P. 1
Pandangan tokoh seni

Pandangan tokoh seni

|Views: 294|Likes:
Published by Vi Vian Lee

More info:

Published by: Vi Vian Lee on Jul 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/28/2013

pdf

text

original

) Pandangan tokoh-tokoh mengenai Pendidikan Seni Pendidikan Seni merupakan suatu program pendidikan yang bersistem dan

mempunyai matlamat serta hala tuju yang jelas. Terdapat banyak pendapat dan pandangan yang diutarakan mengenainya oleh para pemikir seni. Setiap tokoh-tokoh tersebut mengutarakan pandangan mengikut pendekatan masing-masing. Herbert Read dan Viktor Lowenfeld berpendapat Pendidikan seni seharusnya berasaskan aspek psikologi yang melihat kepada perkembangan kanak-kanak dalam melahirkan pernyataan dirinya. Dalam konteks ini, guru seni perlu melihat potensi kedua-dua pihak, pelajar dan guru itu sendiri dari asoek motivasi, personaliti dan sebagainya. Eisner ( 1967 ), Pendidikan Seni dan kreativiti bukanlah diperolehi secara mutlak, sebaliknya ia harus dipupuk melalui proses pembelajaran. Selain daripada itu, beliau juga berpandangan kreativiti dan kebolehan kanak-kanak adalah berbeza berdasarkan latar belakang dan pengalaman mereka. Berdasarkan kajian beliau, kanak-kanak yang datang daripada keluarga yang berpendapatan rendah mempunyai kebolehan yang rendah berbanding dengan kanak-kanak sebaliknya. Feldman ( 1996 ) berpendapat pendidikan seni sebagai usaha yang melibatkan pengajaran dan pembelajaran membuat dan memahami seni, di samping mengetahui tentang dunia dan diri kita melalui seni. Seni yang dimaksudkan di sini adalah seni visual yang merangkumi keseluruhan bidangnya. Ini adalah kerana seni visual adalah berkait rapat dengan alam dan persekitarannya yang turut merangkumi manusia dan kemanusiaannya, kebudayaan dan lain-lain altiviti yang berkai dengan kehidupan. Secara jelasnya, pendidikan seni mempunyai peranan di dalam segenap aspek kehidupan samada sosial, politik, kebudayaan mahupun ekonomi. ii) Pandangan Barat tentang kesenian Menurut Herbert Read, seni adalah penghasilan rupa bentuk yang menimbulkan keceriaan, keseronokan dan kesenangan estetik. Keceriaan, keseronokan dan kesenangan estetik ini adalah kesan yang timbul daripada samada sewaktu menghasilkan produk seni mahupun menikmati hasil seni. Kedua-dua pihak samada artis mahupun pemerhati seni akan merasai kesan-kesan tersebut. Clive Bell ( Syed Ahmad Jamal, 1994 ) berpendapat bahawa emosi yang dialami apabila menghayati sesebuah karya seni adalah emosi yang tersendiri dan berada di dalam alam yang asing. Pada asasnya, menurut barat, seni adalah pernyataan dan teknik pembuatannya. Seni

perasaan dan fikiran dapat dilahirkan melalui seni. . Demi seni. Kebudayaan Barat telah memisahkan seni dengan agama. bukan aspek kegunaannya. karya seni itu suatu imej mental. Objek yang ideal yang dinyatakan di dalam bentuk fizikal melalui bahan yang terhasil daripada karya sebenar dalam fikiran pemerhati. Pemisahan ini wujud dengan lahirnya sekularisme. seni menjadi suatu yang bebas. semuanya dibolehkan sehingga melahirkan kepelbagaian aliran di dalam seni itu sendiri seperti ekspressionisme. Kraf pada pandangan beliau merupakan aktiviti mengubah bahan mentah menjadi barangan dengan menggunakan kemahiran yang boleh dipelajari. Perkataan estetika mula digunakan oleh Baumgarten pada tahun 1735.memberi bentuk tampak kepada bentuk yang terpendam. Konsep seni mempunyai pertalian yang erat dengan estetika. Menurutnya. 1994 ) berpendapat bahawa. Ini adalah kerana beliau cuba membezakan seni dengan kraf. kubisme. Lantaran itu. Seni merupakan intisari kemanusiaan lambang suatu kumpulan manusia dalam kebudayaannya. Menurut pandangan Barat. dipersembahkan di dalam bentuk imej yang dapat dilihat. Dalam kebudayaan manpun. estetika bererti sesuatu yang berkaitan dengan pengamatanterhadap sesuatu perkara atau suasana yang menekankan aspek kesenian atau keindahan. Beliau sebenarnya menyokong pendapat yang menyatakan bahawa seni adalah pernyataan rasa yang imaginatif. keindahan mestilah diasingkan daripada estetika kerana barang yang buruk boleh diterima dengan cara yang indah dan sebaliknya. impressionisme dan sebagainya. Crose dan Collingwood ( Syed Ahmad Jamal.

Seni alat untuk mendidik seseorang . kebaikan. . .Mencipta sesuatu persekitaran yang berbudaya dan meningkatkan perpaduan: : Lukisan dibincang dengan konsep imitasi. -Seni mewujudkan suasana gembira. minat untuk belajar dan memajukan diri. d) Herbert Read . .Dikatakan dengan perlakuan. C) Pestalozzi (1746-1827) . . b) Aristotle (384-322SM) . akhlak.Seni dan pendidikan perlu dipandukan kepada kebenaran. seni diberi penekanan kepada konsep kepentingan aktiviti mata dan tangan. nilai dan moral.Pandangan Tokoh Barat a) Plato (347 SM) .Lukisan adalah 3 kali terpisah daripada kebenaran.Memberi peluang kepada kanak-kanak belajar seni sama ada berbakat atau tidak. maka seni itu baik. kesejahteraan dan keindahan. keseronokan dan kedamaian estetik. : Pelukis meniru objek yang dibuat oleh tukang pembuat. aktiviti bercorak praktikal.Seni adalah penghasilan rupa dan bentuk yg menimbulkan keceriaan.pelukis tidak meniru tetapi memberi struktur bentuk kepada benda alam. suka. : Membandingkan lukisan dengan kebenaran. .Seni sebagai satu peranan ekspresi bebas dalam pendidikan .Seni boleh menyatukan semua Negara (pendidikan dan pembentukan diri) e) Frank Cizek ( 1865-1946) .Kanak-kanak diberi ruang untuk melukis mengikut pandangan mereka supaya tidak hilang kreativiti dan sifat keperibadian diri.Kerja tangan atau kraftangan diajar dengan konsep sepanjang hayat. . . riang. kesempurnaan.

k) Feldman . pertukangan.Seni dan kreativiti menjadi satu unsur imaginasi. aliran.f) John Dewey (1859 ± 1952) . sosial.Seni adalah untuk masyarakat . Kerusi. i) Lansing .Aktiviti seni merupakan satu pengalaman kepada kanak-kanak. sains dan teknologi. . Chapman .Seni visual memberi faedah kepada kehidupan seharian seperti dalam prinsip-prinsip rekaan dan nilai estetik bagi menghasilkan barangan harian eg. Sejajar dengan peranan seni dan kesenian di dalam kaitannya dengan warisan dan kebudayaan masyarakat. peradaban dan kebudayaan manusia. teknik serta variasinya seni itu sendiri.Seni dapat mengembangkan potensi pemikiran. Seni dan kesenian terlalu akrab dengan aspek keagamaan. Sememangnya telah sekian lama mewarnai ketamadunan.Ianya mengabungkan seni.Memberi kebebasan kepada kanak-kanak menysun pengalaman untuk mencerdaskannya. (kreativiti. pemikiran) g) Walter Gropius . sikap dan psikomotor. kita dapat melihat variasi dan kepelbagaian pandangan yang dilontarkan oleh tokoh-tokoh seni seantero dunia. . J) June McFee .Menekan kpd kesenian dan individu serta seni dalam masyarakat warisan budaya.Seni dan kebudayaan tunjang pembangunan seni manusia. ekonomi serta kebudayaan sehingga para ilmuwan dalam setiap bidang tersebut turut terpanggil untuk membentuk seni dan kesenian yang sejajar aliran dan fahaman mereka. Kepelbagaian pandangan tersebut sebenarnya turut menjadi perencah di dalam mewujudkan kepelbagaian genre. politik. pandangan tokoh-tokoh yang dilontarkan mencerminkan apa yang sebenarnya mampu diterjemahkan oleh seni dan kesenian itu sendiri di dalam masyarakat. . Peredaran masa memperlihatkan perubahannya yang berkembang seiring dengan kehendak persekitaran dan naluri manusia itu sendiri. Lantaran itu.meja dsb. h) Efland dan Laura H.

Seni bersandarkan daripada Allah kpd Allah. Kesan daripada ketauhidan tersebut lahirlah keindahan dan kesatuan yang harmoni yang membentuk acuan yang tersendiri. Seni di dalam Islam adalah kerana Allah manakala seni bukan Islam mementingkan estetika semata-mata tanpa mempunyai ikatan kukuh dengan keagamaan. Bagi agama Islam.Seni tidak melampui batas kesusilaan . ±Org yg mempunyai ilmu seni bertemu dgn objek alam s/jadi dapat mencipta suatu karya dan menghargai objek tersebut.Seni menuju kepada Al-Falah ( keredhaan Allah ) . ketauhidan kepada Maha Pencipta. Jelasnya. Islam menuntut umatnya menjalankan aktiviti kesenian berpandukan akhlak Islam. yang melalui berbagai proses transformasi adaptasi daripada unsur-unsur alam. . maka para seniman Islam telah mencipta suatu dimensi baru di dalam kesenian. Ia merupakan penyatuan. Lalu. Melalui asas-asas tauhid juga terbentuk dunia Islam yang berkembang secara organik.Seni bertunjang daripada Allah kepada Allah . Islam sebenarnya penuh dengan kesenian. Setiap perbuatan di dalam Islam mestilah berpaksikan kepada agama sementara budaya bergerak selari dengan kehendak agama. Intipati kesenian islam adalah tauhid. kesenian Islam adalah terbentuk dan terikat kukuh di dalam konsep µ tauhid ¶ itu sendiri. sebagai jalan keluar daripada polemik yang timbul.Pemangkin kepada ketaqwaan ( tawaduk & beriman ) c) Sidi Ghazalba . Pandangan Tokoh Timur dan Islam a) Muslim ±Dalam kitab Al-Iman.Hasil seni itu bertunjang ³mardatillah´ ( diredhai Allah) -Seni membentuk peribadi muslim . b) Pandangan Al-Ghazali . Di sinilah wujudnya perbezaan jelas di antara kesenian Islam dengan bukan Islam. agama bukanlah kebudayaan.i) Pandangan Islam tentang seni dan kesenian di dalam Islam Sering kali timbulnya pertanyaan adakah kaitannya antara seni dengan agama Islam itu sendiri? Pertanyaan tersebut sebenarnya telah mengundang perdebatan demi perdebatan sejak berabad lamanya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->