P. 1
pjk rph

pjk rph

|Views: 3,763|Likes:
Published by One 8688

More info:

Published by: One 8688 on Jul 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

1.

PENGENALAN Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan harus dibentuk berdasarkan panduan dan cadangan yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. Modul ini akan mengemukakan beberapa unsur penting dalam merancang sesuatu pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan.

2.

PENDIDIKAN JASMANI Pendidikan Jasmani bertujuan membantu murid menjadi cergas melalui pembelajaran aktiviti fizikal dan amalan kecergasan. Sukatan pelajaran Pendidikan Jasmani disusun mengikut tiga tunjang pembelajaran,iaitu: Kecergasan, Kemahiran, Kesukanan.

2.1

Rancangan Pengajaran Harian PJ. Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Jasmani adalah penting kerana ia menjadi panduan untuk guru melaksanakan pelajaranya. Dengan adanya Rancangan Pengajaran Harian langkah-langkah

pelajaran akan lebih teratur. Dari segi penyeliaan praktikum, Rancangan Pengajaran Harian seseorang guru pelatih, dapat mencerminkan

kemahirannya dalam merancangkan pelajaran seperti memilih atau menyusun aktiviti yang sesuai dan mengelolakan isi pelajaran yang hendak diajar. Semasa memilih aktiviti untuk satu masa pengajaran perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan ialah; i. ii. iii. iv. tempoh masa pelajaran objektif pelajaran kebolehan murid-murid kemudahan, peralatan dan tempat 1

2.2

Butir-butir penting dalam Rancangan Pengajaran Harian PJ a. Hasil Pembelajaran Hasil pembelajaran hendaklah dinyatakan dengan ringkas, jelas dan tepat apa yang akan dicapai oleh murid-murid. Ia mesti menitikberatkan perubahan tingkahlaku dari segi psikomotor, kognitif dan afektif. Contoh: Pada akhir pengajaran dan

pembelajaran, diharapkan murid-murid dapat :

Psikomotor -

Melakukan aktiviti lari pecut mulaan berdiri dengan teknik yang betul pada jarak 30 ± 50 meter dengan kadar tiga daripada empat percubaan.

Kognitif

-

Menyatakan secara lisan dua sebab mengapa tangan perlu dihayun lurus di sisi semasa berlari

Afektif

-

Menunjukkan sikap bekerjasama dengan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti.

b.

Peruntukan Masa Peruntukan masa bagi setiap bahagian mestilah bersesuaian dengan sesuatu aktiviti dalam pelajaran tersebut.

c.

Gerakerja-gerakerja / Aktiviti-aktiviti Gerakerja-gerakerja atau aktiviti-aktiviti hendaklah dipilih berdasarkan :

2

i. Kesesuaiannya untuk menyumbang terhadap pencapaian objektif pelajaran. ii. Kesediaan murid-murid dari segi keupayaan motor iii. Masa yang diperuntukkan.

d.

Pengelolaan Kelas Susunan yang sesuai semasa murid-murid menjalani aktiviti adalah salah satu aspek penting dalam pengelolaan kelas. Ia juga memastikan kelicinan dalam pengajaran.

e.

Butir Mengajar Butir-butir penting yang hendak ditegaskan oleh guru atau diberi perhatian oleh murid-murid semasa sesuatu aktiviti. Contoh; kedudukan tangan, kaki, badan dan mata semasa melakukan hantaran aras dada dalam permainan Bola Keranjang.

f.

Peralatan Senaraikan jenis dan bilangan alatan yang diperlukan.

g.

Penerapan Nilai Nilai-nilai murni hendaklah diterapkan.

3

3 Format Rancangan Pengajaran Harian PJ : : : : Tarikh Masa Tahap / Tahun Bil. Kognitif 3. Tulis nama permainan yang mempunyai unsur kemahiran yang diajar Kemuncak/ Permainan Kecil Sebutkan butiran mengajar yang patut ditegaskan oleh guru atau beri perhatian oleh murid semasa menjalani aktiviti / latihan Secara rigkas dan jelas nyatakan bagaimana kelas itu dikelolakan semasa muridmurid menjalani aktiviti Penutup Senaraikan aktiviti ringkas 4 . Psikomotor 2.2. Murid : : : : Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat : 1. Afektif Kemahiran Berfikir Pengalaman Lepas Penerapan Nilai Penggabungjalinan Alatan : : : : : Bahagian / Masa Aktiviti Butir Mengajar Organisasi Alatan / Catatan / Strategi Permulaan Perkembangan Senaraikan aktiviti-aktiviti yang akan dilakukan oleh murid-murid.

5 .meransangkan kordinasi otot saraf .menggerak dan meregangkan otot-otot utama . Menenangkan murid dengan melakukan aktiviti gerak kendur. Permainan kecil pengelolaan hendaklah ringkas. Gerakerja Kumpulan 2. Semua murid menjalankan aktiviti yang sama di bawah arahan dan pengawasan guru. Murid-murid melakukan gerak kerja memanaskan badan.menambahkan ketangkasan Bahagian ini mempengaruhi suasana pembelajaran seterusnya. mudah dan melibatkan semua murid. Memberi peluang kepada murid mengaplikasikan kemahiran yang dipelajari. Perkembangan 1.berterusan . 4.rancak . 3. . 2. - Permainan Bersyarat / Pertandingan / Persembahan Penutup - ³Cooling Down´ Gerak Kendur 1.2. memberi kesan kepada. dijalankan secara . Kemuncak 1. Perbezaan aktiviti bagi setiap stesen dan dilakukan secara bergilir-gilir oleh setiap kumpulan.4 Rangka Rancangan Pengajaran Harian PJ Bahagian Perincian Permulaan 1. 3. 2.menyeronokkan kanak-kanak Mengandungi Inti Pelajaran iaitu fokus pelajaran. 2. Pengajaran guru dan latihan murid dititikberatkan Pelbagaikan aktiviti satu kemahiran agar dapat mewujudkan peluang pembelajaran yang maksimum dan tidak bosan. Pembelajaran dalam kumpulan kecil dalam beberapa stesen. Mengulang kemahiran lepas dan kemahiran yang sedang diajar . - Gerakerja Kelas 1.melonggarkan sendi . - Memanaskan Badan 2.ringkas . Ulasan guru mengenai prestasi murid.

kognitif dan afektif murid murid. a. 6 . y Contoh. Hasil pembelajaran yang dicadangkan hendaklah dinyatakan secara eksplisit iaitu jelas kelihatan (observable) dan dapat diukur peringkat pencapaiannya (measureable level of achivement) pada akhir pelajaran. Sesi soal jawab. pelajar. 2. b. dapat melakukan.- Kuiz / Perbincangan / Soal Jawab 3. peserta. Pernyataan yang diguna hendaklah berbentuk hasil pembelajaran tingkahlaku (behavioral outcome) iaitu hasil yang menunujukkan perubahan tingkahlaku murid-murid setelah mengikuti pelajaran. murid. Contoh.5 Panduan menulis hasil pembelajaran PJ Hasil pembelajaran mestilah dinyatakan dengan jelas dan boleh tercapai sejajar dengan kemampuan psikomotor. Tingkahlaku Yang Diharapkan y Apa murid perlu lakukan untuk membuktikan pembelajaran telah berlaku. dua persamaan dan perbezaan antara hantaran lob dan hantaran atas kepala. tanggungjawab terhadap alatan sekolah. Siapa Kumpulan Sasaran y y Individu yang akan mempamerkan tingkahlaku. dapat menyatakan c. y Contoh. Hasil pembelajaran yang berkesan adalah berpandukan panduan berikut. Keperluan Pembelajaran y Apa yang murid perlu tahu dan alami setelah aktiviti pengajaran dan pembelajaran tamat. hantaran lob kepada kawan menggunakan teknik yang betul. Menunujukkan.

sebanyak 5 kali daripada 8 percubaan. di tempat yang betul. e.d. Situasi y Situasi yang dicipta khusus dan disesuaikan dengan sesuatu aktiviti yang telah dipilih. Prestasi Piawai y Pencapaian minimum yang diharapkan dapat dicapai oleh muid sama ada kualitatif atau kuantitatif. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran: Siapa Tingkahlaku yang diharapkan dapat melakukan Keperluan Pembelajaran Situasi Khusus Prestasi Piawai Domain murid-murid hantaran lob kepada kawan menggunakan teknik yang betul dua persamaan dan perbezaan antara hantaran lob dan hantaran atas kepala tanggungjawab terhadap alatan sekolah pada jarak 3 meter dengan kehadiran penghadang di dalam lembaran kerja yang disediakan sebanyak 5 kali daripada 8 percubaan. y Contoh. dengan mnyusun semua alatan yang telah digunakan.6 Contoh Penulisan Hasil Pembelajaran PJ. y Contoh. dengan 100% betul. 2. Psikomotor murid-murid dapat menyatakan dengan 100% betul Kognitif murid-murid menunjukkan dengan menyusun semua alatan yang telah digunakan di tempat yang betul Afektif 7 . di dalam lembaran kerja yang diedarkan. pada jarak 3 meter dengan kehadiran penghadang.

07. : Menyatakan perbezaan mengimbangi badan semasa meniti bangku gimnastik dengan tangan didepakan dan memeluk tubuh. Afektif Kemahiran Berfikir Pengalaman Lepas Penerapan Nilai Penggabungjalinan Alatan : Membanding beza pelbagai imbangan. jujur dan berkeyakinan.2. 1. Murid : 40 orang : Imbangan Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat. : Menghargai kawan.Kecergasan : Tarikh Masa : 07. 2. Psikomotor : Mengimbangkan badan semasa meniti bangku gimnastik sambil menjunjung pundi kacang sekurang-kurangnya 2 kali pergi dan balik. Kognitif 3. : Murid-murid melakukan imbangan dalam kehidupan harian.7 Contoh Rancangan Pengajaran Harian PJ RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHAP 1 Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk : Pendidikan Jsmani : 1. Pundi Manik 4 buah 40 buah 8 .2007 : 0745 ± 0815 Tahap/Tahun : Tahap 1 / Tahun 1 Bil. Bangku gimnastik 2. : Memupuk semangat kerjasama dan bersyukur menikmati kecergasan fizikal. : Manipulasi Alatan : 1.

y Tangan dan kaki di buka seluas bahu. Lari kapal terbang 3. Jalan ulat bulu y Jalan di atas bebola kaki y Badan tegak.3. y Depakan tangan y Peluk tubuh 3. y Imbangkan badan A 4 Bangku Gimnastik B 40 Pundi Manik 2. Jalan berjengket 2. Berjalan atas bangku gimnastik dengan menjunjung pundi manik y Depakan tangan y Peluk tubuh D C . y Badan tegak. Skitel 4 buah 4 buah BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Permulaan (3 ± 4 minit) Memanaskan Badan 1. y Imbangkan badan. y Mata pandang ke hadapan. Berjalan atas garisan. y Mata pandang ke hadapan.lalauan berjalan .murid-murid G . y Badan tegak. y Bebas dan terkawal y Individu X X X X X X G X .guru X X X 4 Skitel Perkembangan (15 ± 17 minit) Gerakerja Kelas 1. y Depakan tangan y Peluk tubuh y Badan tegak. Berjalan atas bangku gimnastik. Gelung Plastik 4. y Mata pandang ke hadapan. y Imbangkan badan.bangku gimnastik 9 . y Elak kawan semasa berjalan / berlari.

y Mata pandang ke hadapan. Nyatakan perbzaan antara mengimbangi badan dengan tangan didepakan dengan y Bebas dan terkawal y Individu Rumusan / Refleksi y Duduk dalam barisan mengikut kumpulan 10 .BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Kemuncak (5 minit) Permainan Bersyarat y Meniti bangku gimnastik dan mengimbangan badan dengan tangan didepakan y Pandang ke hadapan A X X X B X X X C X X X D X X X 4 Bangku Gimnastik 4 Gelung Plastik 4 Pundi Manik y Meniti bangku. y Imbangkan badan. y Menjunjung pundi manik y Masukkan pundi manik ke dalam gelung plastik tanpa memegang pundi manik. Perbincangan. y Meniti semula balik ke barisan kumpulan Penutup (2-3 minit) ³Cooling Down´ (Gerak Kendur) Mengimbang badan sambil berjengket y Badan tegak.

Kognitif 3. ketinggian. Kemahiran : Bola Tampar : Menyangga Tarikh Masa : 17. : Menjelaskan mekanisme pelakuan menyangga yang menitikberatkan aspek daya.memeluk tubuh. 2. : Menghargai berkeyakinan. 1. keseronokan dan membina keyakinan.2007 : 0730 ± 0830 Tahap/Tahun : Tahap 2 / Tahun 4 Bil. Afektif Kemahiran Berfikir Pengalaman Lepas : Membuat ramalan. : Murid-murid telah mempelajari kemahiran asas manipulasi alatan. RANCANGAN PELAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHAP II Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran : Pendidikan Jsmani : 2.07. Psikomotor : Menyangga bola tampar dengan ketinggian 2 meter tepat ke arah sasaran dari jarak 5 meter sekurang-kurangnya 5 kali dari 7 kali percubaan. : Komponen kecergasan : 10 biji Bola Tampar Penerapan Nilai Penggabungjalinan Alatan 11 . Murid : 30 orang Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat. : Memupuk minat. imbangan dan ikut lajak.

y Ekstensi siku dan lutut semasa kontak bola.murid-murid G . y Pangkal lengan cecah telinga. y Badan tegak. dorsi fleksi X X X X X X G X . y Genggam tangan dan luruskan siku. y Kontak bola pada kawasan pergelangan tangan y Mata pandang bola. Perkembangan (30 minit) Gerakerja Kelas Menyangga 1. Fasa Ikut Lajak y Siku kekal lurus y Bertiga A X 10 biji bola tampar 2. 2. Dengan Bola Lantun bola dan menyangga Lambung bola dan menyangga X B X C A melantun / melambung B dan C menyangga balik kearah A. depan dan belakang X XXXXXXXXX y Tapak dirian seluas bahu y Siku separas bahu. y Lutut dibengkokkan. y Berdiri tegak. Tanpa Bola Fasa Persediaan y Buka kaki seluas bahu. Pergelangan kaki. y Berdiri atas bebola kaki. Kuak depan / belakang 2.. depan dan belakang y Bergerak atas bebola kaki y Individu y Bergerak ke sisi kiri / y Lari mengeliling skitel kanan. ³Halfsquat´ Kelonggaran 1. Larian sisi.BAHAGIAN / MASA Permulaan (10 minit) AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Memanaskan Badan 1. y Kedua-dua tangan di hadapan badan Fasa Pelaksanaan y Terima bola di hadapan badan. Tolak dan lawan siku. y Fleksi lutut dan siku. y Kaki dominan di hadapan. y Pergerakan fleksi. 12 .guru arah larian 4 Skitel Regangan 1.

Dengan Bola Menyangga bola yang melantun. y Kumpulan yang menyangga paling banyak menjadi pemenang. y Fleksi lutut dan siku. y Kedua-dua tangan di hadapan badan Fasa Pelaksanaan y Terima bola di hadapan badan. Menyangga bola tinggi y Lantun bola ke arah rakan. y Masa 5 minit y 5 kumpulan bermain dan 5 kumpulan mengadili. Murid terdekat dengan bola yang melantun akan menyangga. y Kumpulan Bertiga A X 10 biji bola tampar X B X C 13 .B danC Kemuncak (15 minit) Permainan Bersyarat Pertandingan Menyangga Paling Banyak. y Ekstensi siku dan lutut semasa kontak bola. y Kaki dominan di hadapan. Fasa Ikut Lajak y Siku kekal lurus y Mata pandang pergerakan bola dan sasaran y Kumpulan Bertiga y Menyangga sekurangkurangnya ketinggian 2 meter A X 10 Biji Bola Tampar X B X C Bola dibiar melantun sebelum menyangga. y Genggam tangan dan luruskan siku. Syarat permainan: y Jumlah menyangga terbanyak. y Pergi ke arah bola Fasa Persediaan y Buka kaki seluas bahu.y Mata pandang pergerakan bola dan sasaran BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Gerakerja Kumpulan 3. y Kontak bola pada kawasan pergelangan tangan y Mata pandang bola. y Ketinggian 2 meter. Menyangga bola yang tinggi secara berterusan antara murid A.

2. y Dalam kawasan terhad. Refleksi ± Soal Jawab y Duduk dalam barisan mengikut kumpulan Ulasan / Refleksi Kendiri : _______________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Ulasan Pensyarah / Guru Pembimbing : _____________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 14 .BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Penutup (5 minit) 1. ³Cooling Down´ (Gerak Kendur) y Jalan perlahan smbil mengangkat dan menurunkan tangan y Jalan bongkok sambil hayun tangan y Apa berlaku jika siku dibengkok semasa menyangga? y Bebas dan terkawal.

Murid : 30 orang Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat. marker pen. VCD keselamatan. Penerapan Nilai Alatan 15 . Psikomotor 2.2007 : 0730 ± 0800 Tahap/Tahun : Tahap 2 / Tahun 6 Bil. Afektif : Menyediakan kawasan yang selamat untuk beraktiviti.07. kertas mahjung. : Menerangkan 5 ciri-ciri keselamatan tempat berekreasi. Kemahiran Berfikir Pengalaman Lepas : Membuat ramalan. : Murid-murid telah didedahkan tentang pentingnya keselamatan semasa beraktiviti : Keselamatan semasa bersukan : Komputer riba. 1. Kognitif 3.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHAP II Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran : Pendidikan Jasmani : 3. : Menunjukkan kerjasama dan tanggungjawab membersih kawasan permainan. LCD. Kesukanan : Keselamatan Semasa Berakiviti : Kemudahan tempat semasa beraktiviti Tarikh Masa : 27.

buaian. Pengalaman semasa bermain di dalam gimnasium / dewan sekolah. y Berpasangan seorang menyebut nama alatan dan kemudahan dan pasangan menulis dalam lembaran kerja VCD Keselamatan Komputer Riba LCD Lembaran Kerja Kertas Mahjung 2.Bola keras sangat . y Siapa pernah mengelami kemalangan semasa bermain di dalam gimnasiun. taman rekrasi ? ³ Saya Cikgu´ y Enam orang murid (3 lelaki dan 3 perempuan diminta berkongsi pengalaman. . y Murid bercerita tentang pengalaman semasa bermain di dalam gimnasium / dewan sekolah. 16 .dsb Perkembangan (10 minit) 1. y Kenapa kemalangan tersebut berlaku.Terlanggar kawan . Kemalangan yang pernah dialami. 2.BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Permulaan (5 minit) Soal jawab 1. palang imbangan.Lantai licin . Keselamatan semasa melakukan aktiviti y Menyenaraikan ciri-ciri keselamatan semasa y Kumpulan berlima dan menulis pada kertas mahjung. monkey rack dsb. Menonton VCD Keselamatan y Mengenalpasti dan menyenaraikan kemudahan dan alatan di tempat bermain Jongkang-jongkit.Kena bola . dewan.

Dsb y Sebelum kelas bermula guru menyelerakkan alatan di dalam dewan.Tiang badminton .Kerusi .Pakaian sesuai .Gimnasium / Dewan .Padang permainan .melaku aktiviti.Taman permainan y Individu Ulasan / Refleksi Kendiri : _______________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Ulasan Pensyarah / Guru Pembimbing : _____________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 17 .Jangan bermain di tempat licin . .Bangku . y Murid di bawa ke dewan untuk menyusun alatan tersebut Penutup (3 minit) Rumusan menggunakan borang Pengurusan Grafik y Ciri-ciri keselamatan di .Gelanggang . .Jangan mengguna alatan rosak. dsb Marker Pen y Tampal hasil kerja di dinding kelas BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Kemuncak (15 minit) Menyusun Alatan di gimnasium / dewan y Susunan alatan yang mengutamakan keselamatan murid.Bakul bola .

Perbincangan i. Aktiviti berlainan bagi setiap stesen ± semua kumpulan melakukan setiap aktiviti secara bergilir. boleh buat persembahan koregrafi oleh setiap kumpulan. Permulaan 2a Perkembangan . Ada perkaitan dengan kemahiran yang akan diajar. 18 . Pengajaran kemahiran baru secara ansur maju. Semua murid menjalankan aktiviti yang sama.³Cooling Down´ .Regangan .8 Garis Panduan Penyeliaan Kelas PJ BIL.Gerakerja Kumpulan ii. Kemuncak . (jika perlu) iii. Permainan kecil / bersyarat. Menyejukkan badan. Kumpulan kecil. i. Aplikasi kemahiran permainan yang telah dipelajari iii. 3. 4. BAHAGIAN CIRI-CIRI i.Gerakerja Kelas i.Permainan / . ii. 2b Perkembangan . Memanaskan badan . iv. i.______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Menarik dan memotivasi KOMEN 1.Kelonggaran ii. ii. iii. Penutup . Mengulang kemahiran lepas dan kemahiran yang diajar dalam pelajaran ini.Persembahan ii.Pertandingan / . Memperkenalkan satu / dua undang-undang permainan yang diajar. Refleksi / Maklumbalas murid.Meningkatkan Kadar Denyutan Nadi . Bagi pelajaran Pendidikan Pergerakan.

teratur. dikeluar dari kawasan latihan. 11. 10. Teknik yang betul / tegasan butiran mengajar / semua dapat melihat. Membetulkan kelemahan / kesilapan murid-murid sepanjang pelajaran Peluang yang maksimum untuk setiap murid menyertai aktiviti. Jenis latihan dinamik / ansur maju / bergerak dan berterusan. dapat diikuti pelajar. kemas.Bersurai iii. jelas. Persediaan Alatan Arahan Pengelolaan Kelas Pemulihan Telah disusun secara teratur sebelum pelajar tiba. 3. 4.9 Panduan Pelaksanaan Pengajaran Dan Pembelajaran PJ Yang Cemerlang. Pelajar bersurai secara teratur 2. mengawal permainan. Alatan tidak diperlu.. Pelajar bebas bergerak secara terkawal. Menghentikan aktiviti. Digunakan sepenuhnya khususnya semasa gerakerja kelas. 5. 9. mendapatkan perhatian murid. BIL KRITERIA HURAIAN 1. Ringkas. Cepat. Penggunaan Ruang Penggunaan Alatan Aktiviti Tunjukcara 19 . Keselamatan Murid 7. Ada langkah keselamatan. Penyertaan Maksimum 6. 2. Penggunaan Wisel 8.

12. 3. Unsur KBKK diterapkan. 14. 3. Butiran Mengajar Disiplin Murid Kemahiran Berfikir Nilai Murni Betul dan ringkas. Dikawal secara rapi. Dalam konteks mengajar Pendidikan Kesihatan di sekolah. 3. Guru seharusnya merancang pengajaran Pendidikan Kesihatan supaya usahanya adalah berlandaskan prinsip-prinsip pedagogi yang akan memudahkan murid-murid mencapai objektif pelajaran. Gaya Hidup Sihat dan Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran. Hasil Pembelajaran 20 . apa dan bagaimana guru mengajar. Sukatan pelajaran disusun mengikut tiga tunjang pembelajaran. memupuk sikap positif terhadap kesihatan. 13.2 Butir-butir penting dalam Rancangan Pengajaran Harian PK a. PENDIDIKAN KESIHATAN Pendidikan Kesihatan bertujuan membantu murid meningkatkan pengetahuan kesihatan. dan mengamalkan gaya hidup sihat. Jadi secara ringkas Rancangan Pengajaran Harian boleh ditakrifkan sebagai suatu rancangan tindakan yang menerangkan mengapa. 15.1 Rancangan Pengajaran Harian PK. Rancangan Pengajaran Harian perlu disediakan sebagai panduan kepada guru melaksanakan sesuatu pelajaran Pendidikan Kesihatan secara sistematik dan berkesan. Diterapkan / diaplikasikan. iaitu: Kesihatan Diri dan Keluarga.

b. Pengetahuan Sedia Ada Aspek ini penting dan perlu dipertimbangkan oleh guru semasa merancang pelajaran Pendidikan Kesihatan. Antara tujuan lain permulaan dalam Pendidikan Kesihatan adalah: 21 . c. Guru hendaklah memikirkan satu teknik yang ringkas untuk meransangkan atau menyediakan muridmuridnya dari segi mental untuk mengikut pelajarannya. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat menyenaraikan (tingkah laku) dengan perkataan sendiri (syarat) lima langkah keselamatan (peringkat pencapaian) semasa menjalani aktiviti rekreasi air. Dengan mengambil kira perkara ini guru dapat merancang pelajaran secara realistik di mana tahap isi kandungan pelajaran.Hasil Pembelajaran berbentuk tingkahlaku yang ideal. iii. ii. lengkap dan eksplisit hendaklah menunjukkan tiga ciri asas dalam pernyataan. jenis aktiviti dan perancangan hasil pembelajaran akan dibuat sejajar dengan kebolehan murid-murid. Contoh . Permulaan Ini merupakan langkah pertama dalam sesuatu pelajaran yang hendak dismpaikan oleh guru. Tingkah laku atau kebolehan murid akan tunjukkan. Peringkat pencapaian yang murid akan tunjukkan. Kriteria atau syarat perlakuan. i. Pengetahuan yang sedia ada pada murid-murid dalam sesuatu tajuk atau topik dijadikan titik tolak (start off point) atau (entry behaviour) bagi sesuatu pelajaran.

Cara Menarik Perhatian Melalui soalan. 22 Menerangkan tujuan pelajaran. ii. Menggunakan suara. Menggunakan Sumber Pengajaran dan pembelajaran. isyarat-isyarat bahagian badan. - KEMAHIRAN PERMULAAN YANG GURU BOLEH APLIKASIKAN Cara Menimbulkan Motivasi Memperkenalkan sesuatu yang menghairankan atau menakjubkan. Kemahiran Permulaan Pelajaran Pendidikan Jasmani. Menyentuh tentang pengalaman muridmurid. Mewujudkan perasaan ingin tahu murid-murid tentang sesuatu perkara yang berkait dengan topik pelajaran.i. Mengarahkan perhatian murid-murid kepada tajuk pelajaran. Penggunaan sesuatu teknik yang terlalu kerap (overused) boleh mengakibatkan kesan sebaliknya (counter-effect) dan menjejaskan suasana pelajaran. Guru Pendidikan Kesihatan yang berkesan akan menggunakan pelbagai teknik untuk memulakan pelajarannya dan tidak terikat atau mengamalkan teknik serupa untuk setiap waktu pelajarannya. Cara Hubungkait / Asosiatif Kaitkan dengan pelajaran atau pengetahuan yang sedia ada. iii. Menjalankan aktiviti yang Cara Menjelaskan Tugasan Menyatakan bentuk tugasan atau latihan. - . Menimbulkan minat murid-murid terhadap pelajaran.

iii. Gerak kerja kumpulan v. Perkembangan Pelajaran Langkah-langkah pelajaran hendaklah disusun secara berurutan untuk memudahkan murid-murid mengikuti pelajaran. e. Isi pelajaran disampaikan melalui teknik penyampaian yang tertentu dan penggunaan sumber pengajaran dan pembelajaran disediakan untuk mengukuh pembelajaran. perhatian perlu diberi kepada perkembangan kemahiran berfikir di kalangan muridmurid melalui aktiviti yang sesuai. Contoh: aktiviti pembelajaran adalah seperti berikut. Langkah-langkah pengajaran berkait rapat dengan hasil pembelajaran yang dirancangkan oleh guru. Juga. Peruntukan masa diperuntukan untuk setiap langkah di bahagian ini hendaklah disesuaikan dengan kepentingan langkah. Penjelasan sesuatu fakta. Penglibatan dalam aktiviti atau latihan. Penilaian 23 . Penyelesaian masalah Di setiap langkah pelajaran guru hendaklah mengambil peluang untuk menyelitkan dan menegaskan bilai murni yang munasabah dan menepati tajuk pelajaran. Bersoal jawab ii. i.d. iv.

Memberi latihan bertulis kepada kelasnya sebagai pengukuhan pembelajaran. Mempamerkan hasil kerja. Soalan utama adalah. Masa diperuntukan kepada bahagian penutup adalah ringkas. i. f. Merumuskan isi pelajaran v. Melakukan tunjuk cara iv. Menjawab soalan (lisan / bertulis) ii. sejauh manakah murid-murid telah mempelajarai perkara yang disampaikan dalam sesuatu waktu pelajaran. Penutup Pelajaran Penutup pelajaran memberi peluang kepada guru membuat rumusan tentang butir-butir utama yang telah dipelajari oleh muridmuridnya. Guru boleh juga menggunakan penutup pelajaran untuk . 24 . Penilaian dibuat secara ringkas dalam pelbagai cara dan bentuk.Penilaian tertumpu kepada pencapaian hasil pembelajaran muridmurid. iii. i. Persembahan iii. Di antara caranya adalah. Penilaian ringkas untuk menentukan pelajaran ii. Menjelaskan tugasan yang perlu dibuat oleh muridnya. guru perlu merancang dengan teliti cara penutup pelajaran dan mejalankannya dengan cekap dengan hanya menyentuh perkara-perkara yang penting sahaja.

3 Format Rancangan Pengajaran Harian PK : : : : Tarikh Masa Tahap / Tahun Bil. Afektif Kemahiran Berfikir Pengalaman Sedia Ada Penerapan Nilai Alatan : : : : Bahagian / Masa Aktiviti Fokus Pembelajaran Organisasi / Sumber Permulaan Perkembangan Kemuncak Penutup 25 . Kognitif 2. Murid : : : : Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub-Tajuk Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat : 1. Psikomotor 3.3.

nilai dan sikap terpaksa dinyatakan secara implisit. Contoh kata kerja yang sesuai digunakan dalam pernyataan hasil pembelajaran adalah seperti berikut. Kata kerja yang tepat membantu seorang guru untuk mengetaui sama ada murid-murid telah mencapai hasil pembelajaran yang dikehendaki.4 Penulisan Hasil Pembelajaran PK Dalam pelajaran Pendidikan Kesihatan. Domain Kognitif Menamakan Melabelkan Menyatakan Menerangkan Membezakan Merumuskan Memberi Contoh Menunjukkan Mengaitkan Mengenal pasti Mengkelaskan Membandingkan Domain Psikomotor Melukiskan Menunjukkan Menyusun Mendemonstrasikan Menceritakan Menyesuaikan Menyusun semula Membina Mencipta Melakonkan Melakukan Domain Afektif Mengikut Memberi perhatian Mematuhi Memilih Membezakan Mencadangkan Menggunakan Mengamalkan Menunujukkan minat Membandingkan Menunjukkan kepakaran Menunjukkan kesedaran 26 .3. sungguhpun pembelajaran aspek kognitif dan psikomotor dapat dinyatakan dalam bentuk eksplisit. aspek afektif iaitu perkembangan sosial. guru perlu menggunakan kata kerja yang tepat. Apabila menulis hasil pembelajaran. Ini adalah memandangkan bahawa perubahan tingkah laku dalam domain afektif lebih merupakan satu perubahan dalaman dan tidak nyata (jelas) dan sukar diukur serta merta.

Tuala. Afektif Menyatakan tiga amalan harian yang dilakukan bagi menjaga kebersihan.5 Contoh Rancangan Pengajaran Harian PK RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHAP 1 Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub-Tajuk : Pendidikan Kesihatan : Kesihatan Diri dan Keluarga : Kesihatan Diri : Amalan Asas Kesihatan Tarikh Masa : 25.2007 : 0800 . Pengalaman Sedia Ada Persediaan Guru Penerapan Nilai Alatan : Murid-murid pernah melakukan aktiviti menjaga kebersihan diri. 27 . Menunjuk dua cara menggosok gigi mengikut kedudukan gigi. menggosok gigi dan gambar bersiri : Kasih sayang.07. sabun. tiub ubat gigi.0830 Tahap / Tahun : Tahap 1/ Tahun 1 Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat : 1. Psikomotor 3. Kognitif 2.Menilai Mentafsirkan Menunjukkan sikap Menikmati Menghargai Menilai 3. Mengamalkan penjagaan kebersihan diri sepanjang masa. : Gambar-gamabr penjagaan kesihatan: mandi. berdikari : Berus gigi.

Buka tingkap bilik tidur Mengemas tempat tidur Berus gigi Mandi Kumpulan 5 orang 6 kumpulan 6 set gambar bersiri Pagi - Petang . petang dan malam y - Perkembangan (8 minit) 1. Mandi Menukar pakaian Mengemas bilik tidur Mencuci pakaian Gambar-gambar amalan kebersihan diri 2.Cuci kaki 28 . y Bagaimana murid-murid boleh buktikan kewujudan kuman pada anggota tubuh badan ? Tubuh badan kotor dan berbau. Amalan kebersihan pagi.Cuci rambut . Soal Jawab. y Susun gambar kegiatan harian mengikut turutan amalan mengikut masa.Berus gigi . Memerhati gambar amalan kebersihan pagi.Tukar ke pakaian tidur .Berus gigi .Mandi Malam . Mengumpul dan menyusun gambar amalan kebersihan.Bahagian / Masa Aktiviti Fokus Pembelajaran Organisasi / Sumber / Strategi Permulaan (3 minit) 1.Cuci pakaian yang sudah dipakai . petang dan malam Memberus gigi.

Melihat semula gambar bersiri dan bercerita semula. Pergerakan berus dari atas ke bawah.Cuci kaki 29 . Lakonan cara mandi y - Individu Penutup (2 minit) 1.Tuala .Berus gigi . Cara menggunakan tuala.Berus gigi .Cuci pakaian yang sudah dipakai .Ubat gigi Kelas 1 batang berus gigi 1 ketul sabun 1 helai tuala 1 tiub ubat gigi Bahagian / Masa Aktiviti Fokus Pembelajaran Tunjukcara menggosok gigi yang betul.Sabun . y Susunan Gambar Bersiri Pagi Buka tingkap bilik tidur Mengemas tempat tidur Berus gigi Mandi Kumpulan 5 orang 6 kumpulan 6 set gambar bersiri Petang . Organisasi / Sumber Individu Sebatang berus gigi seorang Gambar besar cara menggosok gigi Kemuncak (7minit) 1. Menamakan alat dan bahan diguna untuk amalan kebersihan y Nama alat dan bahan . Latihan Amali cara menggosok gigi y - 2.2. Jangan gerak berus dari secara melintang sebab ia akan merosakan gigi Berlakon cara mandi Cara menggunakan sabun.Cuci rambut .Tukar ke pakaian tidur .Mandi Malam .Berus gigi .

2. Mosby.A. Teaching physical education: Becoming a master teacher. IL: Human Kinetics.B. IL: Human Kinetics.). Petaling Jaya: Longman. D. Champaign.(1975). C. Teng Boon Tong. (1968).).V. C. Man and his movement principles of physical education.). (1971). Read.M. St. W.) Boston: Allyn & Bacon. Grout. (1976). (1994). Menegaskan kepentingan menjaga kebersihan diri y Kurangnya kebersihan diri memudahkan penyakit bertapak dalam diri seseorang. Chamaign. Graham. Physical education and physical educator (2nd.Ed.Ed. Saunders Co. (3rd.A.Ed. (1984).A.Ed. Pengajaran pendidikan jasmani dan kesihatan. Bucher. R.A. Louis C. Philadelphia: Lea & Febiger. & Greene.Inc. & Field.E. Shah Alam: 30 . Philadephia: W. H.). (1983). Teaching children movement concepts and skills. Pendidikan jasmani dan kesihatan. Bucher.A. D. J. Barrow. (1992). New York MacMillan Publishing Co. Paduan pengajaran kemahiran permainan. Health teachin in schools: for teachers in elementary and secondary schools (5th. (1994).H. G. RUJUKAN Baley. Kuala Lumpur: Longman. Creative Teaching in Health. (2nd. (1998). Wee Eng Hoe. Teng Boon Tong.Ed. Foundation of physical education (9th.

31 .Fajar Bakti.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->