P. 1
Pelan Strategik UBk

Pelan Strategik UBk

|Views: 499|Likes:
Published by andyboby

More info:

Published by: andyboby on Jul 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2014

pdf

text

original

PELAN STRATEGIK UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING Visi : SMKDPM akan menjadi sekolah gemilang menjelang 2008.

Misi : Sekolah sebagai institusi yang dapat mempertingkatkan pengetahuan, ketrampilan diri dan konsep kendiri yang positif. Matlamat Strategik 1. 2. 3. 4. Menjadikan warga sekolah yang dapat menguasai bidang akademik. Mendedahkan pelajar tentang kerjaya. Mewujudkan sekolah sihat tanpa dadah. Memastikan pelajar sentiasa mempunyai tingkahlaku yang positif.

Analisis persekitaran dalaman dan luaran SWOT analisis Kekuatan 1. 2. 3. 4. Sokongan moral dan stail kepimpinan pengetua Program bimbingan dan kaunseling yang sentiasa dijalankan Bilik kaunseling yang sedia ada Staf dalaman yang berpengetahuan, berkemahiran, bertanggungjawab dan komited.

31

Sikap pelajar dan ibu bapa 2. SPM dan STPM. Pada pertengahan tahun 70 % pelajar tingkatan 3. 5 dan 6 Atas dapat menguasai kemahiran membaca. 3. 5 dan 6 Atas dapat memahami dan membuat nota dengan berkesan. Masa untuk menjalankan aktiviti Ancaman 1. Matlamat Strategik 1 Objektif Khusus 1. Hubungan baik dengan agensi luar seperti ADK dan PDRM 3. 2. 5. Sokongan kuat daripada wakil rakyat dan PIBG 2. 32 . Sokongan kuat daripada PPD / Jabatan Pendidikan 4.Kelemahan 1. Pada pertengahan tahun. Ibu bapa yang berpendidikan tinggi. 70 % pelajar tingkatan 3. 5 dan 6 Atas dapat membuat persediaan yang rapi untuk menghadapi peperiksaan PMR. Kepercayaan masyarakat setempat 2. Tahap pengetahuan masyarakat Peluang 1. Pada pertengahan tahun 70 % pelajar tingkatan 3. Tahap ekonomi masyarakat 3. Kepakaran daripada pakar motivasi sentiasa boleh diperolehi jika perlu.

2. Pada bulan Mac 70 % pelajar SMKDPM dapat mengenali personaliti diri. 2. Matlamat Strategik 3 Objektif Khusus 1. Pada bulan Mei 70 % pelajar SMKDPM dapat mengetahui tentang peluang kerjaya. Pada pertengahan tahun 70 % pelajar SMKDPM dapat memahami dan membina diri secara positif. 2. Pada bulan April 100 % pelajar SMKDPM mempunyai kesedaran dan pengetahuan mengenai aspek bahaya dadah dan penyakit AIDS. Pada akhir tahun.Matlamat Strategik 2 Objektif Khusus 1. Pada bulan Mei 70 % pelajar SMKDPM dapat menetapkan halatuju mereka. Matlamat Strategik 4 Objektif Khusus 1. 3. 33 . semua warga sekolah mempunyai mental dan fizikal yang stabil. Pada bulan Jun dapat melahirkan 100 % pelajar yang dapat mengatakan ‘Tidak’ pada dadah. 4. Pada bulan Mei 70 % pelajar SMKDPM dapat mengenali kecenderungan minat kerjaya.

Objektif Khusus Bil 1 2 3 4 5 6 : Pada pertengahan tahun 70 % pelajar tingkatan 3. Menyediakan kertas cadangan dan mendapatkan persetujuan pengetua Berbincang dengan guru jadual guru ganti Menyediakan bahan Pelaksanaan kursus Kemahiran Membaca Membuat penilaian RM100.Perancangan Strategik (Pelan Tindakan) Matlamat Strategik : Menjadikan warga sekolah yang dapat menguasai bidang akademik. masa dan tempat. 5 dan 6 Atas dapat menguasai kemahiran membaca Pegawai Bertanggung jawab Guru UBK Guru UBK Pengetua Guru UBK Guru jadual Guru UBK Guru UBK Guru UBK Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Tarikh laksana Februari Mendapat persetujuan daripada pengetua Mendapat kerjasama daripada guru jadual Mendapat kerjasama daripada pelajar Pelajar yang terlibat dapat menguasai kemahiran yang diberikan Petunjuk Kejayaan Catatan Huraian Aktiviti Merancang tarikh.00 Mei 7 8 Membuat Laporan Menghantar laporan kepada pengetua Guru UBK Guru UBK Pengetua 34 .

Perancangan Strategik (Pelan Tindakan) Matlamat Strategik : Menjadikan warga sekolah yang dapat menguasai bidang akademik. masa dan tempat. Objektif Khusus : Pada pertengahan tahun 70 % pelajar tingkatan 3.00 Mei 7 8 Membuat Laporan Menghantar laporan kepada pengetua Guru UBK Guru UBK Pengetua 35 . 5 dan 6 Atas dapat menguasai kemahiran membuat nota dengan berkesan Pegawai Bertanggung jawab Guru UBK Guru UBK Pengetua Guru UBK Guru jadual Guru UBK Guru UBK Guru UBK Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Tarikh laksana Februari Mendapat persetujuan daripada pengetua Mendapat kerjasama daripada guru jadual Mendapat kerjasama daripada pelajar Pelajar yang terlibat dapat menguasai kemahiran yang diberikan Petunjuk Kejayaan Catatan Bil 1 2 3 4 5 6 Huraian Aktiviti Merancang tarikh. Menyediakan kertas cadangan dan mendapatkan persetujuan pengetua Berbincang dengan guru jadual guru ganti Menyediakan bahan Pelaksanaan kursus Kemahiran Membuat Nota Membuat penilaian RM100.

Objektif Khusus : Pada pertengahan tahun 70 % pelajar dapat membuat persediaan yang rapi untuk menghadapi peperiksaan PMR.Perancangan Strategik (Pelan Tindakan) Matlamat Strategik : Menjadikan warga sekolah yang dapat menguasai bidang akademik. masa dan tempat.00 Mei 7 8 Membuat Laporan Menghantar laporan kepada pengetua Guru UBK Guru UBK Pengetua 36 . Pegawai Bertanggung jawab Guru UBK Guru UBK Pengetua Guru UBK Guru jadual Guru UBK Guru UBK Guru UBK Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Tarikh laksana Februari Mendapat persetujuan daripada pengetua Mendapat kerjasama daripada guru jadual Mendapat kerjasama daripada pelajar Pelajar yang terlibat dapat menguasai kemahiran yang diberikan Petunjuk Kejayaan Catatan Bil 1 2 3 4 5 6 Huraian Aktiviti Merancang tarikh. SPM dan STPM. Menyediakan kertas cadangan dan mendapatkan persetujuan pengetua Berbincang dengan guru jadual guru ganti Menyediakan bahan Pelaksanaan kursus Persediaan Menghadapi Peperiksaan Membuat penilaian RM100.

Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Tarikh laksana Mac Petunjuk Kejayaan Mendapat persetujuan daripada pengetua Catatan Huraian Aktiviti 2 3 4 5 6 Pegawai Bertanggung jawab Menyediakan kertas Guru UBK cadangan dan mendapatkan Pengetua persetujuan pengetua untuk menjalankan Inventori Personaliti Warna dan Inventori Personaliti Sidek Berbincang dengan guru Guru UBK jadual guru ganti Guru jadual Menetapkan masa Memperbaiki dan memperbanyakkan alat ujian Mentadbir dan melaksana ujian Memproses dan mentafsir ujian Guru UBK Guru UBK Guru UBK Guru UBK RM100.00 Mac Mendapat kerjasama daripada guru jadual Mendapat kerjasama daripada pelajar Pelajar yang terlibat dapat mengenali personaliti diri 37 .Perancangan Strategik (Pelan Tindakan) Matlamat Strategik : Mendedahkan kepada pelajar tentang kerjaya Objektif Khusus Bil 1 : Pada bulan Mac 70 % pelajar SMKDPM dapat mengenali personaliti diri.

7 Membuat Laporan Guru UBK Pengetua Perancangan Strategik (Pelan Tindakan) Matlamat Strategik : Mendedahkan kepada pelajar tentang kerjaya Objektif Khusus Bil 1 : Pada bulan Mei 70 % pelajar SMKDPM dapat mengenali kecenderungan minat kerjaya Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Tarikh laksana April Petunjuk Kejayaan Mendapat persetujuan daripada pengetua Mendapat kerjasama daripada guru jadual Catatan Huraian Aktiviti 2 3 4 5 Pegawai Bertanggung jawab Menyediakan kertas Guru UBK cadangan dan mendapatkan Pengetua persetujuan pengetua untuk menjalankan Inventori Minat Kerjaya Berbincang dengan guru Guru UBK jadual guru ganti Guru jadual Menetapkan masa Memperbaiki dan memperbanyakkan alat ujian Mentadbir dan melaksana ujian Guru UBK Guru UBK Guru UBK RM100.00 April Mendapat kerjasama daripada 38 .

00 Mei Mendapat persetujuan daripada pengetua 39 . tarikh dan hari untuk melaksanakan aktiviti ceramah dan pameran kerjaya Menyediakan kertas Guru UBK cadangan dan mendapatkan Pengetua persetujuan pengetua untuk menjalankan ceramah dan pameran kerjaya RM500.6 Memproses dan mentafsir ujian Membuat Laporan Guru UBK pelajar Pelajar yang terlibat dapat mengenali kecenderungan minat kerjaya 7 Guru UBK Pengetua Perancangan Strategik (Pelan Tindakan) Matlamat Strategik : Mendedahkan kepada pelajar tentang kerjaya Objektif Khusus Bil 1 : Pada bulan Mei 70 % pelajar SMKDPM dapat mengetahui tentang peluang kerjaya Pegawai Bertanggung jawab Guru UBK Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Tarikh laksana April Catatan Huraian Aktiviti 2 Merancang masa.

cenderamata dan minuman penceramah Menjalankan aktiviti Menyediakan laporan Menghantar surat penghargaan Mendapat persetujuan daripada penceramah Mendapat kerjasama daripada semua AJK Pelaksana Mendapat kerjasama daripada pelajar 40 .3 Menghubungi dan menjemput penceramah Mesyuarat AJK Pelaksana Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK Guru UBK 4 5 6 7 8 9 Memaklumkan kepada kumpulan sasaran Menyediakan peralatan ( siaraya ).

tarikh dan hari untuk mengadakan Ceramah Peluang Pendidikan Tinggi Menyediakan kertas cadangan dan mendapatkan persetujuan pengetua untuk menjalankan ceramah Peluang Pendidikan Tinggi Menghubungi dan menjemput penceramah Mesyuarat AJK Pelaksana RM500.Perancangan Strategik (Pelan Tindakan) Matlamat Strategik : Mendedahkan kepada pelajar tentang kerjaya Objektif Khusus Bil 1 : Pada bulan Mei 70 % pelajar SMKDPM dapat menetapkan halatuju mereka Pegawai Bertanggung jawab Guru UBK Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Tarikh laksana Mei Petunjuk Kejayaan Catatan Huraian Aktiviti Merancang masa. cenderamata 41 .00 Mei 2 Guru UBK Pengetua Mendapat persetujuan daripada pengetua Mendapat persetujuan daripada penceramah Mendapat kerjasama daripada semua AJK Pelaksana Mendapat kerjasama daripada pelajar 3 Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK Guru UBK AJK 4 5 6 Memaklumkan kepada kumpulan sasaran Menyediakan peralatan ( siaraya ).

tarikh dan hari untuk mengadakan Bulan Antidadah ( Kuiz.00 Mei Mendapat persetujuan daripada pengetua 42 . Sajak ) Menyediakan kertas Guru UBK cadangan dan mendapatkan Pengetua persetujuan pengetua untuk menjalankan Bulan RM500. Pegawai Bertanggung jawab Guru UBK Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Tarikh laksana Mac Petunjuk Kejayaan Catatan Huraian Aktiviti 2 Merancang masa. Melukis Poster.7 8 9 dan minuman penceramah Menjalankan aktiviti Menyediakan laporan Menghantar surat penghargaan Pelaksana Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK Guru UBK Perancangan Strategik (Pelan Tindakan) Matlamat Strategik : Mewujudkan sekolah sihat tanpa dadah Objektif Khusus Bil 1 : Pada bulan April 100 % pelajar SMKDPM mempunyai kesedaran dan pengetahuan mengenai aspek bahaya dadah dan penyakit AIDS.

3 Antidadah dan memohon peruntukan kewangan Menubuhkan AJK dan mesyuarat Menghebahkan aktiviti Menyediakan tempat pertandingan Menjalankan pertandingan Penilaian aktiviti Penyampaian hadiah Menyediakan Laporan Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK AJK Guru UBK AJK Guru UBK Mendapat kerjasama daripada semua AJK Pelaksana 4 5 6 7 8 9 Mendapat kerjasama daripada pelajar 43 .

Bil 1 Huraian Aktiviti Merancang masa. tarikh dan hari untuk mengadakan ceramah dan ameran dadah PDRM Menyediakan kertas cadangan dan mendapatkan persetujuan pengetua untuk menjalankan ceramah dan pameran dan memohon peruntukan kewangan Menubuhkan AJK dan mesyuarat Menghantar surat kepada penceramah Memaklumkan kepada kumpulan sasaran Melaksanakan aktiviti Pegawai Bertanggung jawab Guru UBK Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Tarikh laksana Jun Petunjuk Kejayaan Catatan RM500.00 Jun 2 Guru UBK Pengetua Mendapat persetujuan daripada pengetua 3 Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK 4 5 6 Mendapat kerjasama daripada semua AJK Pelaksana Mendapat persetujuan daripada PDRM Mendapat 44 .Perancangan Strategik (Pelan Tindakan) Matlamat Strategik : Mewujudkan sekolah sihat tanpa dadah Objektif Khusus : Pada bulan Jun dapat melahirkan 100 % pelajar SMKDPM yang dapat mengatakan tidak pada dadah.

kerjasama daripada semua pihak yang terlibat 7 8 9 Penilaian aktiviti Surat penghargaan kepada penceramah Membuat dan menghantar laporan Guru UBK AJK Pelaksana Guru UBK Guru UBK Perancangan Strategik ( Pelan Tindakan ) Matlamat Strategik :Memastikan pelajar sentiasa mempunyai tingkahlaku yang positif Objektif Khusus Bil 1 : Pada pertengahan tahun 70 % pelajar SMKDPM dapat memahami dan membina diri secara positif. Huraian Aktiviti Pengedaran maklumat kaunseling kepada pentadbir. guru-guru. Pegawai Bertanggung jawab Kaunselor Guru-guru UBK HEM Anggaran Kos Tarikh Jangkaan Sepanjang tahun Tarikh laksana Sepanjang tahun Petunjuk Kejayaan Warga Sekolah. pelajar dan ibubapa 45 . ibubapa dan pelajar dapat mengetahui dan memahami perkhidamatatn bimbingan dan kaunseling di sekolah Catatan Perkhidmatan yang terdapat di UBK.

2 Pengedaran borang sesi kaunseling kepada guru kelas dan guru disiplin Mengadakan sesi kaunseling Menyediakan laporan sesi Gur-guru UBK HEM Kaunselor Kaunselor - Sepanjang tahun Sepanjang tahun Sepanjang tahun Sepanjang tahun Sepanjang tahun Sepanjang tahun Membuat temujanji 3 4 - Kaunseling Individu dan Kaunseling Kelompok Kaunseling Individu dan Kaunseling Adanya perubahan pada pelajar yang mendapat khidmat bimbingan dan kaunseling 5 Sentiasa memantau pelajar yang terlibat Kaunselor HEM Guru kelas Guru Disiplin - Mengikut keperluan Mengikut keperluan 46 .

Pegawai Bertanggung jawab Guru UBK Pengetua Guru UBK HEM Guru UBK Guru UBK Guru Kelas Guru Disiplin Guru UBK Guru UBK Guru UBK AJK Guru UBK Guru UBK AJK Guru UBK Anggaran Kos RM 300 Tarikh Jangkaan Oktober Tarikh laksana Ogos Petunjuk Kejayaan Mendapat persetujuan daripada pengetua Catatan Huraian Aktiviti Menyiapkan kertas cadangan dan mendapat persetujuan daripada pengetua Membentuk Ahli Jawatankuasa Mengadakan mesyuarat Memilih Peserta Merancang aktiviti Melatih fasilitator Membuat persediaan tempat dan bahan serta menjemput penceramah Memberi taklimat kepada peserta Pelaksanaan aktiviti Membuat Laporan 2 3 4 5 6 7 8 9 10 47 .Perancangan Strategik ( Pelan Tindakan ) Matlamat Strategik :Memastikan pelajar sentiasa mempunyai tingkahlaku yang positif Objektif Khusus Bil 1 : Pada akhir tahun 70 % pelajar SMKDPM mempunyai mental dan fizikal yang stabil.

48 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->