P. 1
Unit 0

Unit 0

|Views: 97|Likes:
Published by Paeiz Nasir

More info:

Published by: Paeiz Nasir on Jul 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2011

pdf

text

original

C 1342 HITUNGAN 1

i

MODUL
POLITEKNIK
KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

Utaraan b 2 (U2, T2)

c a

1 (U1, T1)

3 (U3, T3)

d 4 (U4, T4)

e

f

g

h

Timuran

C1342 HITUNGAN 1
JASNI BIN MD. ZAIN (POLISAS) CHE MAT NOOR BIN CHE IBRAHIM (POLISAS)

310 Kelulusan : Sarjana Muda Sains (Pentadbiran dan Pembanguan Tanah) (UTM) Diploma Ukur Tanah (UTM) Jawatan : Pensyarah Teknik Nama Alamat : CHE MAT NOOR BIN CHE IBRAHIM : Unit Ukur Tanah Jabatan Kejuruteraan Awam Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah Semambu 25350 Kuantan Pahang Darul Makmur Telefon : 09-5661300 ext.C 1342 HITUNGAN 1 ii BIODATA PENULIS MODUL C1342 – HITUNGAN 1 Nama Alamat : JASNI BIN MD. 310 Kelulusan : Diploma Ukur Tanah (UTM) Jawatan : Pensyarah Teknik . ZAIN : Unit Ukur Tanah Jabatan Kejuruteraan Awam Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah Semambu 25350 Kuantan Pahang Darul Makmur Telefon : 09-5661300 ext.

C 1342 HITUNGAN 1 iii SOAL SELIDIK MODUL OLEH PELAJAR Tajuk Modul : _________________________ Kod Modul : _____________ Nama Pelajar : _______________________ Kursus No. Saya boleh menjawab soalan-soalan dalam penilaian kendiri. Maklum balas boleh membantu mengenalpasti kesilapan saya. Saya boleh melaksanakan semua arahan yang diberikan dalam unit ini. Jadual yang digunakan tersusun dengan teratur dan mudah difahami. Teks input disusun dengan cara yang mudah difahami. ISI KANDUNGAN Saya faham semua objektif dengan jelas. FORMAT Susun atur muka surat adalah menarik. Saiz dan jenis gambar serta carta yang digunakan sesuai dengan input. Carta dan gambar senang dibaca dan difahami. Ayat-ayat yang digunakan mudah difahami. Unit ini memudahkan saya mempelajari & memahami topik ini. B. Saya boleh mengikuti unit ini dengan mudah. Saiz font yang digunakan adalah senang untuk dibaca. Saya faham pada idea yang disampaikan. Soalan dalam aktiviti adalah mudah dijawab. Cara persembahan idea adalah menarik. Semua ayat berbentuk arahan dipamerkan dengan jelas. Semua arahan yang diberikan mudah difahami. 1 SKALA 2 3 4 1 2 3 4 GRID KURIKULUM . 4 3 2 1 Sangat setuju Setuju Tidak setuju Sangat tidak setuju Arahan : Tandakan √ pada ruangan skor yang dipilih. Pendaftaran: ____________ : ____________________________________ Nama Penulis Modul : ______________________________ Sila gunakan skala berikut untuk penilaian anda. Gaya penulisan menarik. Penggunaan modul ini menarik minat saya. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ELEMEN PENILAIAN A.

Menghitung Sudut Dalam Daripada Dua Nilai Bering.4 Segitiga yang mempunyai dua sempadan dan satu Segitiga yang mempunyai ciri-ciri tertentu yang sudut kandung. 2.3 1. UNIT 2: TRIGONOMETRI UKUR:Masalah Segitiga (3 JAM ) 2.2.2 Segitiga yang mempunyai ketiga-tiga sempadan.2. Menghitung Bering Daripada Satu Sudut Dalam Dan Satu Bering Yang Diketahui.2. Kosain. 2.1 Segitiga yang hanya mempunyai dua jarak sempadan dan satu sudut (bukan sudut kandung).2 1.1 1. 2.4 1 2 5 8 UNIT 3 6 9 4 7 Bering Dan Sudut (2 JAM) Perbezaan Di antara Bering Sukuan Dengan Bering Bulatan Penuh.2. Menukarkan Bering Bulatan Penuh Kepada Bering Sukuan Dan Sebaliknya. bering dan jarak.3 2. melibatkan koordinat. . Formula Setengah Sudut dan Formula Tangen Napier bagi :2.C 1342 HITUNGAN 1 iv Grid kurikulum modul ini adalah berdasarkan kepada kurikulum yang sedang digunakan di Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia. TOPIK PENGENALAN TRIGONOMETRI UKUR TRABAS UKUR KOORDINAT UNIT 1: PENGENALAN: 1.1 Menyelesaikan masalah segitiga tepat.2 Menyelesaikan masalah segitiga dengan menggunakan Formula Sain.

Hitungan Latit Dan Dipat. Definisi Latit Dan Dipat.2 5. Data Yang Hilang Dan Pengiraan Luas Dengan Kaedah DMD (4 JAM) TRABAS UKUR: 7.1 trapizam. Pelarasan Trabas Dengan Kaedah Transit Dan Bowditch. UNIT 4 : TRIGONOMETRI UKUR: Masalah Sempadan Segiempat dan Trapizam (3 JAM ) 1.2 Menghitung Bering Dan Jarak Untuk Data Yang Hilang.1 6.1 5. .2 UNIT 7: Ketepatan Linear Trabas. tinggi objek dan sudut pugak dalam masalah ketinggian dan jarak. UNIT 5: TRABAS UKUR: 5. Menghitung Keluasan Trabas Menggunakan Kaedah Dua Kali Jarak Meridian (DMD).1 Masalah Ketinggian Dan Jarak (2 JAM ) Menghitung jarak mendatar. Ketepatan Linear dan Pelarasan Trabas (3 JAM) TRABAS UKUR: 6.1 7.3 UNIT 6: Menyelesaikan masalah sempadan segiempat dan Konsep Trabas Ukur (3 JAM) Maksud Trabas Terbuka Dan Trabas Tertutup.C 1342 HITUNGAN 1 v UNIT 3 : TRIGONOMETRI UKUR: 3.

C 1342 HITUNGAN 1 vi UNIT 8: KOORDINAT: 8.2 Menghitung Koordinat Trabas Tertutup Menggunakan Borang Latit Dan Dipat. Menghitung Keluasan Trabas Menggunakan Kaedah Koordinat. Menghitung Koordinat Persilangan Antara Dua Garisan.1 8.2 8.3 Masalah Bering. . Pengiraan Luas Dengan Kaedah Koordinat (4 JAM) UNIT 9: KOORDINAT: 9. Jarak Serta Satu Nilai Koordinat. Menghitung Bering Dan Jarak Daripada Dua Nilai Koordinat Yang Diketahui.1 9. Jarak Dan Koordinat (6 JAM) Menghitung Koordinat Jika Diberi Nilai Bering.

Anda perlu ikuti dengan teliti dan melaksanakan arahan yang diberikan. AKTIVITI Bahagian ini mengandungi proses pembelajaran secara aktif untuk menguji kefahaman anda. 2. Input mengandungi maklumat yang akan anda pelajari. objektif am dan khusus dinyatakan. 4. Pada permulaan unit. . C 1342 / UNIT 1 / 5 Subjek Unit 1 Halaman 5 3. MAKLUMBALAS KEPADA AKTIVITI Bahagian ini mengandungi jawapan kepada soalan-soalan yang dikemukakan dalam aktiviti. unit dan halaman. Modul ini dibahagikan kepada 9 unit.C 1342 HITUNGAN 1 vii PANDUAN MENGGUNAKAN MODUL 1. Muka surat dinomborkan berdasarkan kepada kod subjek. Setiap unit disediakan dalam jilid yang sama. Setiap unit mengandungi urutan aktiviti dan diberikan simbol berikut:- OBJEKTIF INPUT Bahagian ini mengandungi objektif am dan khusus setiap pembelajaran.

6. Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia. Ianya bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang konsep sesuatu unit ke arah pembelajaran kendiri atau dengan bimbingan daripada pensyarah. Anda perlu mengikuti unit demi unit yang disediakan. PRA-SYARAT KEMAHIRAN & PENGETAHUAN Pra-syarat untuk mengikuti modul ini adalah lulus dalam matematik di peringkat SPM.C 1342 HITUNGAN 1 viii PENILAIAN KENDIRI Penilaian kendiri menguji kefahaman anda dalam setiap unit. 5. PERNYATAAN TUJUAN Modul ini disediakan untuk kegunaan pelajar-pelajar Semester 1 yang mengikuti kursus sijil/diploma di Jabatan Kejuruteraan Awam. . MAKLUMBALAS KEPADA PENILAIAN KENDIRI Bahagian ini mengandungi jawapan kepada soalansoalan yang dikemukakan dalam penilaian kendiri. Anda boleh meneruskan unit selanjutnya setelah berjaya melalui unit sebelumnya dan yakin dengan pencapaian anda.

mendefinisi serta menghitungkan latit dan dipat. menghitung bering dan jarak daripada dua nilai koordinat yang diketahui. menghitung koordinat persilangan antara dua garisan. penukaran bering bulatan penuh kepada bering sukuan atau sebaliknya. bering sukuan. Kosain. memahami dan menyelesaikan masalah segitiga. membuat pelarasan trabas dengan kaedah Transit dan Bowditch. bering bulatan penuh. Formula Setengah Sudut dan Formula Tangen Napier. mengguna Formula Sain. jarak serta satu nilai koordinat. menghitung koordinat jika diberi nilai bering. menghitung sudut dalam daripada dua nilai bering serta menghitung bering daripada satu sudut dalam dan satu bering yang diketahui. pelajar-pelajar akan dapat: • Mempelajari dan memahami maksud bering. • Memahami maksud trabas terbuka dan trabas tertutup. menghitung bering dan jarak untuk data yang hilang dan menghitung keluasan trabas menggunakan kaedah Dua Kali Jarak Meridian. masalah ketinggian dan jarak dan masalah sempadan segiempat dan trapizam. • Memahami maksud koordinat kutub dan koordinat segiempat. menghitung koordinat trabas tertutup menggunakan borang latit dan dipat serta menghitung keluasan trabas menggunakan kaedah koordinat.C 1342 HITUNGAN 1 ix OBJEKTIF AM Di akhir modul ini. menghitung ketepatan trabas. sudut.. • Mempelajari. .

1984. Schofield. Hamid Mohamed. 1968. Kissam. Land Surveying. Wilson.C 1342 HITUNGAN 1 x PERALATAN & SUMBER YANG PERLU DIGUNAKAN BERSAMA MODUL 1. 2. Surveying Problems & Solutions. 2. Edition. 1984. RUJUKAN 1. F. Surveying for Civil Engineers. 2nd. 2000. 4. Philip. Engineering Surveying: Theory and Examination Problems for student. Asas Ukur Kejuruteraan. 3. London: Edward Arnold. Ab. J. 5th ed. Surveying. 6. Universiti Teknologi Malaysia. S. .P 1983. London: Pitman. London: Butterworths. 1981. Mesin kira ( Calculator ) Borang Jilid Kiraan. Ramsey. Plymouth: MacDonald & Evans. New York: McGraw Hill. W.A. Shepard. Skudai Johor Darul Takzim. Bannister A and Raymond . 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->