P. 1
Kertas Kerja Memperkukuh Bahasa Inggeris

Kertas Kerja Memperkukuh Bahasa Inggeris

|Views: 321|Likes:
Published by Yus

More info:

Published by: Yus on Jul 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/14/2014

pdf

text

original

KERTAS KERJA MEMPERKUKUH BAHASA INGGERIS SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN PINANG TUNGGAL TAHUN 2011 DI BAWAH DASAR MEMARTABATKAN

BAHASA MALAYSIA DAN MEMPERKUKUH BAHASA INGGERIS (MBMMBI) PENDAHULUAN 1.0 SMK Pinang Tunggal terletak di kawasan luar Bandar dan ia mempunyai 1,107 murid. (98.7 peratus muridnya terdiri daripada pelajar Melayu dan selebihnya India. Sekolah ini terletak 18 kilometer dari pusat bandar Sg Petani. Sekolah ini menjalankan persekolahan sesi pagi sahaja iaitu bermula dari jam 7.40 pagi hingga jam 2.00 petang. Jumlah guru ialah seramai 57 orang yang terdiri daripada 47 orang guru perempuan dan 10 guru lelaki. RASIONAL DAN JUSTIFIKASI 2.0 Pencapaian PMR dan SPM SMKPT masih lagi di bawah paras memuaskan dan scenario polimik yang digambarkan oleh pelajar-pelajar sekolah ini ialah mereka kurang minat dan menganggap BI adalah subjek yang rumit untuk belajar. Penggunaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar adalah sangat minima. Suasana persekitaran kampong yang menggunakan bahasa ibunda dan latarbelakang ibubapa yang kurang berpendidikan menambahkan lagi kurang minat pelajar-pelajar ini mempelajari bahasa Inggeris. Kedudukan geografi SMK Pinang Tunggal terletak di kawasan luar Bandar dan rata-rata sosio ekonomi penduduk sekitar berkerja sebagai buruk kasar, peniaga-peniaga kecil, pekebun dan bekerja sendiri menyebabkan penggunaan bahasa Inggeris semakin terpinggir. MATLAMAT 3.0 Matlamat panitia Bahasa Inggeris ialah untuk memupuk minat pelajar mempelajari Bahasa Inggeris di dalam dan luar bilik darjah. Adalah diharapkan matlamat ini akan dapat menguntungkan pelajar dan menaikkan prestasi sekolah dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris. OBJEKTIF 4.0 Pelan tindakan Memperkukuh Bahasa Inggeris di sekolah menggariskan objektif-objektif berikut :

4.1 Membina permuafakatan perkongsian dan jaringan guru dalam memperkasa
pengajaran melalui pengalaman dan strategi yang efektif di antara guru. 4.2 Guru Bahasa Inggeris hendak mudah didampingi , sahabat, mesra dan approachable oleh murid-murid. 4.3 Menekankan pentingnya penguasaan pendegaran, pertuturan, bacaan dan penulisan di kalangan pelajar-pelajar. 4.4 Membina keyakinan di kalangan pelajar untuk berkomunikasi secara lisan tau bertutur dalam bahasa Inggeris. 4.5 Meningkatkan nilai tambah dalam pembelajaran pelajar melalui aktiviti-aktiviti sokongan Bahasa Inggeris di dalam dan luar bilik darjah. 4.6 Mewujudkan suasana dan persekitaran Bahasa Inggeris yang kondusif di sekolah untuk memacu pembelajaran murid ke arah kecemerlangan akademik dan sahsiah.

intonasi dan stress. Penglibatan murid secara individu/kumpulan secara giliran. 7.sederhana dan cemerlang. Panitia menyediakan Pelaksanaan Program Memperkukuhkan Bahasa Inggeris peringkat sekolah dengan mengikut garis panduan pelan tindakan dan peklan operasi yang dirancang pada awal tahun.2 Program-program atau aktiviti yang dijalankan adalah bersesuaian dengan keperluan dan keupayaan pelajar lemah.guru Bahasa Inggeris serta warga sekolah Tarikh dan Jangka Masa Pelaksanaan.Januari hingga Mei Fas 2 _ Jun hingga Oktober Sekurang-kurangnya satu jam seminggu untuk setiap murid. En.1 7. 7. diskusi dan handout. Reading Program 2.0 7. Mendapat maklumat. – jumlah 1 jam. 3.sketch Penyampaian P&P BI yang berkesan. To talk about interesting topics 2. Sekurang-kurangnya satu jam seminggu untuk guru-guru Bahasa Inggeris. pengetahuan. Reading Murid (individu/pasangan/kumpulan ) Bacaan berkesan dari aspek sebutan.0 Kumpulan Sasaran 6. Role play/.5 Pengisian Program KEMAHIRAN Listening & Speaking CADANGAN AKTIVITYI Penyampaian P&P BI yang berkesan(Language for Interpersonal Use) 1. Dijanlankan 5 minit setiap hari pada perhimpunan harian dan 35 minit pada masa p&p kelas BI .PELAKSANAAN PROGRAM 5.3 Mulai Januari 2011 hingga November 2011 : Fasa 1.1 Semua pelajar dan guru. sebutan yg betul.0 Tatacara Pelaksanaan 5. 6.2 7.4 7. 5. Cth : Read It Right. IMPAK Kemahiran Listening/Speaking. Perkongsian bijak dan senegi antara guru digembeling bagi menjalankan program-program yang mantap dan berimpak. Telling story. Dijalankan melaui bengkel. menambah vocabulary. .Kerjasama dan komitment semua ahli panitia telah membolehkan beberapa program yang dirancang dapat dilaksanakan dengan baik . SASARAN Guru/Murid(individu) bercakap tentang tajuk/peristiwa/watak yg menarik. Bahan disediakan oleh guru atau murid. Idaham Ismail telah dilantik sebagi penyelaras program.keyakinan diri berdiri berhadapan khalayak. (Language for Informational Use -gathering Information & processing information 1.1 Program Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBI) adalah di bawah tanggungjawab Panitia Bahasa Inggeris.

action songs. Anggaran Perbelanjaan 1. Murid membawa buku nota 555 dan pen di perhimpunan harian. Learn A Word A Day. Aktiviti Listening and Speaking i. reciting poem/poetry Menambah minat murid. aktiviti Listening & Speakin. Membekal Fun Reading (himpunan cerita & read it right dan writing ) Language Arts / MODULE Sasaran Semua Pelajar Kos RM 50. PIBG . Semua Pelajar JUMLAH RM 1000 RM 1230. Pertandingan story telling ii. pertandingan antara kumpulan/kelas/majlis sekolah. drama.Language for Aesthetic Use 1. Perkongsian pintar.00 Sumber Kewangan 1. Kutipan pelajar 2 PCG Panitia 3. kreativiti dan kemahiran. Murid mencatat satu dua perkataan/proverbs/idioms sehari dr.00 3. Reading di atas. Kemahiran Pedagogi & Profisiensi Sistem Bimbingan Taulan guru-guru untuk meningkatkan profisiensi serta kemahiran pedagogi Sistem Bimbingan Taulan Guru – Bengkel MBI/Mikro teaching. choral speaking. sketch. Semua Pelajar RM 300. Murid (Kumpulan & individu Persembahan murid. Murid (individu).00 RM 80. Role play.Writing Penyampaian P&P BI yang berkesan (Language for Informational UsePresenting Information) 1. Persembahan Sketch Reading and Writing i.00 2. Menambah vocabulary. perkaya bahasa dan struktur ayat/karangan Language Arts Penyampaian P&P BI yang berkesan. percambahan ilmu/idea/ pengalaman di kongsi bersama Memantapkan pengajaran berkualiti dan bersepadu .

Aktiviti yang dirangka mengambil kira 4 komponen Bahasa Inggeris iaitu Listening. Hj. program-progran sisipan yang mantap dan berkesan juga dapat meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris dan seterus pencapaian akademik pelajar. Harith B Abdul Rahim) Pengetua SMK Pinang Tunggal . Disamping penyampaian guru yang berkesan bagi mempekukuh penguasaan Bahasa Inggeris. Disediakan oleh: ____________ (Idaham Ismail) Penyelaras MBI Disemak oleh: ______ _______________ (Tn. Speaking. Reading dan Writing.Penutup Program memperkukuh Bahasa Inggeris Sekolah Menengah Kebangsaan Pinang Tunggal dilaksanakan bagi memupuk minat pelajar kepada pelajaran dan pengajaran Bahasa Inggeris.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->