P. 1
Ciri-Ciri Dan Kualiti Guru Yang Professional

Ciri-Ciri Dan Kualiti Guru Yang Professional

|Views: 130|Likes:
Published by Joey916

More info:

Published by: Joey916 on Jul 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2012

pdf

text

original

Ciri-ciri dan kualiti guru yang professional

Presented by Lew Joe Waey

Keguruan ialah satu jawatan professional seperti mana kerjaya-kerjaya lain dalam masyarakat dunia. Sebagai guru yang profesional. (Dr Ragbir Kaur a/p Joginder Sigh. guru perlu melaksanakan kerjayanya dengan sepenuh hati. bersedia menanggung semua konsekuen yang sesuai dengan nilai profesion ini. 2007) .

Ciri-ciri dan kualiti guru yang proffesional harus mempunyai .

di samping menguasai pengetahuan pedagogi pelajar .Berpengetahuan dan berketrampilan dalam pedagogi dan kandungan mata pelajaran yang diajarnya.

. pedagogi melibatkkan kajian mengenai proses pengajaran dan pembelajaran. Sebagai satu bidang kajian yang luas. pengurusan bilik darjah. Dengan kata lain. khususnya pengajaran dalam pendidikan formal. organisasi sekolah dan juga interaksi guru-pelajar.Pedagogi ialah kajian mengenai pengajaran. ia adalah sains dan seni mengenai cara mengajar di sekolah. Secara umumnya pedagogi merupakan mata pelajaran yang wajib bagi mereka yang ingin menjadi guru di sekolah.

Cekap melaksanakan kurikulum persekolahan secara berkesan dan bermakna .

Mahir mengintegerasi Teknologi Maklumat dan Komuniti (ICT) dalam pengajaran dan pembelajaran .

Sentiasa mengamalkan nilai-nilai keguruan dan Etika Profesion Keguruan .

‡ . Guru haruslah mendidik dan mengambil tindakan secara adil terhadap semua murid tidak kira bangsa. tempat asal. jantina. warna kulit. bahasa. agama.‡ Guru tidaklah harus bertingkah laku begitu rupa sehingga boleh mencemarkan sifat profesionalnya dan yang akan menyebabkan hilang kepercayaan orang ramai terhadap profesion perguruan. daya intelek dan lain-lain. kepercayaan politik. keturunan.

intelek.‡ Guru tidaklah harus bertingkah laku begitu rupa yang boleh membawa kepada jatuhnya maruah diri dan kehilangan amanah berhubung dengan kewangan. ‡ . daya cipta dan rohani. Guru haruslah mengesan. menerima perbezaan individu di kalangan muridnya dan membimbing mereka memperkembangkan potensi mereka dari segi jasmani.

Kepentingan murid mengatasi semua kepentingan lain seperti kepentingan masyarakat. ‡ .‡ Tanggungjawab utama guru ialah terhadap muridnya. Guru tidaklah harus bertingkah laku terhadap muridnya begitu rupa yang boleh membawa jatuhnya darjat profesion perguruan. persatuan atau persendirian.

‡ . Guru tidaklah harus menyatakan atau membuat sesuatu yang boleh mengurangkan keyakinan diri murid dan ibu bapa terhadapnya.‡ Guru harus menghormati hak setiap murid supaya maklumat sulit mengenai diri murid tidak diberitahu kepada orang atau agensi yang tidak berkenaan.

Menguasai kemahiran komunikasi dan interpersonal .

Berdaya tahan dalam menghadapi cabaran peroffesional dari semasa ke semasa .

Melibatkan diri sebagai pengamal refleksi dan budaya penyelidikan dengan secara aktif .

Menyanjung tinggi dan menghargai warisan kebudayaan negara yang sesuai dengan ketamadunan dan nilainilai agama yang dianuti .

Sekian Terima Kasih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->