P. 1
nota pku 3109

nota pku 3109

|Views: 2,183|Likes:
Published by Jenny Kongyy

More info:

Published by: Jenny Kongyy on Jul 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2013

pdf

text

original

ERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS Secara umumnya, topik ini membicarakan kepada penggunaan terapi dalam Pendidikan Khas

. Segala pengetahuan dan kemahiran kaedah terapi ini disampaikan kepada pelajar secara teori dan amali. Selain itu, menumpukan kepada perancangan aktiviti terapi fisio dan terapi cara kerja membentuk strategi pelaksanaan, dan melatihkemahiran terapi muzik, nyanyian, pergerakan kreatif, drama dan kemahiran seni. Latihan kemahiran terapi ini dilaksanakan di dalam dan di luar institut. Objektif Terapi 1. Dapat mengenalpasti keperluan terapi untuk perkembangan diri murid bermasalah menyeluruh. 2. Untuk melaksana dan menilai aktiviti-aktiviti terapi yang bersesuaian untuk murid yang bermasalah. pembelajaran secara

Keperluan Terapi 1. Melatih murid-murid bermasalah pembelajaran menguasai kemahiran-kemahiran tertentu yang bersesuaian dan berkaitan dengan kehidupan seharian. 2. 4. Mewujudkan suasana persekitaran yang menyeronokkan. Meningkatkan perkembangan fungsi kognitif, emosi, sosial, dan psikomotor murid bermasalah 3. Meransang murid untuk bergerak-balas secara positif terhadap sesuatu kemahiran. pembelajaran.

Definisi Terapi Menurut kamus perubatan Mosby (2001) terapi didefinisikan dengan rawatan pemulihan ke atas pesakit yang pernah menghidapi sebarang penyakit atau mengalami sesuatu kecederaan bertujuan mengembalikan kefungsian badan secara normal. Definisi terapi dalam konteks pendidikan ialah kaedah untuk membantu seseorang murid untuk bergerak-balas terhadap sesuatu aktiviti atau kemahiran. Konsep terapi dalam konteks pendidikan ialah didasari dari konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Dengan itu, kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah dan ketidakupayaan pembelajaran mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, sosial atau psikomotor. Oleh yang demikian, terapi dalam pendidikan khas adalah salah-satu kaedah yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Aktiviti-aktiviti dalam terapi dapat membantu murid menguasai sesuatu kemahiran ke peringkat yang lebih tinggi. Jenis-Jenis Terapi Antara jenis-jenis terapi yang boleh diaplikasikan dalam pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran ialah: 1. Terapi fisio dan terapi cara kerja. 2. Terapi seni. 3. Terapi berkuda. 4. Terapi pasir. 5. Terapi muzik dan nyayian. 6. Pergerakan kreatif dan drama. 7. Terapi Hidro (Air) 8. Terapi alternatif

3. 4. Latihan teraputik Penyejukan dan pemanasan Terapi hidro. Manipulasi.9. 6. 7. 5. Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. Definisi Fisio Definisi terapi fisio atau terapi fizikal berdasarkan kamus perubatan Mosby (2001) ialah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorag individu dengan menggunakan agen-agen fizikal dan kaedah seperti berikut: 1. . Mengurut. Terapi pertuturan TERAPI FISIO Terapi fisio dan terapi cara kerja ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran. Ransangan menggunakan elektrik. 2. Ransangan menggunakan cahaya.

Berjalan. 4. Antaranya ialah: 1. Berlari. 9. Menguli. Memukul. Merenyuk. Mencubit. 9. 4. 7. Berdiri di atas kerusi. Menarik Melompat. 10. 8.6. Latihan yang berpusatkan psikomotor kasar: 1. 3. Berdiri sebelah kaki.2 Aktiviti Fisio Aktiviti fisio perlu dilakukan oleh ahli fisio yang berkemahiran dan boleh diperolehi di pusat -pusat perubatan. 2. 2. Memicit. 4. terapi fisio yang mudah masih boleh dilaksanakan berdasarkan masalah pembelajaran di sekolah. Berjalan di atas tali Membawa buku di atas kepala Membawa bola ping pong dengan sudu. Mengurut. 7. 5. Menggunting. Membaling. Menggenggam. 1. 6. 2. 3. Mencabut. Mengoyak. 5. 8. Menggaru. Menendang. Namun demikian. Menolak. 10. 3. 6. Menggentel. Latihan imbangan: 1. Menyambut. 5. Melambung. Latihan kordinasi: .

Ultrasounds. dan lain-lain. Terapi senaman. 2. Rawatan kebiasaan yang ditawarkan 1. 3. Namun begitu. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran manipulatif . Peralatan untuk menjalankan aktivti terapi cara kerja hanya boleh didapati di pusat-pusat perubatan dan pusat-pusat latihan tertentu sahaja. Hot packs 4.1. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran hidup. 3. Teknik-teknik khas contoh. Interferrential therapy. Antaranya: 1. terapi cara kerja yang mudah boleh juga dilakukan dengan murid yang bermasalah pembelajaran di sekolah. Terapi Cara Kerja Aktiviti cara kerja perlu dilakukan oleh ahli terapi cara kerja yang berkemahiran sahaja. 4. 2. Perawatan elektrofizikal. Melambung dan menyambung bola berbagai saiz Memasukkan jarum ke dalam lubang manik. 2. Latihan pravokasional Latihan aktiviti membuka dan memasang alatan. mobilisasi sendi. Shortwave diactomy. TENS.

membezakan. gunting dsb) .menunjukkan kemahiran kognitif dan psikomotor pelajar . Sebagai pengalaman yang berlaku sepanjang hari. Sebagai pengalaman pandangan melalui imaginasi dan perasaan. Definisi Seni Seni membawa maksud yang terlalu global kerana setiap individu menjalani kehidupan dengan pengalaman seni yang tersendiri dan berbeza. seni muzik. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sabagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik. kraftangan. 2. tekap. 3. seni lukis.mengembangkan bakat dan kreativiti .memberi peluang ke arah pengembangan diri pelajar / kerjaya Objektif Melukis : melakukan kemahiran motor kasar ( melalui aktiviti contengan) mengawal pergerakan motor halus ( lakar. fesyen.Mengenal. seni visual. Kepentingan Seni 1. dan menggunakan warna yang betul . dan lain-lain. Komponen Pendidikan Seni a) Seni Visual melukis membuat rekaan dan corak membuat binaan menghasilkan kraftangan Objektif : .menilai keindahan alam dan warisan budaya . Seni boleh merangkumi seni tari. Sebagai engalaman universal.TERAPI SENI Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya.menghasilkan karya seni yang kreatif .

5. kehendak. ramas. pasir) menggunakan alatan seni lukis (mengenal dengan melihat. gunting dsb) menguasai kemahiran melukis ( lukis tanpa alatan di atas meja. permainan alat muzik. Co. 2. tarian dan lakonan drama mengamalkan semangat kerjasama dan berdisiplin dalam kumpulan berkemahiran menggunakan alat muzik melakukan gerakan mengikut rentak lagu mengenal lagu berdasarkan melodi mengawal koordinasi anggota anggota badan melakonkan dan menghayati berbagai watak mengawal dan mengamalkan tingkah laku yang baik membina kemahiran sosial dengan rakan dan orang keliling Peranan. membantu membuat ekpresi disebabkan kesukaran ekpresi dalam keadaan normal. keyakinan dsb. 3. Tapi dalam kumpulan yang sama mungkin dia boleh melalui aktiviti seni yang melibatkan kerjasama. Gerakan dan Drama melibatkan seni persembahan iaitu nayanyian. tenaga. ) b) Muzik. diberi peluang PSV sebagai alat yang digunakan utk perkembangan diri 6. udara. Mereka tak malu . Kanak-kanak khas dilahirkan sebagai insan seni. ada potensi. pergerakan dan drama Objektif: mengembangkan bakat dan minat dalam bidang nyanyian. keseronokan. emosi mereka melalui seni. 4. memegang. Knk bermasalah pertuturan akan ekpreskan keinginan. gentel. menama dsb / mengetahui fungsi alatan / membuat lukisan dengan alatan/ mengetahui dan mengubnakan unsur seni / penggunaan pelbagai media dan teknik. uli. Howard Gardner(1983) Mereka berhak menerima PSV Sebagai alat utk capai FPK membantu memudah cara / menggalakkan menyampaikan kehendak.- pergerakan motor halus bebas ( koyak. bersikap positif terhadap seni berpengetahuan dan berkemahiran kreatif bepengetahuan tentang psikologi kanak-kanak berpengetahuan tentang teori pembelajaran menyediakan ruang pembelajaran yang kondusif memastikan peralatan dan bahan yang mencukupi memastikan murid merasa selamat dan diterima membentuk dan melaksanakan aktiviti yang melibatkan kerjasama dan perkongsian menadakan peluang untuk interaksi antara murid mewujudkan iklim kreativiti dan ekspresi RASIONAL PENDIDIKAN KESENIAAN UNTUK KANAK-KANAK KHAS 1. faktor dan pertimbangan guru dalam mengendalikan pendidikan kesenian. Dalam kumpulan normal mungkin tak boleh.

Bidang Pengurusan Kehidupan - komponen pengurusan diri komponen kemahiran manipulatif komponen pengurusan tingkah laku komponen kemahiran hidup 1. Menyelesaikan masalah 6. Meningkatkan imaginasi kreatif. 7. 2. The . 4. estatik. mental.Pengajaran dan Pembelajaran Seni 1. Bidang Riadah dan Kreativiti - Komponen Pendidikan Jasmani Komponen Pendidikan Seni Komponen Pendidikan Muzik. Gerakan dan Drama Komponen Pendidikan sains. Alat membantu perkembangan kanak-kanak. pelaksanaan. Menekankan pemikiran yang asli. 3. Definisi Terapi Seni Menurut Waller dan Gilroy (1992). Menyumbang kepuasan diri. Bidang Akademik berfungsi - komponen Bahasa Melayu komponen Matematik komponen Bahasa Inggeris Komponen Teknologi Maklumat dan Komunikasi 1. Menyumbang kepada perkembangan personaliti. Bidang Kerohanian dan Nilai-nilai Murni - komponen Pendidikan Agama Islam Komponen Pendidikan Moral 1. Menggalakkan perkembangan fizikal. terapi seni didefinisikan sebagai a form of therapy in which the making of visual images in the presence of a qualified art therapist contributes toward externalization of thoughts and feelings which may otherwise remain unexpressed. 5. Sosial dan Alam Sekitar Fungsi Seni Dalam Pendidikan 1. dan penilaian.

Lawatan. Tekapan Kefahaman Kemahiran Seni Visual Kepada Murid-Murid Guru boleh memberi kefahaman murid melalui cara: 1. Tunjuk ajar. Sosialisasi 5. Catan 14. Model 12. Mozek 4. . Kordinasi motor kasar dan motor halus. Imaginasi 6. Capan 7. 7. Kolaj 3. Simulasi 4. 6. 4. Perbincangan. Anyaman 6. Membuat sendiri. 2. Cetakan 8. Papier Mache 11. Tiupan 9. 3. 8. Meluahkan perasaan. 3. Pemahaman konsep Kepentingan Seni Visual Kepada Murid Antara kepentingan-kepentingan tersebut ialah: 1. Komunikasi. Pengamatan 2. Menguatkan motor kasar dan motor halus. Lukisan 2. 2.images may have a diagnostic as well as a therapeutic function in that they provide the patient and the therapist with a visible record of the session and give indicators for further treatment . Gurisan 5. Menguatkan daya imaginasi. Meningkatkan keupayaan berinteraksi dengan alam sekitar. Jahitan 10. 5. Origami 13. Contoh-contoh. Teknik Seni Visual 1. 5. 3. Masalah Yang Dihadapi Oleh Murid Bermasalah Pembelajaran Seni Visual Antara masalah-masalah tersebut ialah: 1. Penggunaan ICT. Menikmati keseronokan menjalani aktiviti. Menonton video. 4.

bahkan autisme. TERAPI ALTERNATIF TERAPI HAIWAN BERKUDA Olahraga berkuda ternyata memiliki manfaat untuk metode penyembuhan bagi berbagai masalah anak. lemah fizik. 2 Kelebihan Terapi Berkuda Setiap tahun. tetapi bagi anak-anak yang memiliki keterbatasan. kemampuan berbahasa dan berbicara. Aktiviti berkuda ini membolehkan . iaitu olahraga. terapis berkuda dari Sleepy Hollow Therapeutic Riding Centre dan South African Riding for the Disabled Association (Sarda): "Menunggang kuda adalah satu kegiatan yang menyenangkan bagi kebanyakan orang. emosional. McCallum menjelaskan terapi biasa tidak berhasil kerana anak sudah antipasti terlebih dahulu terhadap kegiatan terapi. Sedangkan aktiviti berkuda. Menghayati nilai seni. Kegiatan ini membantu mereka berkonsentrasi. Ketiga-tiga hal ini sangat diperlukan untuk pertumbuhan anak-anak. menunggang kuda tersebut boleh dijadikan sebagai salah satu cara penyembuhan . Mulai dari masalah psikologis. 7. Memperkembangkan bakat. mental. anak-anak memandangnya sebagai kegiatan bermain yang menyenangkan sehingga mereka menjadi lebih rileks menjalaninya. 1 Definisi Terapi Berkuda Menurut Lisa McCallum. serta kendala dalam belajar. dan disiplin tinggi.6. terapi berkuda tersebut memiliki tiga manfaat utama. Berkuda boleh memotivasi anak yang memiliki masalah mental dan emosional. pendidikan dan pengubatan. banyak orang merasakan manfaat dari terapi menunggang kuda dan jumlahnya terus meningkat. sabar. Menurut McCallum.

Bermain ting-ting dalam pasir. 3." kata McCallum. dia bermain meriam iaitu alat permainan dalam dulang pasir dan terus memainkan perasaan positif terhadap saya. Di tepi pantai. 4. Menurut McCallum lagi hubungan unik antara kuda dengan pengendaranya membantu mengatasi ketakutan. Dengan meletakkan kelilingnya binatang-binatang hutan. akan tercipta ikatan emosi anak dengan kuda yang dinaikinya. 1 Definisi Terapi Sandplay adalah satu sasaran proses untuk memudahkan penyembuhan emosional dan perkembangan peribadi pelanggan-pelanggan. misalnya kaki lumpuh. Dia telah tanam badan kami istana pasir bersama dalam dulang tersebut. kanak-kanak yang dipanggil Kathy yang datang untuk terapi kerana mengalami masalah-masalah kebimbangan. akan tumbuh rasa saling percaya antara anak dengan kuda. berkuda adalah cara mereka menikmati kebebasan yang selama ini tidak boleh mereka dapatkan saat berada di atas kursi roda. kegagalan dan kemarahannya yang telah membina sejak bertahun-tahun. Pengasasnya adalah ahli terapi orang Switzerland Dora M. Satu proses pusat adalah pelanggan itu adalah diberi peluang bagi memilih daripada satu kepelbagaian benda-benda dan angka-angka dengan satu gol mewakili dunia dalaman mereka. TERAPI PASIR Terapi Sandplay adalah satu bentuk psikoterapi cuba-cubaan untuk membentuk satu hubungan dengan jiwa ke satu penyembuhan.wujudnya kerjasama antara kuda dan penunggangnya. hal inilah yang menjadi terapi emosi mereka. Justeru. "Saat menunggang kuda. Proses interpretasi itu dibantu oleh ahli terapi. Buka selipar dan cecahkan kaki pelajar dalam pasir. otototot pada selangkangan anak akan merasakan sensasi seperti saat berjalan kaki. 2. 2. KALFF (1904-1990). Saat belajar berkuda. Sandplay boleh ditambah melalui penggunaan terapi-terapi lain seperti dreamwork atau psikoterapi. Menurut Bradway dan McCoard (1997). Hal itu akan mengaktifkan otototot kaki sehingga perlahan-lahan si anak akan boleh berjalan. Dalam bekas berisi pasir. dia berupaya menghayati satu kemampuan melakukan sesuatu kira-kira mengawal binatang-binatang ini dan. Di kawasan lapang. yang berpangkalan teori-teorinya pada prinsip-prinsip psikologi Jungian dan pada kerja Margaret Lowenfeld. 2 Cara Terapi Pasir 1. Untuk anak yang mengalami kecacatan fizik. 5. Membina istana pasir. Genggam pasir. Dia takut menyatakan kemarahannya dan lazimnya diletakkan dipagari dalam dulang pasir itu. Duduk di atas kuda juga akan melatih otot kaki mereka sehingga boleh berjalan. 3. . 3 Tempat-Tempat Yang Sesuai 1. Menanam badan. Tindakan-tindakan itu dan keputusan-keputusan sandplay adalah kemudiannya ditafsir secara simbolik oleh pelanggan.

3.TERAPI MUZIK Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. goal-directed process of ineraction and intervention. 9. skills. Membuat gerakan yang sesuai. piano. and weakness. seksofon. tamborin. gambus. in which music or music based experiences examples: (singing. 3 Langkah-langkah Bermain Peralatan Muzik 1. 2000). -gitar. -rekoder. Bermain ikut giliran. Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. Memperkenalkan alat muzik. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. kompang.shvoong. . Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. terapi muzik bermaksud a planned. 5. kecapi berkaki. 10. 6. bassed on assessment evaluation of individual clients specific needs. dram bess. Definisi Terapi Muzik Menurut The American Music Theraphy Association (Peters. Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. feelings or behaviours . trompet. 2. gong. -rebab. Di mana sebuah buku ajaran Cina I Ching menyatakan muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang (http://ms. -serunai. Postur badan yang betul Menyembunyikan corak/pola ritma. playing music instruments. moving or listening music) are specifically prescribed to be used by specially trained personnel to influence positive changes in an individual s condition. Bermain secara keseluruhan. Jenis Peralatan Muzik Antara jenis-jenis peralatan muzik ini ialah: 1 Muzik Tradisional Dipalu Digesek Ditiup Digoncang 2 Muzik Barat Perkusi tidak berpic Tiup dan bras Bertali -loceng. -loceng. -angklung. 4. Teknik bermain dengan betul. strengths. kerincing. biola. 7.com/huminities/musicology). kecapi. 8.nafiri. seruling. Demonstrasi Warming up. Memainkan pola/corak ritma. oud. thoughts.

Muzik adalah fenomena yang boleh memberi kesan kepada manusia. 3. 2. Meningkatkan kemahiran bersosial dan emosi. luahan emosi diri dan interaksi. Intervensi menguatkan otot. Meningkatkan kemahiran pernafasan. 4. 5. 2. Memulihkan pertuturan dan bahasa individu afasia. Muzik mempunyai nilai estetikadan pengalaman kreatif. Meningkatkan kemahiran berkmunikasi. . Intervensi dapat mengurangkan kesakitan dan membantu pergerakan. 5 Murid Autistik 1. Meningkatkan kemahiran penglihatan dan pendengaran. 7. Muzik melibatkan tingkah-laku manusia yang universal. 6. Meningkatkan kemahiran kawalan tingkah-laku. 8. Muzik memberi interaksi antara sesama individu. Meningkatkan kemahiran hidup berdikari. 3 Murid Bermasalah Kesihatan 1. 6. 6. Muzik merupakan sumber epada keseronokan. 3. 6. 3. 5. 5. 5. 4. Muzik adalah berdasarkan bentuk fizikal. Muzik adalah hubungan intergrasi kepada emosi seperti amalan dalam budaya. Intervensi mempunyai pengaruh positif pada otot. Meningkatkan kemahiran reseptif dan ekspresif. Meningkatkan kemahiran bermuzik. Menyediakan pengalaman berkomunikasi. 3. Meningkatkan kemahiran akademik. 4. 2 Murid Bermasalah Pembelajaran 1. 6. Meningkatkan kemahiran berkomunikasi. 2. Meningkatkan kemahiran kelancaran pertuturan. 5. 2. 2. Meningkatkan kemahiran pembetulan suara. Meningkatkan kemahiran berseronok. Meningkatkan kemahiran berseronok. Meningkatkan kemahiran pertuturan dan bahasa. Meningkatkan keyakinan diri. Murid Terencat Akal 1. biologikal dan neurogikal. Meningkatkan kemahiran akedemik 4. 7. 4 Murid Bermasalah Komunikasi 1. Kebaikan Terapi Muzik Kebaikan terapi muzik dalam beberapa bahagian iaitu: 1. Menghasilkan komunikasi. 3. Muzik adalah suatu bentuk yang unik dalam komunikasi secara verbal.Muzik Sebagai Satu Cara Rawatan 1. 7. Meningkatkan kemahiran artikulasi. Meningkatkan kemahiran psikomotor. Intervensi mengawal pergerakan fizikal. 4. Meningkatkan penghargaan diri. Sebagai peluang untuk meningkatkan kemahiran sosial. 2.

Gianna merasakan bahawa cara yang paling baik untuk menolong Josh Clark (down syndrom) mengingati nama akhirnya ialah melalui lagu yang disukainya iaitu Twinkle. Kesedaran tubuh badan 2. Mungkin beberapa minggu atau beberapa bulan. Meningkatkan kemahiran mengenal diri sendiri dan luahan emosi. kebebasan. Meningkatkan kemahiran kognitif. Gianna dapati bahawa Josh dengan mudah mengingati rentak lagu tersebut dan menyanyikan huruf-huruf dalam nama akhirnya.2 Tema Pergerakan Menurut Buku Panduan Guru bertajuk Pergerakan Kreatif oleh kementerian Pendidikan Malaysia (1997). 11. Tetapi muzik boleh menolong melahirkan proses tersebut.3. ruang. Di sini. nyayian bertema. Unsur pergerakan iaitu tubuh badan.1 Definisi Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif ialah intepretasi idea. pergerakan kreatif mempunyai 16 tema dalam pengajaran dan pembelajaran iaitu: 1. nyayian tanpa muzik. dan pakar juga tidak dapat menyatakan dengan tepat bagaimana otak memproses maklumat. 6 Nyanyian Lagu Kanak-Kanak Nyayian lagu kanak-kanak boleh melibatkan pergerakan anggota badan. Meningkatkan kemahiran interaksi sosial. jenaka dan berpendidikan. masa dan daya memudahkan individu berkomunikasi di samping meningkatkan potensi seperti ritma. Unsur lagu nyayian kanak-kanak adalah mudah difahami. 5. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembangkan kesedaran dan fahaman konsep-konsep pergerakan. nyanyian dengan iringan muzik. PERGERAKAN KREATIF DAN DRAMA Pergerakan Kreatif Dan Drama Pergerakan kreatif dan drama ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran. twinkle. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. ahli terapi muzik Josh menyatakan bahawa seseorang mempunyai berbagai cara dan strategi yang berbeza untuk belajar. penulis menyatakan. Kesedaran rintangan kepada beban dan masa . tradisional. kreativiti. Dalam satu minggu Josh telah dapat mengeja Clark . tanpa terapi muzik mungkin ia akan memakan masa yang lebih lama untuk Josh mengingat dan mengeja nama akhir keluarganya. Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. dan pengucapan melalui pergerakan. Gianna. twinkle little star . 4. 11.

11. Gabungan lakuan daya asas. Kualiti-kualiti ekspresif dalam pergerakan. Penyesuaian terhadap kawan. .3. Orientasi ruang 12. Penggunaan tubuh badan sebagai alat. 15. Bentuk-bentuk pergerakan. Penaikan dari lantai. 6. Ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan. kordinasi motor kasar dan motor halus dan komunikasi. Kesedaran berkumpulan. Mereka boleh dilatih melakukan pergerakan kreatif dan lakonan watak-watak mudah secara hafalan. 10. 16. Kesedaran ruang 4. 11. 9. Lapan lakuan daya asas 8. Guna tubuh badan untuk menekan bentuk dan daya dalam pergerakan. 13. pegerakan kreatif dan drama perlu diubahsuai kepada bentuk yang paing mudah. Aliran beban badan dalam ruang dan masa 5. 14. 11. sosialisasi. pergerakan tubuh badan dan ekspresi mimik muka. Kandungan cerita dalam sebuah drama terdiri daripada unsur-unsur yang mudah difahami seperti tema flora dan fauna serta keluarga. Formasi pergerakan dalam kumpulan. 7.3 Definisi Drama Drama ialah sebuah cerita atau paparan yang diterjemahkan dalam bentuk lakonan ke atas watak-watak tertentu.4 Pergerakan Kreatif Dan Drama Dalam Pendidikan Khas Memandangkan murid-murid pendidikan khas bermasalah pembelajaran mempunyai masalah dari segi imaginasi. pemahaman konsep. Drama melibatkan lakonan berskrip.

2 Konsep Hidroterapi didapati sesuai untuk perkembangan fizikal dan pergerakan motor kasar dan motor halus serta mental murid-murid berkeperluan khas di mana segala otot-otot dan otak mereka dapat dirangsang. Secara tidak langsung ianya telah melatih membina keyakinan diri murid-murid "water confidence". Terapi hidro di lihat sesuai untuk perkembangan fizikal kerana kombinasi pergerakan motor kasar dan halus serta mental murid dapat dirangsang secara serentak. ianya dapat . Selain itu. Rangsangan air yang secara semulajadi dapat membantu murid tenang walaupun pada permulaannya sesetengah murid akan berasa takut untuk masuk ke dalam air. Imbangan dalam air bukanlah masalah utama. Melalui terapi seumpama ini. Murid diajar berenang dan bermain air di dalam kolam yang cetek. pergerakan dalam air lebih mudah dan bebas. Di sinilah guru memainkan peranan membantu dalam membina keyakinan diri. Program yang dirancang biasanya merupakan program awalan atau permulaan renang. Ia juga membolehkan murid-murid bermasalah pembelajaran memperolehi kemahiran renang sama seperti murid-murid normal. Pergerakan dalam air didapati lebih mudah dan bebas serta tidak dibebani oleh keperluan alatan sokongan selain daya apungan air sahaja.TERAPI HIDRO (AIR) Pemilihan program rekreasi renang/hidroterapi bagi murid-murid Program Pendidikan Khas adalah bagi memberi peluang kepada murid-murid bermasalah pembelajaran menjalani aktiviti dan program yang sama seperti muridmurid normal yang lain.1 Tujuan Terapi Hidro Aktiviti berenang dapat memberi keseronokan dan menggembirakan murid-murid bermasalah pembelajaran ketika berada di dalam kolam atau air di samping dapat membentuk sikap kerjasama dengan rakan-rakan mereka. Kawasan yang paling dalam di kolam tersebut berukuran 1 meter. 12. Perkara ini dapat diatasi dengan membawa murid ke kawasan cetek sebelum berpindah ke kawasan yang lebih dalam. Walaubagaimanapun. murid berkeperluan khas mungkin mengalami sedikit rasa takut dengan air. 12. serta tidak dibebani seperti keperluan alat sokongan yang menghadkan individu dapat dipertingkatkan dan pergerakan. Ini disebabkan oleh ransangan air secara semulajadi. renang juga merupakan salah satu latihan latihan terapi (Hidroterapi/Terapi Air) bagi murid istimewa. Hasilnya murid-murid akan dapat membina konsep diri yang positif melalui aktiviti hidroterapi ini. Melalui hidroterapi juga. Oleh itu lebih banyak pergerakan dapat dilakukan dan daya penumpuan masalah tingkahlaku didapati tidak seperti lazimnya. ianya dapat memantapkan perkembangan fizikal dengan aktiviti-aktivi seperti regangan seterusnya melembutkan sendi dan meningkatkan daya ketahanan jantung dan otot-otot rangka.

3. 6. Bina keyakinan diri. Banyak aktiviti dan pergerakan yang tidak dapat dilakukan di darat dapat dipraktikkan di dalam air. Meningkatkan kesabaran. 15. Simulasi sistem otak. Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain. Merangsang pertuturan. Latihan Social skill . Kreativiti. Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. 7. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan. Peningkatan self-esteem. memelihara dan memulih keadaan emosi. 13. Antara agak luas bertujuan untuk mengembalikan. 12. 17. Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air. Latihan daya kepimpinan. melembutkan sendi-sendi. Pengamatan. Daya konsentrasi. 10. hidroterapi dapat meneroka pergerakan-pergerakan yang boleh dilakukan oleh murid. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang kepentingan hidroterapi ini ialah: 12. Kejayaan sesuatu program pengajaran bergantung pada prosedur pengajaran yang jelas. 14. Manipulasi tangan dan jari-jemari. 1. ii. 16.4 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid berkeperluan khas ini. 8. 11. 4. 5. 9. Oleh itu. mereka didapati lebih berkeyakinan di air berbanding di darat. Terdapat murid berkeperluan khas yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam . faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. Kawalan diri. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek. Dalam hubungan ini. Walau bagaimanapun garis panduan adalah sama untuk semua. Menghilangkan tekanan. Melatih sikap bekerjasama. Eye Contact boleh membantu membina keyakinan murid. sokongan dan garis panduan yang diberi. Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna. Bagi sesetengah murid. i.memantapkan perkembangan fizikal melalui pelbagai aktiviti seperti regangan.Keupayaan berkomunikasi. fizikal. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. Pembentukan body image . hanya penyesuaian dan modifikasi diperlukan terhadap individu berkeperluanyang unik ini. 12. meningkatkan daya ketahanan otot-otot dan jantung.3 Kepentingan Hidroterapi Hidroterapi merupakan suatu bidang yang lebih baik atau normal. 2.

namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. Harus diingat bahawa muridmurid berkeperluan khas tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka. .renang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->