IBADAT SOLAT DALAM MEMBENTUK PERIBADI MUSLIM

DISEDIAKAN OLEH; MAHANI BINTI SANUDIN KUMPULAN: PISMP BA0500 PENSYARAH: USTAZAH SA’ANAH BINTI DELI TARIKH HANTAR: 24 APRIL 2006

Sebaliknya . Sekiranya ibadat solat itu dilakukan dalam keadaan dirinya kotor.iaitu syahadah yang membawa pertalian antara lafaz dan amalan.ia adalah syarat tertegaknya keislaman seseorang kerana ia hasil kewujudan daripada rukun yang pertama. Solat adalah pokok atau asas dalam Islam. Islam memfardhukan ke atas umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam.semua kewajipan yang telah ditetapkan oleh Islam kepada umatnya adalah merupakan latihan yang berulangulang untuk membiasakan umatnya agar dapat hidup dengan budi pekerti yang lurus dan benar serta berpegang teguh pada budi pekerti yang sedemikian biarpun berbagai-bagai perubahan yang berlaku.ia juga adalah landasan perhubungan manusia dan pernyataan kepada keimanan yang berlubuk di kalbu serta merupakan pengwujudan secara nyata keimanan kepada perkara ghaib. Sebelum melakukan ibadat solat. solat ialah beberapa perkataan dan perbuatan yang didahului dengan takbir dan diakhiri salam dengan syarat-syarat tertentu. Soal-soal peribadatan yang telah disyariatkan di dalam Islam dan yang dipandang sebagai tiang keimanan bukanlah upacara atau perbuatan tanpa erti atau tujuan atau yang dipaksakan kepada manusia supaya melakukan perbuatan yang tidak jelas maksud dan tujuannya. maka amalan tersebut tidak sah. Disamping itu . Solat merupakan tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah. . seseorang itu mestilah terlebih dahulu menyucikan diri daripada hadas dan najis.PENDAHULUAN Perkataan "Solat" beerti DOA dan menurut istilah syarak.

. Sesungguhnya shalat itu mencegah dari (perbuatanperbuatan) keji dan mungkar. Sebagaimana Firman Allah:                     : Terjemahan Dirikanlah shalat.Al-Qur’an dan Sunnah Rasullullah dengan jelas mengungkapkan kenyataan-kenyataan tersebut.solat fardhu yang diperintahkan Allah supaya didirikan mempunyai hikmahnya yang tersendiri. (surah al-Ankabut:ayat 45) Ibadat dalam islam adalah berlainan sekali dengan konsep ibadat dan amalan-amalan agama atau kepercayaan lain. Kerana ianya bukannya perbuatan mengasingkan diri atau perbuatan yang dilakukan mengikut perantaraan tertentu. Konsep ibadat dalam islam tidak sama dengan apa yang dimaksudkan pada pandangan orang-orang sekular dalam dunia ini. Misalnya.

IBADAT SOLAT DALAM PEMBENTUKAN PERIBADI MUSLIM. ia menjadi sesetengah sifat orang yang bertakwa yang menurut arahan kitab suci Al-Quran. Al-Quran daripada segi yang lain menerangkan solat memberikan kesan pembersihan diri dan mengawalnya daripada terjerumus ke lembah penghinaan serta membersihkan manusia daripada naluri-naluri yang tidak sihat. Islam telah menyebut kepentingan solat dalam berbagai-bagai segi.T:                                            Maksudnya: Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut) : Apabila dia ditimpa kesusahan dia sangat resah gelisah dan apabila dia beroleh kesenangan.W.W.T dan seterusnya beroleh kejayaan.W.T :                 . Antaranya. dia sangat bakhil kedekut . Firman Allah S. Firman Allah S. kecuali orang yang mengerjakan solat. Mereka yang melengkapkan dirinya dengan sifatsifat yang terpuji mendapat petunjuk daripada Allah S. ( Surah Maarij : 19-22) Sebaliknya orang yang meninggalkan solat digelarkan orang yang tenggelam dalam hawa nafsu yang bakal menjadi ahli neraka.

          Maksudnya: Kemudian mereka gantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan solat serta menurut hawa nafsu ( dengan melakukan maksiat ). Zina. mungkar pula ialah sesuatu yang diingkari oleh syarak. tetapi hendaklah dilaksanakan solat itu dengan ikhlas bertujuan untuk mendapatkan keredaan Allah S. Manakala.T                                         Maksudnya: Dan dirikanlah solat ( dengan tetap) sesunggahnya solat itu mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar.Maryam : 59) Solat sangat memberikan kesan dalam membentuk peribadi muslim kerana ia dapat mencegah daripada Fasyak dan mungkar.W. maka mereka akan menghadapi azab ( dalam neraka) ( Surah Al. Syarat dan rukun . Hakikat solat bukan setakat menunaikan syarat dan rukun yang zahir.T. ( Surah Al-Ankabut : 45) Fasyak sebagaimana yang ditakrifkan oleh AL-Raghib Al-Asfahani adalah sesuatu yang tersangat keji sama ada dari segi perkataan atau perbuatan. mencuri dan minum arak termasuk dalam fasyak.W. Firman Allah S.

Dan tidaklah mereka mengingati Allah kecuali sedikit sekali. Firman Allah S. janganlah kamu hampiri solat ( mengerjakannya ) sedang kamu dalam keadaan mabuk. Firman Allah S. ( Surah An-Nisa': 43) . Mereka bermaksud riak ( dengan solat ) di hadapan manusia.T               Maksudnya: Wahai orang yang beriman. ( Surah An-Nisa': 142 ) Solat adalah dilakukan oleh orang yang berakal.T menerangkan orang munafik :                              Maksudnya: Sesungguhnya orang munafik itu menipu Allah dan Allah akan membalas tipuan mereka.W. Orang yang tidak berakal sama ada disebabkan gila atau mabuk adalah dilarang daripada melakukan solat.W.W.T. Dan apabila mereka berdiri untuk solat. jika tidak solat seseorang itu tidak diterima oleh Allah S. Sesungguhnya orang muslim sahaja yang cintakan solat. mereka berdiri dengan malas.yang batin seperti riak dan mencuri nama dan lain-lain hendaklah ditinggalkan.

supaya datang kepada kita sejak awal lagi bahawa semua yang ada dalam alam ini adalah dibawah kekuasaan Allah S.W. Hakikat ini memberi erti bahawa solat dapat membentuk peribadi seorang muslim yang sebenar.T. sujud dan sebagainya supaya zahir setiap pergerakkan itu untuk mengasingkan diri daripada yang lain hanya semata-mata menuju kepada Allah S. patutnya kita memohon pertolongan dan menanggantung segala cita-cita kepadaNya.Ayat ini sekalipun turun sebelum diharamkan arak tetapi ia menunjukkan bahawa orang yang mabuk ditegah daripada solat sekalipun disebabkan oleh yang lain daripada arak.W.T.T. untuk kita berhubung dengan Allah S.W. tetapi Allah S.T.T Maha Besar dan Maha Mulia. Ia dimulakan dengan perkataan Allahu Akbar. Solat adalah meninggalkan semua ingatan selain daripada Allah S.W. . walaupun semua manusia yang menjadi penghuni alam ini mempunyai harapan dan cita-cita.W. Kemudian diikuti oleh seluruh gerak geri dalam solat daripada rukuk.

yang bermaksud : Hendaklah kamu tetap teguh dan tidak dapat kamu kira atau hitung(ganjaran pahala istiqamah itu) dan ketahuilah sesungguhnya sebaik amalan kamu ialah sembahyang. Selain itu.sebagai kesimpulannya dapatlah disimpulkan bahawa ibadah solat memainkan peranan penting dalam pembentukan peribadi muslim yang sejati. Yang mana sudut perkataan dan perbuatan mereka terdorong dan terseret dengan budaya yang tidak baik. Sebaliknya melalui solat dapat membentuk seorang mukmin yang berjaya dan beriman. Mereka akan menunaikan segala perintah Allah dengan ikhlas.antaranya seperti terpengaruh dengan bicara kosong. Demikian kerana melalui solat dapat menjauhkan manusia daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar serta terikut dengan hawa nafsu.Allah turut menyebutkan tentang solat pada permulaan surah alMukminun.KESIMPULAN Justeru itu.mengumpat mencarut. Antara lain.hendaklah kita sentiasa beristiqamah dan kita sememangnya tidak akan mampu untuk menghitung betapa besar dan banyaknya ganjaran pahala amalan istiqamah itu. Semua itu dapat menunjuk dan membuktikan bahawa sembahyang itu tiang agama. Hadis tersebut membawa maksud .rasuah.banyak kelebihannya berbanding perbuatan dan amalan lain.kehidupan yang penuh mainan.sekaligus menjauhi segala maksiat seperti perkataan keji.pecah amanah dan khianat. Selaras dengan sabda Baginda yang diriwayatkan daripada Thawban.iaitu ayat pertama dan ayat ke lapan. Demikian kerana seorang yang beriman akan meninggalkan perbuatan yang dilarang dan perkara yang diharamkan serta menjauhi perkara sia-sia.istiqamahlah kita .berpoyapoya semasa majlis maksiat dan dosa.pemikiran yang tidak berfaedah.mamfitnah dan sebagainya.

tuntutan.dengan menjaga hak. .batasan syarak dan menunaikan solat tepat pada waktunya atau dalam waktunya dengan memenuhi syarat serta rukunnya yang sempurna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful