AWAN

Pengertian Awan Awan ialah gumpalan uap air yang terapung di atmosfera. Ia kelihatan seperti asap berwarna putih atau kelabu di langit. Klasifikasi awan Awan tidak sama jenisnya dan selalu berubah bentuk. Awan bergantung pada ketinggian dan suhunya. Awan dibedakan menurut bentuk dan tingginya. Ada 4 kumpulan yang utama, yaitu awan rendah, awan sederhana tinggi, awan tinggi dan awan yang tinggi keatas. 1. Awan Rendah - terdiri dari awan Stratokumulus, awan Nimbostratus dan awan Stratus. - terletak kurang daripada 3000 meter dari muka bumi. a. Stratokumulus Stratokumulus (Sc) ialah awan berwarna kelabu/putih yang terjadi apabila bahagian puncak awan kumulus yang terbentuk pada waktu petang menghampar dibawah songsangan suhu. Awan-awan ini terjadi pada lewat petang dan senja apabila atmosfera mula menjadi stabil. Warna kekuningan muda adalah disebabkan pantulan sinaran suri pada waktu senja. a Stratokumulus juga akan boleh terjadi tanpa penghamparan awan kumulus. b. Nimbostratus Awan Nimbostratus gelap dan mempunyai lapisan-lapisan jelas dan dikenali juga sebagai awan hujan c. Stratus Stratus ialah awan berupa cebisan kain koyak terbentuk dalam udara lembab bergelora pada paras rendah atmosfera selepas hujan. Warna kekuningan muda latar belakang adalah disebabkan oleh pantulan sinaran suria waktu senja oleh sirrostratus yang terjadi selepas aktiviti ribut petir pada waktu petang. Awan Stratus sangat rendah, tebal dan berwarna kelabu.

berwarna kelabu dan kelihatan seperti air. Awan ini berwarna putih dengan pinggiran tidak jelas. Warna gelap itu disebabkan oleh penembusan terhad sinar suria dan juga kadar serapan yang bertambah . Awan Altostratus lebih padat. Altostratus Altostratus(As). Awan Sirus kelihatan seperti kapas tipis dan awan ini menunjukkan cuaca agak cerah.terdiri dari awan Sirus. mula menghilang apabila matahari terbit pada awal pagi. Awan-awan ini terjadi dalam lapisan atmosfera stabil dan boleh menjadi tebal apabila cukup kelembapan dan penyejukan. a. . Awan yang Tinggi ke Atas . Awan -awan itu kelihatan seperti µpopcorns¶ dengan tepian nyata(clear outline). Sirus Awan Sirus(Ci) ditiupkan angin timuran yang bergelora.tediri dari awan Altokumulus dan Altostratus. Tiap-tiap elemen nampak jelas tersisih antara satu sama lain dengan warna keputihan dan kelabu yang mana membedakannya daripada Sirokumulus. Awan Sederhana Tinggi .terdiri dari awan Kumulus dan awan Kumulonimbus.letaknya antara 3000 hingga 6000 meter dari muka bumi a. c. Warnanya putih pada puncak kerana semua gelombang sinar suria dipantulkan pada kadar yang sama. Hujan berterusan pada waktu senja dan malam selepas aktiviti ribut petir pada lewat petang dan senja adalah disebabkan perkara ini. b. Sirokumulus Awan Sirokumulus kelihatan seperti sisik ikan. Sirokumulus dan Sirostratus a. .letaknya kira-kira 6000 hingga 9000 meter dari muka bumi. Altokumulus Awan Altokumulus berkepul-kepul.Awan itu menandakan keadaan cuaca yang baik. Awan-awan di atas terbentuk pada waktu senja dan malam hari terdahulu. Awan Tinggi . 3. Kumulus Pandangan jarak dekat awan Kumulus yang sedang berkembang aktif pada lewat pagi dan awal petang disebabkan pemanasan permukaan tanah dan perolakan.2. awan kekelabuan (bergantung kepada ketebalan) peringkat pertengahan yang menghasilkan hujan apabila cukup tebal. Sirostratus Awan Sirostratus ialah awan putih yang tipis 4. b. tidak rata dan berlapis.

awan-awan ini tumbuh tinggi dan menghasilkan hujan panas. Kedudukan Sel-sel Cb yang begitu rapat menyebabkan awan-awan itu kelihatan bersambung. Tapaknya terletak pada ketinggian kira-kira 1000 kaki manakala puncaknya boleh mencapai ketinggian melebihi 35000 kaki. Awan-awan ini tinggi berwarna putih / gelap. . ribut petir berlaku pada waktu petang atau lewat petang Awan Kumulus terbentuk kelompok-kelompok bulat. Kumulonimbus Pemandangan jarak jauh deretan awan Kumulonimbus (Cb) . Awan Kumulonimbus berbentuk kelompok-kelompok besar.terhadap gelombang selebihnya kerana titisan air besar. Awan nipis berbentuk topi kelihatan diatas puncak awan Cb menunjukan kewujudan udara stabil mengalir diatas puncak awan itu (Cb). Pembentukan deretan awan ini merupakan satu ciri biasa pada awal pagi Monsun Barat Daya. Awan membawa hujan yang disertai dengan kilat dan petir. Kelompok-kelompok yang berwarna putih dan hitam ini mempunyai bentuk dan rupa yang beranekaragam. Dengan kandungan kelembapan dan penaikan udara mencukupi. b. Awan-awan Cb ini kerap bergerak masuk ke pedalaman melalui kawasan pantai pada peringkat akhir Monsun Barat Daya. awan-awan ini membawa hujan lebat dan ribut petir kepada kawasan terlibat. Apabila ketidakstabilan atmosfera mencapai lebih tinggi. Warna kuning keemasan itu disebabkan pantulan sinar surya pagi yang sedang terbit di timur. Dalam keadaan ketidakstabilan udara yang mendalam.

GAMBAR .GAMBAR Stratus Altokumulus Altostratus Sirus Kumulonimbus Kumulus Nimbostratus Sirokumulus Stratokumulus Sirostratus .