Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

kononnya mempercepatkan proses kelangsingan. seperti kulit kering. seperti cirit-birit. akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa. pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan. muntah. Susu Tepung Anlene . Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan. Kecantikan membantu merawat kecantikan. Penggunaan krim atau pil. dan sakit kepala. seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket. atau pil untuk melambatkan proses penuaan. boleh menyebabkan keracunan. boleh menyebabkan alahan. Pengambilan pil-pil vitamin. Contohnya. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan. Contohnya. boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf. ruam. bintik-bintik merah. makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik. dan organ. Susu Tepung Appeton. pengambilan ubat penenang yang berlebihan. dan membahayakan kesihatan. dari terbakar atau kulit kering. boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak. menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Membantu merawat kulit yang bermasalah.2. atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna. Seperti kulit kemerah-merahan. . 4. Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. Contohnya. 3. Penyalahgunaan. tidak berkesan. bagi membantu keanjalan kulit. Penggunaan krim. bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari. malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik. Berkemungkinan besar. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan. Penggunaan krim sinar UV. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. Contohnya. Kesan Sampingan keracunan. menyebabkan keracunan. Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. dan kegatalan. kulit mengelupas. menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah.

ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. boleh merosakkan organ dalaman yang penting. kepada doktor. Akan tetapi. thanks to My God. And to all my friend. 2009 by goaypastpm| 3 Comments Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini.boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu. and Mrs. tidak akan timbul masalah keracunan. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang. Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna. pengambilan tanpa rujukan . Suzieliana. Good luck in STPM 2006. boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius. dan makanan suplemen yang dibeli. Penutup: Specially. Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri. alahan. atau kerosakkan organ. hati dan sebagainya. seperti otak. samada ditahap serius ataupun tidak. sekaligus boleh menyebabkan kematian.Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu . From your classmate. ÿ ii) Daus and iii) Kebab J Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran. Sebenarnya. i) Peace. buah pinggang. untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen. my beloved teacher. Karangan ramalan: makanan suplemen Posted on August 31.

i Osteoporosis disebabkan tulang lemah. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan. Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit. Ling Zhi.pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang. rapuh dan senang patah. Berikan pendapat anda.(anemia: besi« i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut. i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya.(Anlene. makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting. i Jadi. i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut. 3. i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. kalium. Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka. 2. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. kalsium. pesakit akan lebih cepat sembuh. 1. . garam mineral. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum). vitamin B perlu diambil dengan banyak. i Sebenarnya. /meningkatkan kecerdasan otak«« i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. fosferus. pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. i Dengan makanan suplemen ini. Gin sheng dsn. i Akan tetapi. i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk. cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali. i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung.

tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. i (enzim membantu penghadaman. ‡ Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. Isi Negatif 2. ‡ Pada kesimpulannya. . ‡ Misalnya pil ³Slim-10´ menyebabkan kerosakan hati. ‡ Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. muntahmuntah. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. ‡ Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang. ‡ Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut. spirulina i Dengan ini. tindakan awal kerajaan penting. Melamin dalam susu di China ‡ Kerosakan hati amat sukar dirawati. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula. ‡ Jika kita tidak berwaspada. Isi Negatif 1. ‡ Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. ‡ Malangnya. cirit-birit dan pening. bahan itu akan mengancam kesihatan kita. ‡ Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. ‡ Dalam hal ini. ‡ Daya ingatan mereka juga semakin merosot. ‡ Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal. ‡ Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang. ‡ Jadi. kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. ‡ Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan. ‡ Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut. 2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. ‡ Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan. ‡ Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah. Immunosuppressants. daya tahan penyakit akan meningkat. dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting. ‡ Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan. ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu.i Makanan kaya dengan fiber.

dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya.1987 ³Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata´. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna. .# Pencemaran alam. Bincangkan penyataan ini. Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati. 4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. eter. 4. ³Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia. 4.3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik. 2000. gikoi(dalam kosmetik). 2004. gula tiruan. Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia. Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini. seperti arsenik(dalam cat). kafein. 2003. 1988 ³ Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit. Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan.# Sistem ekologi alam terjejas.4.´ Bincangkan pernyataan ini. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini. namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat. Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. monosodium glutamat.´ Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka. 1996. alkohol. 2002. 1995.

Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1.Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin. menguatkan jantung. garam galian. glukos.gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan. cecair. Harga yg mahal . Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2. meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit . menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik . meningkatkan tenaga . dan meningkatkan keupayaa buah pinggang Masalah Pengambilan Suplemen 1. @ serbuk. dan hormone. dan herba serta tumbuhan.pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2. enzim.kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik. Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet. & sbgnya . tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan . melindungi hati. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3.pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5.walaupun pengambilan suplemen itu baik. zat2 mineral. memulih & memelihara kesihatan . namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes.Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4. asid amino. pil. dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. organic.Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah. menyingkirkan toksik dlm bdn . jantung.mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber.

Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8. Ketagihan . kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut. @ sirap. dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat. Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang. ahli sukan/ atlet . Membawa maut . Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul.sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9.pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. pil. dan daya tahan.terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5. Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen . keracunan . Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn. dan kanak2 yg tidak sihat. meningkatkan kekuatan. zat besi.bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium. Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. Pembaziran . Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan.4. wanita hamil . Di AS. Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1. Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2. Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. serbuk. kesan sampingan .Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air. wanita hamil yg kerap muntah. wajar diambil oleh org tertentu shj .pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang.vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena.

Oleh itu. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang.. Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. Glg tua yg mengalami kekurangan zat. Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn. dan kalsium adalah penting. garam mineral. Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3. Pengambilan minyak ikan. kalsium. garam mineral.warga tua sering mengalami masalah osteoporosis. dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen . Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat . iaitu penyakit tulang rapuh.atlet seting kehilang glukosa. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4.kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. vitamin C. Glg tua .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful