P. 1
Pandangan tokoh seni

Pandangan tokoh seni

|Views: 294|Likes:
Published by Vi Vian Lee

More info:

Published by: Vi Vian Lee on Jul 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/28/2013

pdf

text

original

) Pandangan tokoh-tokoh mengenai Pendidikan Seni Pendidikan Seni merupakan suatu program pendidikan yang bersistem dan

mempunyai matlamat serta hala tuju yang jelas. Terdapat banyak pendapat dan pandangan yang diutarakan mengenainya oleh para pemikir seni. Setiap tokoh-tokoh tersebut mengutarakan pandangan mengikut pendekatan masing-masing. Herbert Read dan Viktor Lowenfeld berpendapat Pendidikan seni seharusnya berasaskan aspek psikologi yang melihat kepada perkembangan kanak-kanak dalam melahirkan pernyataan dirinya. Dalam konteks ini, guru seni perlu melihat potensi kedua-dua pihak, pelajar dan guru itu sendiri dari asoek motivasi, personaliti dan sebagainya. Eisner ( 1967 ), Pendidikan Seni dan kreativiti bukanlah diperolehi secara mutlak, sebaliknya ia harus dipupuk melalui proses pembelajaran. Selain daripada itu, beliau juga berpandangan kreativiti dan kebolehan kanak-kanak adalah berbeza berdasarkan latar belakang dan pengalaman mereka. Berdasarkan kajian beliau, kanak-kanak yang datang daripada keluarga yang berpendapatan rendah mempunyai kebolehan yang rendah berbanding dengan kanak-kanak sebaliknya. Feldman ( 1996 ) berpendapat pendidikan seni sebagai usaha yang melibatkan pengajaran dan pembelajaran membuat dan memahami seni, di samping mengetahui tentang dunia dan diri kita melalui seni. Seni yang dimaksudkan di sini adalah seni visual yang merangkumi keseluruhan bidangnya. Ini adalah kerana seni visual adalah berkait rapat dengan alam dan persekitarannya yang turut merangkumi manusia dan kemanusiaannya, kebudayaan dan lain-lain altiviti yang berkai dengan kehidupan. Secara jelasnya, pendidikan seni mempunyai peranan di dalam segenap aspek kehidupan samada sosial, politik, kebudayaan mahupun ekonomi. ii) Pandangan Barat tentang kesenian Menurut Herbert Read, seni adalah penghasilan rupa bentuk yang menimbulkan keceriaan, keseronokan dan kesenangan estetik. Keceriaan, keseronokan dan kesenangan estetik ini adalah kesan yang timbul daripada samada sewaktu menghasilkan produk seni mahupun menikmati hasil seni. Kedua-dua pihak samada artis mahupun pemerhati seni akan merasai kesan-kesan tersebut. Clive Bell ( Syed Ahmad Jamal, 1994 ) berpendapat bahawa emosi yang dialami apabila menghayati sesebuah karya seni adalah emosi yang tersendiri dan berada di dalam alam yang asing. Pada asasnya, menurut barat, seni adalah pernyataan dan teknik pembuatannya. Seni

Seni merupakan intisari kemanusiaan lambang suatu kumpulan manusia dalam kebudayaannya. perasaan dan fikiran dapat dilahirkan melalui seni. 1994 ) berpendapat bahawa. Crose dan Collingwood ( Syed Ahmad Jamal. kubisme. Ini adalah kerana beliau cuba membezakan seni dengan kraf. Menurutnya. Lantaran itu.memberi bentuk tampak kepada bentuk yang terpendam. Beliau sebenarnya menyokong pendapat yang menyatakan bahawa seni adalah pernyataan rasa yang imaginatif. impressionisme dan sebagainya. Demi seni. Konsep seni mempunyai pertalian yang erat dengan estetika. Perkataan estetika mula digunakan oleh Baumgarten pada tahun 1735. dipersembahkan di dalam bentuk imej yang dapat dilihat. Kebudayaan Barat telah memisahkan seni dengan agama. keindahan mestilah diasingkan daripada estetika kerana barang yang buruk boleh diterima dengan cara yang indah dan sebaliknya. estetika bererti sesuatu yang berkaitan dengan pengamatanterhadap sesuatu perkara atau suasana yang menekankan aspek kesenian atau keindahan. Kraf pada pandangan beliau merupakan aktiviti mengubah bahan mentah menjadi barangan dengan menggunakan kemahiran yang boleh dipelajari. Dalam kebudayaan manpun. . Objek yang ideal yang dinyatakan di dalam bentuk fizikal melalui bahan yang terhasil daripada karya sebenar dalam fikiran pemerhati. seni menjadi suatu yang bebas. Pemisahan ini wujud dengan lahirnya sekularisme. semuanya dibolehkan sehingga melahirkan kepelbagaian aliran di dalam seni itu sendiri seperti ekspressionisme. Menurut pandangan Barat. bukan aspek kegunaannya. karya seni itu suatu imej mental.

. suka.Memberi peluang kepada kanak-kanak belajar seni sama ada berbakat atau tidak. : Pelukis meniru objek yang dibuat oleh tukang pembuat. b) Aristotle (384-322SM) . keseronokan dan kedamaian estetik. d) Herbert Read . .Lukisan adalah 3 kali terpisah daripada kebenaran. seni diberi penekanan kepada konsep kepentingan aktiviti mata dan tangan. nilai dan moral. .Seni adalah penghasilan rupa dan bentuk yg menimbulkan keceriaan. aktiviti bercorak praktikal.Kerja tangan atau kraftangan diajar dengan konsep sepanjang hayat.Seni sebagai satu peranan ekspresi bebas dalam pendidikan . riang. -Seni mewujudkan suasana gembira. minat untuk belajar dan memajukan diri.Kanak-kanak diberi ruang untuk melukis mengikut pandangan mereka supaya tidak hilang kreativiti dan sifat keperibadian diri. .Pandangan Tokoh Barat a) Plato (347 SM) . kesejahteraan dan keindahan.Mencipta sesuatu persekitaran yang berbudaya dan meningkatkan perpaduan: : Lukisan dibincang dengan konsep imitasi. . kebaikan.pelukis tidak meniru tetapi memberi struktur bentuk kepada benda alam. : Membandingkan lukisan dengan kebenaran. kesempurnaan.Seni alat untuk mendidik seseorang . maka seni itu baik. .Seni dan pendidikan perlu dipandukan kepada kebenaran.Seni boleh menyatukan semua Negara (pendidikan dan pembentukan diri) e) Frank Cizek ( 1865-1946) . akhlak. .Dikatakan dengan perlakuan. C) Pestalozzi (1746-1827) .

(kreativiti. h) Efland dan Laura H. .Aktiviti seni merupakan satu pengalaman kepada kanak-kanak. Chapman .Seni adalah untuk masyarakat . Kepelbagaian pandangan tersebut sebenarnya turut menjadi perencah di dalam mewujudkan kepelbagaian genre. pemikiran) g) Walter Gropius .Seni dapat mengembangkan potensi pemikiran. .meja dsb. i) Lansing .Menekan kpd kesenian dan individu serta seni dalam masyarakat warisan budaya.Seni dan kreativiti menjadi satu unsur imaginasi. . ekonomi serta kebudayaan sehingga para ilmuwan dalam setiap bidang tersebut turut terpanggil untuk membentuk seni dan kesenian yang sejajar aliran dan fahaman mereka. sosial. pertukangan. aliran.Memberi kebebasan kepada kanak-kanak menysun pengalaman untuk mencerdaskannya. kita dapat melihat variasi dan kepelbagaian pandangan yang dilontarkan oleh tokoh-tokoh seni seantero dunia.Ianya mengabungkan seni. sains dan teknologi.Seni dan kebudayaan tunjang pembangunan seni manusia. Sejajar dengan peranan seni dan kesenian di dalam kaitannya dengan warisan dan kebudayaan masyarakat.Seni visual memberi faedah kepada kehidupan seharian seperti dalam prinsip-prinsip rekaan dan nilai estetik bagi menghasilkan barangan harian eg. k) Feldman . sikap dan psikomotor. peradaban dan kebudayaan manusia. politik.f) John Dewey (1859 ± 1952) . pandangan tokoh-tokoh yang dilontarkan mencerminkan apa yang sebenarnya mampu diterjemahkan oleh seni dan kesenian itu sendiri di dalam masyarakat. Seni dan kesenian terlalu akrab dengan aspek keagamaan. teknik serta variasinya seni itu sendiri. Sememangnya telah sekian lama mewarnai ketamadunan. J) June McFee . Kerusi. Peredaran masa memperlihatkan perubahannya yang berkembang seiring dengan kehendak persekitaran dan naluri manusia itu sendiri. Lantaran itu.

±Org yg mempunyai ilmu seni bertemu dgn objek alam s/jadi dapat mencipta suatu karya dan menghargai objek tersebut. Jelasnya. kesenian Islam adalah terbentuk dan terikat kukuh di dalam konsep µ tauhid ¶ itu sendiri. Kesan daripada ketauhidan tersebut lahirlah keindahan dan kesatuan yang harmoni yang membentuk acuan yang tersendiri. Islam menuntut umatnya menjalankan aktiviti kesenian berpandukan akhlak Islam. Intipati kesenian islam adalah tauhid. yang melalui berbagai proses transformasi adaptasi daripada unsur-unsur alam. sebagai jalan keluar daripada polemik yang timbul. Di sinilah wujudnya perbezaan jelas di antara kesenian Islam dengan bukan Islam. agama bukanlah kebudayaan.Seni menuju kepada Al-Falah ( keredhaan Allah ) . Seni di dalam Islam adalah kerana Allah manakala seni bukan Islam mementingkan estetika semata-mata tanpa mempunyai ikatan kukuh dengan keagamaan. Lalu. . Bagi agama Islam.Hasil seni itu bertunjang ³mardatillah´ ( diredhai Allah) -Seni membentuk peribadi muslim .i) Pandangan Islam tentang seni dan kesenian di dalam Islam Sering kali timbulnya pertanyaan adakah kaitannya antara seni dengan agama Islam itu sendiri? Pertanyaan tersebut sebenarnya telah mengundang perdebatan demi perdebatan sejak berabad lamanya. b) Pandangan Al-Ghazali .Seni bersandarkan daripada Allah kpd Allah. maka para seniman Islam telah mencipta suatu dimensi baru di dalam kesenian.Pemangkin kepada ketaqwaan ( tawaduk & beriman ) c) Sidi Ghazalba . Melalui asas-asas tauhid juga terbentuk dunia Islam yang berkembang secara organik. Pandangan Tokoh Timur dan Islam a) Muslim ±Dalam kitab Al-Iman. Ia merupakan penyatuan.Seni bertunjang daripada Allah kepada Allah .Seni tidak melampui batas kesusilaan . ketauhidan kepada Maha Pencipta. Islam sebenarnya penuh dengan kesenian. Setiap perbuatan di dalam Islam mestilah berpaksikan kepada agama sementara budaya bergerak selari dengan kehendak agama.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->