P. 1
Kebaikan Dan Keburukan Makanan Suplemen

Kebaikan Dan Keburukan Makanan Suplemen

|Views: 13,592|Likes:
Published by Faridah Farid

More info:

Published by: Faridah Farid on Jul 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/24/2014

pdf

text

original

Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

Membantu merawat kulit yang bermasalah. Penyalahgunaan. Susu Tepung Appeton. bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari. akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa. dan organ. boleh menyebabkan alahan. boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak.2. kulit mengelupas. pengambilan ubat penenang yang berlebihan. muntah. ruam. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. Berkemungkinan besar. Kesan Sampingan keracunan. Seperti kulit kemerah-merahan. dan sakit kepala. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan. Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. kononnya mempercepatkan proses kelangsingan. dari terbakar atau kulit kering. bintik-bintik merah. makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik. boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf. Pengambilan pil-pil vitamin. Penggunaan krim sinar UV. seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket. Contohnya. atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna. boleh menyebabkan keracunan. Contohnya. dan membahayakan kesihatan. sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. 4. . bagi membantu keanjalan kulit. Penggunaan krim atau pil. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan. atau pil untuk melambatkan proses penuaan. Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan. Kecantikan membantu merawat kecantikan. Penggunaan krim. seperti kulit kering. Contohnya. malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik. menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah. dan kegatalan. Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. Susu Tepung Anlene . tidak berkesan. 3. Contohnya. seperti cirit-birit. menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan. menyebabkan keracunan.

buah pinggang. Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius. ÿ ii) Daus and iii) Kebab J Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran. hati dan sebagainya. dan makanan suplemen yang dibeli. Akan tetapi. Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri. Karangan ramalan: makanan suplemen Posted on August 31. Sebenarnya. samada ditahap serius ataupun tidak. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen. Good luck in STPM 2006. boleh merosakkan organ dalaman yang penting. And to all my friend. atau kerosakkan organ. boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak. 2009 by goaypastpm| 3 Comments Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. sekaligus boleh menyebabkan kematian. alahan. seperti otak. kepada doktor. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang. pengambilan tanpa rujukan . thanks to My God.Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu . tidak akan timbul masalah keracunan. and Mrs. Suzieliana. From your classmate. my beloved teacher.boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu. Penutup: Specially. i) Peace.

i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi. i Akan tetapi. fosferus. garam mineral. rapuh dan senang patah. . ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum). i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi.(anemia: besi« i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut.(Anlene. Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka. Ling Zhi. i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. i Osteoporosis disebabkan tulang lemah. i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung. /meningkatkan kecerdasan otak«« i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang. kalsium. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah. i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk. pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit.pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. Berikan pendapat anda. i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali. 3. cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang. 2. i Dengan makanan suplemen ini. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita. pesakit akan lebih cepat sembuh. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. i Sebenarnya. i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. vitamin B perlu diambil dengan banyak. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut. Gin sheng dsn. i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. 1. kalium. i Jadi.

‡ Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang. ‡ Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah. i (enzim membantu penghadaman. bahan itu akan mengancam kesihatan kita. tindakan awal kerajaan penting. ‡ Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. ‡ Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. Melamin dalam susu di China ‡ Kerosakan hati amat sukar dirawati. ‡ Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting. ‡ Misalnya pil ³Slim-10´ menyebabkan kerosakan hati. Immunosuppressants. . kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. muntahmuntah. ‡ Jadi. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. ‡ Dalam hal ini. ‡ Pada kesimpulannya. ‡ Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan. ‡ Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan. ‡ Malangnya. ‡ Daya ingatan mereka juga semakin merosot. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. ‡ Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal. Isi Negatif 1. kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. daya tahan penyakit akan meningkat. ‡ Jika kita tidak berwaspada. Isi Negatif 2. tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. spirulina i Dengan ini. ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu. ‡ Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut. ‡ Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan.i Makanan kaya dengan fiber. cirit-birit dan pening. ‡ Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang. ‡ Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut. 2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. ‡ Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan.

eter. . gikoi(dalam kosmetik). Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini. 4. ³Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. 2004. Bincangkan penyataan ini. dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya. alkohol. Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia. Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. 4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya. 4. namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat. 1996. 2000. 2002.3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini. 1995. monosodium glutamat.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. seperti arsenik(dalam cat). Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan.4. Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia. Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang.# Pencemaran alam.´ Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka.´ Bincangkan pernyataan ini. 2003. gula tiruan. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati.# Sistem ekologi alam terjejas. 1988 ³ Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit. kafein.1987 ³Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata´.

walaupun pengambilan suplemen itu baik. asid amino. enzim. Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet. organic. jantung. glukos. cecair. Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1.Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah. memulih & memelihara kesihatan . Harga yg mahal . meningkatkan tenaga . garam galian.mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3.gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan. dan herba serta tumbuhan.Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin. dan hormone. namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes. Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan . dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein. menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik . dan meningkatkan keupayaa buah pinggang Masalah Pengambilan Suplemen 1.Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4.kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik. @ serbuk. zat2 mineral. melindungi hati. menyingkirkan toksik dlm bdn . pil. tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . & sbgnya . Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2.pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2.pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5. menguatkan jantung. meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit .

meningkatkan kekuatan. dan daya tahan. ahli sukan/ atlet . Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2. Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6. Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. zat besi. wajar diambil oleh org tertentu shj . Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn. @ sirap. Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang. kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut. Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan. Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul. wanita hamil yg kerap muntah. dan kanak2 yg tidak sihat. Di AS. Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen .4. dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat. serbuk.bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8. keracunan .Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air.sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn.pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang. Membawa maut .vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena. Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7. Ketagihan . Pembaziran . Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. pil.terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. wanita hamil .pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5. kesan sampingan .

Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat . Glg tua yg mengalami kekurangan zat. Glg tua . Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn. suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang.atlet seting kehilang glukosa. dan kalsium adalah penting. garam mineral. Pengambilan minyak ikan.warga tua sering mengalami masalah osteoporosis. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4.. iaitu penyakit tulang rapuh. Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3. vitamin C. garam mineral. kalsium. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan.kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. Oleh itu. dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->