Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

Contohnya. makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik. dan membahayakan kesihatan. boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf. Seperti kulit kemerah-merahan. Susu Tepung Appeton.2. menyebabkan keracunan. Penggunaan krim. akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa. dari terbakar atau kulit kering. Contohnya. sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. kononnya mempercepatkan proses kelangsingan. bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari. menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah. Susu Tepung Anlene . tidak berkesan. ruam. Kesan Sampingan keracunan. Penggunaan krim sinar UV. 4. Contohnya. dan organ. Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. dan kegatalan. Penggunaan krim atau pil. Penyalahgunaan. boleh menyebabkan keracunan. . Contohnya. seperti kulit kering. seperti cirit-birit. Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan. Berkemungkinan besar. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan. kulit mengelupas. muntah. Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. Pengambilan pil-pil vitamin. boleh menyebabkan alahan. Kecantikan membantu merawat kecantikan. Membantu merawat kulit yang bermasalah. bagi membantu keanjalan kulit. malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik. pengambilan ubat penenang yang berlebihan. dan sakit kepala. menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan. atau pil untuk melambatkan proses penuaan. 3. seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket. atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna. bintik-bintik merah. pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan.

kepada doktor. i) Peace. Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri. And to all my friend. my beloved teacher.Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu . Good luck in STPM 2006. Karangan ramalan: makanan suplemen Posted on August 31. hati dan sebagainya. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius. sekaligus boleh menyebabkan kematian. and Mrs. dan makanan suplemen yang dibeli. alahan. boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak. untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen. tidak akan timbul masalah keracunan. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang. Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna. Penutup: Specially. 2009 by goaypastpm| 3 Comments Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini.boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu. samada ditahap serius ataupun tidak. thanks to My God. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. atau kerosakkan organ. Akan tetapi. buah pinggang. pengambilan tanpa rujukan . boleh merosakkan organ dalaman yang penting. Sebenarnya. Suzieliana. ÿ ii) Daus and iii) Kebab J Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran. From your classmate. seperti otak.

i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan. vitamin B perlu diambil dengan banyak. 1. 2. i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi. makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting. i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka. . rapuh dan senang patah. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali.(Anlene. i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk.(anemia: besi« i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut. i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita. kalsium. i Jadi. /meningkatkan kecerdasan otak«« i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. i Sebenarnya. garam mineral. i Akan tetapi. Berikan pendapat anda. Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. Gin sheng dsn. fosferus. i Osteoporosis disebabkan tulang lemah. i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah.pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. kalium. cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang. 3. pesakit akan lebih cepat sembuh. i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. i Dengan makanan suplemen ini. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum). pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. Ling Zhi. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut.

‡ Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang. Immunosuppressants. i (enzim membantu penghadaman. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula. 2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. cirit-birit dan pening. ‡ Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. ‡ Malangnya. ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu. ‡ Misalnya pil ³Slim-10´ menyebabkan kerosakan hati. ‡ Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan. bahan itu akan mengancam kesihatan kita. ‡ Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal. ‡ Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. tindakan awal kerajaan penting. ‡ Jadi. kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. ‡ Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut. ‡ Pada kesimpulannya. ‡ Daya ingatan mereka juga semakin merosot. Isi Negatif 2. ‡ Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan.i Makanan kaya dengan fiber. ‡ Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. ‡ Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut. ‡ Dalam hal ini. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. muntahmuntah. ‡ Jika kita tidak berwaspada. kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. ‡ Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang. ‡ Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah. spirulina i Dengan ini. dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting. ‡ Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. ‡ Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan. Isi Negatif 1. . daya tahan penyakit akan meningkat. Melamin dalam susu di China ‡ Kerosakan hati amat sukar dirawati.

4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna.# Sistem ekologi alam terjejas. Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini. dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya. seperti arsenik(dalam cat).# Pencemaran alam. 2000.4. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati. 1996. 4. 1988 ³ Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit. Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan.´ Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka. 2002. 2004. 2003. Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini. Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang.3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. kafein. gikoi(dalam kosmetik). 1995.´ Bincangkan pernyataan ini. namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat. Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia. monosodium glutamat. ³Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. gula tiruan. 4. eter. Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. alkohol.1987 ³Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata´. Bincangkan penyataan ini. .

enzim. meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit . memulih & memelihara kesihatan . cecair. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2. garam galian. asid amino. pil.Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin. dan herba serta tumbuhan. menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik . Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1. tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . dan meningkatkan keupayaa buah pinggang Masalah Pengambilan Suplemen 1.kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik. glukos. dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. @ serbuk. jantung. menyingkirkan toksik dlm bdn .Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah.pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2.Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4.mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber.gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan. melindungi hati. Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet. meningkatkan tenaga . menguatkan jantung. & sbgnya .walaupun pengambilan suplemen itu baik. Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan . Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein. zat2 mineral.pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3. Harga yg mahal . organic. dan hormone. namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes.

pil. wanita hamil yg kerap muntah.terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. serbuk.4. Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen . Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul. kesan sampingan . dan daya tahan. Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7.Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air. Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan. Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. Di AS.sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9. zat besi. Pembaziran . @ sirap. Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6. Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang. Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn. Membawa maut .bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium.pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut. Ketagihan .vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena. keracunan . meningkatkan kekuatan.pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn. wajar diambil oleh org tertentu shj . dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8. wanita hamil . Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5. Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2. dan kanak2 yg tidak sihat. ahli sukan/ atlet . Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1.

Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn. suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang. Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat .kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen .warga tua sering mengalami masalah osteoporosis. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3.. Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. Glg tua yg mengalami kekurangan zat. vitamin C. Pengambilan minyak ikan. kalsium. dan kalsium adalah penting. garam mineral. iaitu penyakit tulang rapuh. Glg tua . Oleh itu.atlet seting kehilang glukosa. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4. garam mineral.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful