AHLI KUMPULAN: COLLIN LEE FRANKER MACKENZIE WILLIAM

€ Siapakah

yang mencipta bola sepak? € Dari manakah ia berasal? € Dan bilakah ia mula dimainkan?

.€ Tiada seorang yang dapat memberikan jawapan atau keterangan tepat mengenainya. Ini adalah kerana tidak ada bukti atau catatan sejarah yang mencatatkan tentang permulaan bola sepak.

ƒ ƒ ƒ ƒ Rom Kuno China Greece Jepun . € Perbuatan menyepak atau menendang sesuatu diterima sebagai permulaan permainan ini.€ Namun. beberapa bukti yang dianggap samar-samar tetapi boleh diterima sebagai catatan paling hampir dengan permulaan ini. terdapat empat negara yang masing-masing mengakui sebagai tempat bermulanya bola sepak.

Orang-orang Jepun dikatakan telah bermain bola sepak pada abad pertama iaitu di Kyoko. iaitu sekitar tahun 500 Sebelum Masihi. € . Li Ju. Li Ju mencatatkan tarikh perlawanan itu sebagai sekitar tahun 1000 Sebelum Masihi.Dipercayai bahawa perlawanan bola sepak pertama ialah di antara China dengan Jepun. Catatan ini terdapat di sebuah muzium di Munich yang ditulis oleh seorang berbangsa Cina. Mereka juga sebagai golongan terawal bermain bola sepak. € Orang Rom dan Greek Kuno turut mengakui bahawa bola sepak berasal dari sana.

€ Corak permainan ¶bola sepak· pada peringkat awal ini adalah berbagai-bagai. € Ada yang menjadikannya sebagai: ƒ ƒ ƒ acara bersuka-suka upacara agama Latihan ketenteraan .

serta orang ramai tercedera. telah berlaku kekasaran yang mengakibatkan sebilangan besar pemain dari kedua-dua pasukan.€ Di England. . € Dalam salah satu permainan di negara itu. bola sepak dipercayai dimainkan pada tahun 276 Masihi. Akhirnya pihak pemerintah telah mengharamkannya.

Maka bertambah ramailah rakyat negara itu yang bermulai bermain bola sepak. ia tidak pula bererti mereka terus menghindarkan diri daripada bermain bola. Orang ramai juga masih bermainnnya. € Akhirnya pihak pemerintah menarik balik larangan bermain bola itu. € Pelajar-pelajar sekolah dan universiti turut bermainnya.€ Namun dari segi sambutan penduduknya. .

dan kini hampir 180 negara menjadi ahlinya. anggota FIFA sudah melebihi 50 buah negara. € Selepas Perang Dunia Pertama. Sepanyol dan Switzerland adalah negaranegara yang bertanggungjawab kepada penubuhan FIFA. Perancis. Belanda. .€ Persekutuan Persatuan-persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) ditubuhkan pada tahun 1904 di Paris. € FIFA merupakan badan rasmi yang khusus untuk bola sepak di peringkat dunia. € Negara-negara Belgium.

€ Bola sepak diperkenalkan ke negara ini oleh askar ² askar inggeris dalam tahun 1825. iaitu lebih 160 tahun lalu. . € Bola sepak adalah permainan pertama dari negara luar yang tiba di sini.€ Bola sepak merupakan permainan yang paling popular di negara ini.

€ Di kalangan penduduk tempatan. terutamanya di Kuala Lumpur dan Singapura.€ Kumpulan terawal yang menyambut dan kemudiannya menunjukkan minat terhadap permainan ini ialah askar inggeris yang bertugas di beberapa tempat di negeri ² negeri melayu bersekutu dan negeri ² negeri selat. . golongan pertama bermain bola sepak ialah orang melayu.

€ Hingga ke abad ke 19 permainan ini dianggap aktiviti sukan utama di kebanyakkan kelab sukan dan rekreasi yang ditubuhkanoleh orang ² orang melayu.india dan serani di negara ini. € Bagaimanapun dari semasa ke semasa ia berkembang.cina . .ketika itu bola sepak lebih merupakan permainan masa lapang orang inggeris.€ Namun begitu.

lama kelamaan mereka mampelajarinya. . € Ini kerana permainan ini mempunyai sedikit persamaan dangan sepak takraw ( sepak raga). € Manalaka bagi golongan lain.€ Orang melayu tidak sukar menerima dan mengambil bahagian dalam permainan ini. € Akhirnya bola sepak mula di minati oleh semua golongan masyarakat negara ini.walaupun pada awalnya agak sukar.

€ Pada tahun 1905 Liga Bola Sepak Amatur Selangor ditubuhkan. . € Dengan tertubuhnya liga ini. bermulalah usaha pertama ke arah mewujudkan perlawanan bola sepak di negara ini. € Bagaimanapun. perlawanan ² perlawanan bola sepak dianjurkan oleh liga ini hanya terhad di Kuala Lumpur. € Dengan demikian barulah usaha yang lebih serius untuk mempopularkan permainan ini dapat diadakan.

€ Mereka sering mengadakan perlawanan bola sepak dan ragbi di sini sesama rereka dan juga dengan penduduk tempatan. .€ Orang ² orang yang bertanggungjawab menyebarkan permainan ini ke negeri ² negeri lain ialah pegawai dan anak ² anak kapal HMS Malaya ² kapal perang inggeris yang berlabuh di negara ini ketika itu.

satu untuk bola sepak dan satu lagi untuk ragbi sebagai piala rebutan. .€ Untuk menggalakkan penglibatan penduduk tempatan mereka menghadiahkan dua buah piala dinamakan Piala HMS Malaya.

Perak.Melaka dan Johor. . € Pasukan ² pasukan lain turut mengambil bahagiankemudiannya. € Pasukan Singapura muncul sebagai johan. € Pertandingan pertama dimulakan pada tahun 1921 dengan disertai oleh pasukan Singapura. Negeri Sembilan. Selangor.€ Pihak kelab selangor yang merupakan kelab sukan paling aktif ketika itu diberi tugas menyelenggarakan pertandingan Piala MHS Malaya ini.

€ Pihak Kelab Selangor menganjurkan pertandingan ini hingga tahun 1932. .kerana selepas itu sebuah persatuan lain telah mengambil alih. dengan sendirinya persatuan ² persataua bila sepak nageri ditubuhkan.€ Dengan adanya pertandingan Piala Malaya.

. iaitu dalam tahun 1947. € Selepas perang dunia kedua.€ Persatuan Bola Sepak Malaya PBM ditubuhkan pada tahun 1926. € Dalam tahun 1951 Tunku Abdul rahman dilantik sebahai Yang Dipertua. PBM disusun semula. € Di bawah Tunku yang kemudiannya manjadi Perdana Menteri Malaya.permainan ini menjadi lebih popular.

.

Dan bermain di dalam gelanggang bola keranjang.€ Futsal atau dengan kata lain ´Bola Sepak 5 Sebelahµ atau ´Minisoccerµ berasal dari Montevideo. Uruguay pada tahun 1930 di mana Juan Carlos Ceriani telah membuat pertandingan untuk belia bola sepak dalam YMCAs dengan hanya 5 pemain yang beraksi setiap pasukan termasuk penjaga gol. .

FUTbol atau FUTebol dan didalam bahasa Sepanyol untuk ´tertutupµ ialah SALa.€ Futsal berasal daripada perkataan Sepanyol atau Portugis untuk ´Bola Sepakµ. . Maka terhasilah FUTSAL«.

Bebeto. Zico. . Socrates.€ Futsal memperolehi populariti yang pesat di Amerika Selatan terutamanya di Brazil. € Kemahiran didalam permainan ini dapat dilihat apabila gaya termasyur dunia iaitu Brazil telah membariskan barisan pemain yang sempurna dan terkenal iaitu Pele.

€ Manakala Brazil terus menjadi sebagai pusat Futsal Dunia. . Amerika Selatan. € Kini permainan ini adalah dibawah naungan Federation International Football Association (FIFA). Afrika. Asia dan Oceania. dari Eropah ke Utara dan dari Amerika Tengah hingga ke Caribean.di seluruh dunia.

€ Brazil meneruskan menguasaannya dengan memenangi Piala Pan Amerika pertama pada tahun 1980 dan menyandang sebagai juara lagi pada tahun 1984. . € Sehingga tahun 1979 sebanyak 6 kali Piala Amerika Selatan telah diadakan dan Brazil telah memegang gelaran juara kesemuanya.€ Pada tahun 1965 pertandingan antarabangsa yang pertama telah diadakan dan negara yang pertama memenangi Piala Amerika Selatan ialah Paraguay.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful