Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan. seperti kulit kering. akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa. boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf. muntah. Berkemungkinan besar. Kecantikan membantu merawat kecantikan. boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak. menyebabkan keracunan. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. Kesan Sampingan keracunan. Pengambilan pil-pil vitamin. Penggunaan krim sinar UV. Membantu merawat kulit yang bermasalah. 3. Penggunaan krim atau pil. boleh menyebabkan keracunan. seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket. pengambilan ubat penenang yang berlebihan. Susu Tepung Anlene . atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna. Seperti kulit kemerah-merahan. malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik. . tidak berkesan. makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik. menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. kononnya mempercepatkan proses kelangsingan. Penyalahgunaan. dan organ. atau pil untuk melambatkan proses penuaan.2. ruam. bagi membantu keanjalan kulit. boleh menyebabkan alahan. Contohnya. Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan. Penggunaan krim. dan sakit kepala. seperti cirit-birit. dan kegatalan. sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. bintik-bintik merah. 4. Contohnya. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan. Susu Tepung Appeton. pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan. bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari. Contohnya. Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. dan membahayakan kesihatan. menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah. dari terbakar atau kulit kering. Contohnya. kulit mengelupas.

boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu. 2009 by goaypastpm| 3 Comments Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. my beloved teacher. boleh merosakkan organ dalaman yang penting. buah pinggang. and Mrs. And to all my friend. i) Peace. samada ditahap serius ataupun tidak. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang. kepada doktor. Penutup: Specially. sekaligus boleh menyebabkan kematian. ÿ ii) Daus and iii) Kebab J Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran. Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna. hati dan sebagainya. alahan. thanks to My God. Good luck in STPM 2006. Akan tetapi. Sebenarnya. boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak. tidak akan timbul masalah keracunan. untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen. dan makanan suplemen yang dibeli. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius. Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri.Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu . Karangan ramalan: makanan suplemen Posted on August 31. pengambilan tanpa rujukan . Suzieliana. seperti otak. atau kerosakkan organ. From your classmate.

i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi. i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk. cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang. Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting. i Akan tetapi. 2.(anemia: besi« i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut. i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung. i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang. i Osteoporosis disebabkan tulang lemah. 3. rapuh dan senang patah. kalsium. i Dengan makanan suplemen ini.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah. i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. i Jadi. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. Berikan pendapat anda. i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. fosferus. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah. vitamin B perlu diambil dengan banyak. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. /meningkatkan kecerdasan otak«« i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. kalium. pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. i Sebenarnya. 1. Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit.(Anlene. Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita.pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. Ling Zhi. i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan. . pesakit akan lebih cepat sembuh. garam mineral. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum). Gin sheng dsn.

‡ Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang. tindakan awal kerajaan penting. ‡ Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan. ‡ Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. ‡ Malangnya. Melamin dalam susu di China ‡ Kerosakan hati amat sukar dirawati. 2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. ‡ Misalnya pil ³Slim-10´ menyebabkan kerosakan hati. ‡ Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan. ‡ Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. ‡ Dalam hal ini. ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu. ‡ Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan. ‡ Jika kita tidak berwaspada. ‡ Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. muntahmuntah. kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. ‡ Jadi. ‡ Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal. cirit-birit dan pening. ‡ Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan. kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. spirulina i Dengan ini. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula. bahan itu akan mengancam kesihatan kita. daya tahan penyakit akan meningkat.i Makanan kaya dengan fiber. tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. Isi Negatif 1. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. . ‡ Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang. Isi Negatif 2. ‡ Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah. ‡ Daya ingatan mereka juga semakin merosot. ‡ Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut. ‡ Pada kesimpulannya. ‡ Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut. i (enzim membantu penghadaman. Immunosuppressants. dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting.

Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang. Bincangkan penyataan ini. Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia. 4. 4. 1996.´ Bincangkan pernyataan ini. gula tiruan. ³Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya. alkohol. Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. 2000.# Pencemaran alam. Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia.4.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. gikoi(dalam kosmetik). 1988 ³ Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati. kafein.´ Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka. 2003. .3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik. 1995. 2002. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini. Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna. monosodium glutamat. Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan.1987 ³Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata´. namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat.# Sistem ekologi alam terjejas. seperti arsenik(dalam cat). eter. 4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya. 2004.

organic. dan herba serta tumbuhan. tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . dan meningkatkan keupayaa buah pinggang Masalah Pengambilan Suplemen 1. meningkatkan tenaga .kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik.mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber. @ serbuk.Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah. pil. garam galian.Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin.Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4. menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik . melindungi hati. dan hormone. enzim. memulih & memelihara kesihatan . glukos. zat2 mineral. asid amino. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2. namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes. jantung. dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. & sbgnya . meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit . menyingkirkan toksik dlm bdn . Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3. Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan . Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1. cecair. Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein.walaupun pengambilan suplemen itu baik.pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2.pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5. menguatkan jantung. Harga yg mahal .gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan.

vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena. Membawa maut . ahli sukan/ atlet . Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6. Di AS. kesan sampingan .sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9.Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air. @ sirap. wanita hamil . Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang. Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn.terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. dan kanak2 yg tidak sihat. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1. pil. Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul.pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang. wanita hamil yg kerap muntah.4. kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut. Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5. Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn. Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2. Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen . Ketagihan .bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium. Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat. Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan. keracunan . meningkatkan kekuatan.pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. serbuk. Pembaziran . zat besi. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8. dan daya tahan. wajar diambil oleh org tertentu shj .

dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen . Pengambilan minyak ikan.atlet seting kehilang glukosa. suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang. dan kalsium adalah penting. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4. garam mineral..warga tua sering mengalami masalah osteoporosis. Oleh itu. kalsium. Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat . Glg tua yg mengalami kekurangan zat.kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. garam mineral. Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn. vitamin C. Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3. Glg tua . Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. iaitu penyakit tulang rapuh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful