P. 1
TEKNIK BERCERITA

TEKNIK BERCERITA

|Views: 849|Likes:
Published by susumasammanis

More info:

Published by: susumasammanis on Jul 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2013

pdf

text

original

TEKNIK BERCERITA

DISEDIAKAN OLEH : NOOR HAMIZAH BT ABDUL RAZAK PENGAJIAN MELAYU I

DEFINISI BERCERITA
KAMUS DEWAN BAHASA (2009)
Mengisahkan sesuatu cerita, bercakap atau berbual.

KAMARUDIN HUSIN (1999)
Salah satu aktiviti lisan yang penting dan memerlukan beberapa kebolehan tertentu.

Berkebolehan sesuatu gaya. suara. . mudah dan menarik. penggunaannya tepat.TEKNIK BERCERITA GURU PERLU Memilih dan menggunakan perkataan yang sesuai. mimik muka dan intonasi yang boleh memikat perhatian pendengar. Membina ayat yang betul.

KEBAIKAN AKTIVITI BERCERITA .

Dapat menyuburkan daya imaginasi murid-murid Menyemai rasa empati dalam kalangan murid-murid Menyuburkan akal dan kecerdasan otak Menggalakkan perkembangan bahasa Merupakan asas untuk pendidikan agama Asas kepada panduan hidup .

PRINSIP AKTIVITI BERCERITA .

CERITA YANG HENDAK DIGUNAKAN PERLU MEMPUNYAI TEMA YANG SESUAI Tidak mengabaikan objekif mendidik dan mengasuh Mesti mengandungi isi yang sesuai dengan murid-murid terutamanya : Kematangan berbahasa Umur Latar belakang Minat Kecerdasan otak Pengalaman mereka .

Pengucapan cerita harus dilakukan dengan jelas. ringkas dan tidak mengelirukan. .MENGGUNAKAN BAHASA YANG SESUAI DENGAN TAHAP MURID Bahasa perlu mengandungi perkataan atau rangkai kata yang tepat. Perkataan dan rangkai kata yang mengandungi beberapa pengertian harus juga dielakkan. sesuai dan berkesan.

guru perlu menggunakan pelbagai gaya yang pelbagai dan menarik seperti : Gaya isyarat Pergerakan Pertanyaan Menggunakan cakap ajuk Melakonkan peristiwa-peristiwa tertentu .Plot cerita dan penyampaiannya perlu menarik Jalan ceritanya tersusun dan ada kesudahan cerita. Semasa menyampaikan cerita.

.Penglibatan murid secara menyeluruh dan maksimum Guru harus bijak dan pandai mengaitkan jalan cerita dengan intelek. emosi dan fizikal murid-murid semasa sesi bercerita.

PROSEDUR MENJALANKAN AKTIVITI BERCERITA .

dan bijak memainkan kata-kata. Permulaan akan lebih menarik jika mereka berjaya membawa imaginasi murid-murid ke zaman berlakunya cerita dan peristiwa yang disampaikan. penglibatan murid. nada dan intonasi yang betul. Guru harus menunjukkan kecenderungan untuk membina perhubungan yang baik dengan murid-murid. mimik bunga. media. . Boleh dilaksanakan melalui penggunaan isyarat.PERMULAAN CERITA Bahagian ini menumpukan kepada keupayaan murid yang mengambil bahagian untuk menarik minat rakan-rakan lain dan kekal hingga ke akhir cerita. gambar. Guru berperanan membimbing murid supaya membaca dialog dengan gaya.

. ilustrasi atau sebagainya. Penggunaan cakap ajuk pada bahagian tertentu cerita mampu menambahkan kesan yang boleh menjadikan pendengar memberi perhatian lebih kepada cerita. Perkataan dan rangkai kata yang kabur perlu dielakkan manakala istilah baharu perlu disokong menggunakan gambar.PEMBENTUKAN CERITA Bahasa yang digunakan mestilah mudah dan sesuai dengan tahap murid-murid agar maksud cerita dapat difahami sepenuhnya.

. Membolehkan terhasilnya satu perkembangan cerita yang licin dan berkesan. Murid yang terlibat sebagai pelakon atau pendengar pula tidak menghadapi sebarang masalah untuk memahami cerita berkenaan.KELANCARAN PERTUTURAN Sangat penting untuk memberikan kesan penceritaan.

Keadaan suara ini hendaklah diwujudkan di tempat yang sesuai dengan peristiwa-peritiwa di dalam cerita. kasar. kelantangan.KEPELBAGAIAN SUARA Penting dan boleh dilihat dari segi tekanan tinggi-rendah. besar kecil dan sebagainya. intonasi. seram dan ditambah dengan sedikit hilaian. . panjang pendek. CONTOH : Situasi menyeramkan pada waktu tengah malam. suara pencerita tadi akan bertukar menjadi garau. nada.

.GERAK-GERI DAN MIMIK MUKA Dapat membantu guru dan murid yang sedang bercerita untuk menyampaikan maksud dan kandungan cerita dengan jelas dan bermakna. Situasi ini akan melahirkan satu suasana bercerita yang menarik dan menghiburkan.

Jika perlu gunakan bahan rangsangan supaya mereka tidak cepat jemu dan bosan.Penggunaan bahan rangsangan Penggunaan media boleh menarik minat murid-murid terhadap keseluruhan cerita berkenaan. .

.Mengikut turutan Jalan cerita yang perlu didahulukan akan disampaikan di awal cerita dan begitulah sebaliknya. Bertujuan supaya hubungan cerita dengan cerita. lebih konsisten dan menyakinkan pendengar.

peka Guru perlu peka disampaikan. terhadap tema yang hendak Kefahaman terhadap tema membantu murid mengenal pasti plot cerita. . watak-wataknya dan moral cerita dengan tepat dan berkesan.

Penglibatan murid Penglibatan murid perlu menyeluruh dan maksimum iaitu sama ada secara kognitif. . psikomotor atau secara lisan dengan memberikan pandangan atau cadangan penambahbaikkan kepada rakan-rakan yang mengambil bahagian dalam aktiviti bercerita.

Penutup cerita Cerita yang disampaikan perlu ada kesudahannya. Perkara yang paling penting ialah kesudahan cerita itu dapat memenuhi objektif yang ingin dicapai guru. Semua masalah dan kerumitan watak dapat diselesaikan. .

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->