IBADAT SOLAT DALAM MEMBENTUK PERIBADI MUSLIM

DISEDIAKAN OLEH; MAHANI BINTI SANUDIN KUMPULAN: PISMP BA0500 PENSYARAH: USTAZAH SA’ANAH BINTI DELI TARIKH HANTAR: 24 APRIL 2006

Disamping itu . Sebelum melakukan ibadat solat. Solat merupakan tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah. maka amalan tersebut tidak sah. . Sekiranya ibadat solat itu dilakukan dalam keadaan dirinya kotor. seseorang itu mestilah terlebih dahulu menyucikan diri daripada hadas dan najis. solat ialah beberapa perkataan dan perbuatan yang didahului dengan takbir dan diakhiri salam dengan syarat-syarat tertentu.PENDAHULUAN Perkataan "Solat" beerti DOA dan menurut istilah syarak. Sebaliknya .iaitu syahadah yang membawa pertalian antara lafaz dan amalan. Solat adalah pokok atau asas dalam Islam. Islam memfardhukan ke atas umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam.ia juga adalah landasan perhubungan manusia dan pernyataan kepada keimanan yang berlubuk di kalbu serta merupakan pengwujudan secara nyata keimanan kepada perkara ghaib. Soal-soal peribadatan yang telah disyariatkan di dalam Islam dan yang dipandang sebagai tiang keimanan bukanlah upacara atau perbuatan tanpa erti atau tujuan atau yang dipaksakan kepada manusia supaya melakukan perbuatan yang tidak jelas maksud dan tujuannya.ia adalah syarat tertegaknya keislaman seseorang kerana ia hasil kewujudan daripada rukun yang pertama.semua kewajipan yang telah ditetapkan oleh Islam kepada umatnya adalah merupakan latihan yang berulangulang untuk membiasakan umatnya agar dapat hidup dengan budi pekerti yang lurus dan benar serta berpegang teguh pada budi pekerti yang sedemikian biarpun berbagai-bagai perubahan yang berlaku.

Al-Qur’an dan Sunnah Rasullullah dengan jelas mengungkapkan kenyataan-kenyataan tersebut. Sesungguhnya shalat itu mencegah dari (perbuatanperbuatan) keji dan mungkar. Konsep ibadat dalam islam tidak sama dengan apa yang dimaksudkan pada pandangan orang-orang sekular dalam dunia ini. Misalnya. . Sebagaimana Firman Allah:                     : Terjemahan Dirikanlah shalat. (surah al-Ankabut:ayat 45) Ibadat dalam islam adalah berlainan sekali dengan konsep ibadat dan amalan-amalan agama atau kepercayaan lain.solat fardhu yang diperintahkan Allah supaya didirikan mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Kerana ianya bukannya perbuatan mengasingkan diri atau perbuatan yang dilakukan mengikut perantaraan tertentu.

W.T dan seterusnya beroleh kejayaan.W. Al-Quran daripada segi yang lain menerangkan solat memberikan kesan pembersihan diri dan mengawalnya daripada terjerumus ke lembah penghinaan serta membersihkan manusia daripada naluri-naluri yang tidak sihat. Firman Allah S. Firman Allah S.T :                 . dia sangat bakhil kedekut . Islam telah menyebut kepentingan solat dalam berbagai-bagai segi. Mereka yang melengkapkan dirinya dengan sifatsifat yang terpuji mendapat petunjuk daripada Allah S. ia menjadi sesetengah sifat orang yang bertakwa yang menurut arahan kitab suci Al-Quran. kecuali orang yang mengerjakan solat.IBADAT SOLAT DALAM PEMBENTUKAN PERIBADI MUSLIM.W.T:                                            Maksudnya: Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut) : Apabila dia ditimpa kesusahan dia sangat resah gelisah dan apabila dia beroleh kesenangan. ( Surah Maarij : 19-22) Sebaliknya orang yang meninggalkan solat digelarkan orang yang tenggelam dalam hawa nafsu yang bakal menjadi ahli neraka. Antaranya.

Maryam : 59) Solat sangat memberikan kesan dalam membentuk peribadi muslim kerana ia dapat mencegah daripada Fasyak dan mungkar. mungkar pula ialah sesuatu yang diingkari oleh syarak. Manakala. Syarat dan rukun .W. maka mereka akan menghadapi azab ( dalam neraka) ( Surah Al.W.T                                         Maksudnya: Dan dirikanlah solat ( dengan tetap) sesunggahnya solat itu mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar. tetapi hendaklah dilaksanakan solat itu dengan ikhlas bertujuan untuk mendapatkan keredaan Allah S. Firman Allah S. mencuri dan minum arak termasuk dalam fasyak.          Maksudnya: Kemudian mereka gantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan solat serta menurut hawa nafsu ( dengan melakukan maksiat ).T. Hakikat solat bukan setakat menunaikan syarat dan rukun yang zahir. ( Surah Al-Ankabut : 45) Fasyak sebagaimana yang ditakrifkan oleh AL-Raghib Al-Asfahani adalah sesuatu yang tersangat keji sama ada dari segi perkataan atau perbuatan. Zina.

W.T.W. ( Surah An-Nisa': 142 ) Solat adalah dilakukan oleh orang yang berakal. Dan tidaklah mereka mengingati Allah kecuali sedikit sekali.yang batin seperti riak dan mencuri nama dan lain-lain hendaklah ditinggalkan.T               Maksudnya: Wahai orang yang beriman. Firman Allah S. Sesungguhnya orang muslim sahaja yang cintakan solat.T menerangkan orang munafik :                              Maksudnya: Sesungguhnya orang munafik itu menipu Allah dan Allah akan membalas tipuan mereka. janganlah kamu hampiri solat ( mengerjakannya ) sedang kamu dalam keadaan mabuk. Mereka bermaksud riak ( dengan solat ) di hadapan manusia. Orang yang tidak berakal sama ada disebabkan gila atau mabuk adalah dilarang daripada melakukan solat. Firman Allah S. ( Surah An-Nisa': 43) .W. mereka berdiri dengan malas. Dan apabila mereka berdiri untuk solat. jika tidak solat seseorang itu tidak diterima oleh Allah S.

W. Ia dimulakan dengan perkataan Allahu Akbar. Hakikat ini memberi erti bahawa solat dapat membentuk peribadi seorang muslim yang sebenar.T.Ayat ini sekalipun turun sebelum diharamkan arak tetapi ia menunjukkan bahawa orang yang mabuk ditegah daripada solat sekalipun disebabkan oleh yang lain daripada arak. .T. walaupun semua manusia yang menjadi penghuni alam ini mempunyai harapan dan cita-cita. Kemudian diikuti oleh seluruh gerak geri dalam solat daripada rukuk. tetapi Allah S. supaya datang kepada kita sejak awal lagi bahawa semua yang ada dalam alam ini adalah dibawah kekuasaan Allah S.W.T.T Maha Besar dan Maha Mulia. untuk kita berhubung dengan Allah S. sujud dan sebagainya supaya zahir setiap pergerakkan itu untuk mengasingkan diri daripada yang lain hanya semata-mata menuju kepada Allah S.W. patutnya kita memohon pertolongan dan menanggantung segala cita-cita kepadaNya.T.W.W. Solat adalah meninggalkan semua ingatan selain daripada Allah S.

Selaras dengan sabda Baginda yang diriwayatkan daripada Thawban. Mereka akan menunaikan segala perintah Allah dengan ikhlas.Allah turut menyebutkan tentang solat pada permulaan surah alMukminun.sebagai kesimpulannya dapatlah disimpulkan bahawa ibadah solat memainkan peranan penting dalam pembentukan peribadi muslim yang sejati. Antara lain.sekaligus menjauhi segala maksiat seperti perkataan keji.iaitu ayat pertama dan ayat ke lapan.antaranya seperti terpengaruh dengan bicara kosong.hendaklah kita sentiasa beristiqamah dan kita sememangnya tidak akan mampu untuk menghitung betapa besar dan banyaknya ganjaran pahala amalan istiqamah itu.KESIMPULAN Justeru itu.mamfitnah dan sebagainya. Sebaliknya melalui solat dapat membentuk seorang mukmin yang berjaya dan beriman.berpoyapoya semasa majlis maksiat dan dosa. Demikian kerana seorang yang beriman akan meninggalkan perbuatan yang dilarang dan perkara yang diharamkan serta menjauhi perkara sia-sia.istiqamahlah kita .mengumpat mencarut. yang bermaksud : Hendaklah kamu tetap teguh dan tidak dapat kamu kira atau hitung(ganjaran pahala istiqamah itu) dan ketahuilah sesungguhnya sebaik amalan kamu ialah sembahyang.pemikiran yang tidak berfaedah. Demikian kerana melalui solat dapat menjauhkan manusia daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar serta terikut dengan hawa nafsu. Semua itu dapat menunjuk dan membuktikan bahawa sembahyang itu tiang agama. Hadis tersebut membawa maksud .rasuah. Yang mana sudut perkataan dan perbuatan mereka terdorong dan terseret dengan budaya yang tidak baik.banyak kelebihannya berbanding perbuatan dan amalan lain. Selain itu.pecah amanah dan khianat.kehidupan yang penuh mainan.

dengan menjaga hak. .tuntutan.batasan syarak dan menunaikan solat tepat pada waktunya atau dalam waktunya dengan memenuhi syarat serta rukunnya yang sempurna.