P. 1
KAEDAH ANSUR MAJU

KAEDAH ANSUR MAJU

|Views: 934|Likes:
Published by Noor Badariah

More info:

Published by: Noor Badariah on Jul 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2013

pdf

text

original

Disediakan oleh : Noor Badariah bte Abu Bakar Nur Atiqah bte Ahmad Zaki

.

.

Daripada pergerakan ringkas kepada pergerakan kompleks 3. Daripada pergerakan mudah kepada pergerakan susah PRINSIP ANSUR MAJU .1. Daripada pergerakan kasar kepada pergerakan halus 2.

y Ia dilaksanakan sebagai latih tubi secara berulangulang mengikut tahap-tahap kesukaran yang telah ditentukan secara berperingkat-peringkat. y Dengan cara ini sesuatu pembelajaran itu menjadi lebih mudah untuk dikuasai dan akhirnya mencapai objektif dan matlamat yang telah ditentukan. y Dalam erti kata yang lain ialah mempelajari sesuatu dengan melakukan yang lebih mudah terlebih dahulu ke yang lebih susah secara berperingkat-peringkat. . sesuatu pekerjaan yang dianggap sukar akan menjadi senang dan dapat dilaksanakan dengan jayanya.y Dengan menggunakan prinsip ini.

.

y Dapat minimumkan berlakunya kemalangan dan kecederaan. y Guru mengajar secara berperingkat-peringkat dan menegaskan butiran secara terperinci bagi setiap peringkat pergerakan. y Perkembangan pengajaran menunjukkan pemeringkatan sesuai dengan kebolehan murid secara teratur dan terkawal. y Pemeringkatan penguasaan kemahiran mengikut turutan memacu ke arah pencapaian objektif. .Melibatkan guru y Guru dapat mengenalpasti kesalahan yang dilakukan oleh murid pada setiap peringkat dan membetulkannya dengan serta merta.

Murid tidak akan merasa bosan kerana terdapat berbagai gaya gerakan dalam sesuatu aktiviti. Dapat memupuk semangat keberanian dan keyakinan murid.Melibatkan murid y Murid memahami dengan jelas setiap peringkat y y y y pergerakkan aktiviti. Murid dapat mengenalpasti setiap kesalahan yang dilakukan pada setiap peringkat pergerakan. . Murid akan amat responsive dan terlibat sepenuhnya dalam aktiviti.

KEMAHIRAN MENGELECEK .

1. Pemain berjalan biasa tanpa bola sambil menggunakan kayu hoki dalam garisan yang lurus. .

2. diikuti dengan berlari perlahan-lahan . Secara individu pemain berjalan secara biasa sambil mengelecek bola dengan kayu hoki.

3. Mengelecek melalui halangan sebaris .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->