Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

Penggunaan krim atau pil. Contohnya. seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket. malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik.2. Seperti kulit kemerah-merahan. kononnya mempercepatkan proses kelangsingan. Berkemungkinan besar. Penyalahgunaan. 3. boleh menyebabkan alahan. dan membahayakan kesihatan. menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah. dan sakit kepala. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. Contohnya. Pengambilan pil-pil vitamin. 4. pengambilan ubat penenang yang berlebihan. dari terbakar atau kulit kering. sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. tidak berkesan. ruam. dan kegatalan. menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna. Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. menyebabkan keracunan. muntah. pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan. Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. bintik-bintik merah. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan. Contohnya. seperti kulit kering. kulit mengelupas. boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak. bagi membantu keanjalan kulit. atau pil untuk melambatkan proses penuaan. Kesan Sampingan keracunan. akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa. boleh menyebabkan keracunan. bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari. dan organ. Penggunaan krim sinar UV. Contohnya. Penggunaan krim. Kecantikan membantu merawat kecantikan. Susu Tepung Anlene . seperti cirit-birit. Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan. makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan. Membantu merawat kulit yang bermasalah. boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf. . Susu Tepung Appeton.

And to all my friend. tidak akan timbul masalah keracunan.boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu. Suzieliana. boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak. thanks to My God. my beloved teacher. i) Peace.Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu . samada ditahap serius ataupun tidak. dan makanan suplemen yang dibeli. ÿ ii) Daus and iii) Kebab J Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang. Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna. kepada doktor. alahan. From your classmate. 2009 by goaypastpm| 3 Comments Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen. Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri. Penutup: Specially. Good luck in STPM 2006. pengambilan tanpa rujukan . seperti otak. Karangan ramalan: makanan suplemen Posted on August 31. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. hati dan sebagainya. Akan tetapi. and Mrs. buah pinggang. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius. boleh merosakkan organ dalaman yang penting. atau kerosakkan organ. sekaligus boleh menyebabkan kematian. Sebenarnya.

1. i Dengan makanan suplemen ini. garam mineral.(anemia: besi« i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut. /meningkatkan kecerdasan otak«« i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. i Akan tetapi. i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. fosferus. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali. Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. i Jadi. kalium. i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung. Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka.pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. Gin sheng dsn. makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting. 2. rapuh dan senang patah. Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum). i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan. 3. . i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk. i Sebenarnya. pesakit akan lebih cepat sembuh.(Anlene. vitamin B perlu diambil dengan banyak. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah. i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita. kalsium. Ling Zhi. i Osteoporosis disebabkan tulang lemah. cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang. i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan. Berikan pendapat anda. i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi.

‡ Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. daya tahan penyakit akan meningkat. i (enzim membantu penghadaman. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula. kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. tindakan awal kerajaan penting. kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. spirulina i Dengan ini. ‡ Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. 2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. ‡ Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan. dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting. bahan itu akan mengancam kesihatan kita. ‡ Daya ingatan mereka juga semakin merosot. ‡ Dalam hal ini. ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu. ‡ Misalnya pil ³Slim-10´ menyebabkan kerosakan hati. ‡ Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang. ‡ Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. muntahmuntah. Immunosuppressants. ‡ Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan. ‡ Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang. ‡ Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan.i Makanan kaya dengan fiber. ‡ Jadi. Isi Negatif 1. ‡ Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut. Isi Negatif 2. ‡ Jika kita tidak berwaspada. ‡ Pada kesimpulannya. Melamin dalam susu di China ‡ Kerosakan hati amat sukar dirawati. ‡ Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. ‡ Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan. ‡ Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah. ‡ Malangnya. cirit-birit dan pening. tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. ‡ Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal. .

Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia. 1988 ³ Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit. dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya.´ Bincangkan pernyataan ini. alkohol. 4. gula tiruan.# Pencemaran alam. 2002. 1995. ³Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian.1987 ³Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata´. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna.4. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini. . 1996. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati. kafein. Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan. 2004. Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini. eter.# Sistem ekologi alam terjejas. 4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. gikoi(dalam kosmetik). monosodium glutamat. 4.3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik.´ Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka. Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia. namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat. 2003. seperti arsenik(dalam cat). 2000. Bincangkan penyataan ini. Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang.

Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan . zat2 mineral. meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit . Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet. namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes. menyingkirkan toksik dlm bdn . pil. enzim. menguatkan jantung. dan meningkatkan keupayaa buah pinggang Masalah Pengambilan Suplemen 1.Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah.walaupun pengambilan suplemen itu baik. jantung. dan hormone.Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4. melindungi hati. garam galian.gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan. Harga yg mahal .pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2. organic. Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein.kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik.pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5. glukos.Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin. menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik . dan herba serta tumbuhan. asid amino. dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1. @ serbuk. meningkatkan tenaga . tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . cecair. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3. memulih & memelihara kesihatan . & sbgnya .mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber.

Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6. Membawa maut .terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic.vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena.Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air. dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat.sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1. wajar diambil oleh org tertentu shj .bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium. Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen . Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut.pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. wanita hamil . serbuk.pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang. Ketagihan . Pembaziran . dan kanak2 yg tidak sihat. @ sirap. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8. Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn. Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn. pil. Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang. Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan. zat besi. kesan sampingan . Di AS. wanita hamil yg kerap muntah.4. ahli sukan/ atlet . Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2. Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul. dan daya tahan. meningkatkan kekuatan. keracunan . Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7.

Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn.kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. garam mineral. Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat . dan kalsium adalah penting.warga tua sering mengalami masalah osteoporosis.atlet seting kehilang glukosa. Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4. iaitu penyakit tulang rapuh. Glg tua . dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen . Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. kalsium. suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang. garam mineral. Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3. Oleh itu. Glg tua yg mengalami kekurangan zat. Pengambilan minyak ikan. vitamin C..