PERANCAH (SCAFFOLDING

)
DEFINISI : Satu binaan sementara yang diperlukan bagi peringkat pembinaan. Ianya digunakan bagi memudahkan pekerja melakukan kerja-kerja di tempat yang tinggi.

Peranca diperlukan bagi kerja-kerja pembinaan di tempat yang tinggi.

Uji minda

Namakan kerja-kerja bangunan yang memerlukan penggunaan perancah.

Bamboo Scaffolding .

Steel scaffolding .

memasang dan membuka hanya mengambil masa yang singkat. .Ciri-ciri Perancah :  Mudah dipasang dan dibuka semula setelah selesai diguna Mudah dipindah dari satu tapak ke tapak yang lain Proses mengangkut.

siling dan bumbung.Fungsi Peranca : 1) Pelantar Tempat Kerja membolehkan pekerja melaksanakan tugasnya dengan mudah dan selamat. Kerana banyak kerja yang terletak jauh dari aras tanah atau lantai bangunan. Perancah diperlukan untuk menghampirkan pekerja dengan tugasnya. . Contohnya: kerja pada dinding.

Fungsi Peranca : 2) Pelantar Untuk Menempatkan Bahan dan Loji Bahan dan loji perlu disediakan berhampiran dengan pekerja supaya kerja berjalan lancar. .

Fungsi Peranca : 3) Pelantar dan Tangga Laluan Perbezaan fungsi ini daripada fungsi di atas adalah dari segi penumpuan beban. Contohnya: menghubungkan dua bangunan berhampiran yang sedang dibina dengan salah satu daripadanya tidak mempunyai tangga. . Hanya digunakan untuk menyokong pelantar yang diguna sebagai laluan pekerja atau laluan untuk mengangkut bahan-bahan dan loji.

. Ketinggian struktur dibina mengikut kemajuan ketinggian bangunan. bahan dan loji juga tiupan angin) Unsur-unsur struktur tidak terlalu berat bagi memudahkan pengendalian. Unsur-unsur mudah dicantum antara satu-sama lain dan dibuka apabila siap. Jenis struktur tidak mengganggu kerja pembinaan ± sesuai dengan kerja yang dijalankan. Menghubungkan laluan yang menghubungkan pelantar pada aras berlainan.Keperluan Rekabentuk    Dibina berperingkat mengikut keperluan. Mempunyai jaminan keselamatan. Struktur mestilah kukuh untuk menanggung beban iaitu beban pekerja.

mencuci satu pelantar sahaja dibenarkan 2) Serbaguna sehingga 4 pelantar dibenarkan agihan beban maksimum ialah 180 kg/m2 .Pengkelasan Kegunaan Perancah 1) Kegunaan Ringan mengecat.

3) Kegunaan berat 2 pelantar bekerja untuk kegunaan berat 2 pelantar untuk berjalan dan kegunaan ringan Agihan beban maksimum ialah 290 kg/m2 .

Basic scaffolding .

bracing or couplers shown .Basic scaffold dimensioning terms. No boards.

Jenis-jenis Peranca Perancah Putlog Tunggal Ia adalah terdiri dari satu baris tiang tegak (standard) yang dipasang secara memanjang bersama dengan ledger dan brace dengan putlog di bahagian hujung pada ledger dan satu lagi akan diletak pada dinding bangunan melalui lubang yang diadakan untuk tujuan ini. . Lubang ini akan dipenuhkan selepas kerja selesai.

Cara ini diamalkan supaya tidak mengganggu kerja-kerja di bahagian bawah bangunan itu. Perancah ini dibina bermula pada bahagian / tempat yang memerlukannya. . Perancah Julur (Spur Scaffold) Perancah jenis ini pada keseluruhannya adalah disokong oleh spur Digunakan untuk membuat kerja-kerja tambahan atau membaiki bahagian bangunan pada bahagian atas sesuatu bangunan. Jaring keselamatan dipasang bagi menjaga keselamatan orang-orang yang lalu di bawahnya.

Kadangkala ianya juga diperlukan bagi menyokong acuan lantai tingkat atas. . Perancah jenis ini diperlukan bagi kerja-kerja dalam bangunan. Perancah tambahan boleh disambungkan untuk mendapatkan ketinggian yang dikehendakki. Roda caster dipasangkan pada kakinya supaya boleh dipindah-pindahkan dengan mudah di dalam bangunan. Perancah Bergerak (Mobile Scaffold) Ia mampu berdiri tegak dengan sendiri.

Uji minda Selain kegunaan untuk kerja-kerja di dalam bangunan. . nyatakan kegunaan lain bagi perancah bergerak (mobile scaffolding).

Jenis peranca ini semakin popular terutama bagi projek-projek pembinaan yang besar. Terdiri daripada beberapa bahagian yang boleh didirikan untuk tujuan-tujuan pembinaan seperti menyokong acuan konkrit. Perancah Jenis Kerangka (Frame Scaffold) Dipasang dengan menggunakan kerangka yang telah sedia dibentuk dan komponennya. . membina tembok. mengecat dan sebagainya. tiang.

Frame Systems  H Frame H Frame with ladder Door Frame Type .

Bahagian-bahagian Peranca Kerangka    Pengalas ± terdapat dua jenis iaitu pengalas tetap dan pengalas jek (jake base). Pin penyambung ± dipasangkan pada setiap sendi/ sambungan Tangga/ladder ± menghubungkan setiap tingkat/aras. Semua beban akan ditanggung oleh pengalas. Rangka Pemijak ± disambung dengan rangka utama dan ditetapkan dengan kekunci. Rembat ± digunakan untuk menetapkan penyambungan segala rangka utama apabila rangka-rangka itu didirikan. Perlu didirikan di atas papan alas sekiranya dibina di atas tanah lembut. . Rangka utama ± disambungkan dengan pengalas di bahagian bawah dan kepada rangka utama yang lain dengan kekunci.

standart. brace dan lain-lain dan ianya dicantumkan menggunakan alat coupler (pengganding). Perancah Jenis Tiub (Tube and Coupler) Merupakan perancah yang kebanyakkan strukturnya dibina dengan menggunakan tiub bulat dan dibentukkan sebagai ledger. .

Scaffold Fittings  Pressed Double Coupler Swivel Coupler Swivel Coupler Putlog Coupler Putlog (Single) Coupler (Forged)  .

Penggunaan perancah dalam pembinaan bangunan .

Labelkan jenis-jenis binaan perancah di bawah : .

KESELAMATAN Tabir jejaring digunakan untuk tujuan keselamatan. .

Net Perlindung Bahan : digunakan sebagai melindungi kemungkinan berlaku alatan. objek daripada terjatuh.Jaring Keselamatan Terdiri daripada 2 jenis iaitu : Personel net : digunakan sebagai melindungi kemungkinan pekerja jatuh daripada tempat kerja yang tinggi. 1) 2) .

Penghadang tengah (medium guardrail) hendaklah dipasang pada ketinggian 690mm. Penghadang atas (top guardrail) hendaklah dipasang pada ketinggian 900mm-1100mm. Diperlukan pada ketinggian 2 meter dan lebih tinggi. tangga dan di bahagian terbuka lain hendaklah di sediakan penghadang µguardrail¶. . Papan pacak (toe board ) hendaklah digunakan pada ketinggian 200mm dan ketebalan tidak kurang 50 mm. pendaratan sementara.Guardrail   Keperluan peraturan mengkehendaki setiap bahagian yang terbuka seperti di pelantar kerja.

No couplers shown . Butt-board not visible.Scaffolding showing required protection of a working platform with maximum dimensions.

Accessories Adjustable Jacks .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.