IBADAT SOLAT DALAM MEMBENTUK PERIBADI MUSLIM

DISEDIAKAN OLEH; MAHANI BINTI SANUDIN KUMPULAN: PISMP BA0500 PENSYARAH: USTAZAH SA’ANAH BINTI DELI TARIKH HANTAR: 24 APRIL 2006

Solat merupakan tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah.PENDAHULUAN Perkataan "Solat" beerti DOA dan menurut istilah syarak. Soal-soal peribadatan yang telah disyariatkan di dalam Islam dan yang dipandang sebagai tiang keimanan bukanlah upacara atau perbuatan tanpa erti atau tujuan atau yang dipaksakan kepada manusia supaya melakukan perbuatan yang tidak jelas maksud dan tujuannya. Sebelum melakukan ibadat solat. .semua kewajipan yang telah ditetapkan oleh Islam kepada umatnya adalah merupakan latihan yang berulangulang untuk membiasakan umatnya agar dapat hidup dengan budi pekerti yang lurus dan benar serta berpegang teguh pada budi pekerti yang sedemikian biarpun berbagai-bagai perubahan yang berlaku.iaitu syahadah yang membawa pertalian antara lafaz dan amalan. Sebaliknya .ia adalah syarat tertegaknya keislaman seseorang kerana ia hasil kewujudan daripada rukun yang pertama. Sekiranya ibadat solat itu dilakukan dalam keadaan dirinya kotor. Disamping itu . solat ialah beberapa perkataan dan perbuatan yang didahului dengan takbir dan diakhiri salam dengan syarat-syarat tertentu. Islam memfardhukan ke atas umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam.ia juga adalah landasan perhubungan manusia dan pernyataan kepada keimanan yang berlubuk di kalbu serta merupakan pengwujudan secara nyata keimanan kepada perkara ghaib. seseorang itu mestilah terlebih dahulu menyucikan diri daripada hadas dan najis. Solat adalah pokok atau asas dalam Islam. maka amalan tersebut tidak sah.

Misalnya.solat fardhu yang diperintahkan Allah supaya didirikan mempunyai hikmahnya yang tersendiri. . Kerana ianya bukannya perbuatan mengasingkan diri atau perbuatan yang dilakukan mengikut perantaraan tertentu. (surah al-Ankabut:ayat 45) Ibadat dalam islam adalah berlainan sekali dengan konsep ibadat dan amalan-amalan agama atau kepercayaan lain.Al-Qur’an dan Sunnah Rasullullah dengan jelas mengungkapkan kenyataan-kenyataan tersebut. Sesungguhnya shalat itu mencegah dari (perbuatanperbuatan) keji dan mungkar. Sebagaimana Firman Allah:                     : Terjemahan Dirikanlah shalat. Konsep ibadat dalam islam tidak sama dengan apa yang dimaksudkan pada pandangan orang-orang sekular dalam dunia ini.

Firman Allah S.T :                 .IBADAT SOLAT DALAM PEMBENTUKAN PERIBADI MUSLIM.T dan seterusnya beroleh kejayaan.T:                                            Maksudnya: Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut) : Apabila dia ditimpa kesusahan dia sangat resah gelisah dan apabila dia beroleh kesenangan. Antaranya.W. dia sangat bakhil kedekut . ia menjadi sesetengah sifat orang yang bertakwa yang menurut arahan kitab suci Al-Quran. kecuali orang yang mengerjakan solat.W. Firman Allah S. Islam telah menyebut kepentingan solat dalam berbagai-bagai segi. Al-Quran daripada segi yang lain menerangkan solat memberikan kesan pembersihan diri dan mengawalnya daripada terjerumus ke lembah penghinaan serta membersihkan manusia daripada naluri-naluri yang tidak sihat. ( Surah Maarij : 19-22) Sebaliknya orang yang meninggalkan solat digelarkan orang yang tenggelam dalam hawa nafsu yang bakal menjadi ahli neraka. Mereka yang melengkapkan dirinya dengan sifatsifat yang terpuji mendapat petunjuk daripada Allah S.W.

( Surah Al-Ankabut : 45) Fasyak sebagaimana yang ditakrifkan oleh AL-Raghib Al-Asfahani adalah sesuatu yang tersangat keji sama ada dari segi perkataan atau perbuatan. mencuri dan minum arak termasuk dalam fasyak. tetapi hendaklah dilaksanakan solat itu dengan ikhlas bertujuan untuk mendapatkan keredaan Allah S.T                                         Maksudnya: Dan dirikanlah solat ( dengan tetap) sesunggahnya solat itu mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar. Zina.W. Syarat dan rukun . Firman Allah S.          Maksudnya: Kemudian mereka gantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan solat serta menurut hawa nafsu ( dengan melakukan maksiat ). maka mereka akan menghadapi azab ( dalam neraka) ( Surah Al. Manakala.T.W. mungkar pula ialah sesuatu yang diingkari oleh syarak.Maryam : 59) Solat sangat memberikan kesan dalam membentuk peribadi muslim kerana ia dapat mencegah daripada Fasyak dan mungkar. Hakikat solat bukan setakat menunaikan syarat dan rukun yang zahir.

jika tidak solat seseorang itu tidak diterima oleh Allah S.T. Firman Allah S. Mereka bermaksud riak ( dengan solat ) di hadapan manusia.yang batin seperti riak dan mencuri nama dan lain-lain hendaklah ditinggalkan. mereka berdiri dengan malas. janganlah kamu hampiri solat ( mengerjakannya ) sedang kamu dalam keadaan mabuk.T               Maksudnya: Wahai orang yang beriman. ( Surah An-Nisa': 142 ) Solat adalah dilakukan oleh orang yang berakal. Dan tidaklah mereka mengingati Allah kecuali sedikit sekali.W. Dan apabila mereka berdiri untuk solat. Orang yang tidak berakal sama ada disebabkan gila atau mabuk adalah dilarang daripada melakukan solat. ( Surah An-Nisa': 43) . Firman Allah S.W. Sesungguhnya orang muslim sahaja yang cintakan solat.T menerangkan orang munafik :                              Maksudnya: Sesungguhnya orang munafik itu menipu Allah dan Allah akan membalas tipuan mereka.W.

Hakikat ini memberi erti bahawa solat dapat membentuk peribadi seorang muslim yang sebenar. . Ia dimulakan dengan perkataan Allahu Akbar. untuk kita berhubung dengan Allah S.T. tetapi Allah S.W. patutnya kita memohon pertolongan dan menanggantung segala cita-cita kepadaNya. supaya datang kepada kita sejak awal lagi bahawa semua yang ada dalam alam ini adalah dibawah kekuasaan Allah S.W.W.W.T Maha Besar dan Maha Mulia.T.W. Kemudian diikuti oleh seluruh gerak geri dalam solat daripada rukuk. sujud dan sebagainya supaya zahir setiap pergerakkan itu untuk mengasingkan diri daripada yang lain hanya semata-mata menuju kepada Allah S. walaupun semua manusia yang menjadi penghuni alam ini mempunyai harapan dan cita-cita.T.T. Solat adalah meninggalkan semua ingatan selain daripada Allah S.Ayat ini sekalipun turun sebelum diharamkan arak tetapi ia menunjukkan bahawa orang yang mabuk ditegah daripada solat sekalipun disebabkan oleh yang lain daripada arak.

Hadis tersebut membawa maksud .sebagai kesimpulannya dapatlah disimpulkan bahawa ibadah solat memainkan peranan penting dalam pembentukan peribadi muslim yang sejati.sekaligus menjauhi segala maksiat seperti perkataan keji. Mereka akan menunaikan segala perintah Allah dengan ikhlas.mengumpat mencarut. yang bermaksud : Hendaklah kamu tetap teguh dan tidak dapat kamu kira atau hitung(ganjaran pahala istiqamah itu) dan ketahuilah sesungguhnya sebaik amalan kamu ialah sembahyang. Sebaliknya melalui solat dapat membentuk seorang mukmin yang berjaya dan beriman.istiqamahlah kita .berpoyapoya semasa majlis maksiat dan dosa.kehidupan yang penuh mainan. Antara lain.rasuah.pecah amanah dan khianat.pemikiran yang tidak berfaedah. Selain itu. Selaras dengan sabda Baginda yang diriwayatkan daripada Thawban.KESIMPULAN Justeru itu. Demikian kerana seorang yang beriman akan meninggalkan perbuatan yang dilarang dan perkara yang diharamkan serta menjauhi perkara sia-sia. Yang mana sudut perkataan dan perbuatan mereka terdorong dan terseret dengan budaya yang tidak baik.Allah turut menyebutkan tentang solat pada permulaan surah alMukminun. Demikian kerana melalui solat dapat menjauhkan manusia daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar serta terikut dengan hawa nafsu.antaranya seperti terpengaruh dengan bicara kosong. Semua itu dapat menunjuk dan membuktikan bahawa sembahyang itu tiang agama.hendaklah kita sentiasa beristiqamah dan kita sememangnya tidak akan mampu untuk menghitung betapa besar dan banyaknya ganjaran pahala amalan istiqamah itu.banyak kelebihannya berbanding perbuatan dan amalan lain.iaitu ayat pertama dan ayat ke lapan.mamfitnah dan sebagainya.

batasan syarak dan menunaikan solat tepat pada waktunya atau dalam waktunya dengan memenuhi syarat serta rukunnya yang sempurna.dengan menjaga hak.tuntutan. .