AHLI KUMPULAN: COLLIN LEE FRANKER MACKENZIE WILLIAM

€ Siapakah

yang mencipta bola sepak? € Dari manakah ia berasal? € Dan bilakah ia mula dimainkan?

.€ Tiada seorang yang dapat memberikan jawapan atau keterangan tepat mengenainya. Ini adalah kerana tidak ada bukti atau catatan sejarah yang mencatatkan tentang permulaan bola sepak.

€ Perbuatan menyepak atau menendang sesuatu diterima sebagai permulaan permainan ini. terdapat empat negara yang masing-masing mengakui sebagai tempat bermulanya bola sepak. ƒ ƒ ƒ ƒ Rom Kuno China Greece Jepun . beberapa bukti yang dianggap samar-samar tetapi boleh diterima sebagai catatan paling hampir dengan permulaan ini.€ Namun.

Dipercayai bahawa perlawanan bola sepak pertama ialah di antara China dengan Jepun. iaitu sekitar tahun 500 Sebelum Masihi. Li Ju. Catatan ini terdapat di sebuah muzium di Munich yang ditulis oleh seorang berbangsa Cina. Orang-orang Jepun dikatakan telah bermain bola sepak pada abad pertama iaitu di Kyoko. € Orang Rom dan Greek Kuno turut mengakui bahawa bola sepak berasal dari sana. Mereka juga sebagai golongan terawal bermain bola sepak. € . Li Ju mencatatkan tarikh perlawanan itu sebagai sekitar tahun 1000 Sebelum Masihi.

€ Ada yang menjadikannya sebagai: ƒ ƒ ƒ acara bersuka-suka upacara agama Latihan ketenteraan .€ Corak permainan ¶bola sepak· pada peringkat awal ini adalah berbagai-bagai.

.€ Di England. € Dalam salah satu permainan di negara itu. telah berlaku kekasaran yang mengakibatkan sebilangan besar pemain dari kedua-dua pasukan. Akhirnya pihak pemerintah telah mengharamkannya. serta orang ramai tercedera. bola sepak dipercayai dimainkan pada tahun 276 Masihi.

Maka bertambah ramailah rakyat negara itu yang bermulai bermain bola sepak. ia tidak pula bererti mereka terus menghindarkan diri daripada bermain bola. € Akhirnya pihak pemerintah menarik balik larangan bermain bola itu. Orang ramai juga masih bermainnnya. € Pelajar-pelajar sekolah dan universiti turut bermainnya. .€ Namun dari segi sambutan penduduknya.

anggota FIFA sudah melebihi 50 buah negara. € Selepas Perang Dunia Pertama. Sepanyol dan Switzerland adalah negaranegara yang bertanggungjawab kepada penubuhan FIFA. Belanda. Perancis. .€ Persekutuan Persatuan-persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) ditubuhkan pada tahun 1904 di Paris. € Negara-negara Belgium. dan kini hampir 180 negara menjadi ahlinya. € FIFA merupakan badan rasmi yang khusus untuk bola sepak di peringkat dunia.

. iaitu lebih 160 tahun lalu. € Bola sepak diperkenalkan ke negara ini oleh askar ² askar inggeris dalam tahun 1825. € Bola sepak adalah permainan pertama dari negara luar yang tiba di sini.€ Bola sepak merupakan permainan yang paling popular di negara ini.

.€ Kumpulan terawal yang menyambut dan kemudiannya menunjukkan minat terhadap permainan ini ialah askar inggeris yang bertugas di beberapa tempat di negeri ² negeri melayu bersekutu dan negeri ² negeri selat. golongan pertama bermain bola sepak ialah orang melayu. terutamanya di Kuala Lumpur dan Singapura. € Di kalangan penduduk tempatan.

€ Bagaimanapun dari semasa ke semasa ia berkembang.€ Namun begitu.ketika itu bola sepak lebih merupakan permainan masa lapang orang inggeris.india dan serani di negara ini.cina . € Hingga ke abad ke 19 permainan ini dianggap aktiviti sukan utama di kebanyakkan kelab sukan dan rekreasi yang ditubuhkanoleh orang ² orang melayu. .

€ Akhirnya bola sepak mula di minati oleh semua golongan masyarakat negara ini. . € Manalaka bagi golongan lain.€ Orang melayu tidak sukar menerima dan mengambil bahagian dalam permainan ini.lama kelamaan mereka mampelajarinya.walaupun pada awalnya agak sukar. € Ini kerana permainan ini mempunyai sedikit persamaan dangan sepak takraw ( sepak raga).

€ Dengan demikian barulah usaha yang lebih serius untuk mempopularkan permainan ini dapat diadakan. € Dengan tertubuhnya liga ini. .€ Pada tahun 1905 Liga Bola Sepak Amatur Selangor ditubuhkan. bermulalah usaha pertama ke arah mewujudkan perlawanan bola sepak di negara ini. € Bagaimanapun. perlawanan ² perlawanan bola sepak dianjurkan oleh liga ini hanya terhad di Kuala Lumpur.

. € Mereka sering mengadakan perlawanan bola sepak dan ragbi di sini sesama rereka dan juga dengan penduduk tempatan.€ Orang ² orang yang bertanggungjawab menyebarkan permainan ini ke negeri ² negeri lain ialah pegawai dan anak ² anak kapal HMS Malaya ² kapal perang inggeris yang berlabuh di negara ini ketika itu.

.€ Untuk menggalakkan penglibatan penduduk tempatan mereka menghadiahkan dua buah piala dinamakan Piala HMS Malaya. satu untuk bola sepak dan satu lagi untuk ragbi sebagai piala rebutan.

Perak. € Pasukan Singapura muncul sebagai johan. . Negeri Sembilan. € Pasukan ² pasukan lain turut mengambil bahagiankemudiannya. € Pertandingan pertama dimulakan pada tahun 1921 dengan disertai oleh pasukan Singapura.Melaka dan Johor. Selangor.€ Pihak kelab selangor yang merupakan kelab sukan paling aktif ketika itu diberi tugas menyelenggarakan pertandingan Piala MHS Malaya ini.

dengan sendirinya persatuan ² persataua bila sepak nageri ditubuhkan.kerana selepas itu sebuah persatuan lain telah mengambil alih. € Pihak Kelab Selangor menganjurkan pertandingan ini hingga tahun 1932.€ Dengan adanya pertandingan Piala Malaya. .

iaitu dalam tahun 1947. € Dalam tahun 1951 Tunku Abdul rahman dilantik sebahai Yang Dipertua.permainan ini menjadi lebih popular. PBM disusun semula. € Di bawah Tunku yang kemudiannya manjadi Perdana Menteri Malaya. .€ Persatuan Bola Sepak Malaya PBM ditubuhkan pada tahun 1926. € Selepas perang dunia kedua.

.

Uruguay pada tahun 1930 di mana Juan Carlos Ceriani telah membuat pertandingan untuk belia bola sepak dalam YMCAs dengan hanya 5 pemain yang beraksi setiap pasukan termasuk penjaga gol. . Dan bermain di dalam gelanggang bola keranjang.€ Futsal atau dengan kata lain ´Bola Sepak 5 Sebelahµ atau ´Minisoccerµ berasal dari Montevideo.

FUTbol atau FUTebol dan didalam bahasa Sepanyol untuk ´tertutupµ ialah SALa.€ Futsal berasal daripada perkataan Sepanyol atau Portugis untuk ´Bola Sepakµ. Maka terhasilah FUTSAL«. .

Bebeto. Socrates. € Kemahiran didalam permainan ini dapat dilihat apabila gaya termasyur dunia iaitu Brazil telah membariskan barisan pemain yang sempurna dan terkenal iaitu Pele.€ Futsal memperolehi populariti yang pesat di Amerika Selatan terutamanya di Brazil. Zico. .

.€ Manakala Brazil terus menjadi sebagai pusat Futsal Dunia. Afrika. dari Eropah ke Utara dan dari Amerika Tengah hingga ke Caribean. Amerika Selatan.di seluruh dunia. Asia dan Oceania. € Kini permainan ini adalah dibawah naungan Federation International Football Association (FIFA).

€ Pada tahun 1965 pertandingan antarabangsa yang pertama telah diadakan dan negara yang pertama memenangi Piala Amerika Selatan ialah Paraguay. € Brazil meneruskan menguasaannya dengan memenangi Piala Pan Amerika pertama pada tahun 1980 dan menyandang sebagai juara lagi pada tahun 1984. . € Sehingga tahun 1979 sebanyak 6 kali Piala Amerika Selatan telah diadakan dan Brazil telah memegang gelaran juara kesemuanya.