BAB 1.

7 KONSEP JIHAD DALAM ISLAM

PENGERTIAN Dari segi bahasa Jihad bermaksud usaha yang bersungguh-sungguh bersungguhdengan menggunakan kemampuan yang ada Dari segi istilah Bermaksud usaha yang dilakukan oleh seseorang muslim dengan menggunakan seluruh kemampuan untuk menegakkan Islam dan mendapat keredhaan allah. .

t dengan mengorbankan nyawa dan jiwa.w. Jihad yang paling utama ialah menegakkan agama Allah s. Jihad mesti berterusan hingga ke hari kiamat Martabat jihad yang paling rendah ialah jihad didalam hati dan yang paling tinggi ialah berperang di atas jalan Allah s.t.w. Definasi jihad menurut syara¶ juga ialah seorang muslim menyerahkan tenaganya untuk mempertahankan dan menyebarkan Islam bagi keredhaan Allah s.w. mengorbankan waktu.t. . harta dan kepentingan diri sendiri demi kebaikan Islam serta umatnya juga dikira sebagai jihad.

jihad merangkumi korban kerana apabila seseorang berjihad dengan sendirinya bermaksud mengorbankan kepentingannya dan membawanya hampir kepada tuhan." .t Dalam konsep Islam.t yg bermaksud :: " Dan orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi bersungguhkehendak agama kami. Dalam Islam jihad ialah perjuangan yang sungguhsungguhsungguh untuk menegakkan perkara-perkara yang perkaradiperintahkan oleh Allah s.w.w.Sesungguhnya kami akan memimpin mereka ke jalan kami. Firman Allah s. dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orangorangorang yang berusaha memperbaiki amalannya.

HIKMAH JIHAD 1.w. . Jihad itu tidak sia-sia tetapi diberi pahala yang siabesar disisi Allah s. Mendapat bantuan Allah s. Golongan yang tidak beriman tidak akan diterima pengorbanan mereka oleh Allah s.w.t dan hidayahnya menjadikan jihad itu berkat dan mendapat rahmat. 2.t.t.w. 3.

2. nafsu ingin membuat maksiat. nafsu suka membuang masa. Melawannya dengan jihad. Jihad yang kecil iaitu menentang musuh yang nyata seperti peperangan menentang orang-orang kafir orangyang menceroboh agama Islam dan memerangi orangorang-orang murtad. JIHAD AKBAR Jihad yang besar iaitu jihad melawan hawa nafsu. JIHAD ASGHAR .JENISJENIS-JENIS JIHAD 1. nafsu malas solat. Contohnya.

.  Jihad melawan syaitan Melawan dan menghapuskan keraguan serta was-was wasyang ada dalam diri Menjauhkan diri daripada menurut hawa nafsu dan perkaraperkara-perkara maksiat Jihad melawan orang kafir harbi dan munafik Boleh dilakukan dengan hati. lidah dan nyawa Jihad menghapuskan kezaliman dan kemungkaran 3.PERINGKAT JIHAD 1. 4. Jihad membaiki diri Mempelajari islam Mengamalkan ajaran islam dalam kehidupan seharian Menyebarkan ilmu Sabar dan ikhlas dalam menyebarkan islam 2.

´ 4. Semangat jihad sepatutnya dipupuk dalam diri setiap individu muslim kerana : 1. Orang yang mempunyai semangat jihad itulah orang yang layak diajak sebagai teman atau pengikut dalam berjuang. Ibni Mas'ud pernah bertanya kepada Rasulullah s. Sabar dan tabah untuk berkorban itu sendiri memerlukan semangat jihad. 3. Mencapai kejayaan bukanlah mudah tetapi memerlukan pengorbanan. besar jugalah pengorbanan yang perlu dibuat. Kemudian? Kemudian jihad dijalan Allah. Besar kejayaan yang hendak dicapai.a. . 2.w :" Apakah amal yang paling dikasihi Allah? Jawab baginda: Solat dalam waktunya. Orang yang paling disukai Allah ialah orang yang paling tinggi jihadnya.

.PERANAN JIHAD 1. 4. jihad dengan harta benda. Mendapat kejayaan dalam hidup. Tamadun islam dapat dibangunkan. Masyarakat dan negara akan terselamat daripada pencerobohan musuh. 3. tenaga dan masa menyebabkab seseorang itu terhindar dari sifatsifat-sifat sombong dan bongkak. 2.

yakni memperjuangkan apa yang dipercayai Jadi dapatlah disimpulkan bahwa kata hijrah tidak dapat dipisahkan dari kata iman dan jihad Hijrah seseorag manusia daripada perkara-perkara perkarakeburukan dan maksiat kepada perkara-perkara perkarakebaikan adalah dikira berjihad .UNSUR-UNSUR JIHAD UNSUR1. Hijrah :   Kata Hijrah ( ) berarti Pindah Hijrah merupakan suatu cara yang dilakukan oleh orangorang-orang terdahulu (para nabi) untuk berlepas diri dari alam kebatilan (keadaan dimana manusia tidak hidup dengan Kitab Allah) Maka berhijrah adalah berjihad.

t adalah dikira sebagai jihad. Bersakit-sakit dahulu.. Jihad ialah berjuang untuk menegakkan segala perintah Allah dan membasmi perkara-perkara perkaralarangannya dengan bersungguh-sungguh. etiap jihad memerlukan pengorbanan kerana terpaksa bersusah payah untuk mencapai cita-cita citayang diperintah oleh Allah s. berenang-renang ke Berakitberenangtepian. Pengorbanan.2.w. Hubungan Jihad Dalam Pengorbanan. bersenang-senang Bersakitbersenangkemudian. bersungguh Pengorbanan adalah penderitaan atau susah payah yang mesti ditempuh untuk berjuang dalam jihad. Perjuangan dan Pengorbanan Perjuangan dan pengorbanan manusia dalam mempertahankan agama Allah s." Kejayaan yang dicapai dengan pengorbanan lebih besar erti dan nilainya daripada tanpa pengorbanan.w. .t. Seperti kata pepatah Melayu : " Berakit-rakit ke hulu.

apahanya mengharapkan balasan dari Allah Antara Pengorbanan yang perlu dilakukan : Mengorbankan fikiran Mengorbankan harta Mengorbankan jiwa Mengorbankan sesuatu yang kita sayang Melawan nafsu dengan membuang sifat-sifat tercela dan sifatmenghias diri dengan sifat-sifat terpuji. 3. 2. Berjihad bererti kita berjuang dengan cara mengorbankan apa yang ada pada diri kita tanpa mengharapkan apa-apa balasan daripada makhluk. 5. 4. 1. sifat- .

dan perempuan yang mati karena hamil atau melahirkan" . mati karena sakit perut. Rasulullah saw. mati karena terbakar.3. iaitu mati karena penyakit tha'un . mati karena tertimpa reruntuhan. mati karena tenggelam. selain mati terbunuh dalam perang fii sabilillah. Syahid Syahid adalah istilah dalam bahasa Arab untuk seseorang yang meninggal dalam perjuangan demi keyakinan atau imannya dan untuk mempertahankan agamanya. bersabda: "Mati syahid ada tujuh.

Menyedarkan manusia bahawa untuk mencapai sesuatu kejayaan memerlukan perancangan dan usaha yang bersungguh-sungguh. Cita-cita dan kejayaan yang dicapai akan Citadihargai dan dipelihara dengan baik 4. Antara kepentingan jihad dalam mencapai sesuatu yang dicita-citakan ialah dicita2. Kejayaan dan kemenangan tidak akan tercapai tanpa jihad dan usaha yang bersungguhbersungguhsungguh 3.KEPENTINGAN DAN KEUTAMAAN 1. bersungguh- .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful