BAB 1.

7 KONSEP JIHAD DALAM ISLAM

.PENGERTIAN Dari segi bahasa Jihad bermaksud usaha yang bersungguh-sungguh bersungguhdengan menggunakan kemampuan yang ada Dari segi istilah Bermaksud usaha yang dilakukan oleh seseorang muslim dengan menggunakan seluruh kemampuan untuk menegakkan Islam dan mendapat keredhaan allah.

w.w. harta dan kepentingan diri sendiri demi kebaikan Islam serta umatnya juga dikira sebagai jihad. Definasi jihad menurut syara¶ juga ialah seorang muslim menyerahkan tenaganya untuk mempertahankan dan menyebarkan Islam bagi keredhaan Allah s.w. Jihad mesti berterusan hingga ke hari kiamat Martabat jihad yang paling rendah ialah jihad didalam hati dan yang paling tinggi ialah berperang di atas jalan Allah s.t. .t. Jihad yang paling utama ialah menegakkan agama Allah s. mengorbankan waktu.t dengan mengorbankan nyawa dan jiwa.

 Dalam Islam jihad ialah perjuangan yang sungguhsungguhsungguh untuk menegakkan perkara-perkara yang perkaradiperintahkan oleh Allah s.w. dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orangorangorang yang berusaha memperbaiki amalannya. Firman Allah s. jihad merangkumi korban kerana apabila seseorang berjihad dengan sendirinya bermaksud mengorbankan kepentingannya dan membawanya hampir kepada tuhan.t yg bermaksud :: " Dan orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi bersungguhkehendak agama kami.t Dalam konsep Islam.Sesungguhnya kami akan memimpin mereka ke jalan kami." .w.

Jihad itu tidak sia-sia tetapi diberi pahala yang siabesar disisi Allah s.t dan hidayahnya menjadikan jihad itu berkat dan mendapat rahmat.t.HIKMAH JIHAD 1.w. 3.w. . Golongan yang tidak beriman tidak akan diterima pengorbanan mereka oleh Allah s. Mendapat bantuan Allah s.w. 2.t.

Jihad yang kecil iaitu menentang musuh yang nyata seperti peperangan menentang orang-orang kafir orangyang menceroboh agama Islam dan memerangi orangorang-orang murtad. JIHAD AKBAR Jihad yang besar iaitu jihad melawan hawa nafsu. nafsu malas solat. nafsu ingin membuat maksiat. nafsu suka membuang masa. JIHAD ASGHAR . 2.JENISJENIS-JENIS JIHAD 1. Contohnya. Melawannya dengan jihad.

 Jihad melawan syaitan Melawan dan menghapuskan keraguan serta was-was wasyang ada dalam diri Menjauhkan diri daripada menurut hawa nafsu dan perkaraperkara-perkara maksiat Jihad melawan orang kafir harbi dan munafik Boleh dilakukan dengan hati.PERINGKAT JIHAD 1. . 4. lidah dan nyawa Jihad menghapuskan kezaliman dan kemungkaran 3. Jihad membaiki diri Mempelajari islam Mengamalkan ajaran islam dalam kehidupan seharian Menyebarkan ilmu Sabar dan ikhlas dalam menyebarkan islam 2.

2.w :" Apakah amal yang paling dikasihi Allah? Jawab baginda: Solat dalam waktunya. Mencapai kejayaan bukanlah mudah tetapi memerlukan pengorbanan. Ibni Mas'ud pernah bertanya kepada Rasulullah s. Semangat jihad sepatutnya dipupuk dalam diri setiap individu muslim kerana : 1. besar jugalah pengorbanan yang perlu dibuat. Orang yang paling disukai Allah ialah orang yang paling tinggi jihadnya. 3. Sabar dan tabah untuk berkorban itu sendiri memerlukan semangat jihad. Besar kejayaan yang hendak dicapai. Orang yang mempunyai semangat jihad itulah orang yang layak diajak sebagai teman atau pengikut dalam berjuang.a. Kemudian? Kemudian jihad dijalan Allah. .´ 4.

2. 4. Masyarakat dan negara akan terselamat daripada pencerobohan musuh.PERANAN JIHAD 1. 3. Mendapat kejayaan dalam hidup. tenaga dan masa menyebabkab seseorang itu terhindar dari sifatsifat-sifat sombong dan bongkak. jihad dengan harta benda. Tamadun islam dapat dibangunkan. .

yakni memperjuangkan apa yang dipercayai Jadi dapatlah disimpulkan bahwa kata hijrah tidak dapat dipisahkan dari kata iman dan jihad Hijrah seseorag manusia daripada perkara-perkara perkarakeburukan dan maksiat kepada perkara-perkara perkarakebaikan adalah dikira berjihad .UNSUR-UNSUR JIHAD UNSUR1. Hijrah :   Kata Hijrah ( ) berarti Pindah Hijrah merupakan suatu cara yang dilakukan oleh orangorang-orang terdahulu (para nabi) untuk berlepas diri dari alam kebatilan (keadaan dimana manusia tidak hidup dengan Kitab Allah) Maka berhijrah adalah berjihad.

2. Seperti kata pepatah Melayu : " Berakit-rakit ke hulu. bersenang-senang Bersakitbersenangkemudian. bersungguh Pengorbanan adalah penderitaan atau susah payah yang mesti ditempuh untuk berjuang dalam jihad.t adalah dikira sebagai jihad. berenang-renang ke Berakitberenangtepian. Hubungan Jihad Dalam Pengorbanan. . etiap jihad memerlukan pengorbanan kerana terpaksa bersusah payah untuk mencapai cita-cita citayang diperintah oleh Allah s.w. Bersakit-sakit dahulu. Jihad ialah berjuang untuk menegakkan segala perintah Allah dan membasmi perkara-perkara perkaralarangannya dengan bersungguh-sungguh. Pengorbanan. Perjuangan dan Pengorbanan Perjuangan dan pengorbanan manusia dalam mempertahankan agama Allah s.w.." Kejayaan yang dicapai dengan pengorbanan lebih besar erti dan nilainya daripada tanpa pengorbanan.t.

5. 2. apahanya mengharapkan balasan dari Allah Antara Pengorbanan yang perlu dilakukan : Mengorbankan fikiran Mengorbankan harta Mengorbankan jiwa Mengorbankan sesuatu yang kita sayang Melawan nafsu dengan membuang sifat-sifat tercela dan sifatmenghias diri dengan sifat-sifat terpuji. sifat- . Berjihad bererti kita berjuang dengan cara mengorbankan apa yang ada pada diri kita tanpa mengharapkan apa-apa balasan daripada makhluk. 4. 3. 1.

mati karena sakit perut.3. mati karena terbakar. Rasulullah saw. selain mati terbunuh dalam perang fii sabilillah. mati karena tertimpa reruntuhan. mati karena tenggelam. dan perempuan yang mati karena hamil atau melahirkan" . Syahid Syahid adalah istilah dalam bahasa Arab untuk seseorang yang meninggal dalam perjuangan demi keyakinan atau imannya dan untuk mempertahankan agamanya. iaitu mati karena penyakit tha'un . bersabda: "Mati syahid ada tujuh.

Menyedarkan manusia bahawa untuk mencapai sesuatu kejayaan memerlukan perancangan dan usaha yang bersungguh-sungguh. Antara kepentingan jihad dalam mencapai sesuatu yang dicita-citakan ialah dicita2. Cita-cita dan kejayaan yang dicapai akan Citadihargai dan dipelihara dengan baik 4.KEPENTINGAN DAN KEUTAMAAN 1. bersungguh- . Kejayaan dan kemenangan tidak akan tercapai tanpa jihad dan usaha yang bersungguhbersungguhsungguh 3.