PELAN LANTAI PRASEKOLAH

Bagi sekolah yang belum mempunyai kelas prasekolah, guru yang bertanggungjawab perlu membuat beberapa persediaan sebelum menubuhkan sesebuah kelas prasekolah. perkara pertama yang perlu diambil perhatian ialah menyediakan pelan lantai yang bersesuaian. Pelan lantai merupakan asas dalam menubuhkan kelas prasekolah dan ianya amat penting bagi memudahkan proses selanjutnya. Dalam penyediaan pelan lantai ini, guru prasekolah perlu mengambil kira beberapa faktor seperti keluasan kelas, peralatan yang akan diletakkan didalam kelas, kesesuaian peralatan , jumlah dan saiz perabot dan jumlah murid. Semua aspek-aspek ini perlu dititikberatkan bagi menjamin keselesaan murid prasekolah dan juga memudahkan tugas guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Penyediaan pelan lantai prasekolah yang baik harus mempunyai beberapa bahagian penting yang terasing iaitu bahagian dalam kelas yang merangkumi ruang pembelajaran, ruang dapur, ruang makan, bilik air, ruang rehat bagi kes kecemasan dan stor. Pelan lantai luar kelas prasekolah juga perlu di sediakan bagi reka letak alatan permainan untuk taman permainan kanak-kanak. Masalah utama dalam penyediaan pelan lantai ini ialah saiz kelas prasekolah yang selalunya tidak begitu luas dan menyukarkan guru untuk merancang susun atur peralatan dan perabut. Namun begitu guru harus menggunakan kreativiti tersendiri dalam menghasilkan pelan lantai dan dekorasi yang terbaik untuk keselesaan murid dan menepati kehendak komponenkomponen pembelajaran. You might also like: • Pusat pembelajaran ( kelas prasekolah ) • Ruang pembelajaran kelas prasekolah • Pusat Teknologi ( prasekolah ) • Tips penubuhan kelas prasekolah

PUSAT PEMBELAJARAN Antara keperluan penting yang perlu ada dalam pelan lantai di ruang dalam kelas prasekolah ialah pusat pembelajaran berdasarkan kepada komponen-komponen pembelajaran yang terkandung dalam kurikulum pengajaran prasekolah. Ruang pembelajaran di dalam kelas prasekolah biasanya mengandungi 6 pusat pembelajaran iaitu pusat bahasa dan komunikasi, pusat kerohaniaan dan moral, pusat kognitif dan manipulatif, pusat fizikal, pusat kreativiti dan estetika dan pusat teknologi maklumat. Pusat teknologi maklumat bukan salah satu komponen dalam kurikulum prasekolah tetapi merupakan tambahan mengikut kreativiti guru. Sementara itu elemen pembelajaran muzik yang begitu sinonim dengan pembelajaran prasekolah telah digabungkan dengan pusat kreativiti dan estetika kerana mengambil kira keluasan kelas prasekolah.

bomba. Contoh. 6. o Paip dapat berfungsi dengan baik. 5. jiran. o Pastikan ad tong sampah dan sentiasa tertutup. magkuk. o Tandas o Pastikan lantai tidak licin dan bertakung dengan air. o Pastikan selipar yang disediakan tidak haus untuk mengelakkan daripada terjatuh. o Panduan Menyediakan Pelan Laluan Kecemasan Semasa Kebakaran o Sediakan pelan susun atur bangunan sekolah dan tempat lapang yang ada. o Sediakan kata kunci butir2 pelan. o Suis lampu berada dalam keadaan baik dan boleh digunakan. o Senarai Nama o Senarai nama kanak2 lengkap dengan no. . o Mempunyai pengetahuan atau diberi latihan kecemasan (CPR). 4. 7. Keselamatan Di Prasekolah 2. o Dapur o Pastikan semua peralatan seperti sudu. o Awasi kanak2 semasa berada di dalam tandas. o Pastikan lantai tidak basah dan licin. o Sinki dalam keadaan baik dan tidak tersumbat. o Tunjukkan beberapa laluan lain supaya pengosongan bangunan boleh dilakukan serentak. o arah jalan. o Nombor panggilan kecemasan seperti hospital. telefon ibu bapa.1. o Tunjuk arah jalan meninggalkan bilik darjah dan laluan ke tempat lapang. Keselamatan Semasa Lawatan Luar o Tempat lawatan sesuai untuk kanak2 dan penyeliaan yang rapi untuk mengelakkan kemalangan semasa aktiviti dijalankan. o Keterangan bilik yang baik kerana kegelapan boleh memberi kesan kepada penglihatan kanak2. o Tunjukkan rajah tempat berkumpul dan susunan kedudukan kanak2 yang telah ditetapkan. kawasan 3. o Sekurang2nya seorang kakitangan yang mempunyai kemahiran ini berada di sepanjang masa di prasekolah. garpu. o Bilik darjah o Mempunyai peredaran udara yang baik. polis dll ditampal pada dinding di tepi telefon. o Guru & Kakitangan o Berkebolehan menggunakan alat pemadam api. doktor dll. dan lain-lain disimpan dengan kemas dan baik. o Ditampal pada dinding berhampiran setiap pintu keluar.

komponen kecil. Contohnya ‘ non-toxic’. bentuk dan ketinggian sesuai untuk kanak2. o Membaca panduan mengguna dan terangkan kepada kanak2. Bawa bersama surat kebenaran ibu bapa. o Alat mainan tiada lubang antara 4 – 8 ½ yang boleh memerangkap kepala kanak2. 9. ‘Not recommended for children under 3 years of age’. o Pastikan alat permainan tidak terlalu berat dan besar kerana akan membahayakan keselamatan kanak2. o Komponen alat mainan luar tidak bengkok. o Baca maklumat keselamatan pada label. o Pastikan tali pada alat mainan jenis ‘pull toy’ tidak melebihi 12 inchi. o Alat Permainan o Berhati2 dengan alat2 mainan yang mempunyai sisi dan hujung yang tajam. o Pastikan alat mainan tidak menggunakan cat bertoksik. bunyi yang kuat dan boleh bergerak. 10. . Kebersihan kanak2 haruslah dijaga. o Mengajar kanak2 kembalikan alat mainan ke tempat asal untuk mengelakkan berlakunya kemalangan. o Berhati-hati dengan alat perhiasan kanak-kanak yang senang pecah dan mudah ditelan. melengkung. 8. 12. contohnya tidak berkarat. batu. o Disimpan pada tempat khas supaya mudah dijumpai. 11. sampah dll.o o o o Kanak2 perlu dipasang tali keledar semasa dalam kenderaan. o Mesti dalam keadaan yang baik. o Kawasan sekitar bebas daripada risiko elektrik dan bahan2 buangan seperti kaca. o Peti Kecemasan o Lengkap dengan ubat-ubatan asas dan perlu diperiksa untuk memastikan tidak berlaku kehabisan ubat. o Alat mainan perlu dibersihkan sekurang2nya satu kali sehari. o Pastikan setiap komponen alat mainan dipasang dengan sempurna. medical authorizations . o Lubuk pasir ditutup bagi menggelakkan daripada najis haiwan. Berhati2 semasa kanak2 turun dan naik kenderaan. tersumbat pada hidung. o Pastikan alat mainan elektrik dipasang dengan baik. maklumat perhubungan kecemasan. o Pastikan saiz alat mainan kecil sekurang2nya 1 ¼ untuk menghindar dari tertelan. Keselamatan Di Luar Bangunan o Alatan Permainan Luar o Saiz. patah atau permukaan yang kemik. o Tempat duduk buaian tiada penjuru yang tajam dan dibuat daripada bahan yang ringan. o Alat mainan kecil yang senang ditelan atau disedut melalui hidung tidak sesuai bayi atau kanak-kanak prasekolah. telinga atau saluran penafasan.

o Tiada sudut2 tajam yang merbahaya. o Laluan keluar dari semua bilik bebasa daripada sebarang halangan. o pasang pagar ditempat yang boleh mendatangkan bahaya. 16. Perlu diperiksa dari semasa ke semasa. o o o Orked Indah + Follow 6841 views. o Rak2 adalah kukuh dan tidak mudah jatuh apabila dipanjat oleh kanak2. 15. o Selang antara lubang pagar mestilah kecil supaya kepala kanak2 tidak boleh memasukinya. o Keselamatan Fizikal Bangunan o Mempunyai sekurang-kurangnya 2 buah pintu yang mudah untuk melarikan diri dengan selamat jika berlaku kebakaran. o Alat pemadam api sentiasa diperiksa. 13. o Keselamatan Di Dalam Bangunan o Perabot o Saiz dan ketinggian meja dan kerusi sesuai dengan ketinggian kanak2. o Tangga dipasang pagar pada penghujungnya. o Taska @ prasekolah perlu mempunyai pelan laluan kecemasan apabila berlaku kebakaran. bangunan dan kemudahan 14. o Jerjak besi mudah dibuka jika berlaku kecemasan.Alatan Elektrik Pastikan dawai2 barangan elektrik yang panjang diikat dan digulung. o Tingkap bangunan adalah 1. pagar 17. 3 favs. o Latihan kebakaran perlu dijalankan 3 kali setahun. o Dapur perlu diasingkan dari kawasan murid melakukan aktiviti. o Perabot yang mempunyai sudut tajam perlu dialas.2 m tinggi dari paras lantai dan besi bersilang dipasang di runag terbuka. 3 embeds Related • Keselamatan & Pencegahan 8967 views .

• Li Presentation 2841 views • KESELAMATAN DI PRASEKOLAH 4884 views • R1001 Unit 3 3332 views • Pengurusan Permainan Kanak-kanak 15946 views • KONSEP PERGERAKAN ASAS. MUZIK DAN PERGERAKAN 4780 views • Pencegahan Kebakaran 12210 views • Muzik Dan Pergerakan 14031 views • Unit1 3654 views • Unit3 2997 views More by user • Origami [part 1] 6043 views .

com 1 views on http://dk.• Origami [part 2] 3579 views View all presentations from this user About this presentation Usage Rights © All Rights Reserved Stats • • • • • • 3 Favorites 0 Comments 294 Downloads 6.slideshare.841 Total Views Embed views • • • 53 views on http://www.net 2 views on http://wildfire.yahoo.gigya.search.com Accessibility View text version Additional Details • • Uploaded via SlideShare Uploaded as Microsoft PowerPoint Flag as inappropriate File a copyright complaint Categories .785 Views on SlideShare 56 Views on Embeds 6.

• • Business & Mgmt Education Follow SlideShare • • • Twitter Facebook SlideShare Blog 0 tweets 8 shares 2 shares WordPress .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful