ERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS Secara umumnya, topik ini membicarakan kepada penggunaan terapi dalam Pendidikan Khas

. Segala pengetahuan dan kemahiran kaedah terapi ini disampaikan kepada pelajar secara teori dan amali. Selain itu, menumpukan kepada perancangan aktiviti terapi fisio dan terapi cara kerja membentuk strategi pelaksanaan, dan melatihkemahiran terapi muzik, nyanyian, pergerakan kreatif, drama dan kemahiran seni. Latihan kemahiran terapi ini dilaksanakan di dalam dan di luar institut. Objektif Terapi 1. Dapat mengenalpasti keperluan terapi untuk perkembangan diri murid bermasalah menyeluruh. 2. Untuk melaksana dan menilai aktiviti-aktiviti terapi yang bersesuaian untuk murid yang bermasalah. pembelajaran secara

Keperluan Terapi 1. Melatih murid-murid bermasalah pembelajaran menguasai kemahiran-kemahiran tertentu yang bersesuaian dan berkaitan dengan kehidupan seharian. 2. 4. Mewujudkan suasana persekitaran yang menyeronokkan. Meningkatkan perkembangan fungsi kognitif, emosi, sosial, dan psikomotor murid bermasalah 3. Meransang murid untuk bergerak-balas secara positif terhadap sesuatu kemahiran. pembelajaran.

Definisi Terapi Menurut kamus perubatan Mosby (2001) terapi didefinisikan dengan rawatan pemulihan ke atas pesakit yang pernah menghidapi sebarang penyakit atau mengalami sesuatu kecederaan bertujuan mengembalikan kefungsian badan secara normal. Definisi terapi dalam konteks pendidikan ialah kaedah untuk membantu seseorang murid untuk bergerak-balas terhadap sesuatu aktiviti atau kemahiran. Konsep terapi dalam konteks pendidikan ialah didasari dari konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Dengan itu, kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah dan ketidakupayaan pembelajaran mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, sosial atau psikomotor. Oleh yang demikian, terapi dalam pendidikan khas adalah salah-satu kaedah yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Aktiviti-aktiviti dalam terapi dapat membantu murid menguasai sesuatu kemahiran ke peringkat yang lebih tinggi. Jenis-Jenis Terapi Antara jenis-jenis terapi yang boleh diaplikasikan dalam pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran ialah: 1. Terapi fisio dan terapi cara kerja. 2. Terapi seni. 3. Terapi berkuda. 4. Terapi pasir. 5. Terapi muzik dan nyayian. 6. Pergerakan kreatif dan drama. 7. Terapi Hidro (Air) 8. Terapi alternatif

7. Definisi Fisio Definisi terapi fisio atau terapi fizikal berdasarkan kamus perubatan Mosby (2001) ialah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorag individu dengan menggunakan agen-agen fizikal dan kaedah seperti berikut: 1. Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. Latihan teraputik Penyejukan dan pemanasan Terapi hidro. 3. Ransangan menggunakan cahaya. 4. 6. 5. Mengurut. 2.9. Ransangan menggunakan elektrik. Manipulasi. . Terapi pertuturan TERAPI FISIO Terapi fisio dan terapi cara kerja ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran.

Menolak. 2. 5. Mengoyak. 7. Membaling. 10. Berjalan di atas tali Membawa buku di atas kepala Membawa bola ping pong dengan sudu. 6. Mengurut. Antaranya ialah: 1. 5.2 Aktiviti Fisio Aktiviti fisio perlu dilakukan oleh ahli fisio yang berkemahiran dan boleh diperolehi di pusat -pusat perubatan. Menggentel. Menarik Melompat. 4. Menggenggam. 6. Memukul. 4. Namun demikian. Latihan kordinasi: . 5. 3. Mencabut. Berdiri sebelah kaki. 9. terapi fisio yang mudah masih boleh dilaksanakan berdasarkan masalah pembelajaran di sekolah. Latihan imbangan: 1. Berlari. 8. Berjalan. 9. Merenyuk. 10.6. 2. Melambung. 3. Menggaru. Berdiri di atas kerusi. Menguli. Mencubit. 1. 8. 3. Menendang. 7. Menggunting. Memicit. Menyambut. 2. 4. Latihan yang berpusatkan psikomotor kasar: 1.

Teknik-teknik khas contoh. mobilisasi sendi. Namun begitu. Interferrential therapy. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran manipulatif . Perawatan elektrofizikal. 2. Hot packs 4. Terapi Cara Kerja Aktiviti cara kerja perlu dilakukan oleh ahli terapi cara kerja yang berkemahiran sahaja. terapi cara kerja yang mudah boleh juga dilakukan dengan murid yang bermasalah pembelajaran di sekolah. 4. 3. Antaranya: 1. Latihan pravokasional Latihan aktiviti membuka dan memasang alatan. TENS. Melambung dan menyambung bola berbagai saiz Memasukkan jarum ke dalam lubang manik. 2.1. 3. 2. Peralatan untuk menjalankan aktivti terapi cara kerja hanya boleh didapati di pusat-pusat perubatan dan pusat-pusat latihan tertentu sahaja. dan lain-lain. Latihan aktiviti berkaitan dengan kemahiran hidup. Terapi senaman. Shortwave diactomy. Rawatan kebiasaan yang ditawarkan 1. Ultrasounds.

Mengenal.menghasilkan karya seni yang kreatif . fesyen. gunting dsb) . seni lukis. tekap.menunjukkan kemahiran kognitif dan psikomotor pelajar . 3. Sebagai engalaman universal. dan lain-lain.memberi peluang ke arah pengembangan diri pelajar / kerjaya Objektif Melukis : melakukan kemahiran motor kasar ( melalui aktiviti contengan) mengawal pergerakan motor halus ( lakar. Sebagai pengalaman yang berlaku sepanjang hari. dan menggunakan warna yang betul . kraftangan.menilai keindahan alam dan warisan budaya . seni muzik. 2. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sabagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik.TERAPI SENI Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. Kepentingan Seni 1. Seni boleh merangkumi seni tari. membezakan. seni visual.mengembangkan bakat dan kreativiti . Komponen Pendidikan Seni a) Seni Visual melukis membuat rekaan dan corak membuat binaan menghasilkan kraftangan Objektif : . Definisi Seni Seni membawa maksud yang terlalu global kerana setiap individu menjalani kehidupan dengan pengalaman seni yang tersendiri dan berbeza. Sebagai pengalaman pandangan melalui imaginasi dan perasaan.

Dalam kumpulan normal mungkin tak boleh. gentel. keyakinan dsb. Co. memegang. 5. 3. ramas. pergerakan dan drama Objektif: mengembangkan bakat dan minat dalam bidang nyanyian. Gerakan dan Drama melibatkan seni persembahan iaitu nayanyian. Knk bermasalah pertuturan akan ekpreskan keinginan. bersikap positif terhadap seni berpengetahuan dan berkemahiran kreatif bepengetahuan tentang psikologi kanak-kanak berpengetahuan tentang teori pembelajaran menyediakan ruang pembelajaran yang kondusif memastikan peralatan dan bahan yang mencukupi memastikan murid merasa selamat dan diterima membentuk dan melaksanakan aktiviti yang melibatkan kerjasama dan perkongsian menadakan peluang untuk interaksi antara murid mewujudkan iklim kreativiti dan ekspresi RASIONAL PENDIDIKAN KESENIAAN UNTUK KANAK-KANAK KHAS 1. permainan alat muzik. tenaga. membantu membuat ekpresi disebabkan kesukaran ekpresi dalam keadaan normal. udara. 2. Kanak-kanak khas dilahirkan sebagai insan seni.- pergerakan motor halus bebas ( koyak. ada potensi. emosi mereka melalui seni. tarian dan lakonan drama mengamalkan semangat kerjasama dan berdisiplin dalam kumpulan berkemahiran menggunakan alat muzik melakukan gerakan mengikut rentak lagu mengenal lagu berdasarkan melodi mengawal koordinasi anggota anggota badan melakonkan dan menghayati berbagai watak mengawal dan mengamalkan tingkah laku yang baik membina kemahiran sosial dengan rakan dan orang keliling Peranan. pasir) menggunakan alatan seni lukis (mengenal dengan melihat. 4. kehendak. keseronokan. diberi peluang PSV sebagai alat yang digunakan utk perkembangan diri 6. Mereka tak malu . uli. Howard Gardner(1983) Mereka berhak menerima PSV Sebagai alat utk capai FPK membantu memudah cara / menggalakkan menyampaikan kehendak. Tapi dalam kumpulan yang sama mungkin dia boleh melalui aktiviti seni yang melibatkan kerjasama. gunting dsb) menguasai kemahiran melukis ( lukis tanpa alatan di atas meja. menama dsb / mengetahui fungsi alatan / membuat lukisan dengan alatan/ mengetahui dan mengubnakan unsur seni / penggunaan pelbagai media dan teknik. faktor dan pertimbangan guru dalam mengendalikan pendidikan kesenian. ) b) Muzik.

Menyumbang kepada perkembangan personaliti. Menyumbang kepuasan diri. terapi seni didefinisikan sebagai a form of therapy in which the making of visual images in the presence of a qualified art therapist contributes toward externalization of thoughts and feelings which may otherwise remain unexpressed. Menggalakkan perkembangan fizikal. Bidang Kerohanian dan Nilai-nilai Murni - komponen Pendidikan Agama Islam Komponen Pendidikan Moral 1. Definisi Terapi Seni Menurut Waller dan Gilroy (1992). Bidang Akademik berfungsi - komponen Bahasa Melayu komponen Matematik komponen Bahasa Inggeris Komponen Teknologi Maklumat dan Komunikasi 1. Menyelesaikan masalah 6. Meningkatkan imaginasi kreatif. mental. 7. The . 3. dan penilaian.Pengajaran dan Pembelajaran Seni 1. estatik. Bidang Riadah dan Kreativiti - Komponen Pendidikan Jasmani Komponen Pendidikan Seni Komponen Pendidikan Muzik. Sosial dan Alam Sekitar Fungsi Seni Dalam Pendidikan 1. Bidang Pengurusan Kehidupan - komponen pengurusan diri komponen kemahiran manipulatif komponen pengurusan tingkah laku komponen kemahiran hidup 1. pelaksanaan. 5. Gerakan dan Drama Komponen Pendidikan sains. 2. 4. Alat membantu perkembangan kanak-kanak. Menekankan pemikiran yang asli.

Simulasi 4. Cetakan 8. Anyaman 6. Tiupan 9. 5. Perbincangan. 4. Teknik Seni Visual 1.images may have a diagnostic as well as a therapeutic function in that they provide the patient and the therapist with a visible record of the session and give indicators for further treatment . Menonton video. Contoh-contoh. Catan 14. Tekapan Kefahaman Kemahiran Seni Visual Kepada Murid-Murid Guru boleh memberi kefahaman murid melalui cara: 1. 2. 3. Menguatkan daya imaginasi. Pemahaman konsep Kepentingan Seni Visual Kepada Murid Antara kepentingan-kepentingan tersebut ialah: 1. 8. Lukisan 2. 7. Menguatkan motor kasar dan motor halus. 2. Tunjuk ajar. Penggunaan ICT. Lawatan. Pengamatan 2. Sosialisasi 5. 5. . Komunikasi. Kordinasi motor kasar dan motor halus. Meluahkan perasaan. 4. Jahitan 10. Model 12. 3. Kolaj 3. 3. Origami 13. Masalah Yang Dihadapi Oleh Murid Bermasalah Pembelajaran Seni Visual Antara masalah-masalah tersebut ialah: 1. Gurisan 5. Imaginasi 6. Menikmati keseronokan menjalani aktiviti. Meningkatkan keupayaan berinteraksi dengan alam sekitar. Papier Mache 11. 6. Mozek 4. Capan 7. Membuat sendiri.

anak-anak memandangnya sebagai kegiatan bermain yang menyenangkan sehingga mereka menjadi lebih rileks menjalaninya. terapis berkuda dari Sleepy Hollow Therapeutic Riding Centre dan South African Riding for the Disabled Association (Sarda): "Menunggang kuda adalah satu kegiatan yang menyenangkan bagi kebanyakan orang. serta kendala dalam belajar. Kegiatan ini membantu mereka berkonsentrasi. lemah fizik. dan disiplin tinggi. mental.6. Menurut McCallum. iaitu olahraga. Sedangkan aktiviti berkuda. menunggang kuda tersebut boleh dijadikan sebagai salah satu cara penyembuhan . Aktiviti berkuda ini membolehkan . emosional. banyak orang merasakan manfaat dari terapi menunggang kuda dan jumlahnya terus meningkat. McCallum menjelaskan terapi biasa tidak berhasil kerana anak sudah antipasti terlebih dahulu terhadap kegiatan terapi. tetapi bagi anak-anak yang memiliki keterbatasan. 7. 1 Definisi Terapi Berkuda Menurut Lisa McCallum. Memperkembangkan bakat. 2 Kelebihan Terapi Berkuda Setiap tahun. Ketiga-tiga hal ini sangat diperlukan untuk pertumbuhan anak-anak. terapi berkuda tersebut memiliki tiga manfaat utama. Mulai dari masalah psikologis. bahkan autisme. TERAPI ALTERNATIF TERAPI HAIWAN BERKUDA Olahraga berkuda ternyata memiliki manfaat untuk metode penyembuhan bagi berbagai masalah anak. Menghayati nilai seni. sabar. kemampuan berbahasa dan berbicara. pendidikan dan pengubatan. Berkuda boleh memotivasi anak yang memiliki masalah mental dan emosional.

2. Hal itu akan mengaktifkan otototot kaki sehingga perlahan-lahan si anak akan boleh berjalan. 5. Dengan meletakkan kelilingnya binatang-binatang hutan. Menurut Bradway dan McCoard (1997). Dia takut menyatakan kemarahannya dan lazimnya diletakkan dipagari dalam dulang pasir itu. kanak-kanak yang dipanggil Kathy yang datang untuk terapi kerana mengalami masalah-masalah kebimbangan. otototot pada selangkangan anak akan merasakan sensasi seperti saat berjalan kaki. Menurut McCallum lagi hubungan unik antara kuda dengan pengendaranya membantu mengatasi ketakutan. misalnya kaki lumpuh. dia bermain meriam iaitu alat permainan dalam dulang pasir dan terus memainkan perasaan positif terhadap saya. Genggam pasir. 3. Bermain ting-ting dalam pasir. 2 Cara Terapi Pasir 1. KALFF (1904-1990). Membina istana pasir. akan tumbuh rasa saling percaya antara anak dengan kuda. Satu proses pusat adalah pelanggan itu adalah diberi peluang bagi memilih daripada satu kepelbagaian benda-benda dan angka-angka dengan satu gol mewakili dunia dalaman mereka.wujudnya kerjasama antara kuda dan penunggangnya. yang berpangkalan teori-teorinya pada prinsip-prinsip psikologi Jungian dan pada kerja Margaret Lowenfeld. Menanam badan. Pengasasnya adalah ahli terapi orang Switzerland Dora M." kata McCallum. akan tercipta ikatan emosi anak dengan kuda yang dinaikinya. Duduk di atas kuda juga akan melatih otot kaki mereka sehingga boleh berjalan. Buka selipar dan cecahkan kaki pelajar dalam pasir. 3. hal inilah yang menjadi terapi emosi mereka. Tindakan-tindakan itu dan keputusan-keputusan sandplay adalah kemudiannya ditafsir secara simbolik oleh pelanggan. Proses interpretasi itu dibantu oleh ahli terapi. Di kawasan lapang. 3 Tempat-Tempat Yang Sesuai 1. Di tepi pantai. Saat belajar berkuda. dia berupaya menghayati satu kemampuan melakukan sesuatu kira-kira mengawal binatang-binatang ini dan. berkuda adalah cara mereka menikmati kebebasan yang selama ini tidak boleh mereka dapatkan saat berada di atas kursi roda. Dia telah tanam badan kami istana pasir bersama dalam dulang tersebut. kegagalan dan kemarahannya yang telah membina sejak bertahun-tahun. "Saat menunggang kuda. 2. 1 Definisi Terapi Sandplay adalah satu sasaran proses untuk memudahkan penyembuhan emosional dan perkembangan peribadi pelanggan-pelanggan. Dalam bekas berisi pasir. TERAPI PASIR Terapi Sandplay adalah satu bentuk psikoterapi cuba-cubaan untuk membentuk satu hubungan dengan jiwa ke satu penyembuhan. Untuk anak yang mengalami kecacatan fizik. Justeru. 4. Sandplay boleh ditambah melalui penggunaan terapi-terapi lain seperti dreamwork atau psikoterapi. .

seksofon. Bermain secara keseluruhan.com/huminities/musicology). -loceng. gong. 3. Memperkenalkan alat muzik. kecapi. 2. Bermain ikut giliran. Memainkan pola/corak ritma. thoughts. biola. tamborin. feelings or behaviours . kerincing. terapi muzik bermaksud a planned. 5.TERAPI MUZIK Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. piano. goal-directed process of ineraction and intervention.nafiri. -rebab. kompang.shvoong. Postur badan yang betul Menyembunyikan corak/pola ritma. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. 8. Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. . and weakness. Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. seruling. Di mana sebuah buku ajaran Cina I Ching menyatakan muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang (http://ms. Jenis Peralatan Muzik Antara jenis-jenis peralatan muzik ini ialah: 1 Muzik Tradisional Dipalu Digesek Ditiup Digoncang 2 Muzik Barat Perkusi tidak berpic Tiup dan bras Bertali -loceng. trompet. bassed on assessment evaluation of individual clients specific needs. oud. dram bess. gambus. strengths. skills. Definisi Terapi Muzik Menurut The American Music Theraphy Association (Peters. -angklung. 7. 6. kecapi berkaki. 9. Teknik bermain dengan betul. 2000). -serunai. -rekoder. playing music instruments. Membuat gerakan yang sesuai. Demonstrasi Warming up. 4. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. -gitar. moving or listening music) are specifically prescribed to be used by specially trained personnel to influence positive changes in an individual s condition. in which music or music based experiences examples: (singing. 10. 3 Langkah-langkah Bermain Peralatan Muzik 1.

Meningkatkan kemahiran berseronok. 7. 7. Meningkatkan kemahiran akademik. 5. 6. Menyediakan pengalaman berkomunikasi. Menghasilkan komunikasi. 2. 8. 4. Intervensi dapat mengurangkan kesakitan dan membantu pergerakan. biologikal dan neurogikal. Meningkatkan penghargaan diri. Muzik melibatkan tingkah-laku manusia yang universal. 5. Kebaikan Terapi Muzik Kebaikan terapi muzik dalam beberapa bahagian iaitu: 1. Meningkatkan kemahiran psikomotor. 3 Murid Bermasalah Kesihatan 1. 7. Muzik merupakan sumber epada keseronokan. Meningkatkan kemahiran pernafasan. Sebagai peluang untuk meningkatkan kemahiran sosial. Meningkatkan kemahiran akedemik 4. 6. 2. Meningkatkan kemahiran kawalan tingkah-laku. Intervensi menguatkan otot. Muzik mempunyai nilai estetikadan pengalaman kreatif. Muzik adalah hubungan intergrasi kepada emosi seperti amalan dalam budaya. Meningkatkan kemahiran hidup berdikari. 3. luahan emosi diri dan interaksi. Meningkatkan kemahiran kelancaran pertuturan. . Murid Terencat Akal 1. 3. 6. 2. Meningkatkan kemahiran reseptif dan ekspresif. 5. 2. 4. 3. 3. 4 Murid Bermasalah Komunikasi 1. Meningkatkan keyakinan diri. 2. Meningkatkan kemahiran pertuturan dan bahasa. Meningkatkan kemahiran bermuzik. Memulihkan pertuturan dan bahasa individu afasia. Meningkatkan kemahiran berseronok. 5 Murid Autistik 1.Muzik Sebagai Satu Cara Rawatan 1. 2 Murid Bermasalah Pembelajaran 1. 5. Meningkatkan kemahiran artikulasi. Meningkatkan kemahiran berkmunikasi. Meningkatkan kemahiran berkomunikasi. 2. 6. Muzik adalah fenomena yang boleh memberi kesan kepada manusia. Muzik memberi interaksi antara sesama individu. Meningkatkan kemahiran pembetulan suara. Intervensi mempunyai pengaruh positif pada otot. 4. Muzik adalah suatu bentuk yang unik dalam komunikasi secara verbal. 6. 5. Meningkatkan kemahiran penglihatan dan pendengaran. Muzik adalah berdasarkan bentuk fizikal. Intervensi mengawal pergerakan fizikal. 4. 3. Meningkatkan kemahiran bersosial dan emosi.

3. Dalam satu minggu Josh telah dapat mengeja Clark . Gianna. tradisional. 11. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. twinkle. Kesedaran tubuh badan 2. masa dan daya memudahkan individu berkomunikasi di samping meningkatkan potensi seperti ritma. Mungkin beberapa minggu atau beberapa bulan. kebebasan. ruang. PERGERAKAN KREATIF DAN DRAMA Pergerakan Kreatif Dan Drama Pergerakan kreatif dan drama ialah salah satu cara yang dapat membantu murid pendidikan khas yang bermasalah pembelajaran.1 Definisi Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif ialah intepretasi idea. Gianna dapati bahawa Josh dengan mudah mengingati rentak lagu tersebut dan menyanyikan huruf-huruf dalam nama akhirnya. Meningkatkan kemahiran interaksi sosial. penulis menyatakan. 5. kreativiti. Unsur lagu nyayian kanak-kanak adalah mudah difahami. Meningkatkan kemahiran kognitif. nyayian tanpa muzik. jenaka dan berpendidikan. 11. nyanyian dengan iringan muzik. Di sini. tanpa terapi muzik mungkin ia akan memakan masa yang lebih lama untuk Josh mengingat dan mengeja nama akhir keluarganya. pergerakan kreatif mempunyai 16 tema dalam pengajaran dan pembelajaran iaitu: 1. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembangkan kesedaran dan fahaman konsep-konsep pergerakan. Meningkatkan kemahiran mengenal diri sendiri dan luahan emosi. ahli terapi muzik Josh menyatakan bahawa seseorang mempunyai berbagai cara dan strategi yang berbeza untuk belajar. dan pakar juga tidak dapat menyatakan dengan tepat bagaimana otak memproses maklumat. Di bawah ini menerangkan mengenai apa yang dimaksudkan pergerakan kreatif dan drama tersebut. twinkle little star . Gianna merasakan bahawa cara yang paling baik untuk menolong Josh Clark (down syndrom) mengingati nama akhirnya ialah melalui lagu yang disukainya iaitu Twinkle. Kesedaran rintangan kepada beban dan masa . dan pengucapan melalui pergerakan. Tetapi muzik boleh menolong melahirkan proses tersebut.2 Tema Pergerakan Menurut Buku Panduan Guru bertajuk Pergerakan Kreatif oleh kementerian Pendidikan Malaysia (1997). 4. 6 Nyanyian Lagu Kanak-Kanak Nyayian lagu kanak-kanak boleh melibatkan pergerakan anggota badan. nyayian bertema. Unsur pergerakan iaitu tubuh badan.

Penyesuaian terhadap kawan. 9. kordinasi motor kasar dan motor halus dan komunikasi. 11. 11. Mereka boleh dilatih melakukan pergerakan kreatif dan lakonan watak-watak mudah secara hafalan.4 Pergerakan Kreatif Dan Drama Dalam Pendidikan Khas Memandangkan murid-murid pendidikan khas bermasalah pembelajaran mempunyai masalah dari segi imaginasi. Gabungan lakuan daya asas. 7. 6. Penggunaan tubuh badan sebagai alat. Ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan.3. . 11. sosialisasi. 14. pegerakan kreatif dan drama perlu diubahsuai kepada bentuk yang paing mudah. Drama melibatkan lakonan berskrip. Orientasi ruang 12. pemahaman konsep. 13. Kandungan cerita dalam sebuah drama terdiri daripada unsur-unsur yang mudah difahami seperti tema flora dan fauna serta keluarga. Kualiti-kualiti ekspresif dalam pergerakan. Bentuk-bentuk pergerakan. 15. Kesedaran ruang 4. 10. pergerakan tubuh badan dan ekspresi mimik muka. Lapan lakuan daya asas 8.3 Definisi Drama Drama ialah sebuah cerita atau paparan yang diterjemahkan dalam bentuk lakonan ke atas watak-watak tertentu. 16. Kesedaran berkumpulan. Formasi pergerakan dalam kumpulan. Guna tubuh badan untuk menekan bentuk dan daya dalam pergerakan. Penaikan dari lantai. Aliran beban badan dalam ruang dan masa 5.

1 Tujuan Terapi Hidro Aktiviti berenang dapat memberi keseronokan dan menggembirakan murid-murid bermasalah pembelajaran ketika berada di dalam kolam atau air di samping dapat membentuk sikap kerjasama dengan rakan-rakan mereka. ianya dapat . Walaubagaimanapun.TERAPI HIDRO (AIR) Pemilihan program rekreasi renang/hidroterapi bagi murid-murid Program Pendidikan Khas adalah bagi memberi peluang kepada murid-murid bermasalah pembelajaran menjalani aktiviti dan program yang sama seperti muridmurid normal yang lain. Ia juga membolehkan murid-murid bermasalah pembelajaran memperolehi kemahiran renang sama seperti murid-murid normal. 12. Rangsangan air yang secara semulajadi dapat membantu murid tenang walaupun pada permulaannya sesetengah murid akan berasa takut untuk masuk ke dalam air. Oleh itu lebih banyak pergerakan dapat dilakukan dan daya penumpuan masalah tingkahlaku didapati tidak seperti lazimnya. Murid diajar berenang dan bermain air di dalam kolam yang cetek. Di sinilah guru memainkan peranan membantu dalam membina keyakinan diri. Pergerakan dalam air didapati lebih mudah dan bebas serta tidak dibebani oleh keperluan alatan sokongan selain daya apungan air sahaja. pergerakan dalam air lebih mudah dan bebas. Secara tidak langsung ianya telah melatih membina keyakinan diri murid-murid "water confidence". Terapi hidro di lihat sesuai untuk perkembangan fizikal kerana kombinasi pergerakan motor kasar dan halus serta mental murid dapat dirangsang secara serentak. Melalui hidroterapi juga. Melalui terapi seumpama ini. Program yang dirancang biasanya merupakan program awalan atau permulaan renang. murid berkeperluan khas mungkin mengalami sedikit rasa takut dengan air. Selain itu. Hasilnya murid-murid akan dapat membina konsep diri yang positif melalui aktiviti hidroterapi ini. serta tidak dibebani seperti keperluan alat sokongan yang menghadkan individu dapat dipertingkatkan dan pergerakan. Ini disebabkan oleh ransangan air secara semulajadi. Perkara ini dapat diatasi dengan membawa murid ke kawasan cetek sebelum berpindah ke kawasan yang lebih dalam. Kawasan yang paling dalam di kolam tersebut berukuran 1 meter. ianya dapat memantapkan perkembangan fizikal dengan aktiviti-aktivi seperti regangan seterusnya melembutkan sendi dan meningkatkan daya ketahanan jantung dan otot-otot rangka. Imbangan dalam air bukanlah masalah utama. renang juga merupakan salah satu latihan latihan terapi (Hidroterapi/Terapi Air) bagi murid istimewa.2 Konsep Hidroterapi didapati sesuai untuk perkembangan fizikal dan pergerakan motor kasar dan motor halus serta mental murid-murid berkeperluan khas di mana segala otot-otot dan otak mereka dapat dirangsang. 12.

Bagi sesetengah murid. 7. meningkatkan daya ketahanan otot-otot dan jantung. Latihan daya kepimpinan. ii. Eye Contact boleh membantu membina keyakinan murid. Bina keyakinan diri. Banyak aktiviti dan pergerakan yang tidak dapat dilakukan di darat dapat dipraktikkan di dalam air. 14. Oleh itu. hanya penyesuaian dan modifikasi diperlukan terhadap individu berkeperluanyang unik ini. Dalam hubungan ini. fizikal.3 Kepentingan Hidroterapi Hidroterapi merupakan suatu bidang yang lebih baik atau normal.Keupayaan berkomunikasi. Melatih sikap bekerjasama. 11. 4. mereka didapati lebih berkeyakinan di air berbanding di darat. Pembentukan body image . 9. 15. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. hidroterapi dapat meneroka pergerakan-pergerakan yang boleh dilakukan oleh murid. 12. 6.4 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid berkeperluan khas ini. 5. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna. 8. 13. Pengamatan. 10. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. Latihan Social skill . Daya konsentrasi. sokongan dan garis panduan yang diberi. Merangsang pertuturan. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan. Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. Simulasi sistem otak. Manipulasi tangan dan jari-jemari. Menghilangkan tekanan. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang kepentingan hidroterapi ini ialah: 12. memelihara dan memulih keadaan emosi. Kawalan diri. Meningkatkan kesabaran. Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air. melembutkan sendi-sendi. Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek. 1. 12. 17.memantapkan perkembangan fizikal melalui pelbagai aktiviti seperti regangan. Peningkatan self-esteem. Walau bagaimanapun garis panduan adalah sama untuk semua. 16. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. Kejayaan sesuatu program pengajaran bergantung pada prosedur pengajaran yang jelas. i. Antara agak luas bertujuan untuk mengembalikan. Terdapat murid berkeperluan khas yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam . Kreativiti. 2. 3. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut.

. Harus diingat bahawa muridmurid berkeperluan khas tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya.renang. Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful