P. 1
Kebaikan Dan Keburukan Makanan Suplemen

Kebaikan Dan Keburukan Makanan Suplemen

|Views: 13,878|Likes:
Published by Faridah Farid

More info:

Published by: Faridah Farid on Jul 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/24/2014

pdf

text

original

Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

kulit mengelupas. dan membahayakan kesihatan. Penggunaan krim atau pil.2. seperti kulit kering. pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan. 4. akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa. Contohnya. Contohnya. Kecantikan membantu merawat kecantikan. Penggunaan krim sinar UV. muntah. bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari. Pengambilan pil-pil vitamin. menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. Susu Tepung Appeton. tidak berkesan. bagi membantu keanjalan kulit. menyebabkan keracunan. dan organ. Susu Tepung Anlene . Membantu merawat kulit yang bermasalah. Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan. boleh menyebabkan alahan. Contohnya. boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf. Seperti kulit kemerah-merahan. Berkemungkinan besar. dari terbakar atau kulit kering. dan kegatalan. pengambilan ubat penenang yang berlebihan. seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket. makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan. Penggunaan krim. Kesan Sampingan keracunan. Penyalahgunaan. atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna. ruam. kononnya mempercepatkan proses kelangsingan. seperti cirit-birit. malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik. . boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak. bintik-bintik merah. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. 3. Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah. dan sakit kepala. boleh menyebabkan keracunan. sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Contohnya. atau pil untuk melambatkan proses penuaan.

thanks to My God. seperti otak. alahan. Akan tetapi. Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri. Good luck in STPM 2006. i) Peace. and Mrs. And to all my friend. atau kerosakkan organ. 2009 by goaypastpm| 3 Comments Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. Sebenarnya. Suzieliana. From your classmate. Karangan ramalan: makanan suplemen Posted on August 31. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang. Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. pengambilan tanpa rujukan . samada ditahap serius ataupun tidak.Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu . Penutup: Specially. untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen. dan makanan suplemen yang dibeli. tidak akan timbul masalah keracunan. my beloved teacher. sekaligus boleh menyebabkan kematian. boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak. boleh merosakkan organ dalaman yang penting.boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu. hati dan sebagainya. buah pinggang. kepada doktor. ÿ ii) Daus and iii) Kebab J Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran.

i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi. /meningkatkan kecerdasan otak«« i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. fosferus.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah. 3. i Dengan makanan suplemen ini. makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan.pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu.(Anlene. garam mineral. i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. pesakit akan lebih cepat sembuh. i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan. . i Akan tetapi. i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang.(anemia: besi« i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut. i Sebenarnya. 1. Ling Zhi. i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut. i Osteoporosis disebabkan tulang lemah. kalium. i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk. 2. pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. kalsium. rapuh dan senang patah. Berikan pendapat anda. i Jadi. Gin sheng dsn. Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali. cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum). Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit. i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah. vitamin B perlu diambil dengan banyak.

‡ Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan. Melamin dalam susu di China ‡ Kerosakan hati amat sukar dirawati. Immunosuppressants. daya tahan penyakit akan meningkat. ‡ Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang. ‡ Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. . ‡ Dalam hal ini. i (enzim membantu penghadaman. kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. ‡ Jika kita tidak berwaspada. kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. bahan itu akan mengancam kesihatan kita. Isi Negatif 1. ‡ Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang. spirulina i Dengan ini. ‡ Daya ingatan mereka juga semakin merosot. ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. ‡ Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. muntahmuntah. ‡ Jadi. ‡ Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan. ‡ Misalnya pil ³Slim-10´ menyebabkan kerosakan hati. ‡ Pada kesimpulannya. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula. ‡ Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal. ‡ Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting. tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. ‡ Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan. ‡ Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan. Isi Negatif 2. ‡ Malangnya. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. ‡ Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut. tindakan awal kerajaan penting. 2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. cirit-birit dan pening. ‡ Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah.i Makanan kaya dengan fiber. ‡ Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut.

# Pencemaran alam. Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini. Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna. 4.´ Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka. 1996.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. gula tiruan. eter. 1995. monosodium glutamat. ³Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. Bincangkan penyataan ini.´ Bincangkan pernyataan ini.4. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati. gikoi(dalam kosmetik). Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang. . Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia. 2004. 1988 ³ Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit.# Sistem ekologi alam terjejas.3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik.1987 ³Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata´. namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat. 2000. 2002. 4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya. 2003. 4. kafein. Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan. alkohol. dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya. seperti arsenik(dalam cat).

Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3. namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes. organic.pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5. meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit . dan hormone. memulih & memelihara kesihatan .Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin. @ serbuk. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2. menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik .gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan. jantung. menyingkirkan toksik dlm bdn . & sbgnya . dan meningkatkan keupayaa buah pinggang Masalah Pengambilan Suplemen 1. cecair. garam galian.walaupun pengambilan suplemen itu baik. tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet. meningkatkan tenaga .Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4. enzim. glukos. dan herba serta tumbuhan. Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan . asid amino.kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik.pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2. zat2 mineral. melindungi hati. Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein. pil. dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. Harga yg mahal .mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber. Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1. menguatkan jantung.

wajar diambil oleh org tertentu shj .vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1. Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus.sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9. kesan sampingan .terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan.bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn.pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. Di AS. pil. Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8. Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5. meningkatkan kekuatan. Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6. zat besi. dan daya tahan. dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat.4. Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2. dan kanak2 yg tidak sihat. Pembaziran .Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air. Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul. @ sirap. Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7. Membawa maut . keracunan . Ketagihan . kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut. Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. serbuk.pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang. wanita hamil . Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen . ahli sukan/ atlet . wanita hamil yg kerap muntah. Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn.

. Oleh itu. kalsium.atlet seting kehilang glukosa. Glg tua yg mengalami kekurangan zat. Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. vitamin C. Glg tua . Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4.kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat . dan kalsium adalah penting. suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang. dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen . Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3. Pengambilan minyak ikan.warga tua sering mengalami masalah osteoporosis. Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn. garam mineral. iaitu penyakit tulang rapuh. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. garam mineral.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->