P. 1
Ibadat Solat Dalam Pembentukan Peribadi Muslim

Ibadat Solat Dalam Pembentukan Peribadi Muslim

|Views: 1,260|Likes:
Published by Che Mohd Hafifi

More info:

Published by: Che Mohd Hafifi on Jul 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

IBADAT SOLAT DALAM MEMBENTUK PERIBADI MUSLIM

DISEDIAKAN OLEH; MAHANI BINTI SANUDIN KUMPULAN: PISMP BA0500 PENSYARAH: USTAZAH SA’ANAH BINTI DELI TARIKH HANTAR: 24 APRIL 2006

solat ialah beberapa perkataan dan perbuatan yang didahului dengan takbir dan diakhiri salam dengan syarat-syarat tertentu. Islam memfardhukan ke atas umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam. Sebaliknya . seseorang itu mestilah terlebih dahulu menyucikan diri daripada hadas dan najis.ia adalah syarat tertegaknya keislaman seseorang kerana ia hasil kewujudan daripada rukun yang pertama. Sekiranya ibadat solat itu dilakukan dalam keadaan dirinya kotor. Disamping itu . Solat merupakan tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah.semua kewajipan yang telah ditetapkan oleh Islam kepada umatnya adalah merupakan latihan yang berulangulang untuk membiasakan umatnya agar dapat hidup dengan budi pekerti yang lurus dan benar serta berpegang teguh pada budi pekerti yang sedemikian biarpun berbagai-bagai perubahan yang berlaku. Sebelum melakukan ibadat solat. Solat adalah pokok atau asas dalam Islam.iaitu syahadah yang membawa pertalian antara lafaz dan amalan. Soal-soal peribadatan yang telah disyariatkan di dalam Islam dan yang dipandang sebagai tiang keimanan bukanlah upacara atau perbuatan tanpa erti atau tujuan atau yang dipaksakan kepada manusia supaya melakukan perbuatan yang tidak jelas maksud dan tujuannya. maka amalan tersebut tidak sah.PENDAHULUAN Perkataan "Solat" beerti DOA dan menurut istilah syarak. .ia juga adalah landasan perhubungan manusia dan pernyataan kepada keimanan yang berlubuk di kalbu serta merupakan pengwujudan secara nyata keimanan kepada perkara ghaib.

(surah al-Ankabut:ayat 45) Ibadat dalam islam adalah berlainan sekali dengan konsep ibadat dan amalan-amalan agama atau kepercayaan lain. . Kerana ianya bukannya perbuatan mengasingkan diri atau perbuatan yang dilakukan mengikut perantaraan tertentu. Misalnya. Sesungguhnya shalat itu mencegah dari (perbuatanperbuatan) keji dan mungkar. Sebagaimana Firman Allah:                     : Terjemahan Dirikanlah shalat. Konsep ibadat dalam islam tidak sama dengan apa yang dimaksudkan pada pandangan orang-orang sekular dalam dunia ini.Al-Qur’an dan Sunnah Rasullullah dengan jelas mengungkapkan kenyataan-kenyataan tersebut.solat fardhu yang diperintahkan Allah supaya didirikan mempunyai hikmahnya yang tersendiri.

Firman Allah S.T :                 . dia sangat bakhil kedekut . ia menjadi sesetengah sifat orang yang bertakwa yang menurut arahan kitab suci Al-Quran. Islam telah menyebut kepentingan solat dalam berbagai-bagai segi.W. Mereka yang melengkapkan dirinya dengan sifatsifat yang terpuji mendapat petunjuk daripada Allah S.IBADAT SOLAT DALAM PEMBENTUKAN PERIBADI MUSLIM.T:                                            Maksudnya: Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut) : Apabila dia ditimpa kesusahan dia sangat resah gelisah dan apabila dia beroleh kesenangan. Firman Allah S.T dan seterusnya beroleh kejayaan.W. ( Surah Maarij : 19-22) Sebaliknya orang yang meninggalkan solat digelarkan orang yang tenggelam dalam hawa nafsu yang bakal menjadi ahli neraka. kecuali orang yang mengerjakan solat.W. Antaranya. Al-Quran daripada segi yang lain menerangkan solat memberikan kesan pembersihan diri dan mengawalnya daripada terjerumus ke lembah penghinaan serta membersihkan manusia daripada naluri-naluri yang tidak sihat.

T.T                                         Maksudnya: Dan dirikanlah solat ( dengan tetap) sesunggahnya solat itu mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar.W. Syarat dan rukun . maka mereka akan menghadapi azab ( dalam neraka) ( Surah Al. Zina.          Maksudnya: Kemudian mereka gantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan solat serta menurut hawa nafsu ( dengan melakukan maksiat ). mencuri dan minum arak termasuk dalam fasyak. ( Surah Al-Ankabut : 45) Fasyak sebagaimana yang ditakrifkan oleh AL-Raghib Al-Asfahani adalah sesuatu yang tersangat keji sama ada dari segi perkataan atau perbuatan. Hakikat solat bukan setakat menunaikan syarat dan rukun yang zahir. tetapi hendaklah dilaksanakan solat itu dengan ikhlas bertujuan untuk mendapatkan keredaan Allah S.W. mungkar pula ialah sesuatu yang diingkari oleh syarak. Firman Allah S.Maryam : 59) Solat sangat memberikan kesan dalam membentuk peribadi muslim kerana ia dapat mencegah daripada Fasyak dan mungkar. Manakala.

W. Dan tidaklah mereka mengingati Allah kecuali sedikit sekali. Firman Allah S.yang batin seperti riak dan mencuri nama dan lain-lain hendaklah ditinggalkan.T. ( Surah An-Nisa': 43) .T               Maksudnya: Wahai orang yang beriman.W. Dan apabila mereka berdiri untuk solat.T menerangkan orang munafik :                              Maksudnya: Sesungguhnya orang munafik itu menipu Allah dan Allah akan membalas tipuan mereka. Orang yang tidak berakal sama ada disebabkan gila atau mabuk adalah dilarang daripada melakukan solat. ( Surah An-Nisa': 142 ) Solat adalah dilakukan oleh orang yang berakal. Mereka bermaksud riak ( dengan solat ) di hadapan manusia. jika tidak solat seseorang itu tidak diterima oleh Allah S. mereka berdiri dengan malas.W. Firman Allah S. Sesungguhnya orang muslim sahaja yang cintakan solat. janganlah kamu hampiri solat ( mengerjakannya ) sedang kamu dalam keadaan mabuk.

T.W. sujud dan sebagainya supaya zahir setiap pergerakkan itu untuk mengasingkan diri daripada yang lain hanya semata-mata menuju kepada Allah S.Ayat ini sekalipun turun sebelum diharamkan arak tetapi ia menunjukkan bahawa orang yang mabuk ditegah daripada solat sekalipun disebabkan oleh yang lain daripada arak. Hakikat ini memberi erti bahawa solat dapat membentuk peribadi seorang muslim yang sebenar. untuk kita berhubung dengan Allah S.T.W. Solat adalah meninggalkan semua ingatan selain daripada Allah S.W.T Maha Besar dan Maha Mulia. Ia dimulakan dengan perkataan Allahu Akbar.W. Kemudian diikuti oleh seluruh gerak geri dalam solat daripada rukuk. walaupun semua manusia yang menjadi penghuni alam ini mempunyai harapan dan cita-cita. supaya datang kepada kita sejak awal lagi bahawa semua yang ada dalam alam ini adalah dibawah kekuasaan Allah S.T.T. tetapi Allah S. . patutnya kita memohon pertolongan dan menanggantung segala cita-cita kepadaNya.W.

Yang mana sudut perkataan dan perbuatan mereka terdorong dan terseret dengan budaya yang tidak baik. Demikian kerana seorang yang beriman akan meninggalkan perbuatan yang dilarang dan perkara yang diharamkan serta menjauhi perkara sia-sia. Hadis tersebut membawa maksud .mamfitnah dan sebagainya.hendaklah kita sentiasa beristiqamah dan kita sememangnya tidak akan mampu untuk menghitung betapa besar dan banyaknya ganjaran pahala amalan istiqamah itu.iaitu ayat pertama dan ayat ke lapan.pemikiran yang tidak berfaedah.sekaligus menjauhi segala maksiat seperti perkataan keji. Sebaliknya melalui solat dapat membentuk seorang mukmin yang berjaya dan beriman.sebagai kesimpulannya dapatlah disimpulkan bahawa ibadah solat memainkan peranan penting dalam pembentukan peribadi muslim yang sejati.Allah turut menyebutkan tentang solat pada permulaan surah alMukminun. Mereka akan menunaikan segala perintah Allah dengan ikhlas.pecah amanah dan khianat. Selaras dengan sabda Baginda yang diriwayatkan daripada Thawban. yang bermaksud : Hendaklah kamu tetap teguh dan tidak dapat kamu kira atau hitung(ganjaran pahala istiqamah itu) dan ketahuilah sesungguhnya sebaik amalan kamu ialah sembahyang.mengumpat mencarut. Semua itu dapat menunjuk dan membuktikan bahawa sembahyang itu tiang agama. Selain itu.berpoyapoya semasa majlis maksiat dan dosa.rasuah.antaranya seperti terpengaruh dengan bicara kosong.kehidupan yang penuh mainan.istiqamahlah kita .banyak kelebihannya berbanding perbuatan dan amalan lain. Antara lain.KESIMPULAN Justeru itu. Demikian kerana melalui solat dapat menjauhkan manusia daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar serta terikut dengan hawa nafsu.

batasan syarak dan menunaikan solat tepat pada waktunya atau dalam waktunya dengan memenuhi syarat serta rukunnya yang sempurna.tuntutan.dengan menjaga hak. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->