ERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS Secara umumnya, topik ini membicarakan kepada penggunaan terapi dalam Pendidikan Khas

. Segala pengetahuan dan kemahiran kaedah terapi ini disampaikan kepada pelajar secara teori dan amali. Selain itu, menumpukan kepada perancangan aktiviti terapi fisio dan terapi cara kerja membentuk strategi pelaksanaan, dan melatihkemahiran terapi muzik, nyanyian, pergerakan kreatif, drama dan kemahiran seni. Latihan kemahiran terapi ini dilaksanakan di dalam dan di luar institut. Objektif Terapi 1. Dapat mengenalpasti keperluan terapi untuk perkembangan diri murid bermasalah menyeluruh. 2. Untuk melaksana dan menilai aktiviti-aktiviti terapi yang bersesuaian untuk murid yang bermasalah. pembelajaran secara

Keperluan Terapi 1. Melatih murid-murid bermasalah pembelajaran menguasai kemahiran-kemahiran tertentu yang bersesuaian dan berkaitan dengan kehidupan seharian. 2. 4. Mewujudkan suasana persekitaran yang menyeronokkan. Meningkatkan perkembangan fungsi kognitif, emosi, sosial, dan psikomotor murid bermasalah 3. Meransang murid untuk bergerak-balas secara positif terhadap sesuatu kemahiran. pembelajaran.

Definisi Terapi Menurut kamus perubatan Mosby (2001) terapi didefinisikan dengan rawatan pemulihan ke atas pesakit yang pernah menghidapi sebarang penyakit atau mengalami sesuatu kecederaan bertujuan mengembalikan kefungsian badan secara normal. Definisi terapi dalam konteks pendidikan ialah kaedah untuk membantu seseorang murid untuk bergerak-balas terhadap sesuatu aktiviti atau kemahiran. Konsep terapi dalam konteks pendidikan ialah didasari dari konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Dengan itu, kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah dan ketidakupayaan pembelajaran mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, sosial atau psikomotor. Oleh yang demikian, terapi dalam pendidikan khas adalah salah-satu kaedah yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Aktiviti-aktiviti dalam terapi dapat membantu murid menguasai sesuatu kemahiran ke peringkat yang lebih tinggi. Jenis-Jenis Terapi Antara jenis-jenis terapi yang boleh diaplikasikan dalam pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran ialah: 1. Terapi fisio dan terapi cara kerja. 2. Terapi seni. 3. Terapi berkuda. 4. Terapi pasir. 5. Terapi muzik dan nyayian. 6. Pergerakan kreatif dan drama. 7. Terapi Hidro (Air) 8. Terapi alternatif

Mengurut. Terapi pertuturan TERAPI FISIO Terapi fisio dan terapi cara kerja ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran. 6. 7. Latihan teraputik Penyejukan dan pemanasan Terapi hidro.9. Manipulasi. 4. 2. Ransangan menggunakan elektrik. . 3. Definisi Fisio Definisi terapi fisio atau terapi fizikal berdasarkan kamus perubatan Mosby (2001) ialah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorag individu dengan menggunakan agen-agen fizikal dan kaedah seperti berikut: 1. Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. 5. Ransangan menggunakan cahaya.

6. Menguli. 7. Melambung. 1. Menendang. Memicit. Latihan yang berpusatkan psikomotor kasar: 1. 4. Merenyuk. 7. 5. Menyambut. Mengurut. Berlari. Memukul. Menggunting. 9. 5. 3. Berdiri di atas kerusi. 2. 3. Namun demikian. 8. Antaranya ialah: 1. 3. Menarik Melompat. Mengoyak. 8. Berjalan di atas tali Membawa buku di atas kepala Membawa bola ping pong dengan sudu. 2.2 Aktiviti Fisio Aktiviti fisio perlu dilakukan oleh ahli fisio yang berkemahiran dan boleh diperolehi di pusat -pusat perubatan. Berjalan. 2. 9. Membaling. 10. Latihan imbangan: 1. Menolak. Berdiri sebelah kaki. 4. 6. 5. Mencabut. 10. Menggentel. Mencubit. terapi fisio yang mudah masih boleh dilaksanakan berdasarkan masalah pembelajaran di sekolah. Menggenggam.6. Latihan kordinasi: . 4. Menggaru.

Peralatan untuk menjalankan aktivti terapi cara kerja hanya boleh didapati di pusat-pusat perubatan dan pusat-pusat latihan tertentu sahaja. Rawatan kebiasaan yang ditawarkan 1. Interferrential therapy. 3. TENS. 2. Terapi senaman. 4. 3. Terapi Cara Kerja Aktiviti cara kerja perlu dilakukan oleh ahli terapi cara kerja yang berkemahiran sahaja. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran manipulatif . Perawatan elektrofizikal. Ultrasounds. 2.1. Latihan pravokasional Latihan aktiviti membuka dan memasang alatan. terapi cara kerja yang mudah boleh juga dilakukan dengan murid yang bermasalah pembelajaran di sekolah. Shortwave diactomy. 2. mobilisasi sendi. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran hidup. dan lain-lain. Antaranya: 1. Hot packs 4. Teknik-teknik khas contoh. Namun begitu. Melambung dan menyambung bola berbagai saiz Memasukkan jarum ke dalam lubang manik.

3. fesyen. seni muzik. dan lain-lain. seni visual. Sebagai pengalaman yang berlaku sepanjang hari.menunjukkan kemahiran kognitif dan psikomotor pelajar . membezakan. Komponen Pendidikan Seni a) Seni Visual melukis membuat rekaan dan corak membuat binaan menghasilkan kraftangan Objektif : . gunting dsb) . kraftangan. dan menggunakan warna yang betul .menghasilkan karya seni yang kreatif . Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sabagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik.mengembangkan bakat dan kreativiti . seni lukis. Sebagai engalaman universal.Mengenal.memberi peluang ke arah pengembangan diri pelajar / kerjaya Objektif Melukis : melakukan kemahiran motor kasar ( melalui aktiviti contengan) mengawal pergerakan motor halus ( lakar.menilai keindahan alam dan warisan budaya . Definisi Seni Seni membawa maksud yang terlalu global kerana setiap individu menjalani kehidupan dengan pengalaman seni yang tersendiri dan berbeza.TERAPI SENI Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. Sebagai pengalaman pandangan melalui imaginasi dan perasaan. Seni boleh merangkumi seni tari. Kepentingan Seni 1. tekap. 2.

Co. tarian dan lakonan drama mengamalkan semangat kerjasama dan berdisiplin dalam kumpulan berkemahiran menggunakan alat muzik melakukan gerakan mengikut rentak lagu mengenal lagu berdasarkan melodi mengawal koordinasi anggota anggota badan melakonkan dan menghayati berbagai watak mengawal dan mengamalkan tingkah laku yang baik membina kemahiran sosial dengan rakan dan orang keliling Peranan. Tapi dalam kumpulan yang sama mungkin dia boleh melalui aktiviti seni yang melibatkan kerjasama. faktor dan pertimbangan guru dalam mengendalikan pendidikan kesenian. diberi peluang PSV sebagai alat yang digunakan utk perkembangan diri 6. gentel. tenaga. Knk bermasalah pertuturan akan ekpreskan keinginan. bersikap positif terhadap seni berpengetahuan dan berkemahiran kreatif bepengetahuan tentang psikologi kanak-kanak berpengetahuan tentang teori pembelajaran menyediakan ruang pembelajaran yang kondusif memastikan peralatan dan bahan yang mencukupi memastikan murid merasa selamat dan diterima membentuk dan melaksanakan aktiviti yang melibatkan kerjasama dan perkongsian menadakan peluang untuk interaksi antara murid mewujudkan iklim kreativiti dan ekspresi RASIONAL PENDIDIKAN KESENIAAN UNTUK KANAK-KANAK KHAS 1. membantu membuat ekpresi disebabkan kesukaran ekpresi dalam keadaan normal. 5. Gerakan dan Drama melibatkan seni persembahan iaitu nayanyian. ramas. gunting dsb) menguasai kemahiran melukis ( lukis tanpa alatan di atas meja. permainan alat muzik. Howard Gardner(1983) Mereka berhak menerima PSV Sebagai alat utk capai FPK membantu memudah cara / menggalakkan menyampaikan kehendak. kehendak. udara. Mereka tak malu . pergerakan dan drama Objektif: mengembangkan bakat dan minat dalam bidang nyanyian. Kanak-kanak khas dilahirkan sebagai insan seni. keseronokan. menama dsb / mengetahui fungsi alatan / membuat lukisan dengan alatan/ mengetahui dan mengubnakan unsur seni / penggunaan pelbagai media dan teknik. uli. ) b) Muzik. 2. keyakinan dsb.- pergerakan motor halus bebas ( koyak. emosi mereka melalui seni. pasir) menggunakan alatan seni lukis (mengenal dengan melihat. 3. Dalam kumpulan normal mungkin tak boleh. 4. memegang. ada potensi.

Menyumbang kepada perkembangan personaliti. Bidang Riadah dan Kreativiti - Komponen Pendidikan Jasmani Komponen Pendidikan Seni Komponen Pendidikan Muzik. Menekankan pemikiran yang asli. pelaksanaan. Gerakan dan Drama Komponen Pendidikan sains. Bidang Kerohanian dan Nilai-nilai Murni - komponen Pendidikan Agama Islam Komponen Pendidikan Moral 1. terapi seni didefinisikan sebagai a form of therapy in which the making of visual images in the presence of a qualified art therapist contributes toward externalization of thoughts and feelings which may otherwise remain unexpressed. Bidang Pengurusan Kehidupan - komponen pengurusan diri komponen kemahiran manipulatif komponen pengurusan tingkah laku komponen kemahiran hidup 1. The .Pengajaran dan Pembelajaran Seni 1. Alat membantu perkembangan kanak-kanak. Menggalakkan perkembangan fizikal. 7. Bidang Akademik berfungsi - komponen Bahasa Melayu komponen Matematik komponen Bahasa Inggeris Komponen Teknologi Maklumat dan Komunikasi 1. Menyumbang kepuasan diri. 2. 5. 3. dan penilaian. estatik. Sosial dan Alam Sekitar Fungsi Seni Dalam Pendidikan 1. Definisi Terapi Seni Menurut Waller dan Gilroy (1992). mental. 4. Meningkatkan imaginasi kreatif. Menyelesaikan masalah 6.

Kordinasi motor kasar dan motor halus. 4. Simulasi 4. Sosialisasi 5. Papier Mache 11. Tunjuk ajar. 6. Penggunaan ICT. Model 12. . Anyaman 6. Meluahkan perasaan. Pengamatan 2. Catan 14. Tiupan 9. Menonton video. 5. Menguatkan daya imaginasi. Lukisan 2. 3. Mozek 4. 4. Menikmati keseronokan menjalani aktiviti. Pemahaman konsep Kepentingan Seni Visual Kepada Murid Antara kepentingan-kepentingan tersebut ialah: 1. Lawatan. 3. 2. Origami 13. Kolaj 3. 2. Masalah Yang Dihadapi Oleh Murid Bermasalah Pembelajaran Seni Visual Antara masalah-masalah tersebut ialah: 1. Gurisan 5. Membuat sendiri. Tekapan Kefahaman Kemahiran Seni Visual Kepada Murid-Murid Guru boleh memberi kefahaman murid melalui cara: 1. 3. 7. 8. Cetakan 8. Teknik Seni Visual 1. Meningkatkan keupayaan berinteraksi dengan alam sekitar. Menguatkan motor kasar dan motor halus.images may have a diagnostic as well as a therapeutic function in that they provide the patient and the therapist with a visible record of the session and give indicators for further treatment . Jahitan 10. Capan 7. Komunikasi. 5. Perbincangan. Imaginasi 6. Contoh-contoh.

mental. TERAPI ALTERNATIF TERAPI HAIWAN BERKUDA Olahraga berkuda ternyata memiliki manfaat untuk metode penyembuhan bagi berbagai masalah anak. kemampuan berbahasa dan berbicara.6. Ketiga-tiga hal ini sangat diperlukan untuk pertumbuhan anak-anak. terapi berkuda tersebut memiliki tiga manfaat utama. Kegiatan ini membantu mereka berkonsentrasi. Berkuda boleh memotivasi anak yang memiliki masalah mental dan emosional. anak-anak memandangnya sebagai kegiatan bermain yang menyenangkan sehingga mereka menjadi lebih rileks menjalaninya. menunggang kuda tersebut boleh dijadikan sebagai salah satu cara penyembuhan . pendidikan dan pengubatan. McCallum menjelaskan terapi biasa tidak berhasil kerana anak sudah antipasti terlebih dahulu terhadap kegiatan terapi. Menghayati nilai seni. tetapi bagi anak-anak yang memiliki keterbatasan. sabar. banyak orang merasakan manfaat dari terapi menunggang kuda dan jumlahnya terus meningkat. 2 Kelebihan Terapi Berkuda Setiap tahun. lemah fizik. Aktiviti berkuda ini membolehkan . terapis berkuda dari Sleepy Hollow Therapeutic Riding Centre dan South African Riding for the Disabled Association (Sarda): "Menunggang kuda adalah satu kegiatan yang menyenangkan bagi kebanyakan orang. Menurut McCallum. Sedangkan aktiviti berkuda. bahkan autisme. Memperkembangkan bakat. serta kendala dalam belajar. emosional. 1 Definisi Terapi Berkuda Menurut Lisa McCallum. 7. Mulai dari masalah psikologis. iaitu olahraga. dan disiplin tinggi.

Genggam pasir." kata McCallum.wujudnya kerjasama antara kuda dan penunggangnya. Menanam badan. Untuk anak yang mengalami kecacatan fizik. akan tumbuh rasa saling percaya antara anak dengan kuda. Dia takut menyatakan kemarahannya dan lazimnya diletakkan dipagari dalam dulang pasir itu. 2. hal inilah yang menjadi terapi emosi mereka. . otototot pada selangkangan anak akan merasakan sensasi seperti saat berjalan kaki. 3. Menurut McCallum lagi hubungan unik antara kuda dengan pengendaranya membantu mengatasi ketakutan. Duduk di atas kuda juga akan melatih otot kaki mereka sehingga boleh berjalan. Hal itu akan mengaktifkan otototot kaki sehingga perlahan-lahan si anak akan boleh berjalan. misalnya kaki lumpuh. Pengasasnya adalah ahli terapi orang Switzerland Dora M. Dalam bekas berisi pasir. TERAPI PASIR Terapi Sandplay adalah satu bentuk psikoterapi cuba-cubaan untuk membentuk satu hubungan dengan jiwa ke satu penyembuhan. Bermain ting-ting dalam pasir. 1 Definisi Terapi Sandplay adalah satu sasaran proses untuk memudahkan penyembuhan emosional dan perkembangan peribadi pelanggan-pelanggan. dia bermain meriam iaitu alat permainan dalam dulang pasir dan terus memainkan perasaan positif terhadap saya. Dia telah tanam badan kami istana pasir bersama dalam dulang tersebut. "Saat menunggang kuda. KALFF (1904-1990). 2 Cara Terapi Pasir 1. Justeru. Satu proses pusat adalah pelanggan itu adalah diberi peluang bagi memilih daripada satu kepelbagaian benda-benda dan angka-angka dengan satu gol mewakili dunia dalaman mereka. Buka selipar dan cecahkan kaki pelajar dalam pasir. 2. Dengan meletakkan kelilingnya binatang-binatang hutan. 4. kegagalan dan kemarahannya yang telah membina sejak bertahun-tahun. kanak-kanak yang dipanggil Kathy yang datang untuk terapi kerana mengalami masalah-masalah kebimbangan. yang berpangkalan teori-teorinya pada prinsip-prinsip psikologi Jungian dan pada kerja Margaret Lowenfeld. Di kawasan lapang. berkuda adalah cara mereka menikmati kebebasan yang selama ini tidak boleh mereka dapatkan saat berada di atas kursi roda. 5. dia berupaya menghayati satu kemampuan melakukan sesuatu kira-kira mengawal binatang-binatang ini dan. akan tercipta ikatan emosi anak dengan kuda yang dinaikinya. Sandplay boleh ditambah melalui penggunaan terapi-terapi lain seperti dreamwork atau psikoterapi. 3. Membina istana pasir. Saat belajar berkuda. 3 Tempat-Tempat Yang Sesuai 1. Menurut Bradway dan McCoard (1997). Proses interpretasi itu dibantu oleh ahli terapi. Tindakan-tindakan itu dan keputusan-keputusan sandplay adalah kemudiannya ditafsir secara simbolik oleh pelanggan. Di tepi pantai.

-gitar. 4. 10. in which music or music based experiences examples: (singing. Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. kompang. Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. trompet. biola. 3.nafiri. 2.TERAPI MUZIK Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. . 6. and weakness. seruling.com/huminities/musicology). Bermain ikut giliran. Demonstrasi Warming up. terapi muzik bermaksud a planned. thoughts. -serunai. moving or listening music) are specifically prescribed to be used by specially trained personnel to influence positive changes in an individual s condition. Teknik bermain dengan betul. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. 9. gambus. 8. kerincing. oud. kecapi. Di mana sebuah buku ajaran Cina I Ching menyatakan muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang (http://ms. skills. feelings or behaviours .shvoong. 3 Langkah-langkah Bermain Peralatan Muzik 1. 2000). muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. Membuat gerakan yang sesuai. -rekoder. 7. gong. Memainkan pola/corak ritma. Bermain secara keseluruhan. Memperkenalkan alat muzik. tamborin. -angklung. seksofon. goal-directed process of ineraction and intervention. dram bess. kecapi berkaki. Jenis Peralatan Muzik Antara jenis-jenis peralatan muzik ini ialah: 1 Muzik Tradisional Dipalu Digesek Ditiup Digoncang 2 Muzik Barat Perkusi tidak berpic Tiup dan bras Bertali -loceng. 5. Postur badan yang betul Menyembunyikan corak/pola ritma. -rebab. Definisi Terapi Muzik Menurut The American Music Theraphy Association (Peters. -loceng. playing music instruments. piano. strengths. bassed on assessment evaluation of individual clients specific needs.

Muzik adalah hubungan intergrasi kepada emosi seperti amalan dalam budaya. 6. Meningkatkan kemahiran bermuzik.Muzik Sebagai Satu Cara Rawatan 1. Meningkatkan kemahiran akedemik 4. 5 Murid Autistik 1. Intervensi dapat mengurangkan kesakitan dan membantu pergerakan. Meningkatkan kemahiran berkmunikasi. 7. Menyediakan pengalaman berkomunikasi. Muzik adalah fenomena yang boleh memberi kesan kepada manusia. Intervensi menguatkan otot. 3. 4. 5. Meningkatkan kemahiran kawalan tingkah-laku. Meningkatkan kemahiran akademik. 3 Murid Bermasalah Kesihatan 1. 5. 3. Meningkatkan kemahiran hidup berdikari. 2. 5. Meningkatkan kemahiran berseronok. 3. Meningkatkan kemahiran penglihatan dan pendengaran. 6. Meningkatkan kemahiran bersosial dan emosi. 2. Memulihkan pertuturan dan bahasa individu afasia. Muzik adalah berdasarkan bentuk fizikal. Meningkatkan kemahiran pembetulan suara. Meningkatkan penghargaan diri. 2. Menghasilkan komunikasi. 5. 2. 6. 3. Sebagai peluang untuk meningkatkan kemahiran sosial. 8. Intervensi mempunyai pengaruh positif pada otot. Intervensi mengawal pergerakan fizikal. 6. 2. Meningkatkan kemahiran berkomunikasi. 4. Meningkatkan kemahiran kelancaran pertuturan. biologikal dan neurogikal. Murid Terencat Akal 1. 4 Murid Bermasalah Komunikasi 1. Meningkatkan kemahiran pertuturan dan bahasa. 7. Meningkatkan kemahiran artikulasi. luahan emosi diri dan interaksi. 2 Murid Bermasalah Pembelajaran 1. 2. 4. Meningkatkan keyakinan diri. Muzik melibatkan tingkah-laku manusia yang universal. Kebaikan Terapi Muzik Kebaikan terapi muzik dalam beberapa bahagian iaitu: 1. Meningkatkan kemahiran psikomotor. 3. 5. Muzik adalah suatu bentuk yang unik dalam komunikasi secara verbal. . Muzik memberi interaksi antara sesama individu. 4. Muzik merupakan sumber epada keseronokan. Meningkatkan kemahiran reseptif dan ekspresif. Meningkatkan kemahiran berseronok. Meningkatkan kemahiran pernafasan. Muzik mempunyai nilai estetikadan pengalaman kreatif. 6. 7.

twinkle little star . masa dan daya memudahkan individu berkomunikasi di samping meningkatkan potensi seperti ritma. Unsur pergerakan iaitu tubuh badan. pergerakan kreatif mempunyai 16 tema dalam pengajaran dan pembelajaran iaitu: 1. nyanyian dengan iringan muzik. Di sini. PERGERAKAN KREATIF DAN DRAMA Pergerakan Kreatif Dan Drama Pergerakan kreatif dan drama ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran. tanpa terapi muzik mungkin ia akan memakan masa yang lebih lama untuk Josh mengingat dan mengeja nama akhir keluarganya. jenaka dan berpendidikan. Meningkatkan kemahiran kognitif. penulis menyatakan. ruang. twinkle. Kesedaran rintangan kepada beban dan masa . Gianna merasakan bahawa cara yang paling baik untuk menolong Josh Clark (down syndrom) mengingati nama akhirnya ialah melalui lagu yang disukainya iaitu Twinkle. nyayian bertema. Unsur lagu nyayian kanak-kanak adalah mudah difahami. Gianna dapati bahawa Josh dengan mudah mengingati rentak lagu tersebut dan menyanyikan huruf-huruf dalam nama akhirnya. kebebasan. Mungkin beberapa minggu atau beberapa bulan. dan pengucapan melalui pergerakan. Gianna. tradisional. 6 Nyanyian Lagu Kanak-Kanak Nyayian lagu kanak-kanak boleh melibatkan pergerakan anggota badan. Meningkatkan kemahiran interaksi sosial. nyayian tanpa muzik. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. 11.1 Definisi Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif ialah intepretasi idea. ahli terapi muzik Josh menyatakan bahawa seseorang mempunyai berbagai cara dan strategi yang berbeza untuk belajar.3. Tetapi muzik boleh menolong melahirkan proses tersebut. Kesedaran tubuh badan 2. Dalam satu minggu Josh telah dapat mengeja Clark . Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. 5. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembangkan kesedaran dan fahaman konsep-konsep pergerakan. 11.2 Tema Pergerakan Menurut Buku Panduan Guru bertajuk Pergerakan Kreatif oleh kementerian Pendidikan Malaysia (1997). kreativiti. Meningkatkan kemahiran mengenal diri sendiri dan luahan emosi. 4. dan pakar juga tidak dapat menyatakan dengan tepat bagaimana otak memproses maklumat.

9. pegerakan kreatif dan drama perlu diubahsuai kepada bentuk yang paing mudah. sosialisasi. Kesedaran berkumpulan. Kesedaran ruang 4. 7. pergerakan tubuh badan dan ekspresi mimik muka. Kualiti-kualiti ekspresif dalam pergerakan. 15. Mereka boleh dilatih melakukan pergerakan kreatif dan lakonan watak-watak mudah secara hafalan. kordinasi motor kasar dan motor halus dan komunikasi. Bentuk-bentuk pergerakan. Kandungan cerita dalam sebuah drama terdiri daripada unsur-unsur yang mudah difahami seperti tema flora dan fauna serta keluarga. 11. Drama melibatkan lakonan berskrip. pemahaman konsep. Formasi pergerakan dalam kumpulan. Penaikan dari lantai. 13. Penggunaan tubuh badan sebagai alat.3 Definisi Drama Drama ialah sebuah cerita atau paparan yang diterjemahkan dalam bentuk lakonan ke atas watak-watak tertentu. 10. 11.3. Aliran beban badan dalam ruang dan masa 5. Ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan. Guna tubuh badan untuk menekan bentuk dan daya dalam pergerakan. Orientasi ruang 12. Gabungan lakuan daya asas.4 Pergerakan Kreatif Dan Drama Dalam Pendidikan Khas Memandangkan murid-murid pendidikan khas bermasalah pembelajaran mempunyai masalah dari segi imaginasi. 11. 14. . Penyesuaian terhadap kawan. 6. 16. Lapan lakuan daya asas 8.

murid berkeperluan khas mungkin mengalami sedikit rasa takut dengan air. Secara tidak langsung ianya telah melatih membina keyakinan diri murid-murid "water confidence". Selain itu. Terapi hidro di lihat sesuai untuk perkembangan fizikal kerana kombinasi pergerakan motor kasar dan halus serta mental murid dapat dirangsang secara serentak. 12. Melalui hidroterapi juga.TERAPI HIDRO (AIR) Pemilihan program rekreasi renang/hidroterapi bagi murid-murid Program Pendidikan Khas adalah bagi memberi peluang kepada murid-murid bermasalah pembelajaran menjalani aktiviti dan program yang sama seperti muridmurid normal yang lain. ianya dapat memantapkan perkembangan fizikal dengan aktiviti-aktivi seperti regangan seterusnya melembutkan sendi dan meningkatkan daya ketahanan jantung dan otot-otot rangka. Ia juga membolehkan murid-murid bermasalah pembelajaran memperolehi kemahiran renang sama seperti murid-murid normal. Rangsangan air yang secara semulajadi dapat membantu murid tenang walaupun pada permulaannya sesetengah murid akan berasa takut untuk masuk ke dalam air. Murid diajar berenang dan bermain air di dalam kolam yang cetek. Perkara ini dapat diatasi dengan membawa murid ke kawasan cetek sebelum berpindah ke kawasan yang lebih dalam. pergerakan dalam air lebih mudah dan bebas. ianya dapat . serta tidak dibebani seperti keperluan alat sokongan yang menghadkan individu dapat dipertingkatkan dan pergerakan. Imbangan dalam air bukanlah masalah utama. Hasilnya murid-murid akan dapat membina konsep diri yang positif melalui aktiviti hidroterapi ini.2 Konsep Hidroterapi didapati sesuai untuk perkembangan fizikal dan pergerakan motor kasar dan motor halus serta mental murid-murid berkeperluan khas di mana segala otot-otot dan otak mereka dapat dirangsang. Ini disebabkan oleh ransangan air secara semulajadi. Di sinilah guru memainkan peranan membantu dalam membina keyakinan diri. Oleh itu lebih banyak pergerakan dapat dilakukan dan daya penumpuan masalah tingkahlaku didapati tidak seperti lazimnya. renang juga merupakan salah satu latihan latihan terapi (Hidroterapi/Terapi Air) bagi murid istimewa. Program yang dirancang biasanya merupakan program awalan atau permulaan renang. Kawasan yang paling dalam di kolam tersebut berukuran 1 meter.1 Tujuan Terapi Hidro Aktiviti berenang dapat memberi keseronokan dan menggembirakan murid-murid bermasalah pembelajaran ketika berada di dalam kolam atau air di samping dapat membentuk sikap kerjasama dengan rakan-rakan mereka. Walaubagaimanapun. 12. Melalui terapi seumpama ini. Pergerakan dalam air didapati lebih mudah dan bebas serta tidak dibebani oleh keperluan alatan sokongan selain daya apungan air sahaja.

Bina keyakinan diri.4 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid berkeperluan khas ini. Eye Contact boleh membantu membina keyakinan murid. sokongan dan garis panduan yang diberi.memantapkan perkembangan fizikal melalui pelbagai aktiviti seperti regangan. meningkatkan daya ketahanan otot-otot dan jantung. Kawalan diri. 11. 7. 16. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. memelihara dan memulih keadaan emosi. ii. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek. Merangsang pertuturan. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang kepentingan hidroterapi ini ialah: 12. mereka didapati lebih berkeyakinan di air berbanding di darat. i. 12. Melatih sikap bekerjasama. Simulasi sistem otak. Kreativiti. Walau bagaimanapun garis panduan adalah sama untuk semua. Pengamatan. 12. 9. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. melembutkan sendi-sendi. 3. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. Dalam hubungan ini. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna. 10. 5. Terdapat murid berkeperluan khas yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam . Pembentukan body image . Peningkatan self-esteem. Oleh itu. 1. Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. Kejayaan sesuatu program pengajaran bergantung pada prosedur pengajaran yang jelas. Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain. hidroterapi dapat meneroka pergerakan-pergerakan yang boleh dilakukan oleh murid. Banyak aktiviti dan pergerakan yang tidak dapat dilakukan di darat dapat dipraktikkan di dalam air. 15. 2. 13. 17. Latihan daya kepimpinan. Antara agak luas bertujuan untuk mengembalikan. Latihan Social skill . 4. fizikal. Meningkatkan kesabaran. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut. Manipulasi tangan dan jari-jemari. Bagi sesetengah murid. 14.Keupayaan berkomunikasi. Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air. 6. Daya konsentrasi. hanya penyesuaian dan modifikasi diperlukan terhadap individu berkeperluanyang unik ini.3 Kepentingan Hidroterapi Hidroterapi merupakan suatu bidang yang lebih baik atau normal. Menghilangkan tekanan. 8. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan.

Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka.renang. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. Harus diingat bahawa muridmurid berkeperluan khas tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful