P. 1
Pengertian Awan

Pengertian Awan

|Views: 159|Likes:
Published by Jei Ess

More info:

Published by: Jei Ess on Jul 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/21/2015

pdf

text

original

AWAN

Pengertian Awan Awan ialah gumpalan uap air yang terapung di atmosfera. Ia kelihatan seperti asap berwarna putih atau kelabu di langit. Klasifikasi awan Awan tidak sama jenisnya dan selalu berubah bentuk. Awan bergantung pada ketinggian dan suhunya. Awan dibedakan menurut bentuk dan tingginya. Ada 4 kumpulan yang utama, yaitu awan rendah, awan sederhana tinggi, awan tinggi dan awan yang tinggi keatas. 1. Awan Rendah - terdiri dari awan Stratokumulus, awan Nimbostratus dan awan Stratus. - terletak kurang daripada 3000 meter dari muka bumi. a. Stratokumulus Stratokumulus (Sc) ialah awan berwarna kelabu/putih yang terjadi apabila bahagian puncak awan kumulus yang terbentuk pada waktu petang menghampar dibawah songsangan suhu. Awan-awan ini terjadi pada lewat petang dan senja apabila atmosfera mula menjadi stabil. Warna kekuningan muda adalah disebabkan pantulan sinaran suri pada waktu senja. a Stratokumulus juga akan boleh terjadi tanpa penghamparan awan kumulus. b. Nimbostratus Awan Nimbostratus gelap dan mempunyai lapisan-lapisan jelas dan dikenali juga sebagai awan hujan c. Stratus Stratus ialah awan berupa cebisan kain koyak terbentuk dalam udara lembab bergelora pada paras rendah atmosfera selepas hujan. Warna kekuningan muda latar belakang adalah disebabkan oleh pantulan sinaran suria waktu senja oleh sirrostratus yang terjadi selepas aktiviti ribut petir pada waktu petang. Awan Stratus sangat rendah, tebal dan berwarna kelabu.

letaknya antara 3000 hingga 6000 meter dari muka bumi a.letaknya kira-kira 6000 hingga 9000 meter dari muka bumi. Sirostratus Awan Sirostratus ialah awan putih yang tipis 4.Awan itu menandakan keadaan cuaca yang baik. Awan-awan ini terjadi dalam lapisan atmosfera stabil dan boleh menjadi tebal apabila cukup kelembapan dan penyejukan. . b. Kumulus Pandangan jarak dekat awan Kumulus yang sedang berkembang aktif pada lewat pagi dan awal petang disebabkan pemanasan permukaan tanah dan perolakan. Awan Sirus kelihatan seperti kapas tipis dan awan ini menunjukkan cuaca agak cerah. awan kekelabuan (bergantung kepada ketebalan) peringkat pertengahan yang menghasilkan hujan apabila cukup tebal. Sirokumulus Awan Sirokumulus kelihatan seperti sisik ikan. Tiap-tiap elemen nampak jelas tersisih antara satu sama lain dengan warna keputihan dan kelabu yang mana membedakannya daripada Sirokumulus.2. . Warnanya putih pada puncak kerana semua gelombang sinar suria dipantulkan pada kadar yang sama. mula menghilang apabila matahari terbit pada awal pagi. Warna gelap itu disebabkan oleh penembusan terhad sinar suria dan juga kadar serapan yang bertambah . berwarna kelabu dan kelihatan seperti air. c. Sirokumulus dan Sirostratus a. Awan Tinggi .terdiri dari awan Sirus. Hujan berterusan pada waktu senja dan malam selepas aktiviti ribut petir pada lewat petang dan senja adalah disebabkan perkara ini.tediri dari awan Altokumulus dan Altostratus. Awan -awan itu kelihatan seperti µpopcorns¶ dengan tepian nyata(clear outline). Awan ini berwarna putih dengan pinggiran tidak jelas.terdiri dari awan Kumulus dan awan Kumulonimbus. Altokumulus Awan Altokumulus berkepul-kepul. Awan Altostratus lebih padat. b. Awan-awan di atas terbentuk pada waktu senja dan malam hari terdahulu. tidak rata dan berlapis. Awan yang Tinggi ke Atas . Altostratus Altostratus(As). 3. Awan Sederhana Tinggi . a. Sirus Awan Sirus(Ci) ditiupkan angin timuran yang bergelora.

Awan membawa hujan yang disertai dengan kilat dan petir. Tapaknya terletak pada ketinggian kira-kira 1000 kaki manakala puncaknya boleh mencapai ketinggian melebihi 35000 kaki. Kumulonimbus Pemandangan jarak jauh deretan awan Kumulonimbus (Cb) . awan-awan ini membawa hujan lebat dan ribut petir kepada kawasan terlibat. awan-awan ini tumbuh tinggi dan menghasilkan hujan panas. Awan Kumulonimbus berbentuk kelompok-kelompok besar. Apabila ketidakstabilan atmosfera mencapai lebih tinggi. Pembentukan deretan awan ini merupakan satu ciri biasa pada awal pagi Monsun Barat Daya. Dengan kandungan kelembapan dan penaikan udara mencukupi. ribut petir berlaku pada waktu petang atau lewat petang Awan Kumulus terbentuk kelompok-kelompok bulat. Kedudukan Sel-sel Cb yang begitu rapat menyebabkan awan-awan itu kelihatan bersambung.terhadap gelombang selebihnya kerana titisan air besar. Kelompok-kelompok yang berwarna putih dan hitam ini mempunyai bentuk dan rupa yang beranekaragam. Warna kuning keemasan itu disebabkan pantulan sinar surya pagi yang sedang terbit di timur. Awan-awan ini tinggi berwarna putih / gelap. Awan nipis berbentuk topi kelihatan diatas puncak awan Cb menunjukan kewujudan udara stabil mengalir diatas puncak awan itu (Cb). Awan-awan Cb ini kerap bergerak masuk ke pedalaman melalui kawasan pantai pada peringkat akhir Monsun Barat Daya. . b. Dalam keadaan ketidakstabilan udara yang mendalam.

GAMBAR .GAMBAR Stratus Altokumulus Altostratus Sirus Kumulonimbus Kumulus Nimbostratus Sirokumulus Stratokumulus Sirostratus .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->