P. 1
Sistem Penjanaan

Sistem Penjanaan

|Views: 242|Likes:

More info:

Published by: mohd waarith bin jalil on Jul 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2014

pdf

text

original

Sistem Penjanaan .

Sistem penjanaan adalah bahagian yang paling asas dan perkara pertama perlu di bina dalam sistem kuasa . Di Malaysia , sistem penjanaan hidro adalah yang paling banyak digunakan selain lain ± lain sistem penjanaan yang digunakan mengikut kesesuaian sesuatu tempat .

Sumber penjanaan .

Sumber penjanaan terbahagi kepada dua iaitu sumber induk dan sumber semasa . Sumber induk seperti gas asli , petroleum , dan arang batu ialah sumber terhad yang tidak boleh diperbaharui . Punca semasa seperti angin , air , dan matahari pula boleh diperoleh secara berterusan .

Jenis ± jenis Penjanaan

1)

Stesen Janakuasa Stim .

Sistem ini berasaskan pemanasan air untuk menghasilkan keadaan bertekanan tinggi yang akan memutarkan bilah ±bilah turbin . Ia beroperasi berdasarkan kitar Rankie Panas Lampau dan Kitaran Panas Semula . Dalam keadaan praktikal ia hanya memberikan kecekapan sekitar 20 ± 25 % .

Kuasa daripada penjana akan dinaikkan voltannya dengan menggunakan penggubah penaik. sederhana dan rendah . Kecekapannya pula adalah sekitar 20 % . proses pemampatan gas diteruskan lagi dengan mengalirkannya ke dalam relau untuk mendapatkan gas yang benar ± benar kering .Ia baik kerana boleh diperoleh dengan cepat dan sesuai dalam keadaan kecemasan . Sistem penjanaan ini terbahagi kepada tiga skim iaitu skim puncak tinggi . Sistem ini terbahagi kepada dua iaitu skim utama iaitu skim kitaran buka yang memampatkan udara luar dan dipanaskan untuk menghasilkan gas bertekanan tinggi yang dapat memutarkan turbin . Secara purata ia mempunyai kecekapan yang tinngi sekitar 90 ± 95 % . Talian penghantaran menghubungkan satu jarak yang jauh antara bahagian penjanaan dan pengagihan. Sistem Penghantaran Kebal bawah tanah (underground transmission) yang menampung voltan tinggi arus ulang-alik(a. Ini adalah bertujuan untuk mengurangkan kehilangan kuprum dalam talian semasa penghantaran kuasa jarak jauh dan meningkatkan keupayaan menghantar kuasa terutama pada jarak jauh. Bagi sistem kitaran tertutup pula . ia akan menghasilkan tekanan tinngi yang mampu memutarkan turbin . Penghantaran voltan juga bergantung kepada j Bahagian penghantaran mengandungi talian atas (overhead transmission) dan arak penghantaran. . Selain itu skim pam storan yang menyedut air ke kawasan rendah ke tinggi boleh digunakan . Sistem ini menggunakan konsep fizik dimana apabila air ditakung pada paras tertentu . Ia dibezakan dengan aras takungan dan jenis turbin yang digunakan .c).2) Stesen Gas Tarbin . 3) Stesen Janakuasa Hidro .

Sesuai digunakan bagi penghantaran kuasa melibatkan jarak yang dekat seperti kawasan berpendudukan tinggi atau merentasi air. Talian atas adalah bentuk talian yang banyak digunakan dalam sistem penghantaran kuasa. Ia merupakan satu set talian tanpa penebat yang direntang diantara menara penghantaran. Gambar 2 : Contoh pemasangan tiang penyokong dan kabel .Kabel bawah tanah (undergraoud cabel) memerlukan proses pemasangan dan penyelenggaraan yang mahal dan penebatan yang kompleks. Gambar 1 : Contoh menara penghantaran voltan.

penjanapenjana boleh berkongsi permintaan beban puncak pada sesuatu bahagian pembahagian . Ia membawa voltan elektrik tinggi sebelum diturunkan di substesyen pengagihan .Gambar 3: Pemasangan kabel bawah tanah untuk merentas sungai Gambar 4: Kabel ditimbus di dalam tanah Sistem Grid Stesen ± stesen janakuasa di seluruh negara dihubungkan diantara satu sama lain dengan menggunakan sistem grid nasional . . Di samping itu . Kelebihan sambungan grid ialah satu penjana segerak dengan kadaran kuasa yang besar secara bandingan adalah lebih murah dan cekap berbanding dengan beberapa set penjana berkadaran kecil.

Rekabentuk talian kuasa dalam sistem grid pula bergantung kepada kriteria-krieteria seperti kadar kuasa aktif yang dihantar . Penduduk kampung merupakan pengguna domestik yang hanya menggunakan kuasa dalam jumlah yang kecil. Bhd. Ini termasuk: a) Mencari kekosongan tanah b) Undang-undang tanah tempatan c) Kos d) Cukai tanah e) Pertumbuhan beban pada masa depan .Terdapat beberapa masalah dalam pembinaan PE: a) Tiada tempat yang sesuai untuk membina PE. dan kos talian kuasa Pengagihan Masalah yang timbul dalam senario ini sebenarnya adalah disebabkan oleh sistem pengagihan yang diuruskan oleh anak syarikat TNB iaitu TNB Distribution Sdn. oleh itu bekalan elektrik dari PPU dapat dibekalkan dengan mudah ke PE. bekalan elektrik dalam sistem grid boleh diseragamkan pada voltan dan frekuensi yang sama. Justeru .Manakala . jarak kuasa yang mesti dihantar . bekalan voltan sebanyak ini hanya boleh diagihkan dengan menggunakan Pengagih Elektrik. b) PE perlu dibina hampir dengan pusat beban iaitu kampung tersebut. Oleh itu beberapa kajian perlu dilakukan.Kampung ini hanya terletak kira-kira 2km dari jalan besar. fasaliti ± fasiliti pengagihan perlu diwujudkan.Bagi pengguna domestik voltan yang dibekalkan adalah sebanyak 120V hingga 240V.Menurut Sistem Grid Nasional yang telah ditetapkan oleh TNB.Bekalan Pengagih Elektrik (PE) boleh dihantar oleh Pencawang Pengagih Utama (PPU) yang terletak kira-kira 30km dari pekan terdekat.

Oleh kerana kampung ini hanya dihuni oleh 100 keluarga dan terletak jauh dari PPU kajian perlu dilakukan kerana terdapat had penghantaran dengan penghantaran menggunakan kabel.Kami perlu mencari jumlah kuasa yang sesuai yang perlu dihantar ke PE kampung tersebut. generator dipilih sebagai langkah jangka pendek sementara menunggu pembinaan pencawang dan substation siap.Berikut merupakan ciri-ciri kabel yang berbeza saiznya: Saiz kabel Besar Kecil Voltan Ketahanan Jarak antara tiang Rendah Tinggi Jauh Tinggi Rendah Dekat Penggunaan Kos tiang Banyak Sedikit Murah Mahal Penggunaan kabel juga mengambil kira kos peralatan.Kuasa tersebut mestilah mampu menampung beban yang digunakan oleh penduduk termasuklah ketika masa puncak. penebat. suis dan operasi .kerja pendawaian yang seterusnya dilakukan di dalam rumah penduduk. Generator Untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh kampong tersebut. .Kabel penghantaran juga menjadi masalah kepada kami.Saiz kabel yang sesuai juga perlu dipilih mengikut kepada jumlah kuasa yang dihantar. Pemasangan juga mengambil kira kemungkinan permintaan meningkat kerana kawasan kampung dijangka akan membangun dalam masa 20 tahun lagi.Setiap rumah juga perlu dipasang dengan papan fius pengagih (DFB) sebelum kerja.

maka tenaga juga turut bertambah.Tetapi apabila permintaan jatuh.Walaubagaimanapun.beberapa generator disambungkan pada sistem untuk membekalkan tenagalebih.Penjana segerak sentiasa disambung dan tak disambung pada grid tenaga besar bergatung kepada permintaan pengguna BEBAN Sebelum sesuatu pencawang atau substation dibina di kampung tersebut.oleh itu. Saiz untuk sesuatu generator penting dimana lagi besar generator yang digunakan. Voltan ini akan dinaikkan oleh pengubah untuk penghantaran jarak jauh Generator lebih murah. keperluan tenaga meningkat sepanjang hari.Generator menukarkan tenaga mekanikal kepada tenaga elektrik. selamat. Putaran aci dalam generator menyebabkan pemotongan uratdaya dan terhasilnya tenaga elektrik. Kita selalu menggunakan dua atau lebih generator secara selari untuk membekalkan beban. sesetengah generator tidak disambungkan pada sistem hingga tenaga meningkat semula untuk hari seterusnya.Contohnya. Penjanaan elektrik disini tidak melebihi 20 kV pada voltan ulangalik dan voltan tiga fasa. adalah penting untuk membuat kiraan dan kajian berkaitan jumlah beban yang digunakan supaya tenaga yang dibekalkan sentiasa mencukupi bagi sepanjang tahun dan tidak timbul permasalah di kemudian hari. Diesel atau bahan bakar digunakan untuk menggerakkan generator dan terhasilnya tenaga mekanikal. dan lebih praktikal untuk penggunaan yang melibatkan DC. .pertambahan saiz menyebabkan kita menghadapi masalah sistem penyejukan yang serius.

bulan dan tahun. Rajah lengkok beban harian . minggu. Luas dibawah graf tersebut adalah sama dengan jumlah tenaga bagi hari tersebut. Rajah dibawah adalah graf lengkok beban. jumlah keperluan kuasa bagi sesuatu sistem kuasa dianggarkan dari permintaan yang lepas.Beban atau keperluan elektrik adalah tidak tetap iaitu berubah mengikut jam.Oleh itu. saiz unit yang di pasang dan jadual kendalian. beban pertengahan dan beban puncak. Beban boleh di bahagikan kepada tiga peringkat iaitu beban dasar. Maklumat yang diperolehi apabila mengkaji graf ini adalah beban maximum .

kita hendaklah menggunakan rumus faktor beban yang terlibat : y Faktor beban harian = Jum kWj terjana sehari Permintaan max * 24 jam . Beban dasar(Base Load) : beban terendah yang dibekalkan pada sistem Beban pertengahan (intermediate Load) : beban antara beban puncak dan beban dasar Untuk mengetahui beban yang digunakan . Kehendak maksimum pada stesen menentukan saiz dan kos sesebuah stesen. Beban puncak (Peak Load) : adalah beban maksimum. Dimana faktor beban tahunan adalah 8760 h.Rajah lengkok tempoh beban Daripada graf diatas menunjukkan lengkok tempoh beban tahunan.

Ia berbentuk penyelesaian jangka pendek dan jangka panjang . kami berharap ia mampu meringankan bebanan penduduk kampung . Cadangan jangka panjang terdiri daripada mengadakan sistem pengagihan yang biasa seperti membina pengagih elektrik .y Faktor beban tahunan = Jum kWj terjana setahun Permintaan max * 8760 h Kesimpulan . Modern Power System Practice. C. kabel dan tiang penyokong . Central Electricity Board. George Berridge and Company Limited. dan memasang DFB . Akhirnya kami memanjat sekali lagi ribuan syukur ke hadrat Allah SWT kerana memberi kami petunjuk serta hidayah untuk menyempurnakan penyelesaian senario pertama . Walaupun terhad . 1981 . Namun . atas desakan pihak wakil rakyat . kami bersetuju untuk mempercepatkan penyelesaian masalah ini dengan mengadakan sistem kuasa sementara . An Introduction to Electrical Machines and Transformers. Setelah membuat penilaian dan perbincangan berkumpulan. jelas kampung ini memerlukan satu sistem pengagihan . Untuk itu kami mencadangkan dua penyelesaian untuk mengatasi masalah ini . Alhamdulillah. Electrical Distribution in Buildings.Tidak lupa juga ucapan terima kasih kami kepada Dr Azhar Bin Khairuddin atas dorongan dan tunjuk ajar berterusan kepada kami dalam menyiapkan kajian ini. George McPherson. 1987 3. 1963 2. John Wiley and Sons. akhirnya kajian berkenaan permasalahan berdasarkan senario pertama dapat disiapkan. BSP Professional Books. Diharapkan kajian ini bukan sahaja memberi pengetahuan kepada kami sahaja tetapi juga para pencinta ilmu yang lainnya. Rujukan 1. Ia menggunakan generator diesel yang boleh beroperasi lingkungan 7 jam sehari . Dennis Poole.

Ekonomi dan Pengurusan Sistem Kuasa.b. Utusan Publications and Distributors SDN BHD.com/alone/pbl.htm . Mazlan Sulaiman.4. 1999 http://azlanz.tripod.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->