BAB 1.

7 KONSEP JIHAD DALAM ISLAM

PENGERTIAN Dari segi bahasa Jihad bermaksud usaha yang bersungguh-sungguh bersungguhdengan menggunakan kemampuan yang ada Dari segi istilah Bermaksud usaha yang dilakukan oleh seseorang muslim dengan menggunakan seluruh kemampuan untuk menegakkan Islam dan mendapat keredhaan allah. .

 Definasi jihad menurut syara¶ juga ialah seorang muslim menyerahkan tenaganya untuk mempertahankan dan menyebarkan Islam bagi keredhaan Allah s.t. .t dengan mengorbankan nyawa dan jiwa. mengorbankan waktu.t.w.w. Jihad mesti berterusan hingga ke hari kiamat Martabat jihad yang paling rendah ialah jihad didalam hati dan yang paling tinggi ialah berperang di atas jalan Allah s. harta dan kepentingan diri sendiri demi kebaikan Islam serta umatnya juga dikira sebagai jihad.w. Jihad yang paling utama ialah menegakkan agama Allah s.

w. jihad merangkumi korban kerana apabila seseorang berjihad dengan sendirinya bermaksud mengorbankan kepentingannya dan membawanya hampir kepada tuhan. Firman Allah s.w.t yg bermaksud :: " Dan orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi bersungguhkehendak agama kami. Dalam Islam jihad ialah perjuangan yang sungguhsungguhsungguh untuk menegakkan perkara-perkara yang perkaradiperintahkan oleh Allah s.t Dalam konsep Islam." .Sesungguhnya kami akan memimpin mereka ke jalan kami. dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orangorangorang yang berusaha memperbaiki amalannya.

Golongan yang tidak beriman tidak akan diterima pengorbanan mereka oleh Allah s. 3. 2.t.w.t dan hidayahnya menjadikan jihad itu berkat dan mendapat rahmat.t.HIKMAH JIHAD 1.w.w. Mendapat bantuan Allah s. . Jihad itu tidak sia-sia tetapi diberi pahala yang siabesar disisi Allah s.

JIHAD AKBAR Jihad yang besar iaitu jihad melawan hawa nafsu. JIHAD ASGHAR . nafsu suka membuang masa. nafsu malas solat. Melawannya dengan jihad.JENISJENIS-JENIS JIHAD 1. 2. Jihad yang kecil iaitu menentang musuh yang nyata seperti peperangan menentang orang-orang kafir orangyang menceroboh agama Islam dan memerangi orangorang-orang murtad. Contohnya. nafsu ingin membuat maksiat.

.  Jihad melawan syaitan Melawan dan menghapuskan keraguan serta was-was wasyang ada dalam diri Menjauhkan diri daripada menurut hawa nafsu dan perkaraperkara-perkara maksiat Jihad melawan orang kafir harbi dan munafik Boleh dilakukan dengan hati.PERINGKAT JIHAD 1. 4. lidah dan nyawa Jihad menghapuskan kezaliman dan kemungkaran 3. Jihad membaiki diri Mempelajari islam Mengamalkan ajaran islam dalam kehidupan seharian Menyebarkan ilmu Sabar dan ikhlas dalam menyebarkan islam 2.

Orang yang mempunyai semangat jihad itulah orang yang layak diajak sebagai teman atau pengikut dalam berjuang. Ibni Mas'ud pernah bertanya kepada Rasulullah s. 3. Mencapai kejayaan bukanlah mudah tetapi memerlukan pengorbanan. Sabar dan tabah untuk berkorban itu sendiri memerlukan semangat jihad.a.w :" Apakah amal yang paling dikasihi Allah? Jawab baginda: Solat dalam waktunya. 2. Besar kejayaan yang hendak dicapai. besar jugalah pengorbanan yang perlu dibuat. . Orang yang paling disukai Allah ialah orang yang paling tinggi jihadnya. Kemudian? Kemudian jihad dijalan Allah.´ 4. Semangat jihad sepatutnya dipupuk dalam diri setiap individu muslim kerana : 1.

Mendapat kejayaan dalam hidup. . tenaga dan masa menyebabkab seseorang itu terhindar dari sifatsifat-sifat sombong dan bongkak. Tamadun islam dapat dibangunkan.PERANAN JIHAD 1. 2. jihad dengan harta benda. Masyarakat dan negara akan terselamat daripada pencerobohan musuh. 3. 4.

yakni memperjuangkan apa yang dipercayai Jadi dapatlah disimpulkan bahwa kata hijrah tidak dapat dipisahkan dari kata iman dan jihad Hijrah seseorag manusia daripada perkara-perkara perkarakeburukan dan maksiat kepada perkara-perkara perkarakebaikan adalah dikira berjihad . Hijrah :   Kata Hijrah ( ) berarti Pindah Hijrah merupakan suatu cara yang dilakukan oleh orangorang-orang terdahulu (para nabi) untuk berlepas diri dari alam kebatilan (keadaan dimana manusia tidak hidup dengan Kitab Allah) Maka berhijrah adalah berjihad.UNSUR-UNSUR JIHAD UNSUR1.

2. etiap jihad memerlukan pengorbanan kerana terpaksa bersusah payah untuk mencapai cita-cita citayang diperintah oleh Allah s. berenang-renang ke Berakitberenangtepian. Bersakit-sakit dahulu.w.t. Pengorbanan.t adalah dikira sebagai jihad..w. Hubungan Jihad Dalam Pengorbanan. bersungguh Pengorbanan adalah penderitaan atau susah payah yang mesti ditempuh untuk berjuang dalam jihad. bersenang-senang Bersakitbersenangkemudian." Kejayaan yang dicapai dengan pengorbanan lebih besar erti dan nilainya daripada tanpa pengorbanan. Perjuangan dan Pengorbanan Perjuangan dan pengorbanan manusia dalam mempertahankan agama Allah s. Jihad ialah berjuang untuk menegakkan segala perintah Allah dan membasmi perkara-perkara perkaralarangannya dengan bersungguh-sungguh. Seperti kata pepatah Melayu : " Berakit-rakit ke hulu. .

5. 2. sifat- . 4. Berjihad bererti kita berjuang dengan cara mengorbankan apa yang ada pada diri kita tanpa mengharapkan apa-apa balasan daripada makhluk. 3. apahanya mengharapkan balasan dari Allah Antara Pengorbanan yang perlu dilakukan : Mengorbankan fikiran Mengorbankan harta Mengorbankan jiwa Mengorbankan sesuatu yang kita sayang Melawan nafsu dengan membuang sifat-sifat tercela dan sifatmenghias diri dengan sifat-sifat terpuji. 1.

selain mati terbunuh dalam perang fii sabilillah. mati karena terbakar.3. mati karena sakit perut. Syahid Syahid adalah istilah dalam bahasa Arab untuk seseorang yang meninggal dalam perjuangan demi keyakinan atau imannya dan untuk mempertahankan agamanya. mati karena tertimpa reruntuhan. iaitu mati karena penyakit tha'un . dan perempuan yang mati karena hamil atau melahirkan" . bersabda: "Mati syahid ada tujuh. mati karena tenggelam. Rasulullah saw.

Antara kepentingan jihad dalam mencapai sesuatu yang dicita-citakan ialah dicita2. Kejayaan dan kemenangan tidak akan tercapai tanpa jihad dan usaha yang bersungguhbersungguhsungguh 3. Cita-cita dan kejayaan yang dicapai akan Citadihargai dan dipelihara dengan baik 4. bersungguh- . Menyedarkan manusia bahawa untuk mencapai sesuatu kejayaan memerlukan perancangan dan usaha yang bersungguh-sungguh.KEPENTINGAN DAN KEUTAMAAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful