BAB 1.

7 KONSEP JIHAD DALAM ISLAM

PENGERTIAN Dari segi bahasa Jihad bermaksud usaha yang bersungguh-sungguh bersungguhdengan menggunakan kemampuan yang ada Dari segi istilah Bermaksud usaha yang dilakukan oleh seseorang muslim dengan menggunakan seluruh kemampuan untuk menegakkan Islam dan mendapat keredhaan allah. .

w. Definasi jihad menurut syara¶ juga ialah seorang muslim menyerahkan tenaganya untuk mempertahankan dan menyebarkan Islam bagi keredhaan Allah s.t. mengorbankan waktu.w. harta dan kepentingan diri sendiri demi kebaikan Islam serta umatnya juga dikira sebagai jihad.t.w. . Jihad mesti berterusan hingga ke hari kiamat Martabat jihad yang paling rendah ialah jihad didalam hati dan yang paling tinggi ialah berperang di atas jalan Allah s. Jihad yang paling utama ialah menegakkan agama Allah s.t dengan mengorbankan nyawa dan jiwa.

dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orangorangorang yang berusaha memperbaiki amalannya.Sesungguhnya kami akan memimpin mereka ke jalan kami.w. Dalam Islam jihad ialah perjuangan yang sungguhsungguhsungguh untuk menegakkan perkara-perkara yang perkaradiperintahkan oleh Allah s. Firman Allah s." .w. jihad merangkumi korban kerana apabila seseorang berjihad dengan sendirinya bermaksud mengorbankan kepentingannya dan membawanya hampir kepada tuhan.t yg bermaksud :: " Dan orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi bersungguhkehendak agama kami.t Dalam konsep Islam.

2.w. Mendapat bantuan Allah s. Golongan yang tidak beriman tidak akan diterima pengorbanan mereka oleh Allah s.t dan hidayahnya menjadikan jihad itu berkat dan mendapat rahmat.t. . 3.t.w. Jihad itu tidak sia-sia tetapi diberi pahala yang siabesar disisi Allah s.HIKMAH JIHAD 1.w.

nafsu ingin membuat maksiat. nafsu suka membuang masa. JIHAD AKBAR Jihad yang besar iaitu jihad melawan hawa nafsu. 2. JIHAD ASGHAR . Jihad yang kecil iaitu menentang musuh yang nyata seperti peperangan menentang orang-orang kafir orangyang menceroboh agama Islam dan memerangi orangorang-orang murtad. Melawannya dengan jihad. Contohnya. nafsu malas solat.JENISJENIS-JENIS JIHAD 1.

Jihad membaiki diri Mempelajari islam Mengamalkan ajaran islam dalam kehidupan seharian Menyebarkan ilmu Sabar dan ikhlas dalam menyebarkan islam 2.  Jihad melawan syaitan Melawan dan menghapuskan keraguan serta was-was wasyang ada dalam diri Menjauhkan diri daripada menurut hawa nafsu dan perkaraperkara-perkara maksiat Jihad melawan orang kafir harbi dan munafik Boleh dilakukan dengan hati. lidah dan nyawa Jihad menghapuskan kezaliman dan kemungkaran 3.PERINGKAT JIHAD 1. . 4.

Mencapai kejayaan bukanlah mudah tetapi memerlukan pengorbanan. 3.´ 4.a. Sabar dan tabah untuk berkorban itu sendiri memerlukan semangat jihad. . Orang yang paling disukai Allah ialah orang yang paling tinggi jihadnya. Semangat jihad sepatutnya dipupuk dalam diri setiap individu muslim kerana : 1. Besar kejayaan yang hendak dicapai. Orang yang mempunyai semangat jihad itulah orang yang layak diajak sebagai teman atau pengikut dalam berjuang. besar jugalah pengorbanan yang perlu dibuat. Ibni Mas'ud pernah bertanya kepada Rasulullah s. Kemudian? Kemudian jihad dijalan Allah.w :" Apakah amal yang paling dikasihi Allah? Jawab baginda: Solat dalam waktunya. 2.

Masyarakat dan negara akan terselamat daripada pencerobohan musuh. tenaga dan masa menyebabkab seseorang itu terhindar dari sifatsifat-sifat sombong dan bongkak. Mendapat kejayaan dalam hidup. 3. 2. 4. . Tamadun islam dapat dibangunkan.PERANAN JIHAD 1. jihad dengan harta benda.

Hijrah :   Kata Hijrah ( ) berarti Pindah Hijrah merupakan suatu cara yang dilakukan oleh orangorang-orang terdahulu (para nabi) untuk berlepas diri dari alam kebatilan (keadaan dimana manusia tidak hidup dengan Kitab Allah) Maka berhijrah adalah berjihad.UNSUR-UNSUR JIHAD UNSUR1. yakni memperjuangkan apa yang dipercayai Jadi dapatlah disimpulkan bahwa kata hijrah tidak dapat dipisahkan dari kata iman dan jihad Hijrah seseorag manusia daripada perkara-perkara perkarakeburukan dan maksiat kepada perkara-perkara perkarakebaikan adalah dikira berjihad .

Hubungan Jihad Dalam Pengorbanan.. etiap jihad memerlukan pengorbanan kerana terpaksa bersusah payah untuk mencapai cita-cita citayang diperintah oleh Allah s. Pengorbanan. Jihad ialah berjuang untuk menegakkan segala perintah Allah dan membasmi perkara-perkara perkaralarangannya dengan bersungguh-sungguh.2.w.w. . Bersakit-sakit dahulu." Kejayaan yang dicapai dengan pengorbanan lebih besar erti dan nilainya daripada tanpa pengorbanan. Seperti kata pepatah Melayu : " Berakit-rakit ke hulu.t adalah dikira sebagai jihad. bersenang-senang Bersakitbersenangkemudian. Perjuangan dan Pengorbanan Perjuangan dan pengorbanan manusia dalam mempertahankan agama Allah s. bersungguh Pengorbanan adalah penderitaan atau susah payah yang mesti ditempuh untuk berjuang dalam jihad. berenang-renang ke Berakitberenangtepian.t.

2. 4. sifat- . Berjihad bererti kita berjuang dengan cara mengorbankan apa yang ada pada diri kita tanpa mengharapkan apa-apa balasan daripada makhluk. 3. 1. 5. apahanya mengharapkan balasan dari Allah Antara Pengorbanan yang perlu dilakukan : Mengorbankan fikiran Mengorbankan harta Mengorbankan jiwa Mengorbankan sesuatu yang kita sayang Melawan nafsu dengan membuang sifat-sifat tercela dan sifatmenghias diri dengan sifat-sifat terpuji.

mati karena tenggelam. bersabda: "Mati syahid ada tujuh.3. selain mati terbunuh dalam perang fii sabilillah. mati karena tertimpa reruntuhan. dan perempuan yang mati karena hamil atau melahirkan" . Syahid Syahid adalah istilah dalam bahasa Arab untuk seseorang yang meninggal dalam perjuangan demi keyakinan atau imannya dan untuk mempertahankan agamanya. Rasulullah saw. iaitu mati karena penyakit tha'un . mati karena sakit perut. mati karena terbakar.

Kejayaan dan kemenangan tidak akan tercapai tanpa jihad dan usaha yang bersungguhbersungguhsungguh 3. Antara kepentingan jihad dalam mencapai sesuatu yang dicita-citakan ialah dicita2. Menyedarkan manusia bahawa untuk mencapai sesuatu kejayaan memerlukan perancangan dan usaha yang bersungguh-sungguh. Cita-cita dan kejayaan yang dicapai akan Citadihargai dan dipelihara dengan baik 4.KEPENTINGAN DAN KEUTAMAAN 1. bersungguh- .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful