P. 1
Ciri-Ciri Guru PSV Cemerlang

Ciri-Ciri Guru PSV Cemerlang

|Views: 2,838|Likes:
Published by Syue Hada

More info:

Published by: Syue Hada on Jul 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/03/2013

pdf

text

original

Pendidikan Seni Visual

3104

Ciri-ciri Guru PSV Cemerlang

Norsyuhada binti Suhaime Sharifah Nur Farhani binti Syed Ahmad Siti Suraya binti Ismail Mohd Halim bin Mohd Isa@Daud Muhammad Hazwan bin Khairil Khalid Sayed Muhammad Saufi bin SayeD Ahmad Zain Muhammad Fahmi bin Jamaluddin Muhammad Firdaus bin Kamaruddin

Justeru itu guru sebagai 'imput' seharuslah imput' 'cemerlang' terlabih dahulu sebelum menentukan cemerlang' 'output' yakni murid yang cemerlang seperti dikehendaki oleh FPN. Pengenalan .Sistem pendidikan di Malaysia mempunyai matlamat yang jelas iaitu melahirkan insan dan bangsa yang cemerlang melalui Falsafah Pendidikan Negara (FPN).

Menepati temujanji yang dibuat dengan pelanggan. jujur. Sentiasa responsif kepada kehendak pelanggan. sumber. 2. Menyempurnakan tugas dengan cara yang adil dan jujur. . 3. 7. Ketepatan masa dalam memberikan perkhidmatan. 6. pelanggan. pelanggan. Bersopan santun ketika berurusan dengan pelanggan. Ketepatan fakta dan maklumat yang diberikan kepada pelanggan.Perkhidmatan awam menyenaraikan ciri-ciri budaya kerja cemerlang yang perlu diamalkan pekerja kerajaan. 4. pelanggan. Tidak melakukan pembaziran sumber. pelanggan. perkhidmatan. antaranya: 1. 5.

Kualiti pengajaran merupakan perkara penting kepada seseorang guru pendidikan seni untuk menentukan keberkesanan pengajaran. Guru yang cemerlang berjaya menentukan corak pengajaran yang berkesan dan menyesuaikan situasi pengajaran dengan situasi semasa. Berbagai kaedah dan strategi pengajaran dimanipulasikan agar murid menikmati pengajaran dengan sempurna dan berkesan. .

Bagi guru pendidikan seni cemerlang perlu mendalami keseluruhan bidang-bidang yang ada dalam pendidikan seni. .Pengetahuan dan Kemahiran Pendidikan Seni Pendidikan seni perlu ditekankan dari aspek teori dan amali. maka guru pendidikan seni perlu membaca dan mendalami bidang tersebut hingga boleh menguasainya. Contoh:: ‡sekarang pendidikan seni diperkenalkan bidang rekacipta.

Kebolehan guru pendidikan seni menguasai sesuatu bidangbidang lain akan menentukan mutu pengajaran yang berkesan. Contoh perisian grafik:: ‡PageMaker. Perisian ini dapat membantu guru dari segi alat bantu mengajar penggunaan dalam mata pelajaran. . walaupun belum disediakan dalam kurikulum. ‡CorelDraw. ‡CAD ‡Adobe Photoshop ‡dan sebagainya. tetapi sekarang banyak perisian komputer yang boleh digunakan dalam pendidikan seni. Contoh: ‡penggunaan komputer dalam pengajaran pendidikan seni.

. ‡sentiasa senang untuk membuat rujukan dalam hal-hal yang berkaitan dengan kreativiti ‡haruslah seorang kreatif dan inovatif.Kualiti Peribadi ‡kualiti pribadi yang konsisten. ‡Menunjukkan akhlak mulia dengan rakan sejawat dan murid-muridnya. ‡Ia sentiasa menjadi model kepada guru-guru lain dari segi kemasan diri.

‡Pelengkap dari pengajaran pendidikan seni boleh di salurkan dalam bentuk aktiviti kelab seni dan kreatif. Balai senilukis dan Pusat kraftangan. Contoh: ‡lawatan ke pusat-pusat yang berkaitan dengan seni tampak. ‡dapat menentukan daya minat yang lebih dari murid yang diajar semasa pendidikan seni. .Pengurusan Ko-kurikulum Kelab seni dan kreatif merupakan kelab yang membantu mengembangkan mata pelajaran pendidikan seni di sekolah. ‡guru boleh membina kepimpinan murid dalam bidang kesenian disamping melahirkan seniman-seniman kecil melalui penghasilan karya seni.

‡Subangan kreatif itu akan menambahkan lagi kesuburan kemahiran bidang kerja. Contoh: ‡seni boleh memberi khidmat kepada projek-projek diperingkat daerah misalnya hiasan pentas dan sebagainya. . Sumbangan guru pendidikan seni tidak tertumpu kepada sekolah sahaja.Sumbangan dan Hasil Kerja Sumbangan ini amat wajar kerana dalam mata pelajaran pendidikan seni (sekolah menengah). Seni dan Persekitaran boleh dipraktikkan melalui kerja-kerja keceriaan sekolah.

Komunikasi dan hubungan ‡Perlu mempunyai tingkahlaku yang baik terutama dari segi hubungan dengan pengetua/gurubesar. rakan sejawat dan pelajar. . ‡prestasi guru yang baik adalah melalui imej hubungan yang berkesan dan baik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->