Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa. ruam. menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. boleh menyebabkan keracunan. menyebabkan keracunan. Penggunaan krim. bagi membantu keanjalan kulit. dan sakit kepala. 4. dari terbakar atau kulit kering. Seperti kulit kemerah-merahan. 3. seperti kulit kering. muntah. boleh menyebabkan alahan. Kecantikan membantu merawat kecantikan. bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari. Contohnya. Susu Tepung Appeton. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan. sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. kononnya mempercepatkan proses kelangsingan. menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah. boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf. seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket. Penyalahgunaan. tidak berkesan. Contohnya. dan kegatalan. Penggunaan krim atau pil. Susu Tepung Anlene . Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan. seperti cirit-birit. Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. Kesan Sampingan keracunan. Contohnya. pengambilan ubat penenang yang berlebihan. bintik-bintik merah. atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna. Membantu merawat kulit yang bermasalah. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan. atau pil untuk melambatkan proses penuaan. Berkemungkinan besar. Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik. dan organ.2. Pengambilan pil-pil vitamin. kulit mengelupas. Penggunaan krim sinar UV. . Contohnya. dan membahayakan kesihatan. boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak. pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan.

Good luck in STPM 2006. Suzieliana. untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen. samada ditahap serius ataupun tidak. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. atau kerosakkan organ. sekaligus boleh menyebabkan kematian. and Mrs. tidak akan timbul masalah keracunan. From your classmate. boleh merosakkan organ dalaman yang penting. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius. thanks to My God. hati dan sebagainya. buah pinggang. Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri. i) Peace. ÿ ii) Daus and iii) Kebab J Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran.Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu . kepada doktor. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang. Penutup: Specially. Akan tetapi. my beloved teacher. Karangan ramalan: makanan suplemen Posted on August 31. pengambilan tanpa rujukan . Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna. boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak. Sebenarnya. dan makanan suplemen yang dibeli. seperti otak. alahan.boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu. 2009 by goaypastpm| 3 Comments Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. And to all my friend.

2. 3. pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. i Jadi. Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit. i Sebenarnya. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita. kalium. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali. i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. i Akan tetapi. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang. i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk. Berikan pendapat anda. 1. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah. makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting.(anemia: besi« i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut. garam mineral. i Dengan makanan suplemen ini. i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut. fosferus. /meningkatkan kecerdasan otak«« i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum). i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan. cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang. Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. kalsium. i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung. i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. pesakit akan lebih cepat sembuh.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah. rapuh dan senang patah. Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan. Ling Zhi. vitamin B perlu diambil dengan banyak.pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu.(Anlene. . i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. i Osteoporosis disebabkan tulang lemah. i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi. Gin sheng dsn.

kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting. spirulina i Dengan ini. ‡ Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula. ‡ Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut. ‡ Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. ‡ Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut. ‡ Jika kita tidak berwaspada. ‡ Dalam hal ini. ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu. Melamin dalam susu di China ‡ Kerosakan hati amat sukar dirawati. tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. ‡ Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan. ‡ Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang.i Makanan kaya dengan fiber. ‡ Pada kesimpulannya. ‡ Daya ingatan mereka juga semakin merosot. kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. muntahmuntah. Isi Negatif 2. i (enzim membantu penghadaman. . ‡ Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan. ‡ Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan. ‡ Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. ‡ Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. 2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. Isi Negatif 1. Immunosuppressants. bahan itu akan mengancam kesihatan kita. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. ‡ Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan. daya tahan penyakit akan meningkat. ‡ Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang. ‡ Misalnya pil ³Slim-10´ menyebabkan kerosakan hati. ‡ Jadi. ‡ Malangnya. cirit-birit dan pening. ‡ Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal. tindakan awal kerajaan penting.

Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang.3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati.# Pencemaran alam.´ Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka. Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan. eter. gikoi(dalam kosmetik). monosodium glutamat. 1988 ³ Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit. 2003. Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. ³Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat. alkohol. 1995. gula tiruan. 2004. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna. dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya. . seperti arsenik(dalam cat). 1996. 4. 2000.1987 ³Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata´.# Sistem ekologi alam terjejas.´ Bincangkan pernyataan ini. Bincangkan penyataan ini. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini. kafein. 4. Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. 2002. Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini.4. 4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya. Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia.

dan meningkatkan keupayaa buah pinggang Masalah Pengambilan Suplemen 1. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2. memulih & memelihara kesihatan .mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber. dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. dan hormone. asid amino.pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5. @ serbuk. jantung. menyingkirkan toksik dlm bdn . zat2 mineral. Harga yg mahal . Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1. Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet. Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein. cecair. enzim. meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit . meningkatkan tenaga . & sbgnya . Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan .pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2.Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin.Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4. pil. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3. namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes.gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan.walaupun pengambilan suplemen itu baik. garam galian. glukos.kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik. organic.Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah. menguatkan jantung. melindungi hati. menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik . tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . dan herba serta tumbuhan.

Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6. kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut.Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air.bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium. Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn. Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7. @ sirap. Pembaziran . Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. dan daya tahan. Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5. Membawa maut . Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang. wanita hamil yg kerap muntah. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8.pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang. Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2.4. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1. keracunan . Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn. ahli sukan/ atlet .sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9.terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. meningkatkan kekuatan. kesan sampingan . dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat. zat besi. Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen . pil. Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan.vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena. wajar diambil oleh org tertentu shj . Ketagihan . wanita hamil . Di AS.pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. dan kanak2 yg tidak sihat. serbuk.

Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat . Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini.atlet seting kehilang glukosa. dan kalsium adalah penting. Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn. garam mineral. vitamin C. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. Oleh itu. Glg tua yg mengalami kekurangan zat. Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3.. suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang. kalsium.warga tua sering mengalami masalah osteoporosis. Pengambilan minyak ikan. garam mineral.kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen . iaitu penyakit tulang rapuh. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4. Glg tua .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful