P. 1
Pengertian Awan

Pengertian Awan

|Views: 159|Likes:
Published by Jei Ess

More info:

Published by: Jei Ess on Jul 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/21/2015

pdf

text

original

AWAN

Pengertian Awan Awan ialah gumpalan uap air yang terapung di atmosfera. Ia kelihatan seperti asap berwarna putih atau kelabu di langit. Klasifikasi awan Awan tidak sama jenisnya dan selalu berubah bentuk. Awan bergantung pada ketinggian dan suhunya. Awan dibedakan menurut bentuk dan tingginya. Ada 4 kumpulan yang utama, yaitu awan rendah, awan sederhana tinggi, awan tinggi dan awan yang tinggi keatas. 1. Awan Rendah - terdiri dari awan Stratokumulus, awan Nimbostratus dan awan Stratus. - terletak kurang daripada 3000 meter dari muka bumi. a. Stratokumulus Stratokumulus (Sc) ialah awan berwarna kelabu/putih yang terjadi apabila bahagian puncak awan kumulus yang terbentuk pada waktu petang menghampar dibawah songsangan suhu. Awan-awan ini terjadi pada lewat petang dan senja apabila atmosfera mula menjadi stabil. Warna kekuningan muda adalah disebabkan pantulan sinaran suri pada waktu senja. a Stratokumulus juga akan boleh terjadi tanpa penghamparan awan kumulus. b. Nimbostratus Awan Nimbostratus gelap dan mempunyai lapisan-lapisan jelas dan dikenali juga sebagai awan hujan c. Stratus Stratus ialah awan berupa cebisan kain koyak terbentuk dalam udara lembab bergelora pada paras rendah atmosfera selepas hujan. Warna kekuningan muda latar belakang adalah disebabkan oleh pantulan sinaran suria waktu senja oleh sirrostratus yang terjadi selepas aktiviti ribut petir pada waktu petang. Awan Stratus sangat rendah, tebal dan berwarna kelabu.

Awan itu menandakan keadaan cuaca yang baik. . Hujan berterusan pada waktu senja dan malam selepas aktiviti ribut petir pada lewat petang dan senja adalah disebabkan perkara ini. a.tediri dari awan Altokumulus dan Altostratus. Sirus Awan Sirus(Ci) ditiupkan angin timuran yang bergelora. b.terdiri dari awan Kumulus dan awan Kumulonimbus. Altostratus Altostratus(As). . Warnanya putih pada puncak kerana semua gelombang sinar suria dipantulkan pada kadar yang sama. Kumulus Pandangan jarak dekat awan Kumulus yang sedang berkembang aktif pada lewat pagi dan awal petang disebabkan pemanasan permukaan tanah dan perolakan. c. Tiap-tiap elemen nampak jelas tersisih antara satu sama lain dengan warna keputihan dan kelabu yang mana membedakannya daripada Sirokumulus. Awan Altostratus lebih padat. Awan ini berwarna putih dengan pinggiran tidak jelas. mula menghilang apabila matahari terbit pada awal pagi. berwarna kelabu dan kelihatan seperti air. awan kekelabuan (bergantung kepada ketebalan) peringkat pertengahan yang menghasilkan hujan apabila cukup tebal. Sirostratus Awan Sirostratus ialah awan putih yang tipis 4.letaknya kira-kira 6000 hingga 9000 meter dari muka bumi. 3.terdiri dari awan Sirus.2. Awan Sederhana Tinggi . b. Awan -awan itu kelihatan seperti µpopcorns¶ dengan tepian nyata(clear outline). Sirokumulus Awan Sirokumulus kelihatan seperti sisik ikan. Awan-awan ini terjadi dalam lapisan atmosfera stabil dan boleh menjadi tebal apabila cukup kelembapan dan penyejukan. Awan-awan di atas terbentuk pada waktu senja dan malam hari terdahulu. Altokumulus Awan Altokumulus berkepul-kepul. Sirokumulus dan Sirostratus a. Awan Sirus kelihatan seperti kapas tipis dan awan ini menunjukkan cuaca agak cerah. Warna gelap itu disebabkan oleh penembusan terhad sinar suria dan juga kadar serapan yang bertambah . Awan Tinggi .letaknya antara 3000 hingga 6000 meter dari muka bumi a. tidak rata dan berlapis. Awan yang Tinggi ke Atas .

terhadap gelombang selebihnya kerana titisan air besar. Dalam keadaan ketidakstabilan udara yang mendalam. b. ribut petir berlaku pada waktu petang atau lewat petang Awan Kumulus terbentuk kelompok-kelompok bulat. Tapaknya terletak pada ketinggian kira-kira 1000 kaki manakala puncaknya boleh mencapai ketinggian melebihi 35000 kaki. awan-awan ini tumbuh tinggi dan menghasilkan hujan panas. Apabila ketidakstabilan atmosfera mencapai lebih tinggi. Awan Kumulonimbus berbentuk kelompok-kelompok besar. Awan membawa hujan yang disertai dengan kilat dan petir. Kelompok-kelompok yang berwarna putih dan hitam ini mempunyai bentuk dan rupa yang beranekaragam. Awan nipis berbentuk topi kelihatan diatas puncak awan Cb menunjukan kewujudan udara stabil mengalir diatas puncak awan itu (Cb). awan-awan ini membawa hujan lebat dan ribut petir kepada kawasan terlibat. Kumulonimbus Pemandangan jarak jauh deretan awan Kumulonimbus (Cb) . Awan-awan ini tinggi berwarna putih / gelap. Kedudukan Sel-sel Cb yang begitu rapat menyebabkan awan-awan itu kelihatan bersambung. Warna kuning keemasan itu disebabkan pantulan sinar surya pagi yang sedang terbit di timur. Pembentukan deretan awan ini merupakan satu ciri biasa pada awal pagi Monsun Barat Daya. . Dengan kandungan kelembapan dan penaikan udara mencukupi. Awan-awan Cb ini kerap bergerak masuk ke pedalaman melalui kawasan pantai pada peringkat akhir Monsun Barat Daya.

GAMBAR .GAMBAR Stratus Altokumulus Altostratus Sirus Kumulonimbus Kumulus Nimbostratus Sirokumulus Stratokumulus Sirostratus .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->