P. 1
pjk rph

pjk rph

|Views: 3,762|Likes:
Published by One 8688

More info:

Published by: One 8688 on Jul 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

1.

PENGENALAN Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan harus dibentuk berdasarkan panduan dan cadangan yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. Modul ini akan mengemukakan beberapa unsur penting dalam merancang sesuatu pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan.

2.

PENDIDIKAN JASMANI Pendidikan Jasmani bertujuan membantu murid menjadi cergas melalui pembelajaran aktiviti fizikal dan amalan kecergasan. Sukatan pelajaran Pendidikan Jasmani disusun mengikut tiga tunjang pembelajaran,iaitu: Kecergasan, Kemahiran, Kesukanan.

2.1

Rancangan Pengajaran Harian PJ. Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Jasmani adalah penting kerana ia menjadi panduan untuk guru melaksanakan pelajaranya. Dengan adanya Rancangan Pengajaran Harian langkah-langkah

pelajaran akan lebih teratur. Dari segi penyeliaan praktikum, Rancangan Pengajaran Harian seseorang guru pelatih, dapat mencerminkan

kemahirannya dalam merancangkan pelajaran seperti memilih atau menyusun aktiviti yang sesuai dan mengelolakan isi pelajaran yang hendak diajar. Semasa memilih aktiviti untuk satu masa pengajaran perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan ialah; i. ii. iii. iv. tempoh masa pelajaran objektif pelajaran kebolehan murid-murid kemudahan, peralatan dan tempat 1

2.2

Butir-butir penting dalam Rancangan Pengajaran Harian PJ a. Hasil Pembelajaran Hasil pembelajaran hendaklah dinyatakan dengan ringkas, jelas dan tepat apa yang akan dicapai oleh murid-murid. Ia mesti menitikberatkan perubahan tingkahlaku dari segi psikomotor, kognitif dan afektif. Contoh: Pada akhir pengajaran dan

pembelajaran, diharapkan murid-murid dapat :

Psikomotor -

Melakukan aktiviti lari pecut mulaan berdiri dengan teknik yang betul pada jarak 30 ± 50 meter dengan kadar tiga daripada empat percubaan.

Kognitif

-

Menyatakan secara lisan dua sebab mengapa tangan perlu dihayun lurus di sisi semasa berlari

Afektif

-

Menunjukkan sikap bekerjasama dengan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti.

b.

Peruntukan Masa Peruntukan masa bagi setiap bahagian mestilah bersesuaian dengan sesuatu aktiviti dalam pelajaran tersebut.

c.

Gerakerja-gerakerja / Aktiviti-aktiviti Gerakerja-gerakerja atau aktiviti-aktiviti hendaklah dipilih berdasarkan :

2

i. Kesesuaiannya untuk menyumbang terhadap pencapaian objektif pelajaran. ii. Kesediaan murid-murid dari segi keupayaan motor iii. Masa yang diperuntukkan.

d.

Pengelolaan Kelas Susunan yang sesuai semasa murid-murid menjalani aktiviti adalah salah satu aspek penting dalam pengelolaan kelas. Ia juga memastikan kelicinan dalam pengajaran.

e.

Butir Mengajar Butir-butir penting yang hendak ditegaskan oleh guru atau diberi perhatian oleh murid-murid semasa sesuatu aktiviti. Contoh; kedudukan tangan, kaki, badan dan mata semasa melakukan hantaran aras dada dalam permainan Bola Keranjang.

f.

Peralatan Senaraikan jenis dan bilangan alatan yang diperlukan.

g.

Penerapan Nilai Nilai-nilai murni hendaklah diterapkan.

3

3 Format Rancangan Pengajaran Harian PJ : : : : Tarikh Masa Tahap / Tahun Bil. Kognitif 3. Murid : : : : Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat : 1. Psikomotor 2.2. Tulis nama permainan yang mempunyai unsur kemahiran yang diajar Kemuncak/ Permainan Kecil Sebutkan butiran mengajar yang patut ditegaskan oleh guru atau beri perhatian oleh murid semasa menjalani aktiviti / latihan Secara rigkas dan jelas nyatakan bagaimana kelas itu dikelolakan semasa muridmurid menjalani aktiviti Penutup Senaraikan aktiviti ringkas 4 . Afektif Kemahiran Berfikir Pengalaman Lepas Penerapan Nilai Penggabungjalinan Alatan : : : : : Bahagian / Masa Aktiviti Butir Mengajar Organisasi Alatan / Catatan / Strategi Permulaan Perkembangan Senaraikan aktiviti-aktiviti yang akan dilakukan oleh murid-murid.

- Gerakerja Kelas 1. .ringkas . Pengajaran guru dan latihan murid dititikberatkan Pelbagaikan aktiviti satu kemahiran agar dapat mewujudkan peluang pembelajaran yang maksimum dan tidak bosan. - Memanaskan Badan 2.2.menggerak dan meregangkan otot-otot utama .berterusan . - Permainan Bersyarat / Pertandingan / Persembahan Penutup - ³Cooling Down´ Gerak Kendur 1. dijalankan secara .menambahkan ketangkasan Bahagian ini mempengaruhi suasana pembelajaran seterusnya. 3.meransangkan kordinasi otot saraf . mudah dan melibatkan semua murid.melonggarkan sendi . 4. Memberi peluang kepada murid mengaplikasikan kemahiran yang dipelajari. Permainan kecil pengelolaan hendaklah ringkas. 5 .menyeronokkan kanak-kanak Mengandungi Inti Pelajaran iaitu fokus pelajaran. Semua murid menjalankan aktiviti yang sama di bawah arahan dan pengawasan guru. 2. 2. Pembelajaran dalam kumpulan kecil dalam beberapa stesen.4 Rangka Rancangan Pengajaran Harian PJ Bahagian Perincian Permulaan 1. Ulasan guru mengenai prestasi murid. 3. memberi kesan kepada. Kemuncak 1. Perbezaan aktiviti bagi setiap stesen dan dilakukan secara bergilir-gilir oleh setiap kumpulan. Murid-murid melakukan gerak kerja memanaskan badan. Mengulang kemahiran lepas dan kemahiran yang sedang diajar . Perkembangan 1. Menenangkan murid dengan melakukan aktiviti gerak kendur. Gerakerja Kumpulan 2.rancak . 2.

b. pelajar. y Contoh. murid. 6 . Tingkahlaku Yang Diharapkan y Apa murid perlu lakukan untuk membuktikan pembelajaran telah berlaku. Pernyataan yang diguna hendaklah berbentuk hasil pembelajaran tingkahlaku (behavioral outcome) iaitu hasil yang menunujukkan perubahan tingkahlaku murid-murid setelah mengikuti pelajaran.- Kuiz / Perbincangan / Soal Jawab 3. a. dua persamaan dan perbezaan antara hantaran lob dan hantaran atas kepala. peserta.5 Panduan menulis hasil pembelajaran PJ Hasil pembelajaran mestilah dinyatakan dengan jelas dan boleh tercapai sejajar dengan kemampuan psikomotor. Menunujukkan. Contoh. dapat melakukan. hantaran lob kepada kawan menggunakan teknik yang betul. 2. Hasil pembelajaran yang berkesan adalah berpandukan panduan berikut. kognitif dan afektif murid murid. tanggungjawab terhadap alatan sekolah. Keperluan Pembelajaran y Apa yang murid perlu tahu dan alami setelah aktiviti pengajaran dan pembelajaran tamat. y Contoh. Sesi soal jawab. Siapa Kumpulan Sasaran y y Individu yang akan mempamerkan tingkahlaku. dapat menyatakan c. Hasil pembelajaran yang dicadangkan hendaklah dinyatakan secara eksplisit iaitu jelas kelihatan (observable) dan dapat diukur peringkat pencapaiannya (measureable level of achivement) pada akhir pelajaran.

y Contoh. Prestasi Piawai y Pencapaian minimum yang diharapkan dapat dicapai oleh muid sama ada kualitatif atau kuantitatif. y Contoh. pada jarak 3 meter dengan kehadiran penghadang.d. di tempat yang betul.6 Contoh Penulisan Hasil Pembelajaran PJ. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran: Siapa Tingkahlaku yang diharapkan dapat melakukan Keperluan Pembelajaran Situasi Khusus Prestasi Piawai Domain murid-murid hantaran lob kepada kawan menggunakan teknik yang betul dua persamaan dan perbezaan antara hantaran lob dan hantaran atas kepala tanggungjawab terhadap alatan sekolah pada jarak 3 meter dengan kehadiran penghadang di dalam lembaran kerja yang disediakan sebanyak 5 kali daripada 8 percubaan. Psikomotor murid-murid dapat menyatakan dengan 100% betul Kognitif murid-murid menunjukkan dengan menyusun semua alatan yang telah digunakan di tempat yang betul Afektif 7 . sebanyak 5 kali daripada 8 percubaan. Situasi y Situasi yang dicipta khusus dan disesuaikan dengan sesuatu aktiviti yang telah dipilih. dengan mnyusun semua alatan yang telah digunakan. 2. e. di dalam lembaran kerja yang diedarkan. dengan 100% betul.

: Menghargai kawan. : Menyatakan perbezaan mengimbangi badan semasa meniti bangku gimnastik dengan tangan didepakan dan memeluk tubuh. : Manipulasi Alatan : 1. : Murid-murid melakukan imbangan dalam kehidupan harian. Murid : 40 orang : Imbangan Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat.7 Contoh Rancangan Pengajaran Harian PJ RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHAP 1 Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk : Pendidikan Jsmani : 1.2.2007 : 0745 ± 0815 Tahap/Tahun : Tahap 1 / Tahun 1 Bil. Psikomotor : Mengimbangkan badan semasa meniti bangku gimnastik sambil menjunjung pundi kacang sekurang-kurangnya 2 kali pergi dan balik. : Memupuk semangat kerjasama dan bersyukur menikmati kecergasan fizikal. 2. Afektif Kemahiran Berfikir Pengalaman Lepas Penerapan Nilai Penggabungjalinan Alatan : Membanding beza pelbagai imbangan.Kecergasan : Tarikh Masa : 07. jujur dan berkeyakinan. Kognitif 3.07. Pundi Manik 4 buah 40 buah 8 . 1. Bangku gimnastik 2.

Gelung Plastik 4. y Tangan dan kaki di buka seluas bahu. y Depakan tangan y Peluk tubuh 3.3. y Bebas dan terkawal y Individu X X X X X X G X .lalauan berjalan . y Badan tegak. y Mata pandang ke hadapan. Jalan berjengket 2. y Depakan tangan y Peluk tubuh y Badan tegak. y Mata pandang ke hadapan.guru X X X 4 Skitel Perkembangan (15 ± 17 minit) Gerakerja Kelas 1.bangku gimnastik 9 . Jalan ulat bulu y Jalan di atas bebola kaki y Badan tegak. y Elak kawan semasa berjalan / berlari. Berjalan atas bangku gimnastik. Berjalan atas bangku gimnastik dengan menjunjung pundi manik y Depakan tangan y Peluk tubuh D C . y Badan tegak. Berjalan atas garisan. y Imbangkan badan A 4 Bangku Gimnastik B 40 Pundi Manik 2. y Imbangkan badan. Skitel 4 buah 4 buah BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Permulaan (3 ± 4 minit) Memanaskan Badan 1. y Imbangkan badan. y Mata pandang ke hadapan.murid-murid G . Lari kapal terbang 3.

BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Kemuncak (5 minit) Permainan Bersyarat y Meniti bangku gimnastik dan mengimbangan badan dengan tangan didepakan y Pandang ke hadapan A X X X B X X X C X X X D X X X 4 Bangku Gimnastik 4 Gelung Plastik 4 Pundi Manik y Meniti bangku. y Mata pandang ke hadapan. y Meniti semula balik ke barisan kumpulan Penutup (2-3 minit) ³Cooling Down´ (Gerak Kendur) Mengimbang badan sambil berjengket y Badan tegak. y Imbangkan badan. Perbincangan. Nyatakan perbzaan antara mengimbangi badan dengan tangan didepakan dengan y Bebas dan terkawal y Individu Rumusan / Refleksi y Duduk dalam barisan mengikut kumpulan 10 . y Menjunjung pundi manik y Masukkan pundi manik ke dalam gelung plastik tanpa memegang pundi manik.

2. Kemahiran : Bola Tampar : Menyangga Tarikh Masa : 17. ketinggian. keseronokan dan membina keyakinan. : Menghargai berkeyakinan. Afektif Kemahiran Berfikir Pengalaman Lepas : Membuat ramalan. Murid : 30 orang Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat.2007 : 0730 ± 0830 Tahap/Tahun : Tahap 2 / Tahun 4 Bil. imbangan dan ikut lajak. : Komponen kecergasan : 10 biji Bola Tampar Penerapan Nilai Penggabungjalinan Alatan 11 . Psikomotor : Menyangga bola tampar dengan ketinggian 2 meter tepat ke arah sasaran dari jarak 5 meter sekurang-kurangnya 5 kali dari 7 kali percubaan. RANCANGAN PELAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHAP II Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran : Pendidikan Jsmani : 2. : Menjelaskan mekanisme pelakuan menyangga yang menitikberatkan aspek daya. 1.memeluk tubuh. Kognitif 3. : Memupuk minat.07. : Murid-murid telah mempelajari kemahiran asas manipulasi alatan.

Kuak depan / belakang 2. y Ekstensi siku dan lutut semasa kontak bola..BAHAGIAN / MASA Permulaan (10 minit) AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Memanaskan Badan 1. y Fleksi lutut dan siku. y Lutut dibengkokkan. Tolak dan lawan siku. Perkembangan (30 minit) Gerakerja Kelas Menyangga 1. dorsi fleksi X X X X X X G X . 2.murid-murid G . Dengan Bola Lantun bola dan menyangga Lambung bola dan menyangga X B X C A melantun / melambung B dan C menyangga balik kearah A. y Genggam tangan dan luruskan siku. ³Halfsquat´ Kelonggaran 1.guru arah larian 4 Skitel Regangan 1. y Kaki dominan di hadapan. Larian sisi. y Badan tegak. y Berdiri tegak. 12 . y Pergerakan fleksi. y Berdiri atas bebola kaki. y Pangkal lengan cecah telinga. Tanpa Bola Fasa Persediaan y Buka kaki seluas bahu. y Kontak bola pada kawasan pergelangan tangan y Mata pandang bola. y Kedua-dua tangan di hadapan badan Fasa Pelaksanaan y Terima bola di hadapan badan. Fasa Ikut Lajak y Siku kekal lurus y Bertiga A X 10 biji bola tampar 2. depan dan belakang X XXXXXXXXX y Tapak dirian seluas bahu y Siku separas bahu. Pergelangan kaki. depan dan belakang y Bergerak atas bebola kaki y Individu y Bergerak ke sisi kiri / y Lari mengeliling skitel kanan.

Dengan Bola Menyangga bola yang melantun. y Ketinggian 2 meter. Syarat permainan: y Jumlah menyangga terbanyak. y Pergi ke arah bola Fasa Persediaan y Buka kaki seluas bahu. y Ekstensi siku dan lutut semasa kontak bola.B danC Kemuncak (15 minit) Permainan Bersyarat Pertandingan Menyangga Paling Banyak. y Genggam tangan dan luruskan siku. y Kontak bola pada kawasan pergelangan tangan y Mata pandang bola.y Mata pandang pergerakan bola dan sasaran BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Gerakerja Kumpulan 3. Menyangga bola tinggi y Lantun bola ke arah rakan. y Masa 5 minit y 5 kumpulan bermain dan 5 kumpulan mengadili. y Kumpulan yang menyangga paling banyak menjadi pemenang. y Kumpulan Bertiga A X 10 biji bola tampar X B X C 13 . Fasa Ikut Lajak y Siku kekal lurus y Mata pandang pergerakan bola dan sasaran y Kumpulan Bertiga y Menyangga sekurangkurangnya ketinggian 2 meter A X 10 Biji Bola Tampar X B X C Bola dibiar melantun sebelum menyangga. y Kaki dominan di hadapan. Menyangga bola yang tinggi secara berterusan antara murid A. y Kedua-dua tangan di hadapan badan Fasa Pelaksanaan y Terima bola di hadapan badan. Murid terdekat dengan bola yang melantun akan menyangga. y Fleksi lutut dan siku.

BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Penutup (5 minit) 1. Refleksi ± Soal Jawab y Duduk dalam barisan mengikut kumpulan Ulasan / Refleksi Kendiri : _______________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Ulasan Pensyarah / Guru Pembimbing : _____________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 14 . 2. y Dalam kawasan terhad. ³Cooling Down´ (Gerak Kendur) y Jalan perlahan smbil mengangkat dan menurunkan tangan y Jalan bongkok sambil hayun tangan y Apa berlaku jika siku dibengkok semasa menyangga? y Bebas dan terkawal.

Psikomotor 2. : Murid-murid telah didedahkan tentang pentingnya keselamatan semasa beraktiviti : Keselamatan semasa bersukan : Komputer riba. Afektif : Menyediakan kawasan yang selamat untuk beraktiviti. Murid : 30 orang Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat. Kognitif 3. marker pen. LCD.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHAP II Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran : Pendidikan Jasmani : 3. Penerapan Nilai Alatan 15 .2007 : 0730 ± 0800 Tahap/Tahun : Tahap 2 / Tahun 6 Bil. : Menerangkan 5 ciri-ciri keselamatan tempat berekreasi. Kemahiran Berfikir Pengalaman Lepas : Membuat ramalan. 1. kertas mahjung. VCD keselamatan. : Menunjukkan kerjasama dan tanggungjawab membersih kawasan permainan. Kesukanan : Keselamatan Semasa Berakiviti : Kemudahan tempat semasa beraktiviti Tarikh Masa : 27.07.

taman rekrasi ? ³ Saya Cikgu´ y Enam orang murid (3 lelaki dan 3 perempuan diminta berkongsi pengalaman. palang imbangan. y Kenapa kemalangan tersebut berlaku.dsb Perkembangan (10 minit) 1.Terlanggar kawan . buaian. y Murid bercerita tentang pengalaman semasa bermain di dalam gimnasium / dewan sekolah. Pengalaman semasa bermain di dalam gimnasium / dewan sekolah.Bola keras sangat . y Berpasangan seorang menyebut nama alatan dan kemudahan dan pasangan menulis dalam lembaran kerja VCD Keselamatan Komputer Riba LCD Lembaran Kerja Kertas Mahjung 2. Menonton VCD Keselamatan y Mengenalpasti dan menyenaraikan kemudahan dan alatan di tempat bermain Jongkang-jongkit.BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Permulaan (5 minit) Soal jawab 1. Kemalangan yang pernah dialami.Lantai licin . dewan. 2. Keselamatan semasa melakukan aktiviti y Menyenaraikan ciri-ciri keselamatan semasa y Kumpulan berlima dan menulis pada kertas mahjung. .Kena bola . y Siapa pernah mengelami kemalangan semasa bermain di dalam gimnasiun. 16 . monkey rack dsb.

Dsb y Sebelum kelas bermula guru menyelerakkan alatan di dalam dewan.Pakaian sesuai .Padang permainan .Bangku .Gimnasium / Dewan .Bakul bola . .Kerusi .Jangan bermain di tempat licin .Jangan mengguna alatan rosak.melaku aktiviti.Gelanggang . . y Murid di bawa ke dewan untuk menyusun alatan tersebut Penutup (3 minit) Rumusan menggunakan borang Pengurusan Grafik y Ciri-ciri keselamatan di . dsb Marker Pen y Tampal hasil kerja di dinding kelas BAHAGIAN / MASA AKTIVITI BUTIR MENGAJAR / FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN / CATATAN Kemuncak (15 minit) Menyusun Alatan di gimnasium / dewan y Susunan alatan yang mengutamakan keselamatan murid.Tiang badminton .Taman permainan y Individu Ulasan / Refleksi Kendiri : _______________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Ulasan Pensyarah / Guru Pembimbing : _____________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 17 .

Kelonggaran ii. Mengulang kemahiran lepas dan kemahiran yang diajar dalam pelajaran ini. 3.Regangan . i. (jika perlu) iii. Ada perkaitan dengan kemahiran yang akan diajar.______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. BAHAGIAN CIRI-CIRI i. Pengajaran kemahiran baru secara ansur maju. 2b Perkembangan . Permulaan 2a Perkembangan . iv. i. Bagi pelajaran Pendidikan Pergerakan. 18 . 4. ii. Menarik dan memotivasi KOMEN 1. Aktiviti berlainan bagi setiap stesen ± semua kumpulan melakukan setiap aktiviti secara bergilir. Memanaskan badan . boleh buat persembahan koregrafi oleh setiap kumpulan.³Cooling Down´ . Kemuncak .Persembahan ii. iii.Permainan / . Refleksi / Maklumbalas murid. Semua murid menjalankan aktiviti yang sama. Aplikasi kemahiran permainan yang telah dipelajari iii. Memperkenalkan satu / dua undang-undang permainan yang diajar. Kumpulan kecil.Perbincangan i. Penutup .Meningkatkan Kadar Denyutan Nadi . ii.Gerakerja Kelas i.Pertandingan / . Menyejukkan badan. Permainan kecil / bersyarat.8 Garis Panduan Penyeliaan Kelas PJ BIL.Gerakerja Kumpulan ii.

11. BIL KRITERIA HURAIAN 1. teratur. Alatan tidak diperlu. Digunakan sepenuhnya khususnya semasa gerakerja kelas. Penggunaan Ruang Penggunaan Alatan Aktiviti Tunjukcara 19 . Persediaan Alatan Arahan Pengelolaan Kelas Pemulihan Telah disusun secara teratur sebelum pelajar tiba.. mengawal permainan.9 Panduan Pelaksanaan Pengajaran Dan Pembelajaran PJ Yang Cemerlang. 10. Penggunaan Wisel 8. Keselamatan Murid 7. Menghentikan aktiviti. Membetulkan kelemahan / kesilapan murid-murid sepanjang pelajaran Peluang yang maksimum untuk setiap murid menyertai aktiviti. Cepat. Penyertaan Maksimum 6. dikeluar dari kawasan latihan. Pelajar bebas bergerak secara terkawal. mendapatkan perhatian murid. 5. Ada langkah keselamatan.Bersurai iii. Jenis latihan dinamik / ansur maju / bergerak dan berterusan. kemas. dapat diikuti pelajar. 3. Teknik yang betul / tegasan butiran mengajar / semua dapat melihat. 4. 2. Ringkas. Pelajar bersurai secara teratur 2. jelas. 9.

Jadi secara ringkas Rancangan Pengajaran Harian boleh ditakrifkan sebagai suatu rancangan tindakan yang menerangkan mengapa.2 Butir-butir penting dalam Rancangan Pengajaran Harian PK a.1 Rancangan Pengajaran Harian PK. 15. Gaya Hidup Sihat dan Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran. 3. iaitu: Kesihatan Diri dan Keluarga. 3. Guru seharusnya merancang pengajaran Pendidikan Kesihatan supaya usahanya adalah berlandaskan prinsip-prinsip pedagogi yang akan memudahkan murid-murid mencapai objektif pelajaran. Rancangan Pengajaran Harian perlu disediakan sebagai panduan kepada guru melaksanakan sesuatu pelajaran Pendidikan Kesihatan secara sistematik dan berkesan. 14. apa dan bagaimana guru mengajar. Sukatan pelajaran disusun mengikut tiga tunjang pembelajaran. Unsur KBKK diterapkan. Diterapkan / diaplikasikan.12. Dalam konteks mengajar Pendidikan Kesihatan di sekolah. dan mengamalkan gaya hidup sihat. Butiran Mengajar Disiplin Murid Kemahiran Berfikir Nilai Murni Betul dan ringkas. 13. 3. memupuk sikap positif terhadap kesihatan. Dikawal secara rapi. PENDIDIKAN KESIHATAN Pendidikan Kesihatan bertujuan membantu murid meningkatkan pengetahuan kesihatan. Hasil Pembelajaran 20 .

lengkap dan eksplisit hendaklah menunjukkan tiga ciri asas dalam pernyataan. Antara tujuan lain permulaan dalam Pendidikan Kesihatan adalah: 21 . Tingkah laku atau kebolehan murid akan tunjukkan. i. Contoh . Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat menyenaraikan (tingkah laku) dengan perkataan sendiri (syarat) lima langkah keselamatan (peringkat pencapaian) semasa menjalani aktiviti rekreasi air. jenis aktiviti dan perancangan hasil pembelajaran akan dibuat sejajar dengan kebolehan murid-murid.Hasil Pembelajaran berbentuk tingkahlaku yang ideal. ii. Guru hendaklah memikirkan satu teknik yang ringkas untuk meransangkan atau menyediakan muridmuridnya dari segi mental untuk mengikut pelajarannya. c. Kriteria atau syarat perlakuan. iii. Permulaan Ini merupakan langkah pertama dalam sesuatu pelajaran yang hendak dismpaikan oleh guru. Pengetahuan yang sedia ada pada murid-murid dalam sesuatu tajuk atau topik dijadikan titik tolak (start off point) atau (entry behaviour) bagi sesuatu pelajaran. Peringkat pencapaian yang murid akan tunjukkan. b. Dengan mengambil kira perkara ini guru dapat merancang pelajaran secara realistik di mana tahap isi kandungan pelajaran. Pengetahuan Sedia Ada Aspek ini penting dan perlu dipertimbangkan oleh guru semasa merancang pelajaran Pendidikan Kesihatan.

Mewujudkan perasaan ingin tahu murid-murid tentang sesuatu perkara yang berkait dengan topik pelajaran. Guru Pendidikan Kesihatan yang berkesan akan menggunakan pelbagai teknik untuk memulakan pelajarannya dan tidak terikat atau mengamalkan teknik serupa untuk setiap waktu pelajarannya. isyarat-isyarat bahagian badan. - .i. Menggunakan Sumber Pengajaran dan pembelajaran. Mengarahkan perhatian murid-murid kepada tajuk pelajaran. Menggunakan suara. ii. 22 Menerangkan tujuan pelajaran. iii. Cara Hubungkait / Asosiatif Kaitkan dengan pelajaran atau pengetahuan yang sedia ada. Penggunaan sesuatu teknik yang terlalu kerap (overused) boleh mengakibatkan kesan sebaliknya (counter-effect) dan menjejaskan suasana pelajaran. Kemahiran Permulaan Pelajaran Pendidikan Jasmani. - KEMAHIRAN PERMULAAN YANG GURU BOLEH APLIKASIKAN Cara Menimbulkan Motivasi Memperkenalkan sesuatu yang menghairankan atau menakjubkan. Menyentuh tentang pengalaman muridmurid. Menjalankan aktiviti yang Cara Menjelaskan Tugasan Menyatakan bentuk tugasan atau latihan. Menimbulkan minat murid-murid terhadap pelajaran. Cara Menarik Perhatian Melalui soalan.

Isi pelajaran disampaikan melalui teknik penyampaian yang tertentu dan penggunaan sumber pengajaran dan pembelajaran disediakan untuk mengukuh pembelajaran.d. perhatian perlu diberi kepada perkembangan kemahiran berfikir di kalangan muridmurid melalui aktiviti yang sesuai. Perkembangan Pelajaran Langkah-langkah pelajaran hendaklah disusun secara berurutan untuk memudahkan murid-murid mengikuti pelajaran. Gerak kerja kumpulan v. Bersoal jawab ii. e. iii. Penyelesaian masalah Di setiap langkah pelajaran guru hendaklah mengambil peluang untuk menyelitkan dan menegaskan bilai murni yang munasabah dan menepati tajuk pelajaran. iv. Contoh: aktiviti pembelajaran adalah seperti berikut. Peruntukan masa diperuntukan untuk setiap langkah di bahagian ini hendaklah disesuaikan dengan kepentingan langkah. Juga. Penglibatan dalam aktiviti atau latihan. Penilaian 23 . Penjelasan sesuatu fakta. Langkah-langkah pengajaran berkait rapat dengan hasil pembelajaran yang dirancangkan oleh guru. i.

24 . Mempamerkan hasil kerja. Di antara caranya adalah. f. Menjawab soalan (lisan / bertulis) ii. sejauh manakah murid-murid telah mempelajarai perkara yang disampaikan dalam sesuatu waktu pelajaran. Soalan utama adalah. Melakukan tunjuk cara iv. Penilaian dibuat secara ringkas dalam pelbagai cara dan bentuk. guru perlu merancang dengan teliti cara penutup pelajaran dan mejalankannya dengan cekap dengan hanya menyentuh perkara-perkara yang penting sahaja. Persembahan iii. i. Guru boleh juga menggunakan penutup pelajaran untuk . Memberi latihan bertulis kepada kelasnya sebagai pengukuhan pembelajaran. Penilaian ringkas untuk menentukan pelajaran ii. Merumuskan isi pelajaran v. Masa diperuntukan kepada bahagian penutup adalah ringkas. i. Menjelaskan tugasan yang perlu dibuat oleh muridnya. iii.Penilaian tertumpu kepada pencapaian hasil pembelajaran muridmurid. Penutup Pelajaran Penutup pelajaran memberi peluang kepada guru membuat rumusan tentang butir-butir utama yang telah dipelajari oleh muridmuridnya.

3 Format Rancangan Pengajaran Harian PK : : : : Tarikh Masa Tahap / Tahun Bil. Kognitif 2.3. Murid : : : : Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub-Tajuk Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat : 1. Psikomotor 3. Afektif Kemahiran Berfikir Pengalaman Sedia Ada Penerapan Nilai Alatan : : : : Bahagian / Masa Aktiviti Fokus Pembelajaran Organisasi / Sumber Permulaan Perkembangan Kemuncak Penutup 25 .

guru perlu menggunakan kata kerja yang tepat.3. Contoh kata kerja yang sesuai digunakan dalam pernyataan hasil pembelajaran adalah seperti berikut. Apabila menulis hasil pembelajaran. Domain Kognitif Menamakan Melabelkan Menyatakan Menerangkan Membezakan Merumuskan Memberi Contoh Menunjukkan Mengaitkan Mengenal pasti Mengkelaskan Membandingkan Domain Psikomotor Melukiskan Menunjukkan Menyusun Mendemonstrasikan Menceritakan Menyesuaikan Menyusun semula Membina Mencipta Melakonkan Melakukan Domain Afektif Mengikut Memberi perhatian Mematuhi Memilih Membezakan Mencadangkan Menggunakan Mengamalkan Menunujukkan minat Membandingkan Menunjukkan kepakaran Menunjukkan kesedaran 26 .4 Penulisan Hasil Pembelajaran PK Dalam pelajaran Pendidikan Kesihatan. Ini adalah memandangkan bahawa perubahan tingkah laku dalam domain afektif lebih merupakan satu perubahan dalaman dan tidak nyata (jelas) dan sukar diukur serta merta. nilai dan sikap terpaksa dinyatakan secara implisit. Kata kerja yang tepat membantu seorang guru untuk mengetaui sama ada murid-murid telah mencapai hasil pembelajaran yang dikehendaki. aspek afektif iaitu perkembangan sosial. sungguhpun pembelajaran aspek kognitif dan psikomotor dapat dinyatakan dalam bentuk eksplisit.

menggosok gigi dan gambar bersiri : Kasih sayang. Afektif Menyatakan tiga amalan harian yang dilakukan bagi menjaga kebersihan. tiub ubat gigi.2007 : 0800 .0830 Tahap / Tahun : Tahap 1/ Tahun 1 Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat : 1.5 Contoh Rancangan Pengajaran Harian PK RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHAP 1 Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub-Tajuk : Pendidikan Kesihatan : Kesihatan Diri dan Keluarga : Kesihatan Diri : Amalan Asas Kesihatan Tarikh Masa : 25. berdikari : Berus gigi. Psikomotor 3. Menunjuk dua cara menggosok gigi mengikut kedudukan gigi. : Gambar-gamabr penjagaan kesihatan: mandi. sabun. Kognitif 2. Mengamalkan penjagaan kebersihan diri sepanjang masa. Tuala.Menilai Mentafsirkan Menunjukkan sikap Menikmati Menghargai Menilai 3.07. 27 . Pengalaman Sedia Ada Persediaan Guru Penerapan Nilai Alatan : Murid-murid pernah melakukan aktiviti menjaga kebersihan diri.

y Susun gambar kegiatan harian mengikut turutan amalan mengikut masa.Tukar ke pakaian tidur . Memerhati gambar amalan kebersihan pagi.Bahagian / Masa Aktiviti Fokus Pembelajaran Organisasi / Sumber / Strategi Permulaan (3 minit) 1.Cuci rambut . petang dan malam Memberus gigi. Amalan kebersihan pagi. y Bagaimana murid-murid boleh buktikan kewujudan kuman pada anggota tubuh badan ? Tubuh badan kotor dan berbau.Cuci pakaian yang sudah dipakai . petang dan malam y - Perkembangan (8 minit) 1. Mengumpul dan menyusun gambar amalan kebersihan.Berus gigi . Mandi Menukar pakaian Mengemas bilik tidur Mencuci pakaian Gambar-gambar amalan kebersihan diri 2. Soal Jawab.Mandi Malam .Berus gigi .Cuci kaki 28 . Buka tingkap bilik tidur Mengemas tempat tidur Berus gigi Mandi Kumpulan 5 orang 6 kumpulan 6 set gambar bersiri Pagi - Petang .

Latihan Amali cara menggosok gigi y - 2. Menamakan alat dan bahan diguna untuk amalan kebersihan y Nama alat dan bahan .Tukar ke pakaian tidur .2.Berus gigi .Ubat gigi Kelas 1 batang berus gigi 1 ketul sabun 1 helai tuala 1 tiub ubat gigi Bahagian / Masa Aktiviti Fokus Pembelajaran Tunjukcara menggosok gigi yang betul. Cara menggunakan tuala. Jangan gerak berus dari secara melintang sebab ia akan merosakan gigi Berlakon cara mandi Cara menggunakan sabun. Organisasi / Sumber Individu Sebatang berus gigi seorang Gambar besar cara menggosok gigi Kemuncak (7minit) 1.Berus gigi .Cuci rambut . Lakonan cara mandi y - Individu Penutup (2 minit) 1.Mandi Malam .Berus gigi . Pergerakan berus dari atas ke bawah. y Susunan Gambar Bersiri Pagi Buka tingkap bilik tidur Mengemas tempat tidur Berus gigi Mandi Kumpulan 5 orang 6 kumpulan 6 set gambar bersiri Petang . Melihat semula gambar bersiri dan bercerita semula.Cuci pakaian yang sudah dipakai .Tuala .Cuci kaki 29 .Sabun .

B. Menegaskan kepentingan menjaga kebersihan diri y Kurangnya kebersihan diri memudahkan penyakit bertapak dalam diri seseorang. (1998).Ed.A. Pendidikan jasmani dan kesihatan. New York MacMillan Publishing Co.A. Philadephia: W.2. & Greene.(1975).Ed. Shah Alam: 30 .E. St.Inc. Teaching children movement concepts and skills. C. (1984). J. Creative Teaching in Health. Wee Eng Hoe. D. Paduan pengajaran kemahiran permainan.Ed. & Field. Champaign. Physical education and physical educator (2nd.) Boston: Allyn & Bacon. Philadelphia: Lea & Febiger. (1992). (1968). Mosby. Man and his movement principles of physical education. Louis C. (1994). Grout.H. (2nd. (1976). (1971). Saunders Co. Pengajaran pendidikan jasmani dan kesihatan.Ed. IL: Human Kinetics. Teng Boon Tong.). (3rd.). H. Teng Boon Tong. R. Health teachin in schools: for teachers in elementary and secondary schools (5th. (1983).A.). W. Teaching physical education: Becoming a master teacher. RUJUKAN Baley.A. Chamaign. Kuala Lumpur: Longman.A. G. (1994). Barrow.Ed.M. D. Bucher. IL: Human Kinetics. Read. Bucher.V. Foundation of physical education (9th. Graham. Petaling Jaya: Longman.). C.

31 .Fajar Bakti.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->