P. 1
Ibadat Solat Dalam Pembentukan Peribadi Muslim

Ibadat Solat Dalam Pembentukan Peribadi Muslim

|Views: 1,289|Likes:
Published by Che Mohd Hafifi

More info:

Published by: Che Mohd Hafifi on Jul 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

IBADAT SOLAT DALAM MEMBENTUK PERIBADI MUSLIM

DISEDIAKAN OLEH; MAHANI BINTI SANUDIN KUMPULAN: PISMP BA0500 PENSYARAH: USTAZAH SA’ANAH BINTI DELI TARIKH HANTAR: 24 APRIL 2006

PENDAHULUAN Perkataan "Solat" beerti DOA dan menurut istilah syarak. maka amalan tersebut tidak sah. Sekiranya ibadat solat itu dilakukan dalam keadaan dirinya kotor. Sebaliknya .ia juga adalah landasan perhubungan manusia dan pernyataan kepada keimanan yang berlubuk di kalbu serta merupakan pengwujudan secara nyata keimanan kepada perkara ghaib. Soal-soal peribadatan yang telah disyariatkan di dalam Islam dan yang dipandang sebagai tiang keimanan bukanlah upacara atau perbuatan tanpa erti atau tujuan atau yang dipaksakan kepada manusia supaya melakukan perbuatan yang tidak jelas maksud dan tujuannya.semua kewajipan yang telah ditetapkan oleh Islam kepada umatnya adalah merupakan latihan yang berulangulang untuk membiasakan umatnya agar dapat hidup dengan budi pekerti yang lurus dan benar serta berpegang teguh pada budi pekerti yang sedemikian biarpun berbagai-bagai perubahan yang berlaku. Sebelum melakukan ibadat solat.ia adalah syarat tertegaknya keislaman seseorang kerana ia hasil kewujudan daripada rukun yang pertama. . seseorang itu mestilah terlebih dahulu menyucikan diri daripada hadas dan najis. solat ialah beberapa perkataan dan perbuatan yang didahului dengan takbir dan diakhiri salam dengan syarat-syarat tertentu. Islam memfardhukan ke atas umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam. Solat adalah pokok atau asas dalam Islam.iaitu syahadah yang membawa pertalian antara lafaz dan amalan. Solat merupakan tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah. Disamping itu .

(surah al-Ankabut:ayat 45) Ibadat dalam islam adalah berlainan sekali dengan konsep ibadat dan amalan-amalan agama atau kepercayaan lain. Sesungguhnya shalat itu mencegah dari (perbuatanperbuatan) keji dan mungkar. Konsep ibadat dalam islam tidak sama dengan apa yang dimaksudkan pada pandangan orang-orang sekular dalam dunia ini. Misalnya.solat fardhu yang diperintahkan Allah supaya didirikan mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Sebagaimana Firman Allah:                     : Terjemahan Dirikanlah shalat. Kerana ianya bukannya perbuatan mengasingkan diri atau perbuatan yang dilakukan mengikut perantaraan tertentu. .Al-Qur’an dan Sunnah Rasullullah dengan jelas mengungkapkan kenyataan-kenyataan tersebut.

ia menjadi sesetengah sifat orang yang bertakwa yang menurut arahan kitab suci Al-Quran. Islam telah menyebut kepentingan solat dalam berbagai-bagai segi. Al-Quran daripada segi yang lain menerangkan solat memberikan kesan pembersihan diri dan mengawalnya daripada terjerumus ke lembah penghinaan serta membersihkan manusia daripada naluri-naluri yang tidak sihat.IBADAT SOLAT DALAM PEMBENTUKAN PERIBADI MUSLIM. ( Surah Maarij : 19-22) Sebaliknya orang yang meninggalkan solat digelarkan orang yang tenggelam dalam hawa nafsu yang bakal menjadi ahli neraka.T :                 . Mereka yang melengkapkan dirinya dengan sifatsifat yang terpuji mendapat petunjuk daripada Allah S. Firman Allah S.W. kecuali orang yang mengerjakan solat. dia sangat bakhil kedekut . Firman Allah S.T:                                            Maksudnya: Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut) : Apabila dia ditimpa kesusahan dia sangat resah gelisah dan apabila dia beroleh kesenangan.W. Antaranya.T dan seterusnya beroleh kejayaan.W.

tetapi hendaklah dilaksanakan solat itu dengan ikhlas bertujuan untuk mendapatkan keredaan Allah S.T.          Maksudnya: Kemudian mereka gantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan solat serta menurut hawa nafsu ( dengan melakukan maksiat ).W. Zina. Hakikat solat bukan setakat menunaikan syarat dan rukun yang zahir. Firman Allah S. Syarat dan rukun .Maryam : 59) Solat sangat memberikan kesan dalam membentuk peribadi muslim kerana ia dapat mencegah daripada Fasyak dan mungkar. mungkar pula ialah sesuatu yang diingkari oleh syarak.T                                         Maksudnya: Dan dirikanlah solat ( dengan tetap) sesunggahnya solat itu mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar. ( Surah Al-Ankabut : 45) Fasyak sebagaimana yang ditakrifkan oleh AL-Raghib Al-Asfahani adalah sesuatu yang tersangat keji sama ada dari segi perkataan atau perbuatan. mencuri dan minum arak termasuk dalam fasyak. Manakala. maka mereka akan menghadapi azab ( dalam neraka) ( Surah Al.W.

Dan apabila mereka berdiri untuk solat. Dan tidaklah mereka mengingati Allah kecuali sedikit sekali.W. ( Surah An-Nisa': 43) . Firman Allah S. jika tidak solat seseorang itu tidak diterima oleh Allah S.T.W.yang batin seperti riak dan mencuri nama dan lain-lain hendaklah ditinggalkan.T               Maksudnya: Wahai orang yang beriman. Firman Allah S. Mereka bermaksud riak ( dengan solat ) di hadapan manusia.W.T menerangkan orang munafik :                              Maksudnya: Sesungguhnya orang munafik itu menipu Allah dan Allah akan membalas tipuan mereka. Orang yang tidak berakal sama ada disebabkan gila atau mabuk adalah dilarang daripada melakukan solat. ( Surah An-Nisa': 142 ) Solat adalah dilakukan oleh orang yang berakal. mereka berdiri dengan malas. janganlah kamu hampiri solat ( mengerjakannya ) sedang kamu dalam keadaan mabuk. Sesungguhnya orang muslim sahaja yang cintakan solat.

walaupun semua manusia yang menjadi penghuni alam ini mempunyai harapan dan cita-cita.W. Ia dimulakan dengan perkataan Allahu Akbar. supaya datang kepada kita sejak awal lagi bahawa semua yang ada dalam alam ini adalah dibawah kekuasaan Allah S.T.T.T Maha Besar dan Maha Mulia. sujud dan sebagainya supaya zahir setiap pergerakkan itu untuk mengasingkan diri daripada yang lain hanya semata-mata menuju kepada Allah S. patutnya kita memohon pertolongan dan menanggantung segala cita-cita kepadaNya.T.T.Ayat ini sekalipun turun sebelum diharamkan arak tetapi ia menunjukkan bahawa orang yang mabuk ditegah daripada solat sekalipun disebabkan oleh yang lain daripada arak. tetapi Allah S. Hakikat ini memberi erti bahawa solat dapat membentuk peribadi seorang muslim yang sebenar. untuk kita berhubung dengan Allah S. Solat adalah meninggalkan semua ingatan selain daripada Allah S.W.W. Kemudian diikuti oleh seluruh gerak geri dalam solat daripada rukuk.W.W. .

pemikiran yang tidak berfaedah.pecah amanah dan khianat.mamfitnah dan sebagainya.iaitu ayat pertama dan ayat ke lapan. Selain itu.antaranya seperti terpengaruh dengan bicara kosong.istiqamahlah kita .sekaligus menjauhi segala maksiat seperti perkataan keji. Demikian kerana melalui solat dapat menjauhkan manusia daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar serta terikut dengan hawa nafsu.Allah turut menyebutkan tentang solat pada permulaan surah alMukminun.banyak kelebihannya berbanding perbuatan dan amalan lain.sebagai kesimpulannya dapatlah disimpulkan bahawa ibadah solat memainkan peranan penting dalam pembentukan peribadi muslim yang sejati. Hadis tersebut membawa maksud .mengumpat mencarut.hendaklah kita sentiasa beristiqamah dan kita sememangnya tidak akan mampu untuk menghitung betapa besar dan banyaknya ganjaran pahala amalan istiqamah itu.rasuah. Mereka akan menunaikan segala perintah Allah dengan ikhlas. Sebaliknya melalui solat dapat membentuk seorang mukmin yang berjaya dan beriman. Demikian kerana seorang yang beriman akan meninggalkan perbuatan yang dilarang dan perkara yang diharamkan serta menjauhi perkara sia-sia. Antara lain.KESIMPULAN Justeru itu.kehidupan yang penuh mainan. yang bermaksud : Hendaklah kamu tetap teguh dan tidak dapat kamu kira atau hitung(ganjaran pahala istiqamah itu) dan ketahuilah sesungguhnya sebaik amalan kamu ialah sembahyang.berpoyapoya semasa majlis maksiat dan dosa. Semua itu dapat menunjuk dan membuktikan bahawa sembahyang itu tiang agama. Yang mana sudut perkataan dan perbuatan mereka terdorong dan terseret dengan budaya yang tidak baik. Selaras dengan sabda Baginda yang diriwayatkan daripada Thawban.

dengan menjaga hak. .batasan syarak dan menunaikan solat tepat pada waktunya atau dalam waktunya dengan memenuhi syarat serta rukunnya yang sempurna.tuntutan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->