Kebaikan Dan Keburukan Makanan Suplemen

Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

Penyalahgunaan. Susu Tepung Anlene . pengambilan ubat penenang yang berlebihan. dari terbakar atau kulit kering. menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. menyebabkan keracunan. bintik-bintik merah. 3. Contohnya.2. makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik. dan membahayakan kesihatan. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan. menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak. kononnya mempercepatkan proses kelangsingan. dan kegatalan. seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket. bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari. Kecantikan membantu merawat kecantikan. Membantu merawat kulit yang bermasalah. Kesan Sampingan keracunan. Susu Tepung Appeton. kulit mengelupas. . bagi membantu keanjalan kulit. Seperti kulit kemerah-merahan. atau pil untuk melambatkan proses penuaan. Berkemungkinan besar. seperti kulit kering. Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan. dan sakit kepala. Penggunaan krim atau pil. Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. Contohnya. atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna. pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan. ruam. Penggunaan krim sinar UV. 4. Penggunaan krim. Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. Contohnya. boleh menyebabkan alahan. malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik. dan organ. sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan. akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa. boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf. seperti cirit-birit. tidak berkesan. boleh menyebabkan keracunan. muntah. Pengambilan pil-pil vitamin. Contohnya.

tidak akan timbul masalah keracunan. kepada doktor. ÿ ii) Daus and iii) Kebab J Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran. dan makanan suplemen yang dibeli. Suzieliana. atau kerosakkan organ. pengambilan tanpa rujukan . ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius. Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri. seperti otak. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang. hati dan sebagainya. samada ditahap serius ataupun tidak. sekaligus boleh menyebabkan kematian. 2009 by goaypastpm| 3 Comments Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini.boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu.Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu . boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak. Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna. And to all my friend. Penutup: Specially. and Mrs. buah pinggang. thanks to My God. untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen. i) Peace. boleh merosakkan organ dalaman yang penting. Good luck in STPM 2006. Sebenarnya. alahan. Karangan ramalan: makanan suplemen Posted on August 31. Akan tetapi. From your classmate. my beloved teacher.

Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah. 2. . i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. i Sebenarnya. vitamin B perlu diambil dengan banyak. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut. i Dengan makanan suplemen ini. i Jadi. Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit. i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan. garam mineral. kalsium. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang. Berikan pendapat anda. i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali.(anemia: besi« i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut. Gin sheng dsn.(Anlene. rapuh dan senang patah.pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. /meningkatkan kecerdasan otak«« i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. 3. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan. i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi. i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. Ling Zhi. i Osteoporosis disebabkan tulang lemah. makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting. ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. 1. fosferus. kalium. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang. i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum). i Akan tetapi. pesakit akan lebih cepat sembuh. i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung.

‡ Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang. ‡ Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan. 2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. Isi Negatif 1. ‡ Daya ingatan mereka juga semakin merosot. ‡ Misalnya pil ³Slim-10´ menyebabkan kerosakan hati. Immunosuppressants. kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. Melamin dalam susu di China ‡ Kerosakan hati amat sukar dirawati. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula. ‡ Jadi. ‡ Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut. ‡ Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal. tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. Isi Negatif 2. ‡ Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. cirit-birit dan pening. dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting. ‡ Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. ‡ Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. spirulina i Dengan ini. ‡ Pada kesimpulannya. daya tahan penyakit akan meningkat. ‡ Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang. bahan itu akan mengancam kesihatan kita. ‡ Malangnya. ‡ Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. ‡ Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan. ‡ Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu. i (enzim membantu penghadaman. ‡ Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan. tindakan awal kerajaan penting. . muntahmuntah.i Makanan kaya dengan fiber. ‡ Dalam hal ini. ‡ Jika kita tidak berwaspada. ‡ Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah.

Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. 1996. .# Pencemaran alam. dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya. kafein. 1995. 1988 ³ Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit. monosodium glutamat.3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik. Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini.# Sistem ekologi alam terjejas. gikoi(dalam kosmetik). Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. 4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya.´ Bincangkan pernyataan ini. Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang. 2000. eter. gula tiruan. ³Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. Bincangkan penyataan ini. namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat. 2004. 2002. Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini. Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan.4. alkohol. 4. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati. 2003. 4.1987 ³Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata´.´ Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka. seperti arsenik(dalam cat).

Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3. namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes. @ serbuk.Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin. pil.Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4. dan herba serta tumbuhan. dan meningkatkan keupayaa buah pinggang Masalah Pengambilan Suplemen 1. organic.Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah.pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5. Harga yg mahal . dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. glukos. meningkatkan tenaga . Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan .kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik. garam galian.gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan. memulih & memelihara kesihatan .walaupun pengambilan suplemen itu baik. melindungi hati. Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1. enzim. Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet. tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein. menyingkirkan toksik dlm bdn . menguatkan jantung. zat2 mineral. asid amino.pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2. meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit . menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik . jantung. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2. & sbgnya . cecair.mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber. dan hormone.

Ketagihan . @ sirap.bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium. keracunan . Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7. Membawa maut . pil. Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. kesan sampingan . meningkatkan kekuatan. dan kanak2 yg tidak sihat. Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5.pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang. serbuk. Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang.Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air. ahli sukan/ atlet . Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6. dan daya tahan. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1.pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. wanita hamil . kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8. Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul.terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. Pembaziran . dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn.vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena. wajar diambil oleh org tertentu shj . Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn. Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan. wanita hamil yg kerap muntah. Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2.sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9. Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. zat besi. Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen . Di AS.4.

iaitu penyakit tulang rapuh. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4. Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3.atlet seting kehilang glukosa.. garam mineral. Oleh itu.warga tua sering mengalami masalah osteoporosis. garam mineral. Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn. Glg tua yg mengalami kekurangan zat. suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang. vitamin C. Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat .kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. Pengambilan minyak ikan. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. Glg tua . dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen . kalsium. dan kalsium adalah penting.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful