AWAN

Pengertian Awan Awan ialah gumpalan uap air yang terapung di atmosfera. Ia kelihatan seperti asap berwarna putih atau kelabu di langit. Klasifikasi awan Awan tidak sama jenisnya dan selalu berubah bentuk. Awan bergantung pada ketinggian dan suhunya. Awan dibedakan menurut bentuk dan tingginya. Ada 4 kumpulan yang utama, yaitu awan rendah, awan sederhana tinggi, awan tinggi dan awan yang tinggi keatas. 1. Awan Rendah - terdiri dari awan Stratokumulus, awan Nimbostratus dan awan Stratus. - terletak kurang daripada 3000 meter dari muka bumi. a. Stratokumulus Stratokumulus (Sc) ialah awan berwarna kelabu/putih yang terjadi apabila bahagian puncak awan kumulus yang terbentuk pada waktu petang menghampar dibawah songsangan suhu. Awan-awan ini terjadi pada lewat petang dan senja apabila atmosfera mula menjadi stabil. Warna kekuningan muda adalah disebabkan pantulan sinaran suri pada waktu senja. a Stratokumulus juga akan boleh terjadi tanpa penghamparan awan kumulus. b. Nimbostratus Awan Nimbostratus gelap dan mempunyai lapisan-lapisan jelas dan dikenali juga sebagai awan hujan c. Stratus Stratus ialah awan berupa cebisan kain koyak terbentuk dalam udara lembab bergelora pada paras rendah atmosfera selepas hujan. Warna kekuningan muda latar belakang adalah disebabkan oleh pantulan sinaran suria waktu senja oleh sirrostratus yang terjadi selepas aktiviti ribut petir pada waktu petang. Awan Stratus sangat rendah, tebal dan berwarna kelabu.

c. tidak rata dan berlapis. Sirokumulus dan Sirostratus a. Awan-awan di atas terbentuk pada waktu senja dan malam hari terdahulu. 3. Awan-awan ini terjadi dalam lapisan atmosfera stabil dan boleh menjadi tebal apabila cukup kelembapan dan penyejukan. Altokumulus Awan Altokumulus berkepul-kepul. b. Sirostratus Awan Sirostratus ialah awan putih yang tipis 4. Warna gelap itu disebabkan oleh penembusan terhad sinar suria dan juga kadar serapan yang bertambah . Awan Tinggi . Awan ini berwarna putih dengan pinggiran tidak jelas. Awan yang Tinggi ke Atas .2. . Kumulus Pandangan jarak dekat awan Kumulus yang sedang berkembang aktif pada lewat pagi dan awal petang disebabkan pemanasan permukaan tanah dan perolakan. . Awan -awan itu kelihatan seperti µpopcorns¶ dengan tepian nyata(clear outline). Tiap-tiap elemen nampak jelas tersisih antara satu sama lain dengan warna keputihan dan kelabu yang mana membedakannya daripada Sirokumulus.Awan itu menandakan keadaan cuaca yang baik. a. Awan Altostratus lebih padat.terdiri dari awan Kumulus dan awan Kumulonimbus. Sirokumulus Awan Sirokumulus kelihatan seperti sisik ikan. Awan Sederhana Tinggi . Hujan berterusan pada waktu senja dan malam selepas aktiviti ribut petir pada lewat petang dan senja adalah disebabkan perkara ini. berwarna kelabu dan kelihatan seperti air.letaknya antara 3000 hingga 6000 meter dari muka bumi a. Warnanya putih pada puncak kerana semua gelombang sinar suria dipantulkan pada kadar yang sama.tediri dari awan Altokumulus dan Altostratus. Awan Sirus kelihatan seperti kapas tipis dan awan ini menunjukkan cuaca agak cerah. Sirus Awan Sirus(Ci) ditiupkan angin timuran yang bergelora. awan kekelabuan (bergantung kepada ketebalan) peringkat pertengahan yang menghasilkan hujan apabila cukup tebal.terdiri dari awan Sirus. Altostratus Altostratus(As).letaknya kira-kira 6000 hingga 9000 meter dari muka bumi. mula menghilang apabila matahari terbit pada awal pagi. b.

awan-awan ini tumbuh tinggi dan menghasilkan hujan panas. .terhadap gelombang selebihnya kerana titisan air besar. b. awan-awan ini membawa hujan lebat dan ribut petir kepada kawasan terlibat. Kumulonimbus Pemandangan jarak jauh deretan awan Kumulonimbus (Cb) . Kedudukan Sel-sel Cb yang begitu rapat menyebabkan awan-awan itu kelihatan bersambung. Dalam keadaan ketidakstabilan udara yang mendalam. Dengan kandungan kelembapan dan penaikan udara mencukupi. Awan-awan Cb ini kerap bergerak masuk ke pedalaman melalui kawasan pantai pada peringkat akhir Monsun Barat Daya. Awan membawa hujan yang disertai dengan kilat dan petir. Apabila ketidakstabilan atmosfera mencapai lebih tinggi. ribut petir berlaku pada waktu petang atau lewat petang Awan Kumulus terbentuk kelompok-kelompok bulat. Awan nipis berbentuk topi kelihatan diatas puncak awan Cb menunjukan kewujudan udara stabil mengalir diatas puncak awan itu (Cb). Tapaknya terletak pada ketinggian kira-kira 1000 kaki manakala puncaknya boleh mencapai ketinggian melebihi 35000 kaki. Pembentukan deretan awan ini merupakan satu ciri biasa pada awal pagi Monsun Barat Daya. Awan-awan ini tinggi berwarna putih / gelap. Warna kuning keemasan itu disebabkan pantulan sinar surya pagi yang sedang terbit di timur. Awan Kumulonimbus berbentuk kelompok-kelompok besar. Kelompok-kelompok yang berwarna putih dan hitam ini mempunyai bentuk dan rupa yang beranekaragam.

GAMBAR Stratus Altokumulus Altostratus Sirus Kumulonimbus Kumulus Nimbostratus Sirokumulus Stratokumulus Sirostratus .GAMBAR .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful