P. 1
Soalan Kesusasteraan Melayu SPM

Soalan Kesusasteraan Melayu SPM

|Views: 545|Likes:

More info:

Published by: Todozokiito Kaziizoka on Jul 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

Bahagian 1 (40 Markah) Jawab semua soalan pada bahagian ini.

1. Baca petikan puisi di bawah dengan teliti, kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Di celah-celah pasar kesibukan hidup sekujur kecil bersalut kemiskinan melaung perhatian minta didekati peti kecil tersandang di bahu kerdil dia bukan pengemis jalanan tapi menjual perkhidmatan dia bukan pencopet buruan tapi menagih pengertian. (dipetik daripada Antologi Madu Ilmu) a) i. Apakah maksud asonansi? ii. Berikan satu contoh asonansi berdasarkan puisi di atas. b) Nyatakan dua ciri petikan puisi di atas. 2. Rangkai kata di bawah terdapat dalam Hikayat Indera Nata. Berikan maksud rangkai kata tersebut. a) Terlalu sukacitanya - __________________________________________ (1 markah) b) Seraya menceretakan - _________________________________________ (1 markah) c) Baharulah ingat akan hal perbuatannya - ___________________________ (1 markah) d) Dikerasinya hatinya - __________________________________________ (1 markah)

3. Baca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Maka lalu dipeluknya kaki bondanya seraya kata baginda, ³Lihatlah bonda kelakuan anakanda kedua ini seperti ayam kematian ibunya; sampailah hati bonda meninggalkan anakanda kedua selaku ini.´ (Petikan daripada Hikayat Nakhoda Muda dalam Seuntai Kasih Secebis Harapan) a) Apakah teknik penceritaan yang digunakan dalam petikan di atas? ________________________________________________________________________ (1 markah) b) Apakah nama µanakanda¶ yang terdapat dalam petikan di atas? ________________________________________________________________________ (1 markah)

Seekor Manusia Seorang Binatang 2. Berikut merupakan nama pengarang dan cerpen yang dihasilkannya. Rahman Haji Yusof 3. Dalam penulisan cerpen. Ria Asmira (4 markah) 7.c) Apakah yang menyebabkan µanakanda¶ memeluk kaki bondanya? ________________________________________________________________________ (1 markah) d) Tuliskan nama adik µanakanda¶ tersebut? (1 markah) 4. Nama cerpen Pengarang 1. __________________________________ (1 markah) ii __________________________________ (1 markah) 5. a) Apakah nama anak Siti Halijah? i. Tagung 4. __________________________________ (1 markah) ii __________________________________ (1 markah) b) Nyatakan dua latar masa yang berlaku dalam cerpen tersebut? i. . jawab soalan berikut. Lengkapkan jadual tersebut. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof. Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang mengungkapkan tema kerendahan moral seorang gadis yang tidak bertanggungjawab terhadap perbuatannya sendiri. pengarang banyak menggunakan teknik penceritaan imbas kembali. a) Apakah maksud imbas kembali? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ (2 markah) b) Nyatakan dua sebab pengarang menggunakan teknik imbas kembali dalam penulisan cerpen? i) __________________________________________________________________ ii) __________________________________________________________________ (2 markah) 6.

(4 markah) 10. Berdasarkan novel Jeriji Kasih karya Mohd Ishak Abd Rahman. tuliskan nama berdasarkan perwatakan yang telah diberikan. Dalam kajian sesebuah novel.a) Siapakah watak utama cerpen tersebut? ___________________________________________________________________________ (1 markah) b) Namakan watak bekas kekasih watak utama cerpen tersebut? ___________________________________________________________________________ (1 markah) c) Berikan dua pengajaran yang terdapat dalam cerpen tersebut? i. Seorang yang bermasalah dan suka bertindak melakukan perkara yang tidak disenangi oleh orang lain. Apakah yang dimaksudkan dengan: a) Babak: __________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________ (2 markah) b) Adegan: __________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________ (2 markah) 9. ___________________________________________________________________________ (2 markah) 8. Dalam drama terdapat babak dan adegan. Dikagumi oleh kebanyakan pelajar kerana kepandaian dan kekreatifannya. terdapat aspek gaya bahasa yang perlu dikaji. Nyatakan empat aspek yang bahasa yang biasa anda kaji. ___________________________________________________________________________ ii. Watak Perwatakan Seorang yang prihatin terhadap masa depan anak dan cucu. a) _________________________________________________ b) _________________________________________________ c) _________________________________________________ d) _________________________________________________ (4 markah) . Seorang ibu yang pandai mendidik dan memberikan kasih saying terhadap anak.

1.Bahagian 2 (60 markah) Bahagian A Puisi tradisional dan prosa klasik Pilih satu soalan pada bahagian ini. Hamparkan tikar lebarkan pintu. Apalah tanda batang putat. . Dari Makasar langsung ke Deli. Hidup di dunia biar beradat. Apalah tanda orang beradat. Batu kecubang warna ungu. Baca puisi di bawah dengan teliti kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Batang putat bersegi buahnya. Prang beradat tinggi maruahnya. Ditatah berlian batu bermutu. Adat Melayu menyambut tetamu. Bahasa tidak terjual beli. Anak Cina bertimbang madat.

3. a) Apakah alasan Encik Siti hendak mencari suami untuk Tuan Puteri Sa¶dung? (3 markah) b) Mengapakah Tuan Puteri Sa¶dung bersetuju ke benua Siam? (3 markah) c) Gambarkan peristiwa peperangan antara tentera Siam dengan Sultan Abdullah (14 markah) (2 markah) (10 markah) (8 markah) Bahagian B Puisi Moden dan Drama Pilih satu soalan pada bahagian ini. a) Apakah genre puisi di atas? b) Huraikan lima ciri-ciri puisi di atas? c) Huraikan empat pengajaran yang terdapat dalam puisi di atas? 2.Daun sirih sudah disusun. Dari dekat dia dibintangi Nama dan warna dunia. Adat belut pulang ke lumpur. Berdasarkan Hikayat Seri Kelantan. Siap dengan gambir dan kapur. Baca sajak di bawah dengan teliti dan kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Jean Levi¶s bernombor siri Ada lencana Planet Hollywood Sandal dari adidas . jawab soalan-soalan berikut. Adat semang pulang ke dusun. Anak Global Gerabak mulai pasang manusia. Hard Rock Cafe. New York. Di depanku kerusiku Seorang anak muda Zaman mewah Dari jarak jauh dia anak bangsa Pakaiannya mengingat mangsa Ekonomi belum tersembam Di depan rakyat yang tersentak jatuh. Beg sandang kelabu memanjat High Sierra Cermin mata hitamnya dari kompeni Oakley Baju-t bangganya mengiklankan Tempat asalnya.

Aku menanya dalam diri Celana dalam pasti dari luar negeri Dan ubat jerawat dibeli mengikut Arahan iklan mana? Kucari diri Malaysianya Tapi yang kutemui Kulitnya sehitam tanganku. Berdasarkan drama Menggapai Pelangi karya Taha Abd Kadir. Dua patah Melayu ditimbun sepuluh Inggeris. . Yang mungkin terjatuh Ke bawah kerusinya. 2005 a) Nyatakan tema sajak di atas? b) Huraikan lima gaya bahasa yang terdapat dalam sajak di atas? c) Jelaskan tiga nilai yang terkandung dalam sajak tersebut? (4 markah) (10 markah) (6 markah) 4. jawab soalan-soalan berikut. a) Huraikan teknik penceritaan yang terdapat dalam cerpen tersebut? b) Jelaskan tiga nilai c). dipinjam dari majalah anak muda. Jelaskan tiga pengajaran (8 markah) [6markah] [6markah] 6. Hidungnya agak penyek Dan ada bau pantai yang memanjat Ke udara kereta api. Berdasarkan novel Jeriji Kasih. Namun bahasanya aku tidak mengerti. 5. Aku tunduk Mencari Malaysianya. Aksara Usia. a) Huraikan watak dan perwatakan Imran? (10 markah) b) Nyatakan latar masyarakat yang terdapat dalam drama Menggapai Pelangi karya Taha Abd Kadir? (10 markah) Bahagian C Cerpen dan Novel Pilih satu soalan pada bahagian ini. karya Ramlah Abd Rashid. jawab soalansoalan berikut. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muahammad Isa al-Jambuli.Jam menyembul G-Shock Dan telefon bimbitnya Nokia.

[12 m] b) Huraikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam novel tersebut ? [8 markah] .a) Nyatakan tiga latar tempat dalam dan peristiwa yang berlaku dalam novel tersebut.

Nyatakan satu contoh Ambil kembali tanjak Buka silat tegak bergerak Kembali ke tempat asal di puncak Kumpul semula sakti Suara dan martabat diri Di sana menanti pentas dunia Dengan penuh bercahaya. Berikan dua contoh. Nyatakan satu lagi gaya bahasa. ( Merdekalah Bahasaku-Siti Zaleha M. Rindu keluarga terpenuhi sudah Kasih sahabat berurat kejap Semula bercantum jarak terbelah Randau beramai mengait kenangan Cerah rumah menguasai cuaca Ingatan manis terukir jelita. ( Sajak sebuah pesanan.Ghazali Lateh) Denai waktu yang kita sama-sama telesuri Kini tiba di pintu destinasi Waktu kita wajar menghulur tangan Buat merestu sebuah perpisahan. b. Hashim) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan satu persoalan B jelaskan satu mesej . Apakah tema petkan di atas. Jelaskan s atu sikap penyajak Rindu keluarga terpenuhi sudah Kasih sahabat berurat kejap Semula bercantum jarak terbelah Randau beramai mengait kenangan Cerah rumah menguasai cuaca Ingatan manis terukir jelita. Jelaskan persoalan b. Nyatakan dua contoh metafora. Nyatakan definisi simile b. Nyatakan definisi tema. (sajak Kembali Gawai Rindu Telerai.Abizai) a. b. (sajak Kembali Gawai Rindu Telerai.Ghazali Lateh) Berdasarkan petikan di atas: a. [2m] [2m] Berdasarkan petikan di atas: a.Runduklah sebentar Mengenang butir-butir bernas bekalan perjuangan Justeru ada kalanya bersinar bagai permata Menjadi senjata ampuh memenangi setiap suasana Dengan senyum menguntum harum Menempah ceria yang anggun. (waktu itu:Antara Ramadan -Shamsuddin Othman) Berdasarkan petikan di atas: a. Masih tegar dalam ingatan Al-Mubarak Saat kau menuntun Tanganku pulang Setelah aku jauh tersasar di dunia Yang siang tak bercahaya Dan malam yang kehilangan Segugus bintang.Abizai) Berdasarkan petikan di atas: a. ( Sajak sebuah pesanan. Nyatakan maksud gaya bahasa inversi. b.

Terangkan definisi simbolisme.Liang) Berdasarkan petikan di atas: a. ibu atau seperti saya? (Tangisan Langit Tatkala Sengsara SungaiIhsan Norzali) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan satu perasaan penyajak. Terpaksa aku bertahan. Berikan satu contoh. Sedang aku diceraki beribu duri dosa Anak-anak Masjid Maimun itu lagi menyoal Bagaimana rupanya jati diri hamba Allah Bak bapak. Hanya jambangan doa putih mampu kurangkai Melingkari mengitari laman hayatmu .? b. Nyatakan definisi hiperbola. b. Nyatakan dua contoh. Jelas dua pengajaran.Sekadar insaf merawat simpati (sketsa Pengemis Kecil pada Landskap Kota Raya-Chulan Chin) Daun-daun kering yang berguguran di halaman rumah mungkin bilah-bilah usiaku yang semakin gersang dari menadah suci embun yang gugur di langit pagi.Duka tanah kepedihan menyusur ke dalam Urat-uratnya Seakan di dalam paru-paru Sedang menyeret nanah luka Dan udara hanyir bersembilu tajam. bonda Untuk mencari rezeki yang bakal menyalakan jamung kehidupan kita biarkan kusedar segalanya masih tidak mampu melunasi piutang budimu. Tatkala kulihat langit itu Menangisi nasib sungai Seakan tidak mampu Segala tangan dan mata yang ada Semuanya sekadar menunjuk dan menatap Kesengsaraan sungai Tangan-tangan kotor dan jalang Teramat menghinamu-sungai tercinta (Tangisan Langit Tatkala Sengsara SungaiIhsan Norzali) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan dua unsur gaya bahasa. (duka Tanah. Berdasarkan petikan di atas: a. (Daun-daun Kering di Halaman RumahNaapie Mat) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan satu contoh. b.Shukri Abdullah) Berdasarkan petikan di atas: a.Chu E. b. Apakah nilai murni dalam sajak. Jelaskan maksud personifikasi. Jelaskan dua nilai. b. (Sketsa Kerinduan. .

Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a. 4. Jelaskan satu persoalan berserta contoh. Dingin pagi terasa menggigit tulang.´teman yang datang. Dia tidak tahu apa-apa.Inilah pertama kali dia merendamkan matanya ke dalam mata Datin. c. Dia menoleh ke arah Siti Halijah tunduk . berita tentang kematian seorang Datuk telah tersebar luas bukan saja di kawasan perumahan yang didiami oleh pelbagai kaum dan agama. Nyatakan satu mesej. ³Sudah diputuskan di mana hendak disemadikan ?´ seorang teman berbisik kepada Datin. daripada seorang jemaah kepada seorang jemaah.Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a.2. (Cerpen Warna Hati seorang Datin.´ ³Budak-budak tidak pulang?´ Cikgu Jalilah tidak menjawab. b. Nyatakan satu contoh hiperbola. b. 6. d. daripada seorang teman kepada seorang teman yang lain. ³Maaf. . Nyatakan dua nilai.Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a. 3.apa kata Datinlah untuk memberikan keputusan. Nyatakan satu contoh personifikasi. (Cerpen Warna Hati seorang Datin. b. namun begitu.. mengundurkan diri dengan tertib. Datin diam. (Cerpen Warna Hati seorang Datin. Jelaskan dua latar masa. Nyatakan satu contoh unsur personifikasi. µRundinglah dengan anak-anak. saya terlambat.Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a.Dia merenung wajah Datin dengan seribu pengertian. Jelaskan dua latar masyarakat. (Cerpen Warna Hati seorang Datin. 5. 1 Hari masih pagi benar. Datin mengharapkan kematian itu meninggalkan rasa insaf setiap keluarga. malah berita itu meluas meniti dari satu telefon ke satu telefon.. menyebabkan ramai yang tahu dan terharu. Matahari belum muncul menyingkap tabir langit di ufuk timur. Kematian ini seharusnya dapat mengeratkan kasih sayang terputus. bangun. Sejak mereka bermadu dan hinggalah mereka bercerai dengan Datuk. b. mereka tidak pernah berhubung pun. Jelaskan dua latar masyarakat. Nyatakan satu nilai . Saya mengikut saja.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->