P. 1
(CC 103) Jenis-Jenis Ukur - Pajul

(CC 103) Jenis-Jenis Ukur - Pajul

|Views: 322|Likes:
Published by MalvinAlven

More info:

Published by: MalvinAlven on Jul 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/19/2014

pdf

text

original

UKUR HIDROGRAFI

o Pengertian Ukur Hidrografi
Ilmu yang berkaitan dengan semua pengukuran dan keterangan daripada ciri-ciri fizikal badan air dan kawasan pesisir tanah di sekitar kawasan tersebut. Secara umum tinjauan Hidrografi merangkumi semua tinjauan bawah laut yang merangkumi semua paip, navigation routing dan sub pemasangan kabel laut dan tinjauan pengerukan. Namun, tinjauan Hidrografi khas dilakukan untuk tujuan navigasi dan tinjauan yang lain berbeza daripada itu dalam hal teknik yang digunakan. sebagai contoh, kajian batimetri bertujuan untuk mengumpul data kedalaman. Ukur Hidrografi menyokong pelbagai kegiatan seperti pelabuhan dan penyelenggaraan pelabuhan (pengerukan), kejuruteraan pesisir (pantai hakisan dan kajian pengisian semula), pengurusan kawasan pesisir, dan pembangunan sumber daya lepas pantai.

o Kegunaan Ukur Hidrografi
Digunakan dalam membuat peta dari bahagian bawah sungai, tasik, dan lautan menggunakan peralatan yang sederhana seperti beban yang melekat pada baris ke GPS dan soundings sonar. Peta yang dihasilkan digunakan untuk membantu dalam navigasi maritim, kajian ilmiah, sukan dan eksplorasi mineral. Ukur Hidrografi melibatkan pengumpulan sejumlah data yang besar yang perlu diproses. Sebagai contoh, sebuah tinjauan Hidrografi khas akan menghasilkan ribuan tarikh (beberapa soundings pada kaki persegi). Data harus dikemaskini dengan teliti bergantung pada tujuan penggunaannya seperti graf navigation, digital terrain modeling, kelantangan perhitungan, topografi atau bathymetri. Banyak penyesuaian atau pembetulan harus dilakukan pada data yang disimpan kerana kesalahan pengukuran disebabkan pasang surut, gelombang, kadar air dan suhu air. Setelah pembetulan yang sesuai dan penyesuaian dilakukan dengan data, graf keputusan akhir boleh dibuat menggunakan software khusus termasuk pakej Autocad.

Selain itu. Multi-beam SONAR melibatkan generasi gelombang suara langsung dari bahagian bawah kapal yang merangkumi laut sekitarnya dengan cara seperti kipas dan menentukan relief dasar laut. Hal ini menyebabkan kaedah ini tidak begitu popular. SONAR menggunakan gelombang suara untuk menentukan kedalaman air di berbagai tempat. Kaedah pembacaan ini melibatkan tinjauan analog didalam dan ini merupakan proses padat karya dan memakan masa. Multi-beam SONAR teknologi yang digunakan untuk menentukan kedalaman lautan dan pelbagai badan air.o Cara-cara Ukur Hidrografi Kaedah tinjauan Hidrografi telah mengalami perubahan besar. Sekarang. semua komunitas Hidrografi terkenal yang melakukan ukur Hidrografi menggunakan teknologi terkini seperti side scan & multi beam sonar. Mode 103 wave field array . teknologi SONAR juga turut digunakan. ukur Hidrografi melibatkan pengukuran kedalaman mengunakan sounding pole dan garis tangan memimpin di mana kedudukan dikira oleh sekstan tiga titik tetap pada titik rujukan di atas peta. Pada awalnya. SONAR adalah singkatan dari sound navigation and ranging.

Autosub 6000 Sonar interface unit (octopus 160) Gemini 720i .

laser diterangi dengan cahaya projektile. Dengan mengukur unjuran air yang disebabkan oleh graviti. sehingga mencipta kesa stereoskopik. Laser dan radar altimeter pada satelit telah memberikan berbagai jenis data. Vegetasi penderiaan jauh adalah aplikasi utama LIDAR. pelampung atau kapal. o Cara-cara Penginderaan Jauh Aerial Photography Foto udara boleh diambil dalam kedudukan menegak. Fotografi udara biasanya dilakukan dari pesawat atau helikopter khas. pesawat ruang angkasa. Foto menegak biasanya diperolehi dalam pola tumpang tindih.Penginderaan jauh o Pengertian Penginderaan Jauh Penderiaan Jauh adalah pengambilalihan kecil atau skala besar maklumat dari suatu objek atau fenomena dengan menggunakan rakaman atau real-time peranti pengesan yang wayarles seperti dengan cara pesawat. ciri-ciri peta didasar laut untuk resolusi satu batu atau lebih. sementara lidar hawa boleh digunakan untuk mengukur ketinggian benda dan ciri-ciri di tanah yang lebih tepat berbanding dengan teknologi radar. LIDAR digunakan untuk mengesan dan mengukur kepekatan pelbagai bahan kimia di atmosfera. o Kegunaan Penginderaan Jauh Radar Konvensional sebahagian besar berkaitan dengan kawalan lalu lintas udara. satelit. Dengan mengukur tinggi dan panjang gelombang-gelombang laut. Kemampuan untuk melihat kedalaman cukup berguna untuk interpretasi visual dari foto udara. . Cahaya pengesana (LIDAR) terkenal di contoh senjata. Pandangan tumpang tindih kawasan tanah yang sama menghasilkan kesan paralaks yang juga merupakan asas untuk persepsi kedalaman dalam penglihatan manusia. amaran awal dan beberapa data meteorologi skala besar. doppler radar digunakan oleh pemantauan penguatkuasaan undang-undang tempatan 'batas kelajuan dan dalam koleksi dipertingkatkan meteorologi seperti kelajuan angin dan arah dalam sistem cuaca. rendah atau tinggi. altimeter mengukur kelajuan dan arah angin dan arus permukaan laut dan arah. Penderiaan Jauh adalah koleksi-off berdiri melalui penggunaan pelbagai peranti untuk mengumpulkan maklumat tentang objek atau bidang. Foto udara standard adalah pandangan menegak.

pencemaran (udara. perancangan bandar dan lain-lain. pembangunan industri. . model medan). arkeologi. teknik. mineral dan minyak prospeksi. tanah. biologi (habitat. perisikan.Foto udara secara rutin digunakan untuk semua cara pemetaan dan penilaian sumber daya alam dan budaya. bancian satwa liar). geomorfologi. geologi. air) reklamasi. hidrologi. tentera (kamuflase pengesanan. pengangkutan. termasuk pertanian (tanaman dan tanah). perhutanan.

estetika. dan teknik. seni dan teknik dalam pembuatan (penggambaran) peta. berasaskan prasimpul bahawa alam sekeliling kita boleh dimodelkan dengan cara-cara yang menyalurkan maklumat ruang dengan berkesan.UKUR KARTOGRAFI o Pengertian Ukur Kartografi Berasal dari bahasa yunani iaitu (chartis = peta + graphein = tulis) iaitu kajian dan amalan penyediaan peta geografi yang menggabungkan ilmu sains. . Kartografi di definisikan sebagai gabungan dari ilmu.

Peta pembuatan: Awam dan tentera menggunakan GPS secara menyeluruh. Dalam angkatan bersenjata amerika syarikat. . Geotagging: Menerapkan lokasi koordinat untuk benda-benda digital seperti foto dan dokumen lain untuk tujuan seperti membuat peta overlay. komander menggunakan commander digital assistant dan peringkat yang lebih rendah menggunakan soldier digital assistant. Tentera Navigasi: GPS membolehkan tentera untuk mencari musuh di gelap atau di kawasan-kawasan asing. dan untuk menyelaraskan gerakan pasukan dan bekalan. o Kegunaan GPS Awam Telefon: Penyegerakan jam membolehkan pemindahan waktu yang sangat penting untuk penyegerakan kod penyebarannya dengan BTS yang lain untuk memudahkan hand-off antara sel dan sokongan GPS hybrid /kedudukan pengesanan khidmat untuk panggilan kecemasan mobile dan aplikasi lain. Navigators nilai digital kelajuan yang tepat dan orientasi pengukuran.GPS (GLOBAL POSITIONING SYSTEM) o Pengertian GPS Ruangan navigation berasaskan sistem satelit global (GNSS) yang menyediakan lokasi maklumat yang boleh dipercayai dalam segala cuaca dan pada bila-bila masa dan di mana saja dimana ada garis terhalang penglihatan kepada empat atau lebih satelit GPS. GPS mengesan pesawat GPS pelancongan: Lokasi menentukan kandungan yang akan dipaparkan.

‡ Pasca-Pemprosesan Kinematik (PPK) merujuk pada tinjauan tanpa komunikasi antara receiver dasar dan bajak. Pengolahan data selepas pengumpulan data diperlukan. . dan umumnya menyekat tinjauan ke kawasan dalam lingkungan beberapa dengan menghilangkan keperluan untuk pemprosesan data dan membolehkan kemampuan navigation. Hal ini memerlukan perkakasan tambahan (asas dan bajak radio) dan tambahan kuasa. o Cara-cara GPS Stesen terus-operasi pemasangan stesen jangka panjang atau kekal GNSS melibatkan monumen bergerak dan daya berterusan dan sering melibatkan telemetri data. Ini boleh digunakan sebagai base station yang ada dalam tinjauan kempen (statik. ‡ Real-Time Kinematik (RTK) merujuk pada tinjauan di mana penerima bajak berkomunikasi asas dan pembetulan secara Real-Time melalui link radio.Target pelacakan: Pelbagai senjata tentera menggunakan GPS untuk mengesan potensi tanah dan digunakan dalam serangan udara. Tidak ada kemampuan navigation dalam tinjauan PPK. statik cepat dan kinematik). Ini biasanya melibatkan menduduki setiap titik selama beberapa hari untuk mendapatkan ketepatan tertinggi. Rudal dan bimbingan projetile: GPS membolehkan sasaran ditetapkan dalam pelbagai senjata tentera termasuk ICMB.

secara grafik. Pemerhatian tambahan lebih banyak memainkan peranan penting. pada dasarnya dikenali jarak dua titik dalam ruangan. atau titik memperbaiki dikenali sambungan kepada unit ukuran dasar dibuat. Gambar koordinat menentukan lokasi gambar titik-titik objek di filem atau imaging peranti elektronik. o Kegunaan Fotogrametri Mengukur ketingian objek pengungsi perpindahan berlebihan. Orientasi dalam mendefinisikan parameter geometri dari proses pencitraan. foto menegak kadang-kadang membolehkan pengukuran tepat dari ketinggian objek pada satu cetakan.FOTOGRAMETRI o Pengertian Fotogrametri Amalan menentukan sifat geometrik objek dari gambar foto. benda kualiti digambarkan dekat tepi skala besar. saiz daerah gelap oleh aproksimasi adalah untuk menentukan luas bidang subjek yang tidak teratur dan berbentuk direproduksi dalam sebuah imej dalam skala yang sama. . tetapi juga boleh merangkumi keterangan distorsi lensa. o Cara-cara Fotogrametri 3D menyelaras menentukan lokasi titik-titik objek dalam ruang 3D. dengan bar skala. Orientasi luar kamera mendefinisikan lokasi dalam ruang dan arah pandangannya. Terutamanya panjang fokus kanta.

o Kegunaan EDM Mengira jarak satu titik ke satu titik. alat laser dan alat gelombang mikro. Selain itu. Dengan membandingkan gelombang yang dihantar dan yang diterima. Alat-alat EDM secara mudah dikelaskan mengikut jenis gelombang pembawa yang digunakan iaitu alat-alat infra merah. kerana gelombang elektromagnet akan dihantar dari alat ke arah pemantul. rumit dan mahal.PENGUKURAN JARAK ELEKTROMAGNET (EDM) o Pengertian EDM Alat yang membolehkan jurukur dan jurutera mengukur jarak terutamanya bagi jarak jauh. EDM pertama kalinya diperkenalkan pada 1950an oleh Geodimeter inc. alat boleh menghitung dan mempamerkan jarak yang diperlukan. Had minima EDM boleh dipanjangkan sehingga 1300m menggunakan tiga prisma. Cara ini lebih mudah dan lebih jitu jika dibandingkan dengan kaedah pemitaan atau kaedah optik. Garisan tenang antara alat dan pemantul tidak harus terhalang. Had maksima EDM boleh dipanjangkan sehingga 15km menggunakan 11 prisma. o Cara-cara EDM Alat EDM harus disetkan di salah satu hujung garisan yang hendak diukur dan sejenis pemantul disetkan di hujung yang lain pula. .ia juga berat. instrument berkebolehan mengukur jarak jauh.

CC103 ENGINEERING SURVEYING ASSIGNMENT 1 NAME : MOHD FAIZUL BIN WAHIT MATRIX NO : 07DKA10F2115 CLASS : DKA1C LECTURER : MR.JIM JINSIN .

Dalam erti kata yang lain. bangunan dan lain-lain dapat dibentuk dalam rupa sebuah pelan atau peta dengan betul. ilmu ukur adalah penggambaran muka bumi dalam bentuk pelan ataupun muka keratan tegak yang berskala untuk tujuan menentukan dimensi. Apabila titik tersebut dipelot di atas sekeping kertas lukisan dengan menggunakan skala yang sesuai. maka bentuk mukabumi semulajadi atau ciptajadi seperti bukit.Pendahuluan Ilmu ukur boleh dinyatakan sebagai kaedah atau kesenian membuat ukuran terhadap kedudukan relatif bagi titik-titik yang berada di atas permukaan bumi untuk menghasilkan keadaan sebenar perihal kawasan tersebut. JENIS-JENIS UKUR y y y y y y Penginderaan jauh Ukur kartografi ukur hidrografi global positioning system(GPS) fotogametri pengukuran jarak electromagnet(EDM) . bentuk dan keluasan kawasan yang diukur. sungai. jalanraya. landasan keretapi.

Objektif Objektif ketika membuat kajian ukur ini adalah seperti berikut: y y y y untuk mempelajari tentang ilmu ukur dengan lebih mendalam Memahami kegunaan setiap jenis ilmu ukur Belajar dan cuba mempraktikan dalam tugasan mengukur Mengenalpasti setiap alat-alat yang digunakan didalam ilmu ukur .

Fotogrametri dan Pengukuran Jarak Elektromagnet (EDM). .ialah saya dapat mengetahui tentang definisi. ukur Kartografi. Selain itu. saya juga dapat mengenalpasti setiap alat-alat yang digunakan didalam ilmu ukur. selain itu dapat memahami kegunaan serta mempelajari setiap kaedah dan cara-cara ilmu ukur.Rumusan Apa yang saya dapati di penghujung melakukan tugasan ini. Global Positioning System (GPS). Penginderaan Jauh. Antaranya ialah ukur Hidrografi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->