P. 1
pelan lantai

pelan lantai

|Views: 6,596|Likes:
Published by ismailnorzakiah3129

More info:

Published by: ismailnorzakiah3129 on Jul 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

PELAN LANTAI PRASEKOLAH

Bagi sekolah yang belum mempunyai kelas prasekolah, guru yang bertanggungjawab perlu membuat beberapa persediaan sebelum menubuhkan sesebuah kelas prasekolah. perkara pertama yang perlu diambil perhatian ialah menyediakan pelan lantai yang bersesuaian. Pelan lantai merupakan asas dalam menubuhkan kelas prasekolah dan ianya amat penting bagi memudahkan proses selanjutnya. Dalam penyediaan pelan lantai ini, guru prasekolah perlu mengambil kira beberapa faktor seperti keluasan kelas, peralatan yang akan diletakkan didalam kelas, kesesuaian peralatan , jumlah dan saiz perabot dan jumlah murid. Semua aspek-aspek ini perlu dititikberatkan bagi menjamin keselesaan murid prasekolah dan juga memudahkan tugas guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Penyediaan pelan lantai prasekolah yang baik harus mempunyai beberapa bahagian penting yang terasing iaitu bahagian dalam kelas yang merangkumi ruang pembelajaran, ruang dapur, ruang makan, bilik air, ruang rehat bagi kes kecemasan dan stor. Pelan lantai luar kelas prasekolah juga perlu di sediakan bagi reka letak alatan permainan untuk taman permainan kanak-kanak. Masalah utama dalam penyediaan pelan lantai ini ialah saiz kelas prasekolah yang selalunya tidak begitu luas dan menyukarkan guru untuk merancang susun atur peralatan dan perabut. Namun begitu guru harus menggunakan kreativiti tersendiri dalam menghasilkan pelan lantai dan dekorasi yang terbaik untuk keselesaan murid dan menepati kehendak komponenkomponen pembelajaran. You might also like: • Pusat pembelajaran ( kelas prasekolah ) • Ruang pembelajaran kelas prasekolah • Pusat Teknologi ( prasekolah ) • Tips penubuhan kelas prasekolah

PUSAT PEMBELAJARAN Antara keperluan penting yang perlu ada dalam pelan lantai di ruang dalam kelas prasekolah ialah pusat pembelajaran berdasarkan kepada komponen-komponen pembelajaran yang terkandung dalam kurikulum pengajaran prasekolah. Ruang pembelajaran di dalam kelas prasekolah biasanya mengandungi 6 pusat pembelajaran iaitu pusat bahasa dan komunikasi, pusat kerohaniaan dan moral, pusat kognitif dan manipulatif, pusat fizikal, pusat kreativiti dan estetika dan pusat teknologi maklumat. Pusat teknologi maklumat bukan salah satu komponen dalam kurikulum prasekolah tetapi merupakan tambahan mengikut kreativiti guru. Sementara itu elemen pembelajaran muzik yang begitu sinonim dengan pembelajaran prasekolah telah digabungkan dengan pusat kreativiti dan estetika kerana mengambil kira keluasan kelas prasekolah.

o Pastikan lantai tidak basah dan licin. . o Sinki dalam keadaan baik dan tidak tersumbat. telefon ibu bapa. o Pastikan selipar yang disediakan tidak haus untuk mengelakkan daripada terjatuh. Keselamatan Di Prasekolah 2. o Tunjuk arah jalan meninggalkan bilik darjah dan laluan ke tempat lapang. o Sekurang2nya seorang kakitangan yang mempunyai kemahiran ini berada di sepanjang masa di prasekolah. o Tandas o Pastikan lantai tidak licin dan bertakung dengan air. kawasan 3. Keselamatan Semasa Lawatan Luar o Tempat lawatan sesuai untuk kanak2 dan penyeliaan yang rapi untuk mengelakkan kemalangan semasa aktiviti dijalankan. Contoh. o Panduan Menyediakan Pelan Laluan Kecemasan Semasa Kebakaran o Sediakan pelan susun atur bangunan sekolah dan tempat lapang yang ada. o Bilik darjah o Mempunyai peredaran udara yang baik. o Senarai Nama o Senarai nama kanak2 lengkap dengan no. o Awasi kanak2 semasa berada di dalam tandas. 5. o Tunjukkan rajah tempat berkumpul dan susunan kedudukan kanak2 yang telah ditetapkan. o Paip dapat berfungsi dengan baik. o Sediakan kata kunci butir2 pelan. garpu. o Tunjukkan beberapa laluan lain supaya pengosongan bangunan boleh dilakukan serentak. o arah jalan. polis dll ditampal pada dinding di tepi telefon. o Nombor panggilan kecemasan seperti hospital. o Pastikan ad tong sampah dan sentiasa tertutup. dan lain-lain disimpan dengan kemas dan baik.1. doktor dll. magkuk. o Keterangan bilik yang baik kerana kegelapan boleh memberi kesan kepada penglihatan kanak2. 6. jiran. 4. 7. o Ditampal pada dinding berhampiran setiap pintu keluar. o Mempunyai pengetahuan atau diberi latihan kecemasan (CPR). bomba. o Guru & Kakitangan o Berkebolehan menggunakan alat pemadam api. o Suis lampu berada dalam keadaan baik dan boleh digunakan. o Dapur o Pastikan semua peralatan seperti sudu.

o Alat mainan perlu dibersihkan sekurang2nya satu kali sehari. o Lubuk pasir ditutup bagi menggelakkan daripada najis haiwan. telinga atau saluran penafasan.o o o o Kanak2 perlu dipasang tali keledar semasa dalam kenderaan. o Mengajar kanak2 kembalikan alat mainan ke tempat asal untuk mengelakkan berlakunya kemalangan. komponen kecil. Contohnya ‘ non-toxic’. sampah dll. o Alat mainan tiada lubang antara 4 – 8 ½ yang boleh memerangkap kepala kanak2. o Berhati-hati dengan alat perhiasan kanak-kanak yang senang pecah dan mudah ditelan. o Baca maklumat keselamatan pada label. o Pastikan alat mainan tidak menggunakan cat bertoksik. patah atau permukaan yang kemik. o Alat mainan kecil yang senang ditelan atau disedut melalui hidung tidak sesuai bayi atau kanak-kanak prasekolah. contohnya tidak berkarat. 8. o Pastikan saiz alat mainan kecil sekurang2nya 1 ¼ untuk menghindar dari tertelan. bunyi yang kuat dan boleh bergerak. o Peti Kecemasan o Lengkap dengan ubat-ubatan asas dan perlu diperiksa untuk memastikan tidak berlaku kehabisan ubat. 9. maklumat perhubungan kecemasan. o Pastikan alat permainan tidak terlalu berat dan besar kerana akan membahayakan keselamatan kanak2. Kebersihan kanak2 haruslah dijaga. o Alat Permainan o Berhati2 dengan alat2 mainan yang mempunyai sisi dan hujung yang tajam. o Mesti dalam keadaan yang baik. ‘Not recommended for children under 3 years of age’. o Komponen alat mainan luar tidak bengkok. melengkung. o Membaca panduan mengguna dan terangkan kepada kanak2. Keselamatan Di Luar Bangunan o Alatan Permainan Luar o Saiz. o Kawasan sekitar bebas daripada risiko elektrik dan bahan2 buangan seperti kaca. o Pastikan alat mainan elektrik dipasang dengan baik. o Pastikan setiap komponen alat mainan dipasang dengan sempurna. tersumbat pada hidung. Bawa bersama surat kebenaran ibu bapa. o Tempat duduk buaian tiada penjuru yang tajam dan dibuat daripada bahan yang ringan. 10. batu. . o Pastikan tali pada alat mainan jenis ‘pull toy’ tidak melebihi 12 inchi. o Disimpan pada tempat khas supaya mudah dijumpai. Berhati2 semasa kanak2 turun dan naik kenderaan. bentuk dan ketinggian sesuai untuk kanak2. 12. medical authorizations . 11.

o o o Orked Indah + Follow 6841 views. o Selang antara lubang pagar mestilah kecil supaya kepala kanak2 tidak boleh memasukinya. o Dapur perlu diasingkan dari kawasan murid melakukan aktiviti. o Tangga dipasang pagar pada penghujungnya. 15. 16. o Taska @ prasekolah perlu mempunyai pelan laluan kecemasan apabila berlaku kebakaran. o Latihan kebakaran perlu dijalankan 3 kali setahun. o Tiada sudut2 tajam yang merbahaya. 3 embeds Related • Keselamatan & Pencegahan 8967 views . o Keselamatan Fizikal Bangunan o Mempunyai sekurang-kurangnya 2 buah pintu yang mudah untuk melarikan diri dengan selamat jika berlaku kebakaran. o Tingkap bangunan adalah 1. o Alat pemadam api sentiasa diperiksa. o Keselamatan Di Dalam Bangunan o Perabot o Saiz dan ketinggian meja dan kerusi sesuai dengan ketinggian kanak2. bangunan dan kemudahan 14. Perlu diperiksa dari semasa ke semasa.Alatan Elektrik Pastikan dawai2 barangan elektrik yang panjang diikat dan digulung. 13. o Rak2 adalah kukuh dan tidak mudah jatuh apabila dipanjat oleh kanak2. o pasang pagar ditempat yang boleh mendatangkan bahaya. o Jerjak besi mudah dibuka jika berlaku kecemasan. pagar 17. 3 favs. o Laluan keluar dari semua bilik bebasa daripada sebarang halangan.2 m tinggi dari paras lantai dan besi bersilang dipasang di runag terbuka. o Perabot yang mempunyai sudut tajam perlu dialas.

• Li Presentation 2841 views • KESELAMATAN DI PRASEKOLAH 4884 views • R1001 Unit 3 3332 views • Pengurusan Permainan Kanak-kanak 15946 views • KONSEP PERGERAKAN ASAS. MUZIK DAN PERGERAKAN 4780 views • Pencegahan Kebakaran 12210 views • Muzik Dan Pergerakan 14031 views • Unit1 3654 views • Unit3 2997 views More by user • Origami [part 1] 6043 views .

com Accessibility View text version Additional Details • • Uploaded via SlideShare Uploaded as Microsoft PowerPoint Flag as inappropriate File a copyright complaint Categories .gigya.785 Views on SlideShare 56 Views on Embeds 6.• Origami [part 2] 3579 views View all presentations from this user About this presentation Usage Rights © All Rights Reserved Stats • • • • • • 3 Favorites 0 Comments 294 Downloads 6.841 Total Views Embed views • • • 53 views on http://www.search.net 2 views on http://wildfire.slideshare.com 1 views on http://dk.yahoo.

• • Business & Mgmt Education Follow SlideShare • • • Twitter Facebook SlideShare Blog 0 tweets 8 shares 2 shares WordPress .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->