AHLI KUMPULAN: COLLIN LEE FRANKER MACKENZIE WILLIAM

€ Siapakah

yang mencipta bola sepak? € Dari manakah ia berasal? € Dan bilakah ia mula dimainkan?

Ini adalah kerana tidak ada bukti atau catatan sejarah yang mencatatkan tentang permulaan bola sepak.€ Tiada seorang yang dapat memberikan jawapan atau keterangan tepat mengenainya. .

ƒ ƒ ƒ ƒ Rom Kuno China Greece Jepun . terdapat empat negara yang masing-masing mengakui sebagai tempat bermulanya bola sepak. beberapa bukti yang dianggap samar-samar tetapi boleh diterima sebagai catatan paling hampir dengan permulaan ini.€ Namun. € Perbuatan menyepak atau menendang sesuatu diterima sebagai permulaan permainan ini.

Catatan ini terdapat di sebuah muzium di Munich yang ditulis oleh seorang berbangsa Cina. iaitu sekitar tahun 500 Sebelum Masihi.Dipercayai bahawa perlawanan bola sepak pertama ialah di antara China dengan Jepun. Li Ju mencatatkan tarikh perlawanan itu sebagai sekitar tahun 1000 Sebelum Masihi. € Orang Rom dan Greek Kuno turut mengakui bahawa bola sepak berasal dari sana. € . Orang-orang Jepun dikatakan telah bermain bola sepak pada abad pertama iaitu di Kyoko. Li Ju. Mereka juga sebagai golongan terawal bermain bola sepak.

€ Corak permainan ¶bola sepak· pada peringkat awal ini adalah berbagai-bagai. € Ada yang menjadikannya sebagai: ƒ ƒ ƒ acara bersuka-suka upacara agama Latihan ketenteraan .

€ Di England. bola sepak dipercayai dimainkan pada tahun 276 Masihi. serta orang ramai tercedera. € Dalam salah satu permainan di negara itu. Akhirnya pihak pemerintah telah mengharamkannya. telah berlaku kekasaran yang mengakibatkan sebilangan besar pemain dari kedua-dua pasukan. .

Maka bertambah ramailah rakyat negara itu yang bermulai bermain bola sepak. . € Pelajar-pelajar sekolah dan universiti turut bermainnya. € Akhirnya pihak pemerintah menarik balik larangan bermain bola itu. Orang ramai juga masih bermainnnya.€ Namun dari segi sambutan penduduknya. ia tidak pula bererti mereka terus menghindarkan diri daripada bermain bola.

anggota FIFA sudah melebihi 50 buah negara. Belanda. Perancis. . € Negara-negara Belgium. dan kini hampir 180 negara menjadi ahlinya.€ Persekutuan Persatuan-persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) ditubuhkan pada tahun 1904 di Paris. Sepanyol dan Switzerland adalah negaranegara yang bertanggungjawab kepada penubuhan FIFA. € FIFA merupakan badan rasmi yang khusus untuk bola sepak di peringkat dunia. € Selepas Perang Dunia Pertama.

€ Bola sepak diperkenalkan ke negara ini oleh askar ² askar inggeris dalam tahun 1825. € Bola sepak adalah permainan pertama dari negara luar yang tiba di sini.€ Bola sepak merupakan permainan yang paling popular di negara ini. . iaitu lebih 160 tahun lalu.

€ Di kalangan penduduk tempatan.€ Kumpulan terawal yang menyambut dan kemudiannya menunjukkan minat terhadap permainan ini ialah askar inggeris yang bertugas di beberapa tempat di negeri ² negeri melayu bersekutu dan negeri ² negeri selat. golongan pertama bermain bola sepak ialah orang melayu. . terutamanya di Kuala Lumpur dan Singapura.

€ Hingga ke abad ke 19 permainan ini dianggap aktiviti sukan utama di kebanyakkan kelab sukan dan rekreasi yang ditubuhkanoleh orang ² orang melayu. . € Bagaimanapun dari semasa ke semasa ia berkembang.ketika itu bola sepak lebih merupakan permainan masa lapang orang inggeris.€ Namun begitu.india dan serani di negara ini.cina .

€ Manalaka bagi golongan lain. . € Akhirnya bola sepak mula di minati oleh semua golongan masyarakat negara ini.lama kelamaan mereka mampelajarinya.€ Orang melayu tidak sukar menerima dan mengambil bahagian dalam permainan ini.walaupun pada awalnya agak sukar. € Ini kerana permainan ini mempunyai sedikit persamaan dangan sepak takraw ( sepak raga).

€ Dengan tertubuhnya liga ini. € Dengan demikian barulah usaha yang lebih serius untuk mempopularkan permainan ini dapat diadakan. bermulalah usaha pertama ke arah mewujudkan perlawanan bola sepak di negara ini. € Bagaimanapun. perlawanan ² perlawanan bola sepak dianjurkan oleh liga ini hanya terhad di Kuala Lumpur. .€ Pada tahun 1905 Liga Bola Sepak Amatur Selangor ditubuhkan.

. € Mereka sering mengadakan perlawanan bola sepak dan ragbi di sini sesama rereka dan juga dengan penduduk tempatan.€ Orang ² orang yang bertanggungjawab menyebarkan permainan ini ke negeri ² negeri lain ialah pegawai dan anak ² anak kapal HMS Malaya ² kapal perang inggeris yang berlabuh di negara ini ketika itu.

€ Untuk menggalakkan penglibatan penduduk tempatan mereka menghadiahkan dua buah piala dinamakan Piala HMS Malaya. . satu untuk bola sepak dan satu lagi untuk ragbi sebagai piala rebutan.

Negeri Sembilan.Perak. € Pertandingan pertama dimulakan pada tahun 1921 dengan disertai oleh pasukan Singapura. . € Pasukan ² pasukan lain turut mengambil bahagiankemudiannya.Melaka dan Johor. Selangor. € Pasukan Singapura muncul sebagai johan.€ Pihak kelab selangor yang merupakan kelab sukan paling aktif ketika itu diberi tugas menyelenggarakan pertandingan Piala MHS Malaya ini.

€ Pihak Kelab Selangor menganjurkan pertandingan ini hingga tahun 1932.kerana selepas itu sebuah persatuan lain telah mengambil alih.€ Dengan adanya pertandingan Piala Malaya. . dengan sendirinya persatuan ² persataua bila sepak nageri ditubuhkan.

€ Selepas perang dunia kedua. .permainan ini menjadi lebih popular.€ Persatuan Bola Sepak Malaya PBM ditubuhkan pada tahun 1926. PBM disusun semula. iaitu dalam tahun 1947. € Di bawah Tunku yang kemudiannya manjadi Perdana Menteri Malaya. € Dalam tahun 1951 Tunku Abdul rahman dilantik sebahai Yang Dipertua.

.

Dan bermain di dalam gelanggang bola keranjang. Uruguay pada tahun 1930 di mana Juan Carlos Ceriani telah membuat pertandingan untuk belia bola sepak dalam YMCAs dengan hanya 5 pemain yang beraksi setiap pasukan termasuk penjaga gol.€ Futsal atau dengan kata lain ´Bola Sepak 5 Sebelahµ atau ´Minisoccerµ berasal dari Montevideo. .

FUTbol atau FUTebol dan didalam bahasa Sepanyol untuk ´tertutupµ ialah SALa. Maka terhasilah FUTSAL«.€ Futsal berasal daripada perkataan Sepanyol atau Portugis untuk ´Bola Sepakµ. .

Bebeto.€ Futsal memperolehi populariti yang pesat di Amerika Selatan terutamanya di Brazil. € Kemahiran didalam permainan ini dapat dilihat apabila gaya termasyur dunia iaitu Brazil telah membariskan barisan pemain yang sempurna dan terkenal iaitu Pele. Socrates. . Zico.

Asia dan Oceania. Amerika Selatan.di seluruh dunia. Afrika. . € Kini permainan ini adalah dibawah naungan Federation International Football Association (FIFA).€ Manakala Brazil terus menjadi sebagai pusat Futsal Dunia. dari Eropah ke Utara dan dari Amerika Tengah hingga ke Caribean.

€ Pada tahun 1965 pertandingan antarabangsa yang pertama telah diadakan dan negara yang pertama memenangi Piala Amerika Selatan ialah Paraguay. € Brazil meneruskan menguasaannya dengan memenangi Piala Pan Amerika pertama pada tahun 1980 dan menyandang sebagai juara lagi pada tahun 1984. . € Sehingga tahun 1979 sebanyak 6 kali Piala Amerika Selatan telah diadakan dan Brazil telah memegang gelaran juara kesemuanya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful