AHLI KUMPULAN: COLLIN LEE FRANKER MACKENZIE WILLIAM

€ Siapakah

yang mencipta bola sepak? € Dari manakah ia berasal? € Dan bilakah ia mula dimainkan?

Ini adalah kerana tidak ada bukti atau catatan sejarah yang mencatatkan tentang permulaan bola sepak.€ Tiada seorang yang dapat memberikan jawapan atau keterangan tepat mengenainya. .

ƒ ƒ ƒ ƒ Rom Kuno China Greece Jepun .€ Namun. terdapat empat negara yang masing-masing mengakui sebagai tempat bermulanya bola sepak. beberapa bukti yang dianggap samar-samar tetapi boleh diterima sebagai catatan paling hampir dengan permulaan ini. € Perbuatan menyepak atau menendang sesuatu diterima sebagai permulaan permainan ini.

€ . Catatan ini terdapat di sebuah muzium di Munich yang ditulis oleh seorang berbangsa Cina. Li Ju. Orang-orang Jepun dikatakan telah bermain bola sepak pada abad pertama iaitu di Kyoko. iaitu sekitar tahun 500 Sebelum Masihi. € Orang Rom dan Greek Kuno turut mengakui bahawa bola sepak berasal dari sana.Dipercayai bahawa perlawanan bola sepak pertama ialah di antara China dengan Jepun. Mereka juga sebagai golongan terawal bermain bola sepak. Li Ju mencatatkan tarikh perlawanan itu sebagai sekitar tahun 1000 Sebelum Masihi.

€ Ada yang menjadikannya sebagai: ƒ ƒ ƒ acara bersuka-suka upacara agama Latihan ketenteraan .€ Corak permainan ¶bola sepak· pada peringkat awal ini adalah berbagai-bagai.

. Akhirnya pihak pemerintah telah mengharamkannya. serta orang ramai tercedera.€ Di England. € Dalam salah satu permainan di negara itu. telah berlaku kekasaran yang mengakibatkan sebilangan besar pemain dari kedua-dua pasukan. bola sepak dipercayai dimainkan pada tahun 276 Masihi.

Orang ramai juga masih bermainnnya. € Akhirnya pihak pemerintah menarik balik larangan bermain bola itu. Maka bertambah ramailah rakyat negara itu yang bermulai bermain bola sepak. € Pelajar-pelajar sekolah dan universiti turut bermainnya.€ Namun dari segi sambutan penduduknya. ia tidak pula bererti mereka terus menghindarkan diri daripada bermain bola. .

anggota FIFA sudah melebihi 50 buah negara. € Negara-negara Belgium. Perancis. € Selepas Perang Dunia Pertama. Belanda.€ Persekutuan Persatuan-persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) ditubuhkan pada tahun 1904 di Paris. Sepanyol dan Switzerland adalah negaranegara yang bertanggungjawab kepada penubuhan FIFA. € FIFA merupakan badan rasmi yang khusus untuk bola sepak di peringkat dunia. . dan kini hampir 180 negara menjadi ahlinya.

€ Bola sepak adalah permainan pertama dari negara luar yang tiba di sini. € Bola sepak diperkenalkan ke negara ini oleh askar ² askar inggeris dalam tahun 1825.€ Bola sepak merupakan permainan yang paling popular di negara ini. iaitu lebih 160 tahun lalu. .

terutamanya di Kuala Lumpur dan Singapura.€ Kumpulan terawal yang menyambut dan kemudiannya menunjukkan minat terhadap permainan ini ialah askar inggeris yang bertugas di beberapa tempat di negeri ² negeri melayu bersekutu dan negeri ² negeri selat. . € Di kalangan penduduk tempatan. golongan pertama bermain bola sepak ialah orang melayu.

ketika itu bola sepak lebih merupakan permainan masa lapang orang inggeris.india dan serani di negara ini. € Bagaimanapun dari semasa ke semasa ia berkembang. € Hingga ke abad ke 19 permainan ini dianggap aktiviti sukan utama di kebanyakkan kelab sukan dan rekreasi yang ditubuhkanoleh orang ² orang melayu. .cina .€ Namun begitu.

€ Manalaka bagi golongan lain. € Akhirnya bola sepak mula di minati oleh semua golongan masyarakat negara ini.walaupun pada awalnya agak sukar.€ Orang melayu tidak sukar menerima dan mengambil bahagian dalam permainan ini.lama kelamaan mereka mampelajarinya. € Ini kerana permainan ini mempunyai sedikit persamaan dangan sepak takraw ( sepak raga). .

. perlawanan ² perlawanan bola sepak dianjurkan oleh liga ini hanya terhad di Kuala Lumpur. € Bagaimanapun. € Dengan tertubuhnya liga ini. bermulalah usaha pertama ke arah mewujudkan perlawanan bola sepak di negara ini.€ Pada tahun 1905 Liga Bola Sepak Amatur Selangor ditubuhkan. € Dengan demikian barulah usaha yang lebih serius untuk mempopularkan permainan ini dapat diadakan.

€ Mereka sering mengadakan perlawanan bola sepak dan ragbi di sini sesama rereka dan juga dengan penduduk tempatan.€ Orang ² orang yang bertanggungjawab menyebarkan permainan ini ke negeri ² negeri lain ialah pegawai dan anak ² anak kapal HMS Malaya ² kapal perang inggeris yang berlabuh di negara ini ketika itu. .

satu untuk bola sepak dan satu lagi untuk ragbi sebagai piala rebutan.€ Untuk menggalakkan penglibatan penduduk tempatan mereka menghadiahkan dua buah piala dinamakan Piala HMS Malaya. .

€ Pihak kelab selangor yang merupakan kelab sukan paling aktif ketika itu diberi tugas menyelenggarakan pertandingan Piala MHS Malaya ini. Negeri Sembilan. € Pasukan Singapura muncul sebagai johan.Melaka dan Johor. € Pasukan ² pasukan lain turut mengambil bahagiankemudiannya.Perak. . € Pertandingan pertama dimulakan pada tahun 1921 dengan disertai oleh pasukan Singapura. Selangor.

€ Dengan adanya pertandingan Piala Malaya. € Pihak Kelab Selangor menganjurkan pertandingan ini hingga tahun 1932.kerana selepas itu sebuah persatuan lain telah mengambil alih. . dengan sendirinya persatuan ² persataua bila sepak nageri ditubuhkan.

€ Persatuan Bola Sepak Malaya PBM ditubuhkan pada tahun 1926. € Selepas perang dunia kedua. iaitu dalam tahun 1947. PBM disusun semula. . € Dalam tahun 1951 Tunku Abdul rahman dilantik sebahai Yang Dipertua. € Di bawah Tunku yang kemudiannya manjadi Perdana Menteri Malaya.permainan ini menjadi lebih popular.

.

€ Futsal atau dengan kata lain ´Bola Sepak 5 Sebelahµ atau ´Minisoccerµ berasal dari Montevideo. Dan bermain di dalam gelanggang bola keranjang. Uruguay pada tahun 1930 di mana Juan Carlos Ceriani telah membuat pertandingan untuk belia bola sepak dalam YMCAs dengan hanya 5 pemain yang beraksi setiap pasukan termasuk penjaga gol. .

€ Futsal berasal daripada perkataan Sepanyol atau Portugis untuk ´Bola Sepakµ. Maka terhasilah FUTSAL«. FUTbol atau FUTebol dan didalam bahasa Sepanyol untuk ´tertutupµ ialah SALa. .

Bebeto.€ Futsal memperolehi populariti yang pesat di Amerika Selatan terutamanya di Brazil. Socrates. . Zico. € Kemahiran didalam permainan ini dapat dilihat apabila gaya termasyur dunia iaitu Brazil telah membariskan barisan pemain yang sempurna dan terkenal iaitu Pele.

dari Eropah ke Utara dan dari Amerika Tengah hingga ke Caribean. . Asia dan Oceania. Afrika.€ Manakala Brazil terus menjadi sebagai pusat Futsal Dunia. € Kini permainan ini adalah dibawah naungan Federation International Football Association (FIFA).di seluruh dunia. Amerika Selatan.

€ Pada tahun 1965 pertandingan antarabangsa yang pertama telah diadakan dan negara yang pertama memenangi Piala Amerika Selatan ialah Paraguay. € Sehingga tahun 1979 sebanyak 6 kali Piala Amerika Selatan telah diadakan dan Brazil telah memegang gelaran juara kesemuanya. . € Brazil meneruskan menguasaannya dengan memenangi Piala Pan Amerika pertama pada tahun 1980 dan menyandang sebagai juara lagi pada tahun 1984.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful