Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

Susu Tepung Appeton. seperti cirit-birit. makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik. ruam. Pengambilan pil-pil vitamin. Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik. Membantu merawat kulit yang bermasalah. bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari. Kesan Sampingan keracunan. dan membahayakan kesihatan. dari terbakar atau kulit kering. Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan. atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna. pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan. Susu Tepung Anlene . muntah. dan kegatalan. seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket. menyebabkan keracunan. sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. Berkemungkinan besar. tidak berkesan. bintik-bintik merah. Contohnya. boleh menyebabkan alahan. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan. boleh menyebabkan keracunan. Penyalahgunaan. menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah. dan organ. Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. kulit mengelupas. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan. Contohnya. Contohnya. Seperti kulit kemerah-merahan. bagi membantu keanjalan kulit. dan sakit kepala. kononnya mempercepatkan proses kelangsingan. 4. Contohnya. boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf. pengambilan ubat penenang yang berlebihan. Kecantikan membantu merawat kecantikan. Penggunaan krim. menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. atau pil untuk melambatkan proses penuaan. boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak. Penggunaan krim sinar UV. akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa. . seperti kulit kering. Penggunaan krim atau pil.2. 3.

ÿ ii) Daus and iii) Kebab J Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran. tidak akan timbul masalah keracunan. untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen. thanks to My God. Penutup: Specially. Karangan ramalan: makanan suplemen Posted on August 31. alahan. From your classmate. 2009 by goaypastpm| 3 Comments Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak.boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu. seperti otak. hati dan sebagainya. atau kerosakkan organ. Suzieliana. Sebenarnya. i) Peace. Good luck in STPM 2006. boleh merosakkan organ dalaman yang penting. samada ditahap serius ataupun tidak. And to all my friend. buah pinggang. kepada doktor. pengambilan tanpa rujukan . Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri. dan makanan suplemen yang dibeli. Akan tetapi. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. my beloved teacher. Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang. sekaligus boleh menyebabkan kematian. and Mrs.Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu .

pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan. Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit. i Jadi.(Anlene. garam mineral. pesakit akan lebih cepat sembuh. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah. i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. vitamin B perlu diambil dengan banyak. kalsium. i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. Berikan pendapat anda. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. /meningkatkan kecerdasan otak«« i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum). i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung.(anemia: besi« i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut. cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang. i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan. rapuh dan senang patah. makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting. kalium. i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita. 1. 3. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut. i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali. i Akan tetapi. i Osteoporosis disebabkan tulang lemah. i Dengan makanan suplemen ini. . ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. Gin sheng dsn. 2. i Sebenarnya. pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi. Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka. Ling Zhi. fosferus.

Isi Negatif 2. ‡ Misalnya pil ³Slim-10´ menyebabkan kerosakan hati. muntahmuntah. bahan itu akan mengancam kesihatan kita. Immunosuppressants. ‡ Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. ‡ Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang.i Makanan kaya dengan fiber. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. cirit-birit dan pening. ‡ Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah. ‡ Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. ‡ Dalam hal ini. ‡ Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula. ‡ Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan. daya tahan penyakit akan meningkat. ‡ Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut. spirulina i Dengan ini. ‡ Pada kesimpulannya. kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. ‡ Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan. 2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. ‡ Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang. . ‡ Malangnya. ‡ Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan. ‡ Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal. ‡ Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan. dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting. ‡ Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut. kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. ‡ Jadi. Melamin dalam susu di China ‡ Kerosakan hati amat sukar dirawati. ‡ Daya ingatan mereka juga semakin merosot. tindakan awal kerajaan penting. ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu. Isi Negatif 1. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. ‡ Jika kita tidak berwaspada. i (enzim membantu penghadaman.

3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik. . alkohol.´ Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka. 4. 4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya.´ Bincangkan pernyataan ini. seperti arsenik(dalam cat). 1995. gikoi(dalam kosmetik). Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia. Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini. 2004. Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia. 2002. Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang.1987 ³Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata´. 2003. ³Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. Bincangkan penyataan ini. 1996. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. 2000. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini.# Pencemaran alam. monosodium glutamat. eter. dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya.4. 1988 ³ Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit. Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan. 4. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati. kafein.# Sistem ekologi alam terjejas. gula tiruan. namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat.

pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5.Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah. enzim.mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber. dan hormone.Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4.pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2. garam galian. menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik . Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein. menguatkan jantung. Harga yg mahal . organic. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3.walaupun pengambilan suplemen itu baik. & sbgnya . Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2.Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin. meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit . namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes. meningkatkan tenaga . memulih & memelihara kesihatan . jantung. Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan . menyingkirkan toksik dlm bdn . dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. dan meningkatkan keupayaa buah pinggang Masalah Pengambilan Suplemen 1. pil. dan herba serta tumbuhan. cecair. @ serbuk. asid amino. Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1.gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan. melindungi hati. tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . glukos. zat2 mineral.kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik.

Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2. Pembaziran .pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang. Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang.4. Membawa maut . pil. wanita hamil yg kerap muntah. Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn. Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6. wajar diambil oleh org tertentu shj .Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air. dan kanak2 yg tidak sihat. ahli sukan/ atlet . @ sirap.bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8.terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut. Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. kesan sampingan . Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1. Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen .pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. zat besi. Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7. dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat. Di AS. meningkatkan kekuatan. keracunan . Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. dan daya tahan. Ketagihan . wanita hamil . Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5. Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn.vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena. serbuk.sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9.

vitamin C. kalsium. dan kalsium adalah penting. garam mineral. Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn. iaitu penyakit tulang rapuh. Glg tua .warga tua sering mengalami masalah osteoporosis.atlet seting kehilang glukosa. Oleh itu. Pengambilan minyak ikan. Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4. garam mineral. dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen .. suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. Glg tua yg mengalami kekurangan zat. Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat .kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas.