P. 1
CERPEN Pahlawan Buntung

CERPEN Pahlawan Buntung

|Views: 460|Likes:
Published by UngUngTeong

More info:

Published by: UngUngTeong on Jul 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2014

pdf

text

original

Pahlawan Buntung

S. Othman Kelantan

SINOPSIS
Pertemuan semula Khalid (aku) anak Pak Hassan dengan Pak Hussain selepas berpisah selama ________ tahun mengimbas kembali peristiwa peperangan pada zaman J_______ sehingga menyebabkan kesengsaraan hidup orang Kampung P_____________ P_______ A__________.

Pak Husain terkena serpihan b_______ tentera Jepun yang mengakibatkan _________nya dipotong. . orang kampung kembali memulakan kehidupan sebagai ________. Selepas itu. Sekembali semula dia di kampung halaman selepas tamat perang.Hal ini menyebabkan mereka terpaksa ____________ apabila kampung mereka diserang __________ Jepun.

Walau bagaimanapun Pak Hussain dianggap sebagai w_________ atau pahlawan kerana telah menggadai nyawa demi k_________penduduk Kampung Pulau Pak Amat. .

.TEMA Kesengsaraan hidup akibat p___________ terhadap penduduk kampung serta mengakibatkan k_________ anggota tubuh badan dan juga kematian.

2. Persoalan k___________ anggota masyarakat dalam menghadapi kesulitan. Persoalan keb______________ dan kec_______ dalam mempertahankan hak dan menentang musuh. .PERSOALAN 1. Persoalan k_______ s______ yang terjalin antara ahli keluarga terutama semasa kesusahan hidup. 3.

Persoalan h_________ kepada warga tua atau warga emas . Persoalan berusaha m__________ semula kehidupan selepas kesengsaraan hidup. 5. Persoalan mengenang j_____ tokoh yang telah berjasa.PERSOALAN 4. 6.

Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu. (i) Permulaan Watak Pak Husain diperkenalkan melalui imbas kembali Khalid akibat p___________ yang telah berlaku berdasarkan f__________.PLOT Secara keseluruhannya plot cerpen ini mengikut kronologi. .

Pada ketika itu Pak Husain berusia ____tahun dan dia telah membantu orang-orang kampung Pulau Pak Amat yang diserang oleh tentera Jepun. .(ii) Perkembangan Dialog antara Pak Husain dengan Khalid dan imbas kembali Khalid terhadap p_________ yang menyebabkan keluarganya berpindah.

Pak Husain hilang semasa mengetuai p___________ orang-orang kampung.(iii) Konflik Adik beradik Khalid memeluk ibu mereka kerana perasaan takut yang amat sangat. Pak Husain ditahan askar Jepun untuk menggali k_________ ketika dalam perjalanan memeriksa barang-barang di rumahnya. .

Ketika pendaratan perompak di kampung Pak Amat. dia telah m___________ para perompak dengan senapang yang diambil dari askar Punjabi dan menyebabkan rumah Pak Ngah Isa terselamat termasuklah penduduk kampung .(iv) Klimaks Sewaktu Pak Husain melarikan diri dari t_________ askar Jepun dan semangat Pak Husain hilang dan sentiasa m_______ apabila teringat kembali tentang mayat-mayat yang dikebumikannya.

(v) Peleraian . Khalid mengimbas kembali segala peristiwa yang menimpa Pak Husain dan keb__________nya menentang musuh serta berharap hubungannya dengan Pak Husain terus terjalin. Pak Husain terkena saki baki b____ yang ditanam dan mengakibatkan kaki Pak Husain dipotong.Setahun selepas Jepun menyerah k_______.

Pemerian ketika kami melangkah ke pintu tadi. cahaya Subuh sudah terpancar dari sebelah timur. Keheningan malam selalunya masa begini telah membawa langkah para nelayan ke gigi ombak . Kemerahmerahan.Teknik Penceritaan 1.

kataku. Abang dan Adik kebetulan ada. Terima kasih Khalid! Pak Hussain menanamkan matanya ke dalam mataku. kami tinggal di Jalan ayam. . Dialog Jemputlah ke rumah kami.2.

Pulau Tukang Dolah. Mak Bidah. Suspens Dia jugalah mengumpulkan ke pengkalan. Tidak seorang pun di antara kami yang sedar bahawa Pak Husain belum turun ke pengkalan.3. Dan ketika perahu kami melewati Tuk Lukup. Dia segalagalanya. kami belum sedar akan kehilangan Pak Husain. Dan sekarang. isterinya juga tidak sedar. Pulau Panjang dan Sungai Gali. Mak Bidah pula meraung . Dan dia tetinggal dalam saat akhir bila Pak Ngah memerintahkan kami meninggalkan pengkalan.

Imbas kembali usianya baru kira-kira tiga puluh tahun.4. Dia berani. Dia banyak dicintai oleh gadis-gadis kampungnya . Aku berusia lebih sedikit empat belas tahun. Pak Husain tegap sasa.

Latar Latar Tempat Latar Masa Latar Masyarakat .

Latar Masa 30 tahun lalu (situasi perang) Tahun 1941 1973 Semasa sambutan ulang tahun kemerdekaan Semasa zaman penjajahan Jepun .

Latar Tempat Kampung Pulau Pak Amat Kampung Tok Lukup Sungai Gali Kampung Dal Jalan Bayam .

Latar Masyarakat Masyarakat kampung iaitu Kampung Pulau Pak Amat Masyarakat nelayan yang bekerja menangkap ikan Masyarakat yang hormat menghormati sesama jiran tetangga Masyarakat yang setiakawan dalam memberi pertolongan .

WATAK DAN PERWATAKAN WATAK UTAMA .

. Pak Hussainy telah mengetuai penduduk kampung berpindah ketika Jepun menyerang Kampong Pulau Pak Amat. Berpengalaman dan pernah diseksa oleh tentera Jepun.Pak Hussain Berusia 60 tahun Dahinya berparut dan kaki kudungy (terkena serpihan bom) Berpakaian sederhana (keperibadian desa suciy murni) Mengetuai orang kampung semasa peperangan dengan Jepun.

. Pak hussain juga pernah membedil kawanan perompak bagi menyelamatkan orang kampung.Paky Hussain dipaksa menggali kubur besar dan menguburkan mayat orang kampung sehari suntuk oleh pihak Jepun sehingga semangat beliau hilang dan dia meracau racau. Berjasa kepada orang orang kampong. Pak Hussain dengan berani telahy memberitahu pihak jepun bahawa semua penduduk telah melarikan diri.

Watak Sampingan .

1. Khalid (aku) Anak Paky Hasan Menghormati pak Husain. Khalid bergitu mengagumi keberanian dan sikapy Pak Hussain yang sanggup membohongi tentera Jepun untuk menyelamatkan penduduk kampung .

Fatimah Ibu Khalidy Seorang yang penyayang. .2. Semuay anak Fatimah memeluk ibu mereka kerana ketakutan apabila Jepun menyerang kampung mereka.

H_________ Contoh : diselubungi oleh raksasa ketakutan dan putus asa 4. P_______________ Contoh : ombak pagi yang malas . M_________ Contoh : gebar kebingungan 3. Kata g______ Contoh: berjabu-jabu 2.GAYA BAHASA 1.

Nilai ke___________. contohnya Pak Husain bijak menggunakan tipu daya untuk menyelamatkan diri daripada askar Jepun.Nilai 1. . Nilai ke____________ contohnya Pak Husain berani menghadapi tentera Jepun 2. Nilai k_________ s________. contohnya Mak Da yang menangisi kehilangan Pak Husain ketika mereka berpindah. 3. Nilai p________. 4. contohnya Pak Husain yang sanggup menggadai nyawa untuk mempertahankan tanah air.

Pengajaran 1. Kita hendaklah m___________ ahli keluarga dan jiran tetangga. 4. Kita hendaklah berani mempertahankan h______ di tanah air sendiri. 2. Kita hendaklah mematuhi a____________ ketua semasa menjalankan sesuatu tugas . Kita hendaklah bijak membuat k___________ bagi menyelesaikan masalah. 3.

LATIHAN 1. 2. Apakah kecacatan Pak Husain? Berapakah usia Pak Husain ketika bertemu dengan Khalid? .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->