P. 1
Minit Mesyuarat Unit Kurikulum Sekolah Rendah Al

Minit Mesyuarat Unit Kurikulum Sekolah Rendah Al

|Views: 658|Likes:
Published by Ajwad Rabbani

More info:

Published by: Ajwad Rabbani on Jul 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/24/2013

pdf

text

original

Sekolah Rendah Al-Itqan,Pulau Pinang.

Minit Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kurikulum Kali Yang Pertama Tarikh Masa Tempat Pengerusi Kehadiran Tidak hadir Bil 1 : : : : : : 11 Mac 2011 3.30 petang 5.15 petang Pusat Sumber Muallim Md Azlan Md Sabu MAMS, ZAR, MNI, MK, NFMZ, SFSI, FMZ, MPMS, MSAS, AJH, NAQ, JMA. AI, MFH, NAZ, NN. Agenda Agenda :1.Ucapan Pemangku Guru Besar 2. Latihan murid 3. Amali Fekah 4. Panitia Al-Quran 5. Headcount 6. Kelas Tambahan Thn 5 7. Fail Panitia 8. Format soalan 9. Mesyuarat Panitia 10. Hal-hal lain 11. Penutup 2 2.1 Muqaddimah Mesyuarat :Mesyuarat telah dipengerusikan oleh Muallim Azlan dan dimulakan dengan bacaan Ummul Kitab dan ucapan alu-aluan. Sebagai muqaddimah mesyuarat,PGB menyentuh tentang peranan panitia.Panitia merupakan peneraju utama kurikulum sekolah.Semua guru mesti melihat tahap kemampuan dan bersedia untuk membaiki kelemahan yang ada.Panitia juga perlu melihat apa yang telah dilakukan dan akan dilakukan selepas ini. Setiap panitia perlu adakan mesyuarat selepas ini.Semua panitia perlu tahu tentang aktiviti, perancangan atau masalah panitia-panitia lain.Perlu adakan perbincangan dan kerjasama antara panitia. Hal ini adalah kerana ada panitia yang berprestasi baik dan ada yang bermasalah.Diharapkan kerjasama yang wujud akan dapat membantu panitia yang bermasalah. Hal Ehwal Akademik :Latihan murid:3.1.1 ZAR membuat laporan berkaitan pemeriksaan buku murid pusingan pertama.Antara masalah yang dikenal hasil daripada pemeriksaan tersebut adalah seperti latihan tidak banyak, tiada penekanan dari segi penulisan tarikh/hari, tidak ada pembetulan dibuat bagi Ulasan / Tindakan

2.2

2.3

3 3.1

Semua panitia

[Type text]

Nama mata pelajaran juga ditulis dalam perkataan. Perlu ada arahan soalan setiap kali latihan diberikan.2 Penandaan juga agak lambat. 3.6 ZAR bentuk. bilangan dan format perlu dihantar dan bertaip sebelum pemeriksaan buku latihan kali ke 2. bentuk latihan harus dibuat dan dijadikan polisi dalam memberi latihan kepada murid. jika tiga kali perjumpaan bermakna 15 soalan seminggu.1.Aspek kekemasan tulisan pelajar perlu diambil [Type text] Semua panitia .Hasil perbincangan panitia perlu diserahkan kepada PKA untuk dilihat dan dinilai tahap kesesuaiannya.1. Cth :.Setiap kali P&P dibuat.begitu juga dengan mata pelajaran diniah.5 MAMS mencadangkan diserahkan kepada panitia mengikut kesesuaian.1.terutama bagi mata pelajaran Diniah.Jadi.Arab guna nombor jawi. Bagi mata pelajaran T. ZAR juga memaklumkan bahawa buku kerja haruslah dijadikan latihan tambahan di rumah dan bukan dilakukan dalam kelas.1.Buku latihan Diniah juga sudah ada.Penandaan mestilah dibuat sekerap mungkin. Jenis latihan dan Tanda tangan.Ini adalah bertujuan untuk mewujudkan kesesuaian bersama dan bagi membincangkan standard latihan yang dikehendaki dan bersesuaian.Cth :Matematik.3 MSAS bertanyakan tentang apakah yang dimaksudkan dengan standard dalam latihan.Jawi dan B.Oleh itu penyelarasan semula dari segi bilangan. perlu ada Tarikh.7 MAMS tahun depan akan disediakan buku latihan yang sudah ada indek pada setiap buku.Untuk bahagian indek.Dalam kelas perlu pengukuhan berkaitan pembelajaran yang telah dibuat pada hari tersebut dan dibuat dalam Buku Latihan Murid. 3. 3. 3.Apakah ianya bermaksud setiap hari guru mestilah memberikan lebih kurang 10 soalan atau lebih (kalau lebih. Contoh tarikh ditulis dalam perkataan.latihan minima yang diberi adalah 5 soalan.1.manakala dari segi indek serah kepada pihak sekolah. MSAS mencadangkan supaya bilangan/bentuk latihan dibincangkan Semua panitia oleh ahli panitia.4 ZAR mencadangkan agar bilangan latihan diserahkan kepada panitia. 3.kesalahan yang dibuat oleh murid dan lain-lain.13 Januari 2011. 3.lebih baik) kalau kurang bermakna tidak melepasi standard latihan.Mana yang paling sesuai.1.

2 ZAR penilaian berkaitan amali akan dibuat melalui peperiksaan setahun sekali dan akan dimasukkan dalam keputusan akhir tahun. cara menyucikan najis.3 ZAR memaklumkan bahawa untuk melaksanakan amali Fekah ini ada sedikit masalah dari segi masa.9 MK murid mestilah menulis di atas garisan. Buku kerja perlu guna cop bulat bagi semakan kerja sekolah disebabkan ruangan yang agak terhad.2 Amali Fekah:3.Arab dan T. solat ketika sakit.1. 3.selebihnya terpulang kepada panitia untuk fikirkan berapa kali akan dibuat semakan. Perlaksanaan amali akan dilakukan secara kumpulan. MPMS memaklumkan amali Fekah untuk Tahun 1 hingga 6.2. penekanan kepada wudhu dan solat. sebulan atau ikut minggu. 3.Arab perlu bincangkan berkaitan perkara tersebut.dalam sebulan minima 4 kali buku pelajar ditanda. MSAS semua guru perlu menggunakan modul yang sama. solat 2 hari raya dan solat-solat sunat. 3. terlentang dan solat jama .Thn 1.Perlaksanaan amali akan dibuat setiap minggu. 3.Thn 6.Amali Fekah akan dimasukkan dalam P&P.Satu kumpulan akan dikendalikan oleh muallim dan satu kumpulan oleh muallimah.Thn 5.2. adakah perlu ditambah masa atau buang mana-mana masa bagi mata pelajaran tertentu seperti P.kira. sujud sahwi.Setiap kelas akan dibahagikan kepada dua orang guru. Panitia B.1.guru perlu membantu. cara berwudhu dan tayammum.1 ZAR meminta MPMS selaku Ketua Panitia Diniah memantau apakah amali yang perlu dibuat kepada murid Tahun 6.Thn 3.Diputuskan. baring.8 ZAR setiap panitia perlu tentukan berapa kali perlu ditanda buku murid. duduk. 3. keadaan makmum masbuk.ZAR panitia T.Hidup bagi Tahap 2 dan P. cara solat berjemaah dan bersuci. cara mengerjakan solat dan solat ketika sakit.Thn 4.mestilah ditulis satu angka dalam satu kotak.MAMS bagi mata pelajaran Matematik.2.Jawi Guru Diniah [Type text] .Seni dan Kemahiran Hidup untuk bagi laluan kepada amali Fekah.Jawi dan B.ZAR meminta pendapat ahli mesyuarat.Seni untuk Tahap 1.keputusan diambil iaitu dengan mengurangkan satu masa untuk mata pelajaran K.2. 3.Jika tulisan pelajar tidak kemas.4 ZAR. solat jenazah.Thn 2.

6 ZAR memaklumkan bahawa untuk tiga bulan pertama Thn 1 dilebihkan masa untuk mata pelajaran T. 3. 3.Guru yang mengajar dalam kelas perlu ada teknik tertentu bagi memastikan murid akhirnya menguasai AQ dengan baik.3.Masalahnya bagi murid Thp 2 yang lemah dan tidak dapat membaca AQ.5 ZAR murid yang mahir AQ biasanya ada bantuan di rumah.2.Ini adalah bertujuan untuk meningkatkan penguasaan Jawi.3.Senaraikan mengikut kumpulan dari Thn 1 hingga 6.2 MAMS guru AQ perlu berbincang dengan pihak pentadbiran bagaimana mengatasi masalah murid yang lemah AQ.Selapas cuti bulan Mac. sama ada perlu mengajar diluar waktu P&P.4 MNI panitia AQ perlu berbincang semula bagaimana teknik pengajaran yang berkesan kepada murid.3 Panitia Al-Quran :3. [Type text] PKA Guru AQ Guru AQ .3.3.3.manakala yang lemah biasanya hanya belajar di sekolah.3.3 MSAS satu sistem P&P perlu difikirkan untuk murid lemah dan murid cemerlang. 3.1 ZAR bagi Thp 1.Sepatutnya bermula dari Thn 1 lagi perlu diambil perhatian serius supaya masalah ini tidak berterusan.perlu diajar kepada dari asas semula.Program ini akan dijalankan selepas cuti iaitu bermula 21 Mac 2011.MNI mencadangkan. bagi masalah murid Thp 2 yang tidak boleh membaca. manakala bagi Thp 2 dilakukan secara kumpulan.Murid perlu dipecahkan kepada yang lemah dan baik.Jawi. pembelajaran AQ perlu dibuat dalam kelas.Bagaimana cara mengtasainya? 3.3.Berbincang serta berkongsi idea bersama tentang teknik-teknik yang baik dan berkesan untuk dilaksanakan dalam mata pelajaran AQ.murid Thn 1 akan mula belajar 4 mata pelajaran Diniah. 3.2. 3.Murid Thp 2 yang lemah tidak berasa rendah diri atau malu apabila dimasukkan dalam kumpulan Thn 1. 3.6 MPMS mencadangkan guru AQ perlu buat perjumpaan dengan pihak pengurusan bagi membincangkan masalah berkaitan kelemahan AQ.5 MAMS memaklumkan bahawa tidak boleh diambil masa dari mata pelajaran Al-Quran.

7. [Type text] Semua guru PKA Semua panitia Semua panitia . 3. selepas cuti 25 Mac 2011 perlu dihantar fail panitia. 3.Pengurusan akan membuat satu bank item untuk tambah dan cari kepelbagaian soalan. 3.1 ZAR memaklumkan.Bengkel pembuatan soalan akan dibuat untuk guru-guru. 3.2 MSAS mencadangkan agar prosedur penghantaran soalan perlu dibuat supaya dapat membantu guru baru.5 MAMS pihak sekolah akan buat satu kursus kepada guru-guru untuk Pentadbiran buat soalan.Perkara asas akan diberikan oleh PKA.murid dapat menjawab dengan cepat.7.kemudian hantar kepada PKA.1 ZAR .ZAR memaklumkan perjumpaan akan dibuat selepas cuti. 3.Kandungan soalan panitia yang tentukan.1 Format kertas soalan.7.Ini adalah bertujuan untuk memberi semangat kepada murid atau sekurang-kurangnya murid tidak hanya mendapat markah lulus.Rancangan pengajaran perlu difotostate dan dimasukkan ke dalam fail panitia 3.4 MPMS mencadangkan supaya pendekan masa untuk menjawab soalan ujian. 3.7.1 ZAR memaklumkan kelas tambahan untuk Thn 5 akan diadakan selepas sukan.Pastikan semua bahan mencukupi dan ada dalam fail.7. semua panitia perlu ambil tindakan dan buat keputusan.3 ZAR soalan ujian Diniah terlalu sikit.Hari Jumaat.4 Headcount:3.5. Headcount perlu diupdate setiap kali selepas peperiksaan dan ditulis dengan tangan.bagi guru yang buat ETR hanya 40 markah perlu diubah kepada yang lebih tinggi.6. 3.5 Kelas Tambahan Thn 5:3.6 Fail panitia :3.4.7 Format soalan :3.

10 Penutup :Mesyuarat telah ditangguhkan oleh PGB dengan harapan agar objektif mesyuarat tercapai.Pinang. 3.3.6 ZAR setiap soalan perlu dianalisis supaya boleh dinilai setakat mana murid boleh menjawab soalan tersebut dan guru boleh kaji semula soalan yang susah. pandangan dan buah fikiran perlu dipertanggungjawabkan.Ini adalah bagi memudahkan P&P. 3.Sebaiknya setiap panitia perlu wujudkan contoh soalan bagi memudahkan guru baru. Mesyuarat ditutup dengan bacaan Tasbih Kaffarah dan Surah Al asr. [Type text] ( Mlmh Zaiton Abd Rahman) Penolong Kanan Akademik Sek Ren Al-Itqan.7. Sek Ren Al-Itqan. - Disediakan oleh :- Disemak oleh:- Disahkan oleh:- ( Mlmh Asmawiyah Ismail ) S/U Kurikulum.Apa jua cadangan.Pinang.Pinang.9 Hal-hal lain :MSAS mencadangkan agar papan putih ( khusus untuk Thn 1 )dibuat kotak untuk ditulis dengan huruf Jawi dan Matematik. Sek. Panitia perlu buat format soalan sebelum penggubalan kertas soalan peperiksaan semester pertama dibuat. (Mlm Md Azlan Mt SSabu) Pemagku Guru Besar. P. P. P.8 Mesyuarat panitia :Mesyuarat panitia mesti diadakan sebelum peperiksaan semester pertama bagi membincangkan :a) b) c) d) e) Post mortem ( ujian Mac ) Aktiviti pengukuhan yang akan dibuat Perancangan strategik Format kertas soalan ( 2 salinan ) Maklumat berkaitan headcount ( mana yang PKA tanda pada ETR 40 perlu dibaiki) Semua panitia Semua panitia 3. Ren Al-Itqan. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->