kepentingan-kepentingan tersebut ialah: 1. 5. Meningkatkan keupayaan berinteraksi dengan alam sekitar. 3.images may have a diagnostic as well as a therapeutic function in that they provide the patient and the therapist with a visible record of the session and give indicators for further treatment . Anyaman 6. Capan 7. Origami 13. Pengamatan 2. Lukisan 2. Teknik Seni Visual 1. 4. Sosialisasi 5. Imaginasi 6. Kordinasi motor kasar dan motor halus. Menguatkan daya imaginasi. Komunikasi. Jahitan 10. 3. 2. Menguatkan motor kasar dan motor halus.

banyak orang merasakan manfaat dari terapi menunggang kuda dan jumlahnya terus meningkat. Aktiviti berkuda ini membolehkan . tetapi bagi anak-anak yang memiliki keterbatasan. mental. Menghayati nilai seni. Menurut McCallum. emosional. Mulai dari masalah psikologis. iaitu olahraga. Memperkembangkan bakat. Kegiatan ini membantu mereka berkonsentrasi. terapis berkuda dari Sleepy Hollow Therapeutic Riding Centre dan South African Riding for the Disabled Association (Sarda): "Menunggang kuda adalah satu kegiatan yang menyenangkan bagi kebanyakan orang. 7. anak-anak memandangnya sebagai kegiatan bermain yang menyenangkan sehingga mereka menjadi lebih rileks menjalaninya. serta kendala dalam belajar. sabar. McCallum menjelaskan terapi biasa tidak berhasil kerana anak sudah antipasti terlebih dahulu terhadap kegiatan terapi. menunggang kuda tersebut boleh dijadikan sebagai salah satu cara penyembuhan . 2 Kelebihan Terapi Berkuda Setiap tahun. Ketiga-tiga hal ini sangat diperlukan untuk pertumbuhan anak-anak. bahkan autisme. 1 Definisi Terapi Berkuda Menurut Lisa McCallum. kemampuan berbahasa dan berbicara. lemah fizik. dan disiplin tinggi. Sedangkan aktiviti berkuda. terapi berkuda tersebut memiliki tiga manfaat utama.6. pendidikan dan pengubatan. TERAPI ALTERNATIF TERAPI HAIWAN BERKUDA Olahraga berkuda ternyata memiliki manfaat untuk metode penyembuhan bagi berbagai masalah anak. Berkuda boleh memotivasi anak yang memiliki masalah mental dan emosional.

Menanam badan. Satu proses pusat adalah pelanggan itu adalah diberi peluang bagi memilih daripada satu kepelbagaian benda-benda dan angka-angka dengan satu gol mewakili dunia dalaman mereka.wujudnya kerjasama antara kuda dan penunggangnya. Sandplay boleh ditambah melalui penggunaan terapi-terapi lain seperti dreamwork atau psikoterapi. kegagalan dan kemarahannya yang telah membina sejak bertahun-tahun. Dalam bekas berisi pasir. 2 Cara Terapi Pasir 1. Membina istana pasir. Genggam pasir. Duduk di atas kuda juga akan melatih otot kaki mereka sehingga boleh berjalan. kanak-kanak yang dipanggil Kathy yang datang untuk terapi kerana mengalami masalah-masalah kebimbangan. Dengan meletakkan kelilingnya binatang-binatang hutan. Dia takut menyatakan kemarahannya dan lazimnya diletakkan dipagari dalam dulang pasir itu. dia bermain meriam iaitu alat permainan dalam dulang pasir dan terus memainkan perasaan positif terhadap saya. misalnya kaki lumpuh. Proses interpretasi itu dibantu oleh ahli terapi. Menurut McCallum lagi hubungan unik antara kuda dengan pengendaranya membantu mengatasi ketakutan. 1 Definisi Terapi Sandplay adalah satu sasaran proses untuk memudahkan penyembuhan emosional dan perkembangan peribadi pelanggan-pelanggan." kata McCallum. Hal itu akan mengaktifkan otototot kaki sehingga perlahan-lahan si anak akan boleh berjalan. 3. 5. Justeru. 4. berkuda adalah cara mereka menikmati kebebasan yang selama ini tidak boleh mereka dapatkan saat berada di atas kursi roda. yang berpangkalan teori-teorinya pada prinsip-prinsip psikologi Jungian dan pada kerja Margaret Lowenfeld. Bermain ting-ting dalam pasir. 2. Buka selipar dan cecahkan kaki pelajar dalam pasir. 2. Pengasasnya adalah ahli terapi orang Switzerland Dora M. 3. Menurut Bradway dan McCoard (1997). 3 Tempat-Tempat Yang Sesuai 1. Untuk anak yang mengalami kecacatan fizik. KALFF (1904-1990). akan tercipta ikatan emosi anak dengan kuda yang dinaikinya. . akan tumbuh rasa saling percaya antara anak dengan kuda. TERAPI PASIR Terapi Sandplay adalah satu bentuk psikoterapi cuba-cubaan untuk membentuk satu hubungan dengan jiwa ke satu penyembuhan. Tindakan-tindakan itu dan keputusan-keputusan sandplay adalah kemudiannya ditafsir secara simbolik oleh pelanggan. Dia telah tanam badan kami istana pasir bersama dalam dulang tersebut. Saat belajar berkuda. "Saat menunggang kuda. hal inilah yang menjadi terapi emosi mereka. Di tepi pantai. dia berupaya menghayati satu kemampuan melakukan sesuatu kira-kira mengawal binatang-binatang ini dan. Di kawasan lapang. otototot pada selangkangan anak akan merasakan sensasi seperti saat berjalan kaki.

tamborin. 10. -rebab. -angklung. Di mana sebuah buku ajaran Cina I Ching menyatakan muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang (http://ms. terapi muzik bermaksud a planned. gambus. goal-directed process of ineraction and intervention. 3. kecapi. kerincing. Definisi Terapi Muzik Menurut The American Music Theraphy Association (Peters. playing music instruments. piano. skills. Bermain secara keseluruhan. Teknik bermain dengan betul. Memainkan pola/corak ritma. bassed on assessment evaluation of individual clients specific needs. 4. feelings or behaviours . Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. strengths.nafiri. -rekoder. gong. Demonstrasi Warming up. 6. kecapi berkaki. Bermain ikut giliran. 7. -gitar. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. 2000).shvoong. 9. Membuat gerakan yang sesuai. Memperkenalkan alat muzik. 5. moving or listening music) are specifically prescribed to be used by specially trained personnel to influence positive changes in an individual s condition. and weakness.com/huminities/musicology). seruling.TERAPI MUZIK Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. 3 Langkah-langkah Bermain Peralatan Muzik 1. dram bess. oud. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. Postur badan yang betul Menyembunyikan corak/pola ritma. 2. thoughts. kompang. seksofon. Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. . 8. in which music or music based experiences examples: (singing. -serunai. trompet. Jenis Peralatan Muzik Antara jenis-jenis peralatan muzik ini ialah: 1 Muzik Tradisional Dipalu Digesek Ditiup Digoncang 2 Muzik Barat Perkusi tidak berpic Tiup dan bras Bertali -loceng. biola. -loceng.

Meningkatkan kemahiran pembetulan suara. 7. Meningkatkan kemahiran akedemik 4. Meningkatkan kemahiran pertuturan dan bahasa. 3. 8. . 4. 2. Intervensi menguatkan otot. Meningkatkan kemahiran akademik. Meningkatkan kemahiran bersosial dan emosi. 2 Murid Bermasalah Pembelajaran 1. 4. Meningkatkan kemahiran berkomunikasi. 4. Muzik mempunyai nilai estetikadan pengalaman kreatif. Muzik adalah suatu bentuk yang unik dalam komunikasi secara verbal. Intervensi mengawal pergerakan fizikal. 3 Murid Bermasalah Kesihatan 1. 2. Muzik adalah berdasarkan bentuk fizikal. Murid Terencat Akal 1. 5. 3. biologikal dan neurogikal. Meningkatkan kemahiran pernafasan. 3. 6. Menyediakan pengalaman berkomunikasi. 7. Meningkatkan kemahiran berkmunikasi. Muzik merupakan sumber epada keseronokan. Meningkatkan kemahiran kelancaran pertuturan. Meningkatkan kemahiran berseronok. 2. 6. Memulihkan pertuturan dan bahasa individu afasia. Meningkatkan kemahiran penglihatan dan pendengaran. Kebaikan Terapi Muzik Kebaikan terapi muzik dalam beberapa bahagian iaitu: 1. Intervensi mempunyai pengaruh positif pada otot. 4. 2. Meningkatkan penghargaan diri. 4 Murid Bermasalah Komunikasi 1. 2. 5. Meningkatkan kemahiran artikulasi. 2. Meningkatkan kemahiran kawalan tingkah-laku. Meningkatkan kemahiran hidup berdikari. 5. Muzik memberi interaksi antara sesama individu. Meningkatkan kemahiran berseronok. Intervensi dapat mengurangkan kesakitan dan membantu pergerakan. Meningkatkan kemahiran bermuzik.Muzik Sebagai Satu Cara Rawatan 1. 3. Muzik melibatkan tingkah-laku manusia yang universal. 6. 7. Muzik adalah fenomena yang boleh memberi kesan kepada manusia. Sebagai peluang untuk meningkatkan kemahiran sosial. 6. Muzik adalah hubungan intergrasi kepada emosi seperti amalan dalam budaya. luahan emosi diri dan interaksi. 6. 5 Murid Autistik 1. Meningkatkan kemahiran psikomotor. 3. Meningkatkan kemahiran reseptif dan ekspresif. Menghasilkan komunikasi. Meningkatkan keyakinan diri. 5. 5.

Mungkin beberapa minggu atau beberapa bulan. Gianna dapati bahawa Josh dengan mudah mengingati rentak lagu tersebut dan menyanyikan huruf-huruf dalam nama akhirnya. Di sini. PERGERAKAN KREATIF DAN DRAMA Pergerakan Kreatif Dan Drama Pergerakan kreatif dan drama ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran. ruang. 4. twinkle little star . Meningkatkan kemahiran interaksi sosial. twinkle. dan pakar juga tidak dapat menyatakan dengan tepat bagaimana otak memproses maklumat. penulis menyatakan. jenaka dan berpendidikan. Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. pergerakan kreatif mempunyai 16 tema dalam pengajaran dan pembelajaran iaitu: 1. Gianna merasakan bahawa cara yang paling baik untuk menolong Josh Clark (down syndrom) mengingati nama akhirnya ialah melalui lagu yang disukainya iaitu Twinkle. masa dan daya memudahkan individu berkomunikasi di samping meningkatkan potensi seperti ritma. nyanyian dengan iringan muzik. Unsur pergerakan iaitu tubuh badan. Kesedaran tubuh badan 2. Meningkatkan kemahiran kognitif. Meningkatkan kemahiran mengenal diri sendiri dan luahan emosi. ahli terapi muzik Josh menyatakan bahawa seseorang mempunyai berbagai cara dan strategi yang berbeza untuk belajar. 11. 5. nyayian bertema. dan pengucapan melalui pergerakan. tanpa terapi muzik mungkin ia akan memakan masa yang lebih lama untuk Josh mengingat dan mengeja nama akhir keluarganya. kreativiti.2 Tema Pergerakan Menurut Buku Panduan Guru bertajuk Pergerakan Kreatif oleh kementerian Pendidikan Malaysia (1997). Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembangkan kesedaran dan fahaman konsep-konsep pergerakan. 6 Nyanyian Lagu Kanak-Kanak Nyayian lagu kanak-kanak boleh melibatkan pergerakan anggota badan. Kesedaran rintangan kepada beban dan masa . Dalam satu minggu Josh telah dapat mengeja Clark . tradisional. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. Tetapi muzik boleh menolong melahirkan proses tersebut. Gianna.3. nyayian tanpa muzik. 11. kebebasan.1 Definisi Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif ialah intepretasi idea. Unsur lagu nyayian kanak-kanak adalah mudah difahami.

3 Definisi Drama Drama ialah sebuah cerita atau paparan yang diterjemahkan dalam bentuk lakonan ke atas watak-watak tertentu. . 15. 13. kordinasi motor kasar dan motor halus dan komunikasi. Kualiti-kualiti ekspresif dalam pergerakan. Kesedaran berkumpulan. pemahaman konsep. 9. sosialisasi. Gabungan lakuan daya asas. Penaikan dari lantai. Aliran beban badan dalam ruang dan masa 5. 10. 11. Penggunaan tubuh badan sebagai alat. Kandungan cerita dalam sebuah drama terdiri daripada unsur-unsur yang mudah difahami seperti tema flora dan fauna serta keluarga. Ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan. Bentuk-bentuk pergerakan.4 Pergerakan Kreatif Dan Drama Dalam Pendidikan Khas Memandangkan murid-murid pendidikan khas bermasalah pembelajaran mempunyai masalah dari segi imaginasi. Penyesuaian terhadap kawan. Formasi pergerakan dalam kumpulan.3. 6. 14. pegerakan kreatif dan drama perlu diubahsuai kepada bentuk yang paing mudah. 11. Drama melibatkan lakonan berskrip. pergerakan tubuh badan dan ekspresi mimik muka. Kesedaran ruang 4. 7. 16. Guna tubuh badan untuk menekan bentuk dan daya dalam pergerakan. Orientasi ruang 12. Lapan lakuan daya asas 8. 11. Mereka boleh dilatih melakukan pergerakan kreatif dan lakonan watak-watak mudah secara hafalan.

12. Murid diajar berenang dan bermain air di dalam kolam yang cetek. murid berkeperluan khas mungkin mengalami sedikit rasa takut dengan air. Perkara ini dapat diatasi dengan membawa murid ke kawasan cetek sebelum berpindah ke kawasan yang lebih dalam. Pergerakan dalam air didapati lebih mudah dan bebas serta tidak dibebani oleh keperluan alatan sokongan selain daya apungan air sahaja. Kawasan yang paling dalam di kolam tersebut berukuran 1 meter. Melalui hidroterapi juga. Secara tidak langsung ianya telah melatih membina keyakinan diri murid-murid "water confidence". Melalui terapi seumpama ini. Ia juga membolehkan murid-murid bermasalah pembelajaran memperolehi kemahiran renang sama seperti murid-murid normal. Oleh itu lebih banyak pergerakan dapat dilakukan dan daya penumpuan masalah tingkahlaku didapati tidak seperti lazimnya. Di sinilah guru memainkan peranan membantu dalam membina keyakinan diri. 12. Ini disebabkan oleh ransangan air secara semulajadi. Walaubagaimanapun. serta tidak dibebani seperti keperluan alat sokongan yang menghadkan individu dapat dipertingkatkan dan pergerakan. Rangsangan air yang secara semulajadi dapat membantu murid tenang walaupun pada permulaannya sesetengah murid akan berasa takut untuk masuk ke dalam air.TERAPI HIDRO (AIR) Pemilihan program rekreasi renang/hidroterapi bagi murid-murid Program Pendidikan Khas adalah bagi memberi peluang kepada murid-murid bermasalah pembelajaran menjalani aktiviti dan program yang sama seperti muridmurid normal yang lain. Terapi hidro di lihat sesuai untuk perkembangan fizikal kerana kombinasi pergerakan motor kasar dan halus serta mental murid dapat dirangsang secara serentak.1 Tujuan Terapi Hidro Aktiviti berenang dapat memberi keseronokan dan menggembirakan murid-murid bermasalah pembelajaran ketika berada di dalam kolam atau air di samping dapat membentuk sikap kerjasama dengan rakan-rakan mereka. Hasilnya murid-murid akan dapat membina konsep diri yang positif melalui aktiviti hidroterapi ini. renang juga merupakan salah satu latihan latihan terapi (Hidroterapi/Terapi Air) bagi murid istimewa. Selain itu. ianya dapat . Program yang dirancang biasanya merupakan program awalan atau permulaan renang. ianya dapat memantapkan perkembangan fizikal dengan aktiviti-aktivi seperti regangan seterusnya melembutkan sendi dan meningkatkan daya ketahanan jantung dan otot-otot rangka. Imbangan dalam air bukanlah masalah utama. pergerakan dalam air lebih mudah dan bebas.2 Konsep Hidroterapi didapati sesuai untuk perkembangan fizikal dan pergerakan motor kasar dan motor halus serta mental murid-murid berkeperluan khas di mana segala otot-otot dan otak mereka dapat dirangsang.

13. 1. 16. Walau bagaimanapun garis panduan adalah sama untuk semua. 4. Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air. Bina keyakinan diri. 5. Pengamatan. Kejayaan sesuatu program pengajaran bergantung pada prosedur pengajaran yang jelas. Latihan daya kepimpinan. Melatih sikap bekerjasama. Bagi sesetengah murid. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang kepentingan hidroterapi ini ialah: 12. sokongan dan garis panduan yang diberi. Meningkatkan kesabaran. 3. melembutkan sendi-sendi. i.Keupayaan berkomunikasi. Peningkatan self-esteem. Pembentukan body image .4 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid berkeperluan khas ini. mereka didapati lebih berkeyakinan di air berbanding di darat. Menghilangkan tekanan. hanya penyesuaian dan modifikasi diperlukan terhadap individu berkeperluanyang unik ini. 2. 12. 10. 6. 14. Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna. Eye Contact boleh membantu membina keyakinan murid. Banyak aktiviti dan pergerakan yang tidak dapat dilakukan di darat dapat dipraktikkan di dalam air.3 Kepentingan Hidroterapi Hidroterapi merupakan suatu bidang yang lebih baik atau normal. Merangsang pertuturan. memelihara dan memulih keadaan emosi. 8. 17. 9. Simulasi sistem otak. 15. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut. 7. Oleh itu. Kawalan diri. ii. hidroterapi dapat meneroka pergerakan-pergerakan yang boleh dilakukan oleh murid. Latihan Social skill . 11. meningkatkan daya ketahanan otot-otot dan jantung. fizikal. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. Antara agak luas bertujuan untuk mengembalikan. Daya konsentrasi. Terdapat murid berkeperluan khas yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam . Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. Dalam hubungan ini. Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. Manipulasi tangan dan jari-jemari. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek.memantapkan perkembangan fizikal melalui pelbagai aktiviti seperti regangan. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. Kreativiti. 12.

. Harus diingat bahawa muridmurid berkeperluan khas tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama.renang. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->