PENINGKATAN PENGELUARAN DAN TEKNOLOGI MAKANAN 1.

PERKEMBANGAN TEKNOLOGI MAKANAN Penduduk di negara kita sangat untung kerana mempunyai banyak makanan. Kadang kala, kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual segar. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :y y y y

menggelakkan makanan dari dirosak oleh mikroorganisma. memudahkan pencernaan. memperbaiki rupa makanan dan mencegah jangkitan penyakit.

Manusia telah memperkenalkan beberapa kaedah pemprosesan makanan. Mari kita tinjau satu persatu seperti jadual dibawah. CONTOH MAKANA N KELEMAHA N Tin mahal dan jika tin kemek boleh menyebabk an makanan terdedah kepada jangkitan mikroorgani sma serta bahan toksik dari tin.

KAEDAH

CARA

KEBAIKAN

PENGETINAN [CANNING]

Makanan makanan boleh diletakkan dalam Kari disimpan tin dan dipanaskan Daging, lama dan oC - Ayam dan senang pada suhu 116 121oC, ditutup dan tuna dibawa dipateri. kemanamana.

PEMPASTEURA N[PASTEURIZA TION]

PENDEHIDRAT AN[DEHYDRATI ON]

PENYEJUKBEK UAN[FREEZING ]

PENDINGINAN[ CHILLING]

Waktu Kemusnahan simpanan vitamin adalah tidak Pemanasan cecair adalah sedikit lama dan pada suhu 63oC Susu, dan pemprosesa selama 30 min Wain dan kebanyakan oC selama n jenis ini atau 72 Jus mikroorganis adalah khas 15 s ma berbahaya untuk cecair dibunuh sahaja. Sama maksud Jisim dengan makanan "pengeringan". kurang dan Makanan dijenur Ikan senang Rasa dibawah cahaya dibawa. Masin, berubah matahari atau Makanan Bunga dan meletakkan tahan lama Kekwa, kebanyakan makanan dalam Teh dan dan tidak vitamin garam. mudah Sayur termusnah. Penggunaan oven dijangkiti juga boleh mikroorganis dilakukan. ma. Makanan Ikan, susah untuk Makanan Simpanan dalam Daging dibawa dan boleh peti sejuk dibawah Lembu, memerluka disimpan -18oC Sosej dan n kos yang lama. Ais krim tinggi. SayurSusah sayuran, Vitamin boleh Simpanan dalam dibawa dan Buahdikekalkan peti sejuk bersuhu memerluka buahan, dan tahan oC - 5oC 0 n kos yang Mentega lebih lama tinggi dan Telur

Mungkin mendatangk an kesan Vitamin tidak sampingan termusnah. radioaktif untuk Bawang membunuh dan serangga dan kentang memperlahankan percambahan. Bahan Kimia ini mempunyai fungsi yang tertentu :BAHAN KIMIA Bahan Awet FUNGSI Menyebabkan makanan tahan lama Menyebabkan makanan kelihatan sedap CONTOH BAHAN KIMIA Garam dan Gula pandan (hijau). ku Makanan didedahkan kepada sinaran Biji Benih. dan memerluka n kos yang mahal. karamel (Coklat) CONTOH MAKANAN Buah-buahan kering dan sos Kaya dan kicap Pewarna Perisa Monosodium Menambahkan glutamat (MSG) rasa supaya lebih nama pasaran sedap ialah "ajinomoto" Makanan ringan dan mee . dalam plastik Keropok kedap udara dan setelah udara Daging didalamnya disejukbe disedut keluar. Semasa menjalankan pemprosesan makanan.PEMBUNGKUSA N VAKUM [VACU M PACKAGING] PENYINARAN[R ADIATION] Kacang Makanan disimpan tanah. mahal. Sosej. pengilang akan menambahkan bahan kimia. Kos yang Tahan lama mahal dan memerluka dan mengurangka n mesin pemvakuma n ruang n yang simpanan.

asid benzoik dan asid sorbik boleh menyebabkan penyakit seperti sesak nafas. Nitrit telah terbukti boleh menyebabkan penyakit kanser. Oleh itu kerajaan telah menggubal undang-undang untuk melindungi pengguna dari bahan kimia makanan yang tidak dikawal.) Pengantiokida Mencegah makanan Vitamin E dan BHT Minyak masak berlemak menjadi busuk Walaupun pada mulanya penggunaan bahan kimia menolong dalam pemprosesan makanan.. usaha untuk meningkatkan kuantiti (Jumlah) dan kualiti makanan hendaklah dipertingkatkan dengan aktiviti pertanian dan pemprosesan makanan.apa benda selalu bubuh lam burger tu ni?) lah. Penggunaan bahan kimia seperti sulfur dioksida. USAHA MENINGKATKAN KUALITI MAKANAN Disebabkan pertambahan penduduk.Penstabil Mencegah makanan dari termendap ke bawah Sos dan mayonis (yang burgerboy gam akasia (yak!!!. Penggunaan bahan kimia merbahaya seperti nitrit dalam daging dapat dihalang. Kejayaan yang telah kita capai adalah seperti penghasilan kelapa sawit jenis tenera . penggunaan yang berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan (kesan buruk). 2. gatal dan kanser.. Akta makanan (1983) diwujudnya bertujuan menghindari pengilang makanan dari menggunakan bahan kimia secara berleluasa tanpa kawalan.. Penggunaan baka bermutu Usaha untuk menghasilkan baka tumbuhan dan haiwan yang bermutu tinggi sedang giat dijalankan di negara kita. Terdapat pelbagai cara ia dapat dilakukan.

Selain dari usaha diatas. pengurusan tanah yang cekap serta optimum boleh meningkatkan kuantiti makanan. Penggunaan Teknologi Moden Selain menggunakan baka yang bermutu tinggi. Pada akhirnya ramai yang akan mati kebuluran. Tumbuhan yang kandungan genetiknya telah diubahsuai boleh menghasilkan buah yang besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. Penggunaan mesin dalam aktiviti pertanian telah membantu para petani mengatasi masalah pekerja mahir. Penggunaan teknologi pengklonan dapat menghasilkan hasil yang seragam yang menbolehkan pemprosesan makanan lebih senang. Sudah pastilah ramai yang akan kekurangan zat makanan akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang. 3. Ini adalah kerana hasil titik peluh . Buah betik eksotika menghasilkan buah yang manis dan besar. pendidikan petani. kita harus juga menggunakan teknologi moden. Usaha menghasilkan makanan dari tumbuhan ini walau bagaimanapun telah menimbulkan masalah pencemaran dan kesan buruk kepada alam sekitar. Penggunaan mesin juga meningkatkan produktiviti. Kita sangat beruntung kerana mempunyai bekalan makanan yang mencukupi. Makanan "Gergasi" [Monster Food] Merupakan istilah yang merujuk kepada makanan yang dihasilkan dari dari tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah genetik. Kacukan lembu tenusu (menghasilkan susu) dengan baka dari iklim tropika menghasilkan baka yang boleh menghasilkan susu yang banyak dan tahan cuaca panas. TANPA MAKANAN ? Bayangkan apa yang akan berlaku jika kita kekurangan makanan?.yang menghasilkan banyak buah dan minyak. Kualiti makanan kita juga jauh telah meningkat.

Sebagai individu kita hendaklah menghindari segala pembaziran makanan seperti membuang sisa makanan yang boleh dikitar semula. Semoga kita sama-sama berusaha mengekalkan keadaan dimana kita boleh membuat banyak pilihan makanan. Kita juga hendaklah peka supaya tidak hanya tertarik kepada pembungkus yang cantik dan maklumat yang mengelirukan seperti tanda "tanpa Kolestrol". kita hendaklah membuat pilihan bijak supaya kita boleh mendapatkan makanan yang selamat dan berzat. Pengkajian saintifik berkenaan dengan makanan adalah salah satu percubaan manusia yang paling penting terutamanya kerana makanan merupakan keperluan pen ting bagi mereka. Maklumat yang terdapat pada pembungkus hendaklah dibaca dengan teliti sebelum membelinya.saintis-saintis kita yang terlibat secara langsung dalam industri makanan negara. Para saintis seperti teknologis makanan dan ahli pertanian telah menggunakan teknologi moden untuk menambahkan pengeluaran makanan negara. Makanan adalah mustahak untuk hidup. 4. PILIHAN BIJAK Oleh kerana kita didedahkan dengan bermacam-macam jenis makanan terproses. Walaupun aktiviti pemprosesan makanan dikawal rapi menggunakan Akta Makanan (1983) namun kita harus menggunakan kebijaksanaan apabila membeli makanan. Akhirnya kita hendaklah sedar bahawa masalah akan timbul jika pengeluaran makanan negara tidak boleh menyaingi pertambahan penduduk. ke-bolehan fizikal dan . Sebagai seorang konsumer (pengguna) yang bijak kita berhak untuk menolak makanan yang telah rosak serta membahayakan seperti tin yang berkarat. "Bervitamin Tinggi" dan sebagainya. Aduan boleh dibuat menerusi Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. tumbesaran.

di dalam madu atau bahan resin. Perkembangannya adalah perlahan. kepercayaan umum sehingga ke akhir abad ke-18 ialah bahawa pengawetan makanan timbul sebagai suatu seni yang diturunkan daripada satu generasi kepada satu generasi lain. fermentasi. Beberapa perkara lagi yang berbeza ialah kebolehdapatan. Terdapat banyak faktor yang memerlu-kan ahli-ahli sains yang memilih untuk belajar bidang makanan supaya bersedia untuk menyerap seberapa banyak pengetahuan berkenaan dengan sains fizikal. penyejuk-bekuan. kecukupan pemakanan dan kebersihan makanan. Masyarakat bertamadun ini juga mengeluarkan keju dan wain. Pemprosesan dan pengendalian makanan adalahindustri yang terbesar di kalangan manusia. Satu tanda tanya yang timbul ialah sama ada kita mengetahui fakta-fakta yang cukup untuk mengesan perkembangan sains makanan dari awal lagi. Masyarakat Rom mampu mengawet beberapa jenis makanan. lebih daripada orang-orang Yunani. . sama seperti masyarakat Mesir dan Yunani sebelumnya dengan cara merendam makanan di dalam cuka (dengan atau tanpa garam).kesihatannya. Namun begitu. bergantung kepada penemuan secara kebetulan. cuba dan ralat. Setengah-setengah makanan dikeringkan sama ada di dalam cahaya matahari atau di atas api. pengasapan. kemudahan berlakunya kerosakan makanan. termasuklah kimia makanan yang kompleks. Mesir atau yang bertamadun maju sebelumnya. cerapan. dan percubaan untuk mengulangi serta mengamalkan teknikteknik yang baru.bahkan oleh mereka yang tidak berpelajaran. Laporan sejarah mengatakan bahawa orang-orang Rom menyedari hakikat bahawa pertanian menjaditumpuan utama kerajaan. Pengeringan. Antara bidang-bidang tersebut. amalan memasak dan membakar telah diamalkan selama beberapa abad . peranan makanan sebagai vektor penyakit. sains hayat dan kejuruteraan. dan pelbagai sumber makanan.

Demikianlah kejadian secara kebetulan ini menyebabkan terhasilnya kaedah pengawetan yang membolehkan manusia menyimpan makanan ketika berlebihan supaya dapat digunakan pada waktu kesempitan. Manusia tidak mengetahui bahawa bakteria merosakkan makanan dan bagai-mana pemprosesan terma boleh mencegah kerosakan ini sehinggalah penemuan oleh Pasteur dalam tahun . Spallanzani (1765) dan Appert (1795) ialah antara orang yang mula-mula sekali menggunakan kaedah seakan-akan saintiflk untuk mengawetkan makanan. tetapi berdasar-kan catatannya. kemudian menguji tafsiran mereka sehingga amalan baru ini dibuktikan kebaikannya. Ini menunjukkan bahawa beliau telah menggunakan pendekatan sains untuk mencapaikejayaan yang cemerlang walaupun beliau tidak mengetahui mengapa kaedah beliau berjaya. Boleh dikatakan bahawa ahli-ahli sains makanan yang pertama adalah mereka yang membuat cerapan dan menyedari kesannya. beliau telah membuktikan ketepatan cerapan dan kesimpulannya.Makanan yang disejuk-bekukan secara kebetulan dalam iklim panas didapati mempunyai tempoh simpanan yang lebih lama daripada makanan yang tidak disejuk-bekukan ataudikeringkan. Appert memenangi anugerah daripada Kerajaan Perancis kerana mencipta teknik pemprosesan terma untuk makanan yang akan dibekalkan kepada angkatan tentera. Makanan yang diletakkan di atas api supaya cepat kering dengan mudah akan terus terasap kemudiannya. Kekuranganmaklumat sains membuat Appert menggunakan cara cuba dan ralat. Appert juga diberi penghormatan kerana mencipta proses pengetinan. Dalam tahun 1809.

1934. Teknologi moden telah memperkenalkan proses pengeringan yang terkawal dan automatik. Wust mendapat paten bagi penggunaan radiasi ion untuk pengawetan makanan dalam tahun 1930. manusia sudah belajar mengawet makanan dengan cara penyejukan palsu. Dalam tahun 1898. kemudian ais yang diperbuat. Walau bagaimanapun pengawetan makanan dengan iradiasi tidak begitu dikaji sehinggalah projek ini diambil alih oleh sekumpulan ahli sains yang terdiri daripada Proctor. Mereka juga mengetahui bahawa airgaram boleh disejukkan lebih daripada 0°C dan ini membolehkanmereka menyejuk-beku makanan. Proses-proses terma dan penyejukan yang . Van de Graaf dan Fram dari Massachusetts Institute of Technology dalam tahun 1943. untuk mengawet ikan dan daging. Massachusetts. mula-mula dengan menggunakan ais tulen. penyejukan mekanikal banyak digunakan dan ini membuka jalan kepada penyimpanan makanan dengan kaedah sejuk-beku. Antaranya ialah pengeringan sejukbeku. didapati bahawa bakteria boleh dimusnahkan dengan mendedahkannya kepada garam radioaktif radium dan uranium. Hasil kajian oleh ahli-ahli mikrobiologi seperti Prescott dan Underwood dalam tahun 1895 juga menyokong hakikat ini. pengeringan dram. Satu perkara yang penting dalam perkembangan teknologi ialah rekaan blok ikan oleh ahli-ahli teknologi Birdseye. Clarence Birdseye menghasilkan lebih daripada seratus jenis makanan sejuk-beku di makmalnya di Gloucester. pengeringan semburan dan pengeringan lapisan berbendalir. Ini dianggap sebagai perubahan yang menyeluruh industri pemprosesan ikan. Penyejukbekuan cepat mula-mula digunakan dalam tahun 1924 untuk mengawet ikan. Menjelang 1890. Antara 1932 . Kejayaan ini membuat beliau mendapat penghargaan kerana memulakan industri makanan yang disejuk-bekukan dengan cepat. O.1850. Menjelang tahun 1875.

stik daging. Walau bagaimanapun dalam keadaan tertentu. Makanan yang biasa melalui proses pempasteuran adalah seperti susu dan hasil-hasilnya. sinar-X dan sinar gama). kepingan daging babi dan sebagainya). Untuk . gelombang mikro dan pengetinan aseptik. minuman buah-buahan dan lain-lain makanan berasid tinggi. wain. keju Roquefort dan Iain-lain). iaitu suhu rendah daripada takat didih air untuk beberapa ketika dimana pemusnahan separa mikro-organisma perosak berlaku untuk meningkat mutu penyimpanan makanan tersebut. Pempasteuran ditakrifkan sebagai perlakuan pemanasan pada makanan pada suhu sederhana. Suhu untuk memusnah bakteria ini ialah 145 0F ( 62 0C) selama 30 minit.terkawal dan automatik telah juga diperkembangkan. Proses penyejukan sahaja yang boleh mengawet kebanyakan makanan tanpa menyebabkan perubahan yang banyak. Pempasteuran Pempasteuran berasal dari nama Pasteur iaitu orang yang mulamula mengguna kaedah pemanasan sederhana dalam membasmi bakteria dan yis. Turut diperkenalkan juga ialah proses radiasi (dengan sinar elektron. proses pengawetan tidak seharusnyamenyebabkan perubahan pada makanan (filet ikan. Diantara tujuan pempasteuran susu dan hasil tenusu adalah untuk: 1. Terdapat banyak proses yang mengubah makanan supaya menjadi lebih sedap dan menyelerakan (sekurang-kurangnya bagi setengah-setengah orang) daripada bahan mentah asal (kubis jeruk. tuna. Membunuh mikro-organisma ( patogen) termasuk virus yang boleh meyebabkan penyakit seperti bakteria Mycobacterium tuberculosis yang menyebabkan tuberkulosis kepada manusia dan berkeupayaan menghasilkan toksin.

2. dan flavobacterium. fosfatase. Pempasteuran susu dan hasil tenusu mesti diikuti dengan penyimpanan sejuk untuk menghalang pembiakan semula bakteria yang boleh menyebabkan hasil rosak dengan cepat. jeruk. dan lipase. buah-buahan dan lain-lain makanan berasid tinggi. katalase. Pempasteuran Sementara Dilakukan kepada susu segar dan hasilannya. Enzim dalam susu datang daripada lembu dan juga bakteria seperti peroksidase. lactobacillus. 3. microbacterium. . Walaupun telah dipasteurkan susu masih mempunyai banyak mikro-organisma yang hidup dan boleh membiak dan menghasilan asid dan sebagainya sehingga merosakkan hasil.membununuh bakteria koli. achromobacter. pseudomonas. Ia dilakukan dengan memanas bahan makanan pada suhu yang rendah untuk bebrapa ketika kemudian dipaterikan secara 2. bacillus. Memberi perisa kepada susu dan hasil tenusu. Membunuh seberapa banyak mikro-organisma dan enzim yang boleh merosakan mutu hasil. sus dipanaskan hingga 70 0C selama 1 saat atau 65 0C selama 10 saat. Pempasteuran Kekal Kaedah ini digunakan untuk mengawet jus buah-buahan. Suhu yang lebih tinggi diperlukan untuk membasmi mikro-organisma jenis streptococcus. Jenis pempasteuran Terdapat dua jenis pempasteuran: 1. Penyimpanan susu pada suhu dingin 4-10 0C boleh bertahan 1-4 minggu. Pada suhu bilik susu hanya bertahan 1-2 hari sahaja. Pempasteuran perlu digabungkan dengan penyejukan.

Radiasi seperti sinar gama juga digunakan untuk tujuan pempasteuran makanan tertentu yang tidak sesuai dengan mengguna haba. Jenis organisma yang dimusnahkan oleh radiasi tidak semestinya sama dengan yang dimusnah oleh pempasteuran haba. Pempasteuran makanan yang belum dibungkus untuk makanan yang peka terhadap haba. pemanasan dan penyejukan dilakukan dengan cepat dalam keadaan cecair pada permukaan penukar haba ( penukar haba jenis plat atau kepingan). Suhu pempasteuran makanan berasid ialah 100 0C ( 212 0F) atau lebih rendah. Kaedah Pempasteuran Pempasteuran menggunakan haba adalah kaedah yang lazim digunakan. Kos kaedah ini agak tinggi berbanding dengan pempasteuran dalam bekas. Dalam keadaaan asid yang tinggi iaitu pH kurang daripada 4. Keadaan asid juga dapat merencat pertumbuhan mikro-organisma yang masih hidup dan juga yang tercedera.6 hampir semua mikro-organisma dapat dimusnahkan. Bagi makanan yang cepat rosak seperti buahbuahan penyimpanan sejuk boleh memanjang jangka hayat. serbuk soya dan serbuk kari. Walau bagaimanapun pempasteuran dengan gas dan radiasi digunakan untuk makanan tertentu seperti etilena oksida digunakn utuk pempasteuran serbuk koko. . Pemanasan makanan dalam bekas seperti tin dan botol 2. Pempasteuran dengan gas kurang baik kerana pendedahan makanan dengan bahan kimia. Kaedah Pempasteuran Haba 1.hermatik ( kedap udara).

Pempasteuran sesekumpul juga dinamakan pempasteuran pegangandan masih digunakan terutama dalam perusahaanperusahaan kecil. dengan ini pemanasan lampau tidak berlaku.Medium Pemanasan Terdapat dua medium pemanasan yang biasa digunakan iaitu stim dan air panas. melalui bahagian pemanasan alat dimana suhu dinaikkan dengan segera ( 1351490C) dalam jangka masa tertentu ( beberapa saat) kemudian terus disejukkan dalam penukar haba jenis plat atau tiub ( scraped surface) dengan bahan refrigerant sebagai pengganti stim . dilakukan dalam bekas berserta dengan penggoncangan. Penggunaan stim boleh menyebabkan pemanasan lampau kerana kesukaran mengawal suhu stim. Susu kemudian dipamkan terus kesisitem penyejukan plat sebelum dibungkus. Makanan cecair atau separa cecair dipam berterusan dibawah tekanan. . Pempasteuran sesekumpul juga dilakukan ke atas makanan seperti jus yang diisi dalam tin atau botol kemudian dipasteur dalam air panas atau stim tanpa tekanan dan disejukkan mengguna air sejuk yang mengalir. Suhu air tidak perlu lebih 3 0C daripada suhu akhir bahan makanan. Jika suhu tinggi digunakan seperti dalam pempasteuran kilat ( flash ) pemanasan lampau tidak berlaku kerana proses pemanasan dan penyejukan dijalan dengan cepat. Bahan makanan seperti susu segar dipam ke dalam bekas yang dipanaskan dengan stim kepada suhu tertentu dan kemudian dibiarkan pada suhu tersebut selama masa yang diperlukan. Pempasteuran Sesekumpul Merupakan kaedah yang lama tetapi ringkas. Pemanasan dengan air membolehkan pengawalan suhu yang lebih tepat.

Bagi cecair seperti susu alat pempasteuran selanjar ialah satu alat penukar haba danmedium pemanas seperti stim atau air panas. zon pempasteuran. zon pra-penyejukan.am kotak atau botol. Kaedah ini dapat mengelak masalah botol pecah dan menjimatkan tenaga. Penggunaan plat-plat menyebabkan satu filem susu yang nipis terdedah kepada bahagian pemanas dan dengan keadaan begini sus dapat dipasteur dalam beberapa saat sahaja. Pempasteuran selanjar untuk makanan yang dibungkus dijalankan dengan menyembur stim atau air panas ke atas tin atau botol yang dibawa oleh tali pengangkut yang selanjar. zon pra-penasan. zon penyejukan dan zon penyejukan akhir. Suhu Pempasteuran Keperluan haba untuk tujuan pempasteuran berbeza mengikut jenis makanan populasi bakteria dan kepekaan juzukjuzuk makanan . Penyejukan juga dilakukan dengan prinsip sama. Kaedah ini mengguna enam zon suhu yang berbeza iaitu zon pra-pemanasan awal. Keperluan haba untuk pengetinan buah- . kerana air semburan bagi zon pra-pemanasan awal ialah air yang digunakan untuk zon pra-penyejukan dan air yang digunakan untuk zon prapenyejukan ialah air dari zon pra-pemanasan. Sistem yang digunakan adalah tertutup sepenuhnya untuk mengelak pencemaran selepas diproses. Keasidan boleh meningkat kepekaan mikroorganisma kepada haba.Pempasteuran Selanjar Pempasteuran selanjar boleh dilakukan ke atas makanan yang belum dibungkus dan yang telah dibungkus. Pengaliran selanjar air sejuk 1 -2 0C dapat mengurangkan suhu susu di bawah 4 0C dengan cepat sebelum susu dibungkus ke dal.

Dari segi mikroorganisma suhu tinggi adalah lebih baik.8 0C selama 30 minit hingga setinggi 140 0C selama beberapa saat. Suhu pempasteuran untuk susu skim adalah dari serendah 62. Untuk hasilan seperti krim dan susu yang dikultur suhu pempasteuran adalah lebih tinggi iaitu 80 0C dan dikekalkan selama 3-5 saat. Pada suhu 80 0C selama 3-5 saat pempasteuran krim dan hasilan susu kultur dapat menyahaktifkan enzim peroksidase. Pempasteuran susu pada suhu tinggi melibatkan pemanasan pada suhu 72-75 0C selama 15 saat dan disejukkan terus ke suhu kurang daripada 4 0C mengguna penukar haba jenis plat sebelum dibungkus. Protein dalam susu mungkin mengalami penyahaslian pada suhu tinggi dan memberi rasa masak atau hangus. Dengan itu ujian peroksidase digunakan untuk menguji kesan .buahan atau jus buah-buahan mungkin berbeza dengan keperluan untuk pempasteuran jeruk kerana tektur yang diperlukan berbeza. Pempasteuran Susu Mengikut kaedah pempasteuran sesekumpul susu dipanaskan ke suhu 63-65 0C dan mengekalkannya selama 30 minit. Pempasteuran yang cukup tidak menghasilkan perisa masak pada susu dan hanya sedikit kemusnahan pada kandungan vitamin. Juzuk-juzuk makanan dalam susu seperti lemak. Enzim fosfatase yang terdapat dalam susu dimusnahkan pada suhu 72-75 0C selama 15 saat. Ujian fosfatase dilakukan untuk memeriksa samaada susu dipasteur dengan secukupnya. tektur dan juga perisa mungkin lebih buruk. dan gula dapat memberi perlindungan kepada bakteria dengan itu suhu yang lebih tinggi atau masa yang lebih lama diperlukan. Kaedah pemprosesan moden menggunakan suhu tinggi atau suhu ultra tinggi dengan masa yang pendek. namun kesan terhadap rupa.

Pempasteuran ini dapat mengawet sifat-sifat fizikal. kimia dan zat makanan. Pemprosesan jus juga boleh dilakukan pada suhu tinggi 80-90 0C hingga 116 0C untuk beberapa saat dan . Pempasteuran susu mengguna ultra suhu tinggi memerlu pemanasan lebih daripada 90 0C hingga mencapai 140 0C dan dikekalkan selama 4 saat. proses penyejukan dapat mengurang kerosakan susu oleh haba dan tumbesar bakteria dalam produk yang tidak steril dapat direncatkan.pempasteuran krim atau susu kultur. Kebanyakan mikro-organisma dapat dimusnahkan pada suhu tinggi kecuali bakteria yang membentuk spora. Susu juga boleh diproses dalam dua peringkat suhu iaitu 75 0C dan 140 0C selama 4 saat. Selepas pempasteuran. Penggunaan suhu tinggi juga perlu kerana terdapat bakteria jenis termofil dalam susu. oleh itu bagi jus yang di karbonatkan hanya perlu dipasteur pada suhu 65 0C dan jus yang tidak berkarbonat perlu dipasteur pada suhu lebih tinggi iaitu 80 0C selama. Kulapuk memerlu oksigen untuk tumbesar. Susu kemudian disejukkan dan dipek secara aseptik. Bakteria jenis berspora seperti Bacillus subtiliswalau pun tidak musnah tidak dapat membiak dalam makanan berasid. Pempasteuran jus yang tidak berkarbonat memerlu suhu masa 60-65 0C untuk membasmi yis. Pempasteuran Jus Buah-buahan Pempasteuran jus buah-buahan bertujuan untuk membunuh semua miko-organisma.Masa pegangan bergantung kepada keadaan pemprosesan. Susu ini juga tidak steril dan perlu disimpan sejuk. Pemanasan yang singkat tidak mengubah rasa susu yang boleh dikesan. Spora kulapuk yang lebih tahan haba perlu dibasmi pada suhu 80 0C selama 20 minit. Jus yang mempunyai keasidan yang tinggi dipasteur pada suhu 65-75 0C.

Pembuangan udara dan ruang tutupan adalah penting dalam pengetinan jus buah-buahan seperti jus limau untuk mengelak perubahan perisa dan warna.disejukkan dengan cepat sebelum dimasuk kedalam kotak atau botol secara aseptik untuk mengelak kerosakan perisa dan warna. kemudian diproses semula dalam air mendidih untuk beberapa minit dan disejukkan secepat mungkin dalam air yang mengalir. Penggunaan bahan pengawet tidak diperlukan dalam pengetinan jus buahbuahan berasid tinggi. Suhu yang lebih tinggi penting untuk membasmi enzim. Secara kecil-kecilan atau manual jus yang dipanaskan dituangke dalam tin dan dipeterikan. Secara automatik jus yang dipanaskan diisi kedalam tin dan dipaterikan tanpa perlu memproses semula sebelum disejukkan kerana pencemaran semula bakteria tidak sempat berlaku di dalam jus yang diproses secara automatik dan berterusan. Jus buah-buahan yang ditinkan atau dibotolkan boleh dipasteur pada suhu 80-82 0C selama 30 minit atau suhu lebih tinggi dalam beberapa minit. .

.

Berlaku dalam organ pembiakan (testis/ovari) b. Untuk pertumbuhan MEIOSIS a. Gen terletak dalam Kromosom. Berlaku dalam sel soma b. Manusia boleh tumbuh dan membiak kerana selnya boleh membahagi. Bilangan kromosom dalam sperma ialah separuh dari bilangan sel induk. Dalam nukleus pula terdapat kromosom yang mengandungi gen. Bilangan kromosom yang terhasil tetap sama dengan gen asal [kadang kala digelar 'gen induk']. Contohnya ia mengawal samaada rambut kita kerinting atau tidak. MITOSIS a.KETURUNAN DAN VARIASI 1. Untuk pembentukan sel . Gen inilah yang mengawal sifat kita. Dalam sel ini terdapat pusat aktiviti yang disebut sebagai nukleus. Jika dilihat menerusi mikroskop. Terdapat banyak perbezaan antara mitosis dan meiosis. kromosom adalah struktur bebenang dalam nukleus sel. MEMAHAMI PROSES PEMBAHAGIAN SEL Kita mengetahui bahawa badan kita terbina dari berjuta-juta sel. Mitosis berlaku dalam seluruh badan dan menyebabkan setiap hari kita membesar. Gen adalah bahan baka yang membawa maklumat genetik. Meiosis pula berlaku dalam testis atau ovari untuk menghasilkan sperma atau ovum. Dua jenis pembahagian sel ialah mitosis dan meiosis. Manusia mempunyai 23 kromosom iaitu separuh dari kromosom sel induk (46 kromosom).

Sperma dan ovum yang terhasil dari meiosis hanya mengandungi 23 kromosom sahaja. Jika sperma membawa gen yang . Gen resesif hanya boleh menonjolkan cirinya jika ia berjumpa dengan pasangan gen resesif yang sama. Terdapat dua jenis gen iaitu gen dominan dan gen resesif. Bagaimanakah sifat-sifat ini boleh diperturunkan dari ibu bapa ke anak?. Ia tidak boleh menonjolkan cirinya jika berjumpa dengan gen dominan. Gen-gen ini mungkin sama atau berbeza. Gen resesif adalah gen yang lemah. Menghasilkan 2 "sel anak" setiap pembahagian d. Gen dominan ialah gen yang kuat dan mampu menonjolkan cirinya pada organisma. Tidak menyebabkan variasi gamet (sperma/ovum) c. Sifat resesif pula adalah seperti sifat rambut lurus dan tidak boleh menggulung lidah. [the ability to roll his tongue]. PERWARISAN SIFAT Saintis telah mengetahui bahawa kebiasaannya organisma mempunyai sepasang kromosom yang membawa sepasang gen. Gen dominan akan mengakibatkan sifat dominan. Mengikut kajian saintis genetik beberapa contoh sifat dominan manusia ialah seperti sifat rambut kerinting dan kebolehan menggulung lidah.fizikal c. Menghasilkan 4 "sel anak" d. Sel MANUSIA mempunyai 46 kromosom (23 gen yang berpasangan). Menyebabkan variasi 2.

. Walau bagaimanapun kadang kala lebih dari satu fetus terbentuk.mengawal sifat rambut kerinting (dominan) mensenyawakan ovum yang membawa sifat rambut lurus. Kembar itu ialah 1 kembar seiras (identical twins) dan kembar tak seiras (non-identical). Oopp. Ini adalah kerana kebiasaannya wanita menghasilkan sebiji ovum setiap bulan. maka anak yang terhasil akan berambut kerinting.. Kejadian yang menakjubkan ini akan menghasilkan kembar. Kebiasaanya hanya satu zigot terhasil dari persenyawaan. Jadual dibawah akan menerangkannya dengan jelas kepada anda. Kromosom ini menentukan jantina seseorang. Puiii.banyaknya laras sains ni !!!!.. Zigot akan terhasil. Struktur kromosom dalam gamet :SPERMA 22+X atau 22+Y OVUM 22+X sahaja Kromosom X dan kromosom Y digelar sebagai "Kromosom Seks". 3.ada 3 sebenarnya... Pada asasnya terdapat 2 jenis kembar. Zigot pula membesar sebagai fetus didalam uterus ibu. KEJADIAN KEMBAR Proses persenyawaan berlaku apabila sebiji ovum disenyawakan oleh 'seekor' sperma. Mari lihat perbezaan kembar seiras dan tak seiras.

. terdapat beberapa kes dimana terdapat kecacatan pada sel..SEIRAS *satu ovum disenyawakan oleh 1 sperma. MUTASI Semasa proses pembahagian sel. *jantina mungkin sama atau berbeza.. *berkongsi plasenta. Kembar yang satu lagi ialah 3kembar siam (Siamese Twins). *ciri fizikal (paras rupa) berbeza. Kembar siam berpunca dari kejadian kembar seiras. *plasenta berasingan. Mutasi boleh mempengaruhi kehidupan organisma. *jantina MESTI sama. Kejadian ini digelar sebagai mutasi (Mutation). Oleh itu kembar itu bercantum pada bahagian tertentu seperti pada dada atau sisi. Para saintis genetik telah mengenalpasti 2 jenis mutasi iaitu mutasi gen dan mutasi kromosom. Fetus yang membahagi dua kadangkala tidak berpecah sepenuhnya. Kesian ya kembar ni. (fantastik betul. 4.. Mutasi berlaku apabila struktur gen atau kromosom berubah secara spontan.. *ciri fizikal sama.) *mempunyai kandungan genetik sama. *mempunyai kandungan genetik berbeza. Mari kita mengkaji mutasi secara mendalam. TAK SEIRAS *2 ovum disenyawakan oleh 2 sperma berbeza. zigot yang membahagi 2.

Contohnya saintis bidang . Pada masa yang sama saintis juga menggunakan pengetahuan ini untuk menghasilkan baka organisma baru menggunakan proses "mutasi buatan". Anemia sel sabit (kelihatan pucat). Anak yang terhasil dari persenyawaan gamet ini akan mempunyai ciri yang amat berbeza dari ibu bapa. Hemofilia (darah tidak dapat membeku) . Kita telah mengetahui bahawa manusia mempunyai 46 kromosom. MUTASI KROMOSOM * Bilangan atau susunan kromosom telah berubah. * Cth penyakit : * Albino (Kulit putih) . Jika mutasi kromosom berlaku. Mutasi kromosom pula berlaku apabila bilangan kromosom berubah. * Cth penyakit : * Sindrom Down (mongolisme) . sperma atau ovum mungkin membawa 22 atau 24 kromosom. Gamet (sperma atau ovum) pula mempunyai 23 kromosom. Setakat ini para saintis sungguh berminat untuk mengkaji tentang faktor yang menyebabkan mutasi. Antara faktor yang telah dikenalpasti ialah pengaruh bahan kimia beracun dan sinaran radioaktif. Perubahan ini akan menyebabkan ciri organisma berubah. Jadual dibawah adalah perbezaan antara kedua-dua mutasi tersebut.Mutasi gen berlaku apabila bahan kimia DNA berubah. Sindrom Klinefelter (testis kecil). Buta warna. MUTASI GEN * Bahan kimia dalam gen berubah.

pertanian telah berjaya menghasilkan jagung yang tahan penyakit. Pengetahuan mengenai pengklonan penting. Dalam bidang pertanian. Keadaan ini dinamakan variasi (Variation). KEPENTINGAN PENYELIDIKAN GENETIK KEPADA SEMUA Terdapat 3 faedah penyelidikan genetik. Kulat dan bakteria ini telah diubah kandungan gennya supaya bolehmenghasilkan ubat (antibiotik). Contohnya manusia mempunyai ciri yang berbeza. Pengklonan ialah teknik menghasilkan organisma yang serupa dengan induk. pembiakbakaan bertujuan menghasilkan baka (tumbuhan atau haiwan) yang baik. Negara kita bergiat cergas dalam aktiviti penyelidikan genetik. Pembiakbakaan adalah merupakan satu bidang didalam penyelidikan genetik. Ini adalah kerana kita mempunyai pelbagai kehidupan. Ciri baka yang baik ialah :y y y y y tahan penyakit boleh menyesuaikan diri kepada persekitaran mengeluarkan hasil banyak hasil yang lebih enak masa matang yang pendek 6. Kehidupan yang sama pun mempunyai kepelbagaian. Ini dinamakan "pembiakbakaan". Kita boleh menghasilkan haiwan ternakan yang mempunyai kualiti yang sama. kita boleh mengetahui pelbagai sebab penyakit baka dan seterusnya boleh mengatasinya. HIDUP DALAM DUNIA YANG PELBAGAI Kita hidup dalam persekitaran yang sangat menyeronokkan. Kita telah mengetahui tentang akibat buruk mutasi. . Tahukah anda bahawa terdapat beberapa ubat dihasilkan dari kulat dan bakteria?. Dengan adanya penyelidikan genetik. 5.

. jika ditunjukkan dengan graf bar.. kelembapan dan kesuburan tanah. VARIASI TAK SELANJAR a. bar DIASINGKAN Selain daripada unsur genetik (diperturunkan dari induk). menunjukkan perbezaan yang jelas. Jika 2 klon pokok rambutan ditanam dalam dua tanah yang berbeza. Lihat variasi pada bunga raya. c. Terdapat 2 jenis variasi iaitu variasi selanjar dan tak selanjar. contoh : kebolehan menggulung lidah. cap jari. variasi juga disebabkan faktor persekitaran seperti suhu. contoh : ketinggian.Sekali lagi. . barnya TIDAK diasingkan. berat badan. Sekali lagi kita gunakan jadual untuk menunjukkan perbezaan 2 jenis variasi itu :VARIASI SELANJAR a. b. Variasi tak selanjar pula menunjukkan perbezaan yang sangat ketara contohnya kebolehan menggulung lidah dan rambut kerinting-lurus. c. b. menunjukkan perbezaan yang TIDAK jelas.variasi ialah kepelbagaian benda hidup. Variasi selanjar ialah variasi yang tidak menunjukkan perbezaan sifat yang ketara contohnya ketinggian dan berat badan.. sudah pastilah pokok yang ditanam di tanah yang subur akan menghasilkan buah yang lebih besar.

Selain daripada menyeronokkan. Variasi juga menyebabkan sesetengah organisma menyesuaikan diri dengan persekitaran. kita sepatutnya menghormati ibu bapa kita. Dengan ini kita harus bersyukur kerana Tuhan telah menganugerahkan kita variasi organisma. Adanya kesedaran bahawa gen boleh diperturunkan dari satu generasi ke generasi seterusnya. variasi juga mempunyai kepentingan lain. Konsep ini digunakan dengan meluas apabila pelbagai spesis orkid baru dihasilkan dari percantuman variasi orkid. Variasi juga membolehkan manusia membentuk spesis yang baru hasil dari kacukkan. . Dengan adanya variasi. kita boleh mengenalpasti organisma. Kita juga harus bersyukur kerana kita sihat dan bebas dari ancaman mutasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful