KATA-KATA ALUAN SURAT RASMI

Berhubung perkara di atas dengan hormatnya dimaklumkan bahawa………… ………………………..

KATA-KATA ALUAN SURAT TIDAK RASMI
Menemui sahabatku yang berada di Mersing. Apa Khabar saudara di sana? Saya berharap saudara berada dalam keadaan sihat sejahtera.

KATA-KATA ALUAN UCAPAN
Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berbahagia Tuan Guru Besar, yang dihormati guru-guru dan seterusnya rakan-rakan yang dikasihi sekalian. Salam sejahtera saya ucapkan.

KATA-KATA ALUAN SYARAHAN
Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berbahagia Tuan Guru Besar, yang dihormati para hakim yang arif lagi bijaksana guru-guru dan seterusnya rakan-rakan yang dikasihi sekalian. Salam sejahtera saya ucapkan. Tajuk sayarahan saya pada hari ini adalah …………………….

KEGIATAN KOKURIKULUM
PENDAHULUAN Kegiatan kokurikulum dijalankan di semua sekolah. Semua murid tahap dua diwajibkan melibatkan diri dalam kegiatan ini. PENUTUP Banyak faedah yang boleh kita dapati dengan menyertai kegiatan kokurikulum. Oleh itu, marilah kita sama-sama menyertai kegiatan ini.

CARA-CARA MENJAGA KESIHATAN
PENDAHULUAN Otak yang cerdas lahir daripada badan yang sihat. Oleh itu, kita patut menjaga kesihatan pada setiap masa. PENUTUP Kesihatan menjamin kesejahteraan hidup. Kita patut mengamalkan cara hidup sihat sepanjang masa.

CARA-CARA MENJAGA KEBERSIHAN
PENDAHULUAN Kebersihan asas keimanan. Kebersihan juga menjamin kesihatan. PENUTUP Kebersihan adalah asas kesihatan. Kita patut menjaga kebersihan pada setiap masa.