P. 1
Bincangkan Peranan Guru Sebagai Agen Perubahan Dalam Melaksanakan

Bincangkan Peranan Guru Sebagai Agen Perubahan Dalam Melaksanakan

|Views: 1,707|Likes:
Published by CikFatin Ramli

More info:

Published by: CikFatin Ramli on Jul 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/02/2013

pdf

text

original

Bincangkan peranan guru sebagai agen perubahan dalam melaksanakan Program Literasi dan Numerasi (LINUS

)
Disediakan oleh: Nurul Fatin Bt. Ramli Seow Lee Fern 8SNED1

menulis dan memahami perkataan. masa dan ukuran panjang. mengaplikasikan pengetahuan tersebut dalam pembelajaran serta komunikasi harian. ayat tunggal dan ayat majmuk. menolak. menulis. menjadi cekap dalam operasi matematik seperti menambah. mengira dan menyusun nombor sehingga 1000. mendarab dan membahagi dan dapat mengaplikasikan dalam operasi wang. ‡ Definisi numerasi ± keupayaan membaca.Pengenalan tentang LINUS ‡ Definisi LINUS : LINUS ialah akronim bagi ³Literacy and Numeracy Screening´ ‡ Definisi literasi ± keupayaan untuk membaca. .

. Kumpulan Sasaran ‡ Murid Tahap 1 yang berkeupayaan untuk menguasai asas literasi dan numerasi kecuali murid berkeperluan khas yang mengikuti pendidikan di Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Rendah Pendidikan Khas.Matlamat ‡ Untuk memastikan semua murid Tahap 1 sekolah rendah berkeupayaan untuk menguasai asas literasi dan numerasi pada akhir tahun 2012 kecuali murid berkeperluan khas. Sekolah Jenis Kebangsaan dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan.

‡ Program LINUS bermula pada tahun 2010 ( Kohot 1) yang melibatkan murid Tahun 1.Pelaksanaan ‡ Merupakan penambahbaikan daripada program Kelas Intervensi Awal membaca & menulis (KIA2M) untuk murid Tahun 1 yang dilaksanakan pada 2006. .

Peranan guru sebagai agen perubahan dalam program LINUS ‡ Mengikuti kursus dalaman LINUS ‡ -Dikendalikan oleh guru LINUS ‡ Merancang jadual waktu untuk murid LINUS tegar ‡ Mengajar murid LINUS tegar ‡ Dapatkan kerjasama guru pemulihan di sekolah .

Jun dan September untuk mengenal pasti murid murid yang menghadapi masalah pembelajaran dan tercicir dalam arus perdana.Sebagai penilai ‡ Menyedia dan menjalankan ujian saringan pada bulan Mac. ‡ Menjalankan ujian dan penilaian berterusan dan merekodkannya dengan rapi dan tersusun. ‡ Menjalankan Ujian Diagnostik untuk murid LINUS. .

. ‡ Mengadakan bengkel atau demonstrasi pengajaran pemulihan di mana keadaan memerlukan. ‡ Membantu guru LINUS secara langsung dan tidak langsung dalam penyediaan bahan bantu mengajar untuk murid LINUS.Sebagai pembimbing ‡ Merancang dan menyelia serta melaksanakan program individu bagi pelajar-pelajar yang mempunyai masalah pembelajaran yang tertentu.

.Sebagai terapeutik ‡ Mengajar murid-murid yang lambat dan menghadapi masalah kemahiran asas 3M. ‡ Menyediakan suasana bilik darjah yang sesuai dengan perancangan dan pengajaran.

‡ Membantu guru-guru mata pelajaran dalam mengenalpasti murid-murid yang memerlukan senarai pengajaran pemulihan. .Sebagai khidmat bantu ‡ Membantu guru-guru LINUS merancang dan menambahbaikan aktiviti-aktiviti dan bahanbahan pengajaran. ‡ Melaksanakan teknik dan kaedah mengajar murid-murid yang menghadapi masalah 3M.

‡ Mengajukan cadangan-cadangan kepada ibu bapa cara mereka boleh membantu demi kepentingan pembelajaran anak-anak. menulis dan mengira dalam kalangan warga sekolah dan komuniti. .Sebagai penghubung ‡ Berbincang dengan ibu bapa atau penjaga murid tertentu untuk mendapatkan maklumat lanjut. ‡ Melaksanakan program kesedaran tentang pentingnya asas membaca.

sabah.com/2010/02/strategi-pelaksanaanprogram-linus.blogspot.scribd.blogspot.html ‡ http://www.com/2011/01/apa-itu-linus.html ‡ http://www.my/upload/kakitangan/Literasi%281%29.edu.blogspot.com/doc/52424476/Peranan-Guru-Pemulihan-KhasDalam-Linus .my/skpmtdon/notes/GURU%20DAN%20ALAM%2 0PENDIDIKAN.edu.php?idprog= 20&&idkat=2 ‡ http://www.pelajaranperak.html ‡ http://jabatanmatematikipgkbm.ppdjasin.gov.pdf ‡ http://skmensoncameron.Rujukan ‡ http://www.com/p/peranan-guru-linus.pdf ‡ http://fasilinus2010.my/minda/proses/M_aktiviti.

Kuiz 1. Apakah nama penuh bagi LINUS dalam Bahasa English? .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->