P. 1
(CC 103) Jenis-Jenis Ukur - Pajul

(CC 103) Jenis-Jenis Ukur - Pajul

|Views: 319|Likes:
Published by MalvinAlven

More info:

Published by: MalvinAlven on Jul 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/19/2014

pdf

text

original

UKUR HIDROGRAFI

o Pengertian Ukur Hidrografi
Ilmu yang berkaitan dengan semua pengukuran dan keterangan daripada ciri-ciri fizikal badan air dan kawasan pesisir tanah di sekitar kawasan tersebut. Secara umum tinjauan Hidrografi merangkumi semua tinjauan bawah laut yang merangkumi semua paip, navigation routing dan sub pemasangan kabel laut dan tinjauan pengerukan. Namun, tinjauan Hidrografi khas dilakukan untuk tujuan navigasi dan tinjauan yang lain berbeza daripada itu dalam hal teknik yang digunakan. sebagai contoh, kajian batimetri bertujuan untuk mengumpul data kedalaman. Ukur Hidrografi menyokong pelbagai kegiatan seperti pelabuhan dan penyelenggaraan pelabuhan (pengerukan), kejuruteraan pesisir (pantai hakisan dan kajian pengisian semula), pengurusan kawasan pesisir, dan pembangunan sumber daya lepas pantai.

o Kegunaan Ukur Hidrografi
Digunakan dalam membuat peta dari bahagian bawah sungai, tasik, dan lautan menggunakan peralatan yang sederhana seperti beban yang melekat pada baris ke GPS dan soundings sonar. Peta yang dihasilkan digunakan untuk membantu dalam navigasi maritim, kajian ilmiah, sukan dan eksplorasi mineral. Ukur Hidrografi melibatkan pengumpulan sejumlah data yang besar yang perlu diproses. Sebagai contoh, sebuah tinjauan Hidrografi khas akan menghasilkan ribuan tarikh (beberapa soundings pada kaki persegi). Data harus dikemaskini dengan teliti bergantung pada tujuan penggunaannya seperti graf navigation, digital terrain modeling, kelantangan perhitungan, topografi atau bathymetri. Banyak penyesuaian atau pembetulan harus dilakukan pada data yang disimpan kerana kesalahan pengukuran disebabkan pasang surut, gelombang, kadar air dan suhu air. Setelah pembetulan yang sesuai dan penyesuaian dilakukan dengan data, graf keputusan akhir boleh dibuat menggunakan software khusus termasuk pakej Autocad.

semua komunitas Hidrografi terkenal yang melakukan ukur Hidrografi menggunakan teknologi terkini seperti side scan & multi beam sonar. Multi-beam SONAR teknologi yang digunakan untuk menentukan kedalaman lautan dan pelbagai badan air. Sekarang. Multi-beam SONAR melibatkan generasi gelombang suara langsung dari bahagian bawah kapal yang merangkumi laut sekitarnya dengan cara seperti kipas dan menentukan relief dasar laut. SONAR menggunakan gelombang suara untuk menentukan kedalaman air di berbagai tempat. Pada awalnya. teknologi SONAR juga turut digunakan.o Cara-cara Ukur Hidrografi Kaedah tinjauan Hidrografi telah mengalami perubahan besar. Selain itu. Mode 103 wave field array . Kaedah pembacaan ini melibatkan tinjauan analog didalam dan ini merupakan proses padat karya dan memakan masa. SONAR adalah singkatan dari sound navigation and ranging. Hal ini menyebabkan kaedah ini tidak begitu popular. ukur Hidrografi melibatkan pengukuran kedalaman mengunakan sounding pole dan garis tangan memimpin di mana kedudukan dikira oleh sekstan tiga titik tetap pada titik rujukan di atas peta.

Autosub 6000 Sonar interface unit (octopus 160) Gemini 720i .

Vegetasi penderiaan jauh adalah aplikasi utama LIDAR. Laser dan radar altimeter pada satelit telah memberikan berbagai jenis data. Dengan mengukur unjuran air yang disebabkan oleh graviti. laser diterangi dengan cahaya projektile. .Penginderaan jauh o Pengertian Penginderaan Jauh Penderiaan Jauh adalah pengambilalihan kecil atau skala besar maklumat dari suatu objek atau fenomena dengan menggunakan rakaman atau real-time peranti pengesan yang wayarles seperti dengan cara pesawat. ciri-ciri peta didasar laut untuk resolusi satu batu atau lebih. pesawat ruang angkasa. Dengan mengukur tinggi dan panjang gelombang-gelombang laut. Foto udara standard adalah pandangan menegak. sementara lidar hawa boleh digunakan untuk mengukur ketinggian benda dan ciri-ciri di tanah yang lebih tepat berbanding dengan teknologi radar. o Cara-cara Penginderaan Jauh Aerial Photography Foto udara boleh diambil dalam kedudukan menegak. rendah atau tinggi. Kemampuan untuk melihat kedalaman cukup berguna untuk interpretasi visual dari foto udara. doppler radar digunakan oleh pemantauan penguatkuasaan undang-undang tempatan 'batas kelajuan dan dalam koleksi dipertingkatkan meteorologi seperti kelajuan angin dan arah dalam sistem cuaca. Foto menegak biasanya diperolehi dalam pola tumpang tindih. Penderiaan Jauh adalah koleksi-off berdiri melalui penggunaan pelbagai peranti untuk mengumpulkan maklumat tentang objek atau bidang. Pandangan tumpang tindih kawasan tanah yang sama menghasilkan kesan paralaks yang juga merupakan asas untuk persepsi kedalaman dalam penglihatan manusia. Cahaya pengesana (LIDAR) terkenal di contoh senjata. sehingga mencipta kesa stereoskopik. pelampung atau kapal. amaran awal dan beberapa data meteorologi skala besar. LIDAR digunakan untuk mengesan dan mengukur kepekatan pelbagai bahan kimia di atmosfera. altimeter mengukur kelajuan dan arah angin dan arus permukaan laut dan arah. o Kegunaan Penginderaan Jauh Radar Konvensional sebahagian besar berkaitan dengan kawalan lalu lintas udara. Fotografi udara biasanya dilakukan dari pesawat atau helikopter khas. satelit.

geomorfologi. geologi. tanah. perisikan. air) reklamasi. perhutanan. tentera (kamuflase pengesanan. teknik. model medan). arkeologi. biologi (habitat. . termasuk pertanian (tanaman dan tanah).Foto udara secara rutin digunakan untuk semua cara pemetaan dan penilaian sumber daya alam dan budaya. hidrologi. pembangunan industri. perancangan bandar dan lain-lain. pencemaran (udara. mineral dan minyak prospeksi. pengangkutan. bancian satwa liar).

estetika.UKUR KARTOGRAFI o Pengertian Ukur Kartografi Berasal dari bahasa yunani iaitu (chartis = peta + graphein = tulis) iaitu kajian dan amalan penyediaan peta geografi yang menggabungkan ilmu sains. . Kartografi di definisikan sebagai gabungan dari ilmu. seni dan teknik dalam pembuatan (penggambaran) peta. berasaskan prasimpul bahawa alam sekeliling kita boleh dimodelkan dengan cara-cara yang menyalurkan maklumat ruang dengan berkesan. dan teknik.

komander menggunakan commander digital assistant dan peringkat yang lebih rendah menggunakan soldier digital assistant. o Kegunaan GPS Awam Telefon: Penyegerakan jam membolehkan pemindahan waktu yang sangat penting untuk penyegerakan kod penyebarannya dengan BTS yang lain untuk memudahkan hand-off antara sel dan sokongan GPS hybrid /kedudukan pengesanan khidmat untuk panggilan kecemasan mobile dan aplikasi lain.GPS (GLOBAL POSITIONING SYSTEM) o Pengertian GPS Ruangan navigation berasaskan sistem satelit global (GNSS) yang menyediakan lokasi maklumat yang boleh dipercayai dalam segala cuaca dan pada bila-bila masa dan di mana saja dimana ada garis terhalang penglihatan kepada empat atau lebih satelit GPS. Geotagging: Menerapkan lokasi koordinat untuk benda-benda digital seperti foto dan dokumen lain untuk tujuan seperti membuat peta overlay. . Navigators nilai digital kelajuan yang tepat dan orientasi pengukuran. GPS mengesan pesawat GPS pelancongan: Lokasi menentukan kandungan yang akan dipaparkan. Peta pembuatan: Awam dan tentera menggunakan GPS secara menyeluruh. dan untuk menyelaraskan gerakan pasukan dan bekalan. Dalam angkatan bersenjata amerika syarikat. Tentera Navigasi: GPS membolehkan tentera untuk mencari musuh di gelap atau di kawasan-kawasan asing.

Rudal dan bimbingan projetile: GPS membolehkan sasaran ditetapkan dalam pelbagai senjata tentera termasuk ICMB. Pengolahan data selepas pengumpulan data diperlukan. Ini boleh digunakan sebagai base station yang ada dalam tinjauan kempen (statik. . Ini biasanya melibatkan menduduki setiap titik selama beberapa hari untuk mendapatkan ketepatan tertinggi.Target pelacakan: Pelbagai senjata tentera menggunakan GPS untuk mengesan potensi tanah dan digunakan dalam serangan udara. Hal ini memerlukan perkakasan tambahan (asas dan bajak radio) dan tambahan kuasa. ‡ Pasca-Pemprosesan Kinematik (PPK) merujuk pada tinjauan tanpa komunikasi antara receiver dasar dan bajak. o Cara-cara GPS Stesen terus-operasi pemasangan stesen jangka panjang atau kekal GNSS melibatkan monumen bergerak dan daya berterusan dan sering melibatkan telemetri data. statik cepat dan kinematik). dan umumnya menyekat tinjauan ke kawasan dalam lingkungan beberapa dengan menghilangkan keperluan untuk pemprosesan data dan membolehkan kemampuan navigation. Tidak ada kemampuan navigation dalam tinjauan PPK. ‡ Real-Time Kinematik (RTK) merujuk pada tinjauan di mana penerima bajak berkomunikasi asas dan pembetulan secara Real-Time melalui link radio.

Gambar koordinat menentukan lokasi gambar titik-titik objek di filem atau imaging peranti elektronik. dengan bar skala. Terutamanya panjang fokus kanta. benda kualiti digambarkan dekat tepi skala besar. . foto menegak kadang-kadang membolehkan pengukuran tepat dari ketinggian objek pada satu cetakan. o Cara-cara Fotogrametri 3D menyelaras menentukan lokasi titik-titik objek dalam ruang 3D. secara grafik. atau titik memperbaiki dikenali sambungan kepada unit ukuran dasar dibuat. Orientasi dalam mendefinisikan parameter geometri dari proses pencitraan. Pemerhatian tambahan lebih banyak memainkan peranan penting. Orientasi luar kamera mendefinisikan lokasi dalam ruang dan arah pandangannya. pada dasarnya dikenali jarak dua titik dalam ruangan. saiz daerah gelap oleh aproksimasi adalah untuk menentukan luas bidang subjek yang tidak teratur dan berbentuk direproduksi dalam sebuah imej dalam skala yang sama. o Kegunaan Fotogrametri Mengukur ketingian objek pengungsi perpindahan berlebihan.FOTOGRAMETRI o Pengertian Fotogrametri Amalan menentukan sifat geometrik objek dari gambar foto. tetapi juga boleh merangkumi keterangan distorsi lensa.

alat boleh menghitung dan mempamerkan jarak yang diperlukan. kerana gelombang elektromagnet akan dihantar dari alat ke arah pemantul. Dengan membandingkan gelombang yang dihantar dan yang diterima. alat laser dan alat gelombang mikro. Selain itu. Had minima EDM boleh dipanjangkan sehingga 1300m menggunakan tiga prisma. o Kegunaan EDM Mengira jarak satu titik ke satu titik. Garisan tenang antara alat dan pemantul tidak harus terhalang. o Cara-cara EDM Alat EDM harus disetkan di salah satu hujung garisan yang hendak diukur dan sejenis pemantul disetkan di hujung yang lain pula. instrument berkebolehan mengukur jarak jauh. . rumit dan mahal. Had maksima EDM boleh dipanjangkan sehingga 15km menggunakan 11 prisma.ia juga berat. Cara ini lebih mudah dan lebih jitu jika dibandingkan dengan kaedah pemitaan atau kaedah optik. EDM pertama kalinya diperkenalkan pada 1950an oleh Geodimeter inc. Alat-alat EDM secara mudah dikelaskan mengikut jenis gelombang pembawa yang digunakan iaitu alat-alat infra merah.PENGUKURAN JARAK ELEKTROMAGNET (EDM) o Pengertian EDM Alat yang membolehkan jurukur dan jurutera mengukur jarak terutamanya bagi jarak jauh.

CC103 ENGINEERING SURVEYING ASSIGNMENT 1 NAME : MOHD FAIZUL BIN WAHIT MATRIX NO : 07DKA10F2115 CLASS : DKA1C LECTURER : MR.JIM JINSIN .

bentuk dan keluasan kawasan yang diukur. bangunan dan lain-lain dapat dibentuk dalam rupa sebuah pelan atau peta dengan betul. Apabila titik tersebut dipelot di atas sekeping kertas lukisan dengan menggunakan skala yang sesuai.Pendahuluan Ilmu ukur boleh dinyatakan sebagai kaedah atau kesenian membuat ukuran terhadap kedudukan relatif bagi titik-titik yang berada di atas permukaan bumi untuk menghasilkan keadaan sebenar perihal kawasan tersebut. jalanraya. ilmu ukur adalah penggambaran muka bumi dalam bentuk pelan ataupun muka keratan tegak yang berskala untuk tujuan menentukan dimensi. Dalam erti kata yang lain. maka bentuk mukabumi semulajadi atau ciptajadi seperti bukit. sungai. landasan keretapi. JENIS-JENIS UKUR y y y y y y Penginderaan jauh Ukur kartografi ukur hidrografi global positioning system(GPS) fotogametri pengukuran jarak electromagnet(EDM) .

Objektif Objektif ketika membuat kajian ukur ini adalah seperti berikut: y y y y untuk mempelajari tentang ilmu ukur dengan lebih mendalam Memahami kegunaan setiap jenis ilmu ukur Belajar dan cuba mempraktikan dalam tugasan mengukur Mengenalpasti setiap alat-alat yang digunakan didalam ilmu ukur .

selain itu dapat memahami kegunaan serta mempelajari setiap kaedah dan cara-cara ilmu ukur. Antaranya ialah ukur Hidrografi. saya juga dapat mengenalpasti setiap alat-alat yang digunakan didalam ilmu ukur. Fotogrametri dan Pengukuran Jarak Elektromagnet (EDM).ialah saya dapat mengetahui tentang definisi.Rumusan Apa yang saya dapati di penghujung melakukan tugasan ini. Global Positioning System (GPS). ukur Kartografi. Penginderaan Jauh. Selain itu. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->