P. 1
Bab 2.Kenegaraan Secara Umum

Bab 2.Kenegaraan Secara Umum

|Views: 267|Likes:
Published by Amzari B Masrom

More info:

Published by: Amzari B Masrom on Jul 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/03/2012

pdf

text

original

KONSEP KENEGARAAN

Ciri-ciri Ciri-

sebuah negara:negara: 

Mempunyai

rakyat Berdaulat dan merdeka Mempunyai wilayah dan Bersempadan Ada Sistem Pemerintahan Diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa(PBB)

Malaysia Sebagai Sebuah Negara
Malaysia mempunyai kesemua ciri2 . Nyatakan sempadan Malaysia. Penduduk apa yg berbeza? Sistem Pemerintahan jenis apa? Hubungan dengan negara2 lain Tambahan Perlembagaan, Agama rasmi, ideologi Kebangsaan & B.Keb Simbol negara bendera dan lagu Kebang. 

BentukBentuk-Bentuk Negara: Monarki, Republik, Demokrasi dan Autokrasi Negara: Terdapat 3 jenis kerajaan:kerajaan:a. Kerajaan yang ditentukan oleh orang ramai b. Kerajaan yang ditentukan oleh seorang c. Kerajaan yang ditentukan oleh beberapa orang

Demokrasi Ciri-ciri:Ciri-ciri:i. ii. iii. iv. v.

Liberal: lebih dpd satu parti politik bertanding Pilihanraya umum dan rakyat menentukan kerajaan mana memerintah Kumpulsn pendesak dan berkepentingan bergiat dlm politik Kekebsan bersuara, mengkritik kerajaan dan menubuh persatuan terdapat pengasingan kuasa

Demokrasi Berpresiden:Berpresiden: i. ii. iii. iv. Demokrasi 1. ii. iii. iv. Presiden jalan tugas pentadbiran dan simbolik Presiden dipilih secara langsung oleh rakyat Tidak boleh disingkir oleh Majlis perwakilan atau dewan Perundangan President tidak memilih jemaah menterinya daripada dewan perundangan berparlimen: Perdana menteri jalankantugas pentadbiran dan Agong tugas simbolik PM dipilih rakyat secara tak langsung PM boleh dipecat- undi tak percaya dipecatPM lantik menteri dapd DUN dan Dewan Negara.

mudah/susah dipinda dan sistem kerajaan yang diamalkan.bertulis atau tidak. Berikan contoh atau huraian. Apakah yang dikatakan perlembagaan menurut RN Gilchrist? Mengapa perlu ada perlembagaan? Terdapat beberapa jenis perlembagaanperlembagaan. 2. . 3.Latihan 1.

hak asasi dan t. pemerintahan adil & elak penyalahgunaan kuasa pemerintah.Kump. peraturan.Jawapan 1. undang2 samada bertulis atau tidak bertulisyg menentukan organisasi kerajaan.jawab rakyat. Jamin kestabilan politik. kuasa dan prinsip2 umum. 2. .

Perlembagaan Australia. Zealand. Malaysia hanya perlu 2/3 DR/DN . N. 3. Denmark dan Swiizerland kukuh sukar dipinda. AS. 2.Contoh2 1. Rusia dan Britain mudah dipinda Australia pinda 2/3 majlis parlimen dan lulus oleh rakyat melalui referendum.

3 badan yang penting iaitu Perundangan. eksekutif dan kehakiman. Apakah fungsi setiap badan tersebut? Perundangan EksekutifEksekutifKehakiman - .Kerajaan  1. Merujuk kepada fungsi2 yg terlibat dalam pengurusan sebuah negara.

Republik.BentukBentuk-Bentuk Kerajaan sesebuah Negara: Negara: Monarki. Kerajaan yang ditentukan oleh seorang c. Kerajaan yang ditentukan oleh beberapa orang . Kerajaan yang ditentukan oleh orang ramai b. Demokrasi dan Autokrasi Terdapat 3 jenis kerajaan:kerajaan:a.

Kekebsan bersuara. Pilihanraya umum dan rakyat menentukan kerajaan mana memerintah iii. Kumpulsn pendesak dan berkepentingan bergiat dlm politik iv. terdapat pengasingan kuasa . lebih dpd satu parti politik bertanding ii.Demokrasi Liberal: Ciri-ciri:Ciri-ciri:i. mengkritik kerajaan dan menubuh persatuan v.

Tidak boleh disingkir oleh Majlis perwakilan atau dewan Perundangan iv. President tidak memilih jemaah menterinya daripada dewan perundangan . Presiden jalan tugas pentadbiran dan simbolik ii.Demokrasi Berpresiden:Berpresiden: CiriCiri-ciri i. Presiden dipilih secara langsung oleh rakyat iii.

PM dipilih rakyat secara tak langsung iii. PM boleh dipecat. Perdana menteri jalankantugas pentadbiran dan Agong tugas simbolik ii.Demokrasi berparlimen 1.undi tak percaya dipecativ. . PM lantik menteri dapd DUN dan Dewan Negara.

Badan eksekutif dan badan kehakiman yang bebas. i.Sistem Kerajaan    b.. . Ii. Iii Persekutuan Konfederasi Kesatuan Konsep Pengasingan kuasa(Montresquieu): 3 aspek:aspek:a. c. Terdapat badan perundangan. Pembahagian kuasa antara pusat dan negeri dalam hal membuat undang2 Pembahahagian kuasa anata pusat dan negeri dalam pentadbiran c.

Cara Pembahagian Kuasa Persekutuan dan negeri Sistem Sistem Kesatuan Sistem Konfederasi Persekutuan i.Pusat punya banyak kuasa ii.Negeri diberi kuasa perundangan iiiKuasa pentadbiran tidak dimanopoli oleh pusat Pusat punya kuasa perundangan mutlak Tidak terdapat DUN Kuasa Pusat Terhad Negeri punya kuasa autonomi Negeri2 bergabung dlm perkara tertentu Negeri dianggap unit kecil(KT) .

Tamat 1.   Latihan: Pilih pernyataan yang tidak betul mengenai Rukunegara. Pelihara cara hidup demokratrik Kurangkan pengangguran antr kaum Bantu atasi persengketaan kaum Menjana cara hidup liberal .

Milik negarakan eko & sosial M. Kerajaan terdiri dpd gol elit Padankan Jenis kerajaan dan hak Pemerintah. Milik negarakan seluruh kekayaan atas nama kesejahteraan R N. . Jenis kerajaan I. Sosialis Hak pemerintahan: L. Autokrasi II. Komunis III.2.

 Konsep utama sebuah negara mempunyai sempadan Amal sis. Pemerintahan demokrasi Penduduk tetap Raja yang berdaulat Kuasa kerajaan dibahagi KP dan KN Pernyataan di atas merujuk kepada negara persatuan Persekutuan Konfederasi Autokrasi .3.   4.

5. Cita2 rukunegara Bina masyarakat progresif Galak pengamalan agama sepenuhnya Cipta masyarakat yang adil Jamin cara hidup anovatif terhadap budaya . Persamaan hak Pemerintahan oleh parti menang PLraya Melindungi golongan minoriti Konfederasi B. C. Demokrasi Monarki D. A. Persekutuan 6.

Cipta masyarakat yang adil iv.Jamin cara hidup anovatif terhadap budaya I dan III . Monarki D. Galak pengamalan agama sepenuhnya iii. Konfederasi B. Bina masyarakat progresif ii.5. Demokrasi * C. Cita2 rukunegara i. Persamaan hak Pemerintahan oleh parti menang PLraya Melindungi golongan minoriti A. Persekutuan 6.

Pentadbiran Awam   Didifinisikan kerjasama manusia untuk mencapai objektif2 tertentu. .. Dianggap cabang ke 4 kerajaan Pentadbiran wujud dlm firma swasta.kesatuan sekerja dan agensi kerajaan Pentadbiran awam wujud dlm persekitaran yg bersifat politik. Mengawal ketenteraman dan majukan kedudukan sosioekonomi rakyat. intitusi pend.

kuasa. kawalan dan tang. Contoh: sekolah. kuasa StrukturStruktur-meliputi unsur2 fungsi. jawab rangka utk jalankan ak.Konsep Organisasi dan Struktur  OrganisasiOrganisasi-unit sosial yg dibentuk utk mencapai objektif tertentu. penjara dll Tujuan utk caapai objk organisasi dan tentukan tugas dan bid. hospital. Orga.( Carta organisasi) . penyelarasan.

2. 5. 4. Ciri-ciri:Ciri-ciri:Pembahagian dan pengkhususan kerja Hierarki susunan kuasa dan taraf yg bertingkatbertingkat-tingkat Peraturan dan prsedur rasmi Penyelenggaraan fail dan rekod Pekerja dilantik sepenuh masa tetap. .Birokrasi 1. 3.

komponen dan teori sistem ? Apa yang dikatakan sebagai output dan input? .Latihan  Apa yang dikatakan Sistem.

Dewan Negara Tugas menggubal. Dewan Rakyat c.Parlimen  Terbahagi 3 komponen: a. meminda dan memansuhkan undang Badan Legaslatif-perundangan Legaslatiftertinggi Malaysia . Yang dipertuan Agong b.

DUN Menteriatau DUN dan DN serentak) d. Menteri jika dijemput . Ketua Setiausaha Negara e. DN. P.Menteri c. Tim. Tim. Menteri b. P.Kabinet Terdiri daripada ::a. Menteri-menteri (ahli DR.

Persktuan b. . selesaikan masalah ker. bincang lebih mendalam sesuatu dasar.Peranan Kabinet   Badan penyelaras Membuat dasar negara Melulus draf undang-undang s blum undangdihantar ke Parlimen Buat keputusan ttg projek2 kerajaan Menubuhkan jawatankuasa kabinet:kabinet:a.

KementerianKementerian-kementerian   Menggubal dasar2 mengikut kehendak masa dan keadaan Wujudkan jentera bg dapat tenaga dan bahan laksana program dan akt kementerian Bentuk dan laksana program kemen. Kajian dan penilaian keberkesanan dasar. . Mengawal pelaksanaan prog & akt. program dan aktiviti.

Berkanun(akta parlimen&Enak Neg)Cth : FELDA<FELCRA.AGENSIAGENSI-AGENSI AWAM (Perusahawan Awam)  Ditubuhkan melalui akta Terbahagi 2: a. Usahawan dan Kop. Negeri . B.MISC Dikawal oleh Kem. Ker Pusat dan Ker. Tidak berkanun(Akta syarikat) cth: MAS. PERNAS.KTM b. Pemb. B.

dlm bidang ekonomi Contoh B.UDA. Kewangan (M)Bhd .Perlesenan :Ken. Yg kurang diceburi swasta Libatkan kerajaan dlm industri berat kerana swasta tak mampu Membolehkan kerajaan sediakan perkhidmatan awam Tambah penglibatan bumi. Tak berkanun: FIMA.Fungsi2 Perusahaan Awam    Libatkan kerajaan dlm bidang sosioeko.KOM.Lem.Berkanun :-LPN. Jalanraya Contoh B. MSE.

Pemb.Perusahaan Awam di Malaysia Perusahaan awam Kem. Tidak Berkanun Perusahaan Awam B. Tidak Berkanun .Berkanun B. Tidak Berkanun Jabatan2 Kerajaan Negeri Perusahaan Awam Kementerian2 Jabatan2 Kerajaan Pusat B. Berkanun B. Usahawan dan Koperasi B. Berkanun B.

Negeri(Agensi) c.MAJLIS-MAJLIS (BADAN) MAJLISPENYELARAS DIPERINGKAT PERSEKUTUAN Terbahagi 3:3:a.Pusat(Kementerian) b. K.Tempatan Peringkat Pusat(Kementerian): Majlis Perancang (eko) Negara Majlis Keselamatan Negara Majlis Pembangunan (Tindakan)Negara Jawatankuasa Kabinet .

SuruhanjayaSuruhanjaya-SuruhanJaya Suruhanjaya Tetap Tidak Tetap(ad Hoc) Pilihanraya Perkhidmatan Polis Perkhidmatan Pendidikan Majlis Angkatan Tentera Perk.Kehakiman dan Undang2 Perkhidmatan Awam .

SISTEM KERAJAAN NEGERI Majlis Mesyuarat Kerajaan SUK Jabatan dan agensi negeri Pejabat daerah Jabatan dan agensi persekutuan Cawangan jab dan agensi persekutuan Pejabat Daerah Pejabat Penghulu Ketua Kampung Cawangan jab dan agensi negeri .

Agensi Persekutuan . Penghulu Ketua Kampung Rakyat C.Agensi Negeri Pej.Struktur Pentadbiran Daerah Pejabat Daerah C.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->