P. 1
Unit 0

Unit 0

|Views: 97|Likes:
Published by Paeiz Nasir

More info:

Published by: Paeiz Nasir on Jul 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2011

pdf

text

original

C 1342 HITUNGAN 1

i

MODUL
POLITEKNIK
KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

Utaraan b 2 (U2, T2)

c a

1 (U1, T1)

3 (U3, T3)

d 4 (U4, T4)

e

f

g

h

Timuran

C1342 HITUNGAN 1
JASNI BIN MD. ZAIN (POLISAS) CHE MAT NOOR BIN CHE IBRAHIM (POLISAS)

C 1342 HITUNGAN 1 ii BIODATA PENULIS MODUL C1342 – HITUNGAN 1 Nama Alamat : JASNI BIN MD. 310 Kelulusan : Diploma Ukur Tanah (UTM) Jawatan : Pensyarah Teknik . 310 Kelulusan : Sarjana Muda Sains (Pentadbiran dan Pembanguan Tanah) (UTM) Diploma Ukur Tanah (UTM) Jawatan : Pensyarah Teknik Nama Alamat : CHE MAT NOOR BIN CHE IBRAHIM : Unit Ukur Tanah Jabatan Kejuruteraan Awam Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah Semambu 25350 Kuantan Pahang Darul Makmur Telefon : 09-5661300 ext. ZAIN : Unit Ukur Tanah Jabatan Kejuruteraan Awam Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah Semambu 25350 Kuantan Pahang Darul Makmur Telefon : 09-5661300 ext.

Saiz dan jenis gambar serta carta yang digunakan sesuai dengan input. Soalan dalam aktiviti adalah mudah dijawab. Maklum balas boleh membantu mengenalpasti kesilapan saya. Semua ayat berbentuk arahan dipamerkan dengan jelas. Saya boleh mengikuti unit ini dengan mudah. 4 3 2 1 Sangat setuju Setuju Tidak setuju Sangat tidak setuju Arahan : Tandakan √ pada ruangan skor yang dipilih. ISI KANDUNGAN Saya faham semua objektif dengan jelas. Pendaftaran: ____________ : ____________________________________ Nama Penulis Modul : ______________________________ Sila gunakan skala berikut untuk penilaian anda. Saya faham pada idea yang disampaikan. Carta dan gambar senang dibaca dan difahami. Gaya penulisan menarik. B. 1 SKALA 2 3 4 1 2 3 4 GRID KURIKULUM . Unit ini memudahkan saya mempelajari & memahami topik ini. FORMAT Susun atur muka surat adalah menarik. Ayat-ayat yang digunakan mudah difahami. Cara persembahan idea adalah menarik. Jadual yang digunakan tersusun dengan teratur dan mudah difahami.C 1342 HITUNGAN 1 iii SOAL SELIDIK MODUL OLEH PELAJAR Tajuk Modul : _________________________ Kod Modul : _____________ Nama Pelajar : _______________________ Kursus No. Saiz font yang digunakan adalah senang untuk dibaca. Semua arahan yang diberikan mudah difahami. Saya boleh melaksanakan semua arahan yang diberikan dalam unit ini. Teks input disusun dengan cara yang mudah difahami. Saya boleh menjawab soalan-soalan dalam penilaian kendiri. Penggunaan modul ini menarik minat saya. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ELEMEN PENILAIAN A.

2. Kosain. Menghitung Sudut Dalam Daripada Dua Nilai Bering. TOPIK PENGENALAN TRIGONOMETRI UKUR TRABAS UKUR KOORDINAT UNIT 1: PENGENALAN: 1.4 1 2 5 8 UNIT 3 6 9 4 7 Bering Dan Sudut (2 JAM) Perbezaan Di antara Bering Sukuan Dengan Bering Bulatan Penuh. Formula Setengah Sudut dan Formula Tangen Napier bagi :2.4 Segitiga yang mempunyai dua sempadan dan satu Segitiga yang mempunyai ciri-ciri tertentu yang sudut kandung. UNIT 2: TRIGONOMETRI UKUR:Masalah Segitiga (3 JAM ) 2. .2.2 Segitiga yang mempunyai ketiga-tiga sempadan.3 2. Menghitung Bering Daripada Satu Sudut Dalam Dan Satu Bering Yang Diketahui. 2.3 1. Menukarkan Bering Bulatan Penuh Kepada Bering Sukuan Dan Sebaliknya. 2.2 Menyelesaikan masalah segitiga dengan menggunakan Formula Sain.1 Menyelesaikan masalah segitiga tepat.1 Segitiga yang hanya mempunyai dua jarak sempadan dan satu sudut (bukan sudut kandung).C 1342 HITUNGAN 1 iv Grid kurikulum modul ini adalah berdasarkan kepada kurikulum yang sedang digunakan di Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia.2.1 1.2 1. melibatkan koordinat. bering dan jarak.2.2.

2 UNIT 7: Ketepatan Linear Trabas.1 5. Hitungan Latit Dan Dipat. Data Yang Hilang Dan Pengiraan Luas Dengan Kaedah DMD (4 JAM) TRABAS UKUR: 7. .C 1342 HITUNGAN 1 v UNIT 3 : TRIGONOMETRI UKUR: 3.1 7.1 trapizam. Ketepatan Linear dan Pelarasan Trabas (3 JAM) TRABAS UKUR: 6. Menghitung Keluasan Trabas Menggunakan Kaedah Dua Kali Jarak Meridian (DMD).3 UNIT 6: Menyelesaikan masalah sempadan segiempat dan Konsep Trabas Ukur (3 JAM) Maksud Trabas Terbuka Dan Trabas Tertutup.2 5. tinggi objek dan sudut pugak dalam masalah ketinggian dan jarak. Definisi Latit Dan Dipat. UNIT 5: TRABAS UKUR: 5. Pelarasan Trabas Dengan Kaedah Transit Dan Bowditch.1 Masalah Ketinggian Dan Jarak (2 JAM ) Menghitung jarak mendatar.2 Menghitung Bering Dan Jarak Untuk Data Yang Hilang.1 6. UNIT 4 : TRIGONOMETRI UKUR: Masalah Sempadan Segiempat dan Trapizam (3 JAM ) 1.

Menghitung Keluasan Trabas Menggunakan Kaedah Koordinat. Pengiraan Luas Dengan Kaedah Koordinat (4 JAM) UNIT 9: KOORDINAT: 9. .3 Masalah Bering.1 8. Menghitung Bering Dan Jarak Daripada Dua Nilai Koordinat Yang Diketahui.C 1342 HITUNGAN 1 vi UNIT 8: KOORDINAT: 8.1 9. Menghitung Koordinat Persilangan Antara Dua Garisan. Jarak Dan Koordinat (6 JAM) Menghitung Koordinat Jika Diberi Nilai Bering. Jarak Serta Satu Nilai Koordinat.2 8.2 Menghitung Koordinat Trabas Tertutup Menggunakan Borang Latit Dan Dipat.

Setiap unit disediakan dalam jilid yang sama. Input mengandungi maklumat yang akan anda pelajari. objektif am dan khusus dinyatakan. 4.C 1342 HITUNGAN 1 vii PANDUAN MENGGUNAKAN MODUL 1. Modul ini dibahagikan kepada 9 unit. MAKLUMBALAS KEPADA AKTIVITI Bahagian ini mengandungi jawapan kepada soalan-soalan yang dikemukakan dalam aktiviti. Pada permulaan unit. unit dan halaman. AKTIVITI Bahagian ini mengandungi proses pembelajaran secara aktif untuk menguji kefahaman anda. 2. C 1342 / UNIT 1 / 5 Subjek Unit 1 Halaman 5 3. Setiap unit mengandungi urutan aktiviti dan diberikan simbol berikut:- OBJEKTIF INPUT Bahagian ini mengandungi objektif am dan khusus setiap pembelajaran. Muka surat dinomborkan berdasarkan kepada kod subjek. Anda perlu ikuti dengan teliti dan melaksanakan arahan yang diberikan. .

6. 5. Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia. PRA-SYARAT KEMAHIRAN & PENGETAHUAN Pra-syarat untuk mengikuti modul ini adalah lulus dalam matematik di peringkat SPM. Anda boleh meneruskan unit selanjutnya setelah berjaya melalui unit sebelumnya dan yakin dengan pencapaian anda. MAKLUMBALAS KEPADA PENILAIAN KENDIRI Bahagian ini mengandungi jawapan kepada soalansoalan yang dikemukakan dalam penilaian kendiri.C 1342 HITUNGAN 1 viii PENILAIAN KENDIRI Penilaian kendiri menguji kefahaman anda dalam setiap unit. . Ianya bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang konsep sesuatu unit ke arah pembelajaran kendiri atau dengan bimbingan daripada pensyarah. Anda perlu mengikuti unit demi unit yang disediakan. PERNYATAAN TUJUAN Modul ini disediakan untuk kegunaan pelajar-pelajar Semester 1 yang mengikuti kursus sijil/diploma di Jabatan Kejuruteraan Awam.

menghitung bering dan jarak untuk data yang hilang dan menghitung keluasan trabas menggunakan kaedah Dua Kali Jarak Meridian. bering sukuan. Formula Setengah Sudut dan Formula Tangen Napier. menghitung bering dan jarak daripada dua nilai koordinat yang diketahui.. • Memahami maksud trabas terbuka dan trabas tertutup. bering bulatan penuh. menghitung ketepatan trabas. masalah ketinggian dan jarak dan masalah sempadan segiempat dan trapizam. pelajar-pelajar akan dapat: • Mempelajari dan memahami maksud bering. mendefinisi serta menghitungkan latit dan dipat. memahami dan menyelesaikan masalah segitiga. mengguna Formula Sain. . sudut. menghitung koordinat trabas tertutup menggunakan borang latit dan dipat serta menghitung keluasan trabas menggunakan kaedah koordinat. membuat pelarasan trabas dengan kaedah Transit dan Bowditch. penukaran bering bulatan penuh kepada bering sukuan atau sebaliknya. • Mempelajari. • Memahami maksud koordinat kutub dan koordinat segiempat. menghitung koordinat persilangan antara dua garisan. menghitung sudut dalam daripada dua nilai bering serta menghitung bering daripada satu sudut dalam dan satu bering yang diketahui. jarak serta satu nilai koordinat. menghitung koordinat jika diberi nilai bering.C 1342 HITUNGAN 1 ix OBJEKTIF AM Di akhir modul ini. Kosain.

Schofield. . Surveying Problems & Solutions.C 1342 HITUNGAN 1 x PERALATAN & SUMBER YANG PERLU DIGUNAKAN BERSAMA MODUL 1. London: Edward Arnold. Asas Ukur Kejuruteraan. Shepard.P 1983. 1984. Bannister A and Raymond . Wilson. Mesin kira ( Calculator ) Borang Jilid Kiraan. Surveying for Civil Engineers. 2. 2. 6. W. New York: McGraw Hill. F. Edition. 5th ed. Kissam. RUJUKAN 1. J. Universiti Teknologi Malaysia. 1981. Hamid Mohamed. Land Surveying. 2000. 2nd. Ab. London: Pitman. Plymouth: MacDonald & Evans. Engineering Surveying: Theory and Examination Problems for student. Ramsey.A. London: Butterworths. 1984. Philip. 4. 3. Surveying. 5. Skudai Johor Darul Takzim. S. 1968.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->