Tenis ialah sejenis permainan yang menggunakan raket dan bola dan dimainkan di sebuah gelanggang yang dibahagi

dua oleh sebuah jaring.

[sunting] Pertandingan
Pertandingan diadakan mengikut jantina dan jumlah pemain. Kategori bagi pertandingan biasanya termasuk perseorangan lelaki, perseorangan wanita, beregu(di mana dua pemain yang sama jantina bermain), serta beregu campuran(di mana dua pemain berlainan jantina bermain). Terdapat juga pertandingan untuk orang kurang upaya. Dalam empat pertandingan 'grand slam' hanya 128 peserta akan bertanding.

PERMAINAN TENIS
Pengenalan Tenis ialah satu permainan yang boleh dimainkan di dalam gelanggang sama ada di luar mahupun di dalam dewan yang tertutup. Tenis boleh dimainkan oleh semua peringkat umur, lelaki dan wanita secara perseorangan, beregu dan beregu campuran. Antara peralatan utama yang diperlukan untuk permainan tenis adalah seperti gelanggang, raket dan bola. Selain itu, peralatan pemain juga harus disediakan.

Gelanggang Permukaan gelanggang tenis hendaklah rata dan bebas daripada sebarang gangguan. Ia boleh dalam bentuk gelanggang berumput atau diperuat daripada kayu, simen atau parguay. Ukukran gelanggang tenis adalah 23.77 meter (78 kaki) panjang dan 8.23 meter (27 kaki) lebar untuk perseorangan dan 10.98 meter untuk keseluruhan gelanggang. Semua garisan atau tanda didalamnya hendaklah jelas dan sebaik-baiknya dengan garisan putih.

Jaring Jaring untuk permainan tenis dibuat daripada dawai keluli, kapas atau rami yang dipintal dan digantungkan kepada kabel yang tahan karat dan dlitupi dengan pita putih. Bahagian bawah jaring hendaklah menyentuh tanah dan bahagian atasnya mesti 0.91 meter tinggi pada titik tengahnya dan 1.07 meter pada kedua-dua bahagian tiangnya. Jaring hendaklah dipasang tegang semasa permainan.

Raket

Terdapat pelbagai jenis raket yang boleh dipilih oleh seseorang pemain. Ada raket yang bingkainya diperbuat daripada kayu, keluli, aluminium, plastik dan besi. Berat raket juga adalah berbeza. Namun, bagi pemain lelaki berat raket hendaklah diantara 282.7 hingga 396.9 gram. Manakala bagi wanita pula beratnya hendaklah diantara 368 hingga 382 gram. Pemain harus memilih raket yang sesuai dengannya, terutama dari segi keselesaan pengangannya.

Bola Bola tenis biasanya hijau kekuningan. Berat satu-satu bola tenis ialah diantara 56.7 hingga 58.5 gram. Saiznya pula ialah diantara 6.35 hingga 6.65 cm diameter. Bola tenis harus dijaga dengan baik dan hendaklah sentiasa dalam keadaan kering.

Pakaian Pemain Setiap ahli sukan digalakkan mengenakan pakaian yang sesuai untuk permainan. Pakaian tersebut hendaklah tidak menjadi penghalang yang boleh mengganggu perjalanan sesuatu permainan. Bagi sukan berpasukan, pakaian seragam hendaklah dipakai. . Bagi sukan perseorangan, pemakaian pakaian seragam juga perlu walaupun mereka bermain secara perseorangan atau beregu. Pakaian pemain tenis terdiri daripada seluar pendek atau seluar trek panjang, baju-T berkolar atau tanpa kolar, stoking dan kasut getah. Untuk pemain wanita pula, skirt atau seluar panjang sukan digunakan. Biasanya semua peralatan ini berwarna putih.

Pegawai Permainan Pegawai utama dalam sesuatu perlawanan tenis adalah pengadil. Pengadil akan berada di tepi bahagian tengah gelanggang, iaitu diluar tempat jaring dipasang. Biasanya temapt duduk khas disediakan untuk pengadil. Pengadil akan menentukan peraturan dan undang-undang permainan dipatuhi oleh pemain, mengira pungutan mata dan memulakan dan menamatkan permainan. Pengadil akan dibantu oleh beberapa orang pegawai permainan lainnya yang terdiri daripada seorang pengadil jaring dan beberapa orang penjaga garisan dn pengadil servis. Selain itu, terdapat juga dua orang pencatat mata dan pemungut bola dalam permainan yang bertaraf kebangsaan atau antarabangsa.

CARA BERMAIN

Memilih raket

Apabila memilih raket dua perkara utama harus diberi tumpuan iaitu :
y y

Saiz gengaman tangan Saiz dan berat raket

Raket-raket yang lebih ringan dan kecil saiznya adalah lebih sesuai bagi mereka yang baru atau mula bermain tenis.

Cara memegang raket tenis Cara mmegang raket bergantung kepada jenis pukulan. Terdapat dua jenis atau cara memegang raket tenis iaitu cekak hadapan dan cekak kilas. Dalam permainan, seseorang pemain boleh menukarkan cara memegang raket dari masa ke semasa bagi menyesuaikan pukulan yang dibuatnya. Rasa selesa semasa pegangan raket perlulah diutamankan. Tempoh permainan Sesuatu permainan tenis mempunyai maksimum lima set dan kemenangan untuk tiga set dikira pemenang. Ia juga boleh dimainkan dalam tiga set dengan kemenangan dua set dikira sebagai pemenang. Untuk bahagian wanita pula, satu permainan mengandungi tiga set dan kemenangan dua set dikira pemenang. Tiada masa dihadkan bagi sesuatu set, yang pastinya pemain yang menamatkan permainan lebih dahulu daripada lawannya dikira pemenang. Masa 10 minit diperuntukan kepada pemain untuk berehat selepas set ketiga bagi lelaki dan pusingan kedua bagi wanita.

Cara mendapatkan mata Kiraan mata dalam permainan tenis agak berbeza daripada permainan badminton. Dalam satu set ada sekurang-kurangnya enam permainan dan dalam satu permainan sekurang-kurangnya ada empat kali servis. Permainan dimulakan pada kedudukan 0-0.Mana-mana pemain yang berjaya memungut mata pertama, matanya dikira 15-0; mata kedua yang dipungut dikira 30-0; dan jika mata ketiga berjaya dipungutnya, maka dikira 40-0. Mata seterusnya yang diperolehi oleh pamain berkenaan menamatkan permainan dan kemenangankepadanya. Sepanjang permainan, mata untuk pembuat servis dikira dahulu. Apabila kedua-dua pemain mencapai tiga mata sam, matanya dikira 40-40 dan ini memaksa dius. Untuk mencapai kemengan salah seorang pemaian harus mendapatkan dua mata melebihi lawannya. Dengandemikian, permula servis perlu mendahului lawannya dengan satu mata.

Untuk mendapatkan mata kedua pemain akan membuat servis disebelah kiri gelanggangnya puladan pungutan mata akan dikira seperti yang diterangkan tadi. Seseoarang pemain harus memperolehi enam mata dahulu untuk emenani sesuatu set. Bagaimanapun, jika kedudukan terikat pada 5-5 , permainan diteruskan sehingga salah seorang pemain mencapai dua mata melebihi lawannya. Dalam sesuatu permainan terdapat lima set maksimum untuk menentukan kemenangan. Bergantung pada jumlah set yang dimainkan, seseorang pemain dikira pemenang apabila dia mendahului tiga set daripada lawannya.

Memulakan permainan Permulaan permainan ditentukan secara undian , iaitu bagi menentukan permain mana yang akan memulakan permainan. Setelah penentuan dibuat, dan para pegawai permainan sudah bersedia, maka permainan boleh dimulakan. Permulaan servis akan berdiri di belakang garisan belakang, iaitu di tempat membuat servis yang disediakan disebelah kanan gelanggangnya. Pemain lawan akan berada dibahagian kanan gekanggangnya. Pembuat servis (A) hendaklah membuat servis dengan memukul bola ke kawasan servis lawan. Jika bola pertama terkeluar daripada kawasan servis lawan ini, pembuat sevis masih berpeluang membuat servis itu dengan servis kedua. Jika bola daripada servis kedua ini juga terkeluar, maka mata diberikan kepada pemain lawan (B). Setelah servis bersih dibuat, maka kedua-dua pemain akan berusaha mematikan ke kawasan lawannya. Selepas membuat servis pertama di sebelah kanan gelanggang pemain berkenaan akan membuat sevis di sebelah kiri gelanggang pula untuk mata kedua. Selepas itu kedua-dua pemain akan melakukan servis secara bergilir-gilir sehingga salah seorang daripada mereka mencapai kemenangan.

Dalam permainan dan Tamat permainan Bola dikira dalam permainan selagi pengadil belum membuat keputusan bola itu mati. Dalam hal begini, pemain tidak dibenarkan meninggalkan gelanggang kecuali atas persetujuan pengadil. Bagi permainan beregu, mana-mana pemain boleh memukul bola kecuali semasa membuat servis kerana pembuat servis yang berhak sahaja dibenarkan. Pengadil utama yang mengawasi permainan akan memberikan isyarat jika permainan ditamatkan. Permainan ditamatkan setelah pemenang ditentukan. Bahagian lelaki pertandingan yang diiktirafkan ialah dalam tiga set terbaik dan bagi wanita ia dimainkan dalam dua set terbaik. Apabila permainan tamat, kedua-dua pemain bersalaman sesama sendiri dan dengan pengadil
http://bobezani.tripod.com/tenis.htm

Skoring Mari kita mulai dari satuan terkecil terlebih dahulu.40 .15 . Pemain yang memenangkan game akan mendapatkan 1 angka dan harus dikumpulkan hingga merebut 6 game. banyak sekali yang harus ditulis pada blog ini. Kalau merujuk dari peraturan lengkap yang dikeluarkan oleh ITF (International Tennis Federation). Pemain yang melakukan service diharuskan memukul bola ke arah deuce court pemain lawan pada daerah service line. Namun apabila terjadi angka berimbang pada poin 5 (5-5). Tie Break terjadi pada skor game 6-6 dan pemain yang memiliki giliran serve memulainya dari sisi lapangan sebelah kanan pemain (deuce court) satu kali dan kemudian pindah serve pada lawannya yang memulai dari sisi kiri lapangan (ad court) dengan dua kali kesempatan dan selanjutnya masing-masing memperoleh dua kesempatan serve. Standar perhitungan angka yang dipakai dalam tenis adalah sbb: . maka game berlanjut pada perhitungan Tie Break. Servis dan Penerima Servis adalah pukulan pembuka suatu poin yang dilakukan pemain di sisi deuce court dan penerima adalah pemain yang menerima pukulan serve di sisi diagonal dari pemain serve atau sama-sama pada sisi deuce court. Apabila game masih berimbang pula pada angka 6 (6-6).Best of Three : pemain membutuhkan 2 set untuk memenangkan pertandingan.peraturan permainan tenis Dalam sebuah permainan tentu saja terdapat peraturan-peraturan yang berfungsi sebagai titik tolak bagaimana bermain tenis serta batasan-batasan mengenai apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan dalam sebuah permainan tenis. maka dinyatakan deuce (indonesia-jus) dan pemain berusaha merebut 2 poin berturut-turut untuk merebut game. Apabila pemain telah memenangkan game-nya hingga 6 atau seperti tersebut di atas. Oleh karena itu saya akan jelaskan hanya yang umumnya harus kita ketahui. 2.Best of Five : pemain membutuhkan 3 set untuk memenangkan pertandingan.nol (love) . . maka pemain tersebut dikatakan merebut 1 set.30 . Standar yang dipakai dalam turnamen tenis menerapkan 2 sistem set. yaitu : . 1.Game Apabila terjadi skor imbang pada poin 40. . maka game dilanjutkan hingga 7.

Setelah game selesai. 4. . Poin Seorang pemain kehilangan poin apabila: ‡ Melakukan dua kali kesalahan pada servis ‡ Tidak dapat memukul bola setelah lebih dari satu kali bola menyentuh tanah. ‡ Pemain yang menerima servis memukul bola sebelum bola memantul. Apabila seluruh bagian atau sebagian dari bola menyentuh garis permainan maka bola dinyatakan masuk karena bola menyentuh lapangan yang dibatasi oleh suatu garis. 3. Servis dilakukan di belakang garis baseline. Namun bila servis terkena net dan jatuh pada daerah di dalam daerah servis lawan. maka penerima bergantian menjadi pemegang servis kemudian berotasi kembali untuk pemain kedua dari tim yang servis pertama memegang kendali servis dst. Pemain yang menginjak garis baseline atau masuk ke daerah permainan tenis pada saat tangan mengayun raket untuk melakukan servis dianggap melakukan kesalahan (foot fault) dan poin untuk pihak penerima. maka servis diulang sebagai servis kedua dan mendapat kesempatan 1 kali servis lagi). sedangkan untuk game double atau ganda garis permainannya meliputi seluruh lapangan didalam garis baseline.Pemain mendapatkan dua kali kesempatan untuk melakukan servis. ‡ Memukul bola namun jatuhnya bola di luar garis permainan (out). Untuk double. maka servis diulang menurut jatah servisnya (contohnya apabila saat servis kedua bola menyentuh net. di sisi kanan lapangan (deuce court) menuju digonal ke arah daerah servis lawan. daerah permainannya adalah zona dalam minus daerah alley. pemain yang pertama melakukan servis ditentukan sebelum game dimainkan dan begitupun penerimanya. Garis merupakan batas dari daerah permainan. Daerah dan garis Permainan Untuk game single atau perorangan.

Asosiasi tenis putra profesional. All-court ± Tipe permainan yang menggabungkan seluruh tipe yang ada di tenis termasuk serve and volley. Approach shot ± Pukulan yang digunakan sebagai set up sebelum pemain maju ke depan net. . Ad court ± Bagian sisi kiri dari lapangan tenis terhadap masing-masing pemain. http://prasso. ‡ Pemain memukul bola sebelum bola melintasi net.wordpress. ATP ± Association of Tennis Professionals. kedua pemain menyentuh bola dengan raketnya sekaligus. ‡ Bola menyentuh bagian tubuh atau apapun yang melekat pada tubuhnya selain raket tenis. Advantage ± Poin ketika seseorang telah mendapatkannya setelah deuce dan butuh satu poin lagi untuk memenangkan sebuah game.com/2007/09/20/peraturan-permainan-tenis/ Istilah Tenis A Ace ± Servis yang dilakukan pemain dimana bola masuk dan tidak dapat dijangkau oleh pemain lawan. dan baseline. ‡ Pada permainan ganda. ‡ Seorang pemain menyentuh bagian dari net dengan raketnya atau dengan bagian badannya saat bola masih dimainkan.‡ Pemain dengan SENGAJA memukul bola lebih dari 2 kali sentuhan. umumnya menggunakan pukulan slice atau topspin yang lebih cepat dari pukulan dalam suatu reli. Alley ± Daerah pada lapangan tenis diantara garis single dan double. ‡ Bola menyentuh raket namun pemain tidak memegangnya.

Big serve ± Servis yang kencang dan bertenaga. Block ± Sebuah pukulan bertahan yang menggunakan sedikit ayunan. Breadstick ± Kemenangan atau kekalahan pada set dengan skor 6-1 Break ± Memenangkan game dalam posisi menerima servis. B Backhand ± Jenis pukulan tenis dimana punggung tangan yang memegang raket dihadapkan ke depan dan pemain memukul bola menggunakan bagian belakang dari raket. Backswing ± Bagian dalam fase pukulan tenis dimana raket diayunkan ke belakang dalam rangka persiapan untuk memukul bola dengan ayunan ke depan. Australian formation ± Formasi yang digunakan di permainan ganda dimana pemain yang berada di depan net berdiri di tengah net untuk menghadang bola return yang datang menyilang (cross court). umumnya memberikan keuntungan bagi pemain yang melakukannya.ATP Champions Race ± Sistem perhitungan peringkat pemain ATP berdasarkan poin yang dikumpulkan mulai pada awal tahun hingga akhir tahun. pukulan yang memberikan efek putaran ke belakang setelah bola dipukul. 8 pemain teratas pada akhir tahun akan bertarung pada ATP Tennis Masters Cup. Break back ± Memenangkan game dalam posisi menerima servis setelah sebelumnya kehilangan game dalam posisi memegang servis. Backspin ± (dikenal juga sebagai slice atau underspin). Baseline ± daerah di luar garis akhir dari zona permainan di dalam lapangan tenis. Baseliner ± Tipe permainan yang sering bermain di daerah baseline dan sangat mengandalkan kualitas pukulan groundstroke-nya. . umumnya ketika melakukan pengembalian servis (return). Bagel ± kemenangan atau kekalahan set dengan skor 6-0. maka disebut serve break. Ball Person ± Seseorang (laki-laki atau perempuan) yang bertugas untuk memungut bola pada pertandingan tenis.

Challenge ± Peraturan baru dimana pemain dapat mengajukan peninjauan ulang terhadap bola yang dianggap keluar kepada wasit dengan menggunakan teknologi Hawk-Eye. Carve ± Jenis pukulan yang menggabungkan pukulan sidespin dan underspin. triple break point pada skor 0-40 Buggy Whip ± Pukulan forehand yang memiliki ayunan dari bawah ke atas dan tidak melakukan followthrough seperti yang normal (ayunan melintasi badan) melainkan berakhir di sisi badan yang sama. Cannonball ± Ungkapan lama yang menjelaskan sebuah pukulan servis yang flat dan keras. Challenger ± Turnamen yang memiliki level di bawah turnamen ATP. .Break point ± Satu poin tertinggal untuk dapat melakukan break (atau pada posisi skor 30-40). Pemain yang berkompetisi disini akan mendapatkan poin untuk dapat bermain di turnamen kelas ATP. Clean the Line/Clip the Line ± Pukulan dimana sebagian bagian dari bola jatuh di garis permainan. C Call ± Penilaian dari hakim garis yang mengatakan bahwa bola keluar daerah permainan. Can Opener ± Pukulan servis dari pemain yang mendarat di pertemuan antara garis batas permainan single dengan garis servis. Bye ± Fase dalam turnamen dimana pemain otomatis melaju ke babak berikutnya tanpa melawan pemain lain. Closed stance ± Cara memukul bola dengan posisi badan yang paralel dengan garis baseline. Chop ± Pukulan dengan underspin yang ekstrim. Chip and charge ± Sebuah strategi yang menggunakan pukulan underspin dalam mengembalikan servis lawan kemudian diikuti oleh pergerakan ke depan net. double break point/ two break points pada skor of 15-40. Chip ± memblok pukulan dengan underspin.

Dirtballer ± Pemain spesialis tanah liat. Dink ± Pukulan yang lamban dan tidak bertenaga. kedua akan diberikan penalti pengurangan poin.Code Violation ± Peraturan di ATP dimana pemain melakukan pelanggaran dengan cara mengeluarkan suara-suara negatif/makian atau memukul bola dengan keras tidak dalam permainan. Doubles ± Permainan tenis yang dimainkan oleh 4 orang. Double Bagel ± 2 set menang dengan skor 6-0. Seringkali dalam permainan tenis di lapangan tanah liat pemain melintasi net untuk melihat jejak jatuhnya bola bila ia merasa dirugikan oleh keputusan wasit. D Dead net (dead net cord) ± Situasi dimana seorang pemain mendapatkan keuntungan dari pukulannya yang menyentuh ujung net kemudian bergulir ke daerah lawan. Counterpuncher ± Tipe permainan baseliner yang cenderung defensif. 6-0: lihat Bagel Double Fault ± Dua kali melakukan kesalahan pada saat melakukan sevis. Deep ± Pukulan dimana bola jatuh di dekat garis baseline. Cross-over ± Pemain yang menyebrangi net ke daerah lawan. . Deuce ± Situasi pada poin 40-40 dan pemain harus merebut dua poin berturut-turut untuk memenangkan sebuah game. Alat ini segera berbunyi apabila bola jatuh di luar garis servis. Down the line ± Memukul bola lurus ke arah daerah permainan lawan. Cyclops ± Sebuah alat yang dipasang untuk mendeteksi apakah bola servis yang dipukulkan masuk atau keluar. Crosscourt ± Memukul bola menyilang ke arah area permainan lawan. Deuce court ± Sisi kanan lapangan tenis menurut masing-masing pemain. Court ± Lapangan yang memiliki ukuran tertentu untuk memainkan permainan tenis. Pelanggaran pertama akan diberikan peringatan. masing-masing 2 orang tiap sisi lapangan. Dapat dilakukan dengan maksud baik atau bermusuhan. ketiga diberikan pengurangan game dan keempat pertandingan di hentikan untuk kemenangan lawan.

H Hacker ± Istilah untuk pemain pemula atau menengah. Flat ± e. Forehand ± Pukulan tenis sebuah pukulan di mana telapak tangan yang memegang raket dihadapkan ke depan dan pemain memukul bola dengan ayunan yang datang dari belakang badan pemain serta bagian depan raket menghadap bola. Follow through ± Ayunan lanjutan dari fase pukulan tenis setelah bola dipukul. Foot fault ± Situasi dimana pemain pada saat melakukan servis melakukan pelanggaran dengan cara kakinya menginjak atau masuk ke daerah permainan sebelum bola servis dipukul. Pukulan yang tidak atau sedikit sekali memiliki efek spin pada bola. Drop volley ± Pukulan drop shot yang dihasilkan dari voli. F Fault ± Kesalahan pada pukulan servis dimana bola jatuh di luar daerah servis yang dituju. Grand Slam ± Turnamen tenis yang paling bergengsi di seluruh dunia: Australian Open. Wimbledon dan French Open. First Service ± Pukulan servis pertama dari dua kesempatan pukulan yang diberikan kepada pemain untuk memulai permainan. Golden Set ± Memenangkan set tanpa kehilangan poin Golden Slam ± Memenangi seluruh Grand Slam dan menjadi merebut emas pada Olimpiade.g. Groundies ± lihat Groundstroke Groundstroke ± Pukulan backhand atau forehand yang dilakukan setelah bola memantul.Drop shot ± Pukulan yang dipukul dengan pelan dan jatuh di dekat net untuk memancing pemain berlari ke depan. French Open. G Game point ± Situasi dimana pemain yang sedang memimpin perolehan angka hanya membutuhkan satu poin lagi untuk memenangkan gane. Forced error ± Situasi dimana lawan melancarkan pukulan yang susah dijangkau sehingga bola bergulir keluar. .

Orang ini dapat memberikan penilaian apakah bola jatuh di dalam atau di luar permainan namun keputusannya tetap berada di bawah seorang wasit.J Jamming ± Pukulan servis atau pengembalian yang mengarah ke badan lawan. K Kick serve ± Tipe pukulan servis yang menghasilkan spin dan membuat efek pantul bola yang lebih tinggi dari biasanya. Asal mula permainan tenis yang dimainkan di lapangan rumput. Head ± (racket) Bagian dari raket yang terdapat senar. Half volley ± Pukulan volley yang dilakukan tepat setelah bola memantul. Hold ± Memenangi game pada posisi servis. Dapat pula terjadi apabila bola dari jatuh dari kantung pemain dan masuk ke lapangan. Let (let service) ± Situasi dimana pukulan servis masuk namun menyentuh net sehingga pemain harus mengulang servisnya kembali. ITF ± the International Tennis Federation. . Line judge ± Seseorang yang ditugaskan untuk mengamati jatuhnya bola pada permaian tenis. Lob ± Pukulan dimana bola melambung jauh di atas net. Let ± Istilah yang digunakan apabila terdapat situasi dimana bola dari lapangan lain masuk ke dalam lapangan kita pada saat permainan berlangsung sehingga poin saat itu harus diulangi. Asosiasi yang mengatur pertenisan dunia. I I-formation ± (in doubles) Formasi pada permainan ganda diman kedua pemain berdiri pada sisi yang sama sebelum memulai permainan/melakukan servis. Inside-in ± Berlari ke arah sisi yang berlawanan dan memukul bola lurus. L Lawn tennis ± lawn sendiri artinya lapangan rumput. Insurance Break ± mendapatkan keuntungan/poin dari dua kali servis break. Inside-out ± Berlari ke arah sisi yang berlawanan dan memukul bola menyilang.Hail Mary ± Pukulan lob yang sangat tinggi terutama untuk bertahan.

Love game ± Game yang dimenangkan dengan telak tanpa membuat lawan mencetak skor. Mis-hit ± Situasi saat raket tidak mengenai daerah sweet spot pada raket tenis. M Mac-Cam ± Kamera berkecepatan tinggi yang dipakai untuk merekam jatuhnya bola dan dapat diputar ulang untuk melihat masuk atau keluarnya bola terutama di ujung garis baseline dalam permainan tenis. Match point ± Situasi dimana pemain membutuhkan satu poin untuk memenangkan sebuah permainan tenis. New balls ± Satu set bola baru untuk menggantikan bola lama yang telah aus dalam sebuah permaian tenis. Lucky Loser ± Pemain kualifikasi yang beruntung masuk ke dalam babak utama karena pemain yang seharusnya masuk mengundurkan diri. perempuan vs laki-laki.N Net± Jaring-jaring yang dipasang melintang di tengah lapangan tenis dan dikaitkan pada tiang di sisi lapangan. Mixed Doubles ± Permainan tenis ganda campuran (laki-laki. Dipercaya berasal dari bahasa Perancis ³l¶ouef´ yang artinya harfiahnya telur atau nihil. maka istilahnya ³Serving for the match´ dan bila dalam posisi pertandingan final untuk memenangkan turnamen maka istilahnya ³Serving for Championship³ Mini-break ± memenangkan poin pada posisi menerima servis saat tie break. Net point ± Poin yang dimenangkan dengan cara maju ke depan net. O . Apabila pemain tersebut dalam posisi servis untuk memenangkan pertandingan. pemain yang memegang servis dengan bola baru diharapkan menunjukan bola tersebut atau memberi tanda kepada pemain lain.Love ± skor 0 (nol). No-Man¶s Land ± Daerah pada lapangan tenis yang terletak di antara garis servis dan baseline. perempuan). Moonball ± pukulan setengah melambung yang dilakukan dengan topspin.

R Racquet ± (lihat Racket) Tongkat pemukul bola dengan gagang yang panjang dan memiliki rangka kepala yang bundar/melengkung serta dilengkapi oleh senar ditengahnya. Rally ± (Following the service of a tennis ball) ± Situasi pada saat permainan berlangsung dan masing-masing pemain bertukar pukulan yang diakhiri oleh keluarnya bola dari daerah permainan karena kesalahan seorang pemain atau masuknya bola pada daerah permainan lawan tanpa bisa dijangkau oleh pemain tersebut. Out ± Semua bola yang jatuh di luar daerah permainan.   .Open stance ± Memukul bola dengan posisi badan paralel terhadap garis baseline dan menghadap lawan. Point ± Periode saat permainan dimulai dengan servis yang masuk hingga akhir bola keluar.P Passing shot ± Pukulan yang dapat menembus pemain lawan pada saat dia berada di depan net. Round of 16 ± Babak perdelapan final sebelum memasuki perempat final dimana tersisa 16 pemain yang berkompetisi. Retriever ± Pemain baseliner dengan gaya permainan bertahan. Receiver ± Pemain yang menerima pukulan servis. bila pukulannya keras maka disebut ³smash³. Putaway ± Pukulan untuk mengakhiri suatu poin dari situasi yang menguntungkan. Pusher ± Pemain yang tidak berinisiatif untuk melakukan winner dan hanya mengembalikan bola saja. Overhead ± (atau: ¶smash¶) Situasi dimana pemain memukul bola di atas kepalanya. Referee ± Seseorang yang bertanggung jawab untuk menjadi wasit dalam pertandingan. tetapi bukan melewati dengan cara lob. Poaching ± Gerakan memotong bola lawan yang menuju ke arah partner kita dalam permainan ganda. Overrule ± Keputusan wasit untuk menganulir penilaian dari hakim garis.Q ualies ± Babak kualifikasi dimana pemain bertanding untuk memperebutkan tempat ke babak utama.

Set point ± Situasi dimana pemain hanya membutuhkan satu poin untuk memenangkan suatu set. Singles ± Permainan tenis yang dimainkan oleh dua orang pemain yang saling berhadapan. Squash Shot ± Pukulan slice dengan menggunakan forehand.Round Robin ± Sistem turnamen dimana pemain tereliminasi setelah dua kali menelan kekalahan. Shank ± Kesalahan dalam memukul bola dimana bola mengenai rangka dan bukan senar dari raket sehingga bola keluar daerah permainan. Split step ± Teknik footwork yang melakukan langkah-langkah kecil tepat sebelum akan memukul bola. Slice ± (reli) memukul bola dengan underspin. S Second Service ± Kesempatan kedua dan terakhir bagi pemain untuk melakukan servis. Sitter ± Pukulan lemah yang jatuh agak tinggi dan baik untuk pemain melakukan ³put away´ atau mengakhiri poin. (servis) servis dengan pukulan sidespin. Spank ± Pukulan flat yang keras dan bertenaga. Serve ± (atau µserviceµ) Pukulan untuk memulai permainan. Smash ± Variasi dari pukulan overhead dimana pemain memukul bola di atas kepalanya dengan keras dan sulit untuk diterima lawan. baik itu di tengah garis servis maupun di persimpangan antara garis servis dengan sisi garis permainan single. umumnya digunakan pada posisi bertahan. Strings ± Material yang dikaitkan pada kepala raket untuk memukul bola. Straight sets ± Memenangkan pertandingan tanpa kehilangan satu set pun. Spot Serving/Server ± Pukulan servis dengan teknik memukul bola ke sudut. . Stick the Volley ± Hasil pukulan voli yang tajam dan mematikan. Serve and volley ± Tipe permainan yang mengandalkan servis keras yang diikuti oleh pergerakan ke depan net untuk melakukan voli. Service game ± Sebuah game dimana pemain memegang servis. Spin ± Rotasi bola akibat efek dari pukulan pada saat bola melambung di udara.

Pemain yang lebih dulu mendapatkan poin 7 dengan marjin 2 angka yang akan menjadi pemenangnya. Tweener ± Pukulan trik yang dilakukan dengan cara memukul bola diantara kaki atau selangkangan. Tiebreak (also: tiebreaker) ± Game dengan perhitungan khusus pada posisi skor 6-6 untuk menentukan pemenang dari set tersebut. T Tanking ± Kesengajaan untuk mengalah dalam suatu permainan tenis karena mental yang buruk atau alasan lain. Tennis Elbow ± Cedera yang umumnya dialami oleh pemain pemula karena teknik yang kurang sempurna atau memakai raket yang menyalurkan getaran pukulan ke tangan.Stroke ± memukul bola. U Underspin ± Putaran bola ke arah belakang dan mengakibatkan bola mengambang serta memantul rendah di permukaan lapangan. Biasanya dilakukan oleh pemain yang menerima lob pada saat maju ke depan. Umpire ± (during play) ± Seseorang yang ditugaskan memimpin pertandingan sebagai wasit utama dan umumnya duduk di kursi yang tinggi di sebelah net. Tennis Bubble ± Fasilitas lapangan tenis dalam ruangan yang berbentuk kubah. Topspin ± Pukulan yang menghasilkan putaran bola ke depan dengan laju bola bersifat parabolik Touch ± Terjadi apabila bagian badan dari pemain menyentuh net pada saat bola masih dimainkan. . T ± Garis perpotongan antara garis tengah dengan garis servis dan membentuk hurf T. Tennis Ball ± Alat untuk bermain tenis yang terbuat dari bahan karet berisi udara dan dilapisi oleh serat bulu sintetis. Pukulan ini pertama kali dipopulerkan oleh Yannick Noah. Tramline ± Garis di sisi lapangan yang membatasi daerah permainan single atau ganda. Twist Serve ± Pukulan servis yang menggabungkan antara pukulan slice dengan topspin sehingga menghasilkan bola yang bersifat parabolik dan memantul tinggi di daerah lawan. Sweetspot ± Bagian tengah dari kepala raket yang disenar yang merupakan tempat ideal untuk memukul bola.

Pada level profesional servis jenis ini dianggap sebagai penghinaan sebagaimana yang dilakukan oleh Martina Hingis dalam beberapa kesempatan. Whiper Wip .Followthrough atau ayunan lanjutan yang umumnya digunakan oleh pemain modern saat ini. Asosiasi tenis wanita profesional. http://prasso. V Vibrazorb ± Alat kecil yang ditempatkan diantara senar dan berguna untuk mengurangi getaran pada saat raket memukul bola. WO dapat dinyatakan sebagai bye dan umumnya terjadi ketika pemain lawan tidak datang ke pertandingan ataumengalami cedera.wordpress. Volley ± Forehand atau backhand yang dilakukan tanpa menunggu bola memantul terlebih dahulu. W Walkover (WO) .com/tennis-glossary/ . pukulan servis yang dapat dijangkau namun tidak dapat dikembalikan oleh lawan dan menghasilkan poin. WTA ± Women¶s Tennis Association. Winner ± Pukulan yang tidak dapat dijangkau oleh lawan dan mendapatkan poin. Unforced error ± Kesalahan yang dilakukan atas dasar kesalahan pemain sendiri dan bukan karena tekanan dari pemain lawan.Walkover atau biasa disebut WO adalah kemenangan tanpa perlawanan.Underarm service ± Pukulan servis yang dilakukan dari posisi bawah bahu. Pola ayunannya mirip dengan gerakan whiper mobil berbentuk kipas. Wild card ± Sebuah situasi khusus dimana pemain mendapatkan jatah untuk bermain pada suatu turnamen walaupun peringkatnya tidak mencukupi untuk dapat bermain dalam turnamen tersebut.

Oleh karena itu kita sering sekali melihat pola pemain tenis pro bertukar pukulan menyilang hingga mendapatkan kesempatan bola pendek di dalam garis permainan dan dihabiskan dengan pukulan down the line. Boleh dilakukan. <!--[endif]-->Pukulan Menyilang (Cross Court) lebih baik daripada Lurus (Down the Line) Ini adalah prinsip dasar dalam geometri permainan tenis. sedangkan waktu tempuh bola dari satu sisi lapangan menuju sisi lapangan lain turut andil dalam suatu kerangka pola permainan.posisi dan geometri permainan tenis Permainan tenis bisa dikatakan sebagai permainan yang menuntut otak kita untuk berpikir dalam suatu dimensi ruang dan juga waktu. karena permainan tenis dibatasi oleh suatu garis-garis dan bidang dimana kita bisa dan tidak bisa menempatkan bola. Ini bukan berarti bahwa pukulan down the line tidak baik dilakukan. namun pada waktu yang tepat karena bola akan melintas pada bagian net yang paling tinggi dengan jarak tempuh yang lebih pendek. <!--[if !supportLists]--> . Berikut akan kita coba membahas satu per satu apa saja. Kenapa saya katakan begini. (lagi«) . Adapun alasannya adalah pukulan cross court akan melewati bagian net yang paling rendah dan jarak diagonal yang lebih panjang sekitar 7 feet/ 2 meter daripada pukulan down the line sehingga memperkecil resiko kita untuk melakukan kesalahan. Ada beberapa ³rule of thumb´ dalam permainan tenis yang patut kita ketahui. Yang akan saya bahas saat ini adalah mengenai posisi serta geometri dalam permainan tenis yang umum.

Pemain jenis ini senang bermain dengan style atau keindahan. Kesimpulannya. ada beberapa nama yang bisa diklasifikasikan dalam pemain yang bertipe A. 2008 Atribut Pemain Tenis top ATP dan WTA Selama mengikuti turnamen sepanjang tahun. Pada harinya ia akan bermain dengan cantik. Tulisan ini tak lain untuk mengevaluasi diri anda termasuk ke dalam tipe pemain yang seperti apakah anda. mengkover seluruh lapangan dan menutup permainan dengan senjata pamungkasnya.Tip2 permainan tenis Artikel kali ini saya ambil dari tulisannya Ron White. Dan nanti suatu produk tertentu akan menjadi trendsetter di pasaran bila seorang pemain mencapai prestasi pada suatu ajang besar. Namun pemain Tipe A memiliki kelemahan di mental. Setidaknya pemain ini memiliki satu jenis pukulan yang mematikan. Terkadang bila bertemu lawan yang permainannya tidak cocok atau kondisi di sekitarnya. Terkadang kita yang sering menonton pertandingan-pertandingan tenis di TV bertanya-tanya apa sih raket atau atribut yang dikenakan oleh pemain top untuk tahun ini. seperti tipe lapangan atau cuaca yang tidak cocok. (lagi«) 7 comments Februari 26. seorang pelatih tenis USPTA atau Peltinya Amerika. para pemain diperlengkapi dengan senjata-senjata serta perlengkapan adalannya. 2008 . Oke. setidaknya dalam dunia tenis ada 2 tipe pemain. Katakanlah dalam hal ini Tipe A dan Tipe B. marilah sedikit kita mengintip atribut apa yang dipakai oleh top 3 besar ATP dan WTA tahun ini. Atau juga raket babolat pure drive yang melejit di pasaran ketika Andy Roddick dan Kim Clijsters sedang hot-hotnya. Goran Ivanisevic atau Venus Williams. Di tenis pro. Dalam penuturan White. Para pemain top umumnya di-endorse oleh sponsor untuk memakai raket atau mengenakan atribut tertentu dalam menunjang performanya di lapangan. Apakah Tipe A dan Tipe B itu: Tipe A Tipe pemain A umumnya memiliki teknik yang bagus. bila pemain ini bermain di luar zona kenyamanannya maka otomatis permainannya menjadi kacau dan itu terlihat dari bahasa tubuhnya atau emosinya. maka permainannya menjadi kacau. seperti contohnya Rafael Nadal dengan baju ³yukensi´ dan celana ¾ -nya. seperti Marat Safin. (lagi«) 12 comments Februari 25.

Tennis Bloopers Fashion Bloopers Anne White. . dalam baju senam di Wimbledon. Sebenarnya yang janggal di sini adalah dia mirip cowok yang pake rok hehe« Foto ini juga mengingatkan saya pada bintang film spesialis beladiri hollywood. Konon setelah pertandingan dia dilarang memakai lagi baju itu oleh panitia pertandingan. yaitu Cynthia Rothrock. Martina Navratilova.

2008 Kemenangan Eropa Timur di Australian Open 2008 . Si Opa McEnroe kayaknya terlalu tinggi menaikkan celananya . (lagi«) 7 comments Februari 5.John McEnroe.

Jaman 80-90 an dulu ada Goran Ivanisevic atau Yevgeny Kavelnikov tapi nama-nama tersebut tidak pernah sampai ke posisi pemuncak alias numero uno di ATP. Saya angkat ini setelah dua dutanya berhasil merebut turnamen Grand Slam pertama di tahun ini. Dan point demi point berangsur angsur Tsonga menemukan irama permainanya. (at the trophy presentation) Mimik wajah ³nervous´ targambar jelas pada Tsonga maupun Djokovic di game game awal pertandingan. Tetapi kalau di bagian putra. Serbia. Menjadi underdog dan didukung oleh mayoritas audiens.Hari ini saya masih ingin membahas mengenai Aussie Open yang baru saja ditutup hari Ahad lalu.´ he laughed. don¶t worry. Eropa Timur. yaitu Novak Djokovic. membuatnya bermain apik di set pertama. Dua point cantik di akhir set pertama saat Tsonga mampu menembak balik overhead . Yang satu dari Rusia. Maria Sharapova dan satu lagi dari negara pecahan Yugoslavia. but jokingly forgave the crowd for barracking hard for Tsonga. (lagi«) 10 comments Januari 29. Judul di atas aromanya memang agak regional. ³I still love you guys. selama ini telinga kita belum terbiasa mendengar nama-nama dari sana. 2008 Djokovic Jawara Australian Open 2008 Djokovic pointed out that he was aware he was not the favoured player to win the final. Kita ngerti sendirilah kalau di bagian putri memang sebagian besar telah diinvasi oleh pemain dari Eropa Timur jadi kita telah terbiasa dengan petenis dari sana.

Forehand keras dan dropshot voli yang akurat adalah modalnya dalam mengalahkan Nadal kemarin. Saya kira pantaslah kalau dua putri ini yang maju ke final karena keduanya sama-sama menunjukkan determinasi yang sangat baik selama perjalanannya menuju final. Tsonga menutup set pertama dengan skor 6-4. Sharapova di semifinal mengalahkan Jelena jankovic dengan skor yang meyakinkan 6-3. Fan ³Freaking´ Tastic!!! Kali ini saya ingin membahas lagi tentang Tsonga. Semoga saja itu semua bukan klimaksnya untuk menghadapi partai Final nanti karena dua calon lawannya adalah termasuk yang terkuat saat ini. Djokovic menutup set kedua dengan skor 6-4 (lagi«) 10 comments Januari 28. 2008 Tsonga. dimana dia mulai mengepalkan tangannya dan mengangguk anggukkan kepala dengan gaya khas arogansinya seperti yang ditunjukkannya pada saat menumbangkan Federer di semifinal. FAN ³FREAKING´ TASTIC!!! Nadal yang biasanya punya mental yang kuat dalam pertandingan dan selalu fight di setiap angka tampak tak berdaya di tangan anak muda Perancis berusia 22 tahun ini. Sementara di tunggal putri. Sedangkan Ivanovic bersusah payah mengalahkan Daniela Hantuchova setelah di set pertama dibantai 0-6. 6-4.Djokovic dan sebuah bola lob cantik dari Tsonga pada posisi terdesak membuat tribune penonton semakin membahana mendukungnya. yaitu Federer atau Djokovic. Usai sudah perjalanan jagoan saya. 6-1. di turnamen Grand Slam ini. Servis geledek hingga 220 km/jam. Apa yang diperlihatkan Tsonga di game kemarin telah membuktikan bahwa dirinya tidak bisa dipandang sebelah mata. kemudian set berikutnya berhasil bangkit dan membuktikan mentalnya lebih superior dengan skor 6-3.wordpress. telah dipastikan bahwa Sharapova akan bertemu dengan Ana Ivnovic.com/ . Nadal. Kemarin sore saya nonton pertandingan semifinal Australian Open 2008 dan hanya ada satu kata yang terlintas di benak saya setelahnya. Djokovic baru menemukan kepercayaan diri sepenuhnya di pertengahan set ke-2 pada kedudukan 4-3. http://prasso.

Jika bola daripada servis kedua ini juga terkeluar. pemain tidak dibenarkan meninggalkan gelanggang kecuali atas persetujuan pengadil. Posted by SK.Memulakan permainan Permulaan permainan ditentukan secara undian . Setelah servis bersih dibuat. Pembuat servis (A) hendaklah membuat servis dengan memukul bola ke kawasan servis lawan. Jika bola pertama terkeluar daripada kawasan servis lawan ini. maka kedua-dua pemain akan berusaha mematikan ke kawasan lawannya. iaitu bagi menentukan permain mana yang akan memulakan permainan. dan para pegawai permainan sudah bersedia. mana-mana pemain boleh memukul bola kecuali semasa membuat servis kerana pembuat servis yang berhak sahaja dibenarkan. kedua-dua pemain bersalaman sesama sendiri dan dengan pengadil.Sultan Ahmad Tajuddin at 10:00 PM 0 comments Links to this post Reactions: Aturan permainan Tempoh permainan Sesuatu permainan tenis mempunyai maksimum lima set dan kemenangan untuk tiga set dikira pemenang. iaitu di tempat membuat servis yang disediakan disebelah kanan gelanggangnya. Pengadil utama yang mengawasi permainan akan memberikan isyarat jika permainan ditamatkan. pembuat sevis masih berpeluang membuat servis itu dengan servis kedua. maka permainan boleh dimulakan. Apabila permainan tamat. Ia juga boleh dimainkan dalam tiga set dengan kemenangan dua set dikira sebagai . Setelah penentuan dibuat. Selepas membuat servis pertama di sebelah kanan gelanggang pemain berkenaan akan membuat sevis di sebelah kiri gelanggang pula untuk mata kedua. Selepas itu kedua-dua pemain akan melakukan servis secara bergilir-gilir sehingga salah seorang daripada mereka mencapai kemenangan. Bahagian lelaki pertandingan yang diiktirafkan ialah dalam tiga set terbaik dan bagi wanita ia dimainkan dalam dua set terbaik. Dalam permainan dan Tamat permainan Bola dikira dalam permainan selagi pengadil belum membuat keputusan bola itu mati. Dalam hal begini. Permulaan servis akan berdiri di belakang garisan belakang. maka mata diberikan kepada pemain lawan (B). Bagi permainan beregu. Pemain lawan akan berada dibahagian kanan gekanggangnya. Permainan ditamatkan setelah pemenang ditentukan.

Untuk mendapatkan mata kedua pemain akan membuat servis disebelah kiri gelanggangnya puladan pungutan mata akan dikira seperti yang diterangkan tadi. Tiada masa dihadkan bagi sesuatu set. Sepanjang permainan. maka dikira 40-0. Masa 10 minit diperuntukan kepada pemain untuk berehat selepas set ketiga bagi lelaki dan pusingan kedua bagi wanita. permainan diteruskan sehingga salah seorang pemain mencapai dua mata melebihi lawannya. Untuk mencapai kemengan salah seorang pemaian harus mendapatkan dua mata melebihi lawannya. seseorang pemain dikira pemenang apabila dia mendahului tiga set daripada lawannya. mata kedua yang dipungut dikira 30-0. Untuk bahagian wanita pula. Apabila kedua-dua pemain mencapai tiga mata sam. Permainan dimulakan pada kedudukan 0-0. Bagaimanapun. Mata seterusnya yang diperolehi oleh pamain berkenaan menamatkan permainan dan kemenangankepadanya. Posted by SK. Dalam satu set ada sekurang-kurangnya enam permainan dan dalam satu permainan sekurang-kurangnya ada empat kali servis. dan jika mata ketiga berjaya dipungutnya. satu permainan mengandungi tiga set dan kemenangan dua set dikira pemenang.pemenang. permula servis perlu mendahului lawannya dengan satu mata. Dalam sesuatu permainan terdapat lima set maksimum untuk menentukan kemenangan. jika kedudukan terikat pada 5-5 .Sultan Ahmad Tajuddin at 9:58 PM 0 comments Links to this post Reactions: CARA BERMAIN CARA BERMAIN Memilih raket Apabila memilih raket dua perkara utama harus diberi tumpuan iaitu : . Dengandemikian.Mana-mana pemain yang berjaya memungut mata pertama. Bergantung pada jumlah set yang dimainkan. Seseoarang pemain harus memperolehi enam mata dahulu untuk emenani sesuatu set. Cara mendapatkan mata Kiraan mata dalam permainan tenis agak berbeza daripada permainan badminton. matanya dikira 40-40 dan ini memaksa dius. matanya dikira 15-0. mata untuk pembuat servis dikira dahulu. yang pastinya pemain yang menamatkan permainan lebih dahulu daripada lawannya dikira pemenang.

Cara memegang raket tenis Cara mmegang raket bergantung kepada jenis pukulan. aluminium.65 cm diameter. plastik dan besi.Saiz gengaman tangan Saiz dan berat raket Raket-raket yang lebih ringan dan kecil saiznya adalah lebih sesuai bagi mereka yang baru atau mula bermain tenis. Jaring hendaklah dipasang tegang semasa permainan. terutama dari segi keselesaan pengangannya. kapas atau rami yang dipintal dan digantungkan kepada kabel yang tahan karat dan dlitupi dengan pita putih. Raket Terdapat pelbagai jenis raket yang boleh dipilih oleh seseorang pemain. Saiznya pula ialah diantara 6. Berat raket juga adalah berbeza. Bola tenis harus dijaga dengan baik dan hendaklah sentiasa dalam keadaan kering. seseorang pemain boleh menukarkan cara memegang raket dari masa ke semasa bagi menyesuaikan pukulan yang dibuatnya. Rasa selesa semasa pegangan raket perlulah diutamankan. Namun. Dalam permainan.5 gram.07 meter pada kedua-dua bahagian tiangnya. Posted by SK. bagi pemain lelaki berat raket hendaklah diantara 282. Pemain harus memilih raket yang sesuai dengannya.7 hingga 58. Manakala bagi wanita pula beratnya hendaklah diantara 368 hingga 382 gram. Berat satu-satu bola tenis ialah diantara 56.9 gram. Bahagian bawah jaring hendaklah menyentuh tanah dan bahagian atasnya mesti 0. Pakaian Pemain . keluli.35 hingga 6.7 hingga 396.Sultan Ahmad Tajuddin at 9:55 PM 0 comments Links to this post Reactions: Peralatan Tenis Jaring Jaring untuk permainan tenis dibuat daripada dawai keluli. Bola Bola tenis biasanya hijau kekuningan.91 meter tinggi pada titik tengahnya dan 1. Ada raket yang bingkainya diperbuat daripada kayu. Terdapat dua jenis atau cara memegang raket tenis iaitu cekak hadapan dan cekak kilas.

iaitu diluar tempat jaring dipasang. beregu dan beregu campuran. simen atau parguay. stoking dan kasut getah. pemakaian pakaian seragam juga perlu walaupun mereka bermain secara perseorangan atau beregu. Antara peralatan utama yang diperlukan untuk permainan tenis adalah seperti gelanggang. Ia boleh dalam bentuk gelanggang berumput atau diperuat daripada kayu.Setiap ahli sukan digalakkan mengenakan pakaian yang sesuai untuk permainan. raket dan bola. Posted by SK. Pengadil akan berada di tepi bahagian tengah gelanggang. Pengadil akan menentukan peraturan dan undang-undang permainan dipatuhi oleh pemain. Ukukran gelanggang tenis adalah 23. mengira pungutan mata dan memulakan dan menamatkan permainan. Bagi sukan berpasukan. Pakaian tersebut hendaklah tidak menjadi penghalang yang boleh mengganggu perjalanan sesuatu permainan. lelaki dan wanita secara perseorangan.23 meter (27 kaki) lebar untuk perseorangan dan 10. Pengadil akan dibantu oleh beberapa orang pegawai permainan lainnya yang terdiri daripada seorang pengadil jaring dan beberapa orang penjaga garisan dn pengadil servis.77 meter (78 kaki) panjang dan 8. Biasanya temapt duduk khas disediakan untuk pengadil. Untuk pemain wanita pula. Selain itu. Selain itu. Tenis boleh dimainkan oleh semua peringkat umur. . terdapat juga dua orang pencatat mata dan pemungut bola dalam permainan yang bertaraf kebangsaan atau antarabangsa. Biasanya semua peralatan ini berwarna putih. Pakaian pemain tenis terdiri daripada seluar pendek atau seluar trek panjang.98 meter . baju-T berkolar atau tanpa kolar. peralatan pemain juga harus disediakan.Sultan Ahmad Tajuddin at 9:50 PM 0 comments Reactions: Pengenalan Tenis Links to this post Pengenalan Tenis ialah satu permainan yang boleh dimainkan di dalam gelanggang sama ada di luar mahupun di dalam dewan yang tertutup. Bagi sukan perseorangan. Pegawai Permainan Pegawai utama dalam sesuatu perlawanan tenis adalah pengadil. pakaian seragam hendaklah dipakai. Gelanggang Permukaan gelanggang tenis hendaklah rata dan bebas daripada sebarang gangguan. skirt atau seluar panjang sukan digunakan.

http://tennissksat.com/ eknik2 ¡ $FH 6HUYLV\DQJGLODNXNDQSHPDLQGLPDQDERODPDVXNGDQWLGDNGDSDWGLMDQJNDXROHKSHPDLQODZDQ $GFRXUW %DJLDQVLVLNLULGDULODSDQJDQWHQLVWHUKDGDSPDVLQJPDVLQJSHPDLQ $GYDQWDJH 3RLQNHWLNDVHVHRUDQJWHODKPHQGDSDWNDQQ\DVHWHODKGHXFHGDQEXWXKVDWXSRLQODJLXQWXN PHPHQDQJNDQVHEXDKJDPH $OOFRXUW 7LSHSHUPDLQDQ\DQJPHQJJDEXQJNDQVHOXUXKWLSH\DQJDGDGLWHQLVWHUPDVXNVHUYHDQGYROOH\ GDQEDVHOLQH $OOH\ 'DHUDKSDGDODSDQJDQWHQLVGLDQWDUDJDULVVLQJOHGDQGRXEOH $SSURDFKVKRW 3XNXODQ\DQJGLJXQDNDQVHEDJDLVHWXSVHEHOXPSHPDLQPDMXNHGHSDQQHWXPXPQ\D PHQJJXQDNDQSXNXODQVOLFHDWDXWRSVSLQ\DQJOHELKFHSDWGDULSXNXODQGDODPVXDWXUHOL $73 $VVRFLDWLRQRI7HQQLV3URIHVVLRQDOV$VRVLDVLWHQLVSXWUDSURIHVLRQDO $73&KDPSLRQV5DFH 6LVWHPSHUKLWXQJDQSHULQJNDWSHPDLQ$73EHUGDVDUNDQSRLQ\DQJGLNXPSXONDQ PXODLSDGDDZDOWDKXQKLQJJDDNKLUWDKXQSHPDLQWHUDWDVSDGDDNKLUWDKXQDNDQEHUWDUXQJSDGD$737HQQLV 0DVWHUV&XS $XVWUDOLDQIRUPDWLRQ )RUPDVL\DQJGLJXQDNDQGLSHUPDLQDQJDQGDGLPDQDSHPDLQ\DQJEHUDGDGLGHSDQQHW EHUGLULGLWHQJDKQHWXQWXNPHQJKDGDQJERODUHWXUQ\DQJGDWDQJPHQ\LODQJ FURVVFRXUW. Semua garisan atau tanda didalamnya hendaklah jelas dan sebaik-baiknya dengan garisan putih.untuk keseluruhan gelanggang.blogspot.

 %DFNKDQG -HQLVSXNXODQWHQLVGLPDQDSXQJJXQJWDQJDQ\DQJPHPHJDQJUDNHWGLKDGDSNDQNHGHSDQGDQ SHPDLQPHPXNXOERODPHQJJXQDNDQEDJLDQEHODNDQJGDULUDNHW %DFNVSLQ GLNHQDOMXJDVHEDJDLVOLFHDWDXXQGHUVSLQ.

SXNXODQ\DQJPHPEHULNDQHIHNSXWDUDQNHEHODNDQJ VHWHODKERODGLSXNXO %DFNVZLQJ %DJLDQGDODPIDVHSXNXODQWHQLVGLPDQDUDNHWGLD\XQNDQNHEHODNDQJGDODPUDQJNDSHUVLDSDQ XQWXNPHPXNXOERODGHQJDQD\XQDQNHGHSDQ %DJHO NHPHQDQJDQDWDXNHNDODKDQVHWGHQJDQVNRU %DOO3HUVRQ 6HVHRUDQJ ODNLODNLDWDXSHUHPSXDQ.

\DQJEHUWXJDVXQWXNPHPXQJXWERODSDGDSHUWDQGLQJDQ WHQLV %DVHOLQH GDHUDKGLOXDUJDULVDNKLUGDUL]RQDSHUPDLQDQGLGDODPODSDQJDQWHQLV %DVHOLQHU 7LSHSHUPDLQDQ\DQJVHULQJEHUPDLQGLGDHUDKEDVHOLQHGDQVDQJDWPHQJDQGDONDQNXDOLWDV SXNXODQJURXQGVWURNHQ\D .

%LJVHUYH 6HUYLV\DQJNHQFDQJGDQEHUWHQDJDXPXPQ\DPHPEHULNDQNHXQWXQJDQEDJLSHPDLQ\DQJ PHODNXNDQQ\D %ORFN 6HEXDKSXNXODQEHUWDKDQ\DQJPHQJJXQDNDQVHGLNLWD\XQDQXPXPQ\DNHWLNDPHODNXNDQ SHQJHPEDOLDQVHUYLV UHWXUQ.

 %UHDGVWLFN .HPHQDQJDQDWDXNHNDODKDQSDGDVHWGHQJDQVNRU %UHDN 0HPHQDQJNDQJDPHGDODPSRVLVLPHQHULPDVHUYLVPDNDGLVHEXWVHUYHEUHDN %UHDNEDFN 0HPHQDQJNDQJDPHGDODPSRVLVLPHQHULPDVHUYLVVHWHODKVHEHOXPQ\DNHKLODQJDQJDPHGDODP SRVLVLPHPHJDQJVHUYLV %UHDNSRLQW 6DWXSRLQWHUWLQJJDOXQWXNGDSDWPHODNXNDQEUHDN DWDXSDGDSRVLVLVNRU.

GRXEOHEUHDN SRLQWWZREUHDNSRLQWVSDGDVNRURIWULSOHEUHDNSRLQWSDGDVNRU %XJJ\:KLS 3XNXODQIRUHKDQG\DQJPHPLOLNLD\XQDQGDULEDZDKNHDWDVGDQWLGDNPHODNXNDQ IROORZWKURXJKVHSHUWL\DQJQRUPDO D\XQDQPHOLQWDVLEDGDQ.

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

IRUPDWLRQ LQGRXEOHV.%DJLDQGDULUDNHW\DQJWHUGDSDWVHQDU +ROG 0HPHQDQJLJDPHSDGDSRVLVLVHUYLV .

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

/HW OHWVHUYLFH.

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

6LWXDVLGLPDQDSHPDLQPHPXNXOERODGLDWDVNHSDODQ\DELODSXNXODQQ\DNHUDV .

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

7RQJNDWSHPXNXOERODGHQJDQJDJDQJ\DQJSDQMDQJGDQPHPLOLNLUDQJNDNHSDOD \DQJEXQGDUPHOHQJNXQJVHUWDGLOHQJNDSLROHKVHQDUGLWHQJDKQ\D 5DOO\ )ROORZLQJWKHVHUYLFHRIDWHQQLVEDOO.

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

HVDODKDQGDODPPHPXNXOERODGLPDQDERODPHQJHQDLUDQJNDGDQEXNDQVHQDUGDULUDNHWVHKLQJJD ERODNHOXDUGDHUDKSHUPDLQDQ 6LQJOHV 3HUPDLQDQWHQLV\DQJGLPDLQNDQROHKGXDRUDQJSHPDLQ\DQJVDOLQJEHUKDGDSDQ .3XNXODQXQWXNPHPXODLSHUPDLQDQ 6HUYLFHJDPH 6HEXDKJDPHGLPDQDSHPDLQPHPHJDQJVHUYLV 6HUYHDQGYROOH\ 7LSHSHUPDLQDQ\DQJPHQJDQGDONDQVHUYLVNHUDV\DQJGLLNXWLROHKSHUJHUDNDQNHGHSDQ QHWXQWXNPHODNXNDQYROL 6HWSRLQW 6LWXDVLGLPDQDSHPDLQKDQ\DPHPEXWXKNDQVDWXSRLQXQWXNPHPHQDQJNDQVXDWXVHW 6KDQN .

6LWWHU 3XNXODQOHPDK\DQJMDWXKDJDNWLQJJLGDQEDLNXQWXNSHPDLQPHODNXNDQ SXWDZD\ DWDX PHQJDNKLULSRLQ 6OLFH UHOL.

PHPXNXOERODGHQJDQXQGHUVSLQ VHUYLV.

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

 *DPHGHQJDQSHUKLWXQJDQNKXVXVSDGDSRVLVLVNRUXQWXNPHQHQWXNDQ SHPHQDQJGDULVHWWHUVHEXW3HPDLQ\DQJOHELKGXOXPHQGDSDWNDQSRLQGHQJDQPDUMLQDQJND\DQJDNDQ PHQMDGLSHPHQDQJQ\D 7RSVSLQ 3XNXODQ\DQJPHQJKDVLONDQSXWDUDQERODNHGHSDQGHQJDQODMXERODEHUVLIDWSDUDEROLN 7RXFK 7HUMDGLDSDELODEDJLDQEDGDQGDULSHPDLQPHQ\HQWXKQHWSDGDVDDWERODPDVLKGLPDLQNDQ 7UDPOLQH *DULVGLVLVLODSDQJDQ\DQJPHPEDWDVLGDHUDKSHUPDLQDQVLQJOHDWDXJDQGD .

 7ZHHQHU 3XNXODQWULN\DQJGLODNXNDQGHQJDQFDUDPHPXNXOERODGLDQWDUDNDNLDWDXVHODQJNDQJDQ%LDVDQ\D GLODNXNDQROHKSHPDLQ\DQJPHQHULPDORESDGDVDDWPDMXNHGHSDQ3XNXODQLQLSHUWDPDNDOLGLSRSXOHUNDQ ROHK<DQQLFN1RDK 7ZLVW6HUYH 3XNXODQVHUYLV\DQJPHQJJDEXQJNDQDQWDUDSXNXODQVOLFHGHQJDQWRSVSLQVHKLQJJD PHQJKDVLONDQEROD\DQJEHUVLIDWSDUDEROLNGDQPHPDQWXOWLQJJLGLGDHUDKODZDQ 8QGHUVSLQ 3XWDUDQERODNHDUDKEHODNDQJGDQPHQJDNLEDWNDQERODPHQJDPEDQJVHUWDPHPDQWXOUHQGDKGL SHUPXNDDQODSDQJDQ 8PSLUH GXULQJSOD\.

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

namun footwork yang akan dibahas di sini adalah cara berdiri (stance) sebelum memukul bola. Setelah pergerakan badan berlangsung.icrawl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http://www. maka pemain .org/1960175346-pukulan-tenis anatomi pukuln tenis Fase Pukulan Memasuki fase pukulan akan dimulai dari footwork. Walaupun footwork digambarkan di atas berlangsung di semua fase pukulan.

Memasuki tahap ayunan. yaitu: 1. ‡ Dan kecepatan raket tertinggi dicapai pada saat raket kontak dengan bola. Gerakan followthrough yang baik adalah setelah mengayun raket maka pemain meneruskan ayunannya hingga raket berada di seberang bahu tangan yang mengayun. Setelah pukulan selesai maka pemain menjalani pemulihan dan kembali ke posisi tengah lapangan untuk bersiap menerima pukulan dari lawan. Kemudian pemain akan menyeleksi dengan waktu yang tepat zona pukulan yang nyaman bagi pemain untuk memukul bola. tangan yang tidak memegang raket berfungsi untuk menjaga badan. Saat setelah ini merupakan fase yang sangat penting karena merupakan saat titik kontak raket dengan bola. Timing yang buruk karena pergerakan kaki anda yang kurang sigap akan menyebabkan anda memukul bola di zona yang kurang nyaman sehinga membuat pukulan menjadi tidak maksimal. Terdapat 3 stance dalam tennis. ‡ Titik kontak dengan bola berada di depan badan. Apakah backhand atau forehand. Sekali lagi footwork sangat berperan besar dalam fase-fase di atas. Fase Pemulihan Fase pukulan diakhiri dengan followthrough atau gerakan lanjutan setelah mengayun raket dan pemulihan. Closed stance (tertutup) 2. Ini penting untuk memaksimalkan tenaga dari pukulan anda karena followthrough yang pendek akan mengurangi kecepatan raket anda ketika kontak dengan bola dan alih-alih pukulan anda tidak bertenaga atau menyangkut di net. Beberapa persyaratan untuk titik kontak bagi pukulan yang sempurna adalah: ‡ Bahu dan pinggul sejajar dengan net atau tegak lurus dengan target area. keseimbangan . ‡ Untuk forehand. Square Stance (Netral) 3. Open Stance (terbuka) Contoh ketiga stance di atas dapat di-klik pada gambar berikut: Stance ini berkaitan erat dengan seleksi pukulanyang akan anda pakai. Followthrough merupakan gerakan yang amat penting karena masih termasuk dalam kinetika pukulan tenis. seorang pemain diharapkan untuk mengayun raketnya ke belakang sebelum bola datang yang diiringi dengan putaran bahu ke belakang.memposisikan dirinya untuk memukul bola dengan stance tertentu menurut grip atau kebiasaan masing-masing. maka raket diayunkan ke depan seiring dengan putaran bahu ke depan. Setelah bola datang pada zona pukulan yang telah anda seleksi.

3. Anda dapat mengklik gambar di bawah untuk memperbesar. Jenis pukulan back hand slice ini. Kemudian pada gambar 2 Hewitt terlihat mulai mengayunkan raketnya ke belakang dan diikuti dengan ayunan ke depan pada gambar 3. Sambil mengejar bola. Bola yang dipukul slice biasanya memiliki kecepatan yang lebih lambat dari pada yang di drive backhand. sangat diperlukan apabila posisi dalam keadaan terdesak.Berikut ilustrasi pukulan forehand Lleyton Hewitt dalam suatu pertandingan tenis. sambil memukul. tarik raket ke kiri belakang. Sambil foot work ringan. Setelah followthrough selesai maka pukulan tenis pun selesai yang diikuti dengan pemulihan dan kembali ke posisi tengah. 2. 4. transfer berat badan dari kaki kiri ke kanan seperti halnya pukulan backhand. sampai setinggi bahu atau bisa juga sampai setinggi kepala. Backhand slice Pukulan backhand slice dilakukan apabila posisi badan terhadap bola diperkirakan agak sulit untuk melakukan di backhand drive. Maka dari itu diperlukan langkah-langkah memotong bola atau slice dengan kemiringan dan follow through yang pas. putar pegangan raket pada posisi grip backhand. aman dan tidak memerlukan tenaga . memotong bola dari atas menyudut kebawah. Langkahlangkah pukulan backhand slice adalah seperti berikut ini: 1. Posisi siap dan memperkirakan kedatangan bola yang lebih tinggi atau jauh dari badan. Ikuti sisa pukulan (Follow through) sampai raket naik lagi setelah memotongt. Titik kontak raket dengan bola terjadi pada gambar 4 dimana dapat kita lihat di sini badan Hewitt paralel dengan net atau tegak lurus terhadap target area. dan kaki kanan didepan. maka dari itu pukulan slice hendaknya cukup rendah dan tajam diatas net. Gambar 1 menunjukkan Hewitt t telah bergerak menuju bola dan ia telah menentukan jenis pukulan dan zona pukulan yang akan dipakai. 5. Arah pukulan slice adalah sangat mudah diarahkan. Bahu kanan merupakan arah sasaran bola. Biasanya posisi bola terlalu tinggi atau terlalu jauh terhadap badan untuk dipukul backhand drive. Hewit kemudian meneruskan ayunannya hingga raketnya berada di seberang bahu dari lengannya yang terpakai. Berat badan bertumpu pada kaki kiri. dengan pegangan grip forehand seperti biasa. Ayunkan raket dengan posisi terbuka.

Langkah-langkah pukulan over head adalah seperti dibawah ini: 1. atau potongan mendatar saja. bola dapat jatuh hingga nyangkut di net.Tarik raket kebelakang secara maksimum. sehingga bila dikembalikan oleh lawan. karena pemukul berada pada mosisi mengendalikan bola.Putar badan dengan arah bahu sebagai arah sasaran 4. pukulan ini memiliki tenaga puntiran yang kuat. Pukulan overhead Pukulan over head adalah pukulan terhadap bola yang berada di ketinggian diatas kepala. tetapi kecepatan bolanya rendah. Namun. agar fokus sasaran lebih terarah. hanya saja bedanya pada pukulan over head bolanya tidak terkendali karena dari hasil pukulan lawan. Pukulan over head adalah sama dengan pukulan service. Kelemahan yang sering dilakukan pemain dalam memukul backhand slice antara lain adalah: arah bola terlalu tinggi sehingga memudahkan lawan untuk menyerang. Kebanyakan pemain meremehkan pukulan ini. Focus mata dan tangan ke arah bola.Titik kecepatan maksimum ayunan pada bola 8. tangan yang satu lagi memberikan keseimbangan dengan mengarah kepada bola. Namun. dengan demikian bola dapat tajam diatas net. .Ikuti Follow Through (sisa) ayunan pukulan Kelemahan yang sering dilakukan pemain ketika memukul bola over head antara lain adalah: sering di-sepele-kan sehingga pukulan over head menyangkut atau keluar lapangan. dengan arah bahu menjadi arah sasaran bola sangat menolong agar pukulan over head menjadi masuk sesuai arah yang diinginkan.Ayunkan raket sambil meraih bola. Pukulan slice ini harus dilatih beberapa kali sehingga sudut pemotongan yang tepat dapat dirasakan.yang terlalu besar. karena dianggap mudah. seperti service 6.Pukul bola dengan sentuhan ³menempeleng´ seperti service 7.Tentukan grip sama dengan grip service 3. sehingga bisa dengan mudah dikejar oleh lawan.Lari menuju mosisi perkiraan tempat dibawah bola 2. Hal ini disebabkan karena sentuhan slice atau potongan antara raket dan bola terlalu tipis. beberapa hal harus diperhatikan mengingat pukulan over head ini harus mematikan. 5.

Kunci utama pada pukulan volley ini adalah pegangan tangan pada raket (grip) harus kuat. tapi cukup ditahan separuh follow through saja untuk mengarahkan bola. pukulan volley tidak memerlukan follow through atau sisa pukulan yang berlebihan. Tarik raket kebelakang. Selain itu. Dorong raket kedepan kearah bola. Sentuhan antara raket dan bola adalah didepan badan. Kepala raket harus berada diatas pegangan. . Lasngkah-langkah pukulan volley antara lain adalah seperti berikut ini: 1. antara tangan dan raket diharapkan memiliki sudut tertentu. maka pergelangan tangan akan memiliki kekuatan untuk menahan bola. Baik pukulan volley forehand (sebelah kanan) dan volley backhand (sebelah kiri). Arah Raket dan tangan tidak lurus. Lain dengan pukulan drive forehan dan backhand. karena bola langsung dari lawan datang masih memiliki kecepatan dan kekuatan yang tinggi. Posisi siap 2. karena bola datang dengan sangat cepat. serta follow through sisa pukulan yang berlebihan. 4. namun tinggi bola masih berada dibawah kepala. 3. Kuda-kuda kaki juga harus kuat Kelemahan dan kesulitan yang dialami pemain tennis dalam melakukan pukulan volley ini antara lain. karena dengan adanya sudut. dengan pegangan yang kuat. agar kokoh. Ikuti sisa pukulan (Follow through) PENDEK SAJA. kurang kuatnya pegangan grip. PENDEK SAJA. Jangan terlalu menjauhi badan.Piukulan volley Pukulan volley adalah pukulan yang langsung dilakukan tanpa menunggu bola memantul. Jadi dalam pukulan volley sebaiknya menggunakan grip forehand saja. grip tidak perlu dirubah. tetapi membentuk sudut.

Titik kecepatan maksimum ayunan pada bola 8. yaitu dengan cara memukul bola dengan keras.Kaki berdiri dengan arah bahu menjadi arah sasaran bola 2. jadi sebaiknya dipergunakan sekali-sekali saja apabila ingin menyerang ke depan net.Ayunkan raket sambil loncat meraih bola 6. Tujuannya adalah agar berat badan pemukul dapat membantu memberikan tenaga pada ayunan pukulan service tersebut. sisa lompatan dapat mempercepat pemain langsung lari ke depan. +/. sulit.Ikuti Follow Through (sisa) ayunan pukulan Bola akan melaju lebih cepat. Kelemahan pukulan service ini adalah sangat boros terhadap tenaga.5 Tinggi Badan diatas kepala 4. karena setelah memukul. biasanya jumping service dilakukan oleh pemain yang akan langsung menyerang ke depan net.1. karena Berat badan ikut menambah gaya pukulan Service.Pukul bola sambil badan turun dari loncatan 7.Toss (lemparan keatas) Bola. point harus ada ditangan. karena kendali permainana ada dipihak pemain yang service.Tarik raket kebelakang secara maksimum 5. Langkah-langkah pukulan service adalah sebagai berikut: . Bahkan. ketika melakukan service. sehingga bola dapat melaju dengan sangat cepat. Langkah-langkah jumping service adalah sama seperti langkah-lanhkah service. sebagai berikut: 1.Tentukan grip western/eastern untuk jenis pukulan spin/flat 3. serta arah yang mematikan. hanya saja ditambahkan loncatan. Maka dari itu. Selain itu.Jumping service Jumping service adalah pukulan service yang dilakukan sambil melompat terlebih dahulu. kesempatan service harus benar-benar dimanfaatkan. Pukulan service Service adalah pukulan yang harus dimiliki oleh setiap pemain tennis.

dengan garis lurus 45 derajat terhadap arah sasaran 2.Arah bahu menjadi arah sasaran bola 3.Tentukan grip western/eastern untuk jenis pukulan spin/flat .Kaki berdiri.1.

. Ayunkan raket meraih bola 7. Pukul bola seperti ³MENEMPELENG´ 8.Toss (lemparan keatas) Bola. Tarik raket kebelakang secara maksimum 6. 1 sampai 1.5 Tinggi Badan diatas kepala 5. Titik kecepatan maksimum ayunan pada bola 9. Ikuti Follow Through (sisa) ayunan pukulan.4.

sehingga service dapat dengan mudah dikembalikan. pukulan yang kurang sprint (seperti menempeleng). maka bola berada di sisi kanan badan. serta follow through sisa pukulan yang tertahan. Pukulan backhand backhand adalah pukulan yang paling sulit pada olahraga tennis lapangan. Pada backhand posisi genggaman tangan diputar agak kekiri berlawanan jarum jam. demikian sebaliknya apabila menggunakan tangan kidal. karena pada pukulan ini bola adalah ada pada posisi berlawanan dari pada raket.Pegangan grip raket dan sentuhan raket terhadap bola akan menentukan pluntiran bola yang dapat mempersulit pengembalian lawan. Grip atau pegangan tangan pada raket antara backhand dan forehand adalah berbeda. Kesalahan yang sering dilakukan pemain tennis pada service antara lain adalah toss yang kurang pas. Apabila menggunakan tangan kanan. maka pada pukulan backhand bola harus berada di sisi kiri badan. . atau bahkan justru menjadi disrang oleh lawan.

2. dan grip forehand seperti biasa. dengan lari atau memposisikan bola . Backhand dapat menggunakan satu tangan atau dua tangan. langkah-langkahnya mirip dengan satu tangan. tarik raket ke kiri belakang. dan kaki kanan didepan. Posisi siap. Ayunkan raket. Beberapa kelemahan pada pukulan backhand adalah terjadi pada kelenturan badan ketika transfer berat dari kaki belakang ke depan. langsung putar pegangan raket pada posisi grip backhand. dan transfer berat badan dari kaki kiri ke kanan. 5. Ketika bola datang yang diperkirakan kearah backhand. sehingga pukulan backhand ini menjadi sulit bagi pemain. kebanyakan pemain cenderung untuk menghindati pukulan backhand ini. 4. Sambil foot work ringan. Ikuti sisa pukulan (Follow through) sampai raket setinggi kepala atau lebih. Memperkirakan posisi bola pada samping depan badan adalah juga cukup sulit. daripada dua tangan yang agak ribet dan memiliki response yang agak sedikit lebih lambat. dengan raket didepan. Maka dari itu. Berat badan bertumpu pada kaki kiri. Bahu kanan merupakan arah sasaran bola. hanya saja tangan kiri membantu menambah power serta mengarahkan bola.Langkah-langkah pukulan backhand adalah seperti dibawah ini: 1. 3. sehingga tenaga tidak dapat maksimum. Beberapa pemain lebih suka satu tangan karena praktis dan response lebih cepat. Untuk Backhand menggunakan dua tangan.

maka pukulan backhand jarang dilepaskan. Posted by Wowok Meirianto at 1:31 PM 0 comments Pukulan Forehand .berada pada pukulan forehand. Jadi kalau tidak kepepet atau terpaksa.

sehingga tenaga pukulan dapat semakin kuat. Hal yang sering dilupakan oleh pemain pemula antara lain adalah: . adalah jenis pukulan yang paling dasar. Bagi pemain yang menggunakan tangan kanan. memukul forehand dapat dilakukan sambil lari sekalipun. sambil menarik raket.Tarikan raket kurang lepas kebelakang/atas. Untuk pemain kidal. . pada olahraga tennis lapangan. namun arah pukulan kurang begitu akurat. 2. - Forehand Backhand Grounstroke Slice Spin . Langkah-langkah pukulan forehand adalah sebagai berikut: 1. (Arah Kaki dan bahu merupakan arah bola yang akan dituju. berat badan ditransfer dari kaki belakang ke depan. Posisi siap. Sebagian besar pukulan adalah jenis pukulan ini.Transfer berat badan jarang dimanfaatkan. Ayunkan raket kearah bola.Foot work yang kaku dan tidak dapat mengantisipasi jatuhnya bola. kaki paralel badan bertumpu pada kedua kaki yang berdiri dengan kuda-kuda (agak menekuk). sehingga kedudukan badan terhadap bola kurang pas. dengan raket didepan. maka pukulan forehand adalah pada sebelah kiri badan. penuh kebelakang. Pada pemain yang sudah mahir. padahal transfer berat badan dari kaki belakang ke kaki depan akan sangat membantu tenaga daripada pukulan forehand tersebut. foot work ringan mencari posisi yang pas terhadap datangnya bola. Ketika bola datang. sehingga swing atau ayunana pukulan kurang optimum. maka pukulan forehand adalah menempatkan bola pada posisi sebelah kanan pemain. agar diperoleh power yang maksimal. . Berat badan bertumpu pada kaki belakang) 3.Forehand. dan follow through (sisa) ayunan se-optimum mungkin. untuk mencari momen paling optimum.

telah dimainkan untuk pertama kali di sebuah kawasan di Perancis. yang menyerupai permainan tenis kini. Dua tahun setelah itu dibukalah kantornya di Jalan Worple. Harry Gem. permainan tenis di Amerika Serikat berkembang dengan pesat sekali. Menurut beberapa catatan sejarah. Bola yang digunakan dibalut dengan benang berbulu sedangkan pemukulnya hanyalah tangan. Perera. termasuk tenis. yang menjadikannya sebagai permainan biasa. Pada abad ke-11 sejenis permainan yang disebut jeu de paume. Tenis pada mulanya merupakan permainan masyarakat kelas atas. yaitu di Mesir dan Yunani. Sears. Banyak peminatnya ternyata di antara rakyat setempat terhadap permainan ini. Arthur Tompkins pada tahun 1872. dan Dr. peraturan permainan tenis lapangan rumput ditulis. Pada masa itu.- Dropshot Smash Lob Passing shot Volley Sejarah tenis Terdapat berbagai jenis permainan yang menggunakan raket yang dimainkan dewasa ini dan tenis merupakan salah satu permainan yang paling disukai. seorang pastur berbangsa Italia. All England Croquet Club pun telah didirikan pada tahun 1868. Frederick Haynes. Sejak itu perkembangan tenis terus meningkat ke negaranegara Eropa yang lain. Dalam buku "Book of Games And Sports". Majalah Inggris "Sporting Magazine" menamakan permainan ini sebagai 'tenis lapangan' (lawn tennis). Dari sana lahir banyak pemain tenis tangguh yang menguasai percaturan tenis tingkat dunia. Amerika Serikat mendirikan klub tenis yang pertama di Staten Island. Dalam tahun 1874 permainan tenis telah pertama kali dimainkan di Amerika Serikat oleh Dr.R. Pada tahun 1875. klub ini juga bersedia memperuntukkan sebagian dari lahannya untuk permainan tenis dan badminton. . tenis disebut sebagai pelota atau lawn rackets. Bermula dari situlah. permainan menggunakan bola dan raket sudah dimainkan sejak sebelum Masehi. Klub tenis pertama yang didirikan adalah Leamington di Perancis oleh J.B. Sementara itu. Raket bersenar diperkenalkan pertama kali pada abad ke-15 oleh Antonio da Scalo. Wimbledon. Permainan ini kemudian diperkenalkan ke Italia dan Inggris pada abad ke-13 dan mendapat sambutan hangat dalam waktu yang singkat. Dr. Sehubungan dengan itu. Tenis lapangan rumput yang terkenal di zaman Ratu Victoria lalu ditiru oleh golongan menengah. yang diterbitkan dalam tahun 1801. Ia menulis aturan umum bagi semua permainan yang menggunakan bola. disebut sebagai "tenis panjang". James Dwight dan F.

Kejuaraan tenis pertama bermula tahun 1877. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful