IBADAT SOLAT DALAM MEMBENTUK PERIBADI MUSLIM

DISEDIAKAN OLEH; MAHANI BINTI SANUDIN KUMPULAN: PISMP BA0500 PENSYARAH: USTAZAH SA’ANAH BINTI DELI TARIKH HANTAR: 24 APRIL 2006

maka amalan tersebut tidak sah. Soal-soal peribadatan yang telah disyariatkan di dalam Islam dan yang dipandang sebagai tiang keimanan bukanlah upacara atau perbuatan tanpa erti atau tujuan atau yang dipaksakan kepada manusia supaya melakukan perbuatan yang tidak jelas maksud dan tujuannya. solat ialah beberapa perkataan dan perbuatan yang didahului dengan takbir dan diakhiri salam dengan syarat-syarat tertentu. Sebelum melakukan ibadat solat.PENDAHULUAN Perkataan "Solat" beerti DOA dan menurut istilah syarak. Sebaliknya . . Sekiranya ibadat solat itu dilakukan dalam keadaan dirinya kotor. seseorang itu mestilah terlebih dahulu menyucikan diri daripada hadas dan najis.ia adalah syarat tertegaknya keislaman seseorang kerana ia hasil kewujudan daripada rukun yang pertama. Disamping itu .semua kewajipan yang telah ditetapkan oleh Islam kepada umatnya adalah merupakan latihan yang berulangulang untuk membiasakan umatnya agar dapat hidup dengan budi pekerti yang lurus dan benar serta berpegang teguh pada budi pekerti yang sedemikian biarpun berbagai-bagai perubahan yang berlaku. Solat adalah pokok atau asas dalam Islam.ia juga adalah landasan perhubungan manusia dan pernyataan kepada keimanan yang berlubuk di kalbu serta merupakan pengwujudan secara nyata keimanan kepada perkara ghaib. Islam memfardhukan ke atas umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam.iaitu syahadah yang membawa pertalian antara lafaz dan amalan. Solat merupakan tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah.

Sebagaimana Firman Allah:                     : Terjemahan Dirikanlah shalat. Misalnya. Kerana ianya bukannya perbuatan mengasingkan diri atau perbuatan yang dilakukan mengikut perantaraan tertentu. . (surah al-Ankabut:ayat 45) Ibadat dalam islam adalah berlainan sekali dengan konsep ibadat dan amalan-amalan agama atau kepercayaan lain. Sesungguhnya shalat itu mencegah dari (perbuatanperbuatan) keji dan mungkar. Konsep ibadat dalam islam tidak sama dengan apa yang dimaksudkan pada pandangan orang-orang sekular dalam dunia ini.Al-Qur’an dan Sunnah Rasullullah dengan jelas mengungkapkan kenyataan-kenyataan tersebut.solat fardhu yang diperintahkan Allah supaya didirikan mempunyai hikmahnya yang tersendiri.

T dan seterusnya beroleh kejayaan. Mereka yang melengkapkan dirinya dengan sifatsifat yang terpuji mendapat petunjuk daripada Allah S. Firman Allah S. dia sangat bakhil kedekut . Antaranya.W. ia menjadi sesetengah sifat orang yang bertakwa yang menurut arahan kitab suci Al-Quran.T:                                            Maksudnya: Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut) : Apabila dia ditimpa kesusahan dia sangat resah gelisah dan apabila dia beroleh kesenangan. Al-Quran daripada segi yang lain menerangkan solat memberikan kesan pembersihan diri dan mengawalnya daripada terjerumus ke lembah penghinaan serta membersihkan manusia daripada naluri-naluri yang tidak sihat. Firman Allah S. Islam telah menyebut kepentingan solat dalam berbagai-bagai segi. ( Surah Maarij : 19-22) Sebaliknya orang yang meninggalkan solat digelarkan orang yang tenggelam dalam hawa nafsu yang bakal menjadi ahli neraka. kecuali orang yang mengerjakan solat.W.T :                 .W.IBADAT SOLAT DALAM PEMBENTUKAN PERIBADI MUSLIM.

tetapi hendaklah dilaksanakan solat itu dengan ikhlas bertujuan untuk mendapatkan keredaan Allah S. Zina. Firman Allah S.T.W.          Maksudnya: Kemudian mereka gantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan solat serta menurut hawa nafsu ( dengan melakukan maksiat ). Syarat dan rukun .T                                         Maksudnya: Dan dirikanlah solat ( dengan tetap) sesunggahnya solat itu mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar. Manakala. ( Surah Al-Ankabut : 45) Fasyak sebagaimana yang ditakrifkan oleh AL-Raghib Al-Asfahani adalah sesuatu yang tersangat keji sama ada dari segi perkataan atau perbuatan.Maryam : 59) Solat sangat memberikan kesan dalam membentuk peribadi muslim kerana ia dapat mencegah daripada Fasyak dan mungkar. Hakikat solat bukan setakat menunaikan syarat dan rukun yang zahir. mungkar pula ialah sesuatu yang diingkari oleh syarak. mencuri dan minum arak termasuk dalam fasyak. maka mereka akan menghadapi azab ( dalam neraka) ( Surah Al.W.

T. Firman Allah S.T menerangkan orang munafik :                              Maksudnya: Sesungguhnya orang munafik itu menipu Allah dan Allah akan membalas tipuan mereka. janganlah kamu hampiri solat ( mengerjakannya ) sedang kamu dalam keadaan mabuk. ( Surah An-Nisa': 142 ) Solat adalah dilakukan oleh orang yang berakal. ( Surah An-Nisa': 43) .W.yang batin seperti riak dan mencuri nama dan lain-lain hendaklah ditinggalkan. Firman Allah S. mereka berdiri dengan malas. Dan tidaklah mereka mengingati Allah kecuali sedikit sekali.W. jika tidak solat seseorang itu tidak diterima oleh Allah S.W. Orang yang tidak berakal sama ada disebabkan gila atau mabuk adalah dilarang daripada melakukan solat. Mereka bermaksud riak ( dengan solat ) di hadapan manusia. Dan apabila mereka berdiri untuk solat.T               Maksudnya: Wahai orang yang beriman. Sesungguhnya orang muslim sahaja yang cintakan solat.

W. Ia dimulakan dengan perkataan Allahu Akbar.W. supaya datang kepada kita sejak awal lagi bahawa semua yang ada dalam alam ini adalah dibawah kekuasaan Allah S.W.T. Kemudian diikuti oleh seluruh gerak geri dalam solat daripada rukuk.Ayat ini sekalipun turun sebelum diharamkan arak tetapi ia menunjukkan bahawa orang yang mabuk ditegah daripada solat sekalipun disebabkan oleh yang lain daripada arak. Solat adalah meninggalkan semua ingatan selain daripada Allah S.T.W.T Maha Besar dan Maha Mulia. tetapi Allah S. patutnya kita memohon pertolongan dan menanggantung segala cita-cita kepadaNya.T. walaupun semua manusia yang menjadi penghuni alam ini mempunyai harapan dan cita-cita.W. . Hakikat ini memberi erti bahawa solat dapat membentuk peribadi seorang muslim yang sebenar. sujud dan sebagainya supaya zahir setiap pergerakkan itu untuk mengasingkan diri daripada yang lain hanya semata-mata menuju kepada Allah S.T. untuk kita berhubung dengan Allah S.

Selain itu.hendaklah kita sentiasa beristiqamah dan kita sememangnya tidak akan mampu untuk menghitung betapa besar dan banyaknya ganjaran pahala amalan istiqamah itu.mamfitnah dan sebagainya.Allah turut menyebutkan tentang solat pada permulaan surah alMukminun. Demikian kerana seorang yang beriman akan meninggalkan perbuatan yang dilarang dan perkara yang diharamkan serta menjauhi perkara sia-sia.rasuah.pecah amanah dan khianat. Demikian kerana melalui solat dapat menjauhkan manusia daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar serta terikut dengan hawa nafsu. Semua itu dapat menunjuk dan membuktikan bahawa sembahyang itu tiang agama.banyak kelebihannya berbanding perbuatan dan amalan lain. Mereka akan menunaikan segala perintah Allah dengan ikhlas.mengumpat mencarut.istiqamahlah kita . yang bermaksud : Hendaklah kamu tetap teguh dan tidak dapat kamu kira atau hitung(ganjaran pahala istiqamah itu) dan ketahuilah sesungguhnya sebaik amalan kamu ialah sembahyang.iaitu ayat pertama dan ayat ke lapan.KESIMPULAN Justeru itu.pemikiran yang tidak berfaedah.sebagai kesimpulannya dapatlah disimpulkan bahawa ibadah solat memainkan peranan penting dalam pembentukan peribadi muslim yang sejati. Antara lain.berpoyapoya semasa majlis maksiat dan dosa. Hadis tersebut membawa maksud . Sebaliknya melalui solat dapat membentuk seorang mukmin yang berjaya dan beriman.kehidupan yang penuh mainan. Selaras dengan sabda Baginda yang diriwayatkan daripada Thawban.antaranya seperti terpengaruh dengan bicara kosong.sekaligus menjauhi segala maksiat seperti perkataan keji. Yang mana sudut perkataan dan perbuatan mereka terdorong dan terseret dengan budaya yang tidak baik.

dengan menjaga hak. .batasan syarak dan menunaikan solat tepat pada waktunya atau dalam waktunya dengan memenuhi syarat serta rukunnya yang sempurna.tuntutan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful