P. 1
Petikan Kata-kata Hikmah

Petikan Kata-kata Hikmah

|Views: 6,194|Likes:
Published by Zana Md Nor

More info:

Published by: Zana Md Nor on Jul 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2013

pdf

text

original

PETIKAN KATA-KATA PERDANA MENTERI TENTANG PERPADUAN

´Kemerdekaan ibarat obor yang menyala. Marilah kita julang obor ini setinggi-tingginya dengan bangga supaya cahayanya dapat menerangi sekitar alam.µ Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (BH 1&3 Ogos 2009) ´Setiap kita harus hormat hak dan perasaan masing-masing, bertolak ansur dengan agama orang lain, adat dan tabiat, kerana menerusi kepelbagaian itu kita boleh mendapat perpaduan yang sebenarµ. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (BH 2 Ogos 2009) ´Dengan keamanan terdapatlah kebahagiaan dan kemakmuran dan bertambahlah kekayaan negara.µ Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (BH 4 Ogos 2009) ´Kita mengamalkan sistem kerajaan demokratik dan tidak membuat perbezaan antara kaum. Kita percaya kepada sikap berlaku adil kepada semua.µ Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (BH 5 Ogos 2009) ´Kumpulkan segala tenaga dan usaha bagi membina perasaan muhibah di kalangan rakyat untuk selama-lamanya bagi menjamin peristiwa pahit tidak berulang.µ Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (BH 6 Ogos 2009) ´Rakyat dengan hati yang tabah hendaklah menegakkan satu bangsa dan satu negara, memandang ke hadapan dengan penuh keyakinan akan mencapai keamanan dan kemakmuran, kesentosaan dan kebahagiaan.µ Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (BH 7 Ogos 2009) ´Kemajuan negara bergantung pada apa yang disumbangkan oleh rakyat.µ Tun Abdul Razak (BH 8 Ogos 2009) ´Kita memikir apakah sumbangan yang patut kita beri kepada negara dan janganlah kita sematamata memikirkan apa faedah kita patut dapat daripada kerajaan dan negaraµ. Tun Abdul Razak (BH 9 Ogos 2009) ´Kita harus sedar bahawa kita hidup bebas dan merdeka hanya dengan adanya perpaduan di kalangan rakyat.µ Tun Abdul Razak (BH 10 Ogos 2009) ´Memupuk taat setia dan tidak berbelah bagi dan memahami hak serta keistimewaan masingmasing menjadi tanggungjawab utama rakyat kepada negara.µ Tun Abdul Razak (BH 11 Ogos 2009) ´Kita pegawai kerajaan ialah hamba rakyat yang dipilih oleh rakyat untuk rakyat dan bertanggungjawab menyelesaikan segala masalah yang mereka hadapi.µ Tun Abdul Razak (BH 12 Ogos 2009)

Tun Hussein Onn (BH 19 Ogos 2009) ´Dalam menunaikan tugas terhadap masyarakat.µ Tun Abdul Razak (BH 14 Ogos 2009) ´Malaysia adalah negara kita semua. kepentingan masa depan negara adalah tanggungjawab kita bersamaµ. Tun Hussein Onn (BH 20 Ogos 2009) ´Tidak ada jalan pendek bagi mewujudkan asas yang kukuh dalam membangunkan negara. Kejayaan yang dicapai tidak seharusnya membuat kita berpuas hati dan berpeluk tubuhµ. Tun Dr. Mahathir Mohamad (BH 23 Ogos 2009) ´Selagi kita jahil dalam bidang-bidang pengetahuan dan kecekapan pada zaman ini. Tun Dr. kita hendaklah meletakkan kepentingan negara di atas segala-galanyaµ.Kita tidak mahu rakyat Malaysia lemah semangat sehingga mudah ditawanµ. Mahathir Mohamad (BH 22 Ogos 2009) ´Kepada anak-anak muda sekarang. di mana tiada keadilan. perkauman. Tun Hussein Onn (BH 16 Ogos 2009) ´Menjadi kewajipan semua masyarakat meletakkan kepentingan negara mendahului kepentingan sendiri kerana masa depan negara bergantung besar kepada sikap rakyat terhadap negara. tidak akan ada keamanan. serta mementingkan puak dan kaum dari kepentingan negaraµ.µ Tun Abdul Razak (BH 13 Ogos 2009) ´Semua kita dari apa kaum sekalipun mestilah menganggap Malaysia sebagai tempat tumpuan segala taat setia dan menjadikannya tempat kita semua berlindung. tamak haloba. Tun Hussein Onn (BH 15 Ogos 2009) ´Kuasa yang diberikan kepada kita bukan untuk digunakan terhadap orang lain.µ Tun Hussein Onn (BH 17 Ogos 2009) ´Di mana ada harapan di situ ada usaha.µ Tun Hussein Onn (BH 18 Ogos 2009) ´Malaysia akan terjerumus dalam pergolakan dan kekacauan jika rakyat berperasaan pelampau. Tun Dr. Tun Hussein Onn (BH 21 Ogos 2009) ´Satu hari. Mahathir Mohamad (BH 24 Ogos 2009) ´Tiada ada sesuatu yang lebih melemahkan semangat daripada kurang pengetahuan.´Rakyat diberi penuh kebebasan untuk menyubur dan mengembangkan agama masing-masing tanpa sebarang sekatan atau halangan. bukan untuk memperbaiki kedudukan kita sendiri. selama itulah kemerdekaan kita mudah digugat dan kita terpaksa tunduk kepada kuasa asingµ. Tun Dr. bukan juga untuk memperkayakan diri kitaµ. kita pasti mampu mencipta pelbagai perkara bagi menyaingi negara maju lainµ. keharmonian dan muhibah. Mahathir Mohamad (BH 25 Ogos 2005) . percayalah dan yakin kita bolehµ. Tidak kira asal keturunan kita.

Najib Bin Tun Haji Abdul Razak (BH 30 Ogos 2009) "Any one who given the right circumstances and who preseveres can attain his goal" (Dr. 20 Jun 2002. hendaklah jaga perangai mu" (Lukman Al Hakim) "Ramai orang yang boleh memiliki jam tangan yang tinggi harganya tetapi tidak ramai boleh menetapi masa yang berharga" (Dr. Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi (BH 26 Ogos 2009) ´Kita mampu menjadi yang cemerlang. 16 September 1995. Mahathir Mohamad) "Sekiranya kita sanggup menghadapi risiko dan bersikap berani. Mahathir Mohamad. Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi (BH 28 Ogos 2009) ´ Tiada guna jika negara mempunyai ramai cerdik pandai. jauh sekali aktiviti demonstrasi dan perbuatan huru-hara di jalan rayaµ. Jika engkau berada di dalam sesuatu majlis. Jika engkau berada di antara orang ramai. Kuala Lumpur Perhimpunan Agung UMNO . tidak ada sebab mengapa kita tidak boleh berjayaµ. Olahraga Malaysia 1966) "Dua orang yang paling gagal dalam hidup. tanpa perlu rasa terpinggir. Pensayarah UKM) "Kemahuan itu merupakan perkara penting.´Marilah kita semua rakyat Malaysia.Jegathesan. Tun Dr. Mahathir Mohamad. hendaklah menjaga matamu. tanpa perlu rasa rendah. Dato· Sri Mohd. tanpa mengira bangsa dan agama bangun menjadi negarawan di bumi sendiriµ. orang yang tidak cekap membuat apa yang disuruh dan orang yang hanya membuat apa yang disuruh" (Lukman Al Hakim) "Jika engkau berada di rumah orang. gemilang dan yang terbilang. Tun Dr. hendaklah jaga lidahmu. hasil bumi yang banyak dan memiliki teknologi tinggi jika tidak berpaksikan pada kesatuan dan perpaduanµ. Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi (BH 27 Ogos 2009) ´Ummah dan negara tidak dapat dibangunkan melalui pidato dan retorik. Ada bakat pun jika tiada kemahuan dan kesungguhan kita tidak boleh berjaya" (M. Bersatulah tanpa mengira bangsa dan agama. melalui segala onak dan ranjau membangunkan negaraµ.Ismail Mohamad Salleh. Kuala Lumpur Perhimpunan Agung MIC ke-42 "Sesungguhnya bangsa yang berjaya ialah bangsa yang rajin dan sanggup menghadapi cabaran hidupµ. janji dan slogan.

jika nikmat yang dirasai di negara sendiri tidak kita hargaiµ. Demikianlah kesannya perpaduanµ. Tun Dr. Tun Dr. Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Tun Dr. dan untuk ini. . Zaman ini bukan sahaja memerlukan kita mencari peluang-peluang baru. malahan kita perlu membentuk peluang-peluang. 31 Oktober 1995. Kuala Lumpur Pelancaran Keris Motion Sdn Bhd "Amanah asas kejayaan dan berpeganglah kepada amanah setiap kali kita membuat sesuatuµ. Mahathir Mohamad."Manusia yang lemah sekalipun jika bersatu padu akan dapat menggoncang dunia. Kuala Lumpur Majlis Perasmian Perayaan 55 Tahun Perkhidmatan Awam Malaysia "Kejayaan sesuatu negara itu bergantunglah kepada usaha tiap-tiap rakyat. Tun Dr.. Mahathir Mohamad.. Pengajaran yang kita dapati daripada negara-negara maju menunjukkan iaitu kemakmuran rakyat bergerak serentak dengan daya pengeluaran dan produktiviti merekaµ. Kuala Lumpur Perutusan Hari Kebangsaan Ke-25 ". Kuala Lumpur Perutusan Hari Kebangsaan Ke-27 "Apakah maknanya simpati dan kesedihan kita. 30 Ogos 1982. 22 Ogos 1989. cara-cara berfikir yang literal dan strategik adalah diperlukanµ.pegawai-pegawai di dalam perkhidmatan awam harus berorientasikan tindakan atau action-oriented. 30 Ogos 1984. Mahathir Mohamad. Zaman kita menanti peluang-peluang menjelma telah berlalu. Mahathir Mohamad.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->