Pahlawan Buntung

S. Othman Kelantan

SINOPSIS
Pertemuan semula Khalid (aku) anak Pak Hassan dengan Pak Hussain selepas berpisah selama ________ tahun mengimbas kembali peristiwa peperangan pada zaman J_______ sehingga menyebabkan kesengsaraan hidup orang Kampung P_____________ P_______ A__________.

Hal ini menyebabkan mereka terpaksa ____________ apabila kampung mereka diserang __________ Jepun. Selepas itu. . Pak Husain terkena serpihan b_______ tentera Jepun yang mengakibatkan _________nya dipotong. orang kampung kembali memulakan kehidupan sebagai ________. Sekembali semula dia di kampung halaman selepas tamat perang.

.Walau bagaimanapun Pak Hussain dianggap sebagai w_________ atau pahlawan kerana telah menggadai nyawa demi k_________penduduk Kampung Pulau Pak Amat.

TEMA Kesengsaraan hidup akibat p___________ terhadap penduduk kampung serta mengakibatkan k_________ anggota tubuh badan dan juga kematian. .

3.PERSOALAN 1. 2. Persoalan k_______ s______ yang terjalin antara ahli keluarga terutama semasa kesusahan hidup. Persoalan k___________ anggota masyarakat dalam menghadapi kesulitan. Persoalan keb______________ dan kec_______ dalam mempertahankan hak dan menentang musuh. .

6.PERSOALAN 4. Persoalan h_________ kepada warga tua atau warga emas . Persoalan mengenang j_____ tokoh yang telah berjasa. Persoalan berusaha m__________ semula kehidupan selepas kesengsaraan hidup. 5.

PLOT Secara keseluruhannya plot cerpen ini mengikut kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu. (i) Permulaan Watak Pak Husain diperkenalkan melalui imbas kembali Khalid akibat p___________ yang telah berlaku berdasarkan f__________. .

(ii) Perkembangan Dialog antara Pak Husain dengan Khalid dan imbas kembali Khalid terhadap p_________ yang menyebabkan keluarganya berpindah. . Pada ketika itu Pak Husain berusia ____tahun dan dia telah membantu orang-orang kampung Pulau Pak Amat yang diserang oleh tentera Jepun.

(iii) Konflik Adik beradik Khalid memeluk ibu mereka kerana perasaan takut yang amat sangat. Pak Husain hilang semasa mengetuai p___________ orang-orang kampung. . Pak Husain ditahan askar Jepun untuk menggali k_________ ketika dalam perjalanan memeriksa barang-barang di rumahnya.

dia telah m___________ para perompak dengan senapang yang diambil dari askar Punjabi dan menyebabkan rumah Pak Ngah Isa terselamat termasuklah penduduk kampung .(iv) Klimaks Sewaktu Pak Husain melarikan diri dari t_________ askar Jepun dan semangat Pak Husain hilang dan sentiasa m_______ apabila teringat kembali tentang mayat-mayat yang dikebumikannya. Ketika pendaratan perompak di kampung Pak Amat.

Setahun selepas Jepun menyerah k_______. Pak Husain terkena saki baki b____ yang ditanam dan mengakibatkan kaki Pak Husain dipotong. Khalid mengimbas kembali segala peristiwa yang menimpa Pak Husain dan keb__________nya menentang musuh serta berharap hubungannya dengan Pak Husain terus terjalin. (v) Peleraian .

Pemerian ketika kami melangkah ke pintu tadi. cahaya Subuh sudah terpancar dari sebelah timur.Teknik Penceritaan 1. Kemerahmerahan. Keheningan malam selalunya masa begini telah membawa langkah para nelayan ke gigi ombak .

Abang dan Adik kebetulan ada. kami tinggal di Jalan ayam. Terima kasih Khalid! Pak Hussain menanamkan matanya ke dalam mataku. kataku. . Dialog Jemputlah ke rumah kami.2.

Suspens Dia jugalah mengumpulkan ke pengkalan. kami belum sedar akan kehilangan Pak Husain. Dia segalagalanya. Dan sekarang.3. Tidak seorang pun di antara kami yang sedar bahawa Pak Husain belum turun ke pengkalan. Dan dia tetinggal dalam saat akhir bila Pak Ngah memerintahkan kami meninggalkan pengkalan. Mak Bidah pula meraung . isterinya juga tidak sedar. Mak Bidah. Dan ketika perahu kami melewati Tuk Lukup. Pulau Panjang dan Sungai Gali. Pulau Tukang Dolah.

Imbas kembali usianya baru kira-kira tiga puluh tahun. Dia berani. Pak Husain tegap sasa.4. Aku berusia lebih sedikit empat belas tahun. Dia banyak dicintai oleh gadis-gadis kampungnya .

Latar Latar Tempat Latar Masa Latar Masyarakat .

Latar Masa 30 tahun lalu (situasi perang) Tahun 1941 1973 Semasa sambutan ulang tahun kemerdekaan Semasa zaman penjajahan Jepun .

Latar Tempat Kampung Pulau Pak Amat Kampung Tok Lukup Sungai Gali Kampung Dal Jalan Bayam .

Latar Masyarakat Masyarakat kampung iaitu Kampung Pulau Pak Amat Masyarakat nelayan yang bekerja menangkap ikan Masyarakat yang hormat menghormati sesama jiran tetangga Masyarakat yang setiakawan dalam memberi pertolongan .

WATAK DAN PERWATAKAN WATAK UTAMA .

Pak Hussain Berusia 60 tahun Dahinya berparut dan kaki kudungy (terkena serpihan bom) Berpakaian sederhana (keperibadian desa suciy murni) Mengetuai orang kampung semasa peperangan dengan Jepun. . Berpengalaman dan pernah diseksa oleh tentera Jepun. Pak Hussainy telah mengetuai penduduk kampung berpindah ketika Jepun menyerang Kampong Pulau Pak Amat.

Pak hussain juga pernah membedil kawanan perompak bagi menyelamatkan orang kampung. Pak Hussain dengan berani telahy memberitahu pihak jepun bahawa semua penduduk telah melarikan diri. .Paky Hussain dipaksa menggali kubur besar dan menguburkan mayat orang kampung sehari suntuk oleh pihak Jepun sehingga semangat beliau hilang dan dia meracau racau. Berjasa kepada orang orang kampong.

Watak Sampingan .

1. Khalid bergitu mengagumi keberanian dan sikapy Pak Hussain yang sanggup membohongi tentera Jepun untuk menyelamatkan penduduk kampung . Khalid (aku) Anak Paky Hasan Menghormati pak Husain.

Semuay anak Fatimah memeluk ibu mereka kerana ketakutan apabila Jepun menyerang kampung mereka. .2. Fatimah Ibu Khalidy Seorang yang penyayang.

M_________ Contoh : gebar kebingungan 3. H_________ Contoh : diselubungi oleh raksasa ketakutan dan putus asa 4. Kata g______ Contoh: berjabu-jabu 2.GAYA BAHASA 1. P_______________ Contoh : ombak pagi yang malas .

4. contohnya Pak Husain bijak menggunakan tipu daya untuk menyelamatkan diri daripada askar Jepun. contohnya Pak Husain yang sanggup menggadai nyawa untuk mempertahankan tanah air.Nilai 1. contohnya Mak Da yang menangisi kehilangan Pak Husain ketika mereka berpindah. Nilai k_________ s________. Nilai ke___________. Nilai ke____________ contohnya Pak Husain berani menghadapi tentera Jepun 2. . 3. Nilai p________.

Kita hendaklah bijak membuat k___________ bagi menyelesaikan masalah. Kita hendaklah berani mempertahankan h______ di tanah air sendiri. 2. Kita hendaklah mematuhi a____________ ketua semasa menjalankan sesuatu tugas . Kita hendaklah m___________ ahli keluarga dan jiran tetangga. 3. 4.Pengajaran 1.

LATIHAN 1. 2. Apakah kecacatan Pak Husain? Berapakah usia Pak Husain ketika bertemu dengan Khalid? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful